Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt"

Transkript

1

2 Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt mål är att fortsätta utvecklas även de kommande 80 åren.

3 OM KRONÄGG OM KRONÄGG Kronägg AB ingår i Danaeg-koncernen, som ägs av svenska och danska äggproducenter. Vi är välkända bland konsumenterna för våra nyttiga, goda och kvalitetssäkrade ägg i alla varianter, storlekar och produktionsformer. Vi var till exempel först i Sverige med att ta fram ett specialägg GuldGula med hjälp av berikat foder. Kronäggs anläggning i Perstorp har moderniserats kraftigt under de senaste åren. Förutom en modern sorteringsutrustning har vi investerat i en världsunik linje där äggen packas av en robot. Insamlingen av ägg från producenter sker via ett tvättbart retursystem av plast och sedan 2011 tvättas och hygienbehandlas samtliga ägg. Allt för att hålla kvalitet och effektivitet på högsta nivå. Packeriet är ISO FSSC-certifierat sedan Kronägg erbjuder även ett brett sortiment av äggprodukter för restaurang- och storhushållsmarknaden via koncernens produktfabriker. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter, från äggpulver till flytande äggprodukter. Våra tre nyckelord utveckling, innovation och effektivitet genomsyrar verksamheten och en utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagen. Välkommen till oss!

4 PÅ GÅRDEN PÅ GÅRDEN Kronägg ägs idag av ca 35 svenska och ca 60 danska producenter som med stort kunnande och brinnande engagemang ser till att det finns fina, högkvalitativa ägg att tillgå. Varsamt framtagna enligt de bästa produktionsformerna med stor hänsyn tagen till djuromsorg, miljö och långsiktigt kvalitetsarbete. Det är viktigt att hönorna mår bra annars blir det inga ägg - säger Claes Björklund på Kronägg. NÄRHET Närheten till våra producenter är viktig för kvaliteten och vi jobbar kontinuerligt för att ytterligare effektivisera våra transporter. Våra gårdar är geografiskt belägna i Götaland, med tyngdpunkt i Skåne, längs med E4 mot Stockholm och längs med E6 mot Göteborg. Vi har även gårdar på natursköna Gotland som förser oss med ägg. KLIMATSMART Ägg är ett klimatsmart livsmedel och det beror till stor del på att hönan är skicklig på att omvandla foder till färdigt livsmedel. En höna lägger nästan ett ägg om dagen (6 ägg per vecka) som i snitt väger 63 g. För att producera ett kilo ägg behöver hönan drygt 18 dagar på sig och till det går det åt drygt 2 kilo foder. KVALITET Vi jobbar aktivt med vårt kvalitetsarbete och kan idag säkerställa full spårbarhet på ett ägg, hela vägen från konsumenten tillbaka till gården. Vi följer HACCP, ett system som kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att maten skall vara säker för konsumenten. Vi är ISO FSSC-certifierade sedan DJURHÅLLNING Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som syftar till att djur i fångenskap av människan behandlas väl och ges möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. Organisationen Svenska Ägg driver ett frivilligt och förebyggande omsorgsprogram för höns som kompletterar den offentliga djurskyddstillsynen. Detta bidrar till en hög och jämn djuromsorg och livsmedelskvalitet inom svensk äggproduktion. Programmet är obligatoriskt hos Kronägg och tillämpas fullt ut på våra gårdar.

5 PÅ GÅRDEN VÅRA PRODUKTIONS- FORMER INREDD BUR Hönsen lever i små grupper om 8-10 höns, i burar som är inredda med värpreden, ströbädd och sittpinnar. Hönorna går fritt i den inredda buren och kan i takt med sina olika behov använda redet för att värpa, ströytan för att bada och sittpinnarna för att vila. I Sverige får maximalt 16 hönor hållas i samma bur och det finns också regler om burarnas mått och hur utrustning för vatten och utfodring ska vara utformat för att passa hönorna på bästa sätt. Sveriges Lantbruksuniversitet har sedan 1980-talet varit världsledande när det gäller utvecklingen av den moderna inredda buren. FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS Höns i frigående inhysningssystem rör sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. Beläggningen är max 9 höns per kvadratmeter golvyta. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Hönorna äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder, där svensk fodersäd utgör huvuddelen av fodret. EKOLOGISK PRODUKTION Höns som producerar ekologiska ägg går fritt i stora stallar. Hönsen ströbadar på golvet och har tillgång till sittpinnar i olika höjder och reden att lägga sina ägg i. Minst en tredjedel av golvytan ska vara täckt av ströbädd. Hönsen kan gå ut i gräsbevuxna rastgårdar och krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs. Fodret ska vara ekologiskt odlat, enligt KRAVs regler. All produktion av ekologiska ägg i Sverige sker i enlighet med KRAVs regler. Det innebär att hela produktionskedjan, d.v.s. uppfödning, äggproduktion, foder, producenter och äggpackerier är KRAVgodkända. Konstgödsel och bekämpningsmedel får ej användas på gården.

6 VÅRT PACKERI VÅRT PACKERI Vår moderna anläggning ligger belägen i skånska Perstorp. Mitt i naturen med civilisationen in på knutarna. Under de senare åren har packeriet genomgått en omfattande strukturomvandling för att kunna möta omvärldens krav på både effektivitet, kapacitet och livsmedelssäkerhet. Vi tar dagligen emot ägg från våra gårdar som skall vägas in, tvättas, sorteras och packas för våra kunders räkning. Packeriet är ISO FSSC-certifierat sedan ÄGGETS VÄG I PACKERIET MOTTAGNING Äggen samlas dagligen in från våra gårdar på brickor av plast och anländer till packeriet med lastbil. Där scannas de först in i lagerstyrningssystemet och kan sedan lagras i en till två dagar beroende på orderstatus. Äggpallen anländer därefter till sorteringen där det skapas ett avräkningsresultat till producenten och ett utfall av färdig vara till kunden. Medan äggen rullar in i sorteringen går brickorna i retur till ett tvättsystem där de desinficeras, och förbereds för återanvändning. SORTERING En första sortering av äggen sker med hjälp av sex kameror som registrerar och sorterar bort läckande och grovt smutsiga ägg. Därefter letar 12 laserstrålar upp den spetsiga änden av ägget och skickar en signal till en vändare som säkerställer att ägget hamnar med spetsen neråt.

7 VÅRT PACKERI TVÄTT Därefter tvättas föroreningar som damm från diverse allergener samt hönsurin och andra bakterier som förekommer på skalet bort. Äggen sköljes med färskt vatten och blåses varsamt torra. Detta för att reducera risken för kontaminering vid hantering/ matlagning av andra livsmedel. Rena och fina kontrolleras de återigen av sex kameror, som nu letar efter ägg som inte blivit helt rena i tvättprocessen. Dessa ägg skickas vidare till produktindustrin. Ägggen som passerar kamerornas ögon blir slutligen UV desinficerade. Interna kontroller validerade av externt laboratorium visar på reduktion av bakterier till i princip 0 på skalet. KNÄCKTEST De nydesinficerade äggen rullar till en knäckdetektor där 144 magnetspolar knackar på äggen för att lyssna efter sprickor. Spruckna ägg skickas till en speciell bana för sekunda ägg. VÄGNING & MÄRKNING Varje ägg vägs individuellt och de bästa äggen märks med Kronan, symbolen för Sverige - SE, vårt packerinummer 07 samt den producerande gårdens nummer. Sekunda ägg märkes med ett B och den producerande gårdens nummer. BLODDETEKTOR Efter märkningen passerar äggen en bloddetektor, som är sista anhalten i den digra kvalitetskontrollen. Fyra kameror tar ett foto genom äggen som analyseras efter hemoglobin och färgdefekter. Defekta ägg går till en rötgasanläggning. PACKNING Äggen som klarat sig hela vägen genom testerna åker nu vidare till packeriet där de paketeras på 18 olika banor efter storlek. Packning av äggkartonger i större transportlådor och vidare på pall, sker till stor del automatiskt med hjälp av en packrobot. Färdiga produkter expedieras efter order och samlastas beroende på geografisk destination.

8 VÅRA KUNDER VÅRA KUNDER BUTIK & KONSUMENT En svensk konsument äter i genomsnitt ca 210 ägg per år. Med tanke på att svenska ägg är bäst i världen kan man tycka att det är ganska lite. Vi tror det kan bero på bland annat att vi lagar allt mindre mat i hemmen, då det får till följd att vi köper färre naturliga råvaror. Vi slarvar även med frukosten och ett kokt ägg eller en äggröra ger ett perfekt tillskott av energi och nyttigheter som räcker hela dagen. En gammal sanning är att en välskött och välfylld avdelning i butik är riktigt lönsam. Därför jobbar vi målmedvetet tillsammans med avdelningsansvariga för att få äggavdelningarna att se lite trevligare ut. Vi har tagit fram ny förpackningsdesign för att få en färggladare avdelning i butik och för att få konsumenten att stanna till och tänka visst, jag behövde ju ägg också. På Kronägg pågår en ständig utveckling av sortimentet, kampanjer, nya förpackningar och produkter som i slutänden förhoppningsvis kan leda till att vi börjar äta mer ägg lite till mans. FOODSERVICE Restaurang & storhushållssektorn växer för varje dag som går. Mer skall göras i storköken på kortare tid. Våra äggprodukter gör därför vardagen betydligt enklare. Kronägg Foodservice är Nordens ledande tillverkare av alla typer av högförädlade äggprodukter. En utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagens behov och för att göra vardagen enklare för våra kunder.

9 VÅRA ÄGG VÅRA ÄGG Ägg är världens nyttigaste livsmedel. Det innehåller det mesta kroppen behöver i form av vitaminer och näringsämnen, utom C-vitaminer. Vi brukar därför säga att om man äter två ägg varje dag och tar ett glas färskpressad apelsinjuice till, så har man fått i sig det man behöver. Tyvärr undviker många att äta ägg därför att de är rädda för kolesterolmyten. Dock visar drygt 30 års forskning att du tryggt kan äta ägg utan att det påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdom. (om du inte har ett sjukdomstillstånd där din läkare har gett dig andra rekommendationer gällande kosten). Det finns inga begränsningar för hur mycket ägg man bör äta. En frisk vuxen person som äter en sund kost i övrigt, kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer. För personer med diabetes kan en viss återhållsamhet vara bra. (Svenska Äggs hemsida) Om ägg är ett fantastiskt livsmedel så är svenska ägg ännu bättre. Här följer 4 skäl till att välja svenska ägg. SVENSKA ÄGG ÄR SALMONELLAFRIA. Det innebär att du kan äta äggen råa eller halvkokta utan risk för att bli sjuk. Salmonellafria ägg är resultatet av många års framgångsrikt arbetet med att säkerställa en god hygien och kontroll genom hela produktionskedjan. Mer än 20% av alla ägg inom EU bär på salmonella av den sort som kan orsaka allvarlig magsjukdom. Därför rekommenderar de flesta EU-länder sina medborgare att alltid koka eller genomsteka äggen noggrant. SVENSKA HÖNOR LEVER UNDER GODA FÖRHÅLLANDEN. Sverige har världens mest ambitiösa djurskyddslagstiftning, som bygger på att djuren i så stor utsträckning som möjligt ska kunna få utlopp för sina naturliga beteenden. I Sverige har alla värphöns tillgång till sittpinne, rede och ströbad, vilket är minimikravet för god djurvälfärd. Ca 60% av hönsen i Sverige går fritt i stora stallar och ca 10% av hönsen är ekologiskt uppfödda. Övriga bor i moderna burar anpassade efter hönans naturliga beteende och behov. Majoriteten av alla höns inom EU har inte möjlighet att få utlopp för sina viktigaste behov, så som att lägga ägg i rede, ströbada fjäderdräkten och sova på sittpinne. I Sverige är även sk näbbtrimning förbjuden. Alla ägg är stämplade med en kod, som visar produktionsland, produktionsform och produktionsplats.

10 VÅRA ÄGG SVENSKA HÖNS FÅR INGA SYNTETISKA TILLSATSER I FODRET. Fodret till svenska värphöns innehåller inte antibiotika, hormoner eller syntetiska färgämnen. Har du tänkt på att ägg från många andra europeiska länder ofta har en intensivt färgad gula? Det beror på att inblandning av syntetiska färgämnen i hönsfoder är tillåtet i de flesta EU länder. Svenskt hönsfoder är dessutom värmebehandlat för att hålla högsta möjliga hygienstandard genom hela produktionskedjan. Självklart förekommer heller ingen genmanipulation av fodret som ges till hönan. SVENSKA ÄGG BIDRAR TILL ETT ÖPPET LANDSKAP. Svenska höns får ett foder som till största delen består av svenskodlad spannmål. Svensk äggproduktion bidrar därmed till öppna landskap. På så vis skapas också viktiga arbetstillfällen, vilket är en förutsättning för en levande landsbygd.

11 KONSUMENTPRODUKTER KONSUMENT PRODUKTER Varje dag är en äggdag! Ägg är en fantastisk produkt som du med fördel kan äta flera stycken varje dag. Till frukost, lunch och middag såväl till vardags som vid festligare tillfällen. Vi på Kronägg erbjuder idag ägg i alla möjliga storlekar, produktionsformer och förpackningar. Vi utvecklar kontinuerligt sortimentet för att göra våra ägg tillgängliga för konsumenternas olika behov. Det som är gemensamt är att alla ägg är svenska och garanterat fria från salmonella. Och att det står Kronägg på dem förstås!

12 KONSUMENTPRODUKTER PREMIUM EKOÄGG, 6-, 10- OCH 15-PACK Äggen produceras enligt Kravs regler vilket säkerställer att hönsen får utlopp för sina naturliga behov och beteenden, och ges möjlighet att vistas ute och att äta ekologiskt foder. ROSA BANDET, 10-PACK Lanseringen av ÄGG SOM GÖR SKILLNAD är en del av vår medvetna satsning på att bidra till samhällsnyttan. Vi upplever kopplingen mellan Rosa Bandet, kvinnor och ägg som mycket stark. För varje såld förpackning går 1 kr till cancerfondens rosa bandet kampanj. BRISÄGG, 6-PACK För att stödja och bidra till BRIS viktiga arbete för barns rättigheter har vi på Kronägg tagit fram en speciell förpackning. För varje såld BRISförpackning erhåller BRIS 50 öre av Kronägg. TILLFÄLLIGA SPECIALSORTIMENT XTRA STORA, 10-PACK Våra Xtra Stora Ägg är lite exklusiva då ägg i den här storleken endast finns i begränsad mängd. Xtra Stora Kronägg passar utmärkt för dig som vill ha något extra till frukostbordet eller varför inte en god omelett. JULÄGG, PÅSKÄGG, SOMMARÄGG 10-PACK Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är ett välkänt varumärke för de flesta konsumenter. Sedan starten har många stora designepoker passerat revy och vi vill därför gärna uppmärksamma några av dessa genom en serie tidstypiska förpackningar. RETROÄGG, 10-PACK Först ut i handeln var denna fräscha förpackning som är en hyllning till det färgglada 70-talet! ART DECO, 10-PACK Art Deco, som direkt översatt från franskan betyder dekorativ konst, blev nyskapande under slutet av 1920 med sin linjära symmetri som hämtade sin inspiration med ursprung från Aztekerna och från det antika Egypten. GULDGULA, 10-PACK Kommer från frigående höns inomhus som lägger goda ägg med extra färg på gulan. Hönsen äter ett vegetabiliskt foder som är berikat med naturligt algmjöl, astaxanthin. Algmjölet innehåller kraftfulla antioxidanter som hjälper till att skydda kroppens celler mot s.k. fria radikaler. GÅRDSÄGG, 10-PACK Läckert bruna ägg som kommer från frigående höns inomhus. Dess brunvärpande hönor äter ett väl sammansatt vegetabiliskt foder. OMEGA 3, 6-PACK Ägg som innehåller extra mängd av Omega-3. Ett ägg innehåller motsvarande ca. 15 % av dagsbehovet av Omega-3 fettsyra enligt EU:s rekommendation. Omega ägget innehåller även Omega-6 fettsyra. Hönsen äter ett vegetabiliskt foder, berikat med linfrö som är rikt på Omega-3 fettsyra. JUBILEUMSÄGG, 10-PACK Lagom till Kronäggs 80 års jubileum (12 sept 2012) tog vi fram en exklusiv förpackning som inspirerar och synliggör vår långa närvaro i den svenska familjens kylskåp. ÄGGPRODUKTER Nya tider och trender skyndar på utvecklingen mot mer specialiserade och lättanvända livsmedel. Vi på Kronägg vill förenkla och höja glädjen i matlagningen och har därför tagit fram nya, smidiga produkter. Sedan en tid tillbaka erbjuder vi ägg utan skal i flytande form. De finns i dunkar i lagom storlekar för ett stort eller litet hushåll. Du kan välja mellan endast äggvita, äggula eller en blandning av dessa. FLYTANDE ÄGG FLYTANDE VITA FLYTANDE GULA 1KG

13 KONSUMENTPRODUKTER BASSORTIMENT INREDD BUR, 6-PACK INREDD BUR, 18-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 6-PACK INREDD BUR, 20-PACK INREDD BUR, 12-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 20-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 12-PACK INREDD BUR, 15-PACK FRIGÅENDE HÖNS INOMHUS, 15-PACK

14 FOODSERVICE PRODUKTER FOODSERVICE PRODUKTER I vårt proffssortiment hittar du ägg i alla möjliga former. Vanliga skalägg, ägg i flytande form, ägg i pulverform, frysta, kokta, skalade ägg och mycket mer. Vårt sortiment spar både tid och pengar och är specialanpassat för dig som jobbar inom hotell, restaurang & storhushåll.

15 FOODSERVICE PRODUKTER FOODSERVICE PRODUKTER KYLDA FLYTANDE PRODUKTER KYLDA FLYTANDE PRODUKTER FLYTANDE ÄGG användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. HELÄGG B.I.B användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KG - ARTNR 809. FLYTANDE VITA användas till: Proteindrinkar, maränger, biskvier och desserter. EKO - HELÄGG KRAV B.I.B* användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. Ej lagerförd vara. Beställningsvara. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KG - ARTNR 808. * B.I.B - Bag in box FLYTANDE GULA användas till: Bearnaisesås, bakverk, majonnäs, desserter. 1 KG - ARTNR (1 KG x 6) 5 KG - ARTNR KYLDA PRODUKTER KOKTA SKALADE ÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 4 KG - ARTNR (1 x 4 KG) FLYTANDE ÄGGRÖRA användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 5 KG - ARTNR KOKTA SKALADE ÄGG A.K.M* användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 4.5 KG - ARTNR (3 x 1.5 KG) * A.K.M - Atmosfärkontrollerad miljö

16 FOODSERVICE PRODUKTER FRYSTA PRODUKTER LÖSVIKTSÄGG LÅNGÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. LÖSVIKTSÄGG KRAV 120 ST ARTNR (4X30 ST) 3 KG - ARTNR (10st X 300 G) SKIVADE LÅNGÄGG användas till: Julbord, frukost, smörgåsbord och garnering. 3 KG - ARTNR (10st X 300 G) LÖSVIKTSÄGG INREDD BUR 120 ST ARTNR (4x30 ST) 240 ST ARTNR (8x30 ST) FRYSTA PRODUKTER TÄRNADE ÄGG/SALLADSÄGG användas till: Smörgåstårta, gubbröra, sallad och garnering. 10 KG - ARTNR (1 x 10 KG) 6-PACK, KRAV ARTNR HELÄGG EKO användas till: Äggröra, matlagning, pajer och pannkakor. 1 KG - ARTNR (6 x 1 KG) 15-PACK, KRAV ARTNR VÅFFELSMET Med den färdiga våffelsmeten är det enklare att göra egna, frasiga och otroligt goda våfflor. 2.5 KG - ARTNR (4 X 2.5 KG)

17 VI PÅ KRONÄGG KONTAKT VÄXEL: Telefon: , Fax: BENGT GÖRAN ANDERSSON DIVISIONSCHEF Telefon: Mail: MARTINA NILSSON FOODSERVICE/AVRÄKNING Telefon: Mail: PER-ERIK JOHANSSON PRODUKTIONSCHEF Telefon: Mail: MARIE ZACHRISSON SÄLJ Telefon: Mail: MARCUS LINDSTRÖM FÖRSÄLJNINGSCHEF Telefon: Mail: STIG GESTERLING SÄLJ Telefon: Mail: CLAES BJÖRKLUND PRODUCENT OCH LOGISTIKCHEF Telefon: Mail: TOMMY MOLNAR FOODSERVICE Telefon: Mail: ROSE MARIE JANSSON EKONOMICHEF Telefon: Mail: PELLE MATTSSON SÄLJARE DVH, Syd/Väst/Sydost Telefon: Mail: ANNA KULLBERG KUNDSERVICEANSVARIG Telefon: Mail: Sandra Ahlstrand Säljare DVH, Sthlm/Ost/Sydost/Småland Telefon: Mail: ANNETTE NILSSON KUNDSERVICE/ EKONOMIASISENT Telefon: Mail:

18 kronagg.se CLOUDMARKETING.SE

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt

Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt Kronägg såg dagens ljus redan 1932 och är fortfarande ett av de ledande företagen inom äggsektorn i landet. Mycket har hänt sedan starten och vårt mål är att fortsätta utvecklas även de kommande 80 åren.

Läs mer

Kronfågel DELi. Svensk kyckling. - framtidens mat. Succé för. i både stora och små kök! ÅhusStrand - reportage Höstens mässturné - möten med kvalitet!

Kronfågel DELi. Svensk kyckling. - framtidens mat. Succé för. i både stora och små kök! ÅhusStrand - reportage Höstens mässturné - möten med kvalitet! EN TIDNING OM MAT OCH INSPIRATION FRÅN LANTMÄNNEN KRONFÅGEL NR 3 2010 Succé för Kronfågel DELi i både stora och små kök! läckra kycklingrecept Stor receptbilaga! Svensk kyckling - framtidens mat ÅhusStrand

Läs mer

Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR-rapport 2010/2011

Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR-rapport 2010/2011 Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR-rapport 2010/2011 inledning Vårt ansvar för mat, miljö och människor Procordia är ett av Sveriges ledande livsmedelsföretag. Vi säger att vi har Sveriges godaste

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år

Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år Hur möter branscherna eko-boomen? Ekologiskt lantbruk har kollat läget inför nästa år Efter en valhänt inledning har nu allt fler företag på allvar börjat arbeta med sitt ekologiska sortiment. Framför

Läs mer

MAT FÖR MEDVETNA NOVEMBER 2006

MAT FÖR MEDVETNA NOVEMBER 2006 HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET MAT FÖR MEDVETNA NOVEMBER 2006 Nyttig mat från Rosendals Trädgård i Stockholm. FOTO: STEFAN CALLERT MEDFÖLJER SOM TEMATIDNING I SVENSKA DAGBLADET NOVEMBER

Läs mer

Hönan eller ägget. En genomlysning av äggindustrin

Hönan eller ägget. En genomlysning av äggindustrin Hönan eller ägget En genomlysning av äggindustrin Hönan eller ägget En genomlysning av äggindustrin av Lena Lindström Recept av Gabriella Terneborg Djurens Rätt Box 2005 125 02 Älvsjö www.djurensratt.se

Läs mer

Kronfågel DELi. Kycklinguppfödare. nu i tre läckra smaker! En dag med inspiration Tävling, vinn knivset! en livsstil nära djur och natur

Kronfågel DELi. Kycklinguppfödare. nu i tre läckra smaker! En dag med inspiration Tävling, vinn knivset! en livsstil nära djur och natur EN TIDNING OM MAT OCH INSPIRATION FRÅN LANTMÄNNEN KRONFÅGEL NR 1 2011 Kronfågel DELi nu i tre läckra smaker! läckra kycklingrecept Kycklinguppfödare en livsstil nära djur och natur En dag med inspiration

Läs mer

Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR 2011/12

Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR 2011/12 Mat, miljö & människor Vårt ansvar CSR 2011/12 Procordia Food 2012 Form: Fikon Design AB Text Caroline Alesmark Foto Kennet Ruona, sid 2-3, 8, 9, 16, 19, 23, 25, 36, Helén Knutsson, omslagsbild, sid 21,

Läs mer

Carina Sonesson, mjölkbonde Stockamöllan. Årsredovisning 2009

Carina Sonesson, mjölkbonde Stockamöllan. Årsredovisning 2009 Carina Sonesson, mjölkbonde Stockamöllan Årsredovisning 29 Året som gått 4 VD har ordet 6 Våra produkter 8 Våra mejerier 14 Personal 16 Miljö 18 Ordföranden har ordet 22 Medlemmar 24 Skånemejerier under

Läs mer

Ät S.M.A.R.T. ett utbildningsmaterial om maten, hälsan och miljön

Ät S.M.A.R.T. ett utbildningsmaterial om maten, hälsan och miljön S.M.A.R.T. Ät S.M.A.R.T. ett utbildningsmaterial om maten, hälsan och miljön Inledning........................................................... 1 Grundpaket översikt.....................................................

Läs mer

Kostenheten. Maten nyckeln till en bättre framtid

Kostenheten. Maten nyckeln till en bättre framtid Kostenheten Maten nyckeln till en bättre framtid n INNEHÅLL Innehåll Maten som kan rädda Östersjön! 4 Så jobbar vi med maten i Södertälje 8 Recept: Östersjövänlig mat 11 Viktiga årtal 16 Vanliga frågor

Läs mer

HÅLLBAR MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL NATURLIGTVIS EKO!

HÅLLBAR MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL NATURLIGTVIS EKO! HÅLLBAR MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL NATURLIGTVIS EKO! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 2-3 HÅLLBAR UTVECKLING GENOM HÅLLBAR KONSUMTION 4-5 MATENS PÅVERKAN PÅ KLIMATET 6 KLIMATSMART MAT ÄR MER GRÖNT

Läs mer

Abba GoBlue. Fiskerapport 2011

Abba GoBlue. Fiskerapport 2011 Abba GoBlue Fiskerapport 2011 Abba GoBlue Abba Seafoods historia är ett med havets. I 170 år har vi levt i dess absoluta närhet. Därför vet vi att havets villkor ständigt förändras och att vi måste förändras

Läs mer

SÅ MÅR DJUREN SOM GER OSS VÅR MAT. En guide för den medvetne konsumenten

SÅ MÅR DJUREN SOM GER OSS VÅR MAT. En guide för den medvetne konsumenten SÅ MÅR DJUREN SOM GER OSS VÅR MAT En guide för den medvetne konsumenten 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att handla djurvänligt 3 Stora skillnader mellan djurskyddslagar 4 Mat som märks och inte märks 6 Nötkött

Läs mer

GothiaTek. Garanten för världsledande kvalitet på svenskt snus

GothiaTek. Garanten för världsledande kvalitet på svenskt snus GothiaTek Garanten för världsledande kvalitet på svenskt snus hur snus blev svenskt Det vi idag uppfattar som typiskt svenskt snus har en lång tradition på över 200 år. Dagens moderna snus du hittar i

Läs mer

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg

Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter. Nyttiga fakta om ägg & näring. Fakta om ägg från Svenska Ägg Ägg är smart mat! 1 ägg är mer än 4 morötter Nyttiga fakta om ägg & näring Fakta om ägg från Svenska Ägg Förord Den här skriftens titel Ett ägg är mer än fyra morötter är ett sätt att säga att ägg är mer

Läs mer

Klimatsmarta restauranger. Tips och lyckade koncept

Klimatsmarta restauranger. Tips och lyckade koncept Klimatsmarta restauranger Tips och lyckade koncept Innehållsförteckning sid Vi vill stödja förändring 1 Mat och klimat 2 Vad är ekologiska livsmedel? 3 Hållbar ekonomi 4 Goda exempel 5-10 Lär dig mer!

Läs mer

ALLA ÄLSKAR ALBA SID 8

ALLA ÄLSKAR ALBA SID 8 ALLA ÄLSKAR ALBA SID 8 MODERN PRODUKTION MED HÖG KVALITET I FOKUS SID 4 OMTALAD DRESSING HAR GJORT FEIROZ I BLÅSENHUS TILL EN POPULÄR RESTAURANG SID10 Ekerödsrasten, en av Sveriges sju bästa vägkrogar

Läs mer

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4

KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4 Vi ser till att skillnaden märks KRAV-aktuellt N Y H E T S B R E V T I L L F Ö R E TA G A N S L U T N A T I L L K R A V O K T O B E R - 2 0 0 4 Foto: Daniel Wester De KRAV-märkta räkorna har landats KRAV

Läs mer

Välsmakande nyheter i Laholm

Välsmakande nyheter i Laholm EN TIDNING OM MAT OCH INSPIRATION FRÅN LANTMÄNNEN KRONFÅGEL NR 2 2013 Full cirkus på Junibacken Välsmakande nyheter i Laholm Från tanke till tallrik produktvecklarens vardag blir aldrig tråkig NYA recept!

Läs mer

Köttkonsumtionens miljöpåverkan Maja Wiberger

Köttkonsumtionens miljöpåverkan Maja Wiberger Institutionen för kost- och idrottsvetenskap Köttkonsumtionens miljöpåverkan Maja Wiberger Kandidatuppsats 15 hp Restaurangmanagerprogrammet 180 hp Handledare: Kerstin Bergström Examinator: Monica Petersson

Läs mer

Guide till förfrågningsunderlag

Guide till förfrågningsunderlag Guide till förfrågningsunderlag INLEDNING Vi vill hjälpa dig I Guide till förfrågningsunderlag vill vi hjälpa och vägleda dig som arbetar med upphandlingar, offerter och förfrågningar inom livsmedel. Vår

Läs mer

1993 Första spadtaget (Film)

1993 Första spadtaget (Film) 1993 Första spadtaget (Film) 14 års arbete för ett hållbart samhälle. Så började det... Det var 1994, tretton år sen nu, som vi började med hållbarhetsarbetet på Scandic. Kalle, du var med oss redan då.

Läs mer

Vårt år längs vägarna

Vårt år längs vägarna Vårt år längs vägarna Hållbarhetsredovisning 2013/14 E85 D 95 Välkommen! INNEHÅLL Året i korthet 4 Våra viktigaste nyckeltal 5 Framtidens station 6 Våra drivmedel 14 Vår kund bilisten 20 Affären 24 GRI

Läs mer

Hållbarhetsredovisning 2013

Hållbarhetsredovisning 2013 Hållbarhetsredovisning 2013 Innehållsförteckning Vår hållbarhetsredovisning 2013... 2 VDns ord Hållbarhetstänkande lönar sig... 3 Året som gått... 4 Om Skånemejerier... 5 Våra produkter... 8 Nya smaker

Läs mer

Hemlagat och från grunden Maten i centrum på Junibacken. Samtal minskar svinnet i skolan. i örebro kommun. Rätten till god och näringsriktig

Hemlagat och från grunden Maten i centrum på Junibacken. Samtal minskar svinnet i skolan. i örebro kommun. Rätten till god och näringsriktig Rätten till god och näringsriktig mat Rättvis mat, vad är det? i örebro kommun Hemlagat och från grunden Maten i centrum på Junibacken Samtal minskar svinnet i skolan 1 hälften av spannmålen blir foder

Läs mer

mat, klimat och ekologi

mat, klimat och ekologi mat, klimat och ekologi i restaurang & storhushåll Naturligtvis! Innehållsförteckning sid inledning 1 Hållbar utveckling genom minskad konsumtion 2-3 Matens klimatpåverkan 4-5 Ekologiskt till vilken nytta?

Läs mer

Milko satsar på KRAV

Milko satsar på KRAV med siktet på en hållbar utveckling EN TTI IDNING UTTGI IVEN AV LLUDVI IKA KOMMUNS REFFERENSGRUPP FFÖR KOSTT OCH EKOLLOGI ISKA VAROR GRUNDAD 2006 NR 10 MARS 2008 Milko satsar på KRAV Milko satte år 2006

Läs mer

Servicehandel. Mycket korv säljer mer! Time Strängnäs anpassar öppettiden efter tågpendlarna

Servicehandel. Mycket korv säljer mer! Time Strängnäs anpassar öppettiden efter tågpendlarna en tidning från menigo om vår servicehandel vintern 2013/2014 Servicehandel Mycket korv säljer mer! Bo bussar kunder till sin butik Nostalgi & modernt drar folk till Laxå Så räddade byborna butiken i Mjällom

Läs mer