Förslag till åtgärder som ett resultat av genomlysningen av Utbildningschefsnätverkets

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till åtgärder som ett resultat av genomlysningen av Utbildningschefsnätverkets"

Transkript

1 Utbildningschefsnätverket ärende 3 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Theresa Björnström, Ann-Sofie Gillner Datum: Förslag till åtgärder som ett resultat av genomlysningen av Utbildningschefsnätverkets nätverk och grupper Förslag till beslut Utbildningschefsnätverket föreslås enas om att verkställa de förslag till åtgärder som presenteras i rapporten Genomlysning av Utbildningschefsnätverkets nätverk och grupper 2019, samt listas i tjänsteskrivelse daterad Bakgrund År 2012 genomfördes den första större genomlysningen av de nätverk och grupper som samordnas genom GR och som tillsatts av Utbildningschefsnätverket. Utbildningscheferna bedömer att det finns ett stort värde i att kontinuerligt genomföra genomlysningar av dessa forum, motsvarande den som genomfördes Vid Utbildningschefsnätverkets möte den 9 november 2018 enades utbildningscheferna om att genomföra en ny genomlysning under våren Syftet var att se över de av utbildningscheferna beslutade syftesbeskrivningarna och sammansättningarna i nätverken och grupperna för att säkerställa att dessa motsvarar de behov som finns i kommunerna idag. Genomlysningen har genomförts av GR Utbildning tillsammans med Utbildningschefsnätverket. Sammanfattning av ärendet Under genomlysningens gång har olika aspekter av värde att beakta aktualiserats. Dessa har bland annat handlat om vikten av Utbildningschefsnätverkets styrning och ledning samt bemanning i och sammankoppling av nätverk och grupper. Till de områden som konstaterats viktiga att åtgärda eller justera har förslag till åtgärder utarbetats. Förslag till åtgärder som föreslås träda i kraft per den 14 juni 2019 i samband med redovisad rapport Följande gemensamma formulering skrivs in i samtliga nätverks/gruppers syftesbeskrivningar: X-nätverket/gruppen står till Utbildningschefsnätverkets förfogande och kan på uppdrag av Utbildningschefsnätverket genomföra specifika uppdrag och insatser såsom utredningar, projekt, skrivelser, utvecklingsinsatser och kunskapsöversikter. Den strukturbild som tagits fram under genomlysningen för att tydliggöra de organisatoriska kopplingarna mellan nätverken och grupperna i relation till Utbildningschefsnätverket vidareutvecklas i det fortsatta arbetet med nätverken och grupperna. 1 (3)

2 Utbildningschefsnätverket ärende 3 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Theresa Björnström, Ann-Sofie Gillner Datum: Utbildningscheferna ser över vilka representanter som finns i nätverken/grupperna från den egna kommunen och meddelar eventuella ändringar till GR Utbildning senast 31 augusti. Utbildningschefsnätverket ombeds att säkerställa att samtliga nätverk har en utbildningschef som ordförande från och med hösten Ingen förändring genomförs avseende uppdelningen i nätverk respektive grupper eller avseende skillnaden i huvudsaklig inriktning på arbetet. Utbildningschefsnätverket föreslås enas om Framtidsgruppens upphörande. Utbildningschefsnätverket föreslås enas om att Internationaliseringsgruppen i dess nuvarande form upphör. Frågan om kommunernas internationaliseringsarbete i ett utbildningsperspektiv och vilka regionala strukturer som kan stödja detta arbete föreslås diskuteras vidare i Utbildningschefsnätverket under hösten Från hösten 2019 införs en justerad modell för återrapporteringen utifrån följande upplägg: - Redovisning av antal mötestillfällen, tema för mötena och deltagarantal samt nätverkets sammansättning - Självutvärdering och reflektion av den gångna periodens arbete i relation till befintlig syftesbeskrivning - Beskrivning av aktuellt arbete/beröringspunkter mellan nätverk och de grupper som är kopplade till nätverket - Fördjupad dialog med Utbildningschefsnätverket utifrån ovan samt ev behov av uppdrag för nätverket inför kommande period. Förslag till åtgärder som föreslås träda i kraft i kommande arbete Förskolenätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Förskolenätverket och de grupper som hanterar frågor inom förskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. 2 (3)

3 Utbildningschefsnätverket ärende 3 Tjänsteskrivelse, Göteborgsregionens kommunalförbund Handläggare: Theresa Björnström, Ann-Sofie Gillner Datum: Gymnasienätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Gymnasienätverket och de nätverk/grupper som hanterar frågor inom gymnasieskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. Vuxenutbildningsnätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att i samband med planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket under våren 2020 beskriva de grupper som arbetar för Vuxenutbildningsnätverket. Kvalitetsnätverket och Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg ombeds att göra sin nätverksrapportering vid något av Utbildningschefsnätverkets höstmöten. I samband med denna rapportering förs en djupare diskussion kring nätverkens syfte och uppdrag samt hur det på bästa sätt kan skapas regionala strukturer i dessa frågor som är de mest givande för kommunerna. Utbildningschefsnätverket fortsätter att bevaka nya frågor och områden att arbeta gemensamt kring i syfte att uppnå ytterligare kommunal nytta. Detta sker främst inom ramen för befintliga nätverk och grupper, vid behov tas ställning till upprättandet av nya nätverk eller grupper. Detta arbete sker kontinuerligt. Nuvarande s.k. nätverksposter ses över och kompletteras utifrån beskrivna behov. Därefter föreslås Utbildningschefsnätverket fastställa underlaget. Förslag till utökat kommunikativt stöd lyfts vid Utbildningschefsnätverket under hösten Beslutsunderlag Rapport: Genomlysning av Utbildningschefsnätverkets nätverk och grupper 2019, daterad Fredrik Zeybrandt /Theresa Björnström, Ann-Sofie Gillner 3 (3)

4 Rapport Utbildningschefsnätverket Handläggare: Ann-Sofie Gillner, Theresa Björnström Datum: Genomlysning av Utbildningschefsnätverkets nätverk och grupper (17)

5 Innehåll Rapport avseende genomlysning av nätverk och grupper våren Inledning till rapporten och bakgrund till genomlysningen Process Bakgrund till nätverken och grupperna Kort om föregående genomlysning Genomlysning av nätverk och grupper Identifierade behov och förslag till åtgärder Tydliggöra Utbildningschefsnätverkets styrning Säkerställa rätt sammansättning Behålla nuvarande struktur med nätverk och grupper Sammankoppling av nätverk/grupper Områden som saknas i nätverkens eller gruppernas syften eller uppdrag Grupper som föreslås upphöra Strukturera nätverksrapporteringen Vidareutveckla kommunikativt stöd Översikt över förslag till ställningstaganden Förslag till åtgärder som föreslås träda i kraft per den 14 juni 2019 i samband med redovisad rapport Förslag till åtgäder som föreslås träda i kraft i kommande arbete Avslutning Bilaga (17)

6 Rapport avseende genomlysning av nätverk och grupper våren 2019 Under våren 2019 har det genomförts en genomlysning av de av Utbildningschefsnätverket beslutade nätverken och grupperna. Denna rapport beskriver bland annat bakgrunden till nätverken och grupperna samt genomförandet av genomlysningen. Vidare beskrivs genomlysningens resultat fördelat på vilka behov som har identifierats och vilka förslag till åtgärder som föreslås för att möta dessa. 1. Inledning till rapporten och bakgrund till genomlysningen År 2012 genomfördes den första större genomlysningen av de nätverk och grupper som samordnas genom GR och som tillsatts av Utbildningschefsnätverket. Utbildningscheferna bedömer att det finns ett stort värde i att kontinuerligt genomföra genomlysningar av dessa forum, motsvarande den som genomfördes Vid Utbildningschefsnätverkets möte den 9 november 2018 enades utbildningscheferna om att genomföra en ny genomlysning under våren Syftet var att se över de av utbildningscheferna beslutade syftesbeskrivningarna och sammansättningarna i nätverken och grupperna för att säkerställa att dessa motsvarar de behov som finns i kommunerna idag. Genomlysningen har genomförts av GR Utbildning tillsammans med Utbildningschefsnätverket och beslut om förslag till åtgärder fattas av nätverket som ett resultat av genomlysningen. 1.1 Process I samband med Utbildningschefsnätverkets möten i februari och mars 2019 gjordes en genomgång av bakgrund och syfte med nätverken och grupperna, resultat från dessa forums arbete presenterades och utbildningscheferna fick genom gruppdiskussioner möjlighet att delge sina synpunkter. Parallellt med detta har avstämning ägt rum med Utbildningschefsnätverkets arbetsutskott i syfte att inhämta ytterligare information och inspel på det som inkommit vid ovan nämnda möten men även gällande tankar och förslag som uttalats från exempelvis teamledare och nätverkssekreterare inom GR Utbildning. Vid behov har avstämning även skett med ett antal av utbildningscheferna gällande specifika frågeställningar. Ett flertal medarbetare och enheter inom GR Utbildning har nära samverkan och kontakt med nätverken och grupperna. I syfte att inhämta kunskap och reflektioner har därför avstämningar skett med teamledare och sekreterare kring specifika frågor. 3 (17)

7 1.2 Bakgrund till nätverken och grupperna Ambitionen med nätverken och grupperna är att de ska vara ett forum för kunskaps-, idé- och erfarenhetsutbyte, en plattform för gemensamt agerande och en arena för samverkan. Dessa ses som en regional resurs med professionella tjänstemän som är experter inom sitt område. Deltagarna möter exempelvis aktuella reformer och implementeringsinsatser och i samverkan sker utformning av regionala samverkansavtal och andra regionala överenskommelser. Nätverken och grupperna medverkar till utvecklingsprojekt mellan kommunerna inom GR, men också till samverkan med nationella myndigheter och andra regioner. Här skapas också kontaktnät inom den egna professionen. Utöver specifika uppdrag utgör nätverken och grupperna en resurs för GR för att stämma av och inhämta information vid utredningar mm. Utbildningschefsnätverket är det främsta nätverket och initierar projekt och verksamheter för regionens kommuner samt fastställer uppdrag och syftesbeskrivningar till övriga nätverk och grupper. Det som är gemensamt för såväl nätverk som grupper är att de har sekreterarstöd från GR, syftesbeskrivningar som löper tillsvidare och som är godkända av utbildningscheferna och att de träffas ca två gånger per termin. Till mötena inbjuds den av utbildningschefen utsedda representanten som ska representera kommunen. Varje representant förväntas återföra arbetet som sker i nätverket eller gruppen till kommunen. Varje nätverk ska ha en utbildningschef som ordförande och det är också denna som rapporterar nätverkets arbete och fokuserade frågor tillbaka till Utbildningschefsnätverket. I varje nätverk skall samtliga GR-kommuner vara representerade. I vissa nätverk ingår flera representanter från samma kommun beroende på hur kommunen är organiserad, ibland behövs till exempel representanter från både för, - grund och gymnasieskola vilket är avhängigt nätverkets uppdrag och de behov som finns i kommunen. Ordförande för grupperna utses av gruppen och är någon av kommunrepresentanterna. Till grupperna inbjuds intresserade kommuner att delta i ett idé- och erfarenhetsutbyte och frågorna är oftast av mer operativ karaktär. Även i grupperna förekommer det att flera representanter ingår från samma kommun. Utöver nätverk och grupper kan vid behov arbetsgrupper tillsättas av Utbildningschefsnätverket eller ett nätverk för en specifik uppgift och med ett tidsbegränsat uppdrag. På GR:s webbplats, finns information om respektive nätverk och grupp. Syftesbeskrivningar, inbjudningar och anteckningar är offentliga för i princip samtliga nätverk och grupper. Inom GR Utbildning finns en intern struktur som förenklar samarbete mellan nätverken och grupperna och verksamheten och som ständigt utvärderar och utvecklar arbetet. 4 (17)

8 1.3 Kort om föregående genomlysning En av anledningarna till den föregående genomlysningen var de statliga reformer som sjösattes i början på 2010-talet. Ett par nätverk och grupper avslutades och nya tillsattes utifrån de behov och önskemål som lyftes fram av utbildningscheferna. Samtidigt justerades och godkändes samtliga syftesparagrafer av Utbildningschefsnätverket. Ett resultat av översynen var uppdelningen i nätverk och grupper utifrån ovan beskrivning. 5 (17)

9 2 Genomlysning av nätverk och grupper 2019 De nätverk och grupper som omfamnas av aktuell genomlysning är de som tillsatts av, och har en syftesbeskrivning som är godkänd av Utbildningschefsnätverket. De nätverk som därmed har ingått i genomlysningen är: Förskolenätverket Grundskolenätverket Gymnasienätverket Vuxenutbildningsnätverket Gymnasieekonomnätverket Kvalitetsnätverket Nätverket för barn- och elevhälsa Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverket för lärande på arbetsplats Skolekonomnätverket SYV-nätverket Särskolenätverket De grupper som ingått är: Barnomsorgsgruppen GRAA-gruppen Gruppen för fristående gymnasieskolor Framtidsgruppen Internationaliseringsgruppen Introduktionsprogramsgruppen Skolbiblioteksgruppen Skoljuridiska gruppen Tillsynsgruppen 2.1 Identifierade behov och förslag till åtgärder I detta avsnitt redogörs det för de synpunkter och förslag som inkommit under genomlysningen samt på vilket sätt dessa föreslås hanteras. Inledningsvis kan konstateras att den övergripande bedömning som ges av Utbildningschefsnätverket är att det finns ett önskemål om att fortsätta arbetet med att utveckla nuvarande nätverk och grupper. Ett exempel som ges är att när nya områden aktualiseras kan det vara aktuellt att se över om befintliga nätverk och grupper kan omfamna dessa snarare än att inrätta nya forum. En förutsättning för bra resultat och gott arbete i nätverken och grupperna som särskilt lyfts fram är sammansättningen i dessa och förväntan på återrapportering. Det handlar dels om att det är personer med relevant befattningsnivå som bemannar nätverken och grupperna, dels att representanterna har förutsättningar att återrapportera till i hemkommunen. 6 (17)

10 För att underlätta för nya representanter och ordföranden efterfrågas någon form av informationsmaterial som sänker tröskeln att dels komma in i ett nätverk eller grupp men också att ta sig an ordföranderollen. Initialt har också lyfts betydelsen av koppling till Utbildningschefsnätverket och styrning och ledning av nätverken och grupperna. Det handlar om en organisatorisk koppling men också om en förtydligad möjlighet för utbildningscheferna att ge uppdrag till nätverken och grupperna samt för att utvärdera arbetet. Detta bedöms som särskilt viktigt för att få maximal utväxling av nätverken och grupperna och använda den kompetens som finns på ett aktivt och effektivt sätt och med tydlig koppling till värdet av regional samverkan. De synpunkter och förslag som lyfts under genomlysningen medför vissa justeringar vilka kommer bli föremål för beslut i Utbildningschefsnätverket under våren alternativt kommer omfamnas i det fortsatta utvecklingsarbetet under ledning av utbildningscheferna eller inom nätverken/grupperna. De synpunkter och förslag som lyfts fram är följande: Tydliggöra Utbildningschefsnätverkets styrning Säkerställa rätt sammansättning Behålla nuvarande struktur med nätverk och grupper Sammankoppling av nätverk/grupper Områden som saknas i nätverkens eller gruppernas syften eller uppdrag Grupper som föreslås upphöra Strukturera nätverksrapporteringen Vidareutveckla kommunikativt stöd Tydliggöra Utbildningschefsnätverkets styrning Utbildningschefsnätverket lyfter fram vikten av styrning och ledning av nätverkens och gruppernas verksamhet och värdet av ordförandeskapet. Som beskrivits tidigare är ordförande för nätverken alltid en utbildningschef och ordförande i grupperna är någon av kommunrepresentanterna som deltar i gruppen. Därmed finns en tydlig förankring i att de utgör kommunernas forum. I dagsläget speglas denna koppling i några av nätverkens och gruppernas syftesbeskrivningar. Det har dock lyfts önskemål om att ytterligare förstärka kopplingen. Förslagsvis tydliggörs kopplingen i samtliga nätverks och gruppers syften genom införande av en gemensam formulering som Utbildningschefsnätverket fattar beslut om. I sammanhanget har också lyfts fram betydelsen av att säkerställa att nätverken har ordförande som kommer från Utbildningschefsnätverket. Det kan konstateras att det i dagsläget finns nätverk som saknar ordförande från Utbildningschefsnätverket. Dessa är Nätverket för lärande på arbetsplats, SYV-nätverket och Särskolenätverket. => Förslag: Följande gemensamma formulering skrivs in i samtliga nätverks/gruppers syftesbeskrivningar: X-nätverket/gruppen står till 7 (17)

11 Utbildningschefsnätverkets förfogande och kan på uppdrag av Utbildningschefsnätverket genomföra specifika uppdrag och insatser såsom utredningar, projekt, skrivelser, utvecklingsinsatser och kunskapsöversikter. => Förslag: Den strukturbild som tagits fram under genomlysningen för att tydliggöra de organisatoriska kopplingarna mellan nätverken och grupperna i relation till Utbildningschefsnätverket vidareutvecklas i det fortsatta arbetet med nätverken och grupperna. => Förslag: Utbildningschefsnätverket ombeds att säkerställa att samtliga nätverk har en utbildningschef som ordförande från och med hösten Säkerställa rätt sammansättning Utbildningscheferna har lyft vikten av att nätverkens och gruppernas sammansättning är rätt i förhållande till syfte och uppdrag. Om resultat ska kunna uppnås och Utbildningschefsnätverkets styrning och ledning ska ge effekt krävs det att kommunrepresentanter med rätt funktion bemannar dessa forum. Med rätt funktioner avses representanter som i förhållande till syftesbeskrivningarna innehar sådan befattning att de kan bidra till nätverkets/gruppens arbete så att syftet uppnås samt mandat att företräda sin kommun. En viktig uppgift för varje kommunrepresentant är att återföra det som sker i nätverket/gruppen till den egna kommunen. Utbildningschefsnätverket konstaterar att det därmed är av stor vikt att respektive utbildningschef har kännedom om och beslutar om vilka representanter som sitter i de olika nätverken och grupperna från den egna kommunen. => Förslag: Utbildningscheferna ser över vilka representanter som finns i nätverken/grupperna från den egna kommunen och meddelar eventuella ändringar till GR Utbildning senast 31 augusti Behålla nuvarande struktur med nätverk och grupper Den struktur som finns idag med nätverk respektive grupper inrättades i samband med den förra genomlysningen som verkställdes Arbetet i nätverken/grupperna har visat att det oftast är större tonvikt på strategiska frågor i nätverken medan grupperna har större tonvikt på operativa frågor. Den samlade bilden visar att nuvarande struktur och uppdelning i huvudsak fungerar väl. Däremot är inte uppdelningen konstant över tid utan ett nätverk kan göras om till grupp och vice versa när Utbildningschefsnätverket finner att så är lämpligt. Det har inte framkommit några önskemål om att förändra nuvarande struktur och uppdelning i nätverk och grupper och inte heller avseende att ändra inriktningen strategisk/operativ. 8 (17)

12 => Förslag: Ingen förändring genomförs avseende uppdelningen i nätverk respektive grupper eller avseende skillnaden i huvudsaklig inriktning på arbetet Sammankoppling av nätverk/grupper Ett behov som uttryckts är någon form av sammankoppling eller optimering mellan nätverk och grupper som berör delvis samma område. När det gäller grupperna så finns det i dagsläget inte någon tydlig koppling till Utbildningschefsnätverket på motsvarande sätt som för nätverken. Genom att koppla samman de nätverk och grupper, där så är möjligt, som berör och hanterar frågor inom samma område skulle en koppling kunna skapas till Utbildningschefsnätverket på ett tydligare sätt. Syftet med sammankopplingen är dels att komma ifrån att vissa nätverk och grupper kan uppfattas som fristående och i stället få en koppling eller förlängd arm till Utbildningschefsnätverket, dels att öka närheten mellan de nätverk och grupper som hanterar frågor inom samma område så att flera perspektiv på dessa omfamnas. Exempelvis nämns de nätverk och grupper som Gymnasienätverket skulle kunna ha koppling och ge uppdrag till; Nätverket för lärande på arbetsplats, Introduktionsprogramsgruppen samt GRAA-gruppen. Dessa nätverk/grupper hanterar frågor inom gymnasieskolans område där det finns ett värde i att förtydliga hur de hänger samman. Ett exempel på rollfördelning mellan Gymnasienätverket och GRAA-gruppen är att Gymnasienätverket skulle kunna ge GRAA-gruppen ett tidsbegränsat uppdrag att genomföra en kartläggning av en specifik fråga. Ett annat exempel på rollfördelning är att grupperna årligen rapporterar det senaste årets viktigaste frågor till sitt skolformsnätverk. Sedan flera år tillbaka sker samarbete mellan Gruppen för fristående gymnasieskolor och Gymnasienätverket genom gemensamma möten. Att låta Frist-gruppen även fortsättningsvis vara sammanlänkad med Gymnasienätverket på detta sätt blir naturligt i sammanhanget. På förskolans område finns Förskolenätverket, Barnomsorgsgruppen och Tillsynsgruppen som delvis är sammanlänkade men där ytterligare sammankoppling skulle kunna göras. Inom vuxenutbildningsområdet finns idag Vuxenutbildningsnätverket som är fastställt av utbildningscheferna. Kopplat till nätverkets arbete och tidigare samverkansavtal finns dock flera grupper som arbetar med frågor som är aktuella för nätverket, exempelvis med ekonomi och utbudsplanering. Till båda dessa skolformsnätverk finns möjligheter att koppla samman grupper på ett naturligt och funktionellt sätt. Övriga skolformsnätverk, Grundskolenätverket och Särskolenätverket, har idag inga grupper/nätverk med en naturlig koppling enbart till deras område. Övriga nätverk och grupper rapporterar direkt till Utbildningschefsnätverket eller står till nätverkets förfogande vilket visualiseras i den strukturbild som tagits fram som ett resultat av genomlysningen. Denna ordning är dock inte konstant utan justeringar kan göras när Utbildningschefsnätverket finner att så är lämpligt. Likaså att ytterligare nätverk eller grupper kan tillsättas om Utbildningschefsnätverket bedömer att behov föreligger 9 (17)

13 och redan befintliga nätverk eller grupper inte bedöms kunna omfamna det nya området. => Förslag: Förskolenätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Förskolenätverket och de grupper som hanterar frågor inom förskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. => Förslag: Gymnasienätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Gymnasienätverket och de nätverk/grupper som hanterar frågor inom gymnasieskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapporering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. => Förslag: Vuxenutbildningsnätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att i samband med planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket under våren 2020 beskriva de grupper som arbetar för Vuxenutbildningsnätverket. Under genomlysningen har önskemål lyfts om att på något sätt vidareutveckla det arbete och uppdrag både Kvalitetsnätverket och Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg omfamnar. För Kvalitetsnätverkets del skulle exempelvis uppdraget kunna omformas till att specialisera sig på systematiskt kvalitetsarbete och eventuellt även inkludera IKT. Arbetet med de regionala enkäterna som är av mer operativ karaktär skulle då kunna skötas av en grupp. Här krävs en fördjupad diskussion i Utbildningschefsnätverket om vidare utvecklingsarbete. När det kommer till Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg har frågan lyfts om de strategiska frågorna kan skiljas från de operativa. Även här krävs en fördjupad diskussion i Utbildningschefsnätverket. Med tanke på kommande konferens då digitalisering i ett strategiskt perspektiv kommer vara en tongivande del av innehållet, men även vara en särskilt aktuell fråga för kommunerna framöver, finns det ett stort värde i att reflektera kring vilken typ av nätverksstruktur som utbildningscheferna behöver i frågan. => Förslag: Kvalitetsnätverket och Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg ombeds att göra sin nätverksrapportering vid något av Utbildningschefsnätverkets höstmöten. I samband med denna rapportering förs en djupare diskussion kring nätverkens syfte och uppdrag samt hur det på bästa sätt kan skapas regionala strukturer i dessa frågor som är de mest givande för kommunerna. 10 (17)

14 2.1.5 Områden som saknas i nätverkens eller gruppernas syften eller uppdrag Under utredningens gång har det lyfts ett antal områden som idag inte omfamnas i våra nätverk eller grupper. Det är i dagsläget inte givet hur eller om dessa områden ska omfamnas av nuvarande nätverk/grupper eller inte. En bedömning behöver göras av Utbildningschefsnätverket av fortsatt hantering. De områden som berörts är följande: Lokalresursplanering inom förskola/skola. Det finns olika möjligheter att kraftsamla kring denna fråga utifrån hur strategiska områden hanteras idag. Området nyanländas lärande har aktualiserats som en följd av de senaste årens omfattande mottagande av asylsökande och nyanlända i kommunerna. Ytterligare ett område som lyfts fram är samverkan gällande utbildningar på yrkeshögskolenivå. I sammanhanget lyfts även samverkan med socialtjänsten i ett förebyggande perspektiv runt barn/elever. Ett annat område som nämnts under genomlysningen är yrkesprogrammen och huruvida detta område borde belysas särskilt. Slutligen kan också nämnas att det i dagsläget inte finns något nätverk eller grupp som omfamnar ansvaret för olika former av praktik, eller lärande på arbetsplats, inom utbildningsområdet. Nätverket för lärande på arbetsplats fokuserar på gymnasial nivå men inget forum har det breda ansvaret som tex även inkluderar grundskolan. => Förslag: Utbildningschefsnätverket fortsätter att bevaka nya frågor och områden att arbeta gemensamt kring i syfte att uppnå ytterligare kommunal nytta. Detta sker främst inom ramen för befintliga nätverk och grupper, vid behov tas ställning till upprättandet av nya nätverk eller grupper. Detta arbete sker kontinuerligt Grupper som föreslås upphöra Två grupper som i dagsläget inte är aktiva är Framtidsgruppen och Internationaliseringsgruppen men där det inte heller finns något beslut i Utbildningschefsnätverket om att dessa ska upphöra. Framtidsgruppen startades 2003 utifrån ett behov av att ha ett forum för bevakning av frågeställningar som rör kommande lagförslag och förändringar inom utbildningsområdet, beakta och bevaka den demografiska utvecklingen i ett regionalt perspektiv och vilken bäring detta kommer att få på medlemskommunernas utbildningsorganisation, se över frågeställningar som berör övergång/ överlappning mellan de olika skolformerna och till avnämarna samt omvärldsbevaka utifrån perspektivet framtidsvision; vad behövs i skolan om 5-10 år. Inriktningen var 11 (17)

15 att det som beslutas i Framtidsgruppen ska slussas vidare och fångas upp av andra nätverk eller grupper inom GR. På samma sätt skulle Framtidsgruppen kunna fungera som spindeln i nätet mellan de olika nätverken. Gruppens sammansättning har bestått av fyra utbildningschefer och en eller två representanter från GR Utbildning. Det har inte funnits något behov av att sammankalla gruppen de senaste åren men det finns inte heller något beslut från Utbildningschefsnätverket om att gruppen ska upphöra. Sedan gruppen startades har Utbildningschefsnätverket utvecklats i form, fokus och inriktning och genom de fördjupningsområden som är återkommande vid utbildningschefernas möten. Därutöver omfamnas Framtidsgruppens syfte till stora delar av övriga nätverks eller gruppers dialog och erfarenhetsutbyte. Det som tidigare varit i fokus för Framtidsgruppens syfte har på så vis fångats upp i Utbildningschefsnätverket och/eller övriga nätverks/gruppers ordinarie och kontinuerliga dialog. Framtidsgruppen bedöms därmed kunna upphöra. => Förslag: Utbildningschefsnätverket föreslås enas om Framtidsgruppens upphörande. Internationaliseringsgruppen startades år Gruppens syfte har varit att utgöra ett forum för idé-, och erfarenhetsutbyte och bidra till kompetensutveckling med tydlig koppling till EU och internationalisering inom utbildningsområdet. Gruppens ambition har varit att bidra till att skapa inspiration och stimulera internationaliseringsarbetet i kommunerna, bredda kontakter samt återföra kunskap till hemkommunen. Under 2016 tog gruppen en paus från ordinarie mötesform. Gruppen fanns dock kvar och fokuserade i första hand på att kommunicera digitalt via mail. Relevant information publicerades fortsatt på GR:s webb. Under 2017 träffades gruppen vid två tillfällen då fokus i huvudsak var på frågor såsom Erasmus, aktuellt från UHR och aktuella frågor i kommunerna. Det har inte funnits något behov av att sammankalla gruppen det senaste året. Sedan gruppen tillsattes har ett EU-nätverk med kommunernas EU-samordnare startats upp på kommunövergripande nivå inom GR. Detta nätverk syftar till att stärka EU-perspektivet på den lokala och regionala arenan i samverkan. Genom erfarenhetsutbyte och omvärlds- och intressebevakning ska nätverket bidra till tillväxt och utveckling i medlemskommunerna. EU-nätverket ska vara en viktig ingång för kommunerna att kunna påverka och ta initiativ till GR-gemensamma utvecklingsarbeten med EU-fokus. Dess arbete kan leda fram till gemensamma utvecklingsprojekt med stöd av EU-finansiering och/eller utbildningsinsatser som stärker EU-kunskapen i ett flernivåperspektiv. Utöver att EU-nätverket har skapats så har delar av det som Internationaliseringsgruppen varit inriktad på fångats upp inom arbetet med de olika utvecklingsprojekt som finansieras av exempelvis ESF- 12 (17)

16 medel. Mot bakgrund av att det inte funnits något uttalat behov av att sammankalla gruppen utifrån nuvarande syfte och uppdrag de senaste åren bedöms att gruppen i dess nuvarande form kan upphöra. Med tanke på det stora värdet för kommunerna med internationella beröringspunkter kan det dock finnas ett behov att organisera sig regionalt kring frågan. Djupare diskussion i Utbildningschefsnätverket krävs. => Förslag: Utbildningschefsnätverket föreslås enas om att Internationaliseringsgruppen i dess nuvarande form upphör. Frågan om kommunernas internationaliseringsarbete i ett utbildningsperspektiv och vilka regionala strukturer som kan stödja detta arbete föreslås diskuteras vidare i Utbildningschefsnätverket under hösten Strukturera nätverksrapporteringen Nätverken rapporterar kontinuerligt sitt arbete till Utbildningschefsnätverket genom föredragning av de utbildningschefer som är ordförande för nätverken. Återrapporteringen skulle kunna användas som tillfällen för utbildningscheferna att gemensamt och mer fördjupat reflektera kring nätverkens syften och eventuella slutförda eller kommande uppdrag. Vid varje sådant tillfälle ges möjlighet för utbildningscheferna att bli tydliga som kravställare gällande nätverkens och gruppernas verksamhet. Genom tidigare beskrivna förslag gällande sammankoppling av nätverk och grupper som berör och hanterar frågor inom samma område kan nätverksrapporteringen omfamna även flertalet grupper. Detta genom att rapporteringen bör innehålla beskrivningar av den gångna periodens arbete/beröringspunkter mellan aktuellt nätverk och de grupper som är kopplade till nätverket. => Förslag: Från hösten 2019 införs en justerad modell för återrapporteringen utifrån följande upplägg: Redovisning av antal mötestillfällen, mötenas huvudsakliga innehåll och deltagarantal samt nätverkets sammansättning Reflektion av den gångna periodens arbete i relation till befintlig syftesbeskrivning Beskrivning av aktuellt arbete/beröringspunkter mellan nätverk och de grupper som är kopplade till nätverket Fördjupad dialog med Utbildningschefsnätverket utifrån ovan samt eventuella behov av uppdrag för nätverket inför kommande period Vidareutveckla kommunikativt stöd Det finns behov av ett stöd som ger möjlighet att beskriva och förtydliga arbetet inom nätverken och grupperna gällande exempelvis ordföranderollen, kommunrepresentanternas uppdrag, sekreterarens roll och skillnaden mellan nätverk och grupper. GR har utarbetat ett digitalt material, en s.k. nätverksposter, 13 (17)

17 som delvis beskriver detta. Materialet bedöms kunna utökas och förtydligas till att utgöra ett kommunikativt stöd i syfte att kunna användas för att beskriva arbetet. => Förslag: Nuvarande s.k. nätverksposter ses över och kompletteras utifrån beskrivna behov. Därefter föreslås Utbildningschefsnätverket fastställa underlaget. Förslag till utökat kommunikativt stöd lyfts vid Utbildningschefsnätverket under hösten (17)

18 3 Översikt över förslag till ställningstaganden 3.1 Förslag till åtgärder som föreslås träda i kraft per den 14 juni 2019 i samband med redovisad rapport Följande gemensamma formulering skrivs in i samtliga nätverks/gruppers syftesbeskrivningar: X-nätverket/gruppen står till Utbildningschefsnätverkets förfogande och kan på uppdrag av Utbildningschefsnätverket genomföra specifika uppdrag och insatser såsom utredningar, projekt, skrivelser, utvecklingsinsatser och kunskapsöversikter. Den strukturbild som tagits fram under genomlysningen för att tydliggöra de organisatoriska kopplingarna mellan nätverken och grupperna i relation till Utbildningschefsnätverket vidareutvecklas i det fortsatta arbetet med nätverken och grupperna. Utbildningscheferna ser över vilka representanter som finns i nätverken/grupperna från den egna kommunen och meddelar eventuella ändringar till GR Utbildning senast 31 augusti. Utbildningschefsnätverket ombeds att säkerställa att samtliga nätverk har en utbildningschef som ordförande från och med hösten Ingen förändring genomförs avseende uppdelningen i nätverk respektive grupper eller avseende skillnaden i huvudsaklig inriktning på arbetet. Utbildningschefsnätverket föreslås enas om Framtidsgruppens upphörande. Utbildningschefsnätverket föreslås enas om att Internationaliseringsgruppen i dess nuvarande form upphör. Frågan om kommunernas internationaliseringsarbete i ett utbildningsperspektiv och vilka regionala strukturer som kan stödja detta arbete föreslås diskuteras vidare i Utbildningschefsnätverket under hösten Från hösten 2019 införs en justerad modell för återrapporteringen utifrån följande upplägg: - Redovisning av antal mötestillfällen, tema för mötena och deltagarantal samt nätverkets sammansättning - Självutvärdering och reflektion av den gångna periodens arbete i relation till befintlig syftesbeskrivning - Beskrivning av aktuellt arbete/beröringspunkter mellan nätverk och de grupper som är kopplade till nätverket - Fördjupad dialog med Utbildningschefsnätverket utifrån ovan samt ev behov av uppdrag för nätverket inför kommande period. 15 (17)

19 3.2 Förslag till åtgäder som föreslås träda i kraft i kommande arbete Förskolenätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Förskolenätverket och de grupper som hanterar frågor inom förskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. Gymnasienätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att föreslå hur en sammankoppling mellan Gymnasienätverket och de nätverk/grupper som hanterar frågor inom gymnasieskolans område skulle kunna se ut. Föreslagen sammankoppling skrivs in i relevanta nätverk/gruppers syftesbeskrivningar och träder i kraft tidigast 1 januari Detta lyfts vid en planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket senast den 6 december. Vuxenutbildningsnätverket ges i uppdrag av Utbildningschefsnätverket att i samband med planerad nätverksrapportering till Utbildningschefsnätverket under våren 2020 beskriva de grupper som arbetar för Vuxenutbildningsnätverket. Kvalitetsnätverket och Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg ombeds att göra sin nätverksrapportering vid något av Utbildningschefsnätverkets höstmöten. I samband med denna rapportering förs en djupare diskussion kring nätverkens syfte och uppdrag samt hur det på bästa sätt kan skapas regionala strukturer i dessa frågor som är de mest givande för kommunerna. Utbildningschefsnätverket fortsätter att bevaka nya frågor och områden att arbeta gemensamt kring i syfte att uppnå ytterligare kommunal nytta. Detta sker främst inom ramen för befintliga nätverk och grupper, vid behov tas ställning till upprättandet av nya nätverk eller grupper. Detta arbete sker kontinuerligt. Nuvarande s.k. nätverksposter ses över och kompletteras utifrån beskrivna behov. Därefter föreslås Utbildningschefsnätverket fastställa underlaget. Förslag till utökat kommunikativt stöd lyfts vid Utbildningschefsnätverket under hösten (17)

20 4 Avslutning Ett av genomlysningens stora mervärden är att den ger en ökad medvetenhet om möjligheterna med nätverken och grupperna och det arbete som sker där. En ökad förståelse för möjligheterna kommer också innebära att utbildningscheferna blir tydligare kravställare gällande uppdrag, resultat och relevans. Detta sammantaget kommer att öka samspelet mellan Utbildningschefsnätverket och dess nätverk och grupper och resultera i en större utväxling av arbetet framgent. En ökad medvetenhet om och förståelse för arbetet i nätverken och grupperna bland samtliga utbildningschefer bedöms också kunna underlätta genomförandet av justeringar eller förändringar bland nätverken och grupperna de kommande åren. Med andra ord är det viktigt att ha med sig att de förslag till åtgärder som föreslås inte är att betrakta som konstanta utan justeringar görs när utbildningscheferna bedömer att behov föreligger. Det är viktigt att arbetet med och i nätverken och grupperna hela tiden motsvarar de behov som finns i kommunerna. I syfte att ha styrfart i genomförandet av de föreslagna åtgärderna återkopplas förslagsvis progressionen till Utbildningschefsnätverket i samband med kommande nätverksmöten då utbildningscheferna, vid behov, kan föreslås enas om uppföljande åtgärder. Även om styrning och ledning samt möjligheten för Utbildningschefsnätverket att ge uppdrag lyfts fram som en viktig faktor i utvecklingsarbetet visar det mångåriga arbetet med nätverken och grupperna att det är i mötet och erfarenhetsutbytet som nya idéer uppstår. Att låta deltagarna spegla varandras verksamheter genom erfarenhetsutbyte och tillsammans analysera frågor bygger en stabil grund för vidare samverkan och ytterligare kommunal nytta. Att tillsammans hitta nya idéer är nödvändigt för att möta kommande års utmaningar. Avslutningsvis bedöms rapportens föreslagna åtgärder innebära små justeringar i närtid men ge desto större effekter på längre sikt. Till följd av genomlysningen finns möjlighet att ytterligare använda nätverkens och gruppernas fulla potential i syfte att vidareutveckla samverkan och skapa ytterligare kommunal nytta. Bilaga 1. Strukturbild över nätverken och grupperna i relation till Utbildningschefsnätverket 17 (17)

21 Strukturbild över Utbildningschefsnätverkets nätverk och grupper Utbildningschefsnätverket Förskolenätverket Grundskolenätverket Gymnasienätverket Tillsynsgruppen Barnomsorgsgruppen Fristgruppen Introgruppen Vuxenutbildningsnätverket Lärlingsgruppen Ekonomigruppen Särskolenätverket Gymnasieekonomnätverket Kvalitetsnätverket Nätverket för skolutveckling med digitala verktyg Nätverket för barn- och elevhälsa Skolekonomnätverket SYV-nätverket GRAAgruppen LPAnätverket Språkstödsgruppen Utbudsplanerings gruppen Skoljuridiska gruppen Skolbiblioteksgruppen Framtidsgruppen Internationaliseringsgruppen Reviderad

Uppdrag till nätverk och grupper inom GR Utbildning

Uppdrag till nätverk och grupper inom GR Utbildning Uppdrag till nätverk och grupper inom GR Utbildning Nätverk/Grupp Sekreterare Uppdrag - Kontinuerligt Uppdrag - tillfälliga Utbildningschefsnätverket utgörs av kommunernas förvaltningschefer för förskola,

Läs mer

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare APU - omvårdnad/sjukvård Syftet med avtalet är att höja kvaliteten inom omvårdnadsprogrammet genom att förbättra den arbetsplatsförlagda utbildningen både i

Läs mer

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden Missiv ÄRENDE 1 Till Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden 2014-2021 SYV-nätverket fick den 18 oktober uppdaget från att ta fram

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning HANDLING 2018-02-19 Sofia Larsson, Anders Pettersson Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning Detta dokument beskriver syfte, målsättningar, prioriterade frågor,

Läs mer

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse:

Allmänna råd I de allmänna råden från skolverket står delas Studie och yrkesvägledningen in i snäv och vid bemärkelse: 2016-03-22 UPPDRAGSBESKRIVNING för nätverket SKSYV, Skaraborgs nätverk för Studie- och Yrkesvägledning Bakgrund Elevens studieval- och yrkesval har stor betydelse för hur dennes framtid kommer att utvecklas.

Läs mer

Anteckningar vid konferens i Nätverket för det kommunala informationsansvaret (GRIA)

Anteckningar vid konferens i Nätverket för det kommunala informationsansvaret (GRIA) Nätverket för det kommunala informationsansvaret Göteborg 1 december 2014 Anteckningar vid konferens i Nätverket för det kommunala informationsansvaret (GRIA) Den 28 november tog Utbildningschefsnätverket

Läs mer

Nytt namn och syftesbeskrivning för Skol-IKT-nätverket

Nytt namn och syftesbeskrivning för Skol-IKT-nätverket MISSIV 2014-11-28 ÄRENDE 1 Till Förslag till Nytt namn och syftesbeskrivning för Skol-IKT-nätverket Skol-IKT-nätverket har sett över nätverkets namn och syftesbeskrivning. Det nuvarande syftet upplevs

Läs mer

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014 MISSIV ÄRENDE 1 Till Förslag till stider för 2014 föreslås enas om att s möten 2014 äger rum enligt följande: Fredag 21 februari Fredag 11 april Fredag 16 maj Fredag 13 juni Torsdag 4 september, em Fredag

Läs mer

Uppdrag och mandat i TRIS

Uppdrag och mandat i TRIS Beslutat den 23 februari 2015 av Regionala Samverkansgruppen 1 Uppdrag och mandat i TRIS Vad syftar detta dokument till? Detta dokument är ett komplement till styrdokumentet för TRIS och beskriver mer

Läs mer

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet

Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Göteborgsregionens kommunalförbund MISSIV Utbildningsgruppen 2018-05-31 ÄRENDE 1 Till Utbildningsgruppen Förslag till Godkännande av ansökan om regional garanti VVS och fastighetsprogrammet-fastighet Genom

Läs mer

Anteckningar från möte i Förskolenätverket

Anteckningar från möte i Förskolenätverket ANTECKNINGAR Förskolenätverket Onsdag 2015-12-02 Anteckningar från möte i Förskolenätverket Tid: Onsdag 2 december 2015 kl. 13.00-16.00 Plats: Villa Odinslund, Göteborg Närvarande Maria Andersson, Ordförande

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser

Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-11-06 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan beslut om insatser Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor bestående

Läs mer

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut

Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2014-10-20 Dnr Kompetensberedningens handlingsplan underlag för inriktningsbeslut Bakgrund Regionstyrelsen beslöt vid sammanträdet 2013-02-14 att tillsätta en beredning för kompetensfrågor

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND GR Utbildning Internationaliseringsgruppen Representanter från GRs 13 kommuner, internationalisering -> utbildningsområdet Syftet för gruppen är att vara ett forum för idé-, och erfarenhetsutbyte och bidra

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Rapport om Skolekonomnätverkets verksamhet maj 2014 maj 2016 Syfte/uppdrag: Nätverkens representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - initiera

Läs mer

Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola

Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola MISSIV 2017-12-01 Till ÄRENDE 4 Förslag till Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola i Göteborgsregionen har under de senaste åren haft

Läs mer

Branschråd Förskola Utbildningschefsnätverket

Branschråd Förskola Utbildningschefsnätverket Branschråd Förskola Utbildningschefsnätverket 2018-06-15, GR Anders Pettersson Theresa Björnström Idag! Kort bakgrund om branschrådet Nuläget kring uppdragen (frågor vid varje uppdrag) Diskussion Beslut

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen den 7 april, 2006, kl 08.30-14.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Leif Ivelind,

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2017-06-16 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 16 juni 2017, kl 09.00-13.00 Plats: Gottskärs hotell, Onsala Deltagare Maria Andersson, Kungälv

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE.

SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING OCH ÄLDRE. Sid. 1 (5) Mellan. kommun, nedan kallad Kommunen, och Kommunförbundet Skåne, nedan kallat Kommunförbundet, har träffats följande SAMVERKANSAVTAL RÖRANDE HJÄLPMEDEL TILL FUNKTIONSHINDRADE PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath Projekt IT-stöd en förstudie som syftar till att inventera och analysera behoven av och inom ett administrativt verktyg för vuxenutbildning inom Göteborgregionen. 2015-03-11 GR Utbildning Anne-Li Drath

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Nya arbetsformer för utvecklad samverkan mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2018-04-13 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 13 april 2018, kl 08.30-14.30 Plats: GR Deltagare Anette Liedström-Hjorth, Kungsbacka (för

Läs mer

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad

Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Dnr: Finsam 2016/25 Roller och ansvar inom Samordningsförbundet Stockholms stad Det är viktigt att samordningsförbundets organisation och roll- och ansvarsfördelning upplevs som tydlig, enkel, kostnadseffektiv

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa, social välfärd och vård Projekt Region 2015 Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 150305 Rev 160128 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret.

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Johan Haesert KS 2008/0016. Organisationsöversyn av tekniska kontoret. 1(6) KS 2008/0016 Organisationsöversyn av tekniska kontoret Ärendet På uppdrag av kommunstyrelsen har en utvärdering av verksamheten vid tekniska kontoret genomförts. Bakgrunden är den att kommunstyrelsen

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Plats och tid Stadshuset, rum 314 kl. 17:00-18:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Annika Bjerrhede (MP), ordförande Johanna Rantsi (M), vice ordförande Rasha

Läs mer

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018 IFO-chefsnätverket/GR Plan 2018 Varför? (syfte) Arena för strategiska frågor inom IFO-området Omvärldsbevakning Erfarenhetsutbyte Inspiration till utveckling Samverkan om utvecklingsinsatser Påverkan i

Läs mer

Utredning om framtidens dialog med föreningslivet

Utredning om framtidens dialog med föreningslivet 2015-04-18 Handläggare Fredrik Perman/Fredrik Nornvall Kultur- och fritidsenheten Kultur- och fritidsnämnden Utredning om framtidens dialog med föreningslivet Förslag till beslut 1. Utredningen godkänns

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess

Landstingets ärende- och beslutsprocess LANDSTINGET I VÄRMLAND REVISIONSRAPPORT Revisorerna AM/JM 2012-12-18 Rev/12017 Landstingets ärende- och beslutsprocess Sammanfattning Denna granskning har omfattat hantering enligt riktlinjen för landstingets

Läs mer

Kompetensförsörjning i förskolan Branschråd som arbetsmodell i offentlig sektor

Kompetensförsörjning i förskolan Branschråd som arbetsmodell i offentlig sektor Kompetensförsörjning i förskolan Branschråd som arbetsmodell i offentlig sektor Utbildningschefsnätverket 2018-03-02 sofia.larsson@grkom.se, 0703-752703 anders.pettersson@grkom.se, 0706-29 34 67 Idag!

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-02-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/503 Trygghetsskapande program i Järfälla Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Förslaget till trygghetsskapande

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Anteckningar. Utbildningschefsnätverket

Anteckningar. Utbildningschefsnätverket Anteckningar NÄRVARANDE Elisabeth Westin, Lerum (för & grund, gymn & vux), ordförande Åsa Ericson, Ale (för & grund, gymn & vux) Åsa Holmstrand, Alingsås (gymn & vux) Elisabet Nord, Göteborg (förskola)

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad från sammanträde med styrgruppen för miljö och samhällsbyggnad Tid: Torsdag 21 april 2016, kl. 09.00-12.00 Plats: GR Närvarande ledamöter Derya Tumayer (MP), Göteborg, ordf. Thorsten Larsson (M), Alingsås

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel

Specifikation gällande samarbete och styrning. inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Specifikation gällande samarbete och styrning inom samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel Allmänt Specifikationen anger hur samarbete och styrning hanteras inom samarbetsorganisationen.

Läs mer

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD)

Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) Tjänstemannastöd Specifika samverkansrådet för folkhälsa Beslut i Regionala chefsamverkansgruppen (KC/RD) 181004 Tjänstemannastöd för Specifika samverkansrådet för folkhälsa. Bakgrund Ett väl fungerande

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg

L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg L J U S p å k v a l i t e t Samarbete mellan Lidingö, Järfälla, Upplands-Bro, Sigtuna, Solna och Sundbyberg Arbetsplan Gäller från 2011-07-01 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte och mål... 4 3. Överlämning

Läs mer

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling

Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1/8 Samrådsstruktur mellan Region Östergötland och länets kommuner för Östergötlands utveckling 1. Bakgrund I samband med att Region Östergötland övertog det regionala utvecklingsansvaret 2015 undertecknade

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län

Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Börjesdotter Carina Datum 2016-01-18 Diarienummer KSN-2016-0063 Kommunstyrelsen Samverkansavtal mellan Uppsala kommun och Tryggare Uppsala län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003

Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 Samverkansavtal för gymnasiesärskolan i Göteborgsregionens intagningsområde 2002/2003 1. Bakgrund Inom GR finns sedan 1997 ett avtal gällande gymnasiesamverkan inom Göteborgsregionens intagningsområde

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019

Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Tjänsteskrivelse 1 (3) 2015-09-16 Handläggare Birgitta Spens Folkhälsonämnden Partnerskapet för barnkonventionens genomförande i kommunen 2016-2019 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har möjlighet

Läs mer

FÖRBUNDSSTYRELSEN Utbildningsgruppen NÄTVERK. Inriktning 2001

FÖRBUNDSSTYRELSEN Utbildningsgruppen NÄTVERK. Inriktning 2001 FÖRBUNDSSTYRELSEN Utbildningsgruppen NÄTVERK Utbildningsgruppen inför år 2001 Verksamhet och framtidsperspektiv Utvecklingsfrågor och service generella utgångspunkter Nödvändiga förändringar som sker på

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2018

Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2018 MISSIV 2017-04-06 ÄRENDE 2 Till Förslag till Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2018 Ett förslag till tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionen 2017

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare)

Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) AU Telefonmöte 20140425 Närvarande: Pontus Eriksson (samordnare), Mari Nordström (vice samordnare) och Conny Allaskog (sekreterare) 1. Justerad Arbetsordning NSPH Skåne Arbetsordningen har justerats enligt

Läs mer

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan

HANDBOK. KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan HANDBOK KB:s inflytandestruktur för nationell bibliotekssamverkan 2012 2014 Uppdaterad 2013 Innehåll Varför har KB en inflytandestruktur? 3 Strukturen 3 Vad är nationella referensgruppen? 4 Vad är en styr-

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Närvarande. Ej närvarande. Utbildningschefsnätverket

Närvarande. Ej närvarande. Utbildningschefsnätverket Närvarande Elisabeth Westin, Lerum (för & grund, gymn & vux), ordförande Karl-Olof Petersson, Partille (för & grund, gymn & vux), vice ordförande Åsa Ericson, Ale (för & grund, gymn & vux) Anneli Schwartz,

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd

Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Er referens N2018/00721/DL Livsmedelsverket heidi.pekar@slv.se Remissvar om rapportering av regeringsuppdrag N2018/00721/DL, Att inleda arbetet med att inrätta ett nationellt dricksvattenråd Sammanfattning

Läs mer

VÄSTBAS I STENUNGSUND

VÄSTBAS I STENUNGSUND STENUNGSUNDS KOMMUN 2014-02-20 VÄSTBAS I STENUNGSUND I Stenungsund finns en lång tradition, stor kunskap och gedigna erfarenheter från olika modeller för samverkan mellan kommunens olika verksamheter.

Läs mer

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2016-2018 VISION STRATEGIPLAN 2016-2018 ÅRLIGA VERKSAMHETSPLANER 1. OMFATTNING & SYFTE Detta dokument omfattar en beskrivning av s strategiplan för 2016-2018. Det innehåller en övergripande

Läs mer

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018

Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Utbildning för språk-, läs- och skrivutvecklare i förskola Stockholm 4 maj 2018 Ildico Hellman, Malin Gyunda EPA: ensam par alla E: Vilka teman tycker du framkommer i berättelsen som skulle vara intressanta

Läs mer

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Anteckningar Tid: måndag 11 december, kl. 09.00-15.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin, Alingsås

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Bryssel 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan.

Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Version 151113 Sammanställning av kommunernas behov av regionalt stöd gällande mottagandet av ensamkommande barn samt förslag till handlingsplan. Bakgrund Under 2014 kom 7049 ensamkommande barn till Sverige

Läs mer

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS.

Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. Rutiner för samverkan mellan Barn- och utbildning (BU), Individoch familjeomsorg (IFO) samt Primärvården i Arjeplog NORRBUS. 2012-04-18 Bakgrund Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbotten har

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Prioriterade områden

Prioriterade områden 2017-10-25 Överenskommelse om organisering av länsstyrgruppens samverkan inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola, mellan länets kommuner och Region Norrbotten. Bakgrund Länets kommuner och Region

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF

Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF 20130130 Verktyg för ett systematiskt kvalitetsutvecklingsarbete vid GF Vision 2020 Vision 2020 är en grundpelare för GF:s utvecklingsarbete. Ett aktivt och medvetet arbete med verksamhetsplanerna (GF:s

Läs mer

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR Utbildningschefsnätverket 2017-12-01 Vad har vi gjort, vad gör vi? Skolk & goda exempel GR Drop Outs Studie-

Läs mer

Branschråd Förskola och Grundskola - Utbildningschefsnätverket Anders Pettersson

Branschråd Förskola och Grundskola - Utbildningschefsnätverket Anders Pettersson Branschråd Förskola och Grundskola - Utbildningschefsnätverket 2018-12-14 Anders Pettersson anders.pettersson@goteborgsregionen.se Idag! Kommunikation och facklig dialog (info) Branschråd Grundskola (beslut)

Läs mer

Bilaga: Utdrag ur tjänsteutlåtande till Landstingsstyrelsen, Dnr LS-LED15-0577-2 Långsiktigt hållbar finansiering av regionalt stöd inom socialtjänst och vård Sammanfattning Sörmland behöver en långsiktigt

Läs mer

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser

Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Här presenteras några vanliga upplägg på olika utbildningsinsatser Har ni specifika utvecklingsbehov så är jag alltid flexibel att lyssna, samt ändra innehåll och upplägg. Kostnad för de olika uppläggen

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Statsbidrag för att utveckla regionala stödfunktioner mellan skola och arbetsliv om yrkesutbildning

Läs mer

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus

KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER. Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan för inrättande av Kunskapshus KUNSKAPSHUS FÖR ATT VÄRNA DEMOKRATIN MOT VÅLDSBEJAKANDE MILJÖER Strategisk handlingsplan

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-05-10 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Styr- och handledningsdokument

Styr- och handledningsdokument Mahr 61-2014/600 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Projektdirektiv 2015-02-16 Förvaltningschef 2015-02-16-2015-06-30

Läs mer

Branschråd Förskola - Förskolenätverket Anders Pettersson Theresa Björnström

Branschråd Förskola - Förskolenätverket Anders Pettersson Theresa Björnström Branschråd Förskola - Förskolenätverket 2018-09-21 Anders Pettersson anders.pettersson@grkom.se Theresa Björnström theresa.bjornstrom@grkom.se Idag! Liten tillbakablick Nuläge och diskussion kring uppdrag

Läs mer

Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2017

Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2017 MISSIV 2016-03-17 ÄRENDE 2 Till Förslag till Tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan 2017 Ett förslag till tidplan för arbetet med antagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionen 2017

Läs mer