Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag :25 Tfn Fax jon.haag@ipk.af.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af."

Transkript

1 Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag :25 Tfn Fax jon.haag@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 1998 Datum och tid Plats Piteå Havsbad SCA Packaging Munksund Vid protokollet Jon Haag ÅF-IPK Närvarande Enligt separat lista, Bilaga 1 Distribution Enligt separat lista, Bilaga 1 1. Inledning Samtliga deltagare vid 1998 års Sodapanneträff hälsades varmt välkomna till Pite Havsbad och till Munksund av Bo Häger, Ordförande i Sodahuskommittén och tillika Energi och Miljö chef på SCA Packaging Munksund AB. Han passade även på att tacka alla som varit aktiva i arrangemanget av årets Sodapanneträff. 2. Beskrivning av SCA Packaging Per Embertsén, VD för SCA Packaging Munksund AB, höll en kort inledning och framhöll att det gladde Munksund att få stå för värdskapet för Sodapanneträffen 98. Per Embertsén presenterade SCA Packaging AB och bruket Munksunds historia och nuvarande drift. SCA är uppdelat i tre affärsområden; Hygien, Grafiska och Förpackningar. Till dessa affärsområden tillkommer stödjande affärsgrupper, vilka består av Skog & Trä, Råvaror & Logistik, Finans samt Transport. Munksund tillhör SCA Förpackningar (Packaging).

2 SCA har växt mycket kraftigt under senare tid som följd av en rad uppköp av företag. Från 1977 till1997 har omsättning ökat från 5 Mdr till 60 Mdr SEK. Antalet anställda har under samma period ökat från (ca i Sverige) till totalt (ca i Sverige). Utvecklingen har inte bara skett genom uppköp, utan också genom investeringar. Totalt har SCA investerat runt 60 Mdr SEK mellan 1975 och 1997, varav 1 Mrd SEK i Munksund. SCA Packaging omsätter idag ca 14 Mdr SEK i 17 länder och har anställda. Huvudkontoret ligger i Brü ssel. Produktionen sker vid 9 pappersbruk, men totalt ingår 124 anläggningar. 3. Beskrivning av Munksund I Munksund startades maskinerna första gången 1928, då med en årsproduktion på 30 ton oblekt sulfatmassa. Mellan åren 1959 och 1961 byggdes fabriken ut med en pappersmaskin för att producera kraftliner. Med modernisering av flera processdelar gick årsproduktionen upp till ton. Redan 1971 gjorde man i ordning fabriken för att kunna ta emot returkartong. Efter detta ökade miljövårdsinsatserna för att kunna höja produktionen med tillstånd av koncessionsnämnden beviljades en produktion på årston, och man började snart med högre ytvikter, upp till 440 g/m 2. Tillståndet för dagen årston fick man Efter det har man byggt om pappersmaskinen, installerat en ny kokare för lövved med modern tvätt, och 1995 startades peroxidblekning. Den senaste ombyggnaden i Munksund var då den nya top formern installerades 1996 med anpassning till att tillverka liner med white top. I dagsläget arbetar totalt 340 personer på bruket varav 45 är kvinnor. Den årliga produktionen är ton och det är fortfarande oblekt kraftliner som är den viktigaste produkten ( årston). Den ljusare linerprodukten, Print Kraft, bleker man till ca 60 % ISO, med resurser till ljusare om marknaden så önskar. SCA Transforest sköter transport till kunderna, och det mesta går med tåg eller båt. Av produkterna går 10 % till Skandinavien och 10 % går utanför Europa. Den största delen av resterande 80 % går till de tre stora hamnarna Rotterdam, Lü beck och Tilbury. Per Embertsén avslutade med att återigen hälsa alla varmt välkomna till Munksund, som trots sin ålder är en modern och välskött fabrik med engagerade anställda. Han riktade ett stort tack till Sodahuskommittén och Sodapanneträffen, som genom sitt arbete och syfte hjälper till att trygga svensk pappersindustri 4. Diskussioner Bo Häger inledde de sodahustekniska diskussionerna, och uppmanade alla till att delta i en förhoppningsvis livlig och nyttig diskussion.

3 1. Inkruster i Grönlutsledningar Jan Marklund, SCA Packaging Munksund AB På Munksund har man ofta problem med inkruster i grönlutsledningar från smältalösaren och i ledningarnas böjar. Man byter ofta ledningar på grönlutssidan och har svårt att nå en alkalihalt på 150 g/l TTA i grönluten. Diskussionen började med två stora frågor: 1. Är det några bruk som inte har problem med dessa inkruster? 1. Ni som rengör ledningarna, på vilket sätt gör ni det? Mörrum (Nils Andersson) har inga större problem med inkruster. Man kör varmvatten (70 C) och svaglut i ledningarna efter varje växling, vilket sker ca 1 gång/d. AssiDomän Kraftliner försökte undvika inkrusterporoblemen genom installation av blanka, högpolerade ledningar. Man upplevde inte någon skillnad mot tidigare. Nu växlar man ledningar ca 1 gång/d samt betsar ledningarna varje år. Klarar att köra 200 g/l TTA utan kristallisation. Fråga: Munksund (Allan Larsson): Vi kör med ca g/l TTA, var ligger ni andra på för nivåer? Iggesund ligger högt, ca g/l TTA i grönluten. Man får problem i klarnaren men klarar alltid att köra. Har inga problem i pumpar eller ledningar. Växlar ledningar var 8:e timma. Skutskär: 165 ± 1 g/l TTA på grönluten. Skifta 3 ggr/vecka får ytterst sällan problem. Skoghall (Tommy Karlsson) använder en stor utjämningscistern för grönluten efter lösarna. Har lite problem med inlopp till pumpar och slår rent omrörare i cisternen ibland. Syretvättar aldrig ledningar och det räcker att växla ca 1 gg/d. Fråga: ÅF-IPK (Per Sellerholm) undrade vilka dimensioner som bruken hade på grönlutsledningarna? Svar: Mönsterås använder ca 350-ledningar. Aldrig problem i rören men desto värre i pumparna som sätter igen. Man byggde om regleringen och fick pumparna att gå bättre. Kör högtryckstvätt istället för syratvätt vid årsstopp. Ungefär 75 meter rör öppnas/plockas isär vid denna rengöring. Munksund har 250-rör av icke polerat stål, dessutom är det många böjar på ledningarna. Kanske ligger problemet här? Korsnäs (Raimo Suvanto) prövade med högre hastighet i ledningarna. Inkrusterproblemen försvann inte, så därmed bör inte hastigheten vara avgörande för om det kristallerar ut eller inte.

4 Karlsborg (Lars Andersson) har märkt att isoleringen är väldigt viktig. Med bättre isolering minskar inkrusterrisken. Fråga: Munksund (Allan Larsson) ville höra om någon prövat mesaslam i grönlutsklarnarna, då detta eventuellt får lösningen att kristallisera i lösningen istället för på väggarna. Har någon prövat? Svar: Skutskär har funderat på att bygga om en grönlutsklarnare för att leda dit mesaslam och lite filtrat. Detta för att i ordnad form kunna dosera mesa i svaglut. Aspa har prövat att dosera mesaslam i grönlut, men kan inte riktigt säga om det är en för- eller nackdel. 1. Smältaavgång Tomas Eklund, SCA Packaging Munksund AB Hög smältaavgång är en orsak till en eventuell explosion, en av katastrof-situationerna i ett sodahus. Plugg i löprännorna eller en allt för hög bädd i pannan är exempel på vad som kan leda till för hög smältaavgång. I Munksunds panna hade man en extra lutande löpränna för att undvika hög bädd. Den gav problem och man tog bort den. Bädden blev högre igen. Det gav i sin tur sämre förbränning. Man använder inte Rota-fire för att förbättra förbränningen eftersom man är "rädd om pannan". Att bädden varierar i höjd beror mer på låg luftkapacitet än på varierande luttorrhalt (71-73 % in i panna). Hur undviker vi problem med stora bäddar och okontrollerad smältaavgång? Mörrum (Martin Wahlström) kontrollerar löprännorna med difftemperatur-mätare på kylvatten in och ut, vilket gör att man rätt bra ser om det blir problem med smältan i pannan. Skoghall (Anders Karlsson) kör Rota-fire (två luckor stängda i sekundären) med fyra sprutor och fyra löprännor. Det ger lägre bädd, högre askavgång och en låg bädd. Något hög Naavgång pga av rotationseldningen, dock inga igensättningsproblem. Korsnäs (Stig-Åke Hjelm): Då man kör kampanjer måste man anpassa luttemperaturen och lutdroppar in i pannan. Att använda viskmätare kan vara nog så viktigt. Korsnäs ligger på C på luten vid 67% TS efter askmix. SAQ (Sven Lahti) berättade om en olycka i Kaukas. I pannan (4 000 t TS/d) blev det pluggar i två (av fyra) av mittlöpen. Samtliga löprännor öppnades och small, varpå lösaren rann över. Följden blev att två våningar brändes upp (inkl. kablage) och det blev ett stopp på 20 dygn. Orsaken var troligen en högg bädd, eventuellt vallbildning pga rotationseldning. Mönsterås (Leif Strömqvist) hade ett liknande fall. En löpränna brändes då bädden "kalvade ut" och en ränna fick ta smällen. Man tror att en vall brast i bädden.

5 Husum (Lars Lindberg) har en väldigt låg bädd och hög torrhalt på tjockluten (77%), men kör ändå svag Rota-fire. Luten matas med 250 kpa tryck och en luttemperatur på 135 C. Fråga till Kvaerner Pulping: Munksund (Allan Larsson) Efter sammanslagningen med Götaverken och Tampella - har ni då en bättre teori om Rota-fire och hur man ska utforma eldstadsdelen på pannan? Kvaerner Pulping (Bengt Nyman): Det är uppdelat så att Finland bygger nya pannor och Göteborg bygger om och reparerar gamla pannor. Det gör att Göteborgsdelen (Götaverken) är mer kundanpassat när det gäller hur man ska bygga. De finska och svenska modellerna ska enas så småningom, men det kommer att vara skillnad på nytt och gammalt. Då RB2000 (Mönsterås nya panna) byggdes var det modernt med Rota-fire och man ville undvika döda hörn, därför blev det en åttkantig panna. Även Mönsterås kör mindre Rota-fire nu och man vill noga utvärdera den pannan innan man bygger en ny RB2000. ÅF-IPK (Per Sellerholm): Enligt enkäten som skickades ut angående Rota-fire, så var anledningarna till att det infördes 1. Överbäringsproblem 2. Kapacitetsökning Angående huruvida bruken tyckte att Rota-fire var bra eller ej var det spridda svar, några väldigt positiva och andra mer spydiga - "vi vill ha vår panna kvar" etc. 1. Styrsystem Lars Sandberg, SCA Packaging Munksund AB Vi använder på Munksund äldre regulatorer och paneler till det mesta i Sodahusets operatörsrum. Vi tycker att vi har en god överblick över systemet, men det finns situationer då det känns lite krångligt. Hur jobbar ni på andra bruk vid olika situationer, och vad har ni för styrsystem? 1. Uppstart Mörrum (Nils Andersson) Vi har DCS (datorbaserat styrsystem) med tre bildskärmar. Man får en god överblick och man vänjer sig fort. Det är en stor fördel, nästan ett krav, att operatörerna själva få öva i förväg och vara med att bestämma hur bildskärmarna ska läggas upp. Vid uppstart kör vi alla tre skärmarna och är två man, det fungerar bra. 2. Strömavbrott

6 Iggesund har också DCS, och man tycker att det går lite långsammare att få i gång utrustning när det stannat. Det gick att undvika mer förr, när man hade blinkande signaler och avstängningsknappar. Då gick det oftare att undvika onödiga stopp. Däremot innebär DCS att man får nya givare och mätare, vilket ger bättre kontroll och säkrare funktion. Sammantaget blir driften enklare, vilket också måste vara meningen. 3. Larmfunktioner Munksund (L. Sandberg) ifrågasatte datorsystemens larmfunktioner, blir det inte oftare larm i onödan med datorsystem? Har ni larmprioritet på de nya systemen? Skoghall (Anders Karlsson) nyttjar en skärm för alla larm, dit kommer även onödiga larm. Endast viktiga, med hög prioritet, går vidare till styrsystemet. Husum (Rolf Johansson) frågade om det är tillåtet att ha allt på datorer, vissa styrningar eller larm måste väl ligga på separat system? ÅF-IPK (Per Sellerholm) meddelade att det finns rekommendationer för detta. Korsnäs (Stig-Åke Hjelm) påpekade att det oftast är flera delar i ett system, DCS, TV-skärmar, fiberoptik, reglering mm. Själva utnyttjar man detta till att gradvis ge larmen fyra olika prioritet. 4. Allmänt om DCS Bo Häger (Munksund) bad församlingen om lite allmäna intryck och erfarenheter av byte från panelsystem till DCS. Mörrum tycker att allt gick bra, man hade en gedigen utbildning och förberedelse. Det är lättare att förekomma problem med ett PC-system, och det känns som en stor fördel att få historik via den loggning som ett PC-system har. Frågan om strömavbrott är inte så allvarlig för oss, vi har stor UPS (batterikapacitet) som vi vet fungerar. Det har bara känts positivt med DCS. Dynäs (Kjell Arogén) bytte från ett DCS till ett annat, och vid det bytet var operatörerna med och bestämde utseende på bildskärmarna. Det är helt klart en vanesak med datorerna, och nu har ingen något negativt att säga om dem. Korsnäs tycker att fyra skärmar är vad som krävs för sodapannan för att få med allt viktigt på ett överskådligt sätt. Det är ett plus att varje reglering får en given position i flödesschemat.

7 Det enda negativa som togs upp var att man på Iggesund tyckte sig ha tappat lite av den praktiska hanteringen. 2. Utbildning av operatörer Dick Wallon, SCA Packaging Munksund AB Operatörerna får allt mer ansvar och det krävs mer utbildat folk till dessa poster. Hur kommer operatörens roll att se ut i framtiden? Är operatören tillräckligt utbildad? Den allmänna uppfattningen var att man aldrig blir fullärd, det är bl a därför vi har dessa träffar. Korsnäs (R. Suvanto) påpekade att det har sett mycket bättre ut de senaste 15 åren på utbildningssidan. På 70-talet och tidigare fanns det ingen utbildningen inom säkerhet. Säkerhetsfrågor var inte offentligt eftersom man inte ville skrämma folk. Nu för tiden kan alla läsa om säkerhet och olyckor. Mörrum (N. Andersson) vill se mer säkerhetskurser, gärna var annat år. Den som SUM har haft senast var den bästa kurs som hållits, detta har även hörts från annat håll. SUM (Marcus Wahlström) berättade om ett nytt utbildningsprogram som håller på att ta form. De kommer att finnas tillgängliga för certifierade operatörer i form av Påbyggnadsseminarium med Rubrikerna: SÄKERHET, DRIFTSEKONOMI, NY TEKNIK Se även preliminär information i Bilaga 2. I Säkerhetsseminariet ska man ta upp juridiska frågor kring olika händelser, utifrån ett scenario som man gemensamt går igenom. Ansvar, delegering etc, inte så mycket teknik. Till hjälp under kursen tar man även in folk från SPEAB och ARBIO. Det är utbildningsgruppen i Sodahuskommittén (ordförande är Thomas Sjögren, Norrsundet) som är ansvarig för kursprogrammet. Signaler om behovet av dessa kurser har kommit både genom Sodahuskommittén och från operatörer. Det blir fyra kurser per år, med start under hösten Dynäs ville veta hur många bruk som har möjlighet att öva på att elda upp och elda ner? Detta blir allt viktigare då fler bruk kör året runt utan längre stopp. Munksund, Korsnäs och Mörrum ger operatörerna möjlighet att öva.

8 AssiDomän Kraftliner och Karlsborg har simuleringsprogram som är identiska med driften på bruken. Med detta övar man sig 1 gg/år. Kraftliner påpekade dock att det är svårt att få det helt verklighetsanpassat. Det som borde göras är att kräva en simuleringsmodell av leverantör för panna och styrsystem, då blir det mest likt. Programmet är också bra för den allmänna datorinvänjningen hos operatörer. Karlsborg har haft simulatorn ett tag, och kommer att använda exakt samma bilder när man byter styrsystem. Kvaerner (B. Nyman) svarade med att Kvaerner ska komma med program under sommaren. Då skräddarsyr man simuleringsprogrammet direkt efter varje enskild panna, tryck, dimensioner, temperaturer etc. Från flera håll fanns det önskemål om att SUM eller Sodahuskommittén skulle ta tag i problemet med att få öva på t ex haverier, kritiska situationer och annat som idag är svårt att få till på bruken. I diskussionen vad operatörerna värdesätter mest i en utbildning kom många åsikter fram. Utbytet man-mot-man kan vara nog så viktigt. Det är inte bara kursinnehållet utan också tiden utanför schemat som ger ny kunskap. På flera bruk fick man åka både på kurser och studiebesök. Som exempel kan det nämnas att inom MoDo händer det att skiftlag åker från Husum till Iggesund och går ett skift där, samt vice versa. När man jobbar på ett skift har man mer teamkänsla idag, och man lär varandra mycket, vilket ökar kunskaperna. Marcus Wahlström (SUM) summerade utbildningsämnet med att totalt 530 sodahusoperatörer har påbörjat utbildningen och hittills har 390 tagit certifikat. Utöver detta tillkommer alla de personer som gått motsvarande kurser fast för arbetsledare. En handuppräckning i församlingen visade att minst 60 % av alla deltagare har gått hela säkerhetsutbildningen. 3. Operatörernas kontakt med Sodahuskommittén Dick Wallon, SCA Packaging Munksund AB På Munksund står det en pärm i manöverrummet där all information från SHK sätts in. På så vis kan alla som vill läsa denna information. Hur fungerar det på andra bruk? Det verkade som om de flesta bruk hade en sådan pärm, däremot inte sagt att det alltid fungerar bra. Aspa meddelade att pärmen ofta stannade hos förmannen förr. Detta har blivit bättre efter några påstötningar.

9 På Skoghall (Tommy Karlsson) tycker man att kontakten från operatör till Sodahuskommittén är lika med noll. Det har bara blivit så, kanske pga att kontakten mellan kontaktmannen och Sodahuskommittén inte finns. Per Sellerholm (ÅF-IPK, sekr. i Sodahuskommittén) informerade om ett kommande möte som planeras, till vilket alla kontaktmän ska bjudas in. Det ska bl a gå ut på att förbättra glappet mellan Sodahuskommittén och operatörsrummen, samt att kontaktmännen ska uppdateras på deras egentliga funktion och deras uppgifter. En diskussionspunkt Sodahuskommittén har haft uppe är om alla protokoll ska gå via kontakmännen. Under utbildningarna som SUM hållit, har det kommit in många synpunkter från kursdeltagarna angående protokollens utförande. Nu görs ändringar för att de ska bli tydligare och synes mer ute på bruken. Mörrum skulle gärna se att Sodahuskommitténs information skickades direkt till manöverrum istället. Då ser ett skift det, skriver upp på tavlan att det kommit och sätter in i pärmen. Det borde fungera bättre. Vissa kontaktmän jobbar minimalt med sodapannan, och kommunikationen blir då dålig. Ett problem är att det har skett omorganisationer på sistone, och plötsligt har kontaktmannen en uppgift långt ifrån Sodapanneträffen. Det finns idag inga rekommendationer för vem som bör vara kontaktman, dock är det oftast blockchef eller driftsingenjör. Bo Häger (Munksund, Ordf. i Sodahuskommittén) tillade att Sodahuskommittén är till för operatörerna och för säkerheten på bruken. Operatörernas synpunkter är enormt viktiga. Glöm inte det. När det gäller operatörernas kännedom om pannans status, berättade man från Munksund att operatörerna informeras om alla besiktningsprotokoll. Detta är ett viktigt steg för att de som jobbar med pannan ska veta dess svagheter. SAQ tycker att detta är ett utmärkt förfarande för att få slut på rykten om pannan. Alla vet om det går att köra pannan för fullt eller om särskild försiktighet krävs. Diskussionen övergick sedan av sig själv till säkerhet och säkerhetsutrustning. Man vill veta vad man utsätter sig för när man är i sodahuset. Tungmetaller, gaser och andra ämnen som kan te sig giftiga, vilka är farliga och vilka förekommer? Vad händer med sodapannan när flera bruk satsar på slutning? Ökar korrosionen? Vilka risker kan tänkas öka eller minska? Svaret på frågan om farliga ämnen blev att dessa frågor ska behandlas när man genomför ett miljöledningssystem, vilket de flesta tänker göra eller redan har gjort.

10 Från Sodahuskonferensen meddelade Per Sellerholm att många koncerner bedriver forskning kring slutning, vilket även kan omfatta effekter på sodapannan. Sven Lahti (SAQ) lade till att det har uppstått problem i alla andra delar av bruket, så varför inte i sodapannan. 4. Säkerhetsutrustning Christer Nordsvan, SCA Packaging Munksund AB Vad har bruken för tekniskt och allmänt skydd? Nödnedeldning? Det har alla bruk idag. Snabbtömning? De flesta har prövat. Frågan kom upp att det inte räcker att stänga och öppna ventiler för att pröva snabbtömning, ett visst tryck krävs också. Sven Lahti (SAQ) höll med om det. Problemet uppstår med 2-ventilsystem. Stängs handventilen före motorventilen öppnas, orkar inte motorn öppna den senare pga undertrycket. I Finland frös ånga till en plugg vid en misslyckad tömning, och det ledde till ett onödigt tillbud. Varför inte blåsa ut vatten över tak då och då? Dimensioneringen på snabbtömning (med 3-ventil) ska klara tömning till 3 meters nivå på 20 minuter. Dynäs undrade om det fanns rekommendationer för att testa snabbtömning med tryck. Svaret var att det enbart finns för 3-ventil system. Totaltömning? Enligt SAQ är det gjort manuellt på några håll, även här i Sverige. Det är lite som pest eller kolera. Man riskerar att få en explosion om man inte tömmer, samtidigt som det är en risk med totaltömning. Katastroflarm, har personalen respekt för det? Den allmänna uppfattningen var att folk reagerar och kontrollerar orsaker. Respekten har ökat nu när alla är mer informerade om säkerhetsfrågor. Manöverrummets skydd verkar vara bra på de flesta bruk. Däremot var det bara Obbola som rapporterade ett fungerande kvitteringssystem av folk vid larmsituationer. Repliken var att de flesta ändå vet vilka som jobbar samtidigt som en själv. Det påpekades dock att det alltid finns extra folk på avdelningarna, till exempel servicefolk, extrapersonal, folk från forskningsavdelningar, konsulter och leverantörer. Oljebrännarvakter, fungerar de? På de flesta pannor fungerar de bra. Munksund har problem med att de klipper tillförseln hela tiden, de spärrar vakten med vedträ för att få igång pannan. Skutskär har flamvakter för MeOH/olja. Ibland uppstår problem med att de klipper. Anledningen är ljuskänsligheten på fotocellerna, som stänger tillförseln då ljuset i pannan

11 ändras. Nu ska man sätta in dubbla flamvakter, en på var sida om intaget. Båda måste reagera på ändrat ljus för att stänga intaget. På Mörrum har man liknande kombivakter som fungerar perfekt. Som tillägg sades att i de nya rekommendationerna för oljetillförseln från Sodahuskommittén har man frångått att ange en viss last för startbrännare. Istället ska denna last bestämmas efter behov från panna till panna. Personlig skyddsutrustning? Hjälmtvång? Alla bruk utom Korsnäs, Obbola och Munksund. Gasvarnare för H 2 S? Finns på alla bruk. Värö har börjat med flamskyddande kläder. De är lite varmare men annars OK. Tofte har infört ett påbud för hjälm plus glasögon i fabriken. Vissa har inte accepterat än, men det är ganska nya order. På Korsnäs har man kemdykarutbildning bland operatörer som anordnas av Räddningstjänsten. Minst en operatör per skift och verkstad får utbildningen, som sedan repeteras en gång per år. Detta gör Räddningsverket för att kunna få hjälp att hitta rätt ventiler och tankar fortare då olyckan är framme. Ett mycket bra utbyte tycker man på Korsnäs. Husum meddelade att man haft något liknande fast då som engångshändelse. Sven Lahti (SAQ) ifrågasatte om alla visste vad säkerhetsutrustningen verkligen gör. Vad händer i sodahuset vid nedeldning till exempel? Har bruken ställt om till nya rekomendationer från SHK? Svaret var att man nog visste vad som hände. Däremot gillar man inte ordet rekommendationer, man vill veta vad som verkligen gäller. Per Sellerholm (ÅF-IPK) försökte förklara ordvalen och innerbörden. SHK får inte stifta lagar, därför kallar man det rekommendationer. Försäkringsbolagen, som är intresserade av lagen när olyckor sker, tycker att dessa rekommendationer är det närmaste lag man kan komma för drift av sodapanna. Så vid en eventuell olycka är SHKs rekommendationer det man kommer hänvisa till om en juridisk situation uppstår. Nya rekommendationer beträffande nödnedeldning och snabbtömning är på gång och väntas komma ut i december Övriga frågor Från Iggesund låter man hälsa att en ny typ av spettrobotar för lutsprutor med olika vinkelmöjligheter, har utvecklats på Iggesund. De håller lutsprutorna rena och fungerar hittills mycket bra. För mer information kontaktar man Tommy Karlsson eller Per Söderström på Iggesunds bruk.

12 1. Rapport från skadegruppen Protokoll finns att tillgå för skedda skador med given orsak. Till exempel nämndes Läcka i ekonomiser har förekommit ett antal gånger Läcka i överhettare har inträffat (bl a AssiDomän Kraftliner, Munksund) I övrigt inget allvarligt som inträffat i Sverige. 1. Avslutning Årets Sodapanneträff avlutades av Bo Häger, SCA Packaging Munksund AB, som tackade alla för en livlig och nyttig diskussion.

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL 2015-07 Protokoll 07 fört vid styrelsemöte i hus 117 den 22/6 2015 Närvarande: Mikael Rydell (MR), Kent Larsson (KL), Henrik Ohlsson (HO), Björn Johansson (BJ),

Läs mer

Att vända intresset bort från dörrarna

Att vända intresset bort från dörrarna Att vända intresset bort från dörrarna Mot mindre tvång och begränsningar Foto: Robert Churchill, Getty Images 1 Introduktion lärande exempel Det här lärande exemplet beskriver ett särskilt boende för

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista.

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista. Protokoll SPT11 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 Korsnäs AB lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2011 Datum Torsdagen den 24

Läs mer

Vi har gått in i ett nytt spännande

Vi har gått in i ett nytt spännande RegionFastigheter NyhetsBrev 1 2007 Kontakt: mona.moller@skane.se 046-15 34 34 Ansvarig: patrik.lundstrom@skane.se 046-15 34 85 Ingemar har ordet Vi har gått in i ett nytt spännande år med en rad stora

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008

Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Sektorn för socialtjänst 2009-01-14 BRUKARUNDERSÖKNING AVSEENDE BOENDESTÖDET 2008 Antal inkomna svar: 31 av 43 möjliga Viktigast för upplevd kvalitet (=minst 50% av de svarande viktade påståendet): Jag

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2013 SCA Munksund planerar ett 400 miljonersprojekt som ska fördubbla hastigheten på PM till 1100 m/min. Sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk, stephanie.esk@spci.se

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF)

Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) Alternativt tvistlösningsförfarande (ATF) BESLUT 2010-06-23 397 ÄRENDENUMMER SÖKANDE Zumba Fitness, Hollywood FL 33020 USA OMBUD Bergenstråhle & Lindvall AB, Linn B 118 93 Stockholm MOTPART Monica S C

Läs mer

Viksäters samfällighetsförening

Viksäters samfällighetsförening Viksäters samfällighetsförening Vi i styrelsen vill hälsa nya medlemmar inflyttade under 2007 välkomna och till samtliga medlemmar vill vi lämna aktuell information. Vi bifogar kontaktuppgifter för Viksäters

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till årsstämma i FREJA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Härmed kallas samtliga medlemmar till ordinarie stämma söndagen den 8 mars 2009 kl. 16.00 på Stenåsavägen 36 Dagordning 1. Stämman öppnas 2. Stämmans

Läs mer

PROTOKOLL FÖRT VID HEMMINGSMARKS ORDINARIE BYASTÄMMA 070201 PÅ HIFTON

PROTOKOLL FÖRT VID HEMMINGSMARKS ORDINARIE BYASTÄMMA 070201 PÅ HIFTON PROTOKOLL FÖRT VID HEMMINGSMARKS ORDINARIE BYASTÄMMA 070201 PÅ HIFTON 1 Mötets öppnande, byaföreningens ordförande Nils Granberg hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2 Godkännande av kallelse,

Läs mer

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter

SCA-koncernen. Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Välkommen till SCA SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, Mjukpapper och Skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2014 uppgick till 104 miljarder SEK 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Bolagen har ordet. Atlas Copco

Bolagen har ordet. Atlas Copco Bolagen har ordet Hållbart värdeskapandes enkätundersökning är ett viktigt verktyg för att ta tempen på nivån och omfattningen på svenska bolags hållbarhetsarbete. Men i kvantitativa resultat är det ofta

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

LATHUND Att planera en mässa eller utställning

LATHUND Att planera en mässa eller utställning LATHUND Att planera en mässa eller utställning När man medverkar vid utställningar av olika slag är det viktigt att ha en klar strategi kring sitt deltagande. Att bara åka dit på vinst och förlust med

Läs mer

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB

Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB Kärleken till stålet BERÄTTELSEN OM UDDEHOLMS AB I 350 år har vi tillverkat stål. Det har gett oss en erfarenhet och en kunskap som lett fram till att vi idag tillverkar världens bästa verktygsstål. 1668

Läs mer

Kartering av råvattensystem

Kartering av råvattensystem Kartering av råvattensystem Förord Det här examensarbetet(7,5 hp) är det avslutande momentet i Högskoleprogrammet till processoperatör(120hp). Examensarbetet har genomförts vid och i samarbete med Domsjö

Läs mer

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR

SÄKERHETSVISAREN 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR 1. LEDNING OCH PRIORITERINGAR Ledningen har en nyckelroll för att företaget ska bli bättre på att förhindra olyckor och tillbud. Ord måste omsättas i handling och en viktig uppgift är att involvera alla

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren

Studierådsprotokoll 2015-04-28 Farmacevtiska Studentkåren Tid: 17.15 Plats: Stora salen Närvarande: Emelie Smedshammar Ordförande, A7 Maria Röjerdal Vice ordförande, R4 Rebecka Pihl Sekreterare Martin Sjöstrand R2, kursrepresentant Anne Höglund Maria Runngren

Läs mer

IWABO FASTIGHET 48 kw

IWABO FASTIGHET 48 kw INSTRUKTIONSBOK 2008-09/utg.3 IWABO FASTIGHET 48 kw PELLETSBRÄNNARE Kompletterande manual för servicetekniker/installatörer METRO THERM AB FRANSKAVÄGEN 24 393 56 KALMAR TEL 0480-42 07 30 FAX 0480-42 07

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening

Medlemsblad. Våren 2011. Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2011 Tranås/Ydre Släktforskarförening Ordförande har ordet När Ni får detta medlemsblad är vi redan inne i februari på det nya året. Hjälp vad tiden går fort, tänker många och undrar

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10. 1. Mötets öppnande Ordförande, Ulf Lundell, hälsade samtliga välkomna och förklarade mötet för öppnat.

Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10. 1. Mötets öppnande Ordförande, Ulf Lundell, hälsade samtliga välkomna och förklarade mötet för öppnat. Styrelsemötesprotokoll 2014-11-10 Närvarande: Ulf Lundell, Kjell Larsson, Susanne Bergqvist, Anders Ahlström, Jennie Noren och Arri Hirvasniemi samt Mikael Brandfors och Johanna Skog som lämnade efter

Läs mer

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen!

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen! Skog 2013 Hetvattenoxidation, igen! www.boilerservice.se benny.gustafsson@boilerservice.se Hetvattenoxidation år 2000! Hetvattenoxidation år 2000! Ett nytt fall av extrem hetvattenoxidation konstaterades

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance

Fysiska aktiviteter FYSISKA AKTIVITETER. Zumba och Linedance Fysiska aktiviteter Zumba och Linedance Vad innebar Vi träffas ett par gånger i veckan och dansar tillsammans med en instruktör. Hittills har vi testat att hålla kurser i både Zumba och Linedance. Vi dansar

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering.

År 2016 är ett högst händelserikt år för vårt företag, med många fina projekt på gång för att ta ytterligare ett steg i vår miljöprofilering. 2016-05-18 Om Delsbo Candle I Delsbo i Hälsingland har vi gjort ljus i många år. År 1944 startade Joel Öhrn ljusproduktion under namnet Norrländska Ljusstöperiet. År 1959 köptes företaget av Liljeholmens,

Läs mer

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION

POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION POLICYSAMMANFATTNING FRÅN ENTREPRENÖRSKAPSFORUM VARFÖR SILOTÄNKANDE KAN VARA BRA FÖR INNOVATION PS från Entreprenörskapsforum En viktig uppgift för Entreprenörskapsforum är att finna nya vägar att nå ut

Läs mer

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne

Personalberedningen 2006-10-09. Ärendebeskrivning: Yttrande till Ungdomskraft Skåne Personalberedningen 2006-10-09 Ärendebeskrivning: Ungdomskraft Skåne har i skrivelse 2006-09-11 önskat svar från Personalberedningen kring avkodade ansökningshandlingar och värdesättande av att anställa

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona.

Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. Protokoll fört vid årsmöte med Sandgrenska Manskören lördagen den 7 februari 2009 i Hantverksföreningens lokaler, Karlskrona. 1 Ordföranden Bengt Almqvist förklarade årsmötet öppnat. Han hälsade medlemmarna

Läs mer

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola

Ett Barnhem Selfhelp- fund Stipendieverksamhet En gåvoverksamhet för fattiga En IT- skola Stiftelsen Banglabarn grundades 2012, i syfte att utveckla och förbättra förutsättningarna för fattiga människor i Bangladesh. Bakgrunden till Stiftelsen är att Raton Razzak, far till grundaren Leo, fick

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Individuell uppgift 2

Individuell uppgift 2 Individuell uppgift 2 Som grund för uppgiften är caset som behandlades på första träffen, och resultaten från mätningen av den fysikaliska/tekniska miljön, se bilaga 1, 2 och 3. Nu ska du analysera följande

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Krav och tips för Kemikalieförvaring

Krav och tips för Kemikalieförvaring Krav och tips för Kemikalieförvaring INVALLNING, VOLYM Grundkrav Största behållarens volym + 10 % av övriga behållares volym. För fatförråd gäller 10 % av volymen av maximalt antal fat på platsen. Mildrat

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte

De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte De nordiska försäkringsföreningarnas stipendiatutbyte NFT 3/1995 av Leif Rehnström, sektionschef vid Finska Försäkringsbolagens Centralförbund I det följande presenteras några tankar kring de nordiska

Läs mer

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers

Mentorguide. Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers Mentorguide Handledning för mentorer i mentorprogram på Chalmers 1 Innehåll 2 Så här används guiden... 4 3 Översikt över mentorprogrammet... 5 3.1 Syfte och mål med mentorprogrammet... 5 3.2 Mentorprogrammets

Läs mer

www.sjobo.nu/karupsnygard

www.sjobo.nu/karupsnygard www.sjobo.nu/karupsnygard Årgång 31 KARUPSBLADET nr 1 2011 Information från Samfällighetsförening för Fritidsanläggningar Sommar igen!! Härligt!! Det är ju nu man uppskattar att bo i naturen eller hur?

Läs mer

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv

Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Är kvinnor bättre på säkerhet? Christina Stave på LAMK seminarium Tidigare på Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska, GU Lantbrukares syn på risker och säkerhet i arbetsmiljön ett genusperspektiv Forskningsprojekt

Läs mer

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING

Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Larmanordning för motorcykel BRUKSANVISNING Tack för att du valt en produkt från Honda Access. Läs igenom denna bruksanvisning noga före användning, för att kunna använda produkten rätt och säkert. Detta

Läs mer

KPFR:s sammanträde 2014-06-02

KPFR:s sammanträde 2014-06-02 KOMMUNALA RÅDET FÖR PENSIONÄRER OCH PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Tobias Wistrand Tel dir 08-541 708 54 tobias.wistrand@vaxholm.se KPFR:s sammanträde Dag och tid Måndagen den 6 juni kl. 14.30 15.30

Läs mer

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü Angående vår miljöpolicy Juni 2007 Compass AtKisson, Used under license F: Är en gammal ångbåt farlig för miljön? S: Jovisst, det är det. Och så är nästan alla transportmedel, därför

Läs mer

Minnesanteckningar från mötet 30 augusti, 2006 Yrkestrafikrådet i Jämtlands län Närvarande: Bert Eriksson, Transportarbetareförbundet, Bengt Arnell,

Minnesanteckningar från mötet 30 augusti, 2006 Yrkestrafikrådet i Jämtlands län Närvarande: Bert Eriksson, Transportarbetareförbundet, Bengt Arnell, Minnesanteckningar från mötet 30 augusti, 2006 Yrkestrafikrådet i Jämtlands län Närvarande: Bert Eriksson, Transportarbetareförbundet, Bengt Arnell, Taxi Östersund, Kenneth Peterson, Kommunal, Lennart

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Protokoll. fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter:

Protokoll. fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter: Protokoll fört vid styrelsemöte #6 som ägde rum 2015 11 3 Närvarande: Roller: Underskrifter: Styrelsen: Rasmus Johansson(Ordförande) Annie Riström (Sekreterare) Viktor Andersson (Informationsansvarig)

Läs mer

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté

Hjärnkraft. Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten. en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté Hjärnkraft en tidning från skogsindustriernas kompetensförsörjningskommitté År 2008 Tema: Produktivitet Systematiskt utvecklingsarbete ökar produktiviteten 2015 Hjärnkraft 2015 Människan gör skillnad Inom

Läs mer

Energikartläggning Värmbols FC

Energikartläggning Värmbols FC Energikartläggning Värmbols FC 1 Innehållsförteckning Energikartläggning Värmbols FC... 1 Indata och metod... 2 Fördelning... 3 Osäkra värden som kan påverka resultatet... 3 Områden att prioritera... 5

Läs mer

Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07

Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07 Mötesprotokoll Skolrådet Tottarps Skola 2014-05-07 Närvarande: Cecilia Jensen, Pia Jönsson, Malin Nilsson, Andreas Wellin, Malin Ritzing, Mikael Wilke, Peter Addin, Anna Närås Rektor Alma Salcinovic var

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL

PLANERING & STYRNING AV UNDERHÅLL inbjudan till konferens i Stockholm den 21-22 oktober 2014 MODERATOR Anders Segerstedt Professor i produktionsekonomi och logistik Luleå tekniska universitet DU FÅR MÖTA SSAB Susanna Karlevill Mälardalens

Läs mer

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Under det senaste året har en tydlig bild vuxit fram av att Samhällsbyggnadsnämnden i Huddinge borde byta arbetssätt. Framför allt när det gäller omvandling av befintliga

Läs mer

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad.

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Tradition och framtidstro När vi på RAMAB ser framåt gör vi det med utgångs punkt från vår mångåriga kompetens och erfarenhet.

Läs mer

Framtidstro bland unga i Linköping

Framtidstro bland unga i Linköping Framtidstro bland unga i Linköping Lägg in bild om det finns någon! Författare: Saimon Louis & Hanne Gewecke 3 augusti 2015 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 3 Resultat från intervjuerna...

Läs mer

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment

Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Miniprojekt, pedagogisk grundkurs I, vt 2001. Klemens Eriksson, Evolutionsbiologiska institutionen Hur mäts kunskap bäst? examinationen som inlärningsmoment Jag hävdar att kunskapskontrollen är en del

Läs mer

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare

Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Svar på motion nr 1 från Nordöstra Smålands Grisföretagare Sveriges Grisföretagare har en kontinuerlig kontakt med slakt och handel. Kritiken vi ofta får handlar bland annat om den höga spädgrisdödligheten

Läs mer

Protokoll. fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter:

Protokoll. fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum. Närvarande: Roller: Underskrifter: Protokoll fört vid styrelsemöte #7 som ägde rum 2015 11 23 Närvarande: Roller: Underskrifter: Styrelsen: Rasmus Johansson(Ordförande) Annie Riström (Sekreterare) Viktor Andersson (Informationsansvarig)

Läs mer

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv

Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Protokoll, samrådsmöte Sallerups förskolor, Eslöv Datum och plats 19 oktober 2011, Jonasbo förskola Närvarande Erik Andersson Förälder Toftabo Sekreterare Marie Beckvall Personal Munkebo Patrik Bergman

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också.

här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. här tänds hoppet ömsesidig vinst. Praktikanten Jonas Nshimiyimana och Fyrljusets vd Lena Karlsson utbyter erfarenheter. Många skratt blir det också. 26 AKADEMIKERN xxx 04 Jonas Nshimiyimana hade lagt ner

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Folkdansringen i Örebro län

Folkdansringen i Örebro län Folkdansringen i Örebro län Protokoll från Distrikts Årsmötet den 5 mars 2011 i Åmmebergs Folkets Hus, Arrangör Norra Vätterbygdens folkdansgille. 1 Mötets öppnande Ordförande Rolf Östman hälsar välkommen

Läs mer

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan.

Hej. Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Hej Niklas heter jag, och detta är min oberoendeförklaring från Scientologikyrkan. Jag vill först säga att det är över 12 år sedan jag lämnade kyrkan. Vissa detaljer minns jag inte exakt, men då nämner

Läs mer

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna?

ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? ationer med ch våld. Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas rättigheter En första utvärdering - vad säger eleverna och lärarna? FÖRORD Det handlar om kärlek ett projekt om barns och ungas

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04

Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Protokoll Standards Exposure Arbetsgruppen Yrkestekniska fra gor, Mo te 2012 05 04 Inledning... 2 Sammanfattande bedömning och generella kommentarer... 2 Redovisning av ändringar och synpunkter... 3 I.

Läs mer

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08)

Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Att vårda ett gammalt teakdäck. (2009-02-08) Har man en båt från 1985 och teakdäcket är i original så krävs det lite underhåll och varsamhet om man inte vill byta det inom en snar framtid. Vår 360 hade

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Här följer några sidor mötestips ur vår bok

Här följer några sidor mötestips ur vår bok 23 Här följer några sidor mötestips ur vår bok Varför ska du ha ett tydligt syfte? 1. Du blir mer inspirerad OCH inspirerande. Det syns på hela personen när hon eller han agerar utefter ett tydligt syfte.

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster

5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster 5-2008 4-klubbsutvärdering Natt & Dag O-Ringen 2009 Lediga tjänster Hejsan! Ordföranden har ordet Så har vi nu klarat av årets tävling, 4-klubbs. Vi hade strålande väder och tävlingen flöt på riktigt bra

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8

Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4. Information från socialnämnden 5. Sammanträdestider för 2011 8 Kommunala handikapprådet Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sida Föregående protokoll 3 Handikappsamverkans representation till handikapprådet 4 Information från socialnämnden 5 Tillgänglighetspriset

Läs mer

Osby PB2 350 till 3000 kw

Osby PB2 350 till 3000 kw Osby PB2 350 till 3000 kw Helautomatisk fastbränslepanna Osby PB2 är en helautomatisk fastbränslepanna avsedd för eldning med torra träbränslen typ pellets, briketter och flis. Pannans automatiska sotning

Läs mer

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa

Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Utvärderingsrapport 7 + 8 av Lust H projektet Temadagar om Värderingar, beteende & hälsa Varberg 23 mars Gullbranna 21 april 2005 Högskolan i Halmstad Mats Holmquist 2005-08-16 1. Bakgrund I mars och april

Läs mer

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB

Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB. Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström Zinkgruvan AB 1(6) SAMMANTRÄDESDATUM 2015-04-14 Närvarande: Linda Wikström Copperstone Resources AB Bengt Ljung Botnia Exploration AB Magnus Leijd Tasman Minerals AB Gunnar Rauseus Dannemora Mineral AB Lars Malmström

Läs mer

STYRELSEMÖTE ÖAMCK. Protokoll fört vid styrelsemöte med Östra Aros MCK tisdagen den 20 oktober 2015 kl. 18.30 i Stångby.

STYRELSEMÖTE ÖAMCK. Protokoll fört vid styrelsemöte med Östra Aros MCK tisdagen den 20 oktober 2015 kl. 18.30 i Stångby. Protokoll fört vid styrelsemöte med Östra Aros MCK tisdagen den 20 oktober 2015 kl. 18.30 i Stångby. Närvarande: Peter Appelqvist (PA) Ordförande Jan Lindberg (JL) Kassör Roger Söderbom (RS) Sekreterare

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Ett hus och dess historia

Ett hus och dess historia Del 4: Sagan om Koppargrytan Ett hus och dess historia Från klädrum och arbetarhus till modern restaurang Arbetarhuset (nuvarande Koppargrytan) är industriparkens äldsta byggnad och byggdes troligen vid

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening

Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Protokoll fört vid årsmöte med Östra Blekinges Biodlarförening Datum: 2012-11-10 Plats: Centrumhuset i Rödeby Antal deltagare: 27 pers Mötet inleds med att Thomas presenterar ett bildspel och berättar

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a

Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a Elektronikbox till pelletsbrännare Janfire Flex-a R0 SV Janfire 2010 Innehållsförteckning 1 Funktionsbeskrivning...3 1.1 Manöverpanelen...4 1.1.1 Drift indikations dioder...4 1.1.2 Larmdioder...5 1.1.3

Läs mer

Möte 22 September 2014

Möte 22 September 2014 3F: Franseruds Familje-Förening Möte 22 September 2014 Närvarande: Ask Fjellklang(ordförande), Tommy Olsson, Carlos Bardal, Maria Andersson(sekreterare) och Johan Andersson(rektor) 1. Ordförande Ask Fjellklang

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer