Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015"

Transkript

1 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse

2 1 Inledning Strategi för Svenskt Projektforum Bakgrund Framtid... 3 Vision... 3 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens verksamhet styrs av ett antal bärande principer Nuläge Ledning och samordning Aktiviteter och förslag att genomföra under Personal Styrelse Operativ personal Volontärer Verksamhetsplan 2015 för resp område, finns som bilagor Ekonomi Bilagor... 9 Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse

3 1 Inledning Detta dokument utgör verksamhetsplanen för Svenskt Projektforum för år Planen har utarbetats av arbetsutskott och beslutats i styrelsen den 19 februari Till detta dokument finns sedan en verksamhetsplan för varje delområde Certifiering/ IPMA Medlem/Bas Konferenser/program Kommunikation & Marknadsföring De samlade verksamhetsplanerna ligger till grund för Budget Som underlag för verksamhetsplanen har ett visions- och strategiseminarium hållits i juni 2014 med styrelsen och kansliet. Output från seminariet är bl. a en lista med förslag på aktiviteter och initiativ som senare prioriterats och nu ligger till grund för verksamhetsplanen. 2 Strategi för Svenskt Projektforum Bakgrund 2.2 Framtid Svenskt projektforums verksamhet består av 4 verksamhetsområden Certifiering Medlem/Bas Konferenser/program Kommunikation & Marknadsföring Till detta kommer 4 stödfunktioner som ur verksamhetsperspektiv i budgeten är integrerade i de 4 ovanstående områdena. Dessa områden är Ekonomi med fakturering Administration (IT, inköp, kansli) Svenskt Projektforums vision och mission Vision Svenskt Projektforum för ett bättre projektsverige. Vi tror att vi på olika sätt kan bidra med att dra vårt strå till stacken för att fler projekt skall lyckas i Sverige. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 3(9)

4 . Mission Svenskt Projektforum ska verka för att: - utveckla samhället genom effektiva, lönsamma och värdeskapande projekt - lyfta fram projekt som arbetsform och projektledning som kärnkompetens - främja ledarskap, forskning och utbildning i projektsektorn Allmänt Genom att vara medlem i Svenskt Projektforum stödjer och påverkar Du utvecklingen av projekt som arbetsform och därmed också utvecklingen inom många områden. Fakta om Svenskt Projektforum: Ideell förening, grundad Mötesplats för alla som arbetar med och i projekt. Ger ut tidningen Projektvärlden, ordnar konferenser och seminarier, stärker projektverksamhet genom forsknings- och erfarenhetsutbyte m m. Certifierar projektledare enligt IPMA, International Project Management Association. Föreningens verksamhet styrs av ett antal bärande principer. SPF skall leverera medlemsnytta som gör att alla medlemmar känner att de får valuta för pengarna SPF skall vända sig till alla branscher där projekt används som arbetsform eller är en viktig del i verksamheten. SPF skall påverka och medverka i utvecklingen av projekt som arbetsform inom offentlig och privat sektor samt ta del av vad som händer inom forskningen om projekt/projektformer. Alla SPFs tjänster och aktiviteter skall kännetecknas av kvalitet. SPF styrelse, personal och medlemmar skall behandla varandra med respekt och sträva efter ett öppet och positivt samarbetsklimat. SPF skall erbjuda den ledande internationella projektledarcertifieringen i Sverige. SPF skall även se över möjligheten att erbjuda andra IPMA produkter som ger ett mervärde i den svenska projektverksamheten. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 4(9)

5 SPF skall erbjuda minst två stora konferenser per år, kompletterad med andra mindre konferenser och seminarier. SPF skall ha en erkänd och välutvecklad kommunikation med medlemmar och andra. SPF skall genom olika former av undersökningar och dialoger verifiera att SPF verksamhet motsvarar medlemmarnas önskemål. Allmänt om alla större aktiviteter som genomförs så skall de detaljplaneras före start utifrån ett antal parametrar. Man kan säga att Business caset/planeringen lite förenklat svarar på frågorna varför aktiviteten skall genomföras, samt hur, när, kostnader, intäkter och av vem samt vem har ansvaret. 3 Nuläge Föreningens verksamhet har under 2014 präglats av utveckling av nya nätverk, seminarieverksamhet samt ökad synlighet. Styrelse: Vid årsmötet omvaldes ordförande samt två ledamöter nyvaldes. Kansliet: Översyn av arbetsuppgifter och processer har ägt rum i syfte att skapa förutsättningar för ökade medlemsaktiviteter samt öka synlighet. Vi har genomfört ett visions- och stretegiseminarium för att identifiera angelägna aktiviteter som tagits med i denna verksamhetsplan. Vi har under 2014 genomfört en medlemsenkät för att få input från medlemmarna om vad de tycker om verksamheten och önskar få ut ytterligare av sitt medlemskap i SPF. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 5(9)

6 3.1 Ledning och samordning Styrelsens arbetsformer uppdateras och utvecklas löpande med fokus på strategi och vision. Inom styrelsen fastslås rollerna, vice ordförande, sekreterare samt kassör på det konstituerande styrelsemötet i anslutning till årsmötet. Detta enligt gällande stadgar. Utöver detta får ledamöterna olika ansvarsområden inom styrelsen. Det finns ansvariga i styrelsen för varje verksamhetsområde. 1. Medlem/Bas 2. Certifiering 3. Internationella kontakter (t ex, Nordnet, IPMA) 4. Konferenser 5. Kommunikation & Marknadsföring 6. Ekonomi Styrelsen har möte 1 gång per månad med undantag för juli månad. Styrelsemötena är alternerande personliga samt telefonmöten enligt framtaget kalendarium. Det finns krav på att styrelseledamöterna deltar i minst 80% av styrelsemötena om inte särskilda skäl föreligger. Har man inte den tiden så bör man ställa sin plats till förfogande. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 6(9)

7 Minst kvartalsvis följs ekonomi upp mer ingående där värdering sker av utfall mot budget samt inför varje styrelsemöte finns en sammanställning över utfall mot budget samt ev revidering av prognos. 3.2 Aktiviteter och förslag att genomföra under Det har under året och genom visions- och strategiseminariet kommit fram en hel del förslag till aktiviteter som kommer att genomföras under 2015 för att fortsätta utveckla föreningen samt skapa mer medlemsnytta. Dessa aktiviteter finns inarbetade i resp område och presenteras i separata Verksamhetsplaner. 4 Personal 4.1 Styrelse Styrelsen är utsedd av föreningens medlemmar och är dess högsta beslutande organ under styrelseåret. Styrelsens fokus ligger på strategi och visionsarbete för föreningen. Styrelsen arbetar även med att följa upp de aktiviteter som beslutas under året och kontrollerar hur föreningen följer lagd verksamhetsplan, budget och de mål som satts för året. Styrelsen ger direktiv och förutsättningar för verksamhetsansvarig som sedan leder och fördelar arbetet till kansliets fast anställda personal samt kontrakterade konsulter och övriga ideellt arbetande grupper inom föreningens verksamhet. 4.2 Operativ personal 4.3 Volontärer SPF har ett kansli med personal för att sköta föreningens löpande verksamhet och att vara kontaktytan gentemot medlemmarna Kansliet består av en verksamhetschef och 6 personer. Certifieringsverksamheten består förutom kansliet av en certifieringsansvarig samt ca 27 assessorer. Föreningen engagerar många volontärer i olika sammanhang, t ex för nätverk, för konferenserna med olika föredragshållare osv. Dessa samordnas av verksamhetsansvarig eller av denna utsedd person. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 7(9)

8 5 Verksamhetsplan 2015 för resp område finns separat som bilagaor. 5.1 Medlemsaktiviteter/Basverksamheten Separat verksamhetsplan för medlemsverksamheten 5.2 Konferenser Separat verksamhetsplan för konferensverksamheten 5.3 Certifieringsaktiviteter Separat verksamhetsplan för certifieringsverksamheten 5.4 Kommunikation & Marknadsföring Separat verksamhetsplan för kommunikationsverksamheten. Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 8(9)

9 6 Ekonomi Budgeten för 2015 ger ett överskott på ca kr baserat på en omsättning på 11,4 miljoner kronor. I budgeten har hänsyn tagits till alla de satsningar som finns beskrivna i våra verksamhetsplaner. Grovt kan föreningens verksamhet delas in i Certifiering som står för nästan 65% av verksamheten, konferenser för 15% och medlemsavgifter för 15%, annonsintäkter uppgår till ca 5%. De olika aktiviteter som skall genomföras kommer att beslutas löpande av styrelsen för att inte äventyra ekonomin i föreningen. Basen för sådana beslut är alltid ett business case. 7 Bilagor Bilagor för aktiviteter inom: 1. Medlem 2. Konferens 3. IPMA 4. Kommunikation & Marknadsföring Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 9(9)

10 Svenskt Projektforum Medlem Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 1(6)

11 Inledning Detta dokument utgör verksamhetsplanen för Medlemsverksamheten för år Den har utarbetats av den strategiska ledningsgruppen och ligger till grund för budget för Som underlag för verksamhetsplanen har ett strategiseminarium hållits i juni 2014 med styrelsen och kansliet. Output från seminariet är bl. a en lista med förslag på aktiviteter och initiativ som senare prioriterats och nu ligger till grund för verksamhetsplanen. Strategi för Medlemsverksamheten Bakgrund Allmänt om Medlemsverksamheten Verksamheten handlar om att administrera föreningens medlemmar och medlemskap. Medlemsavgiften är en viktig del av föreningens budget. Följande medlemskategorier finns idag: Enskild Gruppmedlemskap för företag Student/Pensionär Partnermedlemmar från systerföreningar Hedersmedlemmar Förutom detta kan man bli vän (egentligen inte medlem) (Svenskt Projektforums vänner) och på så sätt får man tillgång till visst medlemsmaterial, dock inte tidningen Projektvärlden eller rabatter Vi har genomfört en medlemsenkät där medlemmarna säger att de främst är medlemmar för att stärka sitt nätverk och utveckla sin kompetens. De menar att det intressantaste i medlemskapet är tidningen Projektvärlden, nätverksträffar samt seminarium. Aktiviteter som medlemmar föreslår att vi genomför är mentorprogram, lokala träffar och nätverk utanför Stockholm och fortsätter utveckla tidningen samt hemsidan med intressant material. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 2(6)

12 Medlemsförmåner Befintliga medlemsförmåner är 1. Rabatter på certifiering, konferenser, böcker 2. Deltagande i nätverk 3. Frukostseminarier 4. Websändningar av olika slag i realtid eller efter olika evenemang, denna aktivitet skall utvecklas för att få fler tittare 5. Använda lokaler förmånligt 6. Tidningen Projektvärlden + chef 7. Nyhetsbrev 8. Medlemsbrev 9. Tillgång till olika kommunikationskanaler Nätverksaktiviter Aktiviteter i befintliga nätverk som Förändringsledning, Myndighetsnätverket, Nyckeltal, Projektkontor och Metod & Modell har ägt rum minst varje kvartal. Nätverksträffar i Region Väst: I väst har SPF ett samarbete med Västsvenska handelskammaren där man tillsammans anordnar nätverksträffar där intresserade inom projektområdet är välkomna att delta utan kostnad. I Norr (Kiruna/ Luleå) har ett nytt regionalt nätverk startat. Inbjudan går ut via mail men även via SPF hemsida. IPMA Young Crew har etablerat sitt nätverk i Sverige och har avdelningar i Göteborg, Umeå och Stockholm. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 3(6)

13 Framtid Vision Svenskt Projektforum FÖR ETT BÄTTRE PROJEKTSVERIGE Mission Svenskt Projektforum ska verka för Att utveckla samhället genom hållbara projekt Att lyfta fram projekt som arbetsform och kärnkompetens Att främja ledarskap, forskning och utbildning i projektsektorn Mål Öka antal medlemmar Öka medlemsnyttan Få nöjdare medlemmar Öka antal certifierade Få nöjdare certifierade Öka intäkter Öka antal partners Föreningen ska ligga högst på listan över projektverksamhet Föreningen ska ha en effektiv organisation som arbetar med ständig förbättring och utveckling. Nuläge Mål för medlemsverksamheten Det övergripande målet är att öka antalet medlemmar målet för 2017 är att uppnå 3000 medlemmar. Andra målsättningar är att få nöjdare medlemmar, förtydliga medlemsformerna och öka medlemsnyttan bla genom möjligheter att träffas för att utbyta erfarenheter och få nya influenser i olika frågor inom projekt som arbetsform. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 4(6)

14 Mätbara mål för medlemsverksamheten Vi ska ha minst 6 Medlemsseminarier under 2015 Vi ska ha minst 3 nya nätverk under 2015 Vi ska genomföra 2 träffar för företagsmedlemmar under 2015 Kritiska resurser och kompetenser Vi behöver ytterligare stärka administrationen avseende medlemsfrågor med fokus på nätverk, företagsmedlemmar och medlemsnytta. Vi har en visstidsanställning på kansliet med uppdrag inom detta område under Risker Vi behöver matcha kapaciteten och kompetensen med de aktiviteter vi planerar, annars riskerar vi att inte kunna genomföra aktiviteterna. Genom att planera och prioritera aktiviteterna samt förtydliga rollerna på kansliet inom medlemsverksamheten kommer vi kunna genomföra planen för Medlemsaktiviteter Föreslagna aktiviteter för medlemsverksamheten under 2015 Vi ska undersöka möjligheten för ett Pilotprogram för mentorer och adepter under 2015 Vi ska överse möjligheten att skapa ett Volontärprogram och genomföra minst en volontäraktivitet under 2015 Medlemsenkät (ska utföras varje år) för att skaffa kunskap om medlemmar och deras behov. Förtydliga medlemsformerna och fördelar/nyttan med de olika medlemskapen - Vad ger detta mig som medlem? Översyn av befintliga nätverk och skapa en modell för administration och organisation av nätverken. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 5(6)

15 Översyn av medlemsavgiften och skapa en ny modell 2015 Aktiviteter som hänger ihop med andra verksamhetsområden Ny hemsida ska skapas med mottot: Enkelt att hitta, lätt att stanna kvar. Sidan ska stödja verksamheten på ett bättre sätt. Våra egna konferenser är kontaktpunkt för medlemsrekrytering Externa aktiviteter är kontaktpunkt för medlemsrekrytering Certifieringskandidater är kontaktpunkt för medlemsrekrytering Nyhetsbrev till medlemmar Skapa en ökad dialog med medlemmar Öka kännedom om föreningen och skapa ett starkare varumärke Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG Medlem 6(6)

16 Svenskt Projektforum Konferens Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: 1(4)

17 Inledning Detta dokument utgör verksamhetsplanen för Konferensverksamheten för år Den har utarbetats av den strategiska ledningsgruppen och ligger till grund för den budget som tas fram för Som underlag för verksamhetsplanen har ett strategiseminarium hållits i juni 2014 med styrelsen och kansliet. Output från seminariet är bl. a en lista med förslag på aktiviteter och initiativ som senare prioriterats och nu ligger till grund för verksamhetsplanen. Strategi för Svenskt Projektforum 2015 Bakgrund SPF har genom åren utvecklat och etablerat 2 evenemang; Projektverktygsdagen som äger rum i maj och Projekt Forum som äger rum i november. Varje år äger också Årsmötet rum och föreningen utser Årets Projektledarbok. Årets projektledarbok utses sedvanligt av en jury bestående av läsglada, projektintresserade personer. Vi utser projektledarboken i början av året efter böckerna är utgivna. Boken skall vara på svenska av svensk författare. Framtid Vision Svenskt Projektforum FÖR ETT BÄTTRE PROJEKTSVERIGE Mission Svenskt Projektforum ska verka för Att utveckla samhället genom hållbara projekt Att lyfta fram projekt som arbetsform och kärnkompetens Att främja ledarskap, forskning och utbildning i projektsektorn Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: 2(4)

18 Mål Öka antal medlemmar Öka medlemsnyttan Få nöjdare medlemmar Öka antal certifierade Få nöjdare certifierade Öka intäkter Öka antal partners Föreningen ska ligga högst på listan över projektverksamhet Föreningen ska ha en effektiv organisation som arbetar med ständig förbättring och utveckling. Mål för konferensverksamheten Det övergripande målet är att öka antalet besökande och medlemmar och ge medlemmar ökad medlemsnytta genom möjligheten att träffas för att utbyta erfarenheter och få nya influenser i olika frågor inom projekt som arbetsform. Andra målsättningar är att föreningen ska ligga högst på listan för projektverksamhet samt öka intäkter för att återinvestera i vidareutveckling. Allmänt om konferenser under 2015 Målet är att öka antalet besökande och medlemmar samt utställare för att ge nya influenser i olika frågor inom projekt som arbetsform. Evenemangen ska hålla hög kvalitet både avseende logistik och genomförande som programinnehåll. Alla konferenser ska efterföljas av enkät och uppföljning. Konferenserna skall ha en tydlig projektorganisation och planeras i god tid före varje event. Innehållet på konferenser ska bidra till kompetenshöjning, inspiration och vara ett forum för erfarenhetsutbyte och nätverkande. För 2015 avser vi korta ned Projekforum till en dag för att istället genomföra 2 halvdagsseminarier i Malmö samt Göteborg. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: 3(4)

19 Mätbara mål 2015: Genomföra minst 6 miniseminarier Genomföra 2 halvdagsseminarier i Malmö respektive Göteborg Öka antalet deltagare med 25% Öka antalet utställare med 25% Evenemang: Projektseminarium Malmö (TBD) Projektverktygsdagen 2015 (Maj 2015) Projektseminarium Göteborg (TBD) Projektforum 2015 (TBD) Årsmöte 2015 Frukostseminarier (för medlemmar och som rekryteringsverktyg) Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: 4(4)

20 Svenskt Projektforum IPMA Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG IPMA

21 Innehåll 1 Inledning Strategi för verksamheten år Bakgrund Strategisk planering för IPMA Certifiering Mål för Övriga aktiviteter inom IPMA certifiering IPMA Registrering IPMA Young Crew Marknadsföring CB organisation och resurser Strategiska ledningsgruppen, SLG Operativ Certifieringspersonal Överklagande nämnden (Appeal committe) Utvecklingsgrupp (Scheme committee) Deltagande vid IPMA internationella möten Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Slutlig Godkänd: SLG IPMA

22 1 Inledning Detta dokument utgör den strategiska planen för SPF certifieringsverksamhet, formellt kallad CB (Certification Body). Verksamheten inom CB styrs strategiskt av IPMA SLG (strategiska ledningsrguppen) samt drivs operativt av IPMA OLG (operativa ledningsgruppen). Det formella regelverket och underlaget för SPF CB styrs övergripande av IPMA och de styrande underlagen är ICB (IPMA Comptence Baseline) och ICRG ( IPMA certification Regulations and guidelines). Alla IPMA produkter som erbjuds på den svenska marknaden ingår i IPMA SLG s ansvarsområde. För närvarande är det IPMA certifiering (individnivå) samt IPMA registrering (registrering av projektledarutbildningar) som aktivt marknadsförs Till detta så bevakar IPMA SLG även produkten IPMA Delta och IPMA Project Excellence. Styrningen av IPMA Young crew, som är ett nätverk för personer som är i början av sin projektledarkarriär, ryms även inom IPMA SLG ansvarsområde. Verksamhetsplanen har utarbetats av den strategiska ledningsgruppen och är gällande för år Verksamhetsplanen ligger till grund för den årliga budgeten. 2 Strategi för verksamheten år Bakgrund Under 2014 har flera förändringar och förbättringar inom certifieringsverksamheten genomförts. Detta arbete kommer fortsätta under Visionen för SPF är att vara nummer ett inom projektområdet och IPMAs produkter är en viktig del i att åstadkomma detta. I dagsläget utgör IPMA certifiering den största volymen. Under 2014 har vi återupptagit IPMA registrering och under 2015 kommer IPMA Registrering av utbildningsföretag att erbjudas öppet. Planen är att under året besluta och eventuellt även implementera någon eller några nya produkter, antingen nya IPMA produkter eller tilläggsprodukter på befintlig individcertifiering. Det är viktigt att de certifieringar som genomförs har hög kvalitet och ger kandidaterna en seriös och erkänd certifiering. 3 Strategisk planering för 2015 Det önskade läget beskrivs utifrån de olika områdena som ryms inom IPMA SLG ansvarsområde. Dessa områden är: IPMA certifiering Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 3(10)

23 IPMA Registrering IPMA Young Crew Planeringen för resp område beskrivs i kommande kapitell. 3.1 IPMA Certifiering De övergripande effektmålen för certifieringen är att: 1. Öka antalet kandidater 2. Få mer nöjda kandidater 3. Erbjuda nya produkter, antingen nya IPMA produkter eller tillägg till befintlig individcertifiering Bedömningen är att det finns ett utrymme att utöka och ta ytterligare marknadsandelar vilket dock kräver resurser och investeringar Mål för 2015 Inom certifieringsverksamheten har fyra (4) detaljerade mål definierats. Dessa följs kontinuerligt upp över året. Mål 1: Öka antal kandidater med minst 10 % jämfört med Aktiviteter för att nå 10 % Förbättra informationen angående certifiering på SPF hemsida Genomförande av informationstillfällen på alla orter (Sthlm, Gbg och Malmö) Aktiv närvaro i sociala medier och på SPF hemsida Informera och marknadsföra certifiering vid SPF arrangemang och event Marknadsföra certifieringsverksamheten genom roadshow på viktiga orter, företag, skolor och universitet. Stärka och aktivera regionala nätverk (både i Väst och i Stockholm) Säkra i form av resurser och process stöd att certifieringskansliet kan arbete effektivt och med hög kvalitet Utveckla nya produkter s.k. add-on som komplement till befintliga certifieringar, t.ex. inom agile eller branschspecifik. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 4(10)

24 Mål 2: Erbjuda certifieringsomgångar i Stockholm, Göteborg och Malmö Erbjuda minst 3 omgångar per år för A-certifiering, alla omgångar i Sthlm. Erbjuda minst 8 omgångar per år för B-certifiering, i Sthlm, Göteborg resp Malmö. Erbjuda minst 13 omgångar per år för C-certifiering, med 7 omgångar i Sthlm samt 3 omgångar i Göteborg och Malmö. Erbjuda minst 14 öppna omgångar per år för D-certifiering, med 7 omgångar i Sthlm samt 4 omgångar i Göteborg och 3 omgångar i Malmö. Det ska även vara möjligt att hantera extra företagsspecifika omgångar på D-nivå. Allmänt ska dessa önskemål beaktas och en hög servicenivå ska hållas men det är dock viktigt att kravet på minst 8 kandidater uppfylls samt att man följer den ordinarie certifieringsprocessen. I de fall som en företagsspecifik omgång önskas så ska det alltid göras ett försök att planera in omgången och stämma av med assessorer osv. Detta får avgöra huruvida det är möjligt att tillgodose önskemålet om en extra omgång. Erbjuda minst 1 engelsk omgång på B-nivå samt minst 1 engelsk omgång på C-nivå Erbjuda minst 6 re-certifieringsomgångar för A, B och C nivån. Mål 3: Kompetensutveckla assessorerna och öka antalet assessorer till 35 st. Aktiviteter för att nå detta: Rekrytera assessorer i befintligt nätverk alt nominera lovade certifierade projektledare. Rekrytera assessorer inom branscher och geografiska områden där vi idag inte har så stor representation. Assessorsträning minst 2 ggr/år samt Genomföra utvärdering av assessornas arbete enligt IPMAs riktlinjer i form av utvecklingsmöte med certifieringsansvarig 1ggr/år Arbeta med assessorernas code of conduct med målet Inga klagomål på assessors bemötande. Mål 4: Mäta och följa KPI:er kontinuerligt. Beslutade KPI:er är följande: Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 5(10)

25 AM - Antal anmälda certifieringskandidater (oavsett när omgången startar eller slutar) AVO Antal avslutade omgångar (inom verksamhetsåret) AVK Antal avslutade kandidater (inom verksamhetsåret) Antal godkända kandidater Rörlig Intäkt och kostnad per omgång Intäkt och Kostnad för hela certifieringsverksamheten Antal assessorer Antal överklaganden Antal klagomål på assessorer/processen Övriga aktiviteter inom IPMA certifiering Behöver fortsätta arbetet med att uppdatera alla presentationer, kandidatmaterial och assessorsmaterial då det varit en del ändringar i certifieringsprocessen samt att kvaliteten på både processer och dokumentation behöver öka dels för att effektivisera hela verksamheten (=mindre administration per certifieringskandidat, d.v.s. bättre lönsamhet) samt för att höja kvaliteten gentemot certifieringskandidaterna Maskinella prov för att modernisera och förbättra processen under och efter skrivningen. Inför att kandidaternas utvärdering genomförs maskinellt Införa intensiv certifieringsomgångar med komprimerat tidsförlopp. Innehåll, bedömning och kvalitet är densamma men tidsförloppet minskas betydande. 3.2 IPMA Registrering IPMA registrering är ett erbjudande för utbildningsföretag där företaget via en IPMA registrering erhåller en varudeklaration som beskriver hur väl utbildningen möter IPMAs kompetenskrav. Utöver möjligheterna med själva produkten IPMA registrering ger detta även möjlighet att sprida information om IPMA certifiering och få fler kandidater via utbildningsföretagen. För IPMA registrering har följande detaljerade mål definierats: Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 6(10)

26 Mål 1: Re-registrera 5 av de pilotföretag som genomgick en IPMA reegistrering under Mål 2: Genomfört 2 IPMA registreringar för nya utbildningar Ansvarig Projektledare för IPMA Registrering är Isabelle Kalldin. 3.3 IPMA Young Crew För att attrahera och engagera yngre personer som är i början av sin projektledarkarriär (främst studenter) har IPMA ett nätverk, IPMA Young crew där personer intresserade inom projektledingsområdet kan engagera sig och ordna olika aktiviter såsom nätverksträffar, projektledningstävling etc. Under 2014 har SLG IPMA etablerat IPMA Young crew i Sverige. Det har skapats 2 avdelningar; en i Göteborg och en i Malmö. För 2015 är målet att etablera ytterligare 2 avdelningar i landet. 3.4 Marknadsföring Arbetet med att marknadsföra SPF och certifieringsprodukterna skall under 2015 förstärkas. I samarbete med SLG marknadsföring, skall det utses en marknadsföringsansvarig som tar fram en marknadsföringsplan samt ser till att den efterlevs. Hemsidan uppdateras under Q och marknadsföringsansvarig samordar arbetet för IPMA Certifiering samt Registrering. Antal informationsseminarier: Personliga: minst 2 st på resp ort (Sthlm, Gbg och Malmö) Webinars: genomför en pilot under våren 2015 tillsammans med Projectplace för att sedan utvärdera och skapa eget innehåll Seminarier tillsammans med IPMA Registrerade företag Övriga planerade aktiviteter: Recert-kampanj mailutskick varje kvartal Telefonförsäljning mötes/ seminariebokning Broschyr och flyer om IPMA Certifiering efterfrågas av IPMA Registrerade företag 4 CB organisation och resurser Den organisatoriska strukten för CB beskrivs i bild nedan. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 7(10)

27 SPF Styrelse Strategisk ledningsgrupp Utvecklingsgrupp Överklagandenämnd Operativ ledningsgrupp Certifieringskansli Assessorer Certification Body Figur 1. CB (Certification Body) organisation. 4.1 Strategiska ledningsgruppen, SLG Organisationen för den strategiska ledningsgruppen SLG för 2015 är: - Ordförande: Beatrice Silow (styrelseledamot) - Certifieringsansvari: Per-Olof Sandberg (styrelseledamot) - Verksamhetsansvarig: Pia Lundgren - Representant för assessorerna: Dan Jonsson - Adjungerad: Anders Sandberg (styrelseledamot) - Adjungerad vid behov: Håkan Sjöholm - Adjungerad: Erik Månsson (förslag, ej fastställd) SLG har ledningsgruppsmöten på månadsbasis, antingen i form av personliga möten eller via telefon. Ordförande är sammankallande. Alla mötena protokollförs och underlagen arkiveras på projectplace. Vid första SLG mötet under 2015 ska det tillsättas vem som är marknadsansvarig samt kvalitetsansvarig. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 8(10)

28 4.2 Operativ Certifieringspersonal Certifiering är en verksamhet som är ganska konjunkturkänslig vilket gör att för att bygga en hållbar verksamhet bör vi ha en flexibel organisation som kan variera beroende av intresse och antal anmälningar som kommer in. Organisationen ska därför ha en kontinuerlig kärna bestående av egen personal men variationer ska hanteras med hjälp av externa resurser. Bedömningen är att under år 2015 kräver verksamheten ca 3,5 FTE för att hålla en god kvalite, fördelat på rollerna certifieringsansvarig, certifieringskoordinator och certifieringsadministratör. Inom denna ram finns visst utrymme för processförbättringar och arbete kopplat till kvalitetshöjning men det kommer behövas punktinsatser för att lyfta processen i sin helhet inte minst när det gäller utveckling av nya produkter Den operativa ledningen styrs via regelbundna avstämningsmöten i den operativa ledningsgruppen (OLG) som omfattar: - Certifieringsansvarig: Per-Olof Sandberg - Verksamhetsansvarig: Pia Lundgren - Certifieringsadministratör: Kajsa Tibbling - Ekonomi: Emely Ekdahl (adjungerad) - Kommunikatör: Claes Nordling (adjungerad) Utöver dessa resurser krävs extra insatta resurser på behovsbasis för att genomföra beslutade förändringar. Dessa arbetsinsatser ska beslutas inom IPMA SLG och bedrivas i projektform med beställare, uppdragsdirektiv, planerad uppföljning samt avrapportering. 4.3 Överklagande nämnden (Appeal committe) De kandidater som av någon anledning upplever att beslut inom certifieringsprocessen inte hanterats korrekt har möjlighet att överklaga. Överklagan är alltid skriftlig och hanteras av överklagandenämnden som behandlar varje ärende enligt framtaget regelverk. Deltagare i överklagandenämnden är: - Ordförande: Anders Ljungman - Certifieringsansvarig: Per-Olof Sandberg - Ingrid Hultgren 4.4 Utvecklingsgrupp (Scheme committee) Inom CB finns en referensgrupp, Scheme Committe, bestående av representanter från marknaden. Uppdraget för Scheme Committe är att stödja CB så att CB erbjuder marknadsmässiga produkter och utvecklas enligt marknadens behov. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 9(10)

29 Under 2015 fortsätter arbetet med scheme committee vilka kommer att användas i större utsträckning för att utveckla och stödja IPMA certifiering samt SLG arbete. Förslag på aktiviteter för Scheme committe: Agera remissinstans för utarbetandet av ny version av ICB och ICRG. Utvärdera det material (inkl web) som ges ut till kandidaterna. Utvärdera material som tas fram relaterat till nya tillägg till befintliga certifieringsprodukter. Andra granskningar för att bidra till att SPF kan erbjuda certifieringsprodukter som de branscher som SC representerar efterfrågar. Deltagare inom utvecklingskommitten är: - Ordförande: Christina Hjort (Sigma) - Per-Olof Sandberg (Certifieringsansvarig) - Henrik Olsson (Vattenfall) - Annica Lindgren (Swedbank) - Håkan Sjöholm (egenföretagare) - Petra Janetsky-Book (ÅF) - Thomas Magnusson (Linköpings Universitet) - Helene Möllerstedt (Trafikverket) - Pär Lilja (ABB) 5 Deltagande vid IPMA internationella möten Under 2015 ska certifieringsansvarig och/eller ordförande i SLG (CB) eller annan utsedd person närvara vid internationella IPMA möten som är relaterade till CB (Certification Body) verksamhet. Dessa möten är CSP (Certificaition System Panel), möten för det skandinaviska samarbetet och möten relaterat till arbetet med consensus programme ICB 4.0 & ICRG 4.0. Det är även internationella möten avsedda främst för MA (Member Association), d.v.s. SPF. På dessa möten är SPF ordförande alt annan utsedd person representant för SPF. Dessa möten är CoD (Council of Delegates), Nordiskt forum samt Nordnet. Utöver dessa möten kan det vara intressant att närvara vid World of congress men det är inte obligatoriskt utan får beslutas på behovsbasis. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version: Sltulig Godkänd: SLG IPMA 10(10)

30 Svenskt Projektforum Kommunikation & Marknadsföring Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 1(7)

31 Inledning Detta dokument utgör verksamhetsplanen för Kommunikations- och Marknadsföringsverksamheten för år Den har utarbetats av den strategiska ledningsgruppen och ligger till grund för den budget som tas fram för Som underlag för verksamhetsplanen har ett strategiseminarium hållits i juni 2015 med styrelsen och kansliet. Output från seminariet är bl. a en lista med förslag på aktiviteter och initiativ som senare prioriterats och nu ligger till grund för verksamhetsplanen. Strategi för Kommunikations- och Marknadsförings verksamheten Bakgrund Svenskt projektforums kommunikationsverksamhet kan sammanfattas enligt följande: Relationsmarknadsföring (konferenser etc) Print (Projektvärlden, reklamblad, broschyrer) Digitala kanaler och tjänster (Linked In, Twitter, Facebook mm) Digitala Nyhetsbrev (Medlemsbrev, Nätverk, Certifierade) Webb (projekforum.se, hemsidor till respektive event) PR Annonsering Våra målgrupper är: Inom Svenskt Projektforum Medlemmar Certifierade och kandidater Nätverk inom SPF Styrelsen Kansliet Utanför Svenskt Projektforum Projektintressenter Högskolor/ universitet/ utbildningsföretag Arbetsförmedlingen och andra intressenter inom rekryteringsområdet Leverantörer Partners och annonsörer Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 2(7)

32 Framtid Vision Svenskt Projektforum FÖR ETT BÄTTRE PROJEKTSVERIGE Mission Svenskt Projektforum ska verka för Att utveckla samhället genom hållbara projekt Att lyfta fram projekt som arbetsform och kärnkompetens Att främja ledarskap, forskning och utbildning i projektsektorn Mål Öka antal medlemmar Öka medlemsnyttan Få nöjdare medlemmar Öka antal certifierade Få nöjdare certifierade Öka intäkter Öka antal partners Föreningen ska ligga högst på listan över projektverksamhet Föreningen ska ha en effektiv organisation som arbetar med ständig förbättring och utveckling. Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 3(7)

33 Mål för kommunikations- och marknadsföringsverksamheten Det övergripande målet är föreningen ska ligga högst på listan för projektverksamhet genom att ha en erkänd och välutvecklad kommunikation med medlemmar och andra intressenter. Fokus under 2015: Cross-selling att sälja nya produkter till befintliga kunder Medlemmar-> Certifieringskandidater - drygt 50% av våra medlemmar är inte certifierade -> komma på seminarier och konferenser Certiferingskandidater -> bli medlemmar (erbjudande vid alla kontakter med SPF om nyttan med att vara medlem) -> delta på seminarier och konferenser Konferensdeltagare -> Medlemskap och Certifiering IPMA Registrerade företag/ kursdeltagare hos partners -> Certifieringskandidater Påverkansarbete Påverka genom: Nätverk Interna - Befintliga och nya (nätverksledare och nätverksdeltagare) Externa Samarbeten tex IPMA Registrerade företagen/ EUkontoren Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 4(7)

34 Påverka genom relationsmarknadsföring Interna möten och arrangemang Seminarier och konferenser Externa möten - Passion for Projects, Projektnäring, Projektakademien, Projektnäring etc Påverka genom annonsering Marknadsföring genom olika kanaler kan innebära barteravtal eller köpt annonsering. Marknadsföring av föreningen Enhetlig profil (Hemsida, Certifieringsmaterial, Broschyrer, Mail, Dokument etc) Ny hemsida 2015 Profilera föreningen nationellt genom seminarier utanför Stockholm Sprida informationsmaterial (Broschyrer, seminarier, hemsida etc) Tidningen Projektvärlden till Sveriges största företag arbeta med kappa med budskap Påverkan genom medier Skapa lista över tidningar och journalister som skriver om vårt område Organisera Projekt-videos (rörligt material/ film från våra seminarier) Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 5(7)

35 Mätbara mål för Kommunikations- och marknadsföringsverksamheten nr av tidningen Projektvärlden ska ges ut Minst 20 Nyhetsbrev till medlemmar ska ges ut Vi ska besöka minst ett externt seminarium, konferens eller annat möte per kvartal för sprida kunskap om föreningen och certifieringar. 19 januari ska en ny hemsida lanseras som sedan utvecklas under Q1 Vi ska fastställa mål för den nya hemsidan, bla 15% ökning av besökare under 2015 Tidningen Projektvärlden SPF ska under 2015 fortsätta med utgivningen av Projektvärlden och planerar att ha 4 utgåvor per år. Utgivningen görs i samarbete med tidningen Chef som bifogas tillsammans med Projektvärlden. Produktionen av tidningen sker i samarbete med Alinea förlag. Tidningen är viktig av olika skäl Tydlig medlemsförmån Kanal för våra konferenser Kanal för IPMA certifieringar Tydliggör föreningens syfte och förmedlar intressanta trender Innehålla intressanta artiklar och forskningsrön Ett sätt att skapa marknadsföringsutrymme för våra partners Digitala kontaktpunkter SPF fortsätter med arbetet att erbjuda effektiv och tillgänglig kommunikation till våra medlemmar samt även andra som är intresserade av projekt och projektledning. SPF hemsida och närvaro i olika sociala medier har varit framgångsrikt och under 2015 kommer detta arbete att fortsätta. SPF är aktiva på: Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 6(7)

36 LinkedIn Facebook Twitter Bambuser (eventuellt på annan plattform) Resurser SPF har en anställd kommunikatör som arbetar med kommunikationsfrågorna och då särskilt de digitala samt en projektanställd projektledare som driver marknadsföringsprojekt samt evenemang. Särskilda kommunikationsaktiviteter under Under 2015 skall följande aktiviteter genomföras Lansera en ny hemsida Utveckla Bambuser (eller annat alternativ) Producera nytt printmaterial Utveckla och strukturera de befintliga Nyhetsbreven Utreda kostnader och vinster med annonssäljare till PV Identifiera externa mötesplatser/ mässor etc för information om IPMA och föreningen. Aktiviteter som hänger ihop med andra aktivitetsområden. SPF ska fortsätta satsa på cross-selling att i första hand sälja till befintliga kunder och skapa mervärde för dessa. Detta hänger ihop med medlem, certifiering och konferensaktiviteter SPF ska fortsätta påverkansarbetet genom nätverk, möten, konferenser, sponsorer & annonsörer, medlemmar och andra samarbeten. Intressegrupper såsom Agile och Governance bildades 2014 och arbetet pågår också under Uppgjord: Pia Lundgren Datum: Version:Slutlig Godkänd: SLG Kommunikation 7(7)

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016

Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016 Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: 2016-01-16 Version:FINAL Godkänd: SLG IPMA Innehåll 1 Inledning... 3 2 Strategi för verksamheten år 2016... 3

Läs mer

Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013

Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013 Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013 Godkänd: 1 Inledning... 3 2 Strategi för certifieringsverksamheten år 2013-2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 3 3

Läs mer

Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012

Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012 Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012 Godkänd: 1 Inledning... 3 2 Ledning och samordning... 3 2.1 Styrelsen... 3 2.2 Styrelsearbete... 3 3 Prioriterade utvecklingsområden (Styrelsen)... 3 4 Basverksamhet...

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Vision Mission Mål Aktiviteter Förmågor/ organisation Värderingar Föreningens ändamål och vision 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare Sverige.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Verksamhetsplan & Budget 2018 Syftet med Verksamhetsplanen är att skapa en ram för året Föreningens ändamål 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1. Inledning 1.1 Förbundets uppdrag Leverera nytta

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102

Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102 Stockholm 2013-03-17 Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102 Räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Föreningen har under 2012 arbetat med följande vision och mission

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2013

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2013 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 20 Uppgjord: SPF styrelse/rb Datum: 2012-12-17 Dokumentnr: Version: final 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 20... 3 2.1 Bakgrund...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Villaägarna Södra Halland Organisationsnummer 849202-4933 Antagen av styrelsen den 2014-03-20 Behandlad på årsmötet den 2014-03-20 Innehåll 1.Inledning 3 2.Villaägarna Södra

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den 16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde och

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

STYRELSEMÖTESPROTOKOLL TEV Sida 1 (5)

STYRELSEMÖTESPROTOKOLL TEV Sida 1 (5) STYRELSEMÖTESPROTOKOLL TEV Sida 1 (5) Datum: 2013-06-14 Ort: Stockholm Protokoll nummer: 6 Ordförande: Sekreterare: Justerare: Övriga närvarande: Peter Franzén Madelene Lundin Peter Schulz Gunilla Brattström-Cronqvist,

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Ideella föreningen Svenskt Projektforum

Verksamhetsberättelse 2014 Ideella föreningen Svenskt Projektforum Verksamhetsberättelse 2014 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102 Räkenskapsåret 2014-01-01 2014-12-31 Föreningen har under 2014 arbetat med följande vision och mission som riktmärke. Föreningen

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Strategisk plan 2012-2015

Strategisk plan 2012-2015 Strategisk plan 2012-2015 1 Version Datum Ändrad av Utförda ändringar 1.0 2008-05-16 Henrik Stenwall Upprättat utkast till styrelsekonferensen på Ulvön. 1.1 2008-06-21 Henrik Stenwall Ändringar utförda

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016

Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Förslag till verksamhetsplan för Föreningen Norden i Skåne 2015 samt inriktning för 2016 Inledning Distriktets roll har länge ifrågasatts inom Föreningen Norden, och det har vid flera tillfällen skrivits

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen?

Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer. - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? Det framgångsrika styrelsearbetet i ideella organisationer - Vilka är de grundläggande förutsättningarna för styrelsearbete i en ideell föreningen? 2015-09-23 Föreläsare Ove Liljedahl Styrelseinstitutet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2012

VERKSAMHETSPLAN 2012 VERKSAMHETSPLAN 2012 Enligt styrelsebeslut 2012-02-03 1(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01

Landstinget i Värmland. Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna. Rapport KPMG AB. Antal sidor: 12 2009-07-01 Granskning av Landstingets kommunikation med medborgarna Rapport KPMG AB Antal sidor: 12 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Bakgrund 2 4. Syfte och avgränsning 2 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE

STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE STADGAR FÖR RIKSNÄTVERKET NATTVANDRARE I SVERIGE Riksnätverket är Sveriges organiserade nattvandrares gemensamma förening 1. Mål och uppgifter 1.1 Organisationens mål Organisationens grundläggande mål

Läs mer

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande :

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande : Fastställd vid förbundsstämman i Stockholm 2015-05-29 VERKSAMHETSSTRATEGI SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND 2015-2017 Sveriges Fiskevattenägarerförbund är rikstäckande intresseorganisation för landets ägare

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Stadgar för ISACA Sweden Chapter. Gäller fr.o.m. 2014/05/26

Stadgar för ISACA Sweden Chapter. Gäller fr.o.m. 2014/05/26 Stadgar för ISACA Sweden Chapter Gäller fr.o.m. 2014/05/26 Artikel I. Namn och Säte Namnet på denna ideella organisation ska vara; ISACA Sweden Chapter, (Information Systems Audit and Control Association),

Läs mer

Brief EuroPride 2018

Brief EuroPride 2018 Brief EuroPride 2018 1. PROCESSEN FÖR ATT BLI BYRÅ FÖR EUROPRIDE 2018 Denna brief är ett förfrågningsunderlag från EuroPride 2018 som kommer att ligga till grund för att inleda ett långsiktigt samarbete

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE Sida 1 av 6 STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE 1. Föreningens firma Den ideella föreningens firma är Energiföretagen Sverige. 2. Föreningens ändamål Föreningen är en sammanslutning av företag inom den

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE

IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE IDROTTSVETENSKAPLIGA FÖRENINGENS ÅRSMÖTE Datum: 2015-05-28 Tid: 17:00 Plats: Tryggheten, plan 1 i Samhällsvetarhuset plan Närvarande med rösträtt (röstlängd): Närvarande utan rösträtt: FORMALIA Punkt Ärende

Läs mer

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag 1 Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att vara ett för svenska säkerhetsföretag gemensamt branschorgan bestående av branschorganisationer

Läs mer

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR

Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR Dokumentansvarig Datum Senast uppdaterad Daphne Sevelin 2015-08-17 2015-08-18 Södertörns Förenade Ekonomer BEFATTNINGS- BESKRIVNINGAR 1 Innehållsförteckning 1. FÖRENINGENS REVISOR... 3 2. STYRELSEN...

Läs mer

Kallelse till årsmöte 2015

Kallelse till årsmöte 2015 Kallelse till årsmöte 2015 Feministiskt Initiativ Nordöstra Skåne Datum: 21 mars 2015 Tid: 13.00 Plats: Spannmålsgatan 9 291 32 Kristianstad Information Lokalen är fullt tillgänglig och i närheten av tågstationen.

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus

Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Informationsenheten Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus 2010-01-26 Dnr 102-88-10 Sid 1 (11) Kommunikationsstrategi för Konstnärligt campus Inledning... 3 Övergripande mål... 3 Benämningen Konstnärligt

Läs mer

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening -

SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur. föreningskunskap. - att bilda förening - SÖLVESBORGS KOMMUN Fritid & kultur föreningskunskap - att bilda förening - Innehållsförteckning Ideell förening, vad är det? 3 Hur många medlemmar måste man vara? 3 Vad krävs för att bilda en förening?

Läs mer

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län Arbetsplan 2013 För att nå största möjliga framgång med föreningen har denna arbetsplan tagits fram. Arbetsplanen ska underlätta för styrelsen, revisorer, valberedning och arbetsgrupper att utföra de uppdrag

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara

Q1 Är du 1 / 31. Blomsterfondens Medlemsenkät 2016. Svarade: 8 036 Hoppade över: 79. Man. Kvinna. Vill inte svara Q1 Är du ade: 8 036 Hoppade över: 79 Man Kvinna Vill inte svara sval Man Kvinna Vill inte svara 26,44% 2 125 73,11% 5 875 0,45% 36 Totalt 8 036 1 / 31 Q2 Hur gammal är du? ade: 8 030 Hoppade över: 85 under

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat.

Innehåll Fel! Bokmärket är inte definierat. Verksamhetsplan Mälaröarnas ridklubb (MäRK) 2013 Innehåll Allmänt... 3 Verksamhetsidé... 4 Mål... 4 Verksamhet 2013... 6 Ridskolan... 6 Anläggning... 6 Utevolt... 6 Parkering... 6 Ridhus... 6 Klubbhus...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14

4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Avsändare: Datum: Kårstyrelsen 2013-09-09 4.4 Fastställande av konkretiserad verksamhetsplan 2013/14 Kårstyrelsen föreslår fullmäktige: att anta den konkretiserade verksamhetsplanen för verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Inledning De arbetsintegrerande sociala företagen har som övergripande mål att skapa arbetstillfällen för de som står utanför, eller som inte fått tillträde till, arbetsmarknaden

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor

Uttalade prioriterade områden för år 2013 är. Intressepolitik NHR-fondenForskning Medlemssupport Medlemsvärvning Organisatoriska frågor Verksamhetsplan 2013 Inriktningen på 2013 års verksamhet är att försöka prioritera ett antal områden där vi lägger ner mer resurser och att vi i dessa uttalade områden har tid för god planering, genomförande

Läs mer

Norrbottens Innebandyförbund

Norrbottens Innebandyförbund Sidan 1 (11) VERKSAMHETSPLAN o Organisation o Målsättningar o Uppgifter för 2010 / 2011 Sidan 2 (11) ORGANISATION Norrbottens Innebandyförbund ÅRSMÖTE/EXTRA MÖTE Valberedning Norrbottens Innebandyförbund

Läs mer

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010

Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00. Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Årsmöte 2010 4 februari i Alnarp kl. 11.00-12.00 Årsmöteshandlingar Dagordning Styrelsekandidater Verksamhetsberättelse Verksamhetsplan Mål 2010 Dagordning årsmöte 2010-02-04 Alnarp 1. Val av mötesordförande

Läs mer

Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer

Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer Kunskap och nätverk nyckeln till framtidens affärer För dig som vill nå toppen inom inköp, logistik och offentlig upphandling Silf är Sveriges och Nordens ledande utbildningsaktör inom inköp, logistik,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127

Verksamhetsplan 2015. Antagen 141127 Verksamhetsplan 2015 Antagen 141127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 SYFTE OCH MÅL... 3 AKTIVITER FÖR 2015... 4 SAMVERKANSGRUPPER 2015... 4 LÄNSSAMVERKAN KOMMUN POLIS... 4 LÄNSGRUPPEN MOT VÅLD I NÄRA

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND

KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND KOMMUNIKATIONSINSATSER KOMMUNFÖRBUNDET VÄSTERNORRLAND Vi har påbörjat ett kommunikationsstrategiskt arbete för att tydliggöra vår verksamhet både inåt och utåt. Vi tar ett helhetsgrepp om allt det som

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen

Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen Utredning Arbetssökandes framtida ställning i organisationen SKTFs förbundsmöte Innehåll Förbundsstyrelsens yttrande... 1 Bakgrund... 1 Förslag... 2 Målen SKTF 2012... 5 Övrigt... 5 Förbundsstyrelsens

Läs mer

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna

Stadgar v 2.0. Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10. Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna Stadgar v 2.0 Antagna av Årsmötena 2014-05- 03 och 2015-05- 10 Stadgegruppen av Föreningen Munskänkarna STADGEGRUPPEN Lena Ståhl, ordförande Stadgegruppen Ylva Sundkvist, föreningens ordförande Esbjörn

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2014

Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Spädbarnsfondens effektrapport 2014 Organisationens namn: Spädbarnsfonden Organisationsnummer: 802012-1193 Juridisk form: Ideell förening Vad vill Spädbarnsfonden som organisation uppnå? Varje år i Sverige

Läs mer

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849)

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) 1 Firma Föreningens firma är Leader Gränslandet, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen ska verka inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2007 2013. Föreningen

Läs mer

Digital strategi 2016-2018

Digital strategi 2016-2018 1 Digital strategi 2016-2018 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2016-02-17 Diarienummer: 2015/55 Handläggare/författare: Sara Skyttner, webbstrateg 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

HGK Strategikonferens 2015

HGK Strategikonferens 2015 Protokoll: Strategikonferens och styrelsemöte HGK Klubbstyrelse Möte nr: 7/2015 Mötestid: 9-12 oktober 2015 enligt program Närvarande: Stefan Thorberg (ST), Hans Gustavsson (HG), Berndt Lundberg (BL),

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Villaägarna Vänersborg Trollhättan

Verksamhetsplan 2014 Villaägarna Vänersborg Trollhättan [Skriv text] En aktiv villaägarförening i Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet Verksamhetsplan 2014 Villaägarna Vänersborg Trollhättan Organisationsnummer 862500-7987 Antagen av styrelsen den 2014-03-19

Läs mer

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016

Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier. Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 1 Regionala Noden Uppsala-Örebro för Samordning av Kliniska Studier Verksamhetsberättelse 2015 17 februari 2016 2 Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Aktiviteter 2015 5 - Möten 5 - Föreslagen infrastruktur

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2009 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsberättelse 2009 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsberättelse 2009 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1 Inledning Denna verksamhetsberättelse skall

Läs mer

INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG. Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg

INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG. Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg Sidan 1 av (13) INBJUDAN TILL ORDINARIE ÅRSMÖTE FÖR VILLAÄGARNA I HELSINGBORG Onsdagen den 23 mars 2011 kl 18.00 CAMPUS, Universitetsplatsen 2, Helsingborg Program: 18.00 18.30 Samling och registrering

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00

Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00 Protokoll fört vid styrelsemöte i SFK Teknik- och fordonssektionens styrelse 2010-04-08 kl. 10.00-ca 16.00 Martin Tellander, Volvo Truck Corp.* Claes Britsman, Volvo Personvagnar AB* Ulric Långberg, Sveriges

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014

Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014 Förslag till verksamhetsplan för RFSL Umeå verksamhetsåret 2014 rfsl umeå Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Extern verksamhet... 4 2.1 föreläsningar... 4 2.2 Marknadsföring... 4 2.3 Demonstrationer

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Bilagor Slutversionen av VP efter beslut kommer att innehålla: Sid. 5 5 5 6 6 7 8 8 9 10 11 12 12 13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Visions hjärtefrågor 3. Ekonomiska förutsättningar 4. Vision Stockholms stads gemensamma fokusfråga 5. Vision Stockholms stads organisation och uppdrag 6. Verksamhetshjulet

Läs mer

Ärende 15, bilaga A. Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté

Ärende 15, bilaga A. Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté Ärende 15, bilaga A Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté Förslag till beslut vid årsmötet 2016 Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) Fastställda av årsmötet 2016 Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport Under projektet har vi lärt oss otroligt mycket och växt så det knakar. 2008 var året då ungradio blev stora. Men vi har busigheten kvar, och vår organisation drivs fullt ut

Läs mer

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland

Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland Affärsplan NyföretagarCentrum Jämtland 2016 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Organisation 3. Vision 4. Affärsidé 5. Marknad och andra aktörer 6. Verksamhet 6.1 Kommuner 6.2 Rådgivare 6.3 Rådgivning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED

RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED RIKTLINJER FÖR BILDANDE AV LOKALAVDELNINGAR TILL MOTIVATIONAL INTERVIEWING NETWORK OF TRAINERS (MINT) INCORPORATED Sida 1 av 12 INTRODUKTION Syftet med detta dokument är att beskriva processen för hur

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014

Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 1 Verksamhetsberättelse för Piratpartiet i Stockholms län 2014 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Summering...1 Huvudspåren...1 Internt arbete...2 Politiskt programarbete...3 Aktivism och medlemsvård!...3

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016

VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 VERKSAMHETSPLAN FRISKIS&SVETTIS ÖREBRO 2014-2016 Fastställd av styrelsen 2013-11-12 Inledning Verksamhetsplanen är till för anställda och funktionärer i föreningen. Den ska fungera som ett stöd och vägvisare

Läs mer