Projektbeskrivning (bilaga till Mål 2-ansökan)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning (bilaga till Mål 2-ansökan)"

Transkript

1 Lars Persson 1 (11) Projektbeskrivning (bilaga till Mål 2-ansökan) Syfte och mål: Projektets huvudmål är att biobränslet ska få ett massivt genombrott under den närmaste 10-årsperioden (räknat från år 2001), vilket ska leda till ett vitalt och offensivt företagsklimat med både vidareutveckling av befintliga företag och nyetableringar. Projektet ska arbeta för att olja och el för uppvärmning i så hög grad som möjligt ersätts med biobränsle. Syfte: att utveckla och expandera bioenergibranschen. Mål: Ökad sysselsättning Bättre lokalekonomi God miljö Genom minskat beroende av icke förnyelsebara energikällor. Sammanfattande projektbeskrivning: Projektets huvudinnehåll är riktade informations- och arbetsinsatser. Ett omfattande, objektivt analys- och informationsmaterial har tagits fram (se bilaga 5). Det sprids för närvarande via hemsida och energirådgivare, men förtjänar en mera kraftfull och riktad insats för att komma till sin rätt. Idag nås den i första hand av personer, som aktivt och medvetet söker kunskap. Projektet avser, att aktivt informera politiker, kommunala tjänstemän inom bygg och miljö, fastighetsägare, om möjligheter och konsekvenser vid olika val av uppvärmning av lokaler. Befintligt material ska användas i riktad information till olika grupper. Det är meningen, att mottagaren skall känna igen sig, bli engagerad och förstå, att individen har en stor möjlighet, att påverka både ekonomi, arbetstillfällen, närmiljö och miljön globalt. Med denna informationsinsats anser man sig kunna nå det övergripande målet; att minska beroendet av icke förnyelsebara energikällor. Riktade arbetsinsatser kan vara: - att i projektet projektanställda ungdomar arbetar med information direkt till skolungdom och arbetssökande. - att tillsammans med jordbruksnäringen eller andra genomföra praktiska delprojekt, som visar bioenergins möjligheter och fördelar.

2 Lars Persson 2 (11) Bakgrund Omvärlden förändras snabbt och ger oss nya levnadsvillkor. Att Kina på bara något år har gått från en låg oljeförbrukning till att bli världens näst största förbrukare efter USA är bara början på en utveckling där landet Sverige är mycket litet och har små möjligheter att påverka. Andra stora länder som följer Kina i spåren är Indien och Ryssland och efter Asien och forna Östeuropa kommer det med säkerhet att hända saker även i Sydamerika och Afrika. Sammantaget innebär det att konkurrensen om de ändliga tillgångarna av olja, gas och kol hårdnar. Tänkvärt är att de beräkningar som hitintills gjorts för hur länge fossila bränslen och brytbart kärnbränsle ska räcka är beräknat efter industriländernas förbrukning och behov. Det gör att marginalerna nu är på väg att snabbt krympa (den som är intresserad av vad som sker i omvärlden kan gå in på hemsidan En kommentar från tidningen SKOGENs redaktion till vad som håller på att hända i bland annat Kina är att "Såvida den här konsumtionen fortgår och vi inte finner några alternativa energikällor går vi nog alla en del intressanta problem till mötes inom en väldigt snar framtid". Det är nog tyvärr bara att hålla med. Vad den accelererande förbrukningen kommer att betyda ur miljö- och klimatsynpunkt är oroande. Förutom en ändrad konkurrensbild för fossilbränslen har även en mycket viktig förändring skett inom EU genom utvidgningen österut. Det innebär bland mycket annat att villkoren för det svenska jordbruket radikalt förändras och att matproduktionen förskjuts ytterligare mot söder och öster. Med det här framtidsscenariet känns det bra att vi i Sverige och särskilt inom våra tre län (Västmanland, Dalarna och Gävleborg) har goda möjligheter att inom egna gränser producera förnyelsebar energi. De areella näringarna jord och skog kommer att utvecklas ytterligare mot att bli energiproducenter. Skogen Det har länge sagts att vi aldrig har haft en sådan god tillväxt i skogen som nu. I sak är det sant, men något som det inte har talats lika mycket om är att den svenska skogen har genomgått en radikal omvandling under andra halvan av 1900-talet och fram till nu. Den äldre timmerskogen är på väg att bli ett minne utanför de områden som sparas av naturvårdsskäl. Den äldre skogen, som i många fall var ett resultat av intensiv manuell skötsel, har nästan helt ersatts av yngre maskinintensiv "industriskog". I förlängningen innebär förändringen

3 Lars Persson 3 (11) att det kan bli problem att få fram råvara till sågverken medan massaindustrin och bränslesektorn klarar sig bättre. Den goda tillväxten sker i den yngre och medelålders skogen och där går det att få fram både massaved och energived utan att det, åtminstone inom de närmaste åren, blir någon direkt konkurrens. Tillgångar på skogsbränsle Tillgång till idag outnyttjat skogsbränsle är god inom W och X och det finns fortfarande en hel del även inom U län, se tabell nedan: Röjning Grot Nuvarande Idag uttag outnyttjat Län GWh/år GWh/år GWh/år GWh/år U W X Summa Siffror för tillgångar är enligt skogsvårdsstyrelsen och nuvarande uttag är enligt de stora bränsleleverantörerna i regionen. Tabellen redovisar långsiktigt möjligt årligt uttag utan att det konkurrerar vare sig med naturvårdshänsyn eller massaindustrins råvaruförsörjning. Noterbart är att det för närvarande årligen tas ut bara drygt 500 GWh av drygt möjliga GWh = ca 6 procent. Siffran GWh/år är en maxsiffra som kräver bättre uttagsteknik och betalning än vad som gäller idag. I dagsläget går det att grovt uppskatta praktiskt och ekonomiskt möjligt uttag till en ökning med ca GWh/år = 4 TWh/år. Sorter som Gigawattimmar (GWh) och Terawattimmar (TWh) är för stora för att man ska kunna greppa vad det innebär. En GWh motsvarar ca 100 m 3 eldningsolja eller årsuppvärmning av 40 normalvillor. En TWh = GWh och motsvarar ca m 3 eldningsolja eller årsuppvärmning av ca normalvillor. 10 GWh biobränsle kan ersätta m 3 olja, vilket innebär 3-4 nya årsarbeten. I vardagslivet pratar vi om kilowattimmar (kwh) och en kubikmeter (m 3 ) eldningsolja innehåller ca kwh energi.

4 Lars Persson 4 (11) Jordbruk Det svenska jordbruket har liksom skogsbruket förändrats radikalt under andra halvan av 1900-talet och fram till nu. Utvecklingen har varit exakt den samma med övergång från småskaligt manuellarbete till storskalig maskinproduktion. Stora odlingsarealer har övergått till skogsmark och de jordar som idag brukas är de bästa ur både jordkvalitets- och arronderingssynpunkt. Skötseln är maskinintensiv och rationell vilket har framtvingats bland annat genom stor priskonkurrens från omvärlden. Konkurrens och förändringar stannar inte upp. Utvidgningen av EU innebär en fortsatt utarmning av det svenska jordbruket och gör det svårare att leva på matproduktion. Av nödvändighet kommer en stor del av den areal som idag används för spannmålsproduktion att övergå till energiproduktion. I ett första skede genom att odlad säd används direkt som bränsle eller i förädlad form både för uppvärmning och som drivmedel. Det här är en omställning som kan ske snabbt i och med att både teknik och maskiner finns. På lite längre sikt är det troligt att det blir förändringar eftersom spannmål inte är någon optimal gröda ur energisynpunkt. Exempelvis ger energiskog på god jordbruksmark 4-5 gånger bättre energiavkastning än spannmål. Även förändringar i maskindrivmedel och gödsling kommer säkert att ske. Idag gäller 8 års karantän av jordar som gödslas med slam från reningsverk innan de får användas för matproduktion. Blir det fråga om en långsiktig energiproduktion blir slammet en tillgång istället för som nu ett problem. Dalarna och Gävleborg är våra dominerande skogslän medan Västmanland är det stora spannmålslänet. Inom de tre länen produceras årligen totalt ca GWh spannmål. Av detta bedöms 630 GWh (produktion på nuvarande trädesmark och vetearealer) vara möjligt att direkt nyttja för uppvärmning och drivmedelsproduktion. Av 630 GWh/år kan ca 500 GWh produceras i Västmanland, 80 GWh i Dalarna och 50 GWh i Gävleborg. Bränsletorv Det finns stora torvtillgångar i alla tre länen, men uttagsmöjligheterna begränsas av kultur- och naturskydd samt inte minst energipolitiska styrmedel. Bränsletorvens framtid är för närvarande osäker, men blir politiska beslut sådana att torvens jämställs helt med övriga biobränslen finns en möjlig produktion av ca 800 GWh/år. Aktivt arbete Etapp III innebär en förändrad och tydligare riktad verksamhet som bygger på vad tidigare etapper kommit fram till. Inventering och test överges nu och arbetet blir mer direkt mot olika målgrupper.

5 Lars Persson 5 (11) Etapp III kommer att ta hänsyn till de omvärldsförhållanden som råder och sikta in sig mot att så stor andel som möjligt av våra stora bioenergitillgångar kommer till ekonomisk nytta inom länen. Våra tillgångar jämte att vår region redan idag tillsammans med Sydvästsverige är ledande inom utrustningsindustrin talar för att projektet ska kunna göra stor nytta. Projektets etapp III ska vara en oberoende samlande kraft för gemensam utveckling av biobränslebranschen inom våra tre län. Budskapet är att bioenergin är en framtidsbransch inom våra tre län. En framtidsbransch som är lika lämplig för kvinnor och män. En bransch som ger möjlighet för människor att bo kvar och försörja sig inom kommunernas alla delar. Bioenergibranschen kommer alltid att behövas och måste av nödvändighet öka både lokalt och regionalt. Vi behöver alla värme och varmvatten och på något sätt måste det ordnas. Den utveckling som pågår inom och utom Sverige på energiområdet talar helt för biobränslen och mot olja och el för uppvärmning av bostäder och arbetslokaler. Problemet är idag att de företag som är engagerade inom biobranschen i många fall är små och ligger på gränsen till att klara sina åtaganden. Därför behövs en fortsatt offentlig satsning om utvecklingen ska fortsätta att gå framåt. Brist på likvida medel gör att många företag trots bra produkter och bra koncept kan ha svårt att konkurrera. Det går inte att ha det reklam- och marknadsföringskonto som behövs för att nå ut om likviditeten nätt och jämnt räcker till för att producera det som ska säljas. Ska en positiv utveckling av hela biobränslebranschen fortsätta och ha möjlighet att accelerera behövs en neutral och sammanhållande kraft som projekt Biovärme-UWX inklusive styrgrupp. Projektets styrgrupp har inom etapp I och II bestått av ett antal mycket kompetenta representanter för olika myndigheter och företag. Avsikten är att styrgruppen i huvudsak ska vara oförändrad. Av olika anledningar kommer det att bli några personförändringar, men de nytillkomna kommer att ha lika hög kompetens som övriga i gruppen. Projektets uppbyggnad och styrgruppens sammansättning gör att arbetet sker ute i verkligheten. Det är en stor styrka att styrgruppens medlemmar representerar konkurrerande företag, som inom projektet arbetar gemensamt för hela branschens bästa. Genom samarbete kan vi, vill vi och ska vi göra något bra. Målet är att bioenergibranschen ska utvecklas till den stora kraft den har möjlighet att vara inom våra tre läns näringsliv.

6 Lars Persson 6 (11) Samhället och Biovärme-UWX, som representant för samhället via offentliga medel, har den viktiga uppgiften att visa att bioenergin är värd att satsa på, att visa vilka utvecklingsmöjligheter som finns, att visa att de här företagen finns, att visa att det finns möjlighet och plats för fler företag att informera om att det finns bra produkter och att ge kunderna: privata, offentliga och företag möjlighet att välja ur det breda produktsortiment som tillverkas och erbjuds till försäljning. Etapp III Etapp III avser en avsmalnad och mer offensiv handlingsfas. Analysfasen är nu avslutade och behövliga grundinventeringar genomförda och dokumenterade. Vi har samlat mycket kunskap som till stor del finns att hämta på GDE-Nets hemsida ( under projekt Biovärme-UWX. Det är nu dags att föra samlad kunskap direkt dit den gör nytta och resultat. Projektetapp III ska ta aktiv del i länens tillväxtprogram genom att visa vilka möjligheter som finns inom bioenergisektorn. Så långt som är möjligt, ska arbetet inriktas mot att stödja nyetablering och utbyggnad av företag med bioenergiinriktning utan att inkräkta på ordinarie konsultmarknad. Projektets roll ska vara att bevaka utvecklingen inom området, initiera och genomföra spridning av ny kunskap och teknik genom riktade informationsinsatser till berörda målgrupper samt visa på lönsamhet och goda initiativ. Projektet ska ta upp och genomföra sådant av allmänt intresse som inte passar in eller inte hinns med inom ordinarie verksamhet inom myndigheter och företag. Som bakgrund till arbetet inom etapp III hänvisas till projektbeskrivning för tidigare etapper och preliminär slutrapport för etapp II. Av grundstenarna i tidigare etappbeskrivning har punkterna: att arbeta för att behövliga grundinventeringar genomförs och att arbeta för en god logistik utgått Inom etapp III gäller en ny numrering jämfört med etapp I och II, se nedan punkt Punkt 4-13 är uppställda utan inbördes bedömning av angelägenhetsgrad. Punkt 4, 9 och 11 är nya.

7 Lars Persson 7 (11) För att uppnå uppställda mål ska projektets etapp III ha inriktningen: 1) att främja sysselsättning, ekonomi och en god miljö 2) att arbeta för samarbete och samordning 3) att vara initiativtagare och drivande kraft 4) att visa att bioenergin är en framtidsbransch och arbeta för att ungdomar väljer den yrkesinriktningen 5) att arbeta för att fler kvinnor engageras 6) att genomföra riktade informationsinsatser 7) att arbeta med information byggd på fakta 8) att arbeta för etablering av nya närvärmeanläggningar 9) att identifiera och synliggöra hinder för och möjligheter med fjärrvärmeuppkoppling 10) att lokalisera och stödja nyckelpersoner för en bra och snabb utveckling 11) att genomföra riktade insatser inom jordbrukssektorn 12) att arbeta för god brandsäkerhet 13) att hålla öppet för nya infallsvinklar och idéer som kan föra bioenergiarbetet framåt Arbetssätt och innehåll Punkt 1; att främja sysselsättning, ekonomi och en god miljö, fungerar som en samlingspunkt för de följande punkterna. Det är till exempel känt att varje tal m 3 olja som ersätts med biobränsle genererar 3-4 nya årsarbeten, vilket direkt har en positiv inverkan på arbetsmarknad och ekonomi. Samtidigt har det en positiv inverkan på miljön. Punkt 2 och 3; att arbeta för samarbete och samordning samt att vara initiativtagare och drivande kraft vid olika insatser är övergripande, viktiga uppgifter i det fortsatta arbetet inom etapp III. En viktig uppgift är att driva på så att hela branschen samarbetar och samverkar för att bli starkare. Punkt 4; att visa att bioenergin är en framtidsbransch och arbeta för att ungdomar väljer den yrkesinriktningen är viktigt. Bioenergin är tveklöst en framtidsbransch, men hur känt är det bland dem som styr in våra arbetslösa och våra ungdomar mot framtida arbeten. Bioenergins användning inom Sverige är alltför anonym trots att den idag bidrar med lika mycket energi som samtliga svenska kärnkraftverk och mer energi än den samlade svenska vattenkraften. Bioenergin är redan stor men har förutsättningar att minst fördubblas och mycket av den fördubblingen kan ske inom våra tre län. Inom etapp III är avsikten att ta fram en skrift som på ett enkelt och pedagogiskt sätt redovisar bioenergin insatt i ett större perspektiv.

8 Lars Persson 8 (11) Den ska ge bakgrund och visa på vilka utvecklingsmöjligheter bioenergin kan ge både samhället och den enskilde. Tanken är att broschyren ska kunna användas vid arbetsförmedlingar och av yrkesvägledare. Målsättningen är att broschyren ska bli tillräckligt bra för att gå att använda i undervisningen. Bland de svårigheter som redan märks vid etablering av uppvärmningsutrustning och underhåll av uppvärmningssystem är en ökande brist på rörmontörer och installatörer. Här finns en god framtid för den som är villig att satsa på yrket. Det finns även andra yrkesgrupper som kommer att bli efterfrågade efterhand som användning av bioenergi ökar. Punkt 5; att arbeta för att fler kvinnor engageras har hög prioritet. Här gäller i första hand riktad information till kvinnor. Det ska arbetas vidare utifrån de goda erfarenheter, som vanns inom etapp II. Bland annat ska en tydlig informationsinsats riktas direkt till kvinnliga politiker och tjänstemän i samarbete med våra kommunala energirådgivare. Punkt 6 och 7; att genomföra riktade informationsinsatser och att arbeta med information byggd på fakta är en förutsättning för att budskap ska synas och bli tydligt. Information är ett brett fält som kan hanteras på olika sätt. Vi kommer att i första hand satsa på riktad och intensifierad fackinformation till speciella målgrupper, För att information ska nå fram, är det viktigt att mottagaren kan identifiera sig i informationen. Mottagarna ska kunna känna igen sig och förstå att det här är någonting som gäller mig och som jag kan ha glädje av. Därför är det angeläget att specificera information till att gälla tydligt avgränsade grupper. Målgrupper kan vara av olika storlek beroende på informationens innehåll. Stora målgrupper är: kvinnor speciellt, studeranden och fastighetsägare ospec... Mindre målgrupper är: kommuner, villaägare, ägare till större fastigheter, företag, bostadsrättsföreningar, jordbrukare, skogsägare, arbetsförmedling, yrkesvägledare... Som exempel på en avgränsad målgrupp kan väljas villaägare: Olika typer av fastigheter (storlek, läge, befintlig värmelösning) kräver olika lösningar vid övergång till alternativa uppvärmningsmetoder.

9 Lars Persson 9 (11) I informationsutbudet ska särskilt betonas fjärrvärmens fördelar närvärmens fördelar goda exempel kunskap om bioenergins möjligheter kunskap om bransch och branschföretag budskapet att utveckling av bioenergi är bra för råvaruproducenter bioenergins värde för arbete, ekonomi, miljö Punkt 8; att arbeta för etablering av nya närvärmeanläggningar är viktigt. Närvärmen behöver en ordentlig uppbackning. Det ska göras genom att använda de erfarenheter som framkommit inom etapp II att driva på genom att argumentera och visa på fördelarna där hjälp behövs för att bra närvärmeprojekt ska komma till stånd. att dokumentera och lyfta fram närvärmens fördelar helhetslösningar med utvecklingspotential. att dokumentera och lyfta fram lösningar med Färdig värme. att dokumentera och förevisa goda exempel både i form av tekniska lösningar och olika driftsformer. att fortsätta att sprida kännedom om goda exempel. att sprida kunskap om branschföretag. att underlätta för fastighetsägare (kommunala och privata) och fastighetsförvaltare att hitta rätta leverantörer. Punkt 9; att identifiera och synliggöra hinder för och möjligheter med fjärrvärmeuppkoppling. Fjärrvärmens fördelar behöver dokumenteras och lyftas fram. Projektet har i tidigare etapper inte prioriterat fjärrvärmeutbyggnad utan varit mer fokuserat på mindre närvärmesystem. Fjärrvärmen har betraktats som självgående vilket tyvärr visat sig vara fel. Här behövs en insats därför att anslutningsgraden för villor är mycket lägre än den har förutsättningar att vara. Det beror främst på att villaägare installerar värmepumpar och andra individuella lösningar, som bromsar ytterligare fjärrvärmeutbyggnad inom områden som borde öronmärkas för fjärruppvärmning. Det här är ingen bra utveckling. Fjärrvärme är den uppvärmningsform som bör prioriteras i alla lägen där så är praktiskt och ekonomiskt möjligt.

10 Lars Persson 10 (11) Skälen är flera: fjärrvärme är miljömässigt ett oslagbart alternativ genom att det ger möjlighet till en avancerad rökgasrening på en plats. Den ersätter en mängd mindre utsläppskällor med i många fall mycket höga utsläpp av skadliga ämnen. fjärrvärme produceras i mycket hög grad genom förbränning av oförädlat biobränsle. Här används spån, flis av rötvirke m m, bark, grot,... Gemensamt för de här olika bränslena är att de kan levereras direkt från skog och industri i fuktigt tillstånd. En ökad fjärrvärme ger råvaruproducenterna en ökad avsättning av biomaterial, som i huvudsak inte har något värde i annan produktion Till fjärrvärmeverken kan anslutas kraftvärmeproduktion som tar vara på energi som annars går till spillo. Kraftvärme producerar förnyelsebar el och ju större fjärrvärmenätet är desto mer el kan produceras. Fjärrvärmens plusvärden behöver lyftas fram bättre så att fastighetsägare inom områden som lämpar sig för fjärrvärme blir medvetna om det negativa för hela området om de väljer egna lösningar. Det finns alltför mycket förutfattade meningar. En av anledningarna till val av egen lösning är en allmän tro att den som väljer fjärrvärme för alltid är bunden till fjärrvärmen. Detta trots att fjärrvärmebolag har uppsägningstider som kan vara olika långa. En så kort tid som 3 månader tillämpas av en del bolag. Som en sammanfattning av ovanstående är målsättningen att inom etapp III ta fram en bra informationsskrift som visar fjärrvärmens fördelar. Skriften ska sedan kunna användas som oberoende allmän information inom villaområden, till företag som borde anslutas till fjärrvärmen, men inte har gjort det, osv... Punkt 10; att lokalisera och stödja nyckelpersoner för en bra och snabb utveckling är en utmaning. Det gäller att identifiera, få med sig och kunna backa upp praktiker; entreprenörer och innovatörer, som för utvecklingen av miljövänliga uppvärmningsalternativ framåt. Punkt 11; att genomföra riktade insatser inom jordbrukssektorn behövs. Tiden är mogen för riktade arbetsinsatser inom jordbrukssektorn. Vi vet hur läget är för närvarande och ser att det med stor sannolikhet kommer att bli en snabb förändring inom jordbruksnäringen. Exakt vilka riktade arbetsinsatser som ska prioriteras är ännu inte klart. Vad som behövs bäst och hur det ska göras ska beslutas tillsammans med näringen.

11 Lars Persson 11 (11) Punkt 12; att arbeta för god brandsäkerhet, måste självklart finnas med i all utveckling av bioenergianvändning. Idag handlar det om modern teknik, och då ingår god brandsäkerhet. Punkt 13; att hålla öppet för nya infallsvinklar och idéer som kan föra bioenergiarbetet framåt är ett måste. Utvecklingen går i ett snabbt tempo. Sverige är en liten del i en stor total. I fråga om utveckling på bioenergiområdet ligger vi i framkant i världen. Inom etapp III avses att göra vad som går för att det ska bli så även i fortsättningen.

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby

Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby E.ON Värme Vi bygger ut fjärrvärmen i Täby Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och står för drygt hälften av all uppvärmning. Det är inte svårt att förstå. Fjärrvärme är bekvämt,

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Vinden. En framtidskraft.

Vinden. En framtidskraft. Vinden. En framtidskraft. Skellefteå Kraft tar tillvara en oändlig naturresurs Skellefteå Kraft ser vindkraft som ett betydelsefullt energislag i den framtida svenska elproduktionen. Vinden är en oändlig

Läs mer

Energigaser bra för både jobb och miljö

Energigaser bra för både jobb och miljö Energigaser bra för både jobb och miljö Energitillförsel Sverige 2008 (612 TWh) 2 Biobränslen 183 123 Vattenkraft Naturgas 68 Olja Kol Värmepumpar Kärnkraft Vindkraft 5 27 194 10 Energitillförsel i Sverige

Läs mer

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020

Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Yttrande från Stockholmsregionen till EU-kommissionens samråd om en hållbar bioenergipolitik efter 2020 Bakom detta yttrande står Stockholmsregionens Europaförening (SEF) 1 som företräder en av Europas

Läs mer

BSL2020, BSL2020, Av.rest -50 %, + export. Massaved 181 203 228 188 203 208 229* 3 229. Pellets 227 234 219 239 244 233 297...* 4

BSL2020, BSL2020, Av.rest -50 %, + export. Massaved 181 203 228 188 203 208 229* 3 229. Pellets 227 234 219 239 244 233 297...* 4 BSL2020 Av.rest -50 % Av.rest -50 %, + export BSL 2020, elcert+ trp grödor/av.rest skogssekt +10 % allting samtidigt Sammanfattning I delrapport 2 av projektet BIOKONK studeras den väntade utvecklingen

Läs mer

Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft

Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft Power Väst Västra Götalandsregionens utvecklingsnätverk för vindkraft Vindkraft Förnybar energikälla Inga utsläpp Nyttjar vinden som är en oändlig resurs Ger lokal och regional utveckling Mindre sårbar

Läs mer

Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii

Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii Klimat 1I: Kan vi gömma oss? På 3 i minuter hinner du läsa eller skumma hela det här mailet. Gör det nu. ii Kan vi rädda oss själva och vår familj om temperaturen stiger så att samhället bryter samman?

Läs mer

RAPPORT December 2014

RAPPORT December 2014 RAPPORT December 2014 Sammanfattning av undersökningen: Så kan ett professionellt styrelsearbete utveckla Dalarnas näringsliv och generera fler arbetstillfällen Finansiärer: Region Dalarna Länsstyrelsen

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas.

Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. RAPPORT/kortversion Juli 2010 Stor potential för biogas i jordbruket Energigas Sverige branschorganisationen för aktörer inom biogas, fordonsgas, gasol, naturgas och vätgas. 2 Stor potential för jordbruken

Läs mer

SLC:s kommande miljöprogram har nu gått på utlåtanderunda

SLC:s kommande miljöprogram har nu gått på utlåtanderunda SLC:s kommande miljöprogram har nu gått på utlåtanderunda Utkastet till nytt miljöprogram för SLC följer i stort sett tidigare ståndpunkter i GMO-frågan, men när det gäller kärnkraften innebär texten i

Läs mer

Det finns självklart en proffsdröm

Det finns självklart en proffsdröm Nummer 4, November Från Halmstads Energi och Miljö AB Det finns självklart en proffsdröm - Robert Bladh, HK Drott Värmeljus blir till proteser i Thailand Vintertider på våra ÅVC:er Nr. 4 Nov. 2014 Med

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950)

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) 2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet Konsekvensutredning Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) xx 2014-12-08 2 (21) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Landsbygder, varumärken, entreprenörskap och socialt kapital Små kommuner kan också göra något!

Landsbygder, varumärken, entreprenörskap och socialt kapital Små kommuner kan också göra något! Landsbygder, varumärken, entreprenörskap och socialt kapital Små kommuner kan också göra något! Hans Westlund Kungl. Tekniska Högskolan, Stockholm och Internationella Handelshögskolan i Jönköping Befolkningspyramider

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset

-lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset En väg till självförsörjning och framtidstro? -lärande utvärdering av projektet Sociala entreprenörshuset Utvärderare, Christina Ehneström och Torbjörn Skarin Skellefteå, 11 februari 2013 Presentation

Läs mer

EN EFFEKTIV KLIMATPOLITIK

EN EFFEKTIV KLIMATPOLITIK EN EFFEKTIV KLIMATPOLITIK Klas Eklund Senior Economist, SEB IVA 10 juni 2009 Huvudpoänger Klimathotet bör tas på allvar trots skeptiker och alarmister Klimatpolitiken bör vara global och kostnadseffektiv

Läs mer

Säsongslagring för tillvaratagande av spillvärme

Säsongslagring för tillvaratagande av spillvärme Naturvårdsverkets diarienummer 752-7499-06 Regionförbundets diarienummer 2006-369/400 Slutrapport Säsongslagring för tillvaratagande av spillvärme Åtgärdsbeskrivning, sammanfattning Åtgärden har lett till

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen.

En Beatburger ... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. En Beatburger... för klimatet, folkhälsan och tredje världen. Beat Food for Progress AB Anna-Kajsa Lidell 0708-92 32 65 Varför Beat? Äta mer växtprotein är bra för mänskligheten Hållbar vatten- och energianvändning.

Läs mer

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken?

Underlagsrapport 2. Mål och medel för energipolitiken? Underlagsrapport 2 Mål och medel för energipolitiken? Dnr: 2015/046 Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Studentplan 3, 831 40 Östersund Telefon: 010 447 44 00 Fax: 010 447 44 01

Läs mer

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft

Alumnstudie 2015. Genomförd av Linda Widetoft Alumnstudie 2015 Genomförd av Linda Widetoft Vilka 32 pers. intervjuade (av 70) 1/3 kvinnor Var Majoriteten av Alumnerna växte upp i Småland och valde att stanna kvar efter avslutade studier. Den främsta

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Företagsklimatet i Oskarshamn

Företagsklimatet i Oskarshamn Oskarshamn den 25 oktober 2006 Företagsklimatet i Oskarshamn Vi har på olika sätt tagit del av Svenskt Näringslivs kartläggning av företagsklimatet i Oskarshamn. Och enligt vår uppfattning är det inte

Läs mer

Studieplanering i organisationen

Studieplanering i organisationen Studieplanering i organisationen 1 Syftet Vi vill tillsammans med våra medlems- och samarbetsorganisationer starta en process som handlar om att utveckla studieverksamheten. Genom att presentera ett antal

Läs mer

fjärrvärme & miljö 2015

fjärrvärme & miljö 2015 fjärrvärme & miljö 2015 Fastighetsägarna Sverige Fjärrvärmens låga klimatpåverkan lyfts ofta som en av produktens främsta styrkor. Denna rapport visar, när vi granskar 60 fjärrvärmeleverantörer runt om

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb

Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012. Solenergi och gröna jobb Förslag ur Vänsterpartiets höstbudget 2012 Solenergi och gröna jobb Vänsterpartiet 2012 Sverige behöver genomgå en grön omställning. Vänsterpartiet föreslår därför ett jobbpaket för miljön och klimatet

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi

Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi 2005-12-07 Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi Fjärrvärmeleverantören Verksamhetsbeskrivning Sundsvall Energi AB är ett kommunalägt bolag som är ett dotterbolag till Stadsbacken AB. Bolaget bedriver

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Projekt samhällsomvandling - Gällivare

Projekt samhällsomvandling - Gällivare Projekt samhällsomvandling - Gällivare 1 Sammanfattning Denna rapports huvudsakliga inriktning är hur vi ska vrida konsekvenserna av samhällsomvandlingen till någonting väldigt positivt för Gällivare och

Läs mer

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010

Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 Södertörnskonferensen den 14 januari 2010 KONFERENSDOKUMENTATION Innehåll SÅ HÄR HAR DET SETT UT och SÅ HÄR SER DET UT Konferensens förslag till ändringar samt val av de viktigaste punkterna i nulägesbeskrivningen

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108

LANTBRUKARNAS. Titel/id. Projekttid. 1. Sammanfattning SLUTRAPPORT 2007-12-04. Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND SLUTRAPPORT Titel/id Lönsamt Hästföretagande 2007 projektnr. 738 108 Projektägare LRF, Företag och samhälle Projekttid 2007-04-27 2007-12-05 1. Sammanfattning Projektet har haft

Läs mer

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28

Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan. Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Norsjö och Skellefteå, 2015-10-28 Här redovisas hur den gemensamma verksamheten ska se ut och genomföras för att vi ska uppnå målen. Med vi avses parterna

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25

Mer trä i byggandet. Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Mer trä i byggandet Antaget av kommunfullmäktige 2005-02-17, 25 Inledning Efter de stora stadsbränderna i slutet på 1800-talet förbjöds trä i bärande stommar för hus högre än 2 våningar. Detta förbud har

Läs mer

Motion till riksdagen. 1988/89: Jo229 av Håkan Hansson och Karl Erik Olsson (båda c) Nya industriråvaror från lantbruket

Motion till riksdagen. 1988/89: Jo229 av Håkan Hansson och Karl Erik Olsson (båda c) Nya industriråvaror från lantbruket Motion till riksdagen 1988/89: av Håkan Hansson och Karl Erik Olsson (båda c) Nya industriråvaror från lantbruket Lantbruket har en stor betydelse för sysselsättningen i landet såväl direkt i producentledet

Läs mer

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ

0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ 63((&+ (UNNL/LLNDQHQ Ledamot av Europeiska kommissionen med ansvar för näringspolitik och informationssamhället 0HG HXURSHLVNW GLJLWDOW LQQHKnOO EHKnOOHUYLOHGQLQJHQ Norden digitalt konferens +HOVLQJIRUVGHQRNWREHU

Läs mer

Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet. Kunskap för Landets Framtid

Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet. Kunskap för Landets Framtid Cecilia Wahlberg Roslund Affärsutvecklare, projektledare Hushållningssällskapet Kunskap för Landets Framtid Tradition - Utveckling Samhällsnytta Affärer Fria Tillsammans Verksamhetsidé Främja landsbygdens

Läs mer

Barn -, skol - och ungdomspolitik

Barn -, skol - och ungdomspolitik I EKSJÖ KOMMUN 2015-2018 VILL MODERATERNA... Barn -, skol - och ungdomspolitik INLEDNING Skolan är en utmaning för vårt samhälle och utgör grunden för både individens och samhällets utveckling. Utbildning

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019.

Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunledningskontoret Datum Diarienummer 2015-12-07 1 (7) Politiska inriktningar och ambitioner för Nordanstigs kommuns förvaltningar och helägda bolag 2016-2019. Antagen i fullmäktige

Läs mer

Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden

Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden Miljömålsdialog energi målkonflikter och miljöpåverkan Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden Falun 2012 05 11 Håkan Sternberg, HSAE-konsult Potentialbedömningar förnybar energi

Läs mer

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland 1. Vilket projekt redovisar du? 08/17 Hampaberedning på Gotland Lövsta landsbygdscentrum 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Olof Thomsson,

Läs mer

Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi AB

Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi AB 2006-05-30 Verksamhetsgenomlysning Sundsvall Energi AB Fjärrvärmeleverantören Verksamhetsbeskrivning Sundsvall Energi AB är ett kommunägt bolag som är ett dotterbolag till Stadsbacken AB. Bolaget bedriver

Läs mer

SLC:s miljöprogram UTKAST

SLC:s miljöprogram UTKAST SLC:s miljöprogram UTKAST 13.02.2012 Förslag av SLC:s miljö- och markpolitiska utskott Inledning Jordbruk har bedrivits i Finland i över tusen år. Under olika tidsperioder har man odlat enligt då kända

Läs mer

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF

Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner. Från Världsnaturfonden, WWF Earth Hour 2009 Inbjudan till Sveriges kommuner Från Världsnaturfonden, WWF Om Earth Hour Kära kommun, På kvällen 29 mars 2008 släckte uppskattningsvis 35 miljoner människor i ett 30-tal länder runt om

Läs mer

Strategisk plan 2013-2017 skelett

Strategisk plan 2013-2017 skelett Strategisk plan 2013-2017 skelett Vision Jordens Vänner verkar för miljö och solidaritet. Målet är en ekologiskt och socialt hållbar värld. Vi verkar för en radikal omställning som gör det möjligt för

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets byggregler

Remissvar avseende Boverkets byggregler Borlänge 14 Jan 2011 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets byggregler Revidering av avsnitt 9 Energihushållning och Regler om ändring av byggnad Inom projektet SWX-Energi har

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater

STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING. Karriär på lika villkor för advokater STATISTIK MEDLEMS UNDER SÖKNING Karriär på lika villkor för advokater Några citat från svaren GÅR DET AT T KOMBINERA KARRIÄR OCH FAMILJ? Karriär på lika villkor? UNDERSÖKNING BLAND ADVOKATSEKTIONENS MEDLEMMAR

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31

SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Bilaga 1 SLUTRAPPORT FÖR FÖRSTUDIE Träkompetens och ökad träförädling, kartläggning av behov 2009-12-10 2010-08-31 Slutrapport upprättad av Agneta Ingvarsson och Marie Johansson 2010-08-31 FÖRORD Träutbildningar

Läs mer

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå?

Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Gränsen offentligt-privat: hur långt in i hemmen kan offentliga styrmedel nå? Jenny Palm Tema Teknik och social förändring Linköpings universitet jenny.palm@liu.se Finansieras av Energimyndigheten SYFTE

Läs mer

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007

Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 1 Utepedagogik i Örnsköldsviks kommun 2006/2007 Under några månader runt årsskiftet 2006/2007 har ett antal förskolor besökts i Örnsköldsviks kommun. Syftet var att undersöka hur arbetet med utepedagogik

Läs mer

Till dig som bryr dig

Till dig som bryr dig Till dig som bryr dig i Uppdrag från regeringen Regeringen har tagit initiativ till en rikstäckande satsning för att öka kunskapen om och förändra attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Miljödriven affärsutveckling

Miljödriven affärsutveckling Snabbguide till Miljödriven affärsutveckling För alla företag som vet vad de vill men inte hur. -Kan ni vara snäll att tala om vilken väg jag ska gå? -Det beror på vart du vill komma. -Det spelar inte

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Biomassa en knapp resurs i globalt perspektiv

Biomassa en knapp resurs i globalt perspektiv Inledning Hur långt räcker bioenergin i framtidens energisystem? Hur mycket går det att få ut från skogar och åkermark och vad ska vi använda den till? Är det klokt att satsa på biodrivmedel, eller ska

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

Miljöinformation Skara Energi AB 2012

Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 2 Miljöinformation Skara Energi AB 2012 Miljömålen som bolaget satte upp för 2011 baserades på de nationella miljömålen. Skara Energi AB har arbetat med 6 st av de

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar

Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Alla behövs i bygget av ett bättre Östhammar Östhammar är en bra kommun att bo, leva och arbeta i. Vi i Nya Moderaterna söker väljarnas förtroende för att ta ansvar för och utveckla välfärden, göra det

Läs mer

Prata Vind Vindkraft varför tycker vi så olika? Malmö den 8 okt. 2013 Ulf Jobacker, företagsutvecklare, LRF Riks

Prata Vind Vindkraft varför tycker vi så olika? Malmö den 8 okt. 2013 Ulf Jobacker, företagsutvecklare, LRF Riks Prata Vind Vindkraft varför tycker vi så olika? Malmö den 8 okt. 2013 Ulf Jobacker, företagsutvecklare, LRF Riks LRF:s vision Vi får landet att växa. De gröna näringarna har en nyckelroll och en tätposition

Läs mer

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland!

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Miljönämndens program för Energieffektiva byggnader Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Etapp 2: 2011-2013 Sammanfattning Bostäder och lokaler använder en tredjedel av all energi i Sverige.

Läs mer

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN

En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN En undersökning bland lärare till ENSAMKOMMANDE FLYKTINGBARN Jag får inte den hjälp jag behöver för att kunna ge barnen en bra utbildning. Har absolut ingenting emot barnen i sig utan det är själva situationen.

Läs mer

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND

BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND BYGGA FIBERNÄT ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT BYGGA FIBERNÄT MED VÖKBY BREDBAND Fibernät med EU-stöd Fibernät Tillgång till bredband och Internet är idag lika självklart som tillgång till elektricitet och

Läs mer

Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör...

Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör... Preem - Sveriges största drivmedelsleverantör och Nordens största raffinör... Produktion & Försäljning Två raffinaderier 16,4 miljoner ton per år 80% av Sveriges- och 30% av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Bengt Eriksson 2010-01-18

Bengt Eriksson 2010-01-18 BERIKON AB Promemoria Bengt Eriksson 2010-01-18 Kommunförbundet Skånes engagemang i studentbostadsfrågan Styrelsen för Kommunförbundet Skåne har väckt frågan om förbundets engagemang i studentbostadsfrågan,

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Översiktsplan 2014 för Sigtuna kommun. Svar på samråd

Översiktsplan 2014 för Sigtuna kommun. Svar på samråd SIGTUNA KOMMUNS LANDSBYGDSRÅD Översiktsplan 2014 för Sigtuna kommun Svar på samråd Sigtuna Kommuns Landsbygdsråd 10 september 2013 V1.1 1 Kommentarer till dokumentet Landsbygdrådet har valt att i vårt

Läs mer

FÖRETAGARNA VÄSTRA GÖTALAND 2015-2016

FÖRETAGARNA VÄSTRA GÖTALAND 2015-2016 FÖRETAGARNA VÄSTRA GÖTALAND 2015-2016 Innehåll 03. 04. 05. 06. 08. 09. 10. 11. 12. 14. 15. 16. 17. 18. 20. 21. 23. 24. 25. 27. 28. 31. Västsverige har fantastiska entreprenörer Lokalt företagsklimat -

Läs mer

5 genvägar till mer muskler

5 genvägar till mer muskler 5 genvägar till mer muskler Idag verkar det som att allt som är större, snabbare och starkare är bättre. Normen är att gå allt mer mot det extrema. Det gäller allt från extra starka huvudvärkstabletter,

Läs mer

Piratpartistisk tidning

Piratpartistisk tidning Piratpartistisk tidning Beslutsunderlag inför Piratpartiets styrelsemöte 27 september 2015, av Anton Nordenfur Bakgrund Inför partistyrelsemötet i augusti 2015 lämnade jag in ett beslutsunderlag som sammanfattade

Läs mer

Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan.

Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan. Tjänsteutlåtande Anne-Christine Hillman 2011-11-11 Sidan 1 av 4 Dnr 2011/32 BUN.640 Barn- och ungdomsnämnden Uppdrag att utvärdera intagningsreglerna för förskolan. Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret

Läs mer

Biobränsle utveckling, hot och möjligheter. SDC biobränslekonferens Sture Karlsson

Biobränsle utveckling, hot och möjligheter. SDC biobränslekonferens Sture Karlsson Biobränsle utveckling, hot och möjligheter SDC biobränslekonferens Sture Karlsson Disposition Mellanskog och biobränsle Biobränsleaffären Utveckling och utmaningar Krav på mätning och redovisning Frågor?

Läs mer

Tankar om språkundervisning

Tankar om språkundervisning in Lingua Nr 1, 1983.. 1 Tankar om språkundervisning Jens Allwood, Inst. för lingvistik, Göteborg universitet Om man funderar över undervisning inom något visst område, är det naturligt att ta sin utgångspunkt

Läs mer

Vad är Strategisk Planering

Vad är Strategisk Planering Vad är Strategisk Planering Varför behöver man strategisk planering? Vem eller vilka skall vara involverade? Hur gör man? i Strategisk Planering är sjökortet Ett företag i tillväxt behöver en karta att

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Klimat- bokslut 2010

Klimat- bokslut 2010 K li m a t- bokslut 2010 Vi tror på handling Sedan 2004 redovisar E.ON Sverige vad vi gör för att minska koldioxidutsläppen i vår egen verksamhet och tillsammans med kunderna. I och med verksamhetsåret

Läs mer