Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013"

Transkript

1 Svenskt Projektforum Strategisk ledningsgrupp Certifiering Verksamhetsplan 2013 Godkänd:

2 1 Inledning Strategi för certifieringsverksamheten år Bakgrund Framtid Nuläge Certifieringar Marknadsföring Assessorer Operativ certifieringspersonal Strategiska arbetet Önskat läge Certifieringsaktiviteter Marknadsföring Assessorer Operativ Certifieringspersonal Strategiska arbetet Nätverk för certifierade Godkänd:

3 1 Inledning Detta dokument utgör planen för certifieringsverksamheten för år 2013 och 2014 med fokus på år Den har utarbetats av den strategiska ledningsgruppen och ligger till grund för den budget som tas fram för Strategi för certifieringsverksamheten år Bakgrund Certifiering av projektledare har under de senaste åren haft en positiv utveckling och vuxit kraftigt. Certifiering har blivit ett konkurrensmedel för många konsultföretag och har även inom större koncerner blivit ett sätt att dokumentera projektledares kompetens och förmåga. Idag finns i huvudsak två konkurrerande certifieringar varav den ena är IPMA och den andra är PMI. Till detta finns även utbildningsföretag som genomför projektledarutbildningar med påföljande sk certifiering tex PRINCE2. Här är PRINCE 2 på stark uppgång i Sverige och många ser inte skillnad mellan denna typ av certifiering och IPMA. IPMA har vunnit mark under de senaste åren och blir mer och mer populär bl.a. för den beteendedel som tex PMI saknar. PMI hade ackumulerat fram till år 2012 ca 1640 certifierade i Sverige (under 2011 ökade antalet certifierade PMP med ca 250 personer) att jämföra med IPMA som hade 2530 certifierade. Det är dock en risk att PMI ökar marknadsandelar då den är skenbart billigare samt tar kortare tid att genomföra. Detta är något som behöver bevakas samt att föreningen och SLG arbetar för att stärka och utveckla IPMAs certifiering. Några pågående aktiviter för att stärka IPMA i Sverige är att utöka utbudet av IPMA produkter och därav införs A-certifiering i Sverige under 2013 samt att en ny IPMA produkt, IPMA Delta som syftar till att utvärdera en verksamhets projektverksamhet är under prövning om det ska införas i Sverige. 2.2 Framtid Visionen för certifieringsverksamheten är att IPMA certifieringen skall vara den ledande projektledarcertifieringen i Sverige inom alla branscher där projekt används som arbetsform. De övergripande målen är att öka antalet kandidater samt att certifieringsprocessen utvecklas och kvalitetshöjs. I framtiden finns det utrymme att utöka och ta ytterligare marknadsandelar vilket dock kräver resurser och investeringar. Certifiering är en verksamhet som är ganska konjunkturkänslig vilket gör att för att bygga en hållbar verksamhet bör vi ha en flexibel organisation som kan variera beroende av intresse och antal anmälningar som kommer in. Godkänd: 3(16)

4 Det är viktigt att de certifieringar som genomförs har hög kvalitet och ger kandidaterna en seriös och erkänd certifiering. 3 Nuläge Nuläget beskrivs utifrån: Certifieringar vilket omfattar antal certifierade och re-certifierade Marknadsföring vilket omfattar marknadsföringsaktiviteter Assessorer vilket omfattar utvecklingen kring assessorsrollen Övrig certifieringspersonal och process vilket omfattar kanslipersonal men även det operativa arbetet med certifieringen. Strategiska arbetet vilket omfattar det arbete som görs genom SLG vilket syftar till att förbättra och effektivisera certifieringsverksamheten 3.1 Certifieringar I verksamhetsplanen för 2012 sattes följande mål för certifieringsverksamheten: Antal kandidater skall öka med 15 % under 2012 jämfört med Utfall okt 2012: 458 kandidater att jmf med motsvarande siffra för 2011 på 350 kandidater. Detta medför en ökning på 24%. Andel godkända, dvs certifierade ska följas upp och om det blir resultat som markant skiljer från föregående år så ska en djupare analys genomföras. Tidigare år påvisar en normalnivå av antal godkända på ca 75%. Utfall okt 2012: På B-nivå är godkännande graden 48%, på C-nivå är det 93% godkända och på D-nivå 74%. Antal re-certifierade på C- resp B- nivå alternativt antal D-certifierad som uppgraderar till C eller B-certifiering skall vara 20 %. Utfall 2012: Certifieringen är giltig i 5 år och därefter krävs re-certifiering. Under 2007 var det 73 st som certifierades och under 2012 var det 32 st av dessa som recertifierade sig vilket motsvarar 44%. Certifieringsomgångar ska genomföras på följande orter: Stockholm, Göteborg och Malmö Utfall 2012: Genomfört på alla aktuella nivåer, dvs B, C och D och alla orter. Erbjuda 4-6 omgångar per år för B-certifiering, med 2-3 omgångar i Sthlm samt 1 omgång i Göteborg resp Malmö. Utfall 2012: Under 2012 erbjöds 6 st B-omgångar med fördelning över de 3 orterna. Godkänd: 4(16)

5 Erbjuda 6-8 omgångar per år för C-certifiering, med 3 omgångar i Sthlm samt 2 omgångar i Göteborg resp Malmö. Utfall 2012: Under 2012 erbjöds 11 st C-omgångar med fördelning över de 3 orterna. Erbjuda 8-10 öppna omgångar per år för D-certifiering, med 4 omgångar i Sthlm samt 3 omgångar i Göteborg och 2 omgångar i Malmö. Utfall 2012: Under 2012 erbjöds 18 st D-omgångar med fördelning över de 3 orterna samt även företagsinterna omgångar. Stötta kandidater som genomför A-certifiering. Utfall 2012: Erfterfrågat behov har tillgodosetts. En sammanställning över det totala antalet kandidater visar att tom 2012 har över 2500 personer certifierat sig. Tabell 1: Totala antalet certfiering per år Nedan följer detaljerad statistik baserat på antal personer som genomgått en certifieringsomgång tom oktober Omgång Antal Kandidater Antal Avbrutit Antal Underkända C-cert Antal Godkända Godkända % B37 (2011) B B Godkänd: 5(16)

6 B B B42 (startad) 13 B43 (startad) 14 Summa Tabell 2: Statistik för B-omgångar tom oktober 2012 Under 2011 samt även under 2012 har det varit anmärkningsvärt låg godkännande grad för B-nivå vilket har analyserats under året. Under 2012 har dock godkännade graden ökats till 48% vilket förstås är bra men det är ändå en låg nivå. Det är oklart om detta är en tillfällighet eller om trenden visar på allmän lägre godkännande nivå. Analysen visar på följande faktorer: Generell lägre nivå på kandidaterna vilket troligen beror på att många av de som genomgår en certifiering gör det pga det krävs av verksamheten och inte lika stor grad att de har en egen motivation och drivkraft att genomföra cerifieringen. En del överskattar sin egen kompetens och siktar högt och försöker på B-nivå utan att egentligen har verifierat att de har rätt kompetensnivå. Detta kan stävjas genom en tydlig informationsdel på anmälningssidan samt även under introduktionen. Assessorerna har en mer enhetlig bedömning av kandidaterna vilket i vissa fall medför en skärpning jmf med tidigare. Omgång Antal Kandidater Antal som avbrutit Antal Underkända Antal Godkända Godkända % C C C C C C C C52 (Etapp 2) 23 C C54 (Startad) 6 C55 (Startad) 15 Summa Tabell 2: Statistik för C-omgångar tom oktober 2012 Godkänd: 6(16)

7 Omgång Antal Kandidater Antal Underkända Antal Godkända Godkända % D D D D Forsmark D IHM D Luleå Ringhals Studsvik D TP D ÅF D D D D78 + D IHM 1206 D (9 omprov ska göras) D Kalmar D Ronneby (2 omprov ska göras) D TI 2012A 2 Summa Tabell 3: Statistik för D-omgångar tom oktober 2012 I dagsläget hanteras ca 550 anmälda kandidater/år med nuvarande bemanning och organisation. Kvaliteten hålls på en bra nivå men för att kunna effektivisera och förbättra certifieringsverksamheten måste detta förstärkas. 3.2 Marknadsföring Under 2012 har följande informationsseminarie genomförts: Malmö: 1 st Göteborg: 2 st Stockholm: 1 st Godkänd: 7(16)

8 Företagsunika: ÅF, Tieto Utöver detta sker marknadsföring via SPF hemsida, tidningen Projektvärlden, viss annonsering och SPF programverksamhet. Uner 2012 har SLG gjort ett arbete med att se över hur marknadsföringen kan effektiviseras och genomfört en affärsmodellering enligt Osterwald modellen och därifrån har en aktivitetslista med prioriterade aktiviteter tagits fram, bla så har förbättringar på hemsidan gjorts samt att processen för A- nivå certifiering tagits fram och omgångar planerats in för 2013 vilket marknadsförs via hemsidan. Aktiviteterna för marknadsföring kommer ha fortsatt fokus under Assessorer Antalet assessorer är i dagsläget 30 st med 1 ny assessor under året. Det behöver dock utbildas ytterligare assessorer med tanke på den åldersfördelning samt branschtillhörighet vi har bland dessa. Under 2012 har det genomförts två assessorsträningar, där Håkan Sjöholm ansvarade för den första och Per-Olof Sandberg ansvarade för den andra. Det har även införts en del ändrade regler gällande assessorernas arbete pga förändrad certifieringsprocess samt hårdare krav på uppföljning. Till detta har det även genomförts en höjning av assessorsarvodena på genomsnitt 5%. Detta började gälla för de omgångar som startade efter Operativ certifieringspersonal Under 2012 har det varit vissa ändringar gällande personal som arbetar med certifieringsverksamheten. Mikaela Andersson har i april återkommit efter föräldraledighet men valde att avsluta sin anställning under november. Det har därför anställts en efterfträdare till Mikaela. Efterträdaren heter Isabelle Kalldin och anställs i rollen som certifieringskoordinator med anställningsstart Utöver Mikaela har även Miranda Abrahamsson avslutat sin anställning. Detta var planerat sedan en tid tillbaka och ingen specifik ersättare har anställts. Det har även varit inhyrd personal på ca 1,25 heltidstjänst fördelat på två personer för att hantera den operativa verksamheten. Under 2012 har den operativa verksamheten hanterats på ungefär samma nivå som under 2011 dvs med ca 2,2 heltidstjänster (FTE), fördelat på rollerna certifieringsansvarig inkl IPMA internationellt och certifieringskoordinator. Det tillkommer även ca 0,1 FTE för utvecklingsarbete i form av konsultuppdrag samt 0,2 FTE operativt arbete som hittills varit oavlönad arbetsinsats. 3.5 Strategiska arbetet Det har under 2012 varit stort engagemang och aktivitet i SLG SLG organisation och ordning Godkänd: 8(16)

9 I samband med årsmötet så övertog Beatrice Silow rollen som ordförande. Deltagare i SLG har under året varit: Beatrice Silow ordförande och styrelseledamot Håkan Sjöholm certiferingsansvarig Per-Olof Sandberg certifieringsansvarig och styrelseledamot Rolf Berntsson styrelseordförande och tf verksamhetsansvarig Dan Jonsson assessorsrepresentant Mikaela Andersson certifieringskoordinator (tom nov 2012) Karin Berntsson certifieringskoordinator Susanne von Sydow har under året avslutat sitt uppdrag i styrelsen och likaledes i SLG. Den strategiska ledningsgruppen har under året haft i genomsnitt ett protokollfört möte varje månad. Allt underlag finns upplagt på PP. Det har varit väldigt god uppslutning vid alla mötena. Bedömningen är att den totala insatsen är ca 400h/år, varav allt arbete görs i oavlönad form. Infor 2013 så kommer bemanning i SLG att förändras något för att skapa en mindre arbetsgrupp och vara rädda om allas arbetstimmar. Rollerna som kommer vara representerade är styrelsen, certiferingsansvarig, verksamhetsansvarig samt assessorsrepresentant. Certifieringskoordinartorer behöver inte längre vara med i SLG utan medverkar i det operativa ledningsforumet OLG som har avstämningsmöten varannan vecka Scheme Committe Utvecklingsgruppen (scheme committee) har fått ny ordförande i Christina Hjort samt några nya medlemmar under året och består nu av 9 personer. Scheme committe har haft ett möte under 2012 och har inplanerat nytt möte under januari Deltagarna Scheme Committe är: Christina Hjort ordförande, Sigma Per Lilja Thomas Mangusson Annica Lindgren, Swedbank Helene Möllerstedt Per-Olof Sandberg SEB och certifieringsansvarig Godkänd: 9(16)

10 Rof Berntsson SPF tf verksamhetsansvarig Petra Jantezky-Book - ÅF Henrik Olsson Vattenfall Det första uppdraget för Scheme Committe är att vara remissinstans för den nya versionen av ICB4.0 samt ICRG 4.0 som är under framtagning Överklagandenämnd (Appeal Committee enl ICRG) Överklagandenämnden ska omfatta 3 ordinarie ledamöter och dessa utses av SPF styrelse. Under 2012 har följande personer varit delaktiga i överklagandenämnden: Håkan Sjöholm certifieringsansvarig och sammankallande Anders Ljungman ordförande samt kvalitetsansvarig inom CB Ingrid Hultgren Susanne von Sydow Under 2012 har totalt 6 överklaganden där samtliga har fått avslag IPMA Certifiering nivå A IPMA Delta Under 2013 kommer det vara möjligt att certifiera sig på A-nivå även i Sverige. Per-Olof Sandberg har ansvarat för och även varit operativt aktiv med att ta fram kandidat- och assessorsmaterial, prov, workshop etc för A- certifiering. Det finns även inplanerat 2 st A-omgångar under Under året har SLG gjort en utvärdering av ytterligare en produkt i IPMAs produktportfölj med syfte att utvärdera om detta är en produkt som det finns en potential för denna produkt för i Sverige. Det gäller IPMA Delta och det har genomförts följande aktiviteter: Intial analys och bedömning av nytta och behov samt framtagning av ett grovt buslutsunderlag för ett ev införande i SPF verksamhet. Genomfört en workshop med inbjudna, intresserade företag för att presentera IPMA Delta och genomföra en marknadsanalys för att se hur stort intresse för produkten som verkar finnas på den svenska marknaden. Genomfört en genomgång tillsammans med IPMA Deltas produktägare, Hans Knöpfel för att få mer information samt möjlighet att ställa frågor gällande produkten, marknadspotential, implementering mm Under november månad har Håkan Westman på egen bekostnad medverkat vid en IMPA Delta utbildning för att lära sig mer om IPMA Delta. Godkänd: 10(16)

11 Alla aktiviteter ligger sedan till grund för ett beslutsunderlag för ett styrelsebeslut gällande ett ev införande av IPMA Delta i SPF Förbättringsarbete Under 2012 har det även gjorts en del förbättringsarbete vilka följs upp vid varje SLG möte via en tracker, bla Allt kandidatmaterial och mallar har omarbetats med uppdatering samt upprättning samt att all självutvärdering samlas i ett dokument. Detta har granskats av SLG samt assessorerna och genomgång av det nya materialet har gjorts på assessorsträning. De olika arbetsuppgifterna/processerna som finns inom certifieringsprocessen har kartlagts och beskrivits i processkartläggningar för att ha processerna dokumenterade för dels minska beroendet till specifika individer och underlätta inlärning för flera resurser samt för framtida effektiviseringsarbete Vissa förberedande aktiviteter för att kunna införa maskinella prov har gjorts under året, främst så har 40 st bärbara datorer skänkts från SEB banken tack vare Per-Olof samt att det under november månad kommer vara en demo genomgång av ett elektroniskt system med provmöjlighet samt databas av frågor som används av IPMA i Ungern (utvärderingsarbetet görs tillsammans med Norge och Danmark). Under året har det vid flera tillfällen varit möjlighet att förenkla certifieringsprocessen genom att kandidaterna har kunnat medverka på introduktionen via webex och telefon. Detta minskar resekostnader dels för certifieringskoordinator samt även för kandidaterna. Detta har varit framgångsrikt och uppskattat. Det är dock väldigt viktigt att det framgår vad som är aktuellt vid varje introduktionstillfälle så att alla berörda har rätt förväntningar. 4 Önskat läge Det önskade läget beskrivs utifrån samma underrukbriker som i nulägesbeskrivningen för enkel härledning. 4.1 Certifieringsaktiviteter Mål 1: Antal kandidater skall öka med minst 15 % per nivå under 2013 jämfört med Aktiviteter för att nå 15%: Tydlig information om kommande certifieringsomgångar under 2013 på SPF hemsida Genomförande av informationstillfällen på alla orter Godkänd: 11(16)

12 Aktiv närvaro i sociala medier och på SPF hemsida Informera och marknadsföra certifiering vid SPF arrangemang och event Stärka och aktivera regionella nätverk Säkra i form av resurser och processstöd att certifieringskansliet kan arbete effektivt och med hög kvalitet Erbjuda och marknadsföra A-nivå Inför kvalitetsmål som kontinuerlig mäts och följs upp: 1. Antal överklaganden <= 4 2. Inga klagomål på assessors bemötande 3. Assessorsträning minst 2 ggr/år samt 4. Genomföra utvärdering av assessornas arbete enligt IPMAs riktlinjer i form av utvecklingsmöte med certifieringsansvarig 1/år på minst en timme. Mål 2: Andel godkända, dvs certifierade ska följas upp och om det blir resultat som markant skiljer från föregående år så ska en djupare analys genomföras. Tidigare år påvisar en normalnivå av antal godkända på ca 75%. Mål 3: Certifieringsomgångar ska genomföras på följande orter: Stockholm, Göteborg och Malmö Mål 4: Erbjuda minst 2 omgångar per år för A-certifering, alla omgångar i Sthlm. Mål 5: Erbjuda minst 6 omgångar per år för B-certifiering, i Sthlm, Göteborg resp Malmö. Planeringen är 3 B-omgångar i Sthlm samt 2 omgångar i Gbg, Mål 6: Erbjuda 8 omgångar per år för C-certifiering, med 5 omgångar i Sthlm samt 3 omgångar i Göteborg resp 1 omgång Malmö. Mål 7: Erbjuda 15 öppna omgångar per år för D-certifiering, med 6 omgångar i Sthlm samt 6 omgångar i Göteborg och 4 omgångar i Malmö. Det ska även vara möjligt att hantera extra företagsspecifika omgångar på D- nivå. Allmänt ska dessa önskemål beaktas och en hög servicenivå ska hållas men det är dock viktigt att kravet på minst 8 kandidater uppfylls samt att man följer den ordinarie certifieringsprocessen. I de fall som en företagsspecifik omgång önskas så ska det alltid göras ett försök att planera in omgången och stämma av med assessorer osv. Detta får avgöra huruvida det är möjligt att tillgodose önskemålet om en extra omgång. Mål 8: Erbjuda minst 2 re-certifieringsomgångar för A, B och C nivån. Mål 9: Öka antalet assessorer från 27 till 35 Godkänd: 12(16)

13 Mål 10: Införa KPI:er för kontinuerling uppföljning. Beslutade KPI:er är följande: 1. Antal certifieringskandidater 2. Antal godkända kandidater 3. Rörlig Intäkt och kostnad per omgång 4. Intäkt och Kostnad för hela certifieringsverksamheten 5. Antal assessorer 6. Antal kandidater som byter omgång 7. Antal överklaganden 8. Antal klagomål på assessorer/processen 4.2 Marknadsföring Fortsätta arbetet med olika aktiviteter för att marknadsföra certifieringen och dess möjligheter. Utse en marknadsföringsansvarig som tar fram en marknadsföringsplan. Antal informationsseminarier: Personliga: minst 2 st på resp ort (Sthlm, Gbg och Malmö) Webinars: genomför en pilot (kvarstående punkt från år 2012) En specifik aktivitet som ska genomföras under 2013 är riktad marknadsföring för re-certifiering för de som är aktuella att genomföra recertifiering. Använder den information om resp kandidat som finns tillgänglig i access och AKT. Detta kommer att underlättas i samband med införandet av ett system för hantering av certifieringskandidater/medlemmar (Salesforce). 4.3 Assessorer För att hantera inflödet av kandidater krävs det att antalet aktiva assessorer är ca 35 st. Detta medför att ca 5 st nya assessorer behöver utbildas. Det behöver även vara en breddad branschtillhörighet bland assessorerna då det idag är stor andel som kommer från IT-branschen. Under året ska uppföljningskraven som är fastställda i ICRG gällande assessorerna etableras. Detta ingår i certifieringsansvarigs roll. Minst två assessorsträningar ska genomföras under året. Godkänd: 13(16)

14 4.4 Operativ Certifieringspersonal Bedömningen är att under år 2013 kräver verksamheten ca 3,5 FTE, fördelat på rollerna certifieringsansvarig, IPMA internationellt, certifieringskoordinator och certifieringsadministratör för att hålla en god kvalitet. Inom denna ram finns visst utrymme för processförbättringar och arbete kopplat till kvalitetshöjning men det kommer behövas punktinsatser för att lyfta processen i sin helhet ett steg. Den operativa ledningen styrs via regelbundna avstämningsmöten i den operativa ledningsgruppen (OLG) som omfattar: - Certifieringsansvarig Per-Olof Sandberg - Verksamhetsansvarig Katarina Ericsson (tf tills ordinarie verksamhetsansvarig har tillträtt) - Certifieringskoordinator Mid och Nord Isabelle Kalldin - Certifieringskoordinator Väst och Syd Karin Berntsson 4.5 Strategiska arbetet Organisationen för SLG för 2013 är: - Ordförande: Beatrice Silow (styrelseledamot) - Certifieringsansvarig Per-Olof Sandberg - Verksamhetsansvarig Katarina Ericsson (tf tills ordinarie verksamhetsansvarig har tillträtt) - Representant för assessorerna. Dan Jonsson - Adjungerad vid behov Håkan Sjöholm Vid första SLG mötet under 2013 ska det även tillsättas vem som är marknadsansvarig samt kvalitetsansvarg Övriga aktiviteter: Fortsätta med utvärderingen av IPMA Delta Lyfta in IPMA registrering inom SLG ansvarsområde. Kräver utpekad ansvarig resurs. Förbättra re-certifieringsprocessen då det har påpekats legitima förbättringsförslag. SLG beslutade att under 2013 införa en 1h introduktion vid varje certifieringsomgång vid vilken process och förväntningar gås igenom. Introduktionen kommer genomföras via webex och telefon. Allt kandidatmaterial kommer även uppdateras då det är en del felaktigheter i befintligt material. Godkänd: 14(16)

15 Behöver fortsätta arbetet med att uppdatera alla presentationer, kandidatmaterial och assessorsmaterial då det varit en del ändringar i certifieringsprocessen samt att kvalitet på både processer och dokumentation behöver öka dels för att effektivisera hela verksamheten (=mindre administration per certifieringskandidat, d.v.s. bättre lönsamhet) samt för att höja kvaliteten gentemot certifieringskandidaterna De skriftliga proven behöver förbättras och förnyas. Det har under 2012 pågått ett arbete kring detta men det behöver fortgå under Fortsätter arbetet med införa maskinella prov. Till detta följer frågan hur man i provet möjliggör visuella svar (rita figurer). Inför att även utvärderingen genomförs maskinellt Se över workshopen på B-nivå om denna behöver justeras då det är många kandidater som blir underkända i steg 2 på B-nivå jämfört med tidigare. Den nuvarande Access databasen som används inom certifieringen behöver ersättas med en ny, modern lösning. Då salesforce används för medlemshantering inom SPF är det möjligt att även använda salesforce för certifieringsdelen. Ett projekt för att genomföra detta arbete behöver startas upp under Utvecklingskommittén (Scheme committee) Under 2013 fortsätter arbetet med scheme committee och ett tätare samarbete mellan SLG och Scheme committe ska aktiveras Förslag på aktiviteter för Scheme committe: Agera remissinstans för utarbetandet av ny version av ICB och ICRG. Utvärdera det material (inkl web) som ges ut till kandidaterna Deltagande i IPMA internationella möten Under 2012 har vi haft representation på samtliga internationella IPMA möten, ofta i form av Håkan Sjöholm och Anders Sandberg men även Per- Olof Sandberg. Vi skall under 2013 delta vid internationella IPMA-möten med en person förutom Håkan Sjöholm (som deltar för IPMA s räkning) 5 Nätverk för certifierade I Göteborg finns ett fungerande nätverk vilket drivs tillsammans med västsvenska handelskammaren. Det är ungefär 2 nätverksträffar per termin. Under 2012 har ämnena för nätverksträffarna varit: Vad innebär mobilitet för projektledare? Godkänd: 15(16)

16 Hur planeras stora infrastruktur projekt inom Göteborgs stad? Föredrag av Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö ISO vad innebär den nya projektledarstandarden? Facilitering tips och trix för projektledarrollen Nätverket i Sthlm har under året aktiverats och arbetet fortgår under Syftet med nätverksträffarna är att erbjuda de certifierade (A + B + C samt assessorer) något extra, så att de känner sig privilegierade och sprider budskapet att det är bra att certifiera sig. Det är också ett sätt att motivera till re-certifiering. Godkänd: 16(16)

Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016

Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016 Svenskt Projektforum IPMA Appendix till Verksamhetsplan 2016 Uppgjord: Pia Lundgren Datum: 2016-01-16 Version:FINAL Godkänd: SLG IPMA Innehåll 1 Inledning... 3 2 Strategi för verksamheten år 2016... 3

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2015 Uppgjord: SPF styrelse/pl Datum: 2015-02-19 Version: Slutversion Godkänd: SPF styrelse 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2015...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102

Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102 Stockholm 2013-03-17 Verksamhetsberättelse 2012 Ideella föreningen Svenskt Projektforum 802008-4102 Räkenskapsåret 2012-01-01 2012-12-31 Föreningen har under 2012 arbetat med följande vision och mission

Läs mer

Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012

Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012 Svenskt Projektforum Verksamhetsplan 2012 Godkänd: 1 Inledning... 3 2 Ledning och samordning... 3 2.1 Styrelsen... 3 2.2 Styrelsearbete... 3 3 Prioriterade utvecklingsområden (Styrelsen)... 3 4 Basverksamhet...

Läs mer

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län

Arbetsplan 2013. Hela Sverige ska leva - Uppsala län Arbetsplan 2013 För att nå största möjliga framgång med föreningen har denna arbetsplan tagits fram. Arbetsplanen ska underlätta för styrelsen, revisorer, valberedning och arbetsgrupper att utföra de uppdrag

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde

Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Kapitel 1: KODEN för Aktiva Seniorer Skövde Föreningen beslutar på föreningsstämma att arbeta efter KODEN, som är en verksamhetsbeskrivning och ett styrdokument. Syfte

Läs mer

Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta.

Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta. Arbetsordning för Margarethaskolan i Knivsta Detta dokument anger uppgifter och ansvarsfördelning mellan och inom olika delar av ledningen för Margarethaskolan i Knivsta. Funktion Lagstiftning Innehåll

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Vision Mission Mål Aktiviteter Förmågor/ organisation Värderingar Föreningens ändamål och vision 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare Sverige.

Läs mer

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS)

Inledning Förbundsorganisation Kongressen Förbundsstyrelsen (FS) Arbetsordning För kongressperioden 2015-2017. Beslutad på förbundsstyrelsemötet den 5-9 augusti 2015. Uppdaterad på förbundsstyrelsemötet den 8-10 januari 2016. Inledning Arbetsordningen syftar till att

Läs mer

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014

Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 Svenskt Projektforum hela verksamheten Verksamhetsplan 2014 1 Inledning... 3 2 Strategi för Svenskt Projektforum 2014... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Framtid... 4 Vision... 4 Mission... 4 Allmänt... 4 Föreningens

Läs mer

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun

Projekt L4U Lean Life Long Learning Ungdom Enköping Kommun Projekt: L4U Lean Life Long Learning Ungdom ESF Diarie.Nr: 2009-3020122 VOK AB Förhandsutvärdering & Utvärderingsupplägg ESF-Socialfonden, programområde 2 Ökat arbetskraftutbud Projekt L4U Lean Life Long

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun Projektplan Strängnäs 150702 Projektnamn RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Projektägare LSG Individ- och familjeomsorgen Datum 150702 Bakgrund Målgruppen för detta projekt är de klienter som söker ekonomiskt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Framtidsbild Västsverige

Framtidsbild Västsverige 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-02-13 RS140084 Linn Berntsson, Projektledare och kommunikatör Regional samhällsplanering 035-179879 Regionstyrelsen Framtidsbild Västsverige

Läs mer

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem

Uppdraget ERS 2015. Enhetliga referenssystem Karin Bergström 2014-12-17 Sida: 1 (6) Uppdraget Enhetliga referenssystem Uppdragets idé är att 2015 verka för att resterande kommuner inför SWEREF 99 och att ytterligare 65 kommuner inför RH 2000 genom

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

Stadgar Forum Vänersborg

Stadgar Forum Vänersborg Stadgar Forum Vänersborg 1 Föreningens firma Föreningens firma är Forum Vänersborgs Stad ekonomiska förening. Föreningens namn är Forum Vänersborg. 2 Ändamål, vision och verksamhet Föreningen har till

Läs mer

Personalhandbok Utveckling & Återkoppling

Personalhandbok Utveckling & Återkoppling 1. Innehåll I det här avsnittet tar vi upp och beskriver hur vi arbetar med utbildning och utveckling för varje individ och i samspel med varandra. Utveckling (2) Utvecklingssamtal (2.1) Utbildning - vår

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-06-10 138(144) 94 Centrum mot våld Socialcheferna har under sitt senaste nätverksmöte gett FoU Norrbotten uppdraget att till länsstyrelsen inlämna

Läs mer

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62.

Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. 1 Bemanningsenheten 2015-10-21 Karin Dahlström Enhetschef Uppdrag: Lösningar för ett nollresultat inom Bemanningsenheten alternativt en avveckling av administrationen på den samma, ON 2015-08-26 62. Bakgrund

Läs mer

OK Linnés Ungdomsplan år 2014

OK Linnés Ungdomsplan år 2014 OK Linnés Ungdomsplan år 2014 OK Linné är en av Sveriges största orienteringsklubbar både vad gäller elit och antalet aktiva ungdomar. I ungdomsplanen har ledarna i ungdomskommittén arbetat med att strukturera

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet

Ledningssystem för kvalitet Beslut ks 2011-05-04 GPS Götenes Politiska Styrning Ledningssystem för kvalitet Från mål till årsredovisning Mot högre måluppfyllelse, utveckling och förbättring Kf:s planer Nationella planer, lagar Hur

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet

Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Bilaga 75 Datum Beteckning 2012-04-24 Dnr 12-6-1 Siv Wilborgsson Telefon 0709 719938 Styrelsen Kompetenskartläggning av lärarlegitimation och behörighet Beredningen för utbildningsfrågor beslutade den

Läs mer

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket

Ekonomismart. ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2. Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Ekonomismart ett regionalt samarbetsprojekt Projektår 2 Sparbanksstiftelsen Kronan, Folkuniversitetet, Finansinspektionen och Konsumentverket Sida 1 av 7 Samarbetsavtalet Detta avtal reglerar samarbetsparternas

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr

Övrig kostnad: Porto, transporter, hårdvara/mjukvara,lokaler uppskattas till 10000 kr Projektidé It- teknik coach. Projektet syftar till att hjälpa äldre med vardagstekniken. Finansiering Projektledare: Lidköping 240 timmar: (beräknat på 15 timmar per vecka i 16 veckor) Övriga projektdeltagare:

Läs mer

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun 2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun ett samarbete mellan Fryshuset, Studieförbundet Vuxenskolan och Åre kommun Skriven av Anna Linde Introduktion Projekt Lugna Gatan Åre är ett långsiktigt

Läs mer

Slutrapport för pilotprojekt

Slutrapport för pilotprojekt EU-projektet LEGS Local Employment and Growth Strategies Slutrapport för pilotprojekt Projektnamn Affärsskola Projektansvarig kommun Mjölby Övriga deltagande kommuner Diarienr EUROPEISKA UNIONEN Sociala

Läs mer

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet

1. Slutrapport till länsstyrelsen om Fridaprojektet VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2012-11-20 DNR SN 2011.069 DAVID MATSCHECK SID 1/1 UTREDARE 08/587 854 60 DAVID.MATSCHECK@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Slutrapport till

Läs mer

Ansökningsinformation Norrköpings sociala investeringsfond

Ansökningsinformation Norrköpings sociala investeringsfond 2015-02-19 Ansökningsinformation Norrköpings sociala investeringsfond Översiktlig information om krav på ansökan, samt hur beslutsprocessen vid ansökan ser ut. EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET 2 (5) Norrköpings

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten

Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten Version 2013-10-14 Styrning och ledning av Leader Upplandsbygd Ansvarsbeskrivning och allmänna riktlinjer för verksamheten LAG (Local Action Group) LAG är Upplandsbygds styrelse. LAG i Leader Upplandsbygd

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014 Kallelse till Extra Årsmöte i Sävedalens AIK 2014-11-27 kl 19.00 Mötet hålls i SAIK-stugan Kåsjön där kaffe och bulle serverades innan öppnandet. Extra möte är utlyst för att behandla de motioner som inkom

Läs mer

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision.

UTSKOTTSVERKSAMHET. Verksamhetsplan Internationella Utskottet. Verksamhetsbeskrivning. Internationella utskottets vision. UTSKOTTSVERKSAMHET Verksamhetsbeskrivning (IC) ska arbeta aktivt för att skapa kontaktnät mellan studiekamrater, partneruniversitet och företag och därigenom främja kulturella utbyten, internationella

Läs mer

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun

Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Riktlinjer för löneprocessen i Nybro kommun Prel. 05 2015-11-01 1 Inledning Dessa riktlinjer gäller för samtliga anställda inom kommunen samt dess ägda bolag i tillämpliga delar. 2 Grundläggande principer

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna

Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna Minnesanteckningar från temagruppsmöte med kommuncheferna Författare: Lena Boman och Elsie Hellström Innehållsförteckning Datum: 2010-04-22 1 Nulägesgruppen Sverker Hellström Succkie Gunnarsson Uppdatering

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1

Tjänsteskrivelse Matematiksatsning, SKL - årlig rapport 1 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2014-02-20 DNR BUN 2014.158 JENNY NYRÉN SID 1/2 VFU-SAMORDNARE OCH PEDAGOGISK HANDLÄGGARE 08-58785263 JENNY.NYREN@VALLENTUNA.SE BARN- OCH

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Förslag till arbetsordning Leader Vättern

Förslag till arbetsordning Leader Vättern Förslag till arbetsordning Leader Vättern I arbetsordningen specificeras ansvar och uppgifter för Leader Vättern. Dessa bygger på antagna stadgar och de regler som styr arbetet med lokalt ledd utveckling.

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Antagen av regionstyrelsen 2010-12-08, uppdaterad 2011-12-14 Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Projektmedel är ett viktigt verktyg för regional utveckling, och dessa ska

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015

TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 TILLVÄXTPROGRAM FÖR PITEÅ KOMMUNS 2011-2015 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Tillväxtprogram för Piteå kommun, 2011-2015 Välj dokumenttyp Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken

LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA. TID Kl 15:00-17:00 Stora salen, Kulturhuset Kåken LOKALA PENSIONÄRSRÅDET ÖRGRYTE-HÄRLANDA TID Kl 15:00-17:00 PLATS Stora salen, Kulturhuset Kåken LEDAMÖTER Monica Påhlsson SPF Bengt Carlsson PRO Hasse Kimmevik PRO Ulf Atlestam RPG Alf Sahlström SPRF Maj-Britt

Läs mer

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014

Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014. Kvalitetsuppföljning ht 2014 Förskola/Skola Kvalitetsuppföljning för halvåret, läsåret 2014/2015 Årsbokslut 2014 Stenhamra och Uppgårdskolan Rektor: Lillemor Bergquist Tel: 08-124 57 804 1. Inledning Kvalitetsuppföljning ht 2014 Uppgårdskolan

Läs mer

Minnes anteckningar från BPSD resan.

Minnes anteckningar från BPSD resan. 2015-12-07 Minnes anteckningar från BPSD resan. Mellerud 2015-10-07 Kl. 8.30-11.30 Till mötet hade 30 deltagare kommit och av dessa fanns följande professioner representerade: Vård- och omsorgschef, MAS

Läs mer

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se

Slutrapport. Levnadsvanor. alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat. - dokumentation i hälsobladet 2012-09-03. www.lio.se Slutrapport Levnadsvanor - dokumentation i hälsobladet alkohol, tobak, fysisk aktivitet och mat 2012-09-03 www.lio.se 2012-09-03 Dokumentation av levnadsvanor i Cosmic Hälsobladet Bakgrund Sedan 2009 har

Läs mer

Förslag på Verksamhetsplan 13/14

Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Förslag på Verksamhetsplan 13/14 Styrelsen Styrelsen åläggs att i början av terminen ha ett gemensamt planeringsmöte inför verksamhetsåret. Motivering: Detta är ett bra sätt för de nya styrelsemedlemmarna

Läs mer

det lärande nätverket

det lärande nätverket Qualisgranskning i förskolor Att bli granskad Arbetet med Qualis är en kontinuerlig process där ni använder Qualis verktyg som stöd för att förbättra kvaliteten i er verksamhet. När det är dags för granskning

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se

Dialogen om torget. 27 mars 22 maj 2013. www.karlskoga.se Dialogen om torget 27 mars 22 maj 2013 www.karlskoga.se 2 (8) Bakgrund Under juni 2012 beslutade kommunstyrelsen att en medborgardialog om hur framtidens torg i Karlskoga ska utformas. Dialogens syfte

Läs mer

Verksamhetsåret 2014-2015. Verksamhetsberättelse för MSF Umeå verksamhetsåret 2014-2015

Verksamhetsåret 2014-2015. Verksamhetsberättelse för MSF Umeå verksamhetsåret 2014-2015 MSF Umeå för MSF Umeå verksamhetsåret 2014-2015 Introduktion MSF Umeås verksamhetsår 2014-2015 har varit händelserikt. Styrelsen har under detta verksamhetsår haft en god representation från såväl prekliniska

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35

Protokoll. Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen. Nr: 4 2009/2010. Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Protokoll Svenska Ölfrämjandet SÖ, styrelsen Nr: 4 2009/2010 Tid: Lördagen den 27 juni 2009, kl. 13.50 17.35 Plats: Hos Peter Ragnar, Stenmursgatan 12, Norrköping Ledamöter: Rick Gordon Lindqvist, ordförande

Läs mer

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation

Handbok. för politiker i Ängelholms politiska organisation Handbok för politiker i Ängelholms politiska organisation Innehåll Inledning Organisation Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Välfärdsnämnden Myndighetsnämnden Överförmyndarnämnden Valnämnden Krisledningsnämnden

Läs mer

Den kommunala organisationen

Den kommunala organisationen Växjö bibliotek Eva Hedunger Den kommunala organisationen 1. Personal Arbete med verksamhets- och kompetensanalys för biblioteken i Växjö kommun har skett under vår och höst 2001 Detta har satts in i sitt

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden

Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av Karlskrona Kommuns förtroendevalda revisorer. Karlskrona kommun. Granskning av Överförmyndarnämnden Revisionsrapport 2011 Genomförd på uppdrag av s förtroendevalda revisorer Karlskrona kommun Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Sammanfattning...3 1. Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.1. Syfte

Läs mer

Projektledningsgruppen

Projektledningsgruppen sid 1(6) Vår referens / tel.nr Göran Jansson / 040-25 22 61 goran.n.jansson@lansstyrelsen.se Bo Persson / 0435-71 99 15 bo.persson@kfsk.se Projektledningsgruppen Minnesanteckningar, möte med projektledningsgruppen

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Christina Rickmar förklarade mötet öppnat och hälsade de närvarade medlemmarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Christina Rickmar förklarade mötet öppnat och hälsade de närvarade medlemmarna välkomna. 1(6) Protokoll fört vid Linköpings Skidklubbs årsmöte den 10 juni 2009 i Skidgården Hackefors. Årsmötet föregicks denna gång av utdelande av vandringspriser till klubbens bästa Vasaloppsåkare 2009, Liselott

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR 2014 ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn Prästgårdsängen 21 BV 412 71 GÖTEBORG Telefon: 031 20 99 49 eller 23 30 43 Kvällstid: 020 21 53 50 E-post: info@atsubgbg.nu Hemsida: www.atsubgbg.nu

Läs mer

1 Ordförande och ledamöter i styrelsen. 2 Revisorer och revisorssuppleanter. 3 Ersättning till styrelse och revisorer. 4 Valnämnd till nästa årsmöte

1 Ordförande och ledamöter i styrelsen. 2 Revisorer och revisorssuppleanter. 3 Ersättning till styrelse och revisorer. 4 Valnämnd till nästa årsmöte Valberedningens förslag till Årsstämman 2016 1 1 Ordförande och ledamöter i styrelsen Ordförande Sophia Hjorth, nyval 1 år Styrelseledamöter Agnes A. Hammarstrand, Delphi Advokatbyrå, omval 2 år Jonas

Läs mer

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016

Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Stockholms Naturskyddsförening VERKSAMHETSPLAN 2016 Innehåll Verksamhetsidé... 2 Målbild... 2 Fokusområden... 2 Trafik... 2 Hållbar konsumtion... 3 Grönområden... 3 Energi... 4 Giftfri miljö... 4 Andra

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016

Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 VP PALEMA 2016.docx Förslag till verksamhetsplan för Cancerföreningen PALEMA under verksamhetsåret 2016 PALEMA s ändamål och uppgift, enligt ändamålsparagrafen, är att verka för en förbättrad vård och

Läs mer

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014.

Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. MINNESANTECKNINGAR Sida 1(5) Handläggare Maria Ekelöf 023-777058 maria.ekelof@regiondalarna.se Datum 2014-10-17 Minnesanteckningar nätverk chefer för biståndshandläggare 17 okt 2014. Närvarande: Lotta

Läs mer

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län

Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan Stockholms Län Ett samverkansprojekt mellan länets 26 kommuner, Länsstyrelsen och Kommunförbundet Stockholms Län. www.miljosamverkanstockholm.se Farligt avfall från småföretagare kan insamlingssystemet förbättras? Miljösamverkan

Läs mer

Lönepolitiska riktlinjer

Lönepolitiska riktlinjer Lönepolitiska riktlinjer Antagna av kommunstyrelsen 2012-05-14, 159 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Mål 3. Grundläggande principer och definitioner 4. Ansvar 5. Riktlinjer vid lönesättning 6. Lönebildning

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Typ av Antal svar Svarsfrekvens, % enkät Borås Stad Demens 249 53 Borås Stad Somatisk 229 50

Typ av Antal svar Svarsfrekvens, % enkät Borås Stad Demens 249 53 Borås Stad Somatisk 229 50 Analys och åtgärdsplan för brukarundersökningar 2011 Nämnd Stadsdelsnämnd Öster Verksamhet Äldreomsorgen - vård- och omsorgsboende Svarsfrekvens Inom vård- och omsorgsboende, Stadsdelsförvaltning (SDF)

Läs mer

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats.

I föreliggande bestämmelser är en certifierad kund den organisation vars ledningssystem har certifierats. FORCE Certification A/S ABC-Sys Allmänna bestämmelser för certifiering av ledningssystem 35:e upplagan november 2015 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 1 2. Inledande Certifiering... 1 3. Revisionsavslut

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga.

2015-11-23. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar om effektmål 2016 för de egna verksamheterna enligt bilaga. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-11-23 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se KS/2015:175 Effektmål 2016 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Samhälle, samverkan & övergång

Samhälle, samverkan & övergång Samhälle, samverkan & övergång En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Loviselund Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplanens riktlinjer

Läs mer

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö

Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Protokoll fört vid möte för bildande av Föreningen Tankarnas trädgård i Växjö Tid: Torsdag 23 april 2015, kl 18.30 20.00, och onsdag 13 maj 2015, kl 18.00 Plats: IOGT NTO, Växjö, Gavelrummet (23/4) och

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17

Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Protokoll fört vid årsmöte med Sveriges Vägledarförening 2012-03-17 Närvarande: 11 medlemmar, 2 från Vägledarens redaktion, 8 styrelsemedlemmar, samt 25 giltiga fullmakter. 1 Ordningsfrågor 1.1 Mötets

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet

Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Cecilia Hurtig, 0554-191 01 cecilia.hurtig@kil.se MINNESANTECKNINGAR 2012-05-14 Kommunala pensionärsrådet Minnesanteckningar från möte i kommunala pensionärsrådet TID: Måndagen

Läs mer

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser

Dnr: 2008-311-76. Statliga pensioner trender och tendenser Dnr: 2008-311-76 Statliga pensioner trender och tendenser Framtida pensionsavgångar 2008-2017 Innehållsförteckning Förord 2 Sammanfattning av trender & tendenser 3 1. Pensionsavgångar inom statsförvaltningen

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 Närvarande: Eva Sundström, Rita Ponerup, Lars Gotthardsson, Susanne Tedsjö, Per-Olof Hermansson, Marianne Olsson, Lars-Åke

Läs mer

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun

Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun 2011-04-13 Vv 172/2010 Rev. 2011-10-04, 2011-11-29, 120214 Riktlinje för rehabilitering i hemmet Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Grundkomponenter...3 Definition av rehabilitering...4

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor

IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Styrdokument, plan Skolstrateg 2014-02-04 Per Kornhall 08-590 976 50 Dnr SVV/2013:112 per.kornhall@upplandsvasby.se IT-pedagogisk handlingsplan för Väsby välfärds skolor Nivå: Nämndspecifikt styrdokument

Läs mer

Yttrande över förslag till ändrade avgifter för kommunala fritidsbåtplatser.

Yttrande över förslag till ändrade avgifter för kommunala fritidsbåtplatser. Båtsam 2013-10-04 Tekniska nämnden Karlskrona kommun Yttrande över förslag till ändrade avgifter för kommunala fritidsbåtplatser. Tekniska förvaltningen har översänt förslag till förändrad taxa för kommunala

Läs mer

Mötesanteckningar från CER ledningsgruppsmöte 2016-04-19

Mötesanteckningar från CER ledningsgruppsmöte 2016-04-19 Mötesanteckningar från CER ledningsgruppsmöte 2016-04-19 Plats: Näringslivsbolaget Närvarande: Frånvarande Ewa Ekholm Lindberg Petter Ekman Christoffer Jonsson John Landström Peter Öhman Maria Humla Christine

Läs mer

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument STYRNING OCH ORGANISATION Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 12 Grundläggande värden... 2 Kund/Brukarorientering... 2 Engagerat ledarskap...

Läs mer

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden

Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden 2016-05-02 Dnr: LNSML 2016-2 TJÄNSTESKRIVELSE Delårsbokslut jan-april 2016 för Lönenämnden Lönenämnden har upprättat förslag till delårsbokslut april 2016. Prognosen för helåret 2016 beräknas till ett

Läs mer

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi

Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Sidan 1 av 7 Strategienheten Datum Dnr Sid 2016-02-03 2015 KS 895 1 (3) Gräsöfondens styrelse Skrivelse gällande stiftelsen Gräsöfondens administration och ekonomi Bakgrund Gräsöfonden har sedan bildandet

Läs mer

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373

Sammanfattning. Inledning 1 (5) SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT 2014-02-03 2012-003373 EM2022 W-4.0, 2011-07-15 SAMMANFATTNING AV SLUTRAPPORT Datum Dnr 2014-02-03 2012-003373 36293-1 1 (5) Sammanfattning Vi har inga pengar är en ständigt återkommande fras för den som jobbar med energieffektivisering

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9

Arvika kommun. Granskning av kontroll och hantering av konstföremål. KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Granskning av kontroll och hantering av konstföremål KPMG AB 16 februari 2010 Antal sidor:9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Inledning 2 3. Syfte 2 4. Metod och avgränsning 2 5. Ansvar inom kommunen 3 6.

Läs mer

Konsten att rekrytera rätt

Konsten att rekrytera rätt Författare: HR-koncern 2013-11-25 Reviderad: 2014-06-24 Konsten att rekrytera rätt För AcadeMedia är rekrytering av rätt personal en nyckelfaktor för fortsatt framgång. Rätt personer med rätt inställning

Läs mer

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016

Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 Protokoll från årsmöte i föreningen Med lagen som verktyg (MLSV) den 7 april 2016 1. Årsmötets öppnande Adolf Ratzka hälsar alla välkomna och öppnar mötet. 2. Fastställande av röstlängd Röstlängden fastställs

Läs mer

Förarbete, planering och förankring

Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Förarbete, planering och förankring Att arbeta med vilka etiska värden och normer som ska känneteckna den äldreomsorgsverksamhet vi arbetar i och hur vi konkret ska

Läs mer