Spelbok för RIF-innebandy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spelbok för RIF-innebandy"

Transkript

1 Spelbok för RIF-innebandy Att hålla på med innebandy skall både vara roligt och utvecklande. Syftet med denna spelbok är att se till att vår verksamhet blir just det, utvecklande och rolig. Detta bidrar till att man kan känna samhörighet inom föreningen och man effektiviserar samarbetet och ger ett stöd till alla de ledare som angagerar sig i föreningen. I spelboken behandlas allt från viktiga nyckelord till en grundläggande spelide inom Röbäcks IF Version:

2 Innehållsförteckning Inledning...3 Spelidé RIF...4 Nyckelord...4 Målvakten, stor, stolt och självsäker...4 Zoner på planen...4 Försvarssidan...5 Första försvararen...5 Andra försvararen...5 Ekvatorlinjen...5 Bollsidan och Hjälpsidan...5 Kontringar...5 Tillbakakontring...5 Finpassningar...6 Spelvändare...6 Första framåt...6 V-löpningar...6 Kommunikation...6 Bryt-passning...7 Försvarsspel...7 Man-manförsvar...7 Fördelar:...7 Nackdelar:...7 Zonförsvar...8 Fördelar:...8 Nackdelar:...8 Grunduppställning...8 Torpedspel...8 Spelsystem...9 Defensivt spelsystem...9 Offensivt spelsystem...9 Passningsspel och Rörelse...9 Spelvändningar...10 Positioner...10 Avslut...10 Powerplay...10 Boxplay...11 Målvaktsarbete och Samarbete Mv-Backar...11 Version:

3 Inledning Innebandyn är en idrott under ständig utveckling som ställer krav både på individer men även på laget. Att innebandyn ska vara en rolig och utvecklande erfarenhet för alla och framförallt för spelarna kan verka självklart men hur man arbetar för detta kan variera. Det är viktigt att inställningen i de yngsta lagen ska vara att man ska lära sig grunderna i innebandy men framför allt så ska det handla om att ha roligt. När det kommer till utveckling ska man undvika att vara för resultatfixerad i tidiga åldrar utan se till deras utveckling och uppmuntra spelarna att ha roligt, det blir vad man gör det till. Ju äldre spelarna blir desto mer resultatinriktad blir verksamheten. Om man i tidig ålder arbetar mer för utveckling än just resultat så kan resultaten komma att utebli till en början men spelarna kommer ha ett klart försprång när de når ett stadium där taktik och färdigheter får en större betydelse i spelet. Målsättningen i föreningen är att skola spelare med goda färdigheter, individuella som lagmässiga. En strävan är att få fram så kompletta spelare som möjligt och hjälpa dem att utvecklas till så bra spelare som de kan bli. För att uppnå detta så lär man ha en tydlig utbildningsplan, en röd tråd inom föreningen som ska leda till att spelarna slutligen behärskar de moment som krävs under match, med hög fart och kvalitet men även med självförtroende. Syftet med denna spelbok är att lägga en grund för lagen i föreningen genom en enkel men tydlig plan för hur verksamheten i vår förrening ska se ut. Tanken med spelboken är inte att låsa sig till ett visst sätt att spela utan att skapa en gemensam grund att jobba efter. Vidare så är denna spelbok ett levande dokument och kommer ständigt att fortsätta utvecklas för att anpassa sig efter utvecklingen både inom föreningen och innebandyn som idrott. Version:

4 Spelidé RIF Som lag i RIF skall man aktivt arbeta för att behålla spelinitiativ matcherna igenom, offensivt som defensivt. Att ha flera inövade metoder för både det offensiva och det defensiva arbete uppmuntras för att under match, beroende på de aktuella lagen med dess spelarmaterial kunna anpassa sitt spel för att kunna dra nytta av sina egna styrkor samt motståndarnas svagheter efter bästa förmåga. Vidare så ska spelare och ledare bidra till att det egna spelet bjuder på en rolig och intressant upplevelse både för de aktiva och för åskådarna. Som lag i RIF skall man sträva efter att skola sina spelare och styra dem mot föreningens grundläggande spelidé. Vilket innebär att i de yngre åldrarna ska man lägga grunden för framtiden genom att lära dem de viktiga grunderna i vårat spel. Sedan allt efter spelarna åldras och utvecklas skall nivån trappas upp för att när de sedan når junior/senior-ålder skall kunna tillämpa ett varierande och intiativtagande spelstil. Nyckelord Målvakten, stor, stolt och självsäker Stor, stolt och självsäker skall alla målvakter kunna känna sig och det ska dessutom vara det intryck andra får av dem. Målvakten skall komma ut och möta skytten, göra sig stor med rak rygg och låta skottet träffa mitt i magen. En lugn och självsäker målvakt skapar lugn hos sina medspelare samtidigt som detta försvårar för skytten. En stressad och orolig målvakt öppnar sig mer och ger motståndarna fler möjligheter att hitta nya luckor. En målvakt som agerar lugnt, stor, rak i ryggen och självsäker orkar i längden mer då denne inte behöver jobba lika intensivt som en mindre och stressad målvakt. Zoner på planen Man delar in planen i tre grundzoner A, B och C. Där A-zonen är den hetaste zonen som även kallas skottsektorn (slottet). Det är i allmänhet från A-zonen där de flesta mål under en match görs. B-zonerna är halvheta zoner på kanteran samt bakom målburen där det inte görs så många mål men härifrån kommer ofta de inspel och inbryt till A-zonen som senare resulterar i mål. C- zonerna är hörnen på planhalvan och är de minst heta zonerna. Den viktigaste zonen att försvara är i alla lägen A-zonen, där gäller korta avstånd till sin markering, (in med kroppen) och skärpa, inte låta motsåndaren ta emot bollen och vända om och avsluta. Backarna skall neka motsåndarna att löpa in i B-zonen bakom mål, få fast dem vid de närliggande C-zonerna och styra dem upp i B-zonerna på sidorna och där dubbla med centern för att vinna boll. Version:

5 Försvarssidan En försvarande spelare skall alltid ta position mellan sin markering och det egna målet, då har bästa förutsättningarna för hindra motståndaren att vända om och avsluta, intill sarg innebär detta att man dels hindrar sin spelare att vända upp intill sarg men även att vända om in i mitten. När motståndaren är i B- och C-zonerna bakom vår förlängda mållinje är det väldigt viktigt att hålla positionen mellan motståndare och den egna målburen. Första försvararen Första försvararen är den spelare som pressar och styr bollförande motsåndare. Denna spelare är ansvarig för att vi styr motsåndarnas spel dit där vi vill vinna bollen. Andra försvararen Andra försvararen är samtliga spelare som markerar icke bollförande spelare. Dessa spelare ansvarar i huvudsak för att förhindra att bollförande spelare hittar ett enkelt passningsalternativ. Ekvatorlinjen Centrallinjen är en tänkt linje som löper i djupled genom mitten av planen mellan målburarna. Denna linje är framförallt viktig att tänka på för den inaktiva backen när vi dubblar utefter sarg i ett zon-försvar, dvs den inaktive backen skall se till att hålla sig på sin sida om denna linje för att tillsammans med målvakten på effektivaste sätt skydda målet. Där målvakten ansvar för stolpen och halvan närmast bollen och backen för den bakre stolpen och den sidan av planhalvan. Bollsidan och Hjälpsidan Bollsidan är den sida som bollen förnärvarande finns på, och är en sida som ofta blir överbelastad då både anfallare och försvarare dras mot bollen. Viktigt här är att inte glömma den andra sidan (Hjälpsidan). Som anfallande lag är det ofta på hjälpsidan som det uppstår stora ytor som innebär ett gyllende läge att komma till farliga avslut. Som försvarande lag är det följdaktligen väldigt farligt att fokusera för mycket på bollsidan då när den överbelastas. Kontringar Kontringar uppstår då försvarande lag vinner boll och anfaller direkt, det är ett farligt anfallsvapen då motståndarna inte hunnit ställa om och dessa resulterar ofta i tre mot två eller två mot en lägen. Att tänka på vid kontringar är att inte komma alla på linje utan att anfalla både med bredd och djup för att skapa så många alternativ som möjligt. Tillbakakontring Tillbakakontring uppstår då ett lag som kontrar förlorar boll och ger motståndarna möjligheten att genomföra en motkontring. En sådan kontring blir extra farlig i jämförelse med en vanlig eftersom att det är ännu svårare att hinna ställa om när hela laget är på väg framåt i banan. Version:

6 Finpassningar När man spelar på små ytor (korta avstånd) och det är trångt, är inte det viktigaste att passningarna är hårda utan att de är lätta att ta emot. De ska spelas mjukt och vara bekväma (enkla) för mottagaren att ta emot. Så att mottagaren får kontrollen på bollen omedelbart så att denne kan passa vidare direkt eller ta ett snabbt avslut. Spelvändare Spelvändaren är den spelare som ska ha första passet efter att laget vunnit bollen på egen planhalva. Detta är för det mesta centern eller bollsidans forward, men kan lika gärna vara någon av de andra spelarna som har en bra möjlighet att starta upp en spelvändning. En spelare som tidigt i situationen tagit rollen som spelvändare ansvarar för att ta position och att snacka så att bollvinnaren kan bryta med en bryt-passningen eller slå en snabb passning direkt efter denne vunnit bollen. Första framåt Första framåt handlar om att den spelare som vinner boll ska direkt sätta igång en kontring, första tanken ska alltså vara att man ska kontra. Man kan sträva efter att brytningen i sig blir till en passning till spelvändaren (bryt-passning) om möjligheten finns. Första läget är i regel det bästa läget, vilket innebär att om man inte sätter igång en kontring direkt så tappar man fördelen med detta. V-löpningar Ett effektivt sätt att skapa sig själv lite utrymme i anfallspelet är att tillämpa v-löpningen. Man löper eller rycker i en riktning och får med sig sin motsåndare och sedan rycker man i en annan, exempelvis tvärt tillbaka mot sin ursprungsposition och har med det gjort sig spelbar. Kan även med fördel användas vid vägg-spel då bollförande spelare löper mot sin medspelare passar, rycker i en annan riktning och får tillbaka bollen, denne har då fått lite extra utrymme när denne avancerar i anfallsriktning. V-löpningar är dessutom väldigt effektiva för centern då denne tar position framför motståndarnas mål, då denne lurar försvararna att han söker en viss position men istället tar en annan som då förmodlingen inte är lika bevakad av det försvarande laget. Kommunikation Att snacka spelare på plan emellan är viktigt för att samordna spelet både offensivt och defensivt. Har man en fungerande kommunikation på planen kan spelarna lära sig att lita på sitt hörselsinne. Har man bollen och hör en medspelare ropa efter boll ska man kunna och våga slå direkt även om man har ryggen vänd mot denne. Detta är relativt svårt och kräver förutom ett bra snack även spelintelligens, detta kan dock läras genom träning. Lika viktigt som att passen kommer direkt är också att passningsvägen är fri så man inte skänker bort bollen. Version:

7 Bryt-passning Ett effektivt sätt att snabbt starta en spelvändning och kontra är att bryta med en passning om detta är möjligt. Istället för att försöka vinna boll i dueller i mitten eller längs sargen så försöker man peta bollen vidare till närmaste medspelare. Med denna metod blir det lättare att vinna boll i trånga situationer samt så får man då bort bollen från det trånga utrymmet. Försvarsspel Grundförutsättningar för ett bra försvarsspel är diciplin, organisation och bestämdhet. Snabba omställningar när motståndarna vinner boll, spelaren närmast bollförande motståndare (förste försvararen) ansvara för att hindra denne från att passa eller föra bollen framåt, detta för att ge övriga i laget (andra försvarare) tiden och möjligheten att formarera sig för försvarspel. Om någon förste försvararen blir bortgjord av bollföraren måste näste försvarare ingripa direkt för att ta förste försvararens roll och om möjligt utnyttja bollförararens tillfälliga obalans. Markering skall alltid ske mellan motsåndaren och det egna målet. Spelare skall se till att täcka ytor som är attraktiva för motsåndarna. Man-manförsvar Denna försvarsmetod går ut på att varje enskild spelare har ansvar för en specifik motståndare, som man sedan följer över hela planen beroende på vilken växel som tillämpas. Syftet med detta är inte i första hand att stjäla bollen från bollförande spelare utan att stressa fram misstag och felpassningar samtidigt som de övriga spelarna är markerade. Viktigt här är att den enskilde försvarsspelaren inte stöter bort sig utan markerar sin motståndare tätt och på rätt sida, vidare så arbetar man i ett man-manförsvar även med olika typer av fällor där man med hög press tvingar motståndarna att löpa och passa dit vi vill och där vi planerar att vinna bollen. Fördelar: 1. Lättorganiserat 2. Man får ofta ett numerärt överläge i anfallspelet när man vinner bollförande 3. Detta försvarsspel medför löpningar som kan få igång ett passivt lag. 4. Man tappar inte bort en motståndare som vill smyga sig in via hjälpsidan. Nackdelar: 1. Laget blir sårbart om någon av försvarsspelarna tappar sin markering. 2. Möter man ett lag med stor rörlighet kan stora positionsbyten uppstå hos det egna laget. 3. Utgångsläget för anfallspelet försämras något. 4. Fysiskt krävande. Version:

8 Zonförsvar Denna försvarsmetod går ut på att spelarna ställer upp i en defensiv grunduppställning (GU) och ansvarar var och en för en egen zon på den egna planhalvan. Syftet är att stänga ytor som motståndarna vill nå för att kunna ta avslut och att styra motståndarna till de ytor där man vill vinna boll, man styr alltså motståndarna in i försvarfällor och försöker skapa två mot en övertag. Fördelar: 1. Varje spelare befinner sig i rätt position för anfallsspel när man vinner boll och ger möjligheten för snabba spelvändningar. 2. Defensivt sett får man möjligheten att styra motståndarna in i försvarsfällor i ytor där man vill vinna boll. 3. Man kan överbelasta delar av planen för att krympa ytor och skära passningsvägar. 4. Det finns i regel en medspelare som understöd på nära håll om en spelare gör ett misstag. 5. Mindre fysiskt krävande då man i regel inte jagar sin markering. Nackdelar: 1. Kan ta längre tid när man vill vända spelet med hela laget efter att man vunnit boll. 2. Spelarna blir lätt stillastående i försvarszonen när motståndarna etablerar tryck. 3. Många överlämningar av markeringar om motståndarna har mycket rörlighet i sidled. 4. Stor risk för att man tappar bort en enskild spelare som smyger in mot bortre stolpe via hjälpsidan. 5. Stort krav på kommunikation på plan för att hålla koll på motståndarna. Grunduppställning Är den grundläggande formation som man ställer upp med, exempelvis GU kan skilja sig beroende på om man anfaller eller försvarar sig, om man spelar i numerärt över eller underläge. Torpedspel (Pointerspel) Torpedspel kallas det i allmänhet när man spelar med en styrande back i en centralpostition. Tanken är att den styrande backen skall göra sig spelbar för hemspel från forwards och sedan agera spelfördelare. Fördelen med torpedspel är i allmänhet att man får fler spelare framåt och kan utnumrera motståndarna runt målet. Version:

9 Spelsystem Defensivt spelsystem Som lag i RIF ska man sträva efter att behålla intiativet i matchen även när laget förlorat boll till motståndarna, detta kan man göra genom att sätta press i anfallszon direkt man förlorat boll. Man skall sträva efter att laget ska kunna tillämpa olika växlar av manmanförsvar, för att kunna alternera nivån av press efter motstånd och det egna spelarmaterialet. Man-manförsvar bör vara lagets huvudsakliga försvarsystem medan zonförsvar skall tillämpas om detta skulle vara fördelaktigt. Tillämpar man zonförsvar skall man ha en plan för var och hur bollen skall vinnas. I de yngre lagen ska man inte använda sig av något avancerat försvarsspel utan prioritera den offensiva kreativiteten hos spelarna. Inledningsvis kan man med fördel använda sig av man-manförsvar då detta inte kräver överdrivet mycket tänk hos spelarna utan mera löpning. När spelarna blivit något äldre trappas nivån upp och de introduceras till zonförsvar. Offensivt spelsystem Som lag i RIF skall man under offensiva moment tillämpa GU med övergång till torpedspel om det anses fördelaktigt. Spelarna skall med passningar och rörelse efter en inövad spelidé behålla bollen inom laget och aktivt arbeta för att skapa målchanser. Då man alltid skall sträva efter att spelet skall vara så utvecklande som möjligt skall man undvika att slå långa bollar att löpa på, framförallt i ungdomslag då detta inte är utvecklande när det kommer till passningsspelet. Ett lag som tidigt lär sig att låta bollen göra jobbet kommer att vinna på detta i det långa loppet. Man ska givetvis inte låsa sig vid ett sätt att spela utan kunna variera sig och framför allt låta spelarna vara kreativa. Passningsspel och Rörelse I innebandy är passningsspelet och rörelse bland de viktigaste momenten under en match. Dessa är ofta den avgörande faktorn för vilket lag som vinner matchen mellan två duktiga lag. Som lag i RIF ska man kunna etablera passningspel över hela planen då detta är avgörande för att bygga upp anfallsspel. Att med passningar och rörelse sätta fart på spelet är det effektivaste sättet att behålla bollen inom laget och skapa egna målchanser. Som lag skall man i anfallsspelet helst ha minst två inövade kombinationer av passningar, löpningar och avslutsalternativ för att under match kunna alternera. Spelarna ska få möjlighet att nöta in lagets olika alternativ för att känna förtroende för sig själv, sina medspelare och spelsystemet. En grund när det kommer till rörelse är att man ska förenkla för bollförande spelare att slå en passning vilket innebär att spelare utan boll ska se till att röra sig från passningskugga, inte gömma sig bakom motståndare. Version:

10 Spelvändningar När en spelare vinner boll skall denne snabbt släppa boll till en spelare som antingen möter eller löper på öppen yta för att snabbt komma till anfall och utnyttja tiden det tar för motståndarna att ställa om till försvar. Man skall sträva efter att alltid spelvända med både djup och bredd på planen. En spelare ska alltid möta bollvinnaren, en andra spelare ska löpa på djup framåt samtidigt som en tredje spelare gör sig spelbar längs sarg. När laget är på väg framåt med boll skall man sträva efter att spela in boll till spelare som kommer i mitten. Positioner Spelarna skall ha bestämda grundpostioner, och veta vilka postioner som man ska sträva efter att ta i olika situationer, men skall uppmuntras att byta positioner med varandra samt ta nya positioner om spelsituationen tillåter detta, då det händer att under en match kan uppstå en situation där man kan dra fördel av att en spelare avviker från sin grundpostion. Vilket innebär att en vänsterback kan alltså lika gärna ta intiativet att gå på en ledig yta till och med djupt nere i motståndarzonen för att skapa ett bra avslutsalternativ, viktigt är då att någon är beredd att ta över vänsterbackpostionen vid behov. Avslut Som lag i RIF skall man sträva efter att ställa upp i GU alternativt i torpeduppställning och spela runt bollen inom det egna laget och helst söka direktskott via en sidleds eller diagonalpass. Att spela bollen i sidled eller diagonalt är ett effektivt sätt spela bort motståndarna och tvinga målvakten till sidledsförflyttning, då målvakten är i obalans, ett bra direktskott har då betydligt bättre chanser att resultera i mål än ett skott från stillastående eller från enskild spelare i rörelse. Vidare så ska man som lag arbeta för att en bollförande spelare ska ha minst ett gärna två helst tre passningsalternativ varifrån avslut ska kunna komma. Powerplay I Powerplay ska man sträva efter att ha en spelare framför motståndarnas mål för att täcka målvakten och vara beredd på retur men även att kunna göra sig spelbar i mitten strax utanför målområdet. Övriga spelare ska ställa upp sig och spela runt bollen och med rörelse och passningar hitta eller alternativt skapa luckor för att kunna ta avslut. Avslut är ett krav när man spelar i numerärt överläge men bara för det behöver man inte ta avslut vid första bästa läge, utan låta bollen göra jobbet och tillsammans med löpningar och eventuella positionsbyten skapa bättre lägen för avslut, kvalitet före kvantitet, dock så får man inte överdriva jakten på det perfekta avslutet. Att i powerplay ställa upp med en styrande back har sina fördelar då man för fler spelare runt mål som kan skapa oreda för motståndarna. Detta kräver dock att denna back måste ha goda färdigheter när det kommer till 2 mot 1 situationer för att kunna avstyra en eventuell kontring. Version:

11 Boxplay När man hamnar i numerärt underläge i en match handlar det i huvudsak om att skydda målet tills dess att man blir fulltaliga igen. Att kunna äga boll med passningar och rörelse när man är en mindre på plan är svårt men är en styrka och detta ska man sträva efter, att kontra och göra mål är faktiskt svårare och betydligt farligare. Som lag i RIF skall man öva in och helst kunna tillämpa två varianter av boxplay, standardboxen 2-2 och diamanten Standarboxen är en bra GU vid spel i numerärt underläge, man täcker bort stolparna samt styr undan och stänga löpvägarna in i mitten för motståndarna, viktigt här är att spelarna hjälper varandra genom att hålla ihop boxen och vara följsamma. Grundtanken med standarboxen är att fördriva tid, låta motståndarna göra misstag så att man kan erövra och äga boll. Diamanten är en mer offensiv box, där syftet är att stressa fram misstag så att man kan erövra boll och gå på kontringar. Här släpper man lite på skyddet av stolparna men har istället bättre täckning i mitten framför mål. Målvaktsarbete och Samarbete Mv-Backar Målvakten har en viktig roll defensivt men även till viss del i det offensiva spelet. En målvakt skall arbeta i grundställning så mycket som möjligt för att kunna agera snabbt åt bägge håll. Denne ska komma ut och möta skytten låta backen täcka upp vid en eventuell sidledspassning. Offensivt skall målvakten uppmuntras att nå spelare högre upp i banan med ett långt och precist utkast om möjligheten för en snabb kontring uppstår. Målvakten ska ha en aktiv roll när det kommer till att styra backarna. Dels göra dem uppmärksamma på var de har eventuella motståndare så att man inte tappar markering. Vidare skall målvakten ropa på backarna om målvakten tänker ta en höjd- eller lösliggande boll. Så att inte missförstånd uppstår och man riskerar att tappa in boll. Målvakten skall även kunna ropa åt spelarna om de skall rensa boll eller ta med sig boll för en eventuell spelvändning. I de yngre lagen kan man inte kräva att målvakterna skall ha kunskapen om hur de skall styra backarna, heller inte kräva att de skall våga skrika på backarna men de skall uppmuntras och få hjälp att lära sig då det är i de yngre lagen man lägger grunden för samarbetet mellan målvakter och backar. Version:

Hur ska jag tänka taktik?

Hur ska jag tänka taktik? Hur ska jag tänka taktik? Det val av taktik det egna laget ska göra och det sätt det ska spela på varierar givetvis från lag till lag. Det går att välja exempelvis högt eller lågt offensivt försvarsspel,

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

SPELSYSTEM för åringar

SPELSYSTEM för åringar SPELSYSTEM för 15-16 åringar Dalslands Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva.

FÖRSVARSSPEL. Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. FÖRSVARSSPEL Högt försvarsspel Spelare samarbetar för att vinna boll på motståndarlaget planhalva. Lågt försvarsspel Försvarsspelet inleds ungefär i höjd med mittlinjen. Markeringsförsvar - Zonförsvar

Läs mer

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé. Västerås IBS U Röd Nivå

Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé. Västerås IBS U Röd Nivå Spelbok säsongen 17/18 Förväntningar och spelidé Västerås IBS U Röd Nivå Tränare VIBS U Röd Nivå Skriven av: Jonathan Eriksson Innehållsförteckning Introduktion 4 Upplägg 4 Allmänna förväntningar på dig

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG

Spelidé Farsta RESPEKT - KAMRATSKAP - STOLTHET - ENGAGEMANG Spelidé Farsta Vad Foc Farsta Vill med Spelidé Farsta: Skapa en samsyn mellan lagen och odla en identitet på hur en Foc Farsta-spelare spelar. Förenkla för nya tränare och spelare att ta till sig lagets

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014 Ekerö IK Fotboll Damtrupp M Säsongsstart 2014 Agenda My mission & Fokus Spelsystem Säsongsprogram Målsättning M My mission Att ni ska lyckas Att hitta er maximala M kapacitet Att alltid ha kul Inställning

Läs mer

Spelarhandbok Varla IBK DAM

Spelarhandbok Varla IBK DAM Spelarhandbok Varla IBK DAM Innebandy kan vara mycket lätt. Om man vill. Bryter man ner problemen och hittar enkla lösningar så blir det inte så komplicerat. Vill man hitta den perfekta lösningen, kommer

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut) UTGÅNGSPOSITIONER 2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna (13 år)

SPELSYSTEM 9-manna (13 år) SPELSYSTEM 9-manna (13 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1

Kunskapsmål. MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 MÅLVAKT bas 1 - spelförståelse 1 Kunskapsmål Känna till begreppen - anfallsspel och försvarsspel - spelförståelse och speluppfattning - bollhållarens och närmste medspelares alternativ - felvänd och rättvänd

Läs mer

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll

FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll FOTBOLLSTEORI 11-manna fotboll Daniel Häger 2014 FOTBOLLSTECKEN Spelarens väg & riktning med boll Spelarens väg & riktning utan boll Mv Bollens väg & riktning Målvakt Bollhållare Mv / Försvarsspelare Anfallsspelare

Läs mer

Innehållsförteckning. S i d a 2

Innehållsförteckning. S i d a 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Spelytor 4 3. Fotbollstecken 5 4. Fotbollstermer i anfallspel 6-8 5. Fotbollstermer i försvarspel 10-12 6. Allmänna fotbollstermer 13-16 S i d a 2 Inledning Att tala

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1

SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 SPELSYSTEM 11-manna 4-2:3-1 Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt

SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt SPELSYSTEM 4-4-2 Kollektivt Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Teknik, Spel & Taktikguide

Teknik, Spel & Taktikguide Teknik, Spel & Taktikguide Grunduppställningar i innebandy Talar om hur laget formeras i utgångsläget i specifika delar av spelet. Anges oftast i sifferkombinationer! Man nöjer sig i första hand med att

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 18-19 åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel).

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med

Läs mer

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning) ÖVNING b Syfte: Bättre individuell skicklighet mot, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (, ) Utmana mot (Halvplansövning) Para ihop spelarna två och två, en boll per par. Denspelare som har boll försöker

Läs mer

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ

VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 1 VINNA PRESTATION RÄTT MILJÖ Ett vinnande LAG 32 Spelet med puck AGERA! KREATIVT SPEL MED PUCK Styr din tanke - Sätt rätt bild TAG KOMMANDOT Spelet utan puck STRUKTURERAT SPEL UTAN PUCK

Läs mer

Utvecklingsplan detalj

Utvecklingsplan detalj Utveckling av Metod Barn är barn och inte små vuna. Barn och ungdomar ska tränas med metoder som är anpassade till deras mognad. Rätt träning i rätt ålder är en förutsättning för att nå optimal utveckling.

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 1-2-1 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Innerback. Innerback. Rörelseschema:

Innerback. Innerback. Rörelseschema: Innerback Innerbackarna skall tillsammans med målvakten dirigera försvarsarbetet. T.ex. styra hur övriga spelare skall stöta på bollhållare runt straffområdet, markering vid fasta situationer samt att

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3

SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 SPELSYSTEM 11-manna 4-3-3 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt

3.1 Vinna tillbaka bollen direkt 3.1 Vinna tillbaka bollen direkt Vinna tillbaka bollen direkt Övning 1 Vad: Funktionellt spel 5 mot 5 där man fokus på direkt återerövring är prioriterat. Varför: Utbilda spelarna i skillnad mellan direkt

Läs mer

SPELSYSTEM för 13-åringar

SPELSYSTEM för 13-åringar SPELSYSTEM för 13-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad.

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad. Lagets Arbetssätt P04 i spelets skeenden Anfallsspel Omställning Försvarsspel Speluppbyggnad - Bra spelbarhet! - Spela centralt om vi kan! - Spela/ta bollen framåt om vi kan, bakåt/sidled om vi måste!

Läs mer

P05. * Täckning: Att täcka ytor kring motståndarnas bollhållare och/eller ytor som är attraktiva för motståndarna.

P05. * Täckning: Att täcka ytor kring motståndarnas bollhållare och/eller ytor som är attraktiva för motståndarna. Grundförutsättningar i försvarsspel: * Press: Att på nära avstånd från motståndaren få denna att inta spela/driva bollen framåt. Pressen utförs gärna med sidan lite mot motståndaren och kan utföras olika

Läs mer

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11

SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 SPELSYSTEM EIF P02, 11 vs 11 UTGÅNGSPOSITIONER 4-1:2-3 dvs en fyrbackslinje med alternerande innerbackar, ett mittfält bestående av två mer offensiva spelare och en lite mer defensiv spelare (balansspelare)

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

SPELMODELLER 7-16 år

SPELMODELLER 7-16 år SPELMODELLER 7-16 år 1-4-3-3 Spelmodell ( organisation) Spelsätt ( arbetssätt och individuella kvalitéer) Filosofi i match 7-12 år Träna för spela 13-16 år Träna för att tävla 17-19 år Träna för att vinna

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR

SPELSYSTEM 9-manna SKILLNADER MOT 2-3-1 (7-MANNA) FÖR 10-11 ÅRINGAR SPELSYSTEM 9-manna Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Innebandyövningar - Medelsvåra

Innebandyövningar - Medelsvåra Källa: http://www.gubbe.se/innebandy/ovningar.htm Innebandyövningar - Medelsvåra Namn: Dubbeln Nr: 5 Uppvärmning, Skott och Passningar Svårighetsgrad: Blå Syfte med övningen: Att träna på att ta avslut,

Läs mer

Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14

Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14 Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Hur VIK s J-20 mål är gjorda i fortsättnings-serie 13/14 Johnny Sterner Handledare: Linus Berg 2014-xx-xx 1 Sammanfattning Detta arbeta är gjort på hur målen har kommit

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Ekerö IK otboll Damtrupp M Säsong 2015 Tränings- & Spelfokus Agenda Vår spelidé Tränings- & Spelinriktning Spelsystem M Spelsystem Spelidé Vi vill vara ett spelförande lag med högt bollinnehav, vilket

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min)

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min) Träning 1 övning 1 (25 min) Smålagsspel 4 mot 4 Skapa möjligheter för en omställning med löpningar i djupled när vi har en rättvänd bollförare Hur? Instruktionsmetod V P F Vilket bör komma först passningen

Läs mer

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer - 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner Övningarnas

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR

SPELARUTBILDNING ÅR 16-19 år Följa SvFF:s spelarutbildningsplan. Fortsätta att använda sig av Coerver och Funino! Träna för att prestera I den här fasen gör vanligtvis blivande elitspelare valet att satsa helhjärtat på fotbollen.

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014 ALLMÄNT UPPLÄGG Ända sedan laget startades för ca tre år sedan så har vi lagt stort fokus på grundläggande övningar för bollkontroll, och detta kommer självklart även

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Den som äger bollen äger spelet

Den som äger bollen äger spelet Den som äger bollen äger spelet Spelide Färjestadens GoiF Fotboll, vad är det? Fotboll är ganska enkelt, men ändå komplext i all sin enkelhet Spelsystem Ett spelsystem kan man säga är ett lags spelide

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Före vändningen. Finter före vändningen

Före vändningen. Finter före vändningen Före vändningen Innan du får bollen så måste du titta upp och se situationen som du är i Då ser du vad du ska göra när du får bollen Du ser även vilken vändning du ska använda När du ska vända så inta

Läs mer

Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål. Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch

Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål. Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch Organisation: 4v4, boll, 35x20m 15min, 2 småmål Anvisningar: När man är på sin egna planhalva får man bara spela 2 touch Syfte: Passningspel i defensiven Coaching Points: Uppmuntra lugn i defensiven, spela

Läs mer

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy

INNEBANDY-ÖVNINGAR. Hämtade från www.gubbe.se/innebandy INNEBANDY-ÖVNINGAR Hämtade från www.gubbe.se/innebandy Namn: Halvmåne Nr: 1 Typ av övning: Uppvärmning Svårighetsgrad:Grön Syfte med övningen: I första hand att värma upp målvakten, men även att träna

Läs mer

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011

MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 MIK Fotboll 5-mannaspel 2011 I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultatet

Läs mer

IDROTTSKUNSKAP Ishockey

IDROTTSKUNSKAP Ishockey Träff 1: Ishockeytermer Vet du vad dessa 14 viktiga ishockeyord betyder? Överlämning Triangelspel Avlastare Offside Understöd Passningsficka Skottsektor Speldjup Spelbredd Passningsskugga Screening Spelyta

Läs mer

Övningsbank 9/11-manna

Övningsbank 9/11-manna Övningsbank 9/11-manna 1 Bollkontroll, passningar, vändningar Övning: 1 Yta: 25x25 meter, 8-12 spelare, 1 boll per grupp. Bollhållare i varje grupp startar att driva bollen mot den centrala kon, rundar

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart)

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Utveckla lagets och individens passningsspel och speluppfattning Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F # Huvudvridning

Läs mer

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare:

Har du frågor kring eller behöver hjälp i ditt arbete med S2S kontakta gärna någon av föreningens ungdomstränare: För spelarnas utveckling är det bäst om man tränar ett moment åt gången och att det då genomsyrar hela träningen, under uppvärmning, drillövningarna och under spelövningarna. Det är ytterst viktigt att

Läs mer

Powerplay Nycklar för ett effektivt Powerplay

Powerplay Nycklar för ett effektivt Powerplay Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2012 Powerplay Nycklar för ett effektivt Powerplay Pelle Torstensson Handläggare: Göran Pegenius 2012-05-22 1 Sammanfattning Rapportens syfte är att hitta de nycklarna

Läs mer

Introduktion till spelmodeller

Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Introduktion till spelmodeller Som ett komplement till det kommande instruktionspaketet S2S har BPs akademi och Ungdomskommittén tagit fram detta dokument som syftar till

Läs mer

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag

Landslagets fotbollskola år - Dag 3 Eftermiddag Page 1 of 7 SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Landslagets fotbollskola 10-12 år - Dag 3 Eftermiddag Anfallsspel - Speluppbyggnad 6 övningar. Nivåer: 2 Eftermiddagen tränar ni väggspel,

Läs mer

Det blåvita spelet. Din guide för innebandyträning i Värmdö IF. Version 1.0, uppdaterad 110405

Det blåvita spelet. Din guide för innebandyträning i Värmdö IF. Version 1.0, uppdaterad 110405 Det blåvita spelet Din guide för innebandyträning i Värmdö IF Version 1.0, uppdaterad 110405 Välkommen Denna guide ska fungera som stöd och inspiration för dig som innebandyledare i Värmdö IF. Här hittar

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion

Den Blå tråden. Annebergs IF:s Ungdomssektion 2011 DenBlåtråden AnnebergsIF:sUngdomssektion DenBlåtrådenskallvareenhjälpochvägledningförledare,spelareoch föräldrarihurlageniannebergsif:sungdomssektionspelarfotboll. DenBlåtrådenförAnnebergsIF:sUngdomssektion

Läs mer

SPELSYSTEM 4-2:3-1 TAKTISKA UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH ANFALLSSPELET

SPELSYSTEM 4-2:3-1 TAKTISKA UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH ANFALLSSPELET SPELSYSTEM 4-2:3-1 UPPGIFTER I FÖRSVARS OCH MITTBACK -Kontrollera sin zon -Samarbete -Alltid på försvarsida om motståndare -Kontrollera straffområde och ytor strax utanför straffområde -Hjälper ytterbackarna

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Spelsystem 2-3-1 - allmänt PF10,

Läs mer

ÅRSPLANERING POJKAR 03

ÅRSPLANERING POJKAR 03 ÅRSPLANERING POJKAR 03 Bakgrund: Under ett par år har SvFF arbetat med att FN:s barnkonvention ska ligga till grund för barn- och ungdomsfotbollen. Det har nu godkänts av fotbollsrörelsen och införts i

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

4 2 : 3-1. Manualen. Mjällby AIF Akademi år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1

4 2 : 3-1. Manualen. Mjällby AIF Akademi år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1 4 2 : 3-1 Manualen Mjällby AIF Akademi 16-19 år 4-2:3-1 Rev 2019 Sida 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Spelsystemet... 3 4 2 : 3-1... 3 Laget... 4 Defensivt... 4 Offensivt... 8 Omställningar... 9 Defensivt...

Läs mer

Arbetssätt och roller Dalslands FF

Arbetssätt och roller Dalslands FF Arbetssätt och roller Dalslands FF En fotbollsmatch består av anfall, försvar och omställningar. Att ha kunskap om VILKET ARBETSSÄTT VI ANVÄNDER OCH VILKEN ROLL DU HAR NÄR VI SPELAR MATCH, ÄR EN FÖRUTSÄTTNING

Läs mer

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall

Tibro HK F04. Grunder i försvar & anfall Tibro HK F04 Grunder i försvar & anfall 1 Så spelar vi handboll i Tibro HK 04 vår spelidé Spelidé handlar om hur vi ska spela handboll: Individuellt, taktiskt/tekniskt Kollektivt, taktiskt/tekniskt I grunden

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Spelsystem 4-1-3 - allmänt F12,

Läs mer

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar Målvaktsövningar Något som ofta kan glömmas bort, såväl i innebandy som i andra sporter, är att målvakten måste få köra övningar som är till för att förbättra just dennes spel. Ofta får målvakten bara

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2

VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 VÄLKOMMEN TILL SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM KURSMODUL 1:2 2 TRÄNARUTBILDNING B UNGDOM PROGRAM KURSMODUL 1:2 08.30 10.30 Teori 3 Återkoppling till Kursmodul 1:1 Fotbollsfys Anfallsspel.

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Printed by SPSW Offside

Printed by SPSW Offside Databas : C:\Spsw\Offside\JOACHIM.OTM Skapad : 990402 Namn : Skott 1 Grupp : Skott Tema : Skottövning Åk runt mittcirkel. Ta emot pass. Tidigt skott. Ta retur! Databas : C:\Spsw\Offside\JOACHIM.OTM Skapad

Läs mer

4.3 Försvarsspel 2v2

4.3 Försvarsspel 2v2 4.3 Försvarsspel 2v2 Försvarsspel 2 mot 2 Övning 1 Vad: Försvarsspel 2 mot 2 i ytterzon och styrande mot markerad yta Varför: Försvarsarbete inom begränsad yta enligt bild, för att arbeta med att hålla

Läs mer

UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009

UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009 UNGDOMSPOLICY Version 1.01 september 2009 Innehållsförteckning Barn- och ungdomsträning Tekniska- och taktiskamoment 6-9år (Kids Floorball Camp) 10år 11år 12år 13år 14år 15år TST-guiden Teknik, spel och

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

Sammanfattning om lagets möte

Sammanfattning om lagets möte Sammanfattning om lagets möte Välkommen till fotbolls-säsong 2017! I torsdags samlades laget för att diskutera viktiga saker angående planeringen om den kommande säsongen och lagets funktion. Karin, Athan,

Läs mer

Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel

Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning Aktivt backspel Ett arbete om att skapa fler målchanser med ett aktivt backspel Författare Niklas Gällstedt Handledare Göran Lindblom Aktivt backspel Sammanfattning

Läs mer

Passningsspel och positionsförsvar press/täckning

Passningsspel och positionsförsvar press/täckning F96 fredag Lödde 10-11 feb 2012 Passningsspel och positionsförsvar press/täckning Uppvärmning Löpning + tänjning 45 min 24 + 4 MV 25 min 24 20 min 24 spelare + 4 MV 45 min 1. Spel- /passningsövning på

Läs mer