Familjehem information från Oxelösunds kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Familjehem information från Oxelösunds kommun"

Transkript

1 Familjehem information från Oxelösunds kommun

2 2 Innehållsförteckning Att vara familjehem... 3 GENOMFÖRANDEPLAN... 3 UMGÄNGE... 3 FAMILJEHEMMETS UPPGIFT... 4 FAMILJEHEMMET FÅR INTE... 4 FAMILJEHEMMET HAR TYSTNADSPLIKT... 4 KONTAKT MED HANDLÄGGARE/UTBILDNING... 4 FOLKBOKFÖRING... 4 ÖVERVÄGANDE OCH OMPRÖVNING... 4 ATT SPARA FÖR BARNEN... 5 MEDICIN... 5 FAMILJEHEMSAKT... 5 I samband med att barnet flyttar in... 5 UTRUSTA RUMMET... 5 KOMPLETTERA KLÄDER... 5 Arvode... 6 STORLEKEN PÅ ARVODET... 6 SJUKPENNING- OCH PENSIONSGRUNDANDE... 6 A-KASSA OCH SEMESTER... 6 ARVODE ERSÄTTNINGEN REDOVISAS TILL SKATTEVERKET... 6 Omkostnadsersättning... 6 GRUNDKOSTNADER... 6 TILLÄGGSKOSTNADER... 7 OMKOSTNADSERSÄTTNINGEN REDOVISAS TILL SKATTEMYNDIGHETEN... 7 UTBETALNING AV ERSÄTTNING... 7 Ersättning från Försäkringskassan... 8 BARNBIDRAG... 8 STUDIEBIDRAG... 8 FLERBARNSTILLÄGG... 8 UNDERHÅLLSSTÖD... 8 TILLFÄLLIG FÖRÄLDRAPENNING... 8 FÖRÄLDRAPENNING... 8 BARNPENSION... 8 Försäkringar... 9 HEMFÖRSÄKRING... 9 BARNETS OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING... 9 FAMILJEHEMMETS FÖRSÄKRINGSSKYDD... 9 ÖVRIGA SAKSKADOR... 9 När barnet blir myndigt 9

3 3 Att vara familjehem Ett familjehem har ansvar för barnets vardagliga vård och fostran. Familjehemmet arbetar på uppdrag åt Vård- och omsorgsnämnden. Familjehemmet samarbetar med barnets föräldrar och barnets socialsekreterare och är en del av det tredelade föräldraskapet kring barnet. Familjehemssekreteraren är familjehemmets stöd. GENOMFÖRANDEPLAN Vid placering upprättar socialsekreteraren en genomförandeplan i samråd med barnets föräldrar, barnet och familjehemmet. Av planen ska det framgå vilka mål som gäller för placeringen och när och hur dessa skall följas upp. Vidare ska det framgå hur barnets olika behov ska tillgodoses när det gäller hälso- och sjukvård, förskola och skola. Det ska också framgå hur barnets kontakt med föräldrar och andra för barnet viktiga personer ska kunna tillgodoses. En genomförandeplan tydliggör ansvar och roller mellan familjehem, socialsekreterare, barnet, vårdnadshavaren samt i förekommande fall andra huvudmän. Inte minst viktigt är det att ta till vara föräldrarnas resurser under vårdtiden. Ambitionen är att skapa förutsättningar för att alla parter ska kunna bli delaktiga i vården. UMGÄNGE Ett barn ska enligt 6 kap.15 FB ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Av 14 första stycket LVU framgår också att socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar och vårdnadshavare så långt möjligt tillgodoses. Umgängesrätten utgår alltså från barnet. Socialnämnden har ansvar för att barnets eller den unges behov av umgänge med föräldrarna och andra viktiga personer tillgodoses. I vilka former och hur omfattande umgänget bör vara får bedömas från fall till fall och kan behöva variera över tid. En viktig uppgift för familjehemmet är att hjälpa barnet att genomföra den planering som gjorts upp. Det är också en viktig uppgift för familjehemmet att föräldrarna, utifrån sina förutsättningar, görs delaktiga och ges möjlighet att följa sitt barns utveckling.

4 4 FAMILJEHEMMETS UPPGIFT Familjehemmets uppgift är att ge barnet den vård och fostran föräldrar normalt ger sina barn. Oavsett om placeringen sker med eller utan vårdnadshavarens samtycke så överlämnas den dagliga omsorgen och det vardagliga beslutsfattandet till familjehemmet. Familjehemmet bestämmer om regler som gäller i hemmet t.ex. mat- och sovtider, fickpengar, läxläsning, fritidsaktiviteter. Familjehemmet sköter kontakter med förskola och skola, förebyggande hälsovård, sjukvård och tandvård. Familjehemmet skall informera socialsekreteraren om allt viktigt som händer med barnet och om viktiga förändringar i familjehemmet. FAMILJEHEMMET FÅR INTE Familjehemmet är inte vårdnadshavare och får därför inte fatta beslut i en rad frågor som rör barnet. Vid minsta tveksamhet skall socialsekreteraren tillfrågas. Exempel där familjehemmet inte kan besluta: Söka pass Sjukvård som inte är akut Söka barnpsykiatrisk behandling Tillåta barnet ta hål i öronen, tatuera eller pierca sig Välja skola Barnets kontakt med sina föräldrar och andra närstående Familjehemmet får inte utan vårdnadshavarens medgivande lägga upp bilder på barnet på internet. Detta är bara några exempel. En vägledning är att tänka om frågan rör vardagen om inte så kontakta socialsekreteraren för råd. FAMILJEHEMMET HAR TYSTNADSPLIKT Familjehem omfattas inte av sekretesslagstiftningen utan har ett avtal om tystnadsplikt med vård- och omsorgsnämnden. Detta innebär att familjehemmet skall vara försiktiga med de uppgifter de får om barnet och dess familj och inte föra dem vidare i onödan. Familjehemsföräldrarna kan liksom vanliga föräldrar diskutera barnet med t ex skolan. Är familjehemmet osäkert på om vissa uppgifter kan lämnas ut skall familjehemmet rådgöra med socialsekreteraren KONTAKT MED HANDLÄGGARE/UTBILDNING Socialsekreteraren är ansvarig för vården i familjehemmet och är den som håller kontakt med det placerade barnet och dess föräldrar. Familjehemssekreteraren har kontakt med familjehemsföräldrarna och ger dem råd och stöd när det behövs. Det är familjehemssekreteraren och administrativ handläggare som har hand om avtalet och den ekonomiska ersättningen. Sedan 1 januari 2013 är kommunerna skyldiga att erbjuda familjehem den utbildning de behöver för att utföra sitt uppdrag. Socialstyrelsens grundutbildning för nya familjehem Ett hem att växa i erbjuds i samverkan med övriga kommuner i Sörmland. FOLKBOKFÖRING Barn som är placerade i familjehem skall vara folkbokförda där om placeringen förväntas vara längre än sex månader. Barnets föräldrar gör en flyttningsanmälan och socialsekreterare kan vara behjälplig i detta. ÖVERVÄGANDE OCH OMPRÖVNING Övervägande innebär att handläggaren överlämnar en skriftlig rapport till vård- och omsorgsnämnden. I rapporten ska nämnden kunna följa hur vården utvecklats. Nämnden ska sedan bedöma om de förutsättningar som låg till grund för placeringen fortfarande gäller.

5 5 Övervägandet ger möjlighet för nämnden att göra ändringar i vården på så sätt att barnets bästa tillgodoses. Minst en gång var sjätte månad skall man ta ställning till om vården fortfarande behövs. Omprövning gäller den som vårdas med tvång enligt LVU och ska ske minst var sjätte månad. Syftet med omprövning är att nämnden ska pröva om vården kan upphöra eller övergå till en frivillig placering. Socialnämnden ska överväga frågan om vårdnadsöverflyttning när barn varit placerade i samma familjehem under tre år. ATT SPARA FÖR BARNEN Ibland vill familjehemsföräldrarna spara pengar för barnets räkning. Frågan uppkommer då vem som kan disponera dessa pengar. Ett barns vårdnadshavare ansvarar för att barnets pengar används på ett sätt som är till nytta för barnet. Detta gäller oavsett vem som har sparat pengarna och hur barnet har fått tillgång till dem. Det innebär att vårdnadshavare kan komma att använda barnets pengar. Skulle barnet avlida så är det föräldrarna som ärver barnet. De familjehemsföräldrar som vill spara till barnet gör det enklast i sitt eget namn. Familjehemsföräldrarna kan sedan ge barnet pengarna i gåva, exempelvis när barnet blir myndigt. MEDICIN Familjehemmet måste ha en fullmakt från vårdnadshavare för att få ta ut receptbelagd medicin till de placerade barnen. Blankett finns att få på apoteket eller så kan man ladda ner den på deras hemsida. För att fullmakten ska gälla i hela Sverige måste vårdnadshavarna följa med och visa legitimation vid inlämnandet av fullmakten. Alternativt om man kan lösa det med hjälp av socialsekreteraren. Högkostnadsskyddet gäller för alla barn i familjehemmet som är under 18 år. Dock måste man säga till på apoteket så att alla barn registreras på samma högkostnadsskydd. FAMILJEHEMSAKT I familjehemmets personakt skrivs samtal, brev och möten med vård- och omsorgsnämnden in. Här förvaras utredningar och avtal. Uppgifterna skyddas av sekretess. I samband med att barnet flyttar in Familjehemmet kan behöva utrusta det rum barnet skall bo i och ibland har barnet inte tillräckligt med kläder med sig. UTRUSTA RUMMET Många familjehem har redan före placeringen en viss möbelutrustning till barnets rum. Tillsammans med familjehemssekreteraren görs en bedömning vad som behöver kompletteras. Utrustningen kommer att tillhöra barnet. Normal komplettering och förnyelse som sedan behöver göras under placeringen bekostas av den löpande omkostnadsersättningen. KOMPLETTERA KLÄDER Vid placeringen skall barnet vara utrustat med kläder för aktuell årstid. Om barnet inte har tillräckligt med kläder beslutar Vård- och omsorgsnämnden om ersättning för att familjehemmet skall kunna inhandla det som fattas. Normal komplettering och förnyelse som sedan behöver göras under placeringen bekostas av den löpande omkostnadsersättningen.

6 6 Arvode Arvodet är en skattepliktig inkomst men familjehemsföräldern har ingen anställning utan är uppdragstagare. STORLEKEN PÅ ARVODET Storleken på arvodet beror på hur omfattande familjehemmets arbetsinsats bedöms vara. Oxelösunds kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) rekommendationer för hur arvoden beräknas. Arvodet följer inkomstutvecklingen i vård- och omsorgsyrken. Detta innebär att arvodet omräknas varje år med den procentsats som motsvarar den senast kända genomsnittliga löneökning för dessa yrkesgrupper. Utbetalning sker med automatik och gäller fr.o.m. januari varje år. SJUKPENNING- OCH PENSIONSGRUNDANDE Arvodet är både sjukpenning- och pensionsgrundande. Arvodet berättigar däremot inte till tjänstepension. Kommunen betalar inte ut sjuklön under de första 14 dagarna i en sjukperiod eftersom det inte föreligger ett anställningsförhållande. Vid sjukdom utges sjukpenning från Försäkringskassan. Familjehemmet skall därför sjukanmäla sig direkt till Försäkringskassan för att få sjukpenning. A-KASSA OCH SEMESTER Uppdraget berättigar inte till semesterlön eller semesterersättning och tiden som familjehem ligger inte till grund för rätt till ersättning från a-kassa. Arvodet redovisas som inkomst i deklarationen. ARVODE ERSÄTTNINGEN REDOVISAS TILL SKATTEVERKET Arvode ersättningen redovisas på kontrolluppgift till skattemyndigheten. Avdrag för preliminär skatt görs med 30 %. Om annan inkomst finns kan det behövas dras extra skatt. Kontakta Skatteverket för rådgivning och meddela oss därefter vilket belopp ni vill ha i avdrag som extra skatt. Omkostnadsersättning Omkostnadsersättningen skall täcka de kostnader familjehemmet har för sitt uppdrag. Omkostnadsersättningen består av grundkostnader och tilläggskostnader GRUNDKOSTNADER Grundkostnaden grundar sig på Konsumentverkets beräkningar för skäliga levnadskostnader. Det är alltså kostnader som alla barn har. På deras hemsida kan man se kostnaden för barn i olika åldrar: Matkostnader, alla måltider i hemmet Personlig hygien Kläder och skor Fritid och lek Mobiltelefon Försäkring Till detta kommer gemensamma hushållskostnader: Förbrukningsvaror Hemutrustning Media Hemförsäkring

7 7 Summorna är beräknade på årsbasis, det vill säga en månad kanske man har mer utgifter för t ex kläder, men en annan månad har man lägre utgifter. Familjehemmen har en ersättning som är lite högre än Konsumentverkets rekommendation. Eftersom Försäkringskassan kommer att utbetala barnbidraget/studiebidraget till familjehemmet gör kommunen ett avdrag som motsvarar detta belopp. TILLÄGGSKOSTNADER Till grundkostnaden, d.v.s. de kostnader som alla barn har, kommer kostnader speciellt för det placerade barnet. Dessa kostnader kallas för tilläggskostnader. Exempel på tilläggskostnader: Läkarvård, tandvård och glasögon Barntillsyn Semesterresor Kontakter med barnets föräldrar Andra kostnader som inte alla barn har Andra kostnader som är mer av engångskaraktär: Dator Cykel Mobiltelefon För samtliga tilläggskostnader gäller en särskild prövning som familjehemssekreterare gör i samråd med barnets socialsekreterare och enhetschef och i vissa fall är det Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott som beslutar. OMKOSTNADSERSÄTTNINGEN REDOVISAS TILL SKATTEVERKET Omkostnadsersättningen redovisas på kontrolluppgift till skattemyndigheten. Inga avdrag för preliminär skatt görs. Familjehemmet yrkar själva på avdrag för omkostnadsersättningen i självdeklarationen. Avdrag får göras för den ersättning som överstiger 5000 kronor och det görs under Avdrag-Tjänst, övriga utgifter. Omkostnadsersättningen är inte sjukpenningeller pensionsgrundande. UTBETALNING AV ERSÄTTNING Utbetalning av arvode och omkostnad görs innevarande månad. Ersättningen utbetalas den 26:e varje månad. Om den 26:e infaller på en helg betalas ersättningen ut närmast vardag innan helg. Oxelösunds kommun använder Sörmlands sparbank om du använder annan bank ta kontakt med din bank och meddela att du kommer att få ersättning ifrån Oxelösunds kommun genom Sörmlands sparbank och att du vill ha en koppling till din bank. Detta behöver bara göras vid första utbetalningen.

8 8 Ersättningar från försäkringskassan BARNBIDRAG Barnbidraget skall normalt utbetalas till familjehemmet. Barnbidrag utbetalas till och med det kvartal barnet fyller 16 år. STUDIEBIDRAG När ett barn fyllt 16 år ersätts barnbidraget med studiebidrag om barnet studerar och har tillräcklig närvaro i skolan. Studiebidraget betalas ut av Centrala studiestödsnämnden, CSN, månadsvis förutom juli och augusti månad. Studiebidrag betalas normalt ut tills barnet slutar gymnasiet. Fram till myndighetsdagen utbetalas studiebidraget till familjehemmet. Därefter får den unge själv sitt studiebidrag. FLERBARNSTILLÄGG Flerbarnstillägg betalas inte ut till familjehemsföräldrar. UNDERHÅLLSSTÖD Som familjehem har man inte rätt till underhållsstöd för det placerade barnet. TILLFÄLLIG FÖRÄLDRAPENNING Om ett barn blir sjukt kan familjehemsförälder få ersättning från Försäkringskassan för att vara hemma med barnet. Tillfällig föräldrapenning beräknas på familjehemsförälderns sjukpenninggrundandeinkomst och ersättningen är 80 % av denna. FÖRÄLDRAPENNING Föräldrapenning är den ersättning föräldrar får för att kunna vara hemma med sina små barn i stället för att arbeta. Familjehemsföräldrar kan inte få föräldrapenning. Den betalas bara ut till barnets föräldrar eller till särskilt förordnad vårdnadshavare som har vårdnaden om barnet. Föräldrapenning betalas också ut till den eller de som tar emot ett barn i syfte att adoptera det. När spädbarn placeras i familjehem ersätter vård- och omsorgsnämnden i stället den arbetsinkomst familjehemsföräldern förlorar. Familjehemsföräldrar har inte rätt till tjänstledighet på samma sätt som föräldrar har under barnets första år. BARNPENSION Barn har rätt till barnpension om den ena föräldern eller båda föräldrarna är avlidna. Barnpension betalas ut av Pensionsmyndigheten. Barnpension betalas inte ut till familjehemsföräldrarna. För att säkerställa att pensionen kommer det placerade barnet tillgodo är vård- och omsorgsnämnden skyldig att göra en anmälan till överförmyndaren. Överförmyndaren beslutar därefter hur barnets pengar och andra tillgångar skall placeras och får användas så att de kommer barnet tillgodo.

9 9 Försäkringar Det är viktigt att familjehemmet ser över sitt försäkringsskydd HEMFÖRSÄKRING Familjehemmet förbinder sig att ha en hemförsäkring. Det är viktigt att familjehemmet förvissar sig att också det placerade barnet omfattas av försäkringen. Det är försäkringstagaren som gör anmälan till försäkringsbolaget. Om barnet förorsakat skador som omfattas av hemförsäkringen ersätter Vård- och omsorgsnämnden familjehemmet för självrisken. BARNETS OLYCKSFALLSFÖRSÄKRING Alla barn som är placerade av Oxelösunds kommun är olycksfallsförsäkrade. Barnet har inte genom Vård- och omsorgsnämnden en sjukförsäkring. FAMILJEHEMMETS FÖRSÄKRINGSSKYDD Familjehemmet omfattas inte av kollektiva försäkringar avseende olycksfall och arbetsskada som gäller för anställda. Familjehemmet måste själv se över sitt försäkringsskydd och avgöra om det behöver kompletteras. ÖVRIGA SAKSKADOR Det är Vård- och omsorgsnämndens ambition att ersätta familjehemmet för de skador barnet orsakar. I första hand skall familjehemmets egna försäkringar täcka skadorna och Vård- och omsorgsnämnden kan ersätta eventuella självrisker. Kommunen har en ansvarsförsäkring som kan träda in om ingen försäkring täcker skadorna. Det blir detta försäkringsbolag som värderar uppkomna skador och tar ställning till om ersättning kan betalas ut. En bedömning görs alltid utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. När barnet blir myndigt När den placerade fyllt 18 år och blivit myndig och om behovet av familjehemsplacering kvarstår ska han/hon göra ansökan till socialtjänsten om att placeringen ska fortgå. Normalt bifaller nämndens arbetsutskott ansökan efter ny utredning av socialsekreterare och vanligtvis ska placeringen därefter omprövas var sjätte månad. För mer information se Cirkulär 08:4 från SKL

Information till familjehem. Norrköpings Kommun 2012

Information till familjehem. Norrköpings Kommun 2012 Norrköpings Kommun 2012 Information till familjehem Vi hoppas att all fakta stämmer men kan inte garantera detta eftersom det hela tiden händer nya saker som påverkar familjehemsvården. Tveka inte att

Läs mer

ATT VARA FAMILJEHEM... 3 Socialnämndens åtagande:... 3 Familjehemmets åtagande:... 3

ATT VARA FAMILJEHEM... 3 Socialnämndens åtagande:... 3 Familjehemmets åtagande:... 3 2015-03-03 Innehållsförteckning ATT VARA FAMILJEHEM... 3 Socialnämndens åtagande:... 3 Familjehemmets åtagande:... 3 TVÅ LAGAR STYR PLACERINGAR AV BARN... 4 Socialtjänstlagen SoL (frivilligt bistånd)...

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Uppdaterade 2007-03-19 En lagändring i socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Vad är ett familjehem?

Vad är ett familjehem? Familjehemsfakta. Vad är ett familjehem? Ett familjehem är ett enskilt hem som på uppdrag av socialnämnden låter ett barn eller ungdom flytta in och leva tillsammans med familjen. Placeringens längd varierar

Läs mer

Riktlinjer för ersättning och villkor vid familjehemsvård av barn och unga

Riktlinjer för ersättning och villkor vid familjehemsvård av barn och unga 2009-11-25 Socialförvaltningen Inga-Stina JohanssonIndivid- och familjeomsorg Socialnämnden Riktlinjer för ersättning och villkor vid familjehemsvård av barn och unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Socialnämnden Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m.

Socialnämnden Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m. Cirkulärnr: 10:73 Diarienr: 10/6008 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2010-11-24 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ- och familjeomsorg

Läs mer

Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare:

Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Cirkulärnr: 12:62 Diarienr: 12/6780 Avdelning: Sektion/Enhet: Avdelningen Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2012-11-27 Mottagare: Rubrik: Socialnämnd Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg

Läs mer

Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förvaltningens förslag till Riktlinje - Ersättningar till uppdragstagare i familjehemsvård.

Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta förvaltningens förslag till Riktlinje - Ersättningar till uppdragstagare i familjehemsvård. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Minna Ljungberg 2019-05-28 SN 2019/0433.11.01 0480-453767 Socialnämnden Riktlinje- Ersättningar till uppdragstagare i familjehemsvård Förslag till beslut

Läs mer

Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m.

Individ- och familjeomsorg Handikappomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m. Cirkulärnr: 09:78 Diarienr: 09/5766 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och Omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2009-12-11 Mottagare: Rubrik: Socialnämnder Individ- och familjeomsorg

Läs mer

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem orebro.se Du har säkert många frågor om hur det egentligen är att vara familjehem på uppdrag av Örebro kommun. I den här foldern har vi samlat några

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM SOCIALFÖRVALTNINGEN Charlotte Bergström, 0554-194 50 charlotte.bergstrom@kil.se 2015-05-13 Beslutade av SN 84 2015-05-20 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM INDIVID-OCH FAMILJEOMSORGEN I KILS KOMMUN

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

RIKTLINJER FÖR VÅRDNADSÖVERFLYTTNING

RIKTLINJER FÖR VÅRDNADSÖVERFLYTTNING RIKTLINJER FÖR VÅRDNADSÖVERFLYTTNING GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av Vård och omsorgsnämnden 2017-12-04, 503 Dnr: KS 2016/537 Revideras 2017-11-14 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Detta är en förkortad version av cirkulär 17:52. Förkortningen gjord av Ljusdals kommun.

Detta är en förkortad version av cirkulär 17:52. Förkortningen gjord av Ljusdals kommun. 2017-11-17 1 (5) CIRKULÄR 17:52 Avdelningen för Vård och omsorg Socialnämnd Individ- och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Detta är en förkortad version av cirkulär 17:52. Förkortningen gjord av Ljusdals

Läs mer

Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vid förälder/barnplaceringar

Individ- och familjeomsorg Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vid förälder/barnplaceringar Cirkulärnr: 2002:98 Diarienr: 2002/2251 Handläggare: Sektion/Enhet: Margareta Erman Datum: 2002-10-29 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 1992:33 Bilagor: Socialtjänst, skydd och säkehet Handikappomsorg Individ-

Läs mer

Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar mm. för år 2015

Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar mm. för år 2015 4 Sveriges 1 (6) 2014 12 02 CIRKULÄR 14:48 Avdelningen för Vård och omsorg Socialnämnd Individ- och familj eomsorg Funktionsnedsättning LSS Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar

Läs mer

Riktlinjer för ersättningar till uppdragstagare

Riktlinjer för ersättningar till uppdragstagare SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elisabeth Karlsson 2018-01-31 SCN-2018-0073 Socialnämnden Riktlinjer för ersättningar till uppdragstagare Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för socialtjänst

Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för socialtjänst Cirkulärnr: 17:52 Diarienr: 17/05513 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Datum: 2017-11-17 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för socialtjänst Socialnämnd Individ-

Läs mer

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation

Innehållsförteckning. Reviderat. Vård- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr. Riktlinje. Dokumentinformation Innehållsförteckning Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Beslutsdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-25 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Lars Ask, utvecklingsstrateg G-VOK-IFO-Gemensam-RiktlinjerIFO Dokumentinformation

Läs mer

CIRKULÄR. Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnads överflyttningar m.m. för år 2017

CIRKULÄR. Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnads överflyttningar m.m. för år 2017 2016-11 - 25 1 ( 6 ) CIRKULÄR Avdelningen för Vård och omsorg Socialnämnd Individ - och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Ersättningar vid familjehemsvård av barn, unga och vuxna, vårdnads överflyttningar

Läs mer

Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst

Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Cirkulärnr: 14:48 Diarienr: 14/6573 Avdelning: Sektion/Enhet: Datum: 2014-12-02 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för Vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Socialnämnd Individ- och familjeomsorg

Läs mer

Riktlinjer för familjehemsersättningar

Riktlinjer för familjehemsersättningar Individ- och familjenämnd 2011-06-21 Sid 1 Riktlinjer för familjehemsersättningar Individ- och familjenämnd 2011-06-21 Sid 2 1. Inledning Individ- och familjenämnden har under årens lopp till största delen

Läs mer

Ersättning familjehem Elisabeth Melin Vård och omsorg Socialtjänst

Ersättning familjehem Elisabeth Melin Vård och omsorg Socialtjänst Cirkulärnr: 18:60 Diarienr: 18/05156 P-cirknr: Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Extern medverkan: Ersättning familjehem Elisabeth Melin Vård och omsorg Socialtjänst Datum: 2018-12-05 Mottagare:

Läs mer

Utredning. En placering kan vara tillfällig eller en uppväxtplacering.

Utredning. En placering kan vara tillfällig eller en uppväxtplacering. Familjehem Familjehem Det finns barn som behöver extra stöd i livet. Svårigheter i den egna familjen kan göra att barn och ungdomar för en längre eller kortare tid behöver bo i ett familjehem för att få

Läs mer

Att söka ekonomiskt bistånd

Att söka ekonomiskt bistånd Socialförvaltningen Du är välkommen till socialförvaltningen, Stadshuset Vimmerby. Vi har bokat tid till dig för besök hos socialsekreterare: dagen den / 20 kl Att söka ekonomiskt bistånd Allt du behöver

Läs mer

Familjehemsgruppen Socialförvaltningen Verksamhetsområde Barn och Familj

Familjehemsgruppen Socialförvaltningen Verksamhetsområde Barn och Familj Familjehemsgruppen Socialförvaltningen Verksamhetsområde Barn och Familj Välkomna till ett samarbete med socialtjänsten i Hässleholm och vår familjehemsenhet! 1 28 I detta häfte har vi sammanställt information

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:138 Diarienr: 1994:1667. Datum: Individ- och familjeomsorg Äldre- och handikappomsorg Lag om vårdnadsbidrag

Cirkulärnr: 1994:138 Diarienr: 1994:1667. Datum: Individ- och familjeomsorg Äldre- och handikappomsorg Lag om vårdnadsbidrag Cirkulärnr: 1994:138 Diarienr: 1994:1667 Handläggare: Avdsek: Margareta Erman AK Vård Datum: 1994-07-01 Mottagare: Rubrik: Individ- och familjeomsorg Äldre- och handikappomsorg Lag om vårdnadsbidrag 1994:138

Läs mer

Riktlinjer för ersättning till familjehem och släktinghem

Riktlinjer för ersättning till familjehem och släktinghem Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Riktlinjer för ersättning till familjehem och släktinghem ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Socialchef

Läs mer

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och

Läs mer

Riktlinje för ersättningar till socialnämndens uppdragstagare

Riktlinje för ersättningar till socialnämndens uppdragstagare Sida 1 (1) Socialförvaltningen Datum: Diarienummer: Missiv 2019-04-26 SCN-2019-0020 Handläggare: Elisabeth Karlsson Socialnämnden Riktlinje för ersättningar till socialnämndens uppdragstagare Förslag till

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Du är välkommen Till Datum.Kl Om du får förhinder ring återbud, tfn 0144-350 03 eller skicka e-post till ifo@odeshog.se Postadress Besöksadress Ödeshögs kommun Storgatan

Läs mer

Regler för särskilt förordnad förmyndare

Regler för särskilt förordnad förmyndare Överförmyndarnämnden 1 (5) Regler för särskilt förordnad förmyndare Alla som är under 18 år måste ha en förmyndare. Föräldrar är vanligen barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets

Läs mer

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2018:68 Giltighetstid

Läs mer

VÅRDNADSÖVERFLYTTNING

VÅRDNADSÖVERFLYTTNING VÅRDNADSÖVERFLYTTNING Sammanställning av uppgifter kring vårdnadsöverflyttade barn Vi har idag 2013-01-09 gjort 70 vårdnadsöveflyttningar på placerade barn. Första vårdnadsöverflyttningen jml FB 6:8 gjordes

Läs mer

Elisabeth Melin. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst

Elisabeth Melin. Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Cirkulärnr: 08:81 Diarienr: 08/4574 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Datum: 2008-12-01 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Socialnämnder

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Att bli familjehem Hur ser det ut i din familj? Finns det tid, engagemang och känslomässigt utrymme till att ta emot ytterligare en familjemedlem?

Att bli familjehem Hur ser det ut i din familj? Finns det tid, engagemang och känslomässigt utrymme till att ta emot ytterligare en familjemedlem? Att bli familjehem Hur ser det ut i din familj? Finns det tid, engagemang och känslomässigt utrymme till att ta emot ytterligare en familjemedlem? Det finns många barn och ungdomar som behöver en extra

Läs mer

Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension

Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension Särskilt yttrande Vård-och omsorgsberedningen 2014-11-06 Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension STK-2014-1019 "Då barn är placerade i dygnsvård har föräldern en ersättningsskyldighet

Läs mer

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd

Alla inkomster påverkar rätten till försörjningsstöd Försörjningsstöd Försörjningsstöd är ett ekonomiskt bistånd som betalas ut av kommunens socialtjänst. Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig själva eller bli försörjda på annat sätt har rätt

Läs mer

Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 10:72 Diarienr: 10/6007 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2010-11-24 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ- och familjeomsorg

Läs mer

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm

Övrigt försörjningsstöd som kan ansökas om och som inte ingår i riksnorm Rätt till ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd Beslutet innebär alltid en bedömning. Försörjningsstödet omfattar det mest grundläggande behoven som mat, boende kostnader, kläder, sjukvårds- och läkemedelskostnader,

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10-16, fredag 10-15. Lunchstängt 12-13 Telefon 0430-150 00 Telefontid:

Läs mer

Ersättningar och villkor vid familjehemsvård av barn,unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m

Ersättningar och villkor vid familjehemsvård av barn,unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m Bilaga till tidningen Familjehemmet nr 4 2006 2006:76 Ersättningar och villkor vid familjehemsvård av barn,unga och vuxna, vårdnadsöverflyttningar m.m Ersättningar och villkor vid familjehemsvård är av

Läs mer

Dnr SN11/72. Riktlinjer för placeringar av barn och unga. Antagen av Socialnämnden

Dnr SN11/72. Riktlinjer för placeringar av barn och unga. Antagen av Socialnämnden Dnr SN11/72 Riktlinjer för placeringar av barn och unga Gäller fr o m den 1 januari 2012 Dnr SN11/72 2/13 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av familjehem... 3 Syfte... 3 Barnperspektivet och

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun

Ekonomiskt bistånd. Information från Tranås kommun Ekonomiskt bistånd Information från Tranås kommun Vem har rätt till ekonomiskt bistånd? Rätten till försörjningsstöd bestäms av socialtjänstlagen. Om du eller din familj har svårigheter att klara ekonomin

Läs mer

Information om försörjningsstöd. socialtjänsten

Information om försörjningsstöd. socialtjänsten Information om försörjningsstöd socialtjänsten Arbetsgången vid ansökan om försörjningstöd Korrekt ifylld ansökan lämnas in Utredning & Arbetsplan Beräkning: Normbelopp minus inkomster = Försörjningsstöd

Läs mer

FAMILJEHEMSVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION

FAMILJEHEMSVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION FAMILJEHEMSVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING OCH DOKUMENTATION INNEHÅLLSFÖRTECKNING Familjehemsvård för barn och ungdom Riktlinjer för handläggning och dokumentation... 1 Dokumentinformation...

Läs mer

Krav på er som familjehem

Krav på er som familjehem Att bli Familjehem För de barn i Lund som av någon anledning inte kan bo kvar hemma är en placering i familjehem ett mycket fint alternativ. Det kan handla om både kortare och längre placeringar och ibland

Läs mer

Riktlinjer för föräldrars ekonomiska ansvar vid placering av barn och unga. Antagen av socialnämnden

Riktlinjer för föräldrars ekonomiska ansvar vid placering av barn och unga. Antagen av socialnämnden Riktlinjer för föräldrars ekonomiska ansvar vid placering av barn och unga Antagen av socialnämnden 2018-01-08 5 1(7) Innehåll 1. Inledning... 2 2. Allmänna förutsättningar... 2 2.1 Föräldrarnas ersättningsskyldighet...

Läs mer

Information om försörjningsstöd

Information om försörjningsstöd Information om försörjningsstöd Antagen av socialnämnden 2008-03-19 VAD ÄR FÖRSÖRJNINGSSTÖD? Den som inte kan försörja sig genom inkomst eller på annat sätt, har rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen

Läs mer

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar

FÖRSÖRJNINGS- STÖD. och bistånd till livsföringen i övrigt. Ett urval av frågor och svar FÖRSÖRJNINGS- STÖD och bistånd till livsföringen i övrigt Ett urval av frågor och svar Alla som bor i Strömsunds kommun har rätt till en ekonomisk grundtrygghet. Den som vistas eller bor i kommunen och

Läs mer

Riktlinjer för familjehemsvården. Beslutad av socialnämnden 11 oktober 2018, 96. Dnr SON

Riktlinjer för familjehemsvården. Beslutad av socialnämnden 11 oktober 2018, 96. Dnr SON Riktlinjer för familjehemsvården Beslutad av socialnämnden 11 oktober 2018, 96. Dnr SON2018.0057 Innehåll 1 RIKTLINJER FÖR FAMILJEHEMSVÅRD... 4 1.1 Riktlinjernas syfte och innehåll... 4 1.2 Definition...

Läs mer

Att söka försörjningsstöd

Att söka försörjningsstöd Att söka försörjningsstöd Hos kommunen kan du ansöka om försörjningsstöd om du inte klarar din egen försörjning. Du får samtidigt stöd och vägledning så att du så fort som möjligt kan klara din ekonomi

Läs mer

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Avgifter och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen Förvaltningsstab er och ersättningar enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2019 Antagna av socialnämnden 2018 11 29, 105 Box 22, 593 21 Västervik, Besöksadress:

Läs mer

Tips och trix för din vardagsekonomi

Tips och trix för din vardagsekonomi Tips och trix för din vardagsekonomi Budget- och hyresrådgivningen i Malmö Inkomster Se till att du har rätt inkomster och bidrag. Saknar du inkomst eller har väldigt låg inkomst? Då kanske du har rätt

Läs mer

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarkansliet Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Särskilt förordnad vårdnadshavare och

Läs mer

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-03 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Diarienummer 2012/SN 071 52 Socialnämnden Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är

Läs mer

kontaktfamilj kontaktperson

kontaktfamilj kontaktperson kontaktfamilj kontaktperson Illustrationer: CC BY-SA 4.0 Därför behövs kontaktfamilj Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd BILD Ekonomiskt bistånd Socialnämnden Besöksadress: Lantmannagatan 3 Öppettider reception: måndag-torsdag 10.00-16.00, fredag 10.00-15.00 Lunchstängt 12.00-13.00 Telefon

Läs mer

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv

Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd när du inte kan försörja dig själv Försörjningsstöd Om du inte själv kan försörja dig och din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd Försörjningsstöd (ofta kallat socialbidrag)

Läs mer

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN

Familjehemscentrum Jämtlands län RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN Familjehemscentrum Jämtlands län 161216 RIKTLINJE FÖR SAMVERKAN OCH ANSVARSFÖRDELNING MELLAN FAMILJEHEMSCENTRUM OCH KOMMUNERNA I JÄMTLANDS LÄN 1. Bakgrund och syfte Under sommaren 2014 beslutade Jämtlands

Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Socialtjänstlag (2001:453) 6 kap. Vård i familjehem och i hem för vård eller boende Allmänna bestämmelser om vård utanför

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:101 Diarienr: 1994:1327. Datum:

Cirkulärnr: 1994:101 Diarienr: 1994:1327. Datum: Cirkulärnr: 1994:101 Diarienr: 1994:1327 Handläggare: Avdsek: Margareta Erman AK Vård Datum: 1994-05-27 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 1991:116 Bilagor: Individ- och familjeomsorg Omsorgs- och handikappfrågor

Läs mer

Information till gode man och förvaltare

Information till gode man och förvaltare Information till gode man och förvaltare I denna del berättar jag om vad du skall tänka på innan och när du får ett nytt uppdrag. Del 4 Skapad och berättad av : Rolf Larsson, Perstorp Rolf Larsson, Perstorp

Läs mer

Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model. Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept.

Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model. Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept. Aktuellt familjehemsvård och Mockingbird model Elisabeth Melin SKL BOU nätverket 10 sept. Ersättningar - omkostnadsersättning Familjehemmen får göra avdrag i deklaration för den del av omkostnader som

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd

Information om ekonomiskt bistånd Information om ekonomiskt bistånd Utgiven av: Omsorgsavdelningen Vellinge kommun Uppdaterad 2015-07-03 POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49 E-POST vellinge.kommun@vellinge.se

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Cirkulärnr: 2006:76 Diarienr: 2006/2549 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Externmedverkan:

Cirkulärnr: 2006:76 Diarienr: 2006/2549 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Externmedverkan: Cirkulärnr: 2006:76 Diarienr: 2006/2549 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Externmedverkan: Sara Roxell Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Margareta Erman Datum: 2006-11-06

Läs mer

HFD 2013 ref 81. Lagrum: 3 lagen (1993:389) om assistansersättning

HFD 2013 ref 81. Lagrum: 3 lagen (1993:389) om assistansersättning HFD 2013 ref 81 Rätten till assistansersättning för ett barn placerat i familjehem påverkas inte av att familjehemmet uppbär ett förhöjt kommunalt arvode till följd av barnets funktionshinder. Lagrum:

Läs mer

Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun!

Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun! Välkommen som ny stödfamilj i Jönköpings kommun! Information till uppdragstagare i Funktionshinderomsorgen 2011-05-25 Innehållsförteckning Organisationsbeskrivning... 1 Målgrupp...1 Rättigheter för personer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Tema Barn och unga - Placeringar

Tema Barn och unga - Placeringar Beredningen Socialnämnden 2009-02-19 19 48 Dnr 2009/69-751 Tema Barn och unga - Placeringar Bilagor: 1. Ärendets gång 2. BBIC en utredningsmetod med barnets behov i centrum 3. Vård i familjehem 6 kap SoL

Läs mer

Information om försörjningsstöd 2015

Information om försörjningsstöd 2015 Västerviks kommun Enheten för arbete och kompetens Nygatan 12 593 80 Västervik Tfn 0490-25 54 00 vasterviks.kommun@vastervik.se Information om försörjningsstöd 2015 Rätt till försörjningsstöd Alla som

Läs mer

Riktlinjer för familjehemsvård

Riktlinjer för familjehemsvård Riktlinjer för familjehemsvård 1(49) Innehållsförteckning 1 ÖVERGRIPANDE INFORMATION... 7 1.1 Inledning... 7 1.2 Riktlinjernas syfte och innehåll... 7 1.3 Definition... 7 2 SOCIALNÄMNDENS ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd

Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd k Försörjningsstöd & Ekonomiskt bistånd 2015 YDRE KOMMUN Alla personer som bor i Ydre kommun och som inte kan försörja sig och sin familj eller på något annat sätt tillgodose sin försörjning har rätt att

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd)

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt att söka försörjningsstöd. Det betalas ut av kommunens socialförvaltning.

Läs mer

Cirkulärnr: 10:71 Diarienr: 10/6006 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet:

Cirkulärnr: 10:71 Diarienr: 10/6006 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Cirkulärnr: 10:71 Diarienr: 10/6006 Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Elisabeth Melin Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: 2010-11-24 Mottagare: Rubrik: Socialnämnd Handikappomsorg Äldreomsorg

Läs mer

Försörjningsstöd Socialbidrag

Försörjningsstöd Socialbidrag Försörjningsstöd Socialbidrag Vem har rätt till försörjningsstöd? Alla som vistas i kommunen har rätt till försörjningsstöd, om de själva inte kan försörja sig eller tillgodose sina behov på annat sätt.

Läs mer

Förstudie av familjehem

Förstudie av familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Stefan Wik Förstudie av familjehem Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Metod... 1 2. Iakttagelser...2 2.1. Om familjeenheten och

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Att ansöka om ekonomiskt bistånd

Att ansöka om ekonomiskt bistånd Jag har en tid hos socialsekreterare: dagen den / klockan Att ansöka om ekonomiskt bistånd Allt du behöver veta Kontakta oss Socialförvaltningens reception har öppet vardagar mellan 10.15-12.00 och mellan

Läs mer

Om Försörjningsstöd. Utg 1501

Om Försörjningsstöd. Utg 1501 Om Försörjningsstöd Utg 1501 Vem kan få försörjningsstöd? I socialtjänstlagen 4 Kap. 1 st följande; Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till

Läs mer

Avdelningen för Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS

Avdelningen för Vård och omsorg Vård och socialtjänst Datum: Mottagare: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Cirkulärnr: 15:38 Diarienr: 15/06253 Avdelning: Sektion/Enhet: Vård och socialtjänst Datum: 2015-12-08 Mottagare: Rubrik: Socialnämnden Individ-och familjeomsorg Funktionsnedsättning LSS Ersättningar till

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan Vännäs. Information om Försörjningsstöd 2019

Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan Vännäs. Information om Försörjningsstöd 2019 Vård och omsorgsförvaltningen Södra drottningsgatan 2 911 81 Vännäs Information om Försörjningsstöd 2019 Rätt till försörjningsstöd Alla som vistas i Vännäs Kommun och som inte kan försörja sig på annat

Läs mer

Information om ekonomiskt bistånd. - i Hofors kommun

Information om ekonomiskt bistånd. - i Hofors kommun Information om ekonomiskt bistånd - i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Rätten till bistånd I 4 kap. 1 Socialtjänstlagen (SoL) regleras den enskildes rätt till bistånd. Ekonomiskt bistånd är inkomst- och

Läs mer

Samrådsmöte KFR och socialförvaltningen

Samrådsmöte KFR och socialförvaltningen SID 1/3 Samrådsmöte KFR och socialförvaltningen Tid: 26 september 2016, kl. 14:00-16:00 Plats: Rosendal, Socialförvaltningen Närvarande: Linnea Nyman, Leif Pehrson, Vildana Zorlak, avdelningschef VSK och

Läs mer

Rutin kring ekonomi för ensamkommande barn och ungdomar placerade av socialtjänsten i Göteborgs Stad

Rutin kring ekonomi för ensamkommande barn och ungdomar placerade av socialtjänsten i Göteborgs Stad 2013-11-20 Rutin kring ekonomi för ensamkommande barn och ungdomar placerade av socialtjänsten i Göteborgs Stad Följande rutin syftar till att öka likabehandlingen och rättssäkerheten kring ensamkommande

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT LSS

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT LSS Föreliggande dokument är antaget av kommunfullmäktige 2017-02-01, 3 (KS/2016:344) Dokumentansvarig: Kommunfullmäktige VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS RIKTLINJER FÖR AVGIFTER OCH ERSÄTTNINGAR VID INSATSER ENLIGT

Läs mer

Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet

Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet Senast uppdaterad, juni 2016 CSN nr 1028A/1606 Inledning Den här handledningen kan du ha som stöd om du ska använda snabbguiden för att informera

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 23 april 2013 KLAGANDE Göteborgs kommun Ombud: AA Social resursförvaltning Box 7010 402 31 Göteborg MOTPART Migrationsverket Verksamhetsområde

Läs mer

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun

Ekonomiskt bistånd. i Lessebo kommun Ekonomiskt bistånd i Lessebo kommun Rätten till bistånd Rätten till bistånd (stöd) regleras i 4 kap, 1, Socialtjänstlagen (SoL). Rättigheten förutsätter dock att man inte själv kan tillgodose sina behov

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren Om förordnade förmyndare/särskilt förordnade vårdnadshavare 2018-07-18 INFORMATION TILL FÖRORDNAD FÖRMYNDARE Uppdraget Bestämmelserna i Föräldrabalkens (FB)

Läs mer

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn 2013-10-01 Rev. Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen

Läs mer

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar PM 2015-11-02 Dnr x.x-xxxxxxxxxx/xxxx 1(8) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Elisabet Svedberg elisabet.svedberg@socialstyrelsen.se Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor

Läs mer

Kronofogdemyndighetens allmänna råd

Kronofogdemyndighetens allmänna råd Kronofogdemyndighetens allmänna råd ISSN 1653-9931 Kronofogdemyndighetens allmänna råd om bestämmande av förbehållsbeloppet vid utmätning av lön m.m. under 2015 1 ; beslutade den 1 december 2014 i anslutning

Läs mer