Årsredovisning. Patientnämnderna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning. Patientnämnderna"

Transkript

1 Årsredovisning Patientnämnderna Helår 2017

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Verksamhet Viktigaste händelserna under perioden Verksamhetens miljöarbete Folkhälsa Mänskliga rättigheter och jämlik vård Verksamhetens säkerhets- och beredskapsarbete Redovisning av genomförd intern kontroll Systematiskt förbättringsarbete Inköp Mål och fokusområden Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Västra Götalandsregionen ska kunna rekrytera rätt kompetens och erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Utveckla ett målmedvetet, strukturerat och hälsofrämjande arbete för minskad sjukfrånvaro Personal Chefsförutsättningar Sjukfrånvaro Personalvolym, personalstruktur och personalkostnadsanalys Ekonomiska förutsättningar Ekonomiskt resultat AR08 RR-rapport Regiongemensam verksamhet Åtgärder vid ekonomisk obalans Eget kapital Investeringar...15 Patientnämnderna, Årsredovisning 2(53)

3 6 Bokslutsdokument och noter Övrig rapportering Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse...21 Patientnämnderna, Årsredovisning 3(53)

4 1 Sammanfattning Viktigaste händelserna under perioden I maj 2017 beslutade riksdagen om en ny lag för patientnämndsverksamhet som gäller från 1 januari Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso-och sjukvården. Staten kompenserar landstingens patientnämndsverksamhet för att genomföra lagens intentioner och för Västra Götalandsregionen är det ramhöjande bidraget 3,3 mnkr från Lagen innebär förändringar som analyserats och tolkats för att implementeras i verksamheten, såsom utvecklingsarbete, analysarbete, rekryteringsbehov och omställning inom kansliet. Utbildningsinsatser har genomförts hösten 2017 för både tjänstemän och förtroendevalda och har bidragit till samsyn på lagen och dess innehåll. Informationsinsatser pågår. Regionfullmäktiges prioriterade mål och övriga uppföljningsområden Patientnämnderna ska informera om sin verksamhet. Aktiviteter har genomförts av nämnderna utifrån dess antagna handlingsplaner för information Nämnas kan presskonferens, pensionärsråd, handikappråd, seniormässor, brukar- och intresseorganisationer. Rätten till stödperson vid tvångsvård ska stärkas genom informationsinsatser till identifierade målgrupper och verksamheter i syfte att få in fler anmälningar. Trots frekventa informationsaktiviteter har inte målet uppnåtts, 90 anmälningar om stödperson inkom vilket var 10 färre än budgeterat. Från 1 mars förändrades arbetssättet med ärendefördelning av inkomna patientklagomål. Syftet var att utjämna arbetsbelastning samt ett effektivare nyttjande av personalresurser. Arbetssättet innebär att alla utredare handlägger ärenden inom hela regionen. En positiv effekt för patienter/ anmälare är att inte behöva använda sig av knappval för att komma i kontakt med myndigheten på telefon. Personal Kansliet har reviderat en handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetsgruppen har involverats i inventering av riskområden och föreslagit åtgärder gällande organisatoriska, tekniska, fysiska och sociala faktorer. Handlingsplaner finns upprättade och kommer att följas upp. Arbete pågår med uppföljning av 2017 års medarbetarenkät. Planeringen kring nya regionens hus i Skövde respektive Göteborg är i genomförandefas. Inom kansliet pågår arbete med omställning till nya arbetssätt och miljöer. Inom kansliet har nya lokaler tagits i bruk i väntan på regionens hus i Göteborg 2019, detta för att möjliggöra nyanställningar i och med ny lag och resursförstärkningar. Dessa har iordningsställts på ett sätt så personal kan pröva att arbeta utifrån de nya principerna som kommer att gälla från sommaren Den totala sjukfrånvaron vid patientnämndernas kansli har ökat med 1,2 procent i Patientnämnderna, Årsredovisning 4(53)

5 förhållande till föregående år, från 5,6 till 6,8 procent. Personalvolymen har ökat med två medarbetare från föregående år, detta på grund av önskvärd resursförstärkning och rekrytering. Ekonomi Patientnämndernas budgetomslutning 2017 är 22,5 mnkr, varav 21 mnkr är regionbidrag samt 1,5 mnkr intäkter. Kostnaderna för verksamhetsåret var 20,5 mnkr. Patientnämndernas resultat för 2016 är plus 1,965 mnkr. Det positiva utfallet kan härledas till personalkostnader gällande utredarfunktion, stödpersoner samt förtroendevalda, i nämnd ordning. Fördjupad rapport till nämnderna Patientnämnderna skall bidra till ökad kvalitet och hög patientsäkerhet genom systematisk återföring. Detta sker nämndspecifikt utifrån återföringsplaner, 78 procent måluppfyllelse i snitt respektive 82 procent måluppfyllelse nämndgemensamt. Tjänstemännen har kansligemensamt uppnått 80 procent måluppfyllelse enligt plan, samt något lägre resultat utifrån områdesspecifik återföring. Antalet patientärenden minskade 2017 med 383 ärenden, 4847 jämfört med 5229 år Minskningen är 7 procent i förhållande till föregående år. Årsprognosen från augustirapporten var ärenden och stämmer väl med årsresultat. Av inkomna ärenden berörde 60 procent en kvinna och 39,5 procent en man, 0,5 procent okänt kön. Årsresultat av inkomna klagomålsärenden visar stor variation, från 27 procent minskning för östra patientnämnden till 19 procent ökning för västra patientnämnden. Huvudproblemområde vårdansvar, har ökat med 14 procent. Problemområde kommunikation respektive administrativ hantering, har oförändrat resultat, de övriga sex av nio kategoriserade huvudproblemområden, visar en minskning. Vårdgivare där minskning framkommer är bland annat sjukhusgrupp, en minskning med 7 procent respektive primärvård en minskning med 4 procent. Faktorer som kan ha påverkat trenden med minskade ärenden till patientnämnderna är: 1. Vårdgivarna har informerat patientnämnderna om att de arbetar mer aktivt och målmedvetet med att fånga upp patienters klagomål och synpunkter på vården. Detta bekräftas även utifrån vårdens egen statistik gällande patientklagomål. 2. Samhällsutvecklingen, tillkommande lagstiftning och kunskapsspridning gällande synen på patienten som resurs i vårdgivarnas förbättrings- och patientsäkerhetsarbete, är faktorer vi antar påverkat patienters benägenhet att klaga via patientnämnden. 3. Patientnämnderna tror att nämndernas medvetna, systematiska och återkommande rapportering av iakttagelser, både i enskilda utredningar och generellt, har bidragit till att vissa kvalitets- och systembrister samt säkerhetsrisker åtgärdats och även påverkat politiska ställningstagande. Patientnämnderna, Årsredovisning 5(53)

6 2 Verksamhet 2.1 Viktigaste händelserna under perioden Lag (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso-och sjukvården I maj 2017 beslutade riksdagen om en ny lag för patientnämndsverksamhet som gäller från 1 januari Staten kompenserar landstingens patientnämndsverksamhet med 20 mnkr totalt och för VGR är det ramhöjande bidraget 3,3 mnkr från Lagen innebär förändringar som analyserats och tolkats för att implementeras i verksamheten från Utbildningsinsatser under hösten 2017 för både tjänstemän och förtroendevalda, har bidragit till samsyn på lagen och dess innehåll. En omställning till uppdraget sker från 2018 vilket innebär volymökningar, förändringar i arbetsprocesser, kompetens- och personalförstärkningar. Mål och handlingsplaner i detaljbudget, återföringsplaner samt internkontrollområden för 2018 är upprättade utifrån att uppnå den nya lagens intentioner. 2.2 Verksamhetens miljöarbete Patientnämndernas mål är att minska antalet körda mil med personbilar. Tjänsteresor med privatbilar för förtroendevalda, tjänstemän samt stödpersoner ska vara likvärdigt eller gärna färre 2017 i förhållande till Resultat för året visar på en ökning om 19,5 procent. Redovisas under Mål och fokusområde, miljömål Folkhälsa Patientnämnderna har inget att rapportera. Planen är att gemensamma presidiet 2018 skall inbjuda Folkhälsokommittén till ett dialogmöte. 2.4 Mänskliga rättigheter och jämlik vård Patientnämnderna bevakar mänskliga rättigheter, jämlik vård samt barnkonventionen i till nämnderna inkomna ärenden. Iakttagelser beaktas i uppföljning och analys samt redovisas i denna årsredovisning under prioriterade mål, fokusområde samt fördjupad rapport till egen nämnd. Patientnämndernas gemensamma presidium har regelbundet återförings- och samverkansmöten med Kommittén för mänskliga rättigheter. Inom ramen för Kommittén för mänskliga rättigheters uppdrag, påbörjades 2016 en uppdragsforskning utifrån anmälningar till patientnämnden. Forskningen syftade till att undersöka om brott mot mänskliga rättigheter kunde utläsas i de synpunkter och klagomål som inkom till patientnämnderna i Västra Götalandsregionen. Projektets utgångpunkt var FN:s centrala rättighetsprinciper om delaktighet och inkluderande, icke diskriminering och jämlikhet, samt ansvarstagande och transparens. Forskningen presenterades i maj Våren 2017 beslutade samma kommitté om ytterligare forskningsuppdrag utifrån patientnämndernas ärenden. En fördjupad studie utifrån mänskliga rättigheter och Patientnämnderna, Årsredovisning 6(53)

7 problemområdet psykisk ohälsa bland vuxna respektive barn, beräknas vara klar Barnperspektivet har tydliggjorts och patientnämnderna tar emot synpunkter och klagomål gällande skolhälsovård i Västra Götaland. Dialog kring bemötande och värdegrund sker regelmässigt inom förvaltningen. Medarbetare och förtroendevalda har under mandatperioden fått utbildning i både mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Patientnämnderna arbetar löpande med tillgänglighetsfrågor i syfte att förbättra utifrån olika perspektiv och människors olika förutsättningar. Gällande information och kommunikation har arbete gjorts i syfte att förenkla kontakten med patientnämnden. Nämnas kan anpassning av telefoni, knappval är borttaget, telefontider utökade med eftermiddagstider. Vi erbjuder alltid besöksmöjlighet, personlig kontakt/ möte, för de personer som önskar och behöver. Genom ny design på hemsida underlättas elektronisk åtkomst och läsning. Här finns tydlig information samt anmälningsblanketter för klagomål till patientnämnden. Länkar till 1177:s information om vården och patientnämndsverksamhet finns på 14 olika språk. Patientnämndernas fyra kontor ingår direkt eller indirekt, i tillgänglighetsdatabasen. 2.5 Verksamhetens säkerhets- och beredskapsarbete Patientnämnderna har en fastställd handlingsplan för säkerhetsarbete som utgår ifrån regional strategi för säkerhetsarbete (RSK ). Av patientnämndernas plan framgår att behoven av säkerhetsaktiviteter ska framgå i detaljbudget och följas upp i årsredovisning. Identifierade och aktuella säkerhetsrisker är personsäkerhet, informationssäkerhet samt teknisk informationssäkerhet. Uttalade mål är bland annat en god säkerhetskultur med identifierade processer och kända rutiner, god beredskap för extra ordinära händelser och dess konsekvenser. Under året har inga extra ordinära händelser inträffat och inga händelseanalyser skapats. Viktigt är att regiongemensamma risker behöver hanteras över förvaltningsgränser. Förvaltningen ingår i funktionsgrupp säkerhet och enligt överenskommelse representeras patientnämnden av företrädare från koncernkontoret. Löpande information i aktuella frågor delges förvaltningschefen. Under året har informationssäkerhet inom det gemensamma kansliet varit föremål för dialog och revidering av riktlinjer. Det har tydliggjorts utifrån gällande förutsättningar, behov av information, lagstiftning och slutligen handhavande och processer för information i syfte att uppfylla patientnämndernas uppdrag. Under 2018 kommer patientnämndernas behov av ett mer funktionellt ärendehanteringssystem att utredas, då nuvarande system inte uppfyller förändrade krav. En intern projektgrupp har fått uppdraget. Patientnämnderna har 2016 antagit en krishanteringsplan. Patientnämnderna har tydliggjort hur organisationen skall hantera händelser/befarade händelser i sin egen verksamhet, inom ramen för den regionala krishanteringsplanen. (RSK ). Patientnämnderna har följt upp Säkerhetspolicy (RS ) och utarbetat särskild rutin gällande personsäkerhet inom kansliet. Inga avvikelser om hot och våld har noterats inom verksamheten Patientnämnderna, Årsredovisning 7(53)

8 . 2.6 Redovisning av genomförd intern kontroll 2017 Patientnämnderna antog en plan för intern kontroll 2017 med sammanlagt nio kontrollområden. I samband med processen i framtagandet av planen genomfördes risk- och sårbarhetsanalys. Rapport av kontrollområden har redovisats för nämnderna och beslutats i samband med delårsrapportering under året. Resultaten av rapporterna visar att kontroller genomförts enligt plan och att inga avvikelser har noterats som krävt ytterligare åtgärder. 2.7 Systematiskt förbättringsarbete Från 1 mars förändrades arbetssättet med ärendefördelning av inkomna patientklagomål till patientnämndernas kansli. Orsaken var framförallt arbetsmiljörelaterad men även utifrån effektivitets- och patientperspektiv. Syftet var att utjämna arbetsbelastning inom det gemensamma kansliet och på ett effektivare sätt nyttja personalresurser. Arbetssättet innebär att alla utredare handlägger ärenden inom hela Västra Götalandsregionen det vill säga, handlägger för samtliga fem nämnder. En positiv effekt för patienter/ anmälare är att inte behöva använda sig av knappval för att telefonledes komma i kontakt med myndigheten. 2.8 Inköp Patientnämnderna har implementerat och efterlevt intentionerna i den regiongemensamma inköpspolicyn i största möjliga grad. Nämnas kan att det saknats tecknade avtal till exempel gällande litteratur, vilket tvingat kansliet att köpa in via andra kanaler. Patientnämnden har inget resultat att redovisa gällande graden av leverantörs- eller avtalsföljsamhet. Patientnämnderna, Årsredovisning 8(53)

9 3 Mål och fokusområden 3.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen Klimatutsläppen från fossilbränsle i Västra Götaland samt verksamhetens direkta miljöpåverkan ska minska Tjänsteresor med bil ska minska jämfört med föregående år Förhållningssätt och riktlinjer kring tjänsteresor har tydliggjorts inom nämnderna och kansliet. Patientnämndernas mål är att minska antalet körda mil med personbil. Resultatet för samtliga kategorier visar dock på en ökning med totalt 2302 mil, motsvarande 19,5 procent. Den större ökningen återfinns inom gruppen förtroendevalda. Ökningen inom kansliet bedöms bero på fler antal medarbetare vars arbete bedrivs på olika fysiska platser i regionen. Gällande stödpersoner har förordnande skett utifrån en ökad geografisk spridning för att matcha tillgång och efterfrågan. Vi noterar att resandet har ökat för förtroendevalda vilket förklaras med ökade återföringsaktiviteter inom hela regionen. Vi kan också notera att vi 2017 är i nivå med 2015 års resor. Patientnämnderna Utfall 2015 Utfall 2016 Utfall 2017 Förändring i mil Förändring i procent Förtroendevalda ,9 % Stödpersoner ,2 % Tjänstemän, ,6 % privat bil Summa körda mil ,5 % Tabell: Körda mil med bil inom patientnämnderna 3.2 En sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård som ges med högsta kvalitet och patientsäkerhet samt som alltid utgår ifrån den enskilda personens behov och erfarenheter Patientens ställning inom hälso- och sjukvården ska stärkas Informera om patientnämnden till identifierade målgrupper enligt respektive nämnds beslutade handlingsplan för informationsinsatser 2017 Aktiviteter har genomförts av nämnderna utifrån dess antagna handlingsplaner för information Nämnas kan presskonferens, pensionärsråd, handikappråd, seniormässor, brukar- och intresseorganisationer. Se redovisning under punkt 7.1, rapport till egen nämnd/ styrelse. Tvångsvårdade patienter skall få sin rätt till stödperson tillgodosedd Rätten till en stödperson vid tvångsvård ska stärkas genom informationsinsatser till identifierade målgrupper. Verksamheten följer informationsplanen där syftet och förväntningarna är fler anmälningar. Handläggningstiden för att utse stödperson följs kontinuerligt upp inom kansliet. Patientnämnderna, Årsredovisning 9(53)

10 Årsprognosen om 100 anmälningar uppnåddes ej. Årets resultat är 90 anmälningar om stödperson. Se redovisning under punkt 7.1, rapport till egen nämnd/ styrelse. 3.3 Västra Götalandsregionen ska kunna rekrytera rätt kompetens och erbjuda en god arbetsmiljö för medarbetarna Möjligheterna till karriär- och kompetensutveckling ska förbättras Möjliggöra kompetensutveckling enligt upprättade individuella kompetensutvecklingsplaner Andel anställda som 2017 haft utvecklingssamtal alternativt introduktionssamtal eller avgångssamtal med närmaste chef visar på 100 procent. Andel med upprättad individuell kompetensutvecklingsplan alternativt introduktionsplan, visar på 100 procent för den personal som skall arbeta i verksamheten För perioden har kompetenshöjande aktiviteter genomförts både på gruppnivå men framförallt individuellt. Nämnas kan utbildning i dokumentation, kommande och ny lagstiftning, workshop kring ny lag för klagomålshantering, konferenser och utbildning kring juridik, arkiv- och dokumenthanteringsfrågor, kommunallag, psykiatri, bemötandefrågor, offentlig förvaltning, kunskaper för struktur och redovisning av iakttagelse. Vid nationell tjänstemannakonferens hösten 2017 deltog ett flertal medarbetare. Måluppfyllelsen utifrån individuellt upprättade kompetensutvecklingsplaner för 2017, uppskattas till 87 procent för medarbetare inom kansliet. Uppdatera kansliets löneprocess och lönekriterier, samt utvärdera Vid årets lönerevision 2017 har nya och antagna lönekriterier tillämpats inom kansliet. Uppföljningen av lönerevisionen visade medarbetares och chefers goda erfarenheter och kriterierna kommer fortsättningsvis att användas vid lönerevision. Satsa på ledarskap Utvecklingsaktiviteter, utbildning och handledning gällande ledarskap, har varit pågående under året, detta i enlighet med individuella planer Arbetsmiljön ska förbättras och sjukfrånvaron ska minska Samordna, utveckla och tydliggöra processer, arbetssätt och förutsättningar Kansliets utredningssekreterare har diskuterat och förbättrat handläggningsprocesser, registrerings- och redovisningsprinciper samt dokumentation. Från 1 mars förändrades arbetssättet med ärendefördelning av inkomna patientklagomål. Arbetssättet innebär att alla utredare handlägger klagomålsärenden inom hela Västra Götalandsregionen. Syftet var framförallt att få en jämnare arbetsfördelning och ett effektivare resursutnyttjande inom kansliet. Efter en subjektiv uppföljning utifrån bland annat medarbetardialog och samtal, upplevs av de mest belastade 2016, att arbetsbelastningen blivit mer jämlikt fördelad. Arkiv-, diarie- och dokumenthanteringsfrågor har haft stort fokus inom kansliet gäller och både ärendehanteringssystemet Flexite samt Public 360. Utvecklingsarbetet har varit påtagligt Patientnämnderna, Årsredovisning 10(53)

11 gällande beredning av den politiska processen i ärendehanteringssystemet Public 360. Samtliga nämnders möteshandlingar skickas sedan november 2017 via OpenGovMeetings. En revidering gällande gemensamma kansliets roller och funktioner har presenterats medarbetarna hösten Detta för att tydliggöra förutsättningar, organisering och nyrekrytering i och med ny lag och tre nya heltidsbefattningar från Inför 2017 fick kansliet ökade resurser för en nämndsekreterare samt en utredningssekreterare, dessa är rekryterade och påbörjade sina anställningar under våren. Under 2017 har tre utredningssekreterare valt att sluta, samt förvaltningsjurist. Tre av dessa befattningar är återbesatta. Med anledning av ny lag och nya resurser har två utredningssekreterare med särskilt analysansvar utannonserats, en av dessa är i dagsläget besatt. Ytterligare befattningar som utredningssekreterare behöver rekryteras, arbetet pågår. Arbeta med teamutveckling Teamutvecklingsaktiviteter för att stärka samhörighet och samsyn är viktigt för patientnämndernas kansli som finns på fyra geografiska platser. För kansliets gemensamma administrativa personal, kansligruppen, har en utvecklingsdag genomförts i syfte att stärka teamet utifrån dess förutsättningar. Utredargruppen och sektionschef har genom månatligt forum med löpande dokumentation, fått en gemensam arena för dialog, syftet är utveckling, samsyn och tydlighet i det gemensamma arbetet. Kansliets utvecklingsdagar i oktober planerades och genomfördes utifrån arbetsgruppens utvecklingsbehov och utifrån tre arbetsgruppers eget ansvar. Mycket god respons från alla medarbetare på dessa dagars aktiviteter Utveckla ett målmedvetet, strukturerat och hälsofrämjande arbete för minskad sjukfrånvaro Utveckla ett målmedvetet hälsofrämjande arbete för minskad sjukfrånvaro Kansliet har reviderat en handlingsplan för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Hela arbetsgruppen har involverats i inventering av riskområden och föreslagit åtgärder till förbättringar kring arbetsmiljöområden som, organisatoriska, tekniska, fysiska och sociala faktorer. Handlingsplaner finns upprättade och kommer att följas upp. Arbete pågår med uppföljning av 2017 års medarbetarenkät. Kansliet har en hälsocoach som ingår i Västra Götalandsregionens nätverk för hälsofrämjande arbete. Hälsocoachen informerar och engagerar gruppen till aktiviteter, nämnas kan stegtävling våren Planeringen kring nya regionens hus i Skövde respektive Göteborg är i genomförandefas. Inom kansliet pågår arbete med omställning till nya arbetssätt och miljöer bland annat genom mer papperslös hantering och så kallad clean desk. Utbyte av skrivbord har skett i Skövde. Inom kontoret i Göteborg har nya lokaler tagits i bruk för att möjliggöra nyanställningar. Dessa har iordningsställts på liknande vis som de nya planeras. Kansliets personal kommer att kunna pröva på att arbeta utifrån de nya principerna, samt ges möjligheter att revidera i arbetssätt och rutiner innan flytt till regionens hus i Göteborg sommaren Patientnämnderna, Årsredovisning 11(53)

12 Inom kansliet finns personal som beviljats partiell tjänstledighet utöver det lagstadgade. Ett fåtal medarbetare finns som haft längre tids sjukfrånvaro, helt respektive partiellt över tid. Patientnämnderna, Årsredovisning 12(53)

13 4 Personal 4.1 Chefsförutsättningar Patientnämndernas kansli uppnår idag normtalet om underställda medarbetare för båda chefer. 4.2 Sjukfrånvaro Patientnämndens medarbetares sjukfrånvaro har minskat något i förhållande till tertial ett och två I förhållande till föregående år ser vi en ökning om 1,2 procent. Patientnämndernas kansli klarar därmed inte det regiongemensamma målet om 5 procents sjukfrånvaro. Under året har verksamhetens medarbetare haft kortare tidsperioder med sjukfrånvaro, samt längre sjukskrivningar, helt respektive partiellt. Kansliet kommer att följa upp sjuktalen samt fortsätta arbetet i syfte att minska sjukfrånvaro. Nämnas bör, att i en liten förvaltning får några få personers sjukfrånvaro stort genomslag på helheten. Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid 2017 Jan Aug Kvinnor 6,7 7,35 5,9 5,6 Män 7,6 6,47 4,0 4,4 Totalt 6,8 7,23 5,6 5,4 4.3 Personalvolym, personalstruktur och personalkostnadsanalys Vid patientnämndernas kansli finns 21 medarbetare anställda inklusive sektionschef, exklusive förvaltningschef. Under åren 2016 till 2017 har antalet anställda ökat från 19 till 21 medarbetare. Ökningen beror på återbesatt utredartjänst som var vakanshållen 2016, samt en nyinrättad nämndsekreterarbefattning som är tillsatt. Nettoårsarbetare är något lägre än anställningar då vi har två deltidsanställda medarbetare samt några med partiella ledigheter. Kansliet har 20 tillsvidareanställda samt 1 visstidsanställning. Anställningar Patientnämnd kansli gem Utredning Summa Netto årsarbetare Aktuell månad dec-17 Aktuell månad dec-16 Aktuell månad dec 2015 Patientnämnd kansli gem 4,8 4,00 4,00 Utredning 15,25 13,25 14,25 Summa 20,05 17,25 18,25 Arbetstid med OB-ersättning har ökat i kostnader med kronor i förhållande till föregående år, totalt kronor Arbete på övertid har minskat med 5,2 timmar i förhållande till 2016, totalt 7,4 timmar Övertid och OB- ersättning förekommer i mycket begränsad omfattning. Patientnämnderna, Årsredovisning 13(53)

14 5 Ekonomiska förutsättningar 5.1 Ekonomiskt resultat Patientnämndernas resultat för 2017 uppgår till plus 1,965 mnkr. Patientnämndernas budgetomslutning 2017 är 22,5 mnkr, varav 21 mnkr är regionbidrag samt 1,5 mnkr intäkter. Helårsprognosen per augusti var 1,1 mnkr. Följande poster avviker i utfall gentemot budget: Personalkostnader plus tkr Överskott på personalkostnader fördelas enligt följande, utredning/kansli 1349 tkr, stödpersoner 398 tkr, förtroendevalda 534 tkr. Överskottet kan framförallt härledas till kansliets utredningsfunktion. Orsakerna är vakanser i förhållande till budget på grund av nyrekrytering av två befattningar, rekrytering av två återanställningar, samt frånvaro inom arbetsgruppen. Stödpersonsbudget visar överskott då måltalet gällande uppdrag inte uppnåddes för Övriga kostnader minus 357 tkr Avvikelser gällande övriga kostnader framkommer, vilka är högre än budget. En orsak är tjänsteköp av personal under en längre vakansperiod. Andra orsaker är ökade inköp för tillkommande lokaler i Göteborg, ökade kostnader för PR- och informationsinsatser, samt för telefoni och IT inom kansliet. Intäkter plus 41 tkr Intäkter från kommunerna i Västra Götaland blev något högre än budgeterat AR08 RR-rapport Regiongemensam verksamhet Årsvärden Resultaträkning (mnkr) Utfall 1712 Budget 1712 Utfall 1612 Avvikelse budget/utfall Förändring utfall/utfall % Statsbidrag Övriga erhållna bidrag Försäljning av tjänster 1,5 1,5 1,5 0,0 2,3% Försäljning av material och varor Övriga intäkter 0,,,,0-50,0% Verksamheten intäkter 1,5 1,5 1,5 0,0 2,1% Personalkostnader, inkl. -17,5-19,8-15,5 2,3 13,0% inhyrd personal Köpt vård Läkemedel Lämnade bidrag Verksamhetsanknutna 0,,,,0 125,0% tjänster Material och varor, inkl -0,2-0,1-0,2-0,1-7,3% förbrukningsmaterial Lokal- och energikostnader -0,9-0,9-0,9 0,,1% Övriga tjänster, inkl -1,4-1,3-1,2-0,1 15,1% konsultkostnader Övriga kostnader -0,6-0,4-0,7-0,2-15,5% Patientnämnderna, Årsredovisning 14(53)

15 Avskrivningar 0,,,,0 15,0% Verksamhetens kostnader -20,6-22,5-18,5 1,9 11,2% Regionbidrag 21,0 21,0 18,3 0,0 14,6% Finansiella intäkter/kostnader Resultat 2,,0 1,3 2,0 5.2 Åtgärder vid ekonomisk obalans Patientnämnderna har inget att rapportera. 5.3 Eget kapital Patientnämnderna har inte använt eget kapital under Investeringar Patientnämnderna har inte haft några investeringsplaner Patientnämnderna, Årsredovisning 15(53)

16 6 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Patientnämnder Not Utfall Utfall Resultaträkning Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader 2, Avskrivningar och nedskrivningar Verksamhetens nettokostnader Finansnetto Erhållna/lämnade bidrag spec. beslut Erhållna/lämnade regionbidrag Obeskattade reserver (bolagen) Årets resultat Not Utfall Utfall Kassaflödesanalys Löpande verksamhet Årets resultat Investeringsbidrag Avskrivningar Utrangeringar/nedskrivningar Reavinster/-förluster sålda anläggningstillgångar Avsättningar Obeskattade reserver (bolagen) Kassaflöde från löpande verksamhet före förändring av rörelsekapital Förändring av rörelsekapital Ökning-/minskning+ av förråd Ökning-/minskning+ av kortfristiga fordringar Ökning+/minskning- av kortfristiga skulder Kassaflöde från löpande verksamhet Förändring av redovisningsprincip Förändring av eget kapital Patientnämnderna, Årsredovisning 16(53)

17 Bokslutsdokument RR KF BR Korrigering omklassificering anläggningstillgångar Investeringsverksamhet Investeringar Momsjustering vid överlåtelse Anläggningstillgångar överfört mellan enheter Försäljningar anläggningstillgångar Aktier och andelar Kassaflöde från investeringsverksamheten Finansieringsverksamhet Ökning-/minskning+ av långfristiga fordringar Ökning+/minskning- av långfristiga skulder Erhållna/lämnade bokslutsdispositioner Justering för årets aktiverade investeringsbidrag Förändring aktiekapital Kassaflöde från finansieringsverksamheten ÅRETS KASSAFLÖDE Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Kontroll av årets kassaflöde Differens 1 0 Not Utfall Utfall Balansräkning Anläggningstillgångar Immateriella anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar - byggnader och mark - maskiner och inventarier 6, pågående investeringar Finansiella anläggningstillgångar Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Förråd Kortfristiga fordringar Kortfristiga placeringar Likvida medel Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Patientnämnderna, Årsredovisning 17(53)

18 Bokslutsdokument RR KF BR Eget kapital Eget kapital Bokslutsdispositioner Årets resultat Summa eget kapital Avsättningar Skulder Långfristiga skulder Kortfristiga skulder Summa skulder Summa eget kapital, avsättningar och skulder Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning samt rekommendationer utfärdade av Rådet för kommunal redovisning. 704 Patientnämnder Noter, tkr 1. Verksamhetens intäkter Patientavgifter med mera Såld vård internt Såld vård externt Försäljning av tjänster, internt Försäljning av tjänster, externt Hyresintäkter Försäljning av material och varor, internt Försäljning av material och varor, externt Statsbidrag Investeringsbidrag Övriga bidrag, internt Övriga bidrag, externt Biljettintäkter Övriga intäkter, internt Övriga intäkter, externt 3 6 Totalt Verksamhetens kostnader Personalkostnader Inhyrd personal, bemanningsföretag Köpt vård internt Köpt vård externt Läkemedel 0 4 Lämnade bidrag, internt Lämnade bidrag, externt Lokal- och energikostnader, internt Lokal- och energikostnader, externt Verksamhetsanknutna tjänster, 1 0 internt Verksamhetsanknutna tjänster, externt 8 4 Patientnämnderna, Årsredovisning 18(53)

19 704 Material och varor, internt Material och varor,externt Övriga tjänster, internt Övriga tjänster, externt Övriga kostnader, internt Övriga kostnader, externt Totalt Personalkostnader, detaljer Löner Övriga personalkostnader Sociala avgifter Pensionskostnader Totalt Avskrivningar och nedskrivningar Avskrivningar Immateriella anläggningstillgångar Byggnader och markanläggningar Maskiner och inventarier Fiansiell leasing maskiner och inventarier Totalt Nedskrivningar Immateriella anläggningstillgångar Byggnader och markanläggningar Maskiner och inventarier Totalt Totalt avskrivningar och nedskrivningar Finansnetto Finansiella intäkter Ränteintäkter, internt Ränteintäkter, externt Övriga finansiella intäkter, internt Övriga finansiella intäkter, externt Totalt Finansiella kostnader Räntekostnader, internt Räntekostnader, externt 1 0 Övriga finansiella kostnader, internt Övriga finansiella kostnader, 1 1 externt Totalt 2 1 Totalt finansnetto Investering i anläggningstillgångar Årets investering i immateriella anläggningstillgångar Årets investering i byggnader och mark Årets investering i maskiner och inventarier Årets investering, finansiell leasing maskiner och inventarier Årets pågående investering Totalt Patientnämnderna, Årsredovisning 19(53)

20 704 Ackumulerade avskrivningar Vid årets början Årets avskrivning och nedskrivning Omklassificeringar Överfört mellan enheter Försäljningar/utrangeringar Korrigeringar avskrivningar och nedskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående restvärde 7. Maskiner och inventarier Ackumulerade anskaffningsvärden Vid årets början 66 0 Nyanskaffningar Omklassificeringar Överfört mellan enheter Försäljningar/utrangeringar Korrigering anskaffningsvärde Utgående ackumulerade anläggningstillgångar Ackumulerade avskrivningar Vid årets början 2 Årets avskrivning och nedskrivning Omklassificeringar Överfört mellan enheter Försäljningar/utrangeringar Korrigering avskrivningar och nedskrivningar Utgående ackumulerade avskrivningar Utgående restvärde Kortfristiga fordringar Kundfordringar, internt Kundfordringar, externt Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, internt Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter, externt Övriga fordringar, internt 0 23 Övriga fordringar, externt Totalt Kortfristiga skulder Leverantörsskulder, internt 7 0 Leverantörsskulder, externt Semesterskuld Löner, jour, beredskap, övertid 5 9 Upplupna sociala avgifter Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter, internt Övriga upplupna kostnader och förutbetalda intäkter, externt Övriga kortfristiga skulder, internt Övriga kortfristiga skulder, externt Totalt Patientnämnderna, Årsredovisning 20(53)

21 7 Övrig rapportering 7.1 Fördjupad rapport till egen nämnd/styrelse Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna utifrån inkomna klagomål och synpunkter bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. Enligt handlingsplan för 2017 redovisas aktiviteter utifrån de två beslutade målen. Patientnämnderna ska bidra till ökad kvalitet och hög patientsäkerhet Patientnämndernas oberoende ställning gentemot vården bidrar till förtroendet från patienterna. I det enskilda patientärendet kan kontakter tas med vården om patienten ger sitt medgivande. Vården får därigenom information om händelser, kan ge förklaringar samt vidta åtgärder som bedöms nödvändiga för att förhindra upprepanden. Patientnämnderna återför iakttagelser utifrån klagomålsärenden på en generell nivå till: Vårdens utförare som använder patientnämndernas underlag till sin verksamhetsutveckling Beställare samt övriga berörda nämnder och styrelser för uppföljning av politiska beslut Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som använder uppgifterna för sin tillsynsplanering Patientnämndernas förtroendevalda och kansliets tjänstemän har genomfört återföringsinsatser enligt nämndspecifika återföringsplaner. Måluppfyllelse 2017 i jämförelse med Antal 2017 Andel % 2016 Presidiegemensamt, VGR 9 av % 64 % övergripande PNN 5 av 6 83 % 83 % PNG 10 av % 73 % PNS 8 av % 45 % PNV 9 av % 63 % PNÖ 7 av % 50 % Tabell: Nämndspecifik återföring, presidiegemensam regionövergripande respektive presidievis per nämndområde 2017 Antal 2017 Andel % 2016 Kansligemensamt, VGR 8 av % 60 % övergripande PNN 4 av 6 67 % 60 % PNG 6 av 8 75 % 67 % PNS 3 av 7 43 % 36 % PNV 5 av 8 63 % 28 % PNÖ 4 av 6 67 % 40 % Tabell: Kansligemensam återföring till tjänstemän, regionövergripande respektive nämndområdesspecifikt Patientnämnderna bidrar även indirekt till ökad kvalitet i vården genom forskning. Kommittén för mänskliga rättigheter har finansierat en uppdragsforskning som utgått från patientnämndernas ärendematerial med fokus på mänskliga rättigheter. Ytterligare en forskning har påbörjats våren 2017 utifrån patientnämndens ärenden med fokus på mänskliga Patientnämnderna, Årsredovisning 21(53)

22 rättigheter inom psykiatrisk vård. Patientnämnderna skall inom sin verksamhet beakta och redovisa utvecklingen av klagomålsärenden och trender kring de av regionfullmäktige prioriterade fokusområdena, relevanta för patientsäkerhetsperspektivet Patientnämnderna har utifrån regionfullmäktiges fokusområden valt att särskilt följa nedanstående områden. Förbättra tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin Antal ärenden 2017 gällande barn- och ungdomspsykiatrisk vård (BUP) inom Västra Götalandsregionen har minskat. Även om den totala ärendemängden är mindre observerar patientnämnden regionala skillnader och förändringar jämfört med Klagomål framfördes främst på brister i organisation och tillgänglighet. Patientnämnderna ser skillnader i väntetider mellan BUP-mottagningar inom Västra Götalandsregionen avseende väntetider för första besök, behandling och utredning. Barn och ungdomspsykiatrin beskriver en fortsatt ökad tillströmning av patienter framför allt för neuropsykiatriska utredningar. Verksamheterna strävar efter att patienterna snabbare ska få hjälp på rätt vårdnivå och inte behöva vänta så länge på ett första besök inom specialistsjukvården. Patienter och närstående upplevde: långa väntetider till utredning och vård samt att vårdgarantin inte uppfylls Anmälarens minderåriga barn har i snart två år utretts med misstanke om neuropsykiatrisk diagnos. Vårdnadshavaren upplever att utredningen aldrig blir färdig och utlovad återkoppling skjuts upp. Både vårdnadshavaren och skolpersonalen väntar på resultatet av utredningen för att sedan kunna planera bästa möjliga stöd för barnet. Anmälaren vill framföra sitt klagomål och ta reda på vilka riktlinjer som styr denna typ av utredningar. brister i information om vårdgarantin och att vårdgivaren inte informerade om möjligheten att söka vård inom valfriheten oklart vårdansvar i övergången mellan BUP och vuxenpsykiatrin. Förbättra akutvårdskedjan Antalet inkomna synpunkter och klagomål gällande akutmottagningar i Västra Götalandsregionen har under året minskat något jämfört med föregående år, främst vid akutmottagningarna på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) och Skaraborgs Sjukhus (SkaS). Klagomålen på akutmottagningen vid Kungälvs sjukhus har ökat något. Antalet klagomål gällande ambulansverksamheten inom Västra Götalandsregionen har minskat från föregående år från 50 till 36. Patienter och närstående upplevde: att patienter skickades mellan olika vårdnivåer utan att få hjälp någonstans att väntetiden på akutmottagningar var lång och att omvårdnaden och informationen från vårdpersonalen var bristfällig under väntetiden Anmälaren är närstående till en äldre patient som sökte vård vid akutmottagning. De kontaktade patientnämnden efter att ha väntat i 18 timmar på mottagningen utan mat eller dryck. Patienten har efter möte med läkare varit på röntgenundersökning men resultatet därifrån dröjde flera timmar. När patienten och den närstående påtalade den långa Patientnämnderna, Årsredovisning 22(53)

23 väntetiden och bristen på svar upplevde de att de blev otrevligt bemötta av personal. brister i bemötande att ambulanstransport nekades för patienter med symtom på stroke eller kraftig buksmärta att patientens beskrivning av symtomen inte togs på allvar och utförda undersökningar var bristfälliga vilket resulterade i utebliven eller försenad vård och i vissa fall fick patienten återkomma till akutmottagningen missnöje med bedömningar av patienters vårdbehov vid psykiatriska akutmottagningar, patienter och närstående upplevde att det inte fanns samsyn av patientens vårdbehov efter läkarbedömning. Uppfylla vårdgarantin Ett flertal patienter har framfört klagomål till patientnämnderna inom Västra Götalandsregionen gällande vårdgarantin och långa väntetider till vård och behandling. Som orsak till de långa väntetiderna för sjukhusvård har ett antal verksamheter uppgivit till patientnämnderna en brist på specialistläkare och sjuksköterskor. Detta har föranlett att operationssalar och vårdavdelningar har fått minska sin vårdkapacitet. Patienter och närstående upplevde: långa väntetider till operation eller första besök till specialistläkare. De enheter inom specialistvården som har flera klagomål finns inom ortopedi, ögonsjukvård, handkirurgi och plastikkirurgi långa väntetider till medicinskt lågt prioriterade kirurgiska ingrepp. Som exempel kan nämnas bråckoperationer och de barn som väntar på att få en Percutan Endoskopisk Gastrostomi (PEG) inopererad för näringstillförsel. Även om vårdgivaren bedömde ingreppen som medicinskt lågt prioriterade beskrev patienterna och de närstående att de uteblivna ingreppen hade betydande påverkan i deras liv och vardag utebliven, felaktig eller otillräcklig information gällande vårdgaranti och valfrihet i vården bristande information och besked om väntetider och orsakerna till att vårdgarantin inte kan uppfyllas Anmälaren är förälder till ett barn som är i behov av ett kirurgiskt ingrepp som ska underlätta näringstillförseln. I väntan på detta ingrepp kan barnet inte börja på förskola och föräldern kan därmed inte börja arbeta, vilket påverkar stora delar av familjens liv. Enligt operationskoordinatorn finns det inga operationstider för tillfället och vederbörande kan inte heller svara på när den planerade operationen kommer att kunna genomföras. Ingen information kring eventuella möjligheter att få komma till någon annan vårdgivare har lämnats. Anmälaren undrar vilka möjligheter man har att söka vård på andra ställen i landet samt vad som gäller enligt vårdgarantin. Stärka första linjens förmåga att möta psykisk ohälsa Patienter och närstående upplevde: utebliven förlängning av receptförskrivning Patientnämnderna, Årsredovisning 23(53)

24 ändrad medicinering och vårdplan utan förankring hos patienter bristande dialog och delaktighet gällande behandlingen dåligt bemötande och patienter kände sig inte lyssnade till att inte psykologhjälp eller samtalsstöd kunde erbjudas inom rimlig tid när patienter upplevde att behov fanns oklarhet i vårdansvar, specialistpsykiatrin hänvisade patienter till primärvården och primärvården hänvisade patienter till specialistpsykiatrin att specialistvårdens rekommendationer av behandlingsform inte följdes av primärvården att somatiska besvär felaktigt kopplades till psykisk ohälsa vilket fördröjde adekvat behandling eller diagnos att de blivit felaktig nekade sjukskrivning efter läkarbedömning eller fick ofullständigt ifyllda sjukintyg till Försäkringskassan att telefontiderna vid vårdcentraler var slut vid behov av omedelbar rådgivning eller bedömning, patienter fick istället uppsöka psykiatrisk akutmottagning Patienten sökte vård på grund av krisreaktion och depressiva besvär efter närståendes bortgång. Läkare bedömde att samtalsstöd behövdes och att anmälarens situation var allvarlig. Läkaren ansåg att anmälaren borde prioriteras och vid behov omboka annan patient. Anmälaren blev efter några dagar uppringd av vårdcentralschefen som informerade om att det var sju månaders väntetid för samtalsstöd och man kunde inte flytta annan patient. Skapa ett sammanhållet vårdsystem Patienter och närstående upplevde: oklarheter gällande informationsöverföring och samverkan mellan olika verksamheter som specialistvård, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård att man blir skickad mellan specialistvården och primärvården. Brister i tydlighet vem som ansvarar för den enskilde patientens vård brister i kontinuitet av läkarkontakter inom både primärvård och specialistvård avsaknad av samarbete och vårdplanering mellan olika vårdgivare brister i vårdkedjan, patienter flyttas runt mellan olika vårdavdelningar Multisjuk patient beskriver svårighet genom att ingen samordnar hens insatser. Det finns ingen som har en samordnande funktion när flera verksamheter är inblandade. Konsekvens för den enskilde är en upplevelse av att ingen inom vården bryr sig. Klagomålsverksamhet Utgångspunkter för nämndernas redovisningar Patientnämnderna ska ge stöd och hjälp till enskilda patienter som har klagomål och synpunkter på vården, samt återföra iakttagelser till vårdens utförare och beställare liksom Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för att bidra till kvalitetsutveckling och ökad patientsäkerhet. Patientnämndernas verksamhet regleras i lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet. Patientnämndernas uppdrag omfattar all offentligt finansierad Patientnämnderna, Årsredovisning 24(53)

25 hälso-och sjukvård i Västra Götalandsregionen (VGR) och den kommunala hälso- och sjukvården då överenskommelser har träffats med samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Patientnämnderna omfattar den hälso- och sjukvård enligt Hälso- och sjukvårdslagen som bedrivs av kommun eller enligt avtal med kommuner och den allmänna omvårdanden enligt socialtjänstlagen som ges i samband med sådan hälso- och sjukvård. Detta innebär att patientnämnderna inte handlägger klagomål från personer som bor i eget boende och enbart har socialtjänstinsatser. Patientnämnderna har beslutat att den skolhälsovård som varje skola är skyldig att tillhandahålla omfattas av nämndernas uppdrag. Patientnämnderna i VGR registrerar sedan 2014 inkomna patientklagomål enligt gällande nationella kriterierna. Definitionen av ett ärende innebär att två kriterier behöver vara uppfyllda: ett definierat klagomål eller synpunkt klagomålet eller synpunkten kan härledas till en specifik vårdenhet/verksamhet/vårdgivare som ingår i patientnämndernas verksamhetsområde. I årsredovisningen används begreppen klagomål, synpunkter eller ärenden synonymt. Inkomna klagomål till patientnämnderna kategoriseras enligt följande huvudproblem: vård och behandling omvårdnad kommunikation dokumentation/sekretess ekonomi organisation och tillgänglighet vårdansvar administrativ hantering övrigt. För att öka detaljnivån med generell statistik registreras även delproblem. Inkomna klagomål till patientnämnderna registreras som anmälda av patient eller närstående. I årsredovisningen används konsekvent ordet patient för anmälarna. Antalet ärenden anmälda till patientnämnderna från närstående utgjorde 28 procent av alla inkomna ärenden. I årsredovisningen används begreppet vårdgivare för att hänvisa till exempelvis vårdcentral, mottagning eller klinik inom VGR. Definition vårdgivare enligt Socialstyrelsens termbank: statlig myndighet, landsting och kommun i fråga om sådan hälso- och sjukvårdsverksamhet som myndigheten, landstinget eller kommunen har ansvar för (offentlig vårdgivare) samt annan juridisk person eller enskild näringsidkare som bedriver hälso- och sjukvårdsverksamhet (privat vårdgivare). Gemensamma iakttagelser patientklagomål i VGR 2017 Ärendeutveckling patientklagomål Det totala antalet patientärenden minskade under 2017 med 7 procent jämfört med 2016 till Patientnämnderna, Årsredovisning 25(53)

26 4847 ärenden. Ärendena fördelades på 60 procent kvinnor, 39,5 procent män och 0,5 procent okänd. Antal ärenden relaterade till sjukhus har minskat med 7 procent och för primärvården med 4 procent. Diagram: Antal ärenden inkommen till patientnämnderna i VGR ackumulerat Verksamhetsområde Enskild bedriven verksamhet med avtal Kommunal hälso- och sjukvård Primärvård Sjukhusvård Tandvård Verksamheter i VGR Totalsumma Tabell: Synpunkter fördelade efter verksamhetsområde Anmälare kan kontakta patientnämnderna i VGR genom telefon, e-post, brev, personlig besök vid ett av våra fyra kontor eller via 1177 vårdguidens e-tjänster. Under de fasta telefontiderna för inkommande samtal via besvarade patientnämndernas kansli 6902 samtal jämfört med 6363 samtal Den totala samtalstiden på 1248 timmar är 12 procent högre än Primär kontakt Brev E-post vårdguidens e tjänster Besök Telefon Totalsumma Tabell: Synpunkter fördelade efter initial kontakt Patientnämnderna, Årsredovisning 26(53)

27 Huvudproblem Vård och behandling Omvårdnad Kommunikation Dokumentation/sekretess Ekonomi Organisation och tillgänglighet Vårdansvar Administrativ hantering Övrigt Totalsumma Tabell: Synpunkter fördelade efter huvudproblem Nämnd Norra patientnämnden Patientnämnden Göteborg Södra patientnämnden Västra patientnämnden Östra Patientnämnden Totalsumma Tabell: Synpunkter fördelade per nämnd I de 4847 inkomna ärenden 2017 där ålderna ärkänd, är gruppenen 50 till 59 åringar den största var det gruppen 60 till 69 år. En ökning ses i andel klagomål i åldersgruppen 20 till 30 åringar som utgjorde 22,5 procent av alla inkomna ärenden jämfört med 19,5 procent Patientens ålder år - 9 år år - 19 år år - 29 år år - 39 år år - 49 år år - 59 år år - 69 år år - 79 år år - 89 år år Okänd Totalsumma Tabell: Synpunkter fördelade per patientens ålder Övergripande iakttagelser av patientklagomål inkomna till patientnämnderna i VGR 2017 Sjukhusvård Patienter och närstående upplevde: bristande tillgänglighet till regionsjukvården bland annat inom handkirurgi, Patientnämnderna, Årsredovisning 27(53)

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna

Detaljbudget. Patientnämnderna Patientnämnderna Detaljbudget Patientnämnderna 2018 Patientnämnderna Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int

38933 Driftbidrag från nämnd inom regionen, avtal int 1 (4) RR RESULTATRÄKNING 1712AC 1712BU 1612AC Habilitering & Hälsa Ack Ack Ack 766 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 2 002 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt 1

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Diarienummer: Årsredovisning Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen

Diarienummer: Årsredovisning Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Diarienummer: Årsredovisning 2017 Patientnämnderna i Västra Götalandsregionen Diarienummer: PNG 2018-00006, PNN 2018-00006, PNS 2018-00006, PNV 2018-00006, PNÖ 2018-00006 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén Bokslutsdokument RR KF BR 2016-04-14 13:35 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1603 1503 Verksamhetens intäkter 1 0 258 Verksamhetens kostnader 2,3-7 874-8 305 Avskrivningar och nedskrivningar 4-1 -1 Verksamhetens

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017

Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 10 (71) Protokoll från regionutvecklingsnämnden, 2018-01-31 1 Årsredovisning för regionutvecklingsnämnden 2017 Diarienummer RUN 2018-00012 Beslut 1. Regionutvecklingsnämnden godkänner årsredovisning 2017

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(12) Delårsrapport mars 2017 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Förvaltningen Hälsan och Stressmedicins (HoS) uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén

Delårsrapport. Folkhälsokommittén Mars Folkhälsokommittén Delårsrapport Folkhälsokommittén Mars 2018 Folkhälsokommittén Delårsrapport Mars 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 3 Mål och

Läs mer

Delårsrapport. Patientnämnderna Augusti Patientnämnderna

Delårsrapport. Patientnämnderna Augusti Patientnämnderna Delårsrapport Patientnämnderna Augusti 2017 Patientnämnderna Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 5 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 5 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper 1 (5) Redovisningsprinciper Redovisningen i kommuner och landsting regleras av kommunallagen och lagen om kommunal redovisning (KRL). Därutöver lämnar Rådet för kommunal redovisning (RKR) anvisningar och

Läs mer

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus

SL fortsatt införandestöd PCV på Kungälvs sjukhus Personcentrerat ledarskap på Kungälvs sjukhus personcentrerat Delaktivitet VAD ska göras HUR genomföras Ansvarig Startdatum Slutdatum Status: grön/gul/röd Effekt: grön/gul/röd Resp VC i samråd Katrin Modig Pallin kontaktar alla VC för att Varje VC

Läs mer

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall

RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall RRB RESULTATRÄKNING BOLAG 1508AC 1508BU 1408AC Regionteater Väst AB Ack Ack Ack 515 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård övrigt, externt 38933

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1512AC 1512BU 1412AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 13 537 8 284 22 310 36111 Övrig försäljning av tjänster,

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 814 1 862 Verksamhetens kostnader 2,3-4 414 012-4 196 177 Avskrivningar och nedskrivningar 4-55 -63 Verksamhetens

Läs mer

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg

Patientnämnden ett stöd för dig som är patient. Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämnden ett stöd för dig som är patient Carina Liljesand ordförande, patientnämnden Göteborg Patientnämndens uppdrag Lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. Utifrån synpunkter och klagomål

Läs mer

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall

RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall RRV RESULTATRÄKNING VÄSTTRAFIK AB 1712AC 1712BU 1612AC Västtrafik AB Ack Ack Ack 501 utfall budget utfall 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 1 127 7 194 38211 Personalanknutna statsbidrag, externt

Läs mer

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG

Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Bolag: Blankett RRB RESULTATRÄKNING BOLAG Period: 16-dec Konto Namn Ack utfall i tkr Prognos i tkr 38111 Specialdestinerade statsbidrag, externt 31201 Såld vård, sjukhusvård och övrigt, externt 38933 Driftbidrag

Läs mer

Primärvården Inkomna klagomål 201 8

Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNÖ 2018-00033,PNV 2018-00034, PNS 2018-00034, PNN 2018-00048, PNG 2018-00034 Primärvården Inkomna klagomål 201 8 Rapport patientnämndernas

Läs mer

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision

- genomför samgranskningar med Göteborgs stad och Borås stads revision Sida 1(6) Delårsrapport augusti Revision 1. Sammanfattning Revisionen bedriver ett kontinuerligt granskningsarbete i syfte att kunna bedöma om regionens verksamheter har skötts på ett sådant sätt, att

Läs mer

Årsredovisning Patientnämnderna. Beslutad Patientnämnderna

Årsredovisning Patientnämnderna. Beslutad Patientnämnderna Årsredovisning 2018 Patientnämnderna Beslutad 2019-02-04 Patientnämnderna Dnr. PNG 2019-00007 Dnr. PNN 2019-00007 Dnr. PNS 2019-00007 Dnr. PNV 2019-00007 Dnr. PNÖ 2019-00007 Årsredovisning 2018 Helår 2018

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018

Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-03-25 Diarienummer PNS2018 00034 Söd ra Äl vsb orgs Sju kh u s Inkomna klagomål 2018 Rapport patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras

Läs mer

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan patientnämnden och patientnämndens kansli 1(8) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2017 2018 patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Den bärande tanken med en verksamhetsplan är att skapa fokus och riktning för kommande år.

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Bokslut 2014. Patientnämnden

Bokslut 2014. Patientnämnden Bokslut 2014 Patientnämnden Sammanfattning VERKSAMHET OCH RESULTAT Patientnämnden ska utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och hög patientsäkerhet

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Årsredovisning 2015 Hälsan och Stressmedicin

Årsredovisning 2015 Hälsan och Stressmedicin Sida 1(16) Årsredovisning 2015 Hälsan och Stressmedicin 1. Sammanfattning Hälsan och Stressmedicins uppdrag är att bedriva företagshälsovård för Västra Götalandsregionens förvaltningar och bolag samt att

Läs mer

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C.

Delårsrapport. Sahlgrenska I.C. Augusti Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Sahlgrenska I.C. Augusti 2017 Sahlgrenska I.C. Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden... 4 2.2 Verksamhetens

Läs mer

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl

Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl Anteckningar samrådsgrupper/medborgardialog äldre och personer med funktionsnedsättning kl 0930-1130 2018-05-21 Plats: Pulsen konferens, Borås Representanter äldre: Ulla Wahlin, Eva-Britt Eriksson, Inger

Läs mer

Diarienummer: PNN , PNG , PNS , PNV , PNÖ Årsredovisning 2016

Diarienummer: PNN , PNG , PNS , PNV , PNÖ Årsredovisning 2016 sida 1 (53) Årsredovisning 2016 Västra Götalandsregionens patientnämnder sida 2 (53) Patientnämndernas årsredovisning 2016 Beslutad: PNN 170125, PNG 170127, PNS 170120, PNV 170126, PNÖ 170123 Patientnämndernas

Läs mer

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland

Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Delårsrapport Jan-okt 2009 Närsjukvården i centrala Östergötland Till Landstingsstyrelsen ENHETSCHEFENS KOMMENTAR Måste tyvärr justera helårsbedömningen från minus 5 mkr till minus 10 mkr. Orsakerna är

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Årsredovisning. Hälsan och Stressmedicin

Årsredovisning. Hälsan och Stressmedicin Årsredovisning Hälsan och Stressmedicin Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...4 2.2 Verksamhetens miljöarbete...4 2.3 Inköp...5

Läs mer

Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård

Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(13) Delårsrapport mars 2017 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Botaniska trädgården kommer även under 2017 att tillhöra ett av regionens fokusområden. Frågor som kommer att vara särskilt

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Jan - Mar Rörelsens intäkter Nettomsättning 9439 9251 10354 9690 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Jan - Aug Rörelsens intäkter Nettomsättning 21083 20696 23248 22368 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Övergripande mål och fokusområden

Övergripande mål och fokusområden Övergripande mål och fokusområden Regionfullmäktiges mål och fokusområden 3 strategiska mål Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt av jobb och företag i hela regionen En sammanhållen

Läs mer

Göteborgs Symfoniker AB

Göteborgs Symfoniker AB Göteborgs Symfoniker AB Utfall Budget Utfall Budget 2015 2015 2014 2014 RESULTATRÄKNING (kkr) Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Jan - Dec Rörelsens intäkter Nettomsättning 40499 36637 36905 40503 Övriga rörelseintäkter

Läs mer

Å R S R E D O V I S N I N G

Å R S R E D O V I S N I N G Å R S R E D O V I S N I N G för Växjö Golfklubb Styrelsen får härmed avlämna årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Innehåll Sida - förvaltningsberättelse 2 - resultaträkning 3 - balansräkning

Läs mer

Delårsrapport. Hälsan och Stressmedicin Augusti Hälsan och Stressmedicin

Delårsrapport. Hälsan och Stressmedicin Augusti Hälsan och Stressmedicin Delårsrapport Hälsan och Stressmedicin Augusti 2017 Hälsan och Stressmedicin Delårsrapport Augusti 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Verksamhet... 4 2.1 Viktigaste händelserna under perioden...

Läs mer

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017

Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning av klagomål till patientnämnderna 2017 Sammanställning för 2017 När en patient eller närstående har någon form av missnöje med vården finns det flera sätt att framföra sitt klagomål. Varje

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

Delårsrapport för januari-mars 2015

Delårsrapport för januari-mars 2015 Delårsrapport för januari-mars 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-03-31 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-03-31 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning

Patientnämnden i Stockholms län. Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden i Stockholms län Eva Ljung Förvaltningschef Patientnämndens förvaltning Patientnämnden Är en del av landstinget. Finns i alla landsting. Är en politisk nämnd. Är fristående från vården och

Läs mer

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården

Patientnämnden. en länk mellan patienten och vården Patientnämnden en länk mellan patienten och vården 2013 Patientnämndens uppdrag Lag 1998:1656 Utifrån synpunkter och klagomål stödja och hjälpa enskilda patienter och bidra till kvalitetsutveckling och

Läs mer

Delårsrapport. för. januari-september 2015

Delårsrapport. för. januari-september 2015 Delårsrapport för januari-september 2015 Swedish National Road Consulting AB Delårsrapport 2015-09-30 Delårsrapport för perioden 2015-01-01 2015-09-30 Postadress: Box 4021 171 04 Solna Besöksadress: Hemvärnsgatan

Läs mer

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden

Verksamhetsberättelse Patientnämnden Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden Verksamhetsberättelse Patientnämnden 2017 0 Gäller för: 2017 Enhet: Kansliavdelningen Patientnämnden SAMMANFATTNING INVÅNARE De senaste årens ökning av ärenden har planat ut även om några verksamheter

Läs mer

Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018

Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018 Patientnämndernas kansli Västra Götalandsregionen 2019-02-28 Diarienummer: PNV 2018-00034 Kungälvs sjukhus Inkomna klagomål 2018 Rapport Patientnämndernas kansli 2 Förord I denna rapport presenteras en

Läs mer

Jojka Communications AB (publ)

Jojka Communications AB (publ) Årsredovisning för Jojka Communications AB (publ) Räkenskapsåret 2017-01-01-2017-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1-2 Resultaträkning 3 Balansräkning 4-5 Kassaflödesanalys 6 Noter

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2013

Delårsrapport januari-juni 2013 Delårsrapport januari-juni 2013 1 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 2 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 Koncernens rapport över totalresultat KONCERNENS RESULTATRÄKNING

Läs mer

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner

Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Rapport Område: Patientnämnden Synpunkter till patientnämnden som rör vårdens administrativa rutiner Inledning Patientnämndens kansli tar emot synpunkter och klagomål från patienter och närstående när

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB

Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB Delårsrapport för Vilhelmina Bostäder AB 2004-01-01-2004-06-30 Vilhelmina Bostäder AB 1(11) Styrelsen och verkställande direktören för Vilhelmina Bostäder AB får härmed avge delårsrapport för perioden

Läs mer

Landstingets finanser

Landstingets finanser 5 Landstingets finanser Landstingets finanser Avsnittet behandlar lanstingets ekonomi. I tabellerna har i vissa fall en uppdelning skett mellan landstinget och hela landstingskoncernen där samtliga landstingsägda

Läs mer

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01

KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 KONCERNENS RESULTATRÄKNING 2006-10-01 2005-10-01 2006-01-01 2005-01-01 Belopp i kkr 2006-12-31 2005-12-31 2006-12-31 2005-12-31 Rörelsens intäkter m.m. Intäkter 88 742 114 393 391 500 294 504 88 742 114

Läs mer

Resultaträkningar. Göteborg Energi

Resultaträkningar. Göteborg Energi Göteborg Energi Resultaträkningar Koncernen Moderföretaget Belopp i mkr Not 2016 2015 2016 2015 Rörelsens intäkter Nettoomsättning 4 5 963 5 641 3 438 3 067 Anslutningsavgifter 88 88 35 45 Aktiverat arbete

Läs mer

www.qicon.se Årsredovisning 2011

www.qicon.se Årsredovisning 2011 www.qicon.se www.qicon.se Årsredovisning 2011 Styrelsen och verkställande direktören för QI Construction AB (556521-7352) får härmed avge årsredovisning för räkenskapsåret 2011. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Personalstatistik Bilaga 1

Personalstatistik Bilaga 1 Personalstatistik Bilaga 1 2016 2015 2014 Arbetad tid Antal årsarbetare* 678 681 691 Antal anställda per december Totalt antal anställda (inkl timanställda) 681 690 702 varav tillsvidareanställda 655 666

Läs mer

Totalt Miljö (722) : Externa konsultkostnader och IT-tjänster Miljönämnden. varav projektkostnader (ans31900) :

Totalt Miljö (722) : Externa konsultkostnader och IT-tjänster Miljönämnden. varav projektkostnader (ans31900) : Miljösekretariatet Bilaga konsultkostnader delårsrapport mars 2015 Karin Stadig Roswall Externa konsultkostnader 2011-2014 och 2015 (motpart 100) (konto 7551 konsulter spec utredningar och kontogrupp 754

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Ledningsrapport januari 2019

Ledningsrapport januari 2019 Verksamhetens resultat är +5 mnkr vilket är i nivå med budget och 31mnkr sämre än föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 6,8 procent jämfört med samma period föregående år medan skatter och statsbidrag

Läs mer

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017

Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Tertialrapport 3 om enskilda klagomål och lex Maria inom hälsooch sjukvården 2017 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till

Läs mer

MSEK, 1 september - 30 april 2013/2014 2012/2013. Nettoomsättning 15 994 17 236 Kostnader för sålda varor -15 141-16 370

MSEK, 1 september - 30 april 2013/2014 2012/2013. Nettoomsättning 15 994 17 236 Kostnader för sålda varor -15 141-16 370 Resultaträkningar Kommentarer till de första två tertialen, verksamhetsåret 2013/2014 Ackumulerat rörelseresultat efter 8 månader 55 MSEK (föregående år 13 MSEK) Stabila volymer och marknadsandelar Positiv

Läs mer

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016

Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Preliminärt bokslut Region Örebro län December 2016 Sammanfattning Årets resultat 261 mnkr (budget 20 mnkr) Nettokostnadsökning 3,9 % (7,3 %) Verksamhetsresultat -92 mnkr (-208 mnkr) Lönekostnadsökning

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

DELÅRSRAPPORT

DELÅRSRAPPORT DELÅRSRAPPORT 2010-01-01-2010-06-30 Styrelsen och verkställande direktören för AU Holding AB (publ) avger härmed följande delårsrapport för perioden 2010-01-01-2010-06-30. Innehåll Sida Allmänna kommentarer

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Samordningsförbundet Kungälv

Samordningsförbundet Kungälv Försäkringskassan Västra Götaland Diarienr: 2008:013.1 Kungälvs kommun Länsarbetsnämnden i Västra Götalands län Västra Götalandsregionen Samordningsförbundet Kungälv Ansvarig tjänsteman Per Liljebäck HAR

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9

Koncernens nyckeltal Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Koncernens nyckeltal 2017 2016 2017 2016 Kv 4 Kv 4 Helår Helår Omsättning, Mkr 91,1 86,8 313,2 283,9 Rörelseresultat, Mkr 12,2 10,8 34,9-30,9 Rörelsemarginal, % 13,4 12,4 11,1 neg Resultat efter finansiella

Läs mer

Ekonomiska rapporter

Ekonomiska rapporter Ekonomiska rapporter 1. Resultaträkning (utfall januari-april) 2. Resultaträkning (helårsprognos) 3. Kassaflödesanalys 4. Balansräkning 5. Resultat och prognos per nämnd, förvaltning och bolag 6. Investeringsuppföljning

Läs mer