Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv."

Transkript

1 Sammanställning av 13 Workshop, Mindrematsvinn.nu, 2011: Örebro, Halmstad, kristianstad, Enköping, Vackstanäs, Sundsvall, Kalmar, Skövde, Göteborg, Luleå, Norrköping, Nässjö, Malmö (Malmö genomfördes med ungefär samma upplägg som matsvinn.nu, men med finansiering av SYSAV i Malmö) Konsten att laga lagom mycket mat: Bra kostdatasystem för att laga rätt antal port Portionsstorlek efter kundgrupp, att definiera vad en portion är Produktionsplanering Bra matlagningsmetoder som underlättar att laga mat i omgångar. Man lagar färdig det mesta av huvudrätten till mottagningsköken men skicka en del kallt för ev uppvärmning vid behov, t ex färdiga kalla biffar. Mer matlagning från grunden gör det ofta lättare att justera mängden mat Att styckvikter på t ex biffar, fiskportioner, korvar och köttbullar inte är för hög. Lättare att anpassa portionsstorleken individuellt. Alternativt lägg delade korvar och biffar på blecken redan från början, speciellt bra för de som äter små portioner. Svårighet: Matgästerna håller inte mattiderna och frånvaro meddelas inte tillräckligt effektiv. Våga släppa trygghetssvinnet i alla led - med bra nödmat om maten tar slut. Om ordinarie maträtt tar slut ersätt det med snabblagad rätt som brukar uppskattas väl av matgästerna, t ex panpizza, pannkakor eller kycklingklubbor. Viktigt med beställningsdialog Enkla rutiner för frånvaroanmälan i skolan till både expedition och kök eller från avdelning till kök. Det bör kunna räcka med ett samtal eller ett e-postbrev som automatiskt går både till skola och till kök. Att även pedagoger och omsorgspersonal avbeställer mat i tid. Speciellt viktigt med specialkost. På våra workshops har det bl a diskuterats hur det skulle fungera att alltid ha specialkosten kall för att sedan värmas eller att man inte har stående beställningar. Ta bort stående beställningar så det inte går slentrian i hur mycket man vbeställer. En daglig kommunikation om skickad/tillagad mängd mat och hur mycket som blev över/fattades är viktigt. Avgift för de som inte avbeställer mat. Är det någon som provat det? Utbildning och engagemang i köket Utbilda personal så de blir motiverade o engagerade.

2 Viktigt med god grundutbildning: råvarukunskap, goda matlagningskunskaper och matlagningsmetoder där man använder sig av kökens utrustning på bästa sätt. Resultatet skall vara god och smaklig mat som ser fräsch och tilltalande ut. Ibland finns en viss avsaknad av yrkesstolthet. Höj statusen genom bra utbildning och möjlighet att avancera. Att kökspersonalen har kunskap om hur man minskar risken för överproduktion och hur man arbetar för att ta hand om och servera rester på ett smakligt och säkert sätt. Bryta ner i delmål och visa att goda resultat ger effekt Morot /belöning för de som sparar. Fira framgång i köket!!! Tävling för matgästerna att minska svinn eller att tävla mellan skolor kan vara ett sätt, men det är osäkert vad som händer i förlängningen. Det viktigast är troligen att skolans kök tävlar med sig själv genom att sätta upp mål och delmål som följs upp. Vårda eldsjälar för att starta, dra igång och fortsätta arbetet Arbeta med vikarierutiner i köket så man får jämn kvalité och att man vet hur mycket man skall fördela till t ex olika avdelningar. Att alltid ställa sig fem Varför frågor (Varför räckte inte potatisen? Varför behövde vi koka mer.potatis? Varför kokade den sönder? Varför har vi bytt sort? Varför bytte vi leverantör? Varför ) Minska råvarusvinn och ta vara på rester Effektiva avsvalningsmöjligheter i rätt mängd i de allra flesta kök (fler tillagningskök eller kombinationskök). Bra upphandling med bra kvalitéer på råvaror och chans till täta leveranser. För att minska förvaringssvinn kan man öka antalet leveranser, matsedelplanering så det känsligaste används nära inpå leveransen. Använd hellre råvaror som kan förädlas själv, t ex oskalad potatis, morötter osv (helt eller delvis) de har längre hållbarhet. Hel oskalad morot har längre hållbar än skalad, skalad har längre hållbarhet än rivna Potatis med skal ger godare potatis med mindre svinn. Minutpotatisen är snabb men kvalitén varierar stort.

3 Servera alternativrätt att det finns möjlighet till visst val (ofta kan resträtt vara ett alternativ) gör vanligen maten mer attraktiv Kan kall mat någon dag i veckan minska matsvinn? Salladsbuffé enbart ev med kallskuret till? Servera buffe då och då, vilket innebär att man serverar diverse rester och slattar och matgästen kan välja det som de tycker bäst om. Kan vara viktigt att kalla det t ex buffé istället för vad köket har att erbjuda eller restdag. Sälja matlådor av reser eller sälja mat till halva priset i slutet av serveringstiden till t ex personal. På t ex Tre Stiftelser säljs ev överbliven mat för halva priset till personal efter serveringstidens slut. Det är främst nattpersonal eller annan personal som köper mat och inte de som annars skulle ha köpt o ätit lunch. Resthantering; försök undvika frysförvaring utan använd matresterna som alternativrätt omgående. Mindre berednings och serveringssvinn Om man kan ta mat vid olika stationer så stäng så det bara bli en lina kvar mot slutet. Tillaga och servera mat i olika stora kantiner. Små kantiner mot slutet av serveringen. Visualisera i köket samt rutiner Viktigt att mäta/väga svinn för att få arbetet konkret och synligt. Genom att arbeta med avfall i ett större perspektiv är det bra att skilja på matavfall, brännbart och materialåtervinning. Med en utgångspunkt på hur mycket man slänger idag kan man sedan jämföra om man gör framsteg. Statestiken används för köket själva men också för att kommunicera till matråd, politiker och tjänstemän. Viktigt att man verkligen mäter svinnet för att veta hur förändringen går. Visa vad man kan få för matsvinnet istället, t ex bättre råvaror, frigjort arbetstid som kan användas till annat. Köken för in i excel-ark varje dag hur stort svinnet är. Mäta gärna svinn i olika nivåer. Ta fram nyckeltal. Följ upp svinnmätningar på veckomöten. Ta upp frågan om svinn på utvecklingssamtal. Rutiner för storlek på kantiner o bleck, gärna med bilder som påtagligt visar vilken kantin/vilket bleck som skall användas till vad och när. För stora bleck o kantiner göra ofta att det skickas eller ställs ut för mycket mat i serveringen. För stora bleck kan också orsaka fastbränning. Visualisera för matgäster och beslutsfattare

4 För beslutsfattare är det bra att visualisera i form av kostnader och besparingar, men gärna också i form av miljöpåverkan, avfallshantering och matgästernas hälsa (för elever även prestation). Rapportera till fastighetsförvaltning vad som händer om utrustning går sönder eller fungerar dåligt, t ex kylar, frysar, dåliga ugnar, transportvagnar. Visa med statistik (diagram, bollar) eller liknande för matgästerna mängden matsvinn olika dagar/veckor. Omsätta mängden matsvinn i pengar, t ex datorer, lärartimmar, frukt så det blir lätt att förstå. Men om den ekonomiska vinsten främst skall användas för bättre matkvalité eller till frukt efter maten skall man främst visualisera i räkneexempel med mat eller matsalsmiljö som exempel. Man vill att det ekonomiska utrymmet som ev innebär ekonomiskt skall stanna i köket. Annars kan man kommunicera fel och skapa felaktiga förväntningar. Genom att ställa kärlet för matavfall på en våg blir det tydligt hur mycket man kastar. Ett mindre, ev genomskinligt avfallskärl (eller inget alls) kan minska svinnet. Det blir också tydligt för barnen om de själva får vara med i köket som matvärd och kanske också vara med och mäta/väga matavfall/svinn. Berätta för media vad ni arbetar med och varför. Bra att få uppmärksamhet. Skriv om det på hemsida, facebook osv. Svårighet: Barnen vågar inte ta tillräckligt med mat för rädslan att behöva slänga. Skall vi uppmuntra överviktiga barn att äta upp? Matgästernas kräsenhet Mindre tallrikssvinn och måltidsmiljöns påverkan Svårast med tallrikssvinn det är en stor grupp som ständigt måste engageras och utbildas. Man blir aldrig klar. Det skall vara rätt och lätt att ta om mat. Serveringsordningen med grönsaker först kan ev minska svinn av animalier. I t ex Kiruna minskade svinnet när man inte längre hade brickor. Mindre mattallrikar kan ge mindre svinn liksom att ta bort ev salladstallrik. Viktigt med lagom stora uppläggningsbestick. Ev kan regeln att bara ta ett glas (men gärna fylla på) minska svinnet av dryckesmjölk.

5 Nya maträtter skapar ofta mer svinn. Ev kan man låta elever vara med och avsmaka råvaror och maträtter innan det serveras till fler eller att det nya serveras som valbar rätt. Vissa råvaror är enklare att introducera på salladsbordet än i varmmat. Smakskedar/smakbitar kan underlätta för elever att våga smaka. I vissa kök borde man kunna ta betalt för mat per vikt eller portionsstorlek (öppna restauranger) jämför med t ex Mc Donald (köp hamburgare av olika storlek eller 6 eller 9 nuggets). Jmfr även med IKEA som har infört fritt omtag vilket har gjort att matgästerna tar mindre portioner från början. Man utgår från en standardportion vill t ex en avdelning ha mer mat kan de köpa fler portioner. Att höja statusen på den offentliga maten anhörig får komma och äta t ex en gång om året. Att lyfta matens värde som helhet både för hälsa, prestation, miljö, socialt osv. Lugn matmiljö (måltiden måste få ta tid), kanske mindre matsalar, varma tallrikar Pedagogiska, ev gratis, måltider med avsatt mattid utan lunch direkt efter i lägre årskurserna samt inom omsorgen i vissa fall. Dvs schemalägg lunch och rast i skilda block. Måltidskunskap bör ingå i lärarutbildning och i foprtbildning. Ta fram en grund för vad som är en pedagogisk måltid. Vad innebär begreppet? Skall man få ett körkort. Sittningar i matsal med stängda dörrar. Välkommen till sittning kl 11.30, kl För att få lugn o ro och mindre spring. Frukost i skolan kan ge mer arbetsro, lugn och minskande svinn vid lunch (inte vrålhungriga?? mindre mellanmålsätande? som resulterar i lagom hungriga matgäster). Viktigt att fik och kiosk i skolan inte är öppna eller säljer livsmedel som konkurrerar ut skollunchen. Skriv lockande matsedlar, så matgästerna verkligen kommer till matsalen/restauranger. Material och goda exempel Se rapport från Gbg : Släng mindre mat en kampanj om att minska matsvinnet på grundskolorna. Man arbetar med att öka medvetenheten om miljöpåverkan från jord till bord men också om vad maten kostar. Gbg och SIK håller på att räkna ut hur stor klimatpåverkan matsvinnet beräknas ha. Klokboken, Göteborgs miljöförvaltning borg.se/goteborg_se/invanare/miljo_halsa/leva_halsosamt/mat//n111_mat_som_kommunen_ser verar/art_n800_mh_miljomaltider

6 Litteraturtips: 100 sätt att rädda maten Magisteruppsats: Oexploaterade potentialer till reducerat matsvinn pdf Trulsegårdsskolan igbg exempel på bra ledarskap, bra schema, ped luncher där läraren tar ansvar för hela klassen, ingen får gå ifrån innan alla ätit. broschyr som miljökontor och skola gemensamt tagit fram. Vilken information vill ni ta del av och var Via: Internat/hemsida fritt att ladda hem och ej skrivskyddat gärna diskussionsforum, Nätverk och nätverksträffar. Återkoppling från projektet i form av återträff och total sammanställning Miljöseminarium med praktiska exempel hämtade ur vardagen Mail Få ut i media för ökad uppmärksamhet Samarbetsforum på mindrematsvinn.nu och resp kommuns hemsida. Vad: Redskap (hjälpmedel/metoder/resurspersoner/statistik) Förslag på projektplan/lathund såhär går man tillväga. Viktigt att lyfta fram positiva exempel, förebilder Vad är det som gör att man för nöjda matgäster o lite svinn? Statistik uppföljnings från olika projekt och sammanställningar av dessa (i stor och liten skala) Vad är rimliga mängder för matsvinn?? Resthantering och förslag på vad man gör med det på hemsida. Elmätare i varje kök så man kan följa upp åtgång.

7 Vågar för att mäta matsvinnet. Planscher, ev som man kan få som mall och skriva i och skriva ut själva. Bordsryttare Verktygslåda med förslag till Handlingsplan Mallar Metoder. Med gemensamma mallar kan man jämföra och sporra varandra. Mallarna bör utgå från olika serveringssystem så jämförelserna kan göras lättare. Bra om det finns möjlighet att delredovisa vilka komponenter som kastas. Det får inte bli för svårt, kladdigt och tidskrävande att mäta svinn utan vara en naturlig del av det dagliga arbetet. Hur går man tillväga för att börja mäta matsvinn? Gemensam kunskapsbank Studiebesök på t ex avfallsanläggning Ge exempel på vad förändringar som görs i köket kan innebära o ge för resultat. Språkrör/Eldsjälar som utbildas för att informera/engagera egna grupper: ex elever upplyser elever, kostombud inom äldreomsorgen, miljöombud på arbetsplatser Använda moderna applikationer i sk Smartphones för att få snab feed back från matgäster och avdelningar Utbildningsmaterial /utveckla kökens rutiner Börja gärna med svinnet i det egna köket. Det måste få ta tid. Enkelt utbildningsmaterial som passar alla målgrupper (kökspersonal, elever, pedagoger i förskolas, skola och på gymnasienivå, omsorgspersonal, föräldrar, politiker, att använda på matråd). Gärna mycket bilder o illustrationer så även de med t ex språksvårigheter förstår. Gärna webbaserat. Utbildningsmaterial för kökspersonal. Gärna utbildning flera köks tillsammasn så man kan utbyt erfarenheter. Inspirationsföreläsningar. Ev att små kommuner går samman.

8 Workshops ute i kommunernas olika verksamheter. Kökspersonalen grundutbildning om varför, enkel köksekonomi vad kostar svinnet, metodmatlagning/matlagningsteknik, råvarukunskap, köksplanering, laga mat i omgångar, kundservice/marknadsföring att våga kommunicera med matgästen, hållbarhetsmärkning, maten i hela livsmedelkedjan. Gärna med praktiska inslag. Hur används utrustningen på bästa sätt? Att ha en resursperson i köket som går igenom rutiner, utrustning mm i syfte att visa på möjligheter att minska svinnet, någon som ser på köket med nya ögon Utbildnings för vårdpersonal där någon på vårdavd har extra ansvar (kostombuden/miljöombuden) Utbildning/Självtest på internet för kökens personal om kunskaper om matsvinn och hur det kan undvikas. Helhetsbild miljö, Förståelse för kretsloppet och sk Hållbar kompetens samt hälsa, säkerhet, ekonomi. Kunskap o motivation som ständigt behöver fyllas på. Miljöombud i köken. Mer kunskap om hela produktionskedjan från jord till bord. Gärna en eldsjäl/kollega i köket som är drivande kan genomföra utbildningar/ information till t ex matgäster och ev kollegor m fl. Viktigt att utbildaren är realistisk utifrån verksamheten och stärker personalens yrkesroll. Studiedagar, studiebesök på t ex avfallsanläggning samt på kök som arbetar på ett bra sätt. Kan arrangeras för kökspersonal men också andra personalgrupper och politiker. Bred förankring Politiska mål om hållbar utveckling nationellt men också i varje kommun så alla arbetar åt samma håll. Att få med detta i miljö- och kostpolicys eller liknande dokument som sedan kan leda till handlingsplaner i de olika verksamheterna som uppdrag till tjänstemän i olika förvaltningar. Workshops i fler kommuner Om man nationellt och kommunalt arbetar med frågan om avfall och matsvinn så det kommuniceras i media får vi alla medvind i arbetet. Alla insåg att om man skall komma åt tallrikssvinn och effektiva rapporter om antalet ätande måste man få med flera yrkesgrupper. Kommunikation, tätt samarbete och delaktighet i hela kedjan är A och O.

9 Ha en hållbarhetsgrupp/miljögrupp alternativ att lyfta frågan i befintligt matråd/kostråd. Bra om matgäster informerar matgäster (t ex elever informerar elever) Integrera maten i olika ämnen i skolan. Om produktion, ekonomi, miljö och hälsa. Informera på föräldramöte för att även hemma ha dialog Skola, förskola - Otroligt viktigt att få med skolledningen. Att få en bra dialog med andra förvaltningar och att ha ett gemensamt tänk. Att få med ledning, pedagogerna och övrig personal genom deras intresse och engagemang för frågan samt att de föregår med gott exempel. Lednings ekonomitänk, maten, eleven i centrum, uppnå miljömål Långsiktighet att inte enbart minska svinn under kampanjer, att brett i samhållet eller på arbetsplatsen arbeta med värderingar, attityder Matavfall Att kunna skänka överproducerad mat till beheövande. Vilka hinder finns för hushållsgrisen?

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu

Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober. Matkonsult Elisabet Svensson. Mindrematsvinn.nu Sammanställning workshop Kalmar 12 oktober Mindrematsvinn.nu Fråga 1. Hur arbetar din kommun/stadsdel för att minska matsvinn (förvaring, beredning, servering, tallrik, beställning- och leveransrutiner)?

Läs mer

Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén

Grön Inspiration. 1. Inspiration för salladsbuffén Grön Inspiration Dagens matgäster efterfrågar i allt högre grad mer grönt och mer gröna alternativ. Antingen utökar man mängden grönt på tallriken eller väljer att äta helt vegetariskt! Mera grönt smakar

Läs mer

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall?

2013-06-11. Matkonsult/Projektledare. Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013. Vad är matsvinn? Vad är matavfall? Mindrematsvinn.nu 2011-mars 2013 1 workshop pilot + 11 workshop ca 200 deltagare Matkonsult/Projektledare Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se

Läs mer

Resultat från matsvinnsmätning del 3, v.36-37 2011

Resultat från matsvinnsmätning del 3, v.36-37 2011 Verksamhet Teknik, Kostenheten Jenny Bengtsson, kvalitetssamordnare kost Jenny.bengtsson@ostragoinge.se Tel: 044-775 61 80 Mob: 0709-53 61 80 2011-10-26 Arbete med klimatsmarta åtgärder inom kostenheten

Läs mer

Släng inte maten. Tips och information. Sammanställt av EMIL, miljöstrategiska enheten, Lunds kommun

Släng inte maten. Tips och information. Sammanställt av EMIL, miljöstrategiska enheten, Lunds kommun Släng inte maten Tips och information 1 Släng inte maten Innehåll: Fakta om matsvinn 2 Praktiska tips - Informera 3 - Mät 3 - Förvaring 4 - Beredning 4 - Inköp 5 - Kommunikation 5 - Servering 6 - Dryck

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER

KOSTPOLICY RIKTLINJER KOSTPOLICY RIKTLINJER INLEDNING Syfte med riktlinjerna Riktlinjerna är ett komplement till Kostpolicyn och syftar till att säkerställa en hög och jämn nivå i hela Kost skolas verksamhet. Vidare är syftet

Läs mer

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan

Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan Riktlinjer för maten och måltiderna inom gymnasieskolan i Nybro kommun Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden i Nybro kommun 2010-03-03, 19. Reviderad av Lärande och kulturnämnden i Nybro kommun 2016-XX-XX

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Kostenheten Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 12 juni 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Syfte med måltidspolicyn 3 Måltidskvalitet

Läs mer

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever

Projektförslag. Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Preliminärt projektnamn: Pedagogik + Måltider = Bästa maten för barn och elever Författare: Ann-Marie Mattsson Johan Lundgren Marie Bengtsson Birgitta Asterland Godkänt av (förvaltningschefer): Lars Andersson,

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun

Måltidspolicy 1. Måltidspolicy. Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun Måltidspolicy 1 Måltidspolicy Barn och utbildningsförvaltningen Uddevalla kommun 5 maj 2014 Måltidspolicy 2 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Måltidskvalitet och matglädje 4 Måltiden som pedagogiskt

Läs mer

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2015-2016 2015-09-17

Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2015-2016 2015-09-17 Förskolans mat Verksamhetsplan för köket 2015-2016 2015-09-17 Innehåll Förskolans visioner och arbete runt måltiderna... 3 Bra principer för maten... 4 Ekologiska råvaror... 4 Sockerpolicy... 4 Saltpolicy...

Läs mer

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län

Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015. Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Tematräff 2 Om minskat matsvinn Tullängsgymnasiet, Örebro 30 mars 2015 Susanne Rosendahl Utvecklingsledare Region Örebro län Återblick kickoffen Syfte med dagen Lära känna kollegor Fördjupa kontakter Inspiration

Läs mer

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00

Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Workshop: Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap, kl 13.30-15.00 Uppgiften är att utvärdera metoden Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap med hjälp av en s.k. SWOT-analys. Forma grupper om fyra

Läs mer

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3

Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Riktlinjer för måltider i förskola, skola och fritidsverksamhet 2016-01-19 3 Syfte Att ange den nivå för måltidskvalitet som ska gälla för all verksamhet inom bildningsförvaltningen i Hammarö kommun. Att

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM

Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM Diarinr: 2012:284 Kostenheten Kostchef Gunilla Larsson 2012-07-11 Förslag till KOSTPOLITISKT PROGRAM - Mat i förskola, skola och äldreomsorg C:\Users\crne\AppData\Local\Temp\evoat.tmp\kostpolitiskt program

Läs mer

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.).

Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell. nylagad mat (smak, doft osv.). 1 (10) Landstingsstyrelsens förvaltning Beskrivning av olika mathanteringssystem (produktion, distribution och servering) a) Produktionssystem Produktionssystem Beskrivning Fördelar Nackdelar Traditionell

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun

Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Kost- och måltidspolicy för Linköpings kommun Förord Kost- och måltidsverksamhet engagerar. Den är en viktig del i kommunens kärnverksamheter, skola och omsorg, vilket bekräftas av diskussioner och samtal

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06

SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 2016-01-06 SLOTTSVILLANS VERKSAMHETSPLAN 2015/2016 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång jag gör något som barnet kan göra själv tar jag bort möjligheten för barnet att lära sig lära

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 2 Inledning I Lunds kommun är

Läs mer

Kostpolicy för Lunds kommun

Kostpolicy för Lunds kommun Kostpolicy för Lunds kommun Kommungemensamt styrdokument för kost, livsmedel och måltider i Lunds kommun. Beslutad av kommun fullmäktige, gäller från och med 2014-08-28 1 Inledning I Lunds kommun är engagemanget

Läs mer

Kostverksamheten 2014-2016

Kostverksamheten 2014-2016 BSN/83/2013 Riktlinjer för Kostverksamheten 2014-2016 Barn- och skolnämnden 2013-12-12, 96 Riktlinjer för kostverksamheten Barn- och skolnämndens övergripande riktlinjer för kostverksamheten i pedagogisk

Läs mer

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104

Kostpolicy. Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-13, 104 Kostpolicy för Bjuvs kommun Inledning Maten är ett av livets stora glädjeämnen. Den ska engagera alla sinnen och vara en höjdpunkt på dagen värd

Läs mer

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen

Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy för Sameskolstyrelsen Kostpolicy inom förskola och grundskola Sameskolans måltidsverksamheter ska verka för en hållbar utveckling, lägga stor vikt vid samiska mattraditioner samt präglas av

Läs mer

Lämnade synpunkter och frågor från publiken

Lämnade synpunkter och frågor från publiken Hemsegården 2009-04-29 Plats: Hemsegården, 2009-04-29. Publik: Ett 30-tal personer kom till mötet, varav nio män. Medelålder. Panel: Eva Nypelius, Bo Magnusson, Freddy Sirland, Lisa Stark. Därutöver en

Läs mer

Bilagor till kostpolicy Riktlinjer för förskolor, skolor, fritidshem & gymnasium

Bilagor till kostpolicy Riktlinjer för förskolor, skolor, fritidshem & gymnasium Bilagor till kostpolicy Riktlinjer för förskolor, skolor, fritidshem & gymnasium Kostpolicy 2 Bilagor till kostpolicy 2 Riktlinjer för förskolor, skolor, fritidshem & gymnasium 2 1. Livsmedelsval/Miljö

Läs mer

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013

Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Handlingsplan för förbättringsområden Våga Visa rapport Danderyds Montessoriförskola Svalan höstterminen 2013 Gemensamma strategier för förhållningssätt vid konflikthantering och dialog med barnen. Tydliggöra

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Bun 103/2009 KOSTPOLICY FÖR FÖRSKOLOR, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM OCH SKOLOR I SÖLVESBORGS KOMMUN Sölvesborg som hälsokommun arbetar för att alla ska ha god hälsa och kunna vistas i en stimulerande miljö.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola

Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Kvalitetsdokument 2014/2015, Idala förskola Idala förskola består detta året av 2 grupper, 1 småbarnsgrupp 1-3 år och 1 för 4-5 åringar. S2H Förskolor har profilering Matematik, Idrott och Natur. Vi arbetar

Läs mer

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen.

Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Vad är bra mat, egentligen? När forskningsrönen utvecklas till konkreta verktyg för hela familjen. Inspirationsdag om barn och fetma 17 september 2014 Anna Ek, dietist, doktorand Mahnoush Etminan Malek,

Läs mer

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132

Kostpolicy. Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Kostpolicy Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Vision Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Alla som äter mat i Eksjö kommuns

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Policy för hållbar utveckling och mat

Policy för hållbar utveckling och mat Policy för hållbar utveckling och mat Bakgrund och syfte Bakgrund - Matens betydelse - mer än ett mål mat i Malmö I Malmö stad är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla,

Läs mer

Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021?

Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021? Vilka faktorer tror du är avgörande för att Sundsvalls kommunala skolor ska bli ännu bättre fram till år 2021? De skolor vi ska ha ska det satsas på. Satsa på lärarna. Medel för fortbildning, ex vikarier

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer

Resultat av enkäterna till förskola, skola och särskilt boende

Resultat av enkäterna till förskola, skola och särskilt boende Bilaga 2 till Gränslös rapport: Kommunal mat något man gärna sätter tänderna i?! Resultat av enkäterna till förskola, skola och särskilt boende Enkätsvar och svarsfrekvens Förskola Antal som Antal som

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För restauranger och storkök Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och ny näring Varje år slängs tusentals ton bröd, potatisskal,

Läs mer

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag.

Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion. Yrkanden Håkan Bertilsson (STRP) och Patric Johansson (M) yrkar bifall till liggande förslag. STRÄNGNÄS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden SAM MANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-01-26 7/ 15 BUN 8 Dnr BUN/ 2015:369-032 Kostnadsfria måltider för alla lärare, motion Beslut Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Furets förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Yttrande angående kostpolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2014-09-24 DNR SN 2014.162 MARIE BLAD SID 1/1 HÄLSO OCH SJUKVÅRDSSTRATEG/MEDICINSK ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA MARIE.BLAD@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun

Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun Övergripande kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 2016-01-18 Remissversion F I N S P Å N G S K O M M U N Kost- och måltidspolicy Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3

Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3 Arbetsmaterial 1/8 Måltidsverksamheten vid Karlbergsskolan Åk 1-3... 2 Uppdrag... 2 Nulägesbeskrivning... 2 Karlbergsskolans kök... 2 Personal/köksarbete... 3 Transport av mat... 3 Servering... 4 Arbetstid

Läs mer

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012

Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 2012 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht- 2012 Strängnäs kommun 2012-08-06 Arbetsinriktning för Stallarholmsskolan Ht-2012 Skollag (2010:800)/ Nämndmål och Lokal arbetsplan Skollagen 1 kap 5 Utformning

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Rådslag om Vår Framtid

Rådslag om Vår Framtid Rådslag om Vår Framtid 27 maj 2013 Innehåll Rådslagets utformning...2 Anteckningar...3 Inkluderande förhållningssätt och kultur... 3 Öppna mötesplatser... 4 Sveriges Bästa Skola... 5 Bra Infrastruktur

Läs mer

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011

ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 ÄRLINGHEDENS FÖRSKOLA Idrottsvägen 19 b 195 32 Märsta 591 264 19, 6423, 6424 och 64 33 ARBETSPLAN Ärlinghedens förskola 2011 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN 2 (10) Vision På Tingvalla

Läs mer

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa

KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa. Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa KURSKATALOG VÅREN 2013 Mat & Hälsa Vi utbildar och inspirerar om mat, miljö och hälsa Våren 2013 Utbildningarna vänder sig till alla som arbetar i offentlig måltidsverksamhet i förskola, skola och omsorg

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Sedan början av 90-talet har allt fler kommuner börjat ta betalt av sina gymnasieelever för skol

Sedan början av 90-talet har allt fler kommuner börjat ta betalt av sina gymnasieelever för skol Sida 1 av 7 < Tillbaka Gymnasieelevernas matvanor. Om gymnasieelevers matvanor och attityder till måltider och måltidssituationer i skolan och hemma samt konsekvenser av skolmåltidsavgifter. Pedagogiska

Läs mer

Svinnprojektet Stockholm

Svinnprojektet Stockholm Svinnprojektet Stockholm Ett pilotprojekt med åtta av Stockholms stads skolor, Under perioden vecka 40, 2013 till och med vecka 11, 2014. Av: Mimi Dekker och Eva Fröman April 2014 Innehåll Bakgrund...

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge

Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Måltidspedagogik på Herrestorps förskola i Vellinge Tillsammans lägger vi grunden för sunda matvanor, matlust och upptäckarglädje hos barnen på deras matresa genom livet! En målmedveten lek Från ord till

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Fokus på Miljö och Måltider. Doris Johansson Susann Ask

Fokus på Miljö och Måltider. Doris Johansson Susann Ask Fokus på Miljö och Måltider Doris Johansson Susann Ask Vi vet vart vi ska Våra mål går i linje med nationella och regionala mål, riktlinjer och strategier. Värden som kännetecknar Landstinget Kronoberg

Läs mer

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Riktlinjer för Kostverksamhet i Härnösands kommun Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Innehållsförteckning Inledning...3 Bakgrund...3 Vision-Kost...3 Krav enl.övergripande lagstiftning...3 Mat i

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN

KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN KOSTPOLICY FÖR OCKELBO KOMMUN Antagen av KF 2014-03-03 8/4 Alla matgäster, äldre som yngre, ska i en lugn, trygg och trevlig måltidsmiljö erbjudas god, sund och säker mat som är hållbar på sikt för både

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning

Max18skolan årskurs 7-9. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Matglädje. för både elever och seniorer

Matglädje. för både elever och seniorer Matglädje för både elever och seniorer Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, augusti 2010 1 Matglädje i skola och omsorg! Måltiden har en central betydelse i våra liv. Näringsrik mat som smakar bra ger

Läs mer

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken

LÅT DET VÄXA. Guide för skolträdgården. Emma Crawley. Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken LÅT DET VÄXA Guide för skolträdgården Emma Crawley Pedagogiska skolgårdar Naturskolan Asköviken En skolträdgård ger en stimulerande kontext för lärande och fina förutsättningar för sinnliga upplevelser

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola

Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Verksamhetsplanering, läsåret 2015-2016. Trappgränds montessoriförskola Solgläntan Solgläntan är en småbarnsavdelning med 16 barn ht-15 i åldrarna ett - tre år. Personalen består from okt 2014 av en förskollärare/

Läs mer

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun

Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Mat- och måltidsvision för Munkedal kommun Vi vill erbjuda våra matgäster goda, näringsriktiga och lustfyllda måltider som lagas och serveras av kunnig och serviceinriktad personal. Maten skall vara lagad

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola

Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Verksamhetsplan för Peterslunds förskola Läsåret 2015 2016 2 (9) Innehåll Inledning... 3 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Rapport Gemensam skolundersökning åk 8 Göteborgsregionen 2011

Rapport Gemensam skolundersökning åk 8 Göteborgsregionen 2011 Rapport Gemensam skolundersökning åk Göteborgsregionen Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen är bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett

Läs mer

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede

Slutrapport Bättre vård i livets slutskede Team : Sunderby sjukhus Avd 41 PAVA Syfte med deltagandet i Genombrott Att varje enskild palliativ patient är välinformerad och har så optimal näringstillförsel och måltidsmiljö som möjligt med hänsyn

Läs mer

Utvecklingsplan för kost och nutrition

Utvecklingsplan för kost och nutrition ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN SID 1 (7) 2011-06-28 BILAGA 2 DNR 2011-451-2.1.1 Utvecklingsplan för kost och nutrition Bakgrund Mat och måltidssituation har stor betydelse för äldres hälsa

Läs mer

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14

UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 Dokumentation grundsärskola Malmö stad KVALITETSRAPPORT UTVÄRDERING av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 skickas senast 1/9 till grfkvalitet@malmo.se Skola: Stenkulaskolan / Grundsärskolan Rektor:

Läs mer

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13

Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 Branschtillsyn, 2011 Mottagnings- och serveringskök Rapport nr: 13 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 13 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Emma Handy, Gerd Holm, Kristina

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015)

Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Kvalitetsdokument Rosenvägens förskola (läsåret 2014/2015) Vi vill att alla barn ska ha roligt, ta hand om varandra, känna sig stolta och utvecklas hos oss. Både barn och föräldrar ska känna sig trygga

Läs mer

Hållbar utveckling På Ehrensvärdska Gymnasiet

Hållbar utveckling På Ehrensvärdska Gymnasiet Hållbar utveckling På Ehrensvärdska Gymnasiet Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Livsmedel och transporter Bakgrund sid. 4 Utförande sid. 4 Slutdiskussion sid. 5 Energihantering Bakgrund sid. 6 Frågeställning

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31.

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Föräldrarådsmöte 6/3-2014 Mötet öppnas. Vi presenterar oss. Info från ledningen Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Planeringsdagar:

Läs mer

Anteckningar VEGA uppstartskonferens 17 mars 2016

Anteckningar VEGA uppstartskonferens 17 mars 2016 Anteckningar VEGA uppstartskonferens Kommunikation och samarbete är en framgångsfaktor, mellan rektor som driver frågan, kostchef, skola och elever. Detta är ett av målen med VEGA att hitta mötesplatser

Läs mer

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan

Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Camilla Jern Folkhälsonämnden Tjänsteskrivelse kvalitetsåtagande maten i skolan Sammanfattning Ett kvalitetsåtagande kan beskrivas som en offentligt deklarerad standardnivå.

Läs mer

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg

Resultatrapport. Järfälla Kommun Äldreomsorg Resultatrapport Järfälla Kommun Äldreomsorg Aktuell grupp: Total 2015-09-30 Information om undersökningen Järfälla kommun har en målsättning förbättra omsorgen. För att nå den målsättningen behöver man

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Nykroppa Förskola. Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Nykroppa Förskola Vår vision Alla ska ges möjlighet att vara sitt bästa jag 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3

Läs mer

LÄGESRAPPORT per MÅNAD

LÄGESRAPPORT per MÅNAD 2013-01-10 LÄGESRAPPORT per MÅNAD Projektnamn: Kompkulmen Projektnummer: 2011-5070001 Redovisningsperiod: oktober Verksamheter i projektet Deltagande rapporteras på excellblanketten Deltagarredovisning

Läs mer

Utvärdering Bra mat i skolan

Utvärdering Bra mat i skolan Utvärdering Bra mat i skolan av Åsa Brugård Konde och Anna Carlbom Härd LIVSMEDELS VERKET NATIONAL FOOD ADMINISTRATION, Sweden Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund och syfte... 4 Projektets genomförande...

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Gästenkät Skolor. Fazer Food Services. Hösten 2013 Oktober Restaurangen Igelbodaskolan (bas:158 svar) Restaurangen Igelbodaskolan Sid 1

Gästenkät Skolor. Fazer Food Services. Hösten 2013 Oktober Restaurangen Igelbodaskolan (bas:158 svar) Restaurangen Igelbodaskolan Sid 1 Fazer Food Services Gästenkät Oktober (bas:158 svar) Gästenkät Sid 1 hösten Syftet har varit att ta reda på lunchgästernas uppfattning om utbud och service för att kunna utveckla och förbättra Fazer Food

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran

Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Kvalitetsredovisning ht -10 - vt -11 Gullberna Parks förskola avd. Skogs- och Sockermyran Innehållsförteckning Verksamhetsbeskrivning 3 Normer och värden 4 Utveckling och lärande 5 Barns inflytande 6 Förskola

Läs mer

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete

Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Underlag för systematiskt kvalitetsarbete Enhet: Munspelets fritidshem Ansvarig: Eva Persson, rektor LÄSÅRETS VERKSAMHETSPLAN Mål för läsåret 2014-15 Vår vision: Vi ger våra barn och elever trygghet så

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013/2014

Kvalitetsdokument 2013/2014 Kvalitetsdokument 2013/2014 Förskolans pedagogiska idè På Grindstugan har vi påbörjat processen i att arbetar vi Reggio Emilia inspirerat Vi erbjuder en rolig, lustfylld och lärande verksamhet utifrån

Läs mer