Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval."

Transkript

1 Mats Ohlsson Regionala utvecklingsnämnden Affärsutvecklare Skånetrafiken Beslutsunderlag Trafikplikt Öresundstågstrafik beslutsunderlag 1. Bakgrund Öresundstågstrafiken startade i samband med Öresundsbrons invigning år Trafiksystemet har successivt byggts ut. Från start och fram till och med 2008 var SJ AB trafikutövare för den svenska delen av trafiken startade den upphandlade Öresundstågstrafiken i de dåvarande trafikhuvudmännens regi (Blekingetrafiken AB, Hallandstrafiken AB, Kalmar Länstrafik AB, Länstrafiken Kronoberg, Region Skåne, Västtrafik AB) med en vision om att möjliggöra flexibla arbetsmarknadsregioner och skapa långsiktig, hållbar utveckling för invånarna och näringslivet i området. Det integrerade systemet skulle även förstärka och sprida integrationen i Öresundsregionen. Öresundstågssystemet binder nu samman regionerna i södra Sverige och möjliggör snabba och frekventa vardagsresor till och från skola och arbete för dess invånare. Systemet bidrar till tillväxten i arbetsmarknadsregionerna i södra Sverige. Detta genom att trafiken bryggar över regiongränserna med täta förbindelser och ett utvecklat taxe- och biljettsamarbete så att de administrativa hindren blir osynliga för resenärerna. Den svenska delen av Öresundstågstrafiken uppfyller Naturskyddsföreningens krav för märkningen Bra Miljöval. En stark strävan är att trafiken ska vara så stabil över tiden att invånare och resenärer vågar anpassa sina val av boende- och arbetsort utifrån detta. Systemet är ett stomsystem med goda förbindelser med andra trafikslag inom kollektivtrafiken både inom de olika länen och till fjärrtrafikssystemet. Transdev kör idag trafiken på ett avtal som löper ut december För att en upphandling ska kunna genomföras kräver kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065 samt 2017:763) att berörda Regionala Kollektivtrafikmyndigheter beslutar att upphandla Skånetrafiken, Hässleholm Besöksadress: Andra Avenyen 7 Telefon: skanetrafiken.se Bankgiro: Org.nr Skånetrafiken det naturliga valet för dig som reser i Skåne. Skåne ska vara öppet för alla. Vi öppnar för möjligheter och upplevelser. Vi öppnar för möten, samhörighet och gemenskap. Vi strävar efter att göra det enkelt att resa med någon av våra dagliga turer med buss och tåg.

2 trafiken och formaliserar denna avsikt genom att, innan upphandlingen påbörjas, besluta om allmän trafikplikt för systemet. 2. Förutsättningar för beslut om allmän trafikplikt över länsgräns Beslut om allmän trafikplikt ska ses som ett verkställighetsbeslut av de intentioner som kommer till uttryck i trafikförsörjningsprogrammet. Begreppet allmän trafikplikt är en översättning från engelskans Public Service Obligation. En direkt översättning torde bli offentligt serviceåtagande, vilket innebär att Region Skåne genom att besluta om allmän trafikplikt också iklär sig ett ansvar gentemot Skånes invånare att tillhandahålla den beslutade trafiken. Beslut om allmän trafikplikt kan bara gälla regional kollektivtrafik. Det innebär sådan trafik som med avseende på trafikutbudet huvudsakligen är ägnad att tillgodose resenärers behov av arbetspendling eller annat vardagsresande och med hänsyn till sitt faktiska nyttjande tillgodoser ett sådant behov. Det funktionella trafikutbudet d v s turutbud, stoppfrekvens, taxe-/bokningsvillkor och fordonstyp inom Öresundstågssystemet är anpassat till regionalt resande. Turutbudet är tillräckligt stort för att attrahera dagligt pendlande och återspeglar resandet med tätare trafik i rusningstid och både glesare trafik och kortare tågstorlekar mitt på dagen samt på kvällar och helger. Uppehållsbilden är i största möjliga mån anpassad för att systemet ska uppfylla de regionala målen med stopp i kommunhuvudorter utan att ge alltför negativa effekter i form av för långa restider. Taxe- och bokningsvillkoren stöttar vardagsresandet med fast prissättning och en bred och samordnad palett av appar, månads- och resekort. Genom ett samordnat taxesystem går dessa att använda i andra trafikslag i de respektive regionerna, vilket underlättar övergången mellan trafikslagen inom kollektivtrafiken och underlättar resandet. Endast en mindre del av platserna, cirka 25 %, är bokningsbara för att de långväga resorna inte i för hög utsträckning ska negativt påverka pendlarnas tillgång till sittplatser. Fordonstypen är tekniskt anpassad till trafik med relativt täta stopp där bra acceleration har prioriterats framför hög topphastighet. Sett till faktiskt utnyttjande, d v s ärende med resan, reslängd, restid samt skillnad i högoch lågtrafik, uppfyller systemet lagens kriterier för regional kollektivtrafik. Det finns tydliga skillnader mellan resandevolymer i hög- och lågtrafik. Trots att respektive sträckor har en

3 längd på över 300 km är den genomsnittliga reslängden 67 km enligt den heltäckande resanderäkning som genomfördes hösten 2016, vilket motsvarar en restid på en dryg halvtimme. Enligt en sammanställning grundad på en kvalitetsmätning Våren 2017 reser 44 % av passagerarna i systemet som helhet med ett periodkort. I denna mätningar reste ytterligare 24 % med biljett köpt med reskassa eller rabattkort, d v s även dessa resenärer var mer eller mindre trogna kunder. Samma mätning ger även svar på syftet med resan, där 36 % av de svarande reser till och från arbete och 21 % till och från utbildning. Kvalitetsmätningen visar dessutom att 54 % av de svarande reser fler än en gång i veckan med Öresundstågen. Öresundstågssystemet uppfyller således kriterierna vad gäller om trafikutbudet kan anses vara regionalt som om resandet är att anse som regionalt. Det kriterium som särskilt lyfts fram, att resmönstret till övervägande del är av vardagskaraktär, uppfylls genom att 54 % av resenärerna använder sig av systemet en eller flera gånger i veckan. Med utgångspunkt i de nyckeltal som finns tillgängliga, är det tydligt att kriterier både för systemet som helhet och för de tre grenarna separat uppfylls med god marginal. Mot den bakgrunden är bedömningen att de berörda Regionala Kollektivtrafikmyndigheterna inom ramen för sina befogenheter kan besluta om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet. 3. Öresundstågens viktiga roll i Skåne Ett mål för den skånska kollektivtrafiken är att den ska bidra till ett väl fungerande Skåne i vid mening genom att erbjuda en trafik som är anpassad till kunderna och deras resbehov och som bidrar till regional integration, ökad sysselsättning, ökad trafiksäkerhet, bättre miljö och en effektiv resursanvändning. Trafiken ska vara tillgänglig för alla kundgrupper och av hög kvalitet. En av fyra huvudstrategier i den skånska kollektivtrafiken är att växa i starka stråk. Det handlar om att använda tillgängliga resurser på ett effektivt sätt och växa där förutsättningarna för detta är bäst. Starka stråk kännetecknas av bra trafikutbud och stort resande. Här finns oftast också de bästa förutsättningarna till ytterligare förbättring av trafik, konkurrenskraft och resande.

4 Satsningar i starka stråk innebär en utveckling som leder till ytterligare integration av boende, arbete, utbildning, service och kultur inom hela eller delar av Skåne och därmed till ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. De bidrar också till ökad trafiksäkerhet, bättre miljö och förbättrad framkomlighet för övrig trafik. En särskild ställning inom den starka trafiken har den snabba långväga trafiken, framför allt på järnväg. Regionaltågen är det snabbaste trafikslaget för regionala resor. De har god konkurrenskraft gentemot bilen och har under flera år varit den snabbast växande delen i kollektivtrafiken. Den regionala tågtrafiken är den mest storskaliga delen av kollektivtrafiken i Skåne. Den ger ökad räckvidd för dagliga resor och knyter Skånes olika delar till varandra och till angränsande regioner. Den har svarat mot ett starkt ökat behov av resor över såväl långa som korta avstånd i länet och har bidragit till en ökad geografisk integration i Skåne, Sydsverige och Greater Copenhagen. Regionala utvecklingsnämnden godkände den 22 september 2017 rapporten Tågstrategiskt underlag , som underlag till nästa trafikförsörjningsprogram. Rapporten ger förslag på inriktning för den framtida regionala tågtrafiken. Den har ett tydligt utvecklingsperspektiv och ska utgöra underlag för politiska prioriteringar och beslut om kommande satsningar på den regionala tågtrafiken. Tågtrafiken utgör ryggraden i den skånska kollektivtrafiken och har en betydande potential för ökat resande. Öresundstågen har en överordnad trafikuppgift genom att de knyter samman de största städerna i Skåne med varandra samt Skåne med Kastrup/Köpenhamnsregionen och de sydsvenska grannlänen. I takt med att arbetsmarknadsregionerna utvidgas och trafiksystemet byggs ut för att möjliggöra snabba pendlingsresor blir sambanden med grannregionerna allt starkare. I gränsområdena mellan Skåne, Halland, Västra Götaland, Småland och Blekinge finns ett betydande resande som sträcker sig över regiongränserna. Det tar sig bl a uttryck i att Osby och Älmhult utgör en gemensam lokal arbetsmarknadsregion och att Sölvesborgs kommun ingår i Kristianstads arbetsmarknadsregion. Hallandsås tunneln har börjat skapa utvecklad integration Skåne-Halland. 4. Trafiksystemet Dagens trafiksystem med Öresundståg För närvarande används totalt 111 fordon för Öresundstågstrafiken i Sverige och Danmark.

5 Trafiksystem och ungefärligt utbud i lågtrafik respektive högtrafik framgår av tabellen nedan. Sträcka Lågtrafik Högtrafik Ca utbud Ca utbud Helsingør/Nivå - København H - Malmö C 3 tågpar/h 6 tågpar/h Malmö C -Lund - Landskrona - Helsingborg 1 tågpar/h 3 tågpar/h Helsingborg - Halmstad 1 tågpar/h 1 tågpar/h Halmstad - Göteborg C 1 tågpar/h 2 tågpar/h Malmö C Lund - Hässleholm 2 tågpar/h 3 tågpar/h Hässleholm - Alvesta - Växjö 1 tågpar/h 1 tågpar/h Växjö - Kalmar 0,5 tågpar/h 1 tågpar/h Hässleholm - Kristianstad - Karlskrona 1 tågpar/h 1 tågpar/h Av linjerna ovan är det enbart Halmstad - Göteborg C respektive Växjö - Kalmar som inte direkt berör Skåne. I takt med att trafiken har byggts ut har också resandet utvecklats, allt fler tåg körs idag med flera fordon sammankopplade. Ovanstående linjer antas även fortsättningsvis ingå i det gemensamma trafiksystemet för Öresundstågen. Ytterligare linjer kan tillkomma i framtiden, men tas inte med i detta underlag från Skånetrafiken. 5. Samråd inför upphandling, SIU I syfte att bl.a. belysa och diskutera uppdrags- och kontraktsfrågor i en kommande eventuell upphandling genomfördes ett samråd inför upphandling (SIU). Utöver nämnda SIU genomfördes enskilda möten med de intresserade företagen.

6 En av frågorna till tåg- och underhållsoperatörerna var följande: Vänligen svara, om möjligt, med hänvisning till i vilka former, sträckningar samt i vilken omfattning eventuellt intresse finns för att bedriva kommersiell kollektivtrafik. Samtliga företag svarade att de inte var intresserade av att köra kommersiell trafik som berör detta kontrakt. 6. Beslut om trafikplikt Skäl för beslutet Kollektivtrafik är en del av samhällsbyggandet som på många sätt påverkar människors val av arbete, boende, utbildning och fritid. Linjesträckningar och utbud blir därmed strukturbildande för den regionala utvecklingen. Inte minst tågtrafiken bör därför präglas av långsiktighet och stabilitet. Det finns inget som tyder på att tågtrafik motsvarande Öresundstågens omfattning skulle komma till stånd enbart genom kommersiella aktörers försorg, utan finansiering från regionen. Mot den bakgrunden och med beaktande av Öresundstågstrafikens betydelse för Skåne, såväl för regionens utveckling i stort som för enskilda medborgares vardag, rekommenderas Region Skåne besluta om allmän trafikplikt för den skånska delen av Öresundstågstrafiken och till, för dess invånare, viktiga målpunkter i angränsande län. Därmed kan Region Skåne i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet ta ansvar för trafiken och stå som garant för dess fortsatta existens. Beslutets omfattning För att befintlig trafik och planerade utökningar ska kunna bedrivas i offentlig regi krävs att den regionala kollektivtrafikmyndigheten i Skåne fattar beslut om allmän trafikplikt för alla berörda sträckor i Skåne. Trafikplikt föreslås även beslutas för sträckor in i angränsande län. Genom att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i angränsande län fattar trafikpliktsbeslut in i Skåne möjliggörs fortsatt trafik utan hinder till följd av länsgränser.

7 Beslutsförslag Beslut om allmän trafikplikt föreslås för följande sträckor: Nationsgränsen till Danmark - Malmö - Lund- Landskrona - Helsingborg - Halmstad Nationsgränsen till Danmark - Malmö - Lund - Hässleholm - Älmhult Nationsgränsen till Danmark - Malmö - Lund - Hässleholm - Kristianstad - Sölvesborg Bilagor 1. Linjekarta.

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik

Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Beslutsunderlag 2012-09-10 Bengt Nilsson 0451-288510 bengt.nilsson@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Allmän trafikplikt gällande regionaltågtrafik Hässleholm-Alvesta-Växjö Hässleholm-Markaryd

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona

Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2017-03-30 Diarienummer 170277 Landstingsfullmäktige Allmän trafikplikt (Kalmar) Emmaboda Karlskrona Förslag till beslut föreslås i egenskap av regional kollektivtrafikmyndighet

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-12-09 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala utvecklingsnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2016 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2017 löper trafikavtal

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping

Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Trafikpliktsutredning avseende skärgårdstrafik Nyköping Sammanfattning Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har genomfört trafikpliktsutredning gällande skärgårdstrafik Nyköping. Slutsatsen av utredningen

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2014-11-14 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2016 löper ett antal

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE

KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE POSITIONSPAPPER KOLLEKTIVTRAFIK 2019 1 KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT ENAT SYDSVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige

Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Sidan 1 (7) Kollektivtrafik för ett enat Sydsverige Vi sex regioner i Sydsverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne samverkar politiskt från hösten 2015 över regiongränserna inom

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling

Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling MISSIV 1(1) 2013-12-18 LJ 2013/1767 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Beslut om allmän trafikplikt inför direktupphandling av Krösatågen Enligt kollektivtrafiklagen (SFS 2010:1065) ska upphandling

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Regionstyrelsen 1-21

Regionstyrelsen 1-21 Regionstyrelsen 1-21 Tid: 2017-01-31, kl 13:00-16:45 Plats: Regionens Hus, sal A 9 Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Krösatågssystemet Diarienummer: RJL 2016/3732 Beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen

Trafikförsörjningsprogram Sörmland. Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Trafikförsörjningsprogram Sörmland Oskar Jonsson, Länstrafiken Mälardalen Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Regional kollektivtrafikmyndighet i Södermanlands län enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter

Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter Marknadsöppningsdagen 2012: Öresundstågstrafikförsöket måluppfyllelse & samhällsekonomiska effekter AB Stelacon 2012-11-21 Agenda Stelacons uppdrag Måluppfyllelse med försöket Samhällsekonomiska effekter

Läs mer

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Eva Skagerström 2018-02-15 TSN 2018-31 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Allmän trafikplikt för stadstrafiken i Linköping och Norrköping samt kungörelse av beslut

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt

Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kommersiell trafik, när är det lämpligt att avstå från beslut om Allmän trafikplikt Kollektivtrafikens Avtalskommittés årskonferens 2015-03-04 Leif Magnusson Matti Lahtinen Bakgrund - Allmän trafikplikt

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Magnus Andersson Affärsområdeschef Tåg 0451-288506 Magnus.Andersson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500643 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Tågtrafiken inför T16

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt

Beslut om allmän trafikplikt PM 1 (5) Handläggare Anders Lennartsson Beslut om allmän trafikplikt Sammanfattning ÖstgötaTrafiken har, i sin roll som stöd till den regionala kollektivtrafikmyndigheten, genomfört trafikpliktsutredning

Läs mer

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm

För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0. Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm För en bättre regional utveckling PÅGATÅG NORDOST 2.0 Timmemodellen Knutpunkt Hässleholm SEXTON KOMMUNER ISAMVERKAN TILLSAMMANS MED NÄRINGSLIVET OCH REGIONERNA ALVESTA BROMÖLLA HALMSTAD HELSINGBORG HÄSSLEHOLM

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Bakgrund Kollektivtrafikmyndigheten ska i ett trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012

Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Förslag 2013-05-03 Komplettering av Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2012 Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Kommersiell kollektivtrafik i Skåne... 3 3 Fullt tillgänglighetsanpassade bytespunkter och linjer...

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Positionspapper, arbete

Positionspapper, arbete POSITIONSPAPPER OCH POLICYDOKUMENT Positionspapper, arbete Uppdrag från RSS 16 mars Samråd Myndigheterna 18 april Utkast WSP Delredovisning för Kollektivtrafikutskottet 26 juni Samråd Myndigheterna 25

Läs mer

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE

FEMKLÖVERN I REGION SKÅNE FEMKLÖVERNS KOLLEKTIVTRAFIKSATSNINGAR Budgetförutsättningar inför 2012 Mats Persson 25 oktober 2011 Klimatsmarta transporter och jobbpolitik Attraktiv kollektivtrafik underlättar rörligheten att välja

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Positionspapper Kollektivtrafik

Positionspapper Kollektivtrafik Positionspapper Kollektivtrafik Styrelse RSS Regionsamverkan Sydsverige Arbetet har inkluderat: Underlag till positionspapper för en storregional sydsvensk kollektivtrafik (konsultrapport 180824) innehåller

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2016 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 17RK1556 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län.

Prislista. För resor över länsgräns. Gäller från och med 1 januari 2015. Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. För resor över länsgräns Prislista Gäller från och med 1 januari 2015 Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län. En del av Landstinget i Kalmar län Gränslöst resande! Nå hela södra Sverige

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om kollektivtrafik; SFS 2010:1065 Utkom från trycket den 27 juli 2010 utfärdad den 15 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Sydtaxan Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Innehåll 1 Parterna... 3 2 Bakgrund... 3 3 Giltighet... 3 4 Biljettsortiment... 3 5 Tilläggsavgifter... 4 6 Rabatter gällande resenär...

Läs mer

Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande kollektivtrafikresor

Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande kollektivtrafikresor TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-10-18 RS181018 Regionkontoret Regional samhällsplanering Arne Ingemansson Processledare kollektivtrafik Regionstyrelsen Sydtaxan 2.0 ett biljettsamarbete för länsöverskridande

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik 2017 Samråd inför upphandling (SIU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SIU-processen Detta Samråd inför Upphandling (SIU)

Läs mer

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09

Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Kerstin Åklundh Infrastrukturstrateg Region Skåne kerstin.aklundh@skane.se 0703-588512 MEDBORGARDIALOG I KÄVLINGE 2015-04-09 Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi Region Skåne har statens

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Mickael Espling Affärschef Öresundståg 0451-28 85 76 Mikael.Espling@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-20 Dnr 1701720 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Nytt avtal om operativt

Läs mer

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189

Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Uppföljningsrapport Kollektivtrafik KRONOBERG 2017 Daniel Malmqvist Regionala kollektivtrafikmyndigheten Dnr. 18RGK1189 Artikel 7 ur EU:s kollektivtrafikförordning 1370/2007. Varje behörig myndighet ska

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-11-03 kl.08.30-12.05 Plats: Regionens hus, sal B 10 Remiss: Förslag till samverkanavtal för Öresundstågtrafiken Diarienummer:

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2012-05-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2012-06-01 10.00- Plats: Ystads Saltsjöbad, Ystad

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-03-25 Närvarande: F.d. justitierådet Staffan Magnusson, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och regeringsrådet Eskil Nord. Ny kollektivtrafiklag Enligt

Läs mer

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län

Överenskommelse avseende behörighet för RKTM Sörmland att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län 1(2) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 7 Diarienummer SL 2014-0819 Infosäk. klass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten

Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Koncernkontoret Regionala kollektivtrafikmyndigheten Anders Jönsson Tågstrateg Telefon: +46 40 675 30 24, +46 72 599 77 98 E-post: anders.e.jonsson@skane.se PROJEKTPLAN Datum 2015-10-26 1 (8) Tågstrategi

Läs mer

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas

Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Svealandsbanan tågtrafik där den efterfrågas Oskar Fröidh, KTH oskar.froidh@abe.kth.se Jernbaneforum 7 mars 2012 Målen för förbättrad tågtrafik Möjliggöra pendling till starka arbetsmarknader Lättare för

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting,

1. Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet 2. Stockholms läns landsting, 1 (10) Överenskommelse avseende behörighet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande busstrafik i Stockholms län Denna överenskommelse avseende

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport November 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22

Bilaga. Riskanalys beslut om allmän trafikplikt. Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Bilaga Riskanalys beslut om allmän trafikplikt Upphandling Trafik 2016 2014-10-22 Innehållsförteckning Riskanalys allmän trafikplikt Trafik 2016... 3 1. Bakgrund... 3 2. Trafik av kommersiellt intresse...

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

Skånetrafikens tågresande Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år

Skånetrafikens tågresande Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år Skånetrafikens tågresande 2016 Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 2016 jämfört med samma period föregående år Innehåll Inledning... 2 Tågresandet i Skåne 2016... 3 Resandeförändringar...

Läs mer

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen

Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen PM 1 (6) Datum Handläggare Transportstyrelsens tillsyn enligt kollektivtrafiklagen Bakgrund Enligt lagen (2010:1065) om kollektivtrafik ska den myndighet som regeringen bestämmer utöva tillsyn över lagen

Läs mer

Månadsrapport Mars 2017

Månadsrapport Mars 2017 Månadsrapport Mars 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 mars 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Möte i den regionala arbetsgruppen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen 1(9) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 14 TN 2019-0524TN 2019-0524-1 Beslut om allmän trafikplikt för storregional tågtrafik med Mälartåg i Mälardalen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök 媂 Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Gen Translate Lyssna Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet Translate Lyssna Sök 䓎 Nya biljettsystemet

Läs mer

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige

Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional tågtrafik i östra Sverige BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Richard Widén 2014-05-19 TN 2014-36 Trafiknämnden Överenskommelse om behörighet för Stockholms läns landsting att fatta beslut om allmän trafikplikt gällande regional

Läs mer

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden:

Vi saknar konkreta åtgärder inom flera områden: 1 Infrastrukturminister Anna Johansson Näringsdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Det krävs krafttag för att säkerställa ett öppet och fungerande Skåne Region Skåne har höga målsättningar

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport December 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

2015 jämfört. Sida 1 av 6

2015 jämfört. Sida 1 av 6 Skånetrafikens tågresande 2015 Sammanställning och analys av tågresandet i oktober 20152 jämfört med samma period föregående år Sida 1 av 6 Innehåll Inledning... 2 Tågresandet i Skåne 2015... 3 Resandeförändringar...

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 PÅGATÅG NORDOST 2009 NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM HÖÖR KRISTIANSTAD MARKARYD OSBY PERSTORP SÖLVESBORG ÄLMHULT Älmhult Markaryd Killeberg Vittsjö Osby Älmhult Markaryd Bjärnum Hästveda Killeberg

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015

Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015 Regionalt trafikförsörjningsprogram 2013-2015 Kollektivtrafik för en hållbar regional utveckling Komlpetterat genom beslut i regionfullmäktige 2013-12-04 2 FÖRORD Halland bästa livsplatsen Vi har ett gemensamt

Läs mer

Månadsrapport Februari 2017

Månadsrapport Februari 2017 Månadsrapport Februari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2012-11-20 Ewa Rosén 0451-288511 Ewa.rosen@skanetrafiken.se Regionala tillväxtnämnden Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2013 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under år 2014 löper ett antal

Läs mer

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING

OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING MÄLAB Regional tågtrafik Hallsberg Örebro Västerås Stockholm (Mälarbanan) Samråd inför upphandling (SiU) OBSERVERA ATT DETTA INTE ÄR EN UPPHANDLING Om SiU-processen

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Arbetspendlingens struktur i Skåne

Arbetspendlingens struktur i Skåne Arbetspendlingens struktur i Skåne Underlagsrapport till Regional systemanalys för infrastrukturen i Skåne Författare: Kristoffer Levin, Region Skåne Innehållsförteckning 1. BAKGRUND 3 1.1 Lokala arbetsmarknader

Läs mer

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell

Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell Projektgruppen för nytt aktieägaravtal 2008-01-25 Kriterier för värdering av ägarskap och fördelningsmodell För att ge ett underlag för en bedömning av för- och nackdelar med alternativa ägarstrukturer;

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport

Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport Pågatågstrafik till Karlshamn Rapport 2014-02-26 Uppdraget Pågatåg Nordost är en samverkan mellan 12 kommuner och 3 regioner som arbetar för att utveckla regionen genom en förbättrad tågtrafik på 5 bandelar.

Läs mer

KOLBAR Kundnöjdhet

KOLBAR Kundnöjdhet 27-1-1 Bilaga 3. Kollektivtrafikbarometern och Barometer för anropsstyrd trafik Sammanställning riksresultat, stadstrafik och lokala resultat Svenska Lokaltrafikföreningens (SLTF) kundbarometer kollektivtrafikbarometern

Läs mer

Över länsgräns. 1 juni 2013

Över länsgräns. 1 juni 2013 Över länsgräns Information för resor mellan Kalmar län och angränsande län Gäller från och med 1 juni 2013 Innehåller även information samt prislista för Kustpilen på sid. 15 www.klt.se Gränslöst resande!

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013

Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015. Kommundialog November 2013 Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2015 Kommundialog November 2013 Tidplan 2013 2014 oktober november december januari februari mars Arb. med utkast Utkast Samråd Slut- RTN 7/2 Ev just. förslag KTN 3/2

Läs mer

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK

TALARE ANDREAS ALMQUIST - VD DANIEL MODIGGÅRD - TRAFIKCHEF DANIEL BERNHARDT - CHEF SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK AGENDA Inledning Hallandstrafikens målbild från vision till verkstad - Det här är Hallandstrafiken - Nöjdaste kunder och invånare i landet! - Kundvård genom ny teknik och marknadsaktiviteter Dagens trafik

Läs mer

Öresundstågstrafiksförsöket en utvärdering av trafikhuvudmännens agerande och erfarenheter. Trivector Traffic 2012

Öresundstågstrafiksförsöket en utvärdering av trafikhuvudmännens agerande och erfarenheter. Trivector Traffic 2012 Öresundstågstrafiksförsöket en utvärdering av trafikhuvudmännens agerande och erfarenheter Trivector Traffic 2012 Öresundstågstrafiksförsöket en utvärdering av trafikhuvudmännens agerande och erfarenheter

Läs mer

Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016

Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Uppföljningsrapport kollektivtrafik Blekinge 2016 Dnr: 17/00421 Version A, Regionstyrelsen informerad 2017-06-14 /magfo 2 Innehållsförteckning 1. Inledning

Läs mer

Kollektivtrafik på gles- och landsbygd. Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting

Kollektivtrafik på gles- och landsbygd. Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting Kollektivtrafik på gles- och landsbygd Sara Rhudin Sveriges Kommuner och Landsting Kollektivtrafik på gles- och landsbygd Fakta Över 80 procent av resandet med kollektivtrafiken sker i storstadsregionerna.

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som

Läs mer

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland

Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland 1/6 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Underlag inför diskussion om ställningstagande avseende Region Östergötlands engagemang i utveckling av nya tågstationer i Östergötland Bakgrund och syfte Utökat

Läs mer

Ny Trafik 2017. Nodstadsseminarium, Västerås. 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27

Ny Trafik 2017. Nodstadsseminarium, Västerås. 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27 Ny Trafik 2017 Nodstadsseminarium, Västerås 14 november 2014 Lisa Sandberg, lisa.sandberg@malab.se, 070-786 16 27 MÄLAB utvecklar och förvaltar regional tågtrafik i östra Sverige > MÄLAB ägs av landstingen

Läs mer

Pågatåg Nordost 2009

Pågatåg Nordost 2009 Pågatåg Nordost 2009 1 Pågatåg Nordost 2009 G&G 2007-08-13 Göran Svärd Ringvägen 21 28023 Hästveda 070-261 71 11 Pågatåg Nordost 2009 2 Pågatåg Nordost 2009 Uppdraget från 7 kommuner. Ge en samlad redovisning

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Frukostmöte med Gunnar Alexandersson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden DAGORDNING Datum 2017-02-03 1 (9) Sammanträde i regionala utvecklingsnämnden Ledamöter och ersättare i regionala utvecklingsnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-03

Läs mer