Likabehandlingsplan Källängens skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan Källängens skola"

Transkript

1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Källängens skola Ansvarig för planen Rektor Vår vision Ledningen för Källängens skola och all personal tar avstånd från alla tendenser till kränkningar, diskriminering och trakasserier. På Källängens skola råder nolltolerans mot kränkningar, diskriminering och trakasserier. All personal som arbetar inom skolan ska känna aktning för varje människas egenvärde och ha respekt för vår gemensamma miljö. De som verkar inom Källängens skola ska främja jämställdhet mellan könen och aktivt motverka alla former av kränkande behandling mellan individer. Utgångspunkten för vårt arbete är den värdegrund som personal, elever och föräldrar tillsammans har beskrivit som trygghet, respekt, kunskap, livsglädje och socialkompetens. Alla har lika värde oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, könsöverskridande identitet, sexuell läggning eller ålder. "Alla elever är allas ansvar" Planen gäller till och med Elevernas delaktighet Eleverna har deltagit i arbetet med att upprätta och se över likabehandlingsplanen genom regelbundna planerade samtal under året vid kamratstödjarmöten och arbetslagsråd. Källängens skolas elever i årskurs 4, 6 och 7 har deltagit i skolans enkätundersökning på skolan med syfte att bland annat följa upp skolans likabehandlingsplan. Årskurs 5 och 8 har genomfört Lidingö stads brukarundersökning. Samtliga klasser har deltagit i kartläggning med hjälp av HUS-modellen (DO). Vårdnadshavarnas delaktighet Förra årets likabehandlingsplan utvärderades i Källängsrådet i form av en trygghetsvandring i skolans lokaler. Personalens delaktighet Likabehandlingsplanen har diskuterats i samtliga arbetslag på skolan. Skolans likabehandlingsgrupp har lärarrepresentanter från samtliga arbetslag och i gruppen ingår även kurator och fritidsledare. I likabehandlingsgruppens arbetsuppgifter ingår att följa upp och se över planen. Förankring av planen Likabehandlingsplanen görs känd och förankras hos eleverna av mentorerna vid läsårsstart. Dokumentet används som grund för kontinuerligt likabehandlingsarbete i klasserna. Planen görs känd och förankras hos personalen genom APT före fastställandet och därefter genom aktivt arbete i arbetslagen. Likabehandlingsplanen görs känd och förankras hos föräldrarna av klassernas mentorer på föräldramöten i början av läsåret. Planen diskuteras också på Källängsrådet.

2 Årets plan ska utvärderas senast Beskriv hur årets plan ska utvärderas Planen ska utvärderas genom att ansvariga för respektive mål och åtgärd tar fram underlag som rapporteras till biträdande rektor elevhälsa. Blev detta gjort? Om ja, är vi nöjda med resultatet eller finns det något som vi skulle önskat hade gjorts annorlunda? Om nej, varför inte? Elever Genom en temadag kring värdegrunden då vi använder HUS-modellen för att kartlägga otrygga miljöer och risker för diskriminering och kränkande behandling. Genom diskussion med kamratstödjarna. Skolans elevenkät (år 4, 6 och 7) och stadens brukarenkät genomförs i år 5 och 8 i mars/april 2016 sammanställs inför utvärdering av läsårets plan. Med 9:orna kamratstödjare genomförs avslutningssamtal. Föräldrar Genom diskussion i Källängsrådet vt Personal/ledning Genom diskussion i arbetslagen under mars/april Genom diskussion i likabehandlingsgruppen under mars/april Genom diskussion i skolans ledningsgrupp under mars/april Ansvarig för att årets plan utvärderas: Rektor Rutiner för akuta situationer Policy Det råder nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling på Källängens skola. Utgångspunkten för skolans agerande är den enskildes subjektiva upplevelse av vad som skett. Rutiner för att tidigt upptäcka trakasserier och kränkande behandling Varje elev har minst en ansvarig mentor vars uppgift är att följa elevernas sociala situation. Källängens skola har ett rastvaktssystem för elever i arbetslag 4 och 5, och i matsalen finns ett rullande system med matsalsvakter. Varje dag äter ca 20 lärare pedagogisk måltid tillsammans med eleverna. Då lärare förflyttar sig mellan skolans lektionssalar under skoldagen rör sig många vuxna bland eleverna. Elever i år 6-9 har en fritidsledare i skolans elevcafeteria. Detta tillsammans möjliggör för skolans uppsikt att ha uppsikt över eleverna utanför lektionstid. Detta bidrar till att skolan i ett tidigt skede kan upptäcka och agera om det finns elever som utsätts för trakasserier och kränkande behandling.

3 Skolan har kamratstödjarverksamhet som samarbetar med skolans likabehandlingsgrupp. Såväl elevhälsogruppen, som likabehandlingsgruppen och arbetslagen träffas regelbundet och uppmärksammar och följer upp elevers situation på skolan. All personal på Källängens skola ska uppmärksamma kännetecken som kan tyda på att en elev är utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på kännetecken kan vara: Att en elev har svårigheter att hävda sig i kamratgruppen Att en elev verkar ledsen, olycklig eller håglös/passiv Att en elev har svårigheter att koncentrera sig Att en elev underpresterar Att en elev saknar vänner Att en elev skolkar eller har låg närvaro Att en elev mutar eller köper kompisar med pengar och saker Personal som elever och föräldrar kan vända sig till En elev som känner sig kränkt kan vända sig till vilken vuxen som helst på skolan. Alla elever på Källängens skola har en mentor som föräldrar i första hand ska vända sig till. Kontaktuppgifter till elevernas mentorer finns på skolans hemsida. Alla elever och föräldrar är även välkomna att kontakta: Biträdande rektor elevhälsa Kurator Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av andra elever 1. Utredande samtal med alla inblandade. Mentor informeras. Ansvarig att så sker: den medarbetare som får kännedom eller upptäcker händelsen. Dokumentation sker i Stadens blankett anmälan vid kännedom om upplevda kränkningar eller trakasserier som lämnas till biträdande rektor elevhälsa. 2. Muntlig information till arbetslagets representant i likabehandlingsgruppen. Ansvarig: samtalsledaren från punkt 1. Om fortsatta åtgärder behövs: 3. Vårdnadshavare kontaktas. Ansvarig: mentor 4. En handlingsplan med åtgärder för att få slut på kränkningar upprättas för var och en av de inblandade eleverna. Handlingsplanen delges berörd elev och vårdnadshavare. Ansvariga för att handlingsplan upprättas: biträdande rektor elevhälsa eller kurator. 5. Minst två uppföljande samtal ska genomföras med inblandade elever innan ärendet avslutas. Om kränkningar fortsätter måste alltid nya åtgärder planeras och vidtas i ny handlingsplan. Ansvarig: person som angetts i handlingsplanen. I varje enskilt fall ska det bedömas om en anmälan ska göras till andra myndigheter

4 såsom de sociala myndigheterna eller polisen. Vid allvarliga fall av trakasserier och/eller kränkande behandling kan det bli aktuellt med disciplinära åtgärder gentemot de elever som har utfört kränkningarna. Åtgärderna får dock inte strida mot bestämmelserna om disciplinära åtgärder i kapitel 5 i skollagen (2010:800). Disciplinära åtgärder får inte användas i bestraffningssyfte utan endast som stöd till den elev som är föremål för åtgärden. Åtgärderna får inte heller inskränka elevens rätt till utbildning. De åtgärder som vidtas ska vara rimliga i förhållande till syftet och till omständigheterna i den aktuella situationen. Exempel på tillåtna åtgärder i de obligatoriska skolformerna är tillfällig utvisning, kvarsittning, skriftlig varning, tillfällig omplacering och avstängning. Tillfällig omplacering bör bli aktuellt först när skolan har gjort en utredning och åtgärderna utifrån den inte haft någon effekt. Endast i akuta situationer kan ett undantag göras och en tillfällig omplacering kan genomföras utan utredning. Avstängning får endast ske i samband med mycket allvarliga situationer, t.ex. om det förekommit grovt våld så att skolan måste anmäla till polisen och arbetsmiljöverket. Avstängningen i de obligatoriska skolformerna får bara gälla så länge att skolan hinner utreda vilka andra åtgärder som kan behövas och får inte pågå längre än en vecka. Rutiner för att utreda och åtgärda när elev kränks av personal 1. Den medarbetare på skolan som fått kännedom om att en elev blivit diskriminerad, trakasserad eller kränkt av en annan medarbetare på skolan ska omgående anmäla händelsen till skolans rektor. 2. Rektor kontaktar vårdnadshavarna senast dagen efter att anmälan nått rektor och erbjuder dem att tillsammans med sitt barn träffa rektor för ett samtal. Samtalet dokumenteras. 3. Rektor och ansvarig chef har samtal med den medarbetare som har utsatt eleven för diskriminering, kränkning eller trakasseri. Samtalet dokumenteras. Detta ska ske inom en vecka från det att händelsen blev känd. 4. Rektor ansvarar för att lämpliga åtgärder vidtas och följs upp. Åtgärderna dokumenteras. Händelsen rapporteras till Lidingö stads HR-avdelning. 5. I fall av allvarliga kränkningar/trakasserier avgör rektor, eventuellt tillsammans med sin chef, om ärendet kräver disciplinära åtgärder eller ska anmälas till annan myndighet. Rektor informerar den anställde om rätten till fackligt stöd. 6. Innan ärendet avslutas följer rektor upp ärendet med elev och vårdnadshavare. 7. Ansvarig chef träffar regelbundet den medarbetare som kränkt eleven och följer upp ärendet.

5 Rutiner för uppföljning: Rutiner redovisas under rubrikerna ovan. Rutiner för dokumentation: Den person som har haft ett samtal, rörande en incident, med elev eller vårdnadshavare ansvarar för att dokumentera detta. Dokumentation av kränkningar mellan elever sker i Lidingö stads blankett anmälan vid kännedom om upplevda kränkningar eller trakasserier. All dokumentation samlas hos biträdande rektor elevhälsa. Ansvarsförhållande : Ansvarsfördelningen redovisas under rubrikerna ovan, samt i skolans delegationsordning som finns tillgänglig på skolans hemsida. Främjande insatser Främja skolans likabehandlingsarbete med avseende på kränkande behandling Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling Skolans mål är att all personal ska ha en gemensam bild av vad Källängens värdegrund innebär och ett gemensamt aktivt förhållningssätt. Detta följs upp genom arbetslagens verksamhetsplaner och av skolledningen regelbundet under läsåret. Insats Regelbundna diskussioner i arbetslagen om värdegrunden och hur den ska förverkligas. Alla lärare ska arbeta med gruppindelning och med genomtänkt placering av eleverna i klassrummet. Alla anställda ska enskilt reflektera över värdegrundsorden i relation till sitt arbete och omsätta dem i praktisk handling. Ansvarig: Rektor och undervisande lärare. Datum när det ska vara klart: Främja skolans likabehandlingsarbete Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Skolan ska ha ett fungerande elev- och föräldrainflytande. Vi ska bibehålla elevernas upplevelse av att bli lyssnade till av skolans personal. Detta följs upp i skolans systematiska kvalitetsarbete. Insats Fortsatt arbete med att utveckla arbetslagsråden och ett uppdrag att för varje arbetslagsråd att planera en aktivitets eller temadag. Källängsrådet arbetar kring olika teman som väljs i samråd med föräldrarepresentanterna. Ansvarig: Biträdande rektor och arbetslagsrådsansvariga

6 Datum när det ska vara klart: Främja skolans likabehandlingsarbete Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Att skapa traditioner för varje årskurs. Insats Varje arbetslag får i uppdrag att föreslå aktiviteter som har potential att utvecklas till traditioner i respektive årskurs och påbörja en plan. Förankring sker i skolledningsgruppen. Ansvarig: Arbetslagsledarna Datum när det ska vara klart: Främja skolans likabehandlingsarbete Områden som berörs av insatsen Kränkande behandling Att skapa ett faddersystem på Källängens skola. Insats Arbetslag 8 och 5 prövar en modell för fadderverksamheten. Ansvarig: Arbetslag 8 och 5 Datum när det ska vara klart: Kartläggning Metoder - Diskrimineringsombudsmannens Husmodell - Skolans egen enkätundersökning - Lidingö stads årliga brukarundersökning - Planerade samtal i kamratstödjargrupperna, i likabehandlingsgruppen. - uppföljning av inlämnade anmälan vid kännedom om upplevda kränkningar eller trakasserier Områden som berörs i kartläggningen Kränkande behandling, Kön, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning och Sexuell läggning

7 Hur eleverna har involverats i kartläggningen Eleverna i årskurs 4, 6 och 7 har deltagit i skolans enkätundersökning. Alla klasser har arbetat med Diskrimineringsombudsmannens Husmodell. Representanter från likabehandlingsgruppen har genomfört samtal med kamratstödjarna i årskurs 6, 7 och 8. Eleverna i år 5 och 8 har deltagit i Lidingö stads brukarundersökning. Hur personalen har involverats i kartläggningen Arbetslagen har i det systematiska kvalitetsarbetet satt mål, skapat insatser och utvärderat dessa. De har planerat och genomfört värdegrundsdag i sina klasser. Personalen som ingår i Likabehandlingsgruppen har haft regelbundna samtal under läsåret. Resultat och analys I årets kartläggning och nulägesanalys framkom att: 82% av eleverna vet vem de ska vända sig till på skolan om de själva eller någon annan blir utsatt. 74 % av eleverna menar att vuxna inte alltid reagerar på ovårdat och respektlöst språk. I brukarundersökningen i år 5 och 8 menar drygt 80 % att vuxna aktivt motverkar att någon behandlas illa (86 % i åk 5 och 77 % i åk 8). Över 95 % anger att de känner sig trygga i skolan (95 % i åk 5 och 98 % i åk 8). Trots det efterlyser ett antal elever att fler vuxna ska röra sig bland eleverna på skolan. I skolans elevenkät uppger 7 % av eleverna att de utsatts för verbala kränkningar, vilket enligt enkäten är den vanligaste formen av mobbning och kränkande behandling. Fysiska kränkningar har knappt 3 % av eleverna utsatts för Knappt 6 % av eleverna har markerat att de upplever sig utsatta för utfrysning. Drygt 2 % anger att de utsatts för digitala kränkningar.. En av årskurserna står för hälften av alla rapporterade kränkningar. I brukarenkäten uppger 95 % av eleverna att de blir bra bemötta av vuxna i skolan. Majoriteten av de inlämnade incidentrapporterna från mellanstadiet handlar om fysiska kränkningar medan de från högstadiet handlar om verbala kränkningar. Sammanställning av kamratstödjarmöten och samtal i likabehandlingsgruppen stämmer ganska väl överens med den bilden. Kartläggningen med DO- husmodellen visar att korridorer, matsalen och idrottsens omklädningsrum är de platser där otryggheten känns störst. Krockarna mellan äldre och yngre elever i omklädningsrummet nämns inte i årets kartläggning. Analysen är att skolan upplevs som trygg av eleverna och att eleverna känner sig bra bemötta av vuxna i skolan. Det rapporteras fler fysiska kränkningar på mellanstadiet och fler verbala kräkningar på högstadiet. Utanförskap/utfrysning rapporteras från båda stadierna. Eftersom verbala kränkningar och utfrysning är de vanligaste formerna av kränkningar behöver vi ha fokus på dem. Det finns ett behov av att förfina kartläggningsmetoderna för att få bättre kunskap om var vi ska sätta in våra insatser.

8 Förebyggande åtgärder Att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling Alla elever ska känna sig trygga på Källängens skola. Uppföljning i brukarenkäten, kartläggning i husmodell och skolans egen trivselenkät. Åtgärd - arbetslagen på mellanstadiet har ett rastvaktssystem under alla raster - matvärdar enligt schema vaktar under hela lunchtiden - arbetslagen ansvarar för att vuxna rör sig där elever finns - skolledningen arbetar med att alla vuxna ska känna sig trygga med och medvetna om vikten av att reagera på allt hårt språk och allt annat som kan uppfattas som kränkande - idrottslärarna uppdaterar alla klasser om vad som gäller kring ombytesschemat Motivera åtgärd Kartläggningen visar att eleverna efterlyser fler vuxna som rör sig i skolan. Det framkommer också att många vuxna inte alltid reagerar på respektlöst och ovårdat språk. I kartläggning med husmodellen nämns matsalen som en otrygg plats. I matsalen finns oro för att bli lämnad eller sittande ensam. Ansvarig: Skolledning, idrottslärare, arbetslagsledare. Datum när det ska vara klart: Att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning och Sexuell läggning Ingen elev ska behöva känna sig utanför eller bli utsatt för verbal kränkning under skoldagen. Uppföljning i brukarenkäten, kartläggning i husmodell och skolans egen trivselenkät. Åtgärd - mentorer hjälper elever att hitta strategier för att ingen av klassens elever blir lämnad sittandes ensam i matsalen - vi provar att ha årskurs 4 på ena sidan av matsalen och årskurs 5 på andra sidan för att underlätta för eleverna att hitta en trygg plats att sitta på tillsammans med kamrater - alla lärare ska aktivt arbeta med gruppindelning och med genomtänkt placering av eleverna i klassrummet - för att förfina kartläggningsmetoderna ska vi prova att använda de frågor som Skolverket använde vid sin utvärdering av metoder mot mobbning. Vi böjar med en pilotenkät för åk 5

9 Motivera åtgärd Vår kartläggning visar att vi behöver fånga upp elever som upplever utanförskap. Ansvarig: skolledningen Datum när det ska vara klart: Att motverka alla former av diskriminering samt trakasserier Områden som berörs av åtgärden Kränkande behandling, Kön, Könsidentitet eller könsuttryck, Etnisk tillhörighet, Religion eller annan trosuppfattning, Funktionsnedsättning, Sexuell läggning och Ålder Upptäcka och motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling samt trakasserier bland eleverna. Uppföljning sker fortlöpande samt vid läsårets slut. Åtgärd Att skolan har en likabehandlingsgrupp. I likabehandlingsgruppen ingår lärarrepresentanter från varje arbetslag, kurator och fritidsledare. Gruppen samarbetar med skolans kamratstödjare med syfte att förhindra diskriminering, kränkande behandling och trakasserier. Att skolan har kamratstödjarverksamhet. Kamratstödjarna består av två representanter från varje klass, en pojke och en flicka. Kamratstödjarna samarbetar med skolans likabehandlingsgrupp med syfte att skapa en god skolmiljö där alla elever känner sig trygga och utvecklas. Kamratstödjarnas uppdrag är bl.a. att förmedla stämningen på skolan och i klasserna. Motivera åtgärd Arbetet med likabehandlingsgrupp och kamratstödjarverksamhet har hittills fungerat bra och vi fortsätter därför med det arbetet. Ansvarig: kurator Datum när det ska vara klart likabehandlingsgrupp kamratstödjare Utvärdering av likabehandlingsplanen Beskriv hur fjolårets plan har utvärderats Utvärdering av planen har gjorts i kamratstödjarmöten, Källängsråd, likabehandlingsgrupp, arbetslag, rektorsgruppen och genom intern enkät och brukarundersökning. Delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan Skolledning, personal, elever och vårdnadshavare har varit delaktiga i utvärderingen av fjolårets plan.

10 Resultat av utvärderingen av fjolårets plan Fjolårets mål och resultatet av utvärderingen av målen. Främjande insatser Mål 1 Skolans mål är att alla personal ska ha en gemensam bild av vad Källängens värdegrund innebär. Utvärdering/slutsats: Det är ett arbete som ständigt måste pågå. Våra värdegrundsord som utgångspunkt för arbetet är tämligen väl kända, men vi behöver diskutera innebörden fortsättningsvis också. Mål 2 Målet är att skolan ska ha ett fungerande elev-, föräldra- och personalinflytande. Detta följs upp i skolans systematiska kvalitetsarbete. Utvärdering/slutsats De arbetslagsråd som fått besök (åk 5, 7 och 8) har främst uttryckt önskemål om att ha inflytande över den fysiska miljöns utformning, lekredskap på skolgården och tillgång till bollar etc. De vill också ha inflytande över vad de ska göra på temadagar. I brukarenkäten framkommer att vi i stor utsträckning tar hänsyn till elevernas åsikter (något bättre än i Staden som helhet) medan de i något lägre utsträckning än Stadens som helhet upplever att de kan välja sätt att arbeta. Slutsatsen är att skolans formella elevinflytande inte är särskilt välutvecklat men att eleverna i hög grad tycker att de blir lyssnande till. De frågor där man vill ha inflytande är de som ligger nära elevernas vardag. Källängsrådet, med föräldrarepresentanter från varje klass, har varit relativt välbesökt. Vi har haft olika teman som innehåll under året, bl.a. läxor, studiero och diskussioner kring smal norm. Mål 3 Att skapa traditioner för varje årskurs. Utvärdering/slutsats: Arbetet har påbörjats med en inventering av aktiviteter som genomförs i arbetslagen. Förebyggande insatser Mål 1 Alla elever på skolan har kännedom om att skolan har en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Utvärdering/slutsats: Endast 81% av eleverna i åk 4, 6 och 7 känner till likabehandlingsplanen (13/14: 91%). Det är framför allt är åk 4 som inte känner till planen (38 av 108 elever). Mål 2 Husmodellen ska användas på ett likvärdigt sätt i samtliga klasser. Utvärdering/slutsats: Utifrån resultatsammanställningen verkar likvärdigheten i genomförande fortfarande vara

11 bristfällig. Det är svårt att skilja mellan vad som har hänt/riskerar att hända och vad som skulle kunna hända. Mål 3 Alla elever känner sig trygga på skolan och inga kränkningar förekommer. Utvärdering/slutsats Eleverna i åk 5 och 8 har svarat på frågan jag känner mig trygg i skolan i brukarenkäten. 95% av eleverna i åk 5 svarar att de känner sig trygga (2014: 92%). I åk 8 känner sig 98% trygga (2014: 90%). I vår egen enkät svarar 20 % av eleverna i åk 4, 6 och 7 att de blivit utsatta för mobbning eller kränkande behandling. I åk 8, brukarenkäten, svarar 22 % att de blivit mobbade/kränkta (2014: 20 %), medan 24 % av åk 5 svarade att de blivit kränkta/mobbade (2014: 18 %) Våra resultat ligger i nivå med Lidingö stads siffror, och ganska stabilt från år till år. I vår egen undersökning är det verbala kränkningar som uppges vara den vanligaste typen av kränkning. Mål 4 Upptäcka och motverka alla former av diskriminering, kränkande behandling samt trakasserier bland eleverna. Utvärdering/slutsats Bara en liten del av de kränkningar som uppges i enkäterna kommer likabehandlingsgruppen eller andra vuxna till kännedom. Det vi upptäcker arbetar vi med och följer upp. Vi behöver gå vidare med definitioner, ta reda på vad eleverna svarar på och vilka frågor vi ska ställa för att ringa in problematiken.

Likabehandlingsplan Källängens skola

Likabehandlingsplan Källängens skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Källängens skola Ansvarig för planen Rektor Planen gäller 2016-08-18 till och med 2017-06-09 Planen ska utvärderas senast 2017-06-30

Läs mer

Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan åk 4-9 a för planen Rektor Vår vision Ledningen för Källängens skola

Läs mer

Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Källängens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetens namn Källängens skola Verksamheter som omfattas

Läs mer

Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Förskolan Fjällripans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan/Fritidshemmet Fjällripan Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan VOs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola VO programmet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolan, Ekonomiprogrammets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Ekonomiprogrammet Läsår 15/16 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Örnaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 7-9 Ansvariga för planen Rektorna har det yttersta ansvaret för att likabehandlingsplanen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 TRYGGHETSPLAN 2013/2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Adolfsbergsskolan 7-9 Innehållsförteckning: Inledning s. 1 Visioner för barn i Örebro kommun Ny lagstiftning

Läs mer

Förskolan Uardas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Förskolan Uardas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Förskolan Uardas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9

Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundsärskola åk 1-9 År: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundsärskola

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Engelbrektsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Engelbrektsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Engelbrektsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2012-2013 www.engelbrektsskolan.stockholm.se Verksamhetsformer som omfattas av planen: grundskola årskurs 4-9 Ansvariga för planen All

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Parkskolan 7-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skolenhet Parkskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet Parkskolan 7-9 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med...

Läs mer

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sörby förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Glömstaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, skolbarnomsorg samt grundskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvarnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 18/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Foto: istockphoto / pintogame Bie skola - läsåret 2015/2016 Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Nyhemsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet a för planen Förskolechef i samråd med personalen

Läs mer

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nävertorp grundsärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Nävertorp grundsärskola och fritidshem Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Cybergymnasiet Malmö Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvarig för planen Johan Wingren, rektor Vår vision På vår skola

Läs mer

Råssnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Råssnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Råssnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass, fritidshem samt särskola. Ansvariga för planen: Rektorerna

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Forssaängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleklass, grundskola och fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Skolbyns skola (Diskrimineringslagen 2008:567) (Skollagen 6 kap, 2011) Upprättad 161001 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sonfjällsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan och fritids Läsår 2014-2015 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: År F-5 och fritids Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen År F-5

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan

Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Friskolan Nytorps likabehandlingsplan Inledning Friskolan Nytorps likabehandlingsplan är utformad i enlighet med Skollagen, Diskrimineringslagen samt Skolverkets allmänna råd för arbete mot kränkande behandling

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Mariaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem & årskurs 1-6 Läsår: 2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret 2019 2020 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att

Läs mer

Hanahöjs rektorsenhet. Hanahöjskolan F-6 samt fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöjs rektorsenhet. Hanahöjskolan F-6 samt fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöjs rektorsenhet Hanahöjskolan F-6 samt fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018-2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvillsfors skola, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola Läsår: 2015/2016 Vetlanda här växer människor och företag

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Arbråskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-9 a för planen

Läs mer

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryrsjöns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef och all personal på förskolan. Vår vision På vår förskola ska

Läs mer

Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, förskoleklass och grundskola Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Oluff Nilssons vägs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Skolenhet F-9 Hasslarödsskolan Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Bie skola www.katrineholm.se Bie skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skolbarnomsorg, Förskoleklass,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Hälsinggårdsskolan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, åk 7-9 Läsår 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, åk

Läs mer

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år

Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5 år Läsår 2017/2018 Hallerna förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Katarina Norra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Katarina Norra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Katarina Norra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-9 Fritidshem Ansvariga för planen Skolledningen och likabehandlingsgruppen.

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017 Kvarnsvedens/Amsbergs skolor med tillhörande fritidshem. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Varje enhet inom förskola och skola har en Plan mot Diskriminering och Kränkande Behandling.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Barn- och utbildningsförvaltningen Plan mot kränkande behandling samt Riktlinjer och rutiner mot diskriminering Centralskolan årskurs 4-9 Läsåret 2017 2018 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 5

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rönnens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för planen

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Furuskolan F-6 samt fritidshemmet Från 201709 till 20180630. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem

Läs mer

St Botvids gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

St Botvids gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling St Botvids gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hermodsdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, förskoleklass och grundskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlavagnens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Värnamo Grundsärskola 1-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Värnamo Grundsärskola 1-9 Läsår 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Åsö grundskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Årskurs 4-9 Läsår: 15/16 Innehåll Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 4 Främjande insatser... 5 Kartläggning...

Läs mer

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, åk F-6, grundsärskola samt fritidshem och mellanstadieklubb Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvarig för planen Förskolechefen Vår vision På förskolan

Läs mer

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Lillåns förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 år Ansvariga

Läs mer

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Broskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Broskolans plan mot diskriminering och Planen gäller i skolans samtliga verksamheter, grundskola, öppenverksamhet, fritidsgård. Läsåret 2016/17 Tuula.tahkaaho@upplands-bro.se 08-58169403 www.upplands-bro.se

Läs mer