Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter. Lokal Instruktion"

Transkript

1 Region Stockholms Innerstad Sida 1 (30) MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR Regel för Hälso- och sjukvård: Läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter Sjuksköterskor Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm.

2 Sida 2 (30) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD: LÄKEMEDELSHANTERING INOM SÄRSKILDA BOENDEFORMER OCH DAGVERKSAMHETER... 1 LOKAL INSTRUKTION ALLMÄNT ORDFÖRKLARING ANSVAR MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA (MAS) ANSVARIG CHEF ANSVARIG LÄKARE SJUKSKÖTERSKA ÖVRIG PERSONAL ORDINATION ORDINATIONSHANDLING Ordinationshandling - Pascal Läkemedelslista ORDINATIONSTYPER Stående ordination Vidbehovsordinationer TILLFÄLLIG ORDINATION LÄKEMEDELSGENOMGÅNG TELEFONORDINATION UTBYTE AV ORDINERAT LÄKEMEDEL TILL LIKVÄRDIGT GENERISKT LÄKEMEDEL ORDINATION ENLIGT GENERELLA DIREKTIV DISPENSERING/IORDNING-STÄLLANDE AV LÄKEMEDEL DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL PASCAL DOSETT E-RECEPT/GULA RECEPT KROSSA LÄKEMEDEL FLYTANDE LÄKEMEDEL INJEKTION/INFUSION LÄKEMEDEL I SOND WARAN INSULIN LÄKEMEDELSPLÅSTER... 18

3 Sida 3 (30) 5.12 SÄKERSTÄLLA BESTÄLLNING AV PATIENTENS LÄKEMEDEL MOTTAGANDE AV LÄKEMEDEL MOTTAGANDE AV LEVERANS AV DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL MOTTAGANDE AV PATIENTENS LÄKEMEDEL FRÅN APOTEKET ADMINISTRERING/ÖVERLÄMNANDE AV LÄKEMEDEL UTLÄMNANDE AV DOSFÖRPACKADE LÄKEMEDEL ALTERNATIVT DOSETT I PATIENTENS LÄGENHET ÖVERLÄMNANDE AV LÄKEMEDEL TILL PATIENT LÄKEMEDEL SOM PATIENTEN HAR MED SIG TILL DEN SÄRSKILDA BOENDEENHETEN SIGNERINGSLISTA SIGNATURFÖRTYDLIGANDE NARKOTIKA AKUT- OCH BUFFERTFÖRRÅD ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA FÖR AKUT- OCH BUFFERTFÖRRÅD ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA FÖR KONTROLL AV NARKOTIKA OXYGENBEHANDLING VACCINATIONER NATURLÄKEMEDEL FÖRVARING AV LÄKEMEDEL LÄKEMEDELSFÖRRÅD Originalförpackning Patientbundna läkemedel LÄKEMEDELSFÖRRÅD I HEMMET LÄKEMEDELSFÖRRÅD PÅ DAGVERKSAMHET AKUT- OCH BUFFERTFÖRRÅD LÄKEMEDELSKYLSKÅP Kallt Svalt RUMSTEMPERATUR KASSATION AV LÄKEMEDEL HANTERING AV LÄKEMEDEL VID DÖDSFALL TRANSPORT RAPPORTERING AV LÄKEMEDELS-BIVERKNINGAR... 29

4 Sida 4 (30) 20 SJUKSKÖTERSKOR MED FÖRSKRIVNINGSRÄTT STUDERANDE AVVIKELSERAPPORTERING GRANSKNING AV LÄKEMEDELSHANTERINGEN/FÖRRÅD MAS GRANSKNING EXTERN KVALITETSGRANSKNING RAPPORT... 30

5 Sida 5 (30) 1 Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är huvudprincipen att den enskilde själv så långt som möjligt tar ansvar för sina läkemedel och sin läkemedelshantering. Vid dessa tillfällen gäller inte denna regel. Regeln är inte heller tillämpbar i de fall då den enskilde enbart behöver praktisk hjälp för att genomföra medicineringen, exempelvis ta fram en tablett ur originalförpackning (egenvård). Denna regel 1 gäller när förskrivaren av läkemedel har bedömt att patienten inte klarar av att själv hantera sina läkemedel. Läkemedelsansvaret övertas därmed av sjuksköterskan. Beslutet dokumenteras av sjuksköterskan i patientjournalen. Se Handbok för hälso- och sjukvård, Ordförklaring Följande termer kommer från SOSFS 2000:1. 1 Administrering av läkemedel Behandlingsschema Dosdispensering Hemsjukvård Iordningställande av läkemedel Tillförsel eller överlämnande av en iordningställd läkemedelsdos till en patient. (SOSFS 2000:1). Schema över individuellt ordinerade läkemedel som ingår i en fastställd behandlingsplan för en viss patient. (SOSFS 2012:9). Maskinellt eller manuellt iordningställande av läkemedel i patientdoser. (SOSFS 2012:9). Hälso- och sjukvård när den ges i en patients bostad eller motsvarande och som är sammanhängande över tiden. (SOSFS 2012:9). Uppdelning till en patient av tabletter, kapslar och andra avdelade läkemedelsdoser samt uppmätning av flytande 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården.

6 Sida 6 (30) läkemedel och injektionsvätska. Upplösning av torrsubstans. Tillsats av infusionskoncentrat till infusionsvätska. Flödesinställning och övriga förberedelser för att tillföra läkemedel i form av medicinsk gas till en patient. (SOSFS 2012:9). Läkemedelsform Läkemedelsförråd Läkemedelslista Ordination enligt generella direktiv Ordinationshandling Ordinationskort Rekvisition Tillverkningsform, som tablett, kapsel, resoritablett, mixtur, suppositorium, salva, injektion och infusion. (SOSFS 2000:1). Utrymme för förvaring av läkemedel, t.ex. läkemedelsrum, läkemedelsskåp eller läkemedelsvagn. (SOSFS 2000:1). Lista över läkemedelsordinationer till en patient. (SOSFS 2012:9). Ordination av läkemedel som gäller för patienterna på en viss enhet vid vissa angivna tillstånd, utan att en särskild individuell ordination behöver ges. (SOSFS 2000:1). Handling som ska ge en samlad bild av en ordinerad och genomförd läkemedelsbehandling. (SOSFS 2012:9). Ordinationshandling för dosdispensering av läkemedel på apotek. Även en patients övriga ordinationer kan föras in på kortet. (SOSFS 2012:9). Beställning av läkemedel eller teknisk sprit från apotek till läkemedelsförråd. (SOSFS 2000:1). Spädningsschema Schema med instruktioner för upplösning eller spädning av ett eller flera läkemedel. (SOSFS 2000:1).

7 Sida 7 (30) 2 Ansvar I Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS) regel ges besked om ansvarsfördelning för ordination, iordningsställande, administrering, rekvisition, leverans, förvaring mm. Lokala rutiner för respektive enhet tas fram i samråd mellan chefen på boendet och MAS. Där ska finnas praktiska hänvisningar om aktuellt apotek, läkemedelsförrådets placering, lista för läkemedel generella direktiv respektive buffertförråd mm. Här ska också finnas namn på sjuksköterskor som ansvar för läkemedelsförrådet, beställning, respektive narkotikakontroll. 2.1 Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS) Inom den kommunala hälso- och sjukvården ansvarar MAS för att utforma och fastställa en ändamålsenlig och säker lokal instruktion för läkemedelshanteringen. Översyn av den lokala instruktionen ska ske årligen. MAS ansvarar för att teckna avtal med landstinget avseende akut- och buffertförråd. MAS ansvarar för att ansvarsfördelningen för läkemedelsförråd, rekvisition av läkemedel och narkotikakontroll finns dokumenterat. 2.2 Ansvarig chef Ansvarig chef ansvarar för att personalen har den kompetens som krävs för verksamheten. Chefen ska informera personalen om gällande regler och ansvara för att reglerna följs i verksamheten samt att avvikelserapport skrivs när så är befogat. Chefen ansvarar för att utse sjuksköterskor som ska ansvara för läkemedelsförråd, rekvisition av läkemedel och narkotikakontroll. Chefen ansvarar för att fylla i blanketten för behörighet av beställning till läkemedelsförråd och anmäla till ansvarig för registrering i EK katalogen samt delge MAS för godkännande. Chefen ansvarar för att extern kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen i verksamheten utförs årligen.

8 Sida 8 (30) 2.3 Ansvarig läkare Läkaren ansvarar för ordination av läkemedel, anvisar om vård och behandling, samordnar ordinationer från andra läkare samt följer upp patientens läkemedelsbehandling. Läkaren är ytterst ansvarig för att bedöma patientens möjligheter att själv ta ansvar för sin läkemedelshantering. 2.4 Sjuksköterska Om läkaren bedömt att patienten inte själv kan ansvara för sin läkemedelshantering ska sjuksköterskan ta över ansvaret. Beslutet ska dokumenteras i patientjournalen (Vodok). Sjuksköterskan ansvarar för att patienten får de läkemedel som läkaren ordinerat, samt att läkare kontaktas vid behov. Sjuksköterskan är skyldig att ifrågasätta ordinationer som hon/han utifrån sin kunskap anser är felaktiga och inleda en diskussion med ordinerande läkare exempelvis vid interaktioner och biverkningar. Sjuksköterskan är skyldig att hålla sig välinformerad om och dokumentera i patientjournalen om hur patientens läkemedelsbehandling fungerar, samt utöva tillsyn. Sjuksköterskan kan efter bedömning besluta att överlämna läkemedel som är ordinerade enligt generella direktiv utan läkarkontakt. Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedel förvaras oåtkomligt för obehöriga. Detta gäller även nycklar och koder till läkemedelsförråd. Sjuksköterskan kan delegera enstaka arbetsuppgifter inom läkemedelshanteringen till annan befattningshavare 2.5 Övrig personal Omsorgspersonal definieras som hälso- och sjukvårdspersonal då de utför enstaka hälso- och sjukvårdsuppgifter på delegering 2 av sjuksköterska, till exempel överlämnande av en iordningställd läkemedelsdos. 2 Se MAS Regler för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter.

9 Sida 9 (30) Delegerad personal ska rapportera till sjuksköterskan om de upptäcker avvikelser i läkemedelshanteringen eller om patientens hälsotillstånd förändras. 3 Ordination Alla personer som flyttar in på ett särskilt boende ska erbjudas en läkemedelsavstämning vid inflyttning och en läkemedelsgenomgång inom två månader samt årligen. Alla läkemedel ska vara individuellt ordinerade. Läkaren ska dokumentera och signera sin ordination i patientens ordinationshandling. Läkemedelsordinationen ska innehålla läkemedlets namn, beredningsform, styrka, dosering i antal respektive volym, maxdos och indikation. Administrationssätt, tidpunkter för administrering samt datum ska ingå i ordinationen. Vid utsättande eller ändring av läkemedel ska detta signeras och dateras på ordinationshandlingen. 3.1 Ordinationshandling Patientens alla läkemedelsordinationer ska finnas samlade i en ordinationshandling och vara signerade av patientansvarig läkare. I det fall flera läkare är involverade i patientens läkemedelsbehandling ska alltid patientansvarig läkare kontrasignera. Ordinationshandlingen utgör en del av patientjournalen. Den aktuella ordinationshandlingen ska sitta längst fram i patientens journal och är sjuksköterskans originalhandling Ordinationshandling - Pascal För de patienter som har Dosförpackade läkemedel används den aktuella ordinationshandlingen som skrivs ut från Pascal. Ordinationshandlingen finns tillgängligt för sjuksköterskan i det elektroniska ordinationsverktyget. Kopia på exemplar av alla versioner av ordinationshandlingarna ska sparas i patientens journal Läkemedelslista De patienter som får sina läkemedel ordinerade på recept ska ha en läkemedelslista som ordinationshandling. Alla

10 Sida 10 (30) läkemedelslistor är journalhandlingar och ska sparas i patientens journal Ordinationstyper Stående ordination Individuellt ordinerade läkemedel får endast användas av den som ordinationen avser. Stående ordination avser de läkemedel som ges fortlöpande enligt läkarordination. Ett läkemedel som ordinerats till en viss patient får aldrig överlåtas eller lånas ut till en annan patient Vidbehovsordinationer Läkare ska ange indikation, förpackningsstorlek, antal uttag, maximala dygnsdosen och tidsintervall. Det ska tydligt framgå på ordinationshandlingen att det är en vid behovsordination. Läkare bör med jämna mellanrum ta del av användandet av vid behovs ordinationer för att göra sig en bild av om läkemedlet istället ska ordineras kontinuerligt. 4.2 Tillfällig ordination Tillfällig ordination avser de läkemedel som läkaren ordinerar individuellt och för enstaka tillfälle och kan ges vid behov efter sjuksköterskas bedömning. Läkare ska alltid informeras när vid behovs läkemedel använts. Sjuksköterskan ska bedöma, iordningställa och administrera läkemedel som ordinerats vid behov samt dokumentera i patientjournalen. Sjuksköterskan kan under sitt arbetspass, i enstaka fall efter en individuell bedömning av patientens tillstånd, iordningställa en dos. Dosen ska dispenseras i en dosett och vara märkt med patientens namn, personnummer, innehåll, mängd, indikation och datum. Sjuksköterskan ska alltid följa upp effekten av läkemedlet och eventuella biverkningar.

11 Sida 11 (30) Sjuksköterskan signerar iordningställd dos i patientjournalen och ställer dosen i patientens läkemedelsskåp alternativt i läkemedelsvagn där det finns, samt informerar delegerad personal. Sjuksköterskan dokumenterar den medicinska bedömningen med ställningstagandet i patientjournalen. Delegerad personal kan överlämna dosen efter kontakt med sjuksköterskan som bedömer och tar ställning till om läkemedlet ska överlämnas. Sjuksköterskan ska alltid se till att signeringslista för vid behovsordinerade läkemedel finns i patientens läkemedelsskåp. Den som överlämnar läkemedlet ska signera på signeringslistan. Flytande vid behovsordinerade läkemedel iordningställs av sjuksköterskan i anslutning till intag. Iordningställandet kan inte delegeras. Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedlet inte blir för gammalt och kasserar läkemedlet om det inte använts samt dokumenterar detta i patientjournalen. 4.3 Läkemedelsgenomgång 3 En läkemedelsgenomgång ska genomföras senast två månader efter listning och minst en gång per tolvmånadersperiod. Läkemedelsförskrivningen ska därutöver regelbundet följas upp. Läkemedelsgenomgångar ska genomföras med stöd av symtomskattningskala. Vid medicinändringar ska uppföljning genomföras efter cirka 1 månad efter läkemedelsgenomgången samt efter behov. För att säkerställa att detta sker ska en skriftlig plan upprättas av läkaren tillsammans med sjuksköterska och övrig berörd personal. 3 Se Läkemedelsgenomgångar för patienter i särskilt boende inom de olika stadsdelarnas överenskommelser med läkarorganisationer.

12 Sida 12 (30) 4.4 Telefonordination Läkemedel får ordineras per telefon om ordinatören är förhindrad att komma till patienten. Sjuksköterskan ska informera läkaren om de läkemedel som patienten är ordinerad samt eventuell överkänslighet. Läkaren får därmed möjlighet att kontrollera synonyma preparat och eventuell interaktionsrisk. En telefonordination ska alltid upprepas muntligt av sjuksköterskan för att hon/han ska försäkra sig om och säkerställa att ordinationen har uppfattats rätt. Sjuksköterskan ska dokumentera ordinationen i patientjournalen. Dokumentationen ska förutom läkemedelsordinationen innehålla namnet på den ordinerande läkaren, år, datum, klockslag och att ordinationen tagits emot via telefon. Ordinationen ska även dokumenteras och signeras av sjuksköterskan i ordinationshandlingen (antingen på dosreceptet eller på läkemedelslistan). Där ska också framgå att det är en telefonordination. Den ordinerande läkaren ska i efterhand bekräfta ordinationen med sitt signum. En telefonordination får bekräftas skriftligen via fax om faxrutinen är säkrad. Sjuksköterskan ansvarar för att informera den patientansvarige läkaren om telefonordinationen. Om telefonordinationen inte signerats på ordinationsunderlaget ska den patientansvarige läkaren kontrollera och kontrasignera ordinationen vid nästa läkarbesök. 4.5 Utbyte av ordinerat läkemedel till likvärdigt generiskt läkemedel Lagen om läkemedelsförmåner innebär att läkemedel som läkaren ordinerat kan bytas ut till det billigast likvärdiga generiska läkemedlet som finns på apoteket. Läkemedlen kan ha olika namn, utseende och förpackning men innehåller samma verksamma ämne och har samma effekt. Apoteket ska informera om det ordinerade läkemedlet ersatts med likvärdigt läkemedel.

13 Sida 13 (30) När patientens läkemedel är ordinerade på gula recept/e-dos ska sjuksköterskan som tar emot det likvärdigt generiska läkemedlet dokumentera ändringen på ordinationshandlingen med datum och signatur. Läkaren ska alltid kontrasignera. Om det endast finns några tabletter kvar när sjuksköterskan ska iordningsställa dosetten och den nya förpackningen som levererats är en generika ska hela dosen tas från den nya förpackningen. 4.6 Ordination enligt generella direktiv Enligt SOSFS 2000:1 får läkare ordinera läkemedel enligt generella direktiv. Dessa direktiv gäller på vissa vård- och omsorgsboenden vid vissa tillstånd utan att en individuell ordination krävs. I de generella direktiven ska indikationer och kontraindikationer finnas uppgivna samt dosering och antal tillfällen som får ges utan att läkare kontaktas. Detta ska följande dag rapporteras till läkaren. Efter behovsbedömning har sjuksköterskan rätt att ge dessa läkemedel (bilaga 3) utan särskild läkarkontakt. Innan sjuksköterskan överlämnar läkemedlet ska en kontroll angående eventuella interaktioner genomföras (se Fass). Sjuksköterskan ska också kontrollera att patienten inte är överkänslig mot den läkemedelssubstans som ingår i läkemedlet. Ordinationerna från generella listan ska ske med stor restriktivitet. Föreligger det ett behov av fortsatt behandling med dessa läkemedel ska alltid läkare informeras för ställningstagande till en eventuell stående ordination. Sjuksköterskan ska dokumentera sin bedömning och den givna dosen samt resultat och utvärdering i journalen. Dokumentationen ska innehålla datum, klockslag, symtom som indikerar läkemedelsbehov, beredningsform, preparat, styrka, dos, signatur, och utvärdering av effekten. Detta ska rapporteras till läkaren efterföljande dag.

14 Sida 14 (30) 5. Dispensering/iordningställande av läkemedel Iordningsställande av läkemedel är en hälso- och sjukvårdsuppgift och ska utföras av en sjuksköterska enligt ordinationshandlingen. Läkemedelsdoser kan iordningställas av Doscentrum i Dosförpackade läkemedel eller av en sjuksköterska i läkemedelsdosett/läkemedelskopp. Dosförpackade läkemedel/dosett/läkemedelskopp ska vara märkt med patientens namn och personnummer, läkemedlets namn, form, styrka, dosering, administrationssätt och tidpunkterna för administrering. Den sjuksköterska som har dispenserat läkemedel i dosett/läkemedelskopp ansvarar 4 för att de iordningställda doserna överensstämmer med läkarens ordination. Efter iordningställandet av läkemedelsdosen ska sjuksköterskan som utfört uppgiften dokumentera detta i patientjournalen. 5.1 Dosförpackade läkemedel Dosförpackade läkemedel är läkemedel förpackade i dospåsar, där varje påse innehåller de läkemedel som ska intas vid ett och samma tillfälle. Varje dospåse är märkt med patientens namn, personnummer, läkemedlets namn, styrka och form samt klockslag och datum när läkemedlet ska intas. Vissa läkemedel går inte att dosförpacka, till exempel flytande läkemedel och salvor. De levereras i originalförpackning. Doscentrum ansvarar för de läkemedel som dispenserats i påsen till dess att förpackningen bryts. När förpackningen öppnas övergår ansvaret för innehållet i förpackningen till den person som öppnade de Dosförpackade läkemedlen. Detta innebär att överlämnandet av läkemedelsdosen ska ske i omedelbar anslutning till öppnandet av påsen. Fel som upptäcks i en påse ska omgående meddelas Doscentrum på avsedd avvikelseblankett. Kopia skickas därefter till MAS. 4 Patientsäkerhetslag (2010:659).

15 Sida 15 (30) Ordinationsförändringar Vid dosminskning, dosökning, utsättande eller insättande av nytt läkemedel ska sjuksköterskan kontakta Doscentrum för iordningställande av nya Dosförpackade läkemedel. Läkaren ska bedöma hur snabbt den nya ordinationen ska verkställas. Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedlet hämtas från apoteket. Till dess den nya ordinationen levereras från Doscentrum ska sjuksköterskan iordningsställa patientens läkemedel i en dosett. Dosförpackade läkemedelsförpackningar får aldrig brytas för att dispenseras om i en dosett. Vid iordningställande av enstaka läkemedelsbehandlingar exempelvis antibiotika som överstiger en vecka ska alltid den sjuksköterska som tar emot ordinationen dispensera hela läkemedelskuren i separat dosett/er. Längre kurer än 14 dagar ska iordningställas i Dosförpackade läkemedelssystemet. 5.2 Pascal Pascal är ett elektroniskt sätt att ordinera och beställa hem läkemedel för de patienter som har Dosförpackade läkemedel. Istället för recept används ordinationskort där patientens samtliga ordinationer förs in, vilket ger en total överblick över medicineringen. 5.3 Dosett Läkemedel ska dispenseras i dosett för en vecka i taget. Den som iordningställer dosetten ansvarar för innehållet och att patientens namn, födelsenummer samt aktuella läkemedel finns nedskrivna på dosetten. En kopia på patientens aktuella läkemedel ska alltid finnas tillgänglig i patientens läkemedelsskåp alternativt i läkemedelsvagn där det finns. Dosetterna ska numreras och dateras samt märkas med patientens namn, personnummer och läkemedlets namn, styrka, dos och tidpunkt för överlämnande samt läkarens namn. Vid dosminskning, dosökning, tillägg eller utsättande av läkemedel ska de läkemedel som redan är dispenserade i en dosett kasseras av sjuksköterskan. Därefter ska sjuksköterskan

16 Sida 16 (30) iordningställa dosetten på nytt i enlighet med aktuell ordination. 5.4 E-recept/gula recept E-recept innebär att recept skrivs direkt i läkarens dator och överförs i elektronisk form till Apoteket. När läkemedel hämtas på apoteket via e-recept eller på gula recept ska alltid personalen legitimera sig. Apoteket ska ha uppgifter om de personer som ska hämta ut läkemedel. Chefen på boendet ansvarar för att denna lista är aktuell. 5.5 Krossa läkemedel Läkemedel får endast krossas i undantagsfall. Om en patient har svårt att svälja hela tabletter bör i första hand en annan beredningsform ordineras exempelvis flytande, stolpiller eller pulver. När det inte finns annat alternativ än att krossa läkemedel krävs det att läkaren tar ställning till vilka läkemedel som ska krossas. Kontrollera i apotekets broschyr Sväljes hela vad som gäller i det enskilda fallet. När läkemedel måste krossas ska de krossas separat från varandra i en tablettkross och administreras separat med en riklig mängd vätska. Tablettkrossen ska rengöras efter varje sorts läkemedel. Ordinationen och uppgiften om vilket/vilka läkemedel som ska krossas ska dokumenteras i ordinationshandlingen, på signeringslistan och i patientjournalen. 5.6 Flytande läkemedel Flytande läkemedel ska iordningsställas av sjuksköterska i så nära anslutning till dosens administrering som möjligt. Om överlämnandet av dosen inte sker direkt måste läkemedelskoppen märkas med patientens namn, personnummer, läkemedlets namn, dos, datum och signatur. Ordinationen ska dokumenteras i ordinationshandlingen, på signeringslistan och i patientjournalen. 5.7 Injektion/infusion Injektioner/infusioner ska iordningställas i så nära anslutning till dosens administrering som möjligt. Infusionspåsen ska märkas med patientens namn, personnummer, dagens datum, klockslag, infusionstid och signeras. Eventuella

17 Sida 17 (30) läkemedel/tillsatser som tillförs infusionsvätskan ska dokumenteras direkt på infusionspåsen. Ordinationen ska dokumenteras i ordinationshandlingen, på signeringslistan och i patientjournalen. Vid antibiotikabehandling i infusion/injektionsform ska ansvarig läkare alltid göra en individuell riskbedömning och vidta nödvändiga åtgärder för att trygga patientsäkerheten. Infusionspump/droppräknare ska användas för att säkra läkemedelsadministreringen. 5.8 Läkemedel i sond Läkemedel som tillförs via sond bör vara i flytande form. Om läkemedlet bara finns i tablettform ska den ordinerande läkaren ta ställning till om ett annat läkemedel kan ordineras. När läkemedel måste krossas ska de krossas separat från varandra och administreras separat. Tablettkrossen ska rengöras efter varje sorts läkemedel. Mellan varje sorts läkemedel ska sonden spolas med 5-10 ml vatten. Avsluta tillförseln med att spola sonden med ml vatten. Anpassa mängden vatten till sondens storlek och längd. Kom ihåg att räkna med vattnet i den totala mängden vätska som ska ges per dygn. 5.9 Waran Waran ordinationen skrivs in på särskild ordinationshandling av läkaren. Waranbehandling dokumenteras under sökordet observation i patientjournalen. Sjuksköterskan ansvarar för att dispensera och administrera tablett Waran enligt separat ordinationsunderlag. Iordningställandet och överlämnandet ska dokumenteras i patientens journal samt signeras på ordinationsunderlaget. Tablett Waran ska inte delegeras på grund av att doseringen ofta behöver justeras och det föreligger risk för blödning. En del receptbelagda läkemedel, receptfria läkemedel och även vissa naturläkemedel kan påverka dess omsättning i kroppen. Antingen kan effekten av Waran bli för kraftig eller

18 Sida 18 (30) för svag. Förändrade matvanor, vin, kraftig aptitlöshet, diarré eller kräkningar kan också påverka effekten av Waran. Försiktighet ska iakttas vid kirurgiska ingrepp och även vid tandutdragning på grund av ökad risk för blödningsbenägenhet Insulin Sjuksköterskan ansvarar för att dispensera och administrera insulininjektioner. Läkaren ska i sin ordination ange var insulininjektionen ska administreras samt när plasmaglukos ska kontrolleras. Den som administrerar insulin ska säkerställa att patienten äter enligt de anvisningar som finns enligt respektive insulin preparat. Ordinationen ska dokumenteras i ordinationshandlingen, på signeringslistan och i patientjournalen Läkemedelsplåster Sjuksköterskan ansvarar för att administrera plåster som innehåller läkemedel, enligt ordination. Administreringen får inte delegeras till annan personal. Vid administrering får endast hela läkemedelsplåster användas och särskild signeringslista ska användas. Dokumentera i journalen var på kroppen plåstret sätts första gången och vid byte. Avtagna plåster ska kasseras och läggas bland kasserade läkemedel. OBS! får inte kastas i vanligt avfall Säkerställa beställning av patientens läkemedel Den sjuksköterska som dispenserar läkemedlen ansvarar för att läkemedel beställs när patientens läkemedel håller på att ta slut. 6 Mottagande av läkemedel 6.1 Mottagande av leverans av Dosförpackade läkemedel. Sjuksköterskan ska ta emot och kvittera leveransen samt säkerställa förvaringen av läkemedlen.

19 Sida 19 (30) Sjuksköterskan ska kontrollera att eventuella ordinationsändringar är införda på det nya dosreceptet och att texten på de första Dosförpackade läkemedelpåsarna i rullen överensstämmer med ändringen. 6.2 Mottagande av patientens läkemedel från Apoteket. Sjuksköterskan ska ta emot och kvittera leveransen samt säkerställa förvaringen av läkemedlen. 7 Administrering/överlämnande av läkemedel Överlämnande av läkemedel är en hälso- och sjukvårdsuppgift och ska utföras av en sjuksköterska och ske enligt ordinationshandlingen. 7.1 Utlämnande av Dosförpackade läkemedel alternativt dosett i patientens lägenhet Utlämnande av Dosförpackade läkemedel alternativt dosett till patientens läkemedelsskåp är en hälso- och sjukvårdsuppgift och ska alltid utföras av en sjuksköterska. Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedlen lämnas ut till rätt patient och uppgiften ska dokumenteras i patientjournalen. 7.2 Överlämnande av läkemedel till patient Vid överlämnandet av läkemedel ska alltid patientens identitet kontrolleras, att rätt läkemedel överlämnas vid rätt tidpunkt och att patienten har svalt sina läkemedel. För att eliminera risken för förväxling av person bör överlämnandet av läkemedel alltid ske i patientens egen bostad. Överlämnandet ska signeras på signeringslistan efter att patienten svalt sina läkemedel. Personalen får aldrig överlämna läkemedel från en dosett som närstående iordningställt.

20 Sida 20 (30) 8 Läkemedel som patienten har med sig till den särskilda boendeenheten När en patient flyttar in eller korttidsvårdas på ett särskilt boende ska patienten ha med sig sina aktuella läkemedel i originalförpackningar, apodoser enligt dosrecept alternativt läkemedel enligt gula recept/e-recept och en aktuell läkemedelslista. Om patienten har med sig tidigare iordningsställda dosetter ska sjuksköterskan kassera dessa läkemedel. Obrutna dosförpackade läkemedelpåsar kan dock användas. Sjuksköterskan som iordningställer läkemedelsdoser ansvarar för att rätt läkemedel dispenseras i dosetten. För att detta ska kunna säkerställas ska sjuksköterskan alltid iordningställa läkemedel från en obruten originalförpackning. 9 Signeringslista Signeringslistan är en journalhandling där iordningställande och administrering signeras. Hos varje patient där sjuksköterskan ansvarar för läkemedelshanteringen ska det finnas en signeringslista. Sjuksköterskan är ansvarig för att dokumentera alla uppgifter på signeringslistan till exempel doshjälpmedel, administreringssätt och tidpunkter. Innan läkemedlet överlämnas till patienten ska alltid instruktionen läsas på signeringslistan. Ordinerade läkemedel som exempelvis dosförpackade läkemedel, dosett, flytande laxermedel, ögondroppar ska signeras separat på signeringslistan. Signering ska ske omedelbart efter det att läkemedlen överlämnats och intagits. Separata signeringslistor ska finnas för insulin och vid behovs ordinerade läkemedel. I de fall läkemedelsöverlämnandet inte är delegerat ska sjuksköterskan dokumentera utförandet i Vodok. Om patienten inte får sitt läkemedel ska den delegerade personalen rapportera avvikelsen till sjuksköterskan. När signeringslistan är avslutad ska den sparas i patientjournalen.

21 Sida 21 (30) Sjuksköterskan ska följa upp att patienten har fått sina ordinerade läkemedel genom att kontrollera att signeringslistan är ifylld. 10 Signaturförtydligande Lista för signaturförtydligande ska innehålla datum, namn, signatur, befattning, företag för identifiering och spårbarhet. All legitimerad och delegerad personal inklusive läkaren ska dokumentera sitt namn och signatur på listan som ska sparas i journalen. 11 Narkotika Narkotika och andra beroendeframkallande läkemedel 5 ska dokumenteras i en särskild förbrukningsjournal. Detta gäller inte narkotiska läkemedel doserade i Dosförpackade läkemedel påsar. Tjänstgörande sjuksköterska kontrollerar och dokumenterar tillförsel, uttag och kassation av narkotikan vid varje dispenseringstillfälle, signerar i förbrukningsjournalen samt kontrollerar alltid att saldot stämmer. Förbrukningsjournalen är individuell i de fall individuella recept används och ska sparas i patientjournalen. Tillförsel och uttag av narkotika från akut och buffertförrådet ska dokumenteras i förbrukningsjournalen. Förbrukningsjournalen ska förvaras i buffertförrådet. Narkotikakontroll ska utföras en gång i månaden av speciellt utsedd sjuksköterska. Kontrollerna av narkotika ska inkludera både akut- och buffertförrådet samt de boendes individuella originalförpackningar av narkotika. 12 Akut- och buffertförråd Akut- och buffertförrådet är ett förråd med läkemedel för akuta situationer som tillhandahålls av landstinget. Läkemedelsförteckningen till akut- och buffertförrådet och gällande regler uppdateras årligen och skickas ut till verksamheterna. (Bilaga 2). 5 Förteckning II-V i läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS1997:12)

22 Sida 22 (30) Läkemedel från akut- och buffertförrådet får endast användas av sjuksköterska efter läkares ordination. Tillförsel och uttag av narkotika och andra beroendeframkallande läkemedel ska dokumenteras i en särskild förbrukningsjournal. Avslutad förbrukningsjournal ska förvaras i läkemedelsförrådet i tre år och sedan kasseras av ansvarig sjuksköterska för akut- och buffertförrådet. Läkemedel för akut bruk ska förvaras tillsammans i ett låst skåp/rum åtskilda från andra läkemedel. Nyckel till akutbuffertförrådet får endast innehas av tjänstgörande sjuksköterska. Kontinuerlig genomgång av förrådet ska göras av förrådets ansvariga sjuksköterska eller utsedd ersättare. Översynen registreras med datum och sjuksköterskans namnteckning på en blankett som finns i förrådet. Chefen ska utse respektive sjuksköterskor som ska ansvara för akut- och buffertförrådet och kontroll av narkotikan i aktuellt förråd samt deras ersättare. Namnen på de ansvariga sjuksköterskorna ska dokumenteras på blanketten Ansvar för akut- och buffertförråd. Blanketten skickas till MAS för underskrift. (Bilaga 1) Ansvarig sjuksköterska för akut- och buffertförråd I det särskilda boendet ska det finnas en utsedd sjuksköterska som har huvudansvar för akut- och buffertförrådet och rekvisition av läkemedel. Det ska finnas en ersättare som är behörig då huvudansvarig inte är i tjänst. Rekvisition omfattar även narkotika grupp II V 6 som görs på särskild avsedd rekvisitions- blankett. Av hygieniska skäl och för att underlätta kontrollen av narkotika ska i första hand läkemedel beställas som tryckförpackning eller unitdose. Om sådana inte finns, så ska små förpackningar beställas. Sjuksköterskan ansvarar för att det finns tillräckligt med läkemedel i förrådet och kontrollerar hållbarhetsdatum. 6 Förteckning II-V i läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS1997:12)

23 Sida 23 (30) Sjuksköterskan ansvarar för att läkemedel som ingår i akutoch buffertförrådets lista ska förvaras åtskilt från andra läkemedel. Om lagersaldot inte stämmer ska sjuksköterskan som ansvarar för narkotikakontrollen kontaktas. I förbrukningsjournalen lämnas påföljande rad tom där orsaken till avvikelsen kan anges. Detta gäller både brist och överskott. Sjuksköterskan signerar att lagersaldo stämmer. Avvikelser ska rapporteras till chef och MAS Ansvarig sjuksköterska för kontroll av narkotika I verksamheten ska det finnas en sjuksköterska som ansvarar för att kontrollera narkotika i akut- och buffertförrådet samt den narkotika som är individuellt förskriven. Narkotikan ska kontrolleras en gång per månad. I inspektionen ingår att sjuksköterskan ska kontrollera förbrukningsjournaler och kontrollräkna narkotikaförbrukningen. Även hållbarhetsdatum ska kontrolleras. Kontrollen dokumenteras i förbrukningsjournalen med datum, namn och signatur. Sjuksköterskan ansvarar för att informera sjuksköterskan som ansvarar för akut- och buffertförrådet om räknad mängd narkotika avviker från förväntat lagersaldo. Sjuksköterskan som upptäcker brist ska informera chef och MAS samt sina kollegor. 13 Oxygenbehandling Oxygenbehandling klassas som läkemedel och ska ordineras av en läkare. Vid långtidsbehandling ska läkare med specialistkompetens inom lungmedicin ordinera syrgasbehandlingen. Ordinationen utfärdas på Dosrecept, gult/recept eller e-recept. På ordinationen ska det finnas

24 Sida 24 (30) angivet behandlingstid, tubens storlek och vilken mängd syrgas som ska tillföras patienten. 7 De patienter som bor på särskilda boenden och som behöver långtidsbehandling med syrgas ordineras oftast syrgas med hjälp av syrgaskoncentrator. 14 Vaccinationer Det medicinska ställningstagandet till influensa- och pneumokock vaccinationer ska göras av läkare. Själva vaccinationen kan utföras av en formellt och reellt kompetent sjuksköterska. Detta under förutsättning att sjuksköterskan i övrigt bedöms lämplig av den för verksamheten ansvarige läkaren samt att det finns den utrustning som krävs för att förebygga och ha i beredskap för att behandla vissa överkänslighetsreaktioner. I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om att förebygga och ha beredskap för att behandla vissa överkänslighetsreaktioner (SOSFS 1999:26), anges i 2 vilka uppgifter som läkaren ska inhämta om patienten vid vaccinationen. I föreskriften anges också krav på utrustning och personal för enheter där man ger behandlingar med risk för överkänslighet. När det gäller patienter inom kommunal hälso- och sjukvård kan det vara svårt att fastställa huruvida en överkänslighet föreligger. Vaccinationer ska därför inte utföras om inte läkare finns på plats. 15 Naturläkemedel 8 Naturläkemedel är läkemedel vars verksamma beståndsdelar utgörs av en djurdel, bakteriekultur, mineral, salt eller saltlösning. Beståndsdelarna får inte vara alltför bearbetade. Naturläkemedlen är receptfria och avsedda för egenvård. 7 Se Regler för Oxygenbehandling. 8 Läkemedelsverket, Naturläkemedel och legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal den 6 februari 2004, senast ändrad:

25 Sida 25 (30) Hälso- och sjukvårdspersonal får inte administrera naturläkemedel som inte är vetenskapligt beprövade. För närmare information hänvisas till Huvudbetänkandet från alternativmedicinsk kommitten om "Alternativ medicin inom hälso- och sjukvården" SOU 1989:60, Av betänkandet framgår: "Om patient/vårdtagare begär att bli behandlad alternativmedicinskt har hälso- och sjukvårdspersonalen alltid rätt att vägra medverka. Ingen är skyldig att behandla med metoder som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet." I kommunens särskilda boendeformer har MAS beslutat att sjuksköterskan får endast administrera naturläkemedel som är godkänt som läkemedel och är ordinerat av ansvarig läkare. Beslutet ska dokumenteras i patientjournalen. Naturläkemedel ska även journalföras på ordinationshandlingen på samma sätt som andra läkemedel och signeras av läkaren. Då annan än personalen, t ex patienten själv eller anhöriga, ombesörjer tillförseln av alternativmedicin, har personalen inget ansvar för behandlingen och dess eventuella biverkningar. Om personalen fråntar sig hela ansvaret vid alternativmedicinering ska detta alltid dokumenteras. Detta bör lämpligen kompletteras med en skriftlig överenskommelse mellan personal och vårdtagare/anhöriga. Patientansvarig läkare ska också informeras. Förvaring Naturläkemedel får inte förvaras i för avdelningen gemensamt läkemedelsförråd, utan måste förvaras hos vårdtagaren själv. 16 Förvaring av läkemedel Patienter som själva ansvarar för sina läkemedel ansvarar också för att dessa förvaras på ett säkert sätt. När sjuksköterskan övertagit ansvaret för läkemedelshanteringen ansvarar hon/han för att läkemedlen förvaras oåtkomligt för obehöriga. Detta gäller även nycklar och koder till läkemedelsförråd/skåp.

26 Sida 26 (30) 16.1 Läkemedelsförråd Originalförpackning Läkemedel ska förvaras i sin originalförpackning så att märkning och hållbarhetsuppgifter finns med. Överföring till annan förpackning är inte tillåten Patientbundna läkemedel När patientens läkemedel förvaras i läkemedelsförråd ska läkemedlen förvaras i backar märkta med patientens namn och personnummer. Nycklar ska förvaras säkert och endast sjuksköterskor har nycklar till skåpen Läkemedelsförråd i hemmet När patientens läkemedel förvaras i hemmet ska de förvaras i ett låst skåp som endast sjuksköterskan har tillgång till. När delegerad personal ansvarar för att överlämna iordningställda läkemedel samt iordningställa läkemedel som exempelvis tarmreglerande medel ska dessa förvaras i ett separat låst skåp som sjuksköterskan och delegerad personal har tillgång till Läkemedelsförråd på dagverksamhet 9 På dagverksamhet ska de läkemedel som patienten har med sig förvaras i ett låsbart skåp som ansvarig sjuksköterska och delegerad personal har tillgång till. Nyckeln ska förvaras säkert Akut- och buffertförråd Se punkten 12. Akut- och buffertförråd Läkemedelskylskåp I läkemedelskylskåpet får endast läkemedel förvaras. Läkemedel som kräver kall förvaring kan i vissa fall förvaras i rumstemperatur men då förändras hållbarhetstiden. Ta alltid kontakt med Apoteket om ni behöver förvara dessa läkemedel 9 Se MAS regler om Dagverksamhet inom äldreomsorg- Dokumentation och läkemedelshantering

27 Sida 27 (30) i rumstemperatur för besked om lämpligheten och hur lång hållbarhetstid som blir aktuell. OBS! Ändra hållbarhetstiden på förpackningen Kallt Läkemedel som kräver kall förvaring ( ) ska förvaras i ett läkemedelskylskåp utrustat med termometer. Kontroll av temperaturen ska ske varje vecka och signeras på en kontrollista. Avfrostning görs vid behov. Temperaturen varierar mellan olika platser i kylskåpet. Exempelvis är placering i kylskåpsdörren inte lämplig eftersom temperaturen oftast är för hög för känsliga preparat (till exempel vacciner) Svalt Läkemedel som ska förvaras svalt ( ) förvaras vanligen i kylskåp. Under begränsad tid kan de förvaras i rumstemperatur ( ), men observera att hållbarhetstiden då förkortas 16.6 Rumstemperatur Rumstemperaturen i läkemedelsrummet ska vara från och kontrolleras en gång per vecka. Läkemedel som måste förvaras i rumstemperatur får förändrad effekt vid förvaring under C. Detta beror på utfällning av aktiv eller annan substans i lösningar eller på partikeltillväxt i suspensioner om de placeras i kylskåp. Följder som kan uppstå är att Dosaerosoler fungerar dåligt och vissa lösningar blir för trögflytande. 17 Kassation av läkemedel Kasserade läkemedel klassificeras som riskavfall och ska förvaras inlåst i ett läkemedelsskåp/rum i en gul 25 liters back som är beställd just för detta ändamål märkt: Riskavfall, kasserade läkemedel Stockholms stad har avtal med Stena Miljö AB gällande hantering av riskavfall Stena Miljö AB:s hantering av riskavfall omfattar hela kedjan, från beställning och leverans av riskavfallsburkar till hämtning och transport och slutbehandling av avfallet.

28 Sida 28 (30) Flaskor med flytande läkemedel läggs i som de är. Burkar med läkemedel töms ut i backen. Kartonger från engångsförpackningar sorteras bort Dosförpackade läkemedelpåsarna läggs i som de är. Läkemedelsplåster. Använda plåster viks ihop med häftmassan inåt. Narkotika som ska kasseras och som hör till buffertförrådet ska räknas och avskrivas i förbrukningsjournalen. Förbrukningsjournalen ska signeras av två personer. Narkotikan läggs sedan i backen. OBS! Locket på backen sätts på när backen är fylld. Locket försluter backen så att det inte går att öppna den igen Hantering av läkemedel vid dödsfall Läkemedel som utlämnats till patienten är dennes egendom. Läkemedlen ingår alltså vid vårdtagarnas död i dödsboet. Narkotikaklassade läkemedel får endast innehas av den som ordinerats narkotika på laglig väg 11. Dödsbodelägarna ska enligt lag ombesörja att narkotikan som tillhört den avlidne alltid överlämnas till Apoteket för destruktion. Sjuksköterskan ska upplysa de närstående om dessa skyldigheter och i patientjournalen dokumentera vem som ansvarar för att läkemedlen lämnas till apoteket. Sjuksköterskan kan erbjuda att ombesörja kassering av den avlidnes läkemedel. 18 Transport Transporten av läkemedel ska ske på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Tjänstgörande sjuksköterska ska alltid kvittera och kontrollera antalet kolli mot leveranssedeln och att plomberingen är obruten. Förfarandet ska finnas nedtecknat i en lokal rutin. Stena Miljö AB Miljöpaketet innehåller praktiska och UN-godkända emballage för kasserade läkemedel, smittförande och skärande/stickande avfall. 11 Lag (1992: 860) om kontroll av narkotika.

29 Sida 29 (30) 19 Rapportering av läkemedelsbiverkningar Läkarna och sjuksköterskorna ska rapportera läkemedelsbiverkningar till Läkemedelsverket 12. Om det även finns misstanke om biverkning ska detta rapporteras. 20 Sjuksköterskor med förskrivningsrätt Sjuksköterskor med förskrivningsrätt gällande läkemedel använder sig av sin personliga kombikakod som man fått från Socialstyrelsen och kommunkod Stockholms kommun för recept till äldre vid särskilda boenden. 21 Studerande Sjuksköterskestuderande får endast iordningställa och administrera läkemedel under tillsyn av en legitimerad sjuksköterska. Den legitimerade sjuksköterskan har alltid ansvar för de uppgifter som studenten utför. 22 Avvikelserapportering All personal ska kontakta sjuksköterskan då fel eller brister uppstår i hanteringen av läkemedel, så att hon/han kan vidta de åtgärder som krävs för att förhindra att en allvarlig situation uppstår. 12

30 Sida 30 (30) 23 Granskning av läkemedelshanteringen/förråd 23.1 MAS granskning MAS har ett lagreglerat ansvar för bl.a att rutinerna för läkemedelshanteringen är ändamålsenliga och väl fungerande samt att patienterna får en säker och ändamålsenlig hälso- och sjukvård av god kvalitet inom kommunens ansvarsområde. För att kunna fullfölja detta ansvar har MAS en kvalitetsplan som bl.a omfattar uppföljning på enheterna. I samband med detta granskas läkemedelshanteringen. Avvikelserapporteringen kan också ses som en del i granskningen Extern kvalitetsgranskning Enligt Socialstyrelsens allmänna råd för läkemedelshantering i hälso- och sjukvård bör läkemedelshanteringen genomgå en extern kvalitetsgranskning av t ex farmaceut minst en gång per år. Förvaltningarna har avtal med Apoteket Farmaci AB för att denna granskning ska göras årligen. Enhetschef ansvarar i samråd med MAS för att farmaceut en gång per år kommer till enheten för att granska läkemedelshanteringen enligt avtalet Sjuksköterskan som ansvarar för läkemedelsförråd, akut- och buffertförråd ska alltid delta vid denna inspektion och helst också övrig personal som har rätt att ta ut läkemedel Rapport Vid inspektionen upprättas en rapport som sparas i minst två år. Kopia på inspektionsprotokollet sänds för kännedom till MAS.

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad: 2009-06-18 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2014-12-18 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

4. Ordination av läkemedel.

4. Ordination av läkemedel. 4. Ordination av läkemedel. 4:1 Syfte 4:2 Ansvar 4:3 Definitioner 4:4 Allmänt 4:5 Ordinationssätt 4:5:1 Muntlig ordination 4:5:2 Telefonordination 4:6 Generell behandlingslista 4:7 Dosexpedierade läkemedel

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun 1 (18) 2014-01-29 Ersätter 2013-11-21 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun Innehåll 1. Inledning... 3 Grund för läkemedelshantering... 3 Egenvård... 3 Övertagande av läkemedelsansvar...

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Dokumenttyp: Riktlinje Dokumentnamn: Upprättad: 2015-02-03 Övergripande läkemedelshantering Upprättad av: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Kristina Nyckelgård Förankrad i: Ledningsgrupper VoÄ och AoS

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun

Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Rutiner för läkemedelshantering i Essunga kommun Följande rutiner har tagits fram utifrån de Skriftliga direktiv för att säkerställa kvalitén inom läkemedelshantering i kommunal hälso- och sjukvård som

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Sanjay Loyal, sjuksköterska Sandra Otarola, verksamhetschef Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till sanjay.loyal@aleris.se sandra.otarola@aleris.se

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (5) B0103 1.0 Medverkande Ahmad Rayegani, läkemedelsansv. ssk Ida Lorenzson, MAS Åtgärdsplanen skickad till anne-louise.vintberger@solom.se, verksamhetschef ahmad.rayegani@solom.se ida.lorenzon@sollentuna.se

Läs mer

Säkrare läkemedelshantering i öppen vård

Säkrare läkemedelshantering i öppen vård Utbildningsmaterial: Säkrare läkemedelshantering i öppen vård Introduktion Lagar och föreskrifter Ansvarsfördelning Förslag till arbetsordning Definitioner Litteratur Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS

Läs mer

Datum 2014-05-20. Äldrenämnden

Datum 2014-05-20. Äldrenämnden 6.0 KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Lena Sjöberg Datum 2014-05-20 Diarienummer ALN-2014-0243.37 Äldrenämnden Riktlinje för läkemedelshantering Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås

Läs mer

Riktlinjer gällande läkemedelshantering inom kommunal vård och omsorg SN-2015/147

Riktlinjer gällande läkemedelshantering inom kommunal vård och omsorg SN-2015/147 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande Datum SN-2015/147 2015-05-18 Socialnämnden Riktlinjer gällande läkemedelshantering inom kommunal vård och omsorg SN-2015/147 Förslag

Läs mer

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter

6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter 1(15) Dnr 0187/11-014 6. Riktlinjer för läkemedelshantering särskilda boenden samt dagverksamheter Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvård

Läs mer

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter

Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Utbildningsmaterial: Utbildningsmaterial om delegering riktat till personal som kommer att delegeras hälso- och sjukvårdsuppgifter Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS Liljeholmens SDF Eeva Eriksson, MAS

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård 2013-07-18 1 (5) RIKTLINJE Riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utgångspunkten för läkemedelshanteringen i kommunal verksamhet är att den enskilde i första hand själv ansvarar

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre i Solna kommun samt inom LSS SID 1 (21) Ansvarig för rutin är medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2015-08-12 Revideras 2017-08-12 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20120323 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2012:X (M) Utkom från trycket den 2012 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Bjurholmskommun Äldre- och handikappomsorg 8.1. MAS, januari 2015

Bjurholmskommun Äldre- och handikappomsorg 8.1. MAS, januari 2015 0 Bjurholmskommun Äldre- och handikappomsorg 8.1. MAS, januari 2015 RUTINER FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Innehållförteckning 1. Ansvarsfördelning ---------------------- 1 2. Läkemedelskedja Ordination Pascal

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING PÅ.ÄLDREBOENDE, datum Riktlinje Utgåva nr 1 sida 1 av Dokumentets namn Mall för lokal instruktion för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarigsjuksköterska

Läs mer

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje. för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Malmö stad Fastställd: 2000-05-11 Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Reviderad: 2007-02-16 Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinjer för läkemedelshantering...3

Läs mer

Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering

Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Metodstöd inför delegering av läkemedelshantering Innehållsförteckning Metodstöd, delegering av läkemedelshantering... 3 Uppgift 1... 4 Uppgift 2... 5 Uppgift 3... 6 Uppgift 4... 7 Uppgift 5... 8 Uppgift

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Maclina Loyal, läkemedelsansvarig sjuksköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till goran.forslund@vardaga.se maclina.loyal@vardaga.se

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom särskilt boende/ dagverksamhet i Haninge kommun Allmänt Inom öppen hälso- och sjukvård är det patienten/ boende som i första hand ansvarar för sin läkemedelsbehandling.

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet

Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilt boende/dagverksamhet Lagar och föreskrifter som ligger till grund för riktlinjerna SOSFS 2000:1 ändrad och omtryckt i 2001:17 Läkemedelshantering inom hälso-

Läs mer

Delegering inom kommunal hälso- och sjukvård

Delegering inom kommunal hälso- och sjukvård Delegering inom kommunal hälso- och sjukvård Rutin Malmö Stad Upprättad Datum: Reviderad: Enhet: 2001-10-15 2014-06-12 Vård och Omsorg - Medicinskt Ansvariga Innehållsförteckning Delegering inom kommunal

Läs mer

Rutin för kassation av läkemedel

Rutin för kassation av läkemedel Rutin för kassation av läkemedel Hemsjukvård Hantering av kassation av läkemedel i hemsjukvården ska hanteras på samma sätt som läkemedel hos patienter på SÄBO. Kassation av läkemedel Kassationen av läkemedel

Läs mer

Lokal läkemedelsinstruktion

Lokal läkemedelsinstruktion Dokumentnamn: Lokal läkemedelsinstruktion Berörd verksamhet: Sektor Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Läkemedelsgruppen, MAS Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2018-01-04 (MAS) Lokal läkemedelsinstruktion

Läs mer

Riktlinje för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter inom kommunal hälso- och sjukvård

Riktlinje för delegering av hälso- och sjukvårdsuppgifter inom kommunal hälso- och sjukvård Ansvarig för rutin: Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) MAS Beslutad (datum och av vem): Förvaltningsledningen Version Version 2 Process: HSL Giltig till och med: 2016-03-15 Riktlinje för

Läs mer

Kungälvs kommun

Kungälvs kommun Kungälvs kommun 2012-02-16 Sektor Vård och äldreomsorg Sektor Arbetsliv och stöd Övergripande instruktioner för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i Kungälvs kommun Allmänt Inom öppen

Läs mer

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk

Situation Cosmic Rutiner utanför Cosmic. Kommentar. Signerat läkemedel på fel patient. Ssk Dokumentnamn: emedelshantering i, MT-kliniken Utfärdande PE: Hjärt- och medicincentrum (HMC) Utfärdande enhet: MT-kliniken (Mag-tarmmedicinska kliniken) Framtagen av: (Namn, titel) Rikard Svernlöv, överläkare

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Referensdokument Mall för lokal rutin/instruktion gällande läkemedelshantering Indikator Äldreförvaltningen Processindikator Läkemedelshantering Område SÄBO DAV Enhet Äldreboenden, dagverksamhet, korttidsboende

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden 1 [10] Socialförvaltningen 2015-02-16 Referens Judith Berntsson Nilsson Mottagare Socialförvaltningen Socialnämndens riktlinjer för läkemedelshantering inom kommunala socialpsykiatriska särskilda boenden

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla kommun

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla kommun Dnr Son 2011/26 2009-05-18 1 (30) Reviderade 2009-11-11 2010-04-21 2011-03-24 Medicinskt ansvarig sjuksköterskas riktlinjer för läkemedelshantering inom särskilda boendeformer och dagverksamheter i Järfälla

Läs mer

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok.

Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen. Antal sidor 2. Dok. Dokumentnamn Riktlinje för läkemedelshantering Fastställd av: AnnaKarin Bye, MAS Vård och omsorgsförvaltningen Område Hälso- och sjukvård Fastställd: 2015-05-01 Gäller t.o.m: 2017-05-01 Dok. Nr 1 Vers.nr.

Läs mer

KALLELSE 2012-06-18. Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00

KALLELSE 2012-06-18. Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00 KALLELSE 2012-06-18 1 (3) STAFFANSTORPS SOCIALNÄMNDEN Plats/tid Rådhuset, lokal Bjällerup, måndagen den 25 juni 2012, klockan 18.00 Ärenden 1 Fastställande av tid och plats för justering av Kallade protokollet

Läs mer

Information om säkerhet och nytta med läkemedel INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG

Information om säkerhet och nytta med läkemedel INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Information om säkerhet och nytta med läkemedel INGÅR I EN SERIE SKRIFTER FRÅN RIKSFÖRBUNDET HJÄRTLUNG Läkemedlen har en dokumenterad nytta Alla läkemedel har godkänts av läkemedelsmyndigheterna och har

Läs mer

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4

Inledning... 3. Bedömning av utbytbarhet för den enskilde patienten... 4. Allmänt om utbytbarhet... 3. Utbyte på apotek... 4 UTKAST Vägledning till 5 kap. 8 a Läkemedelverkets föreskrifter (LVFS 2009:13) om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit farmaceuts möjlighet att motsätta sig utbyte av läkemedel Postadress/Postal

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (5) B0103 1.0 Medverkande Karin Borgström, verksamhetschef Jennie Nordin, läkemedelsansvarig sjuköterska Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till karin.borgstrom@aleris.se

Läs mer

Samverkan mellan vårdcentraler och hemtjänstföretag i Solna kommun gällande delegeringar och egenvård med hjälp.

Samverkan mellan vårdcentraler och hemtjänstföretag i Solna kommun gällande delegeringar och egenvård med hjälp. Omvårdnadsförvaltningen SID 1 (12) Ansvarig för rutin Vårdcentraler i Solna Hemtjänst företag i Solna MAS i Solna stad Gäller från 2013-11-27 Reviderad 2015-08-04 Samverkan mellan vårdcentraler och hemtjänstföretag

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LÄKEMEDELSHANTERING

RIKTLINJER FÖR LÄKEMEDELSHANTERING Riktlinje Utgåva Antal sidor 4 18 Dokumentets namn Riktlinje för läkemedelshantering Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck Medicinskt ansvarig sjuksköterska Datum 2012-10-192 Reviderad 2014-03-19 RIKTLINJER

Läs mer

Hantering av läkemedel

Hantering av läkemedel Revisionsrapport Hantering av läkemedel och läkmedelsanvändning av äldre Kalmar kommun Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Stefan Wik Cert. kommunal revisor Innehåll 1. Bakgrund... 1 2. Regler och

Läs mer

Resultat av remiss för begrepp kring ordinationsorsak

Resultat av remiss för begrepp kring ordinationsorsak Dnr 17769/2011 1(17) Resultat av remiss för begrepp kring ordinationsorsak Begreppen i denna sammanställning är resultatet från det terminologiarbete som är en del av projektet Ordinationsorsak. Begreppen

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Hållets äldreboende Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Giltig fr

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård

Riktlinjer för hälso- och sjukvård 1(36) SOCIAL OMSORG Riktlinjer för hälso- och sjukvård 2(36) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ÖVERGRIPANDE ANSVAR,, ledning, tillsyn och uppföljning av den kommunala hälso- och sjukvården 4 2. KONTAKT MED LÄKARE

Läs mer

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper

SOSFS 2000:1 (M) 3 kap. 7. Följande ordinationstyper finns: Ordinationstyper 9 10 2.ORDINATION Socialstyrelsen har i sin tillsynsverksamhet i ett flertal sammanhang kunnat konstatera, att det vid tillämpningen av reglerna för ordination och övrig läkemedelshantering förekommit

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården Dokumentbeteckning 2016-06-03 Dnr 4.1.1-14967/2016 1(41) Avdelningen för regler och behörighet Lisa van Duin lisa.vanduin@socialstyrelsen.se Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination

Läs mer

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun

Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Riktlinjer för lokal läkemedelshantering för kommunal hälso- och sjukvård Falkenbergs kommun Gäller från 2012-04-15 1 Innehållsförteckning Inledning sidan 3 Grund för läkemedelshantering sidan 3 Regelverk/styrdokument

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsriktlinje

Hälso- och sjukvårdsriktlinje Hälso- och sjukvårdsriktlinje Ansvarig: Gunilla Marcusson Riktlinje: För läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare: Gunilla Marcusson Utfärdad den: 981105 Reviderad den: 2012-03-23

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling 1 Vers 20110531 Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Chefsjurist Eleonore Källstrand Nord SOSFS 2011:X (M) Utkom från trycket den 2011 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna

Läs mer

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad

Ansvarsfördelning. Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad Medicinskt ansvarig sjusköterska Reviderad 2015-09-01 Läkemedelshantering riktlinje Den som förskriver läkemedel ska ta ställning till om patienten själv klarar att hantera sina läkemedel, så kallad egenvård,

Läs mer

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård

Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Lokal arbetsordning för Nordmalings kommuns Hälso- och sjukvård 1 Ledningssystem för läkemedelshantering i Nordmalings kommuns särskilda boenden, korttidsplatser samt hemsjukvård i

Läs mer

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Ansvar Ansvar: MAS medicinskt ansvarig sjuksköterska är ansvarig för att det finns säkra rutiner för läkemedelshantering och delegering och att de är kända Sjuksköterska

Läs mer

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering

Åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering Medverkande Maclina Loyal, sjuksköterska Sara Kalmerlind, sjuksköterska Ida Lorenzson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska en skickad till: maclina.loyal@vardaga.se goran.forslund@vardaga.se sara.kalmerlind@vardaga.se

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. KILS KOMMUN RUTIN 2018-02-08 Besl. av enhetschefer säbo 171123 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Ansvariga sjuksköterskor: Ansvariga enhetschefer: Linda Hansen, Mary G Lynch,

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Utbildning i läkemedelshantering inför delegering

Utbildning i läkemedelshantering inför delegering RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Utbildning i läkemedelshantering inför delegering Framtagen och godkänd av: Eva-Karin Stenberg Charlotte Johnsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller from: 140224 Gemensam

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen Ninette Hansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska/ Kvalitetscontroller 2012-10-10 Beslutad av 1(10) Ninette Hanson Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Delegering Denna

Läs mer

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal

Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Sid 1(8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontor, Tillsynsenheten Karlstad 2015-06-15 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Instruktion gällande sjuksköterskans dokumentation i patientjournal Språket

Läs mer

Delegering av sjukvårdande uppgifter

Delegering av sjukvårdande uppgifter Säkrare läkemedelshantering i öppen vård Kompendium: Delegering av sjukvårdande uppgifter Arbetsgrupp: Agneta Blomkvist, MAS Liljeholmens SDF Eeva Eriksson, MAS Hägerstens SDF Irene Fjell, MAS Södertälje

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS 2010

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS 2010 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR PILTRÄDETS SERVICEHUS Sammanfattning I patientsäkerhetsberättelsen för Pilträdets servicehus ingår den årliga kvalitetsgranskningen gjord av MAS och MAR enligt Questa med

Läs mer

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING

TENTAMEN I LÄKEMEDELSHANTERING Kurs: Omvårdnadsvetenskap B, klinisk kurs OM1414 Datum: 140809 Antal frågor: 12 huvudfrågor Tid: 2 timmar Examinator: Karin Blomberg/ Anita Ross Information: Skriv svaren på tentamensformuläret. Skriv

Läs mer

Riktlinje för delegering av medicinska och rehabiliterande arbetsuppgifter

Riktlinje för delegering av medicinska och rehabiliterande arbetsuppgifter RIKTLINJE Gäller från Utfärdat av Godkänt 2015-09-25 Ingrid Olausson, Mas Ulrika Ström, Mar Anna Gröneberg, Utvecklingsledare HSL Ingrid Olausson, Mas Ulrika Ström, Mar Riktlinje för delegering av medicinska

Läs mer

Riktlinjer för Läkemedelshantering

Riktlinjer för Läkemedelshantering Riktlinjer för Läkemedelshantering Antagen av: Utbildnings- och omsorgsnämnden, 2018-12-04 135 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Britta Gustavsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Läs mer

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade

Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade Handlingsplan för utebliven leverans av dosdispenserade läkemedel Version 2015:1 Gunilla Marcusson,, 2015-11-19 Innehåll 1. Inledning sid 3 2. Bakgrund sid 3 3. Aktivering av handlingsplanen sid 3 4. Aktiviteter

Läs mer

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet.

En lokal rutin för läkemedelshanteringen ska upprättas som komplement vid varje boendeenhet. 1 (8) 2016-01-20 reviderad 2016-08-04 Rutinbeskrivning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård i boenden med särskild service och särskild omsorg, dagligverksamhet enligt LSS och socialpsykiatriboendena

Läs mer

Receptlära och läkemedels- förmånerna

Receptlära och läkemedels- förmånerna Receptlära och läkemedels- förmånerna Marie-Louise Ovesjö öl, med dr Klinisk farmakologi, Södersjukhuset AB marie-louise.hakansson-ovesjo@sodersjukhuset.se Vem får förskriva läkemedel? Behöriga förskrivare

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet).

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet). Riktlinje 3/ Delegering LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska hälso- och sjukvårdsuppgifter inom LSS (gruppboende,

Läs mer

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2

CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 CADD-LEGACY PCA BÄRBAR INFUSIONSPUMP, MODELL 6300... 2 PATIENTKONTROLLERAD SMÄRTLINDRING (PCA) VID POSTOPERATIV SMÄRTA... 2 INDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA... 2 KONTRAINDIKATIONER FÖR INTRAVENÖS PCA...

Läs mer

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7)

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) Sida 1 (7) 2016-11-15 DELEGERING MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (7) Innehåll Inledning... 2 Definitioner... 3

Läs mer

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre

Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Sammanfattningar av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS) som har relevans för utförare inom kommunal vård och omsorg om äldre Inledning Denna skrift riktar sig till dig som vill driva

Läs mer

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering

RIKTLINJER Lokal instruktion för läkemedelshantering Riktlinjer utarbetade för: Vård- och omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Läkemedelshantering Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) 2015-08-25

DELEGERING. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (7) 2015-08-25 Sida 1 (7) 2015-08-25 DELEGERING MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (7) Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3

Läs mer

Rutin för läkemedelsbehandling

Rutin för läkemedelsbehandling 1(10) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2008-08-01 Gäller från och med: 2008-08-01 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Jeanette Brink,

Läs mer

Rutin för läkemedelshantering

Rutin för läkemedelshantering Ansvarig Gunilla Marcusson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Dokumentnamn Läkemedelshantering Upprättad av Gunilla Marcusson Ledningssystem Enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Vård och omsorg Handbok

Läs mer

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Förvaltningschef Catharina Johansson Fastställelsedatum: 20121107 Dokumentansvarig:

Läs mer

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen

Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Tjänste- och servicekvalitet inom äldre- och handikappomsorgen Avsnitt: Utförare av kommunala insatser enligt hälso- och sjukvårdslagen - Legitimerad personal, fr o m 2010-08-25 endast rehab-personal Fastställt

Läs mer

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun.

VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504. Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. VIMMERBY KOMMUN OMSORGSFÖRVALTNINGEN BA 090504 Riktlinjer för läkemedelshanteringen inom hemsjukvården i Vimmerby kommun. För läkemedelshanteringen inom Vimmerby kommun gäller föreskriften SOSFS 2001:17

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården

Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Riktlinje 2/ Delegering Rev. 2018-06-27 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för delegering av medicinska arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvården Allmänt

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Läkemedelshantering Dokumentansvarig (MAS) Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument

Läs mer

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt Eva Franzén, Mas 1 2011-06-29 Eva Franzén, Mas 2 2013-08-13 Eva Franzén, Mas Eva Franzén, Mas Riktlinjer för nutrition inom den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel

Frågor och svar Dosdispenserade läkemedel 1 (5) Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Läkemedelsenheten och svar Dosdispenserade läkemedel 1. När är det planerat att överflyttning (migrering) till ny dosleverantör sker? 2. Kommer man åt dosrecepten

Läs mer

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad

Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård Riktlinje Malmö stad 2012-04-13 Annelie Granquist, Helene Martinsson Eva Marie Wendel Innehållsförteckning Läkemedelshantering inom kommunal hemsjukvård...

Läs mer

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre samt LSS i Solna stad

Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård- och omsorgsboende för äldre samt LSS i Solna stad SID 1 (18) Ansvarig för riktlinje medicinsk ansvarig sjuksköterska Solna stad Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2018-07-06 Revideras 2020-07-06 Riktlinjer för läkemedelshantering inom vård-

Läs mer

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter.

RUTINBESKRIVNING. För läkemedelshantering. Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. RUTINBESKRIVNING För läkemedelshantering Dokumentet gäller för Sjuksköterskor inom särskilda boenden, korttidsboenden och dagverksamheter på Nacka Seniorcenter. Dokumentets syfte Säkerställa god och säker

Läs mer

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall 1(11) Rutin för hantering av vårdens farliga avfall Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Innehåll Rutin för hantering

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3)

Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Läkemedelshantering (PM3) Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Hanna Franck Emil Ring Februari 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1.

Läs mer

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun.

Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Elisabeth Berggren elisabeth.berggren@kil.se RUTIN 2016-10-12 Besl. av enhetschefer säbo 161012 Lokala läkemedelsrutiner för Särskilt boende i Kils kommun. Läkemedelsansvarig sjuksköterska:

Läs mer

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen

Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Karin Paust MAS. Godkänd av Monica Holmgren chef Vård och omsorgsförvaltningen Riktlinje Diarienr VON 198/15 Gäller för Vård och omsorgsförvaltningen Version 3 Dokumentansvarig Karin Paust MAS Gäller från 2015-10-29 Vård- och omsorgsförvaltningen Godkänd av Monica Holmgren chef Vård

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun

Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun Riktlinje för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Kungsbacka kommun År 2015-2016 2014-12-02 IO/DL Innehållsförteckning Styrdokument... 4 Inledning... 4 Grund för läkemedelshantering...

Läs mer

Riktlinje för läkemedelshantering

Riktlinje för läkemedelshantering Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för läkemedelshantering Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Lena Jadefeldt Slattery, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer