Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 1 Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan åk 4-9 a för planen Rektor Vår vision Ledningen för Källängens skola och all personal tar avstånd från alla tendenser till kränkningar, diskriminering och trakasserier. På Källängens skola råder nolltolerans mot kränkningar, diskriminering och trakasserier. All personal som arbetar inom skolan skall känna aktning för varje människas egenvärde och ha respekt för vår gemensamma miljö. De som verkar inom Källängens skola skall främja jämställdhet mellan könen och aktivt motverka alla former av kränkande behandling mellan individer. Utgångspunkten för vårt arbete är den värdegrund som personal, elever och föräldrar tillsammans har beskrivit som trygghet, respekt, kunskap, livsglädje och social kompetens. Alla har ett lika värde oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, könsöverskridande identitet, sexuell läggning eller ålder. "Alla elever är allas ansvar" Planen gäller från Planen gäller till Elevernas delaktighet Eleverna har deltagit i arbetet med att upprätta och se över likabehandlingsplanen genom regelbundna planerade samtal under året vid kamratstödjarmöten och elevrådsmöten. Källängens skolas elever har deltagit i en enkätundersökning på skolan med syfte att bland annat följa upp skolans likabehandlingsplan. Samtliga klasser har deltagit i kartläggning med hjälp av HUS-modellen (DO). Vårdnadshavarnas delaktighet Förra årets likabehandlingsplan utvärderades i Källängsrådet och rådet diskuterade fram områden som de ansåg angelägna inför nästa års plan och genomförde en trygghetsvandring i skolans lokaler. Personalens delaktighet Likabehandlingsplanen har diskuterats i samtliga arbetslag på skolan. Skolans likabehandlingsgrupp har lärarrepresentanter från samtliga arbetslag och i gruppen

2 2 ingår även kurator och fritidsledare. I likabehandlingsgruppens arbetsuppgifter ingår att följa upp och se över planen. Förankring av planen Likabehandlingsplanen görs känd och förankras hos eleverna av mentorerna vid läsårsstart. Dokumentet används som grund för kontinuerligt likabehandlingsarbete i klasserna. Planen görs känd och förankras hos personalen genom APT före fastställandet och därefter genom aktivt arbete i arbetslagen. Likabehandlingsplanen görs känd och förankras hos föräldrarna av klassernas mentorer på föräldramöten i början av läsåret. Planen diskuteras också på Källängsrådet. Årets plan ska utvärderas senast Beskriv hur årets plan ska utvärderas Planen skall utvärderas genom att ansvariga för respektive mål och åtgärd tar fram underlag som rapporteras till biträdande rektor elevhälsa. Blev detta gjort? Om ja, är vi nöjda med resultatet eller finns det något som vi skulle önskat hade gjorts annorlunda? Om nej, varför inte? Elever - Genom diskussion med kamratstödjarna och med elevrådsrepresentanterna - Skolans elevenkät (åk 4, 6 och 7) och stadens brukarenkät genomförs i åk 5 och 8 i mars/april 2015 och sammanställs inför utvärdering av läsårets plan - Med 9:orna genomförs ev. avslutningssamtal Föräldrar - Genom diskussion i Källängsrådet vt 2015 Personal/ledning - Genom diskussion i arbetslagen under mars/april Genom diskussion i likabehandlingsgruppen under mars/april Genom diskussion i skolans ledningsgrupp under mars/april 2015 för att årets plan utvärderas Rektor Rutiner för akuta situationer Policy Det råder nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på Källängens skola. Utgångspunkten för skolans agerande är den enskildes subjektiva upplevelse av vad som skett. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Varje elev har minst en ansvarig mentor vars uppgift är att följa elevernas sociala situation. Källängens skola har ett rastvaktssystem för elever i arbetslag 4 och 5, och i matsalen finns ett rullande system med matsalsvakter. Varje dag äter ca 20 lärare pedagogisk måltid tillsammans med eleverna.

3 3 Alla lärare förflyttar sig mellan skolans lektionssalar under skoldagen och strävar efter att tillbringa så mycket tid som möjligt utanför lektionstid. Elever i åk 6-9 har en fritidsledare (som ingår i skolans likabehandlingsgrupp) i skolans elevcafeteria. Detta tillsammans möjliggör för skolan att ha uppsikt över eleverna utanför lektionstid. Detta bidrar till att skolan i ett tidigt skede kan upptäcka om det finns elever som utsätts för trakasserier och/eller kränkande behandling. Kamratstödjarverksamheten är en av skolans förebyggande verksamheter som skolan har för att på ett tidigt skede upptäcka elever som är utsatta för trakasserier och/eller kränkningar. Kamratstödjarna samarbetar regelbundet med skolans likabehandlingsgrupp. I skolan sammanträder elevhälsogruppen, likabehandlingsgruppen och arbetslagen varje vecka där elevärenden behandlas och följs upp. All personal på Källängens skola ska uppmärksamma kännetecken som kan tyda på att en elev är utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på kännetecken kan vara: Att en elev har svårigheter att hävda sig i kamratgruppen Att en elev verkar ledsen, olycklig eller håglös/passiv Att en elev har svårigheter att koncentrera sig Att en elev underpresterar Att en elev saknar vänner Att en elev skolkar eller har låg närvaro Att en elev mutar eller köper kompisar med pengar/saker Personal som elever och föräldrar kan vända sig till En elev som känner sig kränkt kan vända sig till vilken vuxen som helst på skolan. Alla elever på Källängens skola har en mentor som föräldrar i första hand ska vända sig till. Kontaktuppgifter till elevernas mentorer finns på skolans hemsida. Alla elever och föräldrar är även välkomna att kontakta: Biträdande rektor elevhälsa Jannica Andreasson Kurator Kerstin Wallander Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever 1. Utredande samtal med alla inblandade. Mentor informeras. att så sker: medarbetare som får kännedom. Dokumentation sker i stadens incidentrapporteringsblankett som lämnas till biträdande rektor elevhälsa. Under "övriga upplysningar" på blanketten noteras om händelsen är utagerad eller ej. Om fortsatta åtgärder behövs: 2. Information till biträdande rektor elevhälsa och till någon i likabehandlingsgruppen. : samtalsledaren från punkt 1.

4 4 3. Vårdnadshavare kontaktas. : mentor 4. En handlingsplan med åtgärder för att få slut på kränkningar upprättas alltid för var och en av de inblandade eleverna. Handlingsplanen delges alltid berörd elev och vårdnadshavare. a för att handlingsplan upprättas: biträdande rektor elevhälsa eller kurator. 5. Minst två uppföljande samtal ska alltid genomföras med inblandade elever innan ärendet avslutas. Om kränkningar fortsätter måste alltid nya åtgärder planeras och vidtas i ny handlingsplan. : person som angetts i handlingsplanen. I varje enskilt fall bör det också bedömas om en anmälan ska göras till andra myndigheter såsom de sociala myndigheterna eller polisen. Vid allvarliga fall av trakasserier och/eller kränkande behandling kan det bli aktuellt med disciplinära åtgärder gentemot de elever som har utfört kränkningarna. Åtgärderna får dock inte strida mot bestämmelserna om disciplinära åtgärder i kapitel 5 i skollagen (2010:800). Disciplinära åtgärder får inte användas i bestraffningssyfte utan endast som stöd till den elev som är föremål för åtgärden. Åtgärderna får inte heller inskränka elevens rätt till utbildning. De åtgärder som vidtas ska vara rimliga i förhållande till syftet och till omständigheterna i den aktuella situationen. Exempel på tillåtna åtgärder i de obligatoriska skolformerna är tillfällig utvisning, kvarsittning, skriftlig varning, tillfällig omplacering och avstängning. Tillfällig omplacering bör bli aktuellt först när skolan har gjort en utredning och åtgärderna utifrån den inte haft någon effekt. Endast i akuta situationer kan ett undantag göras och en tillfällig omplacering kan genomföras utan utredning. Avstängning får endast ske i samband med mycket allvarliga situationer, t.ex. om det förekommit grovt våld så att skolan måste anmäla till polisen och arbetsmiljöverket. Avstängningen i de obligatoriska skolformerna får bara gälla så länge att skolan hinner utreda vilka andra åtgärder som kan behövas och får inte pågå längre än en vecka. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal 1. Den medarbetare på skolan som fått kännedom om att en elev blivit diskriminerad, trakasserad eller kränkt av en annan medarbetare på skolan skall omgående anmäla händelsen till skolans rektor. 2. Rektor kontaktar vårdnadshavarna senast dagen efter att anmälan nått rektor och erbjuder dem att tillsammans med sitt barn träffa rektor för ett samtal. Samtalet dokumenteras. 3. Rektor och ansvarig chef har samtal med den medarbetare som har utsatt eleven för diskriminering, kränkning eller trakasseri. Samtalet dokumenteras. Detta ska ske inom en vecka från det att händelsen blev känd.

5 5 4. Rektor ansvarar för att lämpliga åtgärder vidtas och följs upp. Åtgärderna dokumenteras. Händelsen rapporteras till Lidingö stads HR-avdelning. 5. I fall av allvarliga kränkningar/trakasserier avgör rektor, eventuellt tillsammans med sin chef, om ärendet kräver disciplinära åtgärder eller ska anmälas till annan myndighet. Rektor informerar den anställde om rätten till fackligt stöd. 6. Innan ärendet avslutas följer rektor upp ärendet med elev och vårdnadshavare. 7. chef träffar regelbundet den medarbetare som kränkt eleven och följer upp ärendet. Rutiner för uppföljning Rutiner redovisas under rubrikerna ovan. Rutiner för dokumentation Den person som har haft ett samtal rörande en incident med elev eller vårdnadshavare ansvarar för att dokumentera detta. Dokumentation sker i Lidingö stads incidentrapport och i handlingsplan för varje ärende. All dokumentation samlas hos biträdande rektor elevhälsa. Ansvarsförhållande Ansvarsfördelningen redovisas under rubrikerna ovan, samt i skolans delegationsordning som finns tillgänglig på skolans hemsida. Främjande insatser Främja skolans likabehandlingsarbete med avseende på kränkande behandling Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling Skolans mål är att all personal skall ha en gemensam bild av vad Källängens värdegrund innebär. Detta följs upp genom arbetslagens verksamhetsplaner och av skolledningen regelbundet under läsåret. Insats Skolledningsdag med tema värdegrundsfrågor. Regelbundna diskussioner i arbetslagen om värdegrunden och hur den ska förverkligas. Rektor

6 6 Främja skolans likabehandlingsarbete Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Målet är att skolan skall ha ett fungerande elev-, föräldra- och personalinflytande. Detta följs upp i skolans systematiska kvalitetsarbete. Insats För att utveckla elevinflytandet ska vi diskutera med arbetslagsrådsrepresentanterna kring vad de vill ha inflytande över och hur det inflytandet ska utövas. Biträdande rektor och arbetslagsrådsansvariga Främja skolans likabehandlingsarbete Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Att skapa traditioner för varje årskurs. Insats Varje arbetslag får i uppdrag att föreslå aktiviteter som har potential att utvecklas till traditioner i respektive årskurs. Förankring sker i skolledningsgruppen. Arbetslagsledarna Kartläggning Kartläggningsmetoder För att kartlägga och identifiera skolans risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling i verksamheten har vi använt oss av: - Diskrimineringsombudsmannens Husmodell - Skolans egen enkätundersökning - Lidingö stads årliga brukarundersökning

7 7 - Planerade samtal i kamratstödjargrupperna, i likabehandlingsgruppen - Skolans incidentrapporter Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling, Kön, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning och Sexuell läggning Hur eleverna har involverats i kartläggningen Eleverna i årskurs 4, 6 och 7 har deltagit i skolans enkätundersökning. Alla klasser har arbetat med Diskrimineringsombudsmannens Husmodell. Representanter från samtliga klasser finns representerade i de planerade samtalen med kamratstödjarna. Eleverna i åk 5 och 8 har deltagit i Lidingö stads brukarundersökning. Hur personalen har involverats i kartläggningen Arbetslagen har i det systematiska kvalitetsarbetet enligt upplagd plan satt mål, skapat insatser och utvärderat dessa. Personalen som ingår i Likabehandlingsgruppen har haft regelbundna samtal under läsåret. Resultat och analys I årets kartläggning och nulägesanalys framkom att: - 86% elever vet vem de ska vända sig till på skolan om de själva eller någon annan blir utsatt. - Arbetslagen och 72% av eleverna menar att vuxna inte reagerar på ovårdat och respektlöst språk. I brukarundersökningen i åk 5 och 8 menar 69% att vuxna aktivt motverkar att någon behandlas illa. 91% anger att de känner sig trygga i skolan. - 4% av skolans elever anger att de utsatts för verbala kränkningar, ryktesspridning och utfrysning, vilket enligt enkäten är den vanligaste formen av mobbning och kränkande behandling. Fysiska kränkningar har mindre än 1% av eleverna utsatts för. - 3% anger att de utsatts för digitala kränkningar. I brukarenkäten uppger 90% av eleverna att de blir bra bemötta av vuxna i skolan. Förebyggande åtgärder Att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Alla elever på skolan har kännedom om att skolan har en plan mot diskriminering och kränkande behandling (91% 2013/14). Uppföljning sker genom skolans elevenkät vt 2015.

8 8 Åtgärd Att klassernas mentorer gör planen känd för sina elever i början av läsåret. Motivera åtgärd I elevenkäten anger 9% av eleverna att de inte känner till att skolan har en likabehandlingsplan. Det är en minskning sedan föregående läsår (från 14 %). Eftersom planen mot diskriminering och kränkande behandling utgör grunden för skolans likabehandlingsarbete och arbete mot diskriminering och trakasserier är det viktigt att planen är känd. Mentorer Att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder DO:s husmodell ska användas på ett likvärdigt sätt i samtliga klasser. Uppföljning av detta sker i det systematiska kvalitetsarbetet. Åtgärd Vidareutveckla framtagen arbetsmodell för värdegrundsdag och klassernas arbete med Diskrimineringsombudsmannens Husmodell. Motivera åtgärd För att få ett likvärdigt och tolkningsbart underlag är det viktigt att husmodellen genomförs med samma förutsättningar och samma syfte i alla klasser. Biträdande rektor Att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning och Sexuell läggning Alla elever känner sig trygga på skolan och inga kränkningar förekommer på skolan.

9 9 Uppföljning sker genom skolans elevenkät vt 2015 och i stadens brukarundersökning. Åtgärd - Arbetslag 1 har ett rastvaktssystem under alla raster - Matvärdar enligt schema vaktar under hela lunchtiden - Arbetslagen ansvarar för att vuxna rör sig där elever finns - Skolledningen arbetar med att alla vuxna ska känna sig trygga med och medvetna om vikten av att reagera på allt hårt språk och allt annat som kan uppfattas som kränkande - Mentorer hjälper elever att hitta strategier för att ingen av klassens elever blir lämnad sittandes ensam i matsalen - Idrottlärarna uppdaterar alla klasser om vad som gäller kring ombytesschemat - Om det är möjligt att sätta krokar på duschbåsen ska detta göras Motivera åtgärd Elevenkäterna visar att eleverna efterlyser fler vuxna som rör sig i skolan. Det framkommer också att många vuxna inte reagerar på respektlöst och ovårdat språk. Även i arbetslagens utvärderingar framkommer att alla inte reagerar eller vet hur de ska hantera situationer som uppstår i skolans allmänna utrymmen och på skolgården. I kartläggning med husmodellen framkom att idrottens omklädningsrum och matsalen upplevedes som otrygga platser. I idrottens omklädningsrum "krockar" äldre och yngre elever vilket kan upplevas otryggt, och i duschen känner elever sig exponerade för andras blickar. I matsalen finns oro för att bli lämnad eller sittande ensam. Skolledningen Att motverka alla former av diskriminering samt trakasserier Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Upptäcka och motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling samt trakasserier bland eleverna. Uppföljning sker fortlöpande samt vid läsårets slut. Åtgärd Att skolan har en likabehandlingsgrupp. I likabehandlingsgruppen ingår lärarrepresentanter från varje arbetslag, kurator och fritidsledare. Gruppen samarbetar med skolans kamratstödjare med syfte att förhindra diskriminering, kränkande behandling och trakasserier. Likabehandlingsgruppen sammanträder varje vecka. Att skolan har kamratstödjarverksamhet. Kamratstödjarna består av två representanter från varje klass, en pojke och en flicka. Kamratstödjarna samarbetar med skolans likabehandlingsgrupp med syfte att skapa en god skolmiljö där alla elever känner sig trygga

10 10 och utvecklas.kamratstödjarna sammanträder årskursvis cirka varannan vecka. Kamratstödjarnas uppdrag är bl.a. att förmedla stämningen på skolan och i klasserna. Motivera åtgärd Arbetet med likabehandlingsgrupp och kamratstödjarverksamhet har hittills fungerat bra och vi fortsätter därför med det arbetet. Kurator likabehandlingsgrupp kamratstödjare Utvärdering Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Utvärdering av planen har gjorts i kamratstödjarmöten, Källängsråd, likabehandlingsgrupp, arbetslag, rektorsgruppen och genom intern enkät och brukarundersökning. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Skolledning, personal, elever och vårdnadshavare har varit delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan. Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Fjolårets mål och resultatet av utvärderingen av målen. Mål 1 Skolans långsiktiga mål är att personalen ska tillämpa ett normkritiskt förhållningssätt i all undervisning. All personal ska svara ja på frågan om man vet vad som menas med vad som menas med ett normkritiskt förhållningssätt och att man har fått redskap att tillämpa det. : Efter utbildning med Annlie Arffman, Sagateatern, anser vi att andra delen av målet är uppfyllt. Mål 2 Att alla elever och all personal på skolan ska ha kännedom om vad digitala kränkningar är. Detta för att ha en gemensam plattform för att i det vidare arbetet för att förebygga digitala kränkningar. : Ingen föreläsning eller utbildning genomförd, utöver stadens föreläsning med Elsa Dunkel som all personal lyssnade till. Eftersom insatsen ej genomfördes har målet inte utvärderats. Mål 3, 4 och 5 Motverka diskriminering, kränkningar och trakasserier. Planerade insatser är genomförda. Utvärderingar i form av brukarenkät, intern enkät samt

11 11 elevintervjuer med kamratstödjare och med klasser under värdegrundsdagen visar inget som tyder på att diskriminering och trakasserier förekommer. Kränkningar i form av verbala kränkningar, utfrysning och ryktesspridning förekommer i ungefär samma utsträckning som tidigare. Mål 6 Skolan ska ha strukturer för elev-, föräldra- och personalinflytande. Strukturer finns. Mål 7 Eleverna har ett valt ombud som bevakar den fysiska miljön i skolan. Det valda ombudet uteblev under årets skyddsrond och meddelande senare att han inte ville kvarstå. Mål 8 Alla elever på skolan har kännedom om att skolan har en likabehandlingsplan. Av 309 tillfrågade elever svarade 25 elever att de inte känner till likabehandlingsplanen medan 281 elever känner till den. Mål 9 Husmodellen ska användas på ett likvärdigt sätt i alla klasser och visa på risker som förekommer på Källängens skola. Husmodellen genomfördes under en värdegrundsdag. Alla arbetslag förberedde sig på ett likvärdigt sätt vilket gav ett användbart reslutat som visar vilka miljöer som upplevs som mest otrygga. Mål 10 Alla kränkningar som sker på skolan ska dokumenteras enligt våra rutiner och dokumentationen ska samlas hos biträdande rektor. Genomfört. Mål 11 Alla elever känner sig trygga på skolan och inga kränkningar förekommer på skolan. Elever i årskurs 5 och 8 som svarat i brukarenkäten känner sig trygga på skolan i mycket hög grad. Andelen elever som uppger att de blivit kränkta i samma enkät ligger kvar på samma nivå som tidigare år, men fördelar sig annorlunda då 5:orna upplever färre kränkningar än i fjol medan 8:orna uppger sig kränkta i högre grad än förra året. Vi ligger i nivå med stadens genomsnitt på trygghetsfrågan och något bättre än stadens genomsnitt när det gäller

12 12 kränkningar totalt på skolan. Mål 12 Inga verbala trakasserier och kränkningar förekommer på skolan. I den interna elevenkäten uppger 10 elever av 309 att de blivit verbalt kränkta under läsåret.

Grimsåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass och grundskola a för planen Rektor: Ewa Hermelin. Likabehandlingsgrupp:

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 0 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 160101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinebergskolan åk 4-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Årskurs 4-6 Läsår 2015/2016 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Källängens skola

Likabehandlingsplan Källängens skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Källängens skola Ansvarig för planen Rektor Vår vision Ledningen för Källängens skola och all personal tar avstånd från alla tendenser

Läs mer

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30

Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Upprättad 2014 11 30 Porsöskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad 2014 11 30 1 Innehållsförteckning Grunduppgifter...... 4 Lagar och förordningar...4 Begrepp...5 Vision... 6 Tidsplan... 6 Medverkan

Läs mer

TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT

TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT HUDDINGE KOMMUN TRÅNGSUNDSSKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2015/2016 Trångsundsskolan Trångsundsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för SÖRÄNGS SKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Sörängs skola F-6 Ansvariga för planen: Rektor/förskolechef Vår vision: Sörängsområdet ska vara

Läs mer

Likabehandlingsplan Källängens skola

Likabehandlingsplan Källängens skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Källängens skola Ansvarig för planen Rektor Planen gäller 2016-08-18 till och med 2017-06-09 Planen ska utvärderas senast 2017-06-30

Läs mer

Önnestadsgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Önnestadsgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Önnestadsgymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga

Läs mer

Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Limmaredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola år F - 6 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola år F - 6 a för

Läs mer

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015

Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 Solhemsskolans Likabehandlingsplan 2014/2015 1 Solhemsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är Förskoleklass, Grundskola åk 1-6,

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter

Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Kungsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 6-9, Kungsskolan Ansvariga för planen Klas Lundström Vår vision Skolan

Läs mer

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Brinells högstadiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskolan 7-9, grundsärskolan, förberedelseklass Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hällaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedskolan Luleås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk 1-6 samt fritidsverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Bygg och Anläggning Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Stömne förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Östra skolan 2015 Upprättad 20150108 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Killebäckskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Killebäckskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Killebäckskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 7-9 Läsår 15/16 1/12 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbacka skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2014/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

Viby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Viby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Viby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling

Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenässkolans årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi vill att alla elever efter sin skoltid vid Sotenässkolan skall känna till sina starka sidor och vara stolta över dem. Detta blir

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ansvariga för planen Pedagog från Alebo: Pedagog från Lindebo: Förskolechef: Linda Wimborn Andersson Linda Nilsson Mia Hamnedalen Vår vision Vi ska alla

Läs mer

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen; förskoleklass, fritidshem, grundskola, årskurs 1-9 Läsår: 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Haga/Lyckebyskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformerna som omfattas av planen är förskoleklass, fritidshem, grundskola, årskurs 1-9. Ansvariga för planen är rektor, Eila

Läs mer

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Regnbågens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Ydreskolan Bule 2014 YDRE KOMMUN Barn och utbildning Ydreskolan Trygghetsplan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ydreskolan Bule 2014/2015 Reviderad hösten 2014 Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande

Läs mer

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15

FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Denna plan gäller till och med 31/12-15 FÖRSKOLAN KVARNEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svenshögskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem Ansvariga för planen Susanne Berndtros, rektor Likabehandlingsgruppen

Läs mer

Likabehandlingsplan. S:t Olovsskolan. Enda sättet att få en vän är att vara en. för

Likabehandlingsplan. S:t Olovsskolan. Enda sättet att få en vän är att vara en. för Likabehandlingsplan Enda sättet att få en vän är att vara en för S:t Olovsskolan 2015-2016 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår vision... 3 Mål... 3 Ansvariga för S:t Olovsskolans Likabehandlingsplan...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision är att alla elever, personal och vårdnadshavare på Almåsskolan skall känna till och kunna leva utifrån vår gemensamma värdegrund. Skolans ledning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Rödluvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13

Likabehandlingsplan. Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2012/13 Likabehandlingsplan Flurkmarks fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2012/13 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Gläntan för planen Rektor

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6. Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling

Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6. Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2013 Inledning Till Erikslundskolan ska alla elever gå med glädje varje dag. Alla elever ska känna

Läs mer

LIKA-behandlingsplan

LIKA-behandlingsplan LIKA-behandlingsplan Arthur Engbergskolan Hassela 2015/2016 1. Skolans vision för likabehandlingsarbetet Barnen som går i Arthur Engbergskolan och i vår fritidsverksamhet skall känna sig trygga och glada.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Grundsärskolan 1-6 Grundsärskolan inriktning träningsskolan 1-9 Upprättad januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Heliås Svartvik 2015-10-26

Likabehandlingsplan. för. Heliås Svartvik 2015-10-26 Likabehandlingsplan för Heliås Svartvik 2015-10-26 1 Likabehandlingsplan fö r Helia s 1. Värdegrund Genom att visa varandra ömsesidig respekt och engagemang skapar vi en trygg miljö. 2. Bakgrund Likabehandlingsarbete

Läs mer

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid.

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid. Likabehandlingsplan Innehåll... sid.1 Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2 Vår vision... sid.3 Skolans ryggsäck... sid.3 Delaktighet och förankring... sid.3 Utvärdering och revidering...

Läs mer

ÅRLIG PLAN BLÅ HUSET 2015

ÅRLIG PLAN BLÅ HUSET 2015 ÅRLIG PLAN mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan BLÅ HUSET 2015 Innehåll 1. Vision 2. Bakgrund 3. Likabehandlingsarbete 4. Definitioner/ begrepp 5. Kartläggning/Mål 6. Åtgärder 7. Uppföljning

Läs mer

Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Falkenbergs Montessoriskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 14-06-26 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Falkenbergs Montessoriskola F-9 och Falkenbergs

Läs mer

Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU

Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU Västerbergslagens utbildningscentrum, VBU Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Introduktionsprogrammen Stegelbackens skola, VBU Lå 2012/2013 Innehållsförteckning Introduktionsprogrammen,

Läs mer

Trimsarvets förskola

Trimsarvets förskola Trimsarvets förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Planen gäller från 2014-09-01 till 2015-08-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Källskolans och fritidshemmens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källskolans och fritidshemmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Källskolans och fritidshemmens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleklass till åk 3 Fritidshemmen Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Sidan 1 av 15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Idenors skola och fritidshem Giltighetstid: 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Älvängenskolan Årskurs 1-2, Förskoleklass samt fritidshemmet 2015-09-28 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Diskriminering och kränkande behandling...

Läs mer

Förskolan Tvärflöjtens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Tvärflöjtens plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 7 Förskolan Tvärflöjtens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Bitte Asu-Wirdheim

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbacksskolan Åsa Bergström rektor . Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Trollbacksskolan Verksamhet Grundskola F-5 skola Vår vision Ingen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Boo Gårds skola 2011/12

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Boo Gårds skola 2011/12 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Boo Gårds skola 2011/12 Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy... 3 Lagar och begrepp... 3 Främjande och förebyggande arbete... 4 Varningssignaler...

Läs mer

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Centrumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola år 1-6, fritidsverksamhet, Grundsärskolan 1-6, Träningsskola Läsår: 2015

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Brunna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014

Brunna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Brunna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Elin Elfqvist Förskolechef, Lisa Andersson Brunna förskola Helena Lindblom Stamvägens förskola,

Läs mer

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stugsunds skola Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Stugsunds skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolan F-6 a för planen Vår vision Granbergsskolan är en F-9-skola beläget i utkanten av centrala Bollnäs med närhet till skog och natur. Skolan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Skogsgläntans förskola.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Skogsgläntans förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Skogsgläntans förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skogsgläntans förskola Ansvariga för planen: Förskolechef och all personal på Skogsgläntans

Läs mer

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1 2015-08-11 Välkommaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Skolledning Vår vision Välkommaskolan

Läs mer

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Näsums skola Ingrid Andersson, 0456-82 27 30 Ingrid.andersson@bromolla.se TJÄNSTESKRIVELSE 1(11) Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan för Heliås Sidsjö senast ändrad 2012-06-14

Likabehandlingsplan för Heliås Sidsjö senast ändrad 2012-06-14 Likabehandlingsplan för Heliås Sidsjö senast ändrad 2012-06-14 1 Likabehandlingsplan för Heliås 1. Vision På Heliås tar vi alla ansvar, är trygga och respekterade. Ingen elev eller vuxen ska bli diskriminerad,

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Lissgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lissgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Lissgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef i samråd med personalen i förskolan

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ljungbyhedsskolans rektorsområde 15/16

Likabehandlingsplan för Ljungbyhedsskolans rektorsområde 15/16 Likabehandlingsplan för Ljungbyhedsskolans rektorsområde 15/16 Upprättad: 2015-06-30 1 Innehållsförteckning Inledning/ bakgrund sid 2 Syfte med likabehandlingsplanen sid 2 Process av likabehandlingsplan

Läs mer

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Välkommen till Österstad skola! Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Vänner ger glädje! Läsåret 2013-2014 1 Innehållsförteckning Framsida. 1 Innehållsförteckning.. 2 Grunduppgifter

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2011-12 Vi vill genom denna plan förebygga och motverka alla former av kränkande behandling. Planen innehåller en översikt över

Läs mer

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 och Fritidshem

Läs mer

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, förskoleklass och fritidshem är det som omfattas av planen. Ansvariga

Läs mer

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling

Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling 1 Sotenäs Kompetenscentrums Likabehandlingsplan och Årliga plan mot kränkande behandling Mål och vision Vi ska förebygga, upptäcka och åtgärda alla former av kränkande handlingar bland elever och personal

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Giltighet under läsåret 2012-2013 Innehållsförteckning

Giltighet under läsåret 2012-2013 Innehållsförteckning KRISTDALA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅK F-6 2012-2013 En presentation av skolans arbete för att främja elevers lika rättigheter och åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller för perioden: Aug 2014-juni 2015 Ansvarig för planen: Hanna Lindö Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola,

Läs mer

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (11) Vuxenutbildningen Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Vuxenutbildningen Läsår: 2014/2015 2 (11) Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vindängens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Överboda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Överboda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 8 Överboda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet a för planen Förskolechef och personal Vår vision

Läs mer

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun.

Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds förskola i Lycksele kommun. Lycksele kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Villaryds förskola 2015-09-17 Övergripande struktur för upprättande av gemensam plan mot diskriminering och kränkande behandling avseende Villaryds

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Berghems förskola

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Berghems förskola Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Berghems förskola Läsåret 2014/2015 2 (15) Innehåll INLEDNING... 3 Lagarnas innehåll och begrepp... 3 FN:s konvention om barnets rättigheter...

Läs mer

Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12

Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12 Likabehandlingsplan för FP/FT Gysär IP/IN Läsåret 11/12 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbadress Box 730 Lasarettsvägen 2 0911-696300 0911-91230 www.pitea.se/strombackaskolan 941 28 PITEÅ Bakgrund

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA LÄSÅRET 2014-2015 Bakgrund Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan har

Läs mer

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Datum 2015-12-21. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Brogårdsgymnasiet Datum 2015-12-21 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn. Likabehandlingsplanen beskriver hur Brogårdsgymnasiet säkerställer att ingen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-10-15

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-10-15 Förskolan Öster Järs förskola, Trelleborg Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-10-15 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig

Läs mer

Enebyskolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Enebyskolan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Enebyskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Innehållsförteckning Grunduppgifter 2 Utvärdering 3 Främjande insatser 4 Kartläggning 8 Förebyggande åtgärder 9 Rutiner för akuta

Läs mer

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01

Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. läsåret 2013-2014. Bensbyn 2013-03-01 Benzeliusskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling läsåret 2013-2014 Bensbyn 2013-03-01 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Benzeliusskolan Luleå... 2 Vision...

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 SID 1 (8) Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kra nkande behandling 2014 INLEDNING Förskolan i Östra Söders förskole enhet som omfattas av denna Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering

Läs mer

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016

Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 Förslag till Trygghetsplan för Glanshammars skola 2015/2016 TRYGGT OCH ROLIGT LÄRANDE 1 Glanshammars skolas Trygghetsplan - likabehandlingsplan och plan mot annan kränkande behandling Innehåll Grunduppgifter...

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 Visseltoftaskolans och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och Fritidshem a för planen Rektor Anna

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014. Albäcksskolan

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014. Albäcksskolan Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom främjande och förebyggande arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt

Läs mer

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N

L I K A B E H A N D L I N G S P L A N L I K A B E H A N D L I N G S P L A N handlar om: 1. att främja barns och elevers lika rättigheter. 2. att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, fritidshem och grundskola åk 1-6 Läsår: 2015/2016 Uppdraget att motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer