Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk"

Transkript

1 Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Anna Eriksson, rektor, Nynäshamns kompetenscentrum

2 Innehållsförteckning Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning i svenska som andraspråk... 1 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län... 3 Utgångspunkter... 4 Grundläggande och gymnasialvuxenutbildning i svenska som andraspråk, Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA)... 5 Organisation och personal... 5 Utvärderingsperiod... 6 Intervjupersoner... 6 Lektionsbesök... 6 Elever, utbud och resultat... 7 Avbrott... 8 Kunskaper, utveckling och lärande... 9 Sammanfattande bedömning... 9 Styrkor Utvecklingsområden Rekommendationer Bedömning och betygsättning Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Styrning, ledning och kvalitetsarbete Sammanfattande bedömning Styrkor Utvecklingsområden Sammanfattande intryck (19)

3 Gemensam utvärdering av vuxenutbildningen i Stockholms län År 2008 träffades en överenskommelse mellan Stockholms läns 26 kommuner om att skapa en vuxenutbildningsregion i länet. Till överenskommelsen togs en handlingsplan fram där målsättningarna i överenskommelsen konkretiserades och ett antal delmål presenterades. Bakgrunden till överenskommelsen är den konstanta föränderligheten i villkoren och förutsättningarna för vuxenutbildningen. Vuxenutbildningens roll som överskridande olika politikområden gör samverkan mellan kommuner och aktörer inom och mellan kommuner viktig. Genom samverkan kan kvalitet och effektivitet i vuxenutbildningen förbättras vilket i sin tur kan stärka regionens konkurrenskraft. Utgångspunkter och syfte är den enskilde individens behov och förutsättningar som tillsammans med arbetsmarknadens efterfrågan, kompetenskrav och det livslånga och flexibla lärandet ska styra utbud och planering. Med utgångspunkt i överenskommelsen om en vuxenutbildningsregion har avtal kring gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning (grundläggande och gymnasial) slutits mellan Botkyrka kommun och övriga 25 kommuner i länet. Tanken är att samordna utvärderingen av vuxenutbildningen så att varje kommun inte ska behöva arbeta isolerat. Att en extern part genomför utvärderingarna kompletterar anordnarnas eget kvalitetsarbete, stödjer huvudmannens uppföljning och ger studerande ett bättre underlag för att välja utbildningsanordnare. Syftet är att uppnå en högre kvalitet och måluppfyllelse hos utbildningsanordnarna. Därför läggs stor vikt vid kvalitetsutvecklingsaspekten jämte den granskande aspekten i den gemensamma utvärderingen. Samarbetet leds av en styrgrupp, genomförs av arbetsgrupper och beslutas politiskt inom KSL, Kommunförbundet Stockholms län, samt i respektive kommun. För samarbetskommunernas räkning är en samordnare för utvärderingarna anställd vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Botkyrka kommun. Från 2016 övertogs samordningsansvaret från Botkyrka kommun till konsultföretaget Priolys AB. Samordnaren har huvudansvaret för planering, genomförande och uppföljning av utvärderingarna men har till sin hjälp medbedömare (rektor) från samarbetskommunerna. Samtliga anordnare av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska utvärderas under avtalsperioden (19)

4 Utgångspunkter Utgångspunkterna för den gemensamma utvärderingen av kvaliteten i Stockholm län tas i de författningar som styr utbildningsväsendet. För vuxenutbildningens vidkommande gäller skollagen (SFS 2010:800) och andra lagar, förordning om vuxenutbildning (SFS 2011:1108) och läroplan för vuxenutbildningen Lvux 12 (SKOLFS 2012:101). Utvärderingen görs också utifrån de riktlinjer som finns för olika delar av verksamheten (allmänna råd och riktlinjer) samt utifrån beprövad erfarenhet och aktuell forskning. De områden som ligger i fokus för utvärderingen hämtas från läroplanen enligt Avtal om gemensam utvärdering av kvaliteten i Stockholms läns vuxenutbildning: Kunskaper, utveckling och lärande Bedömning och betygssättning Styrning, ledning och kvalitetsarbete Till de ovan nämnda områdena läggs också de delar av läroplanen som belyser vuxenutbildningens värdegrund: Normer och värden Elevernas inflytande och delaktighet Syftet med utvärderingen är kortfattat att främja vuxnas lärande och öka måluppfyllelsen. Verksamheterna utvärderas och stöds genom att vi: granskar måluppfyllelsen utifrån nationella styrdokument kontrollerar att nationella riktlinjer följs granskar hur anordnarna utvärderar sin egen verksamhet ger förslag på utvecklingsområden 4 (19)

5 Grundläggande och gymnasialvuxenutbildning i svenska som andraspråk, Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) Organisation och personal Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) startade 2001 i Stockholms stad och är i huvudsak en SFI-skola. SIFA erbjuder grundläggande kurser i svenska som andraspråk på nivå 2 och 3 och gymnasiala kurser i svenska som andraspråk (nivå 1-3). SIFA erbjuder också tre intensivutbildningar i svenska för personer med en utländsk akademisk utbildning: intensivsvenska för pedagoger (SFP); intensivsvenska för ekonomer, jurister och andra samhällsvetare (SVEJ); samt intensivsvenska för ingenjörer (SFINX). Det är endast kurserna i svenska som andraspråk, på grundläggande och gymnasial nivå, som har har varit föremål för utvärderingen, inte SFI- kurserna. SIFA är en del av Svenska för yrkesutbildade i Stockholms län (Sfx), som ger elever möjlighet att läsa intensivsvenska inom ett flertal yrken. Flertalet av dessa yrken kräver inte en akademisk examen 1. Kommunförbundet i Stockholms län har tagit fram en avsiktsförklaring med Sfx som ger elever rätt att utbilda sig i Sfx-studier med interkommunal ersättning. I normalfallet är det en möjlighet, men inte en skyldighet för eleven att dennas hemkommun betalar interkommunal ersättning för vuxenutbildning i en annan kommun. Intensivsvenska för pedagoger (SFP) är en intensivutbildning i svenska där eleverna studerar tillsammans med andra pedagoger. Utbildningen är yrkesinriktad och gymnasial. På de yrkesinriktade kurserna studeras bland annat yrkestermer inom lärar/pedagogområdet samt skolans organisation, styrdokument och betygssystem. Eleverna ges även möjlighet till en komparativ ansats genom att jämföra olika länders skolsystem. På gymnasiekurserna har eleverna en orienteringskurs om den svenska skolan samt dess värdegrund, yrkesrollen samt olika perspektiv på kunskap och lärande. Utbildningen ges i samverkan med lärarutbildningen på Stockholms universitet. Intensivsvenska för ekonomer, jurister och andra samhällsvetare (SVEJ) har ett liknande upplägg som för pedagoger, men under orienteringskurserna, dvs. de kurser som eleverna studerar utöver språkkurserna läser eleverna: Företagsekonomi och affärsjuridik med kommunikation i arbetslivet. Utbildningen ges i samverkan med fackförbundet JUSEK, som bedriver en mentorsprogram för dessa yrkesgrupper. Deltagande i JUSEK:s mentorsprogram innebär att eleven får veta mer om det svenska yrkeslivet och eventuellt besöka mentors arbetsplats. 1 Svenska för bussförare, Svenska för företagare, Svenska för hantverkare, Svenska för lastbilsförare, Svenska för medicinsk personal (akademisk examen krävs), Svenska för programmerare. 5 (19)

6 Intensivsvenska för ingenjörer (SFINX) samverkar med Kungl. Tekniska Högskolan (KTH) och har ett mentorsprogram tillsammans med fackförbundet Sveriges ingenjörer. På KTH kan eleven läsa en yrkesorienterad kurs parallellt med studierna på SIFA. Av totalt fem kurser på grundläggande och gymnasial vuxenutbildningsnivå har eleverna möjlighet att läsa grundläggande kurs nivå två och tre på distans. Genomsnittlig klasstorlek är för grundläggande kurser cirka elever och för gymnasiala kurser cirka 18. Vi har besökt SIFA som har sina lokaler i Åsö utbildningscenter, som är centralt belägget vid Skanstull i Stockholm, Blekingegatan 55. Skolledare för SIFA är Roswitha Rieder (rektor) och Metta Stiernstedt (utbildningsledare). Antalet lärare uppgick 2016 till totalt 11 stycken, som undervisar på någon kurs inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning. Det blir omräknat cirka 5,6 heltidstjänster. Enheten har inga timanställda, men viss personal är visstidsanställda. 70% av lärarna (inklusive SFI-undervisningen) är behöriga SFI-lärare och har lärarlegitimation för SFI eller lärarexamen och minst 60 hp i svenska som andraspråk. De flesta lärare i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har pedagogisk examen och är ämnesbehöriga för de kurser som de undervisar på. Två saknar däremot full behörighet för att kunna sätta betyg. Därutöver finns tre personal som arbetar med administration och studie- och yrkesvägledning. Utvärderingsperiod Stockholms intensivsvenska för akademiker utvärderades under totalt fem dagar, varav två dagar platsbesök: april, Intervjupersoner Vid besöken genomfördes intervjuer enligt nedan: Skolledare Roswitha Rieder (i två omgångar). Sex elever som läser svenska som andraspråk nivå 1-2. Sex elever som läser svenska som andraspråk nivå 3. Två lärare (Johan och Sanna) som i huvudsak undervisar i svenska som andraspråk på gymnasienivå. En lärare (David) som i huvudsak undervisar i svenska som andraspråk på distans. Två lärare (Maria och Hans) som undervisar i svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Studie- och yrkesvägledare Ingrid Svensson. Lektionsbesök Utöver intervjuer gjordes ett antal besök under lektioner. Vi besökte svenska som andraspråk nivå 1 och 2. Antalet lektionspass uppgår till cirka 15 timmar på grundläggande nivå (inklusive 3 yrkestimmar) och 12 timmar på gymnasienivå (inklusive 3 yrkestimmar). 6 (19)

7 Svenska som andraspråk 3 har nio timmars schemalagd undervisning i veckan (inga yrkestimmar). Kurserna ges i huvudsak under nio veckor. Lärarnas totala undervisningstid uppgår till 16 timmar i veckan för kurser på grundläggande nivå och 15 timmar för gymnasienivå. Elever, utbud och resultat Det totala antalet kursdeltagare på de olika grundläggande- och gymnasiala kurserna under verksamhetsåret uppgick till cirka 220 unika elever. Eleverna har totalt studerat på fem olika kurser. Andelen elever på grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning som har annat modersmål än svenska uppgår till 100%. Andelen godkända elever varierar mellan kurserna. I tabellerna nedan redovisas de kurser som gavs under verksamhetsåret samt hur stor andel av kursdeltagarna som nådde minst betyget E i respektive kurs. Grundläggande- och gymnasiala kurser: Vårterminen 2015 Grundläggande kurser Antal Andel kursdeltagare godkända (%) Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Summa % Gymnasiala kurser Antal Andel kursdeltagare godkända (%) Svenska som andraspråk 1, period % Svenska som andraspråk 1, period % Svenska som andraspråk 1, period % Svenska som andraspråk 2, period % Svenska som andraspråk 2, period % Svenska som andraspråk 2, period % Svenska som andraspråk 3, period % Svenska som andraspråk 3, period % Svenska som andraspråk 3, period % Summa % 7 (19)

8 Höstterminen 2015 Grundläggande kurser Antal Andel kursdeltagare godkända (%) Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Svenska som andraspråk nivå % Summa % Gymnasiala kurser Antal Andel kursdeltagare godkända (%) Svenska som andraspråk 1, period % Svenska som andraspråk 1, period % Svenska som andraspråk 2, period % Svenska som andraspråk 2, period % Svenska som andraspråk 3, period % Svenska som andraspråk 3, period % Summa % Kurserna på grundläggande nivå höstterminen 2015 har lägre genomströmning än för de övriga redovisade, men det är svårt att utläsa några systematiska skillnader mellan olika kurser och perioder. Dock finns de två kurser som ligger på under 70% genomströmning båda på grundläggande nivå. Avbrott SIFA antar enbart akademiker till utbildningarna och många av dem arbetar eller studerar på högskola samtidigt som de läser på SIFA. 95% av eleverna på SIFA klarar lägst betyget E under 600 timmar. Av dessa 95 % är det 54% som har betyget C eller högre. Vi noterar att det är en hög andel elever som erhåller ett högt betyg (C eller högre). Skälen till detta är förmodligen att eleverna är mycket motiverade att klara studierna. Dessutom förbereder flera av utbildningarna eleverna för vidarestudier på universitet och högskola och då behöver eleverna höga betyg för att bli antagna. 8 (19)

9 Kunskaper, utveckling och lärande Under detta område granskar vi hur verksamheten förmår att leva upp till skollagens skrivningar om att alla elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. För vuxenutbildningen gäller också att eleverna ska ges sådana kunskaper så att de kan delta i samhälls-, vardags- och arbetsliv och utbildningen ska också möjliggöra fortsatta studier. Har den pedagogiska personalen höga förväntningar på eleverna och möts de som individer och utifrån de behov och förutsättningar de har? Arbetar skolan med olika kunskapsformer och får eleverna möjlighet att tillämpa sina kunskaper? Tas elevernas tidigare kunskaper och erfarenheter tillvara? Upprättas individuella studieplaner därefter och får eleverna möjlighet till tillfredsställande studie- och yrkesvägledning? Görs utbildningen till en god miljö för utveckling och lärande? Det är exempel på frågor vi ställer under detta utvärderingsområde. Sammanfattande bedömning Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA) är i huvudsak en SFI-skola som erbjuder tre utbildningsprogram: intensivsvenska för pedagoger (SFP), intensivsvenska för ekonomer, jurister och andra samhällsvetare (SVEJ), intensivsvenska för ingenjörer (SFINX) samt grundläggande kurser i svenska som andraspråk på nivå 2 och 3 och gymnasiala kurser i svenska som andraspråk (nivå 1-3). Kurserna omfattar nio veckor, och är utifrån det omfattande kunskapsinnehåll som eleverna ska tillgodogöra sig, synnerligen intensiva. Själva undervisningen genomförs på sju veckor och de två återstående veckorna används till examination och återkoppling. Kurserna omfattar varierande undervisningsformer och eleverna får mycket undervisningstid per vecka (15 h för de grundläggande kurserna och 12 h för de gymnasiala kurserna förutom svenska som andraspråk 3 som har 9 timmars undervisning i veckan). Det skapar goda förutsättningar för lärandet. Det sker fem kursstarter per verksamhetsår, med fem veckors uppehåll i juli, samt två veckor under jul och nyår. Vår bedömning är att SIFA skapar en god lärandemiljö för eleverna. Eleverna ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och för sin personliga utveckling. Lärarna har höga krav på elevernas kunskapsresultat och ett tydligt framarbetat utbildningsinnehåll för kursernas innehåll. Eleverna är välmotiverade och ställer höga krav på sina egna prestationer. Eleverna är mycket nöjda med den undervisning de får av lärarna. Antalet elever i varje kurs är cirka 20-25, men vi noterade också att vissa kurser hade så många som 44 elever. Det är, enligt vår mening, svårt att individualisera undervisningen i tillräcklig utsträckning med ett så stort antal elever. Vi har förstått att detta var en engångshändelse, men är ändå lite oroade över dessa elevers möjlighet att interagera i klassrumssituationen. 9 (19)

10 Vårt intryck är att undervisningen i yrkestimmarna (3 per vecka) kan utvecklas med bättre struktur och tydligare innehåll. Detta har kollegiet redan identifierat och det pågår ett arbete om att åtgärda yrkestimmarnas innehåll med en konkret kursplan, på liknande sätt som finns för kurserna i svenska som andraspråk. I Swecos enkätundersökning får SIFA ett högt värde (4.4) på området lärande och ligger därmed i den högsta percentilen av undersökta utbildningsanordnare. Det som oroar oss en smula är att utbildningarnas uppläggning inte ger någon möjlighet till återhämtning mellan kurserna, vare sig för elever eller lärare. SIFA använder Moodel som lärplattform, och enligt vår bedömning fungerar den mycket väl. All kursdokumentation finns inlagd i Moodel och eleverna kan förbereda sig inför varje lektion: om dess innehåll och vilka moment som ingår. Moodel används (förutom för distansundervisningen) inte som ett kommunikationsverktyg eleverna emellan, eller emellan eleverna och lärarna. Däremot ordnar eleverna ofta egna digitala kommunikationskanaler, t.ex. via Facebook. Vissa av eleverna på SIFA arbetar samtidigt som de studerar vilket är vanligt inom vuxenutbildningen. Men förhållandevis många elever på SIFA läser kurserna på heltid. Skälet till det kan vara att andelen distansundervisning är liten i relation till dagkurserna och att eleverna på SIFA vill läsa kurserna dagtid för få mycket lärarledd undervisning. Vår bedömning är att det är lyckosamt att eleverna tydligt önskar läsa kurserna på dagtid för att klara av det intensiva kursupplägget. Karaktären på språkstudier är att de innehåller ett stort antal färdighetstränande moment och de lämpar sig därför bäst som dagkurser, som omfattar mycket interaktion mellan lärare och elever. Det går visserligen att bedriva högkvalitativ språkundervisning på distans, men det ställer stora krav på lärarnas förmåga att återkoppla till eleverna och elevernas egen motivation behöver vara hög för att tillgodogöra sig kursinnehållet. SIFA har inlett ett arbete med att även erbjuda högkvalitativ språkundervisning på distans. Arbetet är i begynnelsefasen, men vi noterade flera goda ansatser till ett intressant koncept där en av lärarna utvecklat en digital plattform för språkstudier som med fördel kan användas hos andra utbildningsanordnare som erbjuder språkundervisning. Det kan dock finnas skäl att i samband med det vidareutveckla lärplattformen Moodels kommunikativa delar, för att underlätta kommunikationen mellan lärare och elever. I Swecos enkätundersökning uppger endast 54% av eleverna på SIFA att de har en individuell studieplan, vilket är det lägsta värdet av samtliga undersökta utbildningsanordnare. Vår bedömning är att SIFA:s elever idag saknar individuella studieplaner, vilket skollagen ställer krav på. Utbildningsanordnaren har en plan för vilka kurser eleverna ska läsa, men den uppfyller inte skollagen. Detta är något som vi menar går att förändra genom att se till att eleverna har individuella studieplaner och t.ex. använda de mallar för individuella studieplaner som finns på Skolverkets hemsida. De flesta lärare som arbetar på SIFA är behöriga för de kurser de undervisar i. Två saknar dock behörighet att sätta betyg på samtliga nivåer. Överlag är lärarna på SIFA mycket erfarna 10 (19)

11 när det gäller att utbilda elever i svenska som andraspråk. Lärarna har semestertjänster och en undervisningsskyldighet motsvarande 16 timmar per vecka för grundläggande och 15 timmar per vecka för gymnasiala kurser. Enligt vår bedömning är detta tämligen lågt, i synnerhet i jämförelse med andra utbildningsanordnarna som kan ha timmars undervisningstid per vecka. Det finns en förstelärare anställd, vilken bland annat arbetar med att vidareutveckla kurserna pedagogiskt. Under 2015 och 2016 har fokusområdet varit bedömning och betygsättning. Underlaget för förstelärarens fokusområden togs gemensamt fram i kollegiet och sedan lystes tjänsten ut för alla att söka. Vi tycker att det är ett mycket spännande och intressant tillvägagångssätt att låta kollegiet delta i utformningen av förstelärartjänsten och sedan ge alla möjlighet att söka den. SIFA har inget pågående arbete för elever i behov av särskilt stöd. Det finns dock extra kollektiv skrivtid och taltid motsvarande fyra timmar totalt (två av varje) per vecka. SIFA saknar speciallärare/pedagog, men en av lärarna är utbildad speciallärare. Denna har dock inga särskilda arbetsuppgifter, eller nedsättning i tjänsten, för att arbeta med elever i behov av särskilt stöd. Vår bedömning är att detta är ett utvecklingsområde för utbildningsanordnaren. Vi noterar att ingen elev hade ett dokumenterat behov av särskilt stöd. Vi är dock av den åsikten att det framledes är viktigt att SIFA arbetar proaktivt med att se över huruvida någon elev har särskilda behov och sedan säkerställa att elever som behöver särskilt stöd också får det. Ett sätt kan vara att ge läraren med speciallärarkompetens ett särskilt uppdrag att arbeta med elever med särskilda behov. Antalet avbrott på utbildningarna hos SIFA är lågt. Kursen svenska som andraspråk 3 på grundläggande nivå höstterminen 2015 har dock lägre genomströmning än övriga kurser (63%). Det vore önskvärt att SIFA gjorde uppföljningsanalyser om skälen till varför eleverna väljer att avbryta studierna i de kurser som har låg genomströmning. Den fysiska studiemiljön på SIFA kan utvecklas. Lokalerna är utspridda över flera våningar och det finns inga särskilda utrymmen som eleverna kan nyttja för grupparbeten, eller ett fik för bl.a. social samvaro. Det positiva är det centrala läget vid Skanstull. Det finns en studie- och yrkesvägledare anställd på heltid. Hennes uppgifter är i huvudsak att informera eleverna om CSN samt att hantera den manuella antagningen av eleverna. Det förekommer också ett vägledande arbete, men det har kommit lite i skymundan, eftersom eleverna redan har en god bild av sina framtida yrkesval. I Swecos enkätundersökning uppger 27% av eleverna att de har träffat en studie- och yrkesvägledare. Vi ser gärna att studie- och yrkesvägledaren involveras i elevernas lärandeprocess. En idé kan vara att SYV kan ansvara för någon yrkestimme, genom utveckla kommunikationen med universitet och högskolor om det svenska systemet för högre utbildning. Detta var något som eleverna efterfrågade. 11 (19)

12 Styrkor Utvärderingen visar sammanfattningsvis att SIFA har ett antal styrkor avseende kunskaper, utveckling och lärande: Ett mycket kompetent och erfaret lärarkollegium med hög språklig kompetens. Eleverna får tillgång till mycket lärarledd undervisningstid, samt stöd i form av fyra timmars extra språkundervisning i muntlig och skriftlig framställning per vecka????, för dem som så önskar. SIFA har ett välfungerande kursinnehåll för att erbjuda en intensiv språkundervisning för målgruppen utländska akademiker. Att kombinera högkvalitativa språkstudier med yrkestimmar inom respektive yrkesgrupp är en mycket bra metod för att få utländska akademiker väl förberedda för relevant sysselsättning, utifrån tidigare yrkeserfarenheter. Eleverna tar stort eget ansvar för sin egen språkutveckling och är motiverade att lägga ner den tid som erfordras för att genomgå en intensiv utbildning. Lärplattformen Moodel används konsekvent för elevernas kunskapsutveckling genom att all aktuellt studiematerial finns publicerad på lärplattformen. Det är få elever som avbryter studierna. Utvecklingsområden Utvärderingen visar att SIFA har ett antal utvecklingsområden: Utred om det är möjligt att utveckla kursstrukturen så att det finns tid för återhämtning mellan kurserna. Ett förslag kan vara att även erbjuda sommarkurser. Det vore önskvärt att studie- och yrkesvägledaren involveras i elevernas lärandeprocess, exempelvis i någon av yrkestimmarna. SIFA:s lokaler är i behov av en uppfräschning och eleverna bör ha möjlighet till studierum för t.ex. grupparbeten. När det gäller distansutbildningen bör SIFA utveckla användningen av lärplattformen Moodels kommunikativa del. 12 (19)

13 Rekommendationer Utvärderingen visar att SIFA är i behov av förändring avseende: SIFA är i behov av förändring inom området individuella studieplaner. Idag saknas stipulerade studieplaner för en stor andel av eleverna. Mallar för individuella studieplaner finns hos Skolverket. Utbildningsanordnaren är i behov av förändring för att kunna möta elever i behov av särskilt stöd. Detta kan t.ex. göras genom att den utbildade specialläraren får ett särskilt uppdrag att arbeta med att ge särskilt stöd. 13 (19)

14 Bedömning och betygsättning Vad gäller området Bedömning och betygsättning granskar vi om anordnaren sätter betyg enligt vad författningarna anger, om eleverna får möjlighet att genomgå prövning i olika kurser samt om elevernas kunskaper och kompetens i aktuella fall blir validerade. Det är viktigt att eleverna har blivit informerade om och känner till vilka mål och kunskapskrav som gäller för ett ämne, en kurs och för ett visst arbetsområde och på vilka grunder bedömningen och betygsättningen sker. Eleverna måste kunna bedöma sina studieresultat och utvecklingsbehov i förhållande till kraven för utbildningen. För det krävs en kontinuerlig feedback från läraren i undervisningssituationen, en formativ bedömningspraktik. Läraren ska utnyttja all tillgänglig information om elevens kunskaper i förhållande till de nationella kunskapskrav som finns för respektive kurs och utifrån dessa krav allsidigt utvärdera varje elevs kunskaper. Bedömningarna ska alltså vara av skilda slag och eleverna ska ges möjligheter att visa sina kunskaper på olika sätt. Att lärarna på olika sätt dokumenterar elevernas kunskapsutveckling blir därför centralt. För att effektiva och ändamålsenliga rutiner för bedömningen ska uppkomma är det viktigt att läraren planerar sin undervisning och att det finns utrymme för samplanering. Skolverket skriver i sina allmänna råd om bedömning och betygssättning att läraren bör tydliggöra vilka delar av ämnets syfte som undervisningen i det aktuella arbetsområdet ska inriktas mot och utifrån det avgöra hur det centrala innehållet ska kombineras och behandlas så att eleverna ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt i förhållande till kunskapskraven. Sammanfattande bedömning Vår bedömning är att bedömning och betygssättning utförs på ett välfungerande sätt. Det finns klart uppsatta kursmål och betygskriterier, som harmonierar med kursmålen i särskilda matriser för varje kurs. I samtliga kurser där nationella prov tillämpas används dessa som ett betygsunderlag. I lärplattformen Moodel finns kurserna dokumenterade, vilken alla elever har tillgång till. Examinationen är varierad och eleverna blir prövade i såväl muntlig som skriftlig framställning. I bedömningen av elevernas kunskapsnivåer använder SIFA en medbedömare för att säkerställa kvaliteten i examinationen. Försteläraren har tillsammans med kollegiet arbetat med att få en likvärdighet i bedömning och betygssättning och i det sammanhanget samarbetade SIFA med Åsö gymnasium. Lärarna dokumenterar elevernas kunskapsutveckling och arbetar formativt med bedömning av elevernas lärande. SIFA har förhållandevis många elever som får betyget C eller högre (54%). Det tycker vi är positivt och 14 (19)

15 visar på elevernas höga motivation och lärarnas pedagogiska skicklighet. Vi noterade dock att inget systematiskt arbete med validering av elevernas tidigare kunskaper sker. Styrkor Utvärderingen visar att SIFA har ett antal styrkor avseende bedömning och betygssättning: Examinationen är varierad och SIFA upprätthåller en hög kvalitet i att bedöma elevernas kunskaper. Många elever har höga ambitioner med sina studier och detta visar sig tydligt i betygsättningen där många får höga betyg, genom bra provresultat. Det finns ett systematiskt arbete med sambedömning av elevernas kunskaper för att öka rättssäkerheten i bedömningsarbetet. Lärarkollegiet är erfarna pedagoger, med gedigen erfarenhet av bedömning och betygssättning. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att SIFA har ett utvecklingsområde: Vi fick ingen klar bild av hur valideringsarbetet går till för att säkerställa att eleverna kan nyttja redan vunna kunskaper. Detta är aktuellt för yrkeskurserna och vi ser gärna att SIFA tydliggör hur eleverna kan validera sina kunskaper. 15 (19)

16 Styrning, ledning och kvalitetsarbete Inom detta utvärderingsområde tittar vi på hur anordnaren arbetar med att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen som skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen anger. Finns rutiner för hur arbetet ska bedrivas och följs rutinerna upp och analyseras? Hur dokumenteras, sammanställs och analyseras resultaten? Skapas en bild för hur förutsättningarna och genomförandet av utbildningen påverkat måluppfyllelsen och mynnar analysen ut i att utvecklingsområden identifieras och beslut om insatser tas? I vilken utsträckning medverkar lärare, övrig personal och elever det systematiska kvalitetsarbetet? Har personalen förutsättningar och kompetens för detta arbete och finns arenor där lärare och pedagogisk ledning kan diskutera och arbeta med kvalitetsutvecklingsfrågor? Det är några av de frågor vi ställer under området Styrning, ledning och kvalitetsarbete. För att verksamheten ska utvecklas kvalitativt förutsätts pedagogisk ledning av vuxenutbildningen och lärarnas professionella ansvarstagande. Detta kräver förutom att verksamheten ständigt prövas och att resultaten följs upp och utvärderas dessutom att nya metoder prövas, utvecklas och utvärderas (Lvux12). Sammanfattande bedömning SIFA har en fungerande styrning och ledning samt ett fungerande kvalitetsarbete. Det senare kan dock utvecklas. Kvalitetsarbetet följer ett årshjul, som innehåller ett antal schemalagda aktiviteter: åtta pedagogiska träffar, 11 arbetsplatsträffar, fem överlämnandekonferenser och två möten med studeranderådet. SIFA använder verktyget KOLL för att följa upp lärarnas kompetens och en gång per år genomförs en medarbetarenkät. Detta är positivt, men det finns vissa inslag i kvalitetsarbetet som vi anser kan utvecklas. Det sker ingen systematisk analys av varför eleverna väljer att avbryta utbildningen. För att bättre involvera lärarna i det systematiska kvalitetsarbetet behöver de planerade pedagogiska utvecklingsdagarna också fastställas tidigt under året. Vi ser också att det finns ett behov av att arbeta mer systematiskt med lärarnas individuella kompetensutveckling som komplement till det kollektiva pedagogiska utvecklingsarbetet. Det vore utvecklande om lärarna kunde delta i flera externa nätverk i regionen, t.ex. förstelärarnätverken, andra utbildningsanordnare som erbjuder svenska som andraspråk, samt svenska som andraspråkutbildning på distans. SIFA har ett studeranderåd, men det har visat sig svårt att få eleverna delaktiga i det pågående kvalitetsarbetet. Det visar sig också i Swecos enkätundersökning: där SIFA får värdet 3.93, vilket är jämförelsevis lågt i jämförelse med övriga utbildningsanordnare i regionen. Att studeranderådet sammanträder i samband med en gemensam lunch kan vara ett sätt att öka intresset för studeranderådet. 16 (19)

17 Kursvärderingar sker skriftligt efter varje kurs. Utbildningsanordnaren överväger att även införa ytterligare ett kursuppföljningstillfälle, efter ungefär halva kurstiden för att fånga upp eventuella frågetecken och synpunkter. Det anser vi vara en bra åtgärd. Det skulle också kunna innebära att elevernas motivation att fylla i kursvärderingar ökar. Ett bra sätt att skapa engagemang för elevernas del i kvalitetsarbetet är att arbeta systematiskt med återkoppling. Om kurserna t.ex. inleds med att eleverna får en redogörelse för vilka åtgärder som vidtagits baserat på det förra kursvärderingstillfället, så känner de att deras åsikter uppskattas och kommer till användning. 17 (19)

18 Styrkor Utvärderingen visar att SIFA har ett antal styrkor avseende styrning, ledning och kvalitetsarbete: Överlämnandekonferenser är ett bra verktyg för att följa upp eleverna mellan nivåerna. Kollegiet fungerar mycket bra som arena för pedagogisk utveckling. Utvecklingsområden Utvärderingen har visat att SIFA har ett antal utvecklingsområden: Ledningen bör avsätta tid för lärarnas individuella kompetensutveckling. Öka elevernas engagemang i kvalitetsarbetet. Utbildningsledningen bör genomföra uppföljningsanalyser av elevernas avbrott från kurserna med låg genomströmning. 18 (19)

19 Sammanfattande intryck Under två dagar (13-14/4 2016) genomfördes ett platsbesök på SIFA där vi genomförde strukturerade gruppintervjuer samt deltagande observation av ett urval lektioner. Vi har också tagit del av den dokumentation som utbildningsanordnaren skickat till oss inför platsbesöket. Vårt samlade intryck är att verksamheten fungerar tillfredställande, med i huvudsak en väl fungerande verksamhet. Det finns ett flertal positiva exempel som är värda att lyfta fram: hög och jämn nivå på kunskapskraven, eleverna tar stort eget ansvar för sitt eget lärande, mycket hög lärarkompetens, strukturerat kursinnehåll och tydligt bedömningsarbete av elevernas kunskaper. Vi noterar också ett antal utvecklingsområden. Bland annat anser vi att SIFA bör utreda elevernas avbrott, utveckla elevernas engagemang i kvalitetsarbetet, se över valideringsarbetet och fortsätta utveckla användningen av lärplattformen i samband med en eventuell expansion av distansutbildningen. Är ett utvecklingsområde av mer allvarlig karaktär blir den föremål för en rekommendation. I vår bedömning finns det två områden där SIFA är i behov av förändring och det gäller att upprätta korrekta individuella studieplaner för samtliga elever samt förbättra arbetet med elever i behov av särskilt stöd. Dessa två områden behöver förbättras. Det är angeläget att SIFA tar ett helhetsgrepp om hur arbetet med individuella studieplaner och arbetet med elever i behov av särskilt stöd kan utvecklas framgent. Det är enligt vår mening önskvärt att utbildningsledningen reflekterar över dessa rekommendationer samt föreslår möjliga åtgärdsförslag som svarar mot rekommendationerna. Det är eftersträvansvärt att denna rapport kommuniceras med de berörda så de får en återkoppling av det stora engagemang de lagt ner på utvärderingen. 19 (19)

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Lärgården utbildning AB utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Maryam Barkardehi, rektor vuxentubildningen i Sigtuna kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-01 Yrkesplugget AB i Bromma utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Natalia Gura, rektor vuxenutbildningen i Solna stad Innehållsförteckning

Läs mer

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum

Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Mall för kvalitétsrapport: Lärcentrum Rektor. Nämnd: Bildningsnämnden Senast reviderat: 2015-12-14 2 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av skolan, t.ex. text från Om skolan på er hemsida.

Läs mer

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-06-10 Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Innehållsförteckning Moa Lärcentrum i Huddinge utvärdering av gymnasial vuxenutbildning...

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg

Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg 2015-04-23 Uppföljning av Svensk vård- och kompetensutvecklings yrkesutbildningar inom vård och omsorg Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Natalia Gura, rektor för vuxenutbildningen,

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut Utbildningsnämnden Lidingö kommun lidingo.stad@lidingo.se Rektor Eva-Lotta Arenander Lidingö vuxenutbildning eva-lotta.arenander@lidingo.se 2012-09-12 Dnr 43-2011:4845 Beslut för vuxenutbildning

Läs mer

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen

Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Handlingsplan 2013 Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Verksamhetsområde Denna handlingsplan

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Höganäs kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Höganäs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5765 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (6) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Arbetsmarknadsförvaltningen SFI Stockholm. Perioden 28 juli juni Anordnare Stockholms Intensivsvenska för akademiker, SIFA

Arbetsmarknadsförvaltningen SFI Stockholm. Perioden 28 juli juni Anordnare Stockholms Intensivsvenska för akademiker, SIFA Anvisningar Sida 1 (11) 2016-01-28 Perioden 28 juli 2014 30 juni 2015 Anordnare Stockholms Intensivsvenska för akademiker, SIFA Skolenhet Skolenhet: SIFA Huvudman för utbildningen: Stockholms stad Studievägar:

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Kvalitetsrapport 2012-2013 Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013. Andel som studerar kvällstid: 15 % 0 % Antal sfi-lärare 19

Kvalitetsrapport 2012-2013 Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013. Andel som studerar kvällstid: 15 % 0 % Antal sfi-lärare 19 Kvalitetsrapport Perioden 30 juli 2012 28 juli 2013 ANORDNARE Stockholms stad SKOLENHET Skolenhet: SFI Västerort i Tensta Huvudman för utbildningen: Stockholms stad Studievägar: Sfi 1, Sfi 2, Sfi 3 Andel

Läs mer

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde

Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Specifika auktorisationsvillkor Villkor specifika för respektive auktorisationsområde Kommunal vuxenutbildning i Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Innehåll 1 Sammanfattning av auktorisationsområden

Läs mer

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-05-12 Medlearn utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Stefan Quas, rektor vuxenutbildningen i Upplands Väsby kommun Innehållsförteckning Medlearn

Läs mer

Vuxenutbildning 2016 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux

Vuxenutbildning 2016 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux Vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vux Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma

Läs mer

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 Folkuniversitetet - utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Leif Östfeldt, rektor för vuxenutbildningen i Värmdö kommun 2014-02-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5976 Åtvidabergs kommun kommun@atvidaberg.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Åtvidabergs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (7) Skolinspektionens

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN

BILDNINGSFÖRVALTNINGENS VISION FÖR VUXENUTBILDNINGEN 1 Brett utbildningsutbud för individuell kompetensutvecklingsbehov Samverkan med näringslivet och andra myndigheter En god arbetsmiljö med behöriga lärare och hög kvalité AVESTA KOMMUN Vuxenutbildningen

Läs mer

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan

Bedömning och betygssättning. - Allmänna råd för gymnasieskolan Bedömning och betygssättning - Allmänna råd för gymnasieskolan Allmänt om bedömning och betygssättning Betygssättning är myndighetsutövning som kräver en rättssäker hantering Beslut måste grundas på dokumentation

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Rapport 2013 ABF Komvux Stockholm - utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Lars-Erik Sporrong, rektor för vuxenutbildningen i

Läs mer

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun 2014-05-07 Rapport från återbesök i vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektor för komvux, Salems kommun Gemensam utvärdering

Läs mer

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna

Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna Skolinspektionen 401-2014:5647 Bodens kommun kommunen@boden.se Rektorn vid särskild utbildning för vuxna helena.m.hansson@boden.se Beslut efter uppföljning av särskild utbildning för vuxna efter riktad

Läs mer

Sfx Svenska för yrkesutbildade. En rakare väg till ditt yrke i Sverige för dig som läser Sfi och har erfarenhet/utbildning från annat land

Sfx Svenska för yrkesutbildade. En rakare väg till ditt yrke i Sverige för dig som läser Sfi och har erfarenhet/utbildning från annat land Sfx Svenska för yrkesutbildade En rakare väg till ditt yrke i Sverige för dig som läser Sfi och har erfarenhet/utbildning från annat land SFX ÄR Svenska för yrkesutbildade. Alla folkbokförda i Stockholms

Läs mer

Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Komvux Värmdö utvärdering av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Eva-Lotta Arenander rektor vuxentubildningen, Lidingö kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Ne# Dnr 43-2017:5424 Stenungsunds kommun kommun@stenungsund.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Stenungsunds kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Dnr 43-2017:5424 2 (7) s beslut

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-24 Sigtuna kommun sigtuna.kommun@sigtuna.se Rektorn vid vuxenutbildningen lasse.sporrong@sigtuna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Sigtuna kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning

Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Rapport 2015 Didaktus - utvärdering av gymnasial yrkesutbildning Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Patrik Marinilli, bitr. rektor för vuxenutbildningen, Upplands-Bro kommun 2015-05-03

Läs mer

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015

Handlingsplan Vuxenutbildningen 2015 1 [17] -01-13 Handlingsplan Vuxenutbildningen Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 2 [17] -01-13 Handlingsplan

Läs mer

Bilaga 1. Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" (5)

Bilaga 1. Bilaga till Stöd för nulägesanalys (5) 1 (5) Bilaga till "Stöd för nulägesanalys" I de riktade insatserna för nyanländas lärande ska en nulägesanalys av de olika skolformernas verksamhet (förskoleklass, fritidshem, grundskola och motsvarande

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Strängnäs kommun kommun@strangnas.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping 2(8) Tillsyn i Strängnäs kommun Skolinspektionen har

Läs mer

Kursplanen i engelska

Kursplanen i engelska I Lvux12, avsnitt 1. Vuxenutbildningens uppdrag och värdegrund står det att hänsyn ska tas till de enskilda elevernas olika förutsättningar, behov och kunskapsnivå samt att vuxenutbildningen ska ta till

Läs mer

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun

Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Rapport 2013 Utvärdering av den grundläggande och gymnasiala vuxenutbildningen i Upplands-Bro kommun Samordnare: Lind Fredrik, Botkyrka kommun Medbedömare: Marianne Hedmar, rektorför vuxenutbildningen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Täby kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under HT 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Nyckelknippan Förskole AB Org.nr. 556478-7397 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nyckelskolan belägen i Södertälje kommun , Beslut 2(8) Uppföljning av tillsyn i Nyckelskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2016:11365 Kastellskolan Org.nr. 888000-8365 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Kastellskolan i Härnösands kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Huvudman för Rönnenskolan Rektor vid Rönnenskolan

Beslut. Skolinspektionen. Beslut. Huvudman för Rönnenskolan Rektor vid Rönnenskolan Beslut Huvudman för Rönnenskolan helena.plantin@malmo.se 2018-01-18 Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Rönnenskolan jenny.strand@malmo.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10526 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43 2016:10526 2(10)

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR NTI, El och El-automation Möte med ledning 101201

Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR NTI, El och El-automation Möte med ledning 101201 Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR NTI, El och El-automation Möte med ledning 101201 Utbildningarna är granskade av Kungsbacka kommun, Inger Karlsson Dahlström och Lena Modin Granskningsmötet

Läs mer

Vuxenutbildning 2017 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux

Vuxenutbildning 2017 Grundläggande och gymnasial vux SIFA Stockholms intensivsvenska vux Vuxenutbildning Grundläggande och gymnasial vux Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014

Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014 Systematiskt kvalitetsarbete för Hermods Vuxenutbildning i Avesta För perioden september 2012 till den 30 april 2014 30 juni 2014 1 Hermods har utbildat Sverige i 116 år. Över 4 miljoner svenskar har fått

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2018:6691 Markaryds kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Markaryds kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning

Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning 1 (5) Regelbunden tillsyn av huvudman vuxenutbildning Bedömningsunderlag Skolform: Vuxenutbildning Översikt över innehåll 1. Förutsättningar för utbildningen inom vuxenutbildningen 2. Utveckling av utbildningen

Läs mer

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning

Beslut avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5795 Nyköpings kommun kommun@nykoping.se avseende huvudmannens ansvarstagande för vuxenutbildning efter tillsyn i Nyköpings kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege

Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege 1 Förslag på Riktlinjer för validering inom Vård- och omsorgscollege Inledning Vad är validering? Validering definieras och beskrivs i lagtext på följande sätt. Skollag (2010:800) 20 kap. Kommunal vuxenutbildning.

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:5988 Östersunds kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2(7) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem v Beslut Skolinspektionen 2014-11-12 Stiftelsen Islamiska skolan in fo@islamiskaskolan.com Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Islamiska skolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box

Läs mer

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015

Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Kvalitetsrapport vuxenutbildning 2015 Birgittaskolan SFI Ola Nilsson HUVUDMANNENS ANSVAR FÖR VUXENUTBILDNINGENS KVALITETSARBETE Enligt skollagens 4 kap 3 ska varje huvudman inom skolväsendet systematiskt

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Säters kommun

Regelbunden tillsyn i Säters kommun Regelbunden tillsyn i Säters kommun Statens skolinspektion Granskning av kvalitet inom skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Tillsyn över det offentliga skolväsendet, den allmänna förskoleverksamheten

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Vuxenutbildningen 2015-01-23 INNEHÅLL Verksamhetschefen har ordet 5 Planen mot kränkande behandling och likabehandlingsplanen 6 Kunskaper 6 Utbildningsval Arbete och Samhälle 7 Bedömning

Läs mer

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens

Motion av Anna Manell och Benny Lindholm (båda L) om att ta tillvara nyanländas kompetens ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Davidsson Per (KLK) Niemelä Tuomo (AMF) Datum 2016-02-02 Rev 2016-04-04 Diarienummer AMN-2016-0108 Arbetsmarknadsnämnden Motion av Anna Manell och Benny Lindholm

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8149 Melleruds kommun kommun@mellerud.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Melleruds kommun 2(12) Ti syn av skolformerna inom vuxenutbildningen i Melleruds kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Redovisning av kvalitén på genomförd verksamhet inom Vuxenutbildningsenheten under läsåret 2011/2012. Granskningspunkterna är desamma som Skolinspektionens bedömningspunkter. Vuxenutbildningsenheten

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Antagen av Utbildningsnämnden 2015-11-03 87 reviderad år-mån-dag xx Innehållsförteckning INLEDNING... 3 STYRKEDJAN... 4 RUTIN...

Läs mer

Huvudman infoavittra.se Dnr :11435 Rektor vid Vittra Kronhusparken annika.rinnnanavittra.se. Beslut

Huvudman infoavittra.se Dnr :11435 Rektor vid Vittra Kronhusparken annika.rinnnanavittra.se. Beslut Beslut Huvudman 2018-01-23 infoavittra.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Vittra Kronhusparken annika.rinnnanavittra.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för en rättvis och

Läs mer

Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning

Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning 2016-04-01 Nynäshamns kompetenscentrum (NKC) utvärdering av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Cecilia Berglund, rektor vuxentubildningen

Läs mer

Årsrapport för avtalsåret

Årsrapport för avtalsåret 1 Till samtliga anordnare av kommunal vuxenutbildning inom Vux8 och Vux10 Årsrapport för avtalsåret 2013-2014 Nu kommer anvisningar till det underlag som ska belysa det systematiska kvalitetsarbetet och

Läs mer

Leda i utveckling och mot satta mål!

Leda i utveckling och mot satta mål! 2017-03-29 Leda i utveckling och mot satta mål! Louise Furness, 2017-03-29 Vem är jag? 2017-03-29 Louise Furness 1 Leker jag rektor? Leda i utveckling och mot satta mål! Säkra målen! Bibel för lärare och

Läs mer

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun Beslut Skolinspektionen 2014-04-04 Tyresö kommun utvecklmgsforvaltningen@tyreso.se Britt-Marie.Lundberg-Bjork@tvreso.se Rektorn för vuxenutbildningen Erik.Hamiier@tyreso.se Beslut vuxenutbild efter tillsyn

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-03-15 Botkyrka kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR

Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Granskningsmall för yrkesutbildningar upphandlade av GR Lokalvård, Academedia 17 maj 2010 Tre samtal genomfördes: 1. Margaretha Frimodig, verksamhetsansvarig 2. Siv Hultmark, administratör 3. Ann-Louise

Läs mer

Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning

Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning 2016-05-12 Consensum vuxenutbildning i Sollentuna utvärdering av gymnasial vuxenutbildning Samordnare: Joakim Palestro, Priolys AB Medbedömare: Knut Nygaard, rektor vuxenutbildningen i Norrtälje kommun

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola

Beslut Dnr : Huvudman Rektor vid Fruängens skola Beslut Huvudman kommunstyrelsen@stockholm.se Rektor vid Fruängens skola Margita.norberg@stockholm.se 2018-01-23 Dnr 400-2016:11435 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers arbete för

Läs mer

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar

Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar Rapport 2015 Lernia - utvärdering av grundläggande och gymnasiala teoretiska utbildningar -ut Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Carin Dahlin, rektor för vuxenutbildningen, Järfälla

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att ställa sig bakom yttrande Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2014-03-10 Tjänsteskrivelse Vår referens Katarina Falk Katarina.falk@malmo.se Uppföljning av tillsyn av Bellevue gymnasium Ärende 6 Dnr

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning %eis Skolinspektionen Dnr 43-2017:5390 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20

Läs mer

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun

Beslut för. efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen Filipstads kommun kommun@filipstad.se för NI1 xenutbilohnirg efter tillsyn i Filipstads kommun Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Telefon: 08-586 080

Läs mer

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning

Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning Nordmalings kommun Beslut efter uppföljning för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun 2(14) Uppföljning av tillsyn i Nordmalings kommun genomförde tillsyn av Nordmalings kommun under våren

Läs mer

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun

Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun 2015-06-17 Uppföljning av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning vid Centrum för livslångt lärande (C3L), Tyresö kommun Samordnare: Fredrik Lind, Botkyrka kommun Medbedömare: Elin Appel, tf. bitr.

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen SkolinspejcfciöM L 2014-09-11 Solna kommun kommunstyrelsen@solna. se vuxenutbildningen@solna.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Solna kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13

Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 måndag den 9 september 2013 1 (6) Kvalitetsanalys för Eductus läsåret 2012/13 Chef Beskrivning av anordnaren Christina Spjuth Academedia Eductus AB ingår i Academediakoncernen, Sveriges största utbildningsföretag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning

Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Antal kurser 19-09-02 Bildnings- och sociala utskottet Uppföljning, bildningsverksamheten enligt årsagendavuxenutbildning Ärendebeskrivning Som en del i det systematiska kvalitetsarbetet sker det i augusti

Läs mer

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012

Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj 2012 TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN UPPFÖLJNING SENHETEN SID 1 (6) 2012-08-24XX EXTERN UTVÄRDERARE LENA KAE V 08-508 33 977 MEDBEDÖMARE ANNA SUNDBOM Rapport från utvärdering av sfi Återbesök Omsorgslyftet 15 maj

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-03-07 Hedemora kommun Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Hedemora kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-23 Dnr 400-2011:6483 Huvudmannen för Jensen Uppsala Rektorn vid Jensen Uppsala Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av Jensen Uppsala i Uppsala kommun Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Kristinehamns kommun som huvudman för kommunal vuxenutbildning i egen regi ingår i denna granskning.

Kristinehamns kommun som huvudman för kommunal vuxenutbildning i egen regi ingår i denna granskning. Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-10-02 kommunenakristinehamn.se Dnr 400-2017:10217 Rektor robert.rahmnakristinehamn.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun

Beslut. efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet och individanpassning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i Åmåls kommun Skolinspektionen Beslut Företrädare för huvudmannen jan-erik samuelssonaamal.se 2018-10-18 Dnr 400-2017:10217 Rektor madeleine.hartmanaamal.se Beslut efter tematisk kvalitetsgranskning av flexibilitet

Läs mer

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner

Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Granskning av Miljövärdsutbildningen, NTI-skolan HT10-VT11 Granskningen utförd av Härryda Kommuns Vuxenutbildning, Staffan Uddenberg och Sofia Grebner Sammanfattning av granskningen: De studerande är positiva

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017

Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2016/2017 2016-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade områden läsåret 2016-2017... 3 Förväntansdokument... 5 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Skolinspektionen 2015-09-15 Ingridskolan AB Rektorn vid Ingridskolans grundskola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ingridskolans grundskola i Solna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet

Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå - en översyn för ökad individanpassning och effektivitet YTTRANDE 2013-10-08 Karin Sandwall Föreståndare Nationellt centrum för svenska som andraspråk Stockholms universitet Utbildningsdepartementet Yttrande över SOU 2013:20, Kommunal vuxenutbildning på grundläggande

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare

Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare 1 (5) 2013-01-22 Bilaga 2) Tillämpningsanvisningar för anordnare av kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare Sammanfattning Kommunfullmäktige har fastställt auktorisationsvillkor

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Kvalitetsredovisning Redovisning av kvalitén på genomförd verksamhet inom Vuxenutbildningsenheten under kalenderåret 2012 Granskningspunkterna är desamma som Skolinspektionens bedömningspunkter. Vuxenutbildningsenheten

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8221 Nordmalings kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun Tillsyn i Nordmalings kommun Beslut 2(15) Dnr 43-2014:8221 har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning en Stockholms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun 2(9) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016

Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 Kvalitetsplan Mellanvångsskolan läsåret 2015/2016 2015-08-14 Innehåll Kvalitetsplan... 2 Prioriterade område läsåret 2015-2016... 3 Förväntansdokument... 6 Kvalitetsuppföljning... 6 Kvalitetsplan Huvudman,

Läs mer

Huvudman kontaktcenteräonkoping.se Dnr :11435 Rektor vid Attarpsskolan Beslut

Huvudman kontaktcenteräonkoping.se Dnr :11435 Rektor vid Attarpsskolan Beslut rn i Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-03-06 kontaktcenteräonkoping.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Attarpsskolan annika.nordgren@jonkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer