Riktlinjer för läkemedelshantering i Staffanstorps Kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för läkemedelshantering i Staffanstorps Kommun"

Transkript

1 VÅRD OCH OMSORG Riktlinje Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Riktad till all personal ansvarig för att riktlinjen blir känd respektive arbetsledare Utfärdad Reviderad Gertrud Cato Reviderad Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Margaret Fritz Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer för läkemedelshantering i Staffanstorps Kommun Allmänt Grunden för läkemedelshanteringen inom den kommunala hälso- och sjukvården är att den ska vara individuellt anpassad och säker utifrån den enskildes sjukdom och personliga förutsättningar. Utgångsläget är att den enskilde själv svarar för sina läkemedel. 2 Ansvar 2.1 Egenvård Detta gäller såväl i ordinärt boende som i särskilda boendeformer. Utgångsläget är att den enskilde själv ansvarar för hanteringen av sina läkemedel. Ordinatören måste bedöma den enskildes eller närståendes förmåga att hantera läkemedlen på ett säkert sätt. Egenvård innebär att en vårdtagare själv är helt medveten om sina läkemedel - vad gäller läkemedlets art, dosens storlek, tidpunkter och tabletternas utseende då kan iordningställande och överlämnande av läkemedel utföras av personal på den enskildes eller närståendes uppdrag. Vid egenvård är personalens insatser att betrakta som handräckning och ansvaret ligger kvar hos den enskilde. I de fall där misstanke finns om att personens medvetenhet sviktar gäller det för personalen att informera ansvarig ordinatör alternativt områdesansvarig sjuksköterska.

2 2 2.2 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Uppgifter som enligt föreskrifter ska utföras av verksamhetschef fullgörs inom den kommunala hälso- och sjukvården av den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (SOSFS 2001:17). Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) ska se till att läkemedelshanteringen tillgodoser kraven på hög patientsäkerhet och god vård genom att: Fastställa ändamålsenliga rutiner Narkotikaklassade läkemedel ska ägnas särskild uppmärksamhet. Regelbundna kvalitetssäkringar av läkemedelshanteringen genomförs Ansvara för eventuella undantag från riktlinjen Mas utser läkemedelsansvariga sjuksköterskor 2.3 Sjuksköterska Den som förskriver läkemedel kan vid varje förskrivningstillfälle behöva ta ställning till om patienten klarar av att själva hantera sina läkemedel. För personer som inte själv kan ansvara för sin medicinering övertas ansvaret av ansvarig sjuksköterska efter ordination av läkare. Detta ställningstagande skall dokumenteras i patientjournalen Sjuksköterskan ansvarar för att följa den kliniska effekten av insatt läkemedel, dokumentera och rapportera symtom på otillräcklig effekt eller biverkning till ordinatören. Den sjuksköterska som ansvarar för den enskildes läkemedelshantering ansvarar i enlighet med sitt medicinska yrkesansvar för att: administreringen av läkemedel sker på ett patientsäkert sätt delegering sker i enlighet med rutin för delegering då det är säkert för vårdtagare varningsmärka journal och övriga dokument ordinationer genomförs utvärdera effekten av läkemedel rapportera eventuella biverkningar vårdtagarens läkemedelshantering är säker läkemedlen förvaras på ett säkert sätt ta erforderlig kontakt med läkaren dokumentera i journalen kontrollera signeringslista samverkan med MAS när undantag från det som anges i riktlinjen måste ske rapportera avvikelser som sker i samband med läkemedelshantering ta initiativ till att lokala rutiner utformas ansvara för kontroll av utbytta läkemedel i samband med leverans från apoteket. föra in och signera ändringen till generiskt läkemedel i ordinationshandlingen.

3 3 2.4 Sjuksköterska med förskrivningsrätt För sjuksköterska med förskrivningsrätt gäller ett utökat ansvar. Se kap 4 Ordination. Sjuksköterska med förskrivningsrätt ska sända in bevis på genomgången utbildning samt förskrivarkod till MAS. MAS erhåller via Region Skåne rätten att beställa etiketter som krävs till förskrivning. Vid anställningens slut ska förskrivare återlämna ev. receptblock samt förskrivaretiketter till MAS. 2.5 Sjuksköterska med ansvar för basläkemedelsförråd Medicinskt ansvarig sjuksköterska ska utse sjuksköterska med särskilt ansvar för basläkemedelsförråd. I ansvaret för basförråd ingår: - att rekvirera läkemedel - att hålla ordning i basläkemedelsförrådet - att delta i kvalitetsrevision tillsammans med t ex farmaceut - att påpekanden vid revision och andra meddelanden från apoteket åtgärdas Kontrollen av narkotikaklassificerade/övriga särskilda läkemedel ska utföras av annan sjuksköterska än ansvarig för förrådet. I övrigt se särskild rutin för basläkemedelsförråd och närförråd. 3 Läkemedelsgenomgångar 3.1 Enkla läkemedelsgenomgångar En vårdgivare ska erbjuda de patienter som är 75 år och äldre och som är ordinerade minst fem läkemedel en enkel läkemedelsgenomgång vid - besök hos läkare - inskrivning i slutenvård - påbörjad hemsjukvård - inflyttning till särskilt boende Patienter som är 75 år eller äldre som är ordinerade minst fem läkemedel ska erbjudas en enkel läkemedelsgenomgång minst en gång per år under pågående hemsjukvård eller boende i särbo. Läkaren ska kontrollera om läkemedelslistan är korrekt samt göra en bedömning om läkemedelsbehandlingen är ändamålsenligt och säker. 3.2 Fördjupade läkemedelsgenomgångar Den patient som efter en enkel läkemedelsgenomgång har kvarstående läkemedelsrelaterade problem eller där det finns en misstanke om sådan problematik kvarstår, ska av vårdgivaren erbjuda en fördjupad läkemedelsgenomgång. 3.4 Läkemedelsberättelse Läkemedelsberättelse ska innehålla uppgifter om - vilka ordinationer som har ändrats - vilka åtgärder rörande läkemedelsbehandlingen som har vidtagits

4 4 - vilken vårdgivare eller vårdenhet som ska ansvara för uppföljningen. Därutöver ska det finnas en uppdaterad läkemedelslista i patientjournalen. 3.5 Överföring av information vid utskrivning Om en patient efter utskrivning ska få vård hos en annan vårdgivare eller vårdenhet, ska läkemedelsberättelsen och läkemedelslista föras över till denna om det inte finns hinder. 4 Ordination av läkemedel Ordination innebär förskrivning av läkemedel och utförs av läkare eller sjuksköterska med förskrivningsrätt. 4.1 Ordinationshandling/ordinationskort Den sjuksköterska eller läkare som ansvarar för vården av en patient ansvarar för att aktuella läkemedelsordinationer finns samlade på ordinationskortet/ordinationshandlingen. Ansvarig sjuksköterska/läkare ska efter kontroll underteckna ordinationskortet/ordinationshandlingen. Det ska tydligt framgå vem som ordinerat respektive läkemedel. Sjuksköterskan ansvarar för att ordinationslistan är tydlig och den som skriver ut originalhandlingen skriver under med sitt namn för hand med namnförtydligande. Hos varje patient inskriven i hemsjukvården ska finnas en HSL-pärm med aktuell ordinationshandling, signeringslista och narkotikajournal. Inaktuella handlingar tas ur pärmen och förvaras i pappersjournalen. 4.2 Utbyte av läkemedel Ett utbyte av läkemedel enligt lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner mm innebär inte att ordinationen ändrats. Det är sjuksköterskans skyldighet att föra in och signera ändringen i ordinationshandlingen som är en journalhandling. Sjuksköterskan svarar för kontroll av eventuellt utbytta läkemedel i samband med leverans från apoteket. Vid ordinationsändringar skall sjuksköterskan kontrollera mot ordinationshandlingen att rätt läkemedel förvaras hos patienten 4.3 Muntlig ordination Ordinationen ska dokumenteras och signeras i efterhand av läkaren på ordinationshandlingen. Muntlig ordination får endast lämnas till sjuksköterska. 4.4 Telefonordination Vid telefonordination ska ordinationen mottagas, dokumenteras och signeras i ordinationshandling av leg. sjuksköterska. Namn och tjänsteställe på den som ordinerat läkemedlet och tidpunkten för ordinationen ska anges. Ordinationen sker i pascal och mottagande sjuksköterska ej har tillgång till systemet måste hon/han upplysa ordinatören om det.

5 5 4.5 Individuella behandlingsschema Individuella behandlingsscheman eller spädningsschema kan upprättas i samråd mellan läkare och sjuksköterska tex insulin, blodförtunnande, kramplösande eller inhalationspreparat. 4.6 Ordination efter generella behandlingsanvisningar Generella ordinationer innefattar läkemedel som får iordningställas och administreras av sjuksköterska utan läkares individuella ordination. Dessa läkemedel ska finnas listade. Listan ska revideras årligen och ska innehålla information om indikationer och kontraindikationer samt dos och antal tillfällen som läkemedlet får ges till en patient utan att läkaren tillkallats. Givna läkemedel antecknas med dos, tidpunkt och signatur i omvårdnadsjournalen. Ansvarig läkare informeras. 4.7 Vid behovs medicinering Läkaren som ansvarar för vården av en patient ansvarar för att det finns angivet på vilka indikationer vid behovs läkemedel får ges till vårdtagare samt läkemedlets namn, form, styrka och dosering. Läkemedel som ska ges vid behov får endast överlämnas av distriktssköterska/sjuksköterska eller av personal som har delegering för uppgiften efter kontakt med tjänstgörande sjuksköterska. Behovet skall dokumenteras på signeringslista för överlämnande av vid behovs medicin alt. I patientjournalen. 4.8 Patienter byter vårdform Aktuell ordinationshandling som finns hos patienten ska tillsammans med övrig information för planerat/akutbesök tas med när patienten besöker läkare eller läggs in på sjukhus. Vid utskrivning ska ansvarig för läkemedelsordinationerna och ställningstagandet om det är egenvård eller ej anges i den justerade vårdplanen. Ordinationshandling och läkemedelsberättelse ska följa patienten vid hemgång. Samtliga ordinerade läkemedel medsänds patienten så att behov täcks tills mediciner kan lösas ut. Har patienten dosexpedierade läkemedel tar utskrivande läkare kontakt med Dos-apoteket, så att dosförpackade läkemedel kan levereras så fort som möjligt. 4.9 Cytostatikabehandling Olika cytostatikapreparat har olika lång utsöndringstid. Preparat kan finnas kvar i blodet och utsöndras via urin och avföring upp till fem dygn efter avslutad behandling. Läkaren ansvarar för anvisningar i det enskilda fallet Naturläkemedel Sjuksköterskan ska arbeta efter vetenskap och beprövad erfarenhet. Naturläkemedel faller inte inom denna ram. När läkemedelshanteringen är hälso- och sjukvårdsinsats:

6 6 När sjuksköterskan får vetskap om att vårdtagaren får naturläkemedel ska läkaren informeras. Sjuksköterskan kan vara behjälplig då naturläkemedlet är ordinerat av patientens läkare. Ordinerat naturläkemedel hanteras som övrig läkemedel för vårdtagaren. När läkemedelshanteringen är egenvård: Vid egenvård kan omvårdnadspersonalen eller närstående (INTE sjuksköterskan) assistera den enskilde. Den enskilde bär själv ansvaret. 5 Iordningställande av läkemedel Iordningsställa läkemedel är att dosera varje dos för sig. Läkemedel ska i första hand iordningställas av sjuksköterska efter en av läkaren/sjuksköterskan signerad ordinationshandling. Signering av iordningställandet ska göras på en signeringslista som förvaras som en originalhandling. Den som iordningställer ett läkemedel ska kontrollera patientens identitet, läkemedlets namn, styrka, läkemedelsform, administrationssätt, samt doseringstidpunkt mot ordinationshandlingen. Läkemedlet ska iordningsställas i den enskildes hem. Individuella bedömningar kan göras. Ett iordningställt läkemedel ska vara märkt med uppgifter om patientens identitet och läkemedlets namn, styrka och dos samt de övriga uppgifter som behövs för en säker hantering. För dosett gäller att den endast ska vara märkt med patientens för- och efternamn samt personnummer. Gällande ordinationshandling ska alltid finnas tillgänglig. 5.1 Apo-Dos ApoDos är läkemedel förpackade i dospåsar, där varje påse innehåller de läkemedel som ska tas vid ett och samma tillfälle. Varje dospåse är märkt med patientens namn, personnummer, läkemedlets namn, styrka och form samt klockslag när läkemedlet ska tas. Vissa läkemedel går inte att dosförpacka, till exempel flytande läkemedel och salvor. De levereras i originalförpackning. Doscentrum ansvarar för de läkemedel som dispenserats i påsen till dess att förpackningen bryts. Sjuksköterskan ansvarar för att kontrollera att påsens innehåll motsvarar gällande ordination och att den levereras till rätt person. När förpackningen öppnas övergår ansvaret för innehållet i förpackningen till den person som öppnade ApoDosen. Detta innebär att överlämnandet av läkemedelsdosen ska ske i omedelbar anslutning till öppnandet av påse. Fel som upptäcks i en påse ska omgående meddelas Dosapoteket och rapporteras som avvikelse i kommunens avvikelsesystem. Ordinationsförändringar Vid dosminskning, dosökning, utsättande eller insättande av nytt läkemedel ska sjuksköterskan kontakta Doscentrum för iordningställande av nya ApoDoser.

7 7 Läkaren ska bedöma hur snabbt den nya ordinationen ska verkställas. Vid ordinationsändring skriver läkaren ändringen på sitt ex. av dosreceptet som faxas till DosApoteket alt. görs ändringen i Pascal. Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedlet hämtas från apoteket. Till dess den nya ordinationen levereras från Doscentrum ska sjuksköterskan iordningsställa patientens läkemedel i en dosett. ApoDosförpackningar får aldrig brytas för att dispenseras om i en dosett. Vid iordningställande av enstaka läkemedelsbehandlingar exempelvis antibiotika som överstiger en vecka ska alltid den sjuksköterska som tar emot ordinationen dispensera hela läkemedelskuren i separat dosett/er. Längre kurer än 14 dagar ska iordningställas i ApoDos systemet. 5.2 Pascal Pascal är ett elektroniskt sätt att ordinera och beställa hem läkemedel till patienter som har Pascal. Istället för recept används ordinationskort där patientens samtliga läkemedelsordinationer förs in. Ordinationskortet ger en total överblick över den enskilde patientens läkemedel. 5.3 Dosett Läkemedel ska dispenseras i dosett för upp till max två veckor i taget. Den som iordningställer dosetten ansvarar för innehållet och att patientens namn, födelsenummer finns angivet på dosetten. Om två dosetter använd ska de märkas med tidsperioden de ska gälla. Warantabletter delas i dosett av sjuksköterska. Det är inte tillåtet att delegera denna arbetsuppgift. Överlämnandet av tablett Waran får delegeras men kräver särskild genomgång och dokumenteras på delegeringsblanketten. 5.4 E-recept/gula recept E-recept innebär att recept skrivs direkt i läkarens dator och överförs i elektronisk form till Apoteket. När läkemedel hämtas på apoteket via e-recept eller på gula recept ska alltid personalen legitimera sig. 6 Överlämnande av läkemedelsdoser Vid överlämnandet ska den som överlämnar läkemedelsdosen kontrollera: - att patientens id mot ordinationshandling och dosen. - att kontrollera signaturlistan så att dosen inte redan är överlämnad - att det är rätt tidpunkt - att antal tabletter stämmer mot ordinationshandling - att läsa eventuell instruktion från sjuksköterskan Läkemedlet ska överlämnas i den enskildes hem. Detta gäller i det ordinära såväl som i det särskilda boendet. Individuella bedömningar kan göras av sjuksköterska. Observera att läkemedel inte får överlämnas exempelvis vid matbordet där flera personer vistas. Sjuksköterskan ska skriva instruktion om hur läkemedlet ska intas tex om tabletter får krossas. Detta är särskilt noga vid antibiotika då dessa preparat kan

8 8 vara skadliga ur arbetsmiljösynpunkt. Tablettkross ska finnas en per vårdtagare alternativt ska den noga diskas mellan vårdtagare. Tabletter, kapslar och pulver bör alltid intas med riklig mängd vätska eller kräm och aldrig i liggande ställning. Många läkemedel kan ge skador i matstrupen om de fastnar där. Personer med sväljsvårigheter bör få sina läkemedel i andra beredningsformer, t ex. lösning eller suppositorium. Signering sker omedelbart efter att vårdtagaren svalt tabletterna eller vid andra beredningsformer fått läkemedlet i sig. Grundprincipen för intag av läkemedel är att doserna fördelas så jämt över dygnet som möjligt. Dock måste intagen planeras så att nattsömnen om möjligt inte störs. Nattmedicinen kan ges i samband med sänggående eller efter överenskommelse med läkare. Diskutera alltid den enskilde patientens tider med läkaren med hänsyn till individens dygnsrytm. Läkemedel som är ordinerade en gång per dygn kanske inte behöver ges på morgonen. Följande tider för intag gäller om inget annat överenskommits med ansvarig läkare: Kl 8.00 vid dosering en gång dagligen ( ) Kl 8.00 och vid dosering två gånger dagligen ( ) Kl 8.00, och vid dosering tre gånger dagligen ( ) Kl 06.00, 12.00, och vid dosering fyra gånger dagligen ( ) 6.1 Insulin Insulin administreras av sjuksköterska, eller när hon så bedömer, av delegerad personal. Delegering får endast ske om patientens blodsocker är stabilt och när administreringen sker med insulinpenna. På ordinationslistan skall framgå insulinsort samt tidpunkt då insulinet skall ges Före injektion skall kontroll göras av signeringslistan att insulinet ej är injicerat. Signering skall ske efter att insulinet administrerats. OBS! Inga andra injektioner får delegeras 6.2 Läkemedelsplåster Läkemedelsplåster administreras av sjuksköterska. Hon/han kan efter bedömning delegera till van stadigvarande personal men kräver särskild genomgång och dokumentation på delegeringsblanketten. Instruktion ska finnas hos varje vårdtagare. Signering ska ske både efter administreringen och efter borttagandet av tidigare plåster. Förbrukat plåster skall hanteras genom att läggas i sk Apotekspåse, för kassation. Narkotiska läkemedelsplåster kan sjuksköterskan låsa ut tre i taget, registrera i förbrukningsjournal och skriva datum på plåstren.

9 9 7 Signering På signeringslistan ska klart framgå vem som ansvarat för iordningställande respektive administrering av ordinerat läkemedel. Signering ska göras i direkt anslutning till iordningställande respektive överlämnande av läkemedlet. Signeringslistan förvaras som journalhandling tillsammans med Signaturförtydligande 7.1 Infusion Kontrollera alltid att infusionsbehållaren är hel och att utseendet på innehållet inte avviker från det normala, varken före eller efter det att läkemedlet har tillsats. Märk infusionsbehållaren med personens namn, födelsedata, eventuella tillsatser, dropptakt eller infusionstid, klockslag och datum och signatur. Cytostatika får ej beredas i den kommunala hemsjukvården. Detta gäller även för andra särskilt farliga läkemedel tex. vissa antibiotika som inte får krossas. 7.2 Studerande Studerande, som genomgår klinisk praktiktjänstgöring, får iordningställa och administrera läkemedel under tillsyn av sjuksköterska. Signering skall ske av båda. 8 Narkotikapreparat (enligt förteckning II V) Narkotika i den enskildes bostad ska förvaras så att ingen obehörig får tillgång till det. Vårdansvarig sjuksköterska svarar för rutiner i det enskilda fallet. När behandling med narkotiska läkemedel är avslutad ska sjuksköterskan erbjuda sig att ombesörja att resterande preparat återlämnas till apotek. Då narkotiska preparat grupp II -V ordinerats ska förbrukningsjournal föras. När behandlingen är avslutad och kontrollerad ska förbrukningsjournalen sparas i fyra mån.vårdansvarig sjuksköterska ansvarar för ändamålsenlig kontroll hos den enskilde. 9 Förvaring Läkemedel ska förvaras oåtkomligt för obehöriga och i vårdtagarens hem. 9.1 Allmänna råd vid förvaring av olika läkemedel Förvara i originalförpackningen. Förvara efter angiven rekommendation (tex. Skydd för ljus, kyla, i rumstemperatur) Förslut förpackningen ordentligt efter användandet. Öppna bara en förpackning i taget av samma sort. Anteckna brytningsdatum på flytande beredningar, salvor och insulinpennor. Ta hänsyn till temperaturangivelse. Flytande Alvedon ska förvaras i rumstemperatur.

10 Hållbarhetstider för läkemedel i bruten förpackning till enskild vårdtagare om inte annat anges. Ögondroppar och ögonsalvor, hållbarhet i 4 veckor. Sterila salvor, liniment mm hållbarhet i 4 veckor. Natriumklorid engångsförpackning, hållbarhet i ett dygn. Alsol och klorhexidinsprit, hållbarhet i 6 månader. Alsollösning, hållbarhet i en månad. 9.3 Kassation av läkemedel När ett läkemedels utgångsdatum passerats ska detta kasseras. Vid uttag och iordningsställande av läkemedel ska sjuksköterska eller delegerad personal kontrollera utgångsdatum. Läkemedel som ordinerats till den enskilde är personlig egendom, varför det krävs dennes medgivande när något ska kasseras. Alla kasserade läkemedel lämnas till apoteket. 9.4 Basförråd På Pilegårdens korttidsenhet finns ett basläkemedelsförråd. Det ska finnas ett basläkemedelsförråd i varje kommun enligt beslut från Läkemedelsrådet Region Skåne. Dessa läkemedel skall användas i akuta situationer. Enligt den generella behandlingsanvisningen (se särskild lista) eller initialt vid akuta insättningar av läkemedel i väntan på att läkemedel hämtas ut på recept eller att ny apodos leverans anländer. Antibiotika lämnas ut i hel kur vid akuta infektioner då läkare bedömt att behandlingen måste påbörjas samma dygn. Recept ska då inte utfärdas. Registreringen av ordinationen skall ske på ApoDos-receptet i enlighet med apotekets anvisningar. I fältet Akut skrivs LF (läkemedelsförrådet). Beställning av läkemedel till basförrådet sker av ansvarig sjuksköterska enligt anvisning och betalas av Region Skåne.. Varje sjuksköterska som använder läkemedel ur basförrådet har skyldighet att registrera uttaget på lista Uttag-Basförråd. Förbrukningsjournal av narkotika gr II-V kontrolleras av utsedd sjuksköterska som ej beställer läkemedel. 9:5 Närförråd På särskilt boende Norregatan 8 och på Klöverlyckan i Hjärup finns ett närförråd med ett begränsat antal läkemedel för akut bruk. Dessa läkemedel hämtas från basförrådet och dokumenteras enligt rutin ovan. Uttag från närförråd dokumenteras och registreras på lista Uttag-Basförråd. Läkemedel som förvaras utanför läkemedelsförråd Läkemedel som behöver vara lättillgängliga kan förvaras utanför läkemedelsförrådet. Ex. hudsalvor, spolväskor, sårvårdsprodukter. Dessa ska vara listade för varje verksamhet och vara förenliga med en säker hantering.

11 11 10 Överkänslighet och biverkningar 10.1 Överkänslighet Alla vårdtagare ska tillfrågas om de har någon överkänslighet. Patienten ska utrustas med skriftlig information om sin överkänslighet. Varning ska dokumenteras i journal. Tydlig markering ska ske på dokumenten i vårdtagarens hem Biverkningar Ska rapporteras Uppgiftsskyldigheten gäller för alla som är ansvariga för verksamhet inom den regionala och lokala hälso- och sjukvården såsom landsting, kommuner och privata vårdgivare. Följande biverkningar ska rapporteras: För nya läkemedel (se lista i FASS) rapporteras alla misstänkta biverkningar. För samtliga läkemedel rapporteras: dödsfall livshotande reaktioner biverkningar som leder till permanent skada eller långvarig funktionsnedsättning biverkningar som leder till sjukhusvård nya oväntade biverkningar och interaktioner biverkningar som tycks öka i frekvens eller allvarlighetsgrad 11 Lokala rutiner För varje enhet ska upprättas lokala instruktioner/rutiner enligt ovanstående generella riktlinjer. De lokala rutinerna ska revideras årligen och godkännas av MAS. Läkemedelshanteringen bör genomgå en extern kvalitetsgranskning minst en gång per år. Granskningen kan utföras av en farmaceut baserad på aktuella författningar och riktlinjer enligt avtalspartens önskemål och fastställd checklista. Protokoll efter genomförd inspektion av läkemedelshantering, skickas enligt gällande avtal. Protokoll efter genomförd inspektion av basläkemedelsförråd, skickas till MAS i kommunen som ansvarar för ev. åtgärder. Lokala rutiner för säker leverans och mottagande av läkemedel ska upprättas

12 12 12 Vissa begreppsförklaringar Administrering av läkemedel Tillförsel av ett läkemedel till kroppen. Läkemedel kan administreras många olika vägar. Peroralt (när läkemedel tas genom munnen), intravenöst (i en ven) och kutant (genom huden) är några exempel. Dosdispensering Maskinellt eller manuellt iordningställande av läkemedel i patientdoser, t.ex. för dosexpedition på apotek. Behandlingsschema Schema över individuellt ordinerade läkemedel som ingår i en fastställd behandlingsplan för en viss patient. Behandlingsschemat är en del av patientens journal. Iordningställande av läkemedel Uppdelning till en enskild patient av tabletter, kapslar och andra avdelade läkemedelsdoser samt uppmätning av flytande läkemedel och injektionsvätska. Upplösning av torrsubstans. Tillsats av infusionskoncentrat till infusionsvätska. Flödesinställning och övriga förberedelser för att tillföra läkemedel i form av medicinsk gas till en patient. Läkemedelsform Tillverkningsform, som tablett, kapsel, resoriblett, mixtur, suppositorium, salva, injektion och infusion. Läkemedelsförråd Utrymme för förvaring av läkemedel, t.ex. läkemedelsrum, läkemedelsskåp eller läkemedelsvagn. Medicinskt ansvarig sjuksköterska Den befattningshavare i kommunens hälso- och sjukvård som anges i 24 hälso-och sjukvårdslagen (1982:763). Ordination enligt generella direktiv Ordination av läkemedel som gäller för patienterna på en viss enhet vid vissa angivna tillstånd, utan att en särskild individuell ordination behöver ges.

13 13 Ordinationshandling Handling som ska ge en samlad bild av en ordinerad och genomförd läkemedelsbehandling och som är en del av patientens journal. Dosrecept Ordinationshandling för dosdispensering av läkemedel på apotek. Rekvisition Beställning av läkemedel från apotek till läkemedelsförråd. Referenser: SOSFS 2009:6 Sos föreskrift om bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsuppgift kan utföras som egenvård SOSFS 1997:14 Sos föreskrift och allmänna råd om delegering av uppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård SOSFS 2000:1 Sos föreskrift om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården. SOSFS 2005:12 Sos föreskrift om ledningsansvar för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och Sjukvården SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Rutin för läkemedelsbehandling

Rutin för läkemedelsbehandling 1(10) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2008-08-01 Gäller från och med: 2008-08-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Jeanette Brink,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsriktlinje

Hälso- och sjukvårdsriktlinje Hälso- och sjukvårdsriktlinje Ansvarig: Gunilla Marcusson Riktlinje: För läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare: Gunilla Marcusson Utfärdad den: 981105 Reviderad den: 2012-03-23

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering

Rutin för läkemedelshantering Ansvarig Gunilla Marcusson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Läkemedelshantering Upprättad av Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Vård och omsorg Handbok

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad 2015-09-01 Läkemedelshantering riktlinje Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar att hantera sina läkemedel, så kallad egenvård,

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum Riktlinje Utgåva nr 1 sida 1 av Dokumentets namn Mall för lokal instruktion för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarigsjuksköterska

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Lagar och föreskrifter som ligger till grund för riktlinjerna SOSFS 2000:1 ändrad och omtryckt i 2001:17 Läkemedelshantering inom hälso-

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad 2012-04-13 Annelie Granquist, Helene Martinsson Eva Marie Wendel Innehållsförteckning Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård...

Läs mer

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Gäller från 2012-04-15 1 Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Grund för läkemedelshantering sidan 3 Regelverk/styrdokument

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården

Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Riktlinje läkemedelshantering i hälso- och sjukvården - sektor Arbete trygghet och omsorg Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av MAS Beslutsdatum 2018-03-13 Ansvarig sektor Arbete trygghet och omsorg Gäller

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden 1 [10] Socialförvaltningen 2015-02-16 Referens Judith Berntsson Nilsson Mottagare Socialförvaltningen Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är det patienten/ boende som i första hand ansvarar för sin läkemedelsbehandling.

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2015-03-17 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Staffanstorps kommun

Läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Staffanstorps kommun Utfärdad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Margaret Fritz Antagen av : Vård och omsorgs ledningsgrupp 2018-10-25 Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive enhetschef Giltig från: 2018-10-25

Läs mer

KALLELSE 2012-06-18. Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00

KALLELSE 2012-06-18. Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00 KALLELSE 2012-06-18 1 (3) STAFFANSTORPS SOCIALNÄMNDEN Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00 Ärenden 1 Fastställande av tid och plats för justering av Kallade protokollet

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Referensdokument Mall för lokal rutin/instruktion gällande läkemedelshantering Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Läkemedelshantering Område SÄBO DAV Enhet Äldreboenden, dagverksamhet, korttidsboende

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2014-05-21 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Kungälvs kommun

Kungälvs kommun Kungälvs kommun 2012-02-16 Sektor Vård och äldreomsorg Sektor Arbetsliv och stöd Övergripande instruktioner för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Allmänt Inom öppen

Läs mer

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för läkemedelshantering Riktlinje och rutin Rev. 2013-09-17 Vård- och omsorgsförvaltningen Dnr VON 127/10 Lena Jadefeldt Slattery Godkänd av förvaltningschef Riktlinje och rutin för läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel.

2 Med läkemedelshantering avses i dessa föreskrifter ordination, iordningställande, administrering, rekvisition och förvaring av läkemedel. Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Rutin Malmö stad Fastställd: 2012-04-13 Reviderad: 2016-11-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Ansvarfördelning... 3 Processen vid läkemedelshantering

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2013 2013-08-14 EF/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering... 4 Egenvård...

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Rutin läkemedelsförråd/närförråd 2018-01-29 1 (5) Rutin läkemedelsförråd Ansvarig Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Helen Hansson Malmgren Upprättad den 2016-04-18 Reviderad den 2018-01-29 Rutin läkemedelsförråd/närförråd

Läs mer

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter 1(15) Dnr 0187/11-014 6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård

Läs mer

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor

Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Innehållsförteckning Inledning... 3 Egenvård... 3 Hälso-och sjukvårdsansvar... 3 Studerande... 3 Processen vid läkemedelshantering kan indelas i sex steg...

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2014-12-18 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2015-2016 2014-12-02 IO/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering...

Läs mer

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet.

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet. 1 (8) 2016-01-20 reviderad 2016-08-04 Rutinbeskrivning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i boenden med särskild service och särskild omsorg, dagligverksamhet enligt LSS och socialpsykiatriboendena

Läs mer

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent

Läkemedelshantering Styrdokument Beslutat av Gäller från och med Dokumentansvarig Gäller för Senast reviderad Skribent Läkemedelshantering Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS Skribent MAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-10-29 Senast reviderad 2019-04-01

Läs mer

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok.

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok. Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen Område Hälso- och sjukvård Fastställd: 2015-05-01 Gäller t.o.m: 2017-05-01 Dok. Nr 1 Vers.nr.

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion

Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion Region Stockholms Innerstad Sida 1 (30) MEDICINSKT ANSVARIGA 2013-08-06 SJUKSKÖTERSKOR Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter Sjuksköterskor

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS SID 1 (21) Ansvarig för rutin är medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-12 Revideras 2017-08-12 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun 1 (18) 2014-01-29 Ersätter 2013-11-21 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun Innehåll 1. Inledning... 3 Grund för läkemedelshantering... 3 Egenvård... 3 Övertagande av läkemedelsansvar...

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården;

Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården; 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer

Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Enhet Esbergs äldreboende, Sollentuna Närvarande: MAS Ida Lorenzson Rapport med Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen Utförd enligt författningar och övriga riktlinjer Datum 20190401

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Maclina Loyal, läkemedelsansvarig sjuksköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till goran.forslund@vardaga.se maclina.loyal@vardaga.se

Läs mer

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm

Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september 2012. Affärsområde Farmaci/Roswitha Abelin/SoS föreskrift LmG mm SOSFS 2012:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Beslutade den 12 juni 2012 Träder i kraft den 1 september

Läs mer

Lokal instruktion för läkemedelshantering

Lokal instruktion för läkemedelshantering Lokal instruktion för läkemedelshantering Utarbetad av: Medicinskt ansvariga sjuksköterskor 2000-06-22 Reviderad 2002-02-26, 2009-06-01, 2014-01-29, 2014-09-22 Innehållsförteckning Lokal arbetsordning

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet).

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet). Riktlinje 3/ Delegering LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende,

Läs mer

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter.

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. RUTINBESKRIVNING För läkemedelshantering Dokumentet gäller för Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. Dokumentets syfte Säkerställa god och säker

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015-09-01 Delegering riktlinje Delegering får endast ske om det är förenat med god och säker vård. Delegering får inte ske slentrianmässigt eller för att lösa personalbrist

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Rutin för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2016-05-16 1 (21) Omsorgsenheten Ansvarig Reviderad 2016-05-16 Helen Hansson Malmgren Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad av Gunilla Marcusson 1998-11-05 Rutin för läkemedelshantering inom kommunal

Läs mer

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering

Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Ny föreskrift ordination och läkemedelshantering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården (HSLF-FS 2017:37) Läkemedelskommittén Rim

Läs mer

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet

Läkemedelshantering Inledning Styrdokument Ansvarsförhållande Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Vård- och omsorgskontoret 2008-09-02 Uppdaterad 2009-07-15, 2010-07-08, Ann-Mari Godeberg 2011-01-04, 2011-07-19, 2012-07-25 2013-03-20, 2013-08-01, 2014-08-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-11-06

Läs mer

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering

2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering 1(7) 2. Ledningssystem Handbok för läkemedelshantering Innehåll 2.1 Ledningssystem... 1 2.2 Vårdgivarens ansvar... 2 2.3 Hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar... 3 Legitimerad läkares/tandläkare ansvar

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård 1 Ledningssystem för läkemedelshantering i Nordmalings kommuns särskilda boenden, korttidsplatser samt hemsjukvård i

Läs mer

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun

Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Täby kommun 2003-10-20 9.1 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl Arbetsordning för läkemedelshantering i äldreboenden (sjukhem, gruppboende, och servicehus) inom Täby kommun Bakgrund Socialstyrelsens

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (10) Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsförvaltningen Övergripande styrdokument Hälso- och sjukvårdslag, HSL-FS, 2017:30 Hälso- och sjukvårdsförordningen,

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Giltig fr

Läs mer

ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING INOM KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I ULRICEHAMNS KOMMUN.

ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING INOM KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I ULRICEHAMNS KOMMUN. Dokumentnamn: Övergripande instruktion för läkemedelshantering Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: MAS MAS 2015-02-23 ÖVERGRIPANDE INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

Läs mer

Rutin för dosdispenserade läkemedel

Rutin för dosdispenserade läkemedel Redaktör och ansvarig utgivare:. Redaktion: Järpens hälsocentral. Skolvägen 29. 830 05 Järpen. per.magnusson@jll.se 1(5) De regionala anvisningarna för dosdispenserade läkemedel har nedan omsatts i lokal

Läs mer

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Följande rutiner har tagits fram utifrån de Skriftliga direktiv för att säkerställa kvalitén inom läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård som

Läs mer

Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd

Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Hantering av läkemedel i läkemedelsförråd och närförråd Malmö stad Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Hantering av läkemedel

Läs mer

Riktlinje läkemedelshantering, Falkenbergs kommun

Riktlinje läkemedelshantering, Falkenbergs kommun Riktlinje läkemedelshantering, HSL-pärm, avsnitt Läkemedelshantering Socialförvaltningen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sophia Lehnberg Riktlinje för Läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård,

Läs mer

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering:

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering: RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: God Läkemedelsbehandling/hantering Processägare: MAS Beslutad av: MAS Användare/roll: Version: 1 Chefer, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal Omfattar enhet/verksamhet:

Läs mer

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län April 2013 Inledning Vilgotgruppen beslutade i mars 2012 att anta Aktivitetsplan

Läs mer

Läkemedelsrutin/ Förändringar

Läkemedelsrutin/ Förändringar Läkemedelsrutin/ Förändringar 2015 Varför ny rutin och nya signeringslistor? Vid Kvalitetsgranskningen som gjordes i mars-15 fick kommunens läkemedelshantering ett flertal påpekanden. MAS-en, Medicinskt

Läs mer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer

LOK Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer 1 Patientens samlade läkemedelslista ansvar och riktlinjer för hantering i öppen vård. -LOK:s rekommendationer om hur en samlad läkemedelslista bör hanteras- Detta dokument innehåller LOK:s (nätverket

Läs mer

Säkrare läkemedelshantering i öppen vård

Säkrare läkemedelshantering i öppen vård Utbildningsmaterial: Säkrare läkemedelshantering i öppen vård Introduktion Lagar och föreskrifter Ansvarsfördelning Förslag till arbetsordning Definitioner Litteratur Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) Medverkande verksamhetschef, Sofia Söderqvist Toril Brinksjö Kerstin Malmsten MAS, Ida Lorenzson Ida Tegnefjord Åtgärdsplanen skickad till sofia.soderqvist@attendo.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

Lokala rutiner för läkemedelshantering

Lokala rutiner för läkemedelshantering 1(5) Lokala rutiner för läkemedelshantering Berörda enheter Intensivvårdsavdelningen Sunderby sjukhus. Ansvar Verksamhetschef för IVA är Per Marcusson. Han ansvarar för att Upprätta ändamålsenliga skriftliga

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL

LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL LÄKEMEDELSRUTIN/UTBILDNINGSMATERIAL Grönvägen, Ängsvägen, Sjögläntan Vissefjärda serviceområde Algutsboda serviceområde IFO HSL 1 VARFÖR NY RUTIN OCH NYA SIGNERINGSLISTOR Vid kvalitetsgranskningen som

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Riktlinje Utgåva. Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska. Läkemedelshantering

Riktlinje Utgåva. Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska. Läkemedelshantering Riktlinje Utgåva Antal sidor 6 9 Dokumentets namn Läkemedelshantering Utfärdare/handläggare Irene Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Datum 2012-10-19 Reviderad 2016-11-02 Läkemedelshantering Syfte

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla kommun

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla kommun Dnr Son 2011/26 2009-05-18 1 (30) Reviderade 2009-11-11 2010-04-21 2011-03-24 Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2016-03-31 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län september 2014 Inledning Aktivitetsplan för läkemedelsdokumentation och läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna

Läs mer

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018

Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Läkemedelshantering ny riktlinje 2018 Ny föreskrift om ordination och hantering av läkemedel HSLF-FS 2017:37 Målet med de nya föreskrifterna är att de ska stödja hälso- och sjukvården i arbetet för en

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Ikraftträdande 1 januari 2018 Läkemedelsenheten 2018-05-25 Innebörd för

Läs mer

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Åtgärdsplan/Rapport Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) Medverkande Melek Kucuk, verksamhetschef Shahla Saade, boendestödjare Ida Tegnefjord, Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till melek.kucuk@solom.se ida.tegnefjord@solom.se ida.lorenzson@sollentuna.se

Läs mer

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015

FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS- Föfattningar KARIN ÄNGEBY, DECEMBER 2015 FASS Publicerades första gången 1966. FASS-Farmaceutiska Specialiteter i Sverige. www.fass.se Innehållet i FASS Alkohol och läkemedel Antibiotikaresistens

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län

Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro län Rubrik specificerande dokument Rutin för läkemedelsgenomgång i samverkan mellan kommunerna och landstinget i Örebro

Läs mer

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET

DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET DELEGERING DÄR KUNSKAP & ANSVAR & TRYGGHET GÅR HAND I HAND 1 Strängnäs kommun Ett utbildningskompendium sammanställt av: Cecilia Wineström sjuksköterska. & Katarina Thörne sjuksköterska på Riagården Antaget

Läs mer

Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun

Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun Arbetsordning och lokal instruktion för läkemedelshantering i Falu kommun 2013-2014 Denna lokala instruktion är ett underlag som ska kompletteras med skriften Läkemedelshantering i Dalarna utgiven av Dalarnas

Läs mer

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse

Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Rutin för läkemedelsgenomgång och läkemedelsberättelse Syfte och omfattning Syftet är minskade läkemedelsrelaterade problem med mål att samtliga patienter ska få en väl avpassad läkemedelsbehandling. Alla

Läs mer

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering:

Giltig fr.o.m: Processledare/ansvarig för revidering: RUTIN METODSTÖD LOKAL RUTIN Process/aktivitet: God Läkemedelsbehandling/hantering Processägare: MAS Beslutad av: MAS Användare/roll: Version: 3 Chefer, sjuksköterskor, omvårdnadspersonal Omfattar enhet/verksamhet:

Läs mer