Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [ ] [4] Sexuellt övergrepp på barn, handläggning på akutmottagningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [ ] [4] Sexuellt övergrepp på barn, handläggning på akutmottagningen"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [ ] [4] Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor, Läkare barnkirurgi (katab2) Denna rutin gäller för: Verksamhet Akutsjukvård och Barnkirurgi Syfte Hälso- och sjukvården har vid sexuella övergrepp två uppdrag: dels den sjukvårdande, men även som aktör i rättskedjan. Det är därför av stor vikt att det görs en bra spårsäkring/dokumentation. Den utsatta kan söka hjälp var som helst inom vårdkedjan. Beredskap måste därför finnas att möta patientens medicinska, psykosociala och rättsliga behov. Ett sexuellt övergrepp på barn innefattar alla former av sexuella handlingar som påtvingas ett barn av en vuxen person. I de fall där underlaget är väldigt vaga som väckt misstanke om att barnet varit utsatta för övergrepp måste ansvarig läkare överväga noga om medicinsk utredning skall påbörjas. Dessa patienter skall handläggas av specialist. Diagnos- och KVÅ-koder T74.2 Våldtäkt/sexuellt ofredande Z04.0 Undersökning efter våldtäkt Y05.9A Förövare känd Y05.9B Förövare okänd GD003 Rättsintyg GD008 Anmälan angående barn med möjligt skyddsbehov OBS: Flickor fyllda 13 år och äldre hänvisas direkt till gynakuten KK SU/SS (tel 21062) Pojkar upptill 16 år handläggs på barnakuten och äldre pojkar hänvisas till kirurgakuten SS/SU. Innehållsförteckning: Handläggning, utredning uppföljning s 1 Sjuksköterskas och barnsköterskas uppgift när barnet kommer till s 1 Läkarens uppgift s 2 Anmälan till myndighet s 2 Angående akut undersökning s 2 Vid osäker anamnes eller om misstänkt övergrepp inte är akut s 3 Undersökningsteknik s 3 Provtagning för smittspårning s 4 För spårsäkring enligt spårsäkringssats s 4 Uppföljning s 4 Intyg s 5 Handläggning, utredning, uppföljning 1. Akut handläggning och spårsäkring bör göras så fort som möjligt om övergreppet skett inom 72 timmar. 2. Om patienten eller anhörig gjort polisanmälan inhämta information från polisen. 3. Ta reda på vem som är vårdnadshavare. Om oklart kan besked fås från socialtjänsten. Polisanmälan måste göras: För att kunna använda spårsäkringssats och om den misstänkte förövaren är vårdnadshavare, då måste en anmälan göras innan man undersöker barnet. 4. Informera vilka undersökningar som skall göras för barn och anhörig. Att undersökning och provtagning måste göras om den är begärd av polis/ åklagare. Om barnet, med hänsyn till ålder och mognad, själv kan ta ställning till läkarundersökning är det barnets samtycke som skall inhämtas. Det gäller barn från års ålder. 5. Anmälan till socialtjänsten måste alltid göras om man misstänker att barnet varit utsatt för sexuellt övergrepp, där man gör en bedömning av patientens behov av skydd. Se sid 3 6. Ta alltid kontakt med kuratorsenheten på DSBUS, kontorstid (tel 34714), om inte Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 10)

2 socialtjänsten är involverad när barnet kommer till akuten. Se sid 3 7. Informera om att undersökningen kan ligga till grund för ett rättsintyg. 8. Informera om vilka prover som tagits och om återbesök och uppföljande prover som skall tas. Lämna informationsblad. Handlingsplan när barn tillsammans med anhörig eller annan person söker självmant eller är hänvisade av myndighet till sjukhuset p.g.a. misstänkt sexuellt övergrepp. Sjuk/barnsköterskans uppgifter när barnet kommer till : - Se till att barnet slipper sitta i väntrummet, särskilt om polis medföljer. - Ta direkt kontakt med ansvarig läkare på kirurgsidan (tel 37089). Se till att undersökning blir så snart som möjligt. - Registrera och ta nödvändig anamnes utifrån aktuella symtom. Förhör inte barnet eller medsökande. - Vem har vårdnaden av barnet? - Har övergreppet inte skett inom de 3 sista dygnen (72tim) skall undersökning planeras in på Urinvägsmottagningen- kirurgi inom närmaste dagarna. - Styrk identitet. Registrera hur vårdnadshavaren kan bli kontaktad. Dokumentera medföljande personer. - För att säkerställa spårsäkring: Ta vara på eventuella kläder från övergreppstillfället. Barnet bör INTE äta/dricka eller tvätta/duscha om de söker efter övergrepp som skett nyligen. - Förbered ordinerade prover (Se under provtagning). Märk upp rör och påsar med patientnummer, datum, klockslag och innehåll. - Var behjälplig under undersökning och provtagning. - Om Spårsäkringssats efter sexuellt övergrepp används se till att det hämtas av polis och att de lämnar en ny sats. Dokumentera i journalen när den hämtas. Läkarens uppgift: Anmäl till social myndighet om det inte är gjort, ta hjälp av kuratorsenheten. Ta ställning till polisanmälan. Se sid 3 Polisanmälan krävs för att spårsäkring ska utföras. Var behjälplig med anmälan när indikation för akut undersökning föreligger. Se till att skriftligt (ev faxad) begäran av läkarundersökning för rättsintyg finns. Om läkarundersökning med spårsäkring inte är begärd av polis/ åklagare, måste godkännande från båda vårdnadshavare inhämtas, (kan inte ske om en vårdnadshavare är misstänk), såvida inte en förälder är ensam vårdnadshavare. Anamnes: Varför de söker akut. Förhör inte barn och medföljande. Klargör tydligt i journal varifrån uppgifterna inhämtas. Duschat/ tvättat sig? Våld? Status: Längd/ vikt, AT: tecken på krisreaktion? Mun och Svalg, LS Hud: Skador och ömhet? Sök med ögon och händer över hela hudkostymen inkl hårbotten, bakom öronen. Genitalia/ Analt. Inspektion ev. med förstoringsglas. Provtagning: se akut undersökning Dokumentation: Skador markeras på skisser (finns i spårsäkringssats) och beskrivs i journaltext. Digitalfoto med namn, personnr och måttband på varje bild. Foto på barnets ansikte, översiktsbild och närbild på skadan. Fotografera ej genitalia, men skall göras vid tydliga skador. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 10)

3 - Risk och skyddsbedömning: Ta ställning till eventuell inläggning om det föreligger misstanke om att barnet far illa. - Skriv remiss(hög prioritet) till och ta telefonkontakt direkt med kuratorsenheten DSBUS (tel 34714) eller närmaste vardag. - Om akut psykologiskt omhändertagande behövs på jourtid ta kontakt med på BUP - Lämna skriftlig och muntlig information om uppföljning - Kom ihåg att journalanteckningar som skrivs i Melior-journalen inte har annat skydd än vanliga sekretessregler. - Skriv intyg när så begärs av myndighet. - Rättsintyg, ska i görligaste mån skrivas av undersökande läkare, så långt det är möjligt. Vid behov bör man ta hjälp av rättsmedicinare. Anmälan till myndighet: Du är SKYLDIG att anmäla till sociala myndigheter om du misstänker att ett barn utsätts för sexuellt övergrepp. Dagtid kontaktas det socialkontor som barnet tillhör geografiskt via växel Kvällstid kontaktas socialjouren (telefon: eller via 112). Socialkontoret kontaktar sedan Barnhuset om barnet är bosatt i Göteborg. Se blankett sid 7 För råd och hjälp på kontorstid kontakta kuratorsenheten på DSBUS (34714). De ser till att anmälan till socialtjänsten har kommit fram och att hjälpinsatser för barnet och anhöriga sätts in. De kan ge akuta stödsamtal. Vid STARK misstanke och vid AKUTFALL görs anmälan även till polis (11414). Polisanmälan krävs för spårning med Spårsäkringssats efter sexuellt övergrepp vid undersökningen (se nedan). Vid osäker anamnes eller om misstänkt övergrepp inte är akut Anmäl till sociala myndigheter. Undersök barnet akut om där finns symtom på skada eller infektion. Inkommer begäran om kroppslig undersökning och rättsintyg som inte är av akut karaktär, skickas denna till urinvägsmottagningen- kirurgi för planerad undersökning tillsammans med rättsläkare. Akut undersökning: - Viktigt att undersökningen och provtagning görs som fort som möjligt om övergreppet skett inom 72 timmar. - Kroppslig undersökning (se läkarens uppgift: status sid 2), görs för att värdera skada, för att ta prover för smittspårning (sjukvårdens prover) och för att spårsäkra (polisens prover). - provtagning (se nedan). - Om begäran av rättsintyg utfärdats av polismyndighet kan läkaren begära hjälp av rättsläkare vid undersökning och intygsskrivning, speciellt vid svåra skador. (görs via polisen). Undersökningsteknik: Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 10)

4 - Huvudregeln är att barnet undersöks vaket utan narkos - Ta ställning till och förbered provtagning. Sjukvårdens prover för smittspårning ska vara märkta med personnummer och remisskod. Kolla igenom Spårsäkringssats efter sexuellt övergrepp, märk alla provtagningspåsar och papper med patientnummer, datum och klockslag och innehåll. Måttband ska finnas på rummet. Detta förbereds innan undersökning. - Två bedömare är fördelaktigt. Assistans av sjuksköterska/barnsköterska behövs vid provtagning. - Förklara vad som ska göras och varför. - Undersök hela barnet. - Låt barnet bara vara avklätt på den kroppsdel som undersöks. - Genitalia på ett litet barn, som är vaket, undersöks lättast i vårdarens knä, med undersökaren framför. Större barn undersöks i grodställning på brits. - Vid undersökning av genitalia hos flickor tar man ett tag i vardera yttre blygdläppen med tumme och pekfinger och drar mot undersökaren för att se mödomshinna och slidmynning. Värdera särskilt hud/slemhinneförändringar, flytningar och blödningar. Värdera mödomshinnan: form, bredd, tjockväggighet, hack/ruptur, och mynningens vidd. - Vid undersökning av genitalia på pojkar inspektera penis, förhud och skrotum: ärr, bristningar och blåmärken. - Vid undersökning av analregionen notera hudbristningar, fissurer, ärr och hemorrojder. Observera att det är normalt att anus kan stå öppen vid undersökning i narkos. Bra mallar för dokumentation av skador finns i spårsäkringssatsen. Vid besudlingar topsas med tops, fuktade med NaCl på hudområde 5 x 5 cm. - Fotodokumentation bara om vårdnadshavare och barn, som är stort nog för att förstå, samtycker. Medicinsk checklista vid akuta sexuellt övergrepp. Registrera patienten Orsak: sexuellt övergrepp, skriv på kommentar om patient kom med polis Skriv i journal: - vem/vilka som medföljer patient - namn, adress, tel.nr. där patient kan nås - hur förälder/föräldrar är kontaktade - om det finns hedersrelaterad problematik i familjen För spårsäkring enligt Spårsäkringssats efter sexuellt övergrepp se medföljande anvisning i lådan! Lådan hämtas och analyseras av polis. Skicka med eventuella kläder. Noteras i journal när den hämtas. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 10)

5 Provtagning Topsa huden vid synliga besudlingar och fukta tops och provtagningspinnar då man tar prov i vagina och anus, minskar smärta betydligt. Skickas till - Svalg: gonokocker/ klamydia- odl Baktlab Svalg/ läppar: tops (DNA) Polisen - Nagelskrap: tops fuktade NaCl (DNA) Polisen - Hud: tops fuktade NaCl Polisen (1 tops till endast 5 x 5 cm) Tejpfolie Polisen - Vagina och anus: Gonokocker/ Klamydia- odl Baktlab Tops fukta NaCl Polisen - Vagina och/eller anus: allmän- odl Baktlab (endast vid tecken på infektion) - Urinprov: drogtest Polisen Klamydia/ Gonokocker Baktlab Gravtest Blodprov: droger Polisen HIV/ Hepatit B-C Virologen DNA-analys Polisen Skyddsbehov: Överväg om barnet eller ungdomen behöver läggas in för skydd eller omvårdnad. Medicinsk behandling: Överväg hepatitprofylax Uppföljning: Åb på Urologmottagning-kirurgi efter 3 veckor: Till undersökande läkare (om möjligt) Provtagning: chlamydia/ Gonokock-odling tas från urin 3 veckor Skriv återbesökslapp Skicka alltid remiss eller ta direkt kontakt (kontorstid) kuratorsenheten. Eventuellt remiss till BUP Lämna Föräldrainformationsblad/ Patientinformationsblad Intyg: Utfärdas endast på begäran av polis eller sociala myndigheter. Skriv på svenska. Ange klockslag och datum. Ange vem som lämnar anamnes och vilka som är med vid undersökningen. Kortfattad anamnes (vi ska inte förhöra barnet) som är relevant till gjorda fynd. Redogör för gjorda fynd och provsvar, negera i förekommande fall tecken på skada. Bedömning av skada genitalt hos flickor: Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 10)

6 Säkra fynd: 1. Sperma på eller i kroppen DNA-analys! 2. Färska skador utan annan förklaring. 3. Spalter/defekter i mödomshinnans bakre omfång in till fästet. 4. Könssjukdom som inte överförts vid förlossning. Ospecifika fynd som kan stärka misstanke: 1. Rodnad, svullnad och/eller sårskador. 2. Flytning, ospecifik och bakteriell vaginit. OBSERVERA att det är sällsynt att man hittar skador efter sexuellt övergrepp/ofredande. Mödomshinnan har ett otal normalvarianter och en skadad mödomshinna kan läka utan spår! Dra slutsats, ex: De gjorda fynden stämmer med uppgiven orsak Att tecken på skada saknas utesluter inte att barnet utsatts för ett sexuellt ofredande eller övergrepp Ansvar Gäller för all hälso- och sjukvårdspersonal inom Akutsjukvård och Barnkirurgi, Drottning Silvias barnoch ungdomssjukhus, Område 1, SU/Östra. Verksamhetschefen ansvarar för att de rutiner och riktlinjer som verksamheten kräver finns tillgängliga och att verksamheten arbetar enligt SOFS 2011:9. Uppföljning, utvärdering och revision Verksamhetschefen ansvarar tillsammans med alla aktörer som berörs av PM:et, det vill säga använder, utfärdar eller granskar ett PM, för att revision/uppföljning av innehållet i rutinen. Medvetet avsteg från rutinen dokumenteras i Melior om rutinen är kopplad till patient. Övriga orsaker till avsteg från rutinen rapporteras i MedControlPRO. Kunskapsöversikt Detta PM är utarbetat utifrån gemensamt PM för VGR i samarbetet med VKV, Västra Götalands Kompetenscentrum för våld i nära relationer. Granskare/arbetsgrupp Gundela Holmdahl, läkare. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 6 (av 10)

7 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 7 (av 10)

8 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 8 (av 10)

9 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 9 (av 10)

10 Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 10 (av 10)

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [ ] [6] Sexuellt övergrepp på barn - handläggning på akutmottagningen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [ ] [6] Sexuellt övergrepp på barn - handläggning på akutmottagningen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10594] [su/med] [2016-10-14] [6] Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Younis Khalid Younis, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Barn- och ungdomsklinik Version: 6

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Barn- och ungdomsklinik Version: 6 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik; Barn- och ungdomsklinik Version: 6 Innehållsansvarig: Anna-Karin Broman, Överläkare, Kvinnoklinik läkare (annbr25); Marie Keillar, Överläkare, Barnoch ungdomsklinik

Läs mer

Vem hjälper unga utsatta för sexuella övergrepp?

Vem hjälper unga utsatta för sexuella övergrepp? sexuella övergrepp? Hotell Riverton 4 maj 2012 Gynakuten Sahlgrenska Sjukhuset Carina Iloson centrumöverläkare Bakgrund Lagförändring 1 april 2005 ökat antal våldtäkter (Brottsbalken 6 kap) Kvinnan möter

Läs mer

Anmäl vid misstanke om barn far illa

Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl vid misstanke om barn far illa Anmäl genast till socialnämnden i barnets hemkommun om vid: fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld vanvård eller försumlig behandling hedersrelaterat våld eller annat

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Su/adm Överföring av patienter år från Barnurologen till Vuxenurologen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Su/adm Överföring av patienter år från Barnurologen till Vuxenurologen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29860 Su/adm 2017-11-12 3 Innehållsansvarig: Gundela Holmdahl, Universitetssjukhusö, Läkare barnkirurgi (gunho15) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

NLL-2013-09. Våld/övergrepp mot barn & ungdomar

NLL-2013-09. Våld/övergrepp mot barn & ungdomar NLL-2013-09 Våld/övergrepp mot barn & ungdomar Att möta barn och ungdomar som far illa Som anställd i hälso- och sjukvården eller tandvården kan du ställas inför en situation där du misstänker att ett

Läs mer

Riktlinjer för rättsintyg i Jämtlands läns landsting (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1

Riktlinjer för rättsintyg i Jämtlands läns landsting (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1 (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjd 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2009-05-07 Nyutgåva Karin Strandberg-

Läs mer

Sexuella övergrepp. Faktaägare:

Sexuella övergrepp. Faktaägare: Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Gynekologi, öppenvård Giltig fr.o.m: 2015-09-15 Faktaägare: Tatjana Magnusson, Överläkare Gyn Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Faktaägare:

Läs mer

Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning. av misstänkt. Undersökt persons namn och personnummer. Styrkt ID Ja Körkort ID-kort Pass Annat. Nej ...

Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning. av misstänkt. Undersökt persons namn och personnummer. Styrkt ID Ja Körkort ID-kort Pass Annat. Nej ... Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning av misstänkt Åtgärdskalendern fungerar som en checklista vid spårsäkring och provtagning för misstänkt man eller kvinna. På sida 2 och 3 följer en specifik

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning. För undersökning av kvinna/flicka

Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning. För undersökning av kvinna/flicka Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning För undersökning av kvinna/flicka Åtgärdskalendern fungerar som en checklista vid spårsäkring och provtagning. Fullständig spårsäkring/provtagning enligt åtgärdskalendern

Läs mer

av misstänkt provtagning mottaget av undertecknad. ... ... ... ... ...

av misstänkt provtagning mottaget av undertecknad. ... ... ... ... ... Åtgärdskalender - spårsäkring och provtagning av misstänkt Åtgärdskalendern fungerar som en checklista vid spårsäkring och provtagning för misstänkt man eller kvinna. På sida 2 och 3 följer en specifik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12039 su/med 2017-09-26 6 Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12039 su/med 2019-05-21 7 Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer.

Revideringar i denna version. Revidering under hur ambulanspersonalen handhar avliden person, samt nya telefonnummer. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19291 su/adm 2017-03-13 4 Innehållsansvarig: Madelene Andreasson, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (madan7) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14462 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Barn som far illa

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Barn som far illa Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14185 su/med 2017-01-21 19 Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Sexuella övergrepp/misshandel män, checklista

Sexuella övergrepp/misshandel män, checklista Sexuella övergrepp/misshandel män, checklista Patient-ID:... Namn på eventuell ledsagare inkl telefon:...... Relation till patient:... Polisanmält: Ja, när?... Nej Omständigheterna framgår av Ja Nej polisrapport

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16026 su/med 2016-02-05 5 BARNÖGON Administrering av ögondroppar delegering till Innehållsansvarig: Marita Andersson Grönlund, Sektionschef, Läkare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Retetio testis

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Retetio testis Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 10810 su/med 2017-12-15 4 Innehållsansvarig: Pia Löfgren, Specialistläkare, Läkare barnkirurgi (pialo2) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21606 su/adm 2018-03-19 7 Vaccination och immunitetstest för nyanställd personal och Innehållsansvarig: Marianne Jertborn, Överläk/Professor, Läkare

Läs mer

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2013-01-29 Faktaägare: Katarina Madehall, Hygiensjuksköterska vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordf medicinska kommittéen

Läs mer

Handlingsprogram Kvinnofrid

Handlingsprogram Kvinnofrid 1 (13) Gotlands kommun (13) Innehållsförteckning Bakgrund...3 Hälso- och sjukvårdens ansvar...3 Bemötande av våldutsatta kvinnor...3 Upptäcka och identifiera misshandel...5 Medicinskt omhändertagande och

Läs mer

Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019

Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019 Barnskyddsteam BUP internutbildning Borås 23 maj 2019 Godfried van Agthoven Överläkare Barn- och ungdomsmedicin Skaraborg Barnskyddsteam VGR/Skaraborg VGR Barnskyddsteam Lina Ljung Roseke, Leg. Psykolog

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14463 su/med 2018-03-14 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Utredning Misstänkt misshandel av små barn

Utredning Misstänkt misshandel av små barn Utredning Misstänkt misshandel av små barn April 2018 Medicinsk utredning och samverkan vid misstanke om misshandel på små barn DIAGNOSKODER OCH ÅTGÄRDSKOD Diagnoskoder: Z 03.8K Observation eller utredning

Läs mer

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada

Risk för blodburen smitta - Åtgärder vid personalskada Rutin Process: 3.1.1 RGK Tillhandahålla medicinsk service Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2018-05-16 Faktaägare: Susanna Lundvall, Hygiensjuksköterska vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17405 su/med 2019-06-27 4 RUTIN Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Innehållsansvarig: Helena Ericsson-Roos, Vårdenhetschef, Avdelning 323

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18657 su/med 2018-03-01 4 Innehållsansvarig: Ulrika Larsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 321-322 Barncancercentrum (ulrla12) Godkänd av: Karin Mellgren,

Läs mer

Assisterande sjuksköterska...

Assisterande sjuksköterska... Journal vid sexuella övergrepp Personnummer:... Namn:... Adress:... Telefon:... ID styrkt genom:... Ankomsttid:... Ledsagad av:... Relation:... Telefon:... Polis, namn:... Polisanmält Ja Nej Datum: Omständigheterna

Läs mer

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Sedan juni 2012 har Sahlgrenska arbetat enligt en rutin för att direktinlägga patient på slutenvårdsplats för geriatrik och medicin.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20092 su/med 2017-03-02 3 Innehållsansvarig: Angelica Hardenklo, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (angha2) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [ ] [13]

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [ ] [13] Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [2018-12-18] [13] Innehållsansvarig:[Erica Sandberg, Strateg, Kvalitetsstrategiska avdelningen (erisa1) Godkänd av: Björn Andersson,

Läs mer

Medicinsk rutin handläggning av misstänkt spädbarnsmisshandel

Medicinsk rutin handläggning av misstänkt spädbarnsmisshandel Medicinsk rutin handläggning av misstänkt spädbarnsmisshandel Februari 2019 Medicinsk utredning och samverkan vid misstanke om misshandel på små barn DIAGNOSKODER OCH ÅTGÄRDSKOD Diagnoskoder: Z 03.8K Observation

Läs mer

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider:

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider: Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29674 su/med 2018-01-12 4 Innehållsansvarig: Marianne Carlberg, Vårdenhetschef, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (marol45) Godkänd

Läs mer

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7

Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Publicerat för enhet: Sjukhusgemensamt Version: 7 Innehållsansvarig: Els-Marie Rolén, Överläkare, Infektionsklinik läkare (elshe1) Giltig från: 2018-05-08 Godkänt av: Magnus Söderbergh, Chefläkare, Utvecklingsenhet

Läs mer

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen

Rutin hantering av sexuellt överförbar infektion barnmorska Ungdomsmottagningen Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Carina Olausson Filipsson, gruppledare/kurator, 2013-10-04 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem):

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21579 su/med 2018-06-21 8 Innehållsansvarig: Radha Korsoski, Överläkare, Läkare obstetrik (radko) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Implementering pågår! Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar

Länsgemensam. vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Länsgemensam 2.0 Vårdöverenskommelse vårdöverenskommelse Primärvård och Kvinnosjukdomar Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 RUTIN Celiaki - Glutenintolerans Lokalt vårdprogram

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 RUTIN Celiaki - Glutenintolerans Lokalt vårdprogram Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17613 su/med 2016-02-12 2 Innehållsansvarig: Audur Gudjonsdottir, Överläkare, Läkare medicin barn (audgu) Godkänd av: Lars Gelander, Verksamhetschef,

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (8) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer

Omhändertagande av kvinnor utsatta för våld i nära relation

Omhändertagande av kvinnor utsatta för våld i nära relation Omhändertagande av kvinnor utsatta för våld i nära relation Vårdprogram utarbetat i samarbete mellan Nationellt centrum för kvinnofrid (nck) vid Akademiska sjukhuset och primärvården. Kontaktpersoner Åsa

Läs mer

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Basutbildning våld i nära relation Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Ann Dahl Lisa Petersson När våld är vardag 10 % av svenska barn uppger att de varit med om att en förälder blivit

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Vad skall man göra, vad bör man göra, vad får man göra och vad kan man låta bli att göra? Lars-Olof Tobiasson Skånevård Kryh

Vad skall man göra, vad bör man göra, vad får man göra och vad kan man låta bli att göra? Lars-Olof Tobiasson Skånevård Kryh Vad skall man göra, vad bör man göra, vad får man göra och vad kan man låta bli att göra? Lars-Olof Tobiasson Skånevård Kryh Legitimation Undantag från grundlagsfästa principen om närings-och yrkesfrihet

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila

Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila Ett viktigt steg för att färre barn och ungdomar ska utsättas för misshandel, sexuella övergrepp och omsorgssvikt är att vi upptäcker de som är utsatta. Det handlar

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22448 su/adm 2018-05-19 8 Innehållsansvarig: Johanna Roth, Systemadministratör, Gemensamt (johvi) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17840 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Magnus Brink, Överläkare, Läkare (magbr); Marie Studahl, Sektionschef, Läkare (marst72); Daniel Bremell,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 23629 su/med 2018-10-15 6 Innehållsansvarig: Maria Wihlborg, Instruktör, Intensivvårdsavdelning 227 (marwi39) Godkänd av: Peter Dahm, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Vaccination för pneumokock, influensa och hepatit

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Vaccination för pneumokock, influensa och hepatit Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18706 su/med 2017-11-01 2 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sektionsledare, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Kvalitetssäkring av hälsoundersökning enligt BBIC

Kvalitetssäkring av hälsoundersökning enligt BBIC Kvalitetssäkring av hälsoundersökning enligt BBIC Louise Laurell överläkare, Med dr, VO barn- och ungdomsmedicin, Skånes universitetssjukhus medicinskt ansvarig för socialpediatrik, medlem i barnrättsnätverket

Läs mer

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola

INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola INFORMATIONSBLAD Egenvård i förskola och skola 6 Definitioner Med egenvård avses en hälso- och sjukvårdsåtgärd som legitimerad yrkesutövare inom hälso- och sjukvården bedömt att en person kan utföra själv.

Läs mer

Kansliet. Susann Swärd

Kansliet. Susann Swärd 2017-08-10 Kansliet Susann Swärd Anmälningsplikten vid misstanke om att barn far illa ANMÄLAN AV MISSTANKE OM BARN SOM FAR ILLA... 2 1.1 SÅ HÄR GÖR DU EN ANMÄLAN... 3 1.2 MÖJLIGHET ATT STÄLLA FRÅGOR...

Läs mer

Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården.

Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården. Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården. Ansvar Skriv in vilka funktioner/befattningar som har

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [2018-04-27] [4] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1); Carola Wallbäck, Vårdenhetschef,

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet

Anvisning för e-tjänsten Journal via nätet 1 (8) Anvisning för e-tjänsten Journalen Version 1.5 Beslutande: Ansvarig: Handläggare: Chefläkare, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Chefläkare, vårdgivare Birgitta Cornelius, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Anpassa utredningar efter barnens behov

Anpassa utredningar efter barnens behov myndighetssamverkan då det finns misstanke om att barn utsatts för våld och/eller sexuella övergrepp Anpassa utredningar efter barnens behov En handbok för er som vill arbeta med Barnsamråd 1 Handboken

Läs mer

Guide för omhändertagande efter sexuella övergrepp

Guide för omhändertagande efter sexuella övergrepp Guide för omhändertagande efter sexuella övergrepp INNEHÅLL Instruktion för undersökning och provtagning...1 Patientinformation enligt lagen om rättsintyg...2 Patientuppgifter...3 Anamnes... 4 7 Undersökning

Läs mer

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Barn som far illa Steven Lucas Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Vilka barn far illa? Barnmisshandel Sexuella övergrepp Psykiskt våld Barn som bevittnar våld i hemmet

Läs mer

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 )

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Får ej röja uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22211 su/med 2018-10-19 7 Innehållsansvarig: Marika Hasselby Ingemanson, Avdelningslärare, Sahlgrenska (marin4) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21359 su/med 2015-06-30 4 Innehållsansvarig: Bertil Andersson, Överläkare, Läkare Anestesi Operation Intensivvård område 2 (beran17) Godkänd av: Jonna

Läs mer

7 Rättsintygets utformning och innehåll

7 Rättsintygets utformning och innehåll 7 Rättsintygets utformning och innehåll Administrativa uppgifter Vissa administrativa uppgifter skall alltid redovisas: datum och tidpunkt för undersökningen uppdragsgivande myndighet denna myndighets

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

STI. Praktiskt handläggande

STI. Praktiskt handläggande STI Praktiskt handläggande SmL Smittspårning Statistik Riktlinjer Klamydia.se Bemötande Fallbeskrivningar Praktiskt tänk Agenda Smittskyddslagen (SmL ) Omfattar; Klamydia,Gonorre, Hiv, Syfilis, Hepatit

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer

Journalmall för psykiatrikursen

Journalmall för psykiatrikursen Journalmall för psykiatrikursen Obligatoriska rubriker (enligt Melior) i kursiv stil. Dessa rubriker samt övriga som bör kommenteras vid varje samtal är markerade med *. Övriga rubriker används när så

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14998 su/med 2014-09-03 2 Innehållsansvarig: Anders Nilsson, Sektionschef, Läkare Handkirurgi (andni4); Peter Wroblewski, Överläkare, Läkare Plastikkirurgi

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hepatitprovtagning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hepatitprovtagning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 19974 su/med 2017-05-29 5 Innehållsansvarig: Rune Wejstål, Universitetssjukhusö, Läkare (runwe) Godkänd av: Lars Magnus Andersson, Verksamhetschef,

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter

Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter Barnahusmodellen En samordningsmodell för åländska myndigheter Kommunens ungdomsenheten Tallbacken 3. Barnahuset 3.2 Samordningsmodell för myndigheterna vid misstanke om våld mot barn POLISEN KOMMUNENS

Läs mer

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott

Barnahus Huddinge Botkyrka. För unga som utsatts för brott Barnahus Huddinge Botkyrka För unga som utsatts för brott Vilka kommer till Barnahus? Till Barnahus kommer barn och unga, 0 till 18 år, som kan ha utsatts för brott. Det kan till exempel handla om att

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Sexuella övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Sexuella övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17527 su/med 2018-06-13 14 Innehållsansvarig: Elisabet Ödesjö, Specialistläkare, Läkare gynekologi och reproduktionsmedicin (eliod1) Godkänd av: Lotta

Läs mer

Denna rutin gäller för

Denna rutin gäller för Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 10672 su/med 2017-11-16 4 Innehållsansvarig: Cathrine Gatzinsky, Överläkare, Läkare barnkirurgi (catwi3) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Sida 1 av 5 Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Innan en orosanmälan görs är det viktig att prata med barnets vårdnadshavare om den oro man känner för barnet. Vårdnadshavaren ska få information

Läs mer

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg

Marianne Ny Överåklagare. Utvecklingscentrum Göteborg Att företräda barn. Marianne Ny Överåklagare Utvecklingscentrum Göteborg RÄTTSÄKERHET Den misstänktes rättssäkerhet rätten till fair trial Brottsoffrets rättssäkerhet Rättssäkerhet för barn som brottsoffer

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fertilitetsbevarande åtgärder för pojkar och unga män

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fertilitetsbevarande åtgärder för pojkar och unga män Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18773 su/med 2017-05-15 2 Innehållsansvarig: Marianne Jarfelt, Överläkare, Läkare onkologi (marja42) Godkänd av: Karin Mellgren, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15368 su/med 2018-10-29 7 Innehållsansvarig: Tobias Carlson, Enhetschef, Akututvecklingscentrum (tobka1) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

AHT/ Åsamkat våld Spädbarnsmisshandel Utredningsgång. Barnveckan 2017 Johanna Räntfors Lisa Bondjers Åsa Wiksell

AHT/ Åsamkat våld Spädbarnsmisshandel Utredningsgång. Barnveckan 2017 Johanna Räntfors Lisa Bondjers Åsa Wiksell AHT/ Åsamkat våld Spädbarnsmisshandel Utredningsgång Barnveckan 2017 Johanna Räntfors Lisa Bondjers Åsa Wiksell Barnmisshandel (Barnafrid) Det finns ca 2 000 000 barn i Sverige Kan vara farligt, ibland

Läs mer

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg

Anafylaxi. Gäller för: Region Kronoberg Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Giltig fr.o.m: 2015-12-10 Faktaägare: Helene Axfors, överläkare barn - och ungdomskliniken Växjö Fastställd av: Katarina Hedin, ordförande medicinska kommittén

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientnära arbete för apotekare på avd

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientnära arbete för apotekare på avd Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 35963 su/med 2018-04-06 2 Innehållsansvarig: Kathy Vu, Apotekare, Vårdfarmaci (katvu2) Godkänd av: Younis Khalid Younis, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Barn som far illa & våld i nära relationer

Barn som far illa & våld i nära relationer Barn som far illa & våld i nära relationer Vad måste sjukvården leva upp till? Välkomna att konsultera Barnskyddsteamet Gå gärna igenom dessa bilder och tänk på att ni är välkomna att konsultera oss på

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2017-10-05 13 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Tomas

Läs mer