Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll"

Transkript

1 Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll

2 OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen

3 Migrationsverket ansvarar för att: ta emot och pröva ansökan om asyl vid behov göra åldersbedömningar efterforska barnets familjemedlemmar under asyltiden handlägga frågor som rör ekonomiskt bistånd till barnen arbeta för att de barn som inte får uppehållstillstånd ska kunna återvända göra prognoser och beräkna behovet av boendeplatser i kommunerna teckna överenskommelser med kommunerna om mottagande av både asylsökande ensamkommande barn och barn som har fått uppehållstillstånd anvisa en kommun som ska ansvara för barnets boende och omsorg administrera ersättningar till kommuner.

4 Länsstyrelserna ansvarar för att: under Migrationsverkets ledning förhandla lokalt och regionalt med kommuner, kommunalförbund och andra berörda aktörer om mottagande av ensamkommande barn ha ett övergripande ansvar för beredskap och kapacitet för mottagande av skyddsbehövande med uppehållstillstånd i kommunerna, vilket inkluderar mottagningsplatser för barnen utöva tillsyn över överförmyndarnas verksamhet.

5 Kommunerna ansvarar för att: utreda barnets behov och fatta beslut om insatser och placering i lämpligt boende. Detta innebär också att t.ex. utreda om en anhörig är lämplig och har förutsättningar att ta emot barnet utse god man. Migrationsverket eller socialnämnden lämnar in en ansökan till överförmyndaren barnet får skolundervisning ge fortsatta insatser under barnets uppväxt samt för barnets integration om barnet får uppehållstillstånd. Kommunen ansvarar då även för att efterforska var barnets familjemedlemmar finns.

6 Landstingen ansvarar för att: de asylsökande barnen får samma hälso- och sjukvård inklusive barnpsykiatrisk vård och tandvård som övriga barn bosatta i Sverige. När barnen har fyllt 18 år betraktas de som vuxna och kan då endast få omedelbar vård eller vård som inte kan anstå under tiden Migrationsverket prövar asylansökan.

7 Inspektionen för vård och omsorg ansvarar för att: tillsyn över hälso-och sjukvård, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) samt viss tillståndsprövning.

8 Socialstyrelsen ansvarar för att: att ta fram föreskrifter, allmänna råd, vägledning med mera för att stödja socialtjänsten och hälso-och sjukvården i deras arbete.

9 Lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn Stärkt skydd för ensamkommande barn och ungdomar God man - träder i vårdnadshavarens ställe och inte enbart som förmyndare, som tidigare.

10 Överförmyndarens roll Lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn 3 Ansökan om god man får göras av Migrationsverket och av socialnämnden i den kommun där barnet vistas. Överförmyndaren får också självmant ta upp frågan. God man skall förordnas så snart det är möjligt. I ett ärende om förordnande av god man skall överförmyndaren ge barnet tillfälle att yttra sig, om det kan ske.

11 Efter anmälan att ett ensamkommande barn behöver en god man Överförmyndaren påbörjar arbetet med att få fram en god man till barnet. Inom 24 timmar ska en god man ha förordnats. Avvägning mellan snabbt förordnande och barnets möjlighet att yttra sig. Barnets önskningar tillgodoses så lång det är möjligt.

12 Beslut om god man Överförmyndaren fattar beslut med innebörden att barnet får en god man förordnad för sig. Överförmyndaren meddelar, förutom god man och barnet/ungdomen, även ansvariga på migrationsverket och socialförvaltningen att dylikt beslut har fattats.

13 Vem kan utses till god man I 4 lagen om god man för ensamkommande barn står: I fråga om vem som kan utses till god man tillämpas 11 kap. 12 och 13 föräldrabalken. Vid bedömningen av om den som utses är lämplig för uppdraget skall överförmyndaren fästa särskild vikt vid den utsatta situation som barnet befinner sig i. I föräldrabalken framgår att en god man ska vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12 och 13 föräldrabalken),

14 Det ställs ytterligare krav på gode män för ensamkommande barn, de ska vara särskilt lämpad för arbete med barn i en utsatt situation, ha kunskap om barns behov i olika åldrar och ha förståelse för deras situation, ha goda kunskaper om det svenska samhället (skola, vård, myndigheters ansvar m.m.), bör behärska god svenska, vara opartisk i förhållande till myndigheter, ha kunskap om utlänningsärenden och asylprocess.

15 Efter att beslut om god man har fattats Barnet och gode mannen träffas Båda får, om de vill, samtycka till förordnandet. Det kan av naturliga skäl vara svårt för barnet att uttrycka sina åsikter. Boendepersonalen fyller en viktig funktion; meddela överförmyndaren om barnet har synpunkter på sin god man, hur han/hon utför sitt uppdrag. Överförmyndaren har möjlighet att fatta beslut om att byta god man. En utredning företas där god man har möjlighet att yttra sig över barnets ansökan. Anser att det ska finnas sakliga skäl för att ett byte ska beviljas.

16 Hur bör god man agera i sitt uppdrag? inte vara kompis, inte vara extramamma eller extrapappa, försöka hålla sig till det som står i lagen; en god man att i vårdnadshavares och förmyndares ställe ansvara för barnets personliga förhållanden och sköta dess angelägenheter Det betyder att den gode mannen har rätt och skyldighet att bestämma i alla frågor som rör barnets angelägenheter, personliga såväl som ekonomiska och rättsliga.

17 Att vara god man är ett temporärt uppdrag som ska upphöra när barnet får PUT eller varaktigt har lämnat landet. (i realiteten tar processen att få fram en särskild förordnad vårdnadshavare allt för lång tid och god man kvarstår därför upp till ett år efter PUT.) Den gode mannen fungerar som en spindel i nätet och ska se till att barnet får en bra första tid i Sverige. God man har ingen försörjningsplikt gentemot barnet och ansvarar inte heller för den faktiska vården. Det ansvaret har familjehemmet eller HVB-boendet. Däremot har den gode mannen ett avgörande inflytandet över var barnet ska bo.

18 Konkreta arbetsuppgifter för god man ansöka om uppehållstillstånd biträda vid utredning hos Migrationsverket biträda vid förberedelser hos offentligt biträde söka aktuella bidrag från Migrationsverket och socialtjänsten se till att barnet får komma på en hälsoundersökning företräda barnet vid hälso-, sjuk- och tandvård se till att barnet får en fungerande skolgång delta i utvecklingssamtal besluta om skolresor

19 förvalta barnets tillgångar, även dagersättning och andra bidrag kontrollera att ersättningar/bidrag kommer barnet till godo efter PUT teckna hyreskontrakt företräda barnet vid köp av varor och tjänster besluta om barnets boende ansöka om kontaktperson eller annat bistånd hos socialtjänsten medverka till kontakt med föräldrar och släktingar företräda barnet om det utsätts för brott eller begår brott vara ett stöd för barnet.

20 Övriga skyldigheter för god man meddela överförmyndaren om barnet flyttar och om uppehållstillstånd beviljats redovisa uppdraget anmäla om eget obestånd uppkommit eller annat förhållande som kan påverka förordnandet anmäla om barnets föräldrar har kommit till Sverige.

21 God man och sekretess God man omfattas inte av någon straffrättslig tystnadsplikt. Det ligger dock i uppdragets natur att den som är god man inte bör föra vidare något som barnet har berättat i förtroende eller föra vidare känslig information som kan skada barnet.

22 Godmanskapet upphör när: barnets föräldrar kommit till Sverige och kan utöva föräldraskapet igen, barnet varaktigt lämnat Sverige, en särskilt förordnad vårdnadshavare utsetts, det är uppenbart att god man inte behövs t.ex. för att barnet fyllt 18 år.

23 Om barnet får stanna i Sverige Migrationsverket meddelar när verket har fattat ett beslut om uppehållstillstånd. I meddelandet framgår datum för beslutet och från vilket datum som ansvaret för barnet går över till kommunen. Om barnet får uppehållstillstånd kallas god man och barnet till Migrationsverket för att få ta del av beslutet. När barnet har fått ett uppehållstillståndskort (ett bevis på att barnet har fått uppehållstillstånd), ska god man och barnet kontakta Skatteverket för folkbokföring. En månad efter att barnet fick uppehållstillstånd, skriver Migrationsverket ut barnet från verkets mottagningssystem.

24 Särskild förordnad vårdnadshavare ersätter god man När barnet har fått uppehållstillstånd i Sverige anmäler överförmyndaren till socialnämnden att barnet har behov av en särskild förordnad vårdnadshavare. Socialnämnden ska i den kommun där barnet bor väcka talan om, eller anmäla behov av, en särskilt förordnad vårdnadshavare till tingsrätten. En särskild vårdnadshavare ersätter god man.

25 Om barnet får avslag på asylansökan Vid ett avslag på en ansökan om asyl kallar Migrationsverket god man och barnet till ett samtal. Under samtalet förklarar handläggaren varför barnet fått avslag på sin ansökan. Därefter kan god man och barnet, tillsammans med det offentliga biträdet, ta ställning till om beslutet ska överklagas. God man eller biträdet ska skicka överklagandet till Migrationsverket som tar ställning till om verket har anledning att ompröva beslutet. Om det inte finns skäl att ompröva beslutet skickar Migrationsverket ärendet vidare till en migrationsdomstol.

26 Även efter ett avslagsbeslut har barnet kvar sin gode man till dess förutsättningar för att entlediga den gode mannen finns. Alltså att: barnets föräldrar kommit till Sverige och kan utöva föräldraskapet igen, barnet varaktigt lämnat Sverige, en särskilt förordnad vårdnadshavare utsetts, det är uppenbart att god man inte behövs t.ex. för att barnet fyllt 18 år.

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren om god man för ensamkommande barn 2018-07-17 1 Innehåll God man för ensamkommande barn... 2 Lagen om god man... 2 Uppdraget för god man... 2 Konkreta arbetsuppgifter

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

Information till nya goda män för ensamkommande barn.

Information till nya goda män för ensamkommande barn. Överförmyndaren i Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330 overformyndaren@tingsryd.se Välkommen till uppdraget som god man för ensamkommande barn För att hjälpa dig i ditt uppdrag som god man

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn Ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Gode mannens roll God man företräder barnet i förmyndares och vårdnadshavares ställe Förmyndare OCH Vårdnadshavare Förvalta barnets egendom och företräda

Läs mer

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det?

Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Det ensamkommande barnet -vems ansvar är det? Eslöv den 2 mars 2018 Eva von Schéele eva.von.scheele@skl.se (måndagar) Telefon: 08-452 75 47 (måndagar kl. 09:30 11:00 och 13:30 15:00) Vilka ansvarar för

Läs mer

Vägledning god man för ensamkommande barn.

Vägledning god man för ensamkommande barn. Vägledning god man för ensamkommande barn. God man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den

Läs mer

God man för ensamkommande och ensamma barn

God man för ensamkommande och ensamma barn MED RÄTT God man AT T HJÄLPA God man för ensamkommande och ensamma barn Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN God man för ensamkommande och ensamma barn Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man för ensamkommande barn! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man en vägledning och ett

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009 Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2009 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag

Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Överförmyndarens roll och god mans uppdrag Annika Ewe Sjöberg, förvaltningsjurist Överförmyndarenheten Mölndals stad annika.ewe.sjoberg@molndal.se Pernilla Andemore, socionom Överförmyndarverksamheten

Läs mer

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare

Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt invånare Skarpnäcks stadsdelsförvaltning 1 av 14 stadsdelar i Stockholm. Närförort Segregerad Drygt 46 000 invånare Ensamkommande flyktingbarn Med ensamkommande flyktingbarn menas en person under 18 år och som

Läs mer

Gode mannens uppgifter:

Gode mannens uppgifter: 2011-05-20 Riktlinjer / Checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen i projektet.

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande och ungdomar September 2007 Varje år kommer flera hundra och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Godmanskap för ensamkommande barn 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt... 2 Vem kan utses till god man......2 Uppdraget som god man... 3 När godmanskapet upphör... 4 Överförmyndarnämndens

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll

Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll Ensamkommande barn och ungdomar God mans roll under asylprocessen och Överförmyndarens roll Pernilla Andemore, socionom Arbetsledare, överförmyndarverksamheten för Stenungsund, Orust, Lilla Edet och Tjörns

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare

God man för ensamkommande barn. Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare God man för ensamkommande barn Linköpings kommun linkoping.se/godmanochforvaltare Ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en asylsökande person under 18 år som är utländsk medborgare eller statslös

Läs mer

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn 2013-10-01 Rev. Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen

Läs mer

God man för ensamkommande ungdomar

God man för ensamkommande ungdomar God man för ensamkommande ungdomar Kommunens åtagande Mariestads kommun och Töreboda kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla 12 platser för ensamkommande barn/ungdomar, som

Läs mer

En introduktion till att vara. -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN

En introduktion till att vara. -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN 1 En introduktion till att vara -God man för ensamkommande barn I RONNEBY KOMMUN 2 Innehåll Överförmyndarnämnden... 3 Lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn... 3 Förordnandet... 3 I vårdnadshavarens

Läs mer

Utbildning 2015. God man för ensamkommande barn

Utbildning 2015. God man för ensamkommande barn Utbildning 2015 God man för ensamkommande barn Vilka barn är ensamkommande? Kommit till Sverige o Utan förälder / annan vuxen som kan anses ha trätt i föräldrars ställe Barn som blivit ensamma efter ankomst

Läs mer

Handbok för god man till ensamkommande barn

Handbok för god man till ensamkommande barn Handbok för god man till ensamkommande barn Information och vägledning angående uppdraget som God man för ensamkommande barn 1 Innehållsförteckning 1. Välkommen till uppdraget som god man till ensamkommande

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar God man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden informerar Vem kan bli god man? God man ska uppfylla följande krav: vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12-13 föräldrabalken)

Läs mer

Handbok för god man till ensamkommande barn

Handbok för god man till ensamkommande barn r Handbok för god man till ensamkommande barn Överförmyndarnämnden i 2011-07-15 ÖVERFÖRMYNDARKONTORET Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Välkommen till ett ideellt åtagande som god man till ensamkommande

Läs mer

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn

Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN JANUARI 2015 Information om uppdrag som god man för ensamkommande barn Ett ensamkommande barn är en person under 18 år som kommer till Sverige utan sina föräldrar eller annan legal

Läs mer

God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN

God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN God man fo r ensamkommande flyktingbarn KOMMUNFULLMÄKTIGE EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN FÖRORD Detta är en vägledning där du får information om vad som krävs av dig som god man för

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN

INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN INFORMATION OM UPPDRAG SOM GOD MAN ENLIGT LAGEN OM ENSAMKOMMANDE BARN Varför god man? Ensamkommande barn saknar vid sin ankomst till Sverige föräldrar eller andra för dem kända vuxna företrädare som kan

Läs mer

Att vara god man för ensamkommande barn

Att vara god man för ensamkommande barn Att vara god man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda det i Sverige. Det är överförmyndaren i den kommun barnet vistas i som är den myndighet

Läs mer

Ny lag om god man för ensamkommande barn, SFS 2005:429

Ny lag om god man för ensamkommande barn, SFS 2005:429 Cirkulärnr: 2005:58 Diarienr: 2005/1469 Handläggare: Eva von Schéele Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-06-21 Mottagare: Överförmyndare/ Överförmyndarnämnder Individ- och familjeomsorg Rubrik:

Läs mer

Välkommen som god man till ensamkommande barn

Välkommen som god man till ensamkommande barn Välkommen som god man till ensamkommande barn Överförmyndare i samverkan hälsar dig välkommen till ditt uppdrag som ställföreträdare. I de ensamkommande barnens situation ligger att de vid sin ankomst

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden 1 (5) 2009-03-19 God man för ensamkommande barn Genom särskild lagstiftning föreskrivs att en god man för ensamkommande barn och barn som har blivit ensamma i Sverige skall utses så

Läs mer

Utbildning God man för ensamkommande barn

Utbildning God man för ensamkommande barn Utbildning 2017 God man för ensamkommande barn Vilka barn är ensamkommande? Kommit till Sverige o Utan förälder / annan vuxen som kan anses ha trätt i föräldrars ställe Barn som blivit ensamma efter ankomst

Läs mer

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare

Riktlinjer för särskild förordnad vårdnadshavare Riktlinjer för särskild förordnad Avseende ensamkommande flyktingbarn 2015-04-01 lena.bergstrom@upplands-bro.se 0721-788 059 www.upplands-bro.se Innehåll 1... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Återflyttning av vårdnaden

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Att vara god man för ett ensamkommande barn innebär att du under en tid kommer vara en av de viktigaste personerna för barnet. Barnet kommer att träffa många personer med

Läs mer

Uppdraget som god man för ensamkommande barn

Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn 2 Uppdraget som god man för ensamkommande barn Uppdraget som god man för ensamkommande barn skiljer sig från ett vanligt godmanskap på så vis att den gode mannen

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vad som krävs av dig som god man för ensamkommande flyktingbarn. Du får information

Läs mer

Till ställföreträdare för ensamkommande barn

Till ställföreträdare för ensamkommande barn Till ställföreträdare för ensamkommande barn Överförmyndarenheten Innehåll Att vara god man för ensamkommande barn... 3 Personliga angelägenheter... 3 Ekonomiska angelägenheter... 4 Dina första uppgifter...

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomar

Ensamkommande barn och ungdomar Cirkulärnr: 09:67 Diarienr: 09/5056 Handläggare: Ellinor Englund Eva von Schéele Avdelning: Avdelningen för juridik Datum: 2009-11-06 Rubrik: Ensamkommande barn och ungdomar 2009-11-06 1 (8) CIRKULÄR 09:67

Läs mer

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN

God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN www.ljungby.se God Man Marika Nilsson, jur.handläggare ÖF-nämnden 2015-11-17 www.ljungby.se Hur blir man god man? För att bli god man anmäler man sitt intresse till kommunens överförmyndare eller överförmyndarnämnd:

Läs mer

Redogörelse Ensamkommande barn

Redogörelse Ensamkommande barn Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Redogörelse Ensamkommande barn Avser kvartal 1 1 jan 31 mars 2 1 april 30 juni 3 1 juli 30 september 4 1 okt 31 dec (en redogörelse för

Läs mer

Information för Ställföreträdare till ensamkommande barn och ungdomar

Information för Ställföreträdare till ensamkommande barn och ungdomar Information för Ställföreträdare till ensamkommande barn och ungdomar En skrivelse från överförmyndarenheterna i Gävleborgs län 2011-02-08 Innehållsförteckning Förtydligande av förkortningar i texten...

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren Om förordnade förmyndare/särskilt förordnade vårdnadshavare 2018-07-18 INFORMATION TILL FÖRORDNAD FÖRMYNDARE Uppdraget Bestämmelserna i Föräldrabalkens (FB)

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn

Särskilt förordnad vårdnadshavare ensamkommande barn Riktlinjer Beslutad av: Kommunstyrelsens utskott för utbildning och arbete Beslutsdatum: 2018-02-08 Framtagen av: Emma Frostensson, områdeschef Dokumentansvarig: Områdeschef Diarienummer: KS/2018:68 Giltighetstid

Läs mer

Vägledning och checklista. God man för ensamkommande barn

Vägledning och checklista. God man för ensamkommande barn Materialet är framtaget av Harry Lindberg, god man i Mjölby kommun, tillsammans med det regionala nätverket för gode män inom Regionförbundet Östsam, juni 2014. Färg & form: hillevi@kreatens.se 2 Innehåll

Läs mer

Välkommen som god man för ensamkommande flyktingbarn

Välkommen som god man för ensamkommande flyktingbarn Sida 1(5) Tjänsteställe Överförmyndarnämnden Handläggare Datum Akt Beteckning Marks kommun Postadress: 511 80 Kinna Telefon: 0320 21 70 00 Fax: 0320-15617 www.mark.se E-post ofn@mark.se Välkommen som god

Läs mer

Anvisningar god man för ensamkommande barn 2014-12-11

Anvisningar god man för ensamkommande barn 2014-12-11 Anvisningar god man för ensamkommande barn 2014-12-11 Dnr 2/10 Nyköpings- Oxelösunds överförmyndarnämnd Besöksadress: Postadress: Överförmyndarkontoret, Stadshuset, Nyköping Nyköpings- Oxelösunds överförmyndarnämnd

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn För ensamkommande barn som kommer till Sverige ska en god man förordnas av överförmyndaren. Gode mannens uppdrag är att vara i vårdnadshavares och förmyndares ställe. Det betyder att den gode mannen har

Läs mer

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar

God man för ensamkommande barn. Överförmyndarnämnden informerar God man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden informerar Vem kan bli god man? God man ska uppfylla följande krav: vara erfaren, rättrådig och i övrigt lämplig för uppdraget (11 kap. 12-13 föräldrabalken)

Läs mer

Barnen är vår framtid. Barn är nu!

Barnen är vår framtid. Barn är nu! 1 Barnen är vår framtid Barn är nu! 2 Marcus Wihk verksamhetsutvecklare, Rädda Barnen marcus.wihk@rb.se 3 Idag, Om god man Ingen juridisk genomlysning Snarare en diskussion om hur vi kan göra något bra

Läs mer

Ansöka om plats på förskola/skola. Delta i utvecklingssamtal i skolan. Personnummer. Personnummer

Ansöka om plats på förskola/skola. Delta i utvecklingssamtal i skolan. Personnummer. Personnummer LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Överförmyndarnämnden 0302-52 11 24 / 0302-52 11 30 overformyndarnamnden@lerum.se Redogörelse Ensamkommande barn

Läs mer

Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn

Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn Dnr SN11/78 Riktlinjer avseende ensamkommande flyktingbarn Dnr SN 11/78 Gäller fr o m den 1 januari 2012 Dnr SN11/78 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Mål... 3 Verksamhetens inriktning...

Läs mer

Redogörelse Ensamkommande barn

Redogörelse Ensamkommande barn 1/4 Exempel på vad som ingår i uppdraget och berättigar till arvode. Redogörelse Ensamkommande barn Avser kvartal 1 1 jan 31 mars 2 1 april 30 juni 3 1 juli 30 september 4 1 okt 31 dec (en redogörelse

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-03 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Diarienummer 2012/SN 071 52 Socialnämnden Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är

Läs mer

Information för ställföreträdare till ensamkommande barn

Information för ställföreträdare till ensamkommande barn Information för ställföreträdare till ensamkommande barn 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förtydligande av text/förkortningar i nedanstående text sid 3 God man för ensamkommande barn sid 4 Rollfördelning mellan

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar April 2012 1 2 Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar April 2012 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Februari 2013 1 2 Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Februari 2013 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar April 2011 1 Rapport_ensamkommande barn_april2011_ny.indd 1 2011 04 07 12:48:13 2 Rapport_ensamkommande barn_april2011_ny.indd 2 2011 04 07 12:48:13

Läs mer

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare

Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarens information till dig som är särskilt förordnad vårdnadshavare och förmyndare Överförmyndarkansliet Motala, Mjölby, Vadstena och Ödeshögs kommuner Särskilt förordnad vårdnadshavare och

Läs mer

OBS! Redovisning ska göras kvartalsvis och var inlämnad inom en månad efter redovisningsperioden

OBS! Redovisning ska göras kvartalsvis och var inlämnad inom en månad efter redovisningsperioden Redovisning av uppdrag och begäran om arvode God man för ensamkommande barn OBS! Redovisning ska göras kvartalsvis och var inlämnad inom en månad efter redovisningsperioden Redovisningsperiod Redovisning

Läs mer

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol

God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol God man för ensamkommande barn i förvaltningsdomstol Linköping torsdag d. 16 feb. 2017 Lars I. Magnusson, rådman tillika ämnesansvarig i migrationsrätt Domstolsakademin 1 Disposition I. Aspekter på uppdraget

Läs mer

Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn

Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn Redogörelse av uppdraget som god man för ensamkommande barn Kvartal 1 Kvartal 2 Kvartal 3 Kvartal 4 (jan-mars) (apr-juni) (jul-sep) (okt-dec) Pågående uppdrag Slutredovisning Ny god man Personuppgifter:

Läs mer

Vem är ensamkommande?

Vem är ensamkommande? Ensamkommande barn Vem är ensamkommande? Under 18 år. Ansökt om asyl Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsten till Sverige. Övergivet barn. Statistik 2015 Asylsökande ensamkommande barn 2015 AFGHANISTAN

Läs mer

Ankomst till Sverige (1 av 2)

Ankomst till Sverige (1 av 2) Ankomst till Sverige (1 av 2) Asylprocesskartan Varför ska vi träffas och prata om asylprocessen? Har barnet förstått hur kartan ska användas? Upplägg Hur många gånger kommer vi att träffas? Vilka personer

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

Information till dig som är god man för ensamkommande barn

Information till dig som är god man för ensamkommande barn Information till dig som är god man för ensamkommande barn 2017-11-16 Inledning Detta är en gemensam information till gode män i Umeåregionen. Det kan förekomma variationer i kommunerna. Ankomst efter

Läs mer

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro Ansökan om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Varje år kommer flera hundra barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka asyl, så kallade

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Vem är ensamkommande? Under 18 år. Skilt från båda sina föräldrar vid ankomsen till Sverige. Övergivet barn. Migrationsverkets

Läs mer

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn

Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till ensamkommande asylsökande barn 4 Tjänsteutlåtande Dnr 1.1-291/2016 Sid 1 (9) 2016-11-29 ÖFN 2016-12-14 9.3 Handläggare Anna Nordin Larsson Tomas Sjölander Till Överförmyndarnämnden Ändring av arvodesregler för ställföreträdare till

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Uppehållstillstånd 2014

Uppehållstillstånd 2014 Information om ensamkommande barn Augusti 2015 Uppehållstillstånd 2014 Kvottuttagna 2 % 1 Migrationsverkets ansvar ta emot och pröva ansökan om asyl göra åldersbedömningar ekonomiskt bistånd efterforska

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare

Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Kommunstyrelseförvaltningen Riktlinje Riktlinjer vid arvodering till god man för ensamkommande barn, särskilt förordnad vårdnadshavare samt förordnad förmyndare Dokumentnamn Riktlinjer vid arvodering till

Läs mer

Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn

Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn Särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn Ett informationshäfte till dig som är god man och vill bli särskild förordnad vårdnadshavare och förmyndare för ensamkommande barn

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Sida 1(5) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Anmälan om behov av god man Ansökan om god man (se mer information sista sidan) Anmälan om behov av god man (se mer information sista sidan) 1. Person

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

1 (5) ) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE

1 (5) ) REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE 1 (5 REDOVISNING AV UPPDRAG SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN OCH BEGÄRAN OM ARVODE Ska lämnas in inom en månad efter den period redogörelsen avser eller senast en månad efter uppdragets upphörande. Redovisningsperiod

Läs mer

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder.

Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad. vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder. 2019-01-03 Social- och arbetsmarknadsnämnd Handläggare: Sara Friberg Tillägg av delegationsbeslut ersättning till särskild förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder Förslag till

Läs mer

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 ANMÄLAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Kommunala strukturer och beslutsfattande

Kommunala strukturer och beslutsfattande Kommunala strukturer och beslutsfattande Att arbeta i en politiskt styrd organisation Medborgarna bestämmer! Politikerna representerar medborgarna Förvaltningsrättsliga principer Legalitetsprincipen Offentlighetsprincipen

Läs mer

God man för ensamkommande barn

God man för ensamkommande barn God man för ensamkommande barn Vägledning och checklista Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den kommun som barnet

Läs mer

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr )

Överförmyndare. Anmälan. Utredning. Bakgrund. (Dnr ) 2017/18 JO1 Överförmyndare Överförmyndarnämnden ska göra en självständig bedömning av ett ensamkommande barns ålder vid prövningen av om ett godmanskap för barnet ska upphöra (Dnr 6894-2016) Beslutet i

Läs mer

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Mottagande av barn från annat land Remiss. stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ. Till Farsta stadsdelsnämnd. Förslag till beslut ABCDE Farsta stadsdelsförvaltning I NDIVID OCH FAMILJ Handläggare: Bosse Dannert Tfn: 508 18 040 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2005-02-16 DNR 000033/2005 Till Farsta stadsdelsnämnd Mottagande av barn från

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad

Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar. 2 november 2015 KCCC, Karlstad Utbildningsdag för blivande gode män för ensamkommande barn/ungdomar 2 november 2015 KCCC, Karlstad Program 8.30 Välkomna 8.45 Överförmyndarnämnden 9.30 Fika 10:00 Gode män för ensamkommande barn 10:30

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar

Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Ett gemensamt ansvar för ensamkommande barn och ungdomar Mars 2010 Årligen kommer ett stort antal barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan legal vårdnadshavare till Sverige för att söka

Läs mer

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar

Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor och svar PM 2015-11-02 Dnr x.x-xxxxxxxxxx/xxxx 1(8) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Elisabet Svedberg elisabet.svedberg@socialstyrelsen.se Socialtjänstens ansvar för ensamkommande barn frågor

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med?

FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE. Vad ska en god man hjälpa mig med? FRAMTAGEN AV RIKSFÖRBUNDET FRIVILLIGA SAMHÄLLSARBETARE Vad ska en god man hjälpa mig med? 1 Min rätt Din roll Projektet Min rätt Din roll drivs av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare, RFS, under

Läs mer

CHECKLISTA FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED UPPDRAGET SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN; NYTT ÄRENDE

CHECKLISTA FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED UPPDRAGET SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN; NYTT ÄRENDE checklista komma igång nytt ekb.doc Malmö stad Sociala resursförvaltningen CHECKLISTA FÖR ATT KOMMA IGÅNG MED UPPDRAGET SOM GOD MAN FÖR ENSAMKOMMANDE BARN; NYTT ÄRENDE Här är en lista på åtgärder som är

Läs mer

Information till god man för ensamkommande barn

Information till god man för ensamkommande barn Information till god man för ensamkommande barn 2013-10-11 ANKOMST Föreståndaren på boendet meddelar anvisning till Överförmyndaren. Boendet meddelar skolan och aviserar att en ny elev är på väg. Överförmyndaren

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn

Arvode och omkostnadsersättning för förordnande som god man för ensamkommande barn Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Namn Anders Hagander Tnr: 016-710 20 74 2017-10-25 1 (5) ÖFNES/2017:81 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Arvode och omkostnadsersättning

Läs mer

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun

Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds kommun 2017-07-27 1(6) Ansvarig: Överförmyndaren Antagandedatum: KF 2017-09-25 93 Gäller från: 2018-01-01 Revidering: vid behov Arvodesreglemente för god man/förvaltare inom överförmyndarverksamheten i Markaryds

Läs mer