Kommunstyrelsen (40)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsen (40)"

Transkript

1 Kommunstyrelsen (40) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 3 april 2012 kl Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M) Elizabeth Peltola (C), ordförande Claes Lindahl (C) Peter Niklasson (C) Jan Fagerberg (MP), tjänstgörande ersättare Ingemar Almkvist (S), 2:e vice ordförande Staffan Ferm (S) Stefan Jönsson (S) Britta Croona (S) Övriga deltagande Tomas Simonsson (FP), ej tjänstgörande ersättare Dan Bülow (KD), ej tjänstgörande ersättare Lars Henriksson (C), ej tjänstgörande ersättare kl Kenneth Condrup, kommunchef Bengt Pettersson, teknisk chef Birgitta Bülow, sekreterare Övriga närvarande se sidan 2 Utses att justera Ingemar Almkvist Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Kommunhuset Paragrafer Birgitta Bülow Ordförande... Elizabeth Peltola Organ Justerande... Ingemar Almkvist ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Datum för anslags nedtagande Kommunledningsförvaltningen Underskrift...

2 Kommunstyrelsen Övriga närvarande Åke Örnhede, revisor 58 Bodil Hansen, utbildningsnämnden 58 Jan-Erik Andersson (M), ekonomiska gruppen 58 Kerstin Sikander, PWC 58 Minna Jebril, PWC 58 Anne Hallberg, utbildningschef 58, 61, Inga-Lill Fritsch, ekonomichef Bengt Pettersson, teknisk chef 59, 63 Filip Lazarov, ekonom 59 John Fritsch, säkerhetschef Bo Bergsjö, planeringschef 67-69,72-73, 75 Mathias Karlsson, miljö- och byggchef Sven Mohlin, gatu- och trafikingenjör Thomas Franzén, fritidsintendent 76 Sten Torneby, parkchef 76 Carina Elmefall, äldreomsorgschef Lena Stävmo, Destination Småland 90 Björn Collin, näringslivsutvecklare 90 Inger Arvidsson, turistansvarig 90

3 Kommunstyrelsen Ändring av föredragningslistan Kommunstyrelsens beslut - Ärendelistan ändras på följande sätt: Ärende 12 utgår - Detaljplan västra Bökhult - förskola - samråd Ärendelistan kompletteras med ett ärende om ändrad delegering vad gäller hantering av krissituationer.

4 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Information i strategiska frågor - Rådgivningsrapport - översyn av utbildningsnämndens verksamhet - PWC Kerstin Sikander och Minna Jebril, revisorer på PWC, har på kommunstyrelsens uppdrag genomfört en översyn av utbildningsnämndens åtgärder för att anpassa verksamheten till den ekonomiska ramen. Uppdraget är föranlett av utbildningsnämndens underskott för 2011 på 18,9 miljoner kr. Översynen har utmynnat i en rådgivningsrapport daterad Kerstin Sikander och Minna Jebril redovisar rapporten för kommunstyrelsen, utbildningsnämndens ordförande och förvaltningschef, ekonomgruppens ordförande, revisionens ordförande och ekonomichefen. Rapporten innehåller kritik mot bland annat att utbildningsnämnden inte har fattat några beslut för att reducera kostnaderna, att uppföljningen efter mars månad skedde i maj som var alldeles för sent, att förvaltningen borde ha arbetat mer systematiskt med att reducera kostnaderna och att ambitionsnivån borde sänkts något. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen och utbildningsnämnden får i uppdrag att till maj månad upprätta ett åtgärdsprogram.

5 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Information i strategiska frågor - årsredovisning 2011 Ekonomichefen informerar om en frågeställning som uppkommit i årsredovisningen med anledning av byggnationen på handelsområdet. Frågan har diskuterats med revisionen. En ny idéskrift (mars 2012) från Rådet för kommunal redovisning med "Rekommendationer om redovisning av kommunal markexploatering" innebär att exploaterad mark inte ska skrivas av utan behålla sitt värde. I årsredovisningen för 2011 är inte alla transaktioner rörande handelsområdet avslutade. I årsredovisningen för 2012 kommer Älmhults kommun att använda den nya rekommendationen.

6 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Årsredovisning 2011 Ekonomienheten har sammanställt årsredovisning för Resultatet för 2011 är ett underskott på kr. Nämndernas avvikelse mot budget är ett underskott på kr. När hänsyn har tagits till avsättning till oförutsett är underskottet kr. Balanskravsresultatet är kr. Investeringsredovisningen för 2011 uppgår till kr. Soliditeten är 51,6 % jämfört med 61,2 % för 2010 och 60 % för Kommunstyrelsens arbetsutskott överlämnar årsredovisningen till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen godkänner årsredovisningen och överlämnar den till revisorerna och kommunfullmäktige.

7 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Ekonomisk uppföljning Ordföranden informerar om att det vid varje sammanträde med kommunstyrelsen kommer att finnas med en punkt på ärendelistan om ekonomisk uppföljning. Ekonomichefen redovisar att det inte alltid är möjligt att få fram en månadsrapport till kommunstyrelsens sammanträde. För att få med periodiseringarna krävs fem arbetsdagar. Utbildningschefen redovisar preliminär uppföljning för utbildningsförvaltningen för januari-mars Förskoleverksamheten är nu anpassad till den fastställda budgeten. Gymnasieskolan har ca kr att hämta in innan verksamheten är i fas med budgeten. Grundskolan är mitt i processen med att minska antalet anställda. 20 heltidstjänster berörs. Underskottet för januari-mars beräknas till ca kr. Linjärt blir underskottet för hela kr exklusive det extra anslaget på kr. Kommunstyrelsens beslut - Månadsrapporten ska mejlas till kommunstyrelsens ledamöter och ersättare så snart den är klar. Om det finns något anmärkningsvärt i rapporten ska det kommenteras. - Utbildningsnämndens utskott och kommunstyrelsens arbetsutskott ska träffas en gång per kvartal för att stämma av ekonomin.

8 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Ökning av låneskulden 2012 och 2013 Kommunfullmäktige beslöt , 89 i samband med beslut om budget för 2012, punkt 27 att låneskulden beräknas till kr år 2012, kr år 2013 och kr Ekonomienheten anför följande i skrivelse daterad : De stora investeringar som gjordes 2011 och blev totalt 158,8 miljoner kronor har gjort att låneskulden redan är uppe i 210 miljoner kronor som är den beslutade nivån för För 2012 kommer det fortfarande vara en hög investeringsnivå, vilket medför att de beslutade lånen enligt plan 2013 och 2014 måste flyttas fram. I skrivelsen föreslås vidare att låneskulden beräknas till kr för år 2012 och till kr för år Detta innebär en ökning av låneskulden med kr för respektive år. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige, med ändring av beslut , 89 beslutar att låneskulden för 2012 ska beräknas till kr och för 2013 till kr. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige beslutar, med ändring av beslut , 89, att låneskulden för 2012 ska beräknas till kr och för 2013 till kr.

9 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Motion om utbyggnad av Nicklagårdens matsal Jan Nordström (M) och Roland Johansson (S) Jan Nordström (M) och Roland Johansson (S) föreslår i motion inkommen att en del av uteplatsen vid Nicklagårdens matsal byggs in med glastak och väggar av skjutglaspartier. I tillbyggnaden ska det bli möjligt att reservera plats för grupper. Kommunfullmäktige beslöt , 181 att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 14 att remittera motionen till kommunledningsförvaltningen och tekniska förvaltningen för yttrande senast Tekniska förvaltningen och kommunledningsförvaltningen (kostchefen) föreslår i gemensamt yttrande daterat att motionen avslås. Yttrandet motiverar avslaget med bland annat brist på ekonomiska förutsättningar. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till tekniska förvaltningens och kommunledningsförvaltningens yttrande. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till tekniska förvaltningens och kommunledningsförvaltningens yttrande daterat

10 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Medborgarförslag om mer vanlig mat i skolan Ebba Hernström Ebba Hernström föreslår i medborgarförslag inkommet att det ska serveras mer vanlig mat i skolan. Maten ska vara sådan som man vet att barnen tycker om. Man kan skapa matsedlar tillsammans med eleverna. Kommunfullmäktige beslöt , 3 att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 39 att remittera medborgarförslaget till kommunledningsförvaltningen för yttrande senast Kommunledningsförvaltningen (kostchefen) redogör i yttrande daterat för svårigheten att definiera begreppet vanlig mat. Kostchefen pekar på de möjligheter eleverna har att påverka matsedlarna genom t ex arbete i kostråd och enkäter på skolorna. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget i enlighet med kommunledningsförvaltningens yttrande, samt att kostchefen får i uppdrag att kontakta förslagsställaren i ärendet. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget i enlighet med kommunledningsförvaltningens yttrande daterat Kostchefen får i uppdrag att kontakta förslagsställaren i ärendet.

11 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Avgift för bredband i Älmhults kommun Kommunledningsförvaltningen har tagit fram förslag till avgift för bredband i Älmhults kommun daterat Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige antar kommunledningsförvaltningens förslag till avgift daterat Säkerhetschefen redovisar en redaktionell ändring av förslaget som därefter daterats Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige antar förslag till avgift för bredband i Älmhults kommun daterat Kommunstyrelsen får i uppdrag att teckna avtal med berörda kunder inom bredbandsprojektet med utgångspunkt från avgiftslista daterad Kommunstyrelsens beslut - Under förutsättning att kommunfullmäktige bifaller ovanstående förslag beslutar kommunstyrelsen att uppdra tekniske chefen att teckna avtal med berörda kunder inom bredbandsprojektet med utgångspunkt från avgiftslista daterad _

12 Kommunstyrelsen Dnr 2010/ Utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun uppföljning Kommunfullmäktige beslöt , 80 bland annat att anta Strategi för arbete med utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun (utkast 3) daterad Kommunstyrelsen godkände , 167 Verksamhetsplan för utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun daterad Projektet att bygga ut bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun ska genomföras under år Uppföljning av projektet ska ske till kommunstyrelsens arbetsutskott varje kvartal till och med Säkerhetschefen informerar om pågående arbete med projektet att bygga ut bredband på landsbygden och i orter i Älmhults kommun. Grävning av stamnätet beräknas vara klart under Vid avstämning i mars 2012 har kr av avsatta medel använts. Beviljade bidrag uppgår till kr. Totalt har meter slang grävts ner.

13 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Vindkraftverk vid Loshult i Osby kommun Arise Windpower AB Arise Windpower AB har översänt samrådsunderlag daterat för vindkraftverk vid Loshult i Osby kommun. Arise Windpower har för avsikt att söka tillstånd för uppförande av cirka tre vindkraftverk med anslutningsvägar, uppställningsplatser och dragning av ledningar på fastigheter i området. Miljö- och byggnämnden har inget att erinra, då planerna inte berör Älmhults kommun. Arbetsgruppen för fysisk planering har inget att erinra. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen inte har något att erinra. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen har inget att erinra.

14 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ LIS Landsbygdsutveckling i strandnära områden Osby kommun utställning Osby kommun har tagit fram ett förslag till tematiskt tillägg till översiktsplanen som behandlar landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Planen är utställd för granskning under tiden Osby kommun vill ha synpunkter senast Arbetsgruppen för fysisk planering har inget att erinra. Tekniska förvaltningen har inget att erinra. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen inte har något att erinra. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen har inget att erinra.

15 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Ansökan om förlängning av giltighetstiden för nätkoncession för område inom Alvesta, Tingsryds, Älmhults och Osby kommuner E.on Energimarknadsinspektionen E.On Elnät Sverige AB har ansökt om förlängd nätkoncession för ett område som omfattar nästan hela Älmhults kommun. Företaget ansöker om rätten att bibehålla redan befintliga och att framdra nya högspänningsledningar med konstruktionsspänning om högst 24 kv samt lågspänningsledningar för en tid av 25 år. Energimarknadsinspektionen vill ha Älmhults kommuns synpunkter senast Miljö- och byggnämnden har lämnat yttrande daterat : Att företaget ges förlängt tillstånd till att vidmakthålla befintligt nät inom området bedöms som nödvändigt. Övergången till kablade luftledningar ökar leveranstryggheten på landsbygden liksom övergången till jordkabel, vilket är bra. När det gäller rätten att framdra nya ledningar inom området bör det inte gälla för nya luftledningar, utan endast för jordkabel. Luftledningsrätter som tas ur bruk bör upphävas och marken återgå till ägaren med full brukningsrätt. Arbetsgruppen för fysisk planering har lämnat följande yttrande: Materialet är för översiktligt och oprecist, varför ansökan avslås. Framdragning av elanläggningar har allt större betydelse för samhällsplaneringen och kommunen vill därför inte ge något generellt tillstånd utan att veta vad som finns och vad som planeras. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen lämnar yttrande enligt arbetsgruppen för fysisk planerings yttrande. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avger följande yttrande: Materialet är för översiktligt och oprecist, varför ansökan avslås. Framdragning av elanläggningar har allt större betydelse för samhällsplaneringen och kommunen vill därför inte ge något generellt tillstånd utan att veta vad som finns och vad som planeras.

16 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Upphävande av tomtindelning/fastighetsplan, kv Rosen, Älmhult antagande Miljö- och byggförvaltningen har upprättat förslag till upphävande av tomtindelningar för kvarteret Rosen i Älmhult, fastställda , och Fastighetsplanen har enligt samrådshandling daterad inte längre någon betydelse för fastighetsindelningen i kvarteret och bör av formella skäl upphävas för att sammanfalla med gällande detaljplaner för kvarteret Rosen. Förslaget har varit utställt för granskning Några synpunkter har inte inkommit. Miljö- och byggnämnden beslöt , 24 att översända förslaget till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige antar upphävande av tomtindelning/fastighetsplan för kvarteret Rosen enligt miljö- och byggnämndens förslag. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige antar upphävande av tomtindelning/fastighetsplan för kvarteret Rosen enligt miljö- och byggnämndens förslag , 24.

17 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Detaljplan kv Jakob i Älmhult antagande Miljö- och byggnämnden har upprättat förslag till detaljplan för kv Jakob i Älmhult. Kvarteret Jakob är idag bebyggt med flerbostadshus i två och fyra våningar. Byggnaderna behöver renoveras och göras tillgängliga. Detaljplanens syfte är att möjliggöra kompletteringsbebyggelse i upp till fyra våningar samt att möjliggöra sammanbyggnad av vissa byggnadskroppar för att på så sätt lösa tillgängligheten. Förslaget har varit utställt för granskning under perioden Synpunkter har inkommit och redovisas i utlåtande. Miljö- och byggnämnden beslöt , 22 att översända planförslaget till kommunfullmäktige för antagande. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige antar detaljplan för kvarteret Jakob. Planförslaget är daterat Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige antar detaljplan för kvarteret Jakob i Älmhult. Planförslaget är daterat

18 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Väg 23 arbetsplan för delen Ljungstorp Mölleryd, Trafikverket utställning Trafikverket Region Syd har upprättat arbetsplan med miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för Väg 23, Älmhult Växjö, mitträcke på delen Ljungstorp Mölleryd. Arbetsplan med MKB finns utställd till granskning under tiden Trafikverket vill ha synpunkter senast Tekniska förvaltningens yttrande daterat I yttrandet lämnas följande synpunkter: * Älmhults kommun förordar å det bestämdaste att omkörningsfilerna måste göras mycket längre så att vägen får 1+2-standard * Samtidigt med vägombyggnaden bör ny belysning sättas upp i vägkorsningen med väg 600 i sekt. 23/800 * Mitträcke bör utföras med balkräcke * Bra med viltstängsel * Bra att många ägovägsutfarter ersätts med parallellvägar * Omläggning av väganslutning till Spånghult EV är bra * Tidsplanen för utförandet bör påskyndas eftersom asfaltbeläggningen på vägsträckan är i mycket dåligt skick. Arbetsgruppen för fysisk planering ansluter sig till tekniska förvaltningens yttrande. Miljö- och byggnämndens yttrande , 28: Nämnden bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen är fullständig och inte visar på någon påverkan på områden med natur- och kulturvärden. Nämnden är positiv till de planerade åtgärderna. Miljö- och byggnämnden ser det också som viktigt att försöka synliggöra betydelsefulla natur- och kulturlämningar längs med sträckan som t.ex. buskröjning av vägslänterna vid passagen av Helge å (som sägs i planen) men även synliggöra stentippen vid Såganäs berg, strax norr därom, som visar att man är i stenriket. Nämnden vill också peka på möjligheten att skapa blomrika slänter för att visa att man är i Linnébygden. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen lämnar yttrande i enlighet med tekniska förvaltningens och miljö- och byggnämndens yttranden.

19 Kommunstyrelsen forts 72/2012 Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avger yttrande i enlighet med tekniska förvaltningens yttrande daterat och miljö- och byggnämndens yttrande daterat , 28.

20 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Arbetsplan för väg 23, delen förbi Älmhult - Trafikverket Trafikverket Region Syd har överlämnat arbetsplan för väg 23, delen förbi Älmhult, till Trafikverket för fastställelseprövning. Vid utställning av planen inkom synpunkter över vilka regionen har upprättat ett utlåtande. Länsstyrelsen har tillstyrkt fastställande av arbetsplanen. Älmhults kommun bereds tillfälle att ta del av ovanstående begäran och utlåtande innan beslut fattas. Eventuella synpunkter ska ha kommit in till Trafikverket senast Miljö- och byggförvaltningen har inga synpunkter utöver tidigare lämnade av miljö- och byggnämnden , 28: Nämnden bedömer att den upprättade miljökonsekvensbeskrivningen är fullständig och inte visar på någon påverkan på områden med natur- och kulturvärden. Nämnden är positiv till de planerade åtgärderna. Miljö- och byggnämnden ser det också som viktigt att försöka synliggöra betydelsefulla natur- och kulturlämningar längs med sträckan som t.ex. buskröjning av vägslänterna vid passagen av Helge å (som sägs i planen) men även synliggöra stentippen vid Såganäs berg, strax norr därom, som visar att man är i stenriket. Nämnden vill också peka på möjligheten att skapa blomrika slänter för att visa att man är i Linnébygden. Tekniska förvaltningen föreslår att Älmhults kommun vidhåller att en hastighetssänkning till högst 80 km/tim är nödvändig från korsningen Tingsrydsvägen söderut till och med Danska vägens anslutning. Vid beslut i bygghandlingsskedet ska mitträcket vara av balktyp. Risk för skador på lastbilarnas dieseltankar på grund av vajerräcke är alltför stor. Planeringschefen anser att det borde vara längre sträckor med 2+1- väg men förstår den ekonomiska situationen. Mot bakgrund av standard och trafiksituationen anses en hastighetssänkning från 100 km/tim förbi Älmhult som nödvändig. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avger yttrande enligt miljö- och byggförvaltningens, tekniska förvaltningens och planeringschefens yttranden ovan.

21 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Medborgarförslag om beläggning av vägen förbi Bisterhult Sonja Johansson med flera Sonja Johansson, Erik Johansson, Lars Thordin, Nancy Thordin och Anita Jansson föreslår i medborgarförslag daterat att vägen förbi Bisterhult beläggs. Kommunfullmäktige beslöt , 17 att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 51 att remittera medborgarförslaget till tekniska utskottet för yttrande senast Gatu- och trafikingenjören redovisar de kriterier som gäller vid beläggning av enskilda vägar. Tekniska utskottet föreslår att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget med hänvisning till de kriterier som används vid beläggning av enskilda vägar. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget med hänvisning till de kriterier som används vid beläggning av enskilda vägar.

22 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Medborgarförslag att göra Yttre Näset till fritidsområde Ove Johansson Ove Johansson föreslår i medborgarförslag inkommet att Yttre Näset ska klassas som fritidsområde i stället för som i dag skogsområde. Kommunfullmäktige beslöt , 161 att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 20 att remittera medborgarförslaget till kommunledningsförvaltningen för yttrande senast Kommunledningsförvaltningen har, via arbetsgruppen för fysisk planering, lämnat yttrande daterat Yttrandet utmynnar i förslag om att arbetsgruppen för fysisk planering ska få i uppdrag att göra en utredning av hela Yttre Näsets framtida användning. Till dess att beslut fattats om användning ska Yttre Näset vara ett utredningsområde. Medborgarförslaget ska med yttrandet anses besvarat. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige besvarar medborgarförslaget i enlighet med kommunledningsförvaltningens förslag. Kommunstyrelsens förslag - Kommunstyrelsen (arbetsgruppen för fysisk planering) får i uppdrag att utreda hela Yttre Näsets framtida användning. Till dess att beslut fattats om användning ska Yttre Näset vara ett utredningsområde. - Kommunfullmäktige förklarar medborgarförslaget besvarat.

23 Kommunstyrelsen Dnr 2010/ Dnr 2010/ Medborgarförslag om rastgård för hundar Kristina Svensson och Nils-Gunnar Ivarsson Kristina Svensson, Älmhult föreslår i medborgarförslag daterat att det på ett lämpligt ställe sätts upp en rastgård för hundar. Kommunfullmäktige beslöt , 74, att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 165, att remittera medborgarförslaget till tekniska förvaltningen och kulturoch fritidsnämnden för yttrande senast Nils-Gunnar Ivarsson, Älmhult föreslår i medborgarförslag daterat att en hundrastgård anordnas mellan fotbollsplanen och första utkastet på frisbeegolfbanan vid motionsslingan i Haganäsparken. Kommunfullmäktige beslöt , 145 att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Fritidsintendenten och parkchefen föreslår i gemensamt yttrande att följande platser anses lämpliga: * Korpplanen vid Vallgatan i Älmhult - grusplan som inte används * Saturnusparken i Elmiersområdet. Förslaget innebär att ett område om ca 40 x 20 m inhägnas med staket. Anläggningskostnader för två platser är ca kr. Årliga driftskostnader, sophämtning och gräsklippning, uppgår till totalt ca kr. Kultur- och fritidsnämnden beslöt , 70 att lämna yttrande enligt fritidsintendentens och parkchefens förslag samt att föreslå att skötselansvaret för hundrastgårdarna läggs på tekniska förvaltningen. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 220 att återremittera ärendet till tekniska förvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen för ytterligare utredning. Fritidsintendenten och parkchefen föreslår i gemensamt yttrande daterat att kommunen avvaktar med att bygga en hundrastgård tills Haganäsvägen byggts. I pågående arbete med plane-

24 Kommunstyrelsen forts 76/2012 ring av Haganäs fritidsområde, föreslås att anläggning av en hundrastgård tas med. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige besvarar medborgarförslagen i enlighet med fritidsintendentens och parkchefens yttrande. Yrkande Sonja Emilsson (M) yrkar att medborgarförslaget avslås. Staffan Ferm (S) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Propositionsordning Ordföranden ställer proposition på Sonja Emilssons yrkande och arbetsutskottets förslag och finner att kommunstyrelsen bifaller Sonja Emilssons yrkande. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår de båda medborgarförslagen.

25 Kommunstyrelsen Dnr 2012/3 730 Utmaning driften av Almgården Attendo Kommunfullmäktige fastställde , 44 konkurrensutsättningspolicy för alternativa driftsformer. Policyn ger bland annat andra aktörer möjlighet att utmana kommunal verksamhet genom utmaningsrätt. All verksamhet får utmanas, med undantag av myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner eller vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen. Undantag gäller även för verksamhet där kommunen har avtal med en extern part samt verksamhet som bedrivs som intraprenad. En förutsättning för antagandet av utmaningen är att det totalt sett innebär en fördel för medborgarna. I varje enskilt fall ska lämpligheten prövas och utredas. Enligt konkurrensutsättningspolicyn ska beslut gällande genomförande av utmaning beslutas av kommunstyrelsen och i samverkan med eventuellt berörd nämnd. Attendo Sverige AB har inkommit med utmaning till socialnämnden Utmaningen består i att Attendo anser sig kunna driva det särskilda boendet Almgården i Älmhult med bättre eller motsvarande kvalitet som idag, men till en lägre kostnad för kommunen. Näringslivsutvecklaren och äldreomsorgschefen redogör för ärendet. Verksamheten på Almgården bedöms vara av sådant slag att den är möjlig att utmana enligt konkurrensutsättningspolicyn för alternativa driftsformer. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 4 att remittera ärendet till socialnämnden för yttrande. Socialförvaltningens skrivelse daterad i vilken kommunstyrelsen föreslås avstå från att anta Attendos utmaning. De skäl som anges i yttrandet är osäkerhet kring hur lokalerna på Almgården ska användas, samt att planerna på intraprenad av Nicklagården tillsammans med entreprenad på Almgården skulle innebära att merparten av de särskilda boendeplatserna i kommunen skulle bedrivas i alternativa driftsformer. Socialnämnden beslöt , 17 att överlämna socialförvaltningens skrivelse som eget yttrande till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen avstår från att anta Attendos utmaning med hänvisning till socialnämndens yttrande.

26 Kommunstyrelsen forts 77/2012 Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avstår från att anta Attendos utmaning med hänvisning till socialnämndens yttrande daterat , 17.

27 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Motion om demensboende på Nicklagården Stefan Jönsson (S) och Ingemar Almkvist (S) Stefan Jönsson (S) och Ingemar Almkvist (S) föreslår i motion daterad att Älmhults kommun utreder om det är möjligt att skapa ett demensboende om 16 platser på Nicklagården. Kommunfullmäktige beslöt , 128 att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslut , 173 att remittera motionen till socialnämnden för yttrande senast Socialnämnden antog , 16 yttrande i enlighet med skrivelse daterad Socialnämnden avstyrker motionärernas förslag med hänvisning till att de 16 demensplatser som fanns men avskaffades 2009 inte skulle räcka till för att alla personer med demenssjukdom skulle få plats på boendet. Cirka 75 procent av de boende i äldreomsorgens särskilda boenden bedöms ha någon form av kognitiv svikt. All personal har utbildats för att kunna ge professionell vård och bemötande åt demenssjuka där de bor, istället för att flytta dem till särskilda avdelningar. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till socialnämndens yttrande. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till socialnämndens yttrande daterat , 16.

28 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Motion om förskola i Elmiersgården Stefan Jönsson (S) och Ingemar Almkvist (S) Stefan Jönsson (S) och Ingemar Almkvist (S) föreslår i motion daterad att Älmhults kommun utreder och undersöker möjligheten att starta förskola för cirka 40 barn i Elmiersgården. Kommunfullmäktige beslöt , 129 att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 174 att remittera motionen till socialnämnden och utbildningsnämnden för yttrande senast Utbildningsnämnden har , 27 antagit yttrande enligt förslag daterat I yttrandet konstateras att lokalerna är rymliga och att det skulle kunna få plats mer än 40 barn i en förskola på Elmiersgården. Förändringar av väggar och toaletter skulle dock bli nödvändiga. Elmiersgården är idag väl anpassad för befintlig verksamhet, äldreomsorg för 16 boende. Socialnämnden har , 15 antagit yttrande i enlighet med skrivelse daterad Socialnämnden avstyrker motionärernas förslag med hänvisning till praktiska, medicinska och juridiska skäl relaterade till de 16 personer som idag bor på Elmiersgården. Vidare är lokalerna väl anpassade för befintlig verksamhet, både ur boende- och arbetsmiljösynpunkt. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till socialnämndens yttrande. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till socialnämndens yttrande daterat , 15. _

29 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Ljungby kommun - Skolinspektionen (Dnr :1036) Ljungby fria gymnasium AB har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola från och med läsåret 2013/14. Ansökan gäller utökning av befintlig verksamhet med samhällsvetenskapligt program, beteendevetenskaplig inriktning från läsåret Skolinspektionen bereder Älmhults kommun tillfälle att avge yttrande över ansökan senast Utbildningsnämnden beslöt , 44 att avge yttrande enligt förvaltningens förslag daterat Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avger yttrande i enlighet med utbildningsnämndens beslut , 44 enligt följande: "Skolinspektionens remiss kan tolkas som att ansökan gäller godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola from läsåret Älmhults kommuns inställning i denna del framgår av yttrandet 2011 (ks au , 59). Om Ljungby fria gymnasium önskar utvidga sin verksamhet med samhällsvetenskapligt program ändrar det inte Älmhults kommuns inställning. Konkurrensen om eleverna berör i första hand gymnasieskolan i Ljungby."

30 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Ansökan om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Tingsryds kommun - Skolinspektionen (Dnr :517) AMB Education AB (Academy of Music and Business Education AB) har hos Skolinspektionen ansökt om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola från och med läsåret 2013/14. Ansökan avser estetiskt program med inriktning musik. Skolinspektionen bereder Älmhults kommun tillfälle att avge yttrande över ansökan senast Utbildningsnämnden beslöt , 45 att avge yttrande enligt förvaltningens förslag daterat Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen avger yttrande enligt utbildningsnämndens beslut , 45 enligt följande: "AMB Education AB kommer att ha ett program - det estetiska med inriktning musik. Samma program och samma inriktning finns även på Haganässkolan. Av ansökan framgår att friskolan kommer att fungera i nära samverkan med Tingsryds kommun och vara lokaliserad i anslutning till den kommunala gymnasieskolan, Wasaskolan. Även om AMB Education AB kommer att erbjuda ett program som finns på Haganässkolan i Älmhult är det tveksamt om det kommer att innebära något påtagligt negativt för vår skola. Det är ytterst få elever från Älmhult som söker sin gymnasiala utbildning i Tingsryd. Ett av skälen till detta är säkert de dåliga förbindelserna mellan våra centralorter. I dag är det i praktiken omöjligt för en elev från Älmhult att kunna gå i skola i Tingsryd."

31 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Medborgarförslag om att Älmhults kommun ska ge de anställda rätt att närvara vid sina barns skoldag Monika Carlberg Monika Carlberg föreslår i medborgarförslag daterat att Älmhults kommun ska ge samtliga anställda inom Älmhults kommun rätt att närvara vid sina barns skoldag en gång per termin på betald arbetstid. Kommunfullmäktige beslöt , 182 att remittera medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 13 att remittera medborgarförslaget till personalutskottet för yttrande senast Kommunstyrelsens personalutskott föreslår i beslut , 5 att medborgarförslaget avslås. Kostnaden anses vara för hög i förhållande till effekten. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget med hänvisning till personalutskottets yttrande. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår medborgarförslaget med hänvisning till personalutskottets yttrande , 5 att kostnaden anses vara för hög i förhållande till effekten.

32 Kommunstyrelsen Dnr 2011/ Motion om ökad demokrati i Älmhults kommun Jerker Nilsson, tjänstgörande ersättare för (V), föreslår i motion daterad att demokratin levandegörs genom att * kommunfullmäktigemötena TV-sänds i efterhand * en medborgarpanel inrättas för att få in mer synpunkter från allmänheten och låter synpunkterna bli en del av underlagen när nya beslut fattas * de båda förslagen kopplas ihop med debattsidan på kommunens hemsida för fortsatt debatt och demokrati. Kommunfullmäktige beslöt , 132 att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt , 177 att remittera motionen till kommunfullmäktiges presidium och allmänna beredningen för yttrande senast Allmänna beredningen ställer sig , 9 positiv till motionens intentioner men anser att de ekonomiska konsekvenserna måste utredas. Vid ett eventuellt bifall till motionen bör förslagen prövas under 6 månader. Kommunfullmäktiges presidium ställer sig i yttrande daterat tveksamt till TV/webb-sändning av fullmäktiges sammanträden. Presidiet föreslår att fullmäktige avslår motionen. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till yttrandet från fullmäktiges presidium. Kommunstyrelsens förslag - Kommunfullmäktige avslår motionen med hänvisning till yttrandet från fullmäktiges presidium daterat

33 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Tjänst som kanslichef - anställning Tjänsten som nämndsekreterare är vakant sedan Ronnie Wallin har sagt upp sig och börjat nytt arbete i Ljungby kommun. Kommunledningsförvaltningen har ledigförklarat tjänsten som en kanslichefstjänst. Vid ansökningstidens utgång har 12 sökande anmält sitt intresse. Kommunchefen och personalspecialisten har intervjuat två sökande. Fackliga representanter och arbetsgruppen har träffat en av de intervjuade - Mats Porsklev, Lund. Kommunchefen föreslår att tjänsten som nämndsekreterare omvandlas till tjänst som kanslichef vid kommunledningsförvaltningen samt att Mats Porsklev, Lund anställs som kanslichef. Kommunstyrelsens beslut - Kommunstyrelsen beslutar att tjänsten som nämndsekreterare omvandlas till tjänst som kanslichef vid kommunledningsförvaltningen. - Mats Porsklev, Lund anställs som kanslichef. - Kommunchefen får i uppdrag att teckna avtal med Mats Porsklev om anställningsvillkoren.

34 Kommunstyrelsen Dnr 2011/9 002 Kommunstyrelsens delegeringsordning - ändring - krissituation Enligt kommunstyrelsens delegeringsordning, antagen av kommunstyrelsen , 188 har säkerhetschefen enligt punkt 4.15 ansvaret initialt för de åtgärder som måste vidtas på grund av uppstådd krissituation innan krisledningsnämnden har aktiverats och verkar. Säkerhetschefen har sagt upp sig och slutar sin anställning Han tar ut semester och kompensationsledighet från och med Marit Wedérus har anställts som säkerhetssamordnare. Kommunchefen föreslår att ansvaret enligt punkt 4.15 från och med delegeras till säkerhetssamordaren. Kommunstyrelsens beslut - Punkt 4.15 i kommunstyrelsens delegeringsordning (ansvaret initialt för de åtgärder som måste vidtas på grund av uppstådd krissituation innan krisledningsnämnden har aktiverats och verkar) delegeras till säkerhetssamordnaren från och med

35 Kommunstyrelsen Redovisning av motioner/medborgarförslag vilkas beredning inte har slutförts Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsen årligen vid fullmäktiges ordinarie april- och oktobersammanträden redovisa de motioner och medborgarförslag, vilkas beredning då ännu inte slutförts. Väckt i fullmäktige/ daterad Följande motioner och medborgarförslag är inte slutförda: Ärende Motion om samordnad kommunal varudistribution - Ingemar Almkvist (S) Motionen är återremitterad till kommunledningsförvaltningen för ny beredning Motion om marknadsföring av Älmhult - Claes Lindahl (C) Motionen är återremitterad till kommunledningsförvaltningen för ny beredning Medborgarförslag om anmälan på hemsidan av uppgifter inom skola och barnomsorg - Petra Wihlborg Medborgarförslaget är remitterat till kommunledningsförvaltningen för yttrande Motion om skolgårdar - Predrag Jankovic (V) Motionen är remitterad till utbildningsnämnden och arbetsgruppen för fysisk planering för yttrande senast Medborgarförslag om gågata på Köpmangatan maj-september - Ove Varland Medborgarförslaget är remitterat till miljö- och byggnämnden och tekniska förvaltningen för yttrande senast Medborgarförslag om utebad på platsen för Möckelns sågverk - Fia Nennesson Medborgarförslaget är remitterat till tekniska förvaltningen, kommunledningsförvaltningen och kultur- och fritidsnämnden för yttrande senast Medborgarförslag om avstängning av datorer och skrivare samt utbyte till energisnåla lampor - Fia Nennesson Medborgarförslaget är remitterat till tekniska förvaltningen och kommunledningsförvaltningen för yttrande senast

36 Kommunstyrelsen forts 86/ Medborgarförslag om dokumentering av Älmhults första 100 år - Gunnar Ihrén Medborgarförslaget är remitterat till kommunledningsförvaltningen och kultur- och fritidsnämnden för yttrande senast Motion om äldreombud - Gull-Britt Tranvik, Annika Rydh (SD) Motionen är remitterad till socialnämnden för yttrande senast Motion om publicering av motioner på kommunens hemsida - Gull- Britt Tranvik, Annika Rydh (SD) Motionen är remitterad till kommunledningsförvaltningen för yttrande senast Motion om försäkringar för gode män - Britta Croona (S) Motionen är remitterad till överförmyndarnämnden och kommunledningsförvaltningen för yttrande senast Medborgarförslag om nytt hembygdsförråd - Björn Sjöstrand Medborgarförslaget är remitterat till kommunledningsförvaltningen och kultur- och fritidsnämnden för yttrande senast Motion om digitala motioner med mera - Predrag Jankovic (V) Motionen är remitterad till allmänna beredningen och kommunfullmäktiges presidium för yttrande senast Motion om Enkel fråga för allmänheten - Predrag Jankovic (V) Motionen är remitterad till allmänna beredningen och kommunfullmäktiges presidium för yttrande senast Motion om hemtjänstinsatser - Predrag Jankovic (V) Motionen är remitterad till socialnämnden för yttrande senast Motion om elljusspår i Liatorp - Predrag Jankovic (V) Motionen är remitterad till kommunstyrelsen för beredning Medborgarförslag om lekplats med djur i Haganäsparken - Eva-Lis Rydh Medborgarförslaget är remitterat till kommunstyrelsen för beredning Medborgarförslag om övernattningsplats med fiskemöjligheter vid dammarna vid Danska vägen - Karl-Axel Karlsson Medborgarförslaget är remitterat till kommunstyrelsen för beredning Kommunstyrelsens beslut - Redovisningen överlämnas till kommunfullmäktige.

37 Kommunstyrelsen Dnr 2012/ Val av ombud vid bolagsstämma med Elmen AB Förrättas av val ombud vid bolagsstämma med Elmen AB. Kommunstyrelsens beslut - Claes Lindahl (C) med Stefan Jönsson (S) som ersättare utses att representera Älmhults kommun vid bolagsstämma med Elmen AB för tiden till och med ordinarie bolagsstämma 2015.

38 Kommunstyrelsen Dnr 2009/ Meddelande Sammanställning över inkomna synpunkter från allmänheten - Synpunkts- och förslagshanteringen 2009 och 2010

39 Kommunstyrelsen Redovisning av delegeringsbeslut Kommunstyrelsens ordförande 2 Personalsekreterare Upphandlingssamordnare Kostchefen 6 Teknisk chef Gatu- och trafikansvarig 1-12 Kultur- och fritidschefen 1 Bibliotekschefen 4 Utbildningschefen 1-4 Grundskolechefen 1-2 Rektor Diö skola och fritids 1 Rektor Eneryda förskola 1 Rektor Gemö/Linnné skola och fritids 1-5 Rektor Haganässkolan 1-9 Rektor Häradsbäcks skola 1 Rektor Internationella skolan 1a,b -3 Rektor Montessoriskolan 4 Rektor Pjätteryds naturförskola 1 Rektor Ryforsgården 1-2 Rektor Skogens förskola 1 Rektor Tornets förskola 2 Rektor Violens förskola 1 Rektor vitsippans förskola 1 Socialchefen 2 Enhetschef personliga assistenter 69-92/2011; 1-5/2012 Enhetschef LSS samt socialpsykiatrin Områdeschef äldreomsorgen 2 Kommunstyrelsens beslut - Redovisningen godkänns.

40 Kommunstyrelsen Destination Småland Lena Stävmo, VD för Destination Småland berättar om Destination Småland - Utvecklingsbolaget för besöksnäringen i Småland. Visionen är att besöksnäringen ska förbubblas till år Affärsidén är att Destination Småland ska bedriva utveckling som syftar till att öka antalet besökare till Småland samt öka lönsamheten för företagen i besöksnäringen och stärka varumärket Småland. Uppdraget är att * aktivt söka samarbete med övriga smålandslän samt stärka varumärket Småland * skapa en plattform för marknadsföring nationellt och internationellt * stimulera samarbete, företagsetableringar och handel inom besöksnäringen * erbjuda kompetensutveckling till etablerade och blivande näringsidkare.

Kommunfullmäktige (22)

Kommunfullmäktige (22) Kommunfullmäktige 2012-04-23 1 (22) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 24 april 2012 kl 18.30-20.10 med ajournering kl 19.10-19.20 Beslutande Einar Holmquist (S), ersättare Britta Croona

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-05-15 1 (5)

Kommunstyrelsen 2012-05-15 1 (5) Kommunstyrelsen 2012-05-15 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 15 maj 2012 kl 09.00-16.00 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M) Elizabeth

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) 2012-03-20 1 (8) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 20 mars 2012 kl 08.00-09.35 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M) Elizabeth Peltola

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (12) Kulturhuset Blohmé, Blohmésalen, Älmhult onsdagen den 28 mars 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (12) Kulturhuset Blohmé, Blohmésalen, Älmhult onsdagen den 28 mars 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-28 1(12) Plats och tid Kulturhuset Blohmé, Blohmésalen, Älmhult onsdagen den 28 mars 2012 kl 14.30-17.00 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson (C)

Läs mer

Datum för anslags nedtagande

Datum för anslags nedtagande Kommunstyrelsen 2014-06-23 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 23 juni 2014 kl 17.00-17.20 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Anna-Karin Nilsson (M), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsen (5)

Kommunstyrelsen (5) Kommunstyrelsen 2014-11-18 1 (5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 18 november 2014 kl 08.30-12:15 Beslutande Elizabeth Peltola (C), ordförande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Ingemar

Läs mer

Kommunstyrelsen (13) Kommunhuset Paragrafer Birgitta Bülow. ... Elizabeth Peltola Sonja Emilsson del av 159

Kommunstyrelsen (13) Kommunhuset Paragrafer Birgitta Bülow. ... Elizabeth Peltola Sonja Emilsson del av 159 Kommunstyrelsen 2013-10-08 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 8 oktober 2013 kl 08.15-12.00 samt 13.15-15.15 med ajournering kl 14.15-14.45 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M)

Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Måndagen den 6 oktober 2014. ... Bo Mazetti-Nissen (M) Kommunfullmäktige 2014-09-29 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 29 september 2014 kl.18.30-19.30 Beslutande Einar Holmqvist (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) ej 104 Gusten Mårtensson

Läs mer

Kommunfullmäktige (17) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) - (M) Jan Fagerberg (MP)

Kommunfullmäktige (17) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) - (M) Jan Fagerberg (MP) Kommunfullmäktige 2012-08-27 1 (17) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 27 augusti 2012 kl 18.30-19.40 Beslutande Einar Holmkvist (S), ersättare Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2012-02-29 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 29 februari kl. 9.00 12.15 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Kommunfullmäktige (18) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Birgitta Bülow, sekreterare

Kommunfullmäktige (18) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Birgitta Bülow, sekreterare Kommunfullmäktige 2012-01-30 1 (18) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 30 januari 2012 kl 18.30-20.00 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten Mårtensson (C)

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2011-12-14 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 december kl. 9.00 12.00 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-12-16 1 (22) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S)

Kommunfullmäktige 2013-12-16 1 (22) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Kommunfullmäktige 2013-12-16 1 (22) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 16 december 2013 kl 18.30-19.30 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten Mårtensson

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-02-27 1 (16) Anna-Karin Nilsson (M), ersättare Maria Gustafsson (S) - (KD) Viktor Emilsson (M)

Kommunfullmäktige 2012-02-27 1 (16) Anna-Karin Nilsson (M), ersättare Maria Gustafsson (S) - (KD) Viktor Emilsson (M) Kommunfullmäktige 2012-02-27 1 (16) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 27 februari 2012 kl 18.30-19.50 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten Mårtensson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott (6)

Kommunstyrelsens arbetsutskott (6) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2016-01-26 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 26 januari 2016 klockan 08.30-11.20 Beslutande Ingemar Almkvist (S), ordförande Stefan Jönsson (S) Jan Fagerberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (7) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult onsdagen den 27 februari 2013 kl

Kultur- och fritidsnämnden (7) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult onsdagen den 27 februari 2013 kl Kultur- och fritidsnämnden 2013-02-27 1(7) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult onsdagen den 27 februari 2013 kl 14.30-17.00 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2012-11-21 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 21 november kl. 9.00 12.15 Beslutande Övriga deltagande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen (26) Kommunhuset Paragrafer Birgitta Bülow. ... Elizabeth Peltola

Kommunstyrelsen (26) Kommunhuset Paragrafer Birgitta Bülow. ... Elizabeth Peltola Kommunstyrelsen 2011-12-06 1 (26) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 6 december 2011 kl 08.30-12.10 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-05-31 1(9) Plats och tid Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult torsdagen den 31 maj 2012 kl 13.30-15.45 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2013-06-12 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 12 juni kl. 9.00 13.30 med ajournering kl 11.22 11.53. Bodil Hansen

Läs mer

Kommunfullmäktige (19) Johnny Martinsson (KD), ersättare Viktor Emilsson (M) Birgitta Bülow, sekreterare. Dan Bülow och Annika Rydh

Kommunfullmäktige (19) Johnny Martinsson (KD), ersättare Viktor Emilsson (M) Birgitta Bülow, sekreterare. Dan Bülow och Annika Rydh Kommunfullmäktige 2011-12-19 1 (19) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 19 december 2011 kl 18.30-19.15 Beslutande Malin Ahrens Nygren (S), ersättare Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2013-10-02 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 2 oktober kl. 9.00 11.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-01-10 1 (19)

Kommunstyrelsen 2012-01-10 1 (19) Kommunstyrelsen 2012-01-10 1 (19) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 10 januari 2012 kl 08.30-12.00 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M)

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2015-01-14 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 14 januari kl.8.30 12.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (26) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Ann Johansson och Tord Åkesson. Måndagen den 6 maj 2013

Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (26) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande Roland Johansson (S) Ann Johansson och Tord Åkesson. Måndagen den 6 maj 2013 Kommunfullmäktige 2013-04-29 1 (26) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 29 april 2013 kl 18.30-20.45 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Greta Ivarsson (C), ersättare

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (7) kl ,

Kultur- och fritidsnämnden (7) kl , Kultur- och fritidsnämnden 2012-01-26 1(7) Plats och tid Ekebackens konferensanläggning, Markaryd, torsdagen den 26 januari 2012 kl 13.00-14.15, 18.30-19.00 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders

Läs mer

Kommunfullmäktige (14) Birgitta Bülow, sekreterare. Jessica Wihlborg och Thomas Nygren. Måndagen den 4 februari 2013

Kommunfullmäktige (14) Birgitta Bülow, sekreterare. Jessica Wihlborg och Thomas Nygren. Måndagen den 4 februari 2013 Kommunfullmäktige 2013-01-28 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 28 januari 2013 kl 18.30-19.30 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Annelie Olin (C), ersättare

Läs mer

Utbildningsnämnden (10)

Utbildningsnämnden (10) Utbildningsnämnden 2014-01-22 1 (10) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 22 januari kl. 9.00 11.40 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida 2012-02-21 1 (17) 2012-02-21 1 (17) Plats och tid Älmhults kommunhus 21 februari kl. 8:30 11:20 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Berith Krook (M), förste vice ordförande Lars Ingvert (S) Ingrid Bergström (S) Viktor

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2013-02-20 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 20 februari kl. 9.00 16.35 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-25 1(10) Möckelsnäs Herrgård, Diö Onsdagen den 25 mars 2015 kl 08.30-16.00

Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-25 1(10) Möckelsnäs Herrgård, Diö Onsdagen den 25 mars 2015 kl 08.30-16.00 Kultur- och fritidsnämnden 2015-03-25 1(10) Plats och tid Beslutande Möckelsnäs Herrgård, Diö Onsdagen den 25 mars 2015 kl 08.30-16.00 Anton V Härder (S), ordförande Thomas Nygren (S) Filip Akaronka (S)

Läs mer

Kommunfullmäktige (16) Johnny Martinsson (KD), ersättare Viktor Emilsson (M) Ingrid Årdh-Strid och Jan Nordström

Kommunfullmäktige (16) Johnny Martinsson (KD), ersättare Viktor Emilsson (M) Ingrid Årdh-Strid och Jan Nordström Kommunfullmäktige 2012-05-28 1 (16) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 28 maj 2012 kl 18.30-19.30 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten Mårtensson (C) Elizabeth

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Kommunfullmäktige (17) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande (S) (frånvarande) Tobias Hertz (C) och Håkan Pettersson (S)

Kommunfullmäktige (17) Helen Bengtsson (S), 2:e v ordförande (S) (frånvarande) Tobias Hertz (C) och Håkan Pettersson (S) Kommunfullmäktige 2014-08-25 1 (17) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 augusti 2014 kl.18.30-19.15 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M) Gusten Mårtensson (C)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (10) Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl

Kultur- och fritidsnämnden (10) Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl Kultur- och fritidsnämnden 2015-11-11 1(10) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl 16.00-18.25 Anton V Härder (S), ordförande Eva Ballovarre

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(21) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 90-99, 102-109 Utses att justera Kent Ballovarre (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-20

Läs mer

Utbildningsnämnden (14)

Utbildningsnämnden (14) Utbildningsnämnden 2015-06-10 1 (14) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 10 juni kl.8.30 11.15 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och utbildningsnämndens. Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl arbetsutskott 2007-01-10 1 (15) Plats och tid Förvaltningskontoret, Simrishamn, kl. 16.00 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Lennart

Läs mer

Kommunstyrelsen (24)

Kommunstyrelsen (24) Kommunstyrelsen 2014-09-09 1 (24) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 9 september 2014 kl. 08.30-11.40 Beslutande Elizabeth Peltola (C), ordförande ej 147 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 arbetsutskott 2011-04-13 1 (13) Plats och tid Osby, onsdagen den 13 april 2011 kl 08.30-12.05 ande Anders Pettersson, ordförande (c) Karl-Gösta Bengtsson (tjänstgör för Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (8)

Kultur- och fritidsnämnden (8) Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-17 1(8) och tid Beslutande Sammanträdesrummet Femlingen, Kommunhuset Älmhult. Onsdagen den 17 december 2014 kl 14.30-16.45 Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

2015-10-08 Datum för 2015-10-30 anslags nedtagande

2015-10-08 Datum för 2015-10-30 anslags nedtagande Kommunfullmäktige 2015-09-28 1 (27) 15Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 28 september 2015 kl. 18.30 20.40 Beslutande Se sidan 2 Övriga deltagande Lars Gunnarsson (M), kommunrevisionen 181

Läs mer

Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9)

Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9) Utbildningsnämnden 2012-09-26 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 26 september kl. 9.00 14.45 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell

Verksamhetschef May Bjerklund Barnomsorgschef Mona-Lisa Sandgren Administrativ chef Lina Rådegård 68 Sekreterare Sandra Norsell 1(12) Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 14.00-16.00 Beslutande Ledamöter Therese Gustafsson (FP) ers. ordförande Lena Svensson (S) Siv Ögren (S) Annika Holmstrand (C)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (10)

Kultur- och fritidsnämnden (10) Kultur- och fritidsnämnden 2013-06-19 1(10) Plats och tid Sammanträdesrummet Römningen, kommunhuset Älmhult. Onsdagen den 19 juni 2013 kl 14.30-16.00 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Kansli- och utvecklingsenheten

Kansli- och utvecklingsenheten 1(13) Kommunstyrelsens allmänna utskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Christer Broman (V) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Tjänstgörande ersättare Kay

Läs mer

Anders Björklund (ÅÅ)

Anders Björklund (ÅÅ) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-05-04 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 2:a våningen 16.30 17.45 Beslutande Ewa Wemby (M) Heléne Fritzon

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (7) Sagorummet i Biblioteket, Älmhult Onsdagen den 23 april 2014 kl

Kultur- och fritidsnämnden (7) Sagorummet i Biblioteket, Älmhult Onsdagen den 23 april 2014 kl Kultur- och fritidsnämnden 2014-04-23 1(7) Plats och tid Beslutande Sagorummet i Biblioteket, Älmhult Onsdagen den 23 april 2014 kl 14.30 17.25 Stefan Ferm (M), ordförande Greta Ivarsson (C), tjänstgörande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (11)

Kultur- och fritidsnämnden (11) Kultur- och fritidsnämnden 2014-11-12 1(11) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Femlingen, Kommunhuset Älmhult. Onsdagen den 12 november 2014 kl 14.30-16.30 Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-09-05 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-11.25 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m)

Läs mer

Utbildningsnämnden (16)

Utbildningsnämnden (16) Utbildningsnämnden 2012-08-29 1 (16) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 29 augusti kl. 9.00 12.15 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Kommunstyrelsen (20)

Kommunstyrelsen (20) Kommunstyrelsen 2012-02-07 1 (20) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 7 februari 2012 kl 08.00-10.45 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M)

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.40 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef

Läs mer

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson

Remco Andersson Kommunhuset i Lomma, Paragrafer Maria Franzén Waljenäs. Robert Wenglén. Remco Andersson Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 10 maj 2016, kl. 15.00 17.40 Beslutande Robert Wenglén (M) Cia Barwén (M) Remco Andersson (L) ordförande

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 arbetsutskott 2011-01-19 1 (7) Plats och tid Osby, onsdagen den 19 januari 2011, kl 08.30-12.30 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (c) Erland Nilsson (s) Dag Ivarsson (tjänstgör t.o.m. kl. 10.40)

Läs mer

Utbildningsnämnden 2014-06-11 1 (15)

Utbildningsnämnden 2014-06-11 1 (15) Utbildningsnämnden 2014-06-11 1 (15) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 11 juni kl.9.00 12.15 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl (C),

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 1 (16) Paragrafer 93-106 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, 19.00-20.45. ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Tommy Cedervall (FP), ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult. Onsdagen den 6 november 2013 kl

Kultur- och fritidsnämnden (9) Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult. Onsdagen den 6 november 2013 kl Kultur- och fritidsnämnden 2013-11-06 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Femlingen, kommunhuset, Älmhult. Onsdagen den 6 november 2013 kl 14.30 15.45 Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C)

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C) 1(12) Plats och tid måndagen den 8 april 2019 kl. 11:00 12:20 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Grethel Broman (S) Justeringens plats och tid

Läs mer

Utbildningsnämnden (6)

Utbildningsnämnden (6) Utbildningsnämnden 2016-06-08 1 (6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 8 juni kl.8.30 10.05 Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Birgitta Nilsson

Läs mer

Kommunfullmäktige (27)

Kommunfullmäktige (27) Kommunfullmäktige 2012-10-29 1 (27) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 29 oktober 2012 kl 17.30-20.45 Beslutande 106-128 Knut Karlsson (S), ersättare Britta Croona (S) Sonja Emilsson (M)

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (8)

Kultur- och fritidsnämnden (8) Kultur- och fritidsnämnden 2012-02-29 1(8) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrummet Broka Gyl, Älmhult onsdagen den 29 februari 2012 kl 14.30-18.00. Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-05-12 1 (24)

Kommunstyrelsen 2015-05-12 1 (24) Kommunstyrelsen 2015-05-12 1 (24) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 12 maj 2015 kl. 08.00-12.00 med ajournering 10.10-11.15 Ingemar Almkvist (S), ordförande Stefan Jönsson (S),

Läs mer

Plats och tid Nicklagården, Älmhult kl Sekreterare. Fanny Palmér Holst. Ordförande. Lars Ingvert (S) Justerande

Plats och tid Nicklagården, Älmhult kl Sekreterare. Fanny Palmér Holst. Ordförande. Lars Ingvert (S) Justerande 2016-09-21 1(17) Plats och tid Nicklagården, Älmhult 2016-09-21 kl. 08.30-12.00 Paragrafer 121-133 Utses att justera Börje Tranvik (SD) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-26 Underskrifter

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum

Barn- och skolnämnd Lunds stad Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Stiftsgården Åkersberg, Höör, kl 16:00-16:45 Ordförande: Hansson Lars (FP) Vice ordförande: Axelsson Karl Axel (M) Ledamöter: Alfredsson Bo (M) Gribel Laila (M) Wallström

Läs mer

Kommunstyrelsen (24)

Kommunstyrelsen (24) Kommunstyrelsen 2012-05-08 1 (24) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 8 maj 2012 kl 08.30-11.50 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M) Elizabeth

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (8) Kommunhuset sammanträdesrummet Broka Gyl, Älmhult onsdagen den 5 december 2012 kl

Kultur- och fritidsnämnden (8) Kommunhuset sammanträdesrummet Broka Gyl, Älmhult onsdagen den 5 december 2012 kl Kultur- och fritidsnämnden 2012-12-05 1(8) Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrummet Broka Gyl, Älmhult onsdagen den 5 december 2012 kl 13.00-17.00 Beslutande Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-13 1 [10] Plats och tid Kommunhuset, Skärhamn kl 17.00 19.30 Beslutande Inga-Lill Hast (M), ordförande Urban Johansson (SB), 1:e vice ordförande Katarina

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2000-10-30 1

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2000-10-30 1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2000-10-30 1 Plats och tid Kommunkontoret, kl. 17.00 18.00 Beslutande Jan-Evert Halldin (s), ordförande Eva Bertilsson-Styvén (s) Benny Andersson (s), Eva Lind (s)

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden 2014-06-18 1(8) Kulturskolan, Tonhöjden, Älmhult Onsdagen den 18 juni 2014 kl 14.30 17.15

Kultur- och fritidsnämnden 2014-06-18 1(8) Kulturskolan, Tonhöjden, Älmhult Onsdagen den 18 juni 2014 kl 14.30 17.15 Kultur- och fritidsnämnden 2014-06-18 1(8) Plats och tid Beslutande Kulturskolan, Tonhöjden, Älmhult Onsdagen den 18 juni 2014 kl 14.30 17.15 Stefan Ferm (M), ordförande Anders Mårtensson (C) Kenneth Emilsson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012.

154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och utbildningsnämnden, dess beredning och MBL 2012. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-12-14 151 Meddelanden. 152 Anmälan om delegationsbeslut. 153 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport oktober 2011. 154 Förslag på sammanträdesdagar/tider för barn- och

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN

NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida.., Sammanträdesdatum KOMMUN NORRTÄLJE SAMMANTRÄDESPROTOKOLL.., KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl 17:15-18:30 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Valnämnden

Valnämnden 2018-04-24 2018-04-24 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult klockan 13:00 15:05 Paragrafer 16-25 Utses att justera Lars Ingvert Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2018-05-02 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-06-11 Utbildningsnämndens arbetsutskott

Sammanträdesprotokoll 2015-06-11 Utbildningsnämndens arbetsutskott Tid och plats 2015-06-11 - i Kommunhuset klockan 13.00-15.30 Beslutande Björn Zorec (FP) - ordförande Kenny Lärkevie (C) - 1:e vice ordförande Leif Svensson (S) - 2:e vice ordförande Gunilla Edman (S)

Läs mer

Valnämnden (9)

Valnämnden (9) Valnämnden 2014-03-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 27 mars 2014 kl. 13.00 15.00 Beslutande Anders Krook (M) Anita Håkansson (C), ordförande Jan Fagerberg (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 17.00-20.15 Beslutande Annika Holmstrand (c) Ordförande Karl-Erik Andersson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp)

Läs mer

Kommunfullmäktige (22) Maria Gustafsson (S) och Dan Bülow (KD) Måndagen den 3 februari Paragrafer 1-17 Birgitta Bülow

Kommunfullmäktige (22) Maria Gustafsson (S) och Dan Bülow (KD) Måndagen den 3 februari Paragrafer 1-17 Birgitta Bülow Kommunfullmäktige 2014-01-27 1 (22) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 27 januari 2014 kl 18.30-20.35 med ajournering kl 19.55-20.08 Beslutande Monica Haider (S) Britta Croona (S) Sonja Emilsson

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

Utbildningsnämnden (15)

Utbildningsnämnden (15) Utbildningsnämnden 2013-11-25 1 (15) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 november kl. 9.00 16.50. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Barn- och Utbildningsnämnden 2010-01-26 1 Plats och tid Hovmantorps Folkets Hus Tisdagen den 26 januari 2010, kl. 08.30 17.00 Beslutande Ragnar Lindberg ( s) Börje Erlandsson (m) Monica Johansson (s) Lars

Läs mer

Kommunstyrelsen 2014-03-11 1 (21)

Kommunstyrelsen 2014-03-11 1 (21) Kommunstyrelsen 2014-03-11 1 (21) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 11 mars 2014 kl 08.00-11.30 Beslutande Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson (M) Bo Mazetti-Nissen (M)

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer