Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön!"

Transkript

1 Protokoll 1(15) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars E Andersson 1 Tel Fax Stora Enso Skoghalls Bruk lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2006 Datum Onsdagen den 10 maj 2006 Plats Stora Enso Skoghalls Bruk; Skoghall Vid protokollet Lars E Andersson ÅF Närvarande Enligt separat lista. Bilaga 1 Distribution Närvarande samt SHK arkiv; SHK hemsida 1 Inledning Det föreföll som om Stora Enso Skoghalls Bruk gjort en riktigt stor satsning för att vi skulle få extra information om bruket, investeringar, planer och satsningar på miljövård och energibesparingar. Det var ett långt inslag i Värmlands Nytt den 9 maj 2006, kvällen före Sodapanneträffen 2006, som beskrev satsningen Skoghalls Bruk genomfört och som fortfarande pågår i projektet Energi Det som visades var hur bruket byggde om den stora oljepannan till en biobränslepanna för att minska på oljeförbrukningen och därmed minska på mängden fossilt CO 2 från bruket. Det var bra bilder och saklig information från bruket. Inslaget lär även delvis ha visats i rikstäckande TV! Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön! c/o Ångpanneföreningens Forskningsstiftelse Box 8133, Stockholm Tfn , Fax Bankgiro Postgiro

2 Protokoll 2 2 Sodapanneträffen Samling vid Skoghalls Bruk Den egentliga Sodapanneträffen började med att vi blev hämtade med buss från hotellet till Skoghalls Bruk. Där började vi med registrering som följdes av kaffe och smörgås. Vid årets Sodapanneträff deltog 65 personer förutom värdarna från bruket. Redan här vid samlingen märktes en stor diskussionsvilja mellan de olika deltagarna för att få information om vad som pågår på de olika bruken. Efter registreringen samlades alla i en trevlig och fin föreläsningssal. Anförandena började med att Per Anders Tauson presenterade föredragshållarna och övriga värdar. 2.2 Presentation av Stora Enso och Skoghalls Bruk; Eva Karlsson-Berg Skoghalls Bruk presenterades av Eva Karlsson Berg som är produktionschef för massasidan på bruket. De senaste satsningarna som gjorts har till stor del varit till för att bevara och förbättra miljön i den känsliga skärgården i norra Vänern. Hela Vänerns vatten har förbättrats vilket kunde ses på det diagram som visade förhållandena i Vänerns utlopp till Göta Älv. Stora Enso koncernen producerar 16,9 Mton papper och kartong; 7,7 Mm 3 sågade produkter. Omsättningen var M och koncernen har produktionsanläggningar över hela världen. Skoghalls Bruk tillhör divisionen Consumer Boards och det är ett integrerat bruk där all producerad massa används till papper eller kartong Det är anställda i Skoghall och Forshaga, som också ingår i samma produktionsenhet.(män 78 % kvinnor 22 %) Omsättningen är 500 M och 90 % av produktionen går på export. Den större delen av kartongproduktionen används till mat och dryckförpackningar i form av vätskekartong. Bruket använder cirka 2,1 Mm 3 fub per år och ur det produceras: CTMP årston 840 t/d Sulfatmassa årston 960 t/d (kokeriproduktion) 825 t/d (blekeriproduktion)

3 Protokoll 3 Kartongmaskinerna: KM årston byggår m lång 5,4 m bred KM årston byggår m lång 8,1 m bred 2005 producerades cirka ton kartong. Återvinning: Mera detaljer längre fram i texten Skoghalls Bruk började med en förstudie 2001 som senare utmynnade i Energi I det projektet ingick: Ny sodapanna, ny indunstning, konvertering av en oljepanna till fastbränslepanna och ny turbin. Dessutom måste bränslehanteringen moderniseras och en del andra saker tillkom också. Under september månad 2005 startades den nya indunstningen och den 29 sept kl startades sodapanna 5 och sodapanna 4 togs ur drift. Efter startdagens namnsdagsbarn fick pannan namnet MIKAELA Under hela uppstarten hölls massa och kartongproduktionen igång utan avbrott. Investeringarna i hela projekt Energi 2005 har uppgått till 1,9 MSEK. När allt är genomfört kommer oljeförbrukningen att minska med m 3 /år och elförsörjningsgraden att öka från 15 % till cirka 40 %. Utsläppet av fossilt CO 2 kommer att minska med cirka 75 %. Den totala investeringen sedan 1985 har varit på 8,5 MSEK. Det inkluderar bland annat den nya CTMP fabriken. En stor del av investeringarna som genomförts har varit miljöförbättrande åtgärder för att minska utsläpp till både luft och vatten. Resultatet visar sig i att Vänern blivit renare och att den vanliga lukt och stoftsituationen förbättrats. 2.3 Projekt E 2005 presenterat av Per-Anders Tauson Denna del av föredragen var mera inriktat på återvinningen och på detaljer i Energi 2005 projektet. Mål för Energi 2005 : Förbättrad miljö Förbättrad energieffektivitet Säkerställa produktionen Förbättra arbetsmiljö, skydd och säkerhet Målet att nå årston kartong Skoghalls Bruk är idag världens största tillverkare av vätskekartong.

4 Protokoll 4 Investeringsbeslutet för Energi 2005 togs och inköpen samordnades med inköpen till Veracel i Brasilien. Cirka 30 % av investeringskostnaderna har stannat i regionen och i samband med allt arbete som utförs har många entreprenörer tillbringat långa perioder på plats vilket gynnat den lokala näringsverksamheten. Som till exempel hotell och affärer. Vidare skapar investeringarna långsiktiga arbetstillfällen vid bruket som även gynnar hela regionen från skogsarbetare till sjöfart för export av kartong. Mera specifika data för projektet är: Indunstning 580/800 t/h avdunstat Sodapanna 2 200/3 350 tts/d CTMP avloppsvatten indunstning 170 t/h avdunstat Ny cisternpark NCGC system gaspanna 8 MW Talloljekokeri 3,5 t/h Ombyggt ångsystem Nytt manöverrum (gemensamt för hela återvinningen) Konvertering av oljepanna till biobränslepanna av BFB typ 160 t/h ånga Fastbränslehantering Bruket använder lågsvavlig olja, typ Duo eller Ultraolja. Det är dyra oljekvaliteter som dessutom kan vara svåra att få tag på. Under projektet uppgick bemanningen som mest till > 650 man. Trots det ökade antalet personer som höll på med projektet har endast en mer allvarlig olycka inträffat (hittills, då projektet ännu inte är slutfört) och det visar att säkerhetstänkandet varit högt och att man även varit noggrann med kontrollen av säkerhet och arbetsmiljö. Under projektet har man utnyttjat PDMS som är ett tredimensionellt projekteringsverktyg för all projektering. Det betyder att man redan på projekteringsstadiet kan vandra genom indunstning och sodapanna och därmed bilda sig en uppfattning om hur olika delar kommer att se ut i verkligheten. Det har inte bara varit driftfolket som tittat på dessa ritningar utan även underhållssidan har tagit del av underlaget och kunnat komma med kommentarer för att underlätta underhållet och servicen. PDMS underlättade även utbildningen så att personalen kunde känna sig hemma redan innan bygget var slutfört.

5 Protokoll 5 Det man särskilt tänkt på i samband med projekteringen har varit arbetsmiljön och säkerheten vid: Lösarplan Löprännor Lutsprutor En viktig del av projekteringsarbetet är att se till att bullernivåerna blir acceptabla på de ställen där det mesta arbetet utförs. Indunstning 6 Den nya indunstningen är en 9 effekters indunstning där de två sista effekterna används till att indunsta CTMP-luten. Den indunstas från cirka 0,5 % till 8-11 % TS och blandas därefter in i mellantjockluten eller koncentratorn för att därefter brännas i SP 5. Indunstningen innehåller en integrerad stripper. SP 5 ytterligare data SP 5 (MIKAELA) Kapacitet 2 200/3 350 tts/d Luttorrhalt 80 % Ångproduktion 318/480 t/h Dom tryck 107/109 Bar Ångtemperatur 500 ºC Bredd 11,8 m Djup 9,5 m Höjd 50 m Byggnad höjd 60 m Lastoljebrännare 3 st Startoljebrännare 9 st Kompoundgräns över skyddstaksnivå. Starkgasuppsamling Starkgasuppsamlingssystemet tar hand om de starka illaluktande gaserna från ett flertal källor inom bruket som till exempel indunstning och NCG från strippern. Även metanolen från strippern går till förbränningen. Förbränningsanläggningen består av en ugn med låg NO X brännare följt av en gaspanna och en skrubber för absorption av SO 2.

6 Protokoll 6 Vidare finns ett reservförbränningssystem med en enkel brännkammare. Starttiden för brännkammaren är satt till 120 sekunder. Tyvärr börjar bruket få klagomål redan efter 50 sekunder! Det är utan tvekan en besvärande stank av de starka gaserna när de ventileras ut över tak. En tredje brännkammare kommer att installeras och den skall utrustas på sådant sätt att den alltid ska kunna gå vad som än för övrigt sker i fabriken. Start av de nya anläggningarna Förutsättningarna för starten av de nya anläggningarna var att fabriken skulle gå med full produktion och med rätt kvalitet och att starten skulle gå på kortast möjliga tid. Vid starten av Indunstning 6 uppstod vissa problem mer tvätt av slutförtjockare som snabbt klarades av. Resultatet blev att man erhöll låga COD halter och dessutom går det att köra anläggningen utan att behöva tvätta den så ofta. Efter 5 dagar från start togs även luten från CTMP fabriken in i indunstningen. Några problem med den luten har hittills inte visat sig mer än vissa inkrusteringsproblem vid starten SP 5 startades med lut den 29 september 2005 klockan En intressant start då Sveriges äldsta och nyaste sodapanna samtidigt var i drift en kort period. Grönlut började produceras omkring midnatt. Det återstår en del arbeten med sodapannan. De problem som noterats på pannan har varit problem med styrsystemet och ångventiler. Följande tabell är en snabb avskrift av några data som presenterades Indunstning Nya anläggningen Gamla anläggningen Energiförbrukning GJ/t massa 3,6 4,1 TS % TOC kg/t massa 0,7 1,55 Sodapannan Energiproduktion GJ/t massa 15,0 11,4 Reduktionsgrad % 95 94,2 2.4 Nytt manöverrum Tidigare hade bruket 6 st manöverrum, men nu körs återvinningen från ett enda kontrollrum. Det har medfört att inga enmansarbetsplatser finns kvar och att säkerheten på arbetsplatsen därmed har ökat.

7 Protokoll 7 Driftpersonalen har minskat med 17 personer, vilka alla fått nya arbetsuppgifter inom bruket. Efter avslutade intressanta föredrag visade Per-Anders Tauson en videofilm från uppförandet av Indunstning 6 och SP 5. 3 Kaffe och diskussion Vi fick ett kortare avbrott för kaffe och diskussion i små grupper om vad vi hade hört. En del gick dessutom ut i det vackra vädret för att njuta sol och tobaksrök? 4 Utbildning av personal inför start. Minus Jonsson Sodapanneoperatörerna hade redan före utbildningen på SP 5 en lång erfarenhet av att köra sodapannor. Operatörerna hade arbetat mellan 5 och 30 år och samtliga operatörer är certifierade. Sodapannorna var tidigare utrustade med PCbaserade styrsystem så för de som arbetat med sodapannorna var det inga problem att finna sig tillrätta med den nya utrustningen. Däremot hade de som kom från andra avdelningar inte samma PC-erfarenhet då man på vissa ställen fortfarande hade gamla skrivarpaneler. Utbildningen bedrevs under 9 veckor med bland annat genomgång av utrustningen via PDMS. Det fanns en referensgrupp som mer noga vandrade runt i sodapannehuset för att se vad som var bra och eventuellt mindre bra ur operatörssynpunkt. Den strategi som bruket har haft för utbildning av operatörerna har varit att dela upp undervisningen i flera steg. Basutbildning Repetition av matematik, fysik och kemi. Dessutom grunder i datakunnande och styr o reglerteknik. I styr o reglertekniken ingick även praktiska övningar. Teori Normal klassrumsutbildning med katederundervisning samt IMT (Interaktiv Multimedia Träning) och simulatorutbildning (Kopia av ett riktigt DCS-system). CBT utbildning (Computer Based Training) som ger trygghet i arbetet som operatör och dessutom förkortar utbildningstiden. Det krävs dock att det finns konkreta utbildningsprogram som är anpassade till den situation där operatören skall arbeta. Det tar lång tid att arbeta fram programvaran.

8 Protokoll 8 Praktik Studiebesök ute i anläggningen under byggnationen för att på plats kunna se hur det skulle bli i praktiken. Bra komplement till PDMS utbildningen. Det förekom även en del besök på jämförbara moderna referens bruk. Simulatorutbildningen användes även till problemlösning där läraren kund lägga in störningar som skulle lösas. Operatörerna fick också som utbildning delta i utcheckningen och igångkörningen av utrustningen. Även annan personal fick genomgå utbildningen i tillämpliga delar. De grupper som omfattades var UH-personal, Driftingenjörer; Lab-personal och Övriga operatörer på lutblocket. IMT utbildningen genomfördes i grupper som kunde diskutera lösningar och det gav en positiv feedback. Utbildningen kund riktas mot den målgrupp som berördes. Efter kurserna fick var och en skriva en kursutvärdering som lades till grund för fortsatt utveckling. Simulatorutbildningen mottogs mycket positivt och flera bad om (krävde) extratid på simulatorutbildningen. Simulatorträningen kommer att upprepas med jämna mellanrum så att alla kan träna på start och stoppsituationer som är sällan återkommande, men som ändå är nödvändigt att kunna behärska. 5 Övergripande design och detaljer; Teknikfrågor av Tommy Karlsson & Jens Sjödin Byggnaden är inte 60 m hög som sades tidigare, den är 72 m hög! Ångtemperaturen har ännu inte kommit upp till 500ºC utan den är cirka 10-15ºC lägre. Ledningar är utrustade med dubbla avstängningsventiler med dräneringsledning emellan. Elektrofiltret är utrustat med en speciell fläkt som skall gå när arbete pågår i ett av filtren medan det andra är i drift. Det är för att få en behagligare atmosfär i filtret och inte för att kyla ner filtret vilket görs på konventionellt sätt med rökgasfäktarna. Det finns 2 nödutgångar med trappor. Ett avancerat brandlarmsystem som vid starten gav ett antal rätt dyrbara falsklarm. Det är inget ovanligt att så sker.

9 Protokoll 9 Kabelstråken är sprinklade. Nödkraft produceras i med en dieselgenerator För nödluft finns en klocka om 50 m 3 samt en särskild nödkompressor som också har separat motordrift. Några av leverantörerna förutom huvudleverantören Kvaerner har varit Alstom Elektrofilter Diamond-Superior Sotapparater Bäddkameror Spettrobotar Sultzer Pumpar KSB Matarvattenpumpar Koja Fläktar Raumaster Transportörer ABB Motorer Styrsystem (ACS 800) Matarvattentank Typ Stork Volym 380 m 3 Elpumpar 2 st Turbinpump 1 st pumpkapacitet 225 t/h Tjocklutsystem Trycksatt tjocklutcistern Trycksatt brännlutcistern Direkt lutförvärmning Lutsprutor Lutförvärmning till 600 m 3 70 % TS 600 m 3 80 % TS 10 (12 för framtida behov) ºC (inga vibrationer) Lutsprutorna är fast monterade på en utdragbar vagn, med lucka mot eldstaden. Lutsprutorna är utrustade med spettautomatik som har haft vissa igångkörningsproblem. Det är enkelt att justera vinkeln på lutsprutorna. Luftsystemet har 5 nivåer: primär, sekundär, hög sekundär, tertiär och kvartärnivåer. Pannan är utrustat med ett KVP Blurbo system med Lastreglering, Luftreglering och Behovssotning.

10 Protokoll 10 Löprännor Ångsplittring Omrörare Nivå mätning Densitetsmätning 6 st varav de 2 mittersta är pluggade. 10 bar Lavaldysor 3 st horisontella Bubbelrör och radar och med flottör som är synlig i manöverrummet via TV övervakning Bubbelrör och gammamätare Hittills inga problem med läckage runt omrörarna. De skall vara demonterbara utan att man skall behöva gå in i lösaren för att frigöra själva propellern. Inga spettrobotar på löprännorna som övervakas av 6 st kameror. För rengöring av lösartanken har en stor manlucka installerats som tillåter att man kör in en BOB-Cat vid behov. 3 st spoluttag ner i lösaren, direkt mot omrörarna. Inga stora problem med personitbildning trots hög densitet. (25 o Be TTa). Imångskrubber i två steg med värmeväxlare för att producera varmvatten. Startoljebrännarna Lastolje brännare Förvärmning 9 st (0,7 t/h) 3 st (1-4,3 t/h) El eller ånga 5.1 Materialval i pannan Designen av pannan är viktig för att reducera riskerna med för höga materialtemperaturer. Eldstaden Väggpaneler Compound SS 2352 Till primärluftnivå Sanicro 38 Pannbotten 1,8 m in från vägg Sanicro 38 Randtuber 5 st Sanicro 38 Löphål Sanicro 38 Pannbotten, mitt Kolstål 15Mo3 (ej studdade) Centrerad gip

11 Protokoll 11 Löphålen placerade Löprännor i kolstål 300 mm över botten? slit o släng Överhettare Sekundär ÖH Tertiär ÖH Nedre böjar 10CrMo910 X10CrMoVNb91 Compound/Sanicro28 Balanserar på teknikens framkant! 5.2 Teknikval Sotapparater med torr växel. Betongbotten i elektrofiltren Oljesmorda pumpar och fläktdrifter (Ej fettsmorda) Höga krav på låga bullernivåer Höga krav på att vibrationsnivåerna skulle vara låga. 5.3 Smådetaljer Inga 90º vinklar och hörn i golvkanalerna. I bortre ändan av varje kanal finns möjlighet till spolning med varmvatten. Smörjbod i sodahuset. Bättre bäddkameror behövs. Fråga från Skärblacka (Tomas Sigerud): Hur fungerar flödesmätningen på brännluten? Svar: Inga problem med mätningen vid Skoghalls Bruk. 6 Framtida utmaningar Problem med ångbehovet under sommaren 2006 med avställd oljepanna, sodapannan måste bli den lasttagande pannan med lastoljebrännare. Genomföra en vattentvätt av den nya pannan. Axla den nya tekniken som byggts in i anläggningen.

12 Protokoll 12 7 Drifterfarenheter Smältautkastning har förekommit i början. Bättre bäddkameror behövs Panntripper har förekommit som stört fabriken i övrigt Svårt att sanera lukt om gaser eller metanol kommit ut i pannhuset. Lastoljeeldning har fungerat bra, inga problem med reduktionsgraden. Brännluten har en jämnare kvalitet. Lukt problem till omgivningen när destruktionsugnen stannat och innan reservugnen startat. Vissa problem med smälta splittringen. Fråga Korsnäs (Raimo Suvanto): Hur fungerar smältasplittringen. Svar: Inga problem med själva splittringen. Däremot har det varit korrosionsproblem på spridarmunstyckena. Det har gått så pass fort att vissa munstycken har behövts bytas efter bara 6 veckor! Korsnäs förbrukar ungefär kg/h ånga per ångsplittringsmunstycke. 8 Rundvandring i fabriken. Efter en god lunch på Lysåsen vidtog en tur genom anläggningen där vi fick se det vi hört talas om på förmiddagen. Den grupp som jag tillhörde började med undervisningslokalerna där vi fick en snabb blick på de program som använts i undervisningen. I mina ögon verkad programmen intressanta och det fanns möjligheter att prova på olika delprogram för att få en inblick i hur programmen kan fungera. Tiden var dock knapp för att ta del av allt som brukets personal gått igenom tidigare. Det gav dock mersmak. Efter besöket i undervisningslokalerna gick vi till indunstningen. Det är en fantastiskt ren och överskådlig lokal med goda möjligheter för UH-personalen att kunna byta motorer och pumpar på ett lätt sätt. Inga undanskymda svåråtkomliga pumpar eller ventiler. Allt är lättåtkomligt. Det bör betyda att stopptiderna blir korta vid byten av utrustning då det manuella baxandet är i det närmaste försumbart. Vi fortsatte sedan upp på taket till indunstningen och såg på utrustningen där. Om det eventuellt fanns något att klaga på där var att en ventilspindel stack ut i ansiktshöjd utan att vara särskilt markerad eller skyddad. Efter taket gick vi ner till destruktionsugnen och tittade på låg-no X -brännaren och pannan med skrubber. Rökgaskanalen från destruktionsugnen följde sedan

13 Protokoll 13 sodahusväggen upp över sodahusets tak. Någon stank från metanol eller gas kändes inte när vi gick runt ugnen. Annars är det rätt vanligt att metanol droppat ner på golvet under brännaren och den stank som då uppstår är nästan outhärdlig. Ett gott betyg till dem som kör anläggningen då de klarat av att undvika droppar av metanol. Efter besöket vid destruktionsugnen fortsatte vi till toppen av sodapannan och gick in i en fin atriumbyggnad med utsikt över hela fabriken och omgivningarna till Karlstad. Ett trevligt initiativ var att vi fick en liten vätskekontroll medan vi tittade runt. Det kändes bra efter rundvandringen en varm försommardag. Det gick även bra att gå runt på taket då vi därifrån också fick en fin överblick över Vänern och dess norra skärgård. Vi vandrade sedan ner genom sodahuset och då vi i vår grupp bara var 6 personer hade vi gått om tid att titta på de olika detaljerna i sodahuset. På elektrofiltertaket tittade vi på det interlockingsystem som finns för att verkligen se till att ingen kan komma i kontakt med ström i samband med arbeten inne i filtret. På lutsprutenivån var det gott om utrymme runt sprutorna och det var lätt att hålla rent och de material som valts gjorde att hela området verkade ljust och lättarbetat. Från lutsprutorna vandrade vi in till kontrollrummet som ligger i en separat byggnad. Från kontrollrummet sköts hela återvinningsanläggningen. De som eventuellt kan få lite problem är de som kör mesaugn och kausticering då dessa avdelningar ligger långt från kontrollrummet. Kontrollrummet är en fin arbetsplats med gott om utrymme med möjligheter till konferensrum och tysta arbetsrum om någon behöver göra specialarbeten och inte vill bli störda eller påverkade av omgivningens diskussioner. Arbetsutrymmet var i princip uppdelat på 4 avdelningar; indunstning, sodapanna, mesaugn och kausticering. Det är lätt att hålla kontroll på vad som sker på övriga delar. Blir det någon driftstörning i någon del kan övriga avdelningar anpassa sin drift så att det inte behöver bli några tvärstopp någonstans. Från kontrollrummet fortsatte vi ner till markplanet och tittade på lösartanken och omrörarna. Det var en kul lokal flottörvisning av nivån i lösartanken! 9 Kvällsaktiviteter Från sodahuset vandrade vi tillbaka till Lysåsen och inväntade bussen för återfärd till hotellet. Där hade vi möjlighet till lite egna aktiviteter innan vi fortsatte till Nöjesfabriken.

14 Protokoll 14 Våra gemensamma aktiviteter där började med Bowling och det var första gången som jag någonsin spelat bowling. Det visade sig också ganska tydligt i att jag såg till att rännorna runt banan hölls rena från damm! Nåja vissa gånger fick jag ner en del käglor också! Det bättrade sig vartefter, men för min del var spelet ojämnt. Men kul hade vi och skrattade gott åt egna och andras missar. När vi spelat några omgångar fortsatte vi med mat och dryck i matsalen. Stämningen där blev raskt uppsluppen när vi fått i oss en del mat med tillbehör. Allt smakade gott och man hade möjligheter att välja sin egen meny allt efter tycke och smak. Senare på kvällen tunnades gänget ut och en del valde att fortsätta på andra ställen på stan. 10 Avslutning Vi som deltagit i besöket har fått se en mycket modern och förhoppningsvis lättarbetad anläggning som kommer att fungera väl för Skoghalls Bruk. Indunstningen presenterades som mycket energieffektiv och med den höga torrhalt som brännluten håller blir det effektiva värmevärdet till sodapannan högt. Sodapannan är den första i Sverige med högre arbetstryck och temperatur än tidigare så energiproduktionen kommer att bli högre. I tider när kostnader för energi ökar är det bara att gratulera bruket till en god investering! Anläggningen har alla förutsättningar att uppfylla de mål som ställdes för projektet Energi Förbättrad miljö Förbättrad energieffektivitet Säkerställd produktion Förbättrat skydd, säkerhet och arbetsmiljö. Vi som deltog i Sodapanneträffen 2006 ber att få tacka värdinnor och värdar på bruket för intressanta föredrag och en bra och välplanerad förevisning av de nya delarna av fabriken!

15 Protokoll 15 Ett stort tack från deltagarna i Sodapanneträffen 2006 för ett mycket fint arrangemang. Ett speciellt tack till föredragshållarna för intressanta och givande presentationer! Vid protokollet: Lars Andersson

16 Sodapanneträffen 2006 Stora Enso Skoghalls Bruk Deltagarförteckning Företag Andritz AssiDomän Frövi Billerud Skärblacka AB Bäckhammars Bruk Wermland Paper Domsjö Fabriker AB Iggesund Paperboard Kvaerner Power AB Korsnäs AB Deltagare ALTERBY, Ulf STORBACKA, Jan BERTILSSON, Per CLAESSON, Göran MANNFOLK, Bo LARSSON, Ola SIGERUD, Thomas STRAND, Ulf SVENSSON, Dan ANDERSSON, Bo ANDERSSON, Jan KARLSSON, Ingvar PERSSON, Jens LARSSON, Eva LUNDSTRÖM, Arne NORDIN, Lennart DYNEMAR, Pär JACOBSON, Hans LARSSON, Per-Ola LAHTINEN, Rauno LARSSON, Anders STÅHL, Sune HEMLIN, Kenneth SUVANTO, Raimo VIKSTRÖM, Lars-Ove

17 Sodapanneträffen 2006 Stora Enso Skoghalls Bruk Deltagarförteckning Företag M-real Sverige AB, Husums fabrik Mondi Packaging Dynäs AB Munksjö Aspa Bruk AB Munksjö Paper AB Billingsfors Peterson Linerboard AS, Moss P&L Nordic AB SCA Graphic Östrands Massafabrik SCA Packaging Munksund AB SCA Packaging Obbola AB Smurfit Kappa Kraftliner Deltagare KONRADSSON, Jonas LUNDIN, Lennart NORDIN, Christer GRÖNLUND, Patrik WELIN, Anna ÅSANDER, Kristian ERIKSSON, Kenneth GUSTAFSSON, Tomas LIND, Sören JONASSON, Lennart MARTINSSON, Göran VÄYRYNEN, Aimo ANDRESEN, Trond KRISTIANSEN, Terje R SIMENSEN, Geir WAHLSTRÖM, Marcus BODIN, Carl-Gustav ÅHLING, Anders MARKLUND, Jan SANDBERG, Lars LARSSON, Lars-Åke LUNDSTRÖM, Urban VIKSTRÖM, Andreas LUNDMARK, Urban SAMUELSSON, Staffan

18 Sodapanneträffen 2006 Stora Enso Skoghalls Bruk Deltagarförteckning Företag Stora Enso Skoghall (Värdfabrik) Södra Cell Mönsterås Södra Cell Mörrum Södra Cell Värö Vallviks Bruk AB ÅF Deltagare AXELSSON, Bo BRUNDIN, Ola ENHOLM, Anders GARD, Kjell-Åke GUSTAFSSON, Tomas JOHANSSON, Bo R JONSSON, Minus KARLSSON, Tommy KLING, Ida SJÖDIN, Jens TAUSON, Per-Anders WESTER, Kjell STRÖMQVIST, Leif SUNDSTRÖM. Joakim JOHANSSON, Hans KROON, Micael PETTERSSON, Mats BENGTSSON, Göran JOHANSSON, Håkan EKENGREN, Dan HÅKANS, John-Erik NORLIN, Peter AHLROTH, Mikael ANDERSSON, Lars JOHANSSON, Ulrica WASSMO, Christina WIIK, Alf

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista.

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista. Protokoll SPT11 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 Korsnäs AB lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2011 Datum Torsdagen den 24

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2013 SCA Munksund planerar ett 400 miljonersprojekt som ska fördubbla hastigheten på PM till 1100 m/min. Sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk, stephanie.esk@spci.se

Läs mer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer SSG ENTRE Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer Syfte och mål Branschgemensam, enhetlig säkerhetsutbildning för entreprenörer/ue Kostnadseffektivisering Kvalitetsförbättring av industrins säkerhetsutbildning

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2014 Pernilla Utterström på Inspecta ser en förändring mot tidigare år då stoppen ofta tar hela dygn i anspråk, även sena kvällar och nätter ett tecken i tiden menar hon. Sammanställning av brukens

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr David Good 2004-09-09 1 301446 Tel 08-657 13 13 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Värö David.good@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2004 Datum Onsdagen 9 juni 2004

Läs mer

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp Högtryck på underhållsfronten är det inte förrän i höst. Redan nu servar vi på tidningen med stopp-tiderna för Sveriges alla bruk. Unik sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk,

Läs mer

Hjärnkraft 2015. Höjd kompetens ger snabbare avkastning vid stora investeringar ÅR 2006 TEMA: UTBILDNING VID INVESTERINGAR

Hjärnkraft 2015. Höjd kompetens ger snabbare avkastning vid stora investeringar ÅR 2006 TEMA: UTBILDNING VID INVESTERINGAR Hjärnkraft 2015 EN TIDNING FRÅN SKOGSINDUSTRIERNAS KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSKOMMITTÉ ÅR 2006 TEMA: UTBILDNING VID INVESTERINGAR Höjd kompetens ger snabbare avkastning vid stora investeringar HJÄRNKRAFT 2015

Läs mer

TEKNIK- OCH ELPROGRAMMET. Karlstad juni 2011

TEKNIK- OCH ELPROGRAMMET. Karlstad juni 2011 Inbjudan till LÄRARE PÅ TEKNIK- OCH ELPROGRAMMET Karlstad 21-22 juni 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för lärare på teknik- och elprogrammet Skogsindustrierna och Stora Enso arrangerar

Läs mer

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Mette Jansson 2003-08-18 1 300019 Tel 08-657 12 98 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Mönsterås mette.jansson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2003 Datum 21 maj 2003

Läs mer

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson Innehåll Inledning... 4 Plan... 4 Historik... 4 Smältatömning... 4 Bottentvätt...

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-26 Ärendenr: NV-08834-14 Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt Yttrande i mål M 1420-07, angående utsläpp av svavelföreningar vid Stora

Läs mer

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet Vad är ENTRE Ett koncept för branschgemensam säkerhetsutbildning och certifiering

Läs mer

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 Karlstad 16 17 juni 2009 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för

Läs mer

Se deltagarförteckning

Se deltagarförteckning Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2002-06-03 1 504143:65 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Iggesunds Bruk lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2002 Datum 2002-05-23

Läs mer

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2016-06-10 Ärendenr: NV-08848-15 Mål nr M 11173-15 angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands

Läs mer

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen.

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen. Protokoll SPT 07 1(14) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2007-06-08 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 SCA Graphic Sundsvall AB; Östrand lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

2 Presentation av Billerud Skärblacka AB

2 Presentation av Billerud Skärblacka AB Protokoll 1(9) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2001-06-28 1 503286:65 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Billerud Skärblacka AB lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2001 Datum

Läs mer

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15

Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 Miljörapport halvår 2015 Stora Enso Skoghall AB 2015-09-15 1 Utsläppssammanfattning I nedanstående tabell visas en sammanfattning av utsläpp till vatten och luft och mängd deponerat på bolagets industrideponi

Läs mer

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF Innehåll 1. Organisation 2. i tiden 3. Sodapannor i Sverige och (Norge) 4. Anmälda incidenter 5. Rekommendationer 6. Utbildning 7. Standardiseringsarbete 8. Erfarenhetsutbyte

Läs mer

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg

FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka. 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg FÖR ENERGI I TIDEN BillerudKorsnäs Sweden AB Skärblacka 2015-04-16 Eva-Lena Strömberg 1 KORT OM OSS OCH VAD VI GÖR Vi är ett integrerat bruk som tillverkar förpackningspapper och avsalumassa Hos oss arbetar

Läs mer

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand

BioLoop 2011. Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik. SCA Östrand BioLoop 2011 Biobränslekonvertering vid Östrands massafabrik SCA Östrand 1 SCA Östrand Sulfat CTMP Airlaid Grön el 425 000 ton/år 95 000 ton/år 7 000 ton/år 460 GWh Antal anställda 380 SCA Östrands produkter

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE Oskarshamn och Mönsterås 19-20 oktober 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för studie- och yrkesvägledare Skogsindustrierna och Södra arrangerar

Läs mer

Lars Andersson ÅF-IPK AB

Lars Andersson ÅF-IPK AB Sida 1 av 9 Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1999-06-23 1 501803:25 Tfn 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-653 91 36 Tofte Industrier lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Elmesa. ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist

Elmesa. ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist Syfte Undersöka ett nytt, alternativt sätt för att uppnå kapacitetsökning för mesaombränning. Tanken är att byta ut den konventionella, bränsleeldade

Läs mer

SSG Säkerhetskommitté. Ag 4 Säker automatiserad processanläggning

SSG Säkerhetskommitté. Ag 4 Säker automatiserad processanläggning SSG Säkerhetskommitté Ag 4 Säker automatiserad processanläggning Ag 4, Säker automatiserad processanläggning Deltagare: Jan Johansson Tore Sjöberg Lars Bryngelsson Fredrik Sjödin Tomas Sandberg Kjell Sundqvist

Läs mer

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5 Sidan 1 av 5 Kund Projekt/Anläggning SCA Östrand Södra Cell AB Värö Valmet Valmet Södra Cell Mörrum Rottneros Vallvik Skoghall Leverans stativ-lådor Leverans av omkring 15 st KK-stativ och ca. 50 fältlådor.

Läs mer

Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda

Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda Resultatslista DM i Mete 4 juni 2006, Mariebergsviken, Karlstad. Arrangör Skoghall SFK LAG Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda Damseniorer: 1. SFK Wasa 2308 gram 4 tävlande

Läs mer

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk)

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk) Protokoll 1(12) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Vallviks Bruk lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2000 Datum 2000-05-03 Plats Vallviks Bruk

Läs mer

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Sid 1 (5) RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Avd: Utskriftsdatum Projektnr Lut och Kraft, sodapannan 0001 Tjänsteställe, Utfärdare Reg nr Extern klassificeringskod Max Baroutsis A B Distribution Nyckelord

Läs mer

Komplett leverans av nytt styrsystem för 4 brännare a 25MW. Komplett byte av oljekoppel & instrumentering

Komplett leverans av nytt styrsystem för 4 brännare a 25MW. Komplett byte av oljekoppel & instrumentering Fjärrkyla Rosenlund Göteborg Energi Programmering av styrsystem 2007 Lennart Brandenius 031-62 64 78 Brännare pannstyrning Hetvattenpanna HP3 FC Israel Öresundskraft Komplett leverans av nytt styrsystem

Läs mer

Unik kartläggning: Färre gör mer

Unik kartläggning: Färre gör mer Unik kartläggning: Färre gör mer Pappersindustrin producerar 42 procent mer per anställd i dag än för tio år sedan. Det visar unik statistik som Dagens Arbete tagit fram. Det är betydligt mer än jag trodde,

Läs mer

C-Vapen Klass Vintercupen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 14:08:

C-Vapen Klass Vintercupen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 14:08: C-Vapen Klass 30 Vintercupen 207 Ronnie Larsson 77 2 Johan Westborg 770 3 Erik Jonsson 753 4 Daniel Havnesköld 745 5 Maria Sundqvist 700 6 Simon Zackrisson 679 7 Martin Axelsson 48 8 Peter Andersson 466

Läs mer

Datum 2013-05-30. Sodapanneträffen 2013. Enligt deltagarlista, samt sodahuskommitténs medlemmar

Datum 2013-05-30. Sodapanneträffen 2013. Enligt deltagarlista, samt sodahuskommitténs medlemmar PROTOKOLL 1 (14) Handläggare Ragnar Stare Tel +46 10 505 16 06 Mobil +46 73 358 01 65 Fax +46 10 505 00 10 ragnar.stare@afconsult.com Datum 2013-05-30 Ärende Sodapanneträffen 2013 Datum 2013-05-29 Plats

Läs mer

Welcome Hotell. Skyttestafett. Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf

Welcome Hotell. Skyttestafett. Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf Welcome Hotell Skyttestafett 2002 Stockholm 2002-08-17 / arr: Bromma Skf 1 Ale Skf 723 469 1192 11 Moälven-MoDo 703 450 1153 Mikael Fors 147 97 244 Petter Eriksson 145 96 241 Håkan Sundström 144 96 240

Läs mer

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af. Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 1998 Datum och tid 1998-05-27 Plats Piteå Havsbad

Läs mer

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva Anton Edlund Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0)

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva Anton Edlund Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0) Sodahuskommittén Handläggare Datum Utgåva Anton Edlund 2019-06-27 1 Mobil: +46-(0)10-455 17 89 SMS: +46-(0)72-540 94 46 anton.edlund@dekra.com Sodapanneträffen 2019 SCA Östrand 23:e Maj Sodahuskommittén,

Läs mer

Joakim ÖDIK P år 1964 Övre raden från vänster: Nedre raden från vänster:

Joakim ÖDIK P år 1964 Övre raden från vänster: Nedre raden från vänster: Joakim ÖDIK P 49-50 år 1964 Övre raden från vänster: Lennart Adrian, Claes Lind, Jan Andersson, Roger Axelsson, Lennart Tobiasson, Torgny Tengvert, Björn Ullman trän. Nedre raden från vänster: Roger Andersson,

Läs mer

M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve Emil Franzén -95 Östansjö SK

M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve Emil Franzén -95 Östansjö SK Resultatlista Lucialoppet 13/12 2014 Arrangör Östansjö SK och Vretstorps IF Tävlingsledare Kent Johansson och Per Börjesson Mulet, svag vind, +2 grader M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve 0.39.53 2 Emil

Läs mer

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska VVS VÄRME, VENTILATION, SANITET & KYLA 7 yrkesbeskrivningar med många möjligheter Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska Finns även att ladda ner på engelska och arabiska på installatorsforetagen.se/yrken

Läs mer

Kylsystem för löprännor

Kylsystem för löprännor Rapport Markus Vickman, Peder Lundström Projektansvarig Datum Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 Handledare Mathias Dahlbäck Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 2(15) Sammanfattning Vi hade

Läs mer

Effektivare värmeåtervinning från våta gaser

Effektivare värmeåtervinning från våta gaser Effektivare värmeåtervinning från våta gaser Maria Gustafsson 1 Energieffektivisering inom skogsindustrin genom värmeåtervinning från våtluft Förprojektering och lönsamhetsbedömning av anläggningsalternativ

Läs mer

RECOVERY 2012 NY INDUNSTNING OCH OMBYGGD SODAPANNA I SKÄRBLACKA Mattias Redeborn

RECOVERY 2012 NY INDUNSTNING OCH OMBYGGD SODAPANNA I SKÄRBLACKA Mattias Redeborn RECOVERY 2012 NY INDUNSTNING OCH OMBYGGD SODAPANNA I SKÄRBLACKA 2014-03-20 Mattias Redeborn 1 BILLERUDKORSNÄS FAKTA OCH SIFFROR KOMBINERAD NETTOOMSÄTTNING (2012) 20 Miljarder SEK KOMBINERAT RÖRELSERESULTAT

Läs mer

Korta Banan, m (71)

Korta Banan, m (71) Klubbmatchen /, IK Hakarpspojkarna, 0-0-0 Sida Korta Banan, 0 m () Torild Bornetun.0. Bo Turesson. +.0. Anna-Karin Argus-Johansson. +..0 Berndt Tenlid. +.. Kjell Holmqvist. +.0. Rolf Gabrielsson. +.. Sven-Olof

Läs mer

RESULTAT FÖR. Milterrängen

RESULTAT FÖR. Milterrängen RESULTAT FÖR Milterrängen 2018-05-10 Arangerad klubb: Tävlingsledare: Banmätare: Tibro AIK FIK Roger Magnusson 10 KM 01 M23 1 2 Karl Willenius Lidköpings VSK 85 00:38:29 2 1 Magnus Bodin Tidaholms SOK

Läs mer

SCANA-DUVAN 2019 STARTNR NAMN KLUBB KLASS RESULTAT

SCANA-DUVAN 2019 STARTNR NAMN KLUBB KLASS RESULTAT SCANA-DUVAN 2019 STARTNR NAMN KLUBB KLASS RESULTAT 57 Michael Englund Falköping Ö 23 1 Erik Hulen Östgöta Ö 23 134 Fredrik Eriksson Åsbro Ö 22 56 David Mohlin Falköping Ö 22 84 Jonas Andersson Frövi JSK

Läs mer

Pl Namn / Förening Kortnr Vapen Resultat Poäng Std.medalj. 1 Fredrik Odeblom /2 6/3 6/6 6/4 6/6 5/5 6/5 5/1 46/32 12p S Umeå Pk

Pl Namn / Förening Kortnr Vapen Resultat Poäng Std.medalj. 1 Fredrik Odeblom /2 6/3 6/6 6/4 6/6 5/5 6/5 5/1 46/32 12p S Umeå Pk Sida 1 Resultatlista fältskjutningen Tomhylsan Arrangör: Nysätra Pistolklubb Vapengrupp C Klass C1 1 Fredrik Odeblom 43920 6/2 6/3 6/6 6/4 6/6 5/5 6/5 5/1 46/32 12p S 2 Robert Strömqvist 43926 6/2 5/3

Läs mer

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte

SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB. Piteå, 2013-05-22, Scope-möte SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB Piteå, 2013-05-22, Scope-möte ÄGARE OCH KUNDER 7 ÄGARE OCH KUNDER VÅRT ARBETSSÄTT 9 VÅRT ARBETSSÄTT SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

Lagnamn Namn Klubb Hcp

Lagnamn Namn Klubb Hcp Lagnamn Namn Klubb Hcp AdCourse Sven Delin Falkenbergs GK 0 Fredrik Ahlgren Björnhults GK 6,0 Jonas Ahlgren Björnhults GK 4,0 Andreas Johansson Halmstad GK 1,0 Lägsta hcp i bollen: 0 Summa spel hcp 11

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

Wood 2012 Ett nytt renseri på Skoghall Bruk

Wood 2012 Ett nytt renseri på Skoghall Bruk Wood 2012 Ett nytt renseri på Skoghall Bruk Eva Reiner, projektledare Wood 2012 Inledning Introduktion Projektomfattning Projektgenomförande Skydd och säkerhet Arbetsmiljö Projektering och montage 2 Stora

Läs mer

Bioslam till Biokol. Malin Fuglesang, Kajsa Fougner, ÅF Panndagarna, Västerås

Bioslam till Biokol. Malin Fuglesang, Kajsa Fougner, ÅF Panndagarna, Västerås Bioslam till Biokol Malin Fuglesang, Kajsa Fougner, ÅF Panndagarna, Västerås 2015-04-14 1 Agenda 1. Bakgrund 2. HTC-processen 3. Resultat från den tekniska förstudien 4. Pågående projekt- Bioslam till

Läs mer

Startlista. RM i jaktskytte. Jägarnas Riksförbund Örebro 25-26/7 2015

Startlista. RM i jaktskytte. Jägarnas Riksförbund Örebro 25-26/7 2015 Lag 1 Utropstid för laget är 5 minuter före utsatt starttid Lördag 08:00 Lördag 11:00 Lördag 16:00 1 Preben Garner 05 - Östergötland V+ 2 Benny Gill 18 - Ö 3 Stefan Hansson 14 - Västra Götaland Ö 4 Joachim

Läs mer

Lars E Andersson ÅF. Alldeles intill bruket ligger Olshammarsgården med en Birgitta kyrka.

Lars E Andersson ÅF. Alldeles intill bruket ligger Olshammarsgården med en Birgitta kyrka. Sodahuskommittén Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars E Andersson 2005-05-17 1 303132:65 Tel 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-657 37 57 Munksjö Aspa Bruk AB lars.e.andersson@afconsult.com

Läs mer

TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008

TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008 TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008 Södra Cell Värö 28-29 oktober 2008 Kommentarer från tidigare fortbildningar Några kommentarer från deltagarna 2007 på

Läs mer

Jägarduvan Namn Ort/Klubb Klass Totalt

Jägarduvan Namn Ort/Klubb Klass Totalt 1 Karl Erik Isaksson Södertälje JVF ÄO 44 2 Bengt Jansson Norrköpings JSK ÄO 42 3 Jan Forss NJK ÄO 41 4 Yngve Kjellgren NJK ÄO 41 5 Lars-Åke Windisch Norrköpings JSK ÄO 39 6 Leif Karlsson Frövi JSK ÄO

Läs mer

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson Certifieringsutbildningar i fiberlinjen Kokericertifieringen Blekericertifieringen Certifieringsutbildningarna Syfte: Utbildningarna ska ge förståelse och säkerställa grund- och spetskunskaper inom befattningsområdet,

Läs mer

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet Mats Karlsson Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte 2 SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB 3 SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

VI UTMANAR KONVENTIONELLA FÖRPACKNINGAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID

VI UTMANAR KONVENTIONELLA FÖRPACKNINGAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID VI UTMANAR KONVENTIONELLA FÖRPACKNINGAR FÖR EN HÅLLBAR FRAMTID 1 SKYDD- OCH SÄKERHET HÖGSTA PRIORITET PÅ GRUVÖN Som besökare bär du alltid hjälm och varselväst på området Nödutgångar Återsamlingsplats

Läs mer

Så skapade vi resurseffektiv fjärrvärme i Gävle. SVEBIO den 14 november 2017 Inger Lindbäck

Så skapade vi resurseffektiv fjärrvärme i Gävle. SVEBIO den 14 november 2017 Inger Lindbäck Så skapade vi resurseffektiv fjärrvärme i Gävle SVEBIO den 14 november 2017 Inger Lindbäck Korta fakta 1 MILJARD SEK NETTOOMSÄTTNING 2016 51 65 115 159 GWh 119 Fjärrvärme BKAB - 328 328 Fjärrvärme GEAB

Läs mer

Oktoberträffen - Jubileumstävling

Oktoberträffen - Jubileumstävling Skövde Garnisons Skf 100 år Skaraborgs K-pist skyttar 28 okt-07 Resultat klassvis Oktoberträffen - Jubileumstävling Klass 2 Sören Stange Lesjöfors 7 9 4 9 5 7 7 4 48 Solveig Lundqvist Skövde Garn 4 7 5

Läs mer

Västsvenska Touren Inomhus Slutlig poängställning

Västsvenska Touren Inomhus Slutlig poängställning Vänersborg 15101 Borås 151122 Askim MOS 15121 Jönköping 160131 Askim EB 160228 Västsvenska Touren Inomhus 2015-2016 Slutlig poängställning Klass A Marcus I Andersson Kungälvs BGK 1 6 11 5 = 23,0 Jenny

Läs mer

Jaktskytte SM Åmål augusti. Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat

Jaktskytte SM Åmål augusti. Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat Jaktskytte SM 2018 Åmål 11-12 augusti Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat 1 63 Emil Håkansson Stockholm 1 13 90 83 173 99 100 199 96 96 192 96 88 184 748 2 53 Linus Mellgren Jämtland

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation. Innehåll:

Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation. Innehåll: Delar av presentation från Metso Fiber Karlstad AB vid fiberlinjeträffen i Skärblacka den 30 maj, 2007: Ny teknik för fiberlinjen Säkerhetsaspekter vid konstruktion och installation Sten Andersson, Göte

Läs mer

F1 Klippans PK

F1 Klippans PK RESULTATLISTA F1 Klippans PK 2008-01-20 Resultat i A-vapen Klass 1 Träff/Fig Poäng 1 Eddie Karlsson Lunds PK 36/21 6 B 100:- 2 Peter Kastell Ängelholms PK 31/21 9 40:- 3 Michael Blomqvist Lunds PK 31/19

Läs mer

3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF

3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF LUCIALOPPET 2011.12.10 Fredriksbergs IP, Vretstorp 3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF Tävlingsledare: Kent Johansson Resultat

Läs mer

OG Individuellt

OG Individuellt OG 2017 Ekarna Knistad Ack Lagresultat Slag Poäng Slag Poäng Poäng Lidköping 354 12 360 13 25 Billingen 366 11 363 12 23 Ekarna 347 13 384 8 21 Mariestad 371 9 369 11 20 Lundsbrunn 368 10 383 9,5 19,5

Läs mer

Welcome Hotel skyttestafett 2006-08-19

Welcome Hotel skyttestafett 2006-08-19 1 Moälven Modo 1160 Maria Falck 142 95 237 Linda Gustavsson 138 95 233 Helena Arvidsson 139 92 231 Mikael Olofsson 140 90 230 Petter Eriksson 137 92 229 2 Ale 1152 Mikael Fors 147 89 236 Donald Johansson

Läs mer

Welcome Hotel skyttestafett 2006

Welcome Hotel skyttestafett 2006 Welcome Hotel skyttestafett 2006 1 Moälven Modo 1160 Maria Falck 142 95 237 Linda Gustavsson 138 95 233 Helena Arvidsson 139 92 231 Mikael Olofsson 140 90 230 Petter Eriksson 137 92 229 2 Ale 1152 Mikael

Läs mer

Vintercupen 2005 Deltävling

Vintercupen 2005 Deltävling C-Vapen Klass Jan Erik Bucht 7 7 7 Brons Dan Tieva 0 8 7 Stig Nordqvist Gällivare Pk 7 Torbjörn Berg Tomas Skarpsvärd Mattias Persson 0 7 Andreas Granberg 9 9 9 0 8 Magnus Häggblad 8 8 9 Conny Furvall

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017 Ett par ord om årets träffar i Obbola (SCA) den 17 och 18 maj 2017 Årets Fiberlinje- och Leverantörsträff gick av stapeln på Folkets Hus i Umeå 17-18 maj samt

Läs mer

Vintercupen 2005 Deltävling

Vintercupen 2005 Deltävling C-Vapen Klass Vintercupen 00 Deltävling 00-0-9 Jan Erik Bucht 7 9 7 8 Silver Conny Furvall Kiruna Psf 8 9 Brons Mattias Persson 7 8 Brons Tomas Skarpsvärd 7 Brons Stig Nordqvist Gällivare Pk 7 0 7 Dan

Läs mer

Flens Golfklubb. Datum: , 12:00 Bana: Norrtorps Golfbana. Start: Hål: Förnamn: Efternamn: Klubb: HCP: Tee: S-HCP: Klass: ETH 12:00

Flens Golfklubb. Datum: , 12:00 Bana: Norrtorps Golfbana. Start: Hål: Förnamn: Efternamn: Klubb: HCP: Tee: S-HCP: Klass: ETH 12:00 Datum 04-07-6, 00 Bana Norrtorps Golfbana 00 0 0 Bengt Andersson 8,0 A X Bengt Andersson 9, Gul56 Bibbi Andersson,5 Röd47 Ann-Marie Björck 0,8 A X Ann-Marie Björck 6,0 Röd47 Karl Erik Björck,4 Gul56 Annika

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Brons Bodens Ssk. Poäng Brons Grovskyttarna. Poäng Grovskyttarna.

Brons Bodens Ssk. Poäng Brons Grovskyttarna. Poäng Grovskyttarna. C-Vapen Klass Vintercupen 0 Deltävling 0-0- Johan Westborg 9 8 Brons Ronnie Larsson 0 8 Brons Erik Jonsson 9 0 Maria Sundqvist 0 8 Daniel Havnesköld Åke Carlsson 8 8 8 Jim Fredriksson 0 9 8 Peter Andersson

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Johanna Pettersson Floda D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Johanna Pettersson Floda D Klass: Dam 1 20 Johanna Pettersson Floda D 141 45 10 2 99 Inger Eriksson Eskilstuna D 140 59 8 3 104 Anneli Karlsson Björkvik D 120 0 10 4 5 Emma Vessberg Floda D 118 12 4 5 108 Ann-Britt Pantzar EOJK

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj. 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D Terese Tillenius Västerås D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj. 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D Terese Tillenius Västerås D Klass: Dam 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D 146 89 2 112 Terese Tillenius Västerås D 132 25 3 107 Asta Gustafsson Vingåker D 127 32 4 17 Mona Stahre Eskilstuna D 123 14 5 76 Emma Vessberg Floda D 119 33 6 39

Läs mer

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY

ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY ÖMV AB AN OSTP GROUP COMPANY Antal anställda: 65 Omsättning cirka: 90-100 MSEK PRODUKTION ÖMV är specialiserade på att producera processutrustning i rostfritt stål. Företagets produkter är uppdelade i

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK PRODUKTION INHOUSE TRYCK ARK-TRYCKAREN 20150408 KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK El och värmeproduktion för ett hållbart Jönköping. VÅRT KRAFTVÄRMEVERK Hösten 2014 stod vårt nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

Rapport från sjätte omgången på vintergolfen säsong

Rapport från sjätte omgången på vintergolfen säsong Vintergolf rond # 6. Rapport från sjätte omgången på vintergolfen säsong 2016-17. Vi var 63 spelare som kom till start. Av dessa var 15 damer. Vädret var underbart, solen sken från en molnfri himmel och

Läs mer

Sodahuskommittén. SmurfitKappa Kraftliner, Piteå. Se sista sidan.

Sodahuskommittén. SmurfitKappa Kraftliner, Piteå. Se sista sidan. Protokoll SPT 2012 1(12) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Henrik Forsgren 2012-10-18 1 Tel +46-(0)10-505 35 81 Fax +46-(0)10-505 27 57 SmurfitKappa Kraftliner, Piteå Henrik.forsgren@afconsult.com Ärende

Läs mer

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng Goldboys Cup 1993-08-16 H55.1 Bertil Jansson Åke Eriksson 80-98 1-0 H55.2 Göte Täpp Leif Ejdenberg 81-87 1-0 H55.3 Olle Claesson Erik Eriksson 88-80 0-1 H55.4 Bo Nordström Olle Hedengren 91-82 0-1 H65.1

Läs mer

RALLY SWEDEN 2010 SPECIAL STAGES 1,90. Mobil: Hot Line: Mobil: Hot Line: Tel bostad: 0565-810 36. Hot Line: Hot Line: 20,78. Tel bostad: 054-860 170

RALLY SWEDEN 2010 SPECIAL STAGES 1,90. Mobil: Hot Line: Mobil: Hot Line: Tel bostad: 0565-810 36. Hot Line: Hot Line: 20,78. Tel bostad: 054-860 170 SSS 1 KARLSTAD 1 Klubb: KARLSTAD MC BIL Klubb rep: LARS WÄRN 054-860 170 070-550 15 45 SS Chef: THOMAS SUNDHOLM 070-447 65 55 Säk. Chef: PATRIK SUNDHOLM 070-351 36 22 SS 2 VARGÅSEN 1 Klubb: MALLBACKENS

Läs mer

den 18 juli 2018 Reseslaget RESULTATLISTA Plac Namn Klubb Golf-ID HCP Till par Total Sär.

den 18 juli 2018 Reseslaget RESULTATLISTA Plac Namn Klubb Golf-ID HCP Till par Total Sär. 1 Jonsson / Strand 10,6-11 60 SHCP JONSSON, Linus Landeryds Golfklubb 011101-010 0,3 SHCP STRAND, Ludwig Mjölby Golfklubb 020916-004 10,3 SHCP 2 Haag / Almgren 9,0-11 60 S9 HAAG, Carl-Henrik Mjölby Golfklubb

Läs mer

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0)

Sodahuskommittén. Handläggare Datum Utgåva David Good Mobil: +46-(0) SMS: +46-(0) Sodahuskommittén Handläggare Datum Utgåva David Good 2017-09-04 1 Mobil: +46-(0)10-455 17 54 SMS: +46-(0)70-534 67 05 david.good@dekra.com Sodapanneträffen 2017 Värö Bruk 13:e juni Sodahuskommittén, 169

Läs mer

Luleå PistolKlubb

Luleå PistolKlubb Resultat i A-vapen Klass 1 1 Jim Nilsson Piteå PK 35875 5/2 6/3 6/5 6/3 3/3 6/5 5/5 6/2 43/28 Brons 2 Mikael Persson SJ PK Luleå 36325 5/2 6/3 5/4 4/2 4/4 5/4 5/5 6/2 40/26 3 Håkan Nilsson Grovskyttarna

Läs mer

0 0 Samma som ej deltagit Borträknade

0 0 Samma som ej deltagit Borträknade Klass Plac. Förnamn Efternamn Klubb V tävl 1 P tävl 1 V tävl 2 P tävl 2 V tävl 3 P tävl 3 V tävl 4 P tävl 4 V tävl 5 P tävl 5 Vikt totalt Poäng totalt HS 1 Marcus Dahlqvist SFK Trekroken 5528 14 9163 15

Läs mer

Norrlandsmästerskap i pistol 12-14 juni 2015 i Luleå

Norrlandsmästerskap i pistol 12-14 juni 2015 i Luleå Norrlandsmästerskap i pistol 12-14 juni 2015 i Luleå Fältskytte C, resultat Tävlingsdatum: 2015-06-12 Antal lag: 16 Placering Skytt Förening Träff Figur Träff Figur 1 Tommy Hansen Bodens Ssk 1 60 30 167

Läs mer

Vintercuppen 2016 deltävling

Vintercuppen 2016 deltävling C-Vapen Klass Vintercuppen 06 deltävling 06-0-06 Tomas Pekkala 44 47 45 46 49 46 77 Silver Rolf Strömberg 46 46 4 4 40 44 6 Brons Ronnie Larsson 40 44 45 7 46 46 58 4 Sjöberg Magnus 40 45 4 46 4 40 57

Läs mer

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA 10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA Statistik: 10-bästa i Uppland genom tiderna Sammanställt av Urban Gustafsson och Kristin Bäckström MÄN t o m 2009 100m 10.56 Kenth Rönn -53 Upsala IF 1974 10.80 Robert

Läs mer

RAMSBERGS PISTOL & SPORTSKYTTEKLUBB

RAMSBERGS PISTOL & SPORTSKYTTEKLUBB RAMSBERGS PISTOL & SPORTSKYTTEKLUBB RAMSBERGSTRÄFFEN FÄLTSKJUTNING 30:de gången 27 APRIL 2003 200 starter. Vi tackar alla skyttar som trotsade vädret och hjälpte oss till en lyckad tävling. Gränser för

Läs mer

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2013 på Linköpings GK. Open Herrar

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2013 på Linköpings GK. Open Herrar 203 på Linköpings GK. Open Herrar Plac Efternamn Förnamn Förening SHC Resultat Dahl Håkan 0 77 2 Carlson Johan 0 77 3 Qvarnlöf John 0 78 4 Eriksson Fredrik 0 79 5 Uhlan Anders 0 8 T6 Ringh Peter 0 82 T6

Läs mer

Integrerad torkning av biobränsle i kraftvärmeanläggningar och skogsindustri

Integrerad torkning av biobränsle i kraftvärmeanläggningar och skogsindustri Integrerad torkning av biobränsle i kraftvärmeanläggningar och skogsindustri Föredrag vid Panndagarna 2011 av Ola Thorson (VD) S.E.P. Torkning av biobränsle har flera fördelar Torkning ökar bränslets effektiva

Läs mer

Resultatlista. Smålandsmästerskap 18 februari 2012

Resultatlista. Smålandsmästerskap 18 februari 2012 Resultatlista Smålandsmästerskap 18 februari 2012 Sjö: Solaren Arr: Vrångfalls AFK Kalmardistriktet Herrsenior: 45 startande 1 Anders Milton Vrångfalls AFK 2828 gr Smålandsmästare 2 Magnus Hallbeg Vrångfalls

Läs mer

Resultat Hedsmällen samt Kretsmästerskap B

Resultat Hedsmällen samt Kretsmästerskap B Resultat Hedsmällen 160514 samt Kretsmästerskap B Kretsmästerskap individuellt 1 Markus Dannberg Piteå PK 48/24 2 Robert Eklund SJ PK Luleå 45/24 3 Hans Rask F21 SF 45/23 Kretsmästerskap lag 1 F21 SF Hans

Läs mer

Män. GK=Godkänd. GK=Godkänd

Män. GK=Godkänd. GK=Godkänd Män 100m el 11,59 +0,6 Björn Johansson -80 Jönköping 2003-08-12 11,60 +1,2 Jonas Björk -71 Jönköping 1991-08-21 11,77 +0,6 Daniel Berggren -79 Boden 1994-08-05 11,79 GK Christian Melin -71 Jönköping 1996-08-13

Läs mer

DM Klass R2/R3 A förare Namn Klubb Bilmärke Totalt 1 Simon Karlsson Gullabo RC Volvo Mattis Olsson Gullabo RC

DM Klass R2/R3 A förare Namn Klubb Bilmärke Totalt 1 Simon Karlsson Gullabo RC Volvo Mattis Olsson Gullabo RC DM Klass R2/R3 A förare 1 Simon Karlsson Gullabo RC Volvo 0 12 14 20 17 6 20 89 2 Mattis Olsson Gullabo RC Toyota 0 17 12 14 14 20 0 77 3 Per Eriksson Emådalens MK Volvo 0 4 20 0 3 14 17 58 4 Thomas Grönberg

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Sofia Eriksson Kumla D Moa Losbjer Arboga D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Sofia Eriksson Kumla D Moa Losbjer Arboga D Klass: Dam 1 12 Sofia Eriksson Kumla D 187 96 2 77 Moa Losbjer Arboga D 161 19 3 85 Marie Claesson Mangskog D 139 4 4 81 Sandra Johansson Väse D 123 16 5 55 Linnea Persson Skoghall D 111 3 6 53 Jessica

Läs mer