Se deltagarförteckning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Se deltagarförteckning"

Transkript

1 Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson :65 Tel Fax Iggesunds Bruk lars.e.andersson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2002 Datum Plats Folkets Hus, Hudiksvall / Iggesunds Bruk Vid protokollet Lars Andersson ÅF-IPK AB Närvarande Distribution Se deltagarförteckning Närvarande samt SHK arkiv, SHK hemsida. 1 Inledning Deltagarna i årets Sodapanneträff möttes av en strålande vacker försommardag i Glada Hudik. Efter registrering och en stärkande kopp kaffe hälsades alla välkomna av Produktionschef Leif Andersson som sedan lämnade ordet till Direktör Björn Kvick som i sitt anförande kåserade över ämnet Iggesunds kartong, en produkt som lever på mänsklig svaghet. Orsaken till det är den höga kvaliteten som kartongen från Iggesund håller. Den används som emballage till bland annat följande produkter: Whisky Läkemedel Parfymer Choklad Cigaretter Alla dessa produkter är känsliga för lukt och smak från förpackningen och dessutom är det viktigt att kartongen utgör ett lockande blickfång för att få folk att köpa en viss produkt. För det sista krävs att kartongens tryckbarhet är hög. Iggesunds Bruk anlades 1685 och då ursprungligen som ett järnverk. Omsättningen idag är cirka 5 miljarder SEK ÅF-IPK AB Fleminggatan 7, Box 8309, Stockholm. Telefon Fax Internet Org.nr Säte i Stockholm

2 Protokoll 2 En väsentlig orsak till att vi samlats till denna och alla andra sodapanneträffar är att vi skall lära av varandra för att föra utvecklingen vidare mot högre tillgänglighet och större säkerhet. Efter detta berättade Leif Andersson om dagens innehåll med föredrag och diskussioner samt det därpå följande studiebesöket. Han berättade sedan att han hade varit med på den första sodapanneträffen i Mönsterås för cirka 20 år sedan och tog upp den utveckling inom massa och papperstillverkningen som skett. Under 70-talet var tillgängligheten betydligt lägre än idag, och det gäller hela fabriken och inte bara sodapannorna. Det var ofta problem med småläckor i pannorna och diverse igensättningar. Under 80-talet förbättrades situationen, för att sedan under 90-talet bli riktigt bra. Idag börjar tillgängligheten på pannorna att närma sig 95 % av totalt tillgänglig tid, av totalt timmar. Teknikutvecklingen har varit dramatisk vad det gäller förbättrad arbetsmiljö och säkerhet. Tidigare var förhållandena ofta sådana att personalen satt direkt framför lutsprutorna med instrumenten bakom glas. Det har fokuserats på säkerheten inte minst genom s arbeten och även sodapanneträffarna har bidragit. Den moderna elektroniken har medfört en ökad drifttillgänglighet och ökad information mellan olika avdelningar och grupper med ett ständigt lärande. 2 Reduktionsgradsmätning på grönlut Anders Skoglund berättade om utvecklingsarbetet med ny utrustning för att mäta reduktionsgrad. Utvecklingsarbetet har bedrivits inom ramen för ett EU-projekt kallat SALOME. Deltagare i projektet har varit: IAF Mätteknik (Mätprogram och mätfilosofi) Siemens Instrumentutveckling Funder (Österrike) Flis till raffinör Portucel (Portugal) Avdragslut kokare Iggesund Reduktionsgrad på grönlut Inom SALOME-projektet var Iggesunds aktiviteter följande.

3 Protokoll Prover för kalibrering 2000 Installation och intrimning av mätaren 2001 On-Line reduktionsgradsberäkning För att få fram underlag för att se vad som kan tänkas påverka grönlutens reduktionsgrad togs 56 grönluts prov, 7 svaglutsprov och 15 tjocklutsprov. Vid testkörningarna framställdes grönlutar med en spridning på reduktionsgraden mellan %. För att få ner reduktionsgarden oxiderades grönluten med peroxid. Önskvärt är ett mätintervall mellan 75 och 100 %, med verkliga värden på reduktionsgraden mellan 80 och 97 %. Utrustningen monterades efter grönlutspumpen på en av de bägge sodapannorna. Utrustningen bestod av ett filter (som rensades var 5:e sekund) och en värmeväxlare för att hålla temperaturen konstant på 30 ºC. Därefter gick grönluten genom mätcellen som var cirka 15 cm lång, Flödet genom mätcellen var från början 0,5 m 3 /h men det minskades sedan till 0,2-0,3 m 3 /h vid långtidsförsöket. Det var under provet inga problem med att hålla mätcellen ren från beläggningar. Det som förorsakade att proven avbröts var att mätcellen behövdes vid försöken i Portucel. Målet för försöken vid Iggesund var att Åstadkomma en reduktionsgradshöjning Jämnare förhållanden Minskade S-utsläpp Under år 2000 genomfördes en utökad provtagning och analys av reduktionsgraden. 5 prov per vecka togs ut. Kommentarer från publiken: Mönsterås: ett prov per skift Obbola: 2 prov per dygn Inget av de närvarande bruken tar prov på smältans reduktionsgrad! En ökad reduktionsgrad ger en minskad kemikaliebelastning på återvinningssystemet.

4 Protokoll 4 Med nya stora sodapannor verkar det som om man kan hantera pannan lite hur som helst, men ändå få en bra reduktionsgrad och det kanske betyder att en kontinuerlig reduktionsgradsmätare inte är så intressant. Mönsterås ligger straxt över 90 % reduktionsgrad och det är lätt att hålla den nivån utan alltför stora besvär. 3 Materialval i tjocklutsledningar Per-Arne Nilsson höll ett föredrag om problem med lutledningar i sodahus och indunstning. Även problem med tjocklutcisterner berördes. Iggesund tog 1998 ett beslut att bygga en ny indunstning och i september 1999 togs den i drift. Med den nya indunstningen har man en avdunstningskapacitet på 220 ton/h. I och med den nya indunstningen minskade energibehovet och man erhöll en bättre tillgänglighet och utsläppen från indunstningsstationen halverades. I den nya indunstningen ingår bland annat 2 stycken trycksatta tjocklutcisterner. Godstjockleken i cirkulationsledningarna minskade från 2 mm till 1,4 mm efter ungefär ett års drift. Rören var tillverkade i SS Ytorna i tjocklutsledningen hade efter 1,5 års drift slipskador och godstjockleken hade minskat ytterligare med cirka 0,2 mm. Cirkulationsledningarna skall bytas till Duplex material ( SS 2377 ) och rördiametern kommer att ökas för att minska vätskehastigheten genom rören. År 2000 installerades 4 st. nya lutsprutor och efter ett års drift hade godstjockleken minskat med cirka 25 %. I lutledningen från indunstningen till tjocklutcisternen har inga skador noterats. I de trycksatta cisternerna upptäckte man sprickbildningar vid inspektionen Det var sprickor i plåtarna längs rundsvetsarna. En metallografisk undersökning visade på spänningskorrosion. Sprickorna uppträder i och runt de tre övre rundskarvarna i vad som kan kallas skvalpzonen. Det finns inga indikationer på sprickor runt studsar och anslutningar. Driftförhållandena efter utbyggnad med den nya koncentratorn är att luten har fått högre koncentration (73-75 %) och högre temperatur ºC. I lutförvärmaren är temperaturen cirka 128 ºC.Elfilteraskan tillsätts i indunstningen till mellantjockluten (45 %). Elfilteraskan finns därför med även i lutledningen från indunstningen till cisternerna, där ingen korrosion har noterats.

5 Protokoll 5 Bäckhammar: håller 130 ºC på sin tjocklut men har ingen retur. Korsnäs: matar in tjockluten i botten på cisternen. DNV Sven Lahti: Det är en erosions/korrosion som noterats i tjocklutsledningarna. Det skulle vara intressant ur korrosionssynpunkt om någon ville sätta in olika provbitar i rörledningarna för att se hur olika material uppträder. Kanske skulle det gå att sätta in någon form av skvalpskydd i cisternen för att minska korrosionen. Iggesund Leif Andersson: Beror problemen på variationer i sammansättningen mellan björk/barr-lutar. En del fabriker har problem och andra har det inte. Detta kanske skulle kunna vara en utredning som kan initiera. Allt för att ta fram skillnader mellan fabriker som har problem och de som kan köra helt problemfritt på detta område. Kan problemen bero på att dagens fabriker är alltför hårt slutna? Nej, troligen inte så att det går att relatera till ökningen av PFG (ProcssFrämmande Grundämnen) Något tycks hända med tjockluten som ökar korrosionsbenägenheten när torrhalten överskrider 73 %. Kan problemen med svetsarna i cisternen bero på dåligt utförd svetsning? En bra svetsföljd kan minska skadorna. Leif Andersson avslutade diskussionen på denna punkt med följande: Branschen kanske inte är så intelligent ännu, men den kanske blir. 4 Ångnätssimulator även för operatörer Pontus Rydh från Solvina berättade om det ångnätssimuleringsprogram som installerats vid Iggesunds Bruk. Den dynamiska simulering som installerats innehåller bland annat: Utbildning för både ingenjörer och operatörer. Utbildningen har givit snabbare och säkrare start av ångsystemet. Processutveckling (Produktutveckling)

6 Protokoll 6 Iggesund har i samband med att man byggt en ny styrcentral för lutblocket installerat ett nytt styrsystem. Det innehåller bland annat funktionskontroll, trimning och optimering och simulatorleverans. Arbetet på instrumenteringsdelen har genomförts i samarbete med ÅF-Speab. På några bilder som visades framgick att det var cirka 40 regulatorer och kretsar i systemet. Cirka 1/3 togs bort för att de hade en negativ påverkan på det totala styrsystemet. Simulatorn bygger på en stegvis utveckling med först en DEMO-version som sedan verifieras och slutligen valideras den mot befintligt system. Basutbildningen för det nya styrsystemet har varit en Interaktiv lärarledd operatörsutbildning med simulatorns hjälp. Utbildningen har delats upp i olika steg där man först börjat med ren utbildning och därefter arbetat med what if simulering. Därefter har man fortsatt med nya driftstrategier. Den genomförda utbildningen har enligt operatörerna fungerat bra och verkliga fall simuleras regelbundet. Ett resultat som det nya styrsystemet medfört är att friblåsning av ånga idag är nära noll. Det är bra ur ekonomisk synpunkt och nödvändigt då det är en bullerstörande miljöpåverkan. 5 Säkerhetsfunktioner på sodapannor Bo Sundberg från Iggesund beskrev de säkerhetssystem som finns på de bägge sodapannorna vid bruket. Följande delar ingick i säkerhetssystemet: Låsbart nyckelsystem för tvätt av lutledningar Två separata luttorrhaltsmätare Låsbart nyckelsystem för elektrofiltren Nödnedeldningssystem Snabbtömning av pannorna Pannornas luteldning stängs automatiskt om torrhalten sjunker under 59 %. Det går sedan inte att återstarta pannorna förrän luttorrhalten går över 63 % i minst 5 minuter.

7 Protokoll 7 Nyckelsystemen har fungerat bra på Iggesund, medan det på några bruk varit problem med systemen. Speciellt då på elektrofiltren. Säkerhetssystemen får inte krångla så att de blir omöjliga att använda. Det kan i så fall medföra att de förbikopplas och då kan det vara farligare att ha ett säkerhetssystem än att vara utan. I det sista fallet är alla medvetna om faran och hanterar systemen därefter. Finns däremot ett säkerhetssystem som fallerar kan det medföra stor fara, eftersom alla då förutsätter att säkerheten finns inbyggd. Fråga till Bo: Hur ofta tvättar ni lutsystemet? Svar: Görs endast vid stopp, aldrig under normal drift. Larm och säkerhetssystemen testas varje söndag. Efter varje stopp kontrolleras att snabbtömningsventilerna öppnar. Dock är de handmanövrerade ventilerna efter automatventilerna stängda så att inget vatten lämnar pannan. För att uppnå det villkor då snabbtömningen på pannan erhålles sänks nivån i domen till den nivå då snabbtömning utlöses. Därigenom blir hela kedjan i systemet testad. Något bruk testade systemet varje månad. Skärblacka: Testar vid start efter stopp att snabbtömningssystemet löser ut. Provet görs vid 10 bars tryck i pannan och man blåser ut över tak. 6 Utveckling av produkter avsedda för sodapannor Pär Söderström talade och informerade om den utveckling de håller på med vad som gäller spettning av lutsprutor och löprännor. Systemen har utvecklats vartefter och måste anpassas till varje bruk. En viss diskussion uppstod mellan Pär och folk från Kappa Kraftliner beträffande spettsystemet för lutsprutor. Skillnaderna i uppfattning om hur systemen fungerade löstes inte vid mötet. Den utrustning som finns eller håller på att utvecklas är Spettning av lutsprutor Spettning av löprännor Tvätt av oljebrännare Spettningsutrustningen för löprännorna är ännu inte fullt utvecklad utan en del detaljarbeten återstår samt långtidstest på några löprännor.

8 Protokoll 8 7 Certifiering Marcus Wahlström från SUM förrättade utdelningen av de som under våren erhållit sina certifikat och som var närvarande. Certifikat nr 639 delades ut som första certifikat, men det är inte så många som genomgått utbildningen, då det varit vissa hopp i nummerföljderna. Följande sju som var närvarande erhöll certifikatet direkt av Marcus Wahlström: Iggesund Paperboard SCA Graphic Sundsvall AB, Östrands Fabriker SCA Packaging Obbola AB Stora Enso Skutskär Roger Fernström Mattias Eriksson Anders Molin Jan Månsson Stefan Nilsson Andreas Vikström Tommy Lindgren 8 Presentation av Iggesunds bruk samt genomgång av studiebesök Leif Andersson berättade om bruket av idag. Affärsidén är att producera kartong av högsta kvalitet I Iggesund Paperboard AB ingår Iggesunds Bruk Workington (England) Ströms Bruk (Plastbeläggning av kartong) Iggesunds Bruk består egentligen av två fabriker i en anläggning. Det börjar med ett helt slutet renseri där vätskan som tillsätts följer med flisen.

9 Protokoll 9 Anläggningen består av två kokerier. Ett lövvedskokeri där kokaren är en hydraulisk kokare, följt av ett konventionellt ECF-blekeri, där massan bleks till en ljushet på 91 %. Barrlinjen består av en ångfaskokare med modernt trycksileri syrgasdelignifiering och ett diffusörblekeri (inga filter). För slutprodukten finns två stycken kartongmaskiner. Kartongmaskin 2 är världens längsta med en total längd på 285 m. På den för oss mest intressanta sidan, återvinningssidan, finns 2 indunstningslinjer, 2 sodapannor och 2 linjer i kausticeringen. Men det finns bara en mesaugn. En ny kausticeringslinje beräknas vara startklar hösten 2003 och helt färdig våren TS-halten från indunstningen till sodapannorna är cirka 74 %. Efter beskrivningen av fabriken var det lunch och avfärd till Iggesunds Bruk 9 Studiebesök på Iggesunds Bruk Där fick vi en vandring genom hela fabriken och den grupp som jag kom att tillhöra började med den fantastiska kartongmaskinen (nr 2). Det är en imponerande skapelse med 5! inloppslådor och en för mig imponerande mängd olika torkdelar, bestrykningar, glättningar och slutligen en omrullning. Från kartongmaskinen fortsatte vi mot det lika imponerande höglagret för färdig produkt. Datorn som sköter framplockning av beställningarna måste veta exakt på vilka koordinater som respektive rulle ligger. Och bara att plocka om och flytta en mängd rullar för att få fram den rätta rullen var fantastiskt. Undrar bara vad som händer om mot förmodan datorn tappar minnet och traversen börjar flytta rullarna lite hit och dit? Det får naturligtvis inte ske. Från höglagret gick vi mot flislager och vedgård. Det är en skrämmande avdelning med mycket buller och stockar som flyger ut ur barktrummorna på ett ibland minst sagt obehagligt sätt och flishuggen inger respekt. Från renseriet fortsatte vi via den nya indunstningen upp genom sodahuset till det nybyggda manöverrummet för större delen av lut och kraftblocket. Här fick vi se hur skärmarna för ångstyrningen såg ut. Naturligtvis tittade vi även på

10 Protokoll 10 sodapannans driftgrupper. Tyvärr fanns ingen som kunde visa oss simulatorn för ångstyrningen. Från återvinningen fortsatte vi till det moderna driftkontoret och sedan till styrcentralen för kokerierna och blekerierna. Här tycktes inte moderniseringen ha kommit lika långt som på återvinningssidan, men moderniseringen lär nog komma rätt snart. Sedan fortsatte vi ut till blekerierna och på lövlinjen kunde vi följa de olika blekstegen från lätt blekt till bländande vit fiber. Efter avslutad rundvandring samlades vi i solgasset och väntade på återfärden till Hudiksvall för förberedelser inför kvällens övningar. Dessa förberedelser varierade något beroende på intressen och inspiration. 10 Middag Stadshotellet Vi samlades i trappen upp till festvåningen på stadshotellet där vi först började med ett glas mousserande vin och sedan fortsatte det hela med en glad och uppsluppen måltid i goda vänners lag. Vi fick under middagen en anledning att fundera lite på vår säkerhet på arbetet då Thomas Larsson från Skärblacka meddelade att i samband med att lägga in skyddstaket i sodapannan hade en man fallit ner till botten och skadat sig så illa att han avled. Vi höll en tyst minut för honom och tankarna på säkerheten och säkerhetsarbetet och medvetandet om vad vi håller på med kom ofelbart fram. Ett tack till Thomas som hade modet att framföra meddelandet och som på detta sätt visade på hur lätt en olycka kan ske. Middagen fortsatte sedan med mera mat och dryck. När vi kom till efterrätt och kaffe började underhållningen och vi fick en glad stund med Östen med resten. Vilken spelglädje och vilken musikalitet vi fick lyssna på. Själv föll jag mest för låten Pessimistkonsulten med refrängen: Det går åt helvete i alla fall. För om man drömmer om Paris, hamnar man på någé vis likt förbannat i Hudiksvall Jag tycker ändå inte att det var så hemskt att hamna i Hudiksvall och Iggesund! Vi fick njuta av vackert väder som säkert var specialbeställt för vår del. Vi fick lyssna till flera intressanta föredrag och en skojig diskussion i Folkets Hus. Sedan fortsatte det med ett givande studiebesök. Därpå en mycket god middag med en härlig underhållning och med en CD som minne från Sodapanneträffen Tack Iggesund för ett fint arrangemang, från början till slut!

11 Protokoll 11 För Er som vill veta lite mer om Iggesund Paperboard och deras produkter kan jag hänvisa till Bilagt protokollet finns några av de OH-bilder med som visades under föredragen. Övriga bilder finns på s hemsida: där hela protokollet och bilderna finns tillgängliga, även fotografier från delar av Sodapanneträffen finns tillgängliga där. Vid protokollet Justerat Lars Andersson Mette Jansson

12 SODAPANNETRÄFFEN 2002 Iggesunds Bruk DELTAGARFÖRTECKNING Företag AssiDomän Carton AB, Frövi Billerud Gruvöns Bruk Billerud Karlsborg AB Billerud Skärblacka AB Borregaard Industries Ltd. Bäckhammars Bruk AB DNV Inspection AB Domsjö Fabriker Deltagare CLAESSON, Göran ENQVIST, Håkan SUNDQVIST, Sören WALLNER, Johan CARLSSON, Mikael LANDSTRÖM, Hans PEHKONEN, Ari BODIN, Joakim HANSEN, Stefan LARSSON, Ola LARSSON, Thomas UNDRUM, Henning JANSSON, Anders KARLSSON, Ingvar LARSSON, Bengt-Erik OLSSON, Kenneth BINETT, Per-Åke LAHTI, Sven B MÅRTENSSON, Hans-Erik NORDLUND, Alf WESTMAN, James

13 Sodapanneträffen 2002 Iggesunds Bruk Deltagarförteckning Företag Iggesund Paperboard AB (Värdfabrik) Kappa Kraftliner Korsnäs AB Kvaerner Pulping AB M-real Sverige AB Metsä-Botnia Ab, Kaskö Munksjö Aspa Bruk AB Munksjö Paper AB Billingsfors Deltagare ANDERSSON, Leif CARLSSON, Tommy FERNSTRÖM, Roger JACOBSON, Bertil JACOBSON, Hans KVICK, Björn LUNDIN, Hans-Lennart MALM, Åke NILSSON, Per-Arne SKOGLUND, Anders SUNDBERG, Bosse SVENSK, Mari-Ann SÖDERSTRÖM, Pär FORSBERG, Emil GUSTAFSSON, LKjell JOHANSSON, Bert NYSTRÖM, Christer HEIKKI, Veikko LINSVED, Mattias SUVANTO, Raimo NYMAN, Bengt OLSSON, Olle ERIKSSON, Mikael NORDLANDER, Lennart ÖGREN, Mikael SKRIFVARS, Kenneth CARLSSON, Robert SEDIG, Thomas BLOMSTEN, Bengt PETTERSSON, Roger SELUSKA, Ari

14 Sodapanneträffen 2002 Iggesunds Bruk Deltagarförteckning Företag Peterson Linerboard Moss SCA Graphic Sundsvall AB, Östrands Fabriker SCA Packaging Munksund AB SCA Packaging Obbola AB Skogsindustrins Utbildning i Markaryd Solvina AB Stora Enso Norrsundet Stora Enso, Skoghalls Bruk Stora Enso Skutskär Södra Cell AB, Mönsterås Bruk Södra Cell AB, Mörrums Bruk Deltagare GARNES, Finn KRISTIANSEN, Kjell THORSTENSEN, Bjørn ERIKSSON, Mattias MOLIN, Anders MÅNSSON, Jan EKLUND, Tomas NORDSVAHN, Christer WALLON, Dick NILSSON, Stefan SANDBERG, Erik VIKSTRÖM, Andreas WAHLSTRÖM, Marcus RYD, Pontus SJÖBERG, Leif WIGREN, Tomas JOHANSSON, Peter PARTANEN, Henrik LARSSON, Tommy LINDGREN, Tommy SAGSTRÖM, Stefan BROMAN, Claes JOHANSSON, Kjell STRÖMQVIST, Leif KUJANPÄÄ, Jari PERSSON, Magnus

15 Sodapanneträffen 2002 Iggesunds Bruk Deltagarförteckning Företag Vallviks Bruk AB ÅF-IPK Deltagare ERLANDSSON, Anders WALLMARK, Mats WASBERG, Thomas ANDERSSON, Lars BJÖRKLUND, Henry JANSSON, Mette WASSMO, Christina

16 Kokeri 3 Tvätt & Sil Iggesunds Bruk Fiberlinjer Linje 3, Löv Blekeri 3 D0 EOP D1 EP D2 Kokeri 4 Tvätt & Sil Linje 4, Barr Syrgasblek 4 Blekeri 4 D0 EOP D1 D2 IGGESUND PAPERBOARD A MEMBER OF THE HOLMEN GROUP

17 ÅNGA Iggesunds Bruk Kemikalieåtervinning RÅVATTEN ÅNGA Cisternpark TJOCKLUT LJUM- VATTEN PRIMÄRLUFT SMÄLTA VITLUT TALLOLJA OXIDERAD VITLUT SVARTLUT, TUNNLUT IGGESUND PAPERBOARD A MEMBER OF THE HOLMEN GROUP

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2015 Något om årets träffar i Skoghall (Store Enso) den 22 och 23 april 2015 Pär Eriksson, Skoghall, och Thomas Hedlund-Björnwall, ÅF, hälsade drygt 50 deltagare välkomna

Läs mer

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB

Sodahuskommittén. Mette Jansson, ÅF-Celpap AB Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Mette Jansson 2003-08-18 1 300019 Tel 08-657 12 98 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Mönsterås mette.jansson@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2003 Datum 21 maj 2003

Läs mer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer

SSG ENTRE. Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer SSG ENTRE Säkerhetsutbildning för industrins entreprenörer Syfte och mål Branschgemensam, enhetlig säkerhetsutbildning för entreprenörer/ue Kostnadseffektivisering Kvalitetsförbättring av industrins säkerhetsutbildning

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2014 Pernilla Utterström på Inspecta ser en förändring mot tidigare år då stoppen ofta tar hela dygn i anspråk, även sena kvällar och nätter ett tecken i tiden menar hon. Sammanställning av brukens

Läs mer

Sammanställning av brukens underhållsstopp

Sammanställning av brukens underhållsstopp Underhåll 2013 SCA Munksund planerar ett 400 miljonersprojekt som ska fördubbla hastigheten på PM till 1100 m/min. Sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk, stephanie.esk@spci.se

Läs mer

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp

Svensk Papperstidnings sammanställning av brukens underhållsstopp Högtryck på underhållsfronten är det inte förrän i höst. Redan nu servar vi på tidningen med stopp-tiderna för Sveriges alla bruk. Unik sammanställning av brukens underhållsstopp UNDERHÅLL Stephanie Esk,

Läs mer

SSG Säkerhetskommitté. Ag 4 Säker automatiserad processanläggning

SSG Säkerhetskommitté. Ag 4 Säker automatiserad processanläggning SSG Säkerhetskommitté Ag 4 Säker automatiserad processanläggning Ag 4, Säker automatiserad processanläggning Deltagare: Jan Johansson Tore Sjöberg Lars Bryngelsson Fredrik Sjödin Tomas Sandberg Kjell Sundqvist

Läs mer

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet

entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet entre.ssg.se Status I fjol planerade vi för ENTRE I år är ENTRE på plats Nu är det upp till bruken att dra nytta av konceptet Vad är ENTRE Ett koncept för branschgemensam säkerhetsutbildning och certifiering

Läs mer

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.

Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af. Protokoll 1(13) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Jon Haag 1998-06-29 1 501197:25 Tfn 08-657 12 73 Fax 08-653 91 36 jon.haag@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 1998 Datum och tid 1998-05-27 Plats Piteå Havsbad

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program.

David Good, ÅF-Celpap AB. Hans Andersson från Södra Cell hälsade alla välkomna och presenterade dagens program. Protokoll 1(8) Handläggare Datum Utgåva Ordernr David Good 2004-09-09 1 301446 Tel 08-657 13 13 Fax 08-657 37 57 Södra Cell Värö David.good@af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2004 Datum Onsdagen 9 juni 2004

Läs mer

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45

Klubbmästare H30 & H35 & H40 & H45 Klubbmästare Pojkar 1972 Per Eriksson 1973 Mikael Björin 1974 Mats Fungdal 1975 Mårten Runow 1976 Mats Fungdal 1977 Claes Nilsson 1978 Claes Nilsson 1979 Pontus Carminger 1980 Magnus Berglund 1981 Pontus

Läs mer

Joakim ÖDIK P år 1964 Övre raden från vänster: Nedre raden från vänster:

Joakim ÖDIK P år 1964 Övre raden från vänster: Nedre raden från vänster: Joakim ÖDIK P 49-50 år 1964 Övre raden från vänster: Lennart Adrian, Claes Lind, Jan Andersson, Roger Axelsson, Lennart Tobiasson, Torgny Tengvert, Björn Ullman trän. Nedre raden från vänster: Roger Andersson,

Läs mer

Startlista. RM i jaktskytte. Jägarnas Riksförbund Örebro 25-26/7 2015

Startlista. RM i jaktskytte. Jägarnas Riksförbund Örebro 25-26/7 2015 Lag 1 Utropstid för laget är 5 minuter före utsatt starttid Lördag 08:00 Lördag 11:00 Lördag 16:00 1 Preben Garner 05 - Östergötland V+ 2 Benny Gill 18 - Ö 3 Stefan Hansson 14 - Västra Götaland Ö 4 Joachim

Läs mer

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län

Mål nr M angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2016-06-10 Ärendenr: NV-08848-15 Mål nr M 11173-15 angående tillstånd till fortsatt och utökad produktion m.m. vid SCA Östrand, Timrå kommun, Västernorrlands

Läs mer

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson

Certifieringsutbildningar i fiberlinjen. Stefan Pettersson Certifieringsutbildningar i fiberlinjen Kokericertifieringen Blekericertifieringen Certifieringsutbildningarna Syfte: Utbildningarna ska ge förståelse och säkerställa grund- och spetskunskaper inom befattningsområdet,

Läs mer

C-Vapen Klass Vintercuppen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 17:11:

C-Vapen Klass Vintercuppen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 17:11: C-Vapen Klass Vintercuppen 009 Bo Löfroth 795 Per Sundén 795 Robert Wikström 760 Jens Jarblad 7 5 Greger Berglin 7 6 Andreas Lampa 7 7 Dariusz Rymnszka 7 8 Mattias Nordsvan 70 9 Kenneth Johansson 696 0

Läs mer

Vintercuppen 2009 deltävling

Vintercuppen 2009 deltävling C-Vapen Klass Per Sundén 45 45 44 44 46 45 69 Brons Bo Löfroth 44 44 46 45 44 4 66 Brons Jens Jarblad 44 40 40 4 46 45 57 4 Fredrik Lindberg 44 40 40 4 4 44 5 5 Robert Wikström 8 4 45 40 44 4 5 6 Andreas

Läs mer

C-Vapen Klass Vintercupen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 14:08:

C-Vapen Klass Vintercupen Poäng. ã Sol Grovskyttarna (Resultat cup kort) 14:08: C-Vapen Klass 30 Vintercupen 207 Ronnie Larsson 77 2 Johan Westborg 770 3 Erik Jonsson 753 4 Daniel Havnesköld 745 5 Maria Sundqvist 700 6 Simon Zackrisson 679 7 Martin Axelsson 48 8 Peter Andersson 466

Läs mer

M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve Emil Franzén -95 Östansjö SK

M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve Emil Franzén -95 Östansjö SK Resultatlista Lucialoppet 13/12 2014 Arrangör Östansjö SK och Vretstorps IF Tävlingsledare Kent Johansson och Per Börjesson Mulet, svag vind, +2 grader M 19 1 Simon Hjortmark.-00 Tjalve 0.39.53 2 Emil

Läs mer

Brons Kalix Pistolskyttar. Poäng Brons Sj Pk Luleå. Poäng Brons Grovskyttarna

Brons Kalix Pistolskyttar. Poäng Brons Sj Pk Luleå. Poäng Brons Grovskyttarna C-Vapen Klass Mikael Johansson 5 6 6 6 7 7 Brons Björn Sundqvist 7 8 66 Brons Hans Rosell 8 5 6 Brons Fredrik Svanberg 5 5 5 5 0 6 Brons 5 Per Sundén 5 59 Brons 6 Anders Isaksson 8 7 6 57 7 Markus Dannberg

Läs mer

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng

Match Västerås GK Örebro GK Resultat Poäng Goldboys Cup 1993-08-16 H55.1 Bertil Jansson Åke Eriksson 80-98 1-0 H55.2 Göte Täpp Leif Ejdenberg 81-87 1-0 H55.3 Olle Claesson Erik Eriksson 88-80 0-1 H55.4 Bo Nordström Olle Hedengren 91-82 0-1 H65.1

Läs mer

Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda

Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda Resultatslista DM i Mete 4 juni 2006, Mariebergsviken, Karlstad. Arrangör Skoghall SFK LAG Äldre damjuniorer: 1. SFK Trekroken 1026 gram 2 tävlande 2 avanmälda Damseniorer: 1. SFK Wasa 2308 gram 4 tävlande

Läs mer

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista.

Sodahuskommittén. Korsnäs AB. Enligt separat lista. Protokoll SPT11 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 010-505 13 27 Fax 010-505 27 57 Korsnäs AB lars.e.andersson@afconsult.com Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2011 Datum Torsdagen den 24

Läs mer

Startlista Björkstubbematchen Sida

Startlista Björkstubbematchen Sida Startlista Björkstubbematchen Sida 1 H85 2500 meter 4 anmälda S1 30489 Bo Tyvik SKK Västergötland 18:00 29011 Torsten Björkeroth SKK Västergötland 18:02 11003 Ture Gunnarsson SKK Göteborg 18:04 37375 Arne

Läs mer

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017

Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017 Fiberlinjeträff och Leverantörsträff 2017 Ett par ord om årets träffar i Obbola (SCA) den 17 och 18 maj 2017 Årets Fiberlinje- och Leverantörsträff gick av stapeln på Folkets Hus i Umeå 17-18 maj samt

Läs mer

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee

Sodahuskommittén Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF. Sodahuskommittén The Swedish Norwegian Recovery Boiler Committee Året som gått 2012/2013 Ragnar Stare - ÅF Innehåll 1. Organisation 2. i tiden 3. Sodapannor i Sverige och (Norge) 4. Anmälda incidenter 5. Rekommendationer 6. Utbildning 7. Standardiseringsarbete 8. Erfarenhetsutbyte

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt

YTTRANDE Ärendenr: NV Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-26 Ärendenr: NV-08834-14 Mark- och miljödomstolen Nacka tingsrätt Yttrande i mål M 1420-07, angående utsläpp av svavelföreningar vid Stora

Läs mer

Missiv D2 3 D1 3 VY 4 VÄ 4 J

Missiv D2 3 D1 3 VY 4 VÄ 4 J Missiv VÅRMÖNSTRINGEN 2016, MISSIV Deltagande föreningar Starter Härnösands PSK 14 Kramfors PSK 18 Nätra SKG 38 Sollefteå PSK 10 Sundsvalls PK 38 Sundsvalls SSK 27 Ånge PK 20 Örnsköldsviks PK 41 I21/T3

Läs mer

Brons Bodens Ssk. Poäng Brons Grovskyttarna. Poäng Grovskyttarna.

Brons Bodens Ssk. Poäng Brons Grovskyttarna. Poäng Grovskyttarna. C-Vapen Klass Vintercupen 0 Deltävling 0-0- Johan Westborg 9 8 Brons Ronnie Larsson 0 8 Brons Erik Jonsson 9 0 Maria Sundqvist 0 8 Daniel Havnesköld Åke Carlsson 8 8 8 Jim Fredriksson 0 9 8 Peter Andersson

Läs mer

Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137

Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137 Förlängda driftperioder mellan underhållsstopp Värmeforskrapport 1137 1 Konsekvenser av förlängda driftintervall? Vad krävs för att säkerställa en betryggande återstående livslängd en, vilka delar är och

Läs mer

Vintercuppen 2016 deltävling

Vintercuppen 2016 deltävling C-Vapen Klass Vintercuppen 06 deltävling 06-0-06 Tomas Pekkala 44 47 45 46 49 46 77 Silver Rolf Strömberg 46 46 4 4 40 44 6 Brons Ronnie Larsson 40 44 45 7 46 46 58 4 Sjöberg Magnus 40 45 4 46 4 40 57

Läs mer

Vintercupen 2005 Deltävling

Vintercupen 2005 Deltävling C-Vapen Klass Jan Erik Bucht 7 7 7 Brons Dan Tieva 0 8 7 Stig Nordqvist Gällivare Pk 7 Torbjörn Berg Tomas Skarpsvärd Mattias Persson 0 7 Andreas Granberg 9 9 9 0 8 Magnus Häggblad 8 8 9 Conny Furvall

Läs mer

Elmesa. ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist

Elmesa. ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist ProcessIT Dagen 2017 Pär Erik Martinsson & Roland Lundqvist Syfte Undersöka ett nytt, alternativt sätt för att uppnå kapacitetsökning för mesaombränning. Tanken är att byta ut den konventionella, bränsleeldade

Läs mer

Lasse Lindberg BK Loket 174 Weine Ohlson BK Glam 198. Santtu Sjöberg BK Loket 212 Torgny Sundqvist BK Trix 211

Lasse Lindberg BK Loket 174 Weine Ohlson BK Glam 198. Santtu Sjöberg BK Loket 212 Torgny Sundqvist BK Trix 211 Resultat från DM 2008 Herrar Grundomgång 6 Serier 1 Torgny Sundqvist BK Trix 1248 2 Weine Ohlson BK Glam 1217 3 Santtu Sjöberg BK Loket 1193 4 Joakim Davidsson BK Trix 1192 5 Hans Persson IFK Hallsberg

Läs mer

Resultatlista för klasser Björkstubbematchen Sida

Resultatlista för klasser Björkstubbematchen Sida Resultatlista för klasser Björkstubbematchen Sida 1 H85 2500 meter 4 anmälda 1 Arne Svahn SKK Västergötland 43:47 2 Torsten Björkeroth SKK Västergötland 44:03 3 Ture Gunnarsson SKK Göteborg 47:05 4 Gustav

Läs mer

Vintercupen 2005 Deltävling

Vintercupen 2005 Deltävling C-Vapen Klass Vintercupen 00 Deltävling 00-0-9 Jan Erik Bucht 7 9 7 8 Silver Conny Furvall Kiruna Psf 8 9 Brons Mattias Persson 7 8 Brons Tomas Skarpsvärd 7 Brons Stig Nordqvist Gällivare Pk 7 0 7 Dan

Läs mer

Resultat Öppen. Placering Startnr Namn Klubb Poäng

Resultat Öppen. Placering Startnr Namn Klubb Poäng Resultat Öppen 1 130 Bengt Davidsson Skärblacka 158 2 1 Stefan Arfvedsson Finspång 157 3 69 Mats Gustavsson Finspång 156 4 79 Tomas Persson Vingåker 156 5 100 Hans Björling Norrköping 156 6 92 Rolf Gillstam

Läs mer

3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF

3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF LUCIALOPPET 2011.12.10 Fredriksbergs IP, Vretstorp 3 grader, svag västlig vind, duggregn vid start Halt på grusvägen, 4 km. Arrangörer: Östansjö SK och Vretstorps IF Tävlingsledare: Kent Johansson Resultat

Läs mer

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA

10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA 10-BÄSTA I UPPLAND GENOM TIDERNA Statistik: 10-bästa i Uppland genom tiderna Sammanställt av Urban Gustafsson och Kristin Bäckström MÄN t o m 2009 100m 10.56 Kenth Rönn -53 Upsala IF 1974 10.80 Robert

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj. 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D Terese Tillenius Västerås D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj. 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D Terese Tillenius Västerås D Klass: Dam 1 6 Lisbeth Lööv Björkvik D 146 89 2 112 Terese Tillenius Västerås D 132 25 3 107 Asta Gustafsson Vingåker D 127 32 4 17 Mona Stahre Eskilstuna D 123 14 5 76 Emma Vessberg Floda D 119 33 6 39

Läs mer

NÄRKES DM I TERRÄNGLÖPNING I ODENSBACKEN 30 APRIL 2011

NÄRKES DM I TERRÄNGLÖPNING I ODENSBACKEN 30 APRIL 2011 NÄRKES DM I TERRÄNGLÖPNING I ODENSBACKEN 30 APRIL 2011 Kvismaredalens IF arrangerade med Lars Allbertson som tävlingsledare MÄN 4000 M TOTALLISTA 1 Albin Olausson -92 KFUM Örebro 13.14 2 Fredrik Rådström

Läs mer

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte

Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet. Mats Karlsson. Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte Aktuellt inom SSG och nyckeltal för underhållsverksamhet Mats Karlsson Kramfors 2012-10-24 SCOPE-möte 2 SSG STANDARD SOLUTIONS GROUP AB 3 SSG utvecklar, producerar och säljer standardiserade tjänster framtagna

Läs mer

OG Individuellt

OG Individuellt OG 2017 Ekarna Knistad Ack Lagresultat Slag Poäng Slag Poäng Poäng Lidköping 354 12 360 13 25 Billingen 366 11 363 12 23 Ekarna 347 13 384 8 21 Mariestad 371 9 369 11 20 Lundsbrunn 368 10 383 9,5 19,5

Läs mer

Pontus Blomberg Örebro Öppen Fredrik Holm Klockrike Öppen Magnus Lindmark Degefors Öppen Rolf Nilsson

Pontus Blomberg Örebro Öppen Fredrik Holm Klockrike Öppen Magnus Lindmark Degefors Öppen Rolf Nilsson 2015-06-07 Årets jägarduva i Frövi genomfördes i ett mycket blåsigt väder. Vinbyar på upp mot 10 m/s ställde till det för skyttarna. Trots vädret genomfördes det 229 serier fördelade på 92 skyttar. Anders

Läs mer

Från råvara till produkt!

Från råvara till produkt! Från råvara till produkt Billerud Korsnäs, Kalix Papper använder vi till mycket olika saker. Inte bara olika sorters papper, utan påsar, förpackningar, säckar av olika slag, toalettpapper, pappersnäsdukar

Läs mer

F1 Klippans PK

F1 Klippans PK RESULTATLISTA F1 Klippans PK 2008-01-20 Resultat i A-vapen Klass 1 Träff/Fig Poäng 1 Eddie Karlsson Lunds PK 36/21 6 B 100:- 2 Peter Kastell Ängelholms PK 31/21 9 40:- 3 Michael Blomqvist Lunds PK 31/19

Läs mer

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2012 på Växjö GK. Open Herrar

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2012 på Växjö GK. Open Herrar Open Herrar Plac Efternamn Förnamn Förening SHC Resultat 1 Johansson Görgen Futurum IF 0 79 T2 Wiik Jan Korpen Saab 0 80 T2 Eriksson Fredrik Korpen Saab 0 80 T4 Petersson Magnus Futurum IF 0 82 T4 Thörnkvist

Läs mer

Kö_Ny_Bryggpla. Båt nr2 erbjuds i mån av plat 2016-02-13. Ködatum M Nr Medlem Postort TelHem MobilNr Båttyp BåLgd BåBrd Djup Kommentar

Kö_Ny_Bryggpla. Båt nr2 erbjuds i mån av plat 2016-02-13. Ködatum M Nr Medlem Postort TelHem MobilNr Båttyp BåLgd BåBrd Djup Kommentar 2000-10-07 522 ANDERSSON ROGER OXELÖSUND 0155-37923 070-5367814 MOTORBÅT 9,6 3,6 1,2 Väntar 2004-01-29 764 LÖVKVIST JAN OXELÖSUND 0155-37557 0736-674860 SEGELBÅT I lag med svärfar 2004-09-04 789 RADBÄCK

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Johanna Pettersson Floda D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. Skilje Särskj Johanna Pettersson Floda D Klass: Dam 1 20 Johanna Pettersson Floda D 141 45 10 2 99 Inger Eriksson Eskilstuna D 140 59 8 3 104 Anneli Karlsson Björkvik D 120 0 10 4 5 Emma Vessberg Floda D 118 12 4 5 108 Ann-Britt Pantzar EOJK

Läs mer

Resultatlista från NORDSVENSKA MÄSTERSKAPEN augusti 2003 Spelplats: Sollefteå BGK

Resultatlista från NORDSVENSKA MÄSTERSKAPEN augusti 2003 Spelplats: Sollefteå BGK MIXED 1 Emma Löf Skönsberg SK 37 32 69 Erik Hjalmarsson BGK Laxen 2 Christina Olofsson Örnsköldsviks BGK 35 35 70 Jan Byström 3 Lillemor Söderström Skönsberg SK 37 34 71 S-I Mellqvist 4 Sofia Jonsson Umeå

Läs mer

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj Lisbeth Lööv Björkviks Jägargille D

Klass: Dam. Plac. Startnr Namn Ort/Klubb Klass Res. 1:a bom Särskj Lisbeth Lööv Björkviks Jägargille D Klass: Dam 1 89 Lisbeth Lööv D 18 4 5 2 181 Cecilia Nilsson Svinnersbo D 18 3 4 3 196 Anneli Olsson Trosa D 17 3 5 4 70 Madelene Josefsson Åtvid JSK D 17 1 4 5 107 Melinda Wiklund D 14 2 6 158 Maria Hagström

Läs mer

Serieban 2019 Individuellt

Serieban 2019 Individuellt Klass Namn Klubb 23-apr 7-maj 14-maj 21-maj 28-maj 4-jun 3 bästa A 3 1 Roger Björkman Råsbo 269 279 26 269 817 2 Claes Tapper F16 252 27 269 263 261 82 3 Mikael Larsson F16 248 262 249 759 A 2 Thomas Vidgar

Läs mer

den 6 juli 2016 Pro s Prize RESULTATLISTA Plac Namn Klubb SHCP Klass Till par Total Sär.

den 6 juli 2016 Pro s Prize RESULTATLISTA Plac Namn Klubb SHCP Klass Till par Total Sär. 1 Hansson / Hansson 19 1 klass -8 64 HANSSON, Mattias Forsgårdens Golfklubb 1 klass HANSSON, Axel Forsgårdens Golfklubb 1 klass 2 Stahl / Hegge 13 1 klass -6 66 HEGGE, Gunnar Forsgårdens Golfklubb 1 klass

Läs mer

AIK 20 - bästa genom tiderna 2015 Män 100m Född Namn Resultat År

AIK 20 - bästa genom tiderna 2015 Män 100m Född Namn Resultat År AIK 20 - bästa genom tiderna 2015 Män 100m 87 André Brännström 10.83 2007 72 Anders Öström 10.85 1992 63 Lennarth Johnsson 10.85 1988 91 Adam Andersson 11.00 2007 67 Johan Karlberg 11.03 1986 94 David

Läs mer

Årsbästa 2009 Senaste uppdatering 03-jun. Årsbästa 2008 Senaste uppdatering 01-sep

Årsbästa 2009 Senaste uppdatering 03-jun. Årsbästa 2008 Senaste uppdatering 01-sep Årsbästa 2009 Senaste uppdatering 03-jun Grovpistol 1 Palmblom Krister Bodens Ssk 568 Gällivare 31-maj 2 Granbom Ted Bodens Ssk 566 Gällivare 31-maj 3 Landström Peter Bodens Ssk 563 Gällivare 31-maj 4

Läs mer

Unik kartläggning: Färre gör mer

Unik kartläggning: Färre gör mer Unik kartläggning: Färre gör mer Pappersindustrin producerar 42 procent mer per anställd i dag än för tio år sedan. Det visar unik statistik som Dagens Arbete tagit fram. Det är betydligt mer än jag trodde,

Läs mer

DM pensionärer 2018 PITEÅ

DM pensionärer 2018 PITEÅ Uppdaterad 1841 16.25 Resultat Damer DM pensionärer 218 PITEÅ Resultat Herrar Födda 194 och tidigare Födda 194 och tidigare 1 Margareta Hedman 39 925 1 Kjell Åkerlund 39 118 2 Märta Edman 33 859 2 Henry

Läs mer

0 0 Samma som ej deltagit Borträknade

0 0 Samma som ej deltagit Borträknade Klass Plac. Förnamn Efternamn Klubb V tävl 1 P tävl 1 V tävl 2 P tävl 2 V tävl 3 P tävl 3 V tävl 4 P tävl 4 V tävl 5 P tävl 5 Vikt totalt Poäng totalt HS 1 Marcus Dahlqvist SFK Trekroken 5528 14 9163 15

Läs mer

JägarSM 2015 Förnamn Efternamn Län Trap Sporting Älg Råbock Sum Trap Sporting Älg Råbock Sum Tot Kula Hagel

JägarSM 2015 Förnamn Efternamn Län Trap Sporting Älg Råbock Sum Trap Sporting Älg Råbock Sum Tot Kula Hagel JägarSM 2015 Förnamn Efternamn Län Trap Sporting Älg Råbock Sum Trap Sporting Älg Råbock Sum Tot Kula Hagel Särskj. Emil Håkansson Stockholm 92 92 94 97 375 88 100 94 97 379 754 382 372 David Sandelin

Läs mer

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 1 (5) Sida Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Säkerhetskommittén har under 2018 haft totalt fem möten. Samtliga möten har genomförts med möjlighet som telefonkonferens för att deltagandet

Läs mer

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Beteckning

Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Beteckning 1 (5) Sida Säkerhetskommitténs verksamhetsberättelse, 2018 Säkerhetskommittén har under 2018 haft totalt fem (4) st. möten. Samtliga möten har genomförts med möjlighet som telefonkonferens för att deltagandet

Läs mer

Resultat från Kretsfält 2 i Östhammar

Resultat från Kretsfält 2 i Östhammar Sida 1 av 5 Resultat från Kretsfält 2 i Östhammar 07-04-22. Vapengrupp A 1 Bengt Svensson Sandvikens Psk 66666666 21 48/26 S 2 Lars Almgren Uppsala Hf 56666656 17 46/25 S 3 Nils Tirén Bålsta Sks 66566665

Läs mer

POS 16/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac

POS 16/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015 Namn / Speldag 2/4 9/4 16/4 23/4 30/4 7/5 12/5 21/5 28/5 4/6 Andersson Arne Andersson Egon Andersson Jan-Christer 76 80 73 Bengtsson Bengt-Ove 82 81 79 Bengtsson

Läs mer

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk)

2 Kort beskrivning av Rottneroskoncernen och Vallviks Bruk ( Hannu Thomasfolk, Vallviks Bruk) Protokoll 1(12) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1 Tel 08-657 13 27 Fax 08-657 37 57 Vallviks Bruk lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN 2000 Datum 2000-05-03 Plats Vallviks Bruk

Läs mer

POS 30/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac

POS 30/4-2015 Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015. S:a slag 6 omg Plac Resultatlista: Veterangolf klass A våren 2015 Namn / Speldag 2/4 9/4 16/4 23/4 30/4 7/5 12/5 21/5 28/5 4/6 Andersson Arne Andersson Egon 86 Andersson Jan-Christer 76 80 73 70 68 Bengtsson Bengt-Ove 82

Läs mer

Jaktskytte SM Åmål augusti. Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat

Jaktskytte SM Åmål augusti. Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat Jaktskytte SM 2018 Åmål 11-12 augusti Resultatlista - Totalt Älg Rådjur N-Trap Sporting Resultat 1 63 Emil Håkansson Stockholm 1 13 90 83 173 99 100 199 96 96 192 96 88 184 748 2 53 Linus Mellgren Jämtland

Läs mer

DM pensionärer 2018 PITEÅ

DM pensionärer 2018 PITEÅ Slutlig resultatlista 180412_18.46 Resultat Damer DM pensionärer 2018 PITEÅ Resultat Herrar Födda 1940 och tidigare Födda 1940 och tidigare 1 Gunnel Snell-Lidberg 40 999 1 Roger Lindberg 40 1036 2 Margareta

Läs mer

Sotenäs MCC

Sotenäs MCC Bredd Senior Deltävling 1 1 40 Henrik Jonasson Sotenäs MCC 40 40 80 2 28 Johan Larsson SMK Trollhättan 35 35 70 3 24 Eric Dahl Sotenäs MCC 28 31 59 4 13 Pär Andersson Sotenäs MCC 31 28 59 5 34 Martin Gustawsson

Läs mer

ALLSVENSKAN 50m. Division 1 A. Division Elitserien

ALLSVENSKAN 50m. Division 1 A. Division Elitserien ALLSVENSKAN 50m Tavelkontroll omgång 2 (Redovisas tillsammans med omgång 4) Div Veteran Elit I19/A9 1103 1108 Götlunda 1 Götlunda 3 1077 1075 Bromma-Solna 1 Götlunda 2 1098 1095 Div Liggande 1 C Uddevalla

Läs mer

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009

TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 TILL LÄRARE SOM UNDERVISAR PÅ TEKNIK- ELLER ELPROGRAMMET OCH VILL MÖTA FRAMTIDEN I SKOGSINDUSTRIERNAS SOMMARFORTBILDNING 2009 Karlstad 16 17 juni 2009 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för

Läs mer

Kuljaktstig 9/ Resultat klass ÖPPEN Placering Namn Postort Klass Totalt 1 Peder Andersson Uppsala Öppen Magnus Gilljum Länna Öppen 128

Kuljaktstig 9/ Resultat klass ÖPPEN Placering Namn Postort Klass Totalt 1 Peder Andersson Uppsala Öppen Magnus Gilljum Länna Öppen 128 Kuljaktstig 9/8 2015 -- Resultat klass ÖPPEN 1 Peder Andersson Uppsala Öppen 129 2 Magnus Gilljum Länna Öppen 128 3 Mikael Bladlund Avesta Öppen 122 5 Carl-Henrik Gilljum Länna Öppen 118 5 John Eriksson

Läs mer

Welcome Hotel skyttestafett 2006-08-19

Welcome Hotel skyttestafett 2006-08-19 1 Moälven Modo 1160 Maria Falck 142 95 237 Linda Gustavsson 138 95 233 Helena Arvidsson 139 92 231 Mikael Olofsson 140 90 230 Petter Eriksson 137 92 229 2 Ale 1152 Mikael Fors 147 89 236 Donald Johansson

Läs mer

Startlista Breddstafetten 2008 Sida

Startlista Breddstafetten 2008 Sida Startlista Breddstafetten 2008 Sida 1 Breddstafetten 19 anmälda 10:00:00 1 Falkenbergs OK Lag 1 1 Christer Håkansson 30488 2A Johan Badenfelt 241987 2B Matilda Martinsson 341516 3A Ronnie Andersson 17392

Läs mer

Welcome Hotel skyttestafett 2006

Welcome Hotel skyttestafett 2006 Welcome Hotel skyttestafett 2006 1 Moälven Modo 1160 Maria Falck 142 95 237 Linda Gustavsson 138 95 233 Helena Arvidsson 139 92 231 Mikael Olofsson 140 90 230 Petter Eriksson 137 92 229 2 Ale 1152 Mikael

Läs mer

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5

Referenslista Papper & Cellulosa. Sidan 1 av 5 Sidan 1 av 5 Kund Projekt/Anläggning SCA Östrand Södra Cell AB Värö Valmet Valmet Södra Cell Mörrum Rottneros Vallvik Skoghall Leverans stativ-lådor Leverans av omkring 15 st KK-stativ och ca. 50 fältlådor.

Läs mer

Motion TID MK H1 TID MK H2 CMK H1 CMK H2 HMK H2 TMK H2. Cup totalt FMK H1 HMK H1 FMK H2 TMK H1 FMCK H1 FMCK H2. Plac Startnr Namn Klubb, Anmälare

Motion TID MK H1 TID MK H2 CMK H1 CMK H2 HMK H2 TMK H2. Cup totalt FMK H1 HMK H1 FMK H2 TMK H1 FMCK H1 FMCK H2. Plac Startnr Namn Klubb, Anmälare Motion Plac Startnr Namn Klubb, Anmälare 1 95 ROBERT SALMONSSON CMK CMK TID MK TID MK FMK FMK HMK HMK TMK TMK FMCK FMCK TIBRO MK 71 68 44 43 59 51 56 53 42 35 45 34 601 2 85 TOMMY TORESSON BMK UDDEVALLA

Läs mer

Värmlandsserien Ak Omg 3 1(5)

Värmlandsserien Ak Omg 3 1(5) Värmlandsserien Ak4 2018 Omg 3 1(5) V-serie Ak4 2018 OMG 3 Kp4 1 Jonny Högberg Robertsfors Skf 46 43 48 49 186 2 Rickard Häggström Nätra Skg 48 48 42 47 185 2 Johan Rahm Nätra Skg 49 47 46 43 185 4 Jan

Läs mer

T1 Örsundaracet Örsundsbro MK T2 Mineraljakten SMK Sala T3 Mini-Xplosion Västerås MS T4 Brukssvängen MSK Hammaren 04-01-25 04-04-25 04-05-02 04-07-04 0 = Startat men ej fullföljt - = Ej deltagit Bilklass

Läs mer

Tävling: DSK Kretsfält ,

Tävling: DSK Kretsfält , Tävling: DSK Kretsfält 1 2017, 2017-03-26 1A 1 Stefan Fjellström Upsala Sportskyttklubb 66555556 43/23 31 B 2 Claes Tapper F 16 Pk 66655654 43/22 41 B 3 Ulf Nordlöf Sandvikens PSK 56544665 41/23 45 4 Marcus

Läs mer

RALLY SWEDEN 2010 SPECIAL STAGES 1,90. Mobil: Hot Line: Mobil: Hot Line: Tel bostad: 0565-810 36. Hot Line: Hot Line: 20,78. Tel bostad: 054-860 170

RALLY SWEDEN 2010 SPECIAL STAGES 1,90. Mobil: Hot Line: Mobil: Hot Line: Tel bostad: 0565-810 36. Hot Line: Hot Line: 20,78. Tel bostad: 054-860 170 SSS 1 KARLSTAD 1 Klubb: KARLSTAD MC BIL Klubb rep: LARS WÄRN 054-860 170 070-550 15 45 SS Chef: THOMAS SUNDHOLM 070-447 65 55 Säk. Chef: PATRIK SUNDHOLM 070-351 36 22 SS 2 VARGÅSEN 1 Klubb: MALLBACKENS

Läs mer

Gränsträffen 2015 Haparanda PSK

Gränsträffen 2015 Haparanda PSK Gränsträffen 2015 Haparanda PSK Gränsmästare Christer Willman Kretsmästare klass A Ulf Lindeberg Resultat i A-vapen Klass 1 1 Mikael Persson SJ PK Luleå 5 5 4 3 4 4 3 4 32/23 2 Anders Stokke Luleå PK 4

Läs mer

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2013 på Linköpings GK. Open Herrar

Saab Aktiv Mästerskap i Golf 2013 på Linköpings GK. Open Herrar 203 på Linköpings GK. Open Herrar Plac Efternamn Förnamn Förening SHC Resultat Dahl Håkan 0 77 2 Carlson Johan 0 77 3 Qvarnlöf John 0 78 4 Eriksson Fredrik 0 79 5 Uhlan Anders 0 8 T6 Ringh Peter 0 82 T6

Läs mer

Götenerundan 09 Augusti 2008 Götene Motorklubb Sträckprotokoll

Götenerundan 09 Augusti 2008 Götene Motorklubb Sträckprotokoll Götenerundan 09 Augusti 2008 Götene Motorklubb Sträckprotokoll 10/8 2008 (Inom parentes: Platssiffra sträcka i klass,/totalt) Plats Startnr Förare/Kartläsare Ungdomsrally 1 2 Mattias Adielsson / Peter

Läs mer

Värmlandsserien Ak Omg 2 1(5)

Värmlandsserien Ak Omg 2 1(5) Värmlandsserien Ak4 2018 Omg 2 1(5) V-serie Ak4 2018 Omg 2 Kp4 Tack till alla för gratulationerna på 75-årsdagen- 1 Jan Qvarnström Nätra Skg 48 46 46 45 185 2 Anders Ödmark Nätra Skg 46 45 46 46 183 3

Läs mer

WELCOME HOTELL SKYTTESTAFETT 2004. Resultat STAFETTEN

WELCOME HOTELL SKYTTESTAFETT 2004. Resultat STAFETTEN Resultat STAFETTEN 1 Söderala 1150 Helena Jansson 144 94 238 Peter Lavér 136 94 230 Bengt Jansson 136 92 228 Stefan Burchardt 139 89 228 Carina Norling 134 92 226 2 Ulvsby 1148 Roger Jansson 142 91 233

Läs mer

Kretsfält 5 Höganäs 2007-10-14 Arr. PSKF Magnus Stenbock

Kretsfält 5 Höganäs 2007-10-14 Arr. PSKF Magnus Stenbock Kretsfält 5 Höganäs 2007-10-14 Arr. PSKF Magnus Stenbock Preliminärt resultat Klass Plac Namn Klubbnamn Station Tot Poäng Särskj St med 1 2 3 4 5 6 7 8 A1 1 Sebastian Nilsson Lunds Pk 5 2 3 3 5 3 6 3 6

Läs mer

Västergötlands Skyttesportförbund Gevärssektionen.

Västergötlands Skyttesportförbund Gevärssektionen. Resultatlista Västsvenska pokalen 2014-06-01. Skövde 1:a Västsvenska skyttesportförbundet. 725 P. Bo Allansson Stenungsunds SKG (VS) 148 Ove Gustavsson Solberga (VS) 147 Mikael Eriksson Göteborgs SKG (VS)

Läs mer

Resultatlista Kretsfältskjutning 6. Stenbrottet Dalby

Resultatlista Kretsfältskjutning 6. Stenbrottet Dalby Resultatlista Kretsfältskjutning 6 Stenbrottet Dalby 2007-10-21 Kretsens Fältskytttemärke Vpg Guld Silver Brons A 46 43 37 B 48 - - C 47 43 39 R 47 44 44 1 Sebastian Nilsson Lunds Pk A1 37 27 6 2 Marcus

Läs mer

Lagnamn Namn Klubb Hcp

Lagnamn Namn Klubb Hcp Lagnamn Namn Klubb Hcp AdCourse Sven Delin Falkenbergs GK 0 Fredrik Ahlgren Björnhults GK 6,0 Jonas Ahlgren Björnhults GK 4,0 Andreas Johansson Halmstad GK 1,0 Lägsta hcp i bollen: 0 Summa spel hcp 11

Läs mer

Värmlandsserien Ak Omg 4 1(5)

Värmlandsserien Ak Omg 4 1(5) Värmlandsserien Ak4 2018 Omg 4 1(5) V-serie Ak4 2018 Omg 4 Kp4 1 Håkan Hammarsten 22 Bat 47 45 47 47 186 2 Mikael Segerholm 22 Bat 47 45 44 44 180 3 Jan Qvarnström Nätra Skg 47 44 44 44 179 4 Alf Grankvist

Läs mer

Jägarduvan avgjordes i strålande solsken. Statistik från de olika klasserna:

Jägarduvan avgjordes i strålande solsken. Statistik från de olika klasserna: Jägarduvan avgjordes i strålande solsken. Efter att banan testats under lördagens KM var frågan om svårighetsnivån var rätt inför dagens Jägarduva. 118 skyttar kommer till start och de skjuter tillsammans

Läs mer

Jägarduvan Namn Ort/Klubb Klass Totalt

Jägarduvan Namn Ort/Klubb Klass Totalt 1 Karl Erik Isaksson Södertälje JVF ÄO 44 2 Bengt Jansson Norrköpings JSK ÄO 42 3 Jan Forss NJK ÄO 41 4 Yngve Kjellgren NJK ÄO 41 5 Lars-Åke Windisch Norrköpings JSK ÄO 39 6 Leif Karlsson Frövi JSK ÄO

Läs mer

Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson

Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson Hur bemästrar vi den komplexa kemin i massaindustrins lutar? MoRe Research Örnsköldsvik AB Staffan Magnusson MoRe Research Pilotförsök Råvaruundersökningar Kok & blekoptimering Produktutveckling/-optimering

Läs mer

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk

RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Sid 1 (5) RAPPORT/UTREDNING - Skärblacka Bruk Avd: Utskriftsdatum Projektnr Lut och Kraft, sodapannan 0001 Tjänsteställe, Utfärdare Reg nr Extern klassificeringskod Max Baroutsis A B Distribution Nyckelord

Läs mer

Lars Andersson ÅF-IPK AB

Lars Andersson ÅF-IPK AB Sida 1 av 9 Protokoll 1(11) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Lars Andersson 1999-06-23 1 501803:25 Tfn 08-657 13 27 Sodahuskommittén Fax 08-653 91 36 Tofte Industrier lars.andersson@ipk.af.se Ärende SODAPANNETRÄFFEN

Läs mer

Stockholm Storkyrka 2 Datum Uppsläppstid Transportgruppen syd Mästerskap

Stockholm Storkyrka 2 Datum Uppsläppstid Transportgruppen syd Mästerskap Stockholm Storkyrka 2 Datum Uppsläppstid 5:: Mästerskap Medeldistans Antal duvor 575 Svenska Brevduveförbundet 26-7-8 The Swedish Racing Pigeon Association Plac Medlem Fotring Hem/Av Hastighet Avstånd

Läs mer

Gränsträffen 2015 Haparanda PSK

Gränsträffen 2015 Haparanda PSK Gränsträffen 2015 Haparanda PSK Gränsmästare Christer Willman Kretsmästare klass A Ulf Lindeberg Resultat i A-vapen Klass 1 1 Mikael Persson SJ PK Luleå 5 5 434434 32/23 2 Anders Stokke Luleå PK 4 3 342632

Läs mer

Vintercuppen 2016 deltävling

Vintercuppen 2016 deltävling C-Vapen Klass Vintercuppen 06 deltävling 06-0-7 Rolf Strömberg 47 39 45 46 45 47 69 Brons Ove Brännholm 45 46 44 4 45 40 6 Brons 3 Pär Marklund 4 43 43 40 47 45 60 Brons 4 Hampus Eriksson 46 40 44 46 37

Läs mer