Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt"

Transkript

1

2 Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt mål är att fortsätta utvecklas även de kommande 80 åren.

3 OM KRONÄGG OM KRONÄGG Kronägg AB ingår i Danaeg-koncernen, som ägs av svenska och danska äggproducenter. Vi är välkända bland konsumenterna för våra nyttiga, goda och kvalitetssäkrade ägg av alla de varianter, storlekar och produktionsformer. Vi var till exempel först i Sverige med att ta fram ett specialägg GuldGula - med hjälp av berikat foder. Kronäggs anläggning i Perstorp har moderniserats kraftigt under de senaste åren. Förutom en modern sorteringsutrustning har vi investerat i en världsunik linje där äggen packas av en robot. Insamlingen av ägg från producenter sker via ett tvättbart retursystem av plast och sedan 2011 tvättar och hygienbehandlar vi samtliga ägg. Allt för att hålla både kvaliteten och effektiviteten på högsta nivå. Packeriet är sedan flera år BRC-certifierat. Kronägg erbjuder även ett brett sortiment av äggprodukter för restaurang- och storhushållsmarknaden via koncernens produktfabriker. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter, från äggpulver till flytande äggprodukter. Våra tre nyckelord - utveckling, innovation och effektivitet genomsyrar verksamheten och en utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagen. Välkommen till oss!

4 PÅ GÅRDEN PÅ GÅRDEN Kronägg ägs idag av ca 40 st Svenska och ca 60 st Danska producenter som med stort kunnande och brinnande engagemang ser till att det finns fina, högkvalitativa ägg att tillgå. Varsamt framtagna enligt de bästa produktionsformerna med stor hänsyn tagen till djuromsorg, miljö och långsiktigt kavlitetsarbete. Det är viktigt att hönorna mår bra annars blir det inga ägg - säger Claes Björklund på Kronägg. NÄRHET Närheten till våra producenter är viktig för kvaliteten och vi jobbar kontinuerligt för att ytterligare effektivisera våra transporter. Våra gårdar är geografiskt belägna i Götaland, med tyngdpunkt i Skåne, längs med E4 mot Stockholm och längs med E6 mot Göteborg. Vi har även gårdar på natursköna Gotland som förser oss med ägg. KLIMATSMART Ägg är ett klimatsmart livsmedel och det beror till stor del på att hönan är skicklig på att omvandla foder till färdigt livsmedel. En höna lägger nästan ett ägg om dagen (6 ägg per vecka) som i snitt väger 63 g. För att producera ett kilo ägg behöver hönan drygt 18 dagar på sig och till det går det åt drygt 2 kilo foder. KVALITET Vi jobbar aktivt med vårt kvalitetsarbete och kan idag säkerställa full spårbarhet på ett ägg, hela vägen från konsumenten tillbaka gården. Vi följer HACCP, ett system som kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att maten skall vara säker för konsumenten. Vi är även BRC-certifierade, en standard för effektiv styrning av hygien och kvalitet inom livsmedelsbranschen. DJURHÅLLNING Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som syftar till att djur i fångenskap av människan behandlas väl och ges möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Organisationen Svenska Ägg driver ett frivilligt och förebyggande omsorgsprogram för höns som kompletterar den offentliga djurskyddstillsynen. Detta bidrar till en hög och jämn djuromsorg och livsmedelskvalitet inom svensk äggproduktion. Programmet är obligatoriskt hos Kronägg och tillämpas fullt ut på våra gårdar.

5 PÅ GÅRDEN VÅRA PRODUKTIONS- FORMER INREDD BUR Hönsen lever i små grupper om 8-10 höns, i burar som är inredda med värpreden, ströbädd och sittpinnar. Hönorna går fritt i den inredda buren och kan i takt med sina olika behov använda redet för att värpa, ströytan för att bada och sittpinnarna för att vila. I Sverige får maximalt 16 hönor hållas i samma bur och det finns också regler om burarnas mått och hur utrustning för vatten och utfodring ska vara utformat för att passa hönorna på bästa sätt. Sveriges Lantbruksuniversitet har sedan 1980-talet varit världsledande när det gäller utvecklingen av den moderna inredda buren. FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS Höns i frigående inhysningssystem rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Beläggningen är max 9 höns per kvadratmeter golvyta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Hönorna äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder, där svensk fodersäd utgör huvuddelen av fodret EKOLOGISK PRODUKTION Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täckt av ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar och krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Fodret ska vara ekologiskt odlat, enligt KRAVs regler. All produktion av ekologiska ägg i Sverige sker i enlighet med KRAVs regler. Det innebär att hela produktionskedjan, d.v.s. uppfödning, äggproduktion, foder, producenter och äggpackerier är KRAV godkända. Konstgödsel och bekämpningsmedel får ej användas på gården.

6 VÅRT PACKERI VÅRT PACKERI Vår moderna anläggning ligger belägen i skånska Perstorp. Mitt i naturen med civilisationen in på knutarna. Under de senare åren har packeriet genomgått en omfattande strukturomvandling för att kunna möta omvärldens krav på både effektivitet, kapacitet och livsmedelssäkerhet. Vi tar dagligen emot ägg från våra gårdar som skall vägas in, tvättas, sorteras och packas för våra kunders räkning. Packeriet är sedan flera år BRC-certifierat. ÄGGETS VÄG I PACKERIET MOTTAGNING Äggen samlas dagligen in från våra gårdar på brickor av plast och anländer till packeriet med lastbil. Där scannas de först in i lagerstyrningssystemet och kan sedan lagras i en till två dagar beroende på orderstatus. Äggpallen anländer därefter till sorteringen där det skapas ett avräkningsresultat till producenten och ett utfall av färdig vara till kunden. Medan äggen rullar in i sorteringen går brickorna i retur till ett tvättsystem där de desinficeras, och förbereds för återanvändning. SORTERING En första sortering av äggen sker med hjälp av sex kameror som registrerar och sorterar bort läckande och grovt smutsiga ägg. Därefter letar 12 laserstrålar upp den spetsiga änden av ägget och skickar en signal till en vändare som säkerställer att ägget hamnar med spetsen neråt.

7 VÅRT PACKERI TVÄTT Därefter tvättas föroreningar som damm, hönsurin och annat bort. Äggen sköljes med färskt vatten och blåses varsamt torra. Rena och fina kontrolleras de återigen av sex kameror, som nu letar efter ägg som inte blivit helt rena i tvättprocessen. De skickas vidare till produktindustrin. Äggen som passerar kamerornas ögon blir slutligen UV desinficerade. KNÄCKTEST De nydesinficerade äggen rullar till en knäckdetektor där 144 magnetspolar knackar på äggen för att lyssna efter sprickor. Spruckna ägg skickas till en speciell bana för sekunda ägg. VÄGNING & MÄRKNING Varje ägg vägs individuellt och de bästa äggen märks med Kronan, symbolen för Sverige - SE, vårt packerinummer 07 samt den producerande gårdens nummer. Sekunda ägg märkes med ett B och den producerande gårdens nummer. BLODDETEKTOR Efter märkningen passerar äggen en bloddetektor, som är sista anhalten i den digra kvalitetskontrollen. Fyra kameror tar ett foto genom äggen som analyseras efter hemoglobin och färgdefekter. Defekta ägg går till en rötgasanäggning. PACKNING Äggen som klarat sig hela vägen genom testerna åker nu vidare till packeriet där de paketeras på 18 olika banor efter storlek. Packning av äggkartonger i större transportlådor och vidare på pall, sker till stor del automatiskt med hjälp av en packrobot. Färdiga produkter expedieras efter order och samlastas beroende på geografisk destination.

8 VÅRA KUNDER VÅRA KUNDER BUTIK & KONSUMENT En svensk konsument äter i genomsnitt ca 210 ägg per år. Med tanke på att svenska ägg är bäst i världen kan man tycka att det är ganska lite. Vi tror det kan bero på bland annat att vi lagar allt mindre mat i hemmen, då det får till följd att vi köper färre naturliga råvaror. Vi slarvar även med frukosten och ett kokt ägg eller en äggröra ger ett perfekt tillskott av energi och nyttigheter som räcker hela dagen. En gammal sanning är att en välskött och välfylld avdelning i butik är riktigt lönsam. Därför jobbar vi målmedvetet tillsammans med avdelningsansvariga för att få äggavdelningarna att se lite trevligare ut. Vi har tagit fram ny förpackningsdesign för att få en färggladare avdelning i butik och för att få konsumenten att stanna till och tänka visst, jag behövde ju ägg också. På Kronägg pågår en ständig utveckling av sortimentet, kampanjer, nya förpackningar och produkter som i slutänden förhoppningsvis kan leda till att vi börjar äta mer ägg lite till mans. FOOD SERVICE Restaurang & storhushållssektorn växer för varje dag som går. Mer skall göras i storköken på kortare tid. Våra äggprodukter gör därför vardagen betydligt enklare. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter. En utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagens behov och för att göra vardagen enklare för våra kunder.

9 VÅRA ÄGG VÅRA ÄGG Ägg är världens nyttigaste livsmedel. Det innehåller det mesta kroppen behöver i form av vitaminer och näringsämnen, utom C-vitaminer. Vi brukar därför säga att om man äter två ägg varje dag och tar ett glas färskpressad apelsinjuice till, så har man fått i sig det man behöver. Tyvärr undviker många att äta ägg därför att de är rädda för kolesterolmyten. Dock visar drygt 30 års forskning att du tryggt kan äta ägg utan att det påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdom. (Om du inte har ett sjukdomstillstånd där din läkare har gett dig andra rekommendationer gällande kosten) Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. För personer med diabetes kan en viss återhållsamhet vara bra. (Svenska Äggs hemsida) Om ägg är ett fantastiskt livsmedel så är svenska ägg ännu bättre. Här följer 4 skäl till att välja svenska ägg. SVENSKA ÄGG ÄR SALMONELLAFRIA. Det innebär att du kan äta äggen råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk. Salmonellafria ägg är resultatet av många års framgångsrikt arbetet med att säkerställa en hög hygien och god kontroll genom hela produktionskedjan. Mer än 20% av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsakar allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka äggen noggrant. SVENSKA HÖNOR LEVER UNDER GODA FÖRHÅLLANDEN. Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. Ca 60% av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar, ca 10% av hönsen är ekologiskt uppfödda. Övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov. Majoriteten av alla höns inom EU har inte möjlighet att få utlopp för sina viktigaste behov, så som att lägga ägg i rede, ströbada fjäderdräkten och sova på sittpinne. I Sverige är även sk näbbtrimning förbjuden. Alla ägg är stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats.

10 VÅRA ÄGG SVENSKA HÖNS FÅR INGA SYNTETISKA TILLSATSER I FODRET. Fodret till svenska värphöns innehåller inte antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen. Har du tänkt på att ägg från många andra europeiska länder ofta har en intensivt färgad gula? Det beror på att inblandning av syntetiska färgämnen i hönsfoder är tillåtet i de flesta EU länder. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan. Självklart förekommer heller ingen genmanipulation av fodret som ges till hönan. SVENSKA ÄGG BIDRAR TILL ETT ÖPPET LANDSKAP. Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål. Svensk äggproduktion bidrar därmed till öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

11 KONSUMENTPRODUKTER KONSUMENT PRODUKTER Varje dag är en äggdag! Ägg är en fantastisk produkt som du med fördel kan äta flera varje dag. Till frukost, lunch och middag såväl till vardags som vid festligare tillfällen. Vi på Kronägg erbjuder idag ägg i alla möjliga storlekar, produktionsformer och förpackningar. Vi utvecklar kontinuerligt sortimentet för att göra våra ägg tillgängliga för konsumenternas olika behov. Det som är gemensamt är att alla äggen är svenska och garanterat fria från salmonella. Och att det står Kronägg på dem förstås!

12 KONSUMENTPRODUKTER PREMIUM EKOÄGG, 6-, 10- OCH!5-PACK Äggen produceras enligt Kravs regler vilket säkerställer att hönsen får utlopp för sina naturliga behov och beteenden, och ges möjlighet att vistas ute och att äta ekologiskt foder. OMEGA 3, 6-PACK Ägg som innehåller extra mängd av Omega-3. Ett ägg innehåller motsvarande ca. 15 % av dagsbehovet av Omega-3 fettsyra enligt EU:s rekommendation. Omega ägget innehåller även Omega-6 fettsyra. Hönsen äter ett vegetabiliskt foder, berikat med linfrö som är rikt på Omega-3 fettsyra. BRISÄGG, 6-PACK För att stödja och bidra till BRIS viktiga arbete för barns rättigheter har vi på Kronägg tagit fram en speciell förpackning. För varje såld BRISförpackning erhåller BRIS 50 öre av Kronägg. TILLFÄLLIGA SPECIALSORTIMENT XTRA STORA, 10-PACK Våra Xtra Stora Ägg är lite exklusiva då ägg i den här storleken endast finns i begränsad mängd. Xtra Stora Kronägg passar utmärkt för dig som vill ha något extra till frukostbordet eller varför inte en god omelett. Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är ett välkänt varumärke för de fl esta konsumenter. Sedan starten har många stora designepoker passerat revy och vi vill därför gärna uppmärksamma några av dessa genom en serie tidstypiska förpackningar. RETROÄGG, 10-PACK Först ut i handeln var denna fräscha förpackning som är en hyllning till det färgglada 70-talet! JULÄGG, PÅSKÄGG, SOMMARÄGG 10-PACK ART DECO, 10-PACK Art Deco, som direkt översatt från franskan betyder dekorativ konst, blev nyskapande under slutet av 1920 med sin linjära symmetri som hämtade sin inspiration med ursprung från Aztekerna och från det antika Egypten. JUBILEUMSÄGG, 10-PACK Lagom till Kronäggs 80 års jubileum (som inträffar den 12 sept 2012) har vi tagit fram en exklusiv förpackning som skall inspirera och synliggöra vår långa närvaro i den Svenska familjens kylskåp. GULDGULA, 10-PACK Kommer från frigående höns inomhus som lägger goda ägg med extra färg på gulan. Hönsen äter ett vegetabiliskt foder som är berikat med naturligt algmjöl, astaxanthin. Algmjölet innehåller kraftfulla antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler mot s.k. fria radikaler. GÅRDSÄGG, 10-PACK Läckert bruna ägg som kommer från frigående höns inomhus. Dess brunvärpande hönor äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder. ÄGGPRODUKTER Nya tider och trender skyndar på utvecklingen mot mer specialiserade och lättanvända livsmedel. Vi på Kronägg vill förenkla och höja glädjen i matlagningen och har därför tagit fram nya, smidiga produkter. Sedan en tid tillbaka erbjuder vi ägg utan skal i fl ytande form. De finns i dunkar i lagom storlekar för ett stort eller litet hushåll. Du kan välja mellan endast äggvita, äggula eller en blandning av dessa. FLYTANDE ÄGG FLYTANDE VITA FLYTANDE GULA 1KG

13 KONSUMENTPRODUKTER BASSORTIMENT INREDD BUR, 6-PACK INREDD BUR, 18-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 6-PACK INREDD BUR, 20-PACK INREDD BUR, 12-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 20-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 12-PACK INREDD BUR, 15-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 15-PACK

14 FOOD SERVICEPRODUKTER FOOD SERVICE PRODUKTER I vårt proffssortiment hittar du ägg i alla möjliga former. Vanliga skalägg, ägg i flytande form, ägg i pulverform, frysta, kokta, skalade ägg och mycket mer. Vårt sortiment spar både tid och pengar och är specialanpassat för dig som jobbar inom hotel, restaurang & storhushåll.

15 FOOD SERVICEPRODUKTER FOOD SERVICEPRODUKTER KYLDA FLYTANDE PRODUKTER KYLDA FLYTANDE PRODUKTER FLYTANDE ÄGG användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. HELÄGG B.I.B användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KG - ARTNR 809. FLYTANDE VITA användas till: Proteindrinkar, maränger, biskvier, desserter. EKO - HELÄGG KRAV B.I.B* användas till: Bearnaisesås, bakverk, majonnäs och desserter. Ej lagerförd vara. Beställningsvara. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KG - ARTNR 808. * B.I.B - Bag in box FLYTANDE GULA användas till: Proteindrinkar, maränger, biskvier, desserter. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KYLDA PRODUKTER KOKTA SKALADE ÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 4 KG - ARTNR (1 x 4 KG) FLYTANDE ÄGGRÖRA användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 5 KG - ARTNR KOKTA SKALADE ÄGG A.K.M* användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 4.5 KG - ARTNR (3 x 1.5 KG) * A.K.M - Atmosfärkontrollerad miljö

16 FOOD SERVICEPRODUKTER FRYSTA PRODUKTER LÖSVIKSÄGG LÅNGÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. LÖSVIKTSÄGG KRAV 120 ST ARTNR (4X30 ST) 3 KG - ARTNR (10st X 300 G) SKIVADE LÅNGÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 3 KG - ARTNR (10st X 300 G) LÖSVIKTSÄGG INREDD BUR 120 ST ARTNR (4x30 ST) 240 ST ARTNR (8x30 ST) FRYSTA PRODUKTER TÄRNADE ÄGG/SALLADSÄGG användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 10 KG - ARTNR (1 x 10 KG) 6-PACK, KRAV ARTNR HELÄGG EKO användas till: Proteindrinkar, maränger, biskvier, desserter. 1 KG - ARTNR (6 x 1 KG) 15-PACK, KRAV ARTNR VÅFFELSMET Med den färdiga våffelsmeten är det enklare att göra egna, frasiga och otroligt goda våffl or. 2.5 KG - ARTNR (4 X 2.5 KG)

17 VI PÅ KRONÄGG KONTAKT VÄXEL Telefon: , Fax: BENGT GÖRAN ANDERSSON DIVISIONSCHEF Telefon: Mail: ANNETTE NILSSON KUNDSERVICE/ EKONOMIASISENT Telefon: Mail: VI PÅ KRONÄGG PER-ERIK JOHANSSON PRODUKTIONSCHEF Telefon: Mail: MARTINA NILSSON FOODSERVICE/AVRÄKNING Telefon: Mail: BJÖRN LARSSON FÖRSÄLJNINGSCHEF Telefon: Mail: bild saknas MARIE ZACHRISSON SÄLJ Telefon: Mail: CLAES BJÖRKLUND PRODUCENT OCH LOGISTIKCHEF Telefon: Mail: bild saknas STIG GESTERLING SÄLJ Telefon: Mail: ROSE MARIE JANSSON EKONOMICHEF Telefon: Mail: bild saknas TOMMY MOLNAR FOODSERVICE Telefon: Mail: ANNA KULLBERG KUNDSERVICEANSVARIG Telefon: Mail:

18 kronagg.se

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt mål är att fortsätta utvecklas även de kommande 80 åren.

Läs mer

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras

DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras DET SVENSKA ÄGGET - Vad det innehåller och hur det produceras Det svenska ägget vad det innehåller och hur det produceras Hälsa, hållbarhet, god djurhållning och öppna landskap är viktiga värden för både

Läs mer

Ägg kan användas kokta eller stekta, som en egen rätt eller tillsammans med andra livsmedel. Det är ett livsmedel med tusen möjligheter.

Ägg kan användas kokta eller stekta, som en egen rätt eller tillsammans med andra livsmedel. Det är ett livsmedel med tusen möjligheter. Det finns flera lagar som styr både produktionen och hanteringen av ägg. Dessa lagar finns till för att säkra att konsumenterna får bra produkter som är producerade med hög standard i djurhållningen. Ägg

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros

Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27. Åsa Odelros Omläggning till ekologisk äggproduktion Skövde 2011-01-27 Åsa Odelros Omläggning till ekoäggproduktion Anmäl till KRAV Planera foder, utevistelse och bete Anpassa byggnaden efter ekologiskt regelverk NEJ

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012

Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Foto: Åsa Odelros Foto: Uffe Andersson Starta eko Ägg Jordbruksinformation 4 2012 Börja med ekologisk äggproduktion Text och foto: Åsa Odelros, Åsa Odelros AB om inte annat anges Att producera ägg ekologiskt

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

1(4) Miljöförvaltningen. Äggkampanj. Landskrona stad 2010. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6. Miljöförvaltningen.

1(4) Miljöförvaltningen. Äggkampanj. Landskrona stad 2010. Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6. Miljöförvaltningen. 1(4) Äggkampanj Landskrona stad 2010 Malin Gunnarsson-Lodin Miljöinspektör Rapport 2010:6 261 80 Landskrona 2(4) Äggkampanj vecka 13, år 2010 genomförde i samarbete med 11 av Landskronas livsmedelsbutiker

Läs mer

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Branschorganisationen + cirka 160 kycklingbönder & kalkonbönder Öka produktionen av svensk kyckling och kalkon med lönsamhet och gott samvete!

Läs mer

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007. Namnet på varan (beteckning)

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007. Namnet på varan (beteckning) Märkning av hönsägg De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998; gäller från 1 juli 2007 2 Antalet ägg 1 Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem 8 Bäst 4före-dag 6 ägg från frigående höns

Läs mer

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 1Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem

Märkning av hönsägg. De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 1Namnet på varan (beteckning) Produktionssystem Märkning av hönsägg De viktigaste reglerna från och med 1 januari 1998, gäller från 1 juli 2006. 2 Antalet ägg 1Namnet på varan 8 (beteckning) Produktionssystem Bäst före-dag 4 6 ägg från frigående höns

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Certifieringens grundpelare Djurvälfärd & smittskydd Livsmedelssäkerhet & produktkvalitet Miljöhänsyn & Socialt Ansvar Omsorgsprogram Frivilliga Salmonellakontrollen (Smittskyddsprogram)

Läs mer

Ingredienser för livet

Ingredienser för livet Ingredienser för livet 1 Början Ägget är starten för många av jordens levande varelser. Dess egenskaper är till nytta även för det redan levande. För omkring 70 år sedan kläcktes ur ägget en affärsidé

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Använd Svenska Äggs logotyp när du säljer svenska ägg.

Använd Svenska Äggs logotyp när du säljer svenska ägg. Använd Svenska Äggs logotyp när du säljer svenska ägg. Vi har alla mycket att vinna på att införa Svenska Äggs logotyp som en gemensam ursprungsmärkning på äggkartonger och andra marknadsföringsenheter

Läs mer

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter MERVÄRDEN HANDLAR OM FÖRTROENDE OCH TILLIT Man måste kunna lita på Politiska beslut, som underlättar för konsumenterna att göra hållbara val Myndigheternas

Läs mer

Höns - en sann glädje!

Höns - en sann glädje! Höns - en sann glädje! Höns är små fantastiska varelser som bjuder på många roliga stunder Text / bild johanna Sareklint 1 Tidningsnamn 01/2011 Lantraserna är friska och sunda och är gärna utomhus på vintern

Läs mer

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer.

På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Garant = Sant! Ekologiskt På Garant tänker vi varje sekund på miljön, vare sig det handlar om våra butiker eller de varor vi säljer. Idag har vi cirka 90 ekologiska, smaktestade och noga utvalda produkter

Läs mer

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är klimatsmart mat Fakta om äggets klimat- & miljöpåverkan Fakta om ägg från Svenska Ägg Sammanfattning Att äta ägg är både klimatsmart och belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel.

Läs mer

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på...

Bra att veta om. fjäderfäproduktion. Svenska Foders Fodersortiment. Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg. Tänk på... Nytt&Nyttigt Fågelfoder för en lyckad produktion Producerad av Svenska Foder AB Om Fjäderfä 2014 2015 Tänk på... Bra att veta om Svenska Foders Fodersortiment Ekologiskt värpfoder Värp Eko Trygg fjäderfäproduktion

Läs mer

Bedömning av kvaliteten på hönsägg Styrande och stödjande instruktion för Livsmedelsverket

Bedömning av kvaliteten på hönsägg Styrande och stödjande instruktion för Livsmedelsverket Bedömning av kvaliteten på hönsägg Styrande och stödjande instruktion för Livsmedelsverket Här hittar du information om hur Livsmedelsverket utför stickprovsmässig kontroll vid äggpackerier för att kontrollera

Läs mer

Kontaktdagarna. Profilering av det svenska ägget, om pågående arbete. Linköping Storgatan Jönköping Östra Strandgatan

Kontaktdagarna. Profilering av det svenska ägget, om pågående arbete. Linköping Storgatan Jönköping Östra Strandgatan Kontaktdagarna Profilering av det svenska ägget, om pågående arbete Kontakt 013-13 61 02 info@identx.se Linköping Storgatan 56 582 28 Stockholm Nybrokajen 3A 111 48 Jönköping Östra Strandgatan 10 553 24

Läs mer

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun

Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Riktlinjer för upphandling av livsmedel Knivsta kommun Antagna av kommunfullmäktige den 23 maj 2013, 121 Riktlinjer för upphandling av livsmedel i Knivsta kommun Dessa riktlinjer utgör komplement till

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG!

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG! Ska din kropp få all energi den behöver bör du äta fem, sex gånger varje dag. Alltså frukost, lunch, middag och minst två mellanmål! Hur mycket du äter varierar förstås beroende på hur mycket du rör dig.

Läs mer

Finliret lämnar vi till dig

Finliret lämnar vi till dig Finliret lämnar vi till dig Det finns roligare saker att ägna sig åt i köket än att tvätta, skala, skiva, tärna, strimla och hacka. Därför har vi tagit fram ett brett sortiment av perfekt skurna, färska

Läs mer

Vinter 2015. Produkter för det dukade bordet

Vinter 2015. Produkter för det dukade bordet Vinter 2015 Produkter för det dukade bordet På bordet: Vintern 2015 Snart är vintern här, med dignande julbord och fina nyårsmiddagar. Vi på Tingstad vet vilken skillnad en vacker dukning kan göra för

Läs mer

Tabell 1. Antal höns och ägg samt registrerad vikt i varje bur

Tabell 1. Antal höns och ägg samt registrerad vikt i varje bur 04-01-26 Hönsförsök (till Odd 4/4) Hönsförsök. Försöket startade 24/7 2003 efter några veckors acklimatisering och mognadsprocess så att hönorna vid denna tidpunkt värpte i stort sett normalt. Hönsen var

Läs mer

Livsviktiga och livsfarliga fettsyror!

Livsviktiga och livsfarliga fettsyror! TREE Livsstilsdesign Tree Livsstilsdesign 23 oktober 2014 Livsviktiga och livsfarliga fettsyror En guide till att välja bra fetter och omega3 tillskott Omega3 och omega6 är olika fleromättade fettsyror

Läs mer

Frågor och svar om norsk odlad lax.

Frågor och svar om norsk odlad lax. Frågor och svar om norsk odlad lax. Lax är en av världens mest populära matfiskar. Varje dag serveras 14 miljoner portioner norsk odlad lax över hela jorden. Bara några timmar efter det att laxen tagits

Läs mer

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER

FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER På vilket sätt tror du att nyckelpigan kan hjälpa ekobonden? FRÄSCHA FrUKtER & GRÖNSAKER PÅ RIKTIGt Nyckelpigor, parningsdofter och annat smart När äpplen eller annan frukt odlas kan det komma insekter

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Inledning Arbete och process Förankring Resultat Historisk tillbakablick 1898 bildades föreningen Sveriges Fjäderfäodlarförening 1901 bytte den namn till Sveriges Fjäderfäavelsförening

Läs mer

DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN

DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN DEN KLIMATSMARTA LEVERANTÖREN Vi på JR Kött har ett brett utbud av svenskt, ekologiskt, närproducerat, EU-EKO och KRAV-märkta produkter. Med denna broschyr vill vi visa upp vårat klimatsmarta tänkande

Läs mer

Medborgarförslag om att kommunen inte upphandlar eller köper in burägg

Medborgarförslag om att kommunen inte upphandlar eller köper in burägg 2011 01 31 11 15 Kommunstyrelsen 2011 11 14 238 542 Arbets och personalutskottet 2011 10 17 200 426 Dnr 10.842 008 jankf20 Medborgarförslag om att kommunen inte upphandlar eller köper in burägg Bilaga:

Läs mer

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy.

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. LIVSMEDELSPOLICY Beslutad i: KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-12-16 Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret, tillsvidare POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

EU:s handelsnormer för ägg

EU:s handelsnormer för ägg Jordbruksverkets vägledning för äggproducenter till EU:s regler EU:s handelsnormer för ägg Marknadsenheten 2005 VG3:4 Innehåll 1. Inledning...5 2. Lagstiftning...6 3. Administration...7 4. Definitioner...8

Läs mer

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Inledning Syftet med certifieringsprogrammet är att säkerställa

Läs mer

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell.

Checklista. Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. Ej aktuell. Checklista 1(10) Värphöns och unghöns färre än 350 Personal 3 Personalstyrkan är tillräcklig och den har lämpliga färdigheter och kunskaper samt yrkesskicklighet. DL 3-4, L111 1kap. 8 Kontroll REK 4 Daglig

Läs mer

Marknadsråd ägg 2012-05-23

Marknadsråd ägg 2012-05-23 Marknadsråd ägg 2012-05-23 Under 2011 ökade den svenska produktionen av ägg med 4,2 % medan konsumtionen minskade med 0,6 %. Konsumtionen har däremot ökat de första två månaderna 2012. Priserna i Sverige

Läs mer

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY

KÄLLUNDAGRISENS LIV SUGGOR PÅ SEMESTER SMÅGRISARNA FÖDS SUGGAN & GALTEN SUGGOR & SMÅGRISAR UPPFÖDNING AV SLAKTGRISAR MOBILE ORGANIC PIGGERY I den här utställningen får du veta hur grisuppfödningen går till på Källunda Gård och hur vi arbetar för att grisarna ska ha det bra samtidigt som de kommer till nytta i jordbruket. På den här sidan ser

Läs mer

Rådgivarens perspektiv

Rådgivarens perspektiv Det är inne att vara ute Utevistelse och parasiter i ekologisk husdjursproduktion Skara den 20 november 2012 Rådgivarens perspektiv Rastgården Kvalster Spolmask Hur sköts rastgården Bilder från Flattinge

Läs mer

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla!

Välkommen. Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Välkommen Till din nya favoritbutik i Uddevalla! Varmt välkomna till oss! /Kenneth och Daniel Med maten och kunden i fokus! Nu har vi öppnat! Välkommen till Uddevallas nya matbutik där färska och fina

Läs mer

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009.

Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. Detta är ett särtryck från tidningen Fjäderfä nr 6-2009. En artikel om Charlotte Norrman-Oredsson som ordförande i Svenska Ägg och en artikel från hennes egen verksamhet som äggproducent på Skea Gård /Sven

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS

NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS Sortimentslista höst/vinter 2015 NOGA UTVALDA DELIKATESSER KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI NORSK LAX ÄKTA MAJONNÄS 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM Delikatesserna under varumärket Martin Olsson

Läs mer

NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI

NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI Sortimentslista sommar 2016 NOGA UTVALDA DELIKATESSER TILL SOMMARMATEN ÄKTA MAJONNÄS NORSK LAX: VARMRÖKT, GRAVAD, KALLRÖKT & RIMMAD KVALITETSKÖTT I SAMARBETE MED SKÖVDE SLAKTERI 2 MARTIN & SERVERA PREMIUM

Läs mer

6 jättegoda recept med ägg.

6 jättegoda recept med ägg. 6 jättegoda recept med ägg. Spenatfrittata med fetaost och pinjenötter Värm ugnen till 180. Vispa samman ägg, grädde och parmesan. Krydda med salt och peppar. Stek squash och rödlök i olivolja. Tillsätt

Läs mer

Kriterier för kolonial/specerier

Kriterier för kolonial/specerier Kriterier för kolonial/specerier Produkter som består till minst 50 % av råg/vete/korn/havre/majs eller torkade bönor, raps eller solros. GMO Livsmedel som innehåller genetiskt modifierade organismer (GMO)

Läs mer

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Dnr KS-2011-256 Dpl 01 Postadress: Upphandlingsenhetn, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-186768 E-post: upphandling@karlstad.se

Läs mer

113:- 19:-/st. Köp 5. betala för 4 20% Dags för installning! GRATIS BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR. Hipposäckar

113:- 19:-/st. Köp 5. betala för 4 20% Dags för installning! GRATIS BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR. Hipposäckar utik ALLT TILL: Häst Hund & Katt Lantgård Hus & Trädgård www.djuronatur.se nr 1 SEPTEMBER 2007 BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR BUTIKSPREMIÄR 19:-/st Rabattcheck 20% Kattfoder 400 g Feline Health Nutrition....19:-

Läs mer

Ungdjursuppfödningsstall 0-20v

Ungdjursuppfödningsstall 0-20v Seminarium Alnarp 11 juni 27 Hur hanterar vi livsmedelssäkerheten och salmonella? Branschorganisationen + cirka 122 uppfödare Eva Berndtson, veterinär, Lantmännen SweHatch Programmet inkluderar alla led

Läs mer

PåskÄggstra! Här hittar du mera matnyttiga fakta om ägget, hönan och påsken.

PåskÄggstra! Här hittar du mera matnyttiga fakta om ägget, hönan och påsken. PåskÄggstra! Här hittar du mera matnyttiga fakta om ägget, hönan och påsken. Äggfakta Svensk äggkonsumtion dubblas till påsk Under påsken väntas svenskarnas konsumtion av ägg öka till det dubbla. Bara

Läs mer

Marknadsråd ägg

Marknadsråd ägg Marknadsråd ägg 2013-11-28 Under årets första åtta månader ökade totalkonsumtionen av ägg i Sverige med knappt 2 procent. Produktionen ökade samtidigt med 6,4 procent. Självförsörjningsgraden låg under

Läs mer

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se

Juicer & Smoothies. 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & Smoothies 031-780 27 00 www.hebe.se Juicer & smoothies Hälsosamma juicer, både med frukt & grönsaker är populärt! De passar som snabb påfyllning när du är på språng, som ett nyttigt mellanmål

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning

Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Manual för att genomföra Fri som en fågel eller annan liknande utställning Sammanställd av Djurens Rätt Göteborg 1 Djurens Rätt Göteborg genomförde i december 2012 en utställning på Frölunda kulturhus

Läs mer

8 Goda skäl att välja svenskt griskött

8 Goda skäl att välja svenskt griskött 8 Goda skäl att välja svenskt griskött Du väljer Visst känner du igen uttrycket Man blir vad man äter. Men har du också tänkt på, att du vid ditt val av mat inte bara påverkar dig själv och din kropp?

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Marknadsråd ägg 2012-10-24

Marknadsråd ägg 2012-10-24 Marknadsråd ägg 2012-10-24 Jan-jul 2012 ökade den svenska konsumtionen av ägg med nästan 9 %. Produktionen ökade med knappt 5 % medan importen ökade med knappt 5 % och exporten minskade med drygt 3 %.

Läs mer

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad.

Checklista. Ej aktuell. Besättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar tillåten beläggningsgrad. Checklista 1(8) Värphöns fler än 350 Kontroll REK 4 RAP Daglig tillsyn sker normalt av alla djur. DL 3, L100 1kap. 5 1 esättningen ansluten till av Jordbruksverket godkänt kontrollprogram som påverkar

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

Marknadsråd ägg 2013-05-29

Marknadsråd ägg 2013-05-29 Marknadsråd ägg 2013-05-29 Under 2012 ökade totalkonsumtionen av ägg i Sverige med 8 procent. Produktionen ökade med 5 procent och har fortsatt att öka under 2013. Sveriges självförsörjning av ägg låg

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Ceres Foods AB Brand Manual

Ceres Foods AB Brand Manual Ceres Foods AB Brand Manual Vårt företag är alla vi som jobbar här. Och vad vi står för. Ett företag är ingen utan människorna. Därför är framförallt två saker viktiga för oss på Ceres Foods AB: människorna

Läs mer

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER

NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER NÖTKÖTT & KALVKÖTT TRYGGA DJUR NÖJDA KUNDER Ditt nöt- och kalvkött kommer från djur som har vuxit upp och tagits om hand med djuromsorg i fokus. Trygga och friska djur ger nämligen kött med bästa möjliga

Läs mer

Nyfiken på ekologisk mat?

Nyfiken på ekologisk mat? Nyfiken på ekologisk mat? Västra Götalandsregionen äter för miljön Det finns ett nationellt, och även regionalt, konsumtionsmål på 25 procent ekologiska livsmedel i offentlig sektor år 2010. Under 2008

Läs mer

Välkommen!

Välkommen! 2017-02-16 Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram

Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Regler för Svenska Äggs certifiering Handbok för företag som är anslutna, eller vill bli anslutna, till Svenska Äggs certifieringsprogram Inledning Syftet med certifieringsprogrammet är att säkerställa

Läs mer

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Värt att veta. Därför är kyckling från Kronfågel så bra!

Kronfågel är bra mat från Lantmännen. Värt att veta. Därför är kyckling från Kronfågel så bra! Kronfågel är bra mat från Lantmännen Värt att veta Därför är kyckling från Kronfågel så bra! Allt som oftast kyckling Kycklingrecepten fi nns överallt omkring oss i kokböcker, tidningar, TV, radio och

Läs mer

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter.

EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. EN URSPRUNGSMÄRKNING FÖR LIVSMEDEL, RÅVAROR OCH VÄXTER Information till dig som vill ursprungsmärka dina produkter. kött, ÄGG & MJÖLK 100 % svenskt. NU BLIR DET ENKLARE ATT HITTA SVENSKA LIVSMEDEL, RÅVAROR

Läs mer

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se

Animaliska biprodukter. Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter Sofie Gredegård Enheten för foder och hälsa 036-15 62 54 sofie.gredegard@jordbruksverket.se Animaliska biprodukter (abp): hela kroppar eller delar från djur produkter med animaliskt

Läs mer

Stärk djurskyddet i Europa

Stärk djurskyddet i Europa Stärk djurskyddet i Europa Europas förenta krafter maj 2009 www.centerpartiet.se Centerpartiet vill: 1. Förbättra skyddet för EU:s grisar 2. Att djur ska bedövas före slakt 3. Införa max åtta timmar långa

Läs mer

Vi som älskar öppna landskap

Vi som älskar öppna landskap Vi som älskar öppna landskap Skånemejerier så mycket mer Du känner till Skånemejerier som en leverantör av ett brett utbud av goda skånska mejeriprodukter, goda juicer från Bravo och smakrika ostar såsom

Läs mer

Spaningar och sanningar om Sveriges mest älskade knöl

Spaningar och sanningar om Sveriges mest älskade knöl Spaningar och sanningar om Sveriges mest älskade knöl Här är Potatisrapporten 2018/2019 Sverige är potatislandet nummer ett Potatisrapporten visar svenskarnas vanor och attityder kring potatis just nu.

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

L I N D A H L S Ägg Helägg Äggula Äggvita Äggröra

L I N D A H L S Ägg Helägg Äggula Äggvita Äggröra LINDAHLS Ägg LINDAHLS Ägg Under varumärket Lindahls erbjuder vi ett komplett sortiment äggprodukter för det professionella köket. Med Lindahls äggprodukter sparar du tid och arbete samtidigt som du minimerar

Läs mer

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras

Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras Välkommen! Vår affärsidé Vi förser den professionella måltidsbranschen med varor, tjänster och kunskap som förenklar våra kunders vardag och förbättrar deras affär. Vår vision Där mat och dryck serveras

Läs mer

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet

Sveriges Kaninproducenter. -för djurvälfärd och köttkvalitet Sveriges Kaninproducenter -för djurvälfärd och köttkvalitet Syftet med föreningen Sveriges Kaninproducenters Förening, som den hette från starten, bildades 1992 där huvudsyftet var att bilda ett nätverk

Läs mer

Julens gåvor 2013. www.fruktbudet.se. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20

Julens gåvor 2013. www.fruktbudet.se. www.fruktbudet.se Tel 020-55 44 20 Julens gåvor 2013 Tel 020-55 44 20 Några snabba klick på datorns tangenter - och vips har du fixat julens presenter! Det går fort när man har roligt och snart är det dags för vår största och godaste högtid

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Grafisk manual för märkesanvändare

Grafisk manual för märkesanvändare Grafisk manual för märkesanvändare 1 Innehållsförteckning Till er som är märkesanvändare 3 Kriterier för Svenskt kött 4 Ursprungsmärkningen Svenskt kött 6 Versioner av märket 7 Märkets färger 8 Märkets

Läs mer

Egenkontroll Ägg 2014

Egenkontroll Ägg 2014 KRAV ekonomisk förening Box 1037-751 40 UPPSALA, Tel 018-15 89 00, regler@krav.se, www.krav.se Egenkontroll Ägg 2014 Om KRAVs syn på djurhållning Att våra husdjur ska ha det bra och leva så naturligt som

Läs mer

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77

Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ELLER RABAT T Märkesglasögon till rätt pris! Stortorget Nässjö Tel 0380-741 77 * ATT ELLER RAB VAlkomna till Arets foretagare i NAssjO 2010 2010! Gör som kunder från hela höglandet, kom in, slås av den

Läs mer

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat.

Det finns också en utställning och ett omfattande. på www.folkhalsoguiden.se/mat. Hur hälsosam var egentligen maten du åt till lunch? Och hur påverkade den miljön? Många känner osäkerhet inför konsekvenserna av vad vi äter. Ät - modellen är ett verktyg som hjälper oss att äta hälsosamt

Läs mer

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel:

Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: 1 februari 2016 Remiss, förslag till nya regler i kapitel 16 Import och införsel: - Korrigering av tilläggskrav för animalieproduktion Svara senast 31 mars till regler@krav.se Hjälp oss att göra våra regler

Läs mer

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre.

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Gott på äldre dar Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Här har vi samlat recept på goda mellanmål och desserter där näringsinnehållet är

Läs mer

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler.

För dig som har värphöns gäller avsnitten 5.1 och 5.5 i kapitel 5 Djurhållning tillsammans med kapitel 2, 3 och 4 i KRAVs regler. Egenkontroll Äggproduktion 2016 Detta är en checklista för dig som har KRAV-certifierad äggproduktion. Här har vi samlat de viktigaste reglerna ur kapitel 5 Djurhållning som berör din produktion. Du kan

Läs mer

HÄR PACKAS ÄGGEN. SPARA som POSTER VI FÖRKLARAR ÄGGETS RESA SÅ LEVER HÖNSEN 6 MILJONER ÄGG I TIMMEN AVSLÖJAT SNART ÄR DET PÅSK!

HÄR PACKAS ÄGGEN. SPARA som POSTER VI FÖRKLARAR ÄGGETS RESA SÅ LEVER HÖNSEN 6 MILJONER ÄGG I TIMMEN AVSLÖJAT SNART ÄR DET PÅSK! ÄGGS HÄR PACKAS ÄGGEN VI FÖRKLARAR ÄGGETS RESA AVSLÖJAT SNART ÄR DET PÅSK! SPARA som POSTER t ägg närligg SÅ LEVER HÖNSEN 6 MILJONER ÄGG I TIMMEN PACKERIBESÖK SID 2 ÄGGETS RESA SID 4-5 GÅRDSBESÖK SID 3

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com

Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare. Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com På Rätt VägV Lisa Kaptein Kvist Lic. Personlig Tränare Tel. 0708-552882 E-mail: kaptein-kvist@telia.com Kolhydrater Kolhydratrik föda f kommer från n växtriketv Vår r hjärna vill ha minst 100 g per dag

Läs mer

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum.

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi samlade ihop olika konventionella varor som brukar

Läs mer

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan

Bakterier i maten. #AntibiotikaSkolan Bakterier i maten #AntibiotikaSkolan 2 Bakterier i maten Bakterier i maten Finns det antibiotika i maten? Det är bra att veta att det inte finns antibiotika i köttet som vi köper i butik. Ett djur som

Läs mer

Kallelse och föredragningslista till miljönämnden sammanträde. Pressinformation fredagen den 30 april 2010, kl

Kallelse och föredragningslista till miljönämnden sammanträde. Pressinformation fredagen den 30 april 2010, kl KALLELSE 1(1) Miljöförvaltningen Datum 2010-04-22 Handläggare Barbro Olsson barbro.olsson@landskrona.se Er Referens Vår Referens Kallelse och föredragningslista till miljönämnden sammanträde Tid: Torsdagen

Läs mer

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV

EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV STEAKHOUSE EN HELT NY SERIE KVALITETSBURGARE FRÅN LAND OCH HAV BÄTTRE BURGARE FRÅN LINDSTRÖMS Vi är ett litet livsmedelsföretag med stora planer. Huvudkontoret ligger i Kristinehamn i Värmland men våra

Läs mer