Verksamhetsberättelse 2014 för VOHJS nämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2014 för VOHJS nämnden"

Transkript

1

2 Verksamhetsberättelse 2014 för VOHJS nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens sammansättning 3 Nämnden har haft sex sammanträden under året 4 Utvecklat arbetsformerna med en av sina beredningsgrupper 5 Utredningen av nämndens struktur och uppdrag har lett till ett nytt reglemente 6 Frågan om samverkan inom psykiatri och missbruk utreds 7 Utvecklat sitt deltagande i planeringsprocessen 8 Revisionsdialogen har utvecklat arbetsprocessen 9 Frågor om nämndens samverkansområden 10 Frågor om länets hjälpmedelsförsörjning 11 Frågor om regionalt Vård- och omsorgscollege 12 Uppföljning av VOHJS fastställda mål för Sammanfattning 1(22)

3 1 Inledning Nämnden är gemensam för Landstinget Sörmland och länets nio kommuner, med landstinget som värdkommun. Nämnden inrättades i januari 2011 mellan landstinget och länets kommuner i syfte att utveckla samverkansfrågorna. Efter att ha processat reglementet under våren var nämnden klar att börja arbeta efter halvårsskiftet år Då var nämnden fulltalig med 15 ordinarie ledamöter och 15 ersättare. Enligt reglementet som antogs av respektive fullmäktige på försommaren 2011 har nämnden ansvar för hjälpmedelsförsörjningen i länet, FoU i Sörmland samt ett regionalt Vård- och omsorgscollege. Dessutom har nämnden som sin huvuduppgift att utveckla samverkan mellan de 10 huvudmännen landstinget och kommunerna inom de områden där det saknas samverkan eller där samverkan inte fungerar. När nämnden var fulltalig genomförde nämnden i september 2011 en vägledningsdebatt för att fördjupa sig och mejsla ut sina frågor. Under april månad 2012 ungefär ett halvår efter vägledningsdebatten genomförde nämnden en uppföljning och utvärdering av nämndens frågor och reglemente. Under 2013 har nämnden fortsatt att konsolidera sina frågor inom äldreområdet. Samtidigt har nämnden på ett tydligare sätt markerat att reglementet tillåter att nämnden även kan arbeta med frågor inom psykiatri och missbruk. Nämndens grundreglemente kan beskrivas som ett paraply under vilket det hängs på särskilda bilagor som beskriver de olika ansvarsdelarna som t.ex. handlar om hjälpmedelsförsörjning, FoU i Sörmland osv. Nedan följer en presentation av nämndens arbete under 2013 vad gäller frågor och aktiviteter. I ett särskilt avsnitt redovisas resultatet av VOHJS mål för Nämndens sammansättning Nämnden består av 15 ordinarie ledamöter, varav landstinget utser sex ledamöter och kommunerna en ledamot vardera. För varje ledamot har en ersättare utsetts. Under 2014 har nämnden haft 30 ledamöter med följande sammansättning: Ordinarie ledamöter Britta Bergström (S), Landstinget, ordförande Jan-Olof Blomster (FP), Landstinget Henrik Elmberg (C), Landstinget Malin Hagerström (MP), Landstinget Lena Isoz (M), Landstinget Lotta Back (V), Landstinget 2(22)

4 Mikael Edlund (S), Eskilstuna Tord Tjernström (S), Strängnäs, 1:e vice ordförande Bengt Andersson (M), Katrineholm Stefan Zunko (S), Flen Anneli Bengtsson (S), Vingåker Jacob Sandgren (S), Nyköping Mattias Jensen Pettersson (S), Oxelösund Birgitta Brus ( - ), Gnesta Martina Johansson (C), Trosa, 2:e vice ordförande Ersättare Michaela Borg (FP), Landstinget Jonas Hultberg (MP), Landstinget Monica Johansson (S), Landstinget Lotta Jonsson (C), Landstinget Barbro Petersson (KD), Landstinget Torbjörn Olsson (M), Landstinget Marie Svensson (S), Eskilstuna Kerstin Svensson (M), Strängnäs Pat Werner (S), Katrineholm Jan Andersson (FP), Flen t.o.m Bo Sävhammar (KD), Vingåker fr.o.m Johan Schenström (M), Nyköping Leif Thor (M), Oxelösund Ingrid Jerneborg Glimne (M), Gnesta Tommy Setzman (S), Trosa Nämnden arbetar med ett presidium som består av de tre ordförandena. 3 Nämnden har haft fem sammanträden under året. Under 2014 har nämnden haft fem ordinarie sammanträden. Nämnden har fortsatt med att turnera runt med sina sammanträden till nämndens olika huvudmän. I mars inledde nämnden året med en dubbeldag på Bommersvik. Årets första sammanträde inleddes med att regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm tillsammans med Maj Rom, projektchef för äldrefrågor från SKL, besökte nämnden och berättade om den nya nationella överenskommelsen och att följa upp hur länet hade klarat sina åtagnande under Vid detta sammanträde besöktes nämnden även av regeringens samordnare för psykisk ohälsa Anders Printz och Ing-Marie Wieselgren, som ansvarar för psykiatrifrågor på SKL. Anders och Ing-Marie gav en rapport om 2013 års överenskommelse om psykisk ohälsa kopplat till förändringarna i 2014 års överenskommelse. Vid detta tillfälle följde nämnden upp verksamheten och målen för 2013 och ställde sig bakom en ny verksamhetsplan inklusive mål för I april besökte nämnden Oxelösunds kommun. Då gästades nämnden av revisionskollegiet som avgav sin granskningsrapport. Vidare antog nämnden en plan för bättre liv för de sjuka äldre och fick en presentation av rapporten 3(22)

5 Äldre i Sörmland. I maj besökte nämnden Katrineholms kommun och fick en slutredovisning av utvärderingen av den kommunaliserade hemsjukvården. I oktober var det dags för nämnden att besöka Strängnäs kommun. Då fick nämnden en redovisning av utredningen av soliditetsmåttet för Hjälpmedelscentralen och ställde sig bakom en utredning av ny teknik på Hjälpmedelscentralen samt en översyn av egenvårdsprodukterna på centralen. Nämnden uppdrog dessutom till länsstyrgruppen att revidera det länsgemensamma vårdprogrammet för demens. Vid detta sammanträde genomförde nämnden även ett systemiskt där tjänstemän och politiker fick lyssna till en anhörigs erfarenheter av vårdsystemet. Berättelsen är hämtad från vården och omsorgens vardag och utspelar sig i början av Berättaren delar med sig av upplevelser i samband med hennes åldrade föräldrars svåra sjukdom i början av Samtalet utformas som ett systemiskt möte, vilket är en strukturerad metod för att identifiera mönster och val i berättelsen. Resultatet blir ett värdefullt underlag för nämndens fortsatta diskussioner för ett förbättrat samarbete inom vård och omsorg. I november genomförde nämnden sitt slutsammanträde för den här mandatperioden i Vingåker. Vid detta tillfälle ställde sig nämnden bakom en verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen samt sett över kostnaderna för privathyra. 4 Utvecklat arbetsformerna med en av sina beredningsgrupper Under första året utsåg nämnden både Länsstyrgruppen för närvård och Hjälpmedelscentralens beredningsgrupp till sina två beredningsgrupper. Under 2014 har nämnden fortsatt att utveckla arbetsformerna med Länsstyrgruppen. Flertalet av nämndens ärenden förbereds och behandlas på länsstyrgruppen innan det är aktuellt för behandling på nämnden. Beredningsgruppen har också successivt anpassat sitt sammanträdesschema så man sammanträder innan nämndens presidium sammanträder. Under 2013 bestämdes det att Hjälpmedelscentralens beredningsgrupp rapporterar till Länsstyrgruppen. 4(22)

6 5 Utredningen om nämndens struktur och uppdrag har lett till ett nytt reglemente Med utgångspunkt från en skrivelse till Regionförbundet Sörmland om den regionala stödstrukturen, vilken nämnden behandlade vid sitt sammanträde i januari 2013 inledde presidiet en dialog med Regionförbundets styrelse. Denna dialog har såsmåningom lett till att regionförbundets arbetsutskott har tagit initiativ till och tillsatt en utredning för att utreda frågan om en regional stödstruktur i Sörmland och formera VOHJS nämndens struktur och uppdrag. Denna utredning har resulterat i förslag till hur nämndens områden kan utvecklas och stärkas. Regionförbundet har föreslaget ett nytt reglemente samt att nämnden får driftansvar för FoU i Sörmland samt Länets Vård- och omsorgscollege. Vidare ska nämnden arbeta med samverkan inom områdena barn- och ungdom samt missbruk och beroendevård. Dessutom kommer nämnden byta namn till Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård. För att detta ska bli giltigt ska regionförbundets förslag behandlas och antas av samtliga fullmäktigeförsamlingar i länet. 6 Utvecklat sitt deltagande i planeringsprocessen Under året har nämnden utvecklat sitt deltagande i planeringsprocessen. När det gäller Hjälpmedelscentralen har nämnden behandlat årsrapport, delårsrapporter och verksamhetsplan med budget för Hjälpmedelscentralen i enlighet med landstingets styrmodell. Därutöver har nämnden utformat en verksamhetsplan för sina övriga områden, som numera även innehåller mål för nämndens samverkansområden. Nämndens mål i detta avseende följs upp och redovisas i kapitel 11 nedan. 7 Revisionsdialogen har utvecklat arbetsprocessen Från och med hösten 2013 bjuder revisorerna in till en revisionsdialog med nämndens presidium. Inför denna dialog har revisorerna ställt samman frågeställningar baserade på revisorernas granskningsgenomgång. Denna dialog har utvecklat arbetsprocessen och förståelsen mellan revisorerna och nämndens presidium. 5(22)

7 8 Frågor om nämndens samverkansområden 8.1 Presenterat den slutliga utvärderingen av den kommunaliserade hemsjukvården Enligt det avtal som tecknades i samband med skatteväxlingen av hemsjukvården ska skatteväxlingen utvärderas under Under 2013 har arbetet med denna utvärdering pågått. Nämnden har fått en årlig uppföljning efter skatteväxlingen från den s.k. Tryggvegruppen samt löpande lägesrapporter. Den slutliga utvärderingen presenterades i maj Fastställt mål för nämndens samverkansområden Vid nämndens sammanträde i mars 2014 reviderade nämnden sina mål för nämndens samverkansområden med beaktande av den nya nationella överenskommelsen. 8.3 Fortsätter att följa upp Äldre i Sörmland Nämnden har ställt sig bakom uppföljningen av kvaliteten i vård, omsorg och hjälpmedel i Sörmland, som redovisas i den rapport som presenterades på nämnden i maj. Sammanställningen har gjorts utifrån tillgängliga uppgifter i olika register och rapporter. Området som valts är vård och omsorg om de äldre då det är en stor och viktig grupp, inte minst därför att det ofta är de äldre som har störst behov av insatser från både kommun och landsting som vård- och omsorgsgivare. De mått som valts avser att spegla vård och omsorg av de äldre inom viktiga områden. Rapporten är ett försök att samla data som kan vara av intresse vid diskussioner om kvalitet och innehåll i vård och omsorg för sörmlänningarna. Rapporten torde kunna vara till nytta i beslutsprocesser på olika nivåer men fördjupning och större bredd krävs i samband med att beslut ska fattas. Det framgår att det finns en förbättringspotential inom många områden och att det också finns olikheter i den vård som erbjuds över länet. 8.4 Genomfört ett nytt Närvårdseminarium I december 2014 genomförde nämnden ett nytt närvårdsseminarium på Stensunds folkhögskola i Trosa kommun. Vid det här seminariet hade nämnden satt fokus på länsdialogen om de olika nationella överenskommelserna. 8.5 Följer införandet av ehälsa Under 2014 har nämnden prioriterat att följa arbetet med att införa ehälsa. Detta arbete har skett via länsstyrgruppen. Vid nämndens sammanträde under våren ställdes sig nämnden bakom en handlingsplan för ehälsa. 6(22)

8 8.6 Beslutat om en handlingsplan för de mest sjuka äldre Efter förslag från länsstyrgruppen har nämnden under våren ställt sig bakom en handlingsplan för de mest sjuka äldre. Denna handlingsplan har efter godkännande av nämnden skickats vidare till SKL. 8.7 Revidera länsgemensamt vårdprogram för demens I Sörmland finns det sedan flera år ett länsgemensamt vårdprogram. I samband med temadagen om demens den 19 september 2014 blev det tydligt att det länsgemensamma vårdprogrammet behöver uppdateras och revideras. Vid sitt sammanträde i oktober 2014 uppdrog nämnden till länsstyrgruppen att genomföra en revidering av det länsgemensamma vårdprogrammet. 9 Frågor om länets hjälpmedelsförsörjning 9.1 Sett över egenvårdsprodukter Nämnden har under 2014 sett över sortimentet av de egenvårdsprodukter som Hjälpmedelscentralen tillhandahåller. Med egenvårdsprodukter avses hjälpmedel som personer normalt bekostar själv. De är produkter inom aktivitetsområdena äta, dricka, hushåll och personlig vård. Dessa produkter tillhandahålls av Hjälpmedelscentralen via förskrivare. Brukaren erhåller en faktura i efterskott från Hjälpmedelscentralen. Produkten ägs av brukaren. Ingen kostnad tas ut av barn tom 19 år. Den första januari 2014 införde Hjälpmedelscentralen en ny prismodell. Den nya modellen innebär en kostnadsbaserad prissättning där, förutom inköpskostnaden, även hanterings-, lager-, service- och andra indirekta kostnader ingår. Syftet är att nå en mer rättvis prissättning och ökad transparens. Jämfört med tidigare innebär den nya modellen att vissa produkter blir billigare och andra dyrare. Egenvårdsprodukterna blir överlag dyrare på grund av att det nu också tas hänsyn till hanteringskostnaderna. Prissättningen med nya modellen gör att flera egenvårdsprodukter är betydligt dyrare än motsvarande produkt i öppna handeln. Efterfrågan på egenvårdsprodukter är liten. Det finns sammanlagt 71 egenvårdsprodukter i Sörmland och av dem har 49 produkter sålts i små volymer sedan Sett över kostnaderna för privathyra Syftet med den nya prismodellen är att få en så kostnadsriktig uppdelning av debiteringen mellan kommun och landsting. Tittar vi på enskilda produkter så kan hyrespriserna se lite underliga ut, men på hela sektorer är det så korrekt vi kan komma under förutsättning att alla kostnader är rätt utnycklade. 7(22)

9 Förutom kommun och landsting erbjuds även privatkunder att hyra vissa hjälpmedel. Av hanteringsskäl (volymerna är små) tar vi samma priser för privatpersoner som för landsting/kommun. Detta innebär dock att dessa hyror i vissa fall blir subventionerade. För att kunna använda befintlig prismodell, men undvika en subventionering av privatkunder införs en leveransavgift för privatpersoner. Eftersom dessa debiteringar sker manuellt innebär det minimala administrativa merresurser. 9.3 Utrett ny teknik på Hjälpmedelscentralen Under 2014 har nämnden utrett frågan om ny teknik på Hjälpmedelscentralen. Teknikutvecklingen inom områdena information och kommunikationsteknik är snabb. Många tjänster i samhället bygger på ny teknik och tekniken öppnar nya möjligheter. Det finns produkter som lämpar sig bra för människor med funktionsnedsättning och produkterna bidrar till ett mer aktivt medverkande i samhället. Ett projekt har pågått på Hjälpmedelscentralen med syfte att ta reda på vad en utökning av sjukvårdshuvudmännens och Hjälpmedelscentralens uppdrag inom ny teknik skulle innebära avseende nyttan för brukaren samt konsekvenser för sjukvårdshuvudmännen och Hjälpmedelscentralen. Målgruppen för projektet har varit brukare i Sörmland med funktionsnedsättning inom områdena kognition, kommunikation och syn i behov av hjälpmedel. Produkterna som avses är smarta telefoner och surfplattor. Projektet har visat att brukare blir mer självständiga och användningen ökar om de får rådgivning och hjälp med att anpassa sina smarta telefoner eller surfplattor. Flera brukare har fått behov tillgodosedda med ny teknik vilka inte kan tillgodoses med traditionella hjälpmedel. Utbudet av produkter som alternativ till traditionella hjälpmedel medför en större valfrihet. Applikationer och inställningar i smarta telefoner och surfplattor är ett komplement till eller ett alternativ till traditionella hjälpmedel. 9.4 Soliditetsmåttet har utretts Under 2014 har ett förstärkt presidium tillsammans med en konsult utrett soliditetsmåttet och sett över hur stora resultatmarginaler som hjälpmedelscentralens verksamhet ska ha. 10 Frågor om regionalt vård- och omsorgscollege 10.1 Fortsatta diskussioner om finansieringen av länets VO-C Under 2013 godkände nämnden förslaget till finansiering av en gemensam processledare för det regionala vård- och omsorgscolleget. Framtill årsskifter finansierar länsstyrgruppen 25 % av processledaren. 8(22)

10 Därefter har frågan om finansieringen av VO-C. Regionförbundet har utrett frågan med hjälp av Mälardalens högskola. Vid förbundsstyrelsens sammanträde i början av december kommer frågan om VO-C finansiering under 2015 att klaras ut Återcertifiering av länets vård- och omsorgscolleget Tre år efter att länet fick sitt vård- och omsorgscollege certifierat görs en ny prövning som innebär att regioner med lokala college kommer att få genomgå en återcertifiering. Efter den första återcertifieringen gäller rättigheten sedan i fem år. Det vill säga rättigheten att få använda namnet och logotypen som är en kvalitetsgaranti. Inför återcertifieringen av VO-C Sörmland har regionala styrgruppen sänt en ansökan till nationella föreningen för VO-C i juni 2014 i enlighet med föreningens riktlinjer. I samband med återcertifieringen har nationella föreningen genomfört ett granskningsbesök. 11 Uppföljning av VOHJS fastställda målen för Struktur för samverkan och utveckling inom socialtjänsten och berörda delar av hälso- och sjukvården i Sörmland En regional stödstruktur för samverkan och kunskapsspridning skapar nytta för invånarna och är ett stöd för huvudmännen såväl den politiska ledningen som de berörda verksamheterna. Mål En gemensamt finansierad och långsiktigt hållbar struktur som stöd till berörda verksamheter i Sörmland är beslutad och politiskt ägarskap och styrning är fastställt. Beslut avseende finansiering av gemensam stödstruktur har fattats under Under 2014 har ett nytt reglemente för den länsgemensamman nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård arbetats fram och fastställts hos respektive huvudman. Det nya reglementet innebär att nämnden har ett utökat ansvarsområde som inkluderar hela socialtjänsten och 9(22)

11 angränsande hälso- och sjukvård. Något beslut avseende långsiktig finansiering har ännu inte fattats. Däremot har Regionförbundet Sörmland fattat beslut om att stödja nämnden ekonomiskt under 2015 då de statsbidrag som förväntades finnas under 2015 förändrades i sent skede. Regionförbundet skjuter till medel för 2015 för att klara en övergång och omställning från omfattande statsbidrag under ett antal år till en långsiktigt hållbar men lägre nivå. I regionförbundets beslut framgår att nämnden under början av 2015 måste ta fram ett förslag på hur omfattande den långsiktiga finansieringen ska vara. Det arbetet pågår och förslaget bygger på en utökad medlemsfinansiering från dagens 10 kr per invånare (4 kr per/inv. för Landstinget och 6 kr per/inv. för kommunerna). Hur stor utökningen föreslås bli är ännu inte klart Hemsjukvård Mål Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå målet ska antalet samordnade individuella planer öka. På sikt ska alla patienter i hemsjukvård ha en samordnad individuell plan (SIP) vid ett visst mättillfälle har 60 % av patienterna i hemsjukvården en samordnad individuell plan o Målet nåddes inte fullt ut 51% av patienterna i hemsjukvården hade en individuell plan vid mätningen Utvärdering av hemsjukvården är rapporterad 2014 o En utvärdering är genomförd och presenterad för nämnden. Nämnden gav länsstyrgruppen i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan utifrån de brister som identifierades i utvärderingen. Handlingsplan med adekvata åtgärder utifrån resultat av utvärdering av hemsjukvården är beslutad i VOHJS o Åtgärdsplanen presenteras under våren Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Målgrupp för den nationella satsningen är personer 65 år eller äldre som har omfattande nedsättningar i sitt funktionstillstånd till följd av åldrande, skada eller sjukdom. 10(22)

12 Struktur för ledning och styrning i samverkan Ett kvalitetsledningssystem som motsvarar kraven i Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9) ska finnas hos varje huvudman. En aktuell, gemensam och politiskt beslutad handlingsplan för förbättringar i vård och omsorg om sjuka äldre med särskilt fokus på en sammanhållen vård- och omsorg om de mest sjuka äldre för 2014 är fastställ i VOHJS. o Handlingsplanen beslutades i VOHJS. och har under året kompetterats för att uppfylla de krav SKL ställt för att betala ut prestationsersättning. Handlingsplanen anger hur länet avser att skapa långsiktighet i utvecklingsarbetet när den statliga satsningen upphör och hur privata och idéburna utförare involveras. o Arbetet med att skapa långsiktighet pågår och de privata och idéburna utförarna erbjuds att delta i det förbättringsarbete som bedrivs. Samtliga huvudmännen har beskrivit hur det systematiska förbättringsarbetet har bedrivits och vilka resultat som har uppnåtts i arbetet med att säkra verksamhetens kvalitet avseende riskanalys egenkontroll avvikelsehantering o Samtliga huvudmän har dokumenterat hur de bedrivit det systematiska förbättringsarbetet och vilka resultat som uppnåtts Stöd till förebyggande arbetssätt med stöd av kvalitetsregister Kvalitetsregister främjar ett systematiskt förbättringsarbete och de ska leda till kvalitets- och effektivitetsvinster inom vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. De ska på ett systematiskt och standardiserat sätt förebygga fallskador, undernäring, trycksår, förbättra munhälsan, den palliativa vården och demensvården. 11(22)

13 Mål Användning av relevanta kvalitetsregister medför förbättringar för de äldre i Sörmland. Kommuner och landsting oavsett driftsform har utfört bedömning av munhälsa med registrering i Senior alert. Riskbedömning, förebyggande åtgärd och uppföljning med registrering i Senior alert har genomförts på sjukhus, vårdcentral, hemtjänst och hemsjukvård. Samtliga kommuner deltar i punktprevalensmätning avseende trycksår i särskilt boende o Alla kommuner utom Oxelösund genomförde punktprevalensmätning. Riskbedömning och planerat förebyggande åtgärder med registrering i Senior alert har gjorts på 90% av de personer som bor i särskilt boende eller korttidsboende oavsett driftsform o Strängnäs, Gnesta, Trosa, Vingåker och Katrineholm nådde målet. Riskbedömning och planerat förebyggande åtgärder med registrering i Senior alert har gjorts på 50% av de personer som är inskrivna i hemsjukvården. Antal inskrivna i hemsjukvård Antal med aktuell riskbedömning i Senior alert Eskilstuna Flen Gnesta Katrineholm Nyköping Oxelösund Strängnäs 198 us Trosa Vingåker Sörmland % Åtgärder har vidtagits för att förbättra förutsättningarna för riskbedömning av äldre i ordinärt boende som inte är inskrivna i hemsjukvård. 12(22)

14 o Samordningssköterskor har tillsatts på samtliga vårdcentraler. I samordningssköterskans uppdrag ingår att erbjuda riskbedömning enligt Senior alert Sammanhållen vård och omsorg Kommuner och Landsting i Sörmland arbetar för att skapa en sammanhållen vård och omsorg av god kvalitet som bidrar till att de mest sjuka äldre känner sig trygga och att behovet av sluten hälso- och sjukvård kan minska. Mål Den dagliga vården och omsorgen om äldre säkerställer och förebygger att den enskilde inte drabbas av sjukdomstillstånd som leder till inläggning i sluten vård som hade kunnat undvikas. Signifikant minskning av undvikbar slutenvård i enlighet med nationell anvisning o Under 2014 skulle minst 4 av 6 månader minska värdet på indikatorn undvikbar slutenvård jämfört med motsvaraden månader Målet uppnåddes. Signifikant minskning av återinläggningar i enlighet med nationell anvisning o Samma mål gällde även för indikatorn återinskrivningar inom 30 dagar. Även detta mål uppnåddes för God vård vid demenssjukdom Vård och omsorg om personer med demenssjukdom har målsättningen att ge den som är sjuk ett så bra liv som möjligt och underlätta för närstående. Mål Ge en god och likvärdig vård och behandling av patienter med demenssjukdom. Samtliga vårdcentraler oavsett driftsform utreder och diagostiserar personer som insjuknat i demenssjukdom och registrerar efter diagnos i SveDem. 13(22)

15 o 22 av länets 26 vårdcentraler registrerar i SveDem. Samtliga vårdcentraler oavsett driftsform registrerar uppföljning i SveDem o 22 av länets 26 vårdcentraler registrerar i SveDem. o Länets kommuner har infört ett standardiserat arbetssätt vid BPSDsymptom och registrerar i BPSD-registret. o Samtliga kommuner registrerar i BPSD och har infört ett standardiserat arbetssätt genom BPSD En långsiktigt hållbar struktur för att bli självförsörjande i utbildning av BPSD registret finns i länet o FoU i Sörmland har genomfört utbildningar och ansvarar för att det långsiktigt finns kompetens för att genomföra utbildningar i länet. En överenskommelse är framtagen som innebär att länets certifierade utbildare kommer att samarbeta och de kommuner som inte har egna utbildare kan anlita någon av de befintliga i länet för att arrangera utbildning i den egna kommunen. Alla vårdcentraler och minnesmottagningar har fastställda riktlinjer/rutiner för att följa upp brukare som får behandling med antipsykosläkemedel enligt länsgemensamma vårdprogrammet. o Nio av de 18 vårdcentraler som besvarat enkäten har fastställda rutiner. Uppgift saknas från åtta vårdcentraler. Samtliga minnesmottagningar har rutiner för uppföljning av patienter med antipsykosläkemedel God läkemedelsbehandling Mål Minskad läkemedelsanvändning som innebär påtaglig risk för bivekningar hos äldre. Minskad olämplig läkemedelsbehandling och minskade läkemedel mot psykos och antiinflammatoriska läkemedel. I förhållande till föregående år minskad användning av olämpliga läkemedel för personer 75 år och äldre 14(22)

16 antiinflammatoriska läkemedel för personer 75 år och äldre läkemedel mot psykos för personer 75 år och äldre samt 80% av personer i särskilt boende för äldre ska ha erhållit en läkemedelsgenomgång senaste året. o Målen har uppnåtts för samtliga indikationer inom god läkemedelsbehandling God vård i livets slut Mål God kvalitet i vård och omsorg den sista tiden i livet och ett värdigt slut oavsett var man vårdas. De som befinner sig i livets slutskede erbjuds ett brytpunktssamtal registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i svenska palliativregistret. o Sörmland klarade en täckningsgrad på 70%. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna, smärtskattning, munhälsa och ordination av injektionsläkemedel mot ångest. o Ingen kommun nådde en genomsnittlig förbättring på 10 %. Gnesta var den enda kommunen i länet som nådde en genomsnittlig förbättring på mer än 5 % för de tre ovan nämnda indikatorerna samt indikatorn brytpunktssamtal. 60 % eller fler av palliativa patienter i livets slut har fått ett brytpunktssamtal o Knappt 50 % av palliativa patienter som registrerats i Palliativregistret har fått ett brytpunktssamtal av läkare E-hälsa Nationellt stöd för utveckling av ehälsa i socialtjänsten och berörd hälsooch sjukvård ska underlätta, stödja och driva på verksamhetsutvecklingen inom följande områden: 15(22)

17 Mål Utveckling av ehälsa i socialtjänsten och berörd hälso- och sjukvård. En projektplan är inlämnad till SKL o Projektplan och ansökan om medel är inskickad till SKL. I Sörmland prioriterade vi att finansiera samarbetsnätverk i länet inom följande områden: Roll och behörighet Införande av NPÖ Digitala trygghetslarm Beslut fattas i VOHJS om införande av konceptet trygghet, service och delaktighet i hemmet genom digital teknik inkl. att övergå till digitala trygghetslarm o VOHJS fattade beslut xxxx Uppdragsbeskrivning för den regionala samordnaren finns framtagen o Uppdragsbeskrivningen lämnades till SKL i samband med ansökan om stimulansmedel Alla huvudmän deltar i det regionala nätverket för ehälsa o Samtliga huvudmän deltar i nätverket för ehälsa. Handlingsplanens aktiviteter är genomförda o Samtliga aktiviteter har startat, några pågår fortfarande några är avslutade. Samtliga kommuner är under 2014 konsumenter i NPÖ (Nationell patientöversikt). o Sörmland klarade inte målet med NPÖ. Vingåker och Gnesta är ännu inte konsumenter i NPÖ. Det beror på att det saknas personer på vissa roller (kopplat till roll och behörighet). För att komma in i NPÖ måste man kunna peka ut personer med vissa roller som förses med SITHS-kort, Utan SITHS-kort kommer man inte in i NPÖ. Gnesta kommer inom kort att kunna bli konsumenter i NPÖ. För Vingåkers handlar det om ytterligare lite tid. 16(22)

18 11.8 Psykisk hälsa och ohälsa Mål Under 2014 ska nämndens kunskap öka gällande överenskommelsen om riktade insatser inom området psykisk ohälsa samt äldres psykiska hälsa. Kommuner och landsting i Sörmland når relevanta nationellt överenskomna mål I 2014 års överenskommelse mellan SKL och Socialdepartementet när det gäller PRIO psykisk ohälsa plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa har Landstinget Sörmland uppnått de båda grundkraven och samtliga prestationsmål liksom alla länets kommuner utom Flen, som uppnått grundkraven och prestationsmål A 3 men inte B 3, se vidare nedan. För att landsting och kommuner skulle få ta del av PRIO:s prestationsmedel krävdes att respektive huvudman klarade de två grundkraven; Grundkrav 1: I länet ska finnas en överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning. Överenskommelsen och tidigare handlingsplaner ska ha följts upp under året och nya handlingsplaner ska ha upprättats för att utveckla samverkan under De nya handlingsplanerna ska innehålla strategier för hur patienters, brukares och anhörigas delaktighet kan utvecklas individuellt och på organisationsnivå. Organisationer som företräder patienter, brukare och anhöriga ska ha lämnat synpunkter på uppföljning och handlingsplaner, se vidare redovisning nedan av mått 2 och 3. Grundkrav 2: Landstinget och kommunerna i länet ska tillhandahålla webbaserad information eller motsvarande där det beskrivs vart i landstinget och kommunerna barn och unga med psykisk ohälsa och deras familjer kan vända sig för att få vård, stöd och hjälp. Informationen ska grunda sig i en av huvudmännen beslutad ansvarsfördelning. Utöver grundkraven, som i sig inte genererade några medel, fanns sju prestationsmål, varav 5 gällde landstinget och två gällde kommunerna. De fyra första prestationerna (A 1, A 2, A 3 och A 4) gällde barn och unga medan de tre senare (B 1, B 2 och B 3) gällde personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Prestationsmål A 1 (landstinget): Minst 90 % av barn och unga med beslut om en första bedömning inom den specialiserade barn- och 17(22)

19 ungdomspsykiatrin eller annan verksamhet med uppdrag kring psykisk ohälsa har fått en första bedömning inom högst 30 dagar. Prestationsmål A 2 (landstinget): Minst 80 % av barn och unga med beslut om en fördjupad utredning eller behandling inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin eller annan specialistverksamhet med uppdrag kring psykisk ohälsa, har påbörjat en sådan inom högst 30 dagar. Förutom ovanstående prestationer skulle en förstalinje-enhet utses inom landstinget varifrån man rapporterade tiden från första kontakt till första besök. I Landstinget Sörmland utsågs Barnhälsovården som rapporterande första linjeverksamhet. Prestationsmål A 3 (kommunen): Kommunen skulle rapportera antalet individuella planer enligt 2 kap. 7 SoL och 3 f HSL, i fortsättning kallade SIP, som upprättats för barn och unga tom 17 år som har kontakt med socialtjänsten, för barn och unga tom 17 år som är placerade i HVB, familjehem och för barn och unga som är placerade enligt LVU (tom 20 år). Kommunen skulle också gjort en uppskattning av hur många barn och unga i de tre målgrupperna som haft behov av en SIP. Utifrån analyser av behovet av SIP skulle kommunen upprätta en handlingsplan för att säkerställa att SIP upprättas för alla som har behov av sådan under Prestationsmål A 4 (landstinget): Landstinget skulle rapportera antalet SIP som upprättats för personer upp tom 24 år samt gjort en analys av behovet av sådana planer för alla personer inom åldersspannet som har kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin, den specialiserade vuxenpsykiatrin och/eller beroendevården i länet. Utifrån analysen av behovet skulle landstinget upprättat en handlingsplan för att säkerställa att SIP upprättas för alla som har behov av sådan under Prestationsmål B 1 (landstinget): Minst 60 % av patienterna skulle ha registretats i relevant psykiatriskt register. Minst 60 % av patienterna som registrerats i PsykosR och Bipolär skulle ha fått en läkemedelsuppföljning och minst 60 % av patienterna som är registrerade i PsykosR skulle ha erbjudits någon av de hälsofrämjande åtgärder som finns upptagna i registret. Prestationsmål B 2 (landstinget): Landstinget skulle ha identifierat den tiondel av patienterna som blivit föremål för flest tvångsvårdstillfällen och den tiondel av patienterna som utsatts för flest tvångsåtgärder och med utgångspunkt i detta upprättat en handlingsplan för att minska behovet att tvångsvård och tvångsåtgärder i gruppen under Landstinget skulle vara aktivt i aktiviteter för att vidmakthålla resultat som uppnåtts genom tidigare utvecklinsarbete inom SKLs genombrottsprojekt Bättre vård mindre tvång. 18(22)

20 Landstinget skulle delta i ett gemensamt kvalitetssäkringsarbete avseende rapportering av tvångsvårdstillfällen och tvångsåtgärder till patientregistret, PAR. Prestationsmål B 3 (kommunen): Kommunen skulle under de senaste fyra åren ha gjort en inventering av personer med psykisk funktionsnedsättning enligt Socialstyrelsens verktyg och registrerat aggregerade data i inrapporteringsfunktionen på SKL, samt ha följt upp den analys av hur väl individernas behov är tillgodosedda på boendeområdet, arbete- och sysselsättningsområdet och den planering av hur verksamheten kunde utvecklas som gjordes Analysen 2014 skulle innehålla en bedömning av hur antalet SIP enligt inventeringen överensstämmer med bedömt behov, hur den enskildes delaktighet kan stärkas i boende- och sysselsättningsinsatser och vilka insatser av de som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid schizofreni som kommunen kan tillhandahålla. Utifrån analysen skulle kommunen redovisa en planering för hur verksamheten skulle utvecklas , dvs. vilka åtgärder behöver vidtas för att för att säkerställa en positiv utveckling på de områden som i analysen bedöms vara mest angelägna under de två kommande åren. Analysen skulle avse kvinnor och män och göras i samverkan med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen när det gäller arbete och sysselsättningsområdet. Organisationer som företräder patienter, brukare och anhöriga skulle ha lämnat synpunkter på analysen och handlingsplanen. Länsgemensam och lokala överenskommelse samt handlingsplan är uppföljda och reviderade. o Av grundkrav 1 i PRIO-överenskommelsen framgår att det ska finnas en överenskommelse om samarbete mellan landsting och kommun kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. I Sörmland fastställdes en länsövergripande överenskommelse den 7 september 2012, som reviderades i augusti Överenskommelsen är uppföljd under 2014 och en handlingsplan finns för hur samarbetet ska utvecklas under 2015, se bif. handlingar. Lokala överenskommelser är upprättade i december 2014 mellan psykiatrin och Eskilstuna respektive Strängnäs kommuner medan överenskommelser mellan psykiatrin i 19(22)

21 västra och södra länsdelarna och respektive kommuner i stort sett är färdigställda. De förväntas vara upprättade i början av Organisationer som företräder patienter/brukare/anhöriga ska ha lämnat synpunkter på överenskommelsen och handlingsplaner. o Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, i Sörmland har lämnat synpunkter på den länsövergripande överenskommelsen och uppföljningen Bevaka att äldres psykiska hälsa beaktas i det länsgemensamma programmet för suicidprevention o I arbetet med suicidprevention som genomförs i Landstinget med medel från hållbarhetsnämnden har även de äldres psykiska hälsa beaktats. Arbetet omfattar alla åldrar och det har inte specifikt handlat om äldre. Antal utbildade utbildare i Första hjälpen vid psykisk hälsa för äldre o Det finns idag ett antal utbildare i länet och ytterligare erbjudande om utbildning kommer att erbjudas 11.9 Missbruk och beroende Under 2014 ska nationella riktlinjer för missbruk- och beroendevård revideras. Medverka i remisskonferenser o Sörmland har deltagit i remisskonferenser med representanter från både kommuner och Landsting Påbörja förbättringsarbete i enlighet med identifierade brister i länets missbruks- och beroendevård i förhållande till riktlinjerna. o Socialstyrelsens riktlinjer är försenade och väntas bli publicerade i april En regional konferens är planerad till mars (22)

22 11.10 Vård och omsorgscollege Mål Vård och omsorgscollege ska stärka attraktivitet och kvalitet inom vård- och omsorgsutbildningar på gymnasial- och högskolenivå. Omcertifieringar ska genomförasför regionalt college o Omcertifieringen är genomförd men resultatet har ännu inte presenterats. Antalet lokala college ska öka Den långsiktig finansiering och hemvist ska utredas och lösas o Se under Målområde 1 ovan FoU i Sörmland Stödja utvecklingen av evidensbaserad praktik och bidra till utveckling av hållbar, systematisk och strategisk kunskapsutveckling på olika nivåer Mål 1. Säkerställa långsiktig finansiering 2. Stödja verksamheternas arbete med att öka brukar-/patientinflytande 3. Öka kännedomen om FoUiS 4. Öka kunskapsutvecklingen inom området Äldres psykiska hälsa 5. Öka kunskap och samverkan inom området individ- och familjeomsorg (IFO) utifrån utvidgade uppdrag att omfatta hela socialtjänsten FoU redovisar aktiviteter som genomförts för att nå målen 1. Arbetet för att säkra en långsiktig finansiering pågår. Takten i arbetet påverkades av att de statliga bidragen som var planerade inför 2015 förändrades med kort varsel och vi fick prioritera arbetet med en kortsiktig lösning för att inte tappa det vi byggt upp under de senaste åren. Parallellt pågår även ett arbete med att säkerställa den långsiktiga finansieringen av en regional stödstruktur. Se svaret under mål I arbetet med att utveckla det evidensbaserade arbets- och förhållningssättet är arbetet med att öka patient- och brukarinflytande en viktig del. I Sörmland pågår olika arbeten för att stärka patienters och brukares inflytande på ett systematiskt sätt. Genom FoU deltar 21(22)

23 Sörmland i ett arbete kring delaktighetsmodellen. Utbildningar genomförs. Sörmland deltar också i ett arbete tillsammans med Uppsala- och Gävleborgs Regionförbund som bla har tagit fram en enkätundersökning för att kartlägga informationsflödet mellan brukare och politiker i de tre länens kommuner. 3. FoU i Sörmland har genomfört seminariedagar och dialogmöten med kommunerna 4. De dialogmöten som genomförts tillsammans med kommunerna har inkluderat samtal om individ- och familjeomsorg särskilt den sociala barn och ungdomsvården. FoU har tagit initiativet till ett samarbete om kompetensstrategi för länets kommuners social barn- och ungdomsvård. Arbetet innebär att de nyrekryterade socialsekreterarna får en handledarledd introduktion i rollen som socialsekreterare inom arbetet barn- och unga. 12 Sammanfattning Under detta avsnitt sammanfattas de viktigaste dragen i nämndens arbete under Hittat arbetsformerna med sin beredningsgrupp Utredningen om nämndens struktur och uppdrag leder till ett nytt reglemente Utvärderat den kommunala hemsjukvården Följt upp kvaliteten av vård och omsorg inom Äldre i Sörmland Sett över egenvårdsprodukterna Sett över kostnaderna för privathyra Utrett ny teknik på Hjälpmedelscentralen Utrett soliditetsmåttet Lagt fast en handlingsplan för ehälsa Godkänt en handlingsplan för de mest sjuka äldre Genomfört ett närvårdsseminarium med fokus på länsdialogen Uppdragit till länsstyrgruppen att revidera vårdprogrammet för demens Genomfört ett systemiskt möte i syfte att skapa förutsättningar för en sammanhållen vård och omsorg för sörmlänningarna Redovisat resultatet av nämndens mål för (22)

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål

2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål PM 2015-05-12 Dnr 5.3-2380/2015 1(20) ANDRA REVIDERADE VERSIONEN 2015 års överenskommelse inom området psykisk ohälsa bedömningskriterier och anvisningar för grundkrav och prestationsmål Bakgrund Staten

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Datum 2015-02-10 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2015 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Närvård i Sörmland Bilaga 4 Kommuner Landsting i samverkan Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Länsstyrgruppen för Närvård i Sörmland Missiv till Programmets uppföljning av kvalitetsindikatorer

Läs mer

ASÄ 2014-08-15 rapport Bättre liv

ASÄ 2014-08-15 rapport Bättre liv VOHJS mål 2014 God vård i livets slutskede Mått 2014 registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i Svenska palliativregistret. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna,

Läs mer

Psykiatrisatsning barn och unga. Stöd till utsatta barn. Datum 130507

Psykiatrisatsning barn och unga. Stöd till utsatta barn. Datum 130507 Datum 130507 Hälsosam uppväxt Alla barn och unga i Norrbottens län ska ha ett sådant stöd att de i möjligaste mån kan fostras, bo och leva i sin familj och vara kvar i sin grupp/klass som de tillhör Psykiatrisatsning

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

FÖRSLAG. 1. Verksamhetsplan 2014 för VOHJS nämnden

FÖRSLAG. 1. Verksamhetsplan 2014 för VOHJS nämnden Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-03-06 VOHJS14-014 6 Verksamhetsplan 2014 för VOHJS nämnden Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Aldrig förr har så många äldre fått del av så mycket sjukvård med så goda resultat som idag.

Aldrig förr har så många äldre fått del av så mycket sjukvård med så goda resultat som idag. Bättre liv för sjuka äldre Maj Rom Aldrig förr har så många äldre fått del av så mycket sjukvård med så goda resultat som idag. Aktuella problem Framtida utmaningar Begränsade resurser Den äldre - olika

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Kjell Monéus 2014-02-13 1 (3) Utvecklingsledare ehälsa 073-950 60 23 Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Bakgrund Som ett led

Läs mer

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se

Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013. E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se Välkomna! Till möte om grundkrav och prestationsmål Överenskommelsen psykisk ohälsa 2013 E-posta dina frågor till: Lisa.minell@skl.se www.skl.se/psykiskhalsa Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Januari 2014 Jukka Törrö PwC Kommunal Sektor Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Oxelösunds kommun Bakgrund & revisionsfråga Våren 2012 genomförde PwC på uppdrag av revisorerna

Läs mer

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013 14223 Sammanställning av borgs läns resultat i Öppna jämförelser 213 Vård och omsorg om äldre 213 Underlaget till sammanställningen är hämtat från Vård och omsorg om äldre jämförelser mellan kommuner och

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP)

Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) 2014-09-16 Överenskommelse mellan kommunerna i Örebro län och Örebro läns landsting för samordnad individuell planering (SIP) Inledning Denna överenskommelse är tecknad mellan kommunerna i Örebro län,

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte.

1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte. Minnesanteckningar från möte med samordnare i länsdelsteamen, projektgrupp och utvecklare Tid: 2 april kl 08.30-11.45 Plats: VKL 1. Inga kommentarer till anteckningarna från föregående möte. 2. Rapport

Läs mer

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Koncept. Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för äldre en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Koncept Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2011-01-27 nr Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Karin Hellqvist tel. 08 405 59 23 Prestationsbaserat statsbidrag till insatser för

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg.

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland. Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till en god vård och omsorg. Regional handlingsplan 2014 2015 med särskilt fokus på de mest

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2013 i Skåne

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2013 i Skåne RAPPORT Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2013 i Skåne INNEHÅLL Innehållsförteckning Förord...3 Inledning...4 Stödstruktur för en evidensbaserad praktik i Skåne...6 Utbildning i förbättringskunskap

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020

FÖRSLAG. H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson 2011-12-06 GNVO11-020 38 Regionalt Vård- och Omsorgscollege i Sörmland - särskild

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD

REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Reglemente för gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård REGLEMENTE FÖR NÄMNDEN FÖR SAMVERKAN KRING SOCIALTJÄNST OCH VÅRD Enligt särskild överenskommelse mellan landstinget Sörmland och

Läs mer

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012

Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 Resultatredovisning av, de av VOHJS fastställda målen för 2012 1. Hemsjukvård Insatserna för patienter i hemsjukvården ska vara sammanhållna för att skapa en trygg vård i hemmet. För att nå det ska samordnade

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län reviderad 2013

Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning i Uppsala län reviderad 2013 SOCIALNÄMNDEN FÖR BARN OCH UNGA Handläggare Datum Diarienummer Ingrid Larsson 2013-07-10 UAN-2013-0534.31 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk

Läs mer

psykisk funktionsnedsättning

psykisk funktionsnedsättning PRIO psykisk ohälsa Kommunerna och Landstinget i Kalmar län 2013-10-11 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 1(20) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30-14.00 Beslutande: Ingalill Jonsson (m), ordförande Tage Björk (s) Ingrid Holmgren (c) Lena Norgren (fp), tj g ersättare Eva-Lena Wrethén

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Omsorgsnämnden år 2014 Dnr 2015-104-790 Innehåll 1 Sammanfattning 7 1.1 Hemsjukvård... 7 1.2 Senior Alert... 7 1.3 Efterlevandesamtal... 8 1.4 Smärtskattning... 8 1.5 Hygien...

Läs mer

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre

FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R VOHJS Bilaga: 1. Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-04-04 VOHJS14-026 14 Handlingsplan för bättre liv för sjuka äldre, fastställelse av Gemensamma

Läs mer

Lägesrapport 1, år 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Lägesrapport 1, år 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Lägesrapport 1, år 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Helene Sandqvist Benjaminsson Projektledare Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland helene.sandqvist.benjaminsson@vgregion.se

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Nadja Widéhn 2015-04-15 SN 2015/0138.11.01 0480-452786 Socialnämnden Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg 2014-09-17 Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Läs mer

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18

Äldre och läkemedel Slutrapport. Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Äldre och läkemedel Slutrapport Ulrika Ribbholm 2014-06-18 Sammanfattning Under 2013 har projektet Äldre och läkemedel pågått och FoUrum har haft en projektledare avsatt för området på 25 %. Projektet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE

Patientsäkerhetsberättelse ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Patientsäkerhetsberättelse 2016-02-29 Patientsäkerhetsberättelse för ÅNGARENS ÄLDREBOENDE Avseende verksamhetsåret 2015 Bakgrund Den 1 januari 2011 började patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL att gälla.

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Upprop samt val av justerare. Föregående justerare: Anette Björmander Förslag, dagens justerare: Maria Forsberg. 2013-01-15 Kommunledningskontoret/amm

Upprop samt val av justerare. Föregående justerare: Anette Björmander Förslag, dagens justerare: Maria Forsberg. 2013-01-15 Kommunledningskontoret/amm Individ- och myndighetsnämnden kallas till sammanträde tisdagen den 22 januari 2013, kl 9.00, i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil, för behandling av följande ärenden: ÄRENDE Upprop samt

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15

Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Social- och omvårdnadsnämnden 2014-05-20 1 (18) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 17.15 Paragrafer 55-69 BESLUTANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Namn Christer Johansson (S) ordförande

Läs mer

Sammanhållen vård- och omsorg om de mest sjuka äldre. HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2013-2014 Framtagen av Ledningskraft

Sammanhållen vård- och omsorg om de mest sjuka äldre. HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2013-2014 Framtagen av Ledningskraft Sammanhållen vård- och omsorg om de mest sjuka äldre HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2013-2014 Framtagen av Ledningskraft BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE HANDLINGSPLAN FÖR ÖREBRO LÄN 2013 BÄTTRE LIV FÖR SJUKA

Läs mer

Det goda livet för. sjuka äldre i Västra Götaland. Lägesrapport 2 2015-02-06. Helene Sandqvist Benjaminsson VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

Det goda livet för. sjuka äldre i Västra Götaland. Lägesrapport 2 2015-02-06. Helene Sandqvist Benjaminsson VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Det goda livet för 2015-02-06 sjuka äldre i Västra Götaland Lägesrapport 2 Helene Sandqvist Benjaminsson VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Syfte...

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 Ronneby Kommun Kvalitetsberättelse 2015 Socialförvaltningen Sofia Wildros, Kvalitetsutvecklare 2016-02-17 1 2 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Processer/rutiner... 4 2. Mål 2015...

Läs mer

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL

Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Hälso- och sjukvårdsnämnden DATUM DIARIENR 2007-05-21 HN-HOS07-001 PROTOKOLL Sammanträde Hälso- och sjukvårdsnämnden på SKL Datum: 2007-05-10 Plats: Sveriges kommuner och landsting, Stockholm Ledamöter:

Läs mer

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76

Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-03-17 SN-2014/76 Socialnämnden Övergång till digitala trygghetslarm SN-2014/76 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Örebro läns mål för ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka äldre 2012

Örebro läns mål för ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka äldre 2012 Örebro läns mål för ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka äldre 2012 I Örebro län har projektgruppen uppdraget för införandet av kvalitetsregistren Senior alert, Svenska palliativregistret,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse 1(10) Omsorgsförvaltningen Patientsäkerhetsberättelse År 2015 Datum och ansvariga för innehållet 2016-03-11 rev. ON 2016-03-31 Maja Sandström-Olsson MAS, Anneli Flink MAR Verksamhetschefer Hälso- och sjukvård

Läs mer

Årsrapport NOSAM 2013-01-03

Årsrapport NOSAM 2013-01-03 Årsrapport NOSAM 2013-01-03 Sammanfattning Erfarenheten av samverkan är att det finns en god vilja dock svårighet att hitta former, en ny situation att samarbeta, svårighet med aktivt deltagande och kontinuitet

Läs mer

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin

Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 4 (40) Dnr CK 2012-0119 42 Svar på fråga från Lena Lundberg (FP) om psykiatrin Förslag till beslut

Läs mer

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet

Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Patientsäkerhet ur ett läkarsekreterarperspektiv och patienten som en resurs i Patientsäkerhetsarbetet Landstingsjurist Lena Jönsson Landstinget Dalarna Tfn 023 490640 Patientens rätt i vården stärks Patientdatalag

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Projektplan kvalitetsregister

Projektplan kvalitetsregister 1 Projektplan kvalitetsregister Delprojekt: Införande av Senior alert på Visby lasarett samt i hemsjukvården och primärvården. Stöd till och uppföljning av förbättringsarbetet inom vårdprevention hos särskilda

Läs mer

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films.

Datum. En handlingsplan är en grundförutsättning för att få ta del av de olika prestationsbundna statliga bidrag som films. Socialnämnden HÄBO SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Datum KOMMUN 2012-09-04 SN 86 SN 2012/44 Handlingsplan - Bättre liv för sjuka äldre Sammanfattning En arbetsgrupp med representanter från Uppsala läns landsting

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Närvarande:

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik

Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik www.pwc.se Revisionsrapport Eda kommun Lena Brönnert Lars Näsström Granskning av vård, omsorg och stöd för personer med missbruks- och beroendeproblematik En samgranskning av Landstinget i Värmland och

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Rekommendationer, bedömningar och sammanfattning Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården :

Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : Handlingsplan för att stärka patientens ställning i hälso- och sjukvården : genom medborgare, patient och Datum: 2015-06-24 Version: 1 Dnr: 150054 Sammanfattning Medborgare, patienter och närståendes

Läs mer

AVÄ rapport Bättre liv

AVÄ rapport Bättre liv VOHJS mål 2014 God vård i livets slutskede Mått 2014 registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i Svenska palliativregistret. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna,

Läs mer

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12

Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 Handlingsplan 2011 10 12 Projekt Psykiatrisamordning mellan Heby, Älvkarleby, Tierp och Östhammar och Landstiget i Uppsala län 2009 2011 A.K. Handlingsplan 2011 10 12 Handlingsplan för vård och stödsamordning i Heby, Älvkarleby,

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Grundkrav och prestationsmål

Grundkrav och prestationsmål ÖVERENSKOMMELSE OM STÖD TILL RIKTADE INSATSER INOM OMRÅDET PSYKISK OHÄLSA Grundkrav och prestationsmål RESULTATRAPPORT 2014 Grundkrav och prestationsmål 1 Innehåll Bakgrund... 3 Överenskommelsen om stöd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Öppna jämförelser. Vård och omsorg om äldre 2014

Öppna jämförelser. Vård och omsorg om äldre 2014 Öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre 2014 2014 års rapport Syftet med öppna jämförelser är att stimulera kommuner och landsting att analysera sin verksamhet, lära av varandra, förbättra kvaliteten

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016

Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 Länsgemensam strategi och utvecklingsplan 2014-2016 UTVECKLING AV EVIDENSBASERAD PRAKTIK INOM VERKSAMHETSOMRÅDET STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Elisabeth Högberg Utvecklingsledare 2 SAMMANFATTING

Läs mer

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun

www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun www.pwc.se Granskning av missbruksvården Lena Brönnert November 2013 Mjölby kommun Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014

Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 BESLUTSUNDERLAG 1(1) Anna Bengtsson 2012-11-13 LiÖ 2012-3416 Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet 2012-2014 Landstingsstyrelsen har i sin verksamhetsplan för år 2012 uppdragit

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-11-07 1 Innehållsförteckning Ärende 112 Individärende... 3 113 Individärende... 4 114 Individärende... 5 115 Månadsuppföljning oktober... 6 116 Riskanalys sjuksköterskor natt... 7 117 Tillägg till

Läs mer

Uppdragsplan 2010 för vård- och omsorgsnämnden

Uppdragsplan 2010 för vård- och omsorgsnämnden Uppdragsplan 2010 för vård- och omsorgsnämnden Uppdragsplan 2010 för vård- och omsorgsnämnden Inledning Vård- och omsorgsnämnden vill med uppdragsplanen för 2010 ange politiska vägval, mål och strategier

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden

Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Datum 2015-02-05 1 (8) Vår handläggare Helena Dahlstedt 0151-192 36 helena.dahlstedt@vingaker.se Patientsäkerhetsberättelse 2014 gällande hälso- och sjukvård Vingåkers kommun, Socialnämnden Inledning Den

Läs mer

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen)

Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Sida 1(7) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Arbetsgruppen Sårbara familjen Datum 2015-09-14 Förslag Strategisk plan Barns hälsa och uppväxtvillkor (fd Den sårbara familjen) Region Värmland - kommunalförbund

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

Avtal mellan organisationerna:

Avtal mellan organisationerna: Avtal mellan organisationerna: * nedan kallat organisationen och Landstinget i *namnge på raden ovan den kommun, det landsting eller den privata vårdgivaren det gäller Jönköpings län nedan kallat registerhållare

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018

Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Styrande dokument Måldokument Strategi Sida 1 (6) Strategi för patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län 2015-2018 Inledning och bakgrund Delaktighets- och inflytandefrågor har under många år diskuterats

Läs mer

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv.

Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Socialhandläggare VGK Charlotta Wilhelmsson Frånv. Pia Jonsson-Axelsson Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Frånv. Elisabeth Beijer Idalena Svensson Ellinor Seth/Shujaat Noormohamed Frånv. Pär Levander MÖTESANTECKNINGAR

Läs mer

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12 Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport Antal sidor:12 Värmdö Kommun Innehåll 1. Sammanfattning. 2 2. Bakgrund 3 3. Syfte 4 4. Revisionskriterier 4 5. Ansvarig nämnd/styrelse 4 6. Genomförande/metod

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30

DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 2011 DELÅRSBOKSLUT 2011-06-30 Samordningsförbundet i Sollefteå presenterar här verksamhet och ekonomi för perioden 1/1 30/6 2011 2 Innehållsförteckning Förbundets verksamhet. Styrelsen... 3 Finansierade

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas

Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Bilaga till skrivelse 2015-09-30 Underlag för diskussion om brukarrörelsen uppfattning om hur Socialstyrelsens arbete med Nationella riktlinjer bör utvecklas Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH

Läs mer

Gäller from 2014-11-01

Gäller from 2014-11-01 - - Gäller from 2014-11-01 1 Innehåll 1. Förutsättningar... 3 2. Bakgrund och syfte... 3 3. Målgrupp... 4 4. Mål... 5 5. Gemensamma utgångspunkter... 5 5.1. Utgångspunkter för samverkan... 5 6. Regionala

Läs mer

Kartläggning av integrering av jämställdhetsperspektiv inom individ och familjeomsorgen

Kartläggning av integrering av jämställdhetsperspektiv inom individ och familjeomsorgen 1(7) Ramona Persson 0155 26 40 27/e-post: rampe@d.lst.se Kartläggning av integrering av jämställdhetsperspektiv inom individ och familjeomsorgen BESLUT Länsstyrelsen beslutar att avsluta ärendet utan vidare

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur)

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015-03-23 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) INLEDNING BAKGRUND Socialtjänstlagen 1 (SoL), lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade 2 (LSS) och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08.30-11.20 Beslutande Sofia Forsgren Böhmer (M) ordförande Barbro Söderberg (S) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot

Läs mer

Brukarrörelsens synpunkter 2015

Brukarrörelsens synpunkter 2015 Brukarrörelsens synpunkter 2015 Analys av arbetet som följer av Länsövergripande överenskommelse om samverkan för kommuner och landsting i Dalarnas län kring personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015

Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015. Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Handlingsplan Datum 2015-09-22 Diarienummer HS 63-2015 Handlingsplan för tillgänglighet och samordning för en mer patientcentrerad vård 2015 Innehåll Sammanfattning... 3 Överenskommelse om tillgänglighet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Annika Fjällström MAS Vindelns kommun Antagen av Socialnämnden 2016 03 23 Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

FÖRSLAG. 26 Översyn av egenvårdsprodukter

FÖRSLAG. 26 Översyn av egenvårdsprodukter Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-10-17 VOHJS14-040 26 Översyn av egenvårdsprodukter Gemensamma nämndens vård, omsorg och hjälpmedel

Läs mer

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut

ABCDE. Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Norrmalms stadsdelsnämnd Östermalms stadsdelsnämnd Norra Stockholms sjukvårdsstyrelse. Förslag till beslut K ungsholmens stadsdelsförvaltning Norrmalms stadsdelsförvaltning Östermalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande sid 1 (11) 2002-11-07 Dnr 003-587-02(Kungsholmen) Dnr 003-861-02(Norrmalm) Dnr 501-1439-02(Östermalm)

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer