Skånes universitetssjukvård VO njurmedicin, reumatologi och gastroenterologi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skånes universitetssjukvård VO njurmedicin, reumatologi och gastroenterologi"

Transkript

1 Skånes universitetssjukvård VO njurmedicin, reumatologi och gastroenterologi Anders Christensson Ulrika Wiberg Datum Version Dnr 1 (14) Dialys SUS Malmö översyn av dialysuppdragen Syfte: Bedömning av SUS/Malmös möjlighet att genomföra all dialysverksamhet i Malmöområdet. Sammanfattning sid 2 Bakgrund sid 4 Nulägesbeskrivning sid 5 Alternativ 1 sid 5 Alternativ 2 sid 9 Flytt av PD-mottagning sid 12 Planritning Blodtappen sid 13 Dialysutveckling SUS sid 14 Beräkningsunderlag appendix Vision och mål Dialysvården skall utvecklas mot en likvärdig vård i. Det eftersträvas en så hög andel njurtransplanterade och självdialyserande patienter som möjligt eftersom dessa behandlingar ger den bästa livskvaliteten. Vidare uppnås därigenom den högsta kostnadseffektiviteten. Postadress: Malmö Besöksadress i Malmö: Södra Förstadsgatan 101 Besöksadress i Lund: Getingevägen 4 Telefon (växel): Malmö: / Lund: Internet: Organisationsnummer:

2 2 (14) Njursjukvården på SUS har som målsättning att i första hand förhindra njursjukdomens utveckling till dialysberoende. Då detta trots allt sker skall utredning för njurtransplantation eller övergång till självdialys och hemdialys prioriteras. Ett övertag av all dialysverksamhet i Malmöområdet till SUS innebär ökade möjligheter till njurtransplantation, självdialys och hemdialys, vilket ger goda möjligheter att erbjuda en likvärdig vård. Sammanfattning: Njurmedicinsk vård för en patient med allvarlig njursjukdom består av många delar som hänger ihop i en vårdkedja. Den allra viktigaste åtgärden är att agera preventivt och erbjuda en förebyggande vård som förlångsammar eller förhindra försämring till total njursvikt. Detta arbete bedrivs med hög kompetens på SUS. Under alla faser i behandlingen är det viktigt att patienten är delaktig och kan ta ansvar för och genomföra delar eller hela behandlingen. Då njursjukdomen lett till terminal njursvikt erbjuds njurtransplantation, dialys eller konservativ vård inkl. palliativ vård. Behandlingen startar ofta med dialys. Den allra bästa behandlingsformen är njurtransplantation. Denna behandling ger också längst överlevnad. Detta kräver en hög aktivitet i utredningsgången vilket kännetecknar njursjukvården på SUS. Alla kan emellertid inte transplanteras och då erbjuds dialys. För att ge så hög livskvalitet som möjligt eftersträvas självdialys eller dialys i hemmet (hemdialys). Under hela sjukdomen är det viktigt att erbjuda övergång mellan olika behandlingsformer. En upphandling av dialysvård innebär att bryter ut en del av vårdkedjan vilket i praktiken försvårar patienternas möjligheter till njurtransplantation, självdialys och hemdialys. För att kunna öka patienternas livskvalitet behöver så många patienter som möjligt erbjudas njurtransplantation, självdialys och hemdialys vilket förutsätter den sammanhållna vårdkedja som finns på SUS. Patienter som befinner sig i kronisk dialys på vårdinrättning skall tränas att genomföra en del av behandlingen själva och ha som mål att kunna genomföra hela behandlingen. Detta ökar möjligheten till självdialys och dialys i hemmet. Njursjukvården på SUS har ett uttalat mål att driva utvecklingen i denna riktning. Patienten rör sig således mellan olika delar i vårdkedjan och dialys på institution behöver inte vara sista delen. Vidare pågår ett flertal utvecklingsprojekt på SUS. Flera av dessa syftar till att underlätta vård i hemmet. Med nya IT-lösningar kan avancerad vård skötas i hemmet och öka tryggheten för patienten.

3 3 (14) Alternativ 1. Flytta över verksamheten till SUS/Malmö. Lokalerna på Pildammsdialysen (inkl Blodtappen) på SUS/Malmö innebär att man med en ombyggnad kan klara en expansion som möjliggör att ta över patienterna från Heleneholmsdialysen. Det mindre antalet tappställen medför dock att verksamheten måste bedrivas utökat på kvällar och helger. Detta alternativ bedöms ge möjlighet till en rimlig expansion de kommande 5-8 åren. Ny personalförsörjningsplan med introduktion av undersköterskor presenteras. Dialysteknisk lösning är undersökt. Ekonomisk redogörelse lämnas. Fördel: Möjlighet till rationell personalförsörjning och ökade möjligheter till självdialys. Nackdel: Kräver ombyggnation på SUS/Malmö. Ekonomi: Var god se bifogad kostnadsanalys, alternativ 1. Alternativ 2. Övertag av Diaverums lokaler och utrustning på Heleneholmsdialysen. Detta är ändamålsenliga lokaler 800 meter från SUS/Malmö. Fördelen är att ingen ombyggnation krävs. Stora lokaler med många tappställen ger med nuvarande patientmix lägre personalbehov, och medger möjligheter till framtida expansion. Personalen kan fortsätta i SUS regi. Lugnare omställning. En nackdel är att SUS verksamhet utförs på flera platser. Ekonomi: Var god se bifogad kostnadsanalys. Alternativ 2. Denna utredning visar att SUS kan ta över Diaverums uppdrag för de 48 patienter som dialyseras på Heleneholmsdialysen idag. Inom de angivna kostnaderna för alternativen ryms dock inte den expansion av nya dialyspatienter som sker varje år. Utöver de 48 patienterna behövs ytterligare ersättning. Ökningstakten är 3-5 patienter per år. En ökning av antalet dialysbehövande i SUS närområde kommer att öka kostnaden för med ca 1,8-3 miljoner kronor per år. Njursjukvårdens utvecklingsbehov Njursjukvården kräver en ständig förbättring och utveckling för att framtidens utmaningar ska kunna klaras. En njurpatients sjukdom följer olika skeden över tiden och innebär olika behov under dessa faser. Även under tiden i dialys sker förändringar som kräver olika behandlingar. Vid vård inom en samlad verksamhet med alla behandlingsmodaliteter kan patienterna erbjudas ökad möjlighet till självbehandling, hembehandling och utredning för njurtransplantation. Detta ökar möjligheten att samtidigt förbättra vårdresultaten, livskvaliteten för patienterna och minska vårdkostnaderna. En uppbruten vårdkedja på olika aktörer missgynnar utredning för njurtransplantation och självdialys. Ordlista:

4 4 (14) HD = hemodialys, bloddialys hemhd = bloddialys i hemmet PD = påsdialys Tappställe = vattenuttag för inkoppling av en bloddialysmaskin. Det höggradigt renade vattnet levereras via ledningssystem till tappställena. Ett tappställe användes ca 6 timmar per dialys. I praktiken kan ett tappställe användas 2 ggr per dag. Nattdialys kan öka användandet men är varken attraktivt för patienterna eller kostnadseffektivt. Bakgrund skåningar har någon form av njursjukdom, som antingen ger hjärtkärlkomplikationer eller riskerar leda till dialysbehov. Därför är den enskilt viktigaste åtgärden att stärka det preventiva arbetet vilket lättast åstadkommes med god primärvård och en sammanhållen vårdkedja för de svårast sjuka patienterna. Njurmedicin på SUS har uppnått en nationellt och internationellt ledande position i preventivt arbete vilket är en förutsättning för att utvecklingen inte skall skena iväg med ett ännu större dialysbehov. Preventivt arbete startar i tidigt skede av en kronisk njursjukdom. Terminal njursvikt kan behandlas med njurtransplantation eller dialys. I första hand eftersträvas transplantation men många patienter är inte medicinskt lämpade för detta. Den höga kompetensen på SUS möjliggör en effektiv utredningsgång för att kunna genomföra njurtransplantation, vilket är den bästa och billigaste behandlingen av terminal njursvikt. En sammanhållen vårdkedja underlättar transplantationsutredningar vilket kan försvåras av uppdelning på olika aktörer. Dialysbehandling sker i två former. A) Påsdialys (PD, peritonealdialys) är att föredra då denna dialysform bevarar kvarvarande restfunktion i njurarna och är skonsam vid hjärtsvikt. Påsdialys bedrives som självdialys i hemmet eller med hjälp av hemsjukvården s.k. assisterad PD. Emellertid är de flesta patienterna inte lämpliga för PD även om detta är första behandlingsalternativ. B) Bloddialys (HD) är den dominerande behandlingsformen och kan bedrivas som institutions-hd, självdialys eller hem-hd. Vi strävar efter hembehandlingar och egenvård i ökad utsträckning. Det är därför viktigt att kunna erbjuda patienten övergång mellan olika behandlingsformer. En helt sammanhållen dialysenhet möjliggör att patienter kan övergå från den personalresurskrävande bloddialysen på institution, till träning för självdialys och slutligen till hem-hd. Det skall också finnas möjlighet för övergång till PD från HD, även om detta är ovanligt. Antalet patienter i kronisk dialysbehandling har ökat med 2-4 procent per år sedan flera decennier i hela västvärlden. Nationellt har vi sett en dämpning av ökningstakten för dialys de senaste åren. Emellertid står SUS inför ett ökat dialysbehov i framtiden. Ökningen av antalet dialyspatienter är kraftigare i Malmö än rikssnittet. Denna ökning beror på ökad folkmängd, minskad dödlighet för patienter med kronisk njursjukdom, ökat sjuktal i Malmö, migration m.m. Den fortsatta ökningen av patienter med dialysbehov kommer

5 5 (14) att ge sjukvården kraftigt ökade kostnader om inte en rad olika åtgärder vidtas. Förutom tydlig satsning på preventiv nefrologi skall arbetet kännetecknas av en strävan mot egenvård i form av självdialys på sjukhus eller dialys i hemmet (påsdialys eller hem-hd). Njurmedicin har sedan många år en tydlig satsning på dessa behandlingsformer och har trots ett antal motriktade strukturella orsaker, uppnått nationellt höga siffror för dessa. Uppdelning av dialysvården på olika huvudmän försvårar övergång till självdialys och hemdialys. Den försvårar även transplantationsutredningarna. Brist på ändamålsenliga lokaler gör det också svårare att träna patienter i dessa dialysformer. En annan satsning som njurmedicin engagerat sig i är introduktion av telemedicin för att underlätta vård i hemmet och utöka möjligheterna för patienter att sköta avancerad dialys i hemmet. Översiktlig inventering och nulägesbeskrivning På SUS/Malmö finns idag två dialysmottagningar med 25 tappställen för kronisk dialysbehandling. På dessa tappställen dialyseras f.n. (2015) ca 86 patienter vilket genererar behandlingar per år (2014). På Heleneholmsdialysen, som drivs av Diaverum, finns minst 24 tappställen och det dialyserasf.n. 48 patienter. Heleneholmsdialysen ligger 800 meter från SUS/Malmö. Drygt dialysbehandlingar genomförs per år. Beräkningen bygger på övertag av 48 patienter från Diaverum till SUS regi. Alternativ 1. Flytta över verksamheten från Heleneholmsdialysen till SUS/Malmö. Detta alternativ ger en integrerad verksamhet med alla dess fördelar men kräver en ombyggnation och beräkningar för detta. Den följande texten ger en analys av detta. Lokaler SUS/Malmö förfogar idag över två dialysmottagningar (nuvarande benämning på dialysavdelning). En dialysmottagning i det s.k. kirurgihuset (byggnad 33, Inga Marie Nilssons gata 47). Denna mottagning finns i en tidigare vårdavdelning. Här bedrivs framför allt bloddialys av de svårast sjuka samt akutdialys och hemoimmunoterapi. Lokalytan är 700 m 2. Det finns 9 tappställen för kronisk HD. Den andra dialysmottagningen, Pildammsdialysen, finns i gamla matsalen, byggnad 73, Inga Marie Nilssons gata 18. Denna mottagning invigdes 2010 och var avsedd för patienter med något mindre vårdbehov och här finns möjlighet till självdialys. Det finns sammanlagt 16 tappställen för kronisk dialysbehandling fördelade på 12 i ett större rum, 4 i två dubbelrum. Lokalyta 800 m 2. (HD + PD 914 m 2 )

6 6 (14) På dessa 25 tappställen går det maximalt att genomföra behandlingar per år. Idag genomförs drygt behandlingar. Några plaster behövs för akutbehandlingar och för självdialys. Pildammsdialysen inrymmer även en PD-mottagning och ett gym. PDmottagningen har fyra enkelrum samt ett större skrivrum med arbetsstationer. Lokalyta: 114 m 2. Fyra sjuksköterskor och en läkare arbetar på denna mottagning. Enkelrummen kan förbindas med vattenslingan från HD-enheten och användas för bloddialysbehandling. Ytan skulle kunna användas för 5-6 tappställen. Den tidigare Blodtappen (gamla matsalen) ligger vägg i vägg med Pildammsdialysen och står f.n. tom. Den har en yta av ca 200 m 2 och kan användas för att utöka Pildammsdialysen. Översiktligt beräknas denna yta kunna rymma 7+7=14 tappställen i en större öppen yta. En ombyggnation i Pildammsdialysen och Blodtappen förutsätter utflyttning av PD-mottagningen och utnyttjande av hela Blodtappen. Detta skulle öka antalet tappställen från 25 till ca 45, d.v.s. en ökning med 20 tappställen. Denna kapacitetsökning kan hantera alla Heleneholmsdialysens patienter. Tjugo nya tappställen kan maximalt behandla 70 patienter men i praktiken 60. Således skulle de 48 patienterna på Heleneholmsdialysen kunna omhändertas. Däremot blir expansionsmöjligheten relativt begränsad i Pildammsdialysen. Det förutsätter därför en sammanhållen lösning inom 5-8 år i de nya vårdbyggnaderna på SUS/Malmö. Utbyggnadsförslaget i denna utredning är relativt billigt och låser inte fast infrastruktur för lång tid. På de tilltänkta 45 tappställena kan totalt patienter behandlas. Idag finns det 134 bloddialyspatienter i Malmö (inkl Heleneholmsdialysen). Beräknad behandlingskapacitet blir /år. Förråd: Filterförråd, förbrukningsmaterial. Möjlighet till ny logistiktjänst utreds. Förutom ovanstående lokaler behövs läkarexpeditioner, sjuksköterskeexpeditioner, läkemedelsrum och skölj. Expansion Expansionsmöjligheter de kommande 5-8 åren: I denna utredning finns även en planering för utökning av dialys på SUS/Malmö. Totalt skulle en ombyggd Pildammsdialys kunna öka kapaciteten från initialt 134 till 160 patienter. Ökningstakten beräknas till 3 %, dvs. 3-5 patienter per år. Nackdelen med ytterligare patienter är att möjligheten för självdialys minskar eftersom denna behandlingsform behöver fler behandlingsplatser. Vidare kan beaktande av risken för infektioner leda till behov av fler enkelrum och minska totalkapaciteten.

7 7 (14) Reservplan: Skulle ökningen av antalet dialyspatienter i Malmö bli så stort att Pildammsdialysens kapacitet överskrids föreslås en temporär lösning i väntan på de nya vårdlokalerna på SUS/Malmö. Denna lösning innehåller: 1) Utnyttjande av 4 befintliga tappställen på Ing 42 i teknikrummet och istället flytta dialysingenjörerna till ett utrymme i hisshallen på plan 4. 2) Modullösning. Inrättande av dialysplatser med hjälp av mobila vattenrenare i konventionella vårdrum. Denna lösning är inte rationell ur personalförsörjningssynpunkt under en längre tid men löser problemen ett till några år. Personalförsörjning En kritisk faktor för den framtida dialysvården är tillgången på utbildad och erfaren personal. Den nuvarande bristen på sjuksköterskor vittnar om detta. Dialysvård är känslig eftersom den är direkt livsuppehållande och patienterna kan inte vänta på eller flyttas någon längre sträcka för behandling. En framtida modell för bemanning är att anställa fler undersköterskor jämfört med idag. Denna modell förutsätter förändrad arbetsfördelning på dialysmottagningen. Ett flertal arbetsmoment under dialysbehandlingen kan skötas av undersköterska t.ex. förberedelse av dialysmaskin, assistens vid punktion av AV-fistel, kontroller under dialysbehandling, avslut av behandlingen, iordningställande efter behandlingen förutom sedvanligt arbete på dialysmottagningen. Patienter som kommer i självdialys (eller lättdialys) delegeras ansvar för en del eller hela behandlingen och kan skötas tillsammans med en mindre pool sjuksköterskor och undersköterskor (se modellen på Kungsholmsdialysen i Stockholm). I denna utredning har vi strävat efter 70 % ssk/30 % usk. Beräkning av personalbehov Beräkningsmodellen utgår från dagsläget och år 2016 adderas patienterna på Heleneholmsdialysen. Patientantalet torde då uppgå till 89+48=137 patienter. I prognosen har använts en relativt låg uppräkning med 3 patienter per år vilket ger 143 patienter 2018 och 150 patienter På Pildammsdialysen används 4 patient skift exempelvis (mån fm, tis fm samt lör fm och sön fm). Total bemanning inkl. akutuppdraget blir: 2015: 39 (36 ssk och 3 usk) (dagens situation) 2016: ökning med 48 patienter kräver 18 ssk/3 usk (alt 15 ssk/ 6 usk) = 21 personer

8 8 (14) Denna utökning av sjuksköterskor beräknas i första hand klaras av genom att erbjuda befintlig personal på Heleneholmsdialysen tjänst på SUS. I andra hand genom rekrytering och utbildning. Redan inför planeringen år 2007 av Pildammsdialysen genomfördes en förändrad personalbemanning liknande den som de privata entreprenörerna har. Detta byggde på att patientgruppen på Pildammsdialysen skulle likna den på Heleneholmsdialysen. I verkligheten behandlas de sjukaste och mest personalkrävande patienterna på SUS, mest uttalat på Ing 42 men även på Pildammsdialysen. Ett övertagande av patienterna från Heleneholmsdialysen innebär en något lägre bemanning. Samtidigt kan självdialys ökas vilket på sikt ger lägre personalbehov. Antalet transplantationsutredningarna kan ökas avsevärt, vilket kan innebära att ökningstakten av dialyspatienter bromsas upp. Läkare: Läkarbehovet på Heleneholmsdialysen beräknas till två tjänster för att täcka större delen av behandlingstiden. Genom samlokalisering mellan verksamheterna inne på sjukhusområdet kan denna bemanning rationaliseras något. Ingenjörer: Nuvarande ingenjörsbemanning, efter organisation av alla dialysingenjörer till njurmedicin, beräknas täcka behovet. Sekreterare. Ökningen erfordrar ca 0,5 tjänst. Paramedicinare: Dietist +20 %, Sjukgymnast + 20 %, Kurator +10 %, arbetsterapeut + 10 %. Organisation Njurmedicin har idag åtta enhetschefer. Av dessa är två på dialys i Malmö och två på dialys i Lund. En utökning med patienterna från Heleneholmsdialysen kräver ytterligare en enhetschef. Samtliga är underställda områdeschefen. En utökning av verksamheten kan kräva ytterligare organisationsförändringar framöver med ett tydligt fokus på njursjukvården. Verksamheten har en intensiv karaktär med många svårt sjuka patienter vilket kräver ett fokuserat ledarskap på området med kompetens att driva utvecklingsfrågor inom sammanhållen budget. Utrustning Nuvarande vattenreningsanläggning på Pildammsdialysen har kapacitet för ca 25 tappställen och behöver därför kompletteras med eller bytas mot en större dito. Den nuvarande är inköpt 2010 och har en livslängd på år. En ny vattenreningsanläggning på Pildammsdialysen ökar säkerheten vid haveri eller service på befintlig anläggning. Vattenreningsanläggningen kan i framtiden flyttas till en ny och större enhet i de nya vårdhusen på SUS/Malmö.

9 9 (14) De båda befintliga dialysmottagningarna har idag endast enkla vattenreningsanläggningar som inte klarar vattenförsörjning vid haveri eller service. Nuvarande situation är därför känslig för störningar. Avlopp: Kapaciteten i avloppen är tillräcklig på Pildammsdialysen. Tillförande råvatten håller hög kvalitet Tappställen Utbyggnad av 20 tappställen på Pildammsdialysen, varav 14 på Blodtappen och 6 i nuvarande PD-mottagning. Vattenslinga Förlängning av befintlig vattenslinga på Pildammsdialysen genomförs. Alternativt anläggs två vattenslingor beroende på var vattenreningsanläggningen kan lokaliseras. Dialysmaskiner Inköp av 28 dialysmaskiner. Gambro-Baxter Artis (befintlig maskin idag). Det finns redan idag ett upphandlingsavtal från 2012 för hela avseende dialysmaskiner. Enligt avtal kan nya inköpas för kr styck. Skall kontrolleras av upphandlingsavdelningen. Ekonomi Ombyggnation Pildammsdialysen: Byggkostnad: 2 mkr Utrustning: 3 mkr (vattenrening 1,5 mkr, inredning 1,5 mkr) Vattenpelare. 1 mkr Dialysmaskiner: 2,5 mkr (28 st à kr) Totalt: 8,5 mkr Ökade driftskostnader vid ökning med behandlingar/år: Ökning med 48 patienter kräver ca 18 ssk/ 3 usk, 2 läkare, 0,5 sekreterare, 1 paramedicinare, 1 enhetschef. De ökade kostnaderna redovisas i bifogad kostnadskalkyl alternativ 1. Angiven kostnad täcker dock inte den ökning med 3-5 dialyspatienter som sker varje år i Malmö. Alternativ 2. Övertag av Diaverums lokaler på Heleneholmsdialysen. Lokalerna är ändamålsenliga och har en yta av ca m 2. Maskinpark, utrustning och vattenreningsanläggning är av samma fabrikat som på SUS/Malmö. Det stora

10 10 (14) antalet tappställen möjliggör lägre personalbemanning eftersom arbetspassen kan göras kortare och övertid undvikas. Vid drift av Heleneholmsdialysen i SUS regi kan bemanningen hållas låg samt personalens arbetstider bevaras. Det senare innebär en tryggare och lättare övergång för personalen till ny arbetsgivare. Expansion Det stora antalet tappställen innebär en god möjlighet att klara en dialysexpansion under 10 år. Personalförsörjning En kritisk faktor för den framtida dialysvården är tillgången på utbildad och erfaren personal. Beräkning av personalbehov: Beräkningsmodellen baseras på dagsläget d.v.s. 48 patienter. Total bemanning: 2016: 17 ssk/3 usk (framtida utveckling innebär fler undersköterskor och färre sjuksköterskor på samma antal patienter). Utökningen av sjuksköterskor beräknas i första hand klaras av genom att erbjuda befintlig personal på Heleneholmsdialysen tjänst på SUS. I andra hand genom rekrytering och utbildning. Organisation Njurmedicin har idag åtta enhetschefer. Av dessa är två på dialys i Malmö och två på dialys i Lund. En utökning med patienterna från Heleneholmsdialysen kräver ytterligare en enhetschef. Samtliga är underställda områdeschefen. En utökning av verksamheten kan kräva ytterligare organisationsförändringar framöver med ett tydligt fokus på njursjukvården. Verksamheten har en intensiv karaktär med många svårt sjuka patienter vilket kräver ett fokuserat ledarskap på området med kompetens att driva utvecklingsfrågor inom sammanhållen budget. Utrustning Nuvarande maskinpark på Heleneholmsdialysen är av samma fabrikat som på SUS/Malmö vilket är en fördel ur personalsynpunkt. Vattenreningsanläggningen på Heleneholmsdialysen har en livslängd på år vilket innebär att den kan behöva bytas inom en 5-årsperiod. Ekonomi Ökade driftskostnader vid ökning med behandlingar/år:

11 11 (14) Ökning med 48 patienter kräver ca 16 ssk/ 2 usk, 2 läkare, 0,5 sekreterare, 1 paramedicinare, 1 enhetschef. Den ökade kostnaden redovisas i kostnadskalkyl alternativ 2. Den täcker dock inte den ökning med 3-5 dialyspatienter som sker varje år i Malmö. Detta alternativ är fördelaktigt ur lokalsynpunkt då lokaler vid SUS/Malmö inte behöver byggas om. Det finns många tappställen. Nackdel är avståndet från SUS/Malmö och att integreringen med verksamheten på SUS Malmö blir svårare. Övrigt Smittskydd I framtiden ökar risken för resistenta bakterier och smittfarliga sjukdomar. Kroniskt njursjuka patienter är infektionskänsliga vilket ger fler utmaningar. Den föreslagna utbyggnaden erbjuder 4-6 nya enkelrum för detta ändamål. Njurtransplantation Njurmedicinska sektionen har en kompetent och erfaren läkargrupp med stor vana vid transplantationsutredningar. Det är av stor vikt att dessa utredningar drivs effektivt för att öka övergången till transplantation. Detta kan minska ökningstakten av dialyspatienter. Självdialys SUS strävar efter egenvård i form av självdialys på sjukhus eller dialys i hemmet (påsdialys eller hem-hd). Njurmedicin har sedan många år en tydlig satsning på dessa behandlingsformer och har uppnått nationellt höga siffror för dessa. Patienterna på Heleneholmsdialysen är de minst sjuka av dialyspatienterna och utgör en bas för övergång till självdialys. Medicinsk utveckling och forskning Njurmedicinska sektionen har en tydlig utvecklingsvilja och bedriver olika forskningsprojekt på dialyspatienter. Moderna IT-lösningar stimulerar till mer hemdialys. Samarbete med näringslivet har varit fruktsamt genom åren. Accesser Tillsammans med transplantationskirurger och kärlkirurger handlägger och utför njurläkarna alla typer av accesser för dialysvård. Kvalitetsregister Dialyskvaliteten är mycket hög på SUS och aktivt arbete mot kvalitetsregister sker. Kvalitetsgrupp Nuvarande kvalitetsgrupp för dialysvård på SUS utgör referensgrupp.

12 12 (14) Beredningsansvarig apotekare Nuvarande apotekare utgör fortsatt resurs. PD-mottagning, njurmott Ovanstående förslag kräver att PD-mottagning flyttar till annan byggnad. Från personalförsörjningssynpunkt bör PD-mottagning samlokaliseras till njurmottagningen. Nuvarande njurmottagning behöver flyttas till följd av rivning av äldre byggnader på SUS område. PD-mottagningen kräver fyra behandlingsrum, två ssk-exp, en läkarexpedition, en skölj, två förråd, uppställningsplats för maskiner, LM-förråd. Ca 120 m 2. Samlokalisering till njurmottagning minskar behovet då flera rum blir gemensamma. Vidare behövs utökning av lokaler för gym/träning tillkommer vilka också bör ligga i anslutning till njurmottagning. Jan Eriksson Förvaltningschef

13 13 (14) Grön yta är Blodtappen.

14 14 (14) Dialysutveckling SUS, antal patienter Antal patienter Obs. Denna figur redovisar hela SUS.

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt

Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Riktlinjer för behandling av kronisk njursvikt Mål: Alla personer med kronisk njursvikt skall få en behandling av så god kvalitet att behovet av dialys eller transplantation fördröjs eller förhindras.

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi

Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Magnus Eneroth Verksamhetschef VO Ortopedi Datum 2016-09-22 Dnr Svar på Kravspecifikation gällande övertag av Aleris ortopediska verksamhet, Ängelholms sjukhus. Svar nedan är ett gemensamt svar framtaget

Läs mer

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på

Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Att ge en njure... Denna broschyr är utarbetad av Njurmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och Kliniken för njurmedicin och Transplantation på Universitetssjukhuset MAS i Malmö, Februari

Läs mer

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011

Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Handlingsprogram för Njurförbundet Antaget 8 maj 2011 Njurförbundet har till uppgift främja och tillvarata de njursjukas intressen beträffande behandling, vård, rehabilitering och social trygghet med utgångspunkt

Läs mer

Att donera en njure. En första information

Att donera en njure. En första information Att donera en njure En första information Denna broschyr är en första information om vad en njurdonation innebär. Du har antagligen fått denna broschyr i din hand därför att någon som står dig nära är

Läs mer

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

att att Beslutsunderlag Hälso- och sjukvårdsdirektörens tjänsteutlåtande, Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-12-01 1 (5) HSN 2017-1980 Handläggare: Hanna Wallin Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-01-30 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling

Läs mer

Välkommen till denna undersökning som avser dialysbehandlade och njurtransplanterade patienter!

Välkommen till denna undersökning som avser dialysbehandlade och njurtransplanterade patienter! Välkommen till denna undersökning som avser dialysbehandlade och njurtransplanterade patienter! Den europeiska patientföreningen skulle vilja att du delar med dig av dina synpunkter på behandlingsval som

Läs mer

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga

13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga 13 Bidrag till patienter som startar sin dialysbehandling i hemmet efter fyllda 65 år och därmed inte är berättigade till den statliga handikappersättningen LS 2018-0241 1 (2) Landstingsrådsberedningen

Läs mer

UTREDNING AV BEHOVET AV KAPACITETSÖKNING INOM VÅRDOMRÅDE NJURMEDICIN

UTREDNING AV BEHOVET AV KAPACITETSÖKNING INOM VÅRDOMRÅDE NJURMEDICIN UTREDNING AV BEHOVET AV KAPACITETSÖKNING INOM VÅRDOMRÅDE NJURMEDICIN Rapportdatum: 20 december 2017 Beställare: Hälso- och sjukvårdsdirektören SAMMANFATTNING Utredningsgruppen föreslår ett antal strategier

Läs mer

Så går en dialys till - följ med till Pildammsdialysen i Malmö

Så går en dialys till - följ med till Pildammsdialysen i Malmö Så går en dialys till - följ med till Pildammsdialysen i Malmö Varför behöver man dialys? Dialys är en behandling som man får när njurarna helt eller till största delen har slutat att fungera. Njurarnas

Läs mer

Riktlinjer för dialysbehandling

Riktlinjer för dialysbehandling Riktlinjer för dialysbehandling Mål Alla personer i dialys skall få individuellt anpassad behandling av god kvalitet som minimerar komplikationer och förhindrar för tidig död. Krav peritonealdialys (PD):

Läs mer

VERKSAMHETSBESKRIVNING för

VERKSAMHETSBESKRIVNING för MALL VERKSAMHETSBESKRIVNING Skånes Universitetssjukhus Elisabeth Olhager Verksamhetschef 046-178286 Datum 20160812 1 (9) VERKSAMHETSBESKRIVNING för Förvaltning/ division/ verksamhetsområde/ området: Skånes

Läs mer

Nöjet och Nyttan med Njurmedicinsk introduktionskurs

Nöjet och Nyttan med Njurmedicinsk introduktionskurs Nöjet och Nyttan med Njurmedicinsk introduktionskurs Kristina Nilsson Specialistsjuksköterska Njurmedicinsk och Medicinsk vård Vrinnevisjukhuset i Norrköping 2 Bild slang trassel 3 4 5 6 Målgrupp Sjuksköterskor

Läs mer

Svar på medborgarförslag från Leif Hansson om uremienhet vid Strömsunds kommun

Svar på medborgarförslag från Leif Hansson om uremienhet vid Strömsunds kommun 1(14) Sekretariatet 2017-09-20 RS/651/2017 Daniel Nilsson Tfn: 063-14 75 71 E-post: daniel.l.nilsson@regionjh.se Svar på medborgarförslag från Leif Hansson om uremienhet vid Strömsunds kommun Medborgarförslaget

Läs mer

Utredning och översyn av dialysvården i Västra Götalandsregionen. Sektorsrådet i njursjukvård

Utredning och översyn av dialysvården i Västra Götalandsregionen. Sektorsrådet i njursjukvård Utredning och översyn av dialysvården i Västra Götalandsregionen Sektorsrådet i njursjukvård Maj 2013 Deltagare i utredningen Uppdragstagare: Ordföranden i sektorsrådet för njurmedicin, Henrik Hadimeri

Läs mer

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning

Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov. En sammanfattning Patientstödjare Länssjukhuset Ryhov En sammanfattning Författare: Joakim Edvinsson Årtal: 2014 Författare: Joakim Edvinsson Förvaltning Länssjukhuset Ryhov Arbetsplats/enhet Dialysenheten Kontaktinformation

Läs mer

DIALYS I GÖTEBORGSOMRÅDET En utredning om utvecklingen i ett 10-årsperspektiv

DIALYS I GÖTEBORGSOMRÅDET En utredning om utvecklingen i ett 10-årsperspektiv DIALYS I GÖTEBORGSOMRÅDET En utredning om utvecklingen i ett 10-årsperspektiv Ingemar Alfredson Staffan Björck Margaretha Eklund MAJ 2003 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING AV PROJEKTET DIALYS I GÖTEBORGSOMRÅDET

Läs mer

Datum Dnr Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård

Datum Dnr Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård Sjukvårdsnämnd SUS Anders Dybjer Divisionschef 046-17 79 65 Anders.Dybjer@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-20 Dnr 1601034 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Framställan om utökat uppdrag om brännskadevård Ordförandens

Läs mer

Den medicinska njursjukvårdens organisation och uppdrag i Stockholms läns landsting

Den medicinska njursjukvårdens organisation och uppdrag i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-06-27 1 (5) HSN 2016-0600 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 8 Den medicinska njursjukvårdens organisation och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg

HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM. Gränslös vård och omsorg HÄLSOSTADEN ÄNGELHOLM Gränslös vård och omsorg Det finns något unikt på Ängelholms sjukhus. Ett samarbete som suddar ut osynliga gränser, en verksamhet som vill skapa framtidens sjukvård med nya spännande

Läs mer

Förslag till sammanslagning av Njurmottagningarna i Kristianstad och Hässleholm

Förslag till sammanslagning av Njurmottagningarna i Kristianstad och Hässleholm 9 maj 16 Sektionschef Njurmedicin Per Westerlund 044-309 23 75 0735-14 00 97 per.westerlund@skane.se Enhetschef Njurmedicin Fredrik Velin 044-3092077 0766-486567 fredrik.velin@skane.se Förslag till sammanslagning

Läs mer

Förslag till utvecklingsplan för njursjukvården i Stockholms läns landsting för åren

Förslag till utvecklingsplan för njursjukvården i Stockholms läns landsting för åren Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-11 1 (3) HSN 2016-0600 Handläggare: Åsa Hertzberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-04-19, p 12 Förslag till utvecklingsplan för njursjukvården

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Mats Kihlgren Enhetschef

Mats Kihlgren Enhetschef Mats Kihlgren Enhetschef Ambulansenheten Sahlgrenska Universitetssjukhuset Telefon: 031-3432601, 0736-889394 mats.kihlgren@vgregion.se www.sahlgrenska.se/su/ambulans Gårda Brandstation VT 2006 Diskussionspunkter

Läs mer

1. Dialysverksamhet med sex vårdplatser öppnas i anslutning till den medicin-geriatriska vårdavdelningen på Ludvika Lasarett.

1. Dialysverksamhet med sex vårdplatser öppnas i anslutning till den medicin-geriatriska vårdavdelningen på Ludvika Lasarett. I l) Landstinget DALARNA Central förvaltning Administrativ enhet 000021 BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2014-03-03 Sida 1 (3) Dnr LD13/03414 Uppdnr 711 2014-01-20 Landstingsstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11

Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Bar 100 Ru Publicerat för enhet: Avdelning 42 Version: 11 Innehållsansvarig: Per Dahlberg, Överläkare, Specialistmedicinklinik läkare (perda1) Giltig från: 2016-08-09 Godkänt av: Per Dahlberg, Överläkare,

Läs mer

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad

Datum 2015-10-05 Dnr 1502923. Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs Lasarett i samband med om- och nybyggnad Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-05 Dnr 1502923 1 (8) Sjukvårdsnämnd Sund Utökning av vårdplatser inom neonatalenheten på Helsingborgs

Läs mer

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS

Datum Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS DAGORDNING Datum 2016-12-02 1 (7) Sammanträde i sjukvårdsnämnd SUS Ledamöter och ersättare i sjukvårdsnämnd SUS kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-02 kl.09.00-16.00 Plats: Representationsvåningen, C-Block,

Läs mer

Riktlinjer för njurtransplantation

Riktlinjer för njurtransplantation Riktlinjer för njurtransplantation Mål: Alla njurtransplanterade ska ha tillgång till högspecialiserad vård så att riskerna för komplikationer och för tidig död minimeras och så att förutsättningar för

Läs mer

Regionalt Vårdprogram

Regionalt Vårdprogram Medicinskt programarbete Regionalt Vårdprogram Kronisk njursvikt Stockholms läns landsting 2006 Regionalt Vårdprogram Kronisk njursvikt Rapporten är framtagen av Del I Carl-Gustaf Elinder Britta Hylander

Läs mer

Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare

Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare Målbeskrivning i Njurmedicin för blivande internmedicinare Handledare skall utses vid tjänstgöringens start och bör medverka till att uppsatta mål nås. För att uppnå dessa mål behövs i normalfallet 2-3

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Beslutsunderlag Datum: 2016-08-23 1 (5) Utfasning av inhyrda sjuksköterskor dagtid på SUS Bakgrund Den ökande svårigheten att rekrytera viss vårdpersonal

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

Förslag om lokalbehov för njur- och dialysverksamheten vid Hallands sjukhus Varberg

Förslag om lokalbehov för njur- och dialysverksamheten vid Hallands sjukhus Varberg TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2012-09-07 Diarienummer Förslag om lokalbehov för njur- och dialysverksamheten vid Hallands sjukhus Varberg Njur- och dialysmottagningen vid HSV är i behov av ökad lokalyta

Läs mer

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs

Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs HSN 2009-03-17 p 24 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Weber Persson Svar på skrivelse från Mariana Buzaglo (s) om att fler åtgärder för njursjuka behövs Ärendet Mariana

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Bromsen på Danderyd. - för njursvikt i tidigt skede

Bromsen på Danderyd. - för njursvikt i tidigt skede Bromsen på Danderyd - för njursvikt i tidigt skede Under det senaste decenniet har det blivit alltmer känt att lätt till måttlig njursvikt är vanligt förekommande. Undersökningar från bland annat Norge

Läs mer

Framtidens sjukhus Malmö

Framtidens sjukhus Malmö Framtidens sjukhus Malmö ETT universitetssjukhus I Skånes Universitetssjukhus är Skånes största arbetsplats nu ska det dessutom bli ett av Europas modernaste sjukhus. Drygt sex miljarder kronor investeras

Läs mer

Njursviktskoordinatorns uppgifter enkätredovisning och personliga reflektioner

Njursviktskoordinatorns uppgifter enkätredovisning och personliga reflektioner Njursviktskoordinatorns uppgifter enkätredovisning och personliga reflektioner Monica RådstrR dström Njursviktssjuksköterska terska Danderyds sjukhus, Stockholm Bakgrund till enkäten: År r 2001 hölls h

Läs mer

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Regioninterna resursteam inventering och utveckling. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-25 Dnr 1601576 1 (5) Personalnämnden Regioninterna resursteam inventering och utveckling

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR NJURDIALYSVÅRDEN I STOCKHOLMS LÄN ÅR 2009 2012

UTVECKLINGSPLAN FÖR NJURDIALYSVÅRDEN I STOCKHOLMS LÄN ÅR 2009 2012 1 (3) Avdelningen för somatisk specialistvård 2008-10-07 HSN 0805-0660 UTVECKLINGSPLAN FÖR NJURDIALYSVÅRDEN I STOCKHOLMS LÄN ÅR 2009 2012 Jöran Tyllström Dane Jinnerot Naureen Khan Berit Lennfjord Maria

Läs mer

Förslag att flytta Peritonealdialysmottaningen från Hässleholm till Kristianstad

Förslag att flytta Peritonealdialysmottaningen från Hässleholm till Kristianstad 9 maj 16 Sektionschef Njurmedicin Per Westerlund 044-309 23 75 0735-14 00 97 per.westerlund@skane.se Enhetschef Njurmedicin Fredrik Velin 044-3092077 0766-486567 fredrik.velin@skane.se Förslag att flytta

Läs mer

Nyheter i korthet

Nyheter i korthet Denna information redogör kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 23 januari. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen

Läs mer

Regelverk GU-ALF för år 2014

Regelverk GU-ALF för år 2014 Regelverk GU-ALF för år 2014 När läkautbildningen utnyttjar sjukvårdens resurser betalar man ersättning med de särskilda medel som universitetet får för detta ändamål, de så kallade GU-ALF-medlen (GU står

Läs mer

VI vill TACKA! 2012-11-06 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012

VI vill TACKA! 2012-11-06 VIC Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt - Jonna Norman Stockholm 2012 VI vill TACKA! GOTT och BLANDAT vid HJÄRTSVIKT Nationella utbildningsdagar i hjärtsvikt Stockholm 2012 Arbetsgruppen i hjärtsvikt Alicja Arasimowicz Anna Forssell Eva Ruberg Helena Sköldbäck Jonna Norman

Läs mer

Budgetunderlag 2014-2016 PVN

Budgetunderlag 2014-2016 PVN Hälso- och sjukvårdsförvaltningen D A T U M D I A R I E N R 2013-03-08 PVN-HSF13-029 Budgetunderlag 2014-2016 PVN Nämndens reaktion på budgetramen I anvisningarna till budgetunderlaget står att landstinget

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

Mösseberg erbjuder rehabilitering för kroniskt njursjuka

Mösseberg erbjuder rehabilitering för kroniskt njursjuka Mösseberg erbjuder rehabilitering för kroniskt njursjuka Många läsare har hört talas om rehabiliteringsveckor på Lillsved strax utanför Stockholm. Mösseberg har det däremot varit mer tyst om. Den verksamhet,

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Förenklingskommissionen

Förenklingskommissionen Förenklingskommissionen Margareta Albinsson Utvecklingsstrateg 040-675 31 72 Datum 2016-05-24 1 (1) Förslag som kommit Förenklingskommissionen till del under andra kvartalet 2016 Kommissionen fångar upp

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Egenvårdsremiss till kvinnosjukvården, Sus

Egenvårdsremiss till kvinnosjukvården, Sus 1 (7) Egenvårdsremiss till kvinnosjukvården, Sus Egenremiss innebär att du själv skriver till en vårdgivare för att söka vård. Din egenremiss bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är mottagningen

Läs mer

Koncerninköp Enhet Tjänste

Koncerninköp Enhet Tjänste Koncerninköp Enhet Tjänste Susanne Hylander Strategisk inköpare Telefon 046-755 01 97 Susanne.hylander@skane.se Datum 2009-02-20 Avtalsnr 0802173 1 (5) Frågor och svar nr 1 Upphandling avseende Ambulanssjukvård

Läs mer

Utveckling av njursjukvården enligt framtidens hälsooch sjukvård

Utveckling av njursjukvården enligt framtidens hälsooch sjukvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-02 1 (2) HSN 1210-1252 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-12-01, p 9 Utveckling av njursjukvården enligt framtidens hälsooch

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Njur- och Dialysmottagning 305 Östra sjukhuset Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning BESLUT Datum 2015-09-02 Dnr: 1500085 Version Ärende Beslut gällande rutin för ärenden i förvaltningens ledningsgrupp, mall för beslut, beslutsunderlag samt

Läs mer

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1701338 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Utredning VC Kirseberg Ordförandens

Läs mer

Uppdrag att ersätta en process

Uppdrag att ersätta en process 0/00 Uppdrag att ersätta en process Ta fram en modell för ersättning som kopplar samman kvalitativa mål och ekonomisk ersättning för en samlad vårdprocess. Hitta vägar att öka patientens delaktighet och

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Bilaga 6 Habilitering & Hjälpmedel Fråga Nuläge 5 år perspektiv 15 år perspektiv Habilitering och Hjälpmedel bedriver mottagningsverksamheter för barn och vuxna i hela Skåne. I Malmö berörs Barn- och ungdomshabiliteringen

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen

Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Vårdproduktionsutskottet/ -beredningen DAGORDNING Datum 2013-11-27 1 (7) Sammanträde i vårdproduktionsutskottet/ -beredningen Ledamöter och ersättare i vårdproduktionsutskottet/-beredningen kallas till

Läs mer

Regionfastigheter Division Bygg Malmö

Regionfastigheter Division Bygg Malmö Regionfastigheter Division Bygg Carola Joelsson Bilaga: Politiska beslut Nya Sjukhusområdet Datum 170502 1 (9) Politiska beslut: Nya Sjukhusområdet bygginvestering Nov 2011 Regionstyrelsen Fastighetsutvecklingsplan

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd

Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Mycket är bra, men ändå inte riktigt nöjd Förbundsordförande i Njurförbundet Ledamot I styrgruppen för Centrum för personcentrerad vård (GPCC) Hedersdoktor vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet

Läs mer

Dialys och njursviktsvård 2009 ta del av det senaste inom forskning, utveckling och praktik

Dialys och njursviktsvård 2009 ta del av det senaste inom forskning, utveckling och praktik Nytt tillfälle i höst! Dialys och njursviktsvård 2009 ta del av det senaste inom forskning, utveckling och praktik Egenvård i fokus idag och i framtiden! Hantering och skötsel av de olika accesserna Så

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet,

Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, 2017-10-13 Yttrande 2017-10-13 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer: S2017/03349/FST Betänkandet SOU2017:43 På lika villkor! - delaktighet, jämlikhet och effektivitet i hjälpmedelsförsörjningen

Läs mer

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare

Mobil närvård nulägesrapport maj Karin Fröjd Regional projektledare Mobil närvård nulägesrapport maj 2019 Karin Fröjd Regional projektledare Varför Mobil närvård? Hemsjukvård har alltid ingått i vårdcentralernas kärnuppdrag, dvs hembesök av läkare ingår i vårdcentralernas

Läs mer

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden?

Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Kommer vårdens förändringar gynna glesbygden? Svensk förening för Glesbygdsmedicin den 7 april 2016 Agneta Karlsson Statssekreterare Vården står inför stora utmaningar Allt fler äldre med kronisk sjukdom

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-03-25 LS 1410-1231 Landstingsstyrelsen Meddelande till Socialstyrelsen om Stockholms läns landstings intention att år 2020 ansöka

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab

Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Skånevård Kryh Förvaltningsledning och stab Alice Lindström Handläggare 046-770892 alice.lindstrom@skane.se Datum 2016-08-02 Version Dnr 1 (10) Utvärdering av effekter av organisatoriska förändringar inom

Läs mer

Behovsanalys Njursjukdomar

Behovsanalys Njursjukdomar Åsa Lundberg, Anders Fernström 1 Behovsanalys Njursjukdomar Inledning Behovsanalysen beskriver vuxnas behov i samband med njursjukdom och njursvikt (uremi). Njurarna är livsviktiga organ och några av deras

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

Japan 2013. Tohoku University, Sendai. Anna Norén Karolinska Universitets Sjukhuset MT Dialys

Japan 2013. Tohoku University, Sendai. Anna Norén Karolinska Universitets Sjukhuset MT Dialys Japan 2013 Tohoku University, Sendai Anna Norén Karolinska Universitets Sjukhuset MT Dialys Bakgrund och Sammanfattning Forskning har under senare år visat att vätgasberikat vatten kan bland annat ha en

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010

Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen Sölvegatan Helgonavägen PÄ 37/2010 Stadsbyggnadskontoret TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Planavdelningen Jenny Lindström 046 359 36 21 jenny.lindstrom@lund.se Byggnadsnämnden i Lund Sjukhusområdet inriktningsbeslut Getingevägen Baravägen Tornavägen

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november Vistet det hälsofrämjade hotellet. Guldkorn

Sunderby sjukhus. Om- och tillbyggnad. Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november Vistet det hälsofrämjade hotellet. Guldkorn Om- och tillbyggnad Sunderby sjukhus Forum Vårdbyggnad, Linköping 8-9 november 2016 Vistet det hälsofrämjade hotellet Anne Lindahl, projektledare hur började vi? Inger Gustafsson, verksamhetschef Hotell

Läs mer

Rutin. Validering av medicinteknisk utrustning - njursjukvård

Rutin. Validering av medicinteknisk utrustning - njursjukvård Innehållsansvarig: Ewa Dahlqvist, Sjuksköterska, Dialys-HHD-PD-mottagning (ewada1); Joost Fokkelman, Medtek.civiling, Medicinteknik (joofo1) Granskad av: Bernd Ramsauer, Överläkare, Läkare Njurmedicin

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård PROTOKOLL 12 18 Datum 2016-04-11 1 (4) Protokoll från utskottet för primärvård, psykiatri och tandvårds sammanträde Tid: 2016-04-11 kl. 14:15 14.25 Plats:

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

E-learning inom njurmedicin FLC. Fresenius Learning Center

E-learning inom njurmedicin FLC. Fresenius Learning Center E-learning inom njurmedicin FLC Fresenius Learning Center För mer information var god kontakta Annika Ralston Utbildningsansvarig Fresenius Medical Care annika.ralston@fmc-ag.com Telefon 08-594 77 637

Läs mer

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken.

LANDSTINGET SÖRMLAND. LS-LFN10-058 Projekt 12099. Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för Psykiatriska kliniken. 1 (7) Fastighet Anders Ridderstolpe, 070-780 50 70 Datum Dnr 2012-05-14 LS-LFN10-058 TJÄNSTEUTLÅTANDE LANDSTINGET SÖRMLAND LS-LFN10-058 Projekt 12099 Nyköpings lasarett, hus N16, plan 4, ombyggnad för

Läs mer

Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus

Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus Välkommen till KUA Klinisk utbildningsavdelning Skånes Universitetssjukvård Lund, Malmö och Helsingborgs sjukhus Läsåret 2015-2016 Välkommen till Klinisk Utbildnings Avdelning (KUA) i Malmö! KUA är en

Läs mer

Samordnad hälso- och sjukvård och omsorg mellan kommuner och regioner

Samordnad hälso- och sjukvård och omsorg mellan kommuner och regioner Samordnad hälso- och sjukvård och omsorg mellan kommuner och regioner En bild av kunskapsläge, möjligheter och utmaningar Seminarium och workshop Samordnad utveckling för god och nära vård Malmö, 30 augusti

Läs mer

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående

Välkommen till dialysmottagning 130 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till dialysmottagning 130 Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer