Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke"

Transkript

1 Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns en rysk delegation på studiebesök. Stämman i kommunhuset inleddes med frågor om Härryda kommun har några planer på att bygga trygghetsboenden för äldre med vårdbehov. Vi för samtal med olika byggare, exempelvis Wallenstam som ska bygga vid fabrikerna. Vi hör många som vill bo som vanligt i en lägenhet, men med sociala ytor där man kan träffas och umgås. Wallenstams håller på och tittar på det, säger Per Vorberg (M), kommunstyrelsens ordförande. Någon i publiken saknade den gamla typen av äldreboenden, ålderdomshemmen, där man kunde flytta in när man var lite äldre även om man var frisk, men inte ville bo ensam. Socialtjänsten gör regelbundet undersökningar där man undersöker efterfrågan när det gäller olika boendetyper för äldre. Senast vi gjorde en sådan enkät såg vi att man vill bo kvar hemma i sitt eget boende så länge man är frisk, med möjligheten att få hemtjänst om man behöver det. Men vi kommer fortsätta att ställa de här frågorna med jämna mellanrum, säger Lena Lager, chef för socialtjänsten. Förtätningen i Mölnlycke centrum bekymrar en del, som är oroliga för att förlora närheten till naturen. Vi har redan nu tio års kö till bostäder, många som har vuxit upp här och fått barn vill gärna flytta tillbaka till Mölnlycke men har ingen möjlighet. Som kommun måste vi försöka lösa det här genom att skaffa fram fler bostäder och ta ett större grepp, säger oppositionsråd Mats Werner (S). För Mölnlycke centrum finns ett antaget strategidokument, program för Mölnlycke norra centrum, som innebär just förtätning och byggande av fler bostäder. Det är något som förvaltningen jobbar med, på uppdrag av politiken. Vi har ett tillväxtmål att vi ska växa med 1,5 procent per år, Länsstyrelsen vill dessutom att alla kommuner plussar på med ytterligare en halv procent, eftersom vi har en sådan stor bostadsbrist i Sverige. Vi behöver bygga på andra platser än Mölnlycke också, vi tror starkt på Landvetter södra och att utveckla orterna i öster. Men vi måste även bygga bostäder där det finns en stor efterfrågan, säger Per Vorberg (M). Frågan om en växande ungdomskriminalitet i Mölnlycke väcktes också, där frågan ställdes hur kommunen arbetar med problematiken. Vi har väldigt bra koll på vilka ungdomar som dras till de här gängen, vi kallar in deras föräldrar och sitter i samtal med polis och socialtjänst. Vår personal finns ute varenda vardagskväll, ofta tillsammans med polis, på platser där ungdomar finns. Vi har fritidsverksamhet på kvällar så att vi kan möta och skapa en relation med ungdomarna. Vi jobbar jättemycket med det här, just nu hjälper det inte så mycket som vi skulle önska, men jag är övertygad om att det gör skillnad, säger Ann Nilsson-Mäki, verksamhetschef för grundskolan i Härryda kommun.

2 På plats fanns den ryska politikern Ljubov Kotjetova, som är i Härryda för att jobbskugga Mats Werner. Hennes dagar i kommunen följs och dokumenteras av ett reporterteam från tidningen Novaja Gazeta. För att kunna följa med på kommundelsstämman hade hon också en tolk som översatte allt som sades. Det här är en form av möten som vi också använder i Ryssland. Jag känner igen stämningen, att många frågor är kritiska. Det är sällan några hyllningar till politiker som kommer fram, säger hon. BESÖK FRÅN RYSSLAND. Mats Werner (S) till vänster bredvid Ljubov Kotjetova. I mitten tolken Bengt Eriksson och till höger reporterteamet från Novaja Gazeta. Samtliga frågor och svar 1) Finns det några planer att bygga trygghetsboenden i Mölnlycke? En spännande fråga som vi får ofta. Om man i dag är i stort vårdbehov som äldre så kan man komma in på ett särskilt boende som är biståndsbedömt. Sedan finns något som heter trygghetsboende, och då är det friska äldre men som vill ha ett socialt umgänge och kanske lite längre fram hemtjänst. Det finns gemensamhetsytor, som kök osv för den sociala tillvaron. Det är inte biståndsbedömt, utan handlar om hur man bygger. Vi för samtal med olika byggare, exempelvis Wallenstam borta vid fabrikerna. Vi hör många som vill bo som vanligt i en lägenhet, men med det där sociala utrymmet. Wallenstam håller på och tittar på det. Trygghetsboende får man själv hyra eller köpa.

3 Vi för samtal med Wallenstam eftersom många frågar efter det. Sedan finns det också ett BGTboende, bostäder med god tillgänglighet. Det är i princip samma sak, bostäder som ligger centralt och lättillgängligt. Följdfråga: Är det bara Wallenstam ni pratar med? Just nu är det bara Wallenstam, men det är också bra om alla intresserade talar om det för företagen som bygger. Följdfråga: Har ni något planerat trygghetsboende på gång? Inte som kommunen har sagt, nej. Följdfråga: Varför har man inga gamla ålderdomshem som fanns för ett antal år sedan, där man kunde flytta in när man var 70. Frisk men inte ville bo själv? Där man kunde prata med folk varje dag? Vart har det tagit vägen? Där man inte behöver betala hela sin pension i hyra, som det är nu? Jag kan tänka mig att hela samhället har förändrats. Det som förr kallades ålderdomshem, pigga äldre, det har inte blivit så utan när man i dag kommer in på ett hem har man ett vårdbehov. Jag kan bara säga: finns det en efterfrågan borde några som bygger vara intresserade av att bygga det. Följdfråga: Det är klart att det finns en efterfrågan! Alla över 50 pratar om det här. Siw Hallbert (S): Det jag kan säga är att vi socialdemokrater haft en motion där vi tar upp det som du säger. När man känner sig ensam och osäker hemma, att man ska få en plats. Men den blev tillbakaskickad från fullmäktige till sociala beredningen, så får vi se vad som händer med den sen. Lena Lager, enhetschef socialtjänsten: Det är jätteviktigt det du tar upp. Vi försöker fånga hur man ser på sitt boende, hade vi ute en enkät där vi frågade hur man vill bo när man är äldre. Det vi såg där var att så länge man är frisk vill man bo kvar hemma i sitt eget boende, men vill ha hemtjänst om man behöver det. Men vi ställer de här frågorna med jämna mellanrum, väldigt få får avslag på särskilt boende. Det finns nog olika uppfattningar i de här frågorna. Vi har haft hearingar där vi frågat hur man vill bo när man blir äldre. De allra flesta vill bo kvar i sitt hem så länge det någonsin går. Sedan finns väldigt många som vill bo i en lägenhet som ligger bättre till, om det är en bra lägenhet. Men det ska vara blandat boende, alltså inte bara äldre utan också ungdomar. Och det roliga är att ungdomarna säger samma sak. Det är den signalen vi får. Men jag hör hur ni frågar efter trygghetsboende, det finns ni som tycker så också. Men bara för att ni tycker det betyder det inte att alla tycker så. Det finns både och. Går det att lösa? Vi har tyvärr inte svaret på det.

4 2) Hur jobbar kommunen för att bemöta de nya riktlinjerna för barngruppsstorlekar i förskolan? De här nya riktlinjerna på barngruppsstorlekar, tidigare har man pratat personal i förhållande till barn. Det är inte gjort i en handvändning att ändra på hela kulturen. Vi kan inte göra det över en natt, i så fall krävs ett stort antal nya förskoleavdelningar och en stor mängd ny personal. Det måste finansieras. Däremot jobbar vi för att minska barngruppsstorlekarna för de minsta barnen, vi har tillsatt två miljoner kronor extra för att göra lite grann. Det räcker inte, men det är en liten signal. Vi håller på att försöka, men det går inte över en natt. Ann Nilsson-Mäki, verksamhetschef grundskolan: Det allmänna rådet som kom, det ger oss ett sätt att tänka kring vad det grundar sig på. Det var väldigt mycket mer som stod i det där rådet, än just siffrorna på barngruppernas storlek. Det som vi ändå tycker är viktigt är att forskningen visar att just när det är små barn så påverkar det dem positivt att vara i en liten grupp med färre vuxna. Det som också står i det allmänna rådet är att bara för att vi minskar barngrupperna blir inte allt bra. Det finns andra faktorer som också påverkar att det blir bra. Nu ser vi över hur påverkansfaktorerna ser ut i våra barngrupper. Det är dels utbildningsnivån på personalen, har man en hög kompetens med de som arbetar med barnen, har man inte det måste man ha färre barn i barngrupperna. Man tittar också på hur grupperna är sammansatta, och så tittar man på den fysiska miljön. Precis som Per säger så tar det ett tag innan man göra den omställningen, det handlar både om lokaler, resurser och personal. Fram tills dess ser vi hur vi kan förändra oss utifrån de andra påverkansfaktorerna, och så söker vi de statsbidrag som finns så att vi ändå kan göra något för att minska barngruppernas storlek i kommunen. 3) Boende för äldre. När man nu bygger så mycket nytt i Mölnlycke, finns det möjlighet att bygga 55plus-lägenheter eller exempelvis en Boviera? Bovlera byggs på en del ställen. Nu menar jag inte att vara elak, men flyttar alla in där samtidigt när de är i samma ålder kommer man till ett skede där många blir äldre och dåliga samtidigt. Det finns exempel som man kallar för dödens hus. Det låter jättehemskt, men bygger man kategoriboende för äldre så finns en risk för detta. Många vi pratar med säger att de vill bo blandat, men återigen: finns det en efterfrågan är det bara att ligga på de som bygger sådant. Det här är ingen kommunal verksamhet, utan byggs av privata aktörer. Då får ni jobba mot dem som bygger det, vi är inte emot att man bygger bostäder som efterfrågas. Mats Werner (S): Det är ett växande problem. Jag är 65 i år. Fler och fler blir äldre, det finns väldigt många olika åsikter. Svenskar är inte kollektiva av sig, men en del försöker faktiskt. Min morsa är 102 år och hon ville inte flytta in i ett hem. Min erfarenhet är att de flesta gamla som jag har omkring mig vill bo kvar hemma så länge som de vill.

5 4) Förtätning. Helt okej att bygga nytt, men det byggs i ett rasande tempo. De som har barn och flyttar hit gör det för att flytta ifrån storstaden. Hur ska man kunna lita på det ni gör? Mats Werner (S): Vi har tio års kö till bostäder, vi försöker köpa mark, vi försöker få tåget att stanna men har en flygplats som blockerar 25 procent av vår yta. Många som fått barn vill gärna flytta tillbaka hit. Det första problemet är att hitta byggbar mark, väster om flygplatsen har vi köpt ett område där vi tänkte bygga en station. Göteborg har 1400 bussar in, vi kommer inte dit in som vi vill. Vi har problem redan i dag med köer och vägtrafik. Ska vi titta nationellt för Sverige, vi måste ha en större arbetsmarknadsregion. Folk kommer börja åka längre och längre för att jobba, det här handlar om hur vi ska få pengar till äldrevård och skola. Min son tyckte det var för dyrt för att bo i Mölnlycke. Vad beror det på? Som kommun försöker vi lösa detta genom att skaffa bostäder. Som politiker måste man ta ett stort grepp. Per Vorberg: När det gäller byggnation i Mölnlycke är det taget ett strategidokument, program för Mölnlycke norra centrum, som innebär förtätning och mer bostäder. Förvaltningen jobbar vidare med det, ingen i politiken har sagt att vi inte ska jobba med det. Vi har ett tillväxtmål att vi ska växa med 1,5 procent per år. Länsstyrelsen vill att vi ska plussa på med ytterligare en halv procent, för att det är en sådan enorm bostadsbrist. Vi behöver bygga på andra platser än Mölnlycke också. Ing-Marie Samuelsson (S): Det är inget nytt att vi bygger, det har vi alltid gjort. Bor man i en tätort kan man inte vara säker på att det ser precis likadant ut som när man flyttade dit. Era barn och barnbarn kanske också vill flytta hit. Thomas Gustavsson (S): Det är bostadsbrist och en fråga är: hur ska vi bygga så att folk får råd? Hur ska vi göra för att få det så billigt som möjligt? Man måste bygga på höjden. Och det där med att bygga i dålig kvalitet, gör man det så har man renoveringsbehov efter kanske år och då får hyrorna höjas. Det är en balans. Jag bor i Rävlanda, vi har inte ens underlag till en affär, vi måste ha så det finns underlag för vissa servicefunktioner. Följdfråga: Måste man bygga så centralt? Kommunen är så stor, varför inte bygga längre ut? Vi gör både och. Du tänker att vi inte bygger mer i Mölnlycke nu för att det är fullt? Vi tror på Landvetter södra och att det kommer bli jättebra. Sedan är det viktigt att också utveckla orterna i öster. Sedan är det inte vi som bygger, nu jobbar vi mycket för att de som har mark hör av sig om de vill exploatera. Sedan är efterfrågan olika. Kommunen kan inte bygga för många bostäder på ett ställe där det inte finns efterfrågan.

6 Mats Werner (S): Vi var nyligen på kommundelsstämma i Hindås. Där ville vi bygga nya lägenheter, där ville de inte heller att vi skulle bygga för att de flyttade dit för att bo nära naturen. Var ska vi bygga? Vi kommer inte längre, vi har olika åsikter och får tänka med olika tidsperspektiv. Vad vi än bygger i den här kommunen får vi en diskussion. Men någonstans måste vi bygga eftersom befolkningen ökar. I Norrland har de problem med att skolor läggs ner och samhällen avfolkas, de önskar att de hade samma diskussion som vi har här. Följdfråga: Bygger man mycket drar man till sig kriminalitet. Vad har ni i kommunen för ansvar? Mats Werner (S): Jag håller inte med om att sambanden är så enkla. Det gäng vi har i Mölnlycke är ett jättestort problem. De är uppväxta i Mölnlycke. Ni vet vilka de är, vi vet vilka de är. Vi jobbar stenhårt mot det här. För flera år sedan hade vi problem med ungdomar som levde rövare, kommunen satsade enorma resurser men några gick inte att rädda. Restprodukten har blivit det här gänget, de har valt den yrkeskriminella vägen. Men det har inte med samhällsbygget att göra, jag tror det har med föräldraansvar att göra. Hur många av er nattvandrar? Jag gör det själv. Per-Arne Larsson, tf kommundirektör: När problemen eskalerade på Kulturhuset, de sista öppettimmarna har vi haft väktare på plats. Nu har vi bytt ut väktaren mot en ordningsvakt, som har en större befogenhet. Ann Nilsson-Mäki, verksamhetschef grundskolan: Vi har väldigt god koll på vilka ungdomar som dras till de här kriminella gängen. Vi kallar in deras föräldrar, vi sitter i samtal med polis och socialtjänst. Det här är inte ungdomar som vanligtvis beter sig illa, utan ganska vanliga ungdomar som lockas tills den här verksamheten. Det kan vi vara bekymrade för. Vår personal finns ute varenda vardagskväll, ofta tillsammans med polis, på platser där ungdomar finns. Vi har fritidsverksamhet på kvällar så att vi kan skapa en relation. Vi jobbar jättemycket kring de här ungdomarna just nu. Från skolans sida kan vi inte göra de insatserna som polisen gör. Däremot finns vi ute för att möta och prata med ungdomarna. Just nu hjälper det inte så mkt som vi önskat, men jag är övertygad om att det gör skillnad. Siw Hallbert (S): Jag valde att gå några kvällar till biblioteket, och har stött på dem. När jag kom ut ur Kulturhuset häromveckan, så hörde jag en kvinna som var jättearg. Hon talade om att min son, ni ska inte ringa honom. Sonen muttrade, det var föräldrar som hämtade sin son. Jag tror att vi vuxna ska befinna oss ibland på Kulturhuset, så att de ser att vi ser dem. Jag kommer från skolans värld, jag brukar säga till ungdomar när de gör något olämpligt. Då upplever jag att jag har satt en prick i huvudet på dem att så där gör man inte. Har man aldrig fått höra att man gör fel, då blir det mkt svårare. Därför tror jag att vi ska visa när vi ogillar ett beteende. Sätt er en timme i Kulturhuset, läs en tidning, ta en fika och bara sitt där. Vi vuxna har också ett ansvar och kan göra skillnad.

7 5) Trafikverket undersöker en tunnel söder om Mölnlycke. Kommunen vill försöka undvika det. Varför då? Trafikverket säger att de kan dra järnvägen söder om Mölnlycke. Godstågen kommer fortsätta gå på befintlig bana. När det gäller tunneldragningen så håller Trafikverket på att titta på det, vad det kommer att kosta och vilka effekter det får för Mölnlycke. Vi förhandlar nu om möjlighet för stationsläge för regiontåg. Vi har fått den möjligheten. Om vi säger att nej vi vill inte ha några tåg i Mölnlycke så kan konsekvenserna bli att det inte händer något överhuvudtaget i Mölnlycke. En del tycker det är jättebra, andra tycker inte det. Jag hör båda, säger vi nej vi vill inte ha någon järnväg så riskerar vi att få följande scenario: då byggs en tunnel förbi Mölnlycke, och då går inte ens regiontågen i Mölnlycke. Detta står vi inför. Då får vi göra en samlad bedömning, alla tycker inte det är bra men många. Vi jobbar för att få till en bra pendlingstrafik med tåg i Mölnlycke. Vi vill sänka ner spåren, så att vi kan däcka över. 6) Vägen bort förbi Mölnlycke fabriker. Hur ser planerna ut för den, när det ska byggas så många nya bostäder där? Detaljplanen håller på att bearbetas och man jobbar just nu på det. Vägen behöver byggas ut. Förslaget kommer att ställas ut när vi fått in de här synpunkterna. Vad jag förstår kommer man bredda vägen och minska in på ytorna på fabriken. Men det är fortfarande i ett väldigt tidigt skede, planen kommer att ställas ut till sommaren. Vid pennan: Erik Terneborn, kommunikationsenheten Härryda kommun erik.terneborn@harryda.se

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER

NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER NATIONELLT LÄGER FÖR UNGA ANHÖRIGA MED EN DEMENSSJUK FÖRÄLDER Stöd och nya kontakter Varje sommar sedan 2011 hålls anhörigläger i Dalarna för barn och ungdomar som har en demenssjuk förälder. Här får de

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16. 1. Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF vinter 2015/16 1. Har din son deltagit som? 10 9 8 85.7% 7 3 2 Målvakt Utespelare Målvakt 14,3% Utespelare 85,7% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7

Läs mer

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9

Föräldramöte i Kramfors skolor. Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 ÅK7-ÅK9 Material med frågor och svar att användas på föräldramöten från förskola till åk 9 Läs igenom frågan, tillsammans eller var för sig. Välj det svar du tycker passar dig bäst eller eget alternativ. Lägg

Läs mer

Informatör åt polisen lämnades utan skydd

Informatör åt polisen lämnades utan skydd Informatör åt polisen lämnades utan skydd Bokmärk artikel Publicerad i dag 00:01 Foto: Magnus HallgrenJohan lämnades utan skydd efter att ha arbetat som informatör åt polisen. Riksdagen har överlåtit åt

Läs mer

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård.

- Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min. son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har. :om mycket. Vi har också en stor trädgård. BOSTAD Hur bor du? Malin Fasth bor i Jonsered. - Jag bor i ett hus tillsammans med min man, min son och min dotter. Huset är gammalt, men^vi har :om mycket. Vi har också en stor trädgård. ^ ODe"tä7mycket

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning kapitel 1 s.1 kapitel 3 s.3 kapitel 5 s.5 kapitel 2 s.2 kapitel 4 s.4 kapitel 6 s.6 Kapitel 1 Abdullah? Abdullah Alshori vaknade klockan 6.00 med tårta på sängen. Han fyller 18 år

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1.

1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på min tur att prata. 4. Säg det jag vill säga. 1. Att lyssna 1. Titta på den som talar. 2. Tänk på vad som sagts. 3. Vänta på

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Vilja lyckas. Rätt väg

Vilja lyckas. Rätt väg Vilja lyckas Rätt väg Till Fadern genom Mig Predikan av pastor Göran Appelgren Läsningar: Ps 23; Joh 14:1-11; SKR 538. Och vart jag går, det vet ni. Den vägen känner ni. Thomas sade: Herre, vi vet inte

Läs mer

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Hundra hugg. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Aisha och hennes bror Karim. Karim har inget tålamod och är väldigt arg hela tiden. Han trivs inte i skolan och hotar familjen,

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15

MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL. Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 2010-10-14 MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE FÖR PROGRAM TILL DETALJPLAN FÖR GÅRÖ 1:69 (ÅVC) I GNOSJÖ TÄTORT Plats: Kommunhuset, Sessionssalen Tid: Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 18:00-19:15 Närvarande:

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan

Alla får ligga. strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan Alla får ligga strategier i förförelsekonst för den moderna gentlemannen och kvinnan 001 FÖRSPEL IN 168 KAPITEL ETT N o 001 013 Rätt inställning KAPITEL TVÅ N o 014 022 Utsidan KAPITEL TRE N o 023 051

Läs mer

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna

15-03-03. hem ETT. sammanställning Homeparty hos Hanna 15-03-03 hem ETT sammanställning Homeparty hos Hanna innehåll Homeparty hos Hanna Sammanfattning av workshopen Slutsatser resultat 3 6-10 11 Homeparty hos Hanna Bostadens upplägg och innehåll Vi hade bjudit

Läs mer

Shakedown inför rallycross EM och SM.

Shakedown inför rallycross EM och SM. Shakedown inför rallycross EM och SM. Jag fick en inbjudan till Strängnäs där dom svenska EM- förarna i rallycross skulle hålla en presskonferens och shakedown inför 2007 säsong. Tanken att åka ner lockade

Läs mer

Trygghet i Haninge ur ett ungdomsperspektiv. En undersökning utförd av unga kommunutvecklare 2015

Trygghet i Haninge ur ett ungdomsperspektiv. En undersökning utförd av unga kommunutvecklare 2015 Trygghet i Haninge ur ett ungdomsperspektiv En undersökning utförd av unga kommunutvecklare 2015 Trygghet i Haninge ur ett ungdomsperspektiv Sommaren 2015 arbetade fem kommunutvecklare 1 med en undersökning

Läs mer

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten

8. Kennet den sjunde hjärtinfarkten Som vanligt kom smärtan plötsligt. Känslan av att ha en elefant gåendes på bröstet börjar bli välbekant. Men nu ligger han äntligen i ambulansen, i tryggt förvar bredvid de erfarna ambulansmännen. Morfinet

Läs mer

Kasta ut nätet på högra sidan

Kasta ut nätet på högra sidan Kasta ut nätet på högra sidan Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Ps 89:12-14; Joh 21:1-14; AC 10061:1,2. Se sista sidan!) Tidigt på morgonen stod Jesus på stranden, men lärjungarna visste inte

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm

Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm Hedengrens bokhandel, Stureplan, Stockholm En person (tillika författaren som skrivit boken under pseudonym för att hon ville vara anonym) hade i egenskap av kund beställt två ex åt sig själv från Hedengrens

Läs mer

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2.

De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. De Complete 180: Andy Esche, personliga vittnesbörd Grundare av MissingPets.com 1. Mitt namn är Andy Esche, grundare av missingpets.com. 2. Under mitt liv, har Gud gett mig två visioner att hjälpa människor.

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater

Citat under kommunfullmäktige från våra förtroendevalda moderater Ett kommunfullmäktigeprotokoll från ett moderatperspektiv Kommunfullmäktige, Gävle kommun Sammanträdesdatum: 2015-07-08 Plats: Stadshuset, Spegelsalen Tid: Kl. 14:00 19.00 1. Utökat kommunalt engagemang

Läs mer

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin

Mitt liv som mobbad. Wiveca Wendin Mitt liv som mobbad Wiveca Wendin 1 Mitt liv som mobbad Copyright 2012, Wiveca Wendin Ansvarig utgivare: Wiveca Wendin Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-1642-3 2 Innehåll 1. Några ord av författaren

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Titta! säger Maja. Nu har det hänt

Titta! säger Maja. Nu har det hänt kapitel 1 En sjungande hund Titta! säger Maja. Nu har det hänt igen! Hon sträcker över tidningen som hon läser och visar Lasse en artikel. Lasse och Maja sitter i var sin skön fåtölj i Majas källare. Där

Läs mer

Motgång gav ny framgång

Motgång gav ny framgång Motgång gav ny framgång När Monica Åberg och Sofie Selanders Kinaspecialiserade resebyrå fick rejäla motgångar "tack vare" viruset SARS så såg tjejerna en möjlighet att kunna satsa på det gemensamma intresset

Läs mer

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011

Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Rapport från besök i Rameshwari school, Khamare 14-16 oktober 2011 Jag, Jenny Adhikari, min man MadhuSudan, samt vår halvåriga dotter Agnes i sällskap med två svenska kvinnor vid namn Isabella och Veronique,

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar:

Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Nina Unkuri ställer sitt brev till Avelsstiftelsen ( SIFavel ) och det är SIFavels anställda avelsledare Heimir Gunnarsson som svarar: Heimir tillträde sin befattning som anställd på halvtid 1. januari

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

MOTION. Muskler. Träning

MOTION. Muskler. Träning MOTION Muskler Oftast när man pratar om muskler så menar man skelettmusklerna, alltså dom musklerna som gör att vi t.ex kan gå,prata osv. Skelettmusklerna täcker hela skelettet och vi har ganska god kontroll

Läs mer

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman

Utvärdering Filmkollo 2010 - målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman Utvärdering Filmkollo 2010 målsman v.26, 27 & 31. Var informationen innan kollot tillräcklig? (57 svar) 60 50 40 30 20 10 0 Ja (98%, 56 st) Nej (2%, 1 st) Om nej, vad

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut

Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut Övningar till avsnitt 3 - Leva inifrån och ut I den första övningsdelen började du stärka din självbild bland annat med hjälp av en lista med positiva affirmationer anpassade just för dig. Förhoppningsvis

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det.

En dag var jag ner i källaren då såg jag ett brev vid den magiska dörren jag gick dit men jag var lite rädd men det vart bättre när jag öppnde det. Magiska dörren 1 - Hej Hej jag heter Olle jag går på en skola som heter Oskarsskolan. Jag bor på Gotland och jag är rädd för min vikarie. Hon är ganska gammal och och hon är sträng hon hade det inte så

Läs mer

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR

Ali & Eva KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE KORTA SVAR KAPITEL 7 LÄSFÖRSTÅELSE Rätt eller fel? rätt fel det kan man inte veta 1. har sovit dåligt därför att han har ont i kroppen. 2. Den här måndagsmorgonen är det vackert väder. 3. Eva gav ett blå- och vitrandigt

Läs mer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer

Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Sjukvårdens betydelse för tonårsbarn som mister en förälder i cancer Tove Bylund Grenklo, PhD, beteendevetare 20 februari 2015 Tove Bylund Grenklo Oundvikligt Dödsfallet (förlusten) och sorgen Påverkbart

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Sova kan du göra när du är pensionär

Sova kan du göra när du är pensionär Sov gott! Sova kan du göra när du är pensionär Helt sant. Risken är bara att det blir det enda du orkar med. I alla fall om du inte tar det lite lugnt redan i dag. Utan sömn tar kroppen stryk. Det gäller

Läs mer

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm

Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner. Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm Föräldrajuryn - om barn och mobiltelefoner Mars 2006 Konsumentföreningen Stockholm 0 Sammanfattning Konsumentföreningen Stockholm har genomfört en undersökning i Föräldrajuryn om barn och mobiltelefoner.

Läs mer

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen

Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Besöksnöjdhetsenkät, avdelningen för Områdesutveckling vt 2016, SoF Innerstaden, vuxen Påståenden (1 = stämmer sämst och 4 = stämmer bäst), 2015 års resultat i blått 1 Personalen lyssnar, förstår och respekterar

Läs mer

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar.

Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. PROJEKT POLISEN: Polisrytteriet, del 1 Jag ringde upp Lars Östrell som har hand om polishästarna här i Malmö och ställde några frågor om polishästar och hur de jobbar. Hur gamla är hästarna? De är mellan

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja!

dom hem och hämtade en stor badbalja och stoppade mig i den. - vad ska vi kalla den? undrade ett barn. - Då sa ett anat barn kanske Padis. - Ja! ÖNSKE BOKEN Önske boken Nu ska ni få höra om när jag var 13 år, 9 månader, 5 dar 3 timmar och 17 sekunder. Jag bodde i Stockholm med min familj. Jag hade två syskon dom heter Erik och Amanda. Min mamma

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder SÅ Tycker SPF Seniorerna Valfrihet Ekonomi Bostäder SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation för seniorer. Vi finns i hela landet och har cirka 270 000 medlemmar fördelade

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör

Scen 1. Personer. 1977 är Emma 38 och. emma jerry robert en servitör 1978 Scen 1. Personer emma jerry robert en servitör 1977 är Emma 38 och Jerry och Robert 40. * Betrayal hade premiär på National Theatre i London, 15 november 1978, i regi av Peter Hall. Pub. 1977. Vår.

Läs mer

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt.

Och detta ska göras utan väntan på beslut om väg 111:ans flytt. Till Planutskottet i Höganäs kommun Planavdelningen, Jakob von Post UTVECKLINGEN AV NYHAMNSLÄGE Sammanfattning Med stor oro ser Nyhamns Byförening på den avsaknad av utveckling som nu tycks gälla för vår

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden

Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Politiker i Samhällsbyggnadsnämnden Under det senaste året har en tydlig bild vuxit fram av att Samhällsbyggnadsnämnden i Huddinge borde byta arbetssätt. Framför allt när det gäller omvandling av befintliga

Läs mer