Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa. Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården."

Transkript

1 Rutin gällande tandvård för barn som riskerar att fara illa Syfte och omfattning Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården. Ansvar Skriv in vilka funktioner/befattningar som har särskilt ansvar i rutinen och vilka som skall följa rutinen. Rutin Barn som far illa och barn som lever i omsorgssvikt är barn som inte får sina behov tillgodosedda inom familjen. Detta innefattar fysiskt och psykiskt våld, sexuella övergrepp, kränkningar och fysisk försummelse t ex dental försummelse, bristande omsorg, psykisk försummelse, professionell försummelse. FN:s barnkonvention blir lag 1 januari 2020 och den innehåller rättigheter som varje barn ska ha och gäller alla upp till 18 år som bor eller vistas i ett land. I barnkonventionen kallas alltså både barn och ungdomar för barn. I Landstinget i Kalmar län anser man vara barn t o m det året man fyller 17 år, därefter är man ung vuxen år. Skyldigheten för landsting och regioner att ge vård anges i: - Tandvårdslagen (1985:125) - Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) - Lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. - Lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd - Utlänningslag (2005:716) 1 (6)

2 Rutiner i den organiserade barn- och ungdomstandvården: Barn som riskerar att fara illa: Det finns idag två dokument i Landstinget som används när det gäller barn som far illa: 1. Vägledande stöd vid konsultation och anmälan vid misstanke om att barn far illa. Ett samarbete mellan Länsstyrelsen Kalmar län, Landstinget Kalmar län och Regionförbundet Kalmar län. 2. Sveriges Tandläkarförbunds Barn som far illa, kunskap och kvalitet nr 9. De här dokumenten finns på Landstingets samarbetsportal för vårdgivare. Rutin T4 (gäller endast Folktandvården): - När ett barn anmäls registrerar man det i T4 med statistikåtgärd 9016 (lokala åtgärder orosanmälan: LÅ ORO). - Alla barn som anmäls sätts upp på ny revisions kallelse som högrisk patient. Barn som uteblir från kallelse: - Barnet hr kallats till undersökning men uteblir. Föräldrarna går inte att nå på telefon eller med post. - Om det är ett barn boende på orten som uteblir ska Socialtjänsten kontaktas enligt Vårdval Tandvård Kalmar Län Bilaga 1 Förfrågningsunderlag. - Om man har kännedom om att barnet inte finns i Sverige eller om man efter kontakt med skolan får besked om att barnet inte följer någon undervisning kontaktas Nathalie Persson, Ekonomicontroller på Planeringsenheten Landstinget i Kalmar Län, tel: Placerade barn (familjehem, jourhem, HVB, ungdomshem): Munhälsoundersökningar avseende de barn och unga som med stöd av Socialtjänstlagen eller med stöd av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga utreds och placeras eller är placerade i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende. 2 (6)

3 Överenskommelsen gäller mellan socialnämnderna i Kalmar läns tolv kommuner och Landstinget i Kalmar län. Överenskommelsen om hälsoundersökning respektive munhälsoundersökning avser de barn och unga som med stöd av Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga är: föremål för utredning och placering i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende placerade i familjehem, jourhem eller HVB i åldern 0-18 år (avser hälsoundersökning) i åldern 0-19 år (avser munhälsoundersökning, gäller till och med det år som de fyller 19 år) I första hand ska socialtjänsten konsultera följande: sjuksköterska inom BHV elevhälsa behandlande tandhygienist eller tandläkare samt ev. andra pågående vårdkontakter, till exempel barnsjukvård, ungdomsmottagning, habilitering, primärvård och barnpsykiatri. Om konsultationen visar att barnet eller den unga har följt sitt vaccinationsprogram, genomfört hälso- och tandvårdkontrollerna inom BHV, elevhälsa och tandvård, inte har några avvikelser i sin utveckling samt att det inte har förelegat eller föreligger oro för hälsa och utveckling eller för brister i omvårdnad bör inte ytterligare hälsoundersökning respektive munhälsoundersökning genomföras. Dock skall socialtjänsten senast sex månader efter placering ha fattat beslut om hälsoundersökning enligt Överenskommelsen och i så fall ska läkarutlåtandet bifogas övervägandet/omprövningen. Konsultationen föregår således de undersökningar som görs inom ramen för Överenskommelsen. Konsultationen ska bidra till att ge socialtjänsten underlag för sitt ställningstagande till om begäran om hälsoundersökning respektive munhälsoundersökning enligt Överenskommelsen ska göras till Landstinget. Munhälsoundersökning: I överenskommelsen används även begreppet munhälsoundersökning och inte begreppet tandvårdsundersökning. Begreppet munhälsa omfattar hela munnens hälsa och avser inte enbart kariesangrepp. För munhälsoundersökning tillhandahåller landstinget ansvarig tandläkare vid den tandvårdsklinik som barnet eller den unga tillhör eller placeras. Vid dessa undersökningar skall barnet eller den unga betraktas som högriskpatient. Socialtjänsten ska efter konsultation ta ställning till om begäran om munhälsoundersökning ska göras. 3 (6)

4 Steg 1 är alltid att handläggare ska scanna av, ta in information från tidigare behandlande tandvårdsklinik, folktandvård, privat tandvård, har barnet varit hos tandhygienist mm. Det kan vara så att barnet varit länge och regelbundet (eller knappt alls) hos tandläkare/tandhygienist och det ligger till underlag för om handläggaren väljer att gå vidare med steg 2. Steg 2 om oro finns eller behov av mer information/utlåtande så skickar handläggare ut utlåtande som ska skrivas av tandvård/hälso-sjukvården. Boka tid Bokning av tid görs av socialsekreteraren som ringer till den tandvårdsklinik som barnet eller den unga tillhör eller är placerat/ska placeras, inom länet. Socialtjänsten ansvarar för att kontakt etableras med tandvårdskliniken där barnet eller den unga är placerad/ska placeras. Tid ges inom 4 veckor och vid omedelbart omhändertagande gäller 3 veckor. Socialsekreteraren noterar tiden och informerar barnet eller den unga samt vårdnadshavare om tiden., men tandvårdskliniken skickar formell kallelse. Kallelse Aktuell tandvårdsklinik skickar kallelse till munhälsoundersökning till vårdnadshavare och till ev. annan person som barnet eller den unga är placerad hos. Närvaro Socialsekreteraren ska säkerställa att vårdnadshavare, förälder eller annan person som barnet eller den unga känner väl närvarar vid undersökningstillfället. Detta då de kan bidra med information och vara ett stöd för barnet eller den unga. Socialsekreterare ska vid behov vara behjälplig i genomförande av besöket för munhälsoundersökningen. Journaler Undersökande tandläkare rekvirerar vid behov journaler från andra vårdkontakter, exempelvis specialisttandvård, tidigare eller pågående, samt inhämtar samtycke härför från vårdnadshavare och från den unga själv om denna har fyllt 15 år. 4 (6)

5 Utlåtande Undersökande tandläkare skickar utlåtande till socialnämnden inom den tidsgräns som finns i Överenskommelsen och i socialnämndens begäran om munhälsoundersökning. Undersökande tandläkare informerar vårdnadshavare och den unga om denna är femton år eller äldre om resultat av undersökningen. Läkar-/tandläkarutlåtandet ska vara socialnämnden tillhanda senast 10 dagar efter slutförd undersökning. Mall för tandläkarutlåtandet, finns på Folktandvårdens och Beställarenhetens hemsida under Barn- och ungdomstandvård, för tandläkaren att fylla i. Eller så skickar handläggare ut utlåtande som ska skrivas av tandvård/hälso-sjukvården. Rutin T4 (gäller enbart Folktandvården): Statistikåtgärd 9019: Behandling US med förkortning MH (= Munhälsoundersökning) Åtgärden registreras på placerade barn. Barn med skyddad identitet: - Riktlinje för skyddade personuppgifter finns på Landstingets samarbetsportal för vårdgivare. - I T4 (endast för Folktandvården) finns en funktion som kan användas vid speciella tillfällen: Spärr av journal. Inga anteckningar exporteras till Central anteckningsdatabas från en spärrad journal. Papperslösa barn Ordet papperslös används för att beteckna människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd. Ordet papperslös kommer från franskans "sans papiers". Papperslösa personer som inte fyllt 18 år ges rätt till samma tandvård som alla barn i Sverige och i Kalmar län är det t o m 19 år. Papperslösa är personer i Sverige som är okänd för myndigheterna, finns inga papper och har ej sökt asyl. Folktandvården har en egen rutin för dessa, se Hantering i T4 av papperslösa som finns på Navet under asyltandvård. Privata tandläkare ansvarar för att själva ta fram rutiner för detta. 5 (6)

6 Gömda barn Gömda är personer som har fått avslag på sin asylansökan och vistas i Sverige utan tillstånd och är känd för myndigheterna. Rätt till samma tandvård som alla barn i Sverige t o m 19 år. Barn till EU-migranter med eller utan betalningsförmåga Vårdåtagande i from av att avhjälpa smärta och akuta infektioner. Ändringshistorik Datum Ändring Utförd av 6 (6)

Praktiska anvisningar

Praktiska anvisningar Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Praktiska anvisningar till Överenskommelse Hälsoundersökning och munhälsoundersökning avseende

Läs mer

Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade barn

Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade barn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2015-11-10 SN 2015/0470.11.01 0480-453891 Socialnämnden Överenskommelse hälsoundersökningar och munhälsoundersökningar avseende placerade

Läs mer

Utlåtande från hälso- och sjukvården

Utlåtande från hälso- och sjukvården Utlåtande från hälso- och sjukvården När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsulterar den medicinska kompetens som finns runt barnet. Denna mall kan användas om socialtjänsten behöver

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Fr ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKANSRUTINER HÄLSOUNDERSÖKNING I ANSLUTNING TILL ATT BARN OCH UNGA PERSONER 18 20 ÅR PLACERAS FÖR VÅRD UTANFÖR DET EGNA HEMMET Dokumentinformation Dokumenttitel: Överenskommelse

Läs mer

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och

Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och Rutiner för samverkan kring barns hälsa mellan Region Jönköpings län och länets kommuner avseende: Konsultation vid socialtjänstens utredning av barn Hälsoundersökning i samband med placering av barn och

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Barn som far illa vägledning anmälningsförfarande TANDHYG Inledning Att arbeta inom tandvården innebär att man ibland träffar barn och ungdomar som

Läs mer

Barn som riskerar att fara illa

Barn som riskerar att fara illa Barn som riskerar att fara illa eller Anmälningsskyldigheten -hur gör vi med den? Uppsala 180411 Har du någon gång känt oro för ett barn? Introduktion Att göra en anmälan till socialtjänsten kring ett

Läs mer

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt

Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten kostnadsfritt Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Datum 2017-11-03 Diarienummer 170080 Landstingsstyrelsen Rekommendation att resultat från hälsoundersökningar av placerade barn och unga återkopplas till socialtjänsten

Läs mer

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Vem är vi? Birgitta Gunnarsson, Folktandvården VG, verksamhetsutvecklare Gunnar

Läs mer

Anmälan När, hur och sen då?

Anmälan När, hur och sen då? Uppdrag Barn som far illa Region Skåne Åsa Gustavsson Kerstin Bergmark Utvecklare www.skane.se/barnsomfarilla Våra ledord Våga se, våga fråga & våga agera Anmälan När, hur och sen då? Hur säger man när

Läs mer

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen

Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Sida 1 av 5 Orosanmälan enligt 14 kap 1 Socialtjänstlagen Innan en orosanmälan görs är det viktig att prata med barnets vårdnadshavare om den oro man känner för barnet. Vårdnadshavaren ska få information

Läs mer

Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård.

Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård. Gäller fr.o.m. 1 januari 2016 Rutin och riktlinjer rörande barn och unga som utreds för samhällsvård. Läkarundersökning, tandläkarundersökning samt former för samarbete med Barn- och ungdomspsykiatrin

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens skyldigheter när barn befinner sig i utsatta livssituationer

Hälso- och sjukvårdens skyldigheter när barn befinner sig i utsatta livssituationer Hälso- och sjukvårdens skyldigheter när barn befinner sig i utsatta livssituationer Introduktionsutbildning i barnhälsovård Mars 2019 Ylva Thor distriktssköterska/utvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Rutin vid uteblivande från tandvårdsbesök avseende barn till och med 17 år

Rutin vid uteblivande från tandvårdsbesök avseende barn till och med 17 år 1 (5) Särskilda Vårdfrågor Tandvård RUTIN UTEBLIVANDE BARN Rutin vid uteblivande från tandvårdsbesök avseende barn till och med 17 år Innehåll Barns rätt till tandvård... 1 Orosanmälan till socialtjänsten...

Läs mer

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa

Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Arbetssättet

Läs mer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer

Senaste version av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4) om våld i nära relationer Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN

LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN LÄNSGEMENSAM ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN BEDÖMNING AV TANDHÄLSA I SAMBAND MED ATT BARN PLACERAS I FAMILJEHEM ELLER HEM FÖR VÅRD ELLER BOENDE (HVB) Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan

Läs mer

Barn som far illa & våld i nära relationer

Barn som far illa & våld i nära relationer Barn som far illa & våld i nära relationer Vad måste sjukvården leva upp till? Välkomna att konsultera Barnskyddsteamet Gå gärna igenom dessa bilder och tänk på att ni är välkomna att konsultera oss på

Läs mer

Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB)

Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) Individ- och familjeomsorgen 2014-01-01 Läkarundersökning och munhälsoundersökning i samband med att barn och ungdomar placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB) Överenskommelse med

Läs mer

Utbildning BHV juridik

Utbildning BHV juridik Utbildning BHV juridik 2016-12-07--08 Agenda Orosanmälan Rutin, Manual Cosmic, anmälningsblankett Informationssäkerhet inom Region Jämtland Härjedalen Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och

Läs mer

Att anmäla oro för barn

Att anmäla oro för barn Att anmäla oro för barn Reviderad 2017-10-09 Alla som arbetar med barn har en avgörande roll i att uppmärksamma barn som kan behöva samhällets stöd eller skydd. Att göra en anmälan kan kännas svårt liksom

Läs mer

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen

Vägledande dokument. Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Vägledande dokument Att anmäla oro för barn Socialförvaltningen Beslutad av: funktionschef IFO 20190502 Reviderad: Dokumentansvarig: enhetschef för barn och unga För revidering ansvarar: enhetschef för

Läs mer

Rutindokument. Mål och Syfte. Giltighet. Målgrupp. Ansvarig för dokumentet. Revideras och följs upp. Beslutsdatum. Beslutat av

Rutindokument. Mål och Syfte. Giltighet. Målgrupp. Ansvarig för dokumentet. Revideras och följs upp. Beslutsdatum. Beslutat av Rutindokument Gällande tandvård för barn som riskerar fara illa Mål och Syfte Att hantera barn som riskerar fara illa på säkert sätt i tandvården Giltighet Tillsvidare Målgrupp Tandvårdspersonal Ansvarig

Läs mer

Konsultation med tandvård

Konsultation med tandvård Konsultation med tandvård När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd i konsultation med barnets

Läs mer

Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om

Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga Denna rutin tillhör Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Kerstin Steneudde, länets BBIC-samordnare, VoB Syd. Adjungerad: Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum, Landstinget Kronoberg

Kerstin Steneudde, länets BBIC-samordnare, VoB Syd. Adjungerad: Annika Kahlmeter, chef för tandvårdscentrum, Landstinget Kronoberg 2014-11-01 Rutin för läkarundersökning och bedömning av tandhälsa i samband med placering enligt Socialtjänstlagen eller Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga Denna rutin tillhör Samverkansöverenskommelse

Läs mer

Konsultation med BVC och elevhälsa

Konsultation med BVC och elevhälsa Konsultation med BVC och elevhälsa När ett barn utreds är det viktigt att socialsekreterare konsultera den medicinska komptens som finns runt barnet. Nedanstående punkter är ett stöd vid konsultation kring

Läs mer

Överenskommelsen gäller från Denise Norström Regionstyrelsens ordförande Region Västmanland

Överenskommelsen gäller från Denise Norström Regionstyrelsens ordförande Region Västmanland Överenskommelse om hälsoundersökning, tandhälsoundersökning och läkarundersökning för barn och unga som placeras utanför hemmet. Tillhörande rutiner i bilaga. Överenskommelsen gäller från 2018-05-21 Denise

Läs mer

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet

Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Kartläggning Hälsoundersökningar av barn och unga personer 18 20 år i anslutning till placering i vård utanför det egna hemmet Slutrapport april 2019 FoU i Sörmland Översiktsrapport 2019:2 Om översiktsrapporten

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA

BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA BARN SOM RISKERAR ATT FARA ILLA Våga se, våga fråga, våga agera 23 januari 2018 Lund Specialistsjuksköterskeutbildning Barn och Ungdom / Distriktssköterska med flera Åsa Gustavsson, socionom Kerstin Bergmark,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal Implementering pågår! Rutin, Dokument ID: 09-36000 Orosanmälan till socialtjänst vid misstanke om att barn far illa Hälso- och sjukvårdsverksamheter inom Region Gävleborg samt privata vårdgivare med regionavtal

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa

Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Riktlinjer vid misstanke om att barn far illa Ett stöd i samarbete mellan förskola, skola och socialtjänst kring anmälningsärende enligt 14 kap.1 Socialtjänstlagen. Definitionen utgår från barnet, skiljer

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

Bilaga 1. Våld i nära relation NLL 2015

Bilaga 1. Våld i nära relation NLL 2015 Bilaga 1 Våld i nära relation NLL 2015 1. Jag är anställd inom: 1. Luleå/Boden närsjukvårdsområde 271 (31%) 2. Piteå närsjukvårdsområde 149 (17%) 3. Gällivare närsjukvårdsområde 92 (11%) 4. Kalix närsjukvårdsområde

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Viveca Axelsson, Socionom, terapeut. viveca.axelsson@skl.se 08-452 74 32 viveca.axelsson@skl.se Samordnad individuell plan, SIP Barn och unga Asylsökande och nyanlända SIP ett redskap

Läs mer

Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN:

Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN: Bilagor till ÖVERENSKOMMELSE OCH SAMVERKANSRUTIN: Hälso- och tandhälsoundersökning med bedömning i samband med att: barn placeras i familjehem eller i hem för vård eller boende (HVB). barn utreds inom

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Oro för barn och unga

Oro för barn och unga Oro för barn och unga Så här går det till när en anmälan om oro för barn och unga lämnas in. Detta material ersätter tidigare lathund. Laholm 2013-05-24 www.laholm.se Så här går det till på socialkontoret

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barnkompetens Socialtjänstperspektiv Agneta Ekman Odont. dr., socialchef Hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. har verksamheter som sträcker sig från

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare.

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare. Psykisk hälsa Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg sofia.elwer@regionvasterbotten.se Emma Wasara, hälsoutvecklare emma.wasara@regionvasterbotten.se Psykisk hälsa Ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där

Läs mer

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn. - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn. - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa för placerade barn - Samverkansrutin för tvärprofessionellt samarbete Gemensam samverkansrutin Detta dokument avser en länsgemensam samverkansrutin om tvärprofessionellt

Läs mer

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Gunilla Klingberg gunilla.klingberg@mah.se DN 150426 http://www.manskligarattigheter.se/ http://www.unhcr.org/

Läs mer

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess.

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. 2018 Lag och förordning Rätten till hälso- och sjukvård regleras i lag, medan frågor

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn. Barn som far illa

Folktandvården Dalarna. RamBarn. Barn som far illa Folktandvården Dalarna RamBarn Barn som far illa Klinik/Funktion/Process Avd för Pedodonti Upprättad av Avd för Pedodonti Dokumenttitel Barn som far illa Utgåva Gäller from 4 2017-10-06 Fastställd av Tandvårdschef

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld

Basutbildning våld i nära relation. Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Basutbildning våld i nära relation Barn som har bevittnat våld Barn som har utsatts för våld Ann Dahl Lisa Petersson När våld är vardag 10 % av svenska barn uppger att de varit med om att en förälder blivit

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

upprättad av: Giltighetstid Fastställd av Version nr Dokumenttyp Solveig Olofsson, Folktandvården 20130815-20150815 Styrgruppen 2,0 Riktlinjer

upprättad av: Giltighetstid Fastställd av Version nr Dokumenttyp Solveig Olofsson, Folktandvården 20130815-20150815 Styrgruppen 2,0 Riktlinjer Barn som far illa INNEHÅLL: Anmälningsskyldighet... 3 Vad menas med att ett barn far illa?... 4 Vad kan tandvårdspersonal möta?... 5 Rutin vid aktualisering till Socialtjänsten... 7 Rutiner vid upprepade

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumentinformation Riktlinje för samverkan mellan socialtjänst barn

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4

Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer SOSFS 2014:4 Författning om socialnämnders och vårdgivares ansvar vid våld i nära relationer Marit Birk 2014-12-12 Inledning Målbeskrivning Sammanhållen

Läs mer

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter

Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN I HUDDINGE Barns rättigheter och socialtjänstens skyldigheter Föräldrainformation om barn- och ungdomsutredningar Till föräldrar i Huddinge kommun Alla föräldrar

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR Onkologikliniken, Västerås HSL Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som

Läs mer

Folktandvården Dalarna. RamBarn Barn som far illa

Folktandvården Dalarna. RamBarn Barn som far illa Folktandvården Dalarna RamBarn 2015 Barn som far illa Klinik/Funktion/Process Avd för Pedodonti Upprättad av Anne Hultgren Talvilahti Dokumenttitel Barn som far illa Utgåva Gäller from 2 2016-06-15 Fastställd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Rätt till vård Rätten till hälsa. Carin Klefbom Transkulturellt Centrum

Rätt till vård Rätten till hälsa. Carin Klefbom Transkulturellt Centrum Rätt till vård Rätten till hälsa Carin Klefbom Transkulturellt Mänskliga rättigheter > internationell rätt/folkrätt reglerar statens skyldigheter och individens rättigheter slår fast att alla människor

Läs mer

Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB)

Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB) Avtal och länsöverenskommelse om rutin rörande barn och unga som placeras i familjehem eller vid hem för vård och boende (HVB) - Läkarundersökning, tandläkarundersökning samt former för samarbete med barn-

Läs mer

Vid misstanke om att barn far illa

Vid misstanke om att barn far illa Vid misstanke om att barn far illa Handlingsplan Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Handlingsplan Utbildning Utbildnings- och 2017-12-31 omsorgsutskottet Upprättad av Fastställd/upprättad

Läs mer

Riktlinje för samverkan mellan utbildnings, vård och omsorgs samt kultur och fritidsförvaltningen

Riktlinje för samverkan mellan utbildnings, vård och omsorgs samt kultur och fritidsförvaltningen Riktlinje för samverkan mellan utbildnings, vård och omsorgs samt kultur och fritidsförvaltningen Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden Utbildningsnämnden Kultur- och

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila

Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila Tecken pfi att barn och ungdomar far /Ila Ett viktigt steg för att färre barn och ungdomar ska utsättas för misshandel, sexuella övergrepp och omsorgssvikt är att vi upptäcker de som är utsatta. Det handlar

Läs mer

Arbete med närstående

Arbete med närstående Sida 1 av 10 Arbete med närstående lokal instruktion Sida 2 av 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 3 2. NÄRSTÅENDE... 3 3. MINDERÅRIGA NÄRSTÅENDE... 4 3.1 SOCIALTJÄNSTLAGEN OROSANMÄLAN... 4 3.2 INFORMATION,

Läs mer

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP)

Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) Rutin fö r samördnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Efter ändringar i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) 1 januari 2010 ska landsting och kommun tillsammans ska

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning

Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning KOMMUNAL UTVECKLING, BARN OCH UNGA Överenskommelse Läkarundersökning och Tandvårdsundersökning Region Jönköpings län Kommunal utveckling, Barn och Unga 2016-04-11 Detta är en överenskommelse mellan Regionen

Läs mer

Hur arbetar Folktandvården med barn som far illa? Eva-Karin Bergström Folktandvården Västra Götaland

Hur arbetar Folktandvården med barn som far illa? Eva-Karin Bergström Folktandvården Västra Götaland Hur arbetar Folktandvården med barn som far illa? Eva-Karin Bergström Folktandvården Västra Götaland Kan folktandvården upptäcka barn som far illa? Child protection and the dental team www.cpdt.org.uk

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård

Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Överenskommelse om samverkan mellan landstinget och kommunerna angående bedömning av egenvård Samverkansrutin i Östra Östergötland Del 1 Den överenskomna processen Del 2 Flödesschema Del 3 Författningen

Läs mer

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag

Allmänna synpunkter på Socialstyrelsens förslag G2 2013 v 2.1 2014-01-23 Dnr 10.1-44318/2013 1(8) Avdelning sydväst Annelie Andersson annelie.andersson@ivo.se Socialstyrelsen Avdelningen för regler och behörighet Enheten för socialjuridik 106 30 Stockholm

Läs mer

Riktlinje för bedömning av egenvård

Riktlinje för bedömning av egenvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-10-23 Riktlinje för bedömning av egenvård BAKGRUND Enligt SOSFS 2009:6 är det den behandlande yrkesutövaren inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner

Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande barn som försvinner Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-09 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 08 50825006 Till Socialnämnden Svar på skrivelse gällande ensamkommande asylsökande

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg

SIKTA- Skånes missbruks- och beroendevård i utveckling Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Alla dessa planerbegreppsförklaring SIKTA- Skånes missbruks- och Projektledare: Anna von Reis Peter Hagberg Vård och omsorgsplaner Vård och omsorgsplanering Kan resultera i Vård och omsorgsplan Dokumenteras

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar

Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Landstingens riktlinjer för vård till papperslösa - en sammanfattning av regionala riktlinjer och anvisningar Erika Sigvardsdotter Doktorand Kulturgeografiska institutionen Uppsala Universitet Erika.sigvardsdotter@kultgeog.uu.se

Läs mer

Rätt till vård Rätten till hälsa. Carin Klefbom Transkulturellt Centrum

Rätt till vård Rätten till hälsa. Carin Klefbom Transkulturellt Centrum Rätt till vård Rätten till hälsa Carin Klefbom Transkulturellt Mänskliga rättigheter > internationell rätt/folkrätt reglerar statens skyldigheter och individens rättigheter slår fast att alla människor

Läs mer

Lägesrapport om tandvården till asylsökande m fl

Lägesrapport om tandvården till asylsökande m fl Enhet Tandvård 2016-11-18 Lägesrapport om tandvården till asylsökande m fl Hur ser tandvården ut i Västra Götaland för asylsökande och för personer som vistas i Sverige utan tillstånd? Enhet Tandvård svarar

Läs mer

Riktlinjer för vårdgivare

Riktlinjer för vårdgivare Riktlinjer för vårdgivare Policy Gömda flyktingar I vårt land finns det troligtvis över tiotusentals gömda flyktingar. Med gömda flyktingar menas personer som sökt och fått avslag på sin asylansökan och

Läs mer

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa

Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Läkarundersökning och bedömning av tandhälsa Gemensam samverkansrutin enligt anvisningarna i BBIC i samband med att barn placeras i familjehem eller hem för vård eller boende. Gemensam samverkansrutin

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP

Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP Praktiska anvisningar - Samordnad individuell plan, SIP 2018 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län INLEDNING... 3 GEMENSAM LEDSTJÄRNA

Läs mer

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala

Barn som far illa. Steven Lucas. Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Barn som far illa Steven Lucas Barnhälsovårdsöverläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset Uppsala Vilka barn far illa? Barnmisshandel Sexuella övergrepp Psykiskt våld Barn som bevittnar våld i hemmet

Läs mer

Rätt till vård. Rätten till hälsa

Rätt till vård. Rätten till hälsa Rätt till vård Rätten till hälsa Rätten till hälsa > internationell rätt/folkrätt För att en människa ska kunna leva ett drägligt och värdigt liv måste rätten till hälsa vara tillgodosedd Regeringens webbplats

Läs mer

Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET

Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET Vård för papperslösa Rosengrenska/Röda Korset HELDAG 131012 VÄRLDSKULTURMUSEET TACK!!! Lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd lag från

Läs mer

och och socialtjänstens skyldigheter

och och socialtjänstens skyldigheter GOTLANDS KOMMUN Social- och omsorgsförvaltningen GOTLANDS Individ- och familjeomsorgen KOMMUN Social- Barn- och och familj omsorgsförvaltningen Individ- och familjeomsorgen Barn- och familj Barns rättigheter

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (9) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer