2 Presentation av Billerud Skärblacka AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 Presentation av Billerud Skärblacka AB"

Transkript

1 Protokoll 1(9) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson :65 Tel Fax Billerud Skärblacka AB lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2001 Datum Plats Pronova Konferens / Skärblacka Bruk Vid protokollet Lars Andersson ÅF-IPK AB Närvarande Distribution Se deltagarförteckning Närvarande samt SHK arkiv, SHK hemsida. 1 Inledning Deltagarna i årets Sodapanneträff hälsades välkomna av Dan Svensson från Skärblacka. Därefter presenterade sig föredragshållarna kortfattat med en beskrivning av vilket arbete de utförde på bruket. Dagordningen för träffen finns bilagd tillsammans med ett urval av bilder från de olika föredragen. 2 Presentation av Billerud Skärblacka AB Skärblacka Bruk presenterades av Dan Svensson. Han beskrev bruket och dess olika delar och produktion. Bruket ligger mellan sjöarna Roxen och Glan i de centrala delarna av Östergötland, eller nära E 4:an mellan Norrköping och Linköping. Antalet anställda är 730 personer. Omsättningen ligger på ungefär SEK och 80 % av produktionen går på export. En produkt som framstår som en verklig specialprodukt är det blekta Royal Medical S som är ett papper som går att sterilisera tillsammans med innehållet. Det är en liten andel av den totala produktionen, men en mycket exklusiv produkt. Bruket är uppbyggt med två sulfatlinjer och med en halvkemisk linje. En av bilderna visar brukets produktionslinjer. ÅF-IPK AB Fleminggatan 7, Box 8309, Stockholm. Telefon Fax Internet Org.nr Säte i Stockholm

2 Protokoll 2 3 Föredrag och frågor enligt Dagsprogrammet 3.1 Anmälningsplikt i Sodahuset Skärblacka har anmälningsplikt för alla som skall utföra arbeten i sodahuset eller vid barkpannan. Det gäller såväl externa som interna arbeten. Anmälan sker till ansvarig operatör för sodapannan. Det som skall anges är: firma, antal personer och namn på ansvarig för arbetet. Detta noteras på anslagstavlan. Det är också viktigt att avanmälan sker så att driftpersonalen är medvetna om att arbetet är avslutat. Den ansvarige får låna en larmsökare med både ljud och vibrator-signal. Om larm går skall alla samlas till centralverkstadens matsal för avprickning. OBS ej till manöverrummet som vid larm endast skall vara tillgängligt för operatörer, produktionsledare och avdelningsansvariga. Alla övriga betraktas som obehöriga vid larm. Produktionsledaren kontrollerar att alla är ute ur pannhuset och att ingen saknas. Detta meddelas räddningstjänsten. 3.2 Nödnedeldning och snabbtömning En beskrivning av nödnedeldningssystemet kan hämtas ur bilagda bilder. Några saker i systemet som särskilt bör påpekas är att det finns två sätt att utlösa en Nödnedeldning. Det kan göras antingen automatiskt via LÅG-LÅG-LÅG nivå hos katastrofskyddet eller via manuell tripp av pannan, med strömställare i läge Nödnedeldning. Några av de viktigaste momenten i nödnedeldningssekvensen är. Tjocklutpumparna stoppas. Oljepumparna stoppas. Brännarstyrsystemet stoppas. Matarvattenventilerna stängs och matarvattenpumparna stoppas. Samtliga ångventiler stängs, inklusive friblåsningsventil för överhettare. Primärluftfläkt stoppas. Sekundärluftfläkt går.

3 Protokoll 3 Sekundärluftspjällen ställs i vädringsläge 36 % öppet Nm 3 /h. Tertiärluftfläkten startas och spjällen öppnas till 100 %. Frågor från denna del av föredraget var: Går det att starta nödnedeldningen utan att först ge sodahuslarm? Svar: Nej, det går inte. Från Mörrum kom frågan om sekundärluftfläkten skall gå för att få in tillräckligt med vädringsluft vid nödnedeldning? Svar: I s meddelanden står det att gränsen för om en fläkt skall gå eller inte är 2 m över ugnsbotten. Sitter sekundärluftportarna på en lägre nivå skall lufttillförseln stoppas. I Mörrum går både sekundär och tertiärluftfläkten. Därefter forsatte föredraget med avsnittet om Snabbtömning. För att det skall vara möjligt att starta snabbtömningen måste ett antal villkor vara uppfyllda: Dessa villkor finns med i bilagda bilder från Skärblacka. För att det skall vara möjligt att initiera snabbtömningen krävs i Skärblacka att primärluftfläkten skall vara stoppad och att dessutom flödet skall vara noll. Fråga: Görs det tester med snabbtömningssystemet? Svar från Thomas Larsson: Vid uppstart av pannan görs en test av systemet från bars tryck, med fullständig test av snabbtömningssystemet. s riktlinjer följs! Fråga: Totaltömning görs endast efter avslutad snabbtömning, hur styrs detta och hur indikeras totalnivån? Snabbtömning initieras manuellt och det krävs att snabbtömningen är avslutad innan det går att påbörja totaltömningen. Totalnivån i pannan indikeras med dpceller anslutna till fallrören. Fråga från Raimo Suvanto, Korsnäs: Har pannan kompletterats med tömning av ekonomisern i samband med ombyggnationen 1997? Svar: Ja, pannan har kompletterats med ekotömning:

4 Protokoll 4 Fråga från Billingsfors: Skall friblåsningsventilen vara öppen eller stängd vid snabbtömning? Billingsfors har som kriterium att ventilen skall vara öppen till 30 %.. Svar: Det har vid nödnedeldning och snabbtömning visat sig att det inte har blivit några skador på överhettaren om ventilen varit stängd. Det går dessutom snabbare att tömma pannan om friblåsningsventilen är stängd. Rekommendationen är att ventilen bör vara stängd. Fråga: Har alla operatörer varit med och testat systemet? Svar. Ja. Dessutom görs en funktionskontroll första lördagen varje månad kl Larmhantering Larmhanteringen är uppbyggd enligt SSG och s rekommendationer. Operatören har de viktigaste indikeringarna nära kontrollpanelen för nödnedeldning och snabbtömning, som exempelvis panntryck, domnivå, totalnivå, matarvatten och ångflöde. Larmhanteringspanelerna har lagts vid kontrollpanelen för nödnedeldning och snabbtömning. En bild av Larmpanel Sodahuset visas bland de bilagda bilderna. Larmsystemet är gjort i en bildskärm, men det efterliknar den gamla hederliga larmtablån. En speciell arbetsgrupp för larmsystemet finns på bruket för att få fram ett optimalt system som är lätt att förstå sig på. Följdlarmen som oftast/alltid uppstår har sanerats, så att det går att få en överblick av vad som sker. Det skall inte bli en lång och oöverskådlig larmlista. Farolarmen och prioritet 1 larmen presenteras. Larm för nödduschar har ännu inte kommit in i farolarmpanelen. Larmpanelen och dess funktioner var senare ett av huvudobjekten vid rundvandringen på fabriken.

5 Protokoll Tryckreglering i eldstaden. Det hade varit svårt att få en godtagbar eldstadsreglering under flera år. Pulsationerna i pannan har varit så kraftiga att bakväggens gångjärn fått sådana förslitningar att de måste bytas ut vid ett underhållsstopp. Det har funnits två provuttag för att mäta undertrycket i eldstaden. Tidigare användes det övre som var placerat ovanför näsan. Numera används det nedre uttaget. På en bilagd bild framgår placeringarna. Det nedre provuttaget har gett följande fördelar: Lugnare atmosfär nedanför näsan. Inga störningar från sotblåsare. Inga störningar på grund av strömningsproblem förorsakad av turbulens vid näsan. Dämpning av signalen genom en 15 l buffertvolym på ledningen från mätuttaget. Resultatet av den förbättrade regleringen har varit: Lugnare drift runt lutsprutorna nere i eldstaden. Minskad risk för överbäring. Inga utblåsningar av heta gaser vid löphål och vid lutmunstycken. Vid drift ligger eldstadstrycket under näsan på cirka ± 0 mm vp. Det är ett övertryck på cirka 10 mm vp över näsan. Jämnare drag på rökgasfläktarna. Därefter utbröt en intern diskussion inom panelen om det fanns någon funktion som löste ut pannan vid övertryck i eldstaden. Uppgiften skulle kontrolleras till rundvandringen, då fick vi reda på att det fanns en sådan funktion. Gränsen är satt till mm vp. Mörrum talade om att deras trippgräns låg på Pa under minst 10 sekunder. En kommentar var att övertryck i pannan bör trippa allt utom rökgasfläktarna. Fråga från Raimo Suvanto, Korsnäs: Är det svårt för Er att hålla rent i uttaget för eldstadstrycket?

6 Protokoll 6 Svar: Nej, det är det inte. Instrument gör rent provuttaget med jämna mellanrum och det räcker i normalfallet. Vid rengöring meddelar instrument att man får ställa om till manuell reglering av panndraget. 3.5 Tryckhållning i sodapannan med tryckhållningsventil Sodapannan och barkpannan arbetar mot ett gemensamt högtrycksnätföre reduktion till 11 respektive 3 Bar. En ångackumulator finns för att ta de största svängningarna på nätet. Barkpannans oljebrännare tar spetslasten. Det kan medföra att ångtrycksvariationer uppstår i högtrycksnätet, som medför att trycket i sodapannans ångdom varierat. Sodapannan har därvid fungerat som en extra ångackumulator, med problem i nivåhållningen i domen. Vid ett tubhaveri på barkpannan sjönk trycket i den snabbt på några minuter och det medförde att även trycket snabbt minskade i sodapannan. För att förhindra att detta skulle upprepas installerades 1999 en tryckhållningsventil på utgående ångledning från sodapannan. Tryckhållningsventilen är placerad efter sodapannans huvudångventil och reglerventilen arbetar med 1 bars tryckfall. En begränsning är inlagd så att ventilen inte stänger till 100 %. För säkerställd drift finns en trycklufttank på 400 l som skall se till att ventilen är öppen vid bortfall av tryckluft. Erfarenheter efter ungefär 2 års drift är att: Problemen med varierande domnivå, höger/vänster sida är borta. Matarvattenregleringen fungerar bättre. Mindre risk att pannan trippar på grund av svängningar i domnivån. Totalt sätt är pannans drift säkrare. Pannan är en egen enhet och störs inte av andras problem. Rent generellt kan sägas att pannor mår bättre av ett jämnt tryck. 3.6 Presentation av ombyggnad av sodapanna hösten 1997 (film) I en film visade de omfattande arbetena som gjordes vid ett sex veckor långt stopp under 1997.

7 Protokoll 7 Filmen gav en god inblick i de stora arbetena och visade tiden från det att vissa delar började skrotas, fram till dess att luten lades på pannan. Sodapannan var från början överstor och det har tidvis medfört problem. Under 1996 hade man två haverier på pannan och beslut togs om att renovera pannan. Kvaerner fick i uppdrag att genomföra modifieringen av pannan och följande arbeten gjordes: Ny sekundäröverhettare. Byte av eldstad till skyddstaksnivån. Studdad botten av kolstål, upp till primärluftportarna på bakväggen. Nytt primärluftregister. Sekundärluftregister på lägre nivå med Roddingmaster. Tertiärluft på front och bakvägg (som tidigare). Kvartärluftregister (interlaced). 2 st. Nya lutsprutor på sidoväggarna (fasta). På grund av varierande torrhalt från indunstningen installerades en ny indirekt lutförvärmare. Pannan körs för närvarande på tts/24h men kan i framtiden bli tts/24h, utan att ytterligare åtgärder behöver vidtagas. 3.7 Drifterfarenheter efter ombyggnad av sodapannan Åtgärder som vidtagits har beskrivits i bifogat material. Några punkter som speciellt bör påpekas är att luftmängden till pannan minskats och att man därigenom fått en minskat specifikt NO X -flöde från tidigare 70 mg/mj till nuvarande normala på mg/mj. O 2 -halten före elfilter ligger på cirka 2 % med en bibehållen CO-halt nära 0 ppm. Februari 2001 installerades automatisk rengöring på samtliga lutsprutor. Förvärmningen på luten är satt till 114 ºC till pannan, 106 ºC till mixtank och ut från indunstning 110 ºC. Högre luttemperatur, 118 ºC, gjorde att lutdropparna började poppa som pop corn. Resultatet av det var att överbäringen ökade.

8 Protokoll 8 Efter detta vidtog en del diskussion runt startoljebrännare. Det tycks som om det finns problem på de flesta fabriker med framförallt flamvakterna. Kan delvis bero på kondensat i ångledningarna. Andra problem var otäta packningar i snabbkopplingarna. Skutskär har inga snabbkopplingar utan de är bytta till gängade kopplingar. Gruvön har väl fungerande oljebrännare. Eventuellt en del problem med elektroniken i brännarskåpen. Ibland händer det också att oljan inte hinner fram till brännarmunstycket innan starttiden överskridits. Rekommendationer för startoljebrännarna vid kallstart var följande: Rätt oljetemperatur. Bra tändare, gasoltändare som ger hög temperatur. Rätt lufttemperatur. Diskussionen fortsatte sedan runt löprännorna. Det blir lätt problem med löprännorna vid snabba temperaturförändringar. Löprännor finns i både vitt och svart material. En ökning av användandet av svart material har noterats. 4 Framtida projekt på Skärblacka Vattentvätt av elfiltren med varmvatten och tvättrobotar. Det gör det lättare att se inläckage och det är också lättare att åtgärda om ytorna är rena. Det gäller att minimera tvättvätskemängden vid vattentvätt av panna och elektrofilter. Återföring av tvättvätskan sker då via lösaren och med vätsketillförsel för rengöring av pannbotten via lutmunstyckena. 5 Fabriksbesök Efter en god lunch på Pronova fortsatte vi till fabriken i ett förskräckligt åskregn. Väl framme på fabriken var regnet till stor del över. Det var en mycket välorganiserad och välplanerad rundtur genom hela sulfatfabriken. Den grupp jag tillhörde började direkt i fabrikens hjärta.

9 Protokoll 9 Sodapannans manöverrum! Det som tilldrog sig stor uppmärksamhet där var larmpanelen och hur den var utformad och vad som hände vid larm. Vi fick ett larm förevisat. Det uppstod en hel del diskussion om utformningen av panelen med dess fördelar och eventuella nackdelar. Därefter fortsatte rundturen med besök vid barkpannan, tryckregleringsventilen, kausticeringen och mesaombränningen, kokerierna och tvätten. Sedan vidtog en kort kaffepaus med filmvisning. Det som nog imponerade mest i den filmen var lyftkranen som använde för att lyfta in den nya domen. Att filma ett sådant stort arbete som genomfördes 1997 ger en bra dokumentation. Det gäller då att vara med och filma de intressantaste delarna, vilket man lyckats väl med. Vår grupp avslutade besöket på Skärblacka på taket till sodapannan. När vi var där sken solen och utsikten var hänförande. På nedvägen från taket passerad vi förbi sodapannans uttag för eldstadens dragreglering. Längre ner såg vi de nya lutsprutorna på sidoväggarna. Jag tyckte nog att det var lite trångt precis nedanför trappen mitt för den ena sprutan, speciellt om någon måste dit om dragregleringen inte skulle fungera som normalt. Det blir kanske mera utrymme för operatörerna när de får vara ensamma i pannhuset. Det var en bra genomförd och välplanerad rond genom fabriken! 6 Middag på Grand Hotel Sodapanneträffen år 2001 avslutades med en fin middag på Grand Hotel. Där hade värdfabriken lyckats få Elvis att uppstå igen! Det var en mycket lyckad underhållning som gav en verkligt hög stämning i lokalen. De fåtaliga damerna i sällskapet fick en tuff omgång på det minimala dansgolvet. Det behövs kanske fler kvinnliga sodahusoperatörer? Valda bilder från festen finns på s hemsida. Avslutningsvis vill vi som var gäster få rikta ett stort tack till alla från Skärblacka som ställde upp som föredragshållare, med intressanta föredrag och bra presentationer. Vid protokollet: Lars Andersson

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Nr B 8 Utgåva 3, september 2013 Tekniska anordningar för nödnedeldning

Läs mer

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson Innehåll Inledning... 4 Plan... 4 Historik... 4 Smältatömning... 4 Bottentvätt...

Läs mer

Lars Andersson ÅF-IPK AB

Lars Andersson ÅF-IPK AB Sida 1 av 9 Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1999-06-23 1 501803:25 Tfn 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-653 91 36 Tofte Industrier lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista.

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista. Protokoll SPT11 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 Korsnäs AB lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2011 Datum Torsdagen den 24

Läs mer

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr David Good 2004-09-09 1 301446 Tel 08-657 13 13 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Värö David.good@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2004 Datum Onsdagen 9 juni 2004

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

Projektarbete Södra Cell Värö Richard, Tony, Mats, Ilja

Projektarbete Södra Cell Värö Richard, Tony, Mats, Ilja Projektarbete Södra Cell Värö 2014-2015 Richard, Tony, Mats, Ilja Problemdefinition Inläckage av syra vid regenerering av VKT(totalavsaltatvatten)- och Blandbäddsfilter efter regenereringsprogrammet har

Läs mer

Kylsystem för löprännor

Kylsystem för löprännor Rapport Markus Vickman, Peder Lundström Projektansvarig Datum Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 Handledare Mathias Dahlbäck Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 2(15) Sammanfattning Vi hade

Läs mer

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Mette Jansson 2003-08-18 1 300019 Tel 08-657 12 98 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Mönsterås mette.jansson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2003 Datum 21 maj 2003

Läs mer

SMURFIT KAPPA PITEÅ. Patrik Österlund Tomas Lundberg Handledare: Urban Lundmark

SMURFIT KAPPA PITEÅ. Patrik Österlund Tomas Lundberg Handledare: Urban Lundmark SMURFIT KAPPA PITEÅ Patrik Österlund Tomas Lundberg 2015-11-20 Handledare: Urban Lundmark Innehållsförteckning Förord...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Syfte... 4 1.3 Mål... 4 1.4 Hypotes... 4

Läs mer

Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön!

Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön! Protokoll 1(15) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars E Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Stora Enso Skoghalls Bruk lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2006 Datum Onsdagen

Läs mer

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp Högtryck på underhållsfronten är det inte förrän i höst. Redan nu servar vi på tidningen med stopp-tiderna för Sveriges alla bruk. Unik sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk,

Läs mer

Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137

Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137 Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137 1 Konsekvenser av förlängda driftintervall? Vad krävs för att säkerställa en betryggande återstående livslängd en, vilka delar är och

Läs mer

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Sid 1 (5) RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Avd: Utskriftsdatum Projektnr Lut och Kraft, sodapannan 0001 Tjänsteställe, Utfärdare Reg nr Extern klassificeringskod Max Baroutsis A B Distribution Nyckelord

Läs mer

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk)

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk) Protokoll 1(12) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Vallviks Bruk lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2000 Datum 2000-05-03 Plats Vallviks Bruk

Läs mer

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum

Sign: PER Bilaga: Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum Process: öganäs Sweden AB, öganäs Distaloyverket / Astaloyverket Sida: 1 (8) Undersökt del: Ugnar Datum: 01-11-06 rev. 014-06-05 Ola Larsson, Gustav ek, Mats Lerjefors (öganäs), Per riksson (riksson Risk)

Läs mer

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen.

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen. Protokoll SPT 07 1(14) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2007-06-08 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 SCA Graphic Sundsvall AB; Östrand lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF Innehåll 1. Organisation 2. i tiden 3. Sodapannor i Sverige och (Norge) 4. Anmälda incidenter 5. Rekommendationer 6. Utbildning 7. Standardiseringsarbete 8. Erfarenhetsutbyte

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2014 Pernilla Utterström på Inspecta ser en förändring mot tidigare år då stoppen ofta tar hela dygn i anspråk, även sena kvällar och nätter ett tecken i tiden menar hon. Sammanställning av brukens

Läs mer

Funktionsguide GOLD, ReCO 2

Funktionsguide GOLD, ReCO 2 Funktionsguide GOLD, 1. Allmänt Funktionen är avsedd att säkerställa luftkvalitet eller lufttemperatur, genom recirkulation av frånluft och minsta möjliga uteluftsflöde. Funktionen kan användas i anläggningar

Läs mer

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a R0 SV Janfire 2010 Innehållsförteckning 1 Funktionsbeskrivning...3 1.1 Manöverpanelen...4 1.1.1 Drift indikations dioder...4 1.1.2 Larmdioder...5 1.1.3

Läs mer

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2016-06-10 Ärendenr: NV-08848-15 Mål nr M 11173-15 angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands

Läs mer

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg 1 KORT OM OSS OCH VAD VI GÖR Vi är ett integrerat bruk som tillverkar förpackningspapper och avsalumassa Hos oss arbetar

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum

Pos Skadehändelse? Tänkbar orsak Konsekvens Vidtagen P S K V Rekommenderad Ansvarig Åtgärdat Åtgärd Åtgärd datum datum Process: öganäs Sweden AB, öganäs - Pulververket Sida: (6) Ugnar Naturgas in i ugn utan att det tänder Fel i tändning Risk för tändning av större mängd naturgas i ugn. Risk för haveri av ugn i värsta fall

Läs mer

BRUKSANVISNING GE60. ett vassare val. Utgåva Juni 08. www.abwe.se eller www.berkel.se

BRUKSANVISNING GE60. ett vassare val. Utgåva Juni 08. www.abwe.se eller www.berkel.se BRUKSANVISNING GE60 Utgåva Juni 08 ett vassare val FÖRSÄLJNING 08-53470150/FAX 08-53470169 SERVICECENTER 08-53470155/FAX 08-53470169 RESERVDELAR 08-53470160/FAX 08-53470169 www.abwe.se eller www.berkel.se

Läs mer

Se deltagarförteckning

Se deltagarförteckning Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2002-06-03 1 504143:65 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Iggesunds Bruk lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2002 Datum 2002-05-23

Läs mer

Erfarenheter från P1 och P2 i

Erfarenheter från P1 och P2 i Erfarenheter från P1 och P2 i Högdalenverket Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor, vad hände sen? Göran Eidensten AB Fortum Värme samägt med Stockholm stad 1 Fjärrvärmenätet,

Läs mer

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning ATV spruta Art.: 90 15 552 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

BRUKSANVISNING. Turbomax VU 182/1 E

BRUKSANVISNING. Turbomax VU 182/1 E BRUKSANVISNING Turbomax VU 1/1 E Bäste användare VU 1/1 E Turbomax är en högkvalitetsprodukt från Vaillant. För att kunna utnyttja pannan optimalt, ber vi er att läsa denna beskrivning. Turbomax är konstruerad

Läs mer

Kallstart -till glädje för miljön

Kallstart -till glädje för miljön Kallstart -till glädje för miljön - I ett villahushåll går en femtedel av energiförbrukningen till varmvatten och i lägenheter är andelen ännu högre. Därför gäller det att hela tiden hitta nya sätt att

Läs mer

1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 3 UPPSTART... 7 4 ANVÄNDNING... 9 5 FELSÖKNING... 10 6 SERVICE OCH UNDERHÅLL...

1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 3 UPPSTART... 7 4 ANVÄNDNING... 9 5 FELSÖKNING... 10 6 SERVICE OCH UNDERHÅLL... 1 PRODUKT BESKRIVNING... 2 1.1 ANVÄNDNING...2 1.2 KOMPONENTER...2 1.3 GENERELL BESKRIVNING...3 1.4 TEKNISK DATA FÄRGPUMP...3 1.5 BESKRIVNING AV...4 2 GENERELLA SÄKERHETSINSTRUKTIONER...5 2.1 ANVÄNDARE...5

Läs mer

Rapport från Skadegruppen

Rapport från Skadegruppen Rapport från Skadegruppen Bjarne Öberg, SCA Ortviken Ordförande Skadegruppen vok@afconsult.com www.vok.nu Värme- och Kraftkonferensen, Stockholm den 16 november 2010 1 Föredraget i korthet Vad är Skadegruppen?

Läs mer

AEROVIT Int. Pat. Pend.

AEROVIT Int. Pat. Pend. AEROVIT TEKNISKE DATA OCH INSTRUKTIONER FÖR DRIFT OCH UNDERHÅLL AV SOTBLÅSNINGSANLÄGGNING AEROVIT Int. Pat. Pend. AEROVIT A/S Korden 15 ٠DK - 8751 Gedved Tel. +45 86 92 44 22 ٠Fax +45 86 92 29 19 CVR/VAT

Läs mer

Funktion. Katastrofskyddet är ett sk. självövervakande katastrofskydd med en redundant, elektronisk tvåkanalskonstruktion.

Funktion. Katastrofskyddet är ett sk. självövervakande katastrofskydd med en redundant, elektronisk tvåkanalskonstruktion. Drift- och skötselanvisning. Katastrofskydd ERK-S Självövervakande katastrofskydd typ ERK-S. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (litet rack). Det består av strömförsörjningsenhet

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2013 SCA Munksund planerar ett 400 miljonersprojekt som ska fördubbla hastigheten på PM till 1100 m/min. Sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk, stephanie.esk@spci.se

Läs mer

Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar

Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar Matarvattensektionen 1987 / Göteborgs Mässan Kurs i Matarvattenteknik för lågtrycksanläggningar 20161005 Bo Ramsbäck Ramsbäck Matarvattenteknik AB Norberg bosse@bramava.se 072745 02 86 Bo Ramsbäck 1 Vattenångcykel

Läs mer

Osby PB2 350 till 3000 kw

Osby PB2 350 till 3000 kw Osby PB2 350 till 3000 kw Helautomatisk fastbränslepanna Osby PB2 är en helautomatisk fastbränslepanna avsedd för eldning med torra träbränslen typ pellets, briketter och flis. Pannans automatiska sotning

Läs mer

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af. Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 1998 Datum och tid 1998-05-27 Plats Piteå Havsbad

Läs mer

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004

Samverkanshuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Universitetstorget 4. Anläggninsnummer: J0008029. Byggår: 2004 Samverkanshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 4 Anläggninsnummer: J0008029 Byggår: 2004 Arkitekt: Huset är ritat av Peter Jönsson, Arkinova och slut Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för

Läs mer

Siloövervakning Silosäkerhet vid mottagning av pneumatiskt transporterat material

Siloövervakning Silosäkerhet vid mottagning av pneumatiskt transporterat material Siloövervakning Silosäkerhet vid mottagning av pneumatiskt transporterat material SILOÖVERVAKNING - De grundläggande principerna Vad är det och varför ska man ha det? Många industrier som t.ex livsmedel,

Läs mer

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0)

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0) Sodahuskommittén Handläggare Datum Utgåva David Good 2017-09-04 1 Mobil: +46-(0)10-455 17 54 SMS: +46-(0)70-534 67 05 david.good@dekra.com Sodapanneträffen 2017 Värö Bruk 13:e juni Sodahuskommittén, 169

Läs mer

Separata stationsprotokoll skall föras vid mållinjen både för den automatiska tiden och den manuella reservtidtagningen.

Separata stationsprotokoll skall föras vid mållinjen både för den automatiska tiden och den manuella reservtidtagningen. Mållinjen SS FUNKTIONÄRSINSTRUKTION 2011 Mållinjen SS TIDTAGNING VID MÅLLINJEN MÅLLINJE Huvudtidtagning sker med SOT-utrustningens fotocell, reservtidtagning sker manuellt med skrivande TAG-Heuer klocka.

Läs mer

Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor

Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor Livslängsdsförlängning och effekthöjning av äldre avfallseldade rosterpannor Göran Eidensten AB Värme samägt med Stockholm stad 1 Kortfakta om Värme Delsbo Näsviken Sörforsa Samägt mellan och Stockholms

Läs mer

Lars E Andersson ÅF. Alldeles intill bruket ligger Olshammarsgården med en Birgitta kyrka.

Lars E Andersson ÅF. Alldeles intill bruket ligger Olshammarsgården med en Birgitta kyrka. Sodahuskommittén Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars E Andersson 2005-05-17 1 303132:65 Tel 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-657 37 57 Munksjö Aspa Bruk AB lars.e.andersson@afconsult.com

Läs mer

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8.

1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9. 8. Galcon 6051, 6054 1. Sprängskiss 1. Övre lock 1 2. Display/Fönster 2 3. Nedre lock 3 4. Batterilock 4 5. Solenoid 5 6 6. Dränering 7 8 7. Ventilvred 9 8. Bajonett 10 9. Pil vattenriktning 10. Ventilhus

Läs mer

WaterFuse - PlugIn. Användarmanual. Monteringsanvisning 1(12)

WaterFuse - PlugIn. Användarmanual. Monteringsanvisning 1(12) WaterFuse - PlugIn Användarmanual & Monteringsanvisning 1(12) ! Säkerhet Läs igenom denna bruksanvisning noggrant och följ instruktionerna för placering och användning. Inkoppling av produkten får endast

Läs mer

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a R0 SV Janfire 2010 Innehållet i denna publikation kan när som helst ändras utan föregående varsel som följd av den fortlöpande utvecklingen inom metodik,

Läs mer

BRUKSANVISNING URBAN GASELDAD ÖPPEN SPIS. ansluten till fläkt från EXODRAFT. Reviderad 2013-05-14 1

BRUKSANVISNING URBAN GASELDAD ÖPPEN SPIS. ansluten till fläkt från EXODRAFT. Reviderad 2013-05-14 1 BRUKSANVISNING URBAN GASELDAD ÖPPEN SPIS ansluten till fläkt från EXODRAFT 1 Inledande kommentar Denna anvisning avser instruktioner för URBAN gaseldad öppen spis som är ansluten till fläkt och automatik

Läs mer

MILJÖLABORATORIET Nyttig energi vid ångproduktion

MILJÖLABORATORIET Nyttig energi vid ångproduktion MILJÖLABORATORIT Nyttig energi vid ångproduktion 008 Miljölaboratoriet i Trelleborg AB Innehållsförteckning Inledning... System... 4 System... System... 7 System 4... 9 System... Inledning Denna handledning

Läs mer

Växjö Energi AB Björn Wolgast

Växjö Energi AB Björn Wolgast Växjö Energi AB Björn Wolgast Innehåll Växjö Energi Sandviksverket Fjärrkyla i Växjö Sandvik 3 Det var här det hela började 1887 Viktiga datum i Växjö Energis historia 1887 Växjö Stads Elektricitetsverk

Läs mer

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 1 Utsläppssammanfattning I nedanstående tabell visas en sammanfattning av utsläpp till vatten och luft och mängd deponerat på bolagets industrideponi

Läs mer

Rapport från Skadegruppen

Rapport från Skadegruppen Rapport från Skadegruppen Bjarne Öberg, SCA Ortviken Ordförande Skadegruppen vok@afconsult.com www.vok.nu Värme- och Kraftkonferensen, Stockholm den 16 november 2010 1 Föredraget i korthet Vad är Skadegruppen?

Läs mer

DP17, DP143 och DP163 Tryckreduceringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations- och underhålls instruktioner

DP17, DP143 och DP163 Tryckreduceringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations- och underhålls instruktioner 1000056/1 IM-S10-30 CH Upplaga 1 DP17, DP143 och DP163 Tryckreduceringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations- och underhålls instruktioner Säker drift av dessa produkter kan endast

Läs mer

Service och underhåll

Service och underhåll Regelbundet underhåll är nödvändigt för att din CLEONE vattenrenare ska fungera tillförlitligt och leverera gott och rent vatten. Du kan välja att sköta underhållet på fyra olika sätt: 1. Har du köpt CLEONE

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TSS Tovenco Support System Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

WaterFuse - PlugIn. Användarmanual. Monteringsanvisning. (Gäller RSK nr: , , samt ) 1(8)

WaterFuse - PlugIn. Användarmanual. Monteringsanvisning. (Gäller RSK nr: , , samt ) 1(8) WaterFuse - PlugIn Användarmanual & Monteringsanvisning (Gäller RSK nr: 5216566, 5216567, 5216568 samt 5216569) 1(8) ! Säkerhet Läs igenom denna bruksanvisning noggrant och följ instruktionerna för placering

Läs mer

Ingrepp vid enkla driftsstörningar

Ingrepp vid enkla driftsstörningar Ingrepp vid enkla driftsstörningar Luftförlust från pressostatens ventil: denna störning beror på dålig tätning hos stoppventilen. Åtgärd: - Töm tanken helt - Lossa ventilens sexkantshuvud (A) - Rengör

Läs mer

DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning

DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning DryMaster TS 2120 FL Monterings och bruksanvisning Monterings och bruksanvisning DryMaster TS 2120 FL sida 2 Först: Kontrollera att inga allvarliga transportskador finns på leveransen. Innehåll kartonger:

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

Bruksanvisning OPTIMAX

Bruksanvisning OPTIMAX B R U K S A N V I S N I N G F r a m k a l l n i n g s m a s k i n O P T I M A X 2003-03-10 SVK Röntgenteknik AB Båtvägen 7, 191 33 Sollentuna Innehållsförteckning sid 1.0 Säkerhetsföreskrifter 3 2.0 Testkörning

Läs mer

BSA, A3S, HV3 och RP Isoleringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations och underhållsinstruktioner

BSA, A3S, HV3 och RP Isoleringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations och underhållsinstruktioner 1370055/1 IM-F05-01 ST Issue 1 BSA, A3S, HV3 och RP Isoleringsventiler Kompletterande säkerhetsinformation Installations och underhållsinstruktioner Säker drift av dessa produkter kan endast garanteras

Läs mer

Ansvarig för innehåll: LaGSv Rev.datum: 2011-09-05 SteCa M200-01-0014

Ansvarig för innehåll: LaGSv Rev.datum: 2011-09-05 SteCa M200-01-0014 Välkommen till s lokala del av Entré-passet, som en del av gemensamma säkerhetsregler inom industrin. Observera att online-versionen av denna folder är förhandsinformation. Skyddsinformationen ges lokalt

Läs mer

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning MIT-huset Kortfakta Adress: Campustorget 5 Anläggninsnummer: J0008019 Byggår: 1992 Arkitekt: A. Olsson & Sjödin Allmänt Byggnadsbeskrivning Jag som är husansvarig för MIT-huset heter Tomas Andersson Image

Läs mer

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip 3. ANVÄNDNING 3.1 Princip LVA enheten är från AZTOgraph AB byggd som en enhet. Inne i enheten finns cirkulationskrets och elskåp. Cirkulationskretsen pumpar vatten ut till respektive användningsområde

Läs mer

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager.

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager. Riskanalys Syfte: Värdera risker och miljö med sprängsotning. Framtagen av: Åke Gustavsson och Mathias Selg. AB Sprängsotning Datum: 2008-10-25 Nr: Aktivitet 1 Transport av rensningsutrustning Gasläckage.

Läs mer

IVT 570 ELEKTRO STANDARD

IVT 570 ELEKTRO STANDARD IVT 570 ELEKTRO STANDARD Skötselanvisning Art.nr. 9516909 Version 1 1 IVT 570 9516909 Innehåll Så här fungerar din värmepump... Sid 3 Värmepumpen från utsidan... Sid 4 Värmepumpen inuti... Sid 5 Så här

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TDS + Tovenco Damper System + Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

Perma 2 VÄRMEPRESSAR. Perma 1

Perma 2 VÄRMEPRESSAR. Perma 1 Perma 2 VÄRMEPRESSAR Perma 1 VÄRMEPRESS PERMA 1 Pneumatisk med en bottenplatta Perma 1 är en elektrisk och pneumatisk värmepress avsedd för påvärmning av värmetransfers på textilier. Denna pålitliga maskin

Läs mer

Överströmmare Typ 44-6 B. Bild 1 Typ 44-6 B. Monterings- och bruksanvisning EB SV

Överströmmare Typ 44-6 B. Bild 1 Typ 44-6 B. Monterings- och bruksanvisning EB SV Överströmmare Typ 44-6 B Bild 1 Typ 44-6 B Monterings- och bruksanvisning EB 2626-2 SV Utgåva juli 2000 .RQVWUXNWLRQRFKIXQNWLRQ 1. Konstruktion och funktion Överströmmaren består huvudsakligen av ventil

Läs mer

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Anläggningen, pannan, har följande huvuddelar Frånluftsfläkt som suger luft via kanaler i huset. Värmepump som tar

Läs mer

Montering och injustering UV SAFE

Montering och injustering UV SAFE Montering och injustering UV SAFE UV SAFE är vårt patenterade filtreringssystem för eliminering av fett och reducering av lukt från storkök. Systemet uppfyller högsta tänkbara säkerhetskrav. Luftkyld elektronik

Läs mer

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0)

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0) Sodahuskommittén Handläggare Datum Utgåva David Good 2018-08-15 1 Mobil: +46-(0)10-455 17 54 SMS: +46-(0)70-534 67 05 david.good@dekra.com Sodapanneträffen 2018 Domsjö Fabriker 15:e maj Sodahuskommittén,

Läs mer

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling

Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Svenska Brukshundklubbens Utskott för prov och tävling Protokoll 6/2014 Datum: 2014-06-09 Tid: 20:00-21:15 Plats: Telefonmöte Närvarande: Ange ev. nedan Ordförande Barbro Olsson Lennart Larsson (UG Bruks)

Läs mer

SEHA Styr- och övervakningsenhet

SEHA Styr- och övervakningsenhet 1. INKOPLLIN AV TÄLLDON (BRANDPJÄLL PJ1 PJ8, TRYCKAVLATNINPJÄLL PJ9) BYLAR FR VALBARA INTÄLLNINAR KABELTYP en kan anslutas med t.ex. EKKX 1x4x0.5 om avståndet mellan ställdon och övervakningsenhet understiger

Läs mer

Handhavandeinstruktion SR 99 Tryckluftsfilter SR 99H Luftvärmare

Handhavandeinstruktion SR 99 Tryckluftsfilter SR 99H Luftvärmare Sida: 1 av 14 Handhavandeinstruktion SR 99 Tryckluftsfilter SR 99H Luftvärmare Sida: 2 av 14 Allmän information Andningsluft ska uppfylla minst följande krav på renhet: Föroreningarna ska hållas på ett

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 Installation 1. Montera hjulen och gummidelen på tanken, om dessa inte redan är monterade. 2. Montera insugningsfiltret i kompressorerna, om detta inte redan är

Läs mer

Manual för TH SOL 801 hybrid.

Manual för TH SOL 801 hybrid. 10-10-08 11-03-05 D 11-03-05 Percy Eriksson 1 av 20 Manual för TH SOL 801 hybrid. TH Solar Sverige. Tossene Berg 16. 455 98 Dingle Support: 0523-91139 vardag 08.00-17.00 Internet: www.thsolar.se E-post

Läs mer

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg.

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg. Kemihuset Kortfakta Adress: Linnaeus väg 10 Anläggninsnummer: J0008004 Byggår: 1963 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Biologihuset heter Lars Karlsson. Det är jag

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm. Separix ll

Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm. Separix ll Installations och idriftagnings manual Avskiljarlarm Separix ll 1. Presentation 2. Installation 3. Inkoppling 4. Kalibrering / Inställningar 5. Funktion 6. Underhåll / Kontroll 7. Tekniska data 8. Certifikat

Läs mer

Användarhan dbok. Areaberäknare INNEHÅLLSFÖRTECKNING TOC. Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde

Användarhan dbok. Areaberäknare INNEHÅLLSFÖRTECKNING TOC. Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde Användarhan dbok Areaberäknare Handbok versionsnr. SV 2-1 Programvara versionsnr. 3.0 Kongskilde INNEHÅLLSÖRTECKNING TOC 1. Översikt av areaberäkningsfunktion Areaberäknaren innehåller både en partiell

Läs mer

LARMSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE TR utg C 1/8. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C

LARMSYSTEM. TEKNISK RIKTLINJE TR utg C 1/8. NK, Kontrollanläggning DATUM TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C SvK4005, v3.3, 2012-08-09 ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE NK, Kontrollanläggning VÅR BETECKNING TR02-08-4 DATUM 1996-11-15 TEKNISK RIKTLINJE UTGÅVA C LARMSYSTEM 1/8 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 96-11-15

Läs mer

Tovenco Bruksanvisning

Tovenco Bruksanvisning Tovenco Bruksanvisning För system TDS Tovenco Damper System Tovenco AB Vinnersjövägen 9-11 810 40 Hedesunda Tele 0291-10750 Fax 0291-10940 info@tovenco.se www.tovenco.se Inledning Bäste kund, gratulerar!

Läs mer

NYA MCP KRAVEN. VAD GÄLLER? EXEMPEL HUR DOM KAN NÅS MAGNUS HERMANSSON BIOENERGIDAGEN

NYA MCP KRAVEN. VAD GÄLLER? EXEMPEL HUR DOM KAN NÅS MAGNUS HERMANSSON BIOENERGIDAGEN NYA MCP KRAVEN. VAD GÄLLER? EXEMPEL HUR DOM KAN NÅS MAGNUS HERMANSSON BIOENERGIDAGEN 2019 2019-01-25 STYRANDE DIREKTIV EMISSIONER FÖRBRÄNNINGSANLÄGGNINGAR BAT LCP Förbränningsanläggning > 50 MW Avfall

Läs mer

Hekla monteringsinstruktion

Hekla monteringsinstruktion Hekla monteringsinstruktion 135259 Följande detaljer ingår Antal Art nr Pimpstensprodukter 2 900007774 Brännkammarelement 2 900007775 Element helt 2 900007777 Bottenplatta 1 900007781 Element sågat 13cm

Läs mer

Lärarutbildningshuset

Lärarutbildningshuset Lärarutbildningshuset Kortfakta Adress: Universitetstorget 30 Anläggninsnummer: J0008026 Byggår: 1996 Arkitekt: Bertil Håkansson, FFNS Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Lärarutbildningshuset

Läs mer

Rekommendationer angående sodapannors säkerhetssystem

Rekommendationer angående sodapannors säkerhetssystem Nr B 18 Utgåva 1 Sept. 1999 Rekommendationer angående sodapannors säkerhetssystem Förord Harmoniserade (bindande) Europastandarder för säkerhetssystem i pannanläggningar är under utarbetande och beräknas

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 RUTIN Vatten och dialysvätska Centralkoncentratsystem CDS 08 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22529 su/med 2016-02-29 2 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sjuksköterska, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie

Läs mer

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta

SweTherm. Villaprefab, fjärrvärme och varmvattenberedning. SweTherm AB 2002-05-27. Värt att veta Värt att veta Om man tidigare har haft en oljepanna, varmvattenberedare, elpanna, eller den gamla typen av fjärrvärmecentral så får man nu en ny och modern varmvattenreglering. Och för att detta ska fungera

Läs mer

BRUKSANVISNING RG 2000

BRUKSANVISNING RG 2000 BRUKSANVISNING RG 2000 T E X T I L V Å R D S M A S K I N Obs! Läs igenom bruksanvisningen noga innan du sätter ihop och startar maskinen. VIKTIGA ANMÄRKNINGAR! Kontrollera att nätspänningen överensstämmer

Läs mer

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11)

bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) bergerdata hb www.bergerdata.se/guidemaster info@bergerdata.se 0708-72 23 00 1.10 2015-05-19 Sid 1 (11) Vad, varför och hur?...2 Vad är?...2 Varför?...3 Hur fungerar?...3 Några tips om användningen...3

Läs mer

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3

Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Rekommendation från Sodahuskommittén Allmänna villkor för användande av Sodahuskommitténs rekommendationer framgår av rekommendation A 3 Nr E 1 Utgåva 4, augusti 2012 (Reviderad 2013-01-16) Utbildning

Läs mer

www.kylkom.se info@kylkom.se EVCO Instrumentbeskrivning EVK241

www.kylkom.se info@kylkom.se EVCO Instrumentbeskrivning EVK241 EVCO Instrumentbeskrivning EVK241 Generella data *Mått front 75 x 33 mm, djup 59 mm *Spänning 230 VAC *Programmering sker från instrumentets framsida *Styr kompressor 16A/250VAC *Mätområde NTC 40.0 till

Läs mer

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1).

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Produkt # Modell # Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Inbyggd kompressor Namn # SIS # AIA # mellan +2 C och +8 C Levereras med 1,5m lång anslutningskabel med snabbkoppling

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett 2009-12-01 - D99281R0 1(8) Reservation för eventuella ändringar Innhåll Säkerhetsanvisninger... Sid 2 Inomhusdel översikt...sid 4 Underhåll...Sid

Läs mer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer Handbok Automatiska tysta kompressorer Innehåll 1 Allmänt...3 1.1 Använda handboken...3 1.2 Innehåll...3 1.3 Förvarning...3 1.4 Bortskaffande av förpackningsmateriel...3 1.5 Lyftning...3 1.6 Säkerhet...4

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om installation av CO 2 -anläggning i köksventilation; beslutade den 8 februari 2001. Sjöfartsverket föreskriver 1 följande

Läs mer