Kommuner, Trafikverket. Länsstyrelsen, Region Skåne. Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen, Region Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommuner, Trafikverket. Länsstyrelsen, Region Skåne. Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen, Region Skåne"

Transkript

1 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Bilaga 82 Remissinstans: Kommunförbundet HÅLLBARA TRANSPORTER med 1. Ökad andel kollektivtrafikresande Kollektivtrafikresandet och andelen kollektivtrafik ökas genom utveckling av t ex restider, komfort, linjenät, hållplatser, framkomlighet, bussfiler. 2. Kollektivtrafikutveckling i fysisk planering Ny bostadsutbyggnad i ska stärka kollektivtrafikutvecklingen och inte generera ny personbilstrafik. Den strategiska kollektivtrafikplaneringen ska utgöra en del av förutsättningarna i kommunernas översiktliga planering. Kollektivtrafikplanering sker i överensstämmelse med kommunernas översiktsplanering. Region, trafiken, Region, trafiken Trafikverket Region med Markera med och na strävar kontinuerligt efter att förbättra kollektivtrafiken. na strävar kontinuerligt efter att utveckla kollektivtrafiken. Kollektivtrafikfrågor är en naturlig del i kommunernas översiktsplanering. 3. Ökad andel fossilbränslefri uppvärmning, el och transporter Användningen av fossil energi för uppvärmning av byggnader, bränsle till transporter och produktion av el minskas genom aktivt arbete och stöd till organisationer, företag och privatpersoner att anta Klimatsamverkan s upprop om "100% fossilbränslefritt 2020". 4. Samordnad klimatinformation Informationsinsatser genomförs och samordnas gällande klimatfrågan och utsläpp av luftföroreningar. Kommun- och företagsnätverk används för spridning av goda exempel och information. 5. Beteendepåverkan för minskad användning av privatbilar Påverka medborgarnas resvanor i syfte till att minska privatbilsresandet och privatresor med flyg, så att största andelen resor sker med cykel, till fots eller med kollektivtrafik. Klimatsamverkan Klimatsamverkan Kommunförbundet, Region Kommunförbundet, Region Klimatsamverkan, trafiken, Trafikverket, Hållbar mobilitet Kommunsektorn medverkar aktivt i arbetet för ett "100% fossilbränslefritt 2020". Informationsinsatser genomförs av flera enskilda kommuner och genom olika nätverk. På landsbygden, alltså i en stor del av, är bilen ett nödvändigt transportmedel. Där det är möjligt strävar kommunerna efter att utveckla kollektivtrafiken. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbara transporter sida 1(17)

2 HÅLLBARA TRANSPORTER med 6. Mötes- och resepolicy för miljöanpassade tjänsteresor En rese- och mötespolicy tas fram och kommuniceras för att minska miljöpåverkan från tjänsteresor och stimulera distansmöten. Större offentliga och privata arbetsgivare Hållbar Mobilitet, Trafikverket, Klimatssamverkan med Markera med och Detta beaktas redan av flertalet kommuner. 7. Infrastruktur för gång- och cykeltrafik Cykel- och gångtrafik prioriteras och främjas genom fysiska åtgärder som förbättrar och trafiksäkrar gång- och cykelbanor, bra cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafik och arbetsplatser, samt marknadsföring. 8. Översyn av trafikreglering för att minska biltrafiken En översyn av vilka åtgärder som är bäst lämpade i kommunen för att minska biltrafiken genomförs. Åtgärder för att minska biltrafiken i tätorter kan vara t ex parkeringsavgiftsreglering, enkelriktning av gator, gator endast tillåtna för fordon med förnybara drivmedel, bra möjligheter till boendeparkering. När översynen är genomförd ska åtgärderna genomföras. 9. Minskad användning av dubbdäck Insatser genomförs för att minska användningen av dubbdäck, t ex genom informationskampanjer och lokala regleringar i tätorter. 10. Ökad produktion och konsumtion av biogas Färdplan för biogas 2020 genomförs och vidareutvecklas för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas samt forskning. Trafikverket I planeringssammanhang samt i investering och drift verkar flertalet kommuner för att underlätta trafiksäker gång- och cykeltrafik. Trafikregleringsåtgärder är ett instrument som används av de flesta kommuner för att styra biltrafiken. Biogas Syd, Region Trafikverket, större offentliga och privata arbetsgivare Kommunförbundet, Energibolag, Lunds universitet, Livsmedelsföretagen, Sustainable business hub, SLU, LRF I storstadskommuner med intensiv trafik på vissa gator kan dubbdäcksförbud minska partikelhalten. Det är dock inte relevant i glesbygd och får sättas i relation till trafiksäkerhetsaspekter. Färdplan för biogas 2020 är en prioriterad fråga för kommunsektorn. 11. Beteendepåverkan för minskning av andelen frakter per bil till förmån för frakt på sjöfart och järnväg Påverka transportföretagen så att frakt av gods flyttas från bil till järnväg och sjöfart. Klimatsamverkan,Trafikverket Transportföretag Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbara transporter sida 2(17)

3 HÅLLBARA TRANSPORTER med FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER med med med Markera med och Markera med och Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbara transporter sida 3(17)

4 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Kommunförbundet HÄNSYN TILL HAVET med 1. Beakta klimatförändringarna i fysisk planering Klimatförändringar beaktas vid aktualisering av kommuneras översiktsplaner. Detta ska särskilt göras för befintliga bebyggelseområden där det föreligger risk för övervämning, ras, skred och erosion samt i översiktsplanen föreslå eventuella skydd eller andra åtgärder som behövs på lång sikt för att kunna bibehålla dessa bebyggelseområden. med Markera med och Nödvändigheten av att motverka effekter av klimatförändringar och extrema väderhändelser är en realitet som alla kommuner arbetar med på ett aktivt sätt. 2. Åtgärder för god vattenstatus Genomförandet av åtgärder för att minska näringsläckage från jordbruket och utsläpp/läckage av miljögifter från punktkällor intensifieras i syfte att nå miljökvalitetsnormen för god vattenstatus år Koppling till åtgärd 30 i vattenmyndigheternas Näringsliv Minskat näringsläckage och utsläpp av miljögifter är en viktig och prioriterad fråga i kommunernas långsiktiga miljöarbete. 3. Kartläggning av miljöfarliga verksamheters kemikalieanvändning En kartläggning genomförs av miljöfarliga verksamheters användning av farliga ämnen respektive prioriterade ämnen enligt vattendirektivet. Utfasningsämnen, riskminskningämnen och prioriterade ämnen enligt vattendirektivet utpekas. Ämnenas destination ska framgå (slutprodukt, luft, recipient, avfall, reningsverk). 4. Kartering av riskområden för fosforläckage Ett kartunderlag med utpekade riskområden för fosforläckage tas fram för att kunna prioritera och genomföra åtgärder för fosfor på rätt plats. Koppling till åtgärd 9 i vattenmyndigheternas SGU En prioriterad fråga i kommunernas miljöarbete. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hänsyn till havet sida 4(17)

5 HÄNSYN TILL HAVET med med 5. Fortsatt kartläggning och åtgärd av otillräckligt renat avloppsvatten Fortsatt kartläggning och åtgärd av otillräckligt renat avloppsvatten från enskilda hushåll, fritidsområden och mindre samhällen. Koppling till åtgärd 33 i vattenmyndigheternas Miljösamverkan 6. Åtgärdsplan för lantbruk Greppa näringen Rådgivarbesök där ett helhetsgrepp på gårdens miljöpåverkan genomförs så att lantbrukare får hjälp att prioritera bland miljöåtgärder. Koppling till åtgärd 15 i vattenmyndigheternas 7. Minimering av tillskottsvatten samt bräddning från kommunens spillvattennät Planer ska upprättas/revideras och adekvata åtgärder vidtas för att minimera tillskottsvatten i kommunens spillvattenledningar och bräddning från nätet. Markera med och Åtgärder för att minska miljöpåverkan av otillräckligt renat avloppsvatten är en viktig och prioriterad fråga i kommunernas långsiktiga miljöarbete. Minskning av ovidkommande vatten till spillvattennätet och åtgärder för att minska risk för bräddning är en prioriterad va-fråga i alla kommuner. 8. Minskade flödes- och transporttoppar i vattensystemen Direkta dag- och vägvattenutsläpp åtgärdas genom att leda detta vatten till utjämningsmagasin, dagvattendammar eller genom översilningsmark för att minska risken för flödestoppar samt minska tillförseln av förorenande och gödande ämnen samt partiklar. Trafikverket, Vattenråd Utjämningsmagasin och översilning är nödvändiga instrument i kommunernas va-planering. 9. Naturliga eller naturlika svämområden för vattenhushållningsförmågan Naturliga och naturlika svämområden som fungerar som utjämnande magasin vid höga flöden bevaras och återskapas för att minska risken för översvämningsskador och uttorkning. Skogsstyrelsen, LRF, Hushållningssällska pet, Vattenråd Se bl a åtgärd 1 ovan. 10. Bättre reglering av ammoniumkväveutsläpp med hänsyn till känsliga fiskarter Avloppsreningsverk med utsläpp till recipient med ammoniumkänsliga fiskarter och där det finns behov av att minska ammoniumhalterna prioriteras för omprövning. Vid omprövning tillämpas miljöbalkensbestämmelser i syfte att minimera utsläppen av ammoniumkväve. Koppling till åtgärd 28 i vattenmyndigheternas Reningsverk, Me4dvetenhet finns om vikten att sträva mot minskad ammoniumkvävebelastning från avloppsreningsverk. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hänsyn till havet sida 5(17)

6 HÄNSYN TILL HAVET med 11. Genomförandeorganisation för hållbart fiske En genomförandeorganisation bildas för att omsätta målsättningar och resurser till åtgärder för ett hållbart fiske i. 12. Åtgärder för att stärka ålbeståndet Frivilliga åtaganden i form av utsättning av ålyngel, åtgärder i vattenkraftverk och minskat fiske, genomförs för att stärka ålbeståndet. Sydkustens fiskeområde, Region Region Österlens havsfiskeförening, m.fl. Ålfonden, Ålakademin, Havsoch vattenmyndigheten, Sveriges naturskyddsförening med Markera med och Relevant endast för vissa kommuner. 13. Minskad miljöpåverkan från vattenkraften Miljöprövning och tillsyn av minst tre vattenkraftsanläggningar som saknar tillstånd genomförs. Koppling till åtgärd 28 i vattenmyndigheternas 14. Rutiner för frivillig informationsrapportering från fiskare Rutiner för frivillig informationsrapportering från fiskare angående bl a skadad fisk, abnormaliteter och främmande arter tas fram. Vattenkraftsägarna Forskningscentra, Fiskare Kammarkollegiet, Havsoch vattenmyndigheten Havs- och vattenmyndigheten 15. Inga ickenedbrytbara plastpåsar i Informationskampanj för att motverka användningen av icke nedbrytbara/svårnedbrytbara plastpåsar genomförs i syfte att minska marint skräp. Frivillig/Intresseorga nisationer Hållbar Utveckling Relevant endast för vissa kommuner. FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER med med Markera med och Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hänsyn till havet sida 6(17)

7 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Kommunförbundet HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER med 1. Hushållning med åkermark na ska i sin beskrivning till översiktsplanen beskriva vilka särskilda skäl kommunen har till att exploatera på åkermark. na ska använda Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande planen som medel för att synliggöra markanvändningskonflikter som uppstår i översiktsplanen. I MKB ska minst två alternativa bebyggelselokaliseringar konsekvensbeskrivas förutom nollalternativet. 2. Vatten- och avloppsvattenplaner Vatten- och avloppsvattenplaner tas fram för en heltäckande och långsiktig planering av spillvatten, dagvatten och dricksvatten. Koppling till åtgärd 37 i vattenmyndigheternas 3. Vattenskyddsområden Vattentäktsinnehavare Vattenskyddsområden och skyddsföreskrifter tas fram och beslutas för samtliga kommunala dricksvattentäkter som behövs för dricksvattenförsörjning samt de enskilda dricksvattentäkter som försörjer fler än 50 personer eller som har ett uttag större än 10 m3/dygn. Koppling till åtgärd 34 och 35 i vattenmyndigheternas 4. Minskad tillförsel av kadmium till jordbruksmark Lantbrukare informeras om vikten av att minska tillförseln av Rådgivningsorgan kadmium till jordbruksmark. Informationen framförs i samband med kommunernas miljötillsyn på lantbruk samt vid rådgivning inom Greppa näringen. Koppling till åtgärd 15 i vattenmyndigheternas med Markera med och Tillämpas i kommuner där motstående intressen finns mellan exploateringsbehov och bevarande av åkermark. SGU, Vattenmyndigheterna Vatten- och avloppsplanering bör tillämpas i större utsträckning. Intensifiering av arbetet med uppdatering av vattenskyddsområden och vattenskyddsföreskrifter bör ske. Inom Miljösamverkan har tagits fram ett underlagsmaterial. Beaktas i samband med miljötillsyn på lantbruk. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hushållning med mark och vatten sida 7(17)

8 HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER med 5. Kvalitetssäkring av avloppsvatten/slam Genomförandet av åtgärder för att kvalitetssäkra inkommande avloppsvatten till kommunala avloppsreningsverk intensifieras med målsättning att i avloppsslam nå halten 17 mg Cd/kg P till år (medelvärdet ligger idag för REVAQ certifierade avloppsreningsverk i Sverige på ca 25 mg Cd/kg P). Huvudman avloppsreningsverk, Näringsliv med Markera med och Kvalitetssäkring av avloppsvattten/slam är angeläget för att möjliggöra ett kretslopp mellan tätort och landsbygd. Arbetet bör intensifieras. 6. Kemikaliefri bekämpning av ogräs på offentlig mark Krav ställs på att alternativa metoder används i stället för kemisk bekämpning på offentlig mark. Koppling till åtgärd 17 i vattenmyndigheternas 7. God kvantitativ grundvattenstatus Generella riktlinjer och information för hur stor del del av grundvattenbildningen som kan tas ut ur en grundvattenresurs utan att negativa konsekvenser uppstår tas fram för att få verksamhetsutövare att anpassa/planera verksamheten efter rådande förhållanden. Koppling till åtgärd 10 i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Region SGU Lantbrukare, andra verksamhetsutövare med grundvattenuttag Alternativ bekämpning bör prioriteras på främst känslig mark/områden där människor vistas. En angelägen kommunal fråga för att trygga framtida vattenförsörjning. 8. Kalkning av sjöar och vattendrag Fortsatt kalkning av målsjöar och målvattendrag i enlighet med åtgärdsplan för kalkning så att god status med avseende på försurning enligt vattenförvaltningsförordningen uppnås. Koppling till åtgärd 7 i vattenmyndigheternas Markägare, Fiskrättsägare, Kalkningsutförare Havs- och vattenmyndigheten, Förtsatta kalkningsåtgärder är angeläget i försuningskänsliga områden där åtgärder sedan tidigare vidtas. Aktuellt i vissa kommuner. 9. Begränsa uttag av biomassa utöver stamved i skogsbruket Vid gallring och slutavverkning av skog, framförallt i försurningskänsliga områden, lämnas grenar och toppar (GROT) samt stubbar kvar. 10. Återföring av vedaska till skogsmark Vedaska från eldning av ren biomassa återförs till skogsmark, särskilt i försurningskänsliga områden. Skogsmarksägare, Skogsbolag, Enskilda verksamhetsutövare Skogsmarksägare, Skogsbolag, Enskilda verksamhetsutövare Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hushållning med mark och vatten sida 8(17)

9 HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER med 11. Riktlinjer för hantering av förorenade massor Riktlinjer tas fram för säker hantering av förorenade massor vid mellanlagring, behandling och slutgiltig användning. Vägledning riktas till myndigheter som kommer i kontakt med schaktmassehantering. Information och samverkan med branschen. 12. Inventering av förorenad mark inom pågående verksamhet Allmän information och riktad vägledning ges till enskilda kommuner vid inventering och risklassning av förorenade områden inom pågående miljöfarlig verksamhet för kommunala tillsynsobjekt. Koppling till åtgärd 31 i vattenmyndigheternas 13. Tillsynsvägledning för förorenad mark Tillsynsvägledning och workshops genomförs för att stödja kommunerna i arbetet med att utreda ansvarsfrågan för förorenade områden med riskklass 1 och Planering för förnyelsebar energiproduktion Kommunövergripande planeringsunderlag tas fram för förnyelsebar energiproduktion, t ex vindkraft, biogas, solel, fjärrvärme och vågkraft. Byggbranschen, Miljösamverkan med Markera med och Ett kommungemensamt projekt avses genomföras inom ramen för Miljösamverkan under Stöd till kommunal miljötillsyn är positivt. Stöd till kommunal miljötillsyn är positivt. Angeläget att sådant planeringsunderlag tas fram. FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER med med Markera med och Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hushållning med mark och vatten sida 9(17)

10 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Kommunförbundet SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN med 1. Fortsatt skydd av värdefulla miljöer s ansvarsmiljöer i bl a ädellövskogar, våtmarker, sandmarker och sötvattensmiljöer ska säkerställas. Arbetet fokuseras på värdetrakter och är början på att uppfylla Sveriges åtaganden inom bl a Nagoya-protokollet. Skogsstyrelsen, med Markera med och Markägare Bör beaktas i bl a kommunernas översiktsplanearbete. 2. Värdekärnor och landskapsperspektiv Arbetet med att hejda förlusten av biologisk mångfald stärks i utpekade värdekärnor för biologisk mångfald och därmed stärks också den biologiska mångfalden i det omgivande landskapet. Information och kunskapsspridning fokuseras på värdekärnor/trakter för biologisk mångfald, med riktade insatser i dessa områden. I kommunernas planeringsarbete stärks arbetet med att skydda värdefulla kultur- och naturmiljöer med plan- och bygglagen och miljöbalken. na ska i sina översiktsplaner beskriva de kulturhistoriska värden och den biologiska mångfald som finns i kommunen och föreslå vilka områden som är lämpliga att skydda genom detaljplan och genom reservat eller andra åtgärder enligt miljöbalken. Översiktsplanerna ska innehålla en plan för genomförande. Trafikverket, Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Region s stiftelser, Markägare, Skogsstyrelsen, Frivillig/Intresseorga nisationer Bör beaktas i bl a kommunernas översiktsplanearbete. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Skydd av natur- & kulturvärden sida 10(17)

11 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN med 3. Kompensationsåtgärder Arbetet med kompensationsåtgärder i översiktsplanering och prövningar enligt miljöbalken utvecklas. na ska i sina översiktsplaner inkludera exploateringsplaner och de miljöer som är tänkta att tas i anspråk. Översiktsplanerna ska innehålla en plan för genomförande av var och hur de miljöer som tas i anspråk ska kompenseras. En modell utvecklas för markfond/ersättningsfond för kompensationsåtgärder i samband med miljöbalksprövningar där kompensationsåtgärder kan utkrävas. med Markera med och Exploatörer Bör beaktas i bl a kommunernas översiktsplanearbete. 4. Allemansrättslig mark na ska i sina översiktsplaner beskriva de allemansrättsligt tillgängliga områdena som finns i kommunen och föreslå vilka områden som är lämpliga att skydda genom detaljplan eller på annat sätt. Översiktsplanerna ska innehålla en plan för genomförande. 5. Uppföljning av skogsstrategin samt fördjupad analys av ädellövstrakterna En sammanställning tas fram av skog som hittills har skyddats formellt. Om möjligt inkluderas även frivilliga avsättningar i skog. En fördjupad analys av ädellövstrakterna genomförs för att se behoven av ytterligare skydd av värdekärnor och åtgärder för att klara hotade arter. Bör beaktas i bl a kommunernas översiktsplanearbete. Skogsstyrelsen, Markägare Kan vara aktuellt för vissa kommuner i egenskap av skogsägare. 6. Utvärdering av metod för uppföljning av miljöhänsyn vid skogliga åtgärder i ädellövskog Skador på mark och vatten, skogliga impediment, hänsynskrävande biotoper, naturvärdesträd och buskar, skyddszoner, kulturmiljöhänsyn, upplevelsehänsyn och hyggesavgränsning följs upp och metoden utvärderas. 7. Skötsel av skyddsvärda/ naturvårdsintressanta träd samt komplettering av nya fynd av skyddsvärda träd Information om möjligheten att söka pengar för skötselåtgärder skickas till markägare med skyddsvärda träd. Löpande kompletteras inventeringen av naturvårdsintressanta och skyddsvärda träd i samband med andra insatser. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen Kommunen, Frivillig/Intresseorga nisationer Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Skydd av natur- & kulturvärden sida 11(17)

12 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN med 8. Rådgivning till markägare om skötselåtgärder i skog Rådgivning till markägare genomförs för att öka omfattningen av skötselåtgärder för att utveckla eller förstärka olika miljövärden i skogsmark samt öka arealen ädellövskog Skogsstyrelsen med Markera med och 9. Riktad rådgivning om värdefulla marker Värdefulla naturliga fodermarker identifieras och brukare av dessa erbjuds rådgivning så att fortsatt hävd sker på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden gynnas. 10. Byutveckling Kurser och fältvandringar genomförs i ett avgränsat område, t ex en by, för att visa vilka natur- och kulturvärden som finns. LRF, Hushållningssällska pet, Kommunen LRF 11. Strategi för småbiotoper på slätten En strategi för hur mängden småbiotoper i slättbygden ska öka tas fram för att kartlägga och förbättra situationen för dessa livsmiljöer i jordbrukslandskapet. Goda exempel med "lärkrutor" används för att sprida engagemanget till brukare och allmänheten. Lunds universitet, SLU Alnarp (Lill-Nils) 12. Fortsatt anläggande av våtmarker Nya våtmarker skapas och befintliga restaureras. 13. Bevara våtmarkernas biologiska mångfald Åtgärder inom skötsel av skyddade områden och inom åtgärdsprogrammet för rikkärr genomförs för att bevara våtmarkernas biologiska mångfald. 14. Arter i ett landskapsperspektiv Arbetet med att förbättra bevarandestatusen för hotade arter fokuseras inledningsvis på riktade åtgärder i utpekade värdekärnor för biologisk mångfald för att åtgärderna snabbare ska ge en positiv effekt på arternas populationsutveckling. 15. Friluftsliv och rekreation Värna Vårda Visa-programmet genomförs som en start på ett kontinuerligt arbete angående friluftsliv och rekreation. Markägare Kan vara aktuellt i vissa kommuner. Trafikverket, Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Region s stiftelser, Markägare, Skogsstyrelsen, Frivillig/Intresseorga nisationer Frivillig/Intresseorga nisationer, Region s stiftelser Kan vara aktuellt i vissa kommuner. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Skydd av natur- & kulturvärden sida 12(17)

13 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN med 16. Restaurera särskilt värdefulla naturtyper Särskilt värdefulla naturtyper restaureras för att förbättra bevarandestatusen och inledningsvis kan dessa restaureringar med fördel koncentreras till värdetrakter. 17. Naturvårdsstrategi En naturvårdsstrategi tas fram för att få en samlad bild av vilka arbetssätt som behöver användas för att nå miljömålen samt att få de aktörer som berörs att arbeta åt samma håll. Trafikverket, Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Region s stiftelser, Markägare, Skogsstyrelsen, Frivillig/Intresseorga nisationer Frivillig/Intresseorga nisationer, Markägare med Markera med och 18. Kommunala ansvarsarter Kommunala ansvartsarter som har en stor andel av sin utbredning i kommunen utses för att öka kunskapen om biologisk mångfald, hot och möjligheter på kommunal nivå, samt stimulera till genomförande av riktade åtgärder. 19. Naturvårdsanpassad skötsel av vägrenar Vägrenar, banvallar och kraftledningsgator som förekommer i landskapet sköts till förmån för biologisk mångfald för att förbättra bevarandestatusen för värdefulla naturtyper och de arter som nyttjar dessa. 20. Skydd för vattenknuten kulturmiljö Skyddsvärda kulturmiljöer i anslutning till vattendrag, sjöar och grundvattenkällor dokumenteras och bevaras. Trafikverket Regionmuseet Skogsstyrelsen Frivillig/Intresseorga nisationer Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Region s stiftelser, Markägare, Vägsamfälligheter Hushållningssällska pet, Hembygdsföreningar, Vattenråd, Riksantikvarieämbet et Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Skydd av natur- & kulturvärden sida 13(17)

14 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN med 21. Utökat bevarande och återställande för kantzoner Funktionella kantzoner bevaras och återställs i anslutning till sjöar och vattendrag i både jordbruks- och skogsbrukslandskapet. Vid all avverkning av träd i kantzon kräva dispens från strandskyddet, även inom jord- och skogsbruket. I större utsträckning utnyttja möjligheten till kantzonsstöd för att skapa skyddszoner längs svackor och stråk där det finns risk för erosion. Erbjuda skogs- och jordbrukare kompetensutveckling för att uppnå frivillig avsättning eller återskapande av funktionella kantzoner, t ex busk- och trädridåer. 22. Åtgärdsprogram för hotade arter Åtgärdsprogram för hotade arter genomförs. Återintroduktion och förstärkning av arter som har försvunnit eller är på väg att försvinna, t ex mal, ål, flodkräfta, tjockskalig målarmussla, flodpärlmussla. Förstärka och geografiskt utöka livsmiljöer för dessa arter. Genomförande av LIFE+-projektet The thick shelled river mussel (Unio crassus) brings LIFE+ back to rivers. kommuner, Skogsstyrelsen Markägare, Skogsstyrelsen, Greppa Näringen, LRF Markägare, skogsoch jordbruksnäringen, vattenråd, dikningsföretag med Markera med och FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER med med Markera med och Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Skydd av natur- & kulturvärden sida 14(17)

15 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Kommunförbundet HÅLLBAR KONSUMTION med 1. Miljöanpassad offentlig upphandling Miljö- och sociala krav ställs på varor, tjänster och entreprenader i den offentliga upphandlingen. Miljöstyrningsrådets kriterier för hållbar upphandling används. Verktyg för uppföljning av ställda miljökrav utvecklas. Statliga Miljösamverkan myndigheter, Region, s Miljö- och Hälsoskyddsförbund med Markera med och En milöanpassning av offentlig upphandling är ett angeläget verksamhetsområde som kan utvecklas ytterligare. 2. Information om en giftfri vardag Informationskampanjer genomförs riktade till näringsliv, allmänhet, offentlig verksamhet och bransch- och intresseorganisationer med tema "Giftfri vardag" (kläder, skor, leksaker, kosmetik, hygienprodukter, elektronik, byggvaror). Miljösamverkan Informationsinsatser bör utvecklas ytterligare. 3. Undervisning för hållbar utveckling En fortbildning om hållbar utveckling tas fram och erbjuds lärare inom för-, grund-, och gymnasieskolan för att öka miljömedvetenheten hos barn och ungdomar. 4. Kompetensutveckling för beslutsfattare Kompetensutvecklingsinsatser genomförs för lokala och regionala beslutsfattare inom de nationellt prioriterade miljöområdena klimat, havsmiljö, giftfri vardag och biologisk mångfald. Klimatsamverkan Region Malmö högskola, Hållbar Utveckling, Region, Kommunförbundet, Miljösamverkan, s Miljöoch Hälsoskyddsförbund Fortbildningsmaterial som ev tas fram kan spridas via kommunernas utbildningsförvaltningar. Medverkan kan ske i kompetensutvecklingsinsatser för beslutsfattare. 5. Kompetenscentrum för miljöanpassad upphandling Regionalt kompetenscentrum för miljöanpassad offentlig upphandling etableras (MILOU2) för att stärka och stimulera offentliga aktörer i den offentliga upphandlingen. Hållbar Utveckling, Kommunförbundet Region, Statliga myndigheter Ett regionalt kompetenscentrum är en angelägen insats för att utveckla den miljöanpassade offentliga upphandlingen. Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbar konsumtion sida 15(17)

16 HÅLLBAR KONSUMTION med 6. Inköp av ekologiska livsmedel och klimatsmart mat Ekologiska livsmedel och mat med låg klimatpåverkan efterfrågas och köps in i större omfattning av offentlig sektor. Detta innebär att grönsaker väljs efter säsong och att det serveras mindre kött (genom mindre andel per portion eller kött- och fiskfri dag). Ambitionen är också att upphandla kött där produktionen bidrar till en bättre miljö. Till 2013 ska konsumtionsmålet för offentlig sektor om minst 25 % ekologiska livsmedel uppnås. 7. Utbildning om offentlig upphandling för lokala producenter/leverantörer Lantbrukare och andra leverantörer utbildas för att om möjligt lämna anbud vid offentlig upphandling. På så sätt kan närproducerade varor öka inom offentlig sektor. Region, Statliga myndigheter med Markera med och Ekocentrum Frågeställningen kan samordnas med föregående åtgärdsförslag. LRF 8. Energikrav i tillsynen En effektivare arbetsmetodik tas fram för att arbeta med energikrav inom tillsynen. Krav ställs på energikartläggning och energibesparande åtgärder för miljöfarliga verksamheter. Det är angeläget att utveckla arbetet med energikrav i miljötillsynen. 9. Minskade utsläpp från biobränsleeldning Utöka tillsynen av småskalig till storskalig biobränsleeldning för att se till att Bästa Möjliga Teknik (BAT) används. Ett mellankommunalt nätverk för kunskapsutbyte om BAT för biobränsleeldning bildas och befintlig information sammanställs som stöd för handläggare. 10. Utbyggnad av fjärrvärme Fortsatt satsning på fjärrvärme genom utbyggnad och ihopkoppling av nät, ökad använding av biobränslen och nyttjande av spillvärme från industriverksamheter. 11. Utfasning av särskilt farliga ämnen inom byggande Offentliga verksamheter ställer krav på "giftfria" byggvaror hos byggleverantörer motsvarande t ex BASTA-kraven (IVL Svenska Miljöinstitutet och Sveriges Byggindustrier). Energibolag Byggbranschen, Trafikverket Verksamhetsutövare Miljöbyggprogram syd Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbar konsumtion sida 16(17)

17 HÅLLBAR KONSUMTION med 12. Avfallsminimering Kartlägg flöden av material i verksamheten, från kravställande till kvittblivning av avfall. Hitta minst fem förbättringsåtgärder som kan minska onödig resursförbrukning (felbeställningar, skadat material, spill etc.) Näringslivet och offentlig sektor med Markera med och FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER med med Markera med och Förslg till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen , bilaga 2 åtgärdslista för remissvar.xls; Hållbar konsumtion sida 17(17)

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Hållbara transporter. Skånetrafiken. Klimatsamverkan Kommunför- Länsstyrelsen, Region Skåne

Hållbara transporter. Skånetrafiken. Klimatsamverkan Kommunför- Länsstyrelsen, Region Skåne Hållbara transporter 1. Ökad andel kollektivtrafikresande Kollektivtrafikresandet och andelen kollektivtrafik ökas genom utveckling av t ex restider, komfort, linjenät, hållplatser, framkomlighet, bussfiler.

Läs mer

Lokalt åtgärdsprogram för miljömålen 2015-2020

Lokalt åtgärdsprogram för miljömålen 2015-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen (reviderat 2014-10-13) Lokalt sprogram för miljömålen 2015-2020 (anpassat till Länsstyrelsens sprogram ställningstaganden i översiktsplanen, sammanställning efter samråd med

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion mars 2012 2012:7

Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion mars 2012 2012:7 Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016 Remissversion mars 2012 2012:7 Titel: Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion

Läs mer

Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark

Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark Kommunerna ska i sin beskrivning till översiktsplanen redovisa vilka "väsentliga samhällsintressen som skall tillgodoses" när kommunerna föreslår exploatering

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skånes ansvarsmiljöer i bland annat ädellövskogar, våtmarker, sandmarker och sötvattensmiljöer ska säkerställas. Arbetet fokuseras på värdetrakter, som Länsstyrelsen

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD

VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD MULLSJÖ KOMMUN 109 VATTENANVÄNDNING - VATTENVÅRD Tidan i närheten av Näs, Bjurbäck. HUR SER DET UT? Mullsjö kommun är rik på sjöar och vattendrag. De största sjöarna i kommunen är Stråken, Nässjön, Brängen,

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete

NYNÄSHAMN. - presentation om kommunens miljöarbete NYNÄSHAMN - presentation om kommunens miljöarbete 1 2 Skärgårdskommun nära storstad 26 500 invånare 30 minuter till Globen Havshorisonten ses från fastlandet Stadskärna Landsbygd 100 mil kust 1852 öar

Läs mer

Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag

Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag LÄNSSTYRELSEN SKÅNE Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag Detta är ett särtryck ur åtgärdsprogrammet Skånska åtgärder för miljömålen 2012-2016. Åtgärdsprogrammet innehåller

Läs mer

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD

Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Beslutad av styrelsen 2009-03-26 POLICY FÖR NATURVÅRD Upplandsstiftelsens naturvårdspolicy 2009-03-26 1(6) Beslutad av styrelsen 2009-03-06 UPPLANDSSTIFTELSENS NATURVÅRDSPOLICY INLEDNING Naturvårdsarbetet

Läs mer

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003

Miljöbokslut 2003. Miljöåtgärder år 2003 Miljöbokslut 2003 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014

Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 Fördjupad utvärdering Myllrande våtmarker 2014 "Våtmarkernas ekologiska och vattenhushållande funktion i landskapet ska bibehållas och värdefulla våtmarker bevaras för framtiden." 18 november 2014 HUT

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Skånska åtgärder för miljömålen Utförligare beskrivningar av åtgärderna. Foto: Mayra Caldiz Skydd av natur- och kulturvärden

Skånska åtgärder för miljömålen Utförligare beskrivningar av åtgärderna. Foto: Mayra Caldiz Skydd av natur- och kulturvärden Skånska åtgärder för miljömålen Utförligare beskrivningar av åtgärderna Foto: Mayra Caldiz Skydd av natur- och kulturvärden 1. Fortsatt skydd av värdefulla miljöer Miljökvalitetsmål och preciseringar (huvudsakligt

Läs mer

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021

Lokala miljömål 2016-2021. Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Lokala miljömål 2016-2021 Dokumenttyp Riktlinje För revidering ansvarar Kommunchef Dokumentet gäller till och med 2021 Diarienummer Uppföljning och tidplan Kommunchef Fastställt Kommunfullmäktige Dokumentet

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Synpunkter på länsstyrelsens åtgärdsprogram för miljömålen

Synpunkter på länsstyrelsens åtgärdsprogram för miljömålen Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-02-23 Dnr: KS 2015/364 Kommunstyrelsen Synpunkter på länsstyrelsens åtgärdsprogram för miljömålen Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att svara länsstyrelsen enligt

Läs mer

Rör inte vår åkerjord

Rör inte vår åkerjord Rör inte vår åkerjord Om Skåne läns nollvision för bebyggelse på jordbruksmark 12 mars 2013 Elisabet Weber länsarkitekt Skåne i korthet! 33 kommuner 12 x 12 mil i kvadrat 1, 2 miljoner inv en del av Öresundsregionen

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR DE REGIONALA MILJÖMÅLEN

ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR DE REGIONALA MILJÖMÅLEN ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR DE REGIONALA MILJÖMÅLEN Under 2006 genomförde Länsstyrelsen Gävleborg en revidering av de regionala miljömålen. I samband med detta arbete diskuterades även relevanta miljömålsåtgärder.

Läs mer

Arbetsgrupp om miljögifter

Arbetsgrupp om miljögifter Arbetsgrupp om miljögifter Fokusområde för arbetsgruppen om miljögifter Grunden i arbetet för en giftfri miljö är att förebygga skador på människors hälsa och i miljön av kemiska ämnen, varor och produkter.

Läs mer

Mål för Grästorps kommuns miljöarbete

Mål för Grästorps kommuns miljöarbete Grästorps kommun Kommunfullmäktige POLICY 2015-05-12 Dnr 244/2014 Mål för Grästorps kommuns miljöarbete Antaget av Kommunfullmäktige 2015-06-15 41 1(10) Innehållsförteckning 1. Inledning och bakgrund...

Läs mer

Presentation av Länsstyrelsen Östergötland

Presentation av Länsstyrelsen Östergötland Presentation av Länsstyrelsen Östergötland Stöd och bidrag exempel på finansieringsmöjligheter för vattenvårdande åtgärder Målet med denna sammanställning av bidrag är att underlätta för kommuner, vattenråd

Läs mer

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen

Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet. Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsbrukets vattenpåverkan,åtgärder samt Skogsstyrelsens roll i genomförandet av vattendirektivet Johan Hagström Skogsstyrelsen Skogsstyrelsens roll Skogstyrelsen är förvaltningsmyndighet för frågor om

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015

Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Tillsynsplan för miljöbalkstillsynen i Eslövs kommun 2015 Inledning I behovsutredningen har vi identifierat Vatten som ett fokusområde för miljötillsynen där det finns ett stort och uppenbart behov av

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Skogsbrukets hållbarhetsproblem

Skogsbrukets hållbarhetsproblem Skogsbrukets hållbarhetsproblem Vattendagarna 20-21:a november 2006 Johan Bergh Sydsvensk Skogsvetenskap Miljömålet "Skogsmarkens naturgivna produktionsförmåga skall bevaras. En biologisk mångfald och

Läs mer

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24

Miljöprogram 2030. Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Miljöprogram 2030 Antagen av Vänersborgs kommunfullmäktige 2016-02-24 Vänersborgs kommun - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Vi har en vision om att Vänersborgs kommun ska vara attraktiv och

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Miljöprogram för Högsby kommun

Miljöprogram för Högsby kommun Miljöprogram för Högsby kommun 2 Inledning 2008-12-19 antog Kommunfullmäktige ett lokalt miljöprogram, för Högsby kommun, med koppling till de nationella miljökvalitetsmålen. Detta dokument är en sammanställning

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Östergötland av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten Maj 2010 Information till prospekteringsföretag i Västerbotten OMRÅDEN SOM KRÄVER SÄRSKILD HÄNSYN Nationalparker Syftet med nationalparker är att bevara ett större sammanhängande område av en viss landskapstyp.

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (7) Återrapportering från Länsstyrelsen Västra Götalands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv

Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt och djurliv Agenda 21:s mål Senast till år 2010 har förutsättningar skapats för att bibehålla eller öka antalet djur och växtarter med livskraftig förekomst i jordbruks och skogslandskapet

Läs mer

k. c26 I _Qcmc 3 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar

k. c26 I _Qcmc 3 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar k. c26 I _Qcmc 3 Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de

Läs mer

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss.

Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. 2013-05-31 Skogsstyrelsen Remissvar Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 SvL Svenska Jägareförbundet får härmed lämna följande yttrande över rubricerad remiss. Sammanfattningsvis välkomnar Svenska

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet

Klimatkommunernas synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet s synpunkter till Strategi fo r omsta llning av transportsektorn till fossilfrihet Sammanfattning av synpunkter s medlemmar arbetar strategiskt för att minska klimatpåverkan från transporter med ambitiösa

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018

Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 Detta vill vi att partierna i Västerås stad åstadkommer under mandatperioden 2015-2018 2014-08-26 Krav på partierna i Västerås mandatperiod 2015 2018_s1BJ 1 ETT LÅNGSIKTIGT HÅLLBART VÄSTERÅS. Naturskyddsföreningen

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN En förutsättning för allt liv på jorden är vatten. Vatten som befinner sig i ständig rörelse i sitt kretslopp mellan hav, atmosfär och kontinenter. Det avdunstade

Läs mer

Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016

Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016 Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016 Sammanfattning Länsstyrelsen i Skåne presenterade hösten 2012 sitt nya åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen. Åtgärdsprogrammet lyfter fram viktiga

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde)

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 22 oktober 2010 A N

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Välkommen till samrådsmöte!

Välkommen till samrådsmöte! Välkommen till samrådsmöte! Arbetsprogram och översikt väsentliga frågor Arbetsprogram med tidtabell (3 år innan fastställande av FP) Preliminär översikt av väsentliga frågor för vattenförvaltningen (2

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (8) Återrapportering från Länsstyrelsen Kalmar län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden

Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden Miljömålsdialog energi målkonflikter och miljöpåverkan Potentialbedömningar förnybar energi Synergier och konfliktområden Falun 2012 05 11 Håkan Sternberg, HSAE-konsult Potentialbedömningar förnybar energi

Läs mer

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun?

Vattenöversikt. Hur mår vattnet i Lerums kommun? www.logiken.se Omslagsbild: Skäfthulsjön, foto: Jennie Malm Vattenöversikt Hur mår vattnet i Lerums kommun? Lerums kommun Miljöenheten I 443 80 Lerum I Tel: 0302-52 10 00 I E-post: lerums.kommun@lerum.se

Läs mer

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014

Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Vänerns vatten är av bra kvalitet! - LRF Kristinhamns remissvar till Vattenmyndigheten i Västerhavet diarienummer 537-34925-2014 Nulägesanalys för lantbruken I dagsläget finns 4300 mjölkbönder kvar i Sverige.

Läs mer

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län

Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun - Nära till allt!, aktualitetsprövad 2011-05-03, Blekinge län GRANSKNINGSYTTRANDE 2011-10-20 1 (5) Yvonne Egnér Telefon 0455-871 29 yvonne.egner@lansstyrelsen.se Olofströms kommun Box 302 293 24 Olofström Utställt förslag till Översiktsplan för Olofströms kommun

Läs mer

Klimatkontrakt för Hyllie

Klimatkontrakt för Hyllie Klimatkontrakt för Hyllie Undertecknat den 17 februari 2011 Ill: David Wiberg Bakgrund I slutet av 2009 antog Malmö stad Miljöprogram för 2009-2020 samt Energistrategi Malmö. Miljöprogrammets ambition

Läs mer

Vattenprogram för Uppsala kommun

Vattenprogram för Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lifvendahl Zahrah Åhlman Michael Datum 2015-10-20 Diarienummer KSN-2015-1869 Kommunstyrelsen Vattenprogram för Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet

Miljö och stadsbyggnad. Vi skapar god livskvalitet Miljö och stadsbyggnad I Uddevalla är vi: Öppna - vi bjuder in till dialog och vill förnyas Orädda - vi har mod att ta risker och prövar gärna nya idéer Energiska - vi har kraft att driva igenom det vi

Läs mer

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande

Miljöbokslut 2002. Anlagt utjämningsmagasin för omhändertagande Miljöbokslut 22 Miljöbokslut är ett sätt att redovisa miljötillståndet i kommunen. Här redovisas också kommunens eget miljöarbete. Miljöbokslutet med de gröna nyckeltalen ska fungera som stöd och inspiration

Läs mer

Dnr. 2.2.17-10092/2015. Jordbruksverkets genomförandeplan för att nå miljömålen. Inledning

Dnr. 2.2.17-10092/2015. Jordbruksverkets genomförandeplan för att nå miljömålen. Inledning 1 Dnr. 2.2.17-10092/2015 Jordbruksverkets genomförandeplan för att nå miljömålen Inledning Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att analysera vilka miljökvalitetsmål och delar av generationsmålet

Läs mer

Miljöbokslut. Foto: Daniel Helsing

Miljöbokslut. Foto: Daniel Helsing Miljöbokslut 2015 Foto: Daniel Helsing Innehåll Inledning... 3... 3 Vad innehåller miljöbokslutet?... 3 Miljömålen... 3 Begränsad klimatpåverkan... 4 Frisk luft... 5 Bara naturlig försurning... 6 Giftfri

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:2) och allmänna råd om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den X månad 2014. SKSFS 2014:X Utkom

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021

Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Dnr 2012-10-15 2012-001629 Tillsynsplan vatten & avlopp 2013-2021 Tillsynsplanen avser all tillsyn som miljö- och byggnadskontoret bedriver inom vatten och avloppsområdet, såväl enskilda, gemensamma som

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Program för Jönköpings kommuns skogar

Program för Jönköpings kommuns skogar 1 Program för Jönköpings kommuns skogar Borttaget: och trädbärande marker Jönköpings kommun har ca 5 000 ha skog bestående av 50 % lövskog och 50 % barrskog. 1 100 ha av skogsmarken är naturreservat och

Läs mer

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra)

Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Sammanställning för åtgärdsområde 12. Göta älv (huvudfåra) Denna sammanställning baseras på allmän information om åtgärdsområdet som varje länsstyrelse har tagit fram samt information som fanns i VISS

Läs mer

Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun

Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun 1 Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål, regionala och lokala mål för översiktsplan 2000 för Vallentuna kommun 1. Frisk luft Luftens innehåll av partiklar och ett antal organiska ämnen överskrider inte

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 Ref Göran Kihlstrand, LRF Skåne Vattenmyndigheten för Södra Östersjön dnr 537-5346-2014 Vattenmyndigheten för Västerhavet Dnr 537-34925-2014 Remissvar till

Läs mer

Åtgärdsprogram 2008 antaget av Kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 4 februari 2009. Lokala miljömål

Åtgärdsprogram 2008 antaget av Kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 4 februari 2009. Lokala miljömål Åtgärdsprogram 2008 antaget av Kommunfullmäktige i Vellinge kommun den 4 februari 2009 Lokala miljömål Åtgärder i Vellinge kommun 1. Begränsad klimatpåverkan... 4 2. Frisk luft... 5 3. Bara naturlig försurning...

Läs mer

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Behovsbedömning. Gruvstugan 1:9 med närområde SAMRÅDSHANDLING 1(11) SPN 2014/0364 214. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Behovsbedömning 1(11) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 17 april 2015 SAMRÅDSHANDLING 2(11) 1 Behovsbedömningens syfte Enligt

Läs mer

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT Skala 1: 20 000 (i A3) 1 Grönplan för Gislaveds tätort på uppdrag av Gislaveds kommun, första utgåva augusti 2007. Foto, kartor, text och layout av Linda Kjellström FÖRORD

Läs mer

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL.

DIAGRAM 1 - Nedfallsmätningar (krondropp) i Klintaskogen i Höörs kommun av svavel och kväve. Källa: IVL. Bara naturlig försurning Den av människan orsakade försurningen, som under det senaste århundradet ökade kraftigt, har under de senaste årtiondena nu börjat avta. Industrialiseringen och den ökande energianvändningen

Läs mer

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020

AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA. Lunds kommun 2016-2020 AVFALLSPLAN REMISSUTGÅVA Lunds kommun 2016-2020 FÖRORD... 3 AVFALLSPLANERING ÄR ETT GEMENSAMT ARBETE... 4 AVFALLSPLANENS FOKUSOMRÅDEN OCH MÅL TILL ÅR 2020... 5 FOKUSOMRÅDE 1 HÅLLBAR KONSUMTION FÖR MINSKADE

Läs mer

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 4 webb artiklar Nyhetsklipp Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster MyNewsdesk 2015-10-28 14:07 2 Så mår havet - ny rapport om ekosystemtjänster Båtliv

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer