Förslag på innehåll i ett samlokaliserat Mini Maria missbruksvård för ungdomar och unga vuxna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag på innehåll i ett samlokaliserat Mini Maria missbruksvård för ungdomar och unga vuxna"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag på innehåll i ett samlokaliserat Mini Maria missbruksvård för ungdomar och unga vuxna Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden ger i uppdrag till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att tillsammans med Socialförvaltningen inrätta en integrerad verksamhet inriktad på missbruksvård för ungdomar/unga vuxna upp till 24 år. Verksamheten startar Verksamheten finansieras 2014 med prestationsmedel från PRIO-satsningen för barn och unga. För 2015 budgeteras Hälso- och sjukvårdsnämndens del av verksamheten med del av de medel som Regionfullmäktige tilldelar Hälso- och sjukvårdsnämnden. Medlen för investering i lokalerna delas lika mellan Socialnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden begär därmed en budgetöverföring från Socialnämnden till Hälso- och sjukvårdsnämnden av investeringsmedel med 750 Tkr. Samtidigt begär Hälso- och sjukvårdsnämnden en överföring från Socialnämnden till Hälso- och sjukvårdsnämnden av investeringsmedel med 425 Tkr för investering i lokal avsedd för Socialpsykiatriskt team enligt tidigare beslut. Total begärs således en överföring med Tkr. Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post registrator@gotland.se Bankgiro Plusgiro Org nr Webbplats

2 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Uppdrag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans med Socialförvaltningen fortsätta utreda organisationen av en sammanhållen och samlokaliserad missbruksvård för barn, ungdomar och unga vuxna. Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Socialförvaltningen har tillsammans arbetat fram ett förslag till en samlokaliserad missbruksvård för ungdomar och unga vuxna upp till och med 24 år, ett sk Mini-Maria. Huvudmannaskapet kvarstår i respektive nämnd. Verksamhetens lokaler kommer att vara plan 1 i det hus som Barn- och ungdomspsykiatrin befinner sig idag. För att iordningställa lokalerna krävs investering i lokalen med Tkr som delas lika mellan Hälso-och sjukvårdsnämnden och Socialnämnden. Total kostnad för verksamheten beräknas till Tkr per år, varav utökade kostnader jämfört med nuläget är Tkr per år. I ett längre perspektiv beräknas ett bättre omhändertagande av denna målgrupp ge lägre kostnader både för verksamheterna inom Region Gotland och ur ett större samhällsperspektiv. Bakgrund Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade vid respektive sammanträde att tillsammans utreda vad ett samlokaliserat beroendecentrum för ungdomar och vuxna skall innehålla. Sedan blev uppdraget förändrat till att omfatta unga och unga vuxna och vi har tagit fram förslag på ett Mini Maria Visby. Tidigare dokument (HSN 2013/369) är framtaget med fokus på vuxna. Det arbetet har fortsatt med mer detaljerad beskrivning av vilka vårdformer/insatser beroendevården ska kunna erbjuda för vuxna. Tjänsteärendet HSN 2013/369) kommer inte presenteras i detta dokument, det kommer till hösten. Här kommer vi även att invänta resultat från vår GAP analys som identifierar gapet mellan den nuvarande och den optimala fördelningen och som ska presenteras tillsammans med de reviderade riktlinjerna för beroendevård. Detta sker för Region Gotland den 2 juni Denna presentation gör socialstyrelsen.

3 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Ungdomar Insatser till barn och unga bör inriktas mot åldersgruppen upp till och med 24 år. Den nedre åldersgränsen specificeras inte utan här bör individuella hänsynstaganden göras. Detsamma gäller den övre åldersgränsen då faktorer som till exempel allvarlig psykiatrisk samsjuklighet, grov kriminalitet eller andra destruktiva beteenden kan medföra att unga vuxna i vissa fall passar bättre i behandling för vuxna. Aktualisering bör ske genom egen ansökan eller remiss från olika verksamheter som har kontakt med målgruppen. (Elevhälsa, socialtjänst, polis, sjukvård med mera). Beroendevården för ungdomar och Unga Vuxna ska bygga på ett systemiskt perspektiv med familjen i fokus och nära samverkan med övriga involverade verksamheter. Behandlingsinnehåll Verksamheten ska efter en inledande bedömning/kartläggning kunna erbjuda behandling och insatser i form av: MI (Motiverande samtal) Droginformation Återfallsprevention HAP (haschavvänjningsprogram) Familjebaserade metoder KBT (Kognitiv beteendeterapi) FFT (Funktionell familjeterapi) Kriminalitetsprogram Provtagning I uppdraget ska också kunna ingå att följa upp och ge vård till de ungdomar som omhändertagits enligt Lagen om Omhändertagande av Berusade personer (LOB) eller gjort sig skyldig till någon form av narkotikabrott. Likaså ska verksamheten kunna utföra vård utifrån ungdomskontrakt (vård enligt socialtjänstlagen som domstol dömer en ungdom till). Se bifogad utredning/ kunskapsöversikt av Eva Lindvall Drogterapeut, Beroendeenheten Socialförvaltningen. Målgruppen En åldersgrupp på upp till och med 24 år innebär kontinuitet och flexibilitet i behandlingen utan avbrott i behandlingen vid 18 års ålder. Erfarenheten visar att den äldre delen av målgrupp oftast är kognitivt omognare än sin biologiska ålder. Erfarenhet visar också att utanförskap/konsekvenser av missbruk blir mer påtagliga vid års ålder.

4 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Uppskattningsvis, lågt räknat, finns omkring 200 personer upp till 24 år som varje år är i behov av någon form av insats för sin beroendeproblematik. För att nå framgång med denna målgrupp behöver hinder av organisatorisk karaktär i möjligaste mån undvikas. Att ha en samlad behandling för målgruppen är kostnadseffektivt utifrån att de olika myndigheterna och verksamheterna inte behöver bygga upp parallella verksamheter för dessa ungdomar. Det bedöms även vara kostnadseffektivt att ha en målgrupp med tillräcklig mängd brukare för tilltänkt team. Behandlingsteamet blir alltför sårbart med färre medarbetare vid t ex. sjukdom, semester och annan frånvaro. En missbruksmottagning för ungdomar och unga vuxna förutses vara en öppenvårdsmottagning för ungdomar, unga vuxna och deras föräldrar som har ett visst mått av motivation för förändring av missbruksbilden. Personer vars kriminalitet, missbruk och psykiska ohälsa är dominerande hanteras i respektive förvaltning. Personer med beroende där kriminaliteten är primär ska således handläggas av Socialförvaltningens Beroendeenhet. Ekonomi Bemanning En familjeterapeut Två behandlare - lämplig högskoleexamen med påföljande vidareutbildning, missbrukskompetens En sjuksköterska - specialistsjuksköterska psykiatri Läkare 20 % - barnpsykiater Total kostnad för bemanning är Tkr. Övriga kostnader Utöver kostnader för bemanning tillkommer också kostnader för lokalhyra, provtagning, IT/tele och fordon samt kostnader för den handledning och kompetensutveckling som kommer att krävas för att möjliggöra uppdraget.

5 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Totala kostnader: Totala Kostnader (TKR) Totalt Varav HSF Varav SOF Personalkostnader Övrig driftkostnad Bilkostnad Kompetensutv Handledning IT/tele 35 17,5 17,5 Provtagning Hyreskostnad ,5 82,5 Totalkostnad Resurserna för två av tjänsterna inom Socialförvaltningen, motsvarande 1000 tkr tas ur befintlig ram och 60 tkr av den beräknade hyreskostnaden betalar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen redan i dagsläget. Detta innebär att faktiskt utökade kostnader blir Tkr per år. Samlokalisering/Lokaler På plan 1 i det hus som Barn- och ungdomspsykiatrin befinner sig idag finns det lokaler som inte utnyttjas fullt ut. I den södra delen med egen ingång från gaveln är det möjligt med en lite enhet för beroendemottagning. Marken utanför har en viss nivåskillnad så de flesta rummen i den södra delen har fönster högt upp såsom i en källare. Tekniska förvaltningen har gjort en utredning och ett kostnadsförslag på att anpassa fem rum (byggt som solarium, vilrum, tvättstuga, terapirum mm) till expedition/behandlingsrum. Rimliga säkerhetskrav gör att ingången behöver kodlås men också vid andra änden av korridoren där det också behöver en automatisk dörröppnare ur tillgänglighetssynpunkt. Ett väntutrymme och WC måste också iordningställas. Idag nyttjar städpersonalen många olika lokaler i området och ett nytt städrum behöver iordningsställas för att uppfylla kraven för deras arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Kostnad för lokalanpassningen beräknas till 1500 tkr exkl. eventuellt behov av inredning/möbler. Investeringen innebär en beräknad hyreshöjning på 105 Tkr/år. Nuvarande hyreskostnad för lokalen är ca 60 Tkr/år.

6 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Marie Härlin-Ohlander Kajsa Holmström Ärendenr HSN 2012/369 Överenskommelse I proposition (prop.2012/13:77) har regeringen förslagit att det i hälso- och sjukvårdslagen och i socialtjänstlagen införs bestämmelser om att kommuner och landsting ska ingå överenskommelser om samarbete med varandra ifråga om personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel och dopingmedel. Arbetet med att ta fram en sådan överenskommelse måste göras på tjänstemannanivå. Arbetet bör påbörjas snarast. Bedömning Förvaltningens samlade bedömning och motivering av förslaget till beslut. Ett tidigt strukturerat omhändertagande förväntas ge långsiktiga positiva effekter, i första hand för de som får tillgång till vård och behandling samt minskade kostnader för såväl nämnderna som samhället. Barn och ungdomars behov av beroendevård är eftersatt. Om förslaget inte kan antas i sin helhet bör tillgången till beroendevård för barn och ungdomar säkras på annat vis. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Maria Dalemar/Hälso- och sjukvårdsdirektör

7 Socialförvaltningen Individ- och Familjeomsorgen Beroendeenheten Alkohol- och Drogrådgivningen Behandling för ungdomar med missbruk/beroende i Region Gotland -En kunskapsöversikt - Den här sammanställningen är en del av en översyn gällande behovet av behandling för ungdomar med missbruk/beroende i Region Gotland. Uppdraget kommer från Christina Godarve, avdelningschef Individ- och Familjeomsorgen; Beskrivning av kunskapsläget kring behov av behandling för angiven grupp.? Hur möter IFO denna målgrupp idag? Vilka metoder har evidens för angiven grupp? Vilka kompetenser behövs för behandling av denna grupp? Efter att uppdraget formulerades tillsattes en arbetsgrupp bestående av, utifrån målgruppen berörda chefer inom IFO och psykiatrin. Jag har därför valt att inte belysa den andra punkten i uppdraget, då den kunskapen finns i arbetsgruppen. Jag har också valt att utelämna sammanfattning och en subjektiv analys/diskussion. Sammanställt av Eva Lindvall, socionom med flera vidareutbildningar inom missbruksområdet. Anställd på Alkohol- och drogrådgivningen i Visby som alkohol- och drogrådgivare för gruppen unga vuxna år. Har sedan 1995 nästan uteslutande arbetat med ungdomar och har ett särskilt intresse för den aktuella målgruppen. Bakgrund I förarbetena till den statliga utredningen Bättre insatser vid missbruk och beroende framkommer att vårdkedjan för ungdomar med missbruk är splittrad och det finns svårigheter att skapa en integrerad kedja med utredning, diagnos och behandling. Det är ett svagt kunskapsstöd till behandlingsverksamheter nationellt och det saknas adekvat behandling för vissa målgrupper. Detta är inte bara problematiskt utifrån ett individperspektiv, utan kan också ha negativa effekter ur ett långsiktigt samhällsekonomiskt perspektiv när det gäller slutenvård och i förlängningen tvångsvård. Besöksadress Havderväg 2 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) vxl E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro Postgiro Org. nr Webbplats

8 2 (17) Kostnader för institutionsvård när det gäller ungdomar är nationellt sett avsevärt högre än för de öppna insatserna. När det gäller vuxna missbrukare är förhållandet det omvända (Jakobsson et al 2011). Utredningens bedömning: Utbudet av kunskapsbaserade insatser för barnoch ungdomar med missbruk/beroende eller samsjuklighet mellan missbruk/beroende och psykisk sjukdom är inom många kommuner och landsting otillfredsställande och måste förbättras. Kommunerna och landstinget bör tillsammans tillhandahålla ett lokalt basutbud av behandlingsoch stödinsatser. I varje landsting bör det finnas möjlighet att hänvisa komplicerade fall för utredning och behandling till den specialiserade vården. Utredningens förslag: Samverkan mellan landstingen och kommunerna kring integrerade lokala basverksamheter och regionala specialiserade verksamheter för barn och ungdomar med missbruk eller beroende ska främjas genom ett särskilt statligt stimulansbidrag(sou 2011:35) Gotland skiljer sig inte från övriga landet på det här området. Det finns en otydlighet var målgruppen hör hemma och det finns ingen specialiserad kompetens för gruppen under 18 år med missbruk och beroende. Både Socialnämnden och Hälso- och sjukvårdsnämnden har under 2013 gett sina respektive förvaltningar i uppdrag att arbeta fram ett underlag för ett samlokaliserat beroendecentrum för ungdomar och vuxna. I oktober 2013 tillsattes en arbetsgrupp bestående av representanter från både socialförvaltningen och psykiatrin för att utreda hur vi på bästa sätt tillgodoser den unga målgruppens behov. Målgrupp Det aktuella kunskapsläget pekar entydigt mot att ungdomar med missbruksproblem inte kan ses som små vuxna och kan därför inte behandlas med samma metoder. Det som skiljer ungdomar från vuxna på det här området är: Missbruksmönster Ungdomar använder i högre utsträckning flera olika substanser men har samtidigt en kortare och mer episodisk missbrukshistorik.. Uppvisar ett mer komplext beroendemönster, men med färre symtom än de som observeras hos vuxna substansberoende. Ungdomar har också i högre grad parallella problem, vilket kräver en mer mångfacetterad behovsbedömning och behandling.

9 3 (17) Samsjuklighet Prevalensen av samsjuklighet med psykiatriska tillstånd är extremt hög hos missbrukande ungdomar. Dubbeldiagnos hos ungdomar utgör normen och inte en subgrupp bland missbrukande ungdomar. Forskning visar att i en absolut majoritet av fallen uppträder den psykiska problematiken långt innan barnet/ungdomen provar någon substans för första gången. Besökarna vid Maria ungdom, som är en specialiserad enhet för målgruppen i Stockholm, har i 80-90% även en psykiatrisk diagnos. Externaliserad problematik som trotssyndrom(odd) och uppförandestörning(cd) är mer utbrett hos pojkar medan flickorna med missbruk/beroende i högre grad uppvisar en internaliserad problematik som förstämningssyndrom och ångest. Det finns även en hög samexistens mellan ADHD och missbruk/beroende. Även % av föräldrarna till besökarna på Maria ungdom har en psykiatrisk diagnos (Jakobsson et al 2011). Patienter med enbart missbruk respektive missbruk med underliggande psykiatrisk problematik riskerar att hamna mellan stolarna i de områden i Sverige där specialiserade mottagningar saknas. Familjemönster Riskfaktorer på familjenivå är t ex bristande tillsyn, inkonsekvent uppfostran, konflikter i familjen och missbruk hos förälder och/eller syskon (Jakobsson et al 2011). Mottaglighet för social påverkan Sambandet mellan missbruk hos unga och missbruk i kamratgruppen är robust. Grupptryck och annan social påverkan förklarar i hög grad återfall i missbruk hos unga. Frigörelseprocessen från föräldrarna och familjen gör tonåringen extra mottaglig för omgivningens attityder och värderingar.(wagner 2008) Biologiska och psykologiska konsekvenser av missbruk Unga uppvisar ofta färre symptom än vuxna substansberoende. Unga skiljer sig också när det gäller uppfattning om brukets fördelar och negativa konsekvenser. Hos ungdomar finns ofta en högre grad av förnekelse av problem (Jakobsson et al 2011). Möjlighet att tillgodogöra sig behandling Ungdomar är inte fullt biologiskt, kognitivt och känslomässigt utvecklade. Tonårshjärnan kan liknas vid en bil med en mycket stark motor med dåliga bromsar. Detta har betydelse när det gäller risktagande, moraliska överväganden, beslutsfattande mm, vilket behöver uppmärksammas i behandling.

10 4 (17) Missbrukande ungdomar med dubbeldiagnos har sämre följsamhet till behandling, är svårare att engagera i och avbryter i högre utsträckning sin behandling i förtid. Samsjuklighet i ADHD och CD predicerar behandlingssammanbrott i högre utsträckning än samsjuklighet i ångestproblematik och förstämningssymtom (Jakobsson et al 2011). En stor andel beroende finns i åldersgruppen år, För denna åldersgrupp är beroendevården i landet särskilt illa rustad och målgruppen är än mindre beforskad. Behandlingsutbudet är i hög grad anpassat till den klassiske alkoholisten i 50-års åldern (SOU 2011:6). I en enkät som genomfördes som en del i missbruksutredningen framkommer att många verksamheter ser åldersgränsen 18 år som ett hinder för ett sammanhållet förhållningssätt till barn och ungdomar med missbruksproblem. I missbruksutredningens förslag skriver man att basverksamheterna för barn och ungdomar med missbruk eller beroende inte bör tillämpa någon åldersmässig nedre tröskel och att taket bör vara flexibelt omkring 25 år (SOU 2011:35). Ska spelberoende ungdomar ingå i målgruppen? Datorspelande/gaming? Screening, kartläggning, bedömning Att screena ungdomar i olika riskgrupper för missbruksrelaterad problematik är mycket viktigt. AUDIT och DUDIT är screeninginstrument framtagna och validerade för vuxna personer. Det saknas bland annat rekommenderade gränsvärden för ungdomar under 18 år. I missbruksutredningens analys skriver man dock att dessa instrument fungerar även för unga. Screening är inte ett diagnosinstrument utan ett sätt att identifiera vilka individer som behöver en mer djupgående bedömning. För att diagnostisera missbruk och beroende används kriterierna enligt DSM eller ICD. På Gotland används sedan många år ADDIS och ADDIS- ung. ADDIS är en bedömningsmetod som används för att diagnostisera skadligt bruk/missbruk och beroende. ADDIS är en svensk översättning av SUDDS (Substance Use Disorder Diagnostic Schedule) ADDIS finns inte med i de nationella riktlinjerna. Kan det vara en kostnadsfråga, då metoderna i de nationella riktlinjerna ska vara tillgängliga för många? ADDIS är granskat av Socialstyrelsen där de beskriver goda resultat i både svenska och internationella studier. Instrumentet betraktas som ett bra instrument för att diagnostisera missbruk och beroende. Då ungdomar i högre utsträckning har samsjuklighet och parallella problem, kan den diagnostiska intervjun behöva kompletteras med en utökad

11 5 (17) utredning, där man tittar på flera livsområden för att kunna göra en så anpassad behandlingsplanering som möjligt. ADAD (The Adolescent Drug Abuse Diagnosis) motsvarar ASI( för personer över 18 år) och är ett bedömningsinstrument för unga med missbruk och/eller social problematik. ADAD berör nio livsområden: fysisk hälsa, skola, arbete, fritid och vänner, familj, psykisk hälsa, brottslighet, alkohol och narkotika. Dessa livsområden matchar väl de risk- och skyddsfaktorer som identifierats när det gäller ungdomar med missbruk. Behandlingsmetoder Missbruksutredningens kartläggning visar att vårdbehoven hos barn och ungdomar måste mötas med målgruppsspecifika insatser. Behandlingsforskningen rörande effekter av åtgärder för unga med missbruk eller beroende är ännu relativt sett outvecklad. En genomgång av den internationella forskningen visar ett det finns insatser med vetenskapligt dokumenterad effekt. Den svenska forskningen är begränsad. De nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården gäller inte barn och ungdomar. Nationella riktlinjer saknas för vård av barn- och ungdomar med missbruk och beroende. Missbruk bland ungdomar är ofta av multimodal karaktär, vilket innebär att psykologiska, psykiatriska och sociala faktorer samspelar, vilka man behöver ta hänsyn till när man planerar behandlingsinsatser för unga. Effektiv behandling riktar in sig på att stärka skyddsfaktorer och minska riskfaktorer hos ungdomen (se bilaga 4). Behandlingen måste också anpassas till de kognitiva, känslomässiga, moraliska och sociala aspekter som karaktäriserar tonårstiden samt varje ungdoms unika förutsättningar (Sparring 2013). Viktigt att också beakta könsspecifika skillnader i val av behandlingsupplägg. Det finns tre grupper av metoder som återkommande får stöd från internationell forskning : Motiverande samtal (MI) Ungdomar har ofta en lägre grad av motivation till förändring än vuxna. De tvingas inte sällan in i behandling, vilket gör att det initialt är mycket viktigt med motivationshöjande metoder för att öka den unges motivation till förändring, villighet att gå in i och stanna kvar i behandling (Jakobsson et al 2011). Effekten blir starkare om en förälder också involveras (SOU 2011:35) Risken är dock att MI framstår som en enkel metod att använda. Några studier har visat lägre eller ingen effekt för behandlare som är oerfarna eller inte tillräckligt utbildade i MI. Det behövs mycket omsorg avseende utbildning av personal, implementering och förankring hos personalen (Jakobsson et al 2011)

12 6 (17) Kognitiv beteendeterapi (KBT) Individuell KBT kan vara effektiv för att minska substansanvändning och andra närrelaterade problem. Man föreslår att KBT kan användas i behandling av missbrukande ungdomar med psykiatrisk samsjuklighet. Individuell KBT rankas som lovande, men ingen enskild metod uppfyllde evidenskriterierna. Familjebaserade metoder Familjeinterventioner utifrån multisystemisk ansats är de mest beforskade metoderna. Den teoretiska och metodiska bakgrunden kommer från bl a systemisk teori, kognitiv beteendeterapi, utvecklingspsykologi och anknytningsteori (SOU 2011:35). Några exempel är Multidimensionell familjeterapi (MDFT), Funktionell familjeterapi (FFT) och Multisystemisk terapi (MST). MDFT har bedömts som sannolikt effektiv och långtidsuppföljningar har visat kvarstående effekter på missbruket ett år efter avslutad behandling. FFT bedöms som lovande respektive väletablerad. Samverkan Samverkan är särskilt viktig när det gäller denna målgrupp, då samsjukligheten och andelen med parallella problem är så omfattande. Missbruk och beroende är tillstånd orsakade av biologiska, psykologiska och sociala faktorer. Dessa faktorer behöver man ta hänsyn till vid behandling, varför flera professioner behövs. Kommunerna och landstingen har ett delat ansvar för missbruks och beroendevården. Socialtjänstens uppdrag och ansvar är omfattande för barnoch ungdomar. Det innefattar att förebygga, utreda samt ge insatser för barn och unga och deras familjer och det gäller också den här specifika målgruppen unga med missbruksproblem. Inom hälso- och sjukvården får barn och ungdomar med missbruk eller beroende viss behandling, men i vilken omfattning varierar mellan olika landsting. Behandlingsinsatserna sker då ofta inom den allmänna vården, vuxenpsykiatrin eller specialiserad beroendevård, däremot sker det sällan inom barn och ungdomspsykiatrin. På många håll i landet ser inte barn- och ungdomspsykiatrin missbruk i sig som ett primärt ansvar. Hur ser uppdraget till Barn- och ungdomspsykiatrin på Gotland ut gällande den aktuella målgruppen? Det s k Trestadsprojektet är ett samarbete mellan Mobilisering mot Narkotika och Länsstyrelsen i de tre städerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Projektet har syftat till att utveckla nya stöd och behandlingsinsatser

13 7 (17) för unga missbrukare. Det är sju mottagningar som deltagit i projektet och sex av sju har delat huvudmannaskap. De arbetar med olika åldersindelningar i målgruppen år. Något som anses viktigt av samtliga mottagningar i projektet är att även kunna erbjuda lättare medicinsk service. Det kan vara medicinsk bedömning, hälsorådgivning testning för hepatit och HIV, leverstatusprov, droganalyser och medicinering. Tillgången till sjukvårdspersonal blir därmed viktig. Personal/utbildningsnivå Kompetensmässigt bör den specialiserade vården vara bemannad med läkare med kompetens i beroende och barnpsykiatri, sjuksköterskor, psykologer, psykoterapeuter och omvårdnadspersonal. Den bör också förfoga över den kompetens som krävs för neuropsykiatrisk utredning(sou 2011:35). Dokumentation För verksamheter inom hälso- och sjukvården finns en skyldighet att föra journal enligt Patientjournallagen. För verksamheter inom socialtjänstens ansvarsområde gäller dokumentationsskyldighet enbart när det är frågan om myndighetsutövning. Öppenvårdsverksamhet kan bedrivas i form av service och omfattas då inte självklart av dokumentationskravet (Richert 2011) UngDOK Ett avgörande hinder för en kunskapsutveckling inom missbruksvården har varit avsaknaden av ett systematiskt dokumentationsarbete. I det s k trestadsprojektet har man arbetat med att utveckla och implementera dokumentationssystemet UngDOK. Ung DOK kan beskrivas som ett dokumentationssystem för öppenvårdsmottagningar som möter unga med missbruk. Syftet med UngDOK är att samla viktig information om mottaningens besökare, att användas i behandlingsarbetet, vid verksamhetsutveckling och vid kartläggning och jämförelser av mottagningars målgrupper. Systemet är ännu inte validerat som enskilt instrument. Eftersom formulären till stora delar bygger på frågor och frågeområden i DOK och KIM är det troligt att systemet håller en relativt hög validitet. Under det senaste året har fyra mottagningar, vilka inte ingått i trestadsprojektet, börjat testa UngDOK i sin verksamhet. Då intresset för UngDOK verkar vara stort och då antalet mottagningar i landet inte är så många, kan Ung DOK på sikt möjligen bli ett nationellt dokumentationssystem där flertalet mottagningar är anslutna. Detta ökar

14 möjligheten för en större övergripande och nationell kunskap kring denna verksamhetsforms målgrupp, insatser och resultat. Detta är något som tidigare helt saknats (Richert 2011). 8 (17)

15 9 (17) Referenser Bättre insatser vid missbruk och beroende. Missbruksutredningens analys SOU 2011:35 Bättre insatser vid missbruk och beroende. Missbruksutredningens förslag SOU 2011:35 Cannabisanvändning bland ungdomar. En sammanställning av forskning för en kunskapsbaserad prevention. Torbjörn Forkby, Solveig Olausson & Russel Turner. FOU i Väst Developmentally informed research on the effectiveness of clinical trials. A primer for assessing how developmental issues may influence treatment responses among adolescents with alcohol use problems, American academy of pediatrics Missbruk bland ungdomar. Processtöd för specialiserad psykiatri. Obs! Detta är en arbetsversion. Stefan Sparring, Stockholms läns landsting 2013 Missbruket, Kunskapen, Vården - Missbruksutredningens forskningsbilaga SOU 2011:6 Mot en mer kunskapsbaserad öppenvård för unga med missbruk. Slutrapport för trestadsprojekt kring kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte och systematisk dokumentation. Torkel Richert, Malmö högskola 2011 Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län, Kommunförbundet Stockholms län Stockholms läns landsting, 2008 Psykosociala interventionsmetoder vid kriminalitet och drogmissbruk. Metaanalyser och randomiserade kontrollerade studier. Mats Fridell & Morten Hesse, Kriminalvården 2006 Spice är syntetiska cannabinoider/cb agonister och inte cannabis. Thomas Lundqvist 2013 Ungdomar och missbruk- kunskap och praktik. Rapport för missbruksutredningen. Beroendecentrum Stockholm, Jenny Jakobsson, Claes Richter, Anders Tengström och Stefan Borg, 2011

16 10 (17) Bilagor 1. Alkoholanvädning hos ungdomar 2. Cannabis 3. Spice 4. Risk och skyddsfaktorer 5. Riskgrupper 6. Effektiv ungdomsbehandling

17 11 (17) Alkoholanvändning hos ungdomar i Sverige och på Gotland Eftersom högriskungdomar har större frånvaro i skolan finns en risk för siffror i underkant när det gäller skolbaserade undersökningar (Jakobsson et al 2011). Signifikant för de nordiska länderna är att allt färre ungdomar använder alkohol, men att de som faktiskt dricker gör det oftare och konsumerar större mängder alkohol (Jakobsson et al 2011) Det finns stora regionala skillnader i Sverige avseende alkoholkonsumtion hos ungdomar. Gotland ligger på samma nivå som övriga landet när det gäller antalet elever i åk 9 som uppger att de är alkoholkonsumenter. Flickorna på Gotland som intensivkonsumerar följer också riket i övrigt, medan pojkarna på Gotland som intensivkonsumerar är fler än övriga landet. Intensivkonsumtionen är särskilt viktig här då det är berusningsdrickande som leder till beroendeutveckling. Cannabis och ungdomar

18 12 (17) I senare års drogvaneundersökningar är det en klar tendens att alkoholkonsumtionen minskar bland ungdomar i Sverige samtidigt som cannabisbruket ökar. I 2012 års drogvaneundersökning för elever i åk 2 på gymnaset uppger 20% av pojkarna och 14 % av flickorna att de provat narkotika (läs cannabis, då det är den mest använda drogen i åldersgruppen) Cannabis är från ett missbruksperspektiv den mest använda narkotikan i världen. Bland brukarna finns en stor mängd unga personer. Unga har visat sig vara särskilt känsliga för skadeverkningar. Cannabis som drog har också blivit mycket mer potent de senaste decennierna, vilket också ökar risken för skador. Cannabis är en psykoaktiv drog och det viktigaste psykoaktiva ämnet är THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Alla cannabinoider, även syntetiska är fettlösliga. Detta innebär att de tas upp i kroppens fettvävnad och binder till särskilda cannabisreceptorer. Denna process leder till flera negativa kortoch långsiktiga konsekvenser. Personer med kronisk påverkan av cannabis uppvisar försämrade funktioner på flera kognitiva områden så som verbalt, logiskt-analytiskt, flexibilitet i tänkande samt korttids, arbets- och långtidsminne. Riskerna med cannabis ökar ju tidigare debutåldern är, då tonårshjärnan ännu är under utveckling. Sverige ligger långt fram i utvecklandet av särskilda avvänjningsprogram för cannabisrökare. Populärkulturen i västvärlden har bidragit till den mer liberala syn som råder bland ungdomar idag. Cannabiskulturen bidrar med drogpositiva argument som är lätt att ta till sig av en hjärna som är kidnappad av THC. Att arbeta med cannabisrökare ställer höga krav på behandlaren som behöver ha god kunskap om drogens effekter men också om drogpositiva kulturer (Forkby et al 2013). Spice

19 13 (17) En drog som det senaste året verkat fått ordentligt fäste i ungdomsgruppen och gruppen unga vuxna på Gotland är Spice. Spice lanserades ca år 2000 som en kryddblandning från Asien med en marijuanaliknande effekt. Syntetiska cannabinoider började år 2004 säljas i Europa under märket Spice. Syntetiska cannabinoider är en psykoaktiv substans och en kemisk produkt. Det finns inte mycket kunskap om farmakologi och toxicitet. Inga studier på människor har utförts. Det var aldrig meningen att dessa skulle användas på människor. Effekter som rapporteras av användare utöver cannabisliknande negativa konsekvenser är bla ökad agitation, kräkningar, ångest, hjärtklappning, stark overklighetskänsla, panikanfall, oro och rastlöshet och smärta i inre organ. De studier som finns talar för en ökad psykosrisk och återfall i psykos samt skador på kroppens inre organ p g a den högre koncentrationen och en starkare bindningskraft till kroppens cannabisreceptorer. I dagsläget kan vi genom droganalys endast ringa in ett fåtal(11) av det stora antal syntetiska cannabinoider man hittills har identifierats. Detta är en bidragande orsak till att drogen fått så starkt fäste i gruppen unga människor som av olika skäl vill dölja sitt droganvändande. Det låga priset är också en attraherande faktor för denna målgrupp. Priset är ung hälften jämfört med cannabis. Spice går att köpa färdigt på nätet, men också att framställa själv genom en relativt enkel process. Tills vidare behandlas de Spicerökande ungdomar som kommer oftast utifrån en modifierad variant av HAP (Haschavvänjningsprogram).

20 14 (17) Risk och skyddsfaktorer Det finns en tydlig koppling mellan identifierade riskfaktorer och sannolikhet för att utveckla ett missbruk. På samma sätt finns en tydlig koppling mellan skyddande faktorer och deras förmåga att minska betydelsen av riskfaktorer och därmed minska risken för en missbruksutveckling. Exempel på riskfaktorer gällande ungdomar som riskerar att utveckla ett alkohol- och narkotikamissbruk: Individnivå Alkoholdebut före 14 års ålder är en robust riskfaktor för alkoholmissbruk senare i tonåren och i vuxen ålder Tidig debut i normbrytande beteende Hereditet för missbruk/beroende i biologisk ursprungsfamilj eller hos fosterföräldrar Personlighetsmässiga faktorer som spänningssökande alternativt monotoniundvikande, låg impulskontroll, depression, aggressivitet och antisocial personlighet Interpersonell nivå Bristande tillsyn av barnet/ungdomen, inkonsekvent uppfostran, konflikter i familjen eller missbruk hos föräldrar och/eller syskon Umgänge med kamrater som använder droger och/eller är kriminella Bristande skolprestationer, lågt engagemang/låga ambitioner i skolan samt skolk och avhopp från skolan Avsaknad av prosociala fritidsaktiviteter Faktorer i samhället Sämre socioekonomiska förhållanden En positiv inställning i närmiljön till alkohol och droger Tillgänglighet till alkohol och droger

21 15 (17) Exempel på skyddsfaktorer gällande ungdomar som riskerar att utveckla ett alkohol- och narkotikamissbruk: Individnivå Goda kognitiva, psykologiska, attitydmässiga, sociala och utvecklingsmässiga egenskaper Interpersonell nivå Goda föräldrafärdigheter Prosociala kamrater Stark anknytning till skolan Ett prosocialt engagemang på fritiden Faktorer i samhället Närsamhället förmedlar ett gott lag, regel- och normsystem Svårtillgänglighet vad gäller alkohol och narkotika (Sparring 2013) Även om ingen enskild faktor är avgörande för senare missbruk påverkar vissa statiska riskfaktorer prognosen i högre utsträckning än andra. Tidig debut (innan 14 år) av alkohol är en robust riskfaktor för alkoholmissbruk senare i tonåren och i vuxen ålder. Tidig debut i normbrytande beteende ökar risken för antisocialt beteende inklusive missbruk i tonåren och i vuxen ålder. Exempel på andra statiska riskfaktorer är genetisk profil, hereditet för missbruk/beroende och hereditet för andra psykiatriska diagnoser (Jakobsson et al 2011).

22 16 (17) Riskgrupper Epidemiologiska studier har identifierat grupper av ungdomar i riskzon för missbruk som bör uppmärksammas och screenas för eventuell missbruksrelaterad problematik (Jakobsson et al 2011); ungdomar som skolkar frekvent, avslutar sin skolgång i förtid eller vars skolprestationer försämras avsevärt ungdomar med förstämningssymtom eller utagerande beteendeproblem ungdomar som rymmer hemifrån ungdomar med kriminellt beteende och upprepade arresteringar ungdomar som kommer in akut till sjukhus till följd av alkohol eller narkotika ungdomar som frekvent besöker barer/diskotek eller subgrupper av ungdomar kopplade till specifika musikstilar (t.ex. techno, rave) ungdomar från familjer där missbruk förekommit.

23 17 (17) Nio huvudkomponenter som karakäriserar effektiv behandling av missbruk hos ungdomar. 1. Behandling bör föregås av bedömning (av psykiatriska, psykologiska och medicinska problem, inlärningssvårigheter, familjefunktion och andra aspekter av ungdomens liv) och sedan matchas utifrån de behov som identifierats. 2. Behandlingen bör vara heltäckande och utgå från en integrerad ansats. 3. Familjen(föräldrar) bör involveras i behandlingen. 4. Behandlingen bör anpassas efter ungdomars behov. 5. Behandlingen bör bygga på tillit mellan ungdom och terapeut för att motverka behandlingssammanbrott. 6. Behandlingspersonalen bör vara kvalificerad, inneha kunskaper om barns och ungdomars utveckling, psykiatriska diagnoser, missbruk och beroende. 7. Behandlingen bör adressera typiska behov hos pojkar respektive flickor samt behov utifrån kulturella skillnader hos minoriteter. 8. Behandlingen bör inkludera återfallsprevention, eftervård och uppföljning. 9. Behandlingsutfall bör mätas i kontrollerade utvärderingar (Jakobsson et al 2011).

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten

FÖRSLAG 27 MARS 2011. Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten 1 Länsstrategi för missbruks- och beroendevård i Norrbotten Vägledande för arbetet med att ge stöd, vård och behandling till personer med riskbruk,

Läs mer

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger...

Avgränsningar. Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik. Riktlinjerna ger vägledning. Men lagstiftningen säger... Varför riktlinjer? Nationella riktlinjerna avstamp för evidensbaserad praktik Nationell basutbildning i Värmland 19 april 2010 Ann-Sofie Nordenberg ann-sofie.nordenberg@karlstad.se 054 29 64 95, 070 60

Läs mer

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk

Ansökan om stimulansbidrag till bättre vård och behandling för personer med tungt missbruk ALL-teamet Individ och Familj Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: GudrunJohansson Tfn: 08-508 03 209 Petra Oredsson Tfn: 08-508 03 208 Tjänsteutlåtande Sid 1 (7) 2006-05-26 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Underlag till överenskommelse för att förebygga och behandla riskbruk, missbruk och beroende i Örebroregionen

Underlag till överenskommelse för att förebygga och behandla riskbruk, missbruk och beroende i Örebroregionen Region Örebro län Regional utveckling Box 1613, 701 16 Örebro E-post: regionen@regionorebrolan.se www.regionorebrolan.se Underlag till överenskommelse för att förebygga och behandla riskbruk, missbruk

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET

UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET Ärendenr UPPDRAG 2011-09-21 1 (8) UPPDRAGSBESKRIVNING FÖR BARN OCH UNGDOMSPSYKIATRISK VERKSAMHET 1 Mål och inriktning Barn och ungdomspsykiatrin skall uppfylla de förväntningar som ställs på en väl fungerande

Läs mer

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg

Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Tabell 1 - GAP analys Preliminära Nationella riktlinjer Missbruk och beroende 2014, Södra Älvsborg Kmn= kommunerna, Pv= primärvården, Spv=Specialistvården Närvårdsområde Alingsås Alkohol Narkotika Långvarigt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE

RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE RIKTLINJER FÖR ARBETET MOT MISSBRUK OCH BEROENDE Gäller från 1 januari 2010 Allmänt Innehåll Kommunens Övergripande Avgränsning Missbruksvård riktlinjer vision mål i dokument utveckling Socialnämndens

Läs mer

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län

Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård i Kalmar län Länsstyrelsens meddelandeserie 2009:12 ISSN: 0348 Copyright: Länsstyrelsen Kalmar län Författare:

Läs mer

Barn och ungdomar med missbrukande föräldrar hur ska vi tänka och göra?

Barn och ungdomar med missbrukande föräldrar hur ska vi tänka och göra? Barn och ungdomar med missbrukande föräldrar hur ska vi tänka och göra? Anders Tengström Docent i psykologi, Leg psykolog Karolinska Institutet 1 Ungdomar på Maria Ungdom 100 80 60 40 20 0 Ingen förälder

Läs mer

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig

Utforma Regionala Riktlinjer för vuxna avseende; ADHD lindrig Kerstin Lindgren, tf resursområdeschef habrehab Ärendenr HSN 2014/533 1 (8) Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 12 november 2014 Hälso- och sjukvårdsnämnden Habiliteringen Gotland Sammanfattning Utredning

Läs mer

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14)

Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Inventering av förekommande interventionstyper och samverkansavtal inom landets nio rättspsykiatriska kliniker.(2013-14) Varje huvudman har resurser runt missbruksproblematik och psykiatrin har självfallet

Läs mer

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU

Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar. Spridningskonferens missbruk Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Psykologisk och psykosocial behandling för Ungdomar Spridningskonferens missbruk 2016 10 11 Eva Hallberg, samordnare, VO Beroende/SU Ungdomar Med ungdomar avses i riktlinjerna personer i åldern 12 18 år.

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna.

Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna. Minnesanteckningar från styrgrupp för Implementeringsprogram för utveckling av missbruks- och beroendevården i Dalarna. Tid: 14/3 kl. 08.30 11.00 Plats: Högskolan Dalarna, Falun, Lokal Selma. Deltagare:

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård. Indikatorer Bilaga Preliminär version

Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård. Indikatorer Bilaga Preliminär version Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård Indikatorer Bilaga Preliminär version Innehåll Om indikatorerna... 5 Förteckning över indikatorerna... 6 Indikatorer för god vård och omsorg vid missbruk

Läs mer

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete

Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007. Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete Kartläggning av kända missbrukare i Åtvidaberg, 2007 Anna Södergren Samordnare för kommunens alkohol- drog- och brottsförebyggande arbete INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 4 METOD 4 RESULTAT

Läs mer

Vad behöver vi veta för att kunna hjälpa en medmänniska med missbruk/beroende?

Vad behöver vi veta för att kunna hjälpa en medmänniska med missbruk/beroende? Vad behöver vi veta för att kunna hjälpa en medmänniska med missbruk/beroende? Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna denne där hon är och börja just där.

Läs mer

Christina Edward Planeringschef

Christina Edward Planeringschef Planeringsenheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2015-10-27 Diarienummer 150054 Landstingsstyrelsen Utredningsuppdrag 15/23 Att inleda en process för att lära från landstinget i Sörmlands erfarenheter

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland

Kvalitetsbokslut 2014. BUP Sörmland Kvalitetsbokslut 2014 BUP Sörmland Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 3 Trygga patienter... 4 Patienterfarenheter... 4 Smidig resa genom vården... 5 Tillgänglighet... 5 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015

Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsberättelse Psykiatripartners barn och ungdom 2015 Verksamhetsform, uppdrag och innehåll: Mottagningen i Motala ansvarar för Motala och Vadstena kommuner. I kommunerna finns nästan 10 000 barn

Läs mer

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke

Missbrukspsykologi. S-E Alborn / C. Fahlke Missbrukspsykologi S-E Alborn / C. Fahlke Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Kliniksamordnare Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se Mobil:

Läs mer

En rimlig teori räcker inte

En rimlig teori räcker inte ETIK EVIDENS TRANSPARENS Knut Sundell knut.sundell@socialstyrelsen.se www.evidens.nu www.prevention.se En rimlig teori räcker inte D.A.R.E Scared straight Insatser för att bryta upp gatugäng Anatomiska

Läs mer

Multisystemisk terapi (MST)

Multisystemisk terapi (MST) Rubrik: Century Gothic, bold 14pt Namn: Century Gothic, bold 14pt Presentationsrubrik: Century Gothic, bold 26pt Tio år med Multisystemisk terapi Vad har vi lärt oss? Cecilia Andrée Löfholm 2015-01-30

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

UngDOK dokumentationssystem för enheter som arbetar med yngre personer med missbruksproblem

UngDOK dokumentationssystem för enheter som arbetar med yngre personer med missbruksproblem Kvalitetsutveckling av missbruksvården i Sverige UngDOK dokumentationssystem för enheter som arbetar med yngre personer med missbruksproblem IKMDOK Ett samarbete mellan IKM, Linnéuniversitet och Journal

Läs mer

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen

Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor Granskning om placeringar av barn och unga inom individ- och familjeomsorgen Sölvesborgs kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet

Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet Riskbruk, skadligt bruk, missbruk, beroende, samsjuklighet Vad är vad? Sven Andréasson, professor, överläkare Institutionen för folkhälsovetenskap, Karolinska institutet Centrum för psykiatriforskning,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35)

Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) S2011/4504/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2011-10-13 Yttrande över betänkandet Bättre insatser vid missbruk och beroende (SOU 2011:35) IOGT-NTO har inbjudits att lämna synpunkter på

Läs mer

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48)

Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk (Ds 2015:48) YTTRANDE Vårt dnr: 2016-01-22 Avdelningen för vård och omsorg Mikael Malm Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster 103 33 STOCKHOLM Promemoria: Förebyggande och behandling av spelmissbruk

Läs mer

Perspektiv på svensk spelberoendeforskning i framtiden. Anders Håkansson, leg läkare, docent. Beroendecentrum Malmö. Lunds universitet.

Perspektiv på svensk spelberoendeforskning i framtiden. Anders Håkansson, leg läkare, docent. Beroendecentrum Malmö. Lunds universitet. Perspektiv på svensk spelberoendeforskning i framtiden Anders Håkansson, leg läkare, docent. Beroendecentrum Malmö. Lunds universitet. Dagens program Spelberoendesatsning Lund universitet / Beroendecentrum

Läs mer

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem

Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer för vuxna med beroendeproblem Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 20 december 2012 Reviderade 25 mars 2014 26 Innehållsförteckning Inledning...3 Målgrupp...3 Lagstiftning...3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

FORUM SPEL. Regionalt kunskapscentrum för prevention och intervention vid spelberoende. Utvecklar och utvärderar behandlingsmetoder

FORUM SPEL. Regionalt kunskapscentrum för prevention och intervention vid spelberoende. Utvecklar och utvärderar behandlingsmetoder FORUM SPEL Regionalt kunskapscentrum för prevention och intervention vid spelberoende Utvecklar och utvärderar behandlingsmetoder Bedriver kunskapsutveckling kring prevention, risk och skyddsfaktorer Pågående

Läs mer

Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik

Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik Nationella riktlinjerna avstamp i evidensbaserad praktik Nationell baskurs i Jämtland 2010 04 27 Sveriges Kommuner och Landsting www.skl.se/kunskaptillpraktik gunborg.brannstrom@skl.se 070 484 32 54 1

Läs mer

Cannabis och unga rapport 2012

Cannabis och unga rapport 2012 Cannabis och unga rapport 12 Kartläggning av cannabisanvändandet bland ungdomar och unga vuxna i Göteborg 11. Data från drogvaneundersökningar, UngDOK, folkhälsoenkäter och kartläggning av tungt narkotikamissbruk

Läs mer

Utredning av alkohol- och drogproblem

Utredning av alkohol- och drogproblem Utredning av alkohol- och drogproblem Orientering i bedömningsinstrumenten ASI, ADAD och ADDIS Jenny Åkerlund, ASI-utbildare, socialtjänsten Skellefteå Utredningsmodell Behandling Steg 1 Gallring finns

Läs mer

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM

BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM BEHANDLING- OCH UTREDNINGSHEM Vi är specialister inom DBT och vårt mål är att ge individen en inre emotionell balans och en meningsfull tillvaro. OM OSS På Kullabygdens DBT hem hjälper vi ungdomar i åldern

Läs mer

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa.

Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Våra enorma utmaningar har gjort oss kreativa. Området Ronna i Södertälje har, enligt anmälningsstatistiken, en påtagligt minskande brottslighet. Den är i dag lägre än i flera andra utsatta områden och

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK

Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Kvalitetsbokslut 2011 BUP NLN, KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 9 Tillgänglighet... 10 Medicinska resultat...

Läs mer

Evidensbaserad praktik och vårdplanering

Evidensbaserad praktik och vårdplanering Evidensbaserad praktik och vårdplanering Vilken behandling av vem är mest effektiv för denna individ med dessa specifika problem och under vilka villkor? Baskurs Malmö, missbruk-och beroendevård den 17

Läs mer

Om risk- och skyddsfaktorer

Om risk- och skyddsfaktorer Om risk- och skyddsfaktorer Det finns faktorer som ökar respektive minskar risken för riskbeteenden, så kallade risk- och skyddsfaktorer. Riskfaktorer ökar sannolikheten att ett riskbeteende ska förekomma.

Läs mer

Psykologi 25 yh poäng

Psykologi 25 yh poäng Psykologi 25 yh poäng Beskrivning: Den studerande ska ha kunskaper om människans normala psykologiska utveckling samt beteende, tänkande, känsloliv och handlande utifrån psykologiska perspektiv. Den studerande

Läs mer

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri.

Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för psykiatri. Beställarförbundet DELTA Tjänsteutlåtande Dnr 2004/23 på Hisingen 2004-10-13 Sekretariatet Ärendenr. 6 Yttrande till Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsutskott över regional utvecklingsplan för

Läs mer

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne

Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården. Kommunförbundet Skåne & Region Skåne J U D A N Remissvar på Socialstyrelsens preliminära Nationella riktlinjer för missbruksoch beroendevården 2014-06-16 Kommunförbundet Skåne & Region Skåne Den 4 juni på Sankt Gertrud i Malmö, fick cirka

Läs mer

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende

Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Nationella riktlinjer 2015 för vård och stöd vid missbruk och beroende Baskurs 2015-10-23 Innehåll Ansvarsområde, Samarbete EBP Evidensbaserad praktik Ny benämning i DSM-5 Psykologisk och psykosocial behandling

Läs mer

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN?

Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vem ska ta snacket med din tonåring om TOBAK, ALKOHOL och NAKOTIKA DU eller LANGAREN? Vartannat år genomförs en drogvaneenkät på Gotland bland elever i grundskolans årskurs 9 Syftet: Följa utvecklingen

Läs mer

Screening och utredning av drogproblem

Screening och utredning av drogproblem Beroende enligt DSM-IV Screening och utredning av drogproblem Anders Håkansson Leg läkare, Beroendecentrum, Psykiatri Skåne Med dr, Klinisk alkoholforskning, Lunds universitet Minst tre av följande under

Läs mer

1. Upptäckt och förebyggande verksamhet

1. Upptäckt och förebyggande verksamhet Socialstyrelsen kom 2007 ut med Nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård. Riktlinjerna gäller både för socialtjänsten och för hälso- och sjukvården, vilket är en påtaglig nyhet för båda organisationerna

Läs mer

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN

1. KORTFATTAD LÄGESBESKRIVNING AV DE LOKALA UTBILDNINGSBEHOVEN 1 Till Socialstyrelsen Att Eva Bergström 106 30 STOCKHOLM Ansökan om bidrag (Dnr 6438/2008) till gemensam kompetensbas - för personal som kommer i kontakt med barn och eller vuxna som har barn, där den

Läs mer

ART. - en kort beskrivning. Fältarna, Åland

ART. - en kort beskrivning. Fältarna, Åland ART - en kort beskrivning Fältarna, Åland Kort om grundarna: Professor emeritus Arnold P. Goldstein; grundade Center for research on aggression 1981, inriktad på ungdomsvåld, ägnat hela sitt professionella

Läs mer

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion

Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion YTTRANDE 1(4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över motion från Carina Lindberg (v) m fl HS 2006/0015, motion Carina Lindberg (v) m fl har i motion till kommunfullmäktige i Gotlands kommun föreslagit

Läs mer

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56)

Barnen i brottets skugga - yttrande över remiss från Justitiedepartementet (Ds 2004:56) Staben S OCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN S TOCKHOLMS STAD Handläggare: Elsie Edlund Tfn: 08-508 25 604 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-02-23 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-03-15 DNR 106-30/2005 Till Socialtjänstnämnden Barnen

Läs mer

Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården

Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården Integrerad tillsyn av missbruksoch beroendevården Gunnel Hedman Wallin Anna Jedenius Moderator: Birgitta Hagström Missbruksuppdraget Regeringen gav Socialstyrelsen och länsstyrelserna uppdraget att förstärka

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING

LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING LÄNSÖVERGRIPANDE SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE OM LÄKARUNDERSÖKNING - för barn som placerats med stöd av socialtjänstlagen (2001:453), SoL eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (1990:52),

Läs mer

Positionspapper. Psykisk hälsa, barn och unga

Positionspapper. Psykisk hälsa, barn och unga Positionspapper Psykisk hälsa, barn och unga Februari 2009 Kontaktperson Thomas Rostock, thomas.rostock@skl.se och Ing-Marie Wieselgren, ing-marie.wieselgren@skl.se Formgivning forsbergvonessen Tryckeri

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen

Förlängning av missbrukspolicyn med komplettering dopning - remiss från kommunstyrelsen Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-21 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förlängning av missbrukspolicyn

Läs mer

Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende. Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist

Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende. Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist Samsjuklighet psykisk störning och missbruk, beroende Östersund 28 april 2010 Daniel Sandqvist Definition samsjuklighet Patienter (klienter) med psykisk störning och beroende eller missbruk Nationella

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium

Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Barn- och elevhälsoplan för Sundsvalls kommunala förskolor, grundskolor och gymnasium Denna barn- och elevhälsoplan ska bidra till att vi gör det goda livet möjligt och för att skapa alltid bästa möte

Läs mer

MTFC Multidimensional Treatment tre steg för ett bättre liv

MTFC Multidimensional Treatment tre steg för ett bättre liv MTFC Multidimensional Treatment tre steg för ett bättre liv Norrköping 23 okt 2014 Lotta Höjman leg psykolog & leg psykoterapeut Handledare i psykoterapi Agenda Sammanhang och evidens för metoden Teoretisk

Läs mer

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7

Värmdö kommun. Samverkan kommun och landsting Förstudie. KPMG AB Offentlig sektor 2012-01-17 Antal sidor: 7 Samverkan kommun och landsting Förstudie KPMG AB Offentlig sektor Antal sidor: 7 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 2.

Läs mer

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant

Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Skolresultat +psykisk hälsa = Sant Uppsala 16 september 2013 ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Varför ska vi samverka? Ing-marie.wieselgren@skl.se www.skl.se/psynk Stöd till riktade insatser

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2014. Konsekvensbeskrivning och förslag till åtgärder

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2014. Konsekvensbeskrivning och förslag till åtgärder Riktlinjeprocessen 2015-06-02 Karin Lundberg 1 (10) Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2014 Inledning Socialstyrelsen har uppdaterat de nationella riktlinjerna för vård och

Läs mer

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) 2012-11-15 Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Ytterligare problembeskrivningar och förslag från NSPH med anledning av Psykiatrilagsutredningens

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Skolperspektivet Elevhälsa

Skolperspektivet Elevhälsa Rätt insats på rätt nivå vid rätt tidpunkt - Hur kan vi utveckla samhällets stöd för unga med måttlig psykisk ohälsa? 7 maj 2015 Skolperspektivet Elevhälsa Vem är jag? Victoria Janeling, skolkurator, elevhälsan

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Vetlanda Här växer både människor och företag

Vetlanda Här växer både människor och företag Vetlanda Här växer både människor och företag Aktualiseringar till familjesektionen 2011 (källa verksamhetsstatistik Procapita 2011, anledning till anmälan enligt uppgiftslämnaren. Statistikurval från

Läs mer

Rapport Riktlinjer för en tydlig hantering av barn och unga med psykisk ohälsa inom primärvården Västerbottens läns landsting 2011

Rapport Riktlinjer för en tydlig hantering av barn och unga med psykisk ohälsa inom primärvården Västerbottens läns landsting 2011 Rapport Riktlinjer för en tydlig hantering av barn och unga med psykisk ohälsa inom primärvården Västerbottens läns landsting 2011 Lena Sjöquist Andersson, 2011-03-21 Bakgrund De psykiska sjukdomarna hos

Läs mer

Cannabis/ syntetiska cannabinoider och tonåren. Eva-Britt Winkvist Socionom Maria Skåne Nordost

Cannabis/ syntetiska cannabinoider och tonåren. Eva-Britt Winkvist Socionom Maria Skåne Nordost Cannabis/ syntetiska cannabinoider och tonåren Eva-Britt Winkvist Socionom Maria Skåne Nordost CANs skolundersökning 2013 Rökning åk 9 - Flickor 16 % - Pojkar 12 % Rökning åk 2 gy - Flickor 31 % - Pojkar

Läs mer

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015

Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Personligt ombud i Kristianstad verksamhetsberättelse 2015 Under 2015 hjälpte Personligt ombud 95 klienter det är en ökning jämfört med 2014 då Personligt ombud hjälpte 92 klienter. Dominerande ljuspunkter

Läs mer

Antisociala ungdomar

Antisociala ungdomar Strukturerad bedömning av risk för allvarlig brottslighet ett nödvändigt steg i professionaliseringen av arbetet runt lagöverträdande ungdomar varför då? Anders Tengström Docent i psykologi, Leg psykolog

Läs mer

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen

Inbjudan att tillsammans med Stockholms läns landsting delta i försöksverksamhet med sprutbyte remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1.-612/2011 SID 1 (7) 2011-02-04 Handläggare: Karin Aronsson Telefon: 508 09 395 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Inbjudan

Läs mer

Skolan som skyddsfaktor

Skolan som skyddsfaktor Skolan som skyddsfaktor Skolan vid SiS ungdomshem & samverkansmodellen SiSam Martin Hugo, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping Marcus Eriksson, Statens institutionsstyrelse - Det här blir

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35)

Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Stockholm 2011-10-14 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Bättre insatser vid missbruk och beroende Individen, kunskapen och ansvaret (SOU 2011:35) Psykologförbundet har fått möjlighet att lämna synpunkter

Läs mer

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp)

Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) PM 2009:62 RVII (Dnr 325-459/2002) Behandlingshem för unga spelmissbrukare Skrivelse av Christopher Ödmann och Viviann Gunnarsson (båda mp) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

N y a n a t i o n e l l a r i k t l i n j e r n a f ö r m i s s b r u k s - o c h b e r o e n d e v å r d Välkomna!

N y a n a t i o n e l l a r i k t l i n j e r n a f ö r m i s s b r u k s - o c h b e r o e n d e v å r d Välkomna! Nya nationella riktlinjerna för missbruks - och beroendevård Välkomna! 9:00-9:30 Kaffe och registrering Program: 9:30-12:30 Inledning Socialstyrelsens presentation av riktlinjerna. GAP-analysen över Skåne

Läs mer

Tillnyktringsenhet Mini Maria. Lägesrapport och inriktningsförslag REKO 20160204

Tillnyktringsenhet Mini Maria. Lägesrapport och inriktningsförslag REKO 20160204 Tillnyktringsenhet Mini Maria Lägesrapport och inriktningsförslag REKO 20160204 Bakgrund 2014-2016 Satsning beträffande förbättrade stöd- och behandlingsinsatser vid omhändertagande av berusade personer.

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna

Gemensamma riktlinjer. för. missbruks- och beroendevård. Dalarna Gemensamma riktlinjer för missbruks- och beroendevård i Dalarna Riktlinjer för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruk- och beroendeproblem Version 2007-11-05 Inledning

Läs mer

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95)

Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se, tolka och agera - allas rätt till en likvärdig utbildning (SOU 2010:95) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (3) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-05-24 p 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Eva Bohlin Margareta Cassel Yttrande över remiss från Utbildningsdepartementet, Se,

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen (Ifo)

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen (Ifo) Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen (Ifo) Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap.

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35

Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Betänkandet bättre insatser vid missbruk och beroende, SOU 2011:35 Allmänna synpunkter och förslag Famna

Läs mer

SPECIFK UPPDRAGSBESKRIVNING OCH UPPFÖLJNING BEROENDECENTRUM STOCKHOLM SLUTEN OCH ÖPPENVÅRD 2013-2014 BILAGA 1

SPECIFK UPPDRAGSBESKRIVNING OCH UPPFÖLJNING BEROENDECENTRUM STOCKHOLM SLUTEN OCH ÖPPENVÅRD 2013-2014 BILAGA 1 1 Inledning Uppdraget är att bedriva beroendevård på specialistnivå i öppenvård och heldygnsvård för att uppnå förbättrad psykisk hälsa och förebygga ohälsa. Med beroendevård avses stöd, insatser och behandling

Läs mer

Att ge ordet och lämna plats Brukares delaktighet i planering av integrerad verksamhet i Jämtland

Att ge ordet och lämna plats Brukares delaktighet i planering av integrerad verksamhet i Jämtland Att ge ordet och lämna plats Brukares delaktighet i planering av integrerad verksamhet i Jämtland Beskrivning av JLB- Jämtlands län brukarråd Integrerad verksamhet i Jämtland Arbetsgruppen Upplägg Definition,

Läs mer

Projekt Minipinocchio. Åse Skogvall Tibblin Ulla-Britt Caping Salas

Projekt Minipinocchio. Åse Skogvall Tibblin Ulla-Britt Caping Salas Projekt Minipinocchio Åse Skogvall Tibblin Ulla-Britt Caping Salas Genombrottsmetoden ESTER: Risk- och skyddsfaktorer www.ester-bedomning.se Förändringskoncept: Samverka över verksamhetsgränser Samverka

Läs mer

INDIKATORER ETT VERKTYG FÖR ATT MÄTA KVALITET

INDIKATORER ETT VERKTYG FÖR ATT MÄTA KVALITET INDIKATORER ETT VERKTYG FÖR ATT MÄTA KVALITET inom primärvård, specialiserad hälsooch sjukvård samt socialtjänst Diagram taget från Socialstyrelsens utvärdering av psykisk ohälsa, 2013 KRISTINA BERGLUND,

Läs mer

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015

Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 Socialnämnden 5 (5) Tillägg till dagordning för socialnämndens sammanträde 22 januari 2015 11. Åtgärder för att få kvittera ut medel till budget för 2015 Bilaga delas ut på sammanträdet Förslag till beslut

Läs mer

Elevernas Researcharbete Biologi Utdrag ur kursplanen för biologi

Elevernas Researcharbete Biologi Utdrag ur kursplanen för biologi Elevernas Researcharbete Elevernas researcharbete är det moment som särskiljer Film For Real metoden från alla tidigare informationsinsatser om droger. För deltagande skolor i kommunerna innebär detta

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov

Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014. Psykiatriska kliniken Ryhov Årsrapport Samordnare för barn till psykiskt sjuka föräldrar 2014 Psykiatriska kliniken Ryhov Nuläge på kliniken HSL 2g är känd i verksamheten genom flera olika insatser: - Introduktionsutbildning till

Läs mer

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008

Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 1(6) Sammanfattning av Norrköpings socialkontors internutredning med anledning av sextonåringens dödsfall 17 januari 2008 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Norrköpings kommun Generalsgatan

Läs mer

2012-03-18. Inledning

2012-03-18. Inledning Inledning Dokumentet bygger på de nationella riktlinjerna (Socialstyrelsen, 2007) och förtydligar hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården i Piteå älvdal kan samarbeta och avgränsa sitt arbete kring

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län.

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. LAKO Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västerbottens län. Bakgrund Regeringen har träffat en överenskommelse med Sveriges Kommuner och

Läs mer

Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting

Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting Praktiska konsekvenser av de nya uppdaterade riktlinjerna: Socialtjänsten RFMA konferens 23 maj 2019 Zophia Mellgren Sveriges Kommuner och Landsting SKLs Handlingsplan mot missbruk och beroende Består

Läs mer