Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr:"

Transkript

1 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Pensionspolicy för Dals-Eds kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade att framtagen pensionspolicy daterat skulle antas men att kring avsnittet om tryggande av pensionsutfästelser före 1998 avvakta ytterligare utredning innan beslut kan fattas i den delen. Kommunstyrelsen har fått information av kommunens rådgivare i pensionsfrågor, Henrik Arenbro från Söderberg & Partners, om olika scenarior att hantera pensionsskulden. Den samlade bedömningen är att för att möta de ökade framtida pensionskostnaderna är det klokt i nu rådande ränteläge att i förtid amortera på pensionsskulden i en försäkringslösning snarare än att amortera på kommunens låneskuld hos externa kreditgivare. Kommunen har sedan tidigare avsatt totalt 11,8 mkr genom öronmärkning av delar av det egna kapitalet för framtida pensionsutbetalningar. Dessa är således inte föremål för återställning i enlighet med det lagstadgade balanskravet. Bedömning De avsatta medlen i det egna kapitalet har likviditetsmässigt återlånats för investeringar under åren vilket innebär att för att kunna finansiera ovanstående amortering av pensionsskulden krävs att följande omdisponering görs: Redan genomförda försäljningar av affärsdrivande anläggningstillgångar Planerad amortering av låneskuld Redan genomförd amortering av låneskuld AFA-återbetalning Planerad amortering av låneskuld Minskad likviditet 955 Totalt Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar för egen del under förutsättning av att Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med förslag att uppdra till ekonomichef att verkställa utbetalningen av amorteringen av pensionsskulden i enlighet med ovanstående samt uppdrar till personalchef att ta fram rutiner och avtal avseende de ingående försäkringslösningar som beskrivs och sedermera informerar personalen om detta Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Box 31 Storgatan (0) S ED Telefax Org.nr +46 (0) Internet: kommun@dalsed.se

2 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Kommunfullmäktige beslutar att amortering av pensionsskulden görs genom inlösen av ett antal individer i en försäkringslösning med totalt 11,7 mkr inklusive löneskatt (enligt bifogade offert) för att möta de ökade framtida pensionskostnaderna samt uppdrar till kommunstyrelsen att verkställa detta Kommunfullmäktige beslutar att finansieringen av detta görs genom ovanstående föreslagna omdisponering och inom ramen för de öronmärkta medlen i det egna kapitalet Kommunfullmäktige beslutar att anta framtagna pensionspolicy daterat samt uppdrar till kommunstyrelsen att ta fram rutiner och avtal avseende de ingående försäkringslösningar som beskrivs I tjänsten Lars Hustoft, Ekonomichef Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Box 31 Storgatan (0) S ED Telefax Org.nr +46 (0) Internet: kommun@dalsed.se

3 Datum Dals- Eds kommun Offert Dals Eds kommun Avseende Partiell inlösen av Intjänad pensionsrätt , KAP-KL/PFA Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

4 Datum Dals- Eds kommun Kontaktuppgifter Anbudgivarens namn: Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Organisationsnummer: Adress: SKANDIA Lindhagensgatan STOCKHOLM Telefonnummer: Kontaktperson för uppdraget Affärschef Offentlig affär Hasse Edlund Tel Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

5 Datum Dals- Eds kommun Innehållsförteckning Bilagor... 3 Offertens förutsättningar... 4 Syftet med inlösen... 5 Därför försäkringslösning... 5 Om Skandia Liv... 5 Skandia Livs arbete med miljö, etik och samhällsengagemang i kapitalförvaltningen... 7 Premiegrunder... 8 Avkastning/Återbäring... 9 Livportföljens allokering Försäkringens kostnader Försäkringsvillkor Bilagor 1. Premiebilaga Dals Eds kommun 2. Skandia Liv i siffror september Skandias allmänna villkor 2015 för tryggande av förmånsbaserade pensionsutfästelser Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

6 Datum Dals- Eds kommun Offertens förutsättningar Vi tackar för er förfrågan om inlösen av pensionsskuld från ansvarsförbindelsen. Skandias offert omfattar individer som har förmånen Intjänad pensionsrätt i Dals- Eds kommun, Försäkringsgivare är Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, , nedan kallad Skandia. Offerten omfattar 23 utvalda individer som är födda Inlösenpremien är på kronor exklusive löneskatt. Skandia har vid urvalet och beräkningen tagit hänsyn till följande: - individerna har utredda anställningstider - individernas förmåner är fullständigt aktualiserade - individerna omfattas inte av någon särskild överenskommelse, ex ädel finansiering - individernas förmåner är inte under utbetalning Offerten omfattar de personer enligt bilaga 1 Premiebilaga Dals Eds kommun Beräkningstidpunkten är Vid beräkning har vi använt de pensionsgrunduppgifter som finns registrerade hos Skandia vid en viss tidpunkt. Det innebär att förändringar av individernas pensionsgrundande uppgifterna efter denna tidpunkt kan innebära förändrade förmåner och premier. Redovisade förutsättningar gäller med nuvarande antaganden om ränta, dödlighet, avgifter och skatt. Vid förändrade förutsättningar kan det innebära andra villkor och premier. Beräkningen av premien av förmånsbestämd försäkring påverkas av vid vilken tidpunkt premien faktiskt blir betald. Om premien betalas vid en senare tidpunkt kan det innebära förändrade antaganden eller debitering av ränta från beräkningstidpunkten fram till dess premien erlagts. Pensionsförmånerna indexeras årligen i enlighet med gällande kollektivavtal, vilket kan innebära att indexeringspremier kan tillkomma. För att offertens förutsättningar ska gälla måste betalning ha kommit Skandia tillhanda senast den 1 januari Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

7 Datum Dals- Eds kommun Syftet med inlösen Syftet med inlösen av delar av pensionsskulden är att fördela pensionskostnaderna över generationer. Det är tidiga lösningar som bättre bäddar för morgondagens välfärd, som till exempel amortering av pensionsskulden. Det minskar risken att de framtida pensionskostnader tränger undan andra välfärdskostnader som skola, vård och omsorg. Det är att tänka längre! Därför försäkringslösning Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning är en trygg och enkel lösning med garantier. Med en försäkringslösning slipper kommunen risker som till exempel kapitalförluster, lång levnad och pensionsskuldstekniska förändringar. En annan fördel är att kommunen slipper kostnader och administration av före detta anställdas livsvariga pensionsutbetalningar. Genom tjänstepensionsförsäkring uppfylls med automatik placeringsföreskrifter och uppföljning eftersom försäkringsbolag står under Finansinspektionens tillsyn och Försäkringsrörelselagens regelverk. Med en försäkringslösning får kommunen en enkel administration och slipper ta fram och underhålla regler för hur pensionsmedlen ska förvaltas samt slipper också kostnader för till exempel uppföljning, strategisk och taktisk allokering samt rapportering. Om Skandia Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i mer än 150 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på drygt 460 miljarder kronor och anställda. Våra kunder finns inom flera kategorier, som företag, offentlig sektor och privatpersoner. Flera oberoende aktörer rankar Skandia Liv som ett av Sveriges starkaste livbolag, bland annat på grund av god allokering, riskspridning av tillgångar, hög genomsnittlig avkastning, hög solvens samt att vi aldrig har tillämpat engångsåtertag av återbäring, trots flertalet finansiella kriser genom åren. Några nyckeltal per ; Förvaltat kapital: cirka miljarder kronor Totalavkastning på placeringstillgångar: 3,3 % (jan-sept2015) Aktuell återbäringsränta: 5 % Solvensgrad: 163 % Konsolideringsgrad: 105 % Se bilaga 2 Skandia Liv i siffror september Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

8 Datum Dals- Eds kommun Skandia Livs placeringspolicy och förvaltningsfilosofi Kapitalförvaltningens mål är att åstadkomma högsta möjliga avkastning under förutsättningen att spararnas garanterade ränta med stor säkerhet infrias. Målet skall gälla för den genomsnittliga avkastningen över en längre period. Skandia Livs placeringspolicy är godkänd av Finansinspektionen. Ett antal grundläggande värderingar och utgångspunkter utgör sammantaget grunden för hur Skandia Livs placeringsstrategi formuleras och investeringsprocess implementeras. Dessa principiella förhållningssätt är baserade på akademisk forskning, kompletterat med många år av beprövad erfarenhet samt Skandia Livs uppfattning av vilka de kritiska framgångsfaktorerna är för ett bra förvaltningsresultat i framtiden. Skandia Livs förvaltningsfilosofi ger kommunen bland annat följande fördelar; Vi analyserar placeringstillgångarnas egenskaper i förhållande till åtagandenas egenskaper, Asset Liability Management (ALM) - kärnan i investeringsprocessen Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att maximera förväntad avkastning i förhållande till vald risknivå. Vi har en spridd fördelning mellan tillgångsslag, allokeringen - förklarar en stor del av avkastningen Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att utveckla egna kvantitativa och kvalitativa analyser av riskpremien i aktie-, ränte- och fastighetsmarknaderna och dess samvariation som stöd för allokeringsbesluten. Vi har långsiktigheten som ett viktigt ledord i förvaltningen Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att långsiktigt agera på extrema värderingslägen eller att få avkastning på långsiktiga samhällsinvesteringar. Vi utvärderar kontinuerligt nya och befintliga tillgångsslag vad gäller dess påverkan på portföljens avkastning och risk Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att tidigt identifiera, analysera och placera i nya tillgångsslag och strategier och få god avkastning innan dessa innovativa tillgångslag och strategier har exploaterats av en huvuddel av marknadens aktörer. Vi får tillgång till de bästa förvaltarna på de olika kapitalmarknaderna Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att utveckla metoder som ger oss möjlighet att finna, välja ut och utnyttja dessa fördelar. Vi tar aktiva risker som kan ge positivt bidrag till portföljens förväntade avkastning. Vi har kompetens, resurser och erfarenhet att kunna skapa meravkastning på mindre effektiva marknader som till exempel småbolagsaktier, fastigheter, råvaror och Private Equity. Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

9 Datum Dals- Eds kommun Skandia Livs arbete med miljö, etik och samhällsengagemang i kapitalförvaltningen Skandia Livs arbete med miljö, etik och samhällsengagemang i kapitalförvaltningen är bland annat samlat i vår ägarpolicy. Ägarpolicyn beskriver bland annat principer för ägarutövande och etiska överväganden i de bolag vi äger aktier i. Utdrag ur Skandia Livs ägarpolicy: "Styrelsen skall inta ett ansvarsfullt förhållningssätt i etiska frågor och arbeta aktivt med miljöoch etikfrågor som är relevanta för bolaget, såsom frågor om miljö och uthållig utveckling, hälsa och säkerhet, affärsetiska frågor samt jämställdhet." De bolag Skandia Liv investerar i följer kraven i de internationella konventioner som Sverige har undertecknat: FN:s konvention om mänskliga rättigheter FN:s Barnkonvention ILO-konventionerna Konventioner mot mutor och korruption I vår kapitalförvaltning följer vi också principerna i nedanstående, ickebindande koder: OECD:s riktlinjer för multinationella företag FN:s Global Compact Global Reporting Initiative's standard för hållbarhetsredovisning Vi har även beslut om att inte investera i: bolag som producerar tobak bolag som producerar klusterbomber bolag som producerar trampminor Skandia Liv är dessutom en av initiativtagare till projektet Hållbart Värdeskapande som består av femton svenska institutionella investerare. Syftet med Hållbart Värdeskapande är att lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor för ett långsiktigt värdeskapande som bygger på internationella riktlinjer och konventioner. Hållbart Värdeskapande behandlar företagens riktlinjer vad gäller; mänskliga rättigheter arbetstagarrättigheter miljö och klimat anti-korruption ansvarsfull affärsetik arbetsmiljö, säkerhet och hälsa Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

10 Datum Dals- Eds kommun Premiegrunder De premier som är beräknade är könsdifferentierade, d v s könsberoende, för förmånsbestämd pension. För närvarande ligger 80 procent av premien till grund för garantin och garantiräntan är för närvarande 1,25 procent brutto. Återstående livslängd Kön/Ålder Man 30 år Kvinna 30 år Man 50 år Kvinna 50 år Man 60 år Kvinna 60 år Man 65 år Kvinna 65 år Livslängdsantaganden (återstående livslängd) 80,2 år (50,2 år) 84,9 år (54,9 år) 81,7 år (31,7 år) 86,3 år (36,3 år) 83,0 år (23,0 år) 87,3 år (27,3 år) 84,0 år (19,0 år) 88,1 år (23,0 år) Grunder som anges i denna offert gäller tillsvidare. För närvarande finns ingen kännedom om förestående förändringar. Dödlighetsantagandena är reviderade Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

11 Datum Dals- Eds kommun Avkastning/Återbäring Historisk avkastning för respektive år för de senaste 15 åren. År Totalavkastning ,6 % ,7 % ,3 % ,2 % ,4 % ,4% ,4% ,4 % ,1 % ,7% ,0 % ,1 % ,4 % ,0 % ,0 % Historisk återbäring för respektive år för de senaste 15 åren. År Återbäring ,3 % ,3 % ,5 % ,3 % ,6 % ,0 % ,4 % ,2 % ,5 % ,3 % ,7 % ,8 % ,8 % ,9 % ,8 % Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

12 Datum Dals- Eds kommun Livportföljens allokering Skandias livportfölj är mycket väl sammansatt med räntor, aktier, fastigheter, råvaror, private equity, kreditfonder, samhällsinvesteringar mer mera. Syftet är att utnyttja livportföljens storlek och styrkor till att erbjuda god avkastning över tid till ett begränsat risktagande. Nedan visas Portföljens fördelning per : Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

13 Datum Dals- Eds kommun Försäkringens kostnader På förvaltat kapital På premien Per försäkring På utbetalning Engångspremier 0,55 % 2 % 0 kr 0 kr Försäkringsvillkor För försäkringsavtalet gäller bifogade försäkringsvillkor Bilaga 3 Skandias allmänna villkor 2015 för tryggande av förmånsbaserade pensionsutfästelser. Ni är alltid välkomna att kontakta mig för frågor eller förtydliganden. Med vänlig hälsning Hasse Edlund Skandia Offentlig Affär Livförsäkringbolaget Skandia, Ömsesidigt Säte Stockholm Org.nr:

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

Ekonomikontoret Datum: 2015-11-26 Lars Hustoft D.nr: 2015-000117

Ekonomikontoret Datum: 2015-11-26 Lars Hustoft D.nr: 2015-000117 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: 2015-11-26 Lars Hustoft D.nr: 2015-000117 Pensionspolicy för Dals-Eds kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2015-04-29 70 att framtagen pensionspolicy

Läs mer

Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring

Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring Svar på frågor från SKL beträffande avtal om pensionsförsäkring med fortlöpande premieinbetalning och om partiell inlösen av pensionsutfästelse Inledning Det finns ett behov av ökad kunskap om de alternativ

Läs mer

Pensionsfonden övergripande mål och strategi. Mora kommun

Pensionsfonden övergripande mål och strategi. Mora kommun Pensionsfonden övergripande mål och strategi Mora kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-12-14 116 Diarienr: KF 2009/346 024 1(7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Kommunens

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. produktinformation Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring produktinformation En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal

Läs mer

Anbud skall baseras på nedanstående uppgifter. Samtliga förfrågningar skall besvaras med hänvisning till respektive frågenummer.

Anbud skall baseras på nedanstående uppgifter. Samtliga förfrågningar skall besvaras med hänvisning till respektive frågenummer. Försäkring Förmånsbestämd Ålderspension 1. FÖRSÄKRINGSLÖSNINGAR FÖR FÅP, EP/BP SAMT INLÖSEN Anbud skall baseras på nedanstående uppgifter. Samtliga förfrågningar skall besvaras med hänvisning till respektive

Läs mer

Ekonomikontoret Datum: 2014-06-08 Lars Hustoft D.nr: 15/104 040. Förfrågan om särskild medlemsinsats år 2015 till Kommuninveste ekonomisk förening

Ekonomikontoret Datum: 2014-06-08 Lars Hustoft D.nr: 15/104 040. Förfrågan om särskild medlemsinsats år 2015 till Kommuninveste ekonomisk förening DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: 2014-06-08 Lars Hustoft D.nr: 15/104 040 Förfrågan om särskild medlemsinsats år 2015 till Kommuninveste ekonomisk förening Bakgrund Den senaste finanskrisen

Läs mer

SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING Skandia ITP Skandia ITP placerar i aktier, fastigheter, räntebärande tillgångar och även till en större del i alternativa tillgångsslag. Fördelningen mellan tillgångsslag

Läs mer

Försäkringsstrategi Sverige AB Tryggande av pensionsutfästelser Magnus Larsson, pensionskonsult

Försäkringsstrategi Sverige AB Tryggande av pensionsutfästelser Magnus Larsson, pensionskonsult Swedish Insurance Group Försäkringsstrategi Sverige AB Försäkringsstrategi Sverige AB Tryggande av pensionsutfästelser Magnus Larsson, pensionskonsult 2016-12-07 1 Pensionsskuldens delar 1997-12-31 2017-01-01

Läs mer

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY

SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY SKANDIA LIVS ÄGARPOLICY antagen den 19 december 2005 1. Skandia Livs principer för ägarutövande 1.1 Syfte Skandia Liv har närmare 1,2 miljoner försäkringstagare. För försäkringstagarnas räkning förvaltar

Läs mer

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring

Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring Tryggande av förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring En arbetsgivare kan trygga kollektivavtalade förmånsbestämda pensionsutfästelser genom försäkring. Följande pensionsavtal innehåller pensionsförmåner

Läs mer

Delårsöversikt. Januari september 2019

Delårsöversikt. Januari september 2019 Delårsöversikt Januari september 2019 2/8 Delårsöversikt Skandia 1) Nyckeltal januari september 2019 (motsvarande period 2018 inom parentes): Koncern Premier uppgick till 32,6 (26,9) miljarder kronor.

Läs mer

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018 FOLKSAM Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan 2013. I KORTHET Folksam Liv är ett ömsesidigt försäkringsbolag med god solvens och cirka 86 miljarder i tillgångar inom premiebestämd

Läs mer

Delårsöversikt. Januari mars 2019

Delårsöversikt. Januari mars 2019 Delårsöversikt Januari mars 2019 2/8 Delårsöversikt Skandia 1) Nyckeltal januari mars 2019 (motsvarande period 2018 inom parentes): Koncern Premier uppgick till 10,9 (9,1) miljarder kronor. Tillgångar

Läs mer

Fondhandel i Handelsbanken Liv

Fondhandel i Handelsbanken Liv FONDHANDEL Fondhandel i Handelsbanken Liv MARKNADSFÖRINGSMATERIAL Ansvarsfulla investeringar en förutsättning Handelsbanken Liv Försäkringsaktiebolag är ett helägt dotterbolag till Handelsbanken. Inom

Läs mer

SEB har tidigare inte varit valbart inom traditionell försäkring. DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018

SEB har tidigare inte varit valbart inom traditionell försäkring. DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018 SEB SEB har tidigare inte varit valbart inom traditionell försäkring. I KORTHET Koncernen SEB har traditionell försäkring i fler än ett försäkringsbolag, det bolag som har upphandlats är SEB Pension och

Läs mer

Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28

Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28 KUNGL TEKNISKA HÖGSKOLAN Placeringspolicy för KTH:s donationskapital 2012-05-28 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Ansvarsfördelning och organisation... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Övergripande mål...

Läs mer

FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING Folksam ITP Folksam ITP placerar i aktier, fastigheter, räntebärande tillgångar och även till en mindre del i alternativa tillgångsslag. Andelen aktier trappas ner när

Läs mer

Omfattning av försäkringsavtalen

Omfattning av försäkringsavtalen Frågor om försäkring av pensionsåtaganden Omfattning av försäkringsavtalen 1. Vilka fördelar innebär försäkring av pensionsåtaganden jämfört med avsättning till pensionsstiftelse respektive förvaltning

Läs mer

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016

Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Placeringspolicy Antagen av styrelsen den 22 November 2016 Punkt Innehåll Sidan 1. Bakgrund 3 2. Mål 3 3. Organisation och ansvar 3-4 4. Placeringsregler 4 5. Risker 4 6. Belåning 4 7. Etiska regler 4

Läs mer

SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa

SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB Pensions- och vinstandelsstiftelse från ax till limpa Välkommen till SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB SEB Trygg Liv Pensionstjänst AB är ledande i Sverige när det gäller

Läs mer

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Depåförsäkring Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Gillar du enkelhet och smidighet när det handlar om ditt sparande? Då har vi en god nyhet. Nu kan du samla ditt sparande i strukturerade

Läs mer

Delårsöversikt. Januari juni 2019

Delårsöversikt. Januari juni 2019 Delårsöversikt Januari juni 2019 2/8 Delårsöversikt Skandia 1) Nyckeltal januari juni 2019 (motsvarande period 2018 inom parentes): Koncern Premier uppgick till 22,8 (18,6) miljarder kronor. Tillgångar

Läs mer

PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN

PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN PRI Pensionstjänst AB och Pensionsregistreringsinstitutet (PRI) FPG/PRI ETT FINANSIERINGSALTERNATIV INOM ITP-PLANEN Ett finansieringsalternativ för ITPs ålderspension När företaget självt ansvarar för

Läs mer

Skandia Liv har en för branschen stark solvensgrad som vid årsskiftet uppgick till 142 (176) 2 procent.

Skandia Liv har en för branschen stark solvensgrad som vid årsskiftet uppgick till 142 (176) 2 procent. Pressmeddelande 19 februari 2003 Skandia Liv 103 50 Stockholm Telefon vx 788 10 00 Telefax 788 15 66 Besöksadress: Sveavägen 44 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2002 Livförsäkringsaktiebolaget Skandia (publ) 1 Skandia

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-03-31. Kommunstyrelsen. Pensionspolicy

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-03-31. Kommunstyrelsen. Pensionspolicy Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-03-31 D.nr: Pensionspolicy Bakgrund Kommunens anställda omfattas för närvarande av pensionsavtalet KAP-KL (KollektivAvtalad Pension) och Avgiftsbestämd Kollektivavtalad

Läs mer

AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING AMF ITP/ITPK AMF ITP/ITPK placerar i aktier, fastigheter och räntebärande tillgångar. Andelen aktier trappas ner när du närmar dig pension. AMF ITP/ITPK innehåller en garanti

Läs mer

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Kontakt; Sjöräddningssällskapet Jeanette Liljedahl jeanette.liljedahl@ssrs.se Ansvarig; Sjöräddningssällskapets styrelse Antagen av Sjöräddningssällskapets

Läs mer

Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering

Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering Stiftelsen Friends policy för kapitalplacering Beslutad av Styrelsen Giltig fr.o.m. Tillsvidare från 2014-07-01 Revidering Vid behov Upprättande och revidering Versionsnummer Datum Fastställd av Författare/funktion

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Privat Pension Pensionskonto LRF MedlemsPension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya

Läs mer

Alecta har varit både ickevalsalternativ och valbart alternativ inom traditionell försäkring sedan 2007.

Alecta har varit både ickevalsalternativ och valbart alternativ inom traditionell försäkring sedan 2007. ALECTA Alecta har varit både ickevalsalternativ och valbart alternativ inom traditionell försäkring sedan 2007. I KORTHET I upphandlingen 2018 fick Alecta det bästa totalresultatet och valdes därför till

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel Pensionskassan

Läs mer

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension

Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Ett viktigt val för din framtid. Gör ett aktivt val för din pension. Per, SPP Avtalspension ITPK Egenpension och Livsarbetstidspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle du placera dem

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Avtalspension Kompletterande pension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har

Läs mer

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR

POLICY FÖR TLTH:S PLACERINGAR Inledning 3 Etiska hänsynstaganden 3 Rapportering och uppföljning 3 Fördelning av ansvar och befogenheter 3 Definitioner av risk 4 Önskad placeringsstrategi 5 Policy för Teknologkårens placeringar 2 (6)

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Friplan Länsplan Basplan Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

Vad behöver vi för avkastning? Uppnår vi god avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet?

Vad behöver vi för avkastning? Uppnår vi god avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet? Uppnår vi god avkastning? Vad behöver vi för avkastning? Har vi tillräcklig kompetens inom finansområdet? Har vi en god kontroll över finansförvaltningen? Betalar vi rätt avgifter? Vilka risker tar vi?

Läs mer

Frågor och svar om Nya Trad

Frågor och svar om Nya Trad Frågor och svar om Nya Trad uppdaterade per den 18 februari 2013 1. Vad är det som kunderna kommer att erbjudas? Kunder som har Reflex pensionsförsäkringar (i steg 1) med traditionell förvaltning som inte

Läs mer

Halvårsrapport. Januari-Juni 2003. Lite mer att leva för

Halvårsrapport. Januari-Juni 2003. Lite mer att leva för Halvårsrapport Januari-Juni 2003 Lite mer att leva för Fortsatt trygghet i traditionellt pensionssparande Under det gångna halvåret har debatten om livbolagens verksamhet fortsatt. Såväl principen om ömsesidighet

Läs mer

KPA Traditionell Försäkring

KPA Traditionell Försäkring Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd KPA Traditionell Försäkring produktinformation vem är försäkringsgivare? Försäkringsgivare är KPA Pensionsförsäkring AB (publ),

Läs mer

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014

Ägarinstruktion. för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt. Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 1 Ägarinstruktion för Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Beslutad vid ordinarie bolagsstämma den 12 juni 2014 2 1. Inledning Ett kundstyrt bolag Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt, Skandia,

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

FlexLiv Den nya pensionsprodukten

FlexLiv Den nya pensionsprodukten FlexLiv Den nya pensionsprodukten CATELLA FLEXLIV Den nya pensionsprodukten FlexLiv den nya pensionsprodukten ger dig de bästa egenskaperna från både traditionellt livsparande och aktiv fondförsäkring.

Läs mer

Information för investerare

Information för investerare Information för investerare Denna information publicerades den 23 augusti 2018. The Single Malt Fund AB (publ) The Single Malt Fund AB (publ) Gothenburg, Sweden Org.nr: Dublin, 559008-0627 Ireland ISIN:

Läs mer

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling

Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Pressmeddelande 2017-02-15 Stora investerare starka påtryckare i svenska börsbolagens hållbarhetsutveckling Hållbart värdeskapande, ett samarbetsprojekt mellan Sveriges största investerare som pågått sedan

Läs mer

Pensioner och pengar 24/3 2011

Pensioner och pengar 24/3 2011 Pensioner och pengar 24/3 2011 Varför pensioner? Kostnaden för pensioner till landstinget anställda ökar kraftigt det närmaste decenniet. Det förekommer ofta missförstånd kring pensioner. Fullmäktige beslutar

Läs mer

Riktlinjer för förvaltning av pensionsmedel i Huddinge kommun

Riktlinjer för förvaltning av pensionsmedel i Huddinge kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 25 mars 2013 KS-2013/293 1 (3) HANDLÄGGARE Fredrik Berg 08-535 301 39 fredrik.berg@huddinge.se Kommunstyrelsen Riktlinjer för förvaltning

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet Räntan som det garanterade värdet och framtida premieinbetalningar räknas upp med sänks till 1 procent före

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

Hållbarhetsöversikt 2018

Hållbarhetsöversikt 2018 Hållbarhetsöversikt 2018 Innehållsförteckning Hållbarhetsöversikt Monyx Asset Management AB 2018 Monyx Strategi Försiktig, Monyx Strategi Balanserad, Monyx Strategi Världen, Monyx Strategi Sverige/Världen

Läs mer

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel

Läs mer

Riktlinjer för förvaltning av pensionsmedel Huddinge kommun

Riktlinjer för förvaltning av pensionsmedel Huddinge kommun KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 16 Paragraf Diarienummer KS-2013/293.189 Riktlinjer för förvaltning av pensionsmedel Huddinge kommun Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Placeringspolicy. Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08

Placeringspolicy. Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08 Placeringspolicy Fastställd av styrelsen 2009-04-08 Reviderad av styrelsen 2010-04-29 Reviderad av styrelsen 2014-05-08 Stockholm University Student Union Visiting address Phone +46 (0)8 15 41 00 Org.

Läs mer

Finansiell rapport tertial 1 2013

Finansiell rapport tertial 1 2013 Tjänsteskrivelse 1(5) Datum 2013-05-15 Ekonomichef Agneta Sjölund 0410-73 31 38, 0708-817 138 agneta.sjolund@trelleborg.se Kommunstyrelsen Finansiell rapport tertial 1 2013 I kommunens finanspolicy anges

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet att ändra villkor till

Läs mer

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension

Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Ett viktigt val för din framtid. Du bestämmer var pengarna ska placeras. Arbetsgivaren betalar. Linda, SPP Avtalspension BTPK kompletterande ålderspension Om du fick 100 000 kronor att investera, var skulle

Läs mer

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Kapitalspar Depå en tillgång i bolaget Kapitalspar Depå är mer än bara ett vanligt försäkringssparande. Den kan användas för att placera företagets kapital

Läs mer

Enkätundersökning 2009

Enkätundersökning 2009 Enkätundersökning 2009 Som ägare önskar vi lyfta fram betydelsen av att svenska börsbolag arbetar strukturerat med hållbarhetsfrågor, som en förutsättning för långsiktigt värdeskapande och finansiell avkastning.

Läs mer

Hållbart värdeskapande 2011

Hållbart värdeskapande 2011 Hållbart värdeskapande 2011 Vi vill börja med att tacka för den fina responsen i samband med projektlanseringen 2009. Med en svarsfrekvens på hela 84 procent fick vi som investerare en bra bild av hur

Läs mer

Din avtalspension KAP-KL

Din avtalspension KAP-KL Din avtalspension KAP-KL För dig som är anställd inom kommun, landsting, region, kommunalförbund och i vissa kommunala företag gäller pensionsavtalet KAP-KL. Från och med den 1 januari 2014 omfattar KAP-KL

Läs mer

Finansiell rapport tertial 1 2014

Finansiell rapport tertial 1 2014 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum 2014-05-14 Ekonomichef Agneta Sjölund 0410-73 31 38, 0708-817 138 agneta.sjolund@trelleborg.se Kommunstyrelsen Finansiell rapport tertial 1 2014 I kommunens finanspolicy anges

Läs mer

2014-05-28 Ks 625/2014. Placeringspolicy för Örebro kommun

2014-05-28 Ks 625/2014. Placeringspolicy för Örebro kommun 2014-05-28 Ks 625/2014 Placeringspolicy för Örebro kommun Innehållsförteckning 1 Syfte... 3 2 Ansvarsfördelning... 3 2.1 Kommunfullmäktige... 3 2.2 Kommunstyrelsen... 3 3 Kommunens kapitalförvaltning av

Läs mer

Din tjänstepension från SPP. För dig som är född 1953 eller tidigare. Jannora, SPP. En pensionsförsäkring med PA-KFS som grund

Din tjänstepension från SPP. För dig som är född 1953 eller tidigare. Jannora, SPP. En pensionsförsäkring med PA-KFS som grund Din tjänstepension från SPP För dig som är född 1953 eller tidigare Jannora, SPP En pensionsförsäkring med PA-KFS som grund Ett viktigt komplement till den allmänna pensionen Du som är född 1953 eller

Läs mer

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad.

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Försäkringar under utbetalning Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du

Läs mer

Finansiell presentation Länsförsäkringar Liv. December 2014

Finansiell presentation Länsförsäkringar Liv. December 2014 Finansiell presentation Länsförsäkringar Liv December 2014 Sammanfattning av resultatet Resultatet 2014 uppgick till 1,9 mdr. Räntorna föll under året med ca 160 bp vilket påverkade resultatet negativt.

Läs mer

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014

Placeringspolicy för kapitalförvaltning. Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning Reviderad efter FS-beslut i september 2014 Placeringspolicy för kapitalförvaltning 1. Inledning Syfte med placeringspolicyn Syftet med denna placeringspolicy är

Läs mer

Information för investerare

Information för investerare Information för investerare Denna information publicerades den 15 januari 2018. The Single Malt Fund AB (publ) The Single Malt Fund AB (publ) Gothenburg, Sweden Org.nr: Dublin, 559008-0627 Ireland ISIN:

Läs mer

Din avtalspension KAP-KL

Din avtalspension KAP-KL Din avtalspension KAP-KL För dig som är anställd inom kommun, landsting, region, kommunalförbund och i vissa kommunala företag gäller pensionsavtalet KAP-KL. Din avtalspension är knuten till din anställning.

Läs mer

Betala nu bädda för morgondagens välfärd. En rapport om pensionsskulden i kommunerna

Betala nu bädda för morgondagens välfärd. En rapport om pensionsskulden i kommunerna Betala nu bädda för morgondagens välfärd En rapport om pensionsskulden i kommunerna Innehåll Om rapporten Förord... 4 Bakgrund... 6 Rapportens slutsatser... 8 Olika förutsättningar att betala av pensionsskulden

Läs mer

Revisionsrapport. Pensionsåtagandet. Östersunds kommun. 20 oktober 2009. Allan Andersson, Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Pensionsåtagandet. Östersunds kommun. 20 oktober 2009. Allan Andersson, Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Pensionsåtagandet Östersunds kommun 20 oktober 2009 Allan Andersson, Certifierad kommunal revisor 2009-10-20 Anneth Nyqvist, uppdragsledare Allan Andersson, projektledare Innehållsförteckning

Läs mer

Forum Syds kapitalplaceringspolicy

Forum Syds kapitalplaceringspolicy Bilaga 1 Forum Syds kapitalplaceringspolicy Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 2016-10-19 Giltighetstid: 2017-10-31 Ansvarig: Ekonomichef Forum Syd Katarinavägen 20 Box 15407 SE-104 65 Stockholm

Läs mer

2015-02-12. Dnr Kst 2015/74 Verksamhetsberättelse 2014 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen

2015-02-12. Dnr Kst 2015/74 Verksamhetsberättelse 2014 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/74 Verksamhetsberättelse 2014 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw

Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw Anförande av verkställande direktören Frans Lindelöw Förändrade krav på näringslivet från samhället Aktieägarvärde 80-90-tal Samhället ställer krav 2000-tal Shared value affärsnytta och samhällsnytta i

Läs mer

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL

Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL Fastställd av kommunfullmäktige 1999-12-13 282 Reviderad av kommunfullmäktige 2006-04-24 40 POLICY FÖR FÖRVALTNING AV PENSIONSMEDEL 1 INLEDNING 1.1 Kiruna kommuns pensionsåtagande Kiruna kommun har i kommunfullmäktige

Läs mer

Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser

Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser Finansiella anvisningar för samförvaltade stiftelser Antagna av Kommunstyrelsen, Eskilstuna kommun 2015-11-10 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 De finansiella anvisningarnas syfte... 3 1.2 Målsättning... 4

Läs mer

CARNEGIE TOTAL. En fond för ditt långsiktiga sparande

CARNEGIE TOTAL. En fond för ditt långsiktiga sparande CARNEGIE TOTAL En fond för ditt långsiktiga sparande MIFID II & PROVISIONSFÖRBUD Avgifter i fokus Vad betalar kunden idag? Hur hög är den årliga avgiften? Är det en rimlig avgift som tas ut? Ersättning

Läs mer

Ett sparande med många fördelar

Ett sparande med många fördelar kapitalspar Fondportfölj Ett sparande med många fördelar Marknadsföringsmaterial Valet är ditt Kapitalspar Fondportfölj är ett flexibelt sätt att bygga upp ett kapital, för både privatpersoner och företag.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10

Placeringspolicy med Placeringsreglemente. Fastställd 2015-05-10 med Placeringsreglemente Fastställd 2015-05-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Hjärtebarnsfondens stadgar... 3 1.2 Syfte med placeringspolicyn... 3 1.3 Förvaltningen... 4 1.4 Uppdatering av placeringspolicy...

Läs mer

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag

Placeringspolicy. Svenska Röda Korset utdrag Placeringspolicy Svenska Röda Korset utdrag Fastställd av Svenska Röda Korsets styrelse 2014-09-15 Inledning Bakgrund och syfte Svenska Röda Korset är en allmännyttig ideell förening som har till ändamål

Läs mer

Placeringspolicy, etiska riktlinjer

Placeringspolicy, etiska riktlinjer Placeringspolicy, etiska riktlinjer Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2012-06-15 Dokumentägare: Lars Lundquist Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Innehåll Allmänt... 1 Förvaltningsorganisation...

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag. Stockholm, 10 maj 2016

Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag. Stockholm, 10 maj 2016 Välkommen! Kvartalsträff Folksam med dotterföretag Stockholm, 10 maj 2016 1. Våra marknader Nr 1 på livförsäkringsmarknaden Nr 3 på sakförsäkringsmarknaden Folksam 16,6% LF 30,1% Skandia 13,8% If 18,2%

Läs mer

Spara eller placera tryggt med möjlighet till bra avkastning

Spara eller placera tryggt med möjlighet till bra avkastning www.handelsbanken.se/liv_kapitalspar_garanti_foretag Handelsbankens Kapitalspar Garanti Företag Spara eller placera tryggt med möjlighet till bra avkastning När tryggheten väger lika tungt som möjligheten

Läs mer

Kommunens hantering av pensionsförpliktelser

Kommunens hantering av pensionsförpliktelser R E V I S I O N S R AP P O R T 29-9-15 Kommunstyrelsen Sid 1 (2) Dnr. 9rek18 Handläggare: Henry Lundberg Kommunens hantering av pensionsförpliktelser Kommunens utgifter för personalens pensioner kommer

Läs mer

Delita Asset Management är ett privatägt konto som avser att agera specialfond

Delita Asset Management är ett privatägt konto som avser att agera specialfond BASFAKTA FÖR INVESTERARE Detta faktablad riktar sig till investerare och innehåller basfakta om Delita Asset Management (D.A.M) Faktabladet är inte reklammaterial. Det är viktig information som krävs för

Läs mer

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011

D 2. Placeringsstrategi. För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser. Maj 2011 Placeringsstrategi För Neuroförbundet och till Neuroförbundet anknutna stiftelser Maj 2011 Reviderat 2014 med anledning av namnbyte, enda ändringen 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

KPA Traditionell Försäkring. Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. Plats för bild

KPA Traditionell Försäkring. Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd. Plats för bild KPA Traditionell Försäkring Premiebestämd tjänstepensionsförsäkring med eller utan återbetalningsskydd Plats för bild Försäkringsvillkor Vem är försäkringsgivare? Försäkringsgivare är KPA Pensionsförsäkring

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning

Riktlinjer för ägarstyrning 1(5) Riktlinjer för ägarstyrning Dokumenthistorik: Version Beslutad Datum Koppling till övrig styrdokumentation 1.0 Riktlinjer för intern styrning och kontroll Riktlinjer för placeringsverksamheten Riktlinjer

Läs mer

Vårt erbjudande till arbets ivare med kommunala pensioner. kommuner, landstin, kommunalförbund och kommunala bola

Vårt erbjudande till arbets ivare med kommunala pensioner. kommuner, landstin, kommunalförbund och kommunala bola Vårt erbjudande till arbets ivare med kommunala pensioner kommuner, landstin, kommunalförbund och kommunala bola Vårt erbjudande till kommunala arbets ivare Vi erbjuder arbetsgivare med kommunala pensionsavtal

Läs mer

INFLATIONSRAPPORT 2002:3

INFLATIONSRAPPORT 2002:3 LIVFÖRSÄKRINGSBOLAGEN I samband med den kraftiga nedgången på världens börser de senaste åren, har livförsäkringsbolagen och deras allt mindre värda aktietillgångar hamnat i fokus. Frågor har rests om

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Försäkringstekniska riktlinjer för VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Fastställda av VFF Fondförsäkring ABs styrelse 2013-12-11 1. Tillämpas från Dessa försäkringstekniska riktlinjer gäller från

Läs mer

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden

Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Placeringspolicy för Insamlingsstiftelsen Hjärnfonden Fastställd vid styrelsemöte 16 mars 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION 2 Bakgrund och syfte 2 Uppdatering av placeringspolicyn 2 Organisation och

Läs mer

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden

Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1 Placeringspolicy Stiftelsen Demensfonden 1. Syfte med placeringspolicyn I vilka tillgångar och med vilka limiter kapitalet får placeras Hur förvaltningen och dess resultat ska rapporteras Hur ansvaret

Läs mer

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet.

Kumla kommun ser över pensionspolicy vid behov eller på grund av förändringar i lagar och kollektivavtal inom pensionsområdet. Pensionspolicy 1 BAKGRUND KOLLEKTIVAVTALET Kommunens anställda omfattas för närvarande av pensionsavtalet Kollektivavtalad Pension (KAP-KL) och Avgiftsbestämd Kollektivavtalad Pension (A KAP-KL). Anställda

Läs mer

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling

FINANSPOLICY. 1. Syfte med Finanspolicyn. 2. Kapitalförvaltning med god etik och för hållbar utveckling FINANSPOLICY 1. Syfte med Finanspolicyn Syftet med denna finanspolicy är att ange regler för förvaltningen av Stiftelsens Världsnaturfonden WWF samlade kapital (moderstiftelsens och ett antal s k anslutna

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

2014-02-12. Dnr Kst 2014/71 Verksamhetsberättelse 2013 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen

2014-02-12. Dnr Kst 2014/71 Verksamhetsberättelse 2013 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2014-02-12 kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/71 Verksamhetsberättelse 2013 för kommunens finansförvaltning inklusive kapitalförvaltningen Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK

GOD AVKASTNING TILL LÄGRE RISK FRIHET Svenska Investeringsgruppens vision är att skapa möjligheter för ekonomisk tillväxt och frihet genom att identifiera de främsta fastighetsplaceringarna på marknaden. Vi vill hjälpa våra kunder att

Läs mer