I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I SKOLAN NYHETSBREV. Tema: förskolor. Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen"

Transkript

1 I SKOLAN NYHETSBREV Ett nyhetsbrev från Barn- och utbildningsförvaltningen Tema: förskolor Nummer 2 November 2014 Barn- och utbildningsförvaltningen Köpmangatan Timrå Växel:

2 Från teori till praktik Nytt läsår nya möjligheter. Genom nyhetsbrevet vill vi lyfta det betydelsefulla och viktiga arbete som dagligen bedrivs ute i våra verksamheter av vår personal. Varje nyhetsbrev kommer att ha ett tema, och det här numret handlar huvudsakligen om Timrå kommuns förskolor. Ett axplock från några av våra övriga verksamheter presenteras också i varje nummer. Läsåret kommar att handla om vårt utvecklingsarbete. Vi i förvaltningsledningen har under tidig höst mött all personal för att presentera vår plattform för ledning och styrning. Denna höst går vi från teori till praktik genom att följa upp verksamheten på ett nytt sätt. I slutet av november är det äntligen dags för skolledarna ute på våra förskolor och vuxenutbildning att tillsammans med personalen starta sin utvecklingsresa. Vi ser fram emot ett utvecklande läsår. Bilder är ett sätt att förstärka kommunikationen. Kommunicera med tecken och bilder För att förbättra barns möjligheter att kommunicera erbjuder barn- och utbildningsförvaltningen all personal inom förskolan fortbildning. Genom kurser i Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) får förskolorna verktyg att anpassa kommunikationen efter barnens behov. Målet är att all personal ska få utbildning i AKK. Två tredjedelar av personalen har redan gått och nu är vi inne på den sista tredjedelen, säger Louise Maxén, specialpedagog och kursledare. Tillsammans med Annelie Bringerud, förskolelärare och specialpedagog, är Louise ledare för kurserna i AKK. Kompletterar talspråket Ann-Christin Isaksson Förvaltningschef Birgit Edén Biträdande förvaltningschef Erik Sidebo Biträdande förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen Timrå kommun Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) är ett samlingsnamn för kommunikation som ersätter eller kompletterar talspråk. Det handlar om att förstärka och förtydliga kommunikationen med till exempel tecken, bilder och föremål, förklarar Louise. För barn med tal-, språk- och kommunikationssvårigheter är Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) en möjlighet att kunna kommunicera med omgivningen. Men Louise betonar att tecken- och bildstöd är något som alla barn kan dra nytta av. Det kan stödja barnens förståelse, språkutveckling och förmåga att uttrycka sig, säger Louise. Ett stöd för personalen Kurserna är uppdelade på sju teman som erbjuds vid tre tillfällen vardera. För att deltagarna ska hinna träna hemma innan nästa tema, anordnas varje kurstillfälle med ett visst mellanrum. Utvärderingarna från de två första omgångarna har varit över förväntan. AKK-fortbildningen har tagits emot väldigt positivt, avslutar Louise.

3 Ingela Söder och ett förskolebarn spelar gitarr. Gemensamma sångsamlingar på Bergeforsens förskola Varje fredag sedan 1991 stämmer Ingela Söder gitarren på Bergeforsens förskola. Det som började som en sångsamling i det egna avdelningshuset slutade med gemensamma sångsamlingar för förskolans sex avdelningar. Efter 22 år är levande musik ett uppskattat inslag i verksamheten. Det är både för och nackdelar med att sjunga så många, men samtidigt så prioriterar vi vikten av att de får sång med instrument varje vecka, säger Ingela. Samarbete över avdelningshusen Förskolan består av två småbarnsavdelningar och fyra syskonavdelningar uppdelade på tre stycken hus. Fredagarnas gemensamma musikstunder delas upp mellan förskolans rosa hus och bruna hus. Två avdelningar samlas i rosa huset, och fyra avdelningar samlas i det bruna huset. När vi samarbetar över både avdelningar och hus så stärks gemenskapen på förskolan, säger Ingela. En påse med material Förutom gitarren är en kasse med material en viktig del av sångsamlingarna. I den finns bilder och fysiska saker som barnen kan koppla ihop med sången. Det material som hör ihop med veckans sånger får sedan följa med till sångsamlingen i en korg. Jag tänker att man ska konkretisera låtarna. Då blir det lättare för barnen att förstå vad de sjunger om, berättar Ingela. Sångsamlingarna uppskattas även av de minsta barnen. Förutom att sångsamlingarna har blivit en tradition är de viktiga för barnens utveckling och för förskolans pedagogiska verksamhet. Det är bland annat bra för barnens språkträning, att bevara sångskatten och ett sätt att uppmärksamma aktuella saker. Sång, rytm och musik är glädje, säger Ingela. Föreläst på Mittuniversitetet Ingelas mångåriga arbete med sångsamlingar har uppmärksammats av Mittuniversitetet, där hon har föreläst tre gånger om upplägget. Det gav Ingela ytterligare bekräftelse på att musiken och sången är betydelsefull. Det var inte så dumt att vi köpte in den där gitarren för 22 år sedan, avslutar Ingela.

4 Pedagogiska tankar blandas med lek på Timrådalens förskola Pussel, målning och lek förmiddagarna på syskonavdelningen Haren har något för både stora och små. Onsdagen den 22 oktober var det full aktivitet på avdelningen Haren. Koncentrationen var hög när barnen lekte, lade pussel och skapade konstverk. Logiskt tänkande och problemlösning Annica Welander är förskolechef för Timrådalens förskola, och berättar att leken är ett sätt för barnen att träna sina förmågor. I lek med pussel och leksaksdjur tränar barnen logiskt tänkande och problemlösning, till exempel genom att sortera efter färg och antal, säger Annica. Mönster och former När de större barnen lekte spenderade fyra av de minsta barnen på avdelningen Haren förmiddagen med att måla. Genom att skapa mönster och former när de pusslar och målar utvecklar barnen sin kreativa förmåga. Samtidigt tränar de sin motorik och utvecklar sin nyfikenhet och fantasi, avslutar Annica. Koncentrationen är hög när ett barn på Timrådalens förskola lägger pussel.

5 Ett glatt kompisgäng på Tynderö förskola. Naturen som grund för lärande på Tynderö förskola Naturen är en viktig del av verksamheten på Tynderö förskola. Med skogen in på knuten finns många möjligheter till lek och rörelse. Den 28 oktober hade barnen på Tynderö förskola mycket spring i benen. Sandlådan och växtligheten inbjöd till både fartfylld lek och utforskande i lugnare takt. Upptäcka och utforska Monika Ersson Johannesson är förskolechef för Tynderö förskola, och berättar att de tar vara på möjligheterna som utemiljön innebär. Naturen är en väldigt viktig del av verksamheten. Det finns mycket som skapar nyfikenhet och lärande, allt från att värna om naturen och djuren till att få kunskap om olika växter och djur, säger Monika. Naturgrupper Förskolan tar särskilt vara på naturen under våren och hösten. På våren och hösten har förskolan några veckor med naturgrupper, då personalen och barnen går till skogen för att upptäcka och utforska, avslutar Monika. Naturen ramar in förskolans lekplats och inbjuder till lek.

6 Axplock från webben Läs fler nyheter på Skuggspelsteater på Vivsta skola Publicerad den 24 september 2014 Krokodiler, häxor och busiga spöken. Karaktärerna var många när årskurs 2 på Vivsta skola lärde sig om skuggspelets historia den 23 september. Tillsammans med Pygméteatern i Stockholm fick de lära sig att gestalta historier, tillverka dockor och spela skuggspel. Läs mer Timrå gymnasium deltar i utvecklingsinsats Publicerad den 26 september 2014 På vilket sätt kan ett forskningsbaserat arbetssätt vara till grund för skolutveckling? Det ska Timrå gymnasium ta reda på när de hösten 2014 deltar med sitt nya Studiecentrum i den regionala utvecklingsinsatsen Forskning lyfter norr. Läs mer Ett lyft för matematiken Publicerad den 3 oktober I september gick startskottet för Matematiklyftet i Timrå kommun. Under läsåret 2014/15 kommer 81 stycken lärare i Timrås grundskolor att delta i Skolverkets utvecklingsinsats, som ska stärka och utveckla kvaliteten i matematikundervisningen. Läs mer Föreläsning om integration Hur kan förskolor skapa förutsättningar för effektiv kommunikation? Den frågan ställde Sonia Sherefay, när hon tisdagen den 23 september föreläste om kulturell mångfald och integration för Timrås förskolepersonal. Drygt 70 stycken förskolelärare samlades i Arenaskolans evenemangssal för att lyssna på eftermiddagsföreläsningen. Sonia Sherefay var glad över att se så många på plats, och poängterade vilken viktig roll förskolan har för barn med utlandsfödda föräldrar. Förskolan är en av de första integrationsarenor barn och utlandsfödda föräldrar möter, berättar Sonia. En förskolelärare lyfte att det är lätt för språkliga missförstånd eftersom möjligheten till tolk inte finns i den dagliga kontakten med utlandsfödda föräldrar. Bilder är jätteviktiga i kommunikationen, de kan förenkla mycket, säger Sonia. Ett önskemål från personalen Susanne Wadell är utvecklingssamordnare på Timrå kommun, och hjälpte till att anordna föreläsningen tillsammans med Timrås förskolor. Vi tror att föreläsningar kan stärka personalen och ge dem inspiration i arbetet med integration. Det är dessutom ett önskemål från förskolepersonalen, säger Susanne. Vikten av kommunikation Föreläsningen avslutades med en frågestund, där Sherefay och förskolepersonalen diskuterade vikten av att våga kommunicera om olikheter, regler, normer och seder. Vi måste våga prata och sätta oss in i varandras uppväxtvillkor och eventuella kulturella skillnader. Att våga fråga kan minska onödiga konflikter, avslutar Sonia. Redaktör Lisa Källberg, Informatör Barn- och utbildningsförvaltningen, Timrå kommun Ansvarig utgivare Ann-Christin Isaksson, Förvaltningschef Barn- och utbildningsförvaltningen, Timrå Kommun Har du tips på nyheter som rör utbildning och förskola? Skicka ditt nyhetstips till:

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN SAGOBACKEN LÄSÅRET 2013-2014 Teman under året: Konst, Babblarna och Gummi-Lisa 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Information från förskolan Båten Augusti 2014

Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information från förskolan Båten Augusti 2014 Information och viktiga datum Kajutan 070-169 85 18 Ankaret 070-169 83 98 Åran 070-169 83 99 Bojen 070-169 85 15 Bryggan 070-169 84 00 Seglet 070-169 85 14

Läs mer

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/2011

I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/2011 I. Kvalitetsredovisning för läsåret 2010/2011 2. Verksamhet: Fyrklöverns Montessoriförskola Ramlösa. Ansvarig förskolechef: Stellan Hagström 3. Förutsättningar Förskolan hyr lokaler belägna i Ramlösa Brunnshotell,

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

bygg- och konstruktionsprojekt

bygg- och konstruktionsprojekt skolportens numrerade artikelserie för utvecklingsarbete i skolan bygg- och konstruktionsprojekt för barn 1-3 år Författare: Annika Johansson Kristina Laestander Roos Artikel nummer 9/2008 Denna artikel

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet kalenderåret 2013 Rydebäcks Montessoriförskola

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet kalenderåret 2013 Rydebäcks Montessoriförskola Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet kalenderåret 2013 Rydebäcks Montessoriförskola Presentation av verksamheten Rydebäcks Montessoriförskola finns i lummiga och natursköna Rydebäck. Vi startade

Läs mer

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13

Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Björnbärets Kvalitetssäkring Maj-13 Skriven av Elisabeth Fors Normer och värden 1. Alla barn ska i maj 2013 ha fått möjlighet att lyssna, berätta och ge uttryck för sina uppfattningar. Halvtidsutvärdering:

Läs mer

Årsredovisning Valbo förskoleområde Banvaktens förskola 2012

Årsredovisning Valbo förskoleområde Banvaktens förskola 2012 Årsredovisning Valbo förskoleområde Banvaktens förskola 2012 Anci Rehn, förskolechef Tomas Rigvald, verksamhetsansvarig AnnSofie Johansson, förskollärare Kristina Wirén, förskollärare Det Du tänker om

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2009 Kvännarens förskola och skola F-3

Kvalitetsredovisning 2009 Kvännarens förskola och skola F-3 Kvalitetsredovisning 2009 Kvännarens förskola och skola F-3 Fastställd 2010-01-29 av rektor Else-Marie Bergvall Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Som underlag för vår kvalitetsredovisning

Läs mer

För Dig som vill veta mer om

För Dig som vill veta mer om För Dig som vill veta mer om Bäckalyckans förskola är en förskola med kristen profil. Förskolan startade 1997 och är föreningsdriven av Svenska Alliansmissionen i Ödeshög, som står som huvudman. Förskolans

Läs mer

Kvalitetsgranskning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag

Kvalitetsgranskning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag Kvalitetsgranskning Rapport 2011:10 Förskolans pedagogiska uppdrag Skolinspektionens rapport 2011:10 Diarienummer 40-2010:314 Stockholm 2011 Foto: Ryno Quantz Kvalitetsgranskning Rapport 2011:10 Innehåll

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

Qualis Granskningsrapport

Qualis Granskningsrapport Qualis Granskningsrapport Bullerbyns förskola i Hudiksvalls kommun Granskning genomförd i november 2012 av Kerstin Forsberg och Anita Sjöberg Q-Steps Kvalitetssäkring AB Sammanfattning av rapporten Bullerbyns

Läs mer

Uppföljning. Förskolan Smedby s Läroplansuppdrag 2013-2014. Utveckling och lärande. Pia Ihse 14 2014-02-03 0480-45 20 40

Uppföljning. Förskolan Smedby s Läroplansuppdrag 2013-2014. Utveckling och lärande. Pia Ihse 14 2014-02-03 0480-45 20 40 Handläggare Datum Pia Ihse 14 2014-02-03 0480-45 20 40 Förskolan Smedby s Läroplansuppdrag Uppföljning 2013-2014 Utveckling och lärande Förskolan Smedby Barn och ungdomsförvaltningen Adress Odlingsvägen

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR GRANBY NYA FÖRSKOLA LÄSÅRET 2014-2015

ARBETSPLAN FÖR GRANBY NYA FÖRSKOLA LÄSÅRET 2014-2015 ARBETSPLAN FÖR GRANBY NYA FÖRSKOLA LÄSÅRET 2014-2015 Granby nya förskola är en verksamhet med två hemvisten; Lammet och Lejonungen. Under läsåret 2014-2015 kommer preliminärt 17 barn, i åldern ett till

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖR FAMILJEDAGHEMMET DELFINEN HÖSTEN 2011 OCH

KVALITETSREDOVISNING FÖR FAMILJEDAGHEMMET DELFINEN HÖSTEN 2011 OCH KVALITETSREDOVISNING FÖR FAMILJEDAGHEMMET DELFINEN HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Förskolechefens redovisning 2 Beskrivning av verksamheten 6 Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Årsplan för. I Ur och Skur Vattendroppen. Ht 2014 Vt 2015

Årsplan för. I Ur och Skur Vattendroppen. Ht 2014 Vt 2015 Årsplan för I Ur och Skur Vattendroppen Ht 2014 Vt 2015 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid.3 Förskolans organisation sid. 4 Vår verksamhetsidé sid. 4 Normer och värden sid. 5 Utveckling och lärande Friluftsfrämjandets

Läs mer

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan

Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Malmö högskola Lärarutbildningen Barn Unga Samhälle (BUS) Examensarbete 15 högskolepoäng Pedagogers bemötande av barn i behov av särskilt stöd i förskolan Pedagogues response to children with special needs

Läs mer

Redovisning av kvalitetsarbetet på Ramlösa friskola per 31/7-14. 2. Förutsättningar:

Redovisning av kvalitetsarbetet på Ramlösa friskola per 31/7-14. 2. Förutsättningar: Redovisning av kvalitetsarbetet på Ramlösa friskola per 31/7-14 1. Ramlösa friskola och fritids, ansvarig Lisa Meviken (rektor) 2. Förutsättningar: Ramlösa friskola är en verksamhet som drivs i privat

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013-2014

Kvalitetsredovisning 2013-2014 Kvalitetsredovisning 2013-2014 I Ur och Skur Granen Förskola Granens förskola Barrskogsvägen 8 691 44 Karlskoga 1 INLEDNING Driftsform: Föräldrarkoperativ med inriktning på I Ur och Skur pedagogik. Vi

Läs mer

Qualis Granskningsrapport

Qualis Granskningsrapport Qualis Granskningsrapport Södervångs förskola Vellinge Granskning genomförd i september 2013 av Helena Esbjörnsson och Kerstin Forsberg Q-Steps Kvalitetssäkring AB Sammanfattning Södervångs förskola är

Läs mer

Qualis Granskningsrapport

Qualis Granskningsrapport Qualis Granskningsrapport Kolhuggarens förskola Åstorp Granskning genomförd i november 2014 av Ann Jonsson och Maria Nord Q-Steps Kvalitetssäkring AB Sammanfattning Kolhuggarens förskola är en kommunal

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan Bergendahl 2011 Enhet Systematiskt kvalitetsarbete i fristående enhet Förskolans/skolans namn samt ev logga Barnstugan Bergendal Förskolechefens/rektorns namn Carina

Läs mer

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik

Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik LÄRARUTBILDNINGEN Självständigt arbete, 15 hp Förskollärares beskrivningar av att arbeta med teknik Hur synliggörs och väcks barnens nyfikenhet av teknik? Ansvarig institution: Institutionen för utbildningsvetenskap

Läs mer

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde

Kvalitetsredovisning läsåret 2012/2013. Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Kvalitetsredovisning läsåret 01/013 Fritidshemmen i Ulvsby skolområde Innehållsförteckning 1. Grundfakta om Fritidshemmen vid Vallargärdets skola.... Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen...

Läs mer

Lärande och utveckling genom leken.

Lärande och utveckling genom leken. Lärande och utveckling genom leken. En studie om pedagogers syn på lekens betydelse för förskolebarns lärande och utveckling. Ann-Charlotte Augustsson och Cecilia Jacobsson Handledare: Maj Arvidsson Examinator:

Läs mer

Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014. Kyrkvikens förskola Nacka

Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014. Kyrkvikens förskola Nacka Charlotte Cederberg, Danderyd Inga Seidlitz, Nacka V17-18, 2014 Kyrkvikens förskola Nacka Innehållsförteckning VÅGA VISA 3 Typ av skola 4 OBSERVATIONENS METOD 4 SAMMANFATTNING 5 Sammanfattande slutsats

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer