David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program."

Transkript

1 Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr David Good Tel Fax Södra Cell Värö David.good@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2004 Datum Onsdagen 9 juni 2004 Plats Vid protokollet Närvarande Distribution Södra Cell Värö, ca 18 km norr om Varberg David Good, ÅF-Celpap AB Enligt bifogad deltagarförteckning Närvarande samt SHK arkiv, SHK hemsida. 1 Inledning Dagen började med busstransport från hotell Fregatten i Varbergs hamn Vid framkomsten till Värö var det inskrivning och kaffe med fralla serverades. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. 2 Jonas Eriksson från Södra Cell Värö informerade om Södra koncernen. Södra är ett kooperativ ägt av skogsägare i södra Sverige. Den årliga omsättningen är cirka 13 Mdr kr, man har anställda och medlemmar i kooperativet. Koncernen är uppdelad i delbolagen: Södra Wood Products, Södra Skog, Södra Cell och Södra Biobränsle. Södra Cell Värö startades upp På bruket har man arbetat för att få ner sjukfrånvaron och bli långtidsfrisk. Nu har man en långtidsfriskhet på 37,5%. År 2001 var Värö Sveriges friskaste företag med över 300 anställda. Medelåldern på Värö är 47 år med en medelanställningstid på 20 år.

2 Protokoll 2 Värö tillverkar ton TCF barrmassa per år. Man helt gick över till TCFmassa Idag är produktionskostnaden för TCF lägre än för ECF. Av råvaran är 40% sågverksflis, resten rundved. Kontrollen på fiberråvaran är strikt,man har stackar med olika vedkvaliteter för att kunna blanda till massor med önskade egenskaper. Den TCF som produceras har högre dragindex än ECF. Värö har en en-linje filosofi med så få apparater som möjligt i processen. Fiberlinjen har 10 batchkokare. Massatvätten i blekeriet har en utlagd kapacitet på 600 ton/dygn, men man kör nu på ton/dygn. Torkmaskinen är från På återvinningssidan finns tre indunstningslinjer, vilka är sammankopplade. Den nya sodapannan togs i bruk i juni Värö har en mesaugn. Barkförgasning ger gengas till mesaugnen. På Värö uppmuntrar man till att prova att köra processen på lite olika sätt för att hitta det mest optimala sättet. 3 Hans Andersson berättade om projektet med den nya sodapannan. Den förra sodapannan var från fabrikens uppstart Den var utlagd för ton TS/dygn. Mot slutet gick den med ton TS/dygn. Projektet för den nya sodapannan gick under benämningen VB-375. I detta projekt ingick även ny kondensatrening, ny vitlutsoxidationsanläggning samt uppgradering av pumpar och rörledningar i framförallt massafabriken. Den totala kostnaden för dessa tre delar var drygt 600 miljoner kr. Sodapannan köptes som turn-key leverans av Andritz, förutom att Värö skötte gjutningen av bottenplattan. Värö har hela tiden haft insyn och varit aktiv i designen och byggandet. Från att upphandlingen var klar i slutet av augusti 2000 till att det var lut på pannan tog det ca: 21 månader. Pannbotten är av studdade kolstålstuber. Löpöppningarna är gjorda av Sanicro 38. Man har transitionslinjen för compound tuber/kolstålstuber 28 m upp i pannan, precis ovanför instegsluckorna vid skyddstaket. I överhettarböjarna valde man Sanicro 28. Konstruktionstrycket är 115 bar. Då Värö planerade för sin nya sodapanna hade man bland annat följande krav: Den skulle ha Utbyggnadsmöjligheter, låga Emissioner, hög Tillgänglighet, vara Servicevänlig, bra Arbetsmiljö samt vara CE-märkt.

3 Protokoll 3 Etapp 1 Etapp 2 (Flytt av frontväggen 1,5 m samt ytterligare ett rökgasstråk) Dimensionerings data (ton TS/dygn) Luttorrhalt (%) Ånga (ton/timme) Ångtemperatur ( o C) Tryck (bar) Bottenarea (m 2 ) Pannan har vertikalluftsystem Primärluft med temperaturen 150 o C står för 35% Sekundärluftregistret där även svaggaserna destrueras har 4 nivåer och står för 40% av lufttillförseln. Sekundärluften är cirka 150 o C. Överluftens sex nivåer står för 25%. Utsläppsvärdena är O 2 : 1-1,5%, CO: ppm, NO x : ppm. Normalt körs de två översta nivåerna samt det understa på överluftregistret. De övriga är till för eventuella framtida kapacitetsökningar. De första veckorna upplevde man problem med varierande smältaflöde med periodvis överhettad smälta. Ett löp byttes efter 2 månader. Pannan körs nu med ett luttryck på 0,7-0,8 bar isf 1,3 som man hade i början. Från början styrdes undertrycket i sodalösaren och mixtanken av samma fläkt vilket gav problem med fukt i redlersystemet, Efter installation av en separat fläkt för mixtanken löstes problemet med fukt i redlersystemet. Man hade stråkbildning i imkondensorn. Man var tvungen att genomföra återkommande syratvättar av imkondensorns värmeväxlare. Pannan kördes i 16 månaders innan första tvätten gjordes på rökgassidan. Två nya sotblåsare har installerats i efterhand. Värö upplever att tillgängligheten på pannan har varit hög, man har låga emissioner, man har hög reduktionsgrad (94-95%) på grönluten, pannan är servicevänlig, pannan upplevs som stabil att köra. Man kör i normalfallet bara åtta av de 12 lutsprutorna. Kvarvarande åtgärdspunkter är att förbättra smältasplittringen och ny typ av lutsprutor med spettautomatik. Man är nöjd med temperaturövervakningssystemet på överhettarna. Pannan har 24 st botten temperatursensorer. Smältalösaren har tre sidomonterade omrörare. Vid revisionsstoppet i oktober 2003 var både smältalösarens innerväggar och omrörarnas blad rena.

4 Protokoll 4 Det finns endast ett provtagningsrum. Det ger långa ledningar, men man tycker ändå att fördelarna överväger. Ett fallskydd är installerat för att användas vid montage av skyddstaket, ställningsarbetarna kopplar på sig en wire som spänns ovanför skyddstakbalkarna. FRÅGOR: Raimo Suvanto, Korsnäs: Hur ofta spettas sprutorna? Hans Andersson: Ofta, minst en gång i halvtimmen. Inom en nära framtid kommer spettningsrobotar att införas. 4 Magnus Johansson, Södra Cell Värö, berättar om att arbeta i projektet med den nya sodapannan. Den bästa påverkan på utformningen får man i ett tidigt skede. Det är också viktigt att man är kontinuerlig i sitt deltagande. Det är mycket viktigt med kontakten mellan skiftlagen och projektorganisationen. En person från varje skiftlag utsågs till kontaktman för projektet. Det är viktigt att man är en projektdeltagare och inte bara en projektmedlem för att projektet ska lyckas. Det är bra med kritik, men den ska vara konstruktiv, dvs man ska gärna ge några förslag på lösningar isf att bara ställa tvivlande frågor. FRÅGOR: David Good, ÅF-Celpap: Har erfarenheterna sammanställts i skriven form? Magnus Johansson: Nej, inget inom varken Södra Cell Värö eller koncernen. 5 Kent Männistö, Södra Cell Värö, berättar vidare om projektet med den nya sodapannan. För att man skulle få mer plats vid löprännorna så valde man sidomonterade omrörare på lösartanken isf toppmonterad omrörare. Hittills så har de sidomonterade omrörarna hållit tätt, men Värö har varit rädda för att det kan bli lite läckage vid omrörarmotorerna. Trots att man har smalare lutsprutor nu så har man ingen pluggning som man hade på förra pannan. Man valde bort den ångdrivna matarvattenpumpen på den nya pannan. För att förbättra säkerheten så är det ställningsbyggare som bygger skyddstaket och inte sodahusoperatörerna. Inför uppstarten av den nya pannan så satsade man mycket på utbildning av operatörerna. Det var dock svårt med utbildningen eftersom det inte fanns någon hårdvara att utbilda på. Utbildningen skedde på operatörernas lediga tid och det kändes som om operatörerna blev av med lite för mycket ledig tid. Värö börjande utredningsarbetet inför en ny sodapanna år 1997.

5 Protokoll 5 6 Sven B Lahti, DNV Sundsvall, berättade om säkerhet i sodahus, Skador på rörledningar. DNV startade 1864 och är framförallt starka inom marinindustrin där man inspekterar 17 % av världstonnaget. DNV är ett globalt företag med 300 kontor i 100 länder. Koncernen har anställda och huvudkontor i Oslo. Den totala omsättningen är 5,8 Mdr norska kronor. I Sverige har DNV cirka 800 anställda. DNV arbetar som oberoende tredje parts organ med: 1. Besiktning och provning åt industrin och kärnkraftindustrin 2. Maritima tjänster åt redare, den maritima tillverkningsindustrin samt maritima myndigheter. 3. Certifiering av kvalitets- och ledningssystem samt CE-märkning för produkter. Förutom att vara ett oberoende tredje partsorgan arbetar DNV också med konsulttjänster inom teknik och utbildning. Sven delar in sin presentation angående skador i rörledningar i de tre kategorierna: mekaniska skador, korrosionsskador samt skador p.g.a. sprickbildning. Mekaniska skador Mekaniska skador kan uppkomma vid ång- och vätskeslag då ånga och vätska blandas. Mekaniska skador kan även uppkomma vid tillfälliga tryckstötar till exempel då ventiler öppnar eller stänger för snabbt. Tryckstötar kan också uppstå vid start och stopp av pumpar. Resultatet av dessa tryckstötar kan vara att rörledningar flyttar på sig och/eller att det uppstår sprickor med efterföljande läckage. Har en rörledning flyttat på sig ska fixpunkter och stöd återställas och ev förstärkas. Rörledningen behöver ej alltid dras till ursprungligt läge om den inte är ansluten till känslig som ex v turbin, pumpar e dyl. Då krävs oftast kapning. Efter återställningen ska man kontrollera utsatta delar med MT- eller penetrant provning. Som vanligt gäller att man ska tänka efter redan på konstruktionsstadiet så att dessa problem inte uppstår! Korrosionsskador Allmän korrosion är normalt inget problem, men man ska se upp med gamla kolstålstuber i lutmiljö. Man ska också se upp med utblåsningsledningar från säkerhetsventiler. Många ventiler kan läcka en aning. De är ofta varma och har till gång till syre. Då kan ledningarna korrodera bort.

6 Protokoll 6 Galvanisk korrosion kan uppstå vid svetsen mellan kolstålstuber och rostfria tuber. För isolerade rör kan man använda röntgen. Vid röntgen syns även korrosionen på insidan av röret. Erosionskorrosion uppstår i rörledningar som t.ex. matarvattenledningar där strömningshastigheten är hög. Risken för erosionskorrosion ökar vid supertjocklut d.v.s. där torrhalterna är över 72%. Man har ofta höga strömningshastigheter i rörledningar eftersom man kör ofta med högre last än vad sodapannan är utlagt för. Sprickbildning Sprickbildning kan uppstå pga vibrationer eller lågcykelutmattning. Rostfria stål och titan är mer känsligt för vibrationer än kolstål. Lågcykelutmattning är ofta expansionsrelaterat. För att åtgärda sprickbildning så kan man dra om rören eller ändra på upplagen. Termiska sprickor är ofta väldigt små och talrika och kan finnas tex vid vatteninsprutningar. Sprickor kan uppstå genom spänningskorrosion i syrafasta stål i alkalisk miljö. Spänningskorrosion finns också i kloridhaltig miljö. Man ska hellre använda duplex-stål t.ex. SAF 2304 än SS 2343 i alkalisk miljö. Höga torrhalter (högre än 72%) innebär också risker för spänningskorrosion. För att minska risken för spänningskorrosion i ångsystem efter insprutningar så skall man minska inläckaget av NaOH till insprutningsvattnet och ev. höja ångtemperaturen. 7 Hans Andersson berättar om kondensatrening För cirka 10 år sedan drabbades Södra Cell Värö av en läcka i en väggtub. Orsaken befanns vara kalciumbeläggningar. Efter detta har man arbetat mycket med att hålla kalciumkoncentrationen på en låg nivå. I och med bygget av den nya sodapannan så byggdes också en ny kondensatrening, ny kondensattank, två nya precoatfilter och två nya blandbäddsfilter. Varje år har man tagit ut tubprover för analys. I den nya sodapannan har undersökningarna visat att magnetitskiktet är fritt från beläggningar och av god kvalitet. 8 Hans Andersson berättade om lutjäsning De nya lutcisternerna som byggdes när den nya sodapannan togs i drift är på 800 m 3 vardera. Luten har en torrhalt på 73% och en temperatur på 117 o C. För ett par år sedan jäste tjockluten kraftigt. Vid tillfället i fråga hade omrörarna i de nya cisternera varit avstängda i 2-3 dygn. Cisternerna var fyllda till 80%. Jäsningen var kraftig med stor gasutveckling. Idag är max fyllnadsgraden satt till

7 Protokoll 7 60% för att förhindra liknande jäsning i framtiden. Man har också installerat nödkraft på omrörarna till dessa cisterner. FRÅGOR: Raimo Suvanto, Korsnäs: Varför jäste luten? Hans Andersson hade inget svar, diskussioner har förts med Kvaerner. Ur publiken: Det här även jäst på andra ställen med högre torrhalt på luten. Mikael Ahlroth, : Saken har tagits upp av. Det finns ett förslag till en undersökning av orsakerna till jäsning. Beslut kommer att fattas vid nästa styrelsemöte i början på september. Efter Hans presentation så serverades lunch på personalmatsalen. 9 Utdelning av operatörscertifikat Marcus Wahlström från Skogsindustrins Utbildning i Markaryd delade med assistans av Christina Wassmo, ÅF-Celpap, ut certifikat och körkort till de av årets nybakade operatörer som var på plats. De nya operatörer som inte kunde komma på träffen får sina certifikat skickade till respektive bruk. På plats för utdelning på Värö var: Björn Eriksson, Billerud Skärblacka AB Anders Eriksson, Södra Cell Mönsterås Peter Tour, Södra Cell Mönsterås Johan Idberg, Södra Cell Mörrum Kent Olausson, Södra Cell Värö Jari Tuohimaa, Vallviks Bruk AB 10 Rundvandring i sodahuset Efter lunch så var det rundvandring i sex grupper i pannhuset för den nya pannan. Pannan och pannhuset var mycket rent och snyggt. Vi fick reda på flera detaljer som man hade tänkt på vid upphandlingen. Värö hade valt de största man luckorna som Andritz kunde leverera. Man hade placerat eluttag vid manluckorna. Värö har valt att måla golv och balkar i pannhuset för att det skulle bli trivsamt. Man hade installerat två toaletter i sodahuset för att användas vid de årliga stoppen. Man hade tänkt på att ta bygga rännor som tar hand om spolvattnet vid rengöring av pannan. I manöverrummet har man en bildprojektor så att man projicera upp den intressantaste bilden till alla operatörerna. Man hade en separat monitor som

8 Protokoll 8 bara skulle visa de 15 mest prioriterade larmen. Under upphandlingen hade man kravställt temperaturen i pannhuset. Denna ventilation fungerar dock inte helt perfekt än. Smältasplittringen fungerar inte helt optimalt ännu vilket resulterar i en hög ljudnivå då smältan rinner ner i lösartanken. 11 Ringhals infocenter Efter rundvandringen i sodahuset så åkte vi till Ringhals infocenter där ett intressant föredrag om kärnkraften och dess betydelse i Sverige förevisades. Efter detta besök bar det av mot Varberg och kvällsaktiviteten. 12 Middag På kvällen serverades en vällagad och god middag på Varbergs fästning. Under middagen stod en trubadur för underhållningen. Några sodapanneinspektörer tog tillfället i akt och bjöd på några roliga historier. Vi tackar Södra Cell Värö för en väl planerad och genomförd sodapanneträff Protokollet och fotografier från dagen finns på s hemsida

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Mette Jansson 2003-08-18 1 300019 Tel 08-657 12 98 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Mönsterås mette.jansson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2003 Datum 21 maj 2003

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista.

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista. Protokoll SPT11 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 Korsnäs AB lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2011 Datum Torsdagen den 24

Läs mer

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson Innehåll Inledning... 4 Plan... 4 Historik... 4 Smältatömning... 4 Bottentvätt...

Läs mer

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk)

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk) Protokoll 1(12) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Vallviks Bruk lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2000 Datum 2000-05-03 Plats Vallviks Bruk

Läs mer

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen!

Skog 2013. Hetvattenoxidation, igen! Skog 2013 Hetvattenoxidation, igen! www.boilerservice.se benny.gustafsson@boilerservice.se Hetvattenoxidation år 2000! Hetvattenoxidation år 2000! Ett nytt fall av extrem hetvattenoxidation konstaterades

Läs mer

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF Innehåll 1. Organisation 2. i tiden 3. Sodapannor i Sverige och (Norge) 4. Anmälda incidenter 5. Rekommendationer 6. Utbildning 7. Standardiseringsarbete 8. Erfarenhetsutbyte

Läs mer

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5 Sidan 1 av 5 Kund Projekt/Anläggning SCA Östrand Södra Cell AB Värö Valmet Valmet Södra Cell Mörrum Rottneros Vallvik Skoghall Leverans stativ-lådor Leverans av omkring 15 st KK-stativ och ca. 50 fältlådor.

Läs mer

Se deltagarförteckning

Se deltagarförteckning Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2002-06-03 1 504143:65 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Iggesunds Bruk lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2002 Datum 2002-05-23

Läs mer

TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008

TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008 TILL KEMILÄRARE SOM VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS HÖSTFORTBILDNING 2008 Södra Cell Värö 28-29 oktober 2008 Kommentarer från tidigare fortbildningar Några kommentarer från deltagarna 2007 på

Läs mer

Kylsystem för löprännor

Kylsystem för löprännor Rapport Markus Vickman, Peder Lundström Projektansvarig Datum Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 Handledare Mathias Dahlbäck Markus Vickman, Peder Lundström 2015-11-12 2(15) Sammanfattning Vi hade

Läs mer

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19

Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 2014-03-19 Skogsindustridagarna 2014 Utmattningsskador hos batchkokare? 1 Först lite information om hur en batchkokare fungerar Vid satsvis kokning (batchkokning) fylls kokaren med flis, vitlut och svartlut. Kokvätskan

Läs mer

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson Certifieringsutbildningar i fiberlinjen Kokericertifieringen Blekericertifieringen Certifieringsutbildningarna Syfte: Utbildningarna ska ge förståelse och säkerställa grund- och spetskunskaper inom befattningsområdet,

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2013 SCA Munksund planerar ett 400 miljonersprojekt som ska fördubbla hastigheten på PM till 1100 m/min. Sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk, stephanie.esk@spci.se

Läs mer

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen.

Alla besökande var spända på att få information om Östrand och speciellt sodapannan SP 6 med dess höga ångdata och hur man löst de problemen. Protokoll SPT 07 1(14) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2007-06-08 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 SCA Graphic Sundsvall AB; Östrand lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska

Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska VVS VÄRME, VENTILATION, SANITET & KYLA 7 yrkesbeskrivningar med många möjligheter Hitta ditt yrke inom installation På lätt och kortfattad svenska Finns även att ladda ner på engelska och arabiska på installatorsforetagen.se/yrken

Läs mer

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af. Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 1998 Datum och tid 1998-05-27 Plats Piteå Havsbad

Läs mer

Lars Andersson ÅF-IPK AB

Lars Andersson ÅF-IPK AB Sida 1 av 9 Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1999-06-23 1 501803:25 Tfn 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-653 91 36 Tofte Industrier lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Projektarbete Södra Cell Värö Richard, Tony, Mats, Ilja

Projektarbete Södra Cell Värö Richard, Tony, Mats, Ilja Projektarbete Södra Cell Värö 2014-2015 Richard, Tony, Mats, Ilja Problemdefinition Inläckage av syra vid regenerering av VKT(totalavsaltatvatten)- och Blandbäddsfilter efter regenereringsprogrammet har

Läs mer

Vissa saker måste alltid fungera! Vi ordnar vatten i kranarna medan ledningarna repareras

Vissa saker måste alltid fungera! Vi ordnar vatten i kranarna medan ledningarna repareras FOTO: PETER CEDERLING Vissa saker måste alltid fungera! Vi ordnar vatten i kranarna medan ledningarna repareras Detta är Proco Services unika tjänster som är smarta och ekonomiska samt utför rörarbeten

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2014 Pernilla Utterström på Inspecta ser en förändring mot tidigare år då stoppen ofta tar hela dygn i anspråk, även sena kvällar och nätter ett tecken i tiden menar hon. Sammanställning av brukens

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta

KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta KÄLLARYTTERVÄGGEN Väggen är putsad, oklädd eller klädd med tapet eller plastmatta Problemet Det finns en synlig skada på ytan, t ex mörkare fläck, rinnmärken, saltutfällningar mm. Alternativt att ytskiktet

Läs mer

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Innehåll 1. Vakuumfunktion 2. Installationsvarianter 2.1 Symboler 2.2 Installationer 2.2.1 Kontinuerlig drivvätska 2.2.2 Kombinerad drivvätska 2.2.3 Sluten drivvätska

Läs mer

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.:

Bruksanvisning. Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: Bruksanvisning Hydroforpump 230V 1,200 W Art.: 90 27 885 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan

Läs mer

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista 2012 Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista Siljan Allards AB www.siljanallards.com Siljan Allards är en av Sveriges större tillverkare av rostfri processutrustning; Kombinationen av Ca 30 års erfarenhet

Läs mer

NORDIC PP inomhus avloppssystem

NORDIC PP inomhus avloppssystem NORDIC PP inomhus avloppssystem Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisning följs. Pipelife

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-4-7 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 15 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 29, EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska

Läs mer

2 Presentation av Billerud Skärblacka AB

2 Presentation av Billerud Skärblacka AB Protokoll 1(9) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 2001-06-28 1 503286:65 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Billerud Skärblacka AB lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2001 Datum

Läs mer

Skadeinformation från utlandet. Skog 2013, Sundsvall 22 mars Per-Anders Ottosson [Inspektör] Max Johanson [Inspektionschef]

Skadeinformation från utlandet. Skog 2013, Sundsvall 22 mars Per-Anders Ottosson [Inspektör] Max Johanson [Inspektionschef] Skadeinformation från utlandet Skog 2013, Sundsvall 22 mars Per-Anders Ottosson [Inspektör] Max Johanson [Inspektionschef] Agenda Metso Power Cirkulationsproblem BFB panna, Europa Sodalösartankexplosion,

Läs mer

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

NYA. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 NYA Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095

Nya. Fritidshus toaletter. Art nr. 1095 Nya Fritidshus toaletter Art nr. 1095 Förbränningstoalett 26.495 SEK Toamoa Förbränning Art nr 1002-02 Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Två förbränningsprogram Säker Lätt installerad Toamoa är en

Läs mer

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Sid 1 (5) RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Avd: Utskriftsdatum Projektnr Lut och Kraft, sodapannan 0001 Tjänsteställe, Utfärdare Reg nr Extern klassificeringskod Max Baroutsis A B Distribution Nyckelord

Läs mer

Rapport från Skadegruppen

Rapport från Skadegruppen Rapport från Skadegruppen Bjarne Öberg, SCA Ortviken Ordförande Skadegruppen vok@afconsult.com www.vok.nu Värme- och Kraftkonferensen, Stockholm den 16 november 2010 1 Föredraget i korthet Vad är Skadegruppen?

Läs mer

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2016-06-10 Ärendenr: NV-08848-15 Mål nr M 11173-15 angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-02-14 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 7, år 2014 vecka 7, år 2014 2 (19) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,2 procentenheter och

Läs mer

Tryckramar. Tekniska data PRODUCT SHEET

Tryckramar. Tekniska data PRODUCT SHEET Tryckramar Tryckramar används för att minska virkets deformation, särskilt i de övre virkeslagren. Detta leder till minskad nedklassning. Dessutom uppnår man extra stabilitet i virkespaketen och en effektiv

Läs mer

PP inomhus avloppssystem

PP inomhus avloppssystem Installationsanvisning PP inomhus avloppssystem Denna produkt är anpassad till Branschregler Säker Vatteninstallation. Leverantören garanterar produktens funktion om branschreglerna och monteringsanvisning

Läs mer

Om Imtech. Dagens Imtech startade 1993

Om Imtech. Dagens Imtech startade 1993 Imtech Industrirör Om Imtech Dagens Imtech startade 1993 - men har rötter från 1860 Antal anställda är 29 000 Omsättningen uppgår till cirka 5,1 miljarder euro Bolaget är noterat på börsen i Amsterdam

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-7-8 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 28 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 28,2 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 0601050/1 IM-P060-04 ST Issue 1 HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 1. Generell säkerhetsinformation 2. Generell produktinformation 3. Installation 4. Driftsättning 5. Drift

Läs mer

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad.

Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Ett av Sveriges ledande företag när det gäller värmeväxlare och rörentreprenad. Tradition och framtidstro När vi på RAMAB ser framåt gör vi det med utgångs punkt från vår mångåriga kompetens och erfarenhet.

Läs mer

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN På kommande sidor följer en kortfattad bruksanvisning som beskriver handhavandet av framkallningsmaskinen CEAPRO. Bruksanvisningen är till största delen en ren

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har försämrats med 1,6 TWh sedan föregående rapport och uppgår

Läs mer

ROBUST Elektriska värmefläktar för tuffa miljöer

ROBUST Elektriska värmefläktar för tuffa miljöer Elektriska värmefläktar för tuffa miljöer Elektriska värmefläktar för tuffa miljöer Robust är en serie elektriska värmefläktar som passar i miljöer som ställer höga krav på säkerhet som t.ex. i brandfarliga

Läs mer

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista

Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista Nov 2007 Skruvtubsväxlaren AlfaTwist Referenslista Siljan Allards AB www.siljanallards.com Siljan Allards är en av Sveriges större tillverkare av rostfri processutrustning; Kombinationen av Ca 30 års erfarenhet

Läs mer

VB14 och VB21 Vakuumbrytare Installations- och underhållsinstruktioner

VB14 och VB21 Vakuumbrytare Installations- och underhållsinstruktioner 0190150/1 IM-P019-05 ST Issue 1 VB14 och VB21 Vakuumbrytare Installations- och underhållsinstruktioner 1. Generell säkerhetsinformation 2. Generell produktinformation VB14 3. Installation 4. Driftsättning

Läs mer

Fritidshus toaletter N-2014:1

Fritidshus toaletter N-2014:1 Fritidshus toaletter N-2014:1 Förbränningstoaett Toamoa Förbränning Svensktillverkad Hygienisk Avloppsfri Energisnål Två program Säker Lätt installerad Miljövänlig Toamoa är en elektrisk förbränningstoalett

Läs mer

System som förebygger vattenskador. Villa Stuga Lägenhet

System som förebygger vattenskador. Villa Stuga Lägenhet System som förebygger vattenskador Villa Stuga Lägenhet Utrustning Offentlig miljö Byggarbetsplats WaterFuse Villa vattensäkrar huset WaterFuse - Villa är ett komplett system som minimerar risken för vattenskador.

Läs mer

KLA-RW6464. Spjällbackventil KLA-RW6464. Storlek DN40 - DN600 Trycklass: PN6, PN10, PN25, PN40, PN64, ASA150, ASA300

KLA-RW6464. Spjällbackventil KLA-RW6464. Storlek DN40 - DN600 Trycklass: PN6, PN10, PN25, PN40, PN64, ASA150, ASA300 _spjallbackventil_130722 Sida 1(7) Storlek DN40 - DN600 Trycklass: PN6, PN10, PN25, PN40, PN64, ASA150, ASA300 Beskrivning Universellt användbar spjällbackventil för inspänning mellan flänsar. Enkelt montage

Läs mer

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns Beskrivning Monteringsbox för vätskor. Monteras mellan armatur och rörfläns för att underlätta montering respektive demontering. För justering av avståndet mellan ventil och rör med max ±20 mm för DN 50-150

Läs mer

BASIC 4. Backströmningsskydd BACKSTRÖMNINGSSKYDD BASIC BASIC 1 OCH BASIC 4 HAGAB INSTALLATION, DRIFT OCH SKÖTSEL BASIC BASIC 2

BASIC 4. Backströmningsskydd BACKSTRÖMNINGSSKYDD BASIC BASIC 1 OCH BASIC 4 HAGAB INSTALLATION, DRIFT OCH SKÖTSEL BASIC BASIC 2 1 2 4 4 (med Irisspjäll) Plan förhindrar brandgasspridning via tilluftssystemet i FT(X)-system med fläktar i drift. Lämplig för bostäder, hotell och äldreboende. Typgodkänd, P-märkt. BACKSTRÖMNINGSSKYDD

Läs mer

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent Södras drivmedelsresa Från fossil konsument till fossilfri producent Detta är Södra Omsättning Virkesvolym 20,5 Mdr SEK 15,9 miljoner m 3 fub Anställda 3 400 3 massabruk och7sågverk 51 000 medlemmar 2017-02-22

Läs mer

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm

Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm CBI UPPDRAGSRAPPORT PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A, Stockholm www.cbi.se CBI Betonginstitutet Konstruktioner Uppdragsrapport PX00223 Undersökning av gårdsbjälklag, Frejgatan 46A,

Läs mer

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE

INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE INBJUDAN TILL STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDARE Oskarshamn och Mönsterås 19-20 oktober 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för studie- och yrkesvägledare Skogsindustrierna och Södra arrangerar

Läs mer

ACO MIRI Teknik. Katalog 2009. Normer och anvisningar för projektering, dimensionering och installation Minipumpanläggningar

ACO MIRI Teknik. Katalog 2009. Normer och anvisningar för projektering, dimensionering och installation Minipumpanläggningar ACO MIRI Teknik Katalog 2009 Normer och anvisningar för projektering, dimensionering och installation Minipumpanläggningar ACO MIRI Teknik Normer och anvisningar för projektering, dimensionering och installation

Läs mer

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE

INBJUDAN TILL KEMILÄRARE INBJUDAN TILL KEMILÄRARE Södra Cell Värö 2-3 november 2010 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för kemilärare Den 2-3 november (v.44) arrangerar Skogsindustrierna fortbildningsdagar för kemilärare

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll 10-110 Driven vändskiva 180º HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Doc. nr. 521 14 35 Edition1 2010/02 Om handboken I den här handboken hittar du all information som behövs för att

Läs mer

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 Dränkbara pumpar TALLAS ACI 125 TALLAS ACI 200 Fig. A Fig. B MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 2 1. SÄKERHETSÅTGÄRDER Läs först

Läs mer

Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön!

Fin reklam för bruket och de satsningar som görs för att ytterligare förbättra miljön! Protokoll 1(15) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars E Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Stora Enso Skoghalls Bruk lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2006 Datum Onsdagen

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-6-3 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 27 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 28,8 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Arbeta säkert vid avluftning av fjärrkyle-/fjärrvärmerör

Arbeta säkert vid avluftning av fjärrkyle-/fjärrvärmerör UNDVIK OLYCKOR! Arbeta säkert vid avluftning av fjärrkyle-/fjärrvärmerör Arbeta säkert vid avluftning Risker vid avluftning av fjärrkyle-/fjärrvärmerör Se till att u Inandning av gaser som ansamlas i fjärrkyle-/fjärrvärmerör

Läs mer

Värme-,kyl- och återvinningsbatteri QLC(G,F,B,H) Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare

Värme-,kyl- och återvinningsbatteri QLC(G,F,B,H) Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare Bruksanvisning för installation, drift och skötsel av luftvärmare Beskrivning Säkerhetsföreskrifter och varningar Allmänt Batteriet är uppbyggt av kopparrör och aluminiumlameller. Den profilerade lamellen

Läs mer

Kraftvärmeverket har fått upp ångan igen efter årets översyn

Kraftvärmeverket har fått upp ångan igen efter årets översyn Kraftvärmeverket har fått upp ångan igen efter årets översyn Sommaren är lågsäsong för att leverera fjärrvärme. Då passar Uddevalla Energi på att se över sina anläggningar. Genomgången av Lillesjöverket

Läs mer

Korrosion Under Isolering (CUI)

Korrosion Under Isolering (CUI) Korrosion Under Isolering (CUI) Typiskt isolerat rör Plåt beklädnad Rör Isolering Varför Används Isolering: Personligt Skydd Energi Effektivt Process Kontroll Buller Reducering Frysskydd Brandskydd CUI

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-03-07 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 10, år 2014 vecka 10, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,0 procentenheter och

Läs mer

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. ATV spruta Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning ATV spruta Art.: 90 15 552 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du installerar

Läs mer

Effektivare värmeåtervinning från våta gaser

Effektivare värmeåtervinning från våta gaser Effektivare värmeåtervinning från våta gaser Maria Gustafsson 1 Energieffektivisering inom skogsindustrin genom värmeåtervinning från våtluft Förprojektering och lönsamhetsbedömning av anläggningsalternativ

Läs mer

Tunneltvätt. typ VTT. Finns som standard i en- eller tvåstegsutförande. Kan även fås i flerstegsutförande på begäran.

Tunneltvätt. typ VTT. Finns som standard i en- eller tvåstegsutförande. Kan även fås i flerstegsutförande på begäran. Tunneltvätt typ VTT Finns som standard i en- eller tvåstegsutförande. Kan även fås i flerstegsutförande på begäran. Användningsområde: - Rengöring - Avfettning - Fosfatering Försäljning/produktion: Viverk

Läs mer

Opop H418/Bio Comfort Trä Pelletspanna

Opop H418/Bio Comfort Trä Pelletspanna Opop H418/Bio Comfort Trä Pelletspanna 100 stegs modulerande drift Woody Generation EN 303-5 godkänd av DTI (Danish Technological Institute). Godkänd til trykekspansion. Miljö, Energi klass A.A. MONTERINGSVÄGLEDNING

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2013-12-13 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 50, år 2013 vecka 50, år 2013 2 (19) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 67,4 procent i slutet av vecka

Läs mer

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager.

Risk Orsak Åtgärd/Kommentar. Flyktvägar, gångvägar, passager. Riskanalys Syfte: Värdera risker och miljö med sprängsotning. Framtagen av: Åke Gustavsson och Mathias Selg. AB Sprängsotning Datum: 2008-10-25 Nr: Aktivitet 1 Transport av rensningsutrustning Gasläckage.

Läs mer

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com Frisk luft från Lösningar mot radon ger friska hus med ren luft inomhus www.ostberg.com EN STRÅLANDE FRAMTID MED REN LUFT INOMHUS Radon är en hälsofara. Bor eller verkar man i en fastighet med höga radonhalter

Läs mer

MONTERING AV BOXPACKNINGAR För pumpar & ventiler

MONTERING AV BOXPACKNINGAR För pumpar & ventiler MONTERING AV BOXPACKNINGAR För pumpar & ventiler www.klinger.se trusted. worldwide. PB 01 BOXPACKNINGAR Monteringsanvisning för pumpar & ventiler PUMPAR Vikten av att en pump packas på ett korrekt sätt

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-04-11 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 15, år 2014 vecka 15, år 2014 2 (18) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,1 procentenheter och

Läs mer

OLYCKSUTREDNING - 2. Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn.

OLYCKSUTREDNING - 2. Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn. OLYCKSUTREDNING - 2 Datum 2013-11-05 Olycksutredare AH Diarienummer 20140070 Brand på i cistern på Aarhus Karlshamn. Upplysningar om branden Larmtid: Tisdag 2013-11-05, kl. 12.15 Adress: Tefac västra Kajen,

Läs mer

Materialval i massakokare. Jan Wåle, Inspecta Technology

Materialval i massakokare. Jan Wåle, Inspecta Technology Materialval i massakokare Jan Wåle, Inspecta Technology 1 Innehåll Historik Skademekanismer Korrosionsegenskaper Hållfasthet Moderna material Nya kokare 2 Historik 1 Kolstålperioden Både kontinuerliga

Läs mer

VEDOLUX ROBUSTA MILJÖVÄNLIGA VEDPANNOR

VEDOLUX ROBUSTA MILJÖVÄNLIGA VEDPANNOR VEDOLUX ROBUSTA MILJÖVÄNLIGA VEDPANNOR SVENSKTILLVERKADE VEDOLUX Att elda med ved är det absolut billigaste sättet att värma sitt hus. Med Vedolux Lambda-serien blir det billigare och enklare än någonsin.

Läs mer

Golvbrunnar och -rännor

Golvbrunnar och -rännor Golvbrunnar och -rännor Stålhårt partnerskap innehåll. TORRBRUNNAR..... GOLVBRUNNAR..... SKRÄP- OCH SANDFÅNG... Grovhall och liknande utrymmen.... Storkök..... SPÄRRÄNNOR.... Väggnära brunnar... 6. GOLVRÄNNOR...

Läs mer

Värmeväxlare för vätska/ånga, QSAA, QSAK.

Värmeväxlare för vätska/ånga, QSAA, QSAK. Värmeväxlare för vätska/ånga, Q, QK. Generell beskrivning Q: Värmeväxlaren är uppbyggd av anslutningskammare och ståltuber som är varmförzinkade i en enhet. tandard för höljet är varmförzinkad stålplåt.

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-22 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 52 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 3,6 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13

Lyfttransportvagn. Operatörsmanual. Maskinnummer: KM08600. Manual i Orginal. Konga Mekaniska Verkstad AB. Aktuell revision: 2014-11-13 Operatörsmanual Maskinnummer: KM08600 Manual i Orginal Aktuell revision: 2014-11-13 Doc: 71 Manual KM08600 Konga Mekaniska Verkstad AB Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Hälso- och säkerhetsregler...

Läs mer

Drift- och skötselanvisning. Katastrofskydd ERK-lp. Katastrofskydd typ ERK-lp.

Drift- och skötselanvisning. Katastrofskydd ERK-lp. Katastrofskydd typ ERK-lp. Katastrofskydd typ ERK-lp. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (litet rack). Det består av strömförsörjningsenhet med funktionsfördröjning, manöverreläer, lampor,

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-01-24 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 4, år 2014 vecka 4, år 2014 2 (17) Sammanfattning Fyllnadsgraden i Sveriges vattenmagasin är 60,1 procent i slutet av vecka 3

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 5 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har förbättrats med 2,4 TWh sedan föregående rapport och uppgår

Läs mer

TRYCKKÄRL KONSTRUKTIONSSVETSNING RÖRSERVICE

TRYCKKÄRL KONSTRUKTIONSSVETSNING RÖRSERVICE SVENSKTILLVERKAT KYLAGGREGAT VÄRMEPUMPAR KONSTRUERING TRYCKKÄRL LICENSSVETSNING KONSTRUKTIONSSVETSNING SVETSNING ROSTFRITT RÖRSERVICE VVS-KYLA/ISOLERING MONTAGE SMIDE KYLAGGREGAT VÄRMEPUMPAR KONSTRUERING

Läs mer

Durgo luftningsventiler för avlopp

Durgo luftningsventiler för avlopp LUFTNINGSVENTILER Durgo luftningsventiler för avlopp För att ett avloppssystem ska fungera bra är det viktigt att det är korrekt utformat och luftat. Tryckförändringar som uppstår i systemet vid användning

Läs mer

Roth shunt och fördelare

Roth shunt och fördelare Roth shunt och fördelare German quality since 1947 Påfyllning av shunt och fördelare: 1. Stäng alla ventiler på både framlednings- och returfördelarrören. 2. Stäng även ventilerna på matarledningarna.

Läs mer

SKADEPASSET 2014-10-22. Avfallspanna, Korrosion

SKADEPASSET 2014-10-22. Avfallspanna, Korrosion SKADEPASSET 1 Rökgasernas väg Juli 2014 besiktar vår riksberömde ingenjör Per- Anders Persson en avfallspanna i Värmland tillverkad år 2010. Vid 2013 års besiktning upptäcktes så pass omfattande korrosionsskador

Läs mer

GICK SEMESTERN UPP I RÖK?

GICK SEMESTERN UPP I RÖK? GICK SEMESTERN UPP I RÖK? Låt kontrollera avgassystemet nu så kan du spara tid och pengar under resan. Bryssel 1 juni 2003 Under de närmaste månaderna kommer miljontals bilar att vara på vägarna när vi

Läs mer

Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga

Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga Föreskriftsarbete Kan ändrade regler förebygga y y vissa typer av olyckor och tillbud? Björn Lindberg, RET, Arbetsmiljöverket Utbildning trycksatta anordningar 2011-11-21 1 Innehåll - Kort presentation

Läs mer

Drift & Skötsel Gaspåfyllningsskåp Pleroobia

Drift & Skötsel Gaspåfyllningsskåp Pleroobia Drift & Skötsel Gaspåfyllningsskåp Pleroobia 081205:1 QMT 7-Trond-skap Adress Amerikavägen 6 SE 393 54 KALMAR, Sweden Telefon +46(0)480 44 02 00 Telefax +46(0)480 44 00 10 Hemsida/ e-post www.qmt3.com

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I

Bruksanvisning. Vattenpump 2 benzin Art.: Annelundsgatan 7A I Enköping I Tel I Fax I Bruksanvisning Vattenpump 2 benzin Art.: 90 42 637 Annelundsgatan 7A I 749 40 Enköping I Tel 010-209 70 50 I Fax 0171-44 14 10 I www.p-lindberg.se Lycka till med din produkt från P. Lindberg! Innan du

Läs mer

Hydrologiskt läge i Sverige och Norge

Hydrologiskt läge i Sverige och Norge 213-11-25 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 48 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har förbättrats med 3,2 TWh sedan föregående rapport och

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen

Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen Stambytet i John Mattsons lägenheter på Agavägen/Larsbergsvägen 1. Hur upplevde du säkerheten mot inbrott/stöld i din lägenhet under stambytet? a. God, inga problem b. Bristfällig 19% God, inga problem

Läs mer

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE

HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE HETVATTENSPRIDARE Friggeråkers Verkstäder AB FALKÖPING TALLRIKSSPRIDARE 1 Huvudkontor Danska vägen 87 521 32 Falköping, Tel 0515-777 640, Fax 0515-801 88 Friggeråkers Verkstäder sedan

Läs mer

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser,

enkel och solid Enkel och solid design med KAVANI fi nns inga kompromisser, Stålskorstenar 1 enkel och solid En skorsten i superligan skorstenen är den absolut viktigaste delen i ett eldningssystem. Det är här som rökgaserna leds bort från förbränningen och här ska man definitivt

Läs mer