Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén"

Transkript

1 Grön Inspiration Dagens matgäster efterfrågar i allt högre grad mer grönt och mer gröna alternativ. Antingen utökar man mängden grönt på tallriken eller väljer att äta helt vegetariskt! Mera grönt smakar inte bara gott utan ger också hälso- och miljöfördelar! Förutsättningarna för att skapa positiva upplevelser av grönt ökar med en fräsch, variationsrik salladsbuffé med mycket att välja på eller moderna, läckra vegetariska alternativ. Lika viktigt som att det är gott är att de gröna alternativen ger rätt näring samt att man blir mätt! 1. Inspiration för salladsbuffén Genom att välja rätt råvaror till salladsbuffén finns stora möjligheter att låta mat, miljö och hälsa samverka. På salladsbordet finns det stora möjligheter att prova och introducera för matgästen/kunden nya livsmedel, sammansättningar och smakkombinationer. Allt för ofta ges exempel på torftiga och fantasilösa salladsbord som inte alls ger den ökning av grönsakskonsumtion som eftersträvas för att påverka både hälsa och bra miljö. Komponenter på en salladsbuffé vad bör ingå? Vilka grönsaker och komponenter skall man prioritera ur närings- och miljösynvinkel? Vad anger t ex riktlinjerna för skolans och barnomsorgens måltider och hur översätter vi detta i praktiken? Hur anpassar man grönsaker efter matgästernas ålder, tycke och smak och samtidigt försöka introducera nytt. Ekonomi vilka grönsaker är prisvärda. Detta kopplas till säsongsanpassning och närproduktion samt frilandsodlade grönsakers och rotfrukters fördelar. För och nackdelar med förberedda råvaror (t ex färdigstrimlad vitkål, rivna morötter o s v). Miljö hur kan vi använda och variera säsongens grönt, våra närproducerade varor, ekologiska livsmedel och de frilandsodlade grönsakerna samt baljväxter. Och hur kan vi minska på svinnet? Hygien, grönsakshantering och temperatur. Specialkost vilka komponenter skall finnas med för att komplettera näringen för t ex vegetarianer eller för den som en dag vill äta av enbart salladsbordet och få en fullvärdig måltid? Skall vi undvika några komponenter av allergiskäl? Fortsättning på nästa sida»

2 Grön Inspiration 2. Gröna alternativ och vegetarisk mat Allt fler väljer att äta vegetarisk kost av ideologiska, religiösa, medicinska eller hälsoskäl. Oavsett anledning är det viktigt att som vegetarian veta att man får i sig bra livsmedel med rätt näringsinnehåll. För att åstadkomma detta krävs kunskap. Utbildningen om vegetarisk mat handlar om hur man får ett gott liv som vegetarian eller hjälper dem som finns i vår närhet. Vad innebär vegetarisk mat? Varför är man vegetarian? Olika typer av vegetarisk kost Livsmedelsval och måltidssammansättning Vegetarisk kost ur närings- och hälsoperspektiv. Dessa utbildningar kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

3 Livsmedelskunskap och matlagning Målet med utbildningarna är att matgästen skall få ännu godare och varierad mat genom att personalen får mer kunskap om hur livsmedelsval, tillagningsmetod och servering påverkar kvaliteten och upplevelsen av måltiden. Matsedelsplanering, råvaruval och tillagningsmetoder skall genomsyras av matglädje och nytänkande med hälsa och miljö i fokus. Teori och praktik varvas. Följande utbildningar erbjuds i Livsmedelskunskap och matlagning Rätt val - Fiskmåltider Rätt val - Vegetariskt/sallader/grönsaker Rätt val - Potatis Rätt val - Köttmåltider Rätt val Mellanmål, sängfösare och aptitretare (äldreomsorg) Innehållet i respektive utbildning är Livsmedelskunskap och råvaruval med miljö och hälsoperspektiv klimatsmart, ekologi med ekonomi Metodmatlagning med rationella, säkra me- toder som lyfter matkvaliteten Avsmakning och diskussioner om hur de olika rätterna kan varieras, serveras och anpassas till de olika kökens möjligheter och till matgästernas önskemål Sensoriska tankar om färg, form, doft, smak och konsistens Måltidsmiljö som stimulerar matglädjen Arbetsuppgifter som implementerar ny kun- skap i matsedlar och måltider Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidverksamheten. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

4 Mat vid allergi och matöverkänslighet Maten är en viktig del i människans liv! Den är avgörande för både välbefinnande och god hälsa. Mat ska dofta och smaka gott. Det är inte minst viktigt för allergiker och överkänsliga. Den här utbildningen är till för dig som behöver aktuell information, inspiration och förnyelse kring arbetet med specialkoster. Att laga god, näringsriktig och varierad specialkost är en utmaning för varje kök. Matgäster med specialkost kan ha mer eller mindre specifika behov på individuell anpassning. Produktutveckling, kunskap och inspiration ger oss förutsättningar och bättre möjligheter att laga bra specialkost. Överkänslighet mot laktos, mjölkprotein, Celiaki/ glutenintolerans, Ägg- och fiskallergi Allergi och överkänslighet mot nötter och andra livsmedel Innehållsförteckning och märkning Livsmedelsval och specialprodukter, provsmakning Rätt mat till rätt gäst vikten av livsmedelshygien och särskiljning Denna utbildning kan kompletteras med praktisk matlagning och bakning utan gluten, mjölk och laktos samt ägg mm, avsmakning, efterarbete. Utbildningen kan genomföras som kortare eller längre utbildningar med större eller mindre inslag av teori och praktik. Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt omsorgspersonal. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

5 Grundutbildning i två steg för storhushåll (två halvdagar alternativt en heldag). Vi arbetar med olika utbildningsmetoder varvat med korta föreläsningsdelar med fakta och praktiska övningar. Teori varvas med erfarenhetsutbyte och konkreta idéer, förslag och rutiner som kan hjälpa till att minska matsvinnet i kök inom förskola, skola, vård och omsorg. Under utbildningen kommer du själv att vara aktiv och dela med dig av egna erfarenheter och kunskap. Målet med utbildningen är att du som kursdeltagare skall få mer kunskap och bli stärkt i din yrkesroll för att omsätta teori i praktik inom området matsvinn. Vi vill också ge dig beredskap för att bemöta och kommunicera med dina matgäster och annan personal i ditt arbete för goda, hållbara måltider i trevlig miljö. Ett tredje mål är att skapa en handlingsplan för hur just du och din arbetsplats eller hela kommunen/stadsdelen kan arbeta för att minska matsvinnet. Vad är och varför uppstår livsmedelssvinn i offentliga kök? Vad kan man vinna på att minska matsvinn? Olika typer av matsvinn (förvaring, lagring, beredning, tillagning, gryt- och kantin, servering, överproduktion, tallrikssvinn, flytande svinn, trygghetssvinn) Livsmedelskedjans miljöpåverkan från jord till bord, ekonomiska och etiska aspekter Exempel, erfarenheter och åtgärder som kan minska matsvinn i olika led Aktuellt inom området matsvinn och matav- fall Att komma igång och mäta matsvinn och matavfall Rutiner som kan minska matsvinnet i kökets olika led Aktivitetsduk kan användas, där man tar upp olika frågor som är praktisk anknutna till verksamheten och som ger praktiska konkreta förslag, råd och tips Metod Rutiner för att minska kökssvinn Rutiner för att minska tallrikssvinn/dryckes- svinn (dvs det som matgästen tar till sig eller blir serverad och som slängs eller hälls ut) Vilka rutiner kan man ha för att minska överproduktion (trygghetssvinn) och serveringssvinn. Hur kan man öka samverkan med andra per- sonalgrupper för att minska matsvinn Arbetsuppgifter, värderingsövningar, arbete med aktivitetsduk varvat med kortare avsnitt med föreläsning/fakta/förslag och goda exempel.

6 Livsmedelshygien Säker mat är ett gemensamt ansvar för alla som på något sätt hanterar eller serverar mat. Om matgästen drabbas av matförgiftning kan det leda till stora skador. Kunskap och motivation är bästa sättet att förebygga matförgiftningar. Repetitionskurs, utbildningsinnehåll Aktuella matförgiftningar och andra faror Biologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror Grundutbildning, utbildningsinnehåll Vikten av livsmedelshygien för fräscha och säkra livsmedel och måltider Livsmedelslagstiftningen - varför den finns, hur den är uppbyggd och tillämpning Biologiska, kemiska, fysikaliska och allergena faror Smitta, smittkällor, personlig hygien Exempel på matförgiftningar Kritiska punkter vid mottagning, mathan- tering, transport, servering mm kopplat till checklista och egentillsyn enligt HACCPs principer Vilken mikroorganism orsakar vad? Kunskapstest Kort repetition: Livsmedelslagstiftningen Smitta, smittkällor, personlig hygien Kontrollpunkter och rutiner kopplat till egentillsyn Kunskapstest Hygienutbildningar kan anpassas så de passar olika målgrupper, t ex kökspersonal i tillagningskök, cafépersonal, personal i mottagningskök med servering och olika mycket tillagning, omsorgspersonal med främst mottagning och servering osv. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

7 Bra mat i förskola och skola Bra matvanor grundläggs tidigt. Här har förskola och skola ett stort ansvar tillsammans med föräldrar. Att satsa på maten är att ge barnen en bättre möjlighet att utveckla sina färdigheter och kunskaper. Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, utvecklas och orka. Barn och ungdomar som äter bra koncentrerar sig lättare, är lugna, mindre stressade och friskare. Råden som Livsmedelsverket har utarbetat på regeringens uppdrag bör alla som arbetar med maten i förskola och skola ta del av. Utveckla, planera och skapa attraktiva måltider. Som ansvarig för barnens måltider i förskola/skola ställs man ofta inför svåra frågor. I utbildningen ges kunskap och diskuteras allt från vad bra mat innebär i praktiken till attityder och förhållningssätt. Räkna med ett intensivt och inspirerande program! Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Bra mat i förskolan - Barns matvanor och hälsa Näringsrekommendationer för barn Råd för förskola och familjedaghem Mat och motion i balans Pedagogiska måltider och matglädje Måltidsmiljö Attityder, förhållningssätt och förebilder Bra mat i skolan - Råd för skolan och målet för måltiderna Barn och ungdomars mat och hälsa idag Att skapa attraktiva måltider Pedagogiska hjälpmedel Planering och tillagning Måltidsmiljö Attityder, förhållningssätt och förebilder Dessa utbildningar kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt pedagoger i förskola/skola. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

8 Bra mat i äldreomsorgen Maten är en viktig faktor för att stärka fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande hos äldre. Men att arbeta med äldre är så mycket mer. På denna utbildning pratar vi inte bara om mat utan om hela måltidssituationen och möjlighet för de äldre att göra individuella val. Vi ger en inspirerande syn på äldres mat! Basen är Livsmedelsverkets nya råd och riktlinjer, Bra mat i äldreomsorgen, Matglädje för gästen, individens önskemål i centrum Energi och näringsbehov under åldrandet Grundkoster, SNR-kost, A-kost, E-kost Konsistensanpassning av mat/måltider Måltidsordning över dygnet Matkvalitet och livsmedelssäkerhet Måltidsmiljö och servering Mat och kultur och valmöjlighet Denna utbildning kan kompletteras med praktisk matlagning, se produktblad om Livsmedelskunskap och matlagning. Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt omsorgspersonal. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

9 Den mångkulturella måltiden Vi lever i ett mångkulturellt samhälle med influenser från andra länder, kulturer och religioner. Det förändrar våra matvanor och ger oss nya traditioner. Måltiden är viktig för alla och en arena där vi kan mötas i samtal och dialog. I kursen lär vi känna våra olikheter och likheter. Med utgångspunkt från de fem största världsreligionerna ger vi bakgrunden till varför vi väljer att köpa, tillaga och servera livsmedel på olika sätt. Kunskap som ger nya möjligheter. Det mångkulturella samhället Råvaror från jordens olika klimatzoner Måltiden ur de fem världsreligionernas perspektiv Traditioner kring måltiden Praktiska lösningar i skola och äldreboende Provsmakning eller matlagning Denna utbildning kan kompletteras med praktisk utbildning. Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten samt pedagoger och omsorgspersonal. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

10 Klimatsmart om mat Mat & Miljö för hållbar utveckling Forskare över världen har nu enats om att människans levnadsvanor och konsumtion påverkar jordens klimat och framtid. I denna utveckling spelar livsmedelsvalen och matkonsumtionen en avgörande roll. I storhushållen gäller det att planera, välja det mest klimatsmarta och miljövänliga alternativet och utifrån det kombinera välbalanserade måltider. Helt enkelt att jobba SMART i hela processen från jord till bord. Kursen inspirerar och ger verktyg för en hållbar utveckling och möjligheter att nå miljömålen. Hållbar konsumtion från jord till bord. Livsmedelskedjans klimat- och miljöpåverkan Livsmedlets belastning av växthusgaser, LCA Hållbar utveckling i köket val av livsmedel, kontroll av svinn etc. Verktyg som underlättar måltidsplaneringen. Ekonomiska aspekter hinder och möjligheter Tänk och välj S.M.A.R.T Handlingsplan för måltidsplanering för klimatsmart mat Tillagning av klimatsmart buffé, gröna rätter Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar inom måltidsverksamheten och andra som arbetar med frågorna i sin verksamhet. Kontakta oss för diskussion, planering och kostnadsförslag.

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa Våren 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Inspiration för matglädje Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I

Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I Bilaga Nu lyfter vi den offentliga måltiden! SNABBASTE VÄGEN TILL HÅLLBARA MÅLTIDER I OFFENTLIG VERKSAMHET Broschyr_8sid_ FM.indd 1 2010-08-10 16:31:44 Jo, alla kommuner/stadsdelar kan! Det bubblar av

Läs mer

shållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Mat är gott och något att längta efter! Välkommen att boka utbildning hos oss!

shållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Mat är gott och något att längta efter! Välkommen att boka utbildning hos oss! Kurskatalog 2010 Hushållningssällskapet i Mellansverige erbjuder följande utbildningar Livsmedelshygien Bra mat för förskolebarn Bra mat i skolan Bra mat för äldre Specialkoster Klimatsmart om mat Den

Läs mer

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa Hösten 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 12 juni 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Syfte med måltidspolicyn 3 Måltidskvalitet

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Tierps kommun 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Tierps kommun 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Tierps kommun 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan Sammanfattning...3

Läs mer

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68

Kostpolicy. Lessebo kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Kostpolicy Lessebo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-26 68 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Vision... 3 4. Kommunens övergripande policy/riktlinjer är:... 3 5. Inriktningsmål/områden...

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 5 maj 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Måltidskvalitet och matglädje 4 Måltiden som pedagogiskt

Läs mer

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan

Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Så arbetar vi för att grundlägga goda och hälsosamma matvanor hos ditt barn Nyttig och inspirerande mat i skolan och förskolan Matglädje Mat är glädje, inspiration och njutning. Goda måltider, näringsriktig

Läs mer

kostpolicy för botkyrka kommun

kostpolicy för botkyrka kommun kostpolicy för botkyrka kommun Vision Alla matgäster ska känna en trygghet i att det serveras god, vällagad och näringsriktig sammansatt kost inom kommunens måltidsverksamheter. Maten som serveras ska

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-11-20 Kostpolicy för äldreomsorgen 1. Mat som serveras inom Sollentuna kommuns äldreomsorg ska vara vällagad och god. Hänsyn ska tas

Läs mer

Kostpolicy. för äldreomsorgen

Kostpolicy. för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Inledning I Sollentuna kommun är vård- och omsorgsnämnden ansvarig för kommunens äldreomsorg. Nämnden vision/värdegrund är att Alla ska ha förutsättningar för att leva sina

Läs mer

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan i Nybro kommun Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden i Nybro kommun 2010-03-03, 19. Reviderad av Lärande och kulturnämnden i Nybro kommun 2016-XX-XX

Läs mer

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap och inspiration för dig som arbetar med äldre Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och brett ämne! Måltiderna är centrala

Läs mer

UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv. Öppna föreläsningar: Mat är gott och något att längta efter!

UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv. Öppna föreläsningar: Mat är gott och något att längta efter! UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv 2009 Öppna föreläsningar: Bra mat för förskolebarn Skolmaten - ett folkhälsomål Bra mat för äldre Specialkoster Trender och myter

Läs mer

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24

Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018. Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 Kostplan Söderköpings kommun 2016-2018 Antagen av Servicenämnden 2015-11-24 1. Kostplanens roll i styrkedjan Servicenämnden har fått i uppdrag av Kommunfullmäktige att under 2015 göra en revidering av

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv Hösten 2008 UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET tel 018-56 04 00 www.hush.se/hskonsult hskonsult@hush.se Kursinformation Anmälan Senast 14 dagar

Läs mer

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Återblick kickoffen Syfte med dagen Lära känna kollegor Fördjupa kontakter Inspiration

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av KF 2014-03-03 8/4 Alla matgäster, äldre som yngre, ska i en lugn, trygg och trevlig måltidsmiljö erbjudas god, sund och säker mat som är hållbar på sikt för både

Läs mer

Bra mat i äldreomsorgen

Bra mat i äldreomsorgen Bra mat i äldreomsorgen LIVSMEDELS VERKET Kommunen beslutsfattare upphandlare Inledning Dessa råd vänder sig främst till dig som arbetar på kommunal nivå med exempelvis styrdokument, som sitter i den nämnd

Läs mer

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S)

Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Utlåtande 2013:118 RI (Dnr 329-384/2013) Införandet av en GLMS-fri (gluten, laktos, mjölkprotein och soja) dag årligen den 15 maj Motion (2013:26) av Kaj Nordquist (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar för personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är en källa till glädje! Mat är ett stort och roligt

Läs mer

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012

Regional rapport. Fokus Matglädje. Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Regional rapport Fokus Matglädje Östermalms stadsdel Stockholms stad 2012 Fotograf: Bengtsson Regional projektledare Ellinor Moberg, matkonsult Hushållningssällskapet, Uppsala 1 Innehållsförteckning Sidan

Läs mer

snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden!

snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden! snabbaste Vägen till hållbara måltider i offentlig förvaltning Nu lyfter vi den offentliga måltiden! Jo, alla kommuner kan! Det bubblar av aktivitet inom den offentliga måltidsverksamheten i Sverige. I

Läs mer

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 2016-01-18 Remissversion F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life

Måltidspolicy. Kommunfullmäktige 2014-06-16 79. A different Kinda life Måltidspolicy Kommunfullmäktige 2014-06-16 79 A different Kinda life Förord Maten och måltiden är mycket viktig i allas våra liv. Maten skapar engagemang. Måltiden är något att samlas kring, en naturlig

Läs mer

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM Diarinr: 2012:284 Kostenheten Kostchef Gunilla Larsson 2012-07-11 Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM - Mat i förskola, skola och äldreomsorg C:\Users\crne\AppData\Local\Temp\evoat.tmp\kostpolitiskt program

Läs mer

Kostpolicyn gäller hela kommunens måltidsverksamhet.

Kostpolicyn gäller hela kommunens måltidsverksamhet. Kostpolicy Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds nylagad, varm, god och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att det främjar både folkhälsa och hållbar

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Bun 103/2009 KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Sölvesborg som hälsokommun arbetar för att alla ska ha god hälsa och kunna vistas i en stimulerande miljö.

Läs mer

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy inom förskola och grundskola Sameskolans måltidsverksamheter ska verka för en hållbar utveckling, lägga stor vikt vid samiska mattraditioner samt präglas av

Läs mer

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun

MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun 2012-04-11 Beslutad av kommunfullmäktige 6/2012 MÅLTIDSPOLICY för Bräcke kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-11, 6 2 Måltidspolicy för förskola, skola och äldreomsorg i Bräcke kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Vi vill erbjuda våra matgäster goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas och serveras av kunnig och serviceinriktad personal. Maten skall vara lagad

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

Kostpolicy. Riktlinjer

Kostpolicy. Riktlinjer Kostpolicy och Riktlinjer för måltidsverksamhet inom Hjo kommun Inledning Folkhälsopolitiken syftar till att förbättra folkhälsan och minska skillnader i hälsa mellan olika grupper i befolkningen. Det

Läs mer

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv

Hösten 2008 UTBILDNINGAR. Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv Hösten 2008 UTBILDNINGAR Vi utbildar om Mat, miljö och hälsa i ett helhetsperspektiv HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET tel 018-56 04 00 www.hush.se/hskonsult hskonsult@hush.se Kursinformation Anmälan Senast 14 dagar

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-09-24 DNR SN 2014.162 MARIE BLAD SID 1/1 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Måltidspolitiskt program för Växjö kommun

Måltidspolitiskt program för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-06-15 Måltidspolitiskt program för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Måltidsenheten Dokumentnamn Måltidspolitiskt program för Växjö kommun

Läs mer

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se

08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Södertälje U kommun l (6) 2009-03-30 Tjänsteskrivelse Dm DN 09/09 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Gabriel Bozyel 08-550 264 68 Gabriel.bozyel@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förslag till Kostpolicy

Läs mer

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.).

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.). 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Beskrivning av olika mathanteringssystem (produktion, distribution och servering) a) Produktionssystem Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell

Läs mer

Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg

Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Mat och Måltider Oxelösunds kommun Policy avseende kvalitet för måltider vid förskola, skola, vård och omsorg Dokumenttyp Policy Fastställd av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 2 Inledning I Lunds kommun är

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 Inledning I Lunds kommun är engagemanget

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Kostriktlinjer för socialförvaltningen

Kostriktlinjer för socialförvaltningen Kostriktlinjer för socialförvaltningen S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket. Kristinehamns kommun

Läs mer

Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 4 Ökad andel vegetariskt och salladsbord. Skogstorpsskolan Kumla 16 juni 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län 15 000? 15 000 stycken måltider per dag Lagas av er, alla kök

Läs mer

Riktlinjer för kost och nutrition. vid särskilt boende

Riktlinjer för kost och nutrition. vid särskilt boende 2007-08-22 VÅRD OCH OMSORG Riktlinjer för kost och nutrition vid särskilt boende 2(9) Bakgrund Kosten har stor betydelse för välbefinnandet. Ett fullvärdigt kostintag är en grundläggande förutsättning

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Förord Kost- och måltidsverksamhet engagerar. Den är en viktig del i kommunens kärnverksamheter, skola och omsorg, vilket bekräftas av diskussioner och samtal

Läs mer

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Camilla Jern Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Sammanfattning Ett kvalitetsåtagande kan beskrivas som en offentligt deklarerad standardnivå.

Läs mer

Måltidspolitiskt Program

Måltidspolitiskt Program Styrdokument Måltidspolitiskt Program Godkänd av kommunfullmäktige 2015-12-14, 255 Giltighetstid 2 (10) Beslutshistorik Gäller från 2013-05-20 Antagen av kommunfullmäktige 2013-05-20, 92 Ändring av kommunfullmäktige

Läs mer

Bild: www.colourbox.com januari 2015

Bild: www.colourbox.com januari 2015 Bild: www.colourbox.com januari 2015 Rapport om kontroll av specialkosthantering på skolor och förskolor i Malmö 2014 1 2 I Malmös förskolor och skolor finns en del barn med födoämnesallergi. Dessa barn

Läs mer

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Riktlinjer för Kostverksamhet i Härnösands kommun Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Innehållsförteckning Inledning...3 Bakgrund...3 Vision-Kost...3 Krav enl.övergripande lagstiftning...3 Mat i

Läs mer

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt

Kostpolicy. Hå llbårt och hå lsosåmt Kostpolicy Hå llbårt och hå lsosåmt Alla berörda invånare i Ludvika kommun ska erbjudas en god och näringsriktig kost inom alla de verksamheter (förskola, skola, fritids, vård och omsorg) där måltider

Läs mer

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa

Sammanställning av utvärdering nätverksträff 9 mars, mat och hälsa 38 besvarade utvärderingen av 56 deltagare. Vad tyckte du om föreläsningspasset Hur kan vi arbeta kring barn, mat och hälsa? längd. och viktig info som framkom innehåll med/om sådant vi redan vet! Mycket

Läs mer

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd

Läs mer

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall?

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall? Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013 1 workshop pilot + 11 workshop ca 200 deltagare Matkonsult/Projektledare Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning

Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Branschriktlinjer Utomhusmatlagning Foto: Per Nilsson, Profox Dessa branschriktlinjer är framtagna av Progrezzum Ekonomisk Förening i samarbete med Ekoturismföreningen, Slow Food Sapmi, Friluftsfrämjandet,

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Eva Carlsson 2012-06-28 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0387 KS-2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kostpolicy för äldreomsorgen Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER

KOSTPOLICY RIKTLINJER KOSTPOLICY RIKTLINJER INLEDNING Syfte med riktlinjerna Riktlinjerna är ett komplement till Kostpolicyn och syftar till att säkerställa en hög och jämn nivå i hela Kost skolas verksamhet. Vidare är syftet

Läs mer

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Tillsammans lägger vi grunden för sunda matvanor, matlust och upptäckarglädje hos barnen på deras matresa genom livet! En målmedveten lek Från ord till

Läs mer

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Kostpolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Vision Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Alla som äter mat i Eksjö kommuns

Läs mer

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd

Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg. Miljö- och hälsoskydd Projekt 2010 Kontroll av tillagningen av mat till födoämnesöverkänsliga konsumenter inom förskola, skola och äldreomsorg Miljö- och hälsoskydd Rapportsammanställning: Sauli Hautakangas, januari 2011 Postadress

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Matglädje för Stockholms barn och äldre

Matglädje för Stockholms barn och äldre Utlåtande 2016:17 RIV+RVIII (Dnr 106-927/2015) Matglädje för Stockholms barn och äldre Motion (2015:41) av Karin Ernlund och Christina Linderholm (båda C) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv.

Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv. Sammanställning av 13 Workshop, Mindrematsvinn.nu, 2011: Örebro, Halmstad, kristianstad, Enköping, Vackstanäs, Sundsvall, Kalmar, Skövde, Göteborg, Luleå, Norrköping, Nässjö, Malmö (Malmö genomfördes med

Läs mer

Utvecklingsplan för kost och nutrition

Utvecklingsplan för kost och nutrition ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN SID 1 (7) 2011-06-28 BILAGA 2 DNR 2011-451-2.1.1 Utvecklingsplan för kost och nutrition Bakgrund Mat och måltidssituation har stor betydelse för äldres hälsa

Läs mer

Måltidspolitiskt program 2015-2019

Måltidspolitiskt program 2015-2019 1 (1) SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Kommunservice 2015-06-03 Vår beteckning Sara Svensson Ert datum Er beteckning Måltidspolitiskt program 2015-2019 Ärendebeskrivning Kommunfullmäktige beslutade den

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Författare: Ann-Marie Mattsson Johan Lundgren Marie Bengtsson Birgitta Asterland Godkänt av (förvaltningschefer): Lars Andersson,

Läs mer

Egentillsyn. med haccp

Egentillsyn. med haccp Egentillsyn med haccp Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet. Den så kallade egentillsynen. Det som ingår i egentillsynen ska finnas beskrivet i ett egenkontrollprogram.

Läs mer

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22 Riktlinje 2015-01-22 Mat och måltider Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsspecifika riktlinje för mat och måltider, bilaga till Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer: VON 2015/0061-3

Läs mer

Projekt 2012 - Kostpolicy

Projekt 2012 - Kostpolicy KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 14 (19) Kommunfullmäktige 2015-04-23 Kf Ks 57 Au 55 Ks/2013-0436 Projekt 2012 - Kostpolicy s förslag till Kommunfullmäktiges beslut att anta Kostpolicy för Strömstads kommun Ärendebeskrivning

Läs mer

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa Våren 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg

Läs mer

Släng inte maten. Tips och information. Sammanställt av EMIL, miljöstrategiska enheten, Lunds kommun

Släng inte maten. Tips och information. Sammanställt av EMIL, miljöstrategiska enheten, Lunds kommun Släng inte maten Tips och information 1 Släng inte maten Innehåll: Fakta om matsvinn 2 Praktiska tips - Informera 3 - Mät 3 - Förvaring 4 - Beredning 4 - Inköp 5 - Kommunikation 5 - Servering 6 - Dryck

Läs mer

Riktlinjer för mat- måltider- och nutrition inom äldreomsorgen i Uppsala kommun

Riktlinjer för mat- måltider- och nutrition inom äldreomsorgen i Uppsala kommun ÄLDREFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för mat- måltider- och nutrition inom äldreomsorgen i Uppsala kommun An tagna av äldrenämnden 2010-11-25, reviderad 2016-04-27 Postadress: Uppsala kommun, äldreförvaltningen,

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA ÄTA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT.

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA ÄTA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT. VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA ÄTA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT. Informationscentrum för Ekologiska Produkter Informationsmaterial Kursverksamhet Studiebesök Rådgivning Marknadsutveckling Hållbar utveckling

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun

Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun Antagen av KS 2012-05-22 Datum Dnr Sid 2011-09-15 2011TN034 1 (7) Tekniska förvaltningen Tekniska kontoret Måltidsenheten Annelie Wallén Mål- och riktlinjer för kostverksamheten i Östhammars kommun 2012-2016

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

2011-12-01 1. Jordbruksverket Att: Dina Sacic 551 82 Jönköping. Hushållningssällskapens Förbund Stortorget 111 29 Stockholm

2011-12-01 1. Jordbruksverket Att: Dina Sacic 551 82 Jönköping. Hushållningssällskapens Förbund Stortorget 111 29 Stockholm 2011-12-01 1 Jordbruksverket Att: Dina Sacic 551 82 Jönköping Hushållningssällskapens Förbund Stortorget 111 29 Stockholm Kontaktperson: Margareta Frost-Johansson Utvecklingsledare/MAT Hushållningssällskapens

Läs mer

Resultat från matsvinnsmätning del 3, v.36-37 2011

Resultat från matsvinnsmätning del 3, v.36-37 2011 Verksamhet Teknik, Kostenheten Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kost Jenny.bengtsson@ostragoinge.se Tel: 044-775 61 80 Mob: 0709-53 61 80 2011-10-26 Arbete med klimatsmarta åtgärder inom kostenheten

Läs mer

KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER

KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER KALMAR KOSTPOLICY MED ÅTGÄRDER OCH REKOMMENDATIONER för förskolor, familjedaghem, fritidshem och skolor inom barn- och ungdomsförvaltningen samt Södermöre kommundelsförvaltning i Kalmar kommun Fastställd

Läs mer

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg

SKOLFS. På Skolverkets vägnar. ANNA EKSTRÖM Christina Månberg 1 (15) Dnr 2013:454 Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet hälsovård i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den -- april 2014. Skolverket föreskriver följande

Läs mer

boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy 2015-2018

boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och kostpolicy 2015-2018 Sida: 1 (9) Handlingsplan för LSSverksamhet, socialpsykiatri och boendestöd utifrån Kommunfullmäktiges vision och 2015-2018 Sida: 2 (9) Inledning Kommunfullmäktige fastställde den 14 mars 2013 en för Barn-

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Eva Carlsson 2012-06-28 Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0387 KS-2 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kostpolicy för äldreomsorgen Förslag till beslut Kommunledningskontoret föreslår att kommunstyrelsens

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare

LIA handledarutbildning 22/10. Att vara handledare LIA handledarutbildning 22/10 Att vara handledare What s in it for me? Fundera över hur du kan se den studerande som resurs på din arbetsplats Studerande som resurs Reflektion Inspiration extra hand kan

Läs mer

SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet

SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet SkolmatSveriges kartläggning av skolmåltidens kvalitet Läsåret 2014/15 RAPPORT 2015:9 Citera gärna Centrum för epidemiologi och samhällsmedicins rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass Råd till föräldrar som del av ett läromedel som handlar om kroppen och hållbar livsstil. Det ska bidra till att barnen blir friska,

Läs mer

Aalborgs Universitet 28 maj 2013

Aalborgs Universitet 28 maj 2013 Aalborgs Universitet 28 maj 2013 Temadag om frontløbere for økologisk mad! Försörjningschef Mia Kling www.mia.kling@orebroll.se Sjukvårdsanläggningar inom Örebro läns landsting Universitetssjukhuset Örebro

Läs mer

Mat och måltider för äldre

Mat och måltider för äldre ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERING Mat och måltider för äldre Enkätundersökning våren 2010 Stockholms stads vård- och omsorgsboenden Oktober 2010 Sammanfattning För att kartlägga

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer