k. c26 I _Qcmc 3 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "k. c26 I _Qcmc 3 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar"

Transkript

1 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar k. c26 I _Qcmc 3 Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Ange vilken organisation som svarar HALLBARA TRANSPORTER Nr Atgärd Huvudaktör Medaktör Vi avser medverka Vi arbetar redan Atgärden är inte Kommentarer till att genomföra med att genomföra relevant för oss. åtgärden. Markera åtgärden. Markera Markera med X och med X med X motivera under kommentarer. X 1. Ökad andel kollektivtrafikresande Region Skåne, Kollektivtrafikresandet och andelen kollektivtrafik ökas genom Skånetrafiken, Trafikverket utveckling av t ex restider, komfort, linjenät, hållplatser, framkomli het, bussfiler. 2. Kollektivtrafikutveckling i fysisk planering Region, Ny bostadsutbyggnad i Skåne ska stärka Skåne, Region Skåne kollektivtrafikutvecklingen och inte generera ny Skånetrafiken personbilstrafik. Den strategiska kollektivtrafikplaneringen ska utgöra en del av förutsättningarna i kommunernas översiktliga planering. Kollektivtrafikplanering sker i överensstämmelse med kommunernas översiktsplanering. Vi jobbar för ökad kollektivtrafikanvändning. Se kommentar i bilaga. 3. Ökad andel fossilbränslefri uppvärmning, el och Klimatsamverkan Kommunförbundet x Vi är med på uppropet. Har transporter Skåne Skåne, skrivit på! Användningen av fossil energi för uppvärmning av byggnader,, bränsle till transporter och produktion av el minskas genom Region Skåne aktivt arbete och stöd till organisationer, företag och privatpersoner att anta Klimatsamverkan Skånes upprop om "100% fossilbränslefritt Skåne 2020". 4. Samordnad klimatinformation Klimatsamverkan Kommunförbundet x Deltar gärna i samordnat lnformationsinsatser genomförs och samordnas gällande Skåne Skåne, projekt. klimatfrågan och utsläpp av luftföroreningar. Kommun- och, företagsnätverk används för spridning av goda exempel och Region Skåne information. 5. Beteendepåverkan för minskad användning av privatbilar Kommuner Påverka medborgarnas resvanor i syfte till att minska Klimatsamverkan privatbilsresandet och privatresor med flyg, så att största Skåne, andelen resor sker med cykel, till fots eller med kollektivtrafik. Skånetrafiken, Trafikverket, Hällbar mobilitet Skåne 6. Mötes- och resepolicy för miljöanpassade tjänsteresor Större offentliga och Hållbar Mobilitet x Vi kommer att se över, En rese- och mötespolicy tas fram och kommuniceras för att privata arbetsgivare Skåne, Trafikverket, revidera och implemantera minska miljöpåverkan från tjänsteresor och stimulera Klimatssamverkan vår befintliga policy. distansmöten. Skåne vår lista; Hällbara transporter sida 1(16)

2 HALLBARA TRANSPORTER Infrastruktur för gång- och cykeltrafik Kommuner Cykel- och gångtrafik prioriteras och främjas genom fysiska åtgärder som förbättrar och trafiksäkrar gång- och cykelbanor, bra cykelparkeringar i anslutning till kollektivtrafik och arbets latser, samt marknadsförin. 8. Översyn av trafikreglering för att minska biltrafiken Kommuner En översyn av vilka åtgärder som är bäst lämpade i kommunen för att minska biltrafiken genomförs. Åtgärder för att minska biltrafiken i tätorter kan vara t ex parkeringsavgiftsreglering, enkelriktning av gator, gator endast tillåtna för fordon med förnybara drivmedel, bra möjligheter till boendeparkering. När översynen är genomförd ska åt ärderna enomföras. 9. Minskad användning av dubbdäck Kommuner Insatser genomförs för att minska användningen av dubbdäck, t ex genom informationskampanjer och lokala re lerin ar i tätorter. 10. Ökad produktion och konsumtion av biogas Färdplan för biogas 2020 genomförs och vidareutvecklas för ökad produktion, distribution och konsumtion av biogas samt forskning. Skåne Trafikverket Trafikverket, större x offentliga och privata arbetsg ivare Biogas Syd, Region, Kommunförbundet Skåne, Energibolag, Lunds universitet, Livsmedelsföretagen, Sustainable business hub, SLU, LRF, Arbetar med detta tex i form av att vi tar fram ny cykelplan och ny hastighetsplan. Dock ingen generell, allomfattande översyn. Eventuellt informationskampanj. Prioriteringsfråga. 11. Beteendepåverkan för minskning av andelen frakter per bil till förmån för frakt på sjöfart och järnväg Klimatsamverkan Påverka transportföretagen så att frakt av gods flyttas från bil Skåne,Trafikverket till "ärnvä och s"öfart. Transportföretag Prioriteringsfråga. FÖRSLAG PA NYA ATGÄRDER trar lista; Hållbara transporter sida 2(16)

3 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Ange vilken organisation som svarar HÄNSYN TILL HAVET Nr Atgärd 1. Beakta klimatförändringarna i fysisk planering Kommuner Klimatförändringar beaktas vid aktualisering av kommuneras översiktsplaner. Detta ska särskilt göras för befintliga bebyggelseområden där det föreligger risk för övervämning, ras, skred och erosion samt i översiktsplanen föreslå eventuella skydd eller andra åtgärder som behövs på lång sikt för att kunna bibehålla dessa bebyggelseområden. Huvudaktör Medaktör Vi avser medverka Vi arbetar redan Atgärden är inte Kommentarer till.att genomföra, med attgenomföra relevantftwoss.. åtgärden. Markera åtgärden. Markera Markera ined X oci?. med X med X motivera under kommentarer. 2. Åtgärder för god vattenstatus, Näringsliv x Fortsatt arbete inom Genomförandet av åtgärder för att minska näringsläckage Kommuner tillsynen och i vattenråden. från jordbruket och utsläpplläckage av miljögifter från punktkällor intensifieras i syfte att nå miljökvalitetsnormen för god vattenstatus år Koppling till åtgärd 301 vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. 3. Kartläggning av miljöfarliga verksamheters, x Jobbar vi med. kemikalieanvändning Kommuner En kartläggning genomförs av miljöfarliga verksamheters användning av farliga ämnen respektive prioriterade ämnen enligt vattendirektivet. Utfasningsämnen, riskminskningämnen och prioriterade ämnen enligt vattendirektivet utpekas. Ämnenas destination ska framgå (slutprodukt, luft, recipient, avfall renin sverk. 4. Kartering av riskområden för fosforläckage, SGU Ett kartunderlag med utpekade riskområden för fosforläckage tas fram för att kunna prioritera och genomföra åtgärder för fosfor på rätt plats. Koppling till åtgärd 9 i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. vår lista; Hansyn till havet sida 3(16)

4 HÄNSYN TILL HAVET - Fortsatt kartläggning och åtgärd av otillräckligt renat Kommuner avloppsvatten Fortsatt kartläggning och åtgärd av otillräckligt renat avloppsvatten från enskilda hushåll, fritidsområden och mindre samhällen. Koppling till åtgärd 33 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 6. Åtgärdsplan för lantbruk Greppa näringen Rådgivarbesök där ett helhetsgrepp på gårdens miljöpåverkan genomförs så att lantbrukare får hjälp att prioritera bland mirjöåtgärder. Koppling till åtgärd 15 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 7. Minimering av tillskottsvatten samt bräddning från Kommuner kommunens spillvattennät Miljösamverkan Skåne Planer ska upprättas/revideras och adekvata åtgärder vidtas för att minimera tillskottsvatten i kommunens s illvattenlednin ar och bräddnin från nätet. 8. Minskade flödes - och transporttoppar i vattensystemen Trafikverket,, Direkta dag- och vägvattenutsläpp åtgärdas genom att leda Kommuner Vattenråd detta vatten till utjämningsmagasin, dagvattendammar eller genom översilningsmark för att minska risken för flödestoppar samt minska tillförseln av förorenande och gödande ämnen samt partiklar. Ansvaret ligger på VA SYD I samverkan med VA SYD Vore mycket intressant med samverkan mellan kommuner och länsstyrelsen kring detta. 9. Naturliga eller naturlika svämområden för, vattenhushållningsförmågan Skogsstyrelsen, Naturliga och naturlika svämområden som fungerar som Kommuner utjämnande magasin vid höga flöden bevaras och återskapas för att minska risken för översvämningsskador och uttorkning. LRF, Hushållningssällska pet, Vattenråd Kan kanske komma att bli aktuellt. 10. Bättre reglering av ammoniumkväveutsläpp med hänsyn till känsliga fiskarter Avloppsreningsverk med utsläpp till recipient med ammoniumkänsliga fiskarter och där det finns behov av att minska ammoniumhalterna prioriteras för omprövning. Vid omprövning tillämpas miljöbalkensbestämmelser i syfte att minimera utsläppen av ammoniumkväve. Koppling till åtgärd 28 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. Reningsverk, Tillsyn omprövning, VA SYD vår lista; Hänsyn till havet sida 4(16)

5 HÄNSYN TILL HAVET,*9-1 Genomförandeorganisation för hållbart fiske En genomförandeorganisation bildas för att omsätta målsättningar och resurser till åtgärder för ett hållbart fiske i Skåne. 12. Åtgärder för att stärka ålbeståndet Frivilliga åtaganden i form av utsättning av ålyngel, åtgärder i vattenkraftverk och minskat fiske, genomförs för att stärka ålbeståndet. Sydkustens fiskeområde, Region Skåne, Region Skåne, Österlens havsfiskeförening, m.fl. Alfonden, Alakademin, Havsoch vattenmyndigheten, Sveriges naturskyddsförening Tolkar åtgärden som att den handlar om kustfiske. 13. Minskad miljöpåverkan från vattenkraften Miljöprövning och tillsyn av minst tre vattenkraftsanläggningar som saknar tillstånd genomförs. Koppling till åtgärd 28 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 14. Rutiner för frivillig informationsrapportering från fiskare Rutiner för frivillig informationsrapportering från fiskare angående bl a skadad fisk, abnormaliteter och främmande arter tas fram., Vattenkraftsägarna, Forskningscentra, Fiskare Kammarkollegiet, Havsoch vattenmyndigheten Havs- och vattenmyndigheten X 15. Inga ickenedbrytbara plastpåsar i Skåne Informationskampanj för att motverka användningen av icke nedbrytbara/svårnedbrytbara plastpåsar genomförs i syfte att minska marint skrä. Frivillig/Intresseorga nisationer Hållbar Utveckling Skåne Det är en framtida prioriteringsfråga. FÖRSLAG PA NYA ATGÄRDER ' vår lista; Hänsyn till havet sida 5(16)

6 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Ange vilken organisation som svarar HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER Nr Atgärd Huvudaktör Medaktör Vi avser medverka Vi arbetar redan Atgärden är inte Kommentarer till att genomföra med att genomföra relevant för oss. åtgärden. Markera åtgärden. Markera Markera med X och med X med X motivera under kommentarer. 1. Hushållning med åkermark Kommuner Se kommentar i bilaga. Kommunerna ska i sin beskrivning till översiktsplanen beskriva vilka särskilda skäl kommunen har till att exploatera på åkermark. Kommunerna ska använda Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tillhörande planen som medel för att synliggöra markanvändningskonflikter som uppstår i översiktsplanen. I MKB ska minst två alternativa bebyggelselokaliseringar konsekvensbeskrivas förutom nollalternativet. 2. Vatten - och avloppsvattenplaner Kommuner, SGU, VA SYD Eventuellt i samarbete med Vatten- och avloppsvattenplaner tas fram för en heltäckande Vattenmyndigheterna VA SYD och långsiktig planering av spillvatten, dagvatten och dricksvatten. Koppling till åtgärd 37 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 3. Vattenskyddsområden Vattentäktsinnehavare Vattenskyddsområden och skyddsföreskrifter tas fram och beslutas för samtliga kommunala dricksvattentäkter som behovs för dricksvattenförsörjning samt de enskilda dricksvattentäkter som försörjer fler än 50 personer eller som har ett uttag större än 10 m3/dygn. Koppling till åtgärd 34 och 351 vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 4. Minskad tillförsel av kadmium till jordbruksmark X Prioriteringsfråga. Bra om Lantbrukare informeras om vikten av att minska tillförseln av Rådgivningsorgan det görs i projektformat. kadmium till jordbruksmark. Informationen framförs i samband med kommunernas miljötillsyn på lantbruk samt vid rådgivning inom Greppa näringen. Koppling till åtgärd 15 i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. vår lista; Hushållning med mark och vatten sida 6(16)

7 HUSHALLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER Kvalitetssäkring av avloppsvatten/slam Genomförandet av åtgärder för att kvalitetssäkra inkommande avloppsvatten till kommunala avloppsreningsverk intensifieras med målsättning att i avloppsslam nå halten 17 mg Cd/kg P till år (medelvärdet ligger idag för REVAQ certifierade avloppsreningsverk i Sverige på ca 25 mg Cd/kg P). Huvudman avloppsreningsverk, Näringsliv Ansvar ligger även på VA SYD 6. Kemikaliefri bekämpning av ogräs på offentlig mark Krav ställs på att alternativa metoder används i stället för Region Skåne kemisk bekämpning på offentlig mark. Koppling till åtgärd 171 vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 7. God kvantitativ grundvattenstatus Generella riktlinjer och information för hur stor del del av grundvattenbildningen som kan tas ut ur en grundvattenresurs utan att negativa konsekvenser uppstår tas fram för att få verksamhetsutövare att anpassa/planera verksamheten efter rådande förhållanden. Koppling till åtgärd 101 vattenmyndigheternas åtgärdsprogram, SGU 8. Kalkning av sjöar och vattendrag Markägare, Fortsatt kalkning av målsjöar och målvattendrag i enlighet Fiskrättsägare, med åtgärdsplan för kalkning så att god status med avseende Kalkningsutförare på försurning enligt vattenförvaltningsförordningen uppnås. Koppling till åtgärd 7 i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Lantbrukare, andra verksamhetsutövare med grundvattenuttag Havs- och vattenmyndigheten,, Kommuner Huvudregeln i Eslöys kommun är kemikaliefritt. ibland används roundup, tex på björnloka. Berör VA SYD 9. Begränsa uttag av biomassa utöver stamved i skogsbruket Vid gallring och slutavverkning av skog, framförallt i försurningskänsliga områden, lämnas grenar och toppar GROT samt stubbar kvar. 10. Återföring av vedaska till skogsmark Vedaska från eldning av ren biomassa återförs till skogsmark, särskilt i försurnin skänsli a områden. Skogsmarksägare, Skogsbolag, Enskilda verksamhetsutövare Skogsmarksägare, Skogsbolag, Enskilda verksamhetsutövare Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen vår lista; Hushållning med mark och vatten sida 7(16)

8 HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTENRESURSER 11. Riktlinjer för hantering av förorenade massor Riktlinjer tas fram för säker hantering av förorenade massor vid mellanlagring, behandling och slutgiltig användning. Vägledning riktas till myndigheter som kommer i kontakt med schaktmassehantering. Information och samverkan med branschen. 12. Inventering av förorenad mark inom pågående verksamhet Allmän information och riktad vägledning ges till enskilda kommuner vid inventering och risklassning av förorenade områden inom pågående miljöfarlig verksamhet för kommunala tillsynsobjekt. Koppling till åtgärd 31 i vattenmyndigheternas åt ärds ro ram. 13. TiIlsynsvägledning för förorenad mark Tillsynsvägledning och workshops genomförs för att stödja kommunerna i arbetet med att utreda ansvarsfrågan för förorenade områden med riskklass 1 och Planering för förnyelsebar energiproduktion Kommunövergripande planeringsunderlag tas fram för förnyelsebar energiproduktion, t ex vindkraft, biogas, solel, fjärrvärme och vågkraft. Kommuner x Bra! Byggbranschen, Miljösamverkan Skåne Kommuner Kommuner X Bra! FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER vår lista; Hushållning med mark och vatten sida 8(16)

9 Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Ange vilken organisation som svarar SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN Nr Åtgärd Huvudaktör Medaktör Vi avser medverka Vi arbetar redan Åtgärden är inte Kommentarer till att genomföra med att genomföra relevant för oss. åtgärden. Matkera åtgärden. Markera Markera med X och med X med X motivera under kommentarer. 1. Fortsatt skydd av värdefulla miljöer, Markägare Skånes ansvarsmiljöer i bl a ädellövskogar, våtmarker, Skogsstyrelsen, sandmarker och sötvattensmiljöer ska säkerställas. Arbetet fokuseras på värdetrakter och är början på att uppfylla Sveriges åtaganden inom bl a Nagoya-protokollet. 2. Värdekärnor och landskapsperspektiv Trafikverket, x Se kommentar i bilaga. Arbetet med att hejda förlusten av biologisk mångfald stärks i Fortifikationsverket, utpekade värdekärnor för biologisk mångfald och därmed Försvarsmakten, stärks också den biologiska mångfalden i det omgivande Region Skånes landskapet. Information och kunskapsspridning fokuseras på stiftelser, värdekärnor/trakter för biologisk mångfald, med riktade insatser i dessa områden. I kommunernas planeringsarbete Markägare, stärks arbetet med att skydda värdefulla kultur- och Skogsstyrelsen, naturmiljöer med plan- och bygglagen och miljöbalken. Frivillig/Intresseorga Kommunerna ska i sina översiktsplaner beskriva de nisationer kulturhistoriska värden och den biologiska mångfald som finns i kommunen och föreslä vilka områden som är lempliga att skydda genom detaliplan och genom reservat eller andra åtgärder enligt miljöbalken. Översiktsplanerna ska innehålla en plan för genomförande. vär lista; Skydd av natur- & kulturvärden sida 9(16)

10 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN Kompensationsåtgärder Arbetet med kompensationsåtgärder i översiktsplanering och prövningar enligt miljöbalken utvecklas. Kommunerna ska i sina översiktsplaner inkludera exploateringsplaner och de miljöer som är tänkta att tas i anspråk. Översiktsplanerna ska innehålla en plan för genomförande av var och hur de miljöer som tas i anspråk ska kompenseras. En modell utvecklas för markfond/ersättningsfond för kompensationsåtgärder i samband med miljöbalksprövningar där kompensationsåtgärder kan utkrävas. Exploatörer Se kommentar i bilaga. 4. Allemansrättslig mark Kommuner x Se kommentar i bilaga. Kommunerna ska i sina översiktsplaner beskriva de allemansrättsligt tillgängliga områdena som finns i kommunen och föreslå vilka områden som är lämpliga att skydda genom detaljplan eller på annat sätt. Översiktsplanerna ska innehålla en lan för enomförande. 5. Uppföljning av skogsstrategin samt fördjupad analys av Skogsstyrelsen, Kan kanske bli aktuellt ädellövstrakterna En sammanställning tas fram av skog som hittills har Markägare skyddats formellt. Om möjligt inkluderas även frivilliga avsättningar i skog. En fördjupad analys av ädellövstrakterna genomförs för att se behoven av ytterligare skydd av värdekärnor och åtgärder för att klara hotade arter. 6. Utvärdering av metod för uppföljning av miljöhänsyn vid Skogsstyrelsen skogliga åtgärder i ädellövskog Skador på mark och vatten, skogliga impediment, hänsynskrävande biotoper, naturvärdesträd och buskar, skyddszoner, kulturmiljöhänsyn, upplevelsehänsyn och h esav ränsnin förs u och metoden utvärderas. 7. Skötsel av skyddsvärda/ naturvårdsintressanta träd samt, Kommunen, komplettering av nya fynd av skyddsvärda träd Skogsstyrelsen Frivillig/Intresseorga Information om möjligheten att söka pengar för nisationer skötselåtgärder skickas till markägare med skyddsvärda träd. Löpande kompletteras inventeringen av naturvårdsintressanta och skyddsvärda träd i samband med andra insatser. Kan kanske bli aktuellt vår lista; Skydd av natur- & kultunfärden sida 10(16)

11 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN -1-or Rådgivning till markägare om skötselåtgärder i skog Rådgivning till markägare genomförs för att öka omfattningen av skötselåtgärder för att utveckla eller förstärka olika miljövärden i skogsmark samt öka arealen ädellövskog., ti,,g57- Skogsstyrelsen 9. Riktad rådgivning om värdefulla marker LRF, Värdefulla naturliga fodermarker identifieras och brukare av Hushållningssällska dessa erbjuds rådgivning så att fortsatt hävd sker på ett pet, Kommunen sådant sätt att den biolo iska mån falden nnas. 10. Byutveckling LRF Kurser och fältvandringar genomförs i ett avgränsat område, t ex en by, för att visa vilka natur- och kulturvärden som finns. Kan kanske bli aktuellt 11. Strategi för småbiotoper på slätten Lunds universitet, En strategi för hur mängden småbiotoper i slättbygden ska SLU Alnarp (Lillöka tas fram för att kartlägga och förbättra situationen för Nils) dessa livsmi(jöer i jordbrukslandskapet. Goda exempel med "lärkrutor används för att sprida engagemanget till brukare och allmänheten. 12. Fortsatt anläggande av våtmarker Markägare N a vätmarker ska as och befintli a restaureras. 13. Bevara våtmarkernas biologiska mångfald Åtgärder inom skötsel av skyddade områden och inom åtgärdsprogrammet för rikkärr genomförs för att bevara våtmarkernas biolo iska mån fald. 14. Arter i ett landskapsperspektiv Trafikverket, Arbetet med att förbättra bevarandestatusen för hotade arter Fortifikationsverket, fokuseras inledningsvis på riktade åtgärder i utpekade Försvarsmakten, värdekärnor för biologisk mångfald för att åtgärderna Region Skånes snabbare ska ge en positiv effekt på arternas stiftelser, populationsutveckling. Markägare, Skogsstyrelsen, Frivillig/Intresseorga nisationer 15. Friluftsliv och rekreation Värna Vårda Visa-programmet genomförs som en start på ett Frivillig/lntresseorga kontinuerligt arbete angående friluftsliv och rekreation. nisationer, Region Skånes stiftelser Kan kanske bli aktuellt Ar lista; Skydd av natur- & kulturvärden sida 11(16)

12 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN 16. Restaurera särskilt värdefulla naturtyper Särskilt värdefulla naturtyper restaureras för att förbättra bevarandestatusen och inledningsvis kan dessa restaureringar med fördel koncentreras till värdetrakter. Trafikverket, Fortifikationsverket, Försvarsmakten, Region Skånes stiftelser, Markägare, Skogsstyrelsen, Frivillig/Intresseorga nisationer 17. Naturvårdsstrategi En naturvårdsstrategi tas fram för att få en samlad bild av Frivillig/Intresseorga vilka arbetssätt som behöver användas för att nå miljömälen nisationer, samt att få de aktörer som berörs att arbeta åt samma håll. Markägare 18. Kommunala ansvarsarter Kommunala ansvartsarter som har en stor andel av sin Frivillig/Intresseorga utbredning i kommunen utses för att öka kunskapen om nisationer biologisk mångfald, hot och möjligheter på kommunal nivå, samt stimulera till enomförande av riktade åt ärder. 19. Naturvårdsanpassad skötsel av vägrenar Trafikverket, Vägrenar, banvallar och kraftledningsgator som förekommer i Fortifikationsverket, landskapet sköts till förmån för biologisk mångfald för att Försvarsmakten, förbättra bevarandestatusen för värdefulla naturtyper och de Region Skånes arter som nyttjar dessa. stiftelser, Markägare, Vägsamfälligheter 20. Skydd för vattenknuten kulturmiljö, Hushållningssällska x Skyddsvärda kulturmiljöer i anslutning till vattendrag, sjöar pet, och grundvattenkällor dokumenteras och bevaras. Regionmuseet Hembygdsföreningar Skogsstyrelsen Vattenråd, Riksantikvarieämbet et 71. Kan kanske bli aktuellt Bra. Intressantl Kan kanske bli aktuellt vär lista; Skydd av natur- & kulturvärden sida 12(16)

13 SKYDD AV NATUR- OCH KULTURVÄRDEN.g1N2/.124:-& d. 4.U;IkäkL. 21. Utökat bevarande och återställande för kantzoner, Markägare, Funktionella kantzoner bevaras och återställs i anslutning till Kommuner Skogsstyrelsen, sjöar och vattendrag i både jordbruks- och Greppa Näringen, skogsbrukslandskapet. Vid all avverkning av träd i kantzon LRF kräva dispens från strandskyddet, även inom jord- och skogsbruket. I större utsträckning utnyttja möjligheten till kantzonsstöd för att skapa skyddszoner längs svackor och stråk där det finns risk för erosion. Erbjuda skogs- och jordbrukare kompetensutveckling för att uppnå frivillig avsättning eller återskapande av funktionella kantzoner, t ex busk- och trädridåer. 22. Åtgärdsprogram för hotade arter, Markägare, skogs- x Åtgärdsprogram för hotade arter genomförs. Återintroduktion kommuner, och och förstärkning av arter som har försvunnit eller är på väg att Skogsstyrelsen jordbruksnäringen, försvinna, t ex mal, ål, flodkräfta, tjockskalig målarmussla, vattenråd, flodpärlmussla. Förstärka och geografiskt utöka livsmiljöer för dikningsföretag dessa arter. Genomförande av LIFE+-projektet "The thick shelled river mussel (Unio crassus) brings LIFE+ back to rivers". n.. FÖRSLAG PA NYA ATGÄRDER vår lista; Skydd av natur- & kulturvården sida 13(16)

14 Bilaga 2 Atgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). Kommentarer till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas i separata flikar! Remissinstans: Ange vilken organisation som svarar HALLBAR KONSUMTION Nr Åtgärd 1. Miljöanpassad offentlig upphandling Miljö- och sociala krav ställs på varor, tjänster och entreprenader i den offentliga upphandlingen. Miljöstyrningsrådets kriterier för hållbar upphandiing används. Verktyg för uppföljning av ställda miljökrav utvecklas. Huvudaktör Medaktör Vi avser medverka Vi arbetar redan Åtgärden är inte Kommentarer till att genomföra med att genomföra relevant för oss. åtgärden. Markera åtgärden. Markera Markera med X och med X med X motivera under 'kommentarer. Statliga Miljösamverkan x Har redan en inplanerad myndigheter, Region Skåne, Skånes Miljö åtgärd som innebär att vi Skåne och ska delta i Milou 2 så fort Hälsoskyddsförbund det drar igång. 2. Information om en giftfri vardag, Miljösamverkan Informationskampanjer genomförs riktade till näringsliv, Kommuner Skåne allmänhet, offentlig verksamhet och bransch- och intresseorganisationer med tema "Giftfri vardag" (kläder, skor, leksaker, kosmetik, hygienprodukter, elektronik, byggvaror). 3. Undervisning för hållbar utveckling Klimatsamverkan Malmö högskola, x En fortbildning om hållbar utveckling tas fram och erbjuds Skåne Hållbar Utveckling lärare inom för-, grund-, och gymnasieskolan för att öka Skåne, Region miljömedvetenheten hos barn och ungdomar. Skåne, Kommunförbundet Skåne, 4. Kompetensubreckling för beslutsfattare Region, Kompetensutvecklingsinsatser genomförs för lokala och Skåne Miljösamverkan regionala beslutsfattare inom de nationellt prioriterade Skåne, Skånes Miljö miljöområdena klimat, havsmiljö, giftfri vardag och biologisk och mångfald. Hälsoskyddsförbund Bra med informationsinsatser inom samordnade projekt. I de fall rektorer och skolpersonal väljer att prioritera att delta. Viktigt att utbildningen håller hög kvalitet. 5. Kompetenscentrum för miljöanpassad upphandling Hållbar Utveckling Region x Oklart vad kommunens roll Regionalt kompetenscentrum för miljöanpassad offentlig Skåne, Skåne, Statliga ska vara. Vi är intresserade upphandling etableras (MILOU2) för att stärka och stimulera Kommunförbundet myndigheter av att medverka i projekt. offentli a aktörer i den offentli a u handlin en. Skåne vår lista; Hållbar konsumtion sida 14(16)

15 HÅLLBAR KONSUMTION -". tyk. 6. Inköp av ekologiska livsmedel och klimatsmart mat Ekologiska livsmedel och mat med låg klimatpåverkan efterfrågas och köps in i större omfattning av offentlig sektor. Detta innebär att grönsaker väljs efter säsong och att det serveras mindre kött (genom mindre andel per portion eller kött- och fiskfri dag). Ambitionen är också att upphandla kött där produktionen bidrar till en bättre miljö. Till 2013 ska konsumtionsmålet för offentlig sektor om minst 25 % ekolo iska livsmedel u nås. 7. Utbildning om offentlig upphandling för lokala producenterffeverantörer Lantbrukare och andra leverantörer utbildas för att om möjligt lämna anbud vid offentlig upphandling. På så sätt kan närproducerade varor öka inom offentlig sektor. gmobi.:1 Region Skåne, Statliga myndigheter Ekocentrum LRF X Jobbar vi med. Kommer att anta ny kostpolicy där dessa frågor finns med. 8. Energikrav i tillsynen En effektivare arbetsmetodik tas fram för att arbeta med energikrav inom tillsynen. Krav ställs på energikartläggning och energibesparande åtgärder för miljöfarliga verksamheter. Kommuner X Bra med samordnat projekt för samsynens skull. 9. Minskade utsläpp från biobränsleeldning Utöka tillsynen av småskalig till storskalig biobränsleeldning för att se till att Bästa Möjliga Teknik (BAT) används. Ett mellankommunalt nätverk för kunskapsutbyte om BAT för biobränsleeldning bildas och befintlig information sammanställs som stöd för handläggare. Det är en framtida prioriteringsfråga. 10. Utbyggnad av fjärrvärme Fortsatt satsning på fjärrvärme genom utbyggnad och ihopkoppling av nät, ökad använding av biobränslen och n.ande av s illvärme från industriverksamheter. 11. Utfasning av särskilt farliga ämnen inom byggande Offentliga verksamheter ställer krav på "giftfria" byggvaror hos byggleverantörer motsvarande t ex BASTA-kraven (IVL Svenska Mil"öinstitutet och Sveri es B industrier Energibolag Byggbranschen, Trafikverket Verksamhetsutövare Miljöbyggprogram syd X Vi jobbar med en fjärrvärmestrategi. Kan eventuellt bli aktuellt. vår lista; Hållbar konsumtion sida 15(16)

16 HÅLLBAR KONSUMTION 12. Avfallsminimering Näringslivet och Kartlägg flöden av material i verksamheten, från kravställande offentlig sektor till kvittblivning av avfall. Hitta minst fem förbättringsåtgärder som kan minska onödig resursförbrukning (felbeställningar, skadat material, spill etc.) Det är en framtida prioriteringsfråga. FÖRSLAG PÅ NYA ÅTGÄRDER vår lista; Hållbar konsumtion sida 16(16)

Kommuner, Trafikverket. Länsstyrelsen, Region Skåne. Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen, Region Skåne

Kommuner, Trafikverket. Länsstyrelsen, Region Skåne. Kommunförbundet Skåne, Länsstyrelsen, Region Skåne Bilaga 2 Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag

Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag LÄNSSTYRELSEN SKÅNE Skånska åtgärder för miljömålen Åtgärder för kommuner och kommunala bolag Detta är ett särtryck ur åtgärdsprogrammet Skånska åtgärder för miljömålen 2012-2016. Åtgärdsprogrammet innehåller

Läs mer

Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark

Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark Begränsad exploatering av (åkermark) jordbruksmark Kommunerna ska i sin beskrivning till översiktsplanen redovisa vilka "väsentliga samhällsintressen som skall tillgodoses" när kommunerna föreslår exploatering

Läs mer

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR

Generationsmål RIKSDAGSBESLUT OM MILJÖMÅLEN FOTO: ELLIOT ELLIOT/JOHNÉR Generationsmål Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför

Läs mer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer

Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skydd av värdefulla natur- och kulturmiljöer Skånes ansvarsmiljöer i bland annat ädellövskogar, våtmarker, sandmarker och sötvattensmiljöer ska säkerställas. Arbetet fokuseras på värdetrakter, som Länsstyrelsen

Läs mer

Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016

Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016 Åtgärdsprogram för miljömålen, Tomelilla kommun 2013-2016 Sammanfattning Länsstyrelsen i Skåne presenterade hösten 2012 sitt nya åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen. Åtgärdsprogrammet lyfter fram viktiga

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Särtryck med åtgärder för miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan

Särtryck med åtgärder för miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan Ska nska a tga rder fo r miljo ma len Särtryck med åtgärder för miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan Förord Detta är ett särtryck ur åtgärdsprogrammet Skånska åtgärder för miljömålen 2016-2020.

Läs mer

Hållbara transporter. Skånetrafiken. Klimatsamverkan Kommunför- Länsstyrelsen, Region Skåne

Hållbara transporter. Skånetrafiken. Klimatsamverkan Kommunför- Länsstyrelsen, Region Skåne Hållbara transporter 1. Ökad andel kollektivtrafikresande Kollektivtrafikresandet och andelen kollektivtrafik ökas genom utveckling av t ex restider, komfort, linjenät, hållplatser, framkomlighet, bussfiler.

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Ska nska a tga rder fo r miljo ma len. Särtryck med åtgärder för näringsliv och företag

Ska nska a tga rder fo r miljo ma len. Särtryck med åtgärder för näringsliv och företag Ska nska a tga rder fo r miljo ma len Särtryck med åtgärder för näringsliv och företag Förord Detta är ett särtryck ur åtgärdsprogrammet Skånska åtgärder för miljömålen 2016-2020. Åtgärdsprogrammet innehåller

Läs mer

Lokalt åtgärdsprogram för miljömålen 2015-2020

Lokalt åtgärdsprogram för miljömålen 2015-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen (reviderat 2014-10-13) Lokalt sprogram för miljömålen 2015-2020 (anpassat till Länsstyrelsens sprogram ställningstaganden i översiktsplanen, sammanställning efter samråd med

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen

Förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen Bilaga 2. Åtgärdslista för remissvar Anvisning: Kolumnerna E, F och G fylls i med kryss (X). till åtgärden skrivs i kolumn H. Observera att åtgärdsförslagen kopplade till de olika utmaningarna redovisas

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Vattenplan 2013 2021 Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Målet är att diskutera mål, möjliga åtgärder och förslag till utformning av den reviderade planen. I Eskilstuna vill vi ha ett

Läs mer

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen

Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET. i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen Åtgärder per aktör TRAFIKVERKET i Utmaningar för ett hållbart Västra Götaland - åtgärdsprogram för miljömålen 2017 2020 i samverkan med: I denna sammanställning finns åtgärderna i Utmaningar för ett hållbart

Läs mer

Blåplan och Vattenplan

Blåplan och Vattenplan Blåplan och Vattenplan Vattenplan Blåplan Definition. planering för hushållning, utnyttjande och skydd av våra vattenresurser Rapport: Vägledning för kommunal VA planering Vattenplan Blåplan Kommentar

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG

FÖRORENINGAR I VATTENDRAG FÖRORENINGAR I VATTENDRAG 1 Föroreningar i vattendrag Mål och krav FN, EU och Sverige Miljökvalitet Viskan Föroreningar Källor Spridning Åtgärder 2 Ramdirektivet för vatten Vi ska uppnå en långsiktigt

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion mars 2012 2012:7

Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion mars 2012 2012:7 Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016 Remissversion mars 2012 2012:7 Titel: Skånska åtgärder för miljömålen Regionalt åtgärdsprogram för miljökvalitetsmålen 2012-2016. Remissversion

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION

EKOLOGISK KOMPENSATION EKOLOGISK KOMPENSATION Länsstyrelsens arbete och koppling till grön infrastruktur och ekosystemtjänster Johan Niss, 2019-04-23 Bakgrund och pågående arbete Naturvårdsverkets vägledning SOUn förslagen inte

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning

Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelser kring åtgärdsarbete för miljömål och klimatanpassning Överenskommelse om åtgärder inom miljömål, klimat och energi samt klimatanpassning Länsstyrelsen har i samverkan med bland annat

Läs mer

Miljöbokslut 2015 Simrishamns kommun

Miljöbokslut 2015 Simrishamns kommun Miljöbokslut 2015 Simrishamns kommun De nationella miljökvalitetsmålen Riksdagen antog år 1999 femton stycken miljökvalitetsmål i syfte att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun

Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Åtgärdsplan för ökad återvinning av fosfor och kväve i Värmdö kommun Nr Åtgärd Ansvarig Samarbetspartners 1. Fosforföreningenfosfonater inkluderas i förbudet mot fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista

Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista 1 dnr 4.1.18-1389/16 Miljömålsrådets åtgärdslistor: Jordbruksverkets myndighetsegna åtgärdslista Nedanstående åtgärder är de som Jordbruksverket kommer att arbeta med under kommande år. Åtgärd gemensam

Läs mer

Temagruppernas ansvarsområde

Temagruppernas ansvarsområde Temagruppernas ansvarsområde För att förtydliga respektive temagrupps ansvarsområde har jag använt de utvidgade preciseringarna från miljömålssystemet som regeringen presenterade under 2011. na utgör en

Läs mer

Åtgärder Region Skåne. inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder Region Skåne. inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder Region Skåne inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med * är generella

Läs mer

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

Giftfri miljö. Nr Åtgärd Aktörer Målår Genomförandegrad Kommentar G H P E 4. Giftfri miljö

Giftfri miljö. Nr Åtgärd Aktörer Målår Genomförandegrad Kommentar G H P E 4. Giftfri miljö Giftfri miljö Tolkningsnyckel G Genomförd helt eller i huvudsak genomfört/ pågår kontinuerligt H Genomförd till hälften eller mer P Påbörjad men ännu inte gjort hälften E Ej påbörjad Ej uppföljd Nr Åtgärd

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning

Kommunernas åtgärder. inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Kommunernas åtgärder inom åtgärdsprogrammen för miljömålen och klimatanpassning Aktuella åtgärder för 2016 Kommunernas samlade åtgärder för 2016 I denna broschyr hittar du en sammanställning av alla aktuella

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Vattendagarna 2015 Irene Bohman Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Vattendagarna 2015 Irene Bohman BAKGRUND Verktyg för att nå vattenrelaterade miljömål. Verktyg för att nå reduktionsbetingen inom BSAP Stora delar av åtgärdsprogrammet

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Blåplan Vaxholms stad

Blåplan Vaxholms stad Blåplan Vaxholms stad ett helhetsgrepp på kust- och vattenmiljö Mia Sklenar, Tyréns AB Ammi Wohlin, Vaxholms 2017-10-16 Agenda Introduktion Process Blåplan Framtid Vaxholms stad Vaxholms stad Innerskärgård

Läs mer

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (13) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, bygg och fastighet inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med * är

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING. Kvarteret Ormen 21 med närområde 1(7) Tillhörande detaljplan för. inom Kneippen i Norrköping 1(7) SPN 711/2007 BEHOVSBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för Kvarteret Ormen 21 med närområde inom Kneippen i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 23 september 2008 A N T A G A N D E

Läs mer

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder.

VA-sektorn arbetar systematiskt med energieffektivisering genom att kartlägga energianvändningen och göra energieffektiviseringsåtgärder. 9 Vatten och avlopp Tillgång till friskt dricksvatten och rening av avlopp är grundläggande funktioner i samhället. I Dalarna finns tillgång till grundvatten och ytvatten av god kvalitet och kvantitet.

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

10 Vatten och avlopp (VA)

10 Vatten och avlopp (VA) 10 Vatten och avlopp (VA) De miljömål som är viktigast för sektorns verksamhet är Giftfri miljö, Ingen övergödning, Levande sjöar och vattendrag, Grundvatten av god kvalitet och God bebyggd miljö. Tillgång

Läs mer

Skriv ditt namn här

Skriv ditt namn här Skriv ditt namn här 2012-03-29 1 Björn Risinger Generaldirektör Havs- och vattenmyndigheten 2012-03-29 2 En ny myndighet för havs- och vattenmiljö En tillbakablick 2012-03-29 3 HaV ansvarar för att genomföra

Läs mer

Vattendirektivet så påverkas kommunerna

Vattendirektivet så påverkas kommunerna Vattendirektivet så påverkas kommunerna Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från EU-direktiv till svensk lag Flera direktiv bakas ihop (upphörde 2013) Farliga ämnen 2000/60/EG Ramdirektiv för

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram

Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram Aktörers åtagande i miljömålens åtgärdsprogram Minskad klimatpåverkan (2015-2019) Aktörer som har åtagit sig att genomföra åtgärden 1. Fastighetsforum verktygslåda för energieffektivisering 2. Stöd och

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Disposition Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet

Disposition Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet Hur stort är åtgärdsbehovet? Siktdjup - status Disposition - Föreslagna åtgärder vem gör vad - Grundläggande och kompletterande åtgärder - Åtgärdsbehov fosfor

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera - och klimatutmaningar! Nu skrivs överenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt och synliggöra kommunernas och Landstinget

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost REMISSYTTRANDE Till: vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Södra Östersjöns

Läs mer

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra?

Gotlands miljö. Hur går det och vad kan vi göra? Gotlands miljö Hur går det och vad kan vi göra? Titel: Gotlands miljö - Hur går det och vad kan vi göra? Foto omslagsbild: Mostphotos. Foto inlaga: Sidan 3, foton från vänster: 1 Scandinav Bildbyrå, 2

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner.

Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Höje å - Sverigeledande vattensamarbete mellan fyra kommuner. Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Höje å avrinningsområde

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt planoch bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: Detaljplan för område väster om Gamla Faluvägen i

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer