TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014"

Transkript

1 TRÄNINGAR F-05 - HÖSTSÄSONGEN 2014

2 ALLMÄNT UPPLÄGG Ända sedan laget startades för ca tre år sedan så har vi lagt stort fokus på grundläggande övningar för bollkontroll, och detta kommer självklart även att fortsatt ta stor plats under våra träningar. Vi tror starkt på att en god funktionell teknik är en nödvändig bas för att kunna utveckla andra områden i spelet, och dessutom så är det vår tro att olika teknikövningar också utvecklar en naturlig glädje och önskan om att "lattja med bollen". Som vi nämnde i utskicket innan sommaruppehållet så närmar sig övergången till 7-mannafotboll, vilket blir en stor omställning med stora ytor och även större boll. Då detta ställer helt andra krav på passningsspel, rörelse och lagspel, så planerar vi i höst förutom att gå över till större bollar, att lägga en större tonvikt på andra områden än bollkontroll, i syfte att underlätta omställningen. Vi tänker oss också att gå igenom grunderna för 7-mannaspel rent rörelsemässigt och taktiskt så att alla ska kunna känna en grundtrygghet i sina respektive roller på planen. Övningarna kring bollkontroll kommer sedan att återkomma i intensifierad styrka under inomhusträningen i vinter, då många av dessa lämpar sig extremt väl för att genomföra på mindre ytor. När det gäller de olika blocken för spelarutbildning, så hämtar vi stor inspiration från en av de ledande filosofierna inom ungdomsfotboll, Coerver Coaching. Vår grundtanke är att alltid inkludera övningar från respektive block i träningen, men att lägga tyngdpunkten på olika block beroende på var vi befinner oss i vår fotbollsutveckling. Under hösten kommer störst fokus att läggas på områdena Fart, Passning & Mottagning samt Samspel & Omställningar under våra huvudträningar på måndagar. (Se fördelning av träningar under nästkommande rubrik). På söndagsträningarna kommer vi att arbeta mer individuellt med områdena 1-mot-1, Avslut och Finter, lite beroende på uppslutning och vilka behov vi identifierar under träningar och matcher. Vidare så kommer vi som nämnt i tidigare utskick att integrera knäkontroll i uppvärmningen. För att få kontinuitet i övningarna så kommer vi att ha tre olika träningar som vi genomför och växlar emellan på måndagar. Dessa tre finns presenterade längre fram i dokumentet.

3 FÖRDELNING - TRÄNINGSTID Följande upplägg kommer att användas för höstens träningar: INTRODUKTION (3 MIN) Genomgång av dagens träning, information om vilken av de tre typträningarna vi ska genomföra för dagen, och om det är något speciellt att tänka på för spelarna. UPPVÄRMNING & BASÖVNINGAR (20 MIN) DEL I - Knäkontroll - 5 minuter DEL II - Bollkontroll - Individuella övningar med en boll per spelare - 10 minuter DEL III - Riktningsförändringar - 5 minuter DRICKPAUS FOKUSTRÄNING (30 MIN) 3-5 olika övningar om 5-10 minuter vardera, från något av de tre primära fokusområdena för hösten: Fart Passning & Mottagning Samspel & Omställningar DRICKPAUS RÖRELSE & TAKTIK I 7-MANNASPEL (15 MIN) Grundläggande uppspelsövningar i 7-manna med fokus på att alla spelare ska lära sig "sin" position: Hur ska jag röra mig när mina medspelare har bollen? Vilka alternativ bör jag söka när jag har bollen? Stort fokus på upprepning och individuell coaching för att samtliga ska ha en grundtrygghet i vad som kommer att hända, och hur jag bör agera. DRICKPAUS MATCHSPEL (20 MIN) Tvålagsspel med extra tryck på att spelarna ska applicera det som vi har tränat på i fokusträningen. UPPSUMMERING (2 MIN) Kort genomgång: Vad fungerade bra respektive dåligt? Vad var enkelt respektive svårt?

4 UPPVÄRMNING - ALLTID SAMMA ÖVNINGAR DEL I - Knäkontroll - 5 minuter DEL II - Bollkontroll - 10 minuter 1 boll per spelare, 1 minut per övning, Alla spelare på linje med två meter mellan varje spelare Insida-Insida W:s Tåhopp Sula till sula Dra/Knuffa Lilla v:s Trianglar Översteg - Utifrån och in Översteg - Inifrån och ut Se övningarna här: Ytterligare övningar finns här: DEL III - Riktningsförändringar - 5 minuter Grupper om tre spelare, en boll per grupp. Insidevändning Utsidevändning 90-gradersvändning insida & utsida Se övningarna här:

5 TRÄNING A - FOKUS FART Dessa pass är inriktade på att lära in kontroll på bollen i hög fart, men ger också snabbhets- och uthållighetsträning, och är således de mest fysiskt krävande av de olika träningsuppläggen. Övning A1 5 minuter (Exercise #8) 4 spelare per grupp, 2 spelare på varje sida 2 stycken "end zones" markerade av konor som på bilden, ca 5 meter breda, och med ca 25 meters avstånd emellan. 1 boll hos första spelaren på en av sidorna. Spelaren med boll driver bollen mot spelaren på motsatt sida. När bollföraren är tre -fyra meter från spelaren på motsatt sida, passar hon till henne. Mottagaren ska sedan driva bollen med fart och kontroll till andra sidan, och passa till nästa spelare när hon är tre-fyra meter från henne. Den som har slagit passningen ska å sin sida springa baklänges och försöka hinna före mottagaren tillbaks. Om det blir för enkelt för mottagaren, så kan passningsläggaren tillåtas vända sig om och springa framlänges tillbaka. Bollföraren måste ha full kontroll på bollen hela tiden, bollen ska aldrig vara mer en max en meter ifrån denne. Passningen måste utföras så att mottagaren inte behöver stanna bollen eller jaga efter den. Den som jagar får inte försöka störa eller ta bollen.

6 Övning A2 5 minuter (Exercise #9) 2 spelare i par, startar på samma sida 5 meter breda och 20 meter långa banor. 1 boll per par Den spelare som har bollen väljer när hon vill starta löpning med boll till andra sidan banan. För motståndaren som är utan boll så gäller det att försöka komma före bollföraren till andra sidan. Så fort bollföraren rör bollen så börjar loppet. Spelaren utan boll får inte försöka tackla, störa eller bryta bollen, utan ska bara försöka reagera snabbt och hinna först till andra sidan. När spelarna har kommit över till andra sidan så byter man bollförare och kör samma sak tillbaks åt andra hållet. Om man vill kan man börja med 10-meters banor för att sedan dubbla avståndet. Bollföraren ska uppmuntras att vara kreativ. Finta att starta och lura motståndaren! Den som jagar får inte försöka störa eller ta bollen.

7 Övning A3 5 minuter (Exercise #10) 2 spelare i par, startar på samma sida. Den som har boll startar vid ena konan, och den andra startar mittemellan konorna. 10 meter breda och 25 meter långa banor. 1 boll per par Den spelare som har bollen passar bollen till den andra spelaren, och överlappar sedan runt henne, och försöker komma före bollföraren till andra sidan. Spelaren utan boll får inte försöka tackla, störa eller bryta bollen, utan ska bara försöka hinna först till andra sidan. När spelarna har kommit över till andra sidan så byter man bollförare och kör samma sak tillbaks åt andra hållet. Bollföraren ska försöka hålla blicken uppe så mycket som möjligt och inte titta ner på bollen.

8 Övning A4 15 minuter (Exercise #11) 20 meter bred och 30 meter lång plan. 2 småmål på kanterna i slutet av banan Spelare i fyra led med upp till fem spelare i varje led. 2 grupper på vardera sida om tränaren, som står i mitten. De två leden närmast tränaren (B & C) är anfallare, medan de två leden längst ut (A & D) är försvarare. Tränaren har en uppsättning bollar. Tränaren passar bollen till den första spelaren i ett av anfallsleden (B eller C). Mottagaren försöker sedan driva bollen med så hög fart som möjligt genom ett av de två målen på andra sidan, medan den försvarare som är närmast försöker jaga ikapp och bryta. Tränaren startar en ny kamp varje gång anfallaren gör mål, bollen är i ute ur spel eller försvararen bryter. Anfallare och försvarare byter led efter varje gång så att alla får både försvara och anfalla. Anfallarna ska försöka att ta sig in framför sin försvarare med första touchen. När de väl har gjort det ska de satsa i full fart mot mål. Påminn anfallarna om att försvararna inte kan tackla bakifrån; så länge de håller sig framför försvararen har de fördel. Lär anfallarna att kontrollera bollen med den fot eller del av kroppen som är längst ifrån försvararen

9 TRÄNING B - FOKUS PASSNING & MOTTAGNING Dessa pass är inriktade på att utveckla första tillslaget, och att lära ut att slå kreativa, bra och korrekta passningar. Övning B1 5 minuter (Övning #1) 3 spelare per grupp, 1 boll per grupp En kvadrat om 10 x 10 meter 2 spelare på ena sidan, dessa börjar med bollen. Den tredje spelare mittemot de andra utan boll Spelaren med boll passar till spelaren på motsatt sida, som tar emot bollen med insidan av foten, och samtidigt flyttar bollen ett par meter åt sidan. Med sitt nästa tillslag passar hon tillbaks bollen med sin andra fot. Där tar den andra spelaren emot bollen och gör samma sak. Påminn spelarna om att det är viktigt att slå en bra passning så att medspelarna kan ta emot och kontrollera bollen med sitt första tillslag. Påminn mottagaren om att möta bollen.

10 Övning B2 5 minuter (Övning #4) En cirkel utmärkt med 4 konor - ca 20 meter ifrån varandra Två spelare vid varje kona. 1 boll x x x x Spelaren med boll passar till första spelaren vid nästa kona. Mottagaren tar emot bollen och spelar den på ena sidan om passningsläggaren med sitt första tillslag. Sedan springer hon runt mottagaren på andra sidan, och passar till första spelaren vid nästa kona. Bollen flyttas medsols runt cirkeln. Påminn spelarna om att det är viktigt att slå en bra passning så att medspelarna kan ta emot och kontrollera bollen med sitt första tillslag. Påminn mottagaren om att möta bollen.

11 Övning B3 5 minuter - Grupper om tre spelare 15 meter emellan spelarna 1 boll hos någon av spelarna på kanten x x x Spelaren med boll slår en kort passning till spelaren i mitten. Denne spelar tillbaks bollen med en direktpassning till spelaren som hon fick bollen ifrån. Denna kontrollerar bollen med sitt första tillslag och ser samtidigt till att positionera bollen för en längre passning över mittenspelaren till spelaren på andra sidan. När denne får långpassningen kontrollerar hon bollen med första tillslaget och upprepar övningen. Spelarna turas om att vara i mitten Kom under bollen och använd vristen för att få lyft och hårdhet i långpassningen Påminn mittenspelaren om att möta bollen.

12 Övning B4 15 minuter - En kvadrat om 35 x 35 meter Två lag med 4-6 spelare i varje lag Fyra mål på ca 4 meter på insidan av varje hörn på planen Lagen spelar mot varandra för att göra mål. Enpoängsmål får man genom att passa bollen genom målet under midjehöjd, till en lagkamrat som får full kontroll på bollen. Mål kan göras från bägge håll på målen. Trepoängsmål får man genom att driva bollen rent, genom målet, vilket uppmuntrar bra försvarsspel. När ett lag har gjort mål, så måste man göra nästa mål i något av de andra tre målen. Det är spelarna som inte har bollen som ger spelaren med boll alternativ. Spelarna måste kommunicera och hjälpa varandra Efter varje slagen passning ska spelarna förflytta sig snabbt för att hjälpa till En spelare som tar emot bollen ska alltid titta upp snabbt för att se om hon kan vända spelet Ytterligare poängsystem kan införas för att träna på något speciellt. T ex extrapoäng för direktpassningar

13 TRÄNING C - FOKUS SAMSPEL & OMSTÄLLNINGAR Dessa övningar är inriktade på att utveckla det kollektiva spelet med fokus på snabba rörelse, passningsspel och snabba omställningar. Övning C1 10 minuter - Två cirklar: En som är ca 35 meter i diameter och en som är ca 5 meter i diameter Sex anfallare och tre försvarare (Kan även spelas 5 mot 2 om det saknas folk) En bollmottagare i den mindre cirkeln Spel 6 mot 3 eller 5 mot 2 i den stora cirkeln. Målet är att det anfallande laget ska lyckas spela in passningar till spelaren i den lilla cirkeln. Anfallare och försvarare byter efter några minuter. Övningen kan varieras på olika sätt. T ex spel med ett eller två tillslag, eller regel att minst fem passningar inom laget måste göras innan man får passa till spelaren i den mindre cirkeln. Rörelse och kreativitet Rörelse även på spelaren i den lilla cirkeln

14 Övning C2 10 minuter - En yttre kvadrat som är ca 35x35 meter. En inre kvadrat som är ca 25x25 meter 2 lag med fem spelare i varje (Kan även spelas 4 i varje lag om det saknas folk) 3 mot 3 (eller 2 mot 2) i den mindre kvadraten, och två spelare vid varje sida mitt emot varandra i den yttre kvadraten. Bägge lagen ska försöka få bollen att gå från den ena lagkamraten utanför den lilla kvadraten, till den andra lagkamraten på motsatt sida. När en spelare utanför den lilla kvadraten får en passning så byter denne plats med passningsläggaren. Lagen får poäng varje gång bollen har flyttats från den ena spelaren utanför kvadraten till den andra. Försök på spelarna att kontra från den ena sidan till den andra med snabba, korrekta passningar. Uppmuntra snabba förflyttningar av bollen inom laget Ju färre passningar som behövs för att flytta bollen mellan spelarna utanför den lilla kvadraten, ju mindre risk är det att motståndarna bryter

15 Övning C3 10 minuter - En 15x20 meters plan med "end zones" på ca 5 meter Två lag med två spelare i varje. En neutral spelare i respektive "end zone", som inte får gå in på planen Tränare med en uppsättning bollar Tränaren spelare in en boll till något av lagen. Bägge lagen försöker så fort som möjligt flytta bollen till någon av de neutrala spelarna i "end zones". Lagen får en poäng varje gång de lyckas passa någon av de neutrala spelarna. Försök på spelarna att kontra från den ena sidan till den andra med så få passningar som möjligt. Bollen måste kontrolleras av den neutrala spelaren för att poängen ska räknas En spelare som är med det lag som har bollen kan läggas till i övningen

16 7-MANNAÖVNINGAR Dessa övningar syftar till att alla spelare ska känna till och behärska vårt spelsystem. Vilka övningar som används beror på hur långt vi har kommit i utvecklingen. Vid varje träning har vi totalt 15 minuter fokuserad träning inom området. Under hösten så prioriterar vi grunduppställning och speluppbyggnad. Under nästa år, när vi börjar med 7-manna fullt ut, så kommer vi att arbeta vidare med fler anfallsvapen och genomgång av försvarsspel. Övning D1 - Grunduppställning Anfall/Försvar En 7-manna plan 6 utespelare och en målvakt (2-3-1) Ingen boll Tränaren ropar "Anfall" och spelarna intar utgångspositioner för anfall. Tränaren ropar "Försvar" och spelarna intar utgångspositioner för anfall. I anfall drar vi isär laget och för större avstånd mellan spelarna I försvar krymper vi ytorna genom att minska ytorna mellan spelarna Vi ska vara en blomma som öppnar och sluter sig

17 Övning D2 - Triangelspel En 7-manna plan 6 utespelare och en målvakt (2-3-1) 1 boll Övningen startar med att målvakten rullar ut bollen till en av backarna. Spelarna ska sedan passa bollen till varandra i de naturliga trianglar som bildas mellan dem i spelsystemet. Bollen passas vidare i valfri riktning. Två tillslag per spelare. Första tillslaget används till att flytta bollen åt det håll den ska passas vidare Även målvakt deltar i spel med fötterna Möt bollen - Stå inte och vänta Mottagare ska vara vänd i anfallsriktning eller sida emot - Ej felvänd Låt bollen gå längs de osynliga linjerna för trianglarna Passningar längs marken med rätt hårdhet för mottagaren

18 Övning D3 - Speluppbyggnad En 7-manna plan 6 utespelare och en målvakt (2-3-1) 1 boll Övningen startar med att målvakten rullar ut bollen till en av backarna. Spelarna ska sedan genomföra ett av uppspelsalternativen 1-4. Ett uppspelsalternativ i taget nöts. Övningen avslutas med inlägg/skott mot mål, och sedan börjar ett nytt anfall. 1. Snabbt upp på fötterna till yttermittfältaren på samma sida som försöker ta emot och vända upp. Går inte det finns backen som understöd för tillbakaspel. Alternativt att back följer med upp på kanten för att kunna göra överlapp eller ge understöd. 2. Efter marken till vår centrala mittfältare som söker en spelvändning till bortre mittfältare eller back. Om den centrala mittfältaren är halvvänd eller sidställd så kan hon även spela bollen vidare framåt till central forward eller till yttermittfältaren på den sida som bollen kom ifrån.

19 3. Efter marken på vår centrala forward som möter och får understöd av den centrala mittfältaren. 4. Tillbaka till målvakten som med fötterna söker en spelvändning direkt, eller indirekt via den andra backen, till bortre yttermittfältare.

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL

SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL SSK F-05 MANUAL FÖR 7-MANNASPEL INTRODUKTION Tanken med "manualen" är att samtliga spelare i SSK F-05 ska känna till och behärska vårt spelsystem för 7-manna, med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll.

SPELSYSTEM. Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till och 11- manna fotboll. P05 SPELSYSTEM Vi kommer att inrikta oss på spelsystemet 2-3-1. Spelsättet kommer senare att ge en bra övergång till 4-3-3 och 11- manna fotboll. Vi kommer att ha inriktning på offensivt spel. Anfallsspelet

Läs mer

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år)

SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) SPELSYSTEM 7-manna (10-12 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut)

UTGÅNGSPOSITIONER. Försvar (krymp ihop) Anfall (blomma ut) UTGÅNGSPOSITIONER 2-3-1 dvs två backar, ett mittfält bestående av en central spelare och två yttrar samt en central forward Den centrala mittfältaren har ofta en något mer tillbakadragen utgångsposition

Läs mer

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar

SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar SPELSYSTEM 4-4-2 för 17-åringar Göteborgs Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner,

Läs mer

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer -

Kvarterslag driva finta dribbla. Created with Sideline XPS Trainer - 1 Driva, utmana, finta och dribbla nå1/10 2/10 1 2 3 4 5 6 Teckenförklaring. 1. Springa utan boll 2. Passning eller skott (bollens förflyttning) 3. Driva med boll 4. Boll 5. Spelare 6. Koner Övningarnas

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg

AIK P03 Träning v Träningsupplägg. Johan Berg AIK P03 Träning v.41-43 Träningsupplägg Johan Berg AIK P03, V41, Måndag, Bollbehandling, ca 15 min Övningen Kona upp en kvadrat det ska bli lite trångt Hälften av spelarna har boll, hälften är utan boll

Läs mer

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg

Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Reymersholms IK F03 Träningsupplägg Träningsblock - grund Uppvärmning 15 min Teknikövning 15-20 min Spelövning 20-25 min Matchspel 20-25 min Knäkontroll 5-10 min Teckenförklaring Uppvärmning Syfte 1: att

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 11 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

SPELSYSTEM 9-manna (13 år)

SPELSYSTEM 9-manna (13 år) SPELSYSTEM 9-manna (13 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 2 lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o Viktigt att va tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner. Varje spelare har en boll. Leken går ut på att sparka

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Träffa linjen Träffa linjen Övning nr. 1 Alla spelare samlas på en linje med boll. Avstånd till linjen som ska träffa ca 10-15 meter. Varje spelare försöker passa bollen mot linjen och låta den stanna exakt på linjen.

Läs mer

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Övningsbank 5 och 7-manna

Övningsbank 5 och 7-manna Övningsbank 1 Driva, finta, dribbla Övning: 1 Samtliga spelare med en egen boll. Kona upp en fyrkant, ytan beroende på hur många spelare. Lägg därefter ut konhattar i par och färg, över hela ytan. Ca 50

Läs mer

SPELSYSTEM för åringar

SPELSYSTEM för åringar SPELSYSTEM för 15-16 åringar Dalslands Fotbollförbund har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls-

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Spelsystem 2-3-1 - allmänt PF10,

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad.

P04. Lagets Arbetssätt. i spelets skeenden. Försvarsspel. Anfallsspel. Omställning. Återerövring av bollen. Speluppbyggnad. Lagets Arbetssätt P04 i spelets skeenden Anfallsspel Omställning Försvarsspel Speluppbyggnad - Bra spelbarhet! - Spela centralt om vi kan! - Spela/ta bollen framåt om vi kan, bakåt/sidled om vi måste!

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel - Mottagning Insida/utsida PF9 :

Läs mer

Instruktion Finta/dribbla

Instruktion Finta/dribbla Instruktion Du kan skilja på att finta och att dribbla Finta gör du före dribblingen Du kan finta utan att dribbla efteråt T.ex. en inläggsfint då du vänder och slår inlägget med andra foten istället Du

Läs mer

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund

Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Spelarutbildningsplan Östergötlands Fotbollförbund Vad är fotboll? Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget

Läs mer

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna

Övningsbank 2017 Basövningar 7-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 7-manna Basövningar 7-manna 1 Bollbehandling Övning: 1 Hela truppen uppdelat på 3-4 spelare per grupp, 1-2 bollar/grupp. Bollhållare driver över bollen till andra sidan och gör överlämning. Insida-insida, utsida-utsida,

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Frejaplan F14, P14 Öppna kommentarer Talangträning

Läs mer

Fotbollsskolan. mottagning.indd

Fotbollsskolan. mottagning.indd Fotbollsskolan mottagning.indd 1 07-06-05 16.16.51 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Fotbollsövningar UPPVÄRMING:

Fotbollsövningar UPPVÄRMING: UPPVÄRMING: 1. Nummerboll Dela upp barnen i grupper om 4-6 som alla får varsitt nummer. Nummer ett börjar med bollen och skall passa till nummer två, osv. Viktigt med rörelse över stor del av planen, variera

Läs mer

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2

SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 SPELSYSTEM INOMHUS 5 Á-SIDE 2-2 Spelarlyftet har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och

Läs mer

Övningsbank 2017 Basövningar 5-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 5-manna

Övningsbank 2017 Basövningar 5-manna Version 1.0 BÅSTADS GIF. Basövningar 5-manna Basövningar 5-manna 1 Bollkontroll Övning: Dribblingskvadrat Samtliga spelare. 1 boll/spelare. Anpassa kvadraten efter antal spelare. Spelare driver bollen inom kvadraten utan att krocka med varandra.

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

Övningsbank Sigtuna IF P03

Övningsbank Sigtuna IF P03 Övningsbank Sigtuna IF P03 Veckoplanering 3 träningar och 1 match nivå 3 Antal träningar/vecka Vad träna Träning 1 Träning 2 Träning 3 Match sspel - uppbyggnad - skapa målchans och avsluta sspel - skapa

Läs mer

Omställning. Återerövring av bollen

Omställning. Återerövring av bollen Anfallsspel - - driva, riktningsförändra, vända, perception, koordination - kan du göra om det står en spelare framför dig? - Vilka delar av foten kan du använda för att driva och vända? - Yta: 15-20 15-20

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER

SPELSYSTEM 5-manna UTGÅNGSPOSITIONER SPELSYSTEM 5-manna För alla 8-9 års lag, rekommenderar vi att man spelar 5-manna fotboll enligt principen 2-2. Spelsystemet präglas av enkelhet där det naturligt uppstår många 1 mot 1 situationer som löses

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 90 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel - Spelbar PF9 : Grundförutsättning

Läs mer

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel).

SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). SPELSYSTEM 11-manna (15 år) (Med rak backlinje och defensiv mittfältstriangel). Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med

Läs mer

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min)

Breddläger P99, Lödde 2014 Träning 1 övning 1 (25 min) Träning 1 övning 1 (25 min) Smålagsspel 4 mot 4 Skapa möjligheter för en omställning med löpningar i djupled när vi har en rättvänd bollförare Hur? Instruktionsmetod V P F Vilket bör komma först passningen

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor.

Andra våg är de spelare som intagit position bakom (djup) de främre anfallspelarna vid ett avslutsförsök, ofta vid inlägg och hörnor. Fotbollstermer Att tala samma språk Vi rekommenderar att dina spelare börjar lära sig fotbollstermer och symboler när de är 10 12 år. Tänk på att inte ta allt på en gång utan koncentrera er på grundförutsättningar

Läs mer

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll

= anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller joker. = spelarens väg med boll Teckenförklaring X = anfallande spelare, spelare i anfallande lag eller i ett av lagen. = försvarande spelare, spelare i försvarande lag eller i ett annat lag. = tredje lag t ex vid spel med 3 smålag eller

Läs mer

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar

Inledning. I alla övningar utgår vi ifrån Arbetsmodellen: VAD ska tränas VARFÖR ska det tränas HUR ska det tränas ÖVA organisation och anvisningar ÖVNINGSBANK Inledning Att vara ledare i fotboll är en ynnest, men man har också ett stort ansvar. Ett ansvar att ta vara på den tiden man har tillsammans med sina spelare och faktiskt lära dem fotboll.

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år)

SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) SPELSYSTEM 5-manna (8-9 år) Nässjö FF har en spelarutbildningsplan där det bl.a. ingår att en spelare bör känna till och behärska olika spelsystem med tillhörande utgångspositioner, anfalls- och försvarsmetoder

Läs mer

Spånga 2 - Inlägg/cutback

Spånga 2 - Inlägg/cutback SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING Spånga 2 - Inlägg/cutback Försvarsspel - 4 övningar. Nivåer: 3 Position och ställning (förberedelse) Position på medspelare, styr situationerna (kommunikation)

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Teknik - Medtagning PF11 Teknik

Läs mer

Förord. Lycka till! Torbjörn Nilsson

Förord. Lycka till! Torbjörn Nilsson Förord Anfallsspel specialträning för forwards innehåller ett antal olika träningsmoment för anfallsspel. Ambitionen är att övningarna ska ge forwards ett större urval av möjligheter till beslut utifrån

Läs mer

Övning 1. Uppvärmning. Statisk uppvärmning : 5 minuter. Halvmåne

Övning 1. Uppvärmning. Statisk uppvärmning : 5 minuter. Halvmåne Övning Uppvärmning Statisk uppvärmning : 5 minuter Halvmåne. Övning Uppvärmning Rörlig uppvärmning : 5 minuter Strömskott lla I led springer fram med bollen och skjuter ett LÖST skott på målvakten, får

Läs mer

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn

Tränarutbildning 6 för P03: Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v Andy Alzuhn Tränarutbildning 6 för P03: 2011-04-27 1. Översikt teman 2. Översikt om hur gör vi 1. Hemläxa 2. Övningar v 17-21 Träningsteman P03 kommer löpande att ha bollbehandling som huvudfokus kompletterat med

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017

Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 Träningsprogram P07, Program 8 (60+30 min), 2017 7 mot 7 spel Träningen kommer att bestå av 2+1 block, tiden i blocken är bara ett riktmärke. Uppvärmning 12 min Teknik/spelövningar/matchspel 4x12 min Fys

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

Före vändningen. Finter före vändningen

Före vändningen. Finter före vändningen Före vändningen Innan du får bollen så måste du titta upp och se situationen som du är i Då ser du vad du ska göra när du får bollen Du ser även vilken vändning du ska använda När du ska vända så inta

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2009-03-01 Tid 09:00 Plats Lag/träningsgruper Heden/Kviberg F14, P14 Öppna kommentarer Talangträning

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 0 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2009-04-05 Tid 00:00 Plats Frejaplan Lag/träningsgruper F15-16, F17-19, P15, P16, P17-19 Öppna

Läs mer

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Driva mot mål Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 1 Enklare målvaktträning. träna avslut vid friläge Övningar i träningspasset:

Läs mer

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll.

Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Bidra till att öka antalet miljöer där barn och ungdomar får goda förutsättningar att lära sig spela och utvecklas med fotboll. Grundläggande förståelse för SvFF spelarutbildningsplan genom teori och praktik

Läs mer

Övning 2. Passningsträning. Minst 1 st ledare behövs

Övning 2. Passningsträning. Minst 1 st ledare behövs Grodhopp Övningar Fotbollsskolan 2013 (Skapad av Gabriel) Jag har fått förfrågan om att lägga ut alla övningar med beskrivning och mål. Beskrivningen skall vara ett hjälpmedel för de föräldrar som ansvarar

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-09-13 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Bergsjövallen/Kviberg/Flodala F14, P14 Öppna

Läs mer

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning) ÖVNING b Syfte: Bättre individuell skicklighet mot, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (, ) Utmana mot (Halvplansövning) Para ihop spelarna två och två, en boll per par. Denspelare som har boll försöker

Läs mer

Före vändningen. Finter före vändningen

Före vändningen. Finter före vändningen Före vändningen Innan du får bollen så måste du titta upp och se situationen som du är i Då ser du vad du ska göra när du får bollen Du ser även vilken vändning du ska använda När du ska vända så inta

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9

Övningar P03, v37 och v Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 Övningar P03, v37 och v38 2011 Tema: - Utmana - övningar/match i högt tempo - målvaktsövningar måndag 12/9 AIK P03, V37-11, måndag och torsdag, uppvärmning, ca 10 min A Övningar: driva boll, passa, ta

Läs mer

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7

SPELARUTBILDNING ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 SPELARUTBILDNING 10-12 ÅR - SPELFORM 7 MOT 7 Mål: Spelarna ska fortsätta spela fotboll och utveckla sin teknik. Vi tar hänsyn till att spelarna i den här åldern kan genomgå en fysisk utveckling Strategi:

Läs mer

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER

FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER FOTBOLLSTERMER OCH SYMBOLER Innehåll Anfallsspel när det egna laget har bollen... 3 Grundförutsättningar i anfallsspel... 3 Anfallstermer... 3 Försvarsspel när motståndarna har bollen... 5 Grundförutsättningar

Läs mer

Allmänna fotbollstermer

Allmänna fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Andraboll Anfallspelare Back, backlinje är den boll som man får efter första skottförsök, nickförsök etc. Retur är en variant på andraboll från målvakt efter målvaktsräddning, från

Läs mer

4.3 Försvarsspel 2v2

4.3 Försvarsspel 2v2 4.3 Försvarsspel 2v2 Försvarsspel 2 mot 2 Övning 1 Vad: Försvarsspel 2 mot 2 i ytterzon och styrande mot markerad yta Varför: Försvarsarbete inom begränsad yta enligt bild, för att arbeta med att hålla

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 6 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel - Mottagning bröst och lår F13,

Läs mer

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll?

Köping FF P Nivåanpassning. Vad är fotboll? Köping FF P-02 2016 Nivåanpassning Nivåanpassning är när man anpassar nivån för individen till dennes nivå, dvs nivån på övningar vid träning och vid match går ut på att möta motståndare som är på ungefär

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket -Stegring Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik -Fallteknik

Läs mer

Passning och mottagning

Passning och mottagning Passning och mottagning Vad vi ska lära oss: Passa bollen (bredsida och utsida) Ta emot bollen på olika sätt Passa och ta emot bollen när vi springer Hålla avstånd till våra medspelare Varför Att passa

Läs mer

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år

Utbildningsplan. för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år Utbildningsplan för R åå IF:s ungdomsspelare i åldrarna 5 till 11 år TRÄNARENS ANSVAR Vi vill att ni, våra tränare, är väl förberedda när ni kommer till träningen. Vi förväntar oss att ansvarig tränare

Läs mer

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014

Ekerö IK Fotboll Damtrupp. Säsongsstart 2014 Ekerö IK Fotboll Damtrupp M Säsongsstart 2014 Agenda My mission & Fokus Spelsystem Säsongsprogram Målsättning M My mission Att ni ska lyckas Att hitta er maximala M kapacitet Att alltid ha kul Inställning

Läs mer

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom

Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Spelmanual Sunnersta AIF Ungdom Inledning I en växande klubb som Sunnersta AIF finns ett behov av att ha en röd tråd i hur vi ska lära ut fotboll till de som väljer att spela i vår klubb. Vi har många

Läs mer

Övningsbank 9/11-manna

Övningsbank 9/11-manna Övningsbank 9/11-manna 1 Bollkontroll, passningar, vändningar Övning: 1 Yta: 25x25 meter, 8-12 spelare, 1 boll per grupp. Bollhållare i varje grupp startar att driva bollen mot den centrala kon, rundar

Läs mer

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon

Teckenförklaring. Försvarspelare. Anfallsspelare. Spelare med boll. Löpning utan boll. Löpning med boll. Bollens väg. Kon F-97 TRÄNINGSPÄRM Teckenförklaring Försvarspelare Anfallsspelare Spelare med boll Löpning utan boll Löpning med boll Bollens väg Kon Tips & råd Gå gärna igenom övningarna teoretiskt med gruppen först..

Läs mer

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd

Fotbollsskolan. fintdribbling.indd Fotbollsskolan fintdribbling.indd 1 07-06-05 16.16.18 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer

Stenkullen GoIK. Fotbollstermer Fotbollstermer Allmänna fotbollstermer Anfallsspelare När det egna laget har bollen är samtliga spelare anfallsspelare. Försvarsspelare När det egna laget försvarar är samtliga spelare försvarsspelare.

Läs mer

NIVÅ 3. träna FÖR ATT lära år

NIVÅ 3. träna FÖR ATT lära år NIVÅ 3 träna FÖR ATT lära 12 16 år Fysisk utveckling Fysisk skillnad mellan pojkar och flickor börjar ske i samband med tillväxtspurten Tillväxtspurten sker tidigare för flickor, mellan 10 och 14 års ålder,

Läs mer

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1

Drivning. Kapitel 1: Bollkul. Instruktion. Driva boll 1 Drivning Instruktion Generell vid drivning (för att erhålla god drivningskvalitet): titta upp så ofta du kan mellan tillslagen på bollen, för att se vad du ska göra träna på att driva med båda fötterna

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Anfallsspel - Instick Lag/träningsgruper F17-19, P17-19 Öppna kommentarer

Läs mer

Driva bollen. Delad syn

Driva bollen. Delad syn bollen Öva att driva med båda fötternas in- och utsidor, även i högsta fart Då kan du snabbare driva bollen åt olika håll, ändra riktning och tempo Du kan även driva bollen med den bortre foten i olika

Läs mer

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF:

Godfoten. Spelets delar. Till match och träning förväntas vissa saker av dig som spelare i Boo FF: Spelmodell Boo FF Pojkar och flickor 10 år Spelfilosofi - Värdegrund, taktik och individuell insats i rätt ordning - Vi vill ha bollen så mycket som möjligt och när vi tappar den vill vi ta tillbaka den

Läs mer

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart)

SvFFs Arbetsmodell. Vad? Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Öva passningsspel, orientera sig, rättvänd/felvänd spelare, spel på rättvänd (med fart) Utveckla lagets och individens passningsspel och speluppfattning Hur? Insuktionsmetod V F V / V P F # Huvudvridning

Läs mer

Fotbollsövningar Ängby IF. Ledarpärm (BAS)

Fotbollsövningar Ängby IF. Ledarpärm (BAS) Fotbollsövningar Ängby IF Ledarpärm (S) nfallare Spelare utan boll Medspelare ollhållare nfallare med boll Försvarsspelare Motståndare Spelarens väg med boll Spelare driver bollen Målvakt Mål Mv Spelarens

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN

VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN VÄLKOMMEN TILL HANDLEDARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS SPELARUTBILDNINGSPLAN 4 VARFÖR EN SPELARUTBILDNINGSPLAN? 2 SYFTE Att ge fördjupad kunskap i Svenska Fotbollförbundets spelarutbildningsplan

Läs mer

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän).

Inbollning. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). Inbollning (! = även lämplig för nybörjare) 1. Inbollning 2 & 2 - bagger. Bagger 2 & 2: Parabola bagger som skickas rakt fram i axelhöjd utan båge (med böjda knän). 2.! Inbollning 2 & 2 - grundslag och

Läs mer

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING

SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING SVENSKA FOTBOLLFÖRBUNDETS TRÄNAR- OCH SPELARUTBILDNING VIK flickor 10 Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 7 övningar. Nivåer: 1 Övningar i träningspasset: 1 2 3 4 5 6 7 Lek - Tusenfotingen m l.

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 90 minuter Målvakter 90 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Teknik - Skott: Bredsida/vrist PF10

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel

Grundförutsättningar i anfallsspel Grundförutsättningar i anfallsspel Spelbarhet Spelavstånd Spelbredd Exempel: https://www.youtube.com/watch?v=w_jg5waqogc https://www.youtube.com/watch?v=luvorhgxbom https://www.youtube.com/watch?v=hba7a3i4hco

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 6 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 0 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Anfallsspel - Passningsspel: Rättvänd/Felvänd

Läs mer

Arbetssätt och roller Dalslands FF

Arbetssätt och roller Dalslands FF Arbetssätt och roller Dalslands FF En fotbollsmatch består av anfall, försvar och omställningar. Att ha kunskap om VILKET ARBETSSÄTT VI ANVÄNDER OCH VILKEN ROLL DU HAR NÄR VI SPELAR MATCH, ÄR EN FÖRUTSÄTTNING

Läs mer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer

Träningsprogram (T) - Secrets to Soccer Sida 1 av 5 Vem, vad, var och när Gjord av Total tid Mr Spelarlyftet Spelare: 100 minuter Målvakter 100 minuter Datum 2012-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgrupper Titel Spelsystem 4-1-3 - allmänt F12,

Läs mer

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior.

Utbildningsplan. Norrala IF. Ungdom och Senior. Utbildningsplan Norrala IF Ungdom och Senior. Spelets skeenden Spelets grundläggande idé är enkel. När det egna laget har bollen spelar laget anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget försvarsspel.

Läs mer

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna.

Ungdomsverksamheten i Fanna BK år (9) 11 manna. Spelidé. Vi vill att FBK:s 11- mannafotboll ska innehålla en bra mix mellan glädje, ambition och social gemenskap. På planen ska varje lag inom FBK uppmuntras till att finna samarbeten, sträva efter individuell

Läs mer

Fotbollspass åldersgrupper 5-manna

Fotbollspass åldersgrupper 5-manna Fotbollspass åldersgrupper 5-manna Här Kommer de första 7 rekommenderade träningspassen för er i en serie av 3X7 pass. Det kan tyckas som många sidor, men passen är ordnade efter DIF:s träningsmodell för

Läs mer

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a)

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a) STAFETTER OCH TEKNIKBANOR Stafetter, både med och utan boll, är en spännande och rolig form av träning för barnen. Det finns ingen given mall för hur stafetterna ska gå till, använd fantasin eller låt

Läs mer