Förslag till hyresmodell för Alingsås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till hyresmodell för Alingsås"

Transkript

1 Förslag till hyresmodell för Alingsås

2

3 1 Innehållsförteckning Sidan 1 Inledning 3 2 Syfte och mål 4 3 Fabs AB Historik Ägardirektiv Ändamålet med verksamheten Ekonomiska mål 5 Soliditet 5 Direktavkastning 5 Koncernbidrag 5 Kommunal borgen Fastighetsbestånd Nuvarande princip för hyressättning Uthyrning till Alingsås kommun Extern uthyrning Försäljning av mark för verksamheter Resultat Hyressättningsmodeller Marknadshyra Självkostnadshyra Exempel från några organisationer 8 Borås kommun 8 Kungälvs kommun 8 Region Skåne 9 Försvarsfastigheter 10 5 Förslag till hyresmodell Ekonomiskt mål för Fabs Uthyrning till Alingsås kommun Fördelning av kostnader Dialog och samverkan Hyra Avtalstider och regler för uppsägning 12 Avtalstider 12 Uppsägning Årliga hyresförändringar Ingående komponenter Kapitalkostnader Administration Planerat underhåll Drift 14 Lokal administration 14 Fastighetsskötsel och tillsyn 14 Reparationer (felavhjälpande underhåll) 14 Skadegörelse 15 Hyra av anläggningstillgångar 15 Riskkostnader Mediaförsörjning 15 Värme (och ev. kyla) samt vatten och avlopp 15 Vatten och avlopp (ingår inte i hyran) 15 El (ingår inte i hyran) Fastighetsskatt 15

4 2 Innehållsförteckning (forts) Sidan Övrigt 15 Förstudier 15 Mindre lokalförbättringar Utfall Gränsdragning mellan hyresvärd och hyresgäst Hyresgästanpassningar Skeden 16 Förstudie 16 Programarbete 16 Projektering 16 Byggskede 17 Uppföljningsskede Hyresoffert Kostnader för nedlagda utredningar 17 6 Fortsatt arbete 18

5 3 1 Inledning Den kommunala verksamheten bedrivs i lokaler som antingen hyrs in från de kommunala bolagen (Fabs AB och AB Alingsåshem) eller från externa fastighetsägare. Kommun har uttryckt önskemål om att en ny hyresmodell införs. En arbetsgrupp med Lars Eklund (ABAR), Peter Jakobson (Fabs), Ing-Marie Odegren (Alingsåshem), Sven Stengard (KLK) och Susanna Andersson (KLK) har bildats. Två modeller har diskuterats. Boråsmodellen innebär att hyrorna beräknas enligt självkostnadsprincipen. Göteborgsmodellen innebär att lokalerna indelas i olika kategorier och får en form av bruksvärde. Den senare modellen kan sägas vara en typ av marknadsmässig hyra. Av dessa modeller har arbetsgruppen förordat Boråsmodellen. Det fortsatta arbetet har därför inriktats på att studera en hyresmodell enligt självkostnadsprincipen. Innehållet i en sådan modell kan dock variera kraftigt. För att få uppslag till hur modellen ska se ut, har studerats exempel från några olika offentliga organisationer. I förslaget redovisas förhållandet mellan Fabs som hyresvärd och Alingsås kommun som hyresgäst. I det fortsatta arbetet får modellen utökas till att även omfatta förhållandet mellan Alingsåshem och kommunen.

6 4 2 Syfte och mål Hyresmodellen ska klargöra förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst avseende uthyrning av lokaler för verksamheter av olika slag. Syftet med hyresmodellen är att säkra att fastigheterna förvaltas så att dess värde bevaras, säkra att fastighetsbeståndet förvaltas med hög kostnadseffektivitet, tydliggöra den hyressättning av lokalerna som görs, bidra till en ökad medvetenhet om kostnaderna för lokaler, bidra till ett effektivt utnyttjande av lokaler, bidra till att utveckla och kvalitetssäkra arbetet med fastighetsförvaltning och lokalanpassning, bidra till att utveckla dialog och samverkan mellan hyresvärd och hyresgäst.

7 5 3 Fabs AB Fabs AB hyr ut lokaler till kommunal verksamhet och till externa hyresgäster samt säljer mark för verksamheter. Bolaget ingår i den kommunala bolagskoncernen som dotterbolag till AB Alingsås Rådhus (ABAR). Bolagets verksamhet styrs av bolagsordning, företagspolicy och ägardirektiv som antagits av kommunfullmäktige och av bolagsstämma. 3.1 Historik Fabs bildades 1946 under namnet Fastighetsaktiebolaget Småindustrier för att förvärva, bebygga och förvalta fastigheter till gagn för det allmänna. Verksamheten utökades 1989 till att även omfatta exploatering och försäljning av industrimark. Kommunens verksamhetsfastigheter, som tidigare låg under fastighetsavdelningen på tekniska kontoret, överfördes fr.o.m. den 1 januari 2005 till Fabs. Det rörde sig om ett 50-tal fastigheter (förskolor, grundskolor, gymnasieskola, rådhuset, brandstationen, museet, Kabomfastigheten, Nolhagahallen, ishallen m.fl.). 3.2 Ägardirektiv Ändamålet med verksamheten Enligt företagspolicyn och ägardirektiven skall Fabs vara ett aktivt instrument för näringslivsutveckling och lokalförsörjning för kommunal verksamhet. Bolaget skall genom att bygga, förvärva, äga, förvalta och sälja fastigheter erbjuda lokaler och kontor anpassade till kundernas behov, exploatera och sälja mark för verksamheter av olika slag, medverka till att företag i kommunen utvecklas, företagsetableringar sker och nyföretagande stimuleras, medverka till att kommunens olika verksamheter har ändamålsenliga lokaler och att dessa används effektivt. Fabs skall aktivt medverka till att kommunens vision kan förverkligas Ekonomiska mål Enligt ägardirektiven gäller följande för ekonomi och finansiering av Fabs verksamhet. Soliditet Soliditeten i Fabs skall långsiktigt uppgå till minst 20 %. Vid investeringar i näringslivslokaler skall bolaget självt genom egen finansiering svara för att soliditeten bibehålls. Vid investeringar i kommunala verksamhetslokaler skall, i den utsträckning egen finansiering inte är tillräcklig, aktiekapitalet i bolaget ökas genom nyemission så att soliditeten bibehålls. Direktavkastning Bolaget skall arbeta med ett krav på direktavkastning som motsvarar tioårig statsobligationsränta ökad med fyra procentenheter. Koncernbidrag Fabs skall, i den mån resultatet medger, lämna koncernbidrag till AB Alingsås Rådhus. Koncernbidragets storlek fastställs av styrelsen för AB Alingsås Rådhus i samråd med styrelsen för Fabs AB. Kommunal borgen Upplåning sker mot kommunal borgen enligt de riktlinjer som har antagits av kommunfullmäktige. För kommunens åtagande erläggs en avgift med 0,25 % på utnyttjad borgen.

8 6 3.3 Fastighetsbestånd I samband med övertagandet av fastigheterna från kommunen gjordes en indelning av Fabs verksamhet i affärsområde Näringsliv och affärsområde Kommunen. Till affärsområde Näringsliv fördes de fastigheter som Fabs ägde före övertagandet med ett undantag. Utbildningens Hus fördes över till affärsområde Kommunen. 3.4 Nuvarande princip för hyressättning Uthyrning till Alingsås kommun Överlåtelserna av kommunens verksamhetsfastigheter till Fabs 2005 skedde till det sammanlagda bokförda värdet, som fastigheterna hade hos kommunen. I samband med överlåtelserna gjordes dock en viss justering mellan de bokförda värdena för enskilda fastigheter så att en riktigare fördelning av värdena på de olika fastigheterna uppnåddes. Hyran till kommunens olika förvaltningar påverkades inte av överlåtelsen av fastigheterna. I princip de självkostnadshyror som hade gällt mellan fastighetsavdelningen och förvaltningarna gällde även efter överlåtelsen. En viss justering av hyrorna mellan de olika lokalerna inom barnoch ungdomsförvaltningen gjordes dock för att få en mera rättvisande hyressättning. Sammanfattningsvis gällde följande principer för hyressättningen fr.o.m. 2005: hyra enligt fastighetsavdelningens budget, viss omfördelning mellan olika objekt, 10-årig hyrestid, som innebär att många hyresavtal löper ut , rätt till förhandling om hyresvillkoren vart 3:e år, precisering av ansvarsfördelningen mellan hyresvärd och hyresgäst, 65 % av hyran indexregleras, ränteklausul. Köpeskillingen för fastigheterna uppgick till tkr och tkr för inventarier. Finansiering skedde genom övertagande av lån hos kreditgivare, upptagande av lån hos kommunen samt ökning av aktiekapitalet med 50 mkr. Koncernbidraget till ABAR för 2005 höjdes från tkr till tkr. Efter övertagandet av fastigheterna från kommunen har Fabs genomfört omfattande investeringar i lokaler som hyrs ut till kommunen. Investeringarna har inneburit att nya hyresavtal har upprättats eller att tillägg till gällande hyresavtal har skett. Möjligheten att säga upp hyresavtalen och omförhandla hyresvillkoren i övrigt har dock inte utnyttjats trots kraftigt ökade kostnader framför allt då det gäller mediaförsörjningen Extern uthyrning För extern uthyrning har efter uppsägningar av hyresavtal successivt tillämpats en mera marknadsmässig hyra Försäljning av mark för verksamheter Försäljning av mark för verksamheter sker till ett marknadsmässigt pris där kommunens prissättning är vägledande. 3.5 Resultat 2010 Omsättningen i Fabs för 2010 uppgick till tkr. Av omsättningen avsåg tkr fastighetsförvaltningen och tkr försäljningen av industrimark. Av årets nettoomsättning avsåg 90 % intäkter från Alingsås kommun och andra koncernbolag. Rörelseresultatet uppgick till tkr före finansiella poster. Resultatet efter finansiella poster uppgick till tkr.

9 7 För 2010 uppgick koncernbidraget till tkr. Härutöver betalade Fabs 450 tkr i administrationsersättning till ABAR. Den totala lokalytan för Fabs fastighetsbestånd uppgick för år 2010 till m 2. Av denna yta hyrdes m 2 ut till Alingsås kommun.

10 8 4 Hyressättningsmodeller Vid hyressättning skiljer man ofta mellan marknadshyra och självkostnadshyra. 4.1 Marknadshyra Marknadshyra definieras vanligen som den hyra man får vid tecknande av hyresavtal på en öppen och fri marknad. Hyran bestäms av utbud och efterfrågan och fastighetsägarens kostnader har ingen eller ringa betydelse för hyressättningen. Vid intern hyressättning inom offentlig verksamhet är marknadshyra ovanlig. Det beror delvis på att offentliga fastighetsförvaltare inte arbetar med vinstkrav på samma sätt som privata fastighetsägare. Ofta saknas också marknadshyror att stämma av en hyra emot, eftersom direkta jämförelseobjekt saknas. 4.2 Självkostnadshyra Självkostnadshyran innebär att intäkterna för en fastighetsförvaltning ska motsvara kostnaderna för förvaltningen. I kostnaderna ingår också ett avkastningskrav på fastigheternas kapitalvärde. Självkostnadshyran behöver inte innebära att hyran för varje enskilt år motsvarar kostnaderna för fastigheten samma år. Kostnaderna kan delvis beräknas med hjälp av schabloner och erfarenhetsvärden, framför allt då det gäller drift och underhåll samt kostnader för administration. I det följande redovisas exempel på hyresmodeller från några offentliga organisationer. Exemplen kan ge värdefulla uppslag vid utarbetande av hyresmodell för Alingsås kommun Exempel från några organisationer Borås kommun I Borås sköts lokalförsörjningen av en nämnd/förvaltning. För uthyrning till kommunala verksamheter tillämpas ett internhyressystem som bygger på självkostnadsprincipen. Externa hyresgäster betalar marknadsmässig hyra. Systemet innebär bl a följande (belopp för 2011): hyrorna sätts årligen i samband med budgetarbetet, kapitalkostnaderna beräknas efter en real annuitetsmetod med en årlig inflationsuppräkning, driftkostnader och konsumtionsavgifter indexuppräknas med senast avslutade bokslut som bas dvs. två år före omräkningen, planerat underhåll (78,00 kr/m 2 ), felavhjälpande underhåll (46,00 kr/m 2 ), förvaltningskostnader (31,74 kr/m 2 ) och försäkringskostnader (5,83 kr/m 2 ) beräknas per m 2 bruksarea, för att stimulera brukarna att återlämna överkapacitet av lokaler finns möjlighet att säga upp uthyrningsbar enhet; för att täcka kostnaden för tomma lokaler avsätts medel till en lokalbank; kostnaden ingår i hyran med 4,85 kr/m 2, för att täcka kostnaderna för evakueringslokaler vid sanering på grund av sanitära olägenheter avsätts 1,82 kr/m 2 till ett saneringskonto, kostnader för förstudier som inte går att hänföra till visst projekt finansieras via ett uttag i internhyran med 1,00 kr/m 2, avvikelser mellan den budgeterade hyran och utfallet tas ut genom avräkning i den budgeterade hyran två år i efterhand. Kungälvs kommun I Kungälv sköts lokalförsörjningen av en nämnd/förvaltning. Hyran bestäms med utgångspunkt från principen att varje enskilt hyresobjekt skall ha en hyra som motsvarar beräknad självkostnad för hyresobjektet. Systemet innebär bl a följande: formerna för dialog och samverkan mellan hyresvärd och hyresgäst utvecklas,

11 9 den beräknade självkostnadshyran gäller i fem år; efter fem år sätts en ny självkostnadshyra, för äldre lokaler där inga hyresrelaterade investeringar gjorts under senare år är avtalstiden 1 år, i samband med nyinvesteringar är avtalstiden normalt 10 år, uppsägning av hyresavtal skall ske minst nio månader före avtalstidens utgång i annat fall förlängs avtalet med ett år i sänder, den del av hyran som utgörs av kapitalkostnad är fast under femårsperioden, övriga delar av hyran indexuppräknas årligen med hjälp av ett sammanvägt index som består av tre olika delindex (konsumentindex, konsumentindex delindex för energi och bränsle samt arbetskostnadsindex), kostnaderna för mediaförbrukning ingår i hyran och beräknas som objektets genomsnittliga årsförbrukning för den senaste treårsperioden multiplicerat med vid avstämningstidpunkten gällande energipris, oljepris eller VA-kostnad, kostnader för fastighetsskötsel ingår i hyran och beräknas som medelvärdet av de senaste tre årens kostnader för objektet omräknat till avstämningsårets kostnadsläge, planerat underhåll ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea som motsvarar budgeterad kostnad för planerat underhåll enligt underhållsplan per objekttyp, lokalförbättringsmedel ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea; medlen skall täcka kostnader för mindre förbättringar (kostnadsgräns 0,5 basbelopp) som förorsakas av myndighetskrav och ändrad lagstiftning; mera omfattande åtgärder som inte ryms inom medlen hanteras som investeringar, felavhjälpande underhåll ingår i hyran och beräknas som medelvärdet av de senaste tre årens kostnader för objektet omräknat till avstämningsårets kostnadsläge, utvändiga skador eller utvändig skadegörelse och skador orsakade av fel på fastighetens konstruktion eller försörjningssystem ingår i hyran och beräknas som medelvärdet av de senaste tre årens kostnader för objektet omräknat till avstämningsårets kostnadsläge, hyresgästen ansvarar för invändiga skador i de lokaler som ingår i hyresavtalet, administrationskostnader ingår i hyran med ett schablonbelopp som motsvarar avstämningsårets självkostnad för administration utslaget per m 2 bruksarea, försäkringspremie för fastighetsförsäkring och ev. fastighetsskatt ingår i hyran med ett belopp som motsvarar avstämningsårets självkostnad; självrisken vid försäkringsskador ingår i hyran enligt samma regler som gäller vid skada/skadegörelse, ägarrelaterade investeringar, dvs. investeringar som föranleds av fastighetsägarens krav på förbättringar, energibesparande åtgärder, myndighetskrav eller liknande, ingår i hyran och finansieras med det överskott som uppkommer genom att räntekostnaden på bokfört värde minskar genom avskrivningar; därmed påverkas inte hyran, ägarrelaterade investeringar som uppkommer som en direkt följd av hyresgästrelaterade investeringar ingår i och finansieras av det investeringsanslag som hyresgästen begär, mindre uppdrag som hyresgästen önskar få utförda, dvs. har en ekonomisk livslängd på högst tre år och understiger 0,5 basbelopp, betalas helt av hyresgästen. Region Skåne I Region Skåne sköts lokalförsörjningen av en nämnd/förvaltning. För intern uthyrning tillämpas en självkostnadsbaserad hyra som så exakt som möjligt skall återspegla den verkliga lokalkostnaden på byggnadsnivå. RegionFastigheters budgeterade resultat skall bli 0. Systemet innebär bl a följande: ny internhyra beräknas under budgetprocessen inför varje nytt år och nytt internhyresavtal tecknas, uppsägning av uthyrningsbara lokaler kan ske löpande under året med tre månaders uppsägning,

12 10 tomställda lokaler skall hyras ut eller ev. avyttras; uthyrning till externa hyresgäster skall ske till marknadsmässiga villkor; resultatet av uthyrning till externa hyresgäster räknas av mot kostnaderna för tomställda lokaler och utgör en egen resultatpost som finansieras med regionbidrag, kapitalkostnaden beräknas efter de avskrivningsregler och den internränta som vid varje tidpunkt har fastställts, kostnaderna för planerat underhåll, felavhjälpande underhåll, drift, tillsyn, skötsel, administrationskostnader och övriga fastighetskostnader ingår i hyran, konsultationer av mindre omfattning såsom kalkylering av förslag till investeringsobjekt ingår i hyran, kostnader för media ingår i hyran med ett belopp som budgeteras utifrån normalårsförbrukning och mediaprissättning; kostnaden regleras i efterskott i förhållande till verkligt utfall, efter justering för faktisk mediakostnad sker ingen ytterligare reglering av internhyran efter hyresperioden. Försvarsfastigheter Fortifikationsverket har till uppgift att förvalta statens fastigheter avsedda för försvarsändamål. Försvarsmakten är den dominerande hyresgästen och hyr ca 96 % av den totala arean. En ny hyresmodell arbetades fram Modellen präglas av stor öppenhet mellan parterna i hyresförhållandet. Hyran är en självkostnadshyra som skall täcka alla kostnader hos Fortifikationsverket. Två kriterier har varit avgörande för utformningen av modellen, nämligen att den skall ge upphov till en hyresnivå som går att prognostisera och att den skall leda till en korrekt hyra objektvis. Modellen innebär bl a följande: kostnadstäckningen ska uppnås på ett eller några års sikt, upplåtelseavtalen gäller tills vidare med en uppsägningstid på 12 kalendermånader; i en översyn av modellen 2005 har statskontoret föreslagit att en övergång sker till långa och tidsbundna avtal, kapitalkostnaderna beräknas efter en fastställd avskrivningsplan och en kalkylränta som är en avvägning mellan statens avkastningskrav och Riksgäldens utlåningsränta för fastighetslån, administrationskostnaderna fördelas efter en nyckel som innehåller både en fast och en rörlig del per objekt; takbelopp finns också för den maximala kostnad för central administration som ett objekt får belastas med, driftkostnaderna ingår i hyran, mediakostnaderna innefattar förutom direkt förbrukning också kostnader för infrastruktur för mediaförsörjningen (kapital-, drift- och underhållskostnader); dessa kostnader fördelas efter en särskild nyckel; den rörliga mediakostnaden beräknas efter en normalförbrukning och förväntad prisutveckling; den debiterade ersättningen följs i efterhand upp mot faktiskt utfall och över- eller underförbrukning regleras under första kvartalet efter verksamhetsåret, en sexårig underhållsplan ligger till grund för de underhållskostnader som ingår i hyran; underhållsplanerna ingår som bilaga till hyresavtalet, även för ägarrelaterade investeringar (tvingande investeringar, effektivitetsinvesteringar och investeringar för teknisk försörjning) ska finnas en sexårig plan som bifogas hyresavtalet; kapitalkostnaderna belastar hyresgästen när investeringen tas i bruk.

13 11 5 Förslag till hyresmodell Den nuvarande indelningen i kommunfastigheter och näringslivsfastigheter slopas. I stället görs en indelning i uthyrning till Alingsås kommun och uthyrning till externa hyresgäster. Härtill kommer försäljning av industrimark. Uthyrning av lokaler från Fabs till Alingsås kommun ska ske till en hyra som motsvarar hyresvärdens beräknade självkostnader för varje enskilt hyresobjekt. Fabs uthyrning till externa hyresgäster och försäljning av industrimark ska bedrivas enligt marknadsmässiga principer. Fabs ska kontinuerligt undersöka vilka villkor som marknaden erbjuder för jämförbar verksamhet. 5.1 Ekonomiskt mål för Fabs Det ekonomiska målet för Fabs är att den totala verksamheten ska ge det överskott som behövs för att Fabs ska kunna ge koncernbidrag till AB Alingsås Rådhus. Härutöver skall verksamheten ge ett överskott för att kunna finansiera en del av investeringarna med eget kapital så att soliditeten bibehålls. För att uppfylla det ekonomiska målet kan ett särskilt påslag på hyran behöva ske utöver vad som följer av självkostnadsprincipen. 5.2 Uthyrning till Alingsås kommun Hyresmodellen ska vara administrativt enkel att hantera och lätt att förklara för hyresgästerna. Genom öppenhet och insyn ska skapas förståelse för de verkliga kostnader som bildar underlag för hyran Fördelning av kostnader Uthyrning till Alingsås kommun omfattade för % av den totala omsättningen. Vid fördelning av kostnader mellan uthyrning till kommunen och Fabs övriga verksamhet används denna procentsats Dialog och samverkan För att hyresmodellen skall fungera tillfredsställande är det viktigt att formerna för dialog och samverkan utvecklas. För att behandla strategiska och principiella frågor finns en central lokalgrupp med representanter från kommunledning, förvaltningar, Fabs och Alingsåshem. Denna grupp har även till uppgift att utveckla hyresmodellen över tiden. Gruppen träffas två gånger per år och sammankallande är kommunledningskontoret. För att lösa frågor som rör den dagliga operativa verksamheten på det lokala planet finns en lokalresursplaneringsgrupp (lrp-grupp), som samordnar alla pågående lokalprojekt och lokalfrågor. Lrp-gruppen ska utveckla relationerna mellan hyresvärd och hyresgäst och bygga upp ett förtroende mellan olika yrkesgrupper och lösa eventuella konflikter och tvister genom dialog och samverkan. Sammankallande är lokalförsörjningsansvarig på KLK. Härutöver finns lokala samarbetsgrupper där fastighetsägare och förvaltningar träffas regelbundet. I samband med genomförande av investeringsprojekt bildas särskilda projektgrupper Hyra Den framräknade självkostnadshyran enligt hyresavtalet (bashyran) gäller i tre år. Årliga justeringar sker enligt avsnitt Årliga hyresförändringar. Efter tre år sätts en ny självkostnadshyra.

14 Avtalstider och regler för uppsägning Avtalstider För samtliga lokaler tecknas nya hyresavtal fr.o.m Hyreskontraktet utformas enligt bilaga 1. Följande avtalstider tillämpas (inom parentes anges antalet hyreskontrakt som f.n. finns inom respektive kategori): lokaler med ett bokfört värde under 5 mkr 3 år (21) lokaler med ett bokfört värde 5-10 mkr 6 år (8) lokaler med ett bokfört värde mkr 12 år (9) lokaler med ett bokfört värde mkr 15 år (6) lokaler med ett bokfört värde över 50 mkr 20 år (1) Om hyresavtal tecknas under ett kalenderår så förlängs avtalstiden med det antal månader som krävs för att hyresavtalet ska löpa ut vid ett årsskifte. Vid investeringar under 3 mkr i lokalerna under löpande avtalstid tecknas tillägg till avtalet med den hyresökning som investeringen medför. Vid investeringar över 3 mkr tecknas nytt avtal med en hyrestid på mellan tre och tjugo år beroende på i vilket intervall det bokförda värdet hamnar efter investeringen. Vid ändrad verksamhet i lokalerna tecknas alltid nytt avtal. I samband med nybyggnation tillämpas ovanstående avtalstider. Speciell hänsyn ska tas till fastigheter inom Alingsåshems bestånd där förändringar är på väg att genomföras och därav denna bindningstid av avtalen inte ska vara tillämplig. Uppsägning Uppsägning av hyresavtalet ska ske minst ett år före avtalstidens utgång. I annat fall förlängs avtalet med tre år i taget. Uppsägning av del av lokal kan ske om lokalen är en uthyrningsbar enhet. Uppsägning under löpande avtalstid kan ske om det finns annan hyresgäst som är beredd att hyra lokalen med gällande avtalsvillkor Årliga hyresförändringar Den del av hyran som utgörs av kapitalkostnad omräknas årligen med hänsyn till den förändring av internräntan och det bokförda värdet vid årets ingång som har skett. Kostnaderna för uppvärmning indexregleras med hänsyn till den förändring av fjärrvärmeindex som har skett mellan oktober 2011 (basmånad) och oktober månad året för aktuellt år. Övriga delar av hyran indexregleras med hänsyn till den förändring av konsumentindex som har skett mellan oktober 2011 (basmånad) och oktober månad året före aktuellt år. De omräknade hyrorna för kommande år presenteras för förvaltningarna senast den 1 februari. De presenterade hyrorna bygger på en beräkning av den förändring av index som kommer att ske fram till oktober månad och en uppskattning av hittills kända hyresökningar under kommande år på grund av investeringar. Då ny självkostnadshyra vid kommande årsskifte ska beräknas enligt ska hyresvärden vid detta tillfälle presentera förslag till ny hyra. Årliga hyresförändringar kan påverkas av framförhandlade bostadshyror vad gäller fastigheter inom Alingsåshems bestånd. Denna förändring påverkar hyreskostnaden, justering ska då ske för dessa förändringar. Påverkan på grund av hyresförhandlingar utredas separat efter modellens införande

15 Ingående komponenter Den tillämpade hyran är en kostnadsbaserad hyra där hyresintäkterna skall täcka hyresvärdens kostnader. De komponenter för vilka kostnader ska beräknas är följande: Kapital Administration Planerat underhåll Drift Mediaförsörjning Fastighetsskatt Övrigt Resultatkrav Internränta Avskrivningar Central administration Planerat underhåll Lokal administration Fastighetsskötsel och tillsyn Reparationer (felavhjälpande underhåll) Skadegörelse Hyra av anläggningstillgångar Riskkostnader Värme och ev. kyla Vatten och avlopp (ingår i hyran) El (ingår i hyran) Ev. fastighetsskatt Förstudier Mindre lokalförbättringar Kapitalkostnader Avskrivningar av anläggningstillgångar görs efter en bedömning av tillgångens nyttjandeperiod. Viss vägledning har hämtats från SKL:s förslag till avskrivningstider. I varje enskilt fall ska den faktiska livslängden beaktas, med hänsyn till byggteknik och kvalitet. Följande procentsatser för olika objektslag bör tillämpas: 2 % nyare industri- och kontorslokaler (Spiken, Vindbryggan och Kristina 7) 3 % skolor, förskolor och övriga byggnader med kommunal verksamhet äldre industrilokaler (Bulten 2 och Bolltorp) 4 % diverse äldre byggnader (Skräddaren 5 och Utbildningens Hus) 10 % byggnadsinventarier 20 % övriga maskiner och inventarier Värdena som avskrivningarna grundar sig på är de historiska anskaffningsvärdena. För fastigheter som Fabs förvärvade 2005 från kommunen sker avskrivning på överlåtelsevärdena. På de bokförda värdena vid ingången till verksamhetsåret beräknas ränta. Det är naturligt att använda den internränta som SKL rekommenderar att man skall använda vid kapitalkostnadsberäkningar för aktiverade investeringar. Denna ränta syftar till att visa den genomsnittliga finansieringskostnaden för aktiverade investeringar under hela deras ekonomiska livslängd. För 2011 är den rekommenderade internräntan 4,3 % och för ,2 %. Vid nybyggnationer kan kapitalkostnaden för enskilda objekt komma att utjämnas mellan åren.

16 Administration Central administration omfattar bolagsgemensamma lednings- och stödfunktioner. Kostnaderna ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea Planerat underhåll För alla objekt ska finnas treåriga underhållsplaner/underhållsplanering som beskriver de åtgärder som behöver göras för att bibehålla funktion och standard hos objekten. Av planen ska framgå kostnaderna för åtgärderna. Underhållsplanerna ska uppdateras årligen och presenteras för hyresgästerna vid den årliga genomgången av hyran för kommande år och utfallet för föregående år. Intern hos bolaget finns även 10-åriga underhållsplaner. Kostnaderna för planerat underhåll ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea, som motsvarar den årliga genomsnittliga kostnaden enligt underhållsplanen. Vid nybyggnation eller fullständig ombyggnad av lokaler trappas underhållskostnaderna upp enligt följande: år 1-3 år 4-6 år 7-9 år 10-0 % av schablonbeloppet 10 % av schablonbeloppet 50 % av schablonbeloppet 100 % av schablonbeloppet Drift Lokal administration Lokal administration omfattar den administration som behövs för förvaltning av fastighetsbeståndet. Kostnaderna ingår i hyra med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea. Fastighetsskötsel och tillsyn Fastighetsskötsel omfattar skötsel och renhållning av mark inklusive snöröjning och halkbekämpning samt skötsel av byggnader och lokaler. I fastighetsskötsel ingår f n även avgift för borttransport av avfall och resthantering. Den interna avfallshanteringen, dvs omhändertagande, sortering och transport inom hyresgästens lokal till centralt soprum, ingår däremot inte. Renhållningskostnader efter uppförande av miljöhus, ingår i hyreskostnad. Teknisk tillsyn omfattar åtgärder som krävs för att byggnadens eller lokalens tekniska försörjningssystem ska fungera och kunna förse lokalerna med ett bra inomhusklimat, god belysning, driftsäker elkraft, driftsäkra transportsystem etc. Fastighetsskötsel och tillsyn bedrivs dels med Fabs egen personal och dels med köpta tjänster och ingår i hyran. Kostnaden för Fabs egen personal ingår med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea. Kostnaden för köpta tjänster ingår med den verkliga kostnaden. Reparationer (felavhjälpande underhåll) Reparationer (felavhjälpande underhåll) är åtgärder som syftar till att återställa funktion eller reparera en skada. Insatserna hanteras med ett system för felanmälan. Kostnaderna för reparationer ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea. Skadegörelse Hyresgästen ansvarar för invändiga skador i de lokaler som ingår i hyresavtalet. Hyresvärden ansvarar för skador utvändigt på byggnadens tak och fasader samt på mark. Hyresvärden ansvarar även för invändiga skador som uppkommer på grund av fel på fastighetens konstruktion eller försörjningssystem. Kostnaderna för skadegörelse ingår i hyran med den verkliga kostnaden.

17 15 Hyra av anläggningstillgångar Hyresgästen kan beställa och hyra tillfälliga paviljonger. För sådana ska separata hyresavtal upprättas. Avtalen ska tecknas för samma tidsperiod som hyresavtalet för anläggningstillgången och hyran ska motsvara Fabs självkostnad. Riskkostnader Fabs försäkrar sina fastigheter mot skador. Försäkringsskador är främst brand-, vatten- och inbrottsskador. Premien för fastighetsförsäkringen ingår i hyran med den verkliga kostnaden. Ansvaret för försäkringsskador delas mellan hyresvärd och hyresgäst enligt samma principer som gäller för skadegörelse. Självrisken vid försäkringsskador ingår i de fall då hyresvärden har ansvar för skadan. Vid skada enbart på inventarier gäller inte fastighetsförsäkringen. I sådana fall ska hyresgästen svara för skadeanmälan och stå för ev. självrisk Mediaförsörjning Värme (och ev. kyla) Kostnaderna för uppvärmning och ev. kyla påverkas både av hyresgästens beteende och hyresvärdens driftinsatser och investeringar. Hyresvärden bedöms ha störst möjlighet att påverka förbrukningar och kostnader genom en effektiv driftövervakning och genom att investera i energisnål teknik. Dessa avgifter bör därför ingå i hyran. Kostnaderna beräknas genom att de tre senaste årens genomsnittliga förbrukning multipliceras med gällande energipris. Vatten och avlopp (ingår i hyran) Kostnader för vatten och avlopp ingår i hyran. Hyresgästen kan genom sin förbrukning påverka kostnaden för vatten och avlopp därför kommer arbetet fortsätta för att på sikt låta denna kostnad ligga utanför hyreskostnaden. El (ingår i hyran) Kostnader för el ingår i hyran. Hyresgästen kan genom sin förbrukning påverka kostnaden för el därför kommer arbetet fortsätta för att på sikt låta denna kostnad ligga utanför hyreskostnaden. Hyresvärden står för abonnemangen och svarar för upphandling och tecknande av avtal med elleverantör Fastighetsskatt I de fall fastighetsskatt erläggs för fastigheten ingår skatten i hyran med den verkliga kostnaden för lokalerna Övrigt Förstudier I vissa fall görs förstudier som inte resulterar i något investeringsobjekt. Då utredningskostnaden för förstudien understiger 0,5 basbelopp ingår den i hyran. För att täcka dessa kostnader tas i hyran ut ett schablonbelopp på 2,00 kr/m 2 bruksarea. Det sammanlagda beloppet betraktas som en ram för insatser under året som inte får överskridas. Då utredningskostnaden överstiger 0,5 basbelopp betalas kostnaden av hyresgästen. I samband med att förstudien startar skall finnas ett avtal mellan hyresvärden och hyresgästen som reglerar betalningsansvaret. Mindre lokalförbättringar Mindre lokalförbättringar som hyresgästen vill få utförda och som understiger 1 basbelopp ingår i hyran. För att täcka dessa kostnader tas i hyran ut ett schablonbelopp på 3,00 kr/m 2 bruksarea. Det sammanlagda beloppet betraktas som en ram för insatser under året som inte får överskridas.

18 Utfall Det ekonomiska utfallet per objekt redovisas för förvaltningarna senast den 1 februari årligen. Utfallet innebär inte att någon justering av hyresuttaget för det gångna året görs. 5.4 Gränsdragning mellan hyresvärd och hyresgäst Gränsdragningen mellan hyresvärdens och hyresgästens ansvar kommer att regleras i bilaga. 5.5 Hyresgästanpassningar Om- eller tillbyggnader eller andra anpassningsåtgärder i de förhyrda lokalerna ska genomföras enligt nedan. I tillämpliga delar gäller detta även nybyggnader. Beställning av åtgärder och utredningar ska vara skriftliga och undertecknade av behöriga personer hos hyresvärden och hyresgästen Skeden Ny-, till- och ombyggnader delas in i följande skeden: förstudie, programarbete, projektering, byggskede, uppföljningsskede. Förstudie Förstudien ska klarlägga behov och ge förslag till inriktning för lösning. Förstudien avslutas med en översiktlig kostnadsbedömning och beslut i behörig instans. Hyresvärden är ansvarig för förstudien på uppdrag av hyresgästen. Kostnaderna för förstudien ingår i investeringskostnaden som ligger till grund för hyressättningen. Programarbete Vid större projekt preciseras och utvecklas hyresgästens behov i ett programarbete, som avslutas med att skisser och ramhandlingar upprättas och att förhandsbesked för bygglov inhämtas. Kalkylen från förstudien uppdateras. Hyresvärden är ansvarig för programarbetet på uppdrag av hyresgästen. Kostnaderna för programarbetet ingår i investeringskostnaden som ligger till grund för hyressättningen. Projektering I projekteringsskedet utarbetas underlag för byggskedet och underlag för beställning av genomförandet. Hyresvärden är ansvarig för projekteringsskedet på uppdrag av hyresgästen. Kostnaderna för projekteringsskedet ingår i investeringskostnaden som ligger till grund för hyressättningen. Byggskede Under förutsättning att erforderliga beslut har fattats kan hyresgästen beställa ny-, till- och ombyggnadens genomförande av hyresvärden. Efter skriftlig beställning ansvarar hyresvärden för genomförandet med projektering och produktion. Hyresgästen deltar kontinuerligt i arbetet för att bevaka och tidigt ta del av eventuella avvikelser. Kostnaderna för byggskedet ingår i investeringskostnaden som ligger till grund för hyressättningen.

19 17 Uppföljningsskede Efter genomförande ska en slutredovisning göras av ny-, till- eller ombyggnadens utfall avseende ekonomi, funktion och tidplan. Hyresvärden ansvarar för att slutredovisning lämnas till hyresgästen Hyresoffert Den hyresoffert som hyresvärden lämnar till hyresgästen ska bland annat innehålla: redovisning av offertens underlag såsom beställning, kravspecifikation, tekniska handlingar och kostnadskalkyler, tydlig beskrivning av vilka åtgärder offerten omfattar och vilka eventuella underhållsåtgärder som hyresvärden avser att genomföra i anslutning till ny-, till- eller ombyggnaden utöver hyresgästens beställning, tydlig redovisning av kostnaderna för ränta under byggtiden samt hyresvärdens egna kostnader för att administrera projektet, en sammanställning av ny-, till- eller ombyggnadens totala kostnad redovisad så att det enkelt går att bedöma de olika åtgärdernas kostnader samt en bedömning av risk och oförutsedda kostnader, hyreseffekten av kostnaderna med angivande av investeringsbelopp, avskrivning, räntekostnad och driftkostnad. tidplan, övriga villkor och faktorer av betydelse för bedömning av offerten såsom evakuering, etappindelning mm. Innan beslut om genomförande fattas ska offerten förhandlas. Det innebär att parterna gör en gemensam genomgång av skäligheten i offererade kostnader, riskbedömningar och hyrestilläggstider mm. Dessutom ska fördelningen mellan hyresgrundande kostnader och underhållskostnader förhandlas. Hyresgästen tar därefter ställning till om ny-, till- eller ombyggnaden ska beställas. Beställningen ska vara skriftlig Kostnader för nedlagda utredningar I de fall en hyresoffert inte accepteras eller en påbörjad utredning av andra skäl inte leder till att åtgärder genomförs, ska hyresgästen ersätta hyresvärden för nedlagda kostnader enligt beställning. Hyresvärden är skyldig att meddela hyresgästen så snart information av vikt framkommer som kan ifrågasätta genomförandet av ny-, till- eller ombyggnaden. Om beställd utredning avbryts eller omöjliggörs efter beslut av hyresvärden är hyresgästen inte ersättningsansvarig för utredningskostnader. Om parterna redan innan en utredning påbörjas bedömer att genomförandet är osäkert ska i förväg överenskommas om hur eventuella kostnader för nedlagda utredningar ska fördelas. Kostnader för nedlagda utredningar ska direktbetalas och kan inte hyresföras.

20 18 6 Fortsatt arbete För det fortsatta arbetet gäller följande tidplan: december 2011 Remiss av förslag till samtliga nämnder. mars 2012 Sammanställning remissvar juni 2012 Beslut i Fabs september 2012 Beslut i KF oktober 2012 Förslag till nya hyror på objektsnivå. 1 januari 2013 Nya hyresavtal träder i kraft. 7 Nyckeltal, uppföljning och avslutande reflektioner Hyresmodellen ska leda till en insyn samt en medvetenhet om kostnader som ligger till grund för hyreskostnaden. På sikt ska detta leda till totalt minskade kostnader. En effektivisering av lokalytor och ev samverkans- möjligheter pågår parallellt. Kommunen och de kommunala fastighetsbolagen samverkar och arbetar mot ett gemensamt mål att begränsa kostnader. Speciell hänsyn ska tas till krav på affärsmässighet, enligt den nya lag som införts för allmännyttiga bostadsbolag. För att följa upp kostnader kommer nyckeltal för jämförelser att tas fram. Nyckeltal för ingående komponenterna i hyresmodellen finns både via SKL och via fastighetssystemet Repab. Jämförelser kan då ske både mellan kommuner och i jämförelse med andra fastighetsbolag. Hyresmodellen ska utvecklas över tid och kan komma att förändras, uppföljning kommer att ske i centrala lokalgruppen. Hyreskostnader kopplade till kommunens kosthantering kommer att utredas separat efter modellens införande. Detsamma gäller kvarstående frågor kring lokalbank.

Vår lokalpolicy. Policy

Vår lokalpolicy. Policy Policy Vår lokalpolicy Aktiv lokalförsörjning Kommunen ska genom aktiv lokalförsörjning och förvaltning tillhandahålla och bibehålla ändamålsenliga och kostnadseffektiva lokaler över tiden. Beslutad av:

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Internhyresregler för Region Halland

Internhyresregler för Region Halland 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-12 RS110268 Lars-Anders Rothman, Ekonomidirektör Ekonomi och Finans 070-5704755 Lars-anders.rothman@regionhalland.se Internhyresregler för Region Halland 2(6) 1 INLEDNING

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen)

Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Utlåtande 2004:105 RII (Dnr 119-2213/2004) Förvärv av Mälarhöjdens ishall (Wallenstamhallen) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avtal med Djurgårdens Hockey AB, Djurgårdens

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunens säkerställande av effektivt underhåll på kommunens fastigheter 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Iakttagelser:...3 Rekommendation:...3

Läs mer

DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015

DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015 DELÅRSRAPPORT AB HÖGKULLEN (PUBL.) JULI - SEPTEMBER 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning & nyckeltal 3 Detta är Högkullen 4 VD ord 5 Resultat Intäkter Kostnader 6-7 Koncernrapport över totalresultat

Läs mer

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1

Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 Ägardirektiv för Sundbybergs stadshus AB och dess dotterbolag 1 1 Antagen på kommunfullmäktiges sammanträde den 26 september 2011, 270 och fastställt på bolagsstämman den 25 november 2011. 1 Ägardirektiv

Läs mer

Principer för "Interna hyresavtal" i Trelleborgs kommun

Principer för Interna hyresavtal i Trelleborgs kommun TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum 2012-05-22 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen JM Principer för "Interna hyresavtal" i Trelleborgs kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den

Läs mer

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vår vision om den goda fastighetsmarknaden Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vision Ta en promenad på stan och titta upp på de många vackra och spännande husfasader som finns runt omkring dig.

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015

Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 Bild: Vision av Timotejen 19 Telefonplan Stockholm Property AB (publ) RAPPORT FÖR PERIODEN 1 januari 31 december 2015 1 JANUARI - 31 DECEMBER 2015 JÄMFÖRT

Läs mer

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14

8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 Verksamhetsplan 2014-2016 8. KOMMUNTOTALT OCH PER NÄMND 2014-2016... 14 8.1. DRIFTBUDGET...14 8.2 RESULTATBUDGET...21 8.3 BALANSBUDGET...22 8.4. NOTER...23 Verksamhetsplan 2014-2016 14 8. Kommuntotalt

Läs mer

Delårsrapport januari september 2012

Delårsrapport januari september 2012 Delårsrapport januari september 2012 Intäkterna ökade till 618 Mkr (579), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99 procent (99) och som helhet till 97 procent.

Läs mer

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Gäller fr.o.m. 2010 1 2 Gavlefastigheter Gävle kommun AB, 2010 Produktion: Gavlefastigheter Foto: Gavlefastigheter Tryck: Sandvikens Tryckeri INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning:

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning: 2003-09-29 30 Ärende 25 Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211 Ärendebeskrivning: Regionfullmäktige beslöt 2003-06-18 19, 51, bland annat att medge upphandling av extern finansiering

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor Lägenhet nr. Specialisthuset

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor Lägenhet nr. Specialisthuset HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL Nr Sid 1 (2) Undertecknade har denna dag träffat följande hyresavtal: Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller RegionFastigheter, REgion Skåne Sign Personnr/orgnr

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion 1 Upplåtare, arrendator Mellan genom dess Tekniska avdelning, 456 80 Kungshamn, (nedan kommunen), och XXXXXXXXX, org.nr XXXXXX- XXXX, adress

Läs mer

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen.

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen. Hyresvärd: Polismyndigheten i Örebro Län Hyresgäst: Fastighet: Porten 1 Adress: Klostergatan 37 Kontrakts nr:550-2 Särskilda bestämmelser, bilaga 1 till hyresavtal 1. Allmänt Aktuell förhyrning regleras

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255

Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 Blad 1 RIKTLINJER FÖR INTERNHYRA Antagna av kommunfullmäktige den 14 juni 2006, 174 med ändring 13 april 2011, 85, med ändring 14 december 2011, 255 INNEHÅLL Sid. 1. Inledning 2 2. Driftkostnad 2 3. Planerat

Läs mer

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226.

UaFS Blad 1. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. Blad 1 INVESTERINGSPOLICY Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2011, 226. 1. Vad är en investering? Med investering avses anskaffning av tillgångar för stadigvarande bruk eller innehav. Anläggningstillgångar

Läs mer

1... 2... 2... 3... 4... 4... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6 2 I Kommunplan 2015-2017 gav Kommunfullmäktige ett uppdrag 2015:1, Fastighetsbolag Utreda och successivt införa en bolagisering av kommunens

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 84 Den 2013-12-16 Kommunfullmäktige 2013-12-16 15 Kommunstyrelsen 2013-12-10 17 Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 10 Kf 84 Ks

Läs mer

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut Denna uppgift gäller en investeringsbedömning inför ett fastighetsköp av en centralt belägen fastighet i Lund. Arbetet skall presenteras

Läs mer

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 2007-04-11 1(26) Interna spelregler Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 Se även Kommunstyrelsens delegationsordning avseende beslut för att hyra internt

Läs mer

Kommunal Författningssamling. Ägardirektiv för Kävlinge Kommunala Bostads AB

Kommunal Författningssamling. Ägardirektiv för Kävlinge Kommunala Bostads AB Kommunal Författningssamling Ägardirektiv för Kävlinge Kommunala Bostads AB Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Ägardirektiv Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2013-04-08, Kf 29/2013 Ansvar

Läs mer

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Trelleborgs Hamn AB som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod.

Läs mer

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköping kommun Granskning av årsredovisning 2008 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor/hus Lägenhet nr

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor/hus Lägenhet nr Sid 1 (4) (2) Lokalens adress Kommun Fastighetsbeteckning m m Gata Trappor/hus Lägenhet nr Aviseringsadress Lokalens skick Lokalen med tillhörande utrymmen uthyrs, om inte annat anges, i befintligt skick

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten.

Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Revisionsrapport Granskning av investeringsverksamheten. Östersunds Kommun 16 Maj 2013 Marianne Harr certifierad kommunal revisor Veronica Blank revisor Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning...

Läs mer

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2104-11-12, 109 Uppdateras: 2017 Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

KONSORTIALAVTAL. Förslag 2004-09-08; rev 2015-05-05

KONSORTIALAVTAL. Förslag 2004-09-08; rev 2015-05-05 Förslag 2004-09-08; rev 2015-05-05 KONSORTIALAVTAL Avtal mellan kommunerna Bräcke, Krokom, Ragunda och Östersund rörande samarbetet med Jämtlands gymnasieförbund, nedan kallat förbundet. 1 Syfte Kommunernas

Läs mer

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29

Styrprinciper. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Styrprinciper Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2007-10-29 Datum: 2012-02-09 Dnr: Sida: 2 (10) Styrprinciper för verksamheten inom Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 118/07

Läs mer

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014

KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 2012 2014 KOMPLEMENT TILL BUDGET- FÖRSLAG ENLIGT REMISS 212 214 VILHELMINA KOMMUN Miljö och byggnadsnämnden, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 94-14 e-post: miljobyggnadsnamnd@vilhelmina.se

Läs mer

Försäljning av fastigheten Branddörren 2, f.d. Högdalens skola i Högdalen. Genomförandebeslut.

Försäljning av fastigheten Branddörren 2, f.d. Högdalens skola i Högdalen. Genomförandebeslut. Andreas Jaeger Utvecklingsavdelningen 08-508 270 02 andreas.jaeger@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2010-02-09 Försäljning av fastigheten Branddörren 2, f.d. Högdalens skola i Högdalen. Genomförandebeslut.

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31

Delårsrapport. För perioden 2012-01-01 2012-08-31 Delårsrapport För perioden 2012-01-01 2012-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2012-01-01-2012-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 KS 7 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 Kommunstyrelsen Justering av kommunbidrag och investeringsramar för 2013 med anledning av bolagisering

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.04

Kungsörs kommuns författningssamling Nr G.04 Ägardirektiv för år 2016 i bolagskoncernen Antagna av kommunfullmäktige 2016-01-11, 11 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-04-11, 48 Koncernen Kungsörs Kommunföretag AB Allmänt Kungsörs Kommunföretag

Läs mer

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet.

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet. BILAGA 3 SÄRSKILDA BESTÄMMELSER TILL HYRESAVTAL För Museum, Vandrarhem och Restaurang Hyresvärd: Hyresgäst: Fastighet: Erstavik 26:248 Avtal nr: 0001 Bolag under bildande (Hyresvärden) Nacka Kommun orgnr.

Läs mer

Ägardirektiv 2015-2018. Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100

Ägardirektiv 2015-2018. Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100 Dnr KS/2015:240-003 2015-05-26 1/7 Ägardirektiv 2015-2018 Strängnäs Fastighets AB Organisationsnummer 556665-3100 För den verksamhet som bedrivs i Strängnäs Fastighets AB, i det fortsatta kallad SFAB,

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSVERKSAMHET 2 Riktlinjer för exploateringsverksamhet Daterad 2016-03-14 Fastställd Kommunfullmäktige 2016-03-14 26 Reviderad Produktion Kommunledningskontoret, Ekonomienheten

Läs mer

Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt

Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt Koncernstyrelsen 2007-10-01 Ärende 3 Dnr 2007/21/27 Sid. 1(6) 2007-09-21 Joachim Quiding 08-508 295 35 Friköp av fastigheter för ombildning till bostadsrätt Förslag till beslut Koncernstyrelsen föreslås

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB Q4 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB 2 IKANO BOSTAD STOCKHOLM HOLDING AB BOKSLUTSKOMMUNIKÉ 2015 Bokslutskommuniké JANUARI-DECEMBER 2015 Hyresintäkterna ökade med 4,3 % (5,0 %) främst

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag BESLUTSUNDERLAG 2015-11-04 Socialnämnden Ärende Beslutsunderlag 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag 48 Vägledning, boende för ensamkommande flyktingbarn Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse

Läs mer

Promemoria 2013-06-27

Promemoria 2013-06-27 Promemoria 2013-06-27 Uthyrning av bostadsrättslägenheter Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås att synen på bostadsrättshavarens skäl för en upplåtelse av lägenheten i andra hand ska

Läs mer

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017

Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Härnösands kommun Ekonomichef Datum Bo Glas, 0611-34 80 97 2015-07-09 bo.glas@harnosand.se Ägardirektiv till Härnösand Energi och Miljö gällande år 2015-2017 Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration

Kyrkfakta 2007. Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Kyrkfakta 2007 Fakta och nyckeltal om församlingsverksamhet, fastighetsförvaltning och administration Jörgen Emanuelsson, Svenska kyrkan i Göteborg Christine Löfvenberg, FM Konsulterna jorgen.emanuelsson@svenskakyrkan.se

Läs mer

Delårsrapport januari mars 2016

Delårsrapport januari mars 2016 Delårsrapport januari mars 2016 Intäkterna ökade till 361 Mkr (337), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99,7 procent (99,7) och som helhet till 99 procent

Läs mer

Investeringar - materiella anläggningstillgångar

Investeringar - materiella anläggningstillgångar 1 Investeringar - materiella anläggningstillgångar Definition av anläggningstillgångar Enligt lag om kommunal redovisning 6 kap 1 sägs om anläggningstillgång och omsättningstillgång: Med anläggningstillgång

Läs mer

p.2014.1215 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Lindesbergsbostäder AB

p.2014.1215 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Lindesbergsbostäder AB p.2014.1215 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Lindesbergsbostäder AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Roger Svenson Telefon: 08-508 27 922 Stefan Båmstedt, tel 08 508 27 908 Till Idrottsnämnden 2009-06-09 Nr 12 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-27

Läs mer

Revisionsrapport Underhåll av fastigheter Motala kommun

Revisionsrapport Underhåll av fastigheter Motala kommun Revisionsrapport Underhåll av fastigheter Motala kommun Lennart Elfving April 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Resultatprognos per april 2015 för Uppsala stadshuskoncern och moderbolag

Resultatprognos per april 2015 för Uppsala stadshuskoncern och moderbolag UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Johan Lambe 2015-05-25 USAB-2015/19 Bisera Jusufbasic Maria Larsson Edberg Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Resultatprognos per april

Läs mer

Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi

Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi Advisory Stockholms Stadshus AB Fastighetsekonomi 2015-09-02 Per-Erik Waller 2 september 2015 Fastighetens särdrag Fastighetsekonomi Branschens karaktär Stora värden i fastighetstillgångar Högre belåning

Läs mer

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014

VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 VACSE AB (PUBL) BOKSLUTSKOMMUNIKÉ JANUARI DECEMBER 2014 PERIODEN I KORTHET Hyresintäkterna uppgick till 268,3 mkr (186,6) Driftsöverskottet ökade med 44 procent till 236,5 mkr (164,3) Förvaltningsresultatet

Läs mer

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 107 Dnr PS 2012-0057 Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 Förslag

Läs mer

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren 1(15) Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Spinnmästaren i Halmstad Org. nr avger härmed årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 01.01.2014-31.12.2014

Läs mer

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 september 2001. Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza TMT One AB (publ) Delårsrapport 1 januari 30 september 2001 Wihlborgs förvärvar Postfastigheter AB Avanza det nya namnet på det sammanslagna bolaget HQ.SE Aktiespar och Avanza Utvecklingen under tredje

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ

ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ ÖRESUNDSTÅG AB OCH REGION SKÅNE RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ RAMAVTAL AVSEENDE UNDERHÅLLSDEPÅ Detta avtal har denna dag träffats mellan (A) (B) Öresundståg AB, org. nr 556794-3492, med adress Stortorget

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar

Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kommunstyrelsen Sammanträdeshandlingar Kompletterande handlingar 2013-08-26 Tjänsteutlåtande Chef redovisning och finans 2013-06-26 Dejan Smiljanic 2013-08-22 reviderat 08-590 973 81 Dnr: Fax 08-590 733

Läs mer

Granskning av lokaler. September 2006

Granskning av lokaler. September 2006 Granskning av lokaler. September 2006 Innehåll Inledning...2 Förhyrning...3 Styrning av förhyrning av externa lokaler...8 Samarbetet mellan RegionFastigheter och respektive förvaltning...10 RegionFastigheters

Läs mer

Ägardirektiv för Växjö Fastighetsförvaltning AB

Ägardirektiv för Växjö Fastighetsförvaltning AB Styrande dokument Ägardirektiv för Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Ägardirektiv för Växjö Fastighetsförvaltning AB Fastställd/Upprättad

Läs mer

Granskning av fastighetsunderhåll

Granskning av fastighetsunderhåll Revisionsrapport Datum 2010-08-26 Erik Palmgren, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...4 2.2 Metod och avgränsning...4 3 Kommunens

Läs mer

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi

Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi 2014:19 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av IAF Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/61 Arbetslöshetskassan Alfas ekonomi Uppföljning initierad av

Läs mer

Gemensamma principer för hyressättning av Stockholms stads förskolor hos AB Svenska Bostäder, AB Stockholmshem och AB Familjebostäder

Gemensamma principer för hyressättning av Stockholms stads förskolor hos AB Svenska Bostäder, AB Stockholmshem och AB Familjebostäder Utlåtande 2013: RI (Dnr 023-92/2013) Gemensamma principer för hyressättning av Stockholms stads förskolor hos AB Svenska Bostäder, AB Stockholmshem och AB Familjebostäder Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314)

Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) 1 (7) KOMMUNFULLMÄKTIGE Handläggare Josefin Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-25 Dnr 13-0351 Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (556712-5314) Ägardirektiv för Bollnäs Energi AB (nedan kallat bolaget)

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Gullmaren. Redovisningen omfattar

Bostadsrättsföreningen Gullmaren. Redovisningen omfattar Årsredovisning Styrelsen för bostadsrättsföreningen Gullmaren i Stockholm Organisationsnummer: 769602-5563 får härmed avge årsredovisning för föreningens verksamhet under räkenskapsåret 2014-01-01--2014-12-31

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-08 Sida 1-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-08 Sida 1-14 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-08 Sida 1-14 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2013-10-08, kl. 08.15-12.00. Beslutande Bengt-Åke Rehn (S) Anna Hed (C) Malin Höglund (M) Lennart Sohlberg (S),

Läs mer

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION

LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION LANDSTINGETS KONST STYRNING OCH KONTROLL FÖR FÖRVALTNING OCH BESLUT OM INKÖP VID NYBYGGNATION SAMMANFATTNING Landstinget Sörmland kommer under ett antal år framöver att genomföra stora investeringar inom

Läs mer

Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011)

Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011) Utlåtande 2011: RI (Dnr 300-1744/2011) AB Svenska Bostäders förvärv och överlåtelser av bostadsfastigheter i Hammarby Sjöstad, Kärrtorp och Bredäng Minoritetsåterremiss från kommunfullmäktige den 17 oktober

Läs mer

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Årsredovisning 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Resultaträkning 8 Balansräkning 9 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 10 Kassaflödesanalys

Läs mer

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 1(14) Brf Stora Badhusgatan 30 i Göteborg Org nr Årsredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 6 - balansräkning

Läs mer

Granskning av vatten- och avloppsverksamhetens redovisning

Granskning av vatten- och avloppsverksamhetens redovisning Revisionsrapport Granskning av vatten- och avloppsverksamhetens redovisning Region Gotland Mattias Haraldsson Region Gotland Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Västra Kommundelarna - Handlingsplan

Västra Kommundelarna - Handlingsplan BILAGA Västra Kommundelarna - Handlingsplan KOMMUNALEKONOMISK BEDÖMNING 2008-02-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING 1 INLEDNING 2 ANALYSMETODIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR BEFOLKNINGSUTVECKLING INVESTERINGAR

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

p.2014.1216 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1216 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1216 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag en jämförelse mellan Norrköping och Växjö

Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag en jämförelse mellan Norrköping och Växjö Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag en jämförelse mellan Norrköping och Växjö Inledning Värdeöverföringar från kommunala bostadsbolag till kommunen, ibland kallade vinstuttag, ibland koncernbidrag

Läs mer

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand.

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Huvudregeln i föreningen är att en hyresgäst/bostadsrättsinnehavare inte får hyra ut sin lägenhet i andra hand utan styrelsens

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN UTSIKTEN TORSBYFJÄRDEN Org. nr. ÅR 2015 STYRELSEN FÅR HÄRMED AVLÄMNA ÅRSREDOVISNING FÖR RÄKENSKAPSÅRET 2015-01-01-2015-12-31. Innehåll - förvaltningsberättelse

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Delårsrapport för kvartal 3, 2015

Delårsrapport för kvartal 3, 2015 Delårsrapport för kvartal 3, 2015 Slottsviken är ett fastighetsbolag som förvärvar, förvaltar och utvecklar attraktiva fastigheter i stadsnära områden. Bolaget grundades 1983 och har sitt huvudkontor i

Läs mer

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen

2012-12-11. Till: Kommunstyrelsen KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-12- 1 4 ~ KARLSKOGA KOMMUN ~ Revl!Jlonen 2012-12-11 Till: Kommunstyrelsen Diarienr Handl.l'\;~~;~.':~ Kopia... :1\)\'2.0"13\...... För kännedom: Kommunfullmäktige

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M.

FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M. Bilaga 4 FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M. LOKALHYRESAVTAL Detta lokalhyresavtal har denna dag träffats mellan (1)

Läs mer

Årsredovisning 2014. Bostadsrättsföreningen HORISONTEN KALLEBÄCK, ÖRGRYTE NR 2

Årsredovisning 2014. Bostadsrättsföreningen HORISONTEN KALLEBÄCK, ÖRGRYTE NR 2 Årsredovisning 2014 BALANSRÄKNING REVISION STYRELSE INTÄKTER KOSTNADER FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE UNDERHÅLLSPLAN BOKSLUT AVGIFT RESULTATRÄKNING FÖRENINGSSTÄMMA MEDLEMMAR Bostadsrättsföreningen HORISONTEN KALLEBÄCK,

Läs mer

1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag

1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag 1. Ägardirektiv för Mullsjö Bostäder AB och dess dotterbolag Godkända av kommunfullmäktige 2011-05-24, 59, 2012-09-25 81, Dnr 2012/1210 Reviderade av kommunfullmäktige 2015-05-26, 64 och 2015-09-22, 134

Läs mer

Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad

Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad Lokalförsörjningsavdelningen, LiMa, fungerar som internkonsult för stadens förvaltningar och ansvarar för anskaffning och avveckling av lokaler samt bistår

Läs mer

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm

Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Landrapport från Finland NBOs styrelsemöte 11 mars 2016 Stockholm Nyckeltal för Finland Folkmängd (januari 2016) 5.486.000 Förväntad BNP-utveckling + 1,2 % Inflation 2015 (prognos) - 0,2 % Arbetslöshet

Läs mer

Ägardirektiv för STUBO AB

Ägardirektiv för STUBO AB Ägardirektiv för STUBO AB 1 Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i STUBO AB, nedan kallat bolaget, och är antagna av kommunfullmäktige den 19 december 2011 234 och fastställda av årsstämman den 2012.

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 5.6

Laholms kommuns författningssamling 5.6 Laholms kommuns författningssamling 5.6 Ägardirektiv för Laholmshem AB; Detta ägardirektiv avser Laholmshem AB, (556517-0288), (nedan kallat bolaget) och har antagits av kommunfullmäktige den 17 december

Läs mer

AVTAL OM ÖVERLÅTELSE AV VERKSAMHET

AVTAL OM ÖVERLÅTELSE AV VERKSAMHET Skåne läns landsting, org nr 232100-0255, 291 89 Kristianstad ( Region Skåne ) och Hälsomedicinskt Centrum, företag under bildande vilket kommer att ägas gemensamt av Peter Bosson 561121-3975 samt Anders

Läs mer

januari till december 2012

januari till december 2012 Akelius Fastigheter Bokslutsrapport januari till december 2012 Stadspredikanten 2, Östersund Hyresintäkter ökade med 7,1 procent, och med 4,4 procent för jämförbara fastigheter Driftsöverskottet ökade

Läs mer

Riktlinjer för internhyror

Riktlinjer för internhyror STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2017-11-06 DNR: 2015-000457 Antagen av KS den 1 dec år 2015 248 Gäller från och med den 1 december år 2015 tillsvidare Riktlinjer för internhyror 2.1 Ansvaret inom kommunen... 2

Läs mer