Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut"

Transkript

1 Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBE031: Diagnos, prognos och beslut Denna uppgift gäller en investeringsbedömning inför ett fastighetsköp av en centralt belägen fastighet i Lund. Arbetet skall presenteras i en rapport enligt inlämningsnivå II (se v- programmets hemsida) samt redovisas muntligt vid separat redovisning (se kursschema). Beräkningar bifogas lämpligen som bilagor (i pappersform eller på CD-skiva, tänk dock på att i texten tydligt hänvisa till bilagorna). Begränsa era diagram och försök att lyfta fram väsentligheter som förutsättningar, avgränsningar och resultat. Denna övning har till syfte att ge inblick i de tekniska och ekonomiska bedömningar som måste göras i samband med en fastighetsaffär. Underlaget för uppgiften är anpassat så att det på bästa sätt motsvarar det underlag som ges vid en verklig fastighetsaffär. Detta ger antagligen upphov till ett antal frågetecken. Dessa frågetecken rätas i en verklig analys ut genom att man tar reda på fakta från fastighetsägaren, myndigheter, banker och andra intressenter, i detta fall får ni i första hand vända er till kursledningen för att få direktiv om var informationen går att finna. Slutrapporten skall innehålla och bedöms på följande punkter: Affärsplan och mål (0-1p) Objektsbeskrivning med kommentarer (0-3p) Miljöinventering (0-1p) Beskrivning och motivering av en ombyggnadslösning (0-3p) Beräkning av ombyggnadens produktionskostnad (0-1p) Bedömning av fastighetens ekonomiska data efter ombyggnad (0-4p) Cash Flow beräkning med motiveringar (0-4p) Avkastningsvärdering (0-3p) Investeringsbedömning med hjälp av lönsamhetsnyckeltal (0-3p) Bestämning och motivering av bud (0-2p) Alla delar måste ingå i rapporten för att den skall vara godkänd. Varje del poängbedöms enligt ovan och utöver detta kan 0-5p uppnås genom en kvalitativ bedömning av rapporten med fokus på den röda tråden mellan de olika delarna. Förutsättningar: Ni har, som ett mindre fastighetsbolag, blivit erbjudna att lägga ett bud en centralt belägen fastighet i Lund, med beteckningen Brandstationen 6, som innehåller både lokaler och bostäder. Tidigare ägare har varit Lucrisia Fastigheter, avknoppat från en större bank i samband med fastighetskraschen (Detta är en övningsteknisk förutsättning och överensstämmer inte med verk-

2 ligheten). Lucrisia har nu beslutat att koncentrera sitt bestånd till Stockholmsregionen och vill därför sälja sin enda fastighet i Lund. Fastighetsaffären genomförs som en budgivning och som underlag till ert bud har ni begärt att få del av den ekonomiska redovisningen för objektet, samt en förteckning över hyresgästerna med aktuella kontrakterade hyresnivåer. Med detta som grund beslutar ni er för att genomföra en genomgående investerings- och känslighetsanalys av affären. Arbetet läggs upp enligt följande. A. Scenario Grundförutsättningarna är att er grupp är ett mindre fastighetsföretag, som sedan tidigare äger 2 fastigheter. (kalkylunderlag för dessa kommer att delas ut av kursledningen) Ni måste själva spela upp och redovisa ett scenario över hur ert företag ser ut. Börja med att göra en affärsplan (affärsidé, mål, strategi etc). Redovisa sedan hur detta fastighetsköp passar in i er verksamhet och vilka eventuella planer ni har för reinvesteringar och förädling av köpeobjektet. Ett viktigt mål i detta sammanhang är era avkastningskrav vid bedömningen av investeringens lönsamhet. B. Teknisk undersökning Besiktningen skall ge en beskrivning av använd byggnadsteknik för fastigheten (använd Så byggdes husen som kompletterande underlag, låneexemplar finns på avdelningen). Använd objektsbeskrivningen i AFF. Undersökningen skall ligga till grund för en bedömning av byggnadernas status vad avser eventuellt eftersatt underhåll, tekniska brister, behov av reinvesteringar samt om det finns några möjligheter till ytterligare ekonomiskt utbyte att beakta inför köpet. Då affären ännu är i sin inledning kan det endast bli tal om en okulär besiktning från utsidan samt en genomgång av erhållna ritningar, säljaren planerar dock en inledande visning för intresserade spekulanter. Eventuella brister som kan upptäckas kostnadsuppskattas och tas med i den fortsatta beräkningen. Som komplement skall en miljöinventering göras. Detta avseende på eventuella farliga och miljöstörande avfall som kan uppkomma antingen i samband med rivningsarbeten eller i samband om befintliga tekniska system behöver bytas ut. Det kan även förekomma farliga eller miljöstörande ämnen i mark beroende på tidigare verksamhet. Resultatet av undersökningen skall ligga till grund för ombyggnadsförslag. C. Ombyggnad - Arkitektlösning Ni skall föreslå en reinvestering för objektet i form av en ombyggnad av fastigheten Gamla Brandstationen. Ombyggnadslösningen skall vara motiverad utifrån den tekniska undersökningen och miljöbedömningen samt redovisas i form av skisser och en övergripande beskrivning av ombyggnadslösningen i ord. En kostnadsberäkning av ombyggnadsinsatsen skall genomföras med BidCon, och denna skall utgöra en del av det ekonomiska beslutsunderlaget.

3 D. Genomgång av fastighetens ekonomiska data För att bilda er en uppfattning om fastighetens ekonomiska ställning analyserar ni de ekonomiska data som ni har tillgång till. Analysen skall ligga till grund för antaganden om ingångsnivåer i cash-flow-analysen. Redogör speciellt noga för: Hyror Vilka hyresnivåer föreligger? Hur har de utvecklats? Känns de marknadsmässiga? Vilken indexutveckling kan förväntas under kalkylperioden? osv. Har man förändrat lokalsammansättningen? Vilka hyresnivåer kan man ta ut idag? Drift Vilka kostnadsnivåer gäller för driften? Stämmer de i resultaträkningen angivna kostnadsslagen med REPAB:s indelning? Är fastigheten driftkostnader höga eller låga jämfört mot REPAB:s värden? varför? Ingångsnivåer och indexutveckling i cash-flow analysen osv. Underhåll Hur är den tekniska standarden på fastigheten (se besiktningsprotokollet)? Hur ser de historiska UH-nivåerna ut? Är detta låga eller höga nivåer jämfört med REPAB:s? Detta ger ingångsnivåer och indexutveckling i cash-flow analysen. Skatt Dela upp fastigheten i lokaler och bostäder och uppskatta fastighetsskatten (utgå från beräkningsverktyg på skatteverkets hemsida Tänk på hur er ombyggnadslösning påverkar värdeåret och därmed eventuell skattebefrielse. Bruksvärdesbedömning Bedöm framtida bruksvärde med avseende på inflation, framtida kostnadsökningar och förbrukning (avskrivning). Bruksvärdet används sedan för att bedöma den totala kapitalbindningen (totalt kapital) för fastigheten. Finansiering Samtliga nu befintliga lån i fastigheten löses i samband med ett eventuellt köp. Egen insats är maximalt kr + eventuellt överskott från ert övriga bestånd. Övrigt erforderligt kapital måste anskaffas på kapitalmarknaden eller genom försäljning av befintliga fastigheter eller genom att ta upp nya lån för befintligt fastighetsbestånd. (eventuell försäljning skall motiveras utifrån er affärsidé, köpeskilling förhandlas fram i samråd med kursledning).

4 Ni skall själva "förhandla" fram en finansiering bestående av en eller flera låneformer. De begränsningar som ni måste följa är de som "marknaden" har i form av: Låneränta Serieränta Låneformer (rakt lån, annuitetslån, serielån) Gör med de i kursen erhållna kunskaperna en så realistisk finansiering som möjligt. Motivera ert val noga. E. Analyser Med den framtagna grunddatan gör ni en cash-flow-analys med tillhörande känslighetsanalyser av investeringen för minst åren 1-10 (tänk på eventuella förändringar av värdeåret när kalkylperioden fastställs). a) Genomför cash-flow för följande alternativ; alt 1 Nollalternativet Gör en grundberäkning med era antagna nivåer, index osv. Denna normalkalkyl kan ni kalla för "nollalternativet". alt 2 Minusalternativet Det alternativ som inom rimlighetens gränser ger det sämsta utfallet alt 3 Plusalternativet Det alternativ som inom rimlighetens gränser ger det bästa utfallet Illustrera med lämpligt antal diagram. (Inga överdrifter tack!) b) Gör en noggrann avkastningsvärdering (diskonteringsmetoden) av fastigheten för att bedöma till vilket pris ni har möjlighet att genomföra köpet. Detta är alltså grunden för ert eventuella bud. Här måste olika buds konsekvenser testas genom att de analyseras i framtagen cash-flow, och bedöms utifrån företagets mål. c) Gör ett lämpligt antal kompletterande känslighetsanalyser. Motivera era val. d) Gör, med hjälp av utdelat prognosmaterial för ert övriga fastighetsbestånd, en analys av hela företagets ekonomi genom att; ställa samman företagets totala betalningsnetto beräkna företagsskatten beräkna det totala betalningsnettot efter skatt. Beräkna därefter vilka effekter på företagets ekonomi ett eventuellt köp av Brandstationen skulle medföra, samt redogör för hur detta påverkar ert beslut. e) Finner ni att ni vill göra ytterligare analyser för att kunna bedöma om detta är en bra affär, så gör det.

5 F. Beslut Redogör om och i så fall under vilka förutsättningar affären är möjlig att genomföra. Motivera utförligt. Ett bud skall läggas på fastigheten adresserat till Lucrisia vid redovisningen kommer det genomföras en budöppning för att se vilket företag som får köpa fastigheten. Uppgiften skall vara noga genomförd med väl underbyggda kommentarer och slutsatser samt presenterad på ett professionellt sätt. Begränsa mängden diagram till ett minimum., det vill säga att de diagram som visas skall motiveras av er analys. G. Kompletterande information Övningstekniskt så kan ni inte ringa till verkliga fastighetsägaren utan ni får ta reda på nödvändiga kompletterande fakta ifrån kursledningen. Vid eventuellt behov förmedlar vi kontakten vidare. Alla gjorda antaganden skall motiveras och användas med konsekvens, samt tydligt redovisas i rapporten.

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut

Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut Övningsprojekt Fastighetsförvaltning VBEF01: Diagnos, prognos och beslut Denna uppgift gäller en investeringsbedömning inför ett köp av en fastighet i Lund. Arbetet skall presenteras i en rapport enligt

Läs mer

Sjöby Mellanväg. Götaland Kommun Mark Storlek 902 m² Område Sjöby Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Sjöby Mellanväg

Sjöby Mellanväg. Götaland Kommun Mark Storlek 902 m² Område Sjöby Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Sjöby Mellanväg Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Mark Storlek 902 m² Område Sjöby Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning Med gångavstånd till centrum, skola, idrottsplats,

Läs mer

Fastighetsförvaltning 1985? AktivBo AB Engelbrektsgatan 6, 114 32 Stockholm +46 (8) 23 39 85 www.aktivbo.se

Fastighetsförvaltning 1985? AktivBo AB Engelbrektsgatan 6, 114 32 Stockholm +46 (8) 23 39 85 www.aktivbo.se Fastighetsförvaltning 1985? Att gå från fastighet till kund. Metod: Kunddriven Fastighetsförvaltning Ta reda på det som är viktigast för hyresgästerna och använda den informationen som underlag till att

Läs mer

Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö

Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö Välkommen till Tuvängsgatan 1, Centralt, Eksjö Kommersiellt, 6 000 000 kr, Säljes i bolagsform Centralt belägen fastighet med attraktivt läge vid infarten mot Eksjö centrum. Goda exponeringsytor vilka

Läs mer

Förvaltningsekonomiska grundbegrepp. Construction Management

Förvaltningsekonomiska grundbegrepp. Construction Management Förvaltningsekonomiska grundbegrepp Construction Management Fastighetsmarknaden Trög marknad Varje komponent har lång livslängd Litet tillskott varje år

Läs mer

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar

Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar Bilaga 8 Bilaga 8 1 (8) Statskontorets enkät till organisationer för patientgrupper, pensionärer och personer med funktionsnedsättningar 1 Uppgifter om Er organisation 1. Namnet på Er organisation: 2.

Läs mer

Timkostnader för medarbetare

Timkostnader för medarbetare Timkostnader för medarbetare Räkna ut timkostnaden för en tänkt genomsnittlig medarbetare. Lönekostnader / år Årslön Arbetsgivaravgifter 40 % Summa lönekostnader Arbetstid i produktionen/ år Årsarbetstid

Läs mer

Heavägen. Götaland Kommun Kungälv Storlek 1257.0 m² Område Lycke Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Heavägen. www.hemverket.

Heavägen. Götaland Kommun Kungälv Storlek 1257.0 m² Område Lycke Tillträde tidigast. Enligt överenskommelse. Heavägen. www.hemverket. Län Västra Gatuadress Götaland Kommun Kungälv Storlek 1257.0 m² Område Lycke Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning I attraktiva Lycke strax utanför Kungälv

Läs mer

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner

Avräkning av utländsk skatt Privatpersoner Denna blankett använder du när du begär avräkning av utländsk skatt. Du behöver inte fylla i blanketten om du bara begär avräkning för utländsk skatt på utdelning och den utländska skatten finns med på

Läs mer

Investeringsbedömning

Investeringsbedömning Investeringsbedömning Investeringar i ett samhällsperspektiv Investeringar TILLVÄXT Dagens välfärd beror på resultatet av tidigare investeringar, morgondagens välfärd beror på dagens investeringar Varför

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk6-vt 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger eleverna

Läs mer

I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN

I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN I BÅSTAD LÄMNAR MAN NYCKLARNA PÅ BORDET. VI TAR HAND OM HELA AFFÄREN VÄLKOMMEN TILL OSS Vi tar hand om hela affären Vi är ett stolt, fristående familjeföretag med över 70 år som marknadsledare i Båstad

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2014-03-19. Botorp Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2013-03-01-2014-02-28

Kvalitetsindex. Rapport 2014-03-19. Botorp Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2013-03-01-2014-02-28 Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2014-03-1 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2013-03-01-2014-02-2 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer,

Läs mer

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm (Fi2013/2867) - svar på remiss från Finansdepartementet

Framställan om förändrad trängselskatt i Stockholm (Fi2013/2867) - svar på remiss från Finansdepartementet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-10-16 KS-2013/1200.113 1 (5) HANDLÄGGARE Ralph Strandqvist 08-535 302 59 Ralph.Strandqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Framställan

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

KRIG OCH KONFLIKTER I VÄRLDEN

KRIG OCH KONFLIKTER I VÄRLDEN KRIG OCH KONFLIKTER I VÄRLDEN Två skriftliga redovisningar och en muntlig redovisning I momentet Krig och konflikter i världen kommer vi att se närmare på vilka aktörer som finns i det internationella

Läs mer

Tillgångsbegreppen enligt K3 och K2. En guide för studenter

Tillgångsbegreppen enligt K3 och K2. En guide för studenter Tillgångsbegreppen enligt K3 och K2 En guide för studenter K2 K3 Tillgångsbegreppen enligt K3 och K2 förstudiematerial 1 Redovisning av materiella anläggningar är ett av de områden där K3 och K2 skiljer

Läs mer

Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm

Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm Lindsdal Kalles Gränd 6 kvm Jag är Er fastighetsmäklare Mattias Rosenlund Tel: 070-5451059 0480-420200 Mail: mattias.rosenlund@pontuzlofgren.se Mycket kompetent villamäklare som ofta efterfrågas av både

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

det lärande nätverket

det lärande nätverket Qualisgranskning i förskolor Att bli granskad Arbetet med Qualis är en kontinuerlig process där ni använder Qualis verktyg som stöd för att förbättra kvaliteten i er verksamhet. När det är dags för granskning

Läs mer

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Om ni har några frågor som rör enkäten, kontakta Linnea Gullholmer, e post: linnea.gullholmer@regeringskansliet.se. Ange namn och kontaktuppgifter

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Kalmarsundsparken Stensviksvägen 28 50 kvm 1 rok

Kalmarsundsparken Stensviksvägen 28 50 kvm 1 rok Kalmarsundsparken Stensviksvägen 28 50 kvm 1 rok Jag är Er fastighetsmäklare Åsa Holmkvist Tel: 070-2126719 0480-420200 Mail: asa.holmkvist@pontuzlofgren.se Mycket framgångsrik bostadsrättsmäklare och

Läs mer

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering

1En engagerad förälder är positivt. 1 Skriftliga omdömen. 2 En framåtsyftande planering 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. 1En engagerad förälder är positivt. Både för barnet och skolan. Vad är en

Läs mer

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj

Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma den 13 maj ESOF 2013-05-06 Eskilstuna Samarbetsorganisation för funktionshindersfrågor Eleonoragatan 18 633 43 Eskilstuna Eskilstuna Kommunföretag AB 630 05 Eskilstuna Frågor inför öppen frågestund vid årsstämma

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan

Rapport. Grön Flagg. Förskolan Kåsan/Fröviskolan Rapport Grön Flagg Förskolan Kåsan/Fröviskolan Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-29 13:33:31: Det är inspirerande att läsa er rapport och se hur ni har integrerat hållbar utveckling i er verksamhet!

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015015 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Norra Vramsvägen 5. Norra Vramsvägen 5. www.hemverket.se - Sida 1 av 5

Norra Vramsvägen 5. Norra Vramsvägen 5. www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Län Skåne Gatuadress Kommun Bjuv Storlek 6.0 rum (4 sovrum) / 151 m² Område Selleberga Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning I populära Bjuv finns nu möjlighet

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15

1 Inledning. 1.1 Syfte. 1.2 Mål. 2.1 Scenario. 2.2 Roller. 1.3 Genomförande. Byggledning VBEN15 Byggledning VBEN15 HT-2014 1 Inledning 1.1 Syfte Kursens syfte är att belysa helhetsbilden av byggprocessen och kopplingen mellan dess olika skeden, samt ge kunskaper om det arbete som utförs av en byggledare.

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Rönninge Skolväg 9 B. Rönninge Skolväg 9 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 10

Rönninge Skolväg 9 B. Rönninge Skolväg 9 B. www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Län Stockholm Gatuadress Kommun Salem Storlek 1224.0 m² Område Rönninge Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 10 Tomt 2 www.hemverket.se - Sida 2 av 10 Tomt 3 www.hemverket.se

Läs mer

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Södermanland Gatuadress Vallhalla Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område Vallhalla/Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Södermanland Gatuadress Kommun Flen Storlek 2196.0 m² Område /Årdala Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trevligt läge med utsikt mot sjön Båven. Bra och ostört läge men samtidigt nära till

Läs mer

Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag

Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag Regler vid fördelning av landskapsregeringens restaureringsbidrag FÖR VILKET ÄNDAMÅL BEVILJAS RESTAURERINGSBIDRAG? Bidragen är avsedda för reparation och restaurering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader

Läs mer

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING VÄRBYÄNGENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING PROTOKOLL 2015-07 Protokoll 07 fört vid styrelsemöte i hus 117 den 22/6 2015 Närvarande: Mikael Rydell (MR), Kent Larsson (KL), Henrik Ohlsson (HO), Björn Johansson (BJ),

Läs mer

Vilka förändringar ska testas baserad på vår analys? Hur kommer de att genomföras?

Vilka förändringar ska testas baserad på vår analys? Hur kommer de att genomföras? Förbättringsområde: Erbjuda ett hälso och motivationsprogram Lättare Liv till samtliga patienter med ett ohälsosamt midja stuss mått Ansvarig: Anna Edqvist och Elisabeth Rörström Datum: 160113 Bakgrund

Läs mer

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Regeringen har gett VINNOVA i uppdrag att ta fram underlag för nya program inom läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikbranschen.

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok

Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok Skälby Skräddaretorpsvägen 11 A 41,5 kvm 2 rok Jag är Er fastighetsmäklare Mia Alnerud Tel: 070-9755007 0480-420200 Mail: mia.alnerud@pontuzlofgren.se Målinriktat stjärnskott som spås en lång och framgångsrik

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Gotska Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Gotska GK ska byta dagens finansieringssystem med medlemslån till ett system med spelrätter? Gotska GK står

Läs mer

Extra Årsstämma 2015 - Logarn Västervikens Samfällighetsförening. Datum och tid: 18 juli kl 10.00 - Aspö Hembygdsgård

Extra Årsstämma 2015 - Logarn Västervikens Samfällighetsförening. Datum och tid: 18 juli kl 10.00 - Aspö Hembygdsgård Dagordning Extra Årsstämma 2015 - Logarn Västervikens Samfällighetsförening 1. Mötets öppnande Datum och tid: 18 juli kl 10.00 - Aspö Hembygdsgård 2. Val av mötesordförande 3. Frågan om mötet är stadgeenligt

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28

Kvalitetsindex. Botorp Behandlingshem. Rapport 2009-01-28 Kvalitetsindex Rapport 2009-01-28 Innehåll - 2009-01-28 - Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Medelpoäng, aritmetiskt medelvärde, totalt samt på respektive fråga -

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Röingegården Röinge Rapport 2013027 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok

Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok Tegelviken Nyslottsgatan 5 B 67,5 kvm 3 rok Jag är Er fastighetsmäklare Åsa Holmkvist Tel: 070-2126719 0480-420200 Mail: asa.holmkvist@pontuzlofgren.se Mycket framgångsrik bostadsrättsmäklare och kontorets

Läs mer

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II

Portfölj (portfolio), T4-T5, Stadium II, Läkarprogrammet, Örebro Universitet VT 2014. Portfölj. Termin 3-5, Stadium II Portfölj Termin 3-5, Stadium II Portföljen i korthet (gäller samtliga terminer) Vad är en portfölj? Portfölj (portfolio) är ett redskap som du som student använder för att synliggöra din lärandeprocess

Läs mer

SKOGSMARK - TIDAHOLM - PRIS: 750 000 KR EL.HÖGSTBJ.

SKOGSMARK - TIDAHOLM - PRIS: 750 000 KR EL.HÖGSTBJ. SKOGSMARK - TIDAHOLM - PRIS: 750 000 KR EL.HÖGSTBJ. Fastighet Äganderätt Tidaholm Otterstorp 2:5, 7:2, 2:11, 2:12 Bäck 10:4 Adress Skogsmark Arealer Taxeringsvärde Ekonomi Bostadsbyggnad Otterstorp Storemon,

Läs mer

Pauli gymnasium Komvux Malmö Pauli

Pauli gymnasium Komvux Malmö Pauli PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kemi grundkurs GRNKEM2 Verksamhetspoäng 150 Läromedel Prövning Skriftlig del Muntlig del Vi använder för närvarande Spektrum kemi, Folke A Nettelblad, Christer Ekdahl,

Läs mer

Auroravägen 73. Välskött och trevligt parhus! Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73

Auroravägen 73. Välskött och trevligt parhus! Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73 Auroravägen 73 Län Norrbotten Typ Parhus Kommun Kiruna Storlek 135 m2 Område Tillträde tidigast Gatuadress Auroravägen 73 Välskött och trevligt parhus! Nu ges möjligheten att förvärva ett välskött parhus

Läs mer

Lathund publikundersökning för biografer

Lathund publikundersökning för biografer Lathund publikundersökning för biografer Från Filminstitutet kan du söka stöd för lokalt publikarbete. Syftet med stödet är att stärka biografers arbete med att öka publiken till sina filmvisningar. För

Läs mer

Handbok Delrapport. Athena utbyten

Handbok Delrapport. Athena utbyten Handbok Delrapport Athena utbyten Förord Delrapportering Resultaten av beviljade utbyten mäts vid rapporteringen. Du rapporterar online genom ditt användarkonto för Athena utbyten. 1. När er ansökan beviljades

Läs mer

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna

Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över SOU 2008:38 EU, allmännyttan och hyrorna Sammanfattning Gemensam Välfärd Stockholm avfärdar utredningens bägge förslag, vilka i praktiken innebär att

Läs mer

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-06-07 Sid 2 (7) Kurs med kurskod ME1004 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1024 Betygsskala 3-5

Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-06-07 Sid 2 (7) Kurs med kurskod ME1004 Betygsskala A-F Kurs med kurskod 4D1024 Betygsskala 3-5 Tentamen IndustriellEkonomiGK 2010-06-07 Sid 1 (7) OBS! För att tentamensresultatet skall registreras i LADOK krävs att du är kursregistrerad (innan tentamenstillfället) på någon av ovannämnda kurser.

Läs mer

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är:

KÖPEKONTRAKT. Den överenskomna köpeskillingen är: KÖPEKONTRAKT Säljare Anna Mölbo 850807-3023 1/2-del Skålevikstïlen 5 E, 5178 Loddefjord, Norge Johan Mölbo 910814-1939 1/2-del Österleden 52 D Lgh 1102, 352 42 Växjö nedan benämnd Säljaren. Köpare Nybro

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2012-02-17. Murars Gård. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-02-01-2012-01-31. Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120217 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20110201 20120131 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod

Läs mer

"SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU!

SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! "SÄTT SPÅR I FRAMTIDEN NU! Projektet "Sätt spår i framtiden nu!" handlar om att genomföra en aktion för att minska vårt ekologiska fotavtryck. Här får du möjligheten att fördjupa dig i kopplingen mellan

Läs mer

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering

Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Åtgärd 8. Vetenskaplig utvärdering Sammanfattning Den vetenskapliga utvärderingen av Halmstads kommuns Klimp-program kommer att genomföras av högskolan i Halmstad, som också utvärderar kommunens Lokala

Läs mer

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11

ꜜ rosengren. kommersiella fastigheter. Oxelösund. Humlen 11 Rosengren kommersiella fastigheter november 2013 1 rosengren kommersiella fastigheter Oxelösund Humlen 11 Kontorsfastigheter Industrifastigheter Bostadsfastigheter Byggrätter Fastighetsbolag Bostadsrättsombildning

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

Skapa kontrolluppgifter

Skapa kontrolluppgifter Skapa kontrolluppgifter From v1 innehåller Xdesk lön även funktion för att skapa kontrolluppgifter för föregående år. Innan du väljer att arbeta med att skapa dina kontrolluppgifter, bör du kontrollera

Läs mer

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975

Ansökan om tillstånd Landskapsbildsskydd enligt 19 naturvårdslagen i dess lydelse före 1975 Ansökan om tillstånd Information Landskapsbildsskydd är ett skydd för landskapsbilden med stöd av 19 naturvårdslagen i dess lydelse före den 1 januari. Landskapsbildsskyddet infördes innan begreppet riksintresse

Läs mer

Angående förslaget daterat den 6 oktober till nytt trafikljussystem

Angående förslaget daterat den 6 oktober till nytt trafikljussystem 27 oktober 2005 Finansinspektionen Box 6750 113 85 STOCKHOLM Skandia Liv 103 50 Stockholm Besöksadress: Sveavägen 44 Telefon vx 08-788 10 00 Risk Manager hos kapitalförvaltningen Axel Brändström, CFA Telefon

Läs mer

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Årsredovisning 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Resultaträkning 8 Balansräkning 9 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 10 Kassaflödesanalys

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys

Checklista för jämställdhetsanalys PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Checklista för jämställdhetsanalys Utveckla verksamheten med jämställdhet Det här är Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) checklista för att integrera jämställdhet i

Läs mer

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-02-01 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2015:548 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Remiss införande av kommunalt bostadstillägg för personer med

Läs mer

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal

Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal 1 (5) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2104-11-12, 109 Uppdateras: 2017 Riktlinjer för hantering av investeringar och leasingavtal Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2012-09-20. Utslussen Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-08-31

Kvalitetsindex. Rapport 2012-09-20. Utslussen Behandlingshem. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-08-31 Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012-09-20 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 2011-09-01-2012-0-31 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi

Läs mer

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012.

Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. PROGRAMSAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr KS/2012:80 Hur programsamrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2012-09 03 2012-09-30 Ett samrådsmöte hölls i kommunhuset den 3 september 2012. Förutsättningar

Läs mer

Standard, handlggare

Standard, handlggare Kvalitetsindex Standard, handlggare Solgläntans Behandlingshem i Kramfors AB Rapport 2014-03-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare

Kvalitetsindex. Rapport 2015-06-25. Familjestödsgruppen AB Öppenvård. Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Rapport 20150625 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal Genomförda intervjuer SSIL

Läs mer

Delårsrapport för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-06-30

Delårsrapport för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-06-30 1(6) Nordanstigs Bostäder Aktiebolag Org nr 556410-7745 Delårsrapport för räkenskapsåret 2013-01-01-2013-06-30 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 4 - balansräkning 5 Om inte annat

Läs mer

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016

IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 IDROTTSLYFTETS FÖRENINGSSTÖD 2016 Föreningen har möjlighet att söka stöd både till fria satsningar och färdiga paket. Nedan följer exempel på projekt som faller inom ramen för Idrottslyftet 2016 som förhoppningsvis

Läs mer

ÅRSBESKED 2014. Arbetsgivaren AB

ÅRSBESKED 2014. Arbetsgivaren AB ÅRSBESKED 2014 Arbetsgivaren AB Hur har pensionerna utvecklats för era medarbetare? När vi startade vårt försäkringsbolag var ambitionen att ge fler människor tillgång till en förvaltningsform som tidigare

Läs mer

MÖTESPLATS 2009. En arena full med möjligheter. 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund

MÖTESPLATS 2009. En arena full med möjligheter. 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund MÖTESPLATS 2009 En arena full med möjligheter 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund Det blåser positiva vindar! Aldrig tidigare har det blåst så positiva vindar i norrlands inland! Stora

Läs mer

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi

Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Styrelsen Bilaga 2 Vetenskapsrådets jämställdhetsstrategi Mål för Vetenskapsrådets jämställdhetsarbete Vetenskapsrådet ska, enligt instruktionen, främja jämställdheten inom sitt verksamhetsområde. Strategin

Läs mer

INNEHÅLL. 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2. 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3

INNEHÅLL. 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2. 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3 INNEHÅLL 1. Datorbaserat årsrapportsystem avseende 2003 sid 2 2. Förbunds- och Kretsavgifterna 2004 sid 3 3. Motionshantering 2004 sid 3 4. Tävlingsavgifter sid 4 5. Föreningsdistribution via mail sid

Läs mer

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning

Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Till föreningsstämman 2003 Förslag till Ändring av SKBs riktlinjer för hyressättning Bakgrund Vid SKBs föreningsstämma år 2000 behandlades en motion om hyressättningsfrågor. Den diskussion som följde med

Läs mer

Delårsrapport januari september 2012

Delårsrapport januari september 2012 Delårsrapport januari september 2012 Intäkterna ökade till 618 Mkr (579), en ökning med 7 procent. Den ekonomiska uthyrningsgraden för bostäder uppgick till 99 procent (99) och som helhet till 97 procent.

Läs mer

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering

Riktlinjer och Instruktion för klagomålshantering Instruktion för klagomålshantering Fastställd av styrelsen för Länsförsäkringar Fondförvaltning 2015-06-02 1(8) Innehåll 1 INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund och syfte... 3 1.2 Omfattning och ikraftträdande...

Läs mer

Slutrapport för pilotprojekt

Slutrapport för pilotprojekt EU-projektet LEGS Local Employment and Growth Strategies Slutrapport för pilotprojekt Projektnamn Affärsskola Projektansvarig kommun Mjölby Övriga deltagande kommuner Diarienr EUROPEISKA UNIONEN Sociala

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Terra Novaskolan Verksamhetsåret 2014/2015 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret Det

Läs mer

Avtal avseende bangolfanläggningen inom Bulltofta rekreationsområde

Avtal avseende bangolfanläggningen inom Bulltofta rekreationsområde Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Da t um 2013-01-07 V år r ef er ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Avtal avseende bangolfanläggningen inom Bulltofta rekreationsområde FRN-FRI-2012-01933 Sammanfattning

Läs mer

Län Norrbotten Gatuadress Köpmangatan 31 Kommun Luleå Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Norrbotten Gatuadress Köpmangatan 31 Kommun Luleå Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Norrbotten Gatuadress Kommun Luleå Storlek 5 rum (3 sovrum) / 160 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Unik sekelskiftesvåning belägen i Luleå centrum med utsikt mot Domkyrkan. Stora, öppna,

Läs mer

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA

STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING I SVENSKA KYRKANS UNGA STARTA LOKALAVDELNING HEJ! Varsågod! Spännande att ni vill starta lokalavdelning i Svenska Kyrkans Unga. Här får ni de handlingar ni behöver. Läs först igenom

Läs mer

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT

Brukarenkät IFO 2014. Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät IFO 2014 Kvalitetsrapport 2014:02 KVALITETSRAPPORT Brukarenkät 2014 visar att förvaltningen totalt sett har en mycket god brukarnöjdhet (kundnöjdhet) i alla de områden som berörs i enkäten.

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun

Yttrande över Förslag till tillämpade riktvärden för Silverdal, Sollentuna kommun NATURVÅRDSVERKET 1(6) 2003-03-14 Dnr: 642-1880-03-Rf Enheten för förorenade områden Fredrika Östlund Sollentuna kommun Miljö och hälsoskyddskontoret Att: Ann-Christin Granfors 191 86 Sollentuna Yttrande

Läs mer

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509

Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Minnesanteckningar dialogmöte Rörö 120509 Närvarande politiker: Ingvar Svensson (Fp) och Rolf Edvardsson (S) Närvarande tjänstemän: Ingvar TH Karlsson kommunchef, Robert Svensson samhällsbyggnadschef och

Läs mer

Manual. Viktigt! Det är också viktigt att beskrivningen av objektet är så utförligt och beskrivande som möjligt.

Manual. Viktigt! Det är också viktigt att beskrivningen av objektet är så utförligt och beskrivande som möjligt. Manual Viktigt! Det är viktigt att notera att Handlarbudet.se inte är någon auktions site utan att objekten kan tas bort när så säljaren vill, eller accepterar ett bud. Det är därför viktigt att man lägger

Läs mer

Kattrumpan 96 kvm 4 r o k. En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset.

Kattrumpan 96 kvm 4 r o k. En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset. Kattrumpan 96 kvm 4 r o k En bostadsrätt utöver det vanliga. Gamla vaktmästarbostaden i anrika varmbadhuset. Pontuz Löfgren i Kalmar En för alla - alla för en. Kanske är det idag du finner den bostad som

Läs mer

Informationskvällar 18, 22 och 24 februari

Informationskvällar 18, 22 och 24 februari Informationskvällar 18, 22 och 24 februari VÄLKOMNA TILL INFORMATION OM NYA HYROR SÅ HÄR ÄR UPPLÄGGET IKVÄLL Del 1 vad blir resultatet för Er Hyresbeloppen 1 april 2016 genomgång av utskickat brev Hur

Läs mer

På lärplattformen Blackboard hittar du kursmaterial. Logga in i Blackboard via Studentportalen, sök fram din kurs och skriv in/enrolla dig i kursen.

På lärplattformen Blackboard hittar du kursmaterial. Logga in i Blackboard via Studentportalen, sök fram din kurs och skriv in/enrolla dig i kursen. Välkommen till Högskolan i Gävle och Akademin för Utbildning och Ekonomi KURSNAMN Examensarbete i företagsekonomi KURSKOD FEG300 ANMÄLNINGSKOD 21126 och 21124 KURSVECKOR 04-23 KURSPLAN alt. Se Blackboard

Läs mer

Bedo mningsgrund: fo ra dlingssto d fo r att skapa nya jobb

Bedo mningsgrund: fo ra dlingssto d fo r att skapa nya jobb Version 160216 Gäller för ansökningar inskickade efter 27 augusti 2015. Obs! det kan ske justeringar i detta dokument om förutsättningar för bedömningen ändras. Bedo mningsgrund: fo ra dlingssto d fo r

Läs mer