Principer för "Interna hyresavtal" i Trelleborgs kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Principer för "Interna hyresavtal" i Trelleborgs kommun"

Transkript

1 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen JM Principer för "Interna hyresavtal" i Trelleborgs kommun Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade den 7 mars 2012, 63 att uppdra åt kommundirektören att tillsammans med förvaltningschefen för service förvalt ningen senast den 30 maj 2012 återkomma till kommunstyrelsen med förslag till principbeslut avseende interna avtal för lokalhyror utifrån föreslagen utredning. Servicenämndens uppdrag I servicenämndens uppdrag ingår bl.a. att ansvara för den övergripande lokalplaneringen och lokalförsörjningen, att medverka i verksamheternas lokalbehovsplanering och utforma olika alternativa lokallösningar, att för kommunens lokalförsörjning tillhandahålla och förvalta lokaler samt att hyra och avveckla lokaler. Förhållandet mellan servicenämndens ansvar och de beställande nämndernas ansvar och befogenheter är inte tydligt, varför det finns behov av att ta fram förslag till principbeslut för internhyresavtal. Det är angeläget att beslut fattas om principer för dessa överenskommelser mellan servicenämnden och de beställande nämnderna. Dessa ska syfta till att bekräfta avtalstider och prisjuste ringar samt tydliggöra ansvaret mellan hyresvärd och hyresgäst. Servicenämnden har pekat ut lösningar för detta i utredningen "Resultatenhet Servicenämnden ". Då principerna mellan nämnderna är ett kommunövergripande beslut har därför kommundirektören fått i uppdrag att tillsammans med förvaltningschefen för serviceförvaltningen återkomma med förslag till principbeslut. Lokalkostnader, interna hyror Med intern hyra förstås ersättning för upplåtelse av lokal som en enhet inom kommunen betalar till serviceförvaltningen. Utmärkande för den interna hyran är bl.a, att den avser ett internt hyresförhållande mellan två enheter inom samma organisation (kommun), " att det saknas lagar och fasta regler om hyresförhållandets utformning, att varje organisation därför självständigt kan bestämma principerna för internhyran, att internhyressystemet totalt sett inom organisationen är ett nollsummespel, Kommunstyrelsen E-post: trelleborgs.kommun@trelleborg.se Postadress: Trelleborg Besöksadress: Algatan 13 Fakturaadress: Box 173, Trelleborg Telefon: Fax: Org.nr:

2 att fastställt system för sakprövning saknas om hyresgäst och hyresvärd inte kommer överens, att en intern hyreskalkyl i princip bör innehålla samma poster som en extern hyreskalkyl, att hyran erläggs i form av en bokföringstransaktion och att hyresgästen normalt saknar alternativa möjligheter att tillgodose sitt behov av lokaler eller bostäder. I begreppet hyra bör även här ligga att den inte i avsevärd grad fluktuerar över tiden och att de i hyran ingående kostnadsposterna fördelas över tiden. Så sker dock inte alltid i verkligheten, I Trelleborgs kommun föreligger i enlighet med 2012 års budget 192 st. interna hyresförhållanden fördelade på 175 st. olika hyresobjekt och som är reglerade utan formella hyresavtal. De interna hyrorna avseende det förvaltade fastighetsbeståndet infördes i ett första skede Inledningsvis ingick inte fastigheter inom förskola, skola, äldreboende eller fritidsanläggningar. Idag omfattas samtliga förvaltningar/verksamheter inom kommunen av de interna hyrorna. Den interna hyresmodellen avser "hyra till självkostnad". Några formella beslut kring modellen finns inte. Regelrätta hyresavtal finns inte löpande upprättade mellan hyresvärd och hyresgäst. Historiskt har kommande års hyresnivå reglerats genom föregående års bokslut som bas samt uppskattad utveckling av kostnader för kommande år. Planerat underhåll har använts som en budgetregulator beroende på tillgängligt budgetutrymme. Kostnaden för hyresgästen och intäkten för serviceförvaltningen har reglerats i den så kallade "fasta fördelningen" i ekonomisystemet. Detta innebär att kostnaden respektive intäkten fördelas med 1/12 "rakt in i" ekonomisystemet. Fakturering genom faktura har inte skett. Hyresgästen, dvs. fackförvaltningarna, har hitintills reglerats för sina hyreskostnader. Serviceförvaltningens redovisade årsresultat i detta avseende har inte medfört åtgärder vare sig retroaktivt eller inför kommande år. Principer för hyressättning Hyran bestäms med utgångspunkt från principen att varje enskilt hy res objekt/grupp av hyresobjekt ska ha en hyra över tid som motsvarar beräknad självkostnad för hyresobjekt et. Motiven för ett system med självkostnadshyra på objektnivå är systemet är administrativt enkelt att hantera systemet är pedagogiskt enkelt att förklara systemet bidrar till öppenhet och insyn genom att hyran ger en tydlig indikation på hyresobjektets verkliga kostnad. Interna hyresavtal och avtal om tilläggs service upprättas mellan hyresvärden {Serviceförvaltningen} och avtalstecknande part hos hyresgästen, fackförvaltningen. Avtal upprättas med hjälp av avtalsmallar.

3 Man skulle kunna förenkla avtalsförhållandena när det gäller vissa kategorier och slå samman t.ex. förskolor, grundskolor, serviceboenden etc till grupphyresavtal med hyresvillkor med snitthyror m.m. På detta sätt får t.ex. alla förskolor samma enhetskostnad per m 2 och betalar för en funktion och inte med anledning av om hyresobjetet är äldre eller nybyggt med vitt skilda kapitalkostnader. Ingående hyreskomponenter i egna fastigheter Hyran, med utgångspunkt i en initial bashyra, sätts samman av ett antal olika hyreskomponenter: Kapitalkostnad utgörs av avskrivning och intern ränta på bokfört värde. Kapitalkostnad för eventuella tilläggsinvesteringar under året tillkommer. Kostnader för mediaförbrukning dvs. uppvärmning, el och vatten. Kostnader för fastighets sköts el och sophämtning. Planerat underhåll ingår i hyran med ett schablonbelopp per m 2 bruksarea som över tid motsvarar budgeterad kostnad för planerat underhåll enligt kommunens underhållsplan per objekttyp/verksamhet. Övriga underhållskostnader dvs. löpande och felavhjälpande underhåll samt akut underhåll och åtgärder efter skadegörelse. Förvaltningens gemensamma kostnader för fastighetstekniska avdelningen ingår utifrån den fördelningsgrund som ska gälla för samtliga enheter. Kostnader för försäkringspremier för fastighetsförsäkring. Övriga driftkostnader. Hyran gäller i fem år med indexering Den på detta sätt beräknade självkostnadshyran kallas bashyra. Den gäller i fem år från och med året efter ingångssåret av modellen. Dock sker en justering med hänsyn till kostnadsutvecklingen enligt ett index, som kan vara enligt gängse förutsättningar Konsumentprisindex (KPI). Alternativt kan man ta fram ett kommunindex som föreslagits i utredningen "Resultatenhet Servicenämnden ". Indexeringen med KPI är allmänt förekommande på hyresmarknaden (jämförelse av oktober index resp år) och är det som reglerar de externa hyresavtal som kommunen har med bl.a. Trelleborgshem. Vid användande av KPI skall det ingå i budgetförutsättningarna. Det skall vara centralt bedömt utvecklingen av KPI som sedan används av såväl hyresvärd som hyresgäst som en förutsättning i budgetarbetet. Efter fem år sätts, som en avstämning, en ny självkostnadshyra {bashyra) enligt samma angivna principer som vid ingångsåret. Ingående hyreskomponenter i inhyrda lokaler Principen självkostnad på objektsnivå gäller även inhyrda lokaler. Serviceförvaltningen har en roll som mellanhy res värd vid upplåtelse av inhyrda lokaler. Det innebär att Serviceförvaltningen förhandlar och tecknar avtal med den externa hyresvärden och därefter upplåtes lokalen till den interna hyresgästen på de avtalade hyresvillkor som framgår av det externa hyresavtalet med visst administrationspåslag samt i förekommande fall tillkommande avtalade kostnader som t.ex. s.k. brukarel.

4 Hyresförändring i inhyrda lokaler Den del av hyran som motsvarar den externa hyran hyresförändras med samma indexreglering som gäller för det externa hyresavtalet. Övriga delar av hyran, om det inte är en totalhyra, förändras med ovan beräknat kommunindex alt, konsumentprisindex. Vanligtvis är externa hyresavtal tecknade med en indexering på 100% med KPI, Detta innebär att KPI för oktober månad (år 1) skall jämföras med motsvarande index för den oktobermånad(år 2) som infaller närmast före det årsskifte fr o m vilket den ändrade hyran ska gälla (år 3). Utgående hyra ska dock aldrig understiga den ovan angivna hyran. Tjänster som ingår i hyran En "Gränsdragningslista" som anger hyresgästens ansvar och åtaganden upprättas och det som inte regleras på detta sätt är hyresvärdens ansvar. På detta sätt undviker man tolkningar om vad som åligger vem. Det som inte är hyresgästens ansvar blir per definition hyresvärdens åtaganden. Normalt ska all erforderlig service i form av drift och underhåll inkluderas i hyran, dvs. man ska eftersträva en "totalhyra". Inhyrda lokaler Vid inhyrning av lokaler ska ett affärsmässigt avtalsförhållande med tydliga spelregler och en kvalitetssäkrad serviceleverans föreligga. Vid inhyrning av lokaler strävar serviceförvaltningen efter en så kostnadseffektiv lösning som möjligt. Normalt ska all erforderlig service i form av drift och underhåll inkluderas i hyran. Målet är att hyresgästen ska ha samma service oavsett om lokalen ligger i kommunens egen fastighet eller är externt inhyrd. De externa hyresavtal som gäller idag saknar i många fall tydliga krav på servicenivåer och det är inte alltid möjligt att omförhandla villkoren under pågående avtalsperiod. I takt med att hyresavtalen kan omförhandlas eller i samband med att nya avtal tecknas kommer tydligare krav att ställas på inhyrda lokaler. Tills vidare gäller för inhyrda lokaler; Serviceförvaltningen ansvarar för förhandlingar med extern hyresvärd. Avtal tecknas av serviceförvaltningen med godkännande av interna brukaren/hyresgästen. Serviceförvaltningen upplåter i sin tur lokalen till hyresgästen via en intern upplåtelse För externt inhyrda lokaler gäller normalt samma avtalstid som i kontraktet mellan kommunen/serviceförvaltningen och den extern hyresvärden. Uppsägningstiden är en månad längre än i det externa kontraktet Avtalstider och regler för uppsägning av lokaler Avtalstidens längd ska, vid avtal i samband med investeringar för ny- eller ombyggnader, sättas i relation till investeringens storlek och beräknade varaktighet och så att en rimlig riskfördelning mellan hyresvärd och hyresgäst uppnås. Hyresgästen måste ta ett ekonomiskt huvudansvar för investeringen, vilket talar för förhållandevis långa hyresavtal, Samtidigt ska det finnas incitament att lämna lokaler som inte längre behövs för verksamheten vilket talar för kortare

5 avtalstider. Avtalstidens längd sätts så att riskfördelningen mellan hyresvärd och hyresgäst blir rimlig. Regler för avtalstider och uppsägning I befintliga äldre lokaler där inga hyresrelaterade större investeringar gjorts under senare år föreslås avtalstiden vid övergången >10 år. I samband med nyinvesteringar är avtalstiden >15 år. I undantagsfall kan kortare avtalstider förekomma. En bedömning görs alltid med hänsyn till investeringsutgiftens storlek och den fastighetsekonomiska risk som investeringen innebär. Uppsägningstiden av lokaler ska ske minst 12 månader före avtalstiden utgång. I annat fall förlängs avtalet med tre år i taget. Uppsägning under löpande avtalstid kan ske om det finns annan hyresgäst som är beredd att överta lokalerna med gällande avtalsvillkor. Uppsägning av del av lokal, tex kontorsrum eller klassrum, kan endast ske om det finns annan hyresgäst som är beredd att hyra aktuell del av lokalen. För externt inhyrda lokaler gäller normalt samma avtalstid som i kontraktet mellan kommunen och den extern hyresvärden dock att uppsägningstiden är en månad längre än i det externa kontraktet Lokalbank En lokalbank syftar till ett effektivt utnyttjande av kommunens lokaler, såväl egna som inhyrda. Avställning av lokaler som inte behövs kan avse hela eller delar av byggnader på en fastighet eller t.o.m. en hel fastighet med bebyggelse. Förutsättningar måste etableras för hur man kan ställa av eller säga upp förhyrda lokaler dvs. omfattning beträffande avskiljbarhet, tidsperiod och vem som ska belastas kostnaden för aktuella lokaler/fastigheter i lokalbanken, även om hyresgästens anslag för täckande av sina verksamhetskostnader ska påverkas eller ej. En väsentlig fråga att hantera är också på vilka villkor och under vems ansvar som en fastighet som är tomställd ska bedömas för antingen utveckling alternativt avveckling. Avställning kan avse såväl definitiv avflyttning, uppsägning av hyresavtal, alternativt temporär, sex månader, avställning under viss tid. De i ett kortare perspektiv föreliggande variationerna i lokalbehovet, som inte minst Gymnasieskolan står inför, beroende på gymnasieelevernas stora valmöjlighet, kan mötas med att man t.ex. under pågående löptid på gällande kommuninterna hyresavtal, som komplement till förslag till regler nedan äger rätt att säga upp "avskiljbara lokaler" för avflyttning med 6 månaders varsel och 6 månaders "karenstid". Under karenstiden bär avgående hyresgästen kostnaden för inte återuthyrd lokal. Lokalbanken administreras av Serviceförvaltningen som i samråd med nämnden och kommunledningen presenterar planer för hur man ska hantera de avställda/tomställda lokalerna/fastigheterna. Vid permanent avställning av lokalerna ska ärendet överlämnas från servicenämnden till kommunstyrelsen för klargörande huruvida fastigheten är att betrakta som en avvecklingsfastighet eller en utvecklingsfastighet.

6 Om fastigheten definieras som avvecklingsfastighet inleds en försäljningsprocess av fastigheten. Om fastigheten definieras som utvecklings fastighet, klargörs finansieringen av fastigheten av kommunstyrelsen, under utvecklingsperioden. Förslagsvis kan det kopplas en maxtid till servicenämndens ansvar för fastigheten i lokalbanken, t,ex. två år. Efter denna tidsperiod är det servicenämndens ansvar att åter informera kommunstyrelsen om nuläget avseende lokalbanken. Förslag till principbeslut Med referens till vad ovan framförts föreslås att servicenämnden ska få i uppdrag att etablera interna hyresavtal, f.n. 192 st, i enlighet med ställningstagande och riktlinjer i vad som ovan framförts, att använda bilagda hyresavtalsmodell som mall att vara kommunövergripande anpassad till vart och ett av de aktuella interna hyresförhållandena, att vid hyre ss ätt ningen utgå från budget 2012 att använda som bas inför 2013 för att etablera interna relevanta hyresavtal, utan "fördyring" och som ingångshyra vid omställning, att etablera villkor för hyressättning för nya avtal baserade på en kalkyl som anger en bashyra med beaktande av avskrivningstider och intern ränta vid fastställande av bashyran jämte schablonmässig driftskostnads statistik samt att inför budgetprocessen 2014 och framåt ha så tydliga hyresvillkor beträffande indexering och övriga villkor att det framgår tydligt vad respektive förvaltning/hyresgäst har att budgetera för och vara en del av den budgetram som övergripande fastställs. Trelleborg som ovan Jonas Rosenkvist Kommundirektör Krister Clerselius Förvaltningschef S e rviceförvaltni ngen Bilaga: Kommuninternt hyresavtal för lokal

7 KOMMUNINTERNT HYRESAVTAL FÖR LOKAL Hyresvärd Hyresgäst Fastighet Servicenämnden genom serviceförvaltningen X-nämnden genom X-förvaltningen hastighctsbetecknmg Byggnads beleckn mg. Lokalens adress Kodsträng Lokalens storlek och omfattning Lokalens användning Kontraktstid Uppsägning Förlängning Hyra Hela fastigheten med tillhörande byg gnader, dock inte lös egendom (Jaia, ort Lokalernas area är ca m 2 LOA se vidare bilaga 3 Lokalen med tillhörande utrymmen uthyrs att användas till: I*rän och med Kommun Trelleborg 1 il! ocii med (se även uppsägning nedan) (ndcxklausul Hyrans betalning Bilagor 1. Allmänna villkor - lokaler 2. Gränsdragningslista 3. Ritningar 4. Besiktningsprotokoll 5. Förtida uppsägning 6. Särskilda bestämmelser Underskrift LJetta avtal har upprättats i tva likalydande exemplar, av vilka parterna tagit var sitt. Ort/datum Urt/datum Trelleborg 2012 Trelleborg 2012 hor serviceiörvaltn ingen För X-rörvaltnmgen Namnförtyd i igande Namnförtyd l igande

8 ALLMÄNNA VILLKOR - LOKALER Bilaga 1 1. Allmänt Denna bilaga har upprättats i två likalydande exemplar, varav parterna tagit varsitt. 2. Lokalens storlek Storleken på de hyrda lokalerna är angivna i kontraktet. I det fall en senare uppmätning visar att den angivna lokalarean avviker från uppmätt area ska denna avvikelse inte medföra rätt för hyresgästen till nedsättning av angiven hyra, inte heller rätt för hyresvärden att kräva en högre hyra. 3. Lokalanvändning Lokalen uthyres, om inte i förekommande fall annat anges i protokollet över tillträdesbesiktningen, i befintligt skick att användas för det ändamål som anges i kontraktet och som i övrigt framgår av bifogade ritningar. Lokalanvändningen, avseende hela lokalen, delar av lokalen eller enskilda rumsenheter, får endast ändras om hyresvärden ger tillstånd till detta. 4. Tillträ des besikt ning Hyresvärden och hyresgästen ska senast på tillträdesdagen gemensamt besiktiga lokalen. Vid besiktningen ska föras protokoll Över lokalernas skick i olika delar. Protokollet ska signeras av båda parter och bilägges detta avtal som bilaga Hyra Hyran är baserad på en bashyra med följande innehåll: Kapitalkostnad som utgörs av avskrivning och intern ränta på bokfört värde. Kapitalkostnad för eventuella investeringar under hyrestiden tillkommer. " Kostnader för mediaförbrukning dvs. avgifter för fjärrvärme, el och vatten samt kostnader för inköp av bränsle för uppvärmning beräknas som objektets normalårsförbrukning (värme). Kostnader för fastighetsskötsel och sophämtning. Planerat underhåll ingår i hyran med ett schablonbelopp per kvm bruksarea som över tid motsvarar budgeterad kostnad för planerat underhåll enligt kommunens underhållsplan per objekttyp/verksamhet. Övriga underhållskostnader dvs. löpande och felavhjälpande underhåll samt akut underhåll och skadegörelse. Serviceförvaltningens gemensamma kostnader för fastighetstekniska avdelningen ingår utifrån den fördelningsgrund som ska gälla för samtliga enheter. Kostnader för försäkringspremier för fastighets försäkring. Övriga driftkostnader. Hyresgästen skall betala hyra till hyresvärden med belopp som anges i kontraktet och på sätt som anges i kommunen övergripande ekonomimodell. Den angivna hyran avser hyra, exklusive ev. kostnader för sådan mediaförsörjning, drift och underhåll m.m. som kan följa av bestämmelserna nedan och enligt den gränsdragningslista, bilaga 2, som bilagts hyresavtalet och som hyresgästen skall ombesörja och bekosta. Av den, enligt detta kontrakt, angivna hyran x xxx xxx kr ska 100 % utgöra bashyra.

9 Under hyrestiden ska, med hänsyn till förändringarna i konsumentprisindex, tillägg till hyresbeloppet utgå med en viss procent på bashyran, enligt nedanstående grunder. Den enligt hyreskontraktet överenskomna hyran ska regleras årsvis per den 1 januari varvid hyran utgår med belopp som ska utgöra summan av följande delbelopp: 100% av hyran ökad proportionellt mot den ändring som Statistiska centralbyråns (SCB) konsumentprisindex (totalindex med år 1980=100) undergått. För bestämmande av ändringar i KPI ska index för oktober månad 20xx jämföras med motsvarande index för den oktobermånad som infaller närmast före det årsskifte fr o m vilket den ändrade hyran ska gälla. Utgående hyra ska dock aldrig understiga den ovan angivna hyran. 6. Hämtning av emballage och sopor Hämtning av emballage och sopor ingår inte i hyran. Hyresgästen ansvarar för lagring av sopor/emballage inom fastigheten samt att ordna borttransport av sådant avfall. 7. Städning Hyresgästen ombesörjer och bekostar all städning och fönsterputsning i lokalerna. 8. Snöröjning, sändning och skötsel av mark Hyresvärden ombesörjer och bekostar snöröjning och sändning av angörings- och parkeringsytor. Fastighetsgränsen är markerade på ritningar i bilaga. Den part som har ansvar för snöröjning och sändning har också det fulla ansvaret för skador som kan drabba tredje man på grund av att detta åtagande inte fullgjorts. Hyresvärden ombesörjer och bekostar skötsel av planteringar och mark inom fastigheten. 9. Oförutsedda kostnader Denna fastighet, och de förhyrda lokalerna, är vid tidpunkten för detta kontrakts tecknande ej registrerad för fastighetsskatt. I det fall hyresvärden under avtalstiden genom myndighetsbeslut blir skyldig att erlägga fastighetsskatt, avgift eller annan pålaga, ska hyresgästen, med verkan från tidpunkten för inträffad kostnadsökning erlägga ersättning för den totala årliga kostnadsökningen för förhyrningen enligt särskilt upprättat tilläggsavtal. Andelen, om förhyrningen avser del av fastighet, beräknas i förhållande till utgående hyror i hela fastigheten. 10. Lås Hyresvärden tillhandahåller och installerar låsanordningar inom fastigheten. Hyresgästen erhåller, mot skriftlig kvittens, erforderligt antal nycklar./kort Hyresvärden medges rätt att inneha reservnyckel/kort. Hyresgästen ombesörjer skötsel och underhåll av låsanordningarna samt att tillhandahållna nycklar hanteras på ett säkert sätt. Förlust av nycklar ska rapporteras till hyresvärden. Byte av lås får endast ske efter skriftligt godkännande av hyresvärden. Hyresgästen förbinder sig att alltid hålla utrymmen i lokalen tillgängliga för öppning med reservnyckel i samband med underhåll och akutinsatser, t.ex. översvämning eller brand. 11. Försäkringar

10 Fastigheten, dess byggnader och den verksamhet som kommunen bedriver i lokalerna omfattas av den vid varje tidpunkt gällande kommunförsäkringen. 12. Skador genom åverkan Hyresvärden bekostar reparation av skador på grund av åverkan. Ansvaret innefattar även fönster och entrédörrar. Ansvaret omfattar även skador orsakade av tredje man. Hyresvärden ansvarar också för andra skador på byggnademas utsida eller skallas, enligt den gränsdragningslista som bilagts kontraktet. 13. Planerat underhall Hyresvärden förbinder sig att fortlöpande underhålla byggnaderna vad avser byggnadsstomme, installationer och övriga delar som utgör fastighets-/ byggnadstillbehör. 14. Hyresgästens ändringsarbeten och underhåll av verksamhetsutrustning Om- eller tillbyggnad, installationer eller annat ändringsarbete som kräver ingrepp i byggnadens stomme eller däri gjorda installationer, får hyresgästen inte låta utföra. 15. Myndighets krav Generella, ej verksamhetsanknutna, åtgärder i fastigheten som kan komma åläggas fastighetsägaren genom beslut från försäkringsbolag, Samhällsbyggnadsnämnd (inkl. miljöoch hälsoskyddsfrågor), brandmyndighet eller annan myndighet samt åtgärder, som av försäkringsbolag eller Samhällsbyggnadsnämnd (inkl. miljö- och hälsoskyddsfrågor), brandmyndighet eller annan myndighet, efter tillträdesdagen, kan komma att kr ävas för lokalernas fortsatta nyttjande för avsedd användning skall åtgärdas av hyresvärden. Kostnaden för här avsedda åtgärder skall vara hyresgrundande och regleras i ett tilläggsavtal till detta föreliggande kommuninterna hyresavtal. 16. Andrahandsuthyrning Hyresgästen får endast med hyresvärdens medgivande och medverkan hyra ut eller på annat sätt upplåta hela eller delar av lokalerna i andra hand. Vid tillfällig upplåtelse av sporthallar och andra samlingslokaler krävs dock inte hyresvärdens medgivande. 17. Överenskommelse om avflyttning eller förtida upphörande På grund av denna dag träffad överenskommelse upphör detta kontrakt att gälla fr.o.m till vilken dag hyresgästen förbinder sig att avflytta. Se bilaga X Ort/datum Hyresvärd Hyresgäst

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor Lägenhet nr. Specialisthuset

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor Lägenhet nr. Specialisthuset HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL Nr Sid 1 (2) Undertecknade har denna dag träffat följande hyresavtal: Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller RegionFastigheter, REgion Skåne Sign Personnr/orgnr

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor/hus Lägenhet nr

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata Trappor/hus Lägenhet nr Sid 1 (4) (2) Lokalens adress Kommun Fastighetsbeteckning m m Gata Trappor/hus Lägenhet nr Aviseringsadress Lokalens skick Lokalen med tillhörande utrymmen uthyrs, om inte annat anges, i befintligt skick

Läs mer

Internhyresregler för Region Halland

Internhyresregler för Region Halland 1(6) Datum Diarienummer 2012-09-12 RS110268 Lars-Anders Rothman, Ekonomidirektör Ekonomi och Finans 070-5704755 Lars-anders.rothman@regionhalland.se Internhyresregler för Region Halland 2(6) 1 INLEDNING

Läs mer

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT

AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT AVTAL AVSEENDE FASTIGHETSANSLUTNING TILL STADSNÄT Öresundskraft AB, org nr 556089-7851 ( Öresundskraft ) och nedan angiven fastighetsägare ( Fastighetsägaren ) har ingått avtal på de villkor som framgår

Läs mer

Vår lokalpolicy. Policy

Vår lokalpolicy. Policy Policy Vår lokalpolicy Aktiv lokalförsörjning Kommunen ska genom aktiv lokalförsörjning och förvaltning tillhandahålla och bibehålla ändamålsenliga och kostnadseffektiva lokaler över tiden. Beslutad av:

Läs mer

Protokoll 1 (1) TRELLEBORGS KOMMUN. Datum. 131 Hyresavtal Borgvallen

Protokoll 1 (1) TRELLEBORGS KOMMUN. Datum. 131 Hyresavtal Borgvallen Protokoll 1 (1) Datum Socialnämnden 2015-09-21 131 Hyresavtal Borgvallen Dnr SN 2015/423 Ärendebeskrivning Ordföranden föredrar ärendet. Serviceförvaltningen kommer vid sitt septembersammanträde behandla

Läs mer

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion

Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion Avtal om anläggningsarrende för drift av Smögens Fiskauktion 1 Upplåtare, arrendator Mellan genom dess Tekniska avdelning, 456 80 Kungshamn, (nedan kommunen), och XXXXXXXXX, org.nr XXXXXX- XXXX, adress

Läs mer

Överenskommelse om förmedling av lägenheter

Överenskommelse om förmedling av lägenheter Bilaga 1 Överenskommelse om förmedling av lägenheter Mellan Stockholms Stads Bostadsförmedling AB ("Bostadsförmedlingen") och AB Familjebostäder, AB Svenska Bostäder samt AB Stockholmshem ( Bostadsbolagen

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen.

Vad som uthyrs enligt denna förhyrning benämns i fortsättningen Lokalen. Hyresvärd: Polismyndigheten i Örebro Län Hyresgäst: Fastighet: Porten 1 Adress: Klostergatan 37 Kontrakts nr:550-2 Särskilda bestämmelser, bilaga 1 till hyresavtal 1. Allmänt Aktuell förhyrning regleras

Läs mer

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt.

Avtal Ljusfesten. Ängelholms kommun. Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt. 2013-04-10 ÄNGEUIOLMS Avtal Ljusfesten Ängelholms kommun 1 Avtal Ljusfesten 11 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med vinnande anbud i upphandlingen bildar underlag för detta kontrakt

Läs mer

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16

Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 107 Dnr PS 2012-0057 Investering angående uppförande av ny byggnad för PET/MR-kamera, hus B16 Förslag

Läs mer

Samverkansavtal för samlingslokalen Alviks Medborgarhus försöksperioden 110301-121231 2011.03.01-2013.03.31

Samverkansavtal för samlingslokalen Alviks Medborgarhus försöksperioden 110301-121231 2011.03.01-2013.03.31 FÖRSLAG TILL ÄNDRINGAR Mellan Stockholms Stad genom dess kulturnämnd, org nr 212000-0142 nedan kallad förvaltningen och föreningen Alviks Kulturhus, org nr 802455-1395 nedan kallad föreningen har ingåtts

Läs mer

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING

RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR LOKALRESURSPLANERING, LOKALFÖRSÖRJNING OCH LOKALANVÄNDNING ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-02-04, 49 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR BOSTADSLÄGENHET. Lägenhetsnummer Kommun Fastighetsbeteckning Trappor Hyresvärdens nr-. Kinda. Räven 1 1 2-1102.

HYRESKONTRAKT FÖR BOSTADSLÄGENHET. Lägenhetsnummer Kommun Fastighetsbeteckning Trappor Hyresvärdens nr-. Kinda. Räven 1 1 2-1102. FÖR BOSTADSLÄGENHET Nr: 2-02 Sid i (T) 4 Hyresvärd Hyresgäst(er) Magnus Liden med firma Ljdéns Fastigheter Adress: Nygatan 25, 582 9 Linköping Lärs-Åke Jakobsson HYRESNAMNDEN/ARRENDENAMNDE &"7c LINKÖPING

Läs mer

Handlingarna kommer att återsändas till förstahandshyresgästen efter att Nyköpingshem godkänt eller avslagit ansökan.

Handlingarna kommer att återsändas till förstahandshyresgästen efter att Nyköpingshem godkänt eller avslagit ansökan. Ansökan om andrahandsuthyrning En hyresgäst som under en viss tid inte har behov av sin bostad kan hyra ut den i andra hand. Det kan handla om arbete eller studier på annan ort, man ska provbo eller man

Läs mer

HAR DU PLATS FÖR EN TILL?

HAR DU PLATS FÖR EN TILL? HAR DU PLATS FÖR EN TILL? Till hösten flyttar många till Karlstad för att studera. Vi är otroligt glada att de väljer just vår stad och Karlstads universitet. Dessvärre är det svårt att hitta boende till

Läs mer

UPPHANDLINGSKONTRAKT

UPPHANDLINGSKONTRAKT Sidan 1 av 5 UPPHANDLINGSKONTRAKT 116-03 Finansiella tjänster 1 Parter Mellan Nordea Bank Sverige AB, organisationsnummer 502010-5523, nedan kallad leverantören, och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, organisationsnummer

Läs mer

AVTAL. avseende vinterunderhåll

AVTAL. avseende vinterunderhåll AVTAL avseende vinterunderhåll Beställare Leverantör c/o Anders Liljedahl Truckvägen 6 Kaserngatan 89 194 52 UPPLANDS VÄSBY 723 47 VÄSTERÅS Org.nr 716416-8382 Org.nr 556492-6904 Kund Vårt ombud: Mikael

Läs mer

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439

Årsredovisning. 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Årsredovisning 2013-01-01 2013-12-31 Brf Stengodset Bråvalla 769604-5439 Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse 3 Resultaträkning 8 Balansräkning 9 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser 10 Kassaflödesanalys

Läs mer

Service-/supportavtal

Service-/supportavtal 1(7) Förlaga till Service-/supportavtal Ref till Avtal Nyckelsystem mellan Kungl.biblioteket och Leverantören Kommentar: Avtalet utgör tillsammans med förfrågningsunderlaget och leverantörens svar på förfrågningsunderlaget

Läs mer

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet.

I bashyran ingår kostnad för vatten och avlopp för normal förbrukning för museet. BILAGA 3 SÄRSKILDA BESTÄMMELSER TILL HYRESAVTAL För Museum, Vandrarhem och Restaurang Hyresvärd: Hyresgäst: Fastighet: Erstavik 26:248 Avtal nr: 0001 Bolag under bildande (Hyresvärden) Nacka Kommun orgnr.

Läs mer

Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad

Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad Bilaga 5. Ansvarslista för hyresgästen Malmö stad Lokalförsörjningsavdelningen, LiMa, fungerar som internkonsult för stadens förvaltningar och ansvarar för anskaffning och avveckling av lokaler samt bistår

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 10 2005 Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO En ny överenskommelse har tecknats rörande utställningsverksamhet i kyrkor mellan Församlingsförbundet

Läs mer

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER

Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Hyresmodell FÖR KOMMUNALA VERKSAMHETSLOKALER Gäller fr.o.m. 2010 1 2 Gavlefastigheter Gävle kommun AB, 2010 Produktion: Gavlefastigheter Foto: Gavlefastigheter Tryck: Sandvikens Tryckeri INNEHÅLL Bakgrund

Läs mer

Servicenämnden. Taxa odlingslotter 2015 UTDRAG 2014-12-17. Dnr SFN 2014/0985

Servicenämnden. Taxa odlingslotter 2015 UTDRAG 2014-12-17. Dnr SFN 2014/0985 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2014-12-17 Servicenämnden 157 Taxa odlingslotter 2015 Dnr SFN 2014/0985 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2014-12-02 Villkor för odlingslotter Bakgrund Kalmar kommun

Läs mer

Överlåtelse av fastigheter

Överlåtelse av fastigheter TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 2009-09-02 Dnr Överlåtelse av fastigheter Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde 2008-06-18 bland annat att ge kommunstyrelsen i uppdrag att se över

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr Innehållsförteckning Kortfattad Information Sida 3 Vad är Andrahandsuthyrning Sida 4 Hur länge får jag

Läs mer

Företagsnamn, organisationsnummer Adress Postadress. Fastighet Fastigheten Kalmar Tallbocken 1, Norra vägen 84.

Företagsnamn, organisationsnummer Adress Postadress. Fastighet Fastigheten Kalmar Tallbocken 1, Norra vägen 84. Köpekontrakt Säljare Kalmar kommun, 212000-0746 Box 611 391 26 Kalmar Köpare Företagsnamn, organisationsnummer Adress Postadress Fastighet Fastigheten Kalmar Tallbocken 1, Norra vägen 84. 1 Överlåtelseförklaring

Läs mer

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29

Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun. Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 2007-04-11 1(26) Interna spelregler Avseende lokalförsörjning inom Finspångs kommun Antagna av kommunstyrelsen 2004-02-09 29 Se även Kommunstyrelsens delegationsordning avseende beslut för att hyra internt

Läs mer

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXA för Bergs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-19 Kf 109 Förvaltningen av va-anläggningen handhas under Kommunstyrelsen av Va-verket. 1 För att täcka

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2014-02-05 SBN 2014/120.259 1 (4) HANDLÄGGARE Helén Mårtensson 08-535 363 86 helen.mårtensson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till regler och rutiner avseende

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 KS 7 6 MARS 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2013-02-26 KSN-2013-0384 Kommunstyrelsen Justering av kommunbidrag och investeringsramar för 2013 med anledning av bolagisering

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Hyresgäst Namn: Personnr/orgnr:

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Hyresgäst Namn: Personnr/orgnr: FÖR LOKAL Undertecknande parter har denna dag träffat följande hyresavtal. Hyresvärd HYRESKONTRAKT Nr: U0010300 Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller Personnr/orgnr: 232100-0073

Läs mer

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN

VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 2.4 VA-TAXA FÖR VINGÅKERS KOMMUN 2013 Antagen av kommunfullmäktige 2010-04-26 Reviderad av kommunfullmäktige 2010-12-13 Reviderad av kommunfullmäktige 2011-11-14 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal:

Medfinansieringsavtal objekt xxx. Följande definitioner och begrepp används i detta medfinansieringsavtal: Medfinansieringsavtal objekt xxx 1 Parter Trafikverket, region xx, org.nr. 202100-6297, 781 89 Borlänge kommun x, org.nr., Adress, Postadress/ xx AB, org.nr., Adress, Postadress Mellan parterna har följande

Läs mer

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare:

MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder. Anordnare: 1 (9) MALL FÖR KONTRAKTSFÖRLAGA avseende Sysselsättning för personer med psykiska funktionshinder Anordnare: 2 (9) Innehållsförteckning Sid nr 1 AVTALSPARTER 3 2 KONTAKTPERSONER FÖR AVTALET 3 3 AVTALSOMFATTNING

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM

RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM Dnr KSUH/64-055 RAMAVTAL OMHÄNDERTAGANDE AV REVAQ SLAM 1 PARTER Beställare Ekerö kommun Tekniska kontoret, Box 205, 178 23 EKERÖ Tappströmsvägen 2 Tel 08-560 391 00 www.ekero.se Org nr 212000-0050 Entreprenör

Läs mer

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003

Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor. Stockholm den 21 februari 2003 Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2003-02-21 2002/2916 Överenskommelse angående Däckverkstadens reparationsvillkor 1 Konsumentverket/KO och Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) har träffat en överenskommelse

Läs mer

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor

Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor 2012-11-16 LJ2012/1621 Landstingets kansli Ekonomiavdelningen Lars Wallström Landstingsstyrelsen Avtal om samverkan kring hjälpmedelsfrågor Bakgrund Landstingsfullmäktige har 2012-06-19-20, 72 beslutat

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar Ärendenummer KS2014/405 Riktlinjer för investeringar Antagen av Kommunfullmäktige den 21 oktober 2014, 127 2014-11-10 2 (13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte...

Läs mer

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten.

Den för år 2013 beräknade beläggningsytan är cirka 40 000 m2 + /- 50 % med hänsyn till tillkommande och avgående arbeten. Parter Mellan, Företagsnamn, org.nr Organisationsnummer, Postadress, nedan kallad leverantören och Motala kommun org.nr 212000-2817, 591 86 Motala, nedan kallad beställaren, har följande avtal träffats.

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (12) Dnr: 2015:190 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 4 Avtal för bedrivande av boendestöd Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx)

Läs mer

2. AVTALETS OMFATTING

2. AVTALETS OMFATTING Entreprenör Miramix AB 129 33 Hägersten Org.nr: 556786-9960 Kontaktperson Tel: 08-515 178 78 Fax. 08-515 178 80 E-post: info@miramix.se Beställare/Avtalspartner Org.nr: E-post: Kontaktperson 1 Tel:. Kontaktperson

Läs mer

Avtal om balkonginglasning i Brf Ängsliljan i Uppsala

Avtal om balkonginglasning i Brf Ängsliljan i Uppsala Avtal om balkonginglasning i Brf Ängsliljan i Uppsala mellan Bostadsrättsföreningen Ängsliljan i Uppsala och Bostadsrättshavare.. till lägenhet nr i Brf Ängsliljan i Uppsala med adress. Mellan bostadsrättsföreningen

Läs mer

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Parter Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Box 5204 402 24 Göteborg Org.nr. 222000-0752 Leverantören NAMN POSTADRESS POSTNUMMER OCH POSTORT Org.nr.

Läs mer

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi

Taxa. Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa KS14-355 346. Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi KS14-355 346 Bjurholms allmänna vatten- och avloppsanläggningstaxa Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2014-11-11 Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 86 Innehåll

Läs mer

Datum. Kontrakt för uppstallning av ponny/häst på Stiernhööksgymnasiet. Elev: Häst: Härstamning: Kön, Födelseår, Ras: Registreringsnr, Passnr:

Datum. Kontrakt för uppstallning av ponny/häst på Stiernhööksgymnasiet. Elev: Häst: Härstamning: Kön, Födelseår, Ras: Registreringsnr, Passnr: 1(12) Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Stiernhööksgymnasiet Kontrakt för uppstallning av ponny/häst på Stiernhööksgymnasiet Uppstallningsvärd: Stiernhööksgymnasiet Adress: Masvägen 5, 79532 Rättvik

Läs mer

Förslag till hyresmodell för Alingsås

Förslag till hyresmodell för Alingsås Förslag till hyresmodell för Alingsås 1 Innehållsförteckning Sidan 1 Inledning 3 2 Syfte och mål 4 3 Fabs AB 5 3.1 Historik 5 3.2 Ägardirektiv 5 3.2.1 Ändamålet med verksamheten 5 3.2.2 Ekonomiska mål

Läs mer

TAXA för allmänna vattentjänster

TAXA för allmänna vattentjänster TAXA för allmänna vattentjänster 2015 i Gagnefs kommun Antagen av kommunfullmäktige i Gagnef, 2014-12-22 282, dnr 2014:933/04 1 TAXA för Gagnefs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av

Läs mer

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se

Avtal. Mediebevakning Referensnr: 062978-2015. nummer: susanna.bjornfot@forsakringsk E-post: jonas.thomsgard@opoint. se Avtal Avtalets namn: Startdatum: Mediebevakning Referensnr: 062978-2015 2015-12-22 Slutdatum: 2016-12-21 Typ av avtal: Ramavtal Förlängning: 2 st á 1 år Parter: Köpare Upph. enhet: Handläggare: Org. nr:

Läs mer

HYRESAVTAL FÖR PERMANENTBOSTAD

HYRESAVTAL FÖR PERMANENTBOSTAD 1(6) DIARIENUMMER: 235-1395/15 OBJEKTS-ID: AB 602 HYRESAVTAL FÖR PERMANENTBOSTAD HYRESVÄRD: Svenska staten genom Statens Fastighetsverk, Fo Jord, Box 254, 751 05 UPPSALA. Tel. 010 478 70 00 HYRESGÄST:

Läs mer

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand.

Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Anvisningar och beskrivning av processen vid ansökan om uthyrning i andrahand. Huvudregeln i föreningen är att en hyresgäst/bostadsrättsinnehavare inte får hyra ut sin lägenhet i andra hand utan styrelsens

Läs mer

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM

STADGAR. för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM STADGAR för BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN VÄSTERTORP I STOCKHOLM 1 STADGAR för Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm 1 Föreningens namn Föreningens namn är Bostadsrättsföreningen Västertorp i Stockholm.

Läs mer

Välkommen till ABK. Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad

Välkommen till ABK. Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad Välkommen till ABK Viktigt att veta när du ska flytta in i din nya bostad This text contains important information. If you can t understand the content, contact ABK at 044-780 32 00. 4. TA ÖVER UTRUSTNING

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag

BESLUTSUNDERLAG. Socialnämnden 2015-11-04. 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag BESLUTSUNDERLAG 2015-11-04 Socialnämnden Ärende Beslutsunderlag 47 Sammanträdesdagar för socialnämnden 2016 Beslutsunderlag 48 Vägledning, boende för ensamkommande flyktingbarn Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse

Läs mer

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L

Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L Mellan Västtrafik AB, (nedan kallat Västtrafik), och Göteborgs Stad, Trafikkontoret (nedan Kommunen ) har träffats följande A V T A L FÖRLÄNGD GILTIGHET SKOLKORT I GÖTEBORGS STAD 1. Bakgrund Kommunen har

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M.

FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M. Bilaga 4 FÖRSLAG TILL AVTAL MELLAN RAGUNDA KOMMUN OCH BOLAGET AB LOKALHYRESAVTAL AVSEENDE KUNG CHULALONGKORNS MINNESBYGGNAD M.M. LOKALHYRESAVTAL Detta lokalhyresavtal har denna dag träffats mellan (1)

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata: Trappor/hus: Lokalens nr: 82010600

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL. Gata: Trappor/hus: Lokalens nr: 82010600 FÖR LOKAL Undertecknande parter har denna dag träffat följande hyresavtal. Hyresvärd Hyresgäst Namn: Region Skåne, Regionservice Namn: Landskrona kommun Aviseringsadress: HYRESKONTRAKT Nr: 82010079 Kryss

Läs mer

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50

VA-TAXA 2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156. www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se. Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 VA-TAXA 2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 29 november 2010, 156 Kalmar Vatten AB Box 822, 391 28 Kalmar Tel: 0480-45 12 10 Fax: 0480-45 11 50 www.kalmar.se/vatten info@kvab.kalmar.se Bolag Huvudman

Läs mer

Tillägg till arrendeavtal rörande Lundåkradeponin i Landskrona

Tillägg till arrendeavtal rörande Lundåkradeponin i Landskrona Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum 2005-12-23 Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Tillägg till arrendeavtal rörande Lundåkradeponin i Landskrona Enligt arrendeavtal från

Läs mer

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10

Strängnäs kommun. Lokalförsörjning. Revisionsrapport. KPMG AB 2014-03-05 Antal sidor: 10 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 10 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund och syfte 3 3. Avgränsning 4 4. Projektorganisation och metod 4 5. Kommunens organisation kring lokalförsörjning 4 5.1

Läs mer

S TADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÄRKAN

S TADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÄRKAN S TADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LÄRKAN FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Lärkan. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att

Läs mer

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m.

AVTAL. Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. AVTAL Ramavtal, 174-04, Tryckeri- och kopieringstjänster m.m. Parter Mellan Snabba Tryck AB, Cypressgatan 4, 621 58 VISBY nedan kallad säljaren och Gotlands kommun, 621 81 VISBY, nedan kallad köparen har

Läs mer

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL

HYRESKONTRAKT FÖR LOKAL FÖR LOKAL Undertecknande parter har denna dag träffat följande hyresavtal. Hyresvärd Hyresgäst Lokalens adress m.m Lokalens användning Lokalens skick Lokalens storlek och omfattning Namn: Namn: Aviseringsadress:

Läs mer

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal.

Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag för detta avtal. stockhalm' 2014-03-03 Avtalsnr. AF1 089 Sid 1/5 ÅNGELHOLMS KOMMUN 1 Avtal webb-tv AF1089 1.1 Allmänna avtalsvillkor Villkoren i förfrågan tillsammans med Abiliteams anbud i upphandlingen bildar underlag

Läs mer

Uppdragskontrakt, UK. Uppdragskontrakt. Benämning. Handling 01. Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG. Avseende Benämning

Uppdragskontrakt, UK. Uppdragskontrakt. Benämning. Handling 01. Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG. Avseende Benämning Handling 01, UK Kontraktsvillkor (FU 2000) KONSULTUPPDRAG Avseende Mellan beställaren och konsulten är följande kontrakt upprättat. Beställare Banverket, Avdelning person adress Org.nr: 202100-4003 Tfn:?

Läs mer

Avtal om drift av caféverksamhet i naturum Laponia

Avtal om drift av caféverksamhet i naturum Laponia Avtal om drift av caféverksamhet i naturum Laponia 1 Parter Laponiatjuottjudus Box 14 962 21 Jåhkåmåhkke/Jokkmokk Org. nr. 8024626965 Nedan Beställaren och Leverantör Namn och adress Nedan Leverantören

Läs mer

Författningssamling för Region Gotland TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

Författningssamling för Region Gotland TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXA FÖR REGION GOTLANDS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av regionfullmäktige (kommunfullmäktige) 1987-02-09. Ändrad 2000-12-18, 2003-09-15, 2004-02-16, 2006-11-27, 2007-12-17, 2008-12-15,

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LAXTON I NACKA

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LAXTON I NACKA STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN LAXTON I NACKA FIRMA, ÄNDAMÅL OCH SÄTE 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Laxton i Nacka. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03

Kungsörs kommuns författningssamling Nr E.03 VA-taxa 2012 för Kungsörs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2007-11-26, 213. Förvaltningen av VA-anläggningen handhas under Kungsörs KommunTeknik AB och dess styrelse

Läs mer

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013

Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 2008-11-12 BESLUT Dnr LiU-2008/03932 Lokalförsörjningsplan för perioden 2008-2013 Universitetsstyrelsen godkänner lokalförsörjningsplan avseende perioden 2008-2013 enligt bilaga som grund för det fortsatta

Läs mer

Avtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Sotning och Ventilation AB

Avtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Sotning och Ventilation AB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2013-11-18 KS 2013/0861 Kommunstyrelsen Avtal mellan Kalmar kommun och Kalmar Sotning och Ventilation AB Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen

Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Parter Mellan nedanstående parter, Köparen och Leverantören, har följande avtal träffats. Köparen Box 5204 402 24 Göteborg Org.nr. 222000-0752 Leverantören NAMN POSTADRESS POSTNUMMER OCH POSTORT Org.nr.

Läs mer

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695.

POSTEN FRIMÄRKEN. Avtal. Parter. Posten Meddelande AB. avseende uppdrag för. Organisationsnr. Organisationsnr 556711-5695. Avtal avseende uppdrag för Diarienummer POSTEN FRIMÄRKEN Parter Posten Meddelande AB nedan kallad Posten Organisationsnr 556711-5695 nedan kallad Uppdragstagaren Organisationsnr Enhet Posten Frimärken

Läs mer

Försäljning av byggnad på fastigheten Valnöten 2 (Stiftelsen Båstadsfontänen) samt därtill hörande arrendeavtal

Försäljning av byggnad på fastigheten Valnöten 2 (Stiftelsen Båstadsfontänen) samt därtill hörande arrendeavtal BÅSTADS KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Blad Ekonomiutskottet 2013-02-27 KSeu dnr. KS Försäljning av byggnad på fastigheten Valnöten 2 (Stiftelsen Båstadsfontänen) samt därtill hörande arrendeavtal Beskrivning

Läs mer

TOMTRÄTTSAVTAL. Fastigheten får endast nyttjas för förskoleverksamhet i enlighet med gällande detaljplan omfattande: - Lokaler 950 kvm bruttoarea(bta)

TOMTRÄTTSAVTAL. Fastigheten får endast nyttjas för förskoleverksamhet i enlighet med gällande detaljplan omfattande: - Lokaler 950 kvm bruttoarea(bta) Mellan Värmdö kommun, org.nr. 212000-0035, genom dess kommunstyrelse nedan kallad kommunen, och KIAB Gustavsberg AB, org.nr 556694-6637 nedan kallad tomträttshavaren har träffats följande 1 UPPLÅTELSE

Läs mer

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Sida 1(9) TAXA för år 2012 för Jokkmokks kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Förvaltningen av VA-anläggningar handhas under kommunstyrelsen av gatukontoret nedan kallat VA-verket. 1 För att

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Kvalitets-och utvecklingsledare 2015-08-28 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:129 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Riktlinjer för försöksboende

Läs mer

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Disposition Varför är vi här? Att skriva hyresavtal Parternas rättigheter och skyldigheter under hyrestiden Omförhandling och jämkning

Läs mer

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och,

Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Mellan parterna Gotlands kommun (212000-0803), 621 81 VISBY, nedan kallad köparen, å ena sidan, och, Fotterapeut Gunnel Pettersson (530624-3220) Suderbys Hangvar Företag Organisationsnummer Adress 620

Läs mer

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning:

2003-09-29 30. Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211. Ärendebeskrivning: 2003-09-29 30 Ärende 25 Ny forskningsbyggnad vid Universitetssjukhuset MAS RS/2000211 Ärendebeskrivning: Regionfullmäktige beslöt 2003-06-18 19, 51, bland annat att medge upphandling av extern finansiering

Läs mer

TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01.

TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01. 1 (6) VA-Taxa TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01. 1 För att täcka kostnader för VA SYDs allmänna vatten-

Läs mer

Lokalhyra T2 Maria Ingelsson

Lokalhyra T2 Maria Ingelsson Lokalhyra T2 Maria Ingelsson Disposition Syftet med dagens föreläsning Avtalsskrivning Parternas rättigheter och skyldigheter under hyrestiden Omförhandling och jämkning av hyresavtal Partsväxling Avtalets

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 VA-avgifter Avgifter skall betalas till Dals-Eds kommun. Avgifter för 2016 är uppräknade med 2% (förbrukning) resp. 3% (anslutning) Taxa 2015 Inkl. moms 2016 Inkl. moms Fast

Läs mer

Styrelsens proposition om tecknande av avsiktsförklaring och tilläggsavtal med Botkyrka kommun

Styrelsens proposition om tecknande av avsiktsförklaring och tilläggsavtal med Botkyrka kommun Styrelsens proposition om tecknande av avsiktsförklaring och tilläggsavtal med Botkyrka kommun Styrelsen har under hösten/vintern 2009 tillsammans med Botkyrka kommun arbetat fram en avsiktsförklaring

Läs mer

Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus

Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus ÄRENDE 13 2012-03-07 Familjecentral Värnamo om- och tillbyggnad Värnamo Sjukhus Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag

Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag AVTALSVILLKOR 1(8) Allmänna avtalsvillkor för bredbandsanslutning Företag Gäller från och med 2013-11-01. 1 Allmänt 1.1, 556016-2561, nedan Skellefteå Kraft, förfogar över ett kommunikationsnät med bredbandskapacitet.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND

RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND RIKTLINJER FÖR UPPLÅTELSE AV BOSTADSRÄTT I ANDRA HAND 2 Fastighetsägarna Sverige 2015 Omslagsbild: Samuel Rhedin Tryck: Alfredssons OM DENNA SKRIFT Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna

Läs mer

För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar.

För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar. VA-TAXA För Hässleholms kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar. Taxan är antagen av kommunfullmäktige 2010-01-25 enligt 1 och uppdaterad enligt beslut i kommunfullmäktige 2014-12-15 enligt 185.

Läs mer

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter

T4 Mall för kontrakt. samhällsbetalda transporter T4 Mall för kontrakt samhällsbetalda transporter 1 AVTALSPARTER OCH OMFATTNING 1.1 AVTALSPARTER Köpare Västerbottens läns landsting 901 85 Umeå Org nr: 232100-0222 Hemsida: www.vll.se Transportör Org nr:

Läs mer

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar

TAXA 2012. för. Allmänna vatten- och avloppsanläggningar TAXA 2012 för Allmänna vatten- och avloppsanläggningar Taxan antagen av kommunfullmäktige 2012-02-20, Kf 22 dnr 2011-000521 (gäller fr o m 2012-04-01) Förvaltning av VA-anläggningen handhas av Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

1 (8) Datum 2012-05-10 Delårsrapport 2012-04-30 Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 120430 Årsbudget 2012 Prognos 2012 Avvikelse Verksamhetens intäkter 135 013 443 180 443 180 0 varav - bidrag 515 871

Läs mer

T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service och underhållsservice

T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service och underhållsservice Tjänsteställe, handläggare Landstingsservice Inköp och 2014-05-07 14LS693 1(12) Sofia Viklund Distribution sofia.viklund@lvn.se T 4 MALL UPPHANDLINGSKONTRAKT Dentalteknisk service, Delområde 1 Akut service

Läs mer

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129

STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 STADGAR FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN SMÅLAND 4 & 5. Organisationsnummer: 716416-7129 FIRMA OCH ÄNDAMÅL 1 Föreningens firma är Bostadsrättsföreningen Småland 4 och 5. Föreningen har till ändamål att främja

Läs mer

Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa inom fastigheten Lugguden 7, Herrestadsgatan 4 i Malmö från Sociala resursnämnden

Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa inom fastigheten Lugguden 7, Herrestadsgatan 4 i Malmö från Sociala resursnämnden SIGNERAD 2013-09-18 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-09-18 Vår referens Karin Göranson Controller Tjänsteskrivelse karin.goranson@malmo.se Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa

Läs mer

Anslutningsavtal. inom identitetsfederationen för offentlig sektor. för leverantör av eid-tjänst

Anslutningsavtal. inom identitetsfederationen för offentlig sektor. för leverantör av eid-tjänst 1 (8) Anslutningsavtal för leverantör av eid-tjänst inom identitetsfederationen för offentlig sektor 2 (8) 1. Avtalsparter Detta anslutningsavtal ( Avtalet ) har träffats mellan 1. E-legitimationsnämnden,

Läs mer

Vatten- och avloppstaxa

Vatten- och avloppstaxa Vatten- och avloppstaxa 2015 Antagen av Kommunfullmäktige i Malung- Sälens kommun 2014-12-15 för att gälla från 2015-01-01 Innehållsförteckning Anläggningsavgifter ( 5 13)... 4 Brukningsavgifter ( 14 22)...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av Tekniska nämnden 2006-10-24, 243 Gäller fr o m 2007-01-01 Taxa för Värnamo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Förvaltningen av va-anläggningen handhas

Läs mer