KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa"

Transkript

1 KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

2 Våren 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg i kommun, landsting eller i annat företags regi. Utbildningarna riktar sig till personer som ansvarar, planerar och/eller lagar mat och måltider i små och stora kök samt vårdpersonal i omsorgen och pedagoger inom förskolan. Det är angeläget att öka kunskapen om sambandet mellan mat, hälsa och miljö för de som lagar och serverar mat till matgäster i alla åldrar samt att stimulera till medvetna klimatsmarta livsmedelsval, säkra rutiner, moderna tilllagningsmetoder och matglädje. Mat är gott och något alla gäster ser fram emot, oavsett ålder! Mat är kultur och tradition, glädje i samvaro och enskildhet samt grunden till hälsa och välbefinnande. Låt därför maten skapa mötesplatser mellan människor till både vardag och fest! Välkommen att utbilda dig hos oss på Hushållningssällskapet Karin Bergkvist, AnnaKarin Landin, Ellinor Moberg, Karin Olsson Aktuella kurser Till nedanstående kurser kan du anmäla en eller flera personer: Livsmedelshygien, repetitionskurs, 4 april el. 29 april, kl Specialmat för allergiker och överkänsliga matgäster, 5 april el. 6 maj, kl Bra mat i förskolan, 4 april el. 29 april, kl HS Konsult AB, Box 412, Knivstagatan 6, Uppsala Telefon , fax , E-post: hskonsult@hushallningssallskapet.se Strängnäs, Sergeantsstigen 5, Strängnäs. Telefon , fax Nyköping, Tingshusplatsen 2, Nyköping. Telefon , fax Örebro, Boställsvägen 4, Örebro. Telefon , fax Västerås, Brunnby gård, Västerås. Telefon , fax Storvik, Magasinsgatan 25, Storvik. Telefon , fax

3 Kursinformation Kontakta oss för planering och kostnadsförslag Har ni en personalgrupp på personer i verksamheten i kommunen, stadsdelen, lands tinget eller som fristående enhet, då kommer vi gärna till er. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag. Kontakta oss eller läs mer på Karin Bergkvist Telefon: , E-post: karin.bergkvist@hushallningssallskapet.se AnnaKarin Landin Telefon: , E-post: annakarin.landin@hushallningssallskapet.se Ellinor Moberg Telefon: , E-post: ellinor.moberg@hushallningssallskapet.se Karin Olsson Telefon: , E-post: karin.olsson@hushallningssallskapet.se Kursavgift: 1000 kronor + moms per deltagare Anmälan görs senast 14 dagar innan kursdag. Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än 7 dagar innan kursdag debiteras halva kursavgiften. E-posta eller ring in anmälan: E-post till hskonsult@hushallningssallskapet.se eller telefon Vår hemsidas kalendarium: Vid anmälan behöver vi följande information: Kursdeltagares namn, telefon, e-postadress samt ev. allergi/intolerans mot något födoämne. Fakturaadress med erforderliga konto-referensnummer. Kursens rubrik, kursdatum samt var kursen genomförs. Hushållningssällskapet förbehåller sig rätten att ställa in utbild ningen på grund av för lågt deltagarantal eller annan orsak som ligger utanför vår kontroll.

4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Fokus Matglädje 2. Bra mat i förskola och skola 3. Ätliga växter i lärandet 4. Bra mat i äldreomsorgen 5. Livsmedelskunskap 6. Livsmedelshygien 7. HACCP 8. Mat vid allergi och överkänslighet 9. Mindre matsvinn 10. Klimatsmart mat 11. Grön inspiration 12. Mat från naturens råvaror 13. Grundkurs, näringslära 14. Den mångkulturella måltiden

5 Steg 1 Mat och måltidsverksamhet: bakgrund, nuläge, lagstiftning, upphandling etc Hållbara måltider i offentlig verksamhet Under tre år har Hushållningssällskapet drivit det nationella projektet Fokus Matglädje. Närmare 70 av Sveriges kommuner har fått chansen att lyfta den offentliga måltiden genom konkreta, inspirerande utbildningar med matgästen i fokus och tydliga mål för matglädje. Klimatsmart med hållbara råvaror och kreativ matlagning har ingått i helhets-lösningen för måltidslyftet! Vill Din kommun också vara med och lyfta mat och måltider för förskolebarn, skolbarn och de äldre? Syftet är: Att alla som äter i den offentliga verksamheten erbjuds måltider som är goda, hälsosamma och lagad från grunden i nära anslutning till serveringen. Att kommunen påbörjar en långsiktig förändringsprocess avseende måltidsverksamheten. Överenskommelse med kommunen att utveckla maten genom att arbeta fram vision, kostpolicy och handlingsplan för mat och måltidsverksamhet Steg 2 Föreläsning i Bra mat i förskola, skola och omsorg. Därefter utbildningar i livsmedelskunskap och matlagning, välj en eller flera utbildningar: Vegetariskt, Fisk/fiskmåltider, Rätt val av köttmåltider, Mellanmål och bakning, Aptitretare och sängfösare för äldre. Råvaruval och tillagningsmetoder som lyfter matkvaliteten diskuteras i varje utbildning. Steg 3 Uppföljning och utvärdering av Vision och kostpolicy arbetet - kommunledning Uppföljning och utvärdering av metoder, maträtter och måltider - personal. Kontakta oss för diskussion och bokning, se också projektets hemsida Att personal som lagar mat i kommunens kök har kunskap i att planera, tillaga från grunden och servera god, hälsosam och attraktiv mat, lagade med hållbart producerade råvaror / livsmedel. Att kommunledningen tar fram vision, kostpolicy och mål avseende de offentliga måltiderna. Projektet stödjer intresserade kommuner med att utveckla maten inom den offentlig verksamhet. Utvecklingsarbetet sker i 3 steg och har som mål att kvalitet, säkerhet och matglädje ska genomsyra måltiderna som serveras i kommunen. Utbildningarna kommer efter inledande basinformation att vara praktiskt inriktade med tid för kreativa diskussioner och reflektioner.

6 Bra mat i förskola och skola Bra matvanor grundläggs tidigt. Här har förskola och skola ett stort ansvar tillsammans med föräldrar. Att satsa på maten är att ge barnen en bättre möjlighet att utveckla sina färdigheter och kunskaper. Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, utvecklas och orka. Barn och ungdomar som äter bra koncentrerar sig lättare, är lugna, mindre stressade och friskare. Råden som Livsmedelsverket har utarbetat på regeringens uppdrag bör alla som arbetar med maten i förskola och skola ta del av. Utveckla, planera och skapa attraktiva måltider. Som ansvarig för barnens måltider i förskola/skola ställs man ofta inför svåra frågor. I utbildningen ges kunskap och diskuteras allt från vad bra mat innebär i praktiken till attityder och förhållningssätt. Räkna med ett intensivt och inspirerande program! Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Bra mat i förskolan - Utbildningsinnehåll Barns matvanor och hälsa Näringsrekommendationer för barn Råd för förskola och familjedaghem Mat och motion i balans Pedagogiska måltider och matglädje Måltidsmiljö Attityder, förhållningssätt och förebilder Bra mat i skolan - Utbildningsinnehåll Råd för skolan och målet för måltiderna Barn och ungdomars mat och hälsa idag Att skapa attraktiva måltider Pedagogiska hjälpmedel Planering och tillagning Måltidsmiljö Attityder, förhållningssätt och förebilder Dessa utbildningar kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt pedagoger i förskola/ skola.

7 Ätliga växter i lärandet Lär om ätliga växter i naturen nära förskolan. Laga goda rätter av skörden. Väck barnens intresse för naturen och för lusten att prova nya gröna saker i nya gröna maträtter. I naturens fantastiska värld finns många saker att förundras över. Kan man laga mat av ogräset? Kan man äta maskrosor, nässlor och kirskål? I förskolans läroplan finns mål för utveckling och lärande. Ett av dem lyder Utveckla intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Detta har vi på Hushållningssällskapet tagit fasta på och erbjuder pedagoger och förskolekockar utbildning i växtkännedom. Gröna växter i närmiljön som kan skördas och omvandlas till goda, spännande maträtter. Efter denna grundkurs kan du ta med barnen på en promenad i närnaturen och fokusera på att plocka några ätliga växter. Tillsammans med kocken kan ni laga rätter till lunch eller mellanmål, från en enkel sallad till en soppa eller paj. Utbildningsinnehåll: Artkunskap om ätliga växter Fakta och kuriosa om dessa växter Recept och tillagning av ett antal rätter Provsmakning Foto: Carolina Ericsson Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag om all personal vid förskolan vill utbilda sig i ätliga växter i närmiljön och laga maträtter av skörden. Det går också bra att anmäla en eller flera ur personalgruppen till en kursdag i Uppsala den 4 juni Kursavgift: kronor exkl. moms/person För anmälan och frågor: frida.hedin@hushallningssallskapet.se telefon: Målgrupp: Utbildningen vänder sig till pedagoger och kockar i förskola.

8 Bra mat i äldreomsorgen Maten är en viktig faktor för att stärka fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande hos äldre. Men att arbeta med äldre är så mycket mer. På denna utbildning pratar vi inte bara om mat utan om hela måltidssituationen och möjlighet för de äldre att göra individuella val. Vi ger en inspirerande syn på äldres mat! Basen är Livsmedelsverkets nya råd och riktlinjer, Bra mat i äldreomsorgen, Utbildningsinnehåll Matglädje för gästen, individens önskemål i centrum Energi och näringsbehov under åldrandet Grundkoster, SNR-kost, A-kost, E-kost Konsistensanpassning av mat/måltider Måltidsordning över dygnet Matkvalitet och livsmedelssäkerhet Måltidsmiljö och servering Mat och kultur och valmöjlighet Denna utbildning kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt omsorgspersonal.

9 Livsmedelskundskap Målet med utbildningarna är att matgästen skall få ännu godare och varierad mat genom att personalen får mer kunskap om hur livsmedelsval, tillagningsmetod och servering påverkar kvaliteten och upplevelsen av måltiden. Matsedelsplanering, råvaruval och tillagningsmetoder skall genomsyras av matglädje och nytänkande med hälsa och miljö i fokus. Teori och praktik varvas. Följande utbildningar erbjuds i Livsmedelskunskap och matlagning Rätt val - Fiskmåltider Rätt val - Vegetariskt/sallader/grönsaker Rätt val - Potatis Rätt val - Köttmåltider Rätt val Mellanmål, sängfösare och aptitretare (äldreomsorg) Innehållet i respektive utbildning är Livsmedelskunskap och råvaruval med miljö och hälsoperspektiv klimatsmart, ekologi med ekonomi Metodmatlagning med rationella, säkra metoder som lyfter matkvaliteten Avsmakning och diskussioner om hur de olika rätterna kan varieras, serveras och anpassas till de olika kökens möjligheter och till matgästernas önskemål Sensoriska tankar om färg, form, doft, smak och konsistens Måltidsmiljö som stimulerar matglädjen Arbetsuppgifter som implementerar ny kunskap i matsedlar och måltider Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidverksamheten.

10 Livsmedelshygien Säker mat är ett gemensamt ansvar för alla som på något sätt hanterar eller serverar mat. Om matgästen drabbas av matförgiftning kan det leda till stora skador. Kunskap och motivation är bästa sättet att förebygga matförgiftningar. Grundutbildning, utbildningsinnehåll Vikten av livsmedelshygien för fräscha och säkra livsmedel och måltider Livsmedelslagstiftningen - varför den finns, hur den är uppbyggd och tillämpning Biologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror Smitta, smittkällor, personlig hygien Exempel på matförgiftningar Kritiska punkter vid mottagning, mathantering, transport, servering mm kopplat till checklista och egentillsyn enligt HACCPs principer Vilken mikroorganism orsakar vad? Kunskapstest Repetitionskurs, utbildningsinnehåll Aktuella matförgiftningar och andra faror Biologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror Kort repetition: Livsmedelslagstiftningen Smitta, smittkällor, personlig hygien Kontrollpunkter och rutiner kopplat till egentillsyn Kunskapstest Målgrupp Hygienutbildningar kan anpassas så de passar olika målgrupper, t ex kökspersonal i tillagningskök, cafépersonal, personal i mottagningskök med servering och olika mycket tillagning, omsorgspersonal med främst mottagning och servering osv.

11 HACCP Denna kurs ger dig fördjupade kunskaper om principerna för att genomföra och upprätta en HACCP/faroanalys. Beroende på hur din produktion ser ut, i vilka lokaler du håller till och vilken kunskap din personal har finns det olika anledningar till att det finns risk för att något går fel. Detta kan i värsta fall leda till att slutkonsumenten skadas på något sätt. Som livsmedelsföretag har du ansvaret för att veta vilka farorna i ditt företag är och visa dina kunder och myndigheten som kontrollerar ditt företag att du har dessa faror under kontroll. Under kursen varvas undervisning och handledning med eget arbete. Utbildningsinnehåll: Faror i livsmedelsproduktion Grundförutsättningar för hygienisk produktion De 7 HACCP-principerna Genomförande av faroanalys Utformning av HACCP-plan Utformning av rutiner för egenkontroll Skriftligt prov Målgrupp Kursen är för dig som har eller kommer att ha ansvar för att upprätta och genomföra ett kontrollsystem enligt HACCP.

12 Mat vid allergi och matöverkänslighet Maten är en viktig del i människans liv! Den är avgörande för både välbefinnande och god hälsa. Mat ska dofta och smaka gott. Det är inte minst viktigt för allergiker och överkänsliga. Den här utbildningen är till för dig som behöver aktuell information, inspiration och förnyelse kring arbetet med specialkoster. Att laga god, näringsriktig och varierad specialkost är en utmaning för varje kök. Matgäster med specialkost kan ha mer eller mindre specifika behov på individuell anpassning. Produktutveckling, kunskap och inspiration ger oss förutsättningar och bättre möjligheter att laga bra specialkost. Utbildningsinnehåll Överkänslighet mot laktos, mjölkprotein, Celiaki/glutenintolerans, Ägg- och fiskallergi Allergi och överkänslighet mot nötter och andra livsmedel Innehållsförteckning och märkning Livsmedelsval och specialprodukter, provsmakning Rätt mat till rätt gäst vikten av livsmedelshygien och särskiljning Denna utbildning kan kompletteras med praktisk matlagning och bakning utan gluten, mjölk och laktos samt ägg mm, avsmakning, efterarbete. Utbildningen kan genomföras som kortare eller längre utbildningar med större eller mindre inslag av teori och praktik. Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt omsorgspersonal.

13 Grundutbildning i två steg för storhushåll (två halvdagar alternativt en heldag). Vi arbetar med olika utbildningsmetoder varvat med korta föreläsningsdelar med fakta och praktiska övningar. Teori varvas med erfarenhetsutbyte och konkreta idéer, förslag och rutiner som kan hjälpa till att minska matsvinnet i kök inom förskola, skola, vård och omsorg. Under utbildningen kommer du själv att vara aktiv och dela med dig av egna erfarenheter och kunskap. Målet med utbildningen är att du som kursdeltagare skall få mer kunskap och bli stärkt i din yrkesroll för att omsätta teori i praktik inom området matsvinn. Vi vill också ge dig beredskap för att bemöta och kommunicera med dina matgäster och annan personal i ditt arbete för goda, hållbara måltider i trevlig miljö. Ett tredje mål är att skapa en handlingsplan för hur just du och din arbetsplats eller hela kommunen/ stadsdelen kan arbeta för att minska matsvinnet. Utbildningsinnehåll Vad är och varför uppstår livsmedelssvinn i offentliga kök? Vad kan man vinna på att minska matsvinn? Olika typer av matsvinn (förvaring, lagring, beredning, tillagning, gryt- och kantin, servering, överproduktion, tallrikssvinn, flytande svinn, trygghetssvinn) Livsmedelskedjans miljöpåverkan från jord till bord, ekonomiska och etiska aspekter Exempel, erfarenheter och åtgärder som kan minska matsvinn i olika led Aktuellt inom området matsvinn och matavfall Att komma igång och mäta matsvinn och matavfall Rutiner som kan minska matsvinnet i kökets olika led Aktivitetsduk kan användas, där man tar upp olika frågor som är praktisk anknutna till verksamheten och som ger praktiska konkreta förslag, råd och tips. 1. Rutiner för att minska kökssvinn 2. Rutiner för att minska tallrikssvinn/dryckessvinn (dvs det som matgästen tar till sig eller blir serverad och som slängs eller hälls ut) 3. Vilka rutiner kan man ha för att minska överproduktion (trygghetssvinn) och serveringssvinn. 4. Hur kan man öka samverkan med andra personalgrupper för att minska matsvinn Metod Arbetsuppgifter, värderingsövningar, arbete med aktivitetsduk varvat med kortare avsnitt med föreläsning/fakta/förslag och goda exempel.

14 Klimatsmart om mat Mat & Miljö för hållbar utveckling Forskare över världen har nu enats om att människans levnadsvanor och konsumtion påverkar jordens klimat och framtid. I denna utveckling spelar livsmedelsvalen och matkonsumtionen en avgörande roll. I storhushållen gäller det att planera, välja det mest klimatsmarta och miljövänliga alternativet och utifrån det kombinera välbalanserade måltider. Helt enkelt att jobba SMART i hela processen från jord till bord. Kursen inspirerar och ger verktyg för en hållbar utveckling och möjligheter att nå miljömålen. Utbildningsinnehåll Hållbar konsumtion från jord till bord. Livsmedelskedjans klimat- och miljöpåverkan Livsmedlets belastning av växthusgaser, LCA Hållbar utveckling i köket val av livsmedel, kontroll av svinn etc. Verktyg som underlättar måltidsplaneringen. Ekonomiska aspekter hinder och möjligheter Tänk och välj S.M.A.R.T Handlingsplan för måltidsplanering för klimatsmart mat Tillagning av klimatsmart buffé, gröna rätter Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten och andra som arbetar med frågorna i sin verksamhet.

15 Grön inspiration Dagens matgäster efterfrågar i allt högre grad mer grönt och mer gröna alternativ. Antingen utökar man mängden grönt på tallriken eller väljer att äta helt vegetariskt! Mera grönt smakar inte bara gott utan ger också hälso- och miljöfördelar! Förutsättningarna för att skapa positiva upplevelser av grönt ökar med en fräsch, variationsrik salladsbuffé med mycket att välja på eller moderna, läckra vegetariska alternativ. Lika viktigt som att det är gott är att de gröna alternativen ger rätt näring samt att man blir mätt! 1. Inspiration för salladsbuffén Genom att välja rätt råvaror till salladsbuffén finns stora möjligheter att låta mat, miljö och hälsa samverka. På salladsbordet finns det stora möjligheter att prova och introducera för matgästen/kunden nya livsmedel, sammansättningar och smakkombinationer. Allt för ofta ges exempel på torftiga och fantasilösa salladsbord som inte alls ger den ökning av grönsakskonsumtion som eftersträvas för att påverka både hälsa och bra miljö. Utbildningsinnehåll Komponenter på en salladsbuffé vad bör ingå? Vilka grönsaker och komponenter skall man prioritera ur närings- och miljösynvinkel? Vad anger t ex riktlinjerna för skolans och barnomsorgens måltider och hur översätter vi detta i praktiken? Hur anpassar man grönsaker efter matgästernas ålder, tycke och smak och samtidigt försöka introducera nytt. Ekonomi vilka grönsaker är prisvärda. Detta kopplas till säsongsanpassning och närproduktion samt frilandsodlade grönsakers och rotfrukters fördelar. För och nackdelar med förberedda råvaror (t ex färdigstrimlad vitkål, rivna morötter o s v). Miljö hur kan vi använda och variera säsongens grönt, våra närproducerade varor, ekologiska livsmedel och de frilandsodlade grönsakerna samt baljväxter. Och hur kan vi minska på svinnet? Hygien, grönsakshantering och temperatur. Specialkost vilka komponenter skall finnas med för att komplettera näringen för t ex vegetarianer eller för den som en dag vill äta av enbart salladsbordet och få en fullvärdig måltid? Skall vi undvika några komponenter av allergiskäl? Fortsättning på nästa sida»

16 2. Gröna alternativ och vegetarisk mat Allt fler väljer att äta vegetarisk kost av ideologiska, religiösa, medicinska eller hälsoskäl. Oavsett anledning är det viktigt att som vegetarian veta att man får i sig bra livsmedel med rätt näringsinnehåll. För att åstadkomma detta krävs kunskap. Utbildningen om vegetarisk mat handlar om hur man får ett gott liv som vegetarian eller hjälper dem som finns i vår närhet. Utbildningsinnehåll Vad innebär vegetarisk mat? Varför är man vegetarian? Olika typer av vegetarisk kost Livsmedelsval och måltidssammansättning Vegetarisk kost ur närings- och hälsoperspektiv. Dessa utbildningar kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten.

17 Mat från naturens råvaror Lär dig om vilda örter och laga goda rätter av skörden. Kan man laga mat av ogräset? Javisst, vad sägs om en ogräspesto, kapris på maskrosknoppar eller rökt kött på vinglaserad kärleksörtsbädd? I den här kursen får du lära dig att ta tillvara på naturens fina späda råvaror och kombinera dessa med närproducerade råvaror. Kursen börjar ute i fält där vi lär oss känna igen ett antal vilda ätliga örter och giftiga förväxlingsarter. Under tiden i fält plockar vi ihop de örter som vi sedan ska laga till olika rätter av. Efter insamling i fält får du lära dig vad du behöver tänka på kring hygien och hantering av färska örter. En föreläsning om folktro och örters användning historiskt sett avrundar del ett av kursen. Under del två av kursen får du genom praktisk matlagning lära dig vilka örter du kan kombinera med olika sorters råvaror. Vi jobbar med närproducerat kött, i form av lamm, nöt och gris samt vegetariska rätter. Utbildningsinnehåll: Artkunskap om ätliga växter Fakta och kuriosa om dessa växter Recept och tillagning av ett antal rätter tillsammans med kock Hygien och hanteringstips Provsmakning Foto: Carolina Ericsson Kursdatum: 23 maj 2013 Kursen ges i Uppsala län. Vi intresse för kurs längre bort tillkommer reskostnader. Kontakta oss för mer information eller alternativa kursdatum. Kursavgift: kronor exkl. moms/person För anmälan och frågor: frida.hedin@hushallningssallskapet.se Telefon Målgrupp: Utbildningen vänder sig till Personal på restauranger Privatpersoner

18 Grundkurs, näringslära Det här är en grundkurs för dig som vill få en inblick i betydelsen av kost och näring för kroppens olika funktioner. Vi tar upp vad begreppet näringslära står för och hur vi själva kan bibehålla en god hälsa genom att äta en rätt sammansatt måltid. Vi går igenom kroppens näringsbehov (svenska näringsrekommendationer) av samtliga näringsämnen och dess funktion i kroppen. Utbildningsinnehåll: Näringslära, bra grund för balans och hälsa, hälsoläget idag Energibehov och näringsbehov Svenska näringsrekommendationer Vårt behov av energi och näring Kolhydrater från kostfibrer till glukos Proteiner Fett Vitaminer Mineraler Vatten Energibehov och näringsbehov Svenska näringsrekommendationer Matcirkeln Tallriksmodellen Hälsa och balans Kontakta oss för mer information Målgrupp: Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidverksamheten.

19 Den mångkulturella måltiden Vi lever i ett mångkulturellt samhälle med influenser från andra länder, kulturer och religioner. Det förändrar våra matvanor och ger oss nya traditioner. Måltiden är viktig för alla och en arena där vi kan mötas i samtal och dialog. I kursen lär vi känna våra olikheter och likheter. Med utgångspunkt från de fem största världsreligionerna ger vi bakgrunden till varför vi väljer att köpa, tillaga och servera livsmedel på olika sätt. Kunskap som ger nya möjligheter. Utbildningsinnehåll Det mångkulturella samhället Råvaror från jordens olika klimatzoner Måltiden ur de fem världsreligionernas perspektiv Traditioner kring måltiden Praktiska lösningar i skola och äldreboende Provsmakning eller matlagning Denna utbildning kan kompletteras med praktisk utbildning. Målgrupp Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt pedagoger och omsorgspersonal.

20

Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén

Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén Grön Inspiration Dagens matgäster efterfrågar i allt högre grad mer grönt och mer gröna alternativ. Antingen utökar man mängden grönt på tallriken eller väljer att äta helt vegetariskt! Mera grönt smakar

Läs mer

shållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Mat är gott och något att längta efter! Välkommen att boka utbildning hos oss!

shållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Mat är gott och något att längta efter! Välkommen att boka utbildning hos oss! Kurskatalog 2010 Hushållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Livsmedelshygien Bra mat för förskolebarn Bra mat i skolan Bra mat för äldre Specialkoster Klimatsmart om mat Den

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa Hösten 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I

Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I Bilaga Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I OFFENTLIG VERKSAMHET Broschyr_8sid_ FM.indd 1 2010-08-10 16:31:44 Jo, alla kommuner/stadsdelar kan! Det bubblar av

Läs mer

UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv. Öppna föreläsningar: Mat är gott och något att längta efter!

UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv. Öppna föreläsningar: Mat är gott och något att längta efter! UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv 2009 Öppna föreläsningar: Bra mat för förskolebarn Skolmaten - ett folkhälsomål Bra mat för äldre Specialkoster Trender och myter

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Tierps kommun 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Tierps kommun 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Tierps kommun 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan Sammanfattning...3

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 12 juni 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Syfte med måltidspolicyn 3 Måltidskvalitet

Läs mer

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv Hösten 2008 UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET tel 018-56 04 00 www.hush.se/hskonsult hskonsult@hush.se Kursinformation Anmälan Senast 14 dagar

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen

Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i äldreomsorgen LIVSMEDELS VERKET Kommunen beslutsfattare upphandlare Inledning Dessa råd vänder sig främst till dig som arbetar på kommunal nivå med exempelvis styrdokument, som sitter i den nämnd

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan i Nybro kommun Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden i Nybro kommun 2010-03-03, 19. Reviderad av Lärande och kulturnämnden i Nybro kommun 2016-XX-XX

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Bun 103/2009 KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Sölvesborg som hälsokommun arbetar för att alla ska ha god hälsa och kunna vistas i en stimulerande miljö.

Läs mer

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S)

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Utlåtande 2013:118 RI (Dnr 329-384/2013) Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv Hösten 2008 UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET tel 018-56 04 00 www.hush.se/hskonsult hskonsult@hush.se Kursinformation Anmälan Senast 14 dagar

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av KF 2014-03-03 8/4 Alla matgäster, äldre som yngre, ska i en lugn, trygg och trevlig måltidsmiljö erbjudas god, sund och säker mat som är hållbar på sikt för både

Läs mer

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Kostpolicy Lessebo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Vision... 3 4. Kommunens övergripande policy/riktlinjer är:... 3 5. Inriktningsmål/områden...

Läs mer

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 2016-01-18 Remissversion F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018 Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 1. Kostplanens roll i styrkedjan Servicenämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att under 2015 göra en revidering av

Läs mer

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Vi vill erbjuda våra matgäster goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas och serveras av kunnig och serviceinriktad personal. Maten skall vara lagad

Läs mer

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life Måltidspolicy Kommunfullmäktige 2014-06-16 79 A different Kinda life Förord Maten och måltiden är mycket viktig i allas våra liv. Maten skapar engagemang. Måltiden är något att samlas kring, en naturlig

Läs mer

Kostpolicy. Riktlinjer

Kostpolicy. Riktlinjer Kostpolicy och Riktlinjer för måltidsverksamhet inom Hjo kommun Inledning Folkhälsopolitiken syftar till att förbättra folkhälsan och minska skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen. Det

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy inom förskola och grundskola Sameskolans måltidsverksamheter ska verka för en hållbar utveckling, lägga stor vikt vid samiska mattraditioner samt präglas av

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-09-24 DNR SN 2014.162 MARIE BLAD SID 1/1 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Kostpolicyn gäller hela kommunens måltidsverksamhet.

Kostpolicyn gäller hela kommunens måltidsverksamhet. Kostpolicy Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds nylagad, varm, god och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att det främjar både folkhälsa och hållbar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

kostpolicy för botkyrka kommun

kostpolicy för botkyrka kommun kostpolicy för botkyrka kommun Vision Alla matgäster ska känna en trygghet i att det serveras god, vällagad och näringsriktig sammansatt kost inom kommunens måltidsverksamheter. Maten som serveras ska

Läs mer

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Återblick kickoffen Syfte med dagen Lära känna kollegor Fördjupa kontakter Inspiration

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 5 maj 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Måltidskvalitet och matglädje 4 Måltiden som pedagogiskt

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 2 Inledning I Lunds kommun är

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 Inledning I Lunds kommun är engagemanget

Läs mer

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Kostpolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Vision Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Alla som äter mat i Eksjö kommuns

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun 2012-04-11 Beslutad av kommunfullmäktige 6/2012 MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-11, 6 2 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg i Bräcke kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM Diarinr: 2012:284 Kostenheten Kostchef Gunilla Larsson 2012-07-11 Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM - Mat i förskola, skola och äldreomsorg C:\Users\crne\AppData\Local\Temp\evoat.tmp\kostpolitiskt program

Läs mer

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt Kostpolicy Hå llbårt och hå lsosåmt Alla berörda invånare i Ludvika kommun ska erbjudas en god och näringsriktig kost inom alla de verksamheter (förskola, skola, fritids, vård och omsorg) där måltider

Läs mer

Riktlinjer för kost och nutrition. vid särskilt boende

Riktlinjer för kost och nutrition. vid särskilt boende 2007-08-22 VÅRD OCH OMSORG Riktlinjer för kost och nutrition vid särskilt boende 2(9) Bakgrund Kosten har stor betydelse för välbefinnandet. Ett fullvärdigt kostintag är en grundläggande förutsättning

Läs mer

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun Antagen av KS 2012-05-22 Datum Dnr Sid 2011-09-15 2011TN034 1 (7) Tekniska förvaltningen Tekniska kontoret Måltidsenheten Annelie Wallén Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun 2012-2016

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER

KOSTPOLICY RIKTLINJER KOSTPOLICY RIKTLINJER INLEDNING Syfte med riktlinjerna Riktlinjerna är ett komplement till Kostpolicyn och syftar till att säkerställa en hög och jämn nivå i hela Kost skolas verksamhet. Vidare är syftet

Läs mer

snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden!

snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden! snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden! Jo, alla kommuner kan! Det bubblar av aktivitet inom den offentliga måltidsverksamheten i Sverige. I

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-11-20 Kostpolicy för äldreomsorgen 1. Mat som serveras inom Sollentuna kommuns äldreomsorg ska vara vällagad och god. Hänsyn ska tas

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Utvecklingsplan för kost och nutrition

Utvecklingsplan för kost och nutrition ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN SID 1 (7) 2011-06-28 BILAGA 2 DNR 2011-451-2.1.1 Utvecklingsplan för kost och nutrition Bakgrund Mat och måltidssituation har stor betydelse för äldres hälsa

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Förord Kost- och måltidsverksamhet engagerar. Den är en viktig del i kommunens kärnverksamheter, skola och omsorg, vilket bekräftas av diskussioner och samtal

Läs mer

Kostpolicy. för äldreomsorgen

Kostpolicy. för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämnden vision/värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina

Läs mer

KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER

KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER KALMAR KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER för förskolor, familjedaghem, fritidshem och skolor inom barn- och ungdomsförvaltningen samt Södermöre kommundelsförvaltning i Kalmar kommun Fastställd

Läs mer

Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg

Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Dokumenttyp Policy Fastställd av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Kostriktlinjer för socialförvaltningen

Kostriktlinjer för socialförvaltningen Kostriktlinjer för socialförvaltningen S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket. Kristinehamns kommun

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd

Läs mer

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.).

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.). 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Beskrivning av olika mathanteringssystem (produktion, distribution och servering) a) Produktionssystem Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell

Läs mer

Måltidspolitiskt program för Växjö kommun

Måltidspolitiskt program för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-06-15 Måltidspolitiskt program för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Måltidsenheten Dokumentnamn Måltidspolitiskt program för Växjö kommun

Läs mer

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns

Genomgång av Ekomatsedeln. Praktiska övningar som ger inblick i Ekomatsedelns Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar ger utomordentligt goda resultat. Det visar

Läs mer

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Södertälje U kommun l (6) 2009-03-30 Tjänsteskrivelse Dm DN 09/09 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Gabriel Bozyel 08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förslag till Kostpolicy

Läs mer

Projekt 2012 - Kostpolicy

Projekt 2012 - Kostpolicy KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (19) Kommunfullmäktige 2015-04-23 Kf Ks 57 Au 55 Ks/2013-0436 Projekt 2012 - Kostpolicy s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att anta Kostpolicy för Strömstads kommun Ärendebeskrivning

Läs mer

Klara din vardag Tema år 8 i HK

Klara din vardag Tema år 8 i HK Namn: Klass: I min grupp ingår även: Klara din vardag Tema år 8 i HK Var? När? Varför? Hur? I HK- och Datasalen Vårterminen i ca 8 9 veckor Se Pedagogisk planering Se nedan Klassen delas in i grupper om

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Mat och måltider för äldre

Mat och måltider för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERING Mat och måltider för äldre Enkätundersökning våren 2010 Stockholms stads vård- och omsorgsboenden Oktober 2010 Sammanfattning För att kartlägga

Läs mer

Matglädje för Stockholms barn och äldre

Matglädje för Stockholms barn och äldre Utlåtande 2016:17 RIV+RVIII (Dnr 106-927/2015) Matglädje för Stockholms barn och äldre Motion (2015:41) av Karin Ernlund och Christina Linderholm (båda C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Riktlinjer för Kostverksamhet i Härnösands kommun Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Innehållsförteckning Inledning...3 Bakgrund...3 Vision-Kost...3 Krav enl.övergripande lagstiftning...3 Mat i

Läs mer

Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län 15 000? 15 000 stycken måltider per dag Lagas av er, alla kök

Läs mer

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Tillsammans lägger vi grunden för sunda matvanor, matlust och upptäckarglädje hos barnen på deras matresa genom livet! En målmedveten lek Från ord till

Läs mer

boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy 2015-2018

boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy 2015-2018 Sida: 1 (9) Handlingsplan för LSSverksamhet, socialpsykiatri och boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och 2015-2018 Sida: 2 (9) Inledning Kommunfullmäktige fastställde den 14 mars 2013 en för Barn-

Läs mer

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Camilla Jern Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Sammanfattning Ett kvalitetsåtagande kan beskrivas som en offentligt deklarerad standardnivå.

Läs mer

Kostverksamheten 2014-2016

Kostverksamheten 2014-2016 BSN/83/2013 Riktlinjer för Kostverksamheten 2014-2016 Barn- och skolnämnden 2013-12-12, 96 Riktlinjer för kostverksamheten Barn- och skolnämndens övergripande riktlinjer för kostverksamheten i pedagogisk

Läs mer

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING

HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING HÅLLBAR MAT I KOMMUNER & LANDSTING KURSPROGRAM 2014 Kursprogrammet Hållbar mat i kommuner och landsting bygger på lång och gedigen erfarenhet av utbildningar för personal i offentlig sektor. Våra utbildningar

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Måltidspolitiskt Program

Måltidspolitiskt Program Styrdokument Måltidspolitiskt Program Godkänd av kommunfullmäktige 2015-12-14, 255 Giltighetstid 2 (10) Beslutshistorik Gäller från 2013-05-20 Antagen av kommunfullmäktige 2013-05-20, 92 Ändring av kommunfullmäktige

Läs mer

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass Råd till föräldrar som del av ett läromedel som handlar om kroppen och hållbar livsstil. Det ska bidra till att barnen blir friska,

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Bild: www.colourbox.com januari 2015

Bild: www.colourbox.com januari 2015 Bild: www.colourbox.com januari 2015 Rapport om kontroll av specialkosthantering på skolor och förskolor i Malmö 2014 1 2 I Malmös förskolor och skolor finns en del barn med födoämnesallergi. Dessa barn

Läs mer

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter

Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter VÄGLEDNING NR 1 Ny lagstiftning, nya begrepp, nya avgifter En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl) Fax:

Läs mer

Välkommen Till Kryssets förskola 2015

Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Välkommen Till Kryssets förskola 2015 Informationsfolder Kryssets förskola 2014-2015 Välkommen till Kryssets förskola Vision Vi utbildar världsmedborgare Vi är världen, världen är vi. Kryssets förskola

Läs mer

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP, ÅR 8

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP, ÅR 8 1 (6) 2005-05-02 HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP, ÅR 8 BETYGSKRITERIER Bedömningen i ämnet hem- och konsumentkunskap gäller elevens skicklighet, kreativitet och samarbetsförmåga vid genomförandet av olika verksamheter

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR

PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR Länsprojekt 2009 i Blekinge och Kronobergs län PROJEKTINRIKTAD LIVSMEDELSKONTROLL AV KUNSKAPSNIVÅN AVSEENDE LIVSMEDELSHYGIEN HOS PERSONAL VID FÖRSKOLOR Länsprojekt 2009, Blekinge och Kronobergs län Länsstyrelsens

Läs mer

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22 Riktlinje 2015-01-22 Mat och måltider Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsspecifika riktlinje för mat och måltider, bilaga till Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer: VON 2015/0061-3

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Eva Carlsson 2012-06-28 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0387 KS-2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kostpolicy för äldreomsorgen Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

Älsklingsmat och spring i benen

Älsklingsmat och spring i benen Älsklingsmat och spring i benen Tips och idéer för förskolebarn Idag tänker vi berätta lite om maten och matens betydelse för barnens hälsa och väl befinnande. Alla behöver vi mat för att kroppen ska fungera.

Läs mer

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall?

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall? Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013 1 workshop pilot + 11 workshop ca 200 deltagare Matkonsult/Projektledare Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig TEM:s utbildningar vår och höst 2013 Malmö, Skåne, Sverige Stiftelsen TEM Stortorget 17 211 22 Malmö 040-606 55 80 VÅRA UTBILDNINGAR Välkommen till TEM:s inspirerande

Läs mer

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Sauli Hautakangas, januari 2011 Postadress

Läs mer

Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Modul 2 Förr och nu...6 Modul 3 Hälso- och sjukvård...

Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Modul 2 Förr och nu...6 Modul 3 Hälso- och sjukvård... 1 (14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lärarhandledning - introduktion...4 Första sidan...4 Till kursen... 4 Introduktion... 4 Lärarhandledning... 4 Innehåll...5 Modul 1 Hälsa...5 Avsnitt 1 Introduktion (7 st övningar)...

Läs mer

Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv.

Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv. Sammanställning av 13 Workshop, Mindrematsvinn.nu, 2011: Örebro, Halmstad, kristianstad, Enköping, Vackstanäs, Sundsvall, Kalmar, Skövde, Göteborg, Luleå, Norrköping, Nässjö, Malmö (Malmö genomfördes med

Läs mer

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94

LÄSÅRSPLANERING I HEM OCH KONSUMENTKUNSKAP Lpo 94 Årskurs 9 Arbetsområde: Matlagning och Bakning i teori och praktik Strävansmål: utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015

Verksamhetsplan 2014/2015 Verksamhetsplan 2014/2015 Inledning Arbetet med denna verksamhetsplan har genomförts med Läroplan för förskolan (Lpfö 98/10) som underlag. Vår vision Att ha den mest lustfyllda och lärorika verksamheten

Läs mer