EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT FSF:s inkomstbas. Handling nr XX Sida 1 / 11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT FSF:s inkomstbas. Handling nr XX Sida 1 / 11"

Transkript

1 Handling nr XX Sida 1 / EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT Inledande kommentar: Alla beräkningar av realvärden i det här dokumentet grundar sig på Statistikcentralens koefficient för penningvärdet, där 2015 = 1. Under de senaste åren har inte ECB:s mål på en årlig inflation på 2 % uppfyllts och därför utgår vi i den här planen från att inflationen är ett medeltal av de finländska penninginstitutens prognoser, 0,4 % år 2016; 1 % år 2017; 1,2 % efter år 2018 och efter det 1,5 % år 2019 och 2 % år FSF:s inkomstbas FSF är beroende av medlemsavgifter. Cirka två tredjedelar av organisationens utgifter täcks av medlemsavgifterna. Andra inkomster är det statsbidrag som undervisningsministeriet beviljar med utgång i ungdomslagen, investeringsintäkter samt sektorintäkter. De senare består främst av användaravgifter för tjänster riktade till FSF:s medlemsorganisationer. Projektfinansieringen bör nämnas skilt. Den används för till exempel utvecklingssamarbete eller ESF-projekt Medlemsantal Som framgår av följande tabell ökade medlemsantalet drastiskt åren (tabell 1). Efter år 2008 har det varit en svacka i studentkårernas medlemsantal och den har förutspåtts vara inledningen på ett minskat antal medlemmar. Åren förblev antalet ungefär detsamma, men till följd av minskade årskullar och minskad intagning samt kortare studietider och det s.k. passivregistret utgår vi från att den allmänna trenden är att antalet medlemmar minskar. Utifrån undervisningsministeriets målsättningar för utbildningen bedömer vi att medlemsantalet sjunker till cirka före år Vi kan ändå konstatera att det är utmanande att bedöma i vilken takt förändringen kommer att ske. Tydligen medförde den blåröda regeringens beslut om att öka antalet nybörjarplatser att den värsta nedgången tillfälligt saktade av, men statsrådets befintliga målsättning att minska antalet som utbildas till magister torde innebära att den negativa trenden fortsätter. Hösten 2016 tog vissa större högskolor i bruk ett passivregister. Dess inverkan på helheten verkar ändå bli rätt liten i uppskattningen av medlemsantalen hösten 2016 och kommande år. Hösten 2016 var FSF:s medlemsantal alltså rätt exakt i enlighet med tidigare bedömning,

2 Handling nr XX Sida 2 / Utveckling av medlemsantal Figur 1: Utveckling av medlemsantal 1.2. Statsbidrag Statsbidraget för verksamhetsåret 2016 är euro. Enligt ungdomslagen beviljas statsbidraget utifrån verksamhetens omfattning, effektivitet och verkningsgrad. Grundat på ovannämnda kriterier har FSF:s verksamhet varit mycket effektiv och håller för jämförelse med andra organisationer som erhåller understöd och andras statsbidrag. FSF:s statsbidrag har länge nominellt ökat och även reellt är det fortfarande högre än till exempel år 2002 (se tabell 2). Det är ändå viktigt att notera att mellan år 2011 och 2012 minskade FSF:s statsbidrag till euro då staten minskade bidragen till ungdomsorganisationerna.

3 Handling nr XX Sida 3 / Verksamhetens huvudsakliga intäkter Intäkter från medlemsavgifter och statsbidrag, justerat enligt värdet Valtionapu Jäsenmaksut Figur 2: Verksamhetens huvudsakliga intäkter För år 2015 lyckades FSF få en länge önskad ökning till euro, och fortsättningsvis för år 2016 en ökning till euro. Beräkningarna i den här planen har gjorts utgående från en försiktighetsprincip från antagandet att vi inte erhåller ett ökat bidrag för att täcka inflationen, men med avseende på konsekvens ändå så att statsbidraget från och med 2017 framåt antas uppgå till i enlighet med vad som senast förverkligats. Statsbidragets omfattning minskar alltså en aning både reellt och som en del av FSF:s totalinkomst (se tabell 3). Förslaget till ny ungdomslag bereds för närvarande. Den slutliga lagen kan påverka verksamhetsunderstödet till organisationerna.

4 Handling nr XX Sida 4 / 11 Verksamhetens huvudsakliga intäkter Medlemsavgift och statsbidrag, reellt värde (2015), zoomat till förändring Valtionapu Jäsenmaksut Figur 3: Verksamhetens huvudsakliga intäkter, inzoomat på förändringen 1.3. Investeringar och finansiell verksamhet Försäljningen av FSF:s tidigare lokaler i januari 2010 gjorde det möjligt med en mer omfattande investerings- och finansieringsverksamhet, och därmed att vi på längre sikt kan stärka vår självfinansieringsbas. I juni 2010 investerade vi euro i en kapitalförvaltningstjänst. Kapitalet förvaltas för närvarande av eq Varainhoito. FSF:s finansieringsverksamhet styrs av den investeringsstrategi som styrelsen antar. Generalsekreteraren har ansvar för strategin, medan styrelsen fattar de centrala besluten gällande investeringar. Förbundets ekonomiutskott har en konsultativ roll. Målet med investeringsverksamheten är att trygga FSF:s förmögenhet samt möjligheten att stöda självfinansieringen genom att ta upp en del av vinsten som inkomst i verksamheten. Enligt strategin kan maximalt 2 % av kapitalet intäktsföras per år med förutsatt att åtminstone årets vinst är minst så mycket. Våren 2013 togs vinsten från investeringsförmögenhet upp

5 Handling nr XX Sida 5 / som inkomst i FSF:s kassa i enlighet med det extra förbundsmötets beslut för att täcka utgifterna för arrangemangen kring affärsverksamheten Lyyra, men efter det har det inte funnits något behov av att ta upp det som intäkt. Vår investeringsstrategi kunde beskrivas som försiktig, enligt den är portföljens normalvikt 20 % på aktieinvesteringar och 80 % på ränteinvesteringar. I den rådande och framtida ekonomiska och räntesituationen kan det vara svårt att uppnå önskad vinst genom en normalviktad portfölj. FSF har senast gjort en investeringsstrategi år 2010 och därför är det att rekommendera att den under 2017 uppdateras med stöd av ekonomiutskottets sakkunskap. Generalsekreteraren ansvarar för hur kapitalförvaltningen styrs och hen rapporterar till styrelsen om utvecklingen av förmögenheten. Vid behov fattar styrelsen årligen beslut om vilken summa som tas upp som intäkt utgående från vinsten för föregående år. 2. FSF:s utgifter och det ekonomiska läget i relation till medlemsavgifterna Tre viktiga fakta definierar FSF:s ekonomiska situation på medellång sikt: 1. medlemsantalet sjunker 2. statsbidraget hålls troligen på nuvarande nivå, dvs. sackar efter åtminstone i realvärden (se tabell 3 ovan) 3. utgifterna ökar i huvudsak ungefär motsvarande inflationen. Det är värt att notera att i en sakkunnigorganisation som FSF utgör personalkostnaderna som vanligen ökar snabbare än levnadskostnaderna mer än 60 procent av utgifterna (se figur 4). Figuren visar utvecklingen för underskottet i den ordinarie verksamheten, dvs. den summa som varje år måste täckas av medlemsavgifterna, statsbidraget och investeringsintäkterna. Figuren visar även att utgifterna för FSF:s verksamhet inte ökat reellt, utan tidvis till och med minskat (jfr 2010). Utgifterna ökar inte heller framöver om vi utgår från att verksamheten fortsätter i nuvarande omfattning.

6 Handling nr XX Sida 6 / 11 Fördelning av utgifter för verksamheten (Personal- och övriga verksamhetsutgifter, justerade till 2015 års värde) Henkilöstökulut Muut toimintakulut Figur 4: Fördelning av utgifter för verksamheten I figur 5 beskrivs hur FSF:s medlemsavgift utvecklas under åren i realvärde, dvs. i förhållande till förändringarna i konsumentindexet (år 2015 = koefficient 1). Vid avläsning av figuren bör en notera att FSF år 2008 beslöt gå med i Studerandenas Idrottsförbund och att OLL:s medlemsavgift, som då var 30 cent och från 2012 var 40 cent, och att den uppburits som en del av FSF:s medlemsavgift. FSF är från och med år 2015 inte längre medlem i OLL och OLL:s medlemsavgift inverkar därmed inte på FSF:s årliga utgifter. Det är även skäl att notera att figurens variatonsintervall är rätt tät då variationen omfattar 4,75 5,8 euro under hela perioden.

7 Handling nr XX Sida 7 / 11 6,00 Medlemsavgiftens realvärde , i förhållande till värdet 2015 (konsumentindex, 2015 koefficient = 1) 5,75 5,50 5,25 5,00 4, , Figur 5: Medlemsavgiftens reella utveckling åren Föregående figur är en bra presentation av FSF:s ekonomi som helhet. Från 1990-talet fram till 2008 ökade medlemsantalet drastiskt, så medlemsavgiften kan anses ha reellt förblivit på antingen samma nivå eller till och med sjunkit, så som skedde under åren med den högsta inflationen. Efter år 2008 har medlemsantalet sjunkit, men statsbidraget har i sin tur ökat aningen mer än inflationen. På så sätt har FSF:s medlemsavgift kunnat hållas på samma reella nivå hela tiden med undantag av den 30 cents engångshöjning som gjordes då FSF gick med i Studerandenas Idrottsförbund år Från år 2012 framåt har situationen varit den sämsta på flera decennier: medlemsantalet minskar och statsbidraget ökar knappt. Redan avsaknaden av inflationshöjningar av statsbidraget skulle göra det svårt att hålla medlemsavgiften på samma reella nivå. Då vi tar i beaktande att medlemsantalet minskar är det oundvikligt att medlemsavgiften måste höjas reellt om inte vi kan skära i utgifterna.

8 Handling nr XX Sida 8 / Målbilden kan inte utgöras av en situation där vi måste spara i den ordinarie verksamheten. Om FSF skulle komma att stå inför ett plötsligt behov av att spara eller inför ett prioriteringsbeslut som på ett betydande sätt styr verksamheten, borde studentkårerna konsulteras, i första hand vid en träff för ordförande och generalsekreterare och i andra hand vid ett extra förbundsmöte. Av FSF:s utgifter är majoriteten personalutgifter och lokalkostnader. I planen har prognosticerats att medlemsavgiften stiger under kommande år, såväl nominellt som reellt (se tabellerna i slutet av dokumentet). Principen är fortsättningsvis att så små höjningar som möjligt av medlemsavgiften skulle göras årligen eller vartannat år istället för större engångshöjningar. Att kårobligatoriet kvarstår är en viktig strukturell faktor i utvecklingen gällande medlemsavgiften. Om kårobligatorier avskaffas måste vi se över strukturen på förbundets ekonomi på nytt och öka den externa finansieringen betydligt. Trots den rätt dystra bilden och de här trenderna är FSF:s ekonomiska läge i årsskiftet gott. Det rätt stora överskottet från 2014 och 2015 (skälen till vilka specificeras noggrannare i samband med bokslutet) har som planerat gjort det möjligt att under 2015 och 2016 göra vissa länge planerade investeringar. Förbundets stabila finanser just nu möjliggör att ekonomin kan planeras uppvisa underskott för några kommande år och behovet av att höja medlemsavgiften har inte under de senaste två åren varit lika akut som tidigare bedömts. Det eliminerar ändå inte de centrala faktorer som definierar vår ekonomi: 1) medlemsantalet sjunker snabbt, 2) realvärdet på statsbidraget ökar knappast, och 3) personalkostnaderna utgör den största delen av utgiftsstrukturen. 3. Utvecklingsåtgärder inom ekonomin År 2007 skaffade FSF, SAMOK, OLL och Otus gemensamma lokaler på Lappbrinken. Samtidigt grundades förvaltningsbolaget OSS Organisationstjänst Ab, vars syfte är att bygga upp ett system för att producera, fakturera och koordinera gemensamma tjänster. Verksamheten utvecklas fortfarande och avsikten är att utveckla tjänstebolagets roll så att det genom sin existens skulle vara till så stor nytta som möjligt. Den senaste utvidgningen i OSS är att bolaget började erbjuda översättningstjänster och FSF strävar via det efter minskade utgifter. OSS roll som tjänstebolag för studentorganisationerna bör granskas även framöver. År 2013 skaffade sig FSF, SAMOK, SLL och Sakki tillsammans majoritetsägarskap i SPV Services Finland Ab (numera Oy Frank Students Ab) genom olika

9 Handling nr XX Sida 9 / affärsverksamhetsarrangemang och företagsköp. Bolaget producerar studentförmånstjänsten Frank. Organisationerna äger ca 51 % av företaget genom Opiskelija-Holding Ab, av vilket organisationerna äger 25 % var. Hösten 2013 genomfördes de s.k. andra delen av Lyyra-arrangemangen då Oy Kilroy Finland Ab köpte HUS Gruppens minoritetsandel av SPV Services Finland och kom med som utvecklare i studentförmånstjänsten Frank med sin starka internationella erfarenhet. Avsikten med affärsverksamheten är att producera ett bättre studentliv för FSF:s medlemmar, men verksamheten kan möjligen på medellång sikt även förväntas gå med vinst. År 2016 var viktigt för Franks verksamhet: Frank publicerade ett digitalt studiekort vid namn Frank app och Franks team har stärkts och omsättningen ökat. FSF förväntar sig betydande resultat från Frank redan under de närmaste åren. 4. Avslutningsvis Vi kunde satsa ännu mer på strategisk planering av ekonomin samt aktiv utveckling av dess uppföljning. Saker att framöver utveckla är bland annat uppdateringen av vår investeringsstrategi, en allt mer effektiv ägarstyrning av Frank, att utveckla den strategiska rollen av det här dokumentet samt en aktiv uppföljning av verksamhetens utgifter, såsom kostnader för evenemang. Vi är medvetna om att medlemsorganisationernas ekonomiska läge är lika utmanande till följd av de konstant ökande kostnaderna och vi strävar efter att se till att förbundets ekonomihushållning är effektiv även framöver.

10 Handling nr XX Sida 10 / TABELL 1: Nominella värden Nominell Medlemsant Nominell Statsbidra Personalkostna Underskot Summa som bör Vinst från Resultat, medlemsavgi ft, euro al ackumulerad intäkt från medlemsavgif ter g, nominellt der (1), nominella t i ordinarie verksamh et (2), nominellt täckas av investeringsverksam heten (3), nominell inv.verksamh nominellt et (nominell) , , , , , , , , , , , , , , ) inkl. löner, styrelsearvoden, övriga löner och arvoden, förändringar i semesterlöneskulden, lönekorringar, pensionsutgifter, pensionskostnader pga. förändringar i semesterlöneskulden, personalbikostnader, samt naturaförmåner sedan år ) inkl. all övrig verksamhet, men inte medlemsavgifter, statsbidrag eller investeringar och finansiell verksamhet 3) det här beaktar inte fonderna, dvs. fonderna har dessutom eventuellt lagts till eller tagits bort under ifrågavarande år före vinst

11 Handling nr XX Sida 11 / TABELL 2: REALVÄRDEN (2015 = 1) Intäkter från medlemsavgifter, reella Statsbidrag, reellt Personalkostnader, reella Övriga verksamhetsutgifter, reella Den ordinarie verksamhetens underskott, reellt

EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT (KTS)

EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT (KTS) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 EKONOMIPLAN PÅ MEDELLÅNG SIKT (KTS) 2016 2020 ALLMÄNT... 1 UTVECKLING AV INTÄKTER... 1 Verksamhetsunderstödet

Läs mer

FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUNDS BUDGET FÖR ÅR 2016

FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUNDS BUDGET FÖR ÅR 2016 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 10 Sida 1 / 12 FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUNDS BUDGET FÖR ÅR 2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Läs mer

Studentkåren vid Helsingfors universitets ekonomiplan på medellång sikt för åren

Studentkåren vid Helsingfors universitets ekonomiplan på medellång sikt för åren HUS Ekonomiplan MLS Godkänt av Delegationen 1 2 3 Studentkåren vid Helsingfors universitets ekonomiplan på medellång sikt för åren 2017 2021 1 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Inledning Den ekonomiska

Läs mer

Förbundsmöte , Hotell Korpilampi

Förbundsmöte , Hotell Korpilampi FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUNDS BUDGET FÖR ÅR 2017 1 2 3 4 5 6 Planeringen av ekonomin år 2017 kunde beskrivas som okomplicerad: det finns inga större förändringsbehov eller -tryck sett ur den ekonomiska

Läs mer

BAKGRUND TILL BUDGETEN

BAKGRUND TILL BUDGETEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 ALLMÄNT I det här dokumentet beskrivs grundläggande faktorer och risker i OLL:s ekonomi samt särdrag i ekonomin år

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi juni 2014 Förbundsmöte 2014 Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsen lämnar här förslag till förbundsmötet avseende: Medlemsavgifter Modell för

Läs mer

MEDLEMSAVGIFTER 2011 2014

MEDLEMSAVGIFTER 2011 2014 Punkt 11 på dagordningen: MEDLEMSAVGIFTER 2011 2014 Medlemsavgifter 2011 2014 Bakgrund 1. Syftet med detta dokument är att be ITF:s 42:a kongress fatta beslut om de tariffer för er 2011 2014 som kan fastställas

Läs mer

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2013

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2013 Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 213 1,7 % Verksamhetens kostnader 38,3 md : Löner och arvoden 16,39 md 3,6 %,7 % 1,6 %,2 % 1,3 % 3,8 % Lönebikostnader 4,96 md Köp av tjänster 9,78

Läs mer

Proposition Ekonomisk ram för år 2018

Proposition Ekonomisk ram för år 2018 Proposition för år 2018 Inledning och sammanfattning En verksamhet som Vårdförbundets syftar inte till att generera ekonomisk vinst. Det är idéerna som är det bärande och syftet med verksamheten. Pengarna

Läs mer

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter.

kan förändra mängden uppburna samfundsskatter, då i grova drag hälften av Ålands samfundsskatter härstammar från sjötransporter. Högkonjunktur råder fortsättningsvis inom den åländska ekonomin, men den mattas något under det närmaste året. BNP-tillväxten på Åland var enligt våra preliminära siffror 3,6 procent i fjol och hamnar

Läs mer

Rapport förbundsstyrelsens förslag till ekonomi

Rapport förbundsstyrelsens förslag till ekonomi juni 2016 Förbundsmöte 2016 Rapport förbundsstyrelsens förslag till ekonomi 2017-2018 Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsstyrelsen lämnar här förslag till förbundsmötet avseende: Medlemsavgifter

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 5 Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Läs mer

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt

Onnistuva Suomi tehdään lähellä Finlands framgång skapas lokalt Kommunalekonomins utveckling till år 2021 Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 19.9.2017 samt Kommunförbundets beräkningar I utvecklingsprognosen har man eftersträvat att beakta vård- och landskapsreformens

Läs mer

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007

RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 RP 278/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TILLÄGGSBUDGET FÖR 2007 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 %

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 % Kommundirektörens budgetförslag 2010 Kommundirektörens budgetförslag 2010 är i balans men ytterligare inbesparningar behövs och alla vidtagna sparåtgärder är nödvändiga. Budgetförslaget har ett årsbidrag

Läs mer

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 255 FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 256 257 FINANSIERINGSDELEN Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2012 2015

FINANSIERINGSDEL 2012 2015 279 FINANSIERINGSDEL 2012 2015 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi

Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi Förbundsmöte 2018 juni 2018 Rapport Förbundsstyrelsens förslag till ekonomi 2019 2020 1 Medlemsavgifter och konfliktfond Förslag till beslut för åren 2019-2020 Förbundsstyrelsen lämnar här förslag till

Läs mer

Finansieringsdel 2015-2018

Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdelen... 212 Finansieringsanalys... 213 Finansieringsplan... 214 Kompletterande uppgifter... 216 211 Finansieringsdelen Finansieringsanalysen består av förändringar

Läs mer

BAKGRUND TILL BUDGETEN

BAKGRUND TILL BUDGETEN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 1) Allmänt I det här dokumentet beskrivs grundläggande faktorer och risker i OLL:s ekonomi samt särdrag i ekonomin

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2015 och uppskattningar för 2016 2017 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 24 maj 2019 Senast årlig översyn genomförd 24 maj 2019 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2016

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2016 Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 216,7 % 4,7 % 9,8 %,6 % 2,4 % 6,3 % 7,9 % 2,5 % 36,1 % 11, % Verksamhetens kostnader 36,75 md : Löner och arvoden 15,93 md Lönebikostnader 4,85 md

Läs mer

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 2016 2020 VÅR MISSION Att främja motions- och idrottskulturen 1 och välbefinnande bland studerande. VÅR VISION Studerande rör på sig tillräckligt

Läs mer

Förslag. Ekonomi och avgifter

Förslag. Ekonomi och avgifter Förslag Ekonomi och avgifter Förbundsstyrelsens förslag angående ekonomi och avgifter Förbundets ekonomi Kongressen 2008 beslutade förbundet ska verka för en ekonomi i balans. Förbundets verksamhetskostnader

Läs mer

Bokslutskommuniké. Substansvärdet ökade med 4,0 % till 219,41 kr per aktie (föregående år 210,87). Inklusive lämnad utdelning blev ökningen 6,9 %

Bokslutskommuniké. Substansvärdet ökade med 4,0 % till 219,41 kr per aktie (föregående år 210,87). Inklusive lämnad utdelning blev ökningen 6,9 % Bokslutskommuniké Substansvärdet ökade med 4,0 % till 219,41 kr per aktie (föregående år 210,87). Inklusive lämnad utdelning blev ökningen 6,9 % Styrelsen föreslår en utdelning om 10,00 kr per aktie varav

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Offentliga sektorns underskott och skuld 2017

Offentliga sektorns underskott och skuld 2017 Offentlig ekonomi 2018 Offentliga sektorns underskott och skuld Den offentliga sektorns underskott 0,7 procent och skuld 61,3 procent i förhållande till bruttonationalprodukten år Enligt de reviderade

Läs mer

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet

Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Placeringspolicy för Svenska Diabetesförbundet Antagen av förbundsstyrelsen den 16 februari 2012 Senast reviderad den 17 maj 2018 Senast årlig översyn genomförd 17 maj 2018 Inledning Denna sammanställning

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2015:1 21.1.2015 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Höjda intäkter och kostnader Inför 2015 förväntar sig

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2015:9 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/648 Arbetslöshetskassornas eget kapital Granskning initierad

Läs mer

BUDGETBEREDNINGEN FÖR PERIODEN SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014

BUDGETBEREDNINGEN FÖR PERIODEN SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 FÖR PERIODEN 2015-2018 SAMT MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 BESLUTAD AV BYGGNADS KONGRESS 2014 Inledning och bakgrund Någon formell budgetberedning har inte utsetts till kongressen 2014 utan det är förbundsstyrelsen

Läs mer

RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006

RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 RP 270/2006 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN TREDJE TILLÄGGSBUDGET FÖR 2006 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition

Läs mer

UNDERVISNINGSMINISTERIET ANSÖKAN OM ÅRSUNDERSTÖD 2010

UNDERVISNINGSMINISTERIET ANSÖKAN OM ÅRSUNDERSTÖD 2010 UNDERVISNINGSMINISTERIET ANSÖKAN OM ÅRSUNDERSTÖD 2010 Ungdomsenheten UNDERVISNINGSMINISTERIETS BLANKETT 36 UPPGIFTER OM DEN SÖKANDE UVM:s diarienr Sammanslutningens namn Telefonnummer Adress Postnummer

Läs mer

PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund

PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund Avsikten med detta dokument är att kortfattat beskriva verksamheten i Studerandenas idrottsförbund

Läs mer

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2015

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2015 Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 215 4,5 %, %,7 % 2, % 6,1 % 7,8 % 19,7 % 1,6 % 11, % 36,6 % Verksamhetens kostnader 36,75 md : Löner och arvoden 16,13 md Lönebikostnader 4,88 md

Läs mer

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Kommunalekonomins utveckling till år 2019 Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Den totalekonomiska utvecklingen, prognoser och antaganden Källa: Åren 2013-2014

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2016:1 8.1.2016 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2016 Lägre intäkter och högre kostnader Kommunerna förväntar

Läs mer

Statrådets förordning

Statrådets förordning Statrådets förordning om uppgifter som ska tas upp i små- och mikroföretags bokslut I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 kap. 6 i bokföringslagen (1336/1997), sådan den lyder i lag

Läs mer

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR Inledning 3 Etiska hänsynstaganden 3 Rapportering och uppföljning 3 Fördelning av ansvar och befogenheter 3 Definitioner av risk 4 Önskad placeringsstrategi 5 Policy för Teknologkårens placeringar 2 (6)

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Ledningskansliet Dnr SLU ua Controllerenheten

Ledningskansliet Dnr SLU ua Controllerenheten Ledningskansliet 2009-04-21 Dnr SLU ua Controllerenheten XXXXXX Styrelsen för SLU Ekonomisk uppföljning efter första kvartalet 2009 SLU:s ekonomi är fortsatt god trots att bokslutet för 2008 visade på

Läs mer

EKONOMIPLAN

EKONOMIPLAN EKONOMIPLAN 2019 2021 Fastställd av kommunfullmäktige 46/12.12.2018 Innehåll INLEDNING... 3 C10 DRIFTSEKONOMIDEL... 4 C100 ALLMÄN ADMINISTRATION... 5 C200 SOCIALFÖRVALTNING... 6 C300 UNDERVISNING OCH KULTUR...

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2011 2014

FINANSIERINGSDEL 2011 2014 279 FINANSIERINGSDEL 2011 2014 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Offentliga sektorns underskott och skuld 2016

Offentliga sektorns underskott och skuld 2016 Offentlig ekonomi 2017 Offentliga sektorns underskott och skuld Den offentliga sektorns underskott 1,8 procent och skuld 63,1 procent i förhållande till bruttonationalprodukten år Enligt de reviderade

Läs mer

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar:

ÅRSREDOVISNING för. Svenska Orienteringsförbundet Årsredovisningen omfattar: ÅRSREDOVISNING 2007-01-01 -- 2007-12-31 för Årsredovisningen omfattar: Sida Förvaltningsberättelse 2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Tilläggsupplysningar 6 Sid 2 (9) ÅRSREDOVISNING FÖR SVENSKA ORIENTERINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Nominell vs real vinst - effekten av inflation -

Nominell vs real vinst - effekten av inflation - 1 Nominell vs real vinst - effekten av inflation - av Richard Johnsson 1 I det som följer ska jag beskriva hur inflationen påverkar de bokföringsmässiga vinsterna i företagen. Det kommer att framgå att

Läs mer

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport juni 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Prognosen efter juni ger ett totalt överskott på 3,9 mnkr, vilket är 1 mnkr lägre än föregående prognos. Grundskoleverksamhet inklusive

Läs mer

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2017

Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 2017 Beräkning av kommunernas och samkommunernas utgifter år 17,9 % 4,6 %,5 %,6 % 3,8 % 5, % 8,2 % 21,5 % 36,1 % 9,8 % Verksamhetens kostnader 36,68 md : Löner och arvoden 15,88 md Lönebikostnader 4,32 md Köp

Läs mer

Ekonomisk översikt. Hösten 2016

Ekonomisk översikt. Hösten 2016 Ekonomisk översikt Hösten 2016 Innehåll Till läsaren........................................ 3 Sammanfattning..................................... 4 Hemlandet........................................ 6

Läs mer

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 239/2014 34 Helsingfors kyrkliga samfällighets verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för år 2013 samt beviljande av ansvarsfrihet Beslutsförslag Gemensamma

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1 Göteborg 2014-10-17 Delårsrapport perioden januari-september 2014 Kvartal 3 (juli september) ) 2014 Omsättningen uppgick till 11,3 (11,5) Mkr, en minskning med 0,2 Mkr eller 1,5 procent Rörelseresultatet

Läs mer

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26

Antal anställda i genomsnitt under räkenskapsperioden 30 26 Antal anställda i slutet av räkenskapsperioden 32 26 Moderbolagets NOTER Noter till resultaträkningen: 1.1 1.1 31.12.2012 1) Omsättning Hyror 136 700 145,50 132 775 734,25 Ersättningar för nyttjande 205 697,92 128 612,96 Övrig avkastning på fastigheten 59

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning 2013-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/563-040 Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv utredning avseende återremiss om retroaktiv avsättning Förslag

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Elin Sagulin, Statistiker Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2019:1 17.1.2019 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2019 Högre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2018 års budget förväntar sig

Läs mer

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018

Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 BUDGETERINGSANVISNING 1 (7) Budgeteringsanvisning för KomPL-avgifterna 2016 och uppskattningar för 2017 2018 Allmän bakgrund till uppskattningen I denna anvisning behandlas alla ärenden som gäller samtliga

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

Budgetprognos MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG. Förbundsmöte

Budgetprognos MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG. Förbundsmöte Budgetprognos 2018-2020 MED VERKSAMHETSMÅL FÖR ÅR 2018, FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG Förbundsmöte 2017 Förbundsmöte 2017 Budgetprognos 2018-2020 med verksamhetsmål för år 2018 Förbundsstyrelsens förslag

Läs mer

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 09 Sida 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 STYRELSENS SVAR PÅ MEDLEMSMOTIONERNA 1 Medlemsmotion

Läs mer

Konsumenternas förtroende oförändrat i oktober

Konsumenternas förtroende oförändrat i oktober Inkomst och konsumtion 2014 Konsumentbarometern 2014, oktober Konsumenternas förtroende oförändrat i oktober Konsumenternas förtroendeindikator var i oktober 0,4, då den i september var -0,7 och i augusti

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup

Årsredovisning. MX-ONE Usergroup Årsredovisning för MX-ONE Usergroup 802015-5373 Räkenskapsåret 2013 1 (7) Styrelsen för MX-ONE Usergroup får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse Förslag till vinstdisposition

Läs mer

Sveriges Modellflygförbund

Sveriges Modellflygförbund Sveriges Modellflygförbund Organisationsnummer 825000-8532 Årsbokslut för räkenskapsåret 2015-01-01-2015-12-31 Styrelsen för Sveriges Modellflygförbund avger härmed följande årsbokslut. Innehåll Sida Resultaträkning

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning 1(1) Gäller från Diarienummer 2013-01-01 2013/586 040 Antagen: kommunstyrelsen 2013-11-18 139. Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Se bilaga 1(5) Datum 2013-05-29 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

Förbundet Sällsynta diagnoser organisationsnr. 802408-4934 1

Förbundet Sällsynta diagnoser organisationsnr. 802408-4934 1 Förbundet Sällsynta diagnoser organisationsnr. 802408-4934 1 Resultaträkning Not 2010 2009 Verksamhetens intäkter Anslag och bidrag 1 3 784 094 4 023 771 Gåvor till 90-konto 700 4 750 Medlemsavgifter 18

Läs mer

Offentliga sektorns underskott och skuld 2014

Offentliga sektorns underskott och skuld 2014 Offentlig ekonomi 205 Offentliga sektorns underskott och skuld 204 Den offentliga sektorns underskott 3,3 procent och skuld 59,3 procent i förhållande till bruttonationalprodukten år 204 Enligt de reviderade

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Elin Sagulin, statistiker elin.sagulin@asub.ax Tel. 018-25495 Offentlig ekonomi 2018:1 11.1.2018 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2018 Lägre intäkter och högre kostnader Jämfört med 2017 års

Läs mer

Kreditinstitutens bokslut

Kreditinstitutens bokslut Finansiering och försäkring 2014 Kreditinstitutens bokslut 2014, 1:a kvartalet De inhemska bankernas finansnetto var oförändrat under första kvartalet 2014 De inhemska bankernas finansnetto uppgick till

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Finansräkenskaper 2009

Finansräkenskaper 2009 Nationalräkenskaper 21 Finansräkenskaper 29 Hushållen placerade ifjol i aktier och fonder Den kraftiga ökningen av hushållens insättningar stannade av år 29. Istället gjorde hushållen placeringar i aktier

Läs mer

Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 %

Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 % 1/7 Nyckeltal per rörelsegren (miljoner euro) 10-12 10-12 1-12 1-12 Itella Mail Communication Omsättning 248,6 243,4 893,8 869,7 Rörelsevinst 21,3 28,1 88,9 73,6 Rörelsevinst-% 8,6 % 11,5 % 9,9 % 8,5 %

Läs mer

Förmögenhetskriterier

Förmögenhetskriterier Förmögenhetskriterier Övriga I denna anvisning används allmänt termen STEA-understöd, som avser statsunderstöd som beviljas allmännyttiga sammanslutningar och stiftelser för främjande av hälsa och social

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

BUDGETBEREDNINGENS FÖRSLAG. Budgetberedningens förslag för perioden samt förslag till medlemsavgifter för 2015

BUDGETBEREDNINGENS FÖRSLAG. Budgetberedningens förslag för perioden samt förslag till medlemsavgifter för 2015 FÖR PERIODEN 2015-2018 SAMT FÖRSLAG TILL MEDLEMSAVGIFTER FÖR 2015 Budgetberedningens förslag för perioden 2015-2018 samt förslag till medlemsavgifter för 2015 2 Inledning och bakgrund Någon formell budgetberedning

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDEN Rekommendation BFN R 4 (Lydelse fr.o.m. 2007-01-01)

BOKFÖRINGSNÄMNDEN Rekommendation BFN R 4 (Lydelse fr.o.m. 2007-01-01) BOKFÖRINGSNÄMNDEN Rekommendation BFN R 4 (Lydelse fr.o.m. 2007-01-01) UPPGIFTER OM MEDELANTALET ANSTÄLLDA SAMT LÖNER OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR (2007-01-01) Bakgrund och omfattning 1. Enligt 5 kap. 18 årsredovisningslagen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004

RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 RP 172/2004 rd REGERINGENS PROPOSITION TILL RIKSDAGEN OM EN ANDRA TILLÄGGSBUDGET FÖR 2004 Med hänvisning till den allmänna motiveringen och förklaringarna till detaljmotiveringen i denna proposition föreslås,

Läs mer

Årsredovisning 2013/2014

Årsredovisning 2013/2014 Årsredovisning 2013/2014 Nätraälven högst i Sverige! (Sommarjobbaren Veronica Norberg på Kebnekaises topp sommaren 2014) Nätraälvens Virkesförsäljningsförening ÅRSREDOVISNING 2008/2009 1 (12) Styrelsen

Läs mer

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2009

Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2009 1 Eckerökoncernen Bokslutskommuniké 2009 Rörelseresultat 18,8 miljoner euro (17,5 milj. euro föregående år) Omsättning 214,1 miljoner euro (220,8 milj. euro) Affärsverksamheten genererade ett kassaflöde

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2017:1 20.1.2017 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2017 Högre intäkter och kostnader Jämfört med 2015 års bokslut

Läs mer

EVLI BANK ABP:S DELÅRSRAPPORT :

EVLI BANK ABP:S DELÅRSRAPPORT : EVLI BANK ABP:S JANUARI-JUNI 2017 2 (5) EVLI BANK ABP:S 1.1. 30.6.2017: Rörelsevinsten nästan fördubblades under betraktelseperioden Rörelsevinsten förbättrades i segmentet Kapitalförvaltning och investerarkunder

Läs mer

Offentliga sektorns underskott och skuld 2012

Offentliga sektorns underskott och skuld 2012 Offentlig ekonomi 203 Offentliga sektorns underskott och skuld 202 De reviderade uppgifterna om den offentliga sektorns underskott och skuld för år 202 har kommit ut Enligt Statistikcentralens reviderade

Läs mer

Försättsblad Tentamen

Försättsblad Tentamen Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Makro

Läs mer

HANDELSKLUBBEN.SE BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015

HANDELSKLUBBEN.SE BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015 BORÅS INDUSTRI- OCH HANDELSKLUBB ÅRSREDOVISNING 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse...4 Resultaträkning...7 Balansräkning...8 Noter...10 Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp

Läs mer

De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen

De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen Onnistuva Suomi tehdään lähellä De ekonomiska utsikterna för kommunerna och landskapen Valkretsstämman Minna Punakallio Chefekonom Kommunförbundet Sanna Lehtonen Utvecklingschef Kommunförbundet Den ekonomiska

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2010. (januari september) ) 2010. Kvartal 1-3 1 2010)

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2010. (januari september) ) 2010. Kvartal 1-3 1 2010) Göteborg 2010-10-15 Delårsrapport perioden januari-september 2010 Kvartal 3 (juli september) ) 2010 Omsättningen ökade med 73 procent till 7,6 (4,4) Mkr Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 1,2 Mkr och uppgick

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Arbetslöshetskassornas eget kapital

Arbetslöshetskassornas eget kapital 2016:12 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Dnr: 2016/55 Arbetslöshetskassornas eget kapital Uppföljning initierad av IAF Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 5 juni 2013 Skrivtid 4 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Värdepappersföretagens rörelsevinst ökade under april juni jämfört med året innan

Värdepappersföretagens rörelsevinst ökade under april juni jämfört med året innan Finansiering och försäkring 2015 Värdepappersföretag 2015, 2:a kvartalet Värdepappersföretagens rörelsevinst ökade under apriljuni jämfört med året innan Under andra kvartalet 2015 var värdepappersföretagens

Läs mer

Qualisys. Delårsrapport från Qualisys AB (publ) för perioden 2002-01-01 2002-03-31. QUALISYS AB (publ), 556360-4098

Qualisys. Delårsrapport från Qualisys AB (publ) för perioden 2002-01-01 2002-03-31. QUALISYS AB (publ), 556360-4098 Qualisys Delårsrapport från Qualisys AB (publ) för perioden 2002-01-01 2002-03-31 QUALISYS AB (publ), 556360-4098 Fortsatt stor osäkerhet om finansieringen av OPTAx Systems Inc. Misslyckas OPTAx-finansieringen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

Sveriges Modellflygförbund Organisationsnummer

Sveriges Modellflygförbund Organisationsnummer Sveriges Modellflygförbund Organisationsnummer 825000-8532 Årsbokslut för räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Styrelsen för Sveriges Modellflygförbund avger härmed följande årsbokslut. Innehåll Sida Resultaträkning

Läs mer

Värdepappersföretagens provisionsintäkter och rörelsevinst minskade under fjärde kvartalet 2018

Värdepappersföretagens provisionsintäkter och rörelsevinst minskade under fjärde kvartalet 2018 Finansiering och försäkring 2018 Värdepappersföretag 2018, 4:e kvartalet Värdepappersföretagens provisionsintäkter och rörelsevinst minskade under fjärde kvartalet 2018 Under fjärde kvartalet år 2018 var

Läs mer

Kongress för Unga Hörselskadade

Kongress för Unga Hörselskadade Kongress för Unga Hörselskadade På årsmötet 2012 lade tre av Unga Hörselskadades medlemmar ett förslag om att införa kongress vartannat år. Förslaget innebär också att styrelsen skulle ha en mandatperiod

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 6 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 DELÅRSRAPPORT För perioden 2008-09-01 2008-11-30 (3 månader) KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och dotterbolagen

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning

Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning Den löpande verksamheten Fem små uppgifter för KFA-inlärning Sifferunderlaget för KFA-föreläsning 1 1 Personalkostnader Företaget anställer tre personer på deltid. Under året är den normala bruttolönen

Läs mer

Nyckeltal för Postkoncernen 1-3/2007 1 3/2006 Förändring 1 12/2006

Nyckeltal för Postkoncernen 1-3/2007 1 3/2006 Förändring 1 12/2006 1/8 Nyckeltal för 1-3/2007 1 3/2006 Förändring 1 12/2006 % Omsättning, milj.euro 431,5 384,9 12,1 1 550,6 Rörelsevinst, milj.euro 45,9 37,6 22,1 89,0 Rörelsemarginal,% 10,6 9,8 5,7 Vinst före skatt 48,2

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31

Delårsrapport. För perioden 2008-01-01 2008-08-31 Delårsrapport För perioden 2008-01-01 2008-08-31 DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2008-01-01 2008-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte prognos för helåret.

Läs mer