Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trackeostomi

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trackeostomi"

Transkript

1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Innehållsansvarig: Maria Fredriksson, Instruktör, Intensivvårds- och uppvakningsavdelning (marab11) Godkänd av: Jonna Sjöberg Lindeblad, Verksamhetschef, Verksamhet Anestesi Operation IVA Östra (jonli3) Denna rutin gäller för: Verksamhet Anestesi Operation IVA Östra Denna rutin gäller för Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Revideringar i denna version Ny rutin i Barium. Sammanslagning av tidigare lokala rutiner och PM på IVA. Syfte Syftet med denna rutin är att säkerställa skötsel och handhavande av trakeostoma och trakelakanyl med tillbehör sker på ett säkert sätt. Arbetsbeskrivning Trakeotomi, så kallat strupsnitt, är ett operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg. Öppningen i halsen kallas sedan trakeostomi eller trakeostoma. Passagen ned till luftstrupen hålls öppen med hjälp av en trakealkanyl. Trakealkanylen kan vara försedd med en innerkanyl och kuff. Trakeotomi görs när sjukdomar eller skador i luftvägarna eller i centrala nervsystemet hindrar patienten från att få ett effektivt gasutbyte i lungorna. Ingreppet kan också göras på patienter som har försämrad lungkapacitet och behöver långvarig respiratorbehandling. Det finns flera fördelar för patienten att få en trakeostomi jämfört med att ha endotrakealtub. Urträning ur respirator kan underlättas och god munhygien förbättras. Patienten kan tillåtas vara mer vaken. Val av trakealkanyl På avd 343 används Portex Blueline trakealkanyl (Bild 1). Trakealkanylen har inbyggd sugkanal och kuff. Som regel används inte innerkanyl på avd 343 och syftet är att underlätta andningsarbetet vid urträning ur respirator för patienten. Justerbar trakealkanyl (Bild 3) används på patienter med halskrage eller på patienter med kort, tjock hals. Den justerbara trakelakanyl som finns på avd 343 heter Uni-Perc och är MR-kompatibel. Vid justerbar trakealkanyl ska innerkanyl alltid användas. Följande kontroller ska göras en gång/arbetspass: 1) Det svarta strecket överst på kanylen ska vara vänt lodrätt uppåt mot patientens haka (för att säkerställa kanylens öppning) 2) Trakealkanylen ska vara låst med den blå armen. 3) Innerkanyl finns. Observera att patienter som kommer från andra avdelningar kan ha helt andra trakealkanyler och även innerkanyl. Det finns trakealkanyler som är fenestrerade (Bild 2). Det innebär att de har en eller flera öppningar i ytterkurvan för att så mycket luft som möjligt ska nå stämbanden, den kan utnyttjas för att patienten ska kunna tala och då ska även trakealkanylen vara okuffad. Om patienten har en fenestrerad trakealkanyl och behöver manuell eller mekanisk ventilation dvs respirator hjälp, måste en ofenestrerad innerkanyl sättas i och trakealkanylen måste då vara kuffad. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia 1 (av 5)

2 Daglig skötsel av stomat Tillämpa basala hygienrutiner Inspektion av stomat. Förbandet bör bytas 1 gång/dygn. Metallinaförband används vid stoman som är i god läkning. Vid blödning eller tecken på infektion runt stomat används istället ett skumföband. Undvik att byta kompressen första dygnet efter att trakeostomin är utförd, eftersom man riskerar att riva bort koagel i sårkanten. Tvätta området runt stomat med Klorhexidinlösning 2 mg/ml. Tvätta under trakealbandet, även i nacken. Trakealbandet byts 1gång/vecka och vid behov. Trakealbandet byts lättast om två personer (varav en sjuksköterska) hjälps åt. En ansvarar för att kanylen hålls på plats och den andra byter bandet. Bandet ska spännas så det finns plats för maximalt två fingrar mellan band och hals. Kufftrycket kontrolleras 1 gång/pass. Suturer Vid perkutan trakeotomi används inte suturer. Vid kirurgisk trakeotomi är det däremot vanligt. Suturtagning utförs efter 7-10 dagar beroende på läkning. Innerkanyl En del patienter har trakeostomi sedan tidigare när de kommer till IVA. Många av dem använder innerkanyl. Extra innerkanyl ska finnas. Fråga gärna anhöriga om det finns extra innerkanyl hemma hos patient att ta med till IVA. Vid rengöring tillämpas basala hygienrutiner. Innerkanyl rengörs två gånger/dygn samt vid behov. Diska innerkanyl med diskmedel och vatten, använd avsedd borste. Slutskölj med NaCl alt sterilt vatten (för att få bort ev legionellabakterier). Torr innerkanyl förvaras dammfritt. Befuktning Passiv befuktning vid spontanandning används näsa /fukt-/värmeväxlare Portex. Passiv befuktning vid respiratorbehandling används fukt-/värmeväxlare Edit. Aktiv befuktning vid respiratorbehandling används Fisher & Paykel. Sugning Observera att då patienten har fenestrerad track utan innerkanyl är det inte tillåtet att suga med rak sugkateter då spetsen riskerar att gå igenom fenestreringen och skada slemhinnan i trakea. Sugning skall då endast utföras vid behov av läkare eller van personal. Endast böjda sugkatetrar ska finnas på patientplatsen. I övrigt sugning enligt de rutiner som finns avsedda för avd 343. Talventil För att möjliggöra tal kan en talventil (Bild 4) sättas på trakealkanylen enligt ordination. Talventilen består av en klaffventil som är öppen vid inandning och stängs vid utandning. Därmed pressas luften förbi kanylen ut genom trakea vid utandning och passerar Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 2 (av 5)

3 stämbanden så att patienten kan fonera. Innan talventilen sätts på måste kuffen tömmas på luft, annars kan patienten inte andas ut och en farlig situation uppstår. Filtret i talventilen har endast en begränsad fukt-/värmeväxlande effekt varför den endast ska användas 30 minuter åt gången. Filtret byts 1 gång/dag och vid behov. Själva talventilen byts var 6:e dag och vid behov. Dekanylering Tillämpas basala hygienrutiner Sug i sugkanal om sådan finns samt bak i svalget. Sug samtidigt som du kuffar ur för att förhindra att slem åker ner i lungorna. Omläggning av trakeostomat efter dekanylering Tvätta rent huden runt stomat med NaCl och torka torrt. Stryk hudskyddsmedel på huden. Dra ihop öppningen med suturtejp. Använd ett hudvänligt förband då det kan behövas täta omläggningar till en början, se Omläggning av dekanylerad patient i IVA s sårpärm. Akut stopp i trakealkanyl Om trakealkanylen är blockerad och sugningen inte hjälper: 1. Tillkalla hjälp. 2. Be någon hämta akutvagnen. 3. Öka O2. 4. Om trakealkanylen har en innerkanyl- börja med att ta ut den, det löser som regel problemet. Om patienten andas efter detta räcker det med att sätta in en ren innerkanyl. Den borttagna innerkanylen rengörs enligt rutin. 5. Om patienten fortfarande har blockerad luftväg, fortsätt enligt schemat. 6. Dra ut all luft ur kuffen med en tom spruta. 7. Klipp av kanylbandet. 8. Ta ut trakealkanylen. 9. Håll trakeostomat öppet med hjälp av ett långt nässpekulum. Sug rent i luftstrupen och se till att hålla stomat öppet. 10. Försök om möjligt sätta i patientens reservkanyl. I andra hand kan en liten trakealkanyl utan kuff användas för fri luftväg om patienten har egen andningsfunktion. 11. Om patienten är beroende av respirator/ventilator, måste en kuffad trakealkanyl sättas in och ventilatorn kopplas på för att patienten ska kunna få luft. Om detta inte går, måste man hjälpa patienten med handventilering. Vårdare som känner sig förtrogen med trakealkanylen kan prova att sätta i patientens reservkanyl, eventuellt med en sugkateter som ledare. Ta lite bedövningssalva på kanylspetsen för att underlätta införandet alternativt blöt den med koksalt eller vatten. Dokumentation Typ och storlek på tracken (fenestrerad, innerkanyl, justerbar osv) dokumenteras i Melior. Om innerkanyl används ska det alltid stå antecknat på IVA-kurvan. Kufftryck noteras på IVA-kurvan. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 3 (av 5)

4 Justerbar track; kontroller enl rutin är gjorda noteras på IVA-kurvan. Infartsmärkning av sugkanalen Skötsel (checklistan) Filterbyte i talventil (checklistan) Hur ser huden kring stomat ut? Åtgärder? Bild 1. Portex Blueline trakealkanyl med sugkanal Bild 2. Exempel på fenestrerad trakealkanyl Bild 3. Justerbar trakealkanyl Bild 4. Talventil Ansvar Personalen på Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343 ansvarar för att arbeta utefter denna rutin. Vårdenhetschefen ansvarar för att rutinen är känd och följs. Verksamhetschefen ansvarar för att rutinen finns och följer gällande författningar och lagar. Uppföljning, utvärdering och revision Ange här vem som ansvarar för uppföljning/revision av innehållet i rutinen. Medvetet avsteg från rutinen dokumenteras i Melior. Övriga orsaker till avsteg från rutinen rapporteras i MedControlPRO. Vårdenhetschefen och vårdenhetsöverläkaren har ansvaret för att rutinen följs upp, utvärderas och revideras. Medvetet avsteg från rutinen dokumenteras i Melior om rutinen är kopplad till patient. Övriga avvikelser från rutin rapporteras i MedControl PRO. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 4 (av 5)

5 Kunskapsöversikt Vårdhandboken Nationella rekommendationer för trakeotomi och trakeostomivård Granskare/arbetsgrupp Malin Löfqvist, undersköterska, Andrea Frid, vårdenhetschef, Bertil Andersson, VÖL, Intensivvårdsoch uppvakningsavdelning 343, Område 2, SU. Giltig version är publicerad på intranätet, ett utskrivet dokument är alltid en kopia. Sida 5 (av 5)

Skötsel av trakeostomi

Skötsel av trakeostomi Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (9) Skötsel av trakeostomi 1.1 Allmän information s. 2 1.2 Skötsel av trakeostomi s. 6 1.3 Stopp i kanyl akut åtgärd s. 9 1.4 Byte av trakealkanyl s. 11 1.5 Dekanylering/hemgång

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostoma

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostoma Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14305 su/med 2018-07-20 7 Innehållsansvarig: Ann-Sofie Malvemyr, Instruktör, Thoraxintensivavdelning (annla126) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativ vård Östra, avdelning 357 Kardiologi, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21359 su/med 2015-06-30 4 Innehållsansvarig: Bertil Andersson, Överläkare, Läkare Anestesi Operation Intensivvård område 2 (beran17) Godkänd av: Jonna

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Tracheostomi

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Tracheostomi Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13095 su/med 2018-05-08 3 Innehållsansvarig: Håkan Benjaminsson, Instruktör, Avdelning 28 (hakbe2) Godkänd av: Åsa Lundgren Nilsson, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostomi - vård och skötsel

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostomi - vård och skötsel Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 33368 su/med 2017-07-13 1 Innehållsansvarig: Christine Delsing, Sektionsledare, Öron- näs- och halsavdelning 125 (chrde8) Godkänd av: Radoslava Jönsson,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Bronkoskopi tillbehör, förberedelse och provtagning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Bronkoskopi tillbehör, förberedelse och provtagning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17568 su/med 2017-03-17 3 Innehållsansvarig: Mari Trejegård, Undersköterska, Intensivvårds- och uppvakningsavdelning (martr8) Godkänd av: Göran Sandström,

Läs mer

Trakealvård. kanylvård. Ett gemensamt utbildnings material framtaget i samverkan med Trakealvårdsgrupp på Falu lasarett och Kompetenscentrum

Trakealvård. kanylvård. Ett gemensamt utbildnings material framtaget i samverkan med Trakealvårdsgrupp på Falu lasarett och Kompetenscentrum Trakealvård kanylvård Ett gemensamt utbildnings material framtaget i samverkan med Trakealvårdsgrupp på Falu lasarett och Kompetenscentrum TRAKEALKANYLVÅRD Trakealvårdsgrupp Vad gör vi Förmedlar och lär

Läs mer

Berörda enheter ÖNH-mottagningarna i Norrbotten samt övriga enheter inom Region Norrbotten som vårdar patienter med trakealkanyl.

Berörda enheter ÖNH-mottagningarna i Norrbotten samt övriga enheter inom Region Norrbotten som vårdar patienter med trakealkanyl. Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (14) Trakeostomiskötsel 1.1 Allmän information s. 2 1.2 Skötsel av trakeostomi s. 5 1.3 Stopp i kanyl akut åtgärd s. 8 1.4 Byte av trakealkanyl s. 9 1.5 Dekanylering/hemgång

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Fisher & Paykel Optiflow Aktiv befuktning vid spontanandning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Fisher & Paykel Optiflow Aktiv befuktning vid spontanandning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13742 su/med 2017-12-13 8 Innehållsansvarig: Christian Rylander, Överläkare, Läkare AnOpIVA (chrry5); Helena Odenstedt Herges, Överläkare, Läkare AnOpIVA

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Rapport enligt SBAR vid operation, intervention på Operation 3 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22211 su/med 2018-10-19 7 Innehållsansvarig: Marika Hasselby Ingemanson, Avdelningslärare, Sahlgrenska (marin4) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Vård av trakeostomerade och laryngektomerade patienter. Cecilia Druvaskalns och Eva Nordblom, sjuksköterskor på Öron-, näs- och halskliniken

Vård av trakeostomerade och laryngektomerade patienter. Cecilia Druvaskalns och Eva Nordblom, sjuksköterskor på Öron-, näs- och halskliniken Vård av trakeostomerade och laryngektomerade patienter Cecilia Druvaskalns och Eva Nordblom, sjuksköterskor på Öron-, näs- och halskliniken Kursens innehåll Halsens anatomi Andningen Indikationer för trakeostomi

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Tiva-TCI, doseringsförslag

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Tiva-TCI, doseringsförslag Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14149 su/med 2012-11-07 1 Innehållsansvarig: Kai Knudsen, Överläkare, Läkare AnOpIVA (kaikn); Sophie Lindgren, Överläkare, Läkare AnOpIVA (sopli2) Godkänd

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17405 su/med 2019-06-27 4 RUTIN Akuta situationer på BIVA - organisationsmodell Innehållsansvarig: Helena Ericsson-Roos, Vårdenhetschef, Avdelning 323

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21579 su/med 2018-06-21 8 Innehållsansvarig: Radha Korsoski, Överläkare, Läkare obstetrik (radko) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Fekalkateter Flexi-Seal Protect Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 23629 su/med 2018-10-15 6 Innehållsansvarig: Maria Wihlborg, Instruktör, Intensivvårdsavdelning 227 (marwi39) Godkänd av: Peter Dahm, Verksamhetschef,

Läs mer

Omhändertagande av vårdtagare som är trakeotomerade och laryngektomerade

Omhändertagande av vårdtagare som är trakeotomerade och laryngektomerade RIKTLINJE RUTIN Omhändertagande av vårdtagare som är trakeotomerade och laryngektomerade Framtagen av: Barbro Hansson Linda Gillrup godkänd av: Eva-Karin Stenberg Medicinskt ansvarig sjuksköterska Gäller

Läs mer

Denna rutin gäller för Barnmedicin samt Akutsjukvård och Barnkirurgi. För Akutsjukvård och Barnkirurgi gäller rutinen fr.o.m

Denna rutin gäller för Barnmedicin samt Akutsjukvård och Barnkirurgi. För Akutsjukvård och Barnkirurgi gäller rutinen fr.o.m Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16910 su/med 2014-10-27 6 Innehållsansvarig: Vanja Åberg, Barnsjuksköterska, Allergi- och lungmottagning barn (vanab) Godkänd av: Ralph Bågenholm, Överläkare,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [ ] [4] RUTIN Novorapidinfusion (insulin Novorapid) på TIMA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10375] [su/med] [2018-04-27] [4] Innehållsansvarig: Andreas Westerlind, Överläkare, Läkare thoraxkirurgi (andwe1); Carola Wallbäck, Vårdenhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16026 su/med 2016-02-05 5 BARNÖGON Administrering av ögondroppar delegering till Innehållsansvarig: Marita Andersson Grönlund, Sektionschef, Läkare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Vaccination för pneumokock, influensa och hepatit

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Vaccination för pneumokock, influensa och hepatit Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18706 su/med 2017-11-01 2 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sektionsledare, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie

Läs mer

Ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel

Ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel Ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel Bakgrund Inom hälso- och sjukvårdsverksamheten förekommer ett flertal andningshjälpmedel där användningen delegeras till omsorgs-/baspersonal. För att effektivisera

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN VAC-pump - Operation

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN VAC-pump - Operation Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18456 su/med 2018-04-20 3 Innehållsansvarig: Anna Körle, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (annko8) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Håravkortning inför thoraxkirurgiska ingrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20092 su/med 2017-03-02 3 Innehållsansvarig: Angelica Hardenklo, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (angha2) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider:

Tillvägagångssätt vid dialysbehandling utanför ordinarie öppettider: Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29674 su/med 2018-01-12 4 Innehållsansvarig: Marianne Carlberg, Vårdenhetschef, Dialysmottagning avd 254 och 255 öppenvård Mölndal (marol45) Godkänd

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Nutrition - tillbehör, handhavande

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Nutrition - tillbehör, handhavande Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21939 su/med 2019-06-05 4 Innehållsansvarig: Elisabeth Sundeman, Ivasjuksköterska, Intensivvård och postoperativ vård Östra (elisu4) Godkänd av: Jonna

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14463 su/med 2018-03-14 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hamilton T1 transportventilator

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hamilton T1 transportventilator Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17660 su/med 2015-01-19 7 Innehållsansvarig: Helena Odenstedt Herges, Överläkare, Läkare AnOpIVA (helod3) Godkänd av: Henrik Sundeman, Verksamhetschef,

Läs mer

Vägledning för bedömning av - RÖTT SPÅR somatisk vård, gäller ej barn.

Vägledning för bedömning av - RÖTT SPÅR somatisk vård, gäller ej barn. 1 (1) Vägledning för bedömning av - RÖTT SPÅR somatisk vård, gäller ej barn. Definition av rött spår i ViSam-modellen Patient med behov av omfattande nya eller förändrade sjukvårds- och rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Sexuellt övergrepp Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16555 su/med 2017-09-19 5 Innehållsansvarig: Lena Liman, Sektionsledare, Akutmottagning Östra (lenli39) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14998 su/med 2014-09-03 2 Innehållsansvarig: Anders Nilsson, Sektionschef, Läkare Handkirurgi (andni4); Peter Wroblewski, Överläkare, Läkare Plastikkirurgi

Läs mer

Ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel

Ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel Upprättad Reviderad Utfärdad av Godkänd av 170413 - Ulrika Ström, Mar Anna Gröneberg, Mar Camilla Nordh, EC Hemsjukvård Linda Kärnman EC Hemsjukvård Ulrika Ström, Mar Anna Gröneberg, Mar Camilla Nordh,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativvård Östra, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvård och postoperativvård Östra, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21230 su/med 2015-06-22 4 Innehållsansvarig: Maria Fredriksson, Instruktör, Intensivvård och postoperativ vård Östra (marab11) Godkänd av: Jonna Sjöberg

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Hemsjukvård - Barncancercentrum Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18657 su/med 2018-03-01 4 Innehållsansvarig: Ulrika Larsson, Barnsjuksköterska, Avdelning 321-322 Barncancercentrum (ulrla12) Godkänd av: Karin Mellgren,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2018-05-16 3 Innehållsansvarig: Sara Bentzel, Underläkare, ST, Läkare (sarmo4) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Rutin för ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel

Rutin för ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel Socialförvaltningen MAS/MAR/Enhetschefer HSL Rutin för ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel Datum för beslut 2017-11-20 Reviderad Dnr Version 1.0 Rutin för ansvarsfördelning gällande andningshjälpmedel

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Nutrition - tillbehör, handhavande

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Nutrition - tillbehör, handhavande Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21939 su/med 2016-03-31 3 Innehållsansvarig: Elisabeth Sundeman, Ivasjuksköterska, Intensivvård och postoperativ vård Östra (elisu4) Godkänd av: Jonna

Läs mer

ANE LÄK Trakeotomi och Koniotomi

ANE LÄK Trakeotomi och Koniotomi 1 (7) ANE LÄK Trakeotomi och Koniotomi Indikationer: Långvarig respiratorvård, >1 v Trauma ansikte/hals Stämbandspares Andningsinsufficiens Tumör/missbildning ansikte/hals Beslutet att lägga en trakeotomi

Läs mer

MED TRAKEALKANYL, FRÅN BIVA TILL VÅRDAVDELNING(AR) OCH SEDAN HEM

MED TRAKEALKANYL, FRÅN BIVA TILL VÅRDAVDELNING(AR) OCH SEDAN HEM MED TRAKEALKANYL, FRÅN BIVA TILL VÅRDAVDELNING(AR) OCH SEDAN HEM En låååååååång resa som startar i Göteborg på Drottning Silvias Barnoch Ungdomssjukhus 1 SPECIFIKT FÖR BARN MED TRAKEALKANYL Spädbarn och

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvårds- och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21230 su/med 2015-06-22 1 Innehållsansvarig: Ann Colliander, Sektionsledare, Intensivvårds- och uppvakningsavdelning (annco5) Godkänd av: Åsa Haraldsson,

Läs mer

Trakeostomi - introduktionsmaterial

Trakeostomi - introduktionsmaterial Dok-nr 11583 Författare Version Emelie Tjärnliden, Sjuksköterska, Rehabiliteringsmedicinska kliniken 2 Godkänd av Giltigt fr o m Wolfram Antepohl, verksamhetschef, Rehabiliteringsmedicinska kliniken 2017-10-31

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12999 su/med 2014-04-23 10 Innehållsansvarig: Håkan Joelsson, Vårdenhetschef, Central intensivvårdsavdelning (hakjo4) Godkänd av: Johan Snygg, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Syrgas och sug kontroll för Avdelning 623

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Syrgas och sug kontroll för Avdelning 623 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 30540 su/med 2017-01-31 1 Innehållsansvarig: Eva Dalbro, Sjuksköterska, Mottagning rehabilitering (katda3); Ing-Britt Bengtsson, Instruktör, Verksamhetsledning

Läs mer

Delegeringsmaterial för trakeostomi

Delegeringsmaterial för trakeostomi INSTRUKTION Delegeringsmaterial för trakeostomi i Norrköpings Kommun Framtagen av Utgåva Ersätter Ssk i Norrköpings Kommun 1 - - - Samråd med ssk ÖNH (Öron-Näsa-Hals) Godkänd och fastställd av Fastställd

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Innehållsansvarig: Helena Wahlborg, Sjuksköterska, Dialysmottagning hem- och självdialys Mölndal (helwa8) Godkänd av: Jennie Lönnbro Widgren, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Axel - Stabiliserande kirurgi - FYS

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Axel - Stabiliserande kirurgi - FYS Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17618 su/med 2018-02-26 6 Innehållsansvarig: Ann-Christine Gunnarsson Holzhausen, Fysioterapeut, Fysioterapi Mölndal (anngu101) Godkänd av: Åsa Sand,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [ ] [13]

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [ ] [13] Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [9182] [su/med] [2018-12-18] [13] Innehållsansvarig:[Erica Sandberg, Strateg, Kvalitetsstrategiska avdelningen (erisa1) Godkänd av: Björn Andersson,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostomivård - omvårdnadsrutiner

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Trakeostomivård - omvårdnadsrutiner Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16910 su/med 2019-01-31 7 Innehållsansvarig: Vanja Åberg, Barnsjuksköterska, Allergi- och lungmottagning barn (vanab) Godkänd av: Younis Khalid Younis,

Läs mer

OMVÅRDNAD AV PATIENTER MED TRAKEOSTOMI

OMVÅRDNAD AV PATIENTER MED TRAKEOSTOMI ÖNH-KLINIKEN FALUN/MORA Dokumentets namn Version Sida nr(av) Trakeostomivård 7 1 (32) Framtagen av Godkänd av Reviderad 17-06-12 Lena Thomsson, ssk Anna Andersson, bitr. vc Gäller till 20-06-11 OMVÅRDNAD

Läs mer

Praktisk vägledning vid trakeostomi och hemventilatorvård

Praktisk vägledning vid trakeostomi och hemventilatorvård ig yr op C ht D de an Praktisk vägledning vid trakeostomi och hemventilatorvård ds ry sj s hu uk Utbildningsmaterial för personliga assistenter Nationellt Respirationscentrum TACK Vi vill tacka följande

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Commotio - AKUTEN Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 15368 su/med 2018-10-29 7 Innehållsansvarig: Tobias Carlson, Enhetschef, Akututvecklingscentrum (tobka1) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Trakeotomi - från anläggning till dekanylering

Trakeotomi - från anläggning till dekanylering 2016-09-14 9453 1 (28) Sammanfattning Riktlinjen tydliggör vikten av riskbedömning av patienter inför anläggning av trakealkanyl, rutin för samråd mellan IVA-läkare och operatör vid val av trakealkanyl

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Kemisk olycka

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN AKUTEN - Kemisk olycka Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16542 su/med 2016-12-13 5 Innehållsansvarig: Magnus Belfrage, Undersköterska, Akutmottagning Östra (magbe5) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Riktlinje HIV-positiv kvinna under graviditet - handläggning på BB Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 14462 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Mårten Alkmark, Sektionschef, Obstetrik gemensamt (marst98) Godkänd av: Lena Otterlind, Sektionschef, Obstetrik

Läs mer

Information om din PICC-line

Information om din PICC-line Information om din PICC-line Öron-, näs- och halskliniken A16b Karolinska Universitetssjukhuset Registrering av din PICC-line Denna folder ska du ha med dig när din PICC-line ska användas. Ifylls vid inläggningstillfället

Läs mer

Denna rutin gäller för Patienter som behandlas med lokal trombolys inneliggande på avdelning 18 SU/Sahlgrenska

Denna rutin gäller för Patienter som behandlas med lokal trombolys inneliggande på avdelning 18 SU/Sahlgrenska Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version [10639] [su/med] [2017-10-28] [8] Innehållsansvarig: Klas Österberg, Sektionschef, Läkare kärlkirurgi (klaos1) Godkänd av: Christina Svärd, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21606 su/adm 2018-03-19 7 Vaccination och immunitetstest för nyanställd personal och Innehållsansvarig: Marianne Jertborn, Överläk/Professor, Läkare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Aktiv befuktning

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Aktiv befuktning Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11484 su/med 2018-12-13 7 Innehållsansvarig: Britt Lundström, Instruktör, Thoraxintensivavdelning (bitlu); Ritva Wiksjö, Undersköterska, Thoraxintensivavdelning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2016-02-04 7 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Ulrika

Läs mer

Utbildningsprogram för trakealvård

Utbildningsprogram för trakealvård Utbildningsprogram för trakealvård Växjö 2015-05-14 Sammanställt av: Zita Fredriksson Göran Ulfves Godkänd av:. CLV, datum XX 1 Innehållsförteckning sida Omläggning och skötsel av trakeostomi.. 3 Sugning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17840 su/med 2018-03-12 5 Innehållsansvarig: Magnus Brink, Överläkare, Läkare (magbr); Marie Studahl, Sektionschef, Läkare (marst72); Daniel Bremell,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Administration - Ledningssystem för patientsäkerhet - neonatal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22158 su/med 2017-04-07 6 Innehållsansvarig: Kerstin Wållgren, Verksamhetsutvecklar, Verksamhet AnOpIva barn (kerwa6) Godkänd av: Ola Hafström,, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13939 su/med 2018-10-30 9 Innehållsansvarig: Ida Ulwemann, Sjuksköterska, Dialysmottagning hemodialys Mölndal (idaul1) Godkänd av: Jennie Lönnbro Widgren,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Avliden patient, omhändertagande Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11573 su/med 2017-01-17 4 Innehållsansvarig: Mirjam Milkewitz, Undersköterska, Thoraxintensivavdelning (mirmi1); Erica Lindgren, Ivasjuksköterska, Thoraxintensivavdelning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12039 su/med 2017-09-26 6 Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med 2015-11-02 Innehållsansvarig: Josephine Petersson, Karin Mellgren Godkänd av: Kate Abrahamsson, Verksamhetschef Medicin barn Denna rutin gäller

Läs mer

Barium-id Giltigt t.o.m Version 4

Barium-id Giltigt t.o.m Version 4 Innehållsansvarig: Daniel Hellner, Överläkare, Läkare Kardiologi (danhe) Granskad av: Erik Frick, Överläkare, Läkare Kardiologi (erifr) Godkänd av: Stellan Ahlström, Verksamhetschef, Ledningsgrupp M3 (steah)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN NEWS Kirurgi Sahlgrenska

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN NEWS Kirurgi Sahlgrenska Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22825 su/med 2017-09-08 6 Innehållsansvarig: Hanna Järbrink, Kirurgisjuksköterska, Kirurgiavdelning 137 Sahlgrenska (hanja10) Godkänd av: Erik Johnsson,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25880 su/adm 2016-01-29 1 Innehållsansvarig: Martin Risenfors, Överläkare, Läkare (marri6) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt (jerpe3)

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN CT - EKG triggat hjärta

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN CT - EKG triggat hjärta Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 16902 su/med 2016-12-21 4 Innehållsansvarig: Malin Apelman, Röntgensjuksköterska, Barnröntgen (malap1) Godkänd av: Eira Stokland, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Brännskada Förbandsmaterial Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 12039 su/med 2019-05-21 7 Innehållsansvarig: Johanna Räntfors, Överläkare, Läkare akutsjukvård (johra) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Att skapa en enhetlig hygienrutin att förhindra smittspridning inom ambulans och sjuktransporter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Att skapa en enhetlig hygienrutin att förhindra smittspridning inom ambulans och sjuktransporter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27284 su/adm, su/ambulanshandbok/ambulansinstruktioner 2017-11-01 6 Innehållsansvarig: Mathilda Carlsson, Ambulanssjuksköt., SU Ambulans (matka18) Godkänd

Läs mer

Central venkateter - praktiskt handhavande Gäller för: Region Kronoberg

Central venkateter - praktiskt handhavande Gäller för: Region Kronoberg Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2017-01-27 Faktaägare: Anna-Marit Löfmark, läkare anestesi CLV Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska kommittén

Läs mer

Perifer venkateter (PVK) - barn - praktiskt handhavande

Perifer venkateter (PVK) - barn - praktiskt handhavande - praktiskt handhavande Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2018-03-01 Faktaägare: Love Vidstige, Barnsjuksköterska, Barnkliniken Fastställd av: Pär Lindgren, Chefläkare

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Paracetamolintoxikation

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Paracetamolintoxikation Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17316 su/med 2016-10-14 5 Innehållsansvarig: Henrik Norrsell, Sektionschef, Läkare (henno4) Godkänd av: Maria Taranger, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Planeringsunderlag i ELVIS och Orbit, Medicin Mölndal Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 22448 su/adm 2018-05-19 8 Innehållsansvarig: Johanna Roth, Systemadministratör, Gemensamt (johvi) Godkänd av: Jerker Persson, Verksamhetschef, Gemensamt

Läs mer

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Sedan juni 2012 har Sahlgrenska arbetat enligt en rutin för att direktinlägga patient på slutenvårdsplats för geriatrik och medicin.

Läs mer

Standardvårdplan trakeostomoi - kunskapsöversikt

Standardvårdplan trakeostomoi - kunskapsöversikt Standardvårdplan trakeostomoi - kunskapsöversikt Standardvårdplan trakeostomi - kunskapsöversikt 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING KUNSKAPSÖVERSIKT FÖR STANDARDVÅRDPLAN TRAKEOSTOMI... 1 GODKÄNNANDE... 4 BAKGRUND...

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 RUTIN Introduktion för nyanställda sjuksköterskor

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 RUTIN Introduktion för nyanställda sjuksköterskor Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20086 su/med 2015-04-30 1 Innehållsansvarig: Anna Svensson, Specialsjuksköt, Avdelning 115 reumatologi (annsv73) Godkänd av: Sara Werna Rosengren, Sektionsledare,

Läs mer

Författare/dokumentansvarig Lillemor Strand Öron-Näsa-Hals-kliniken Gäller from: 2010-05-01 REVIDERAD 20121127 Revideras: 2014-12-01.

Författare/dokumentansvarig Lillemor Strand Öron-Näsa-Hals-kliniken Gäller from: 2010-05-01 REVIDERAD 20121127 Revideras: 2014-12-01. Författare/dokumentansvarig Lillemor Strand Öron-Näsa-Hals-kliniken Gäller from: 2010-05-01 REVIDERAD 20121127 Revideras: 2014-12-01 Datum 2012-12-01 KUNSKAPSÖVERSIKT VÅRD AV PATIENT MED PERMANENT TRAKEOSTOMI

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13104 su/med 2018-01-18 5 Innehållsansvarig: Sofia Mollqvist, Vårdenhetschef, Intervention 3 Sahlgrenska (sofad) Godkänd av: Christina Svärd, Verksamhetschef,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientnära arbete för apotekare på avd

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Patientnära arbete för apotekare på avd Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 35963 su/med 2018-04-06 2 Innehållsansvarig: Kathy Vu, Apotekare, Vårdfarmaci (katvu2) Godkänd av: Younis Khalid Younis, Verksamhetschef, Verksamhet

Läs mer

Revideringar i denna version

Revideringar i denna version Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 10933 su/med 2017-11-30 6 Innehållsansvarig: Sofi Andersson Stavridis, Vårdenhetschef, Avdelning 323 (sofan3) Godkänd av: Mats Johansson Synnergren,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Högflödesgrimma användning på BIVA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Högflödesgrimma användning på BIVA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17403 su/med 2017-11-01 7 Innehållsansvarig: Camilla Nordeke, Ivasjuksköterska, Intensivvårdsavdelning Barn (campe3) Godkänd av: Eira Stokland, Verksamhetschef,

Läs mer

Indikation för Erytrocyter Under ECC Transfundera om Hb <80 g/l, Hct <20% och vensaturation <70%. INVOS <75% av utgångsvärdet.

Indikation för Erytrocyter Under ECC Transfundera om Hb <80 g/l, Hct <20% och vensaturation <70%. INVOS <75% av utgångsvärdet. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 11575 su/med 2018-03-15 6 Innehållsansvarig: Erika Backlund Jansson, Vårdenhetschef, Avdelning 139 Transplantation (eriba3) Godkänd av: Helena Rexius,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN Brand - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13197 su/adm 2017-10-05 13 Innehållsansvarig: Marie Carlsson, Verksamhetschef, Verksamhet Neurologi-Psykiatri-Habilitering (marca33) Godkänd av: Tomas

Läs mer

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi.

Arbetsbeskrivning Omhändertagande och hantering av preparat för analys av PAD (Patologisk Anatomisk Diagnos), bakteriologi, cytologi och virologi. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 27288 su/med 2018-09-26 2 Innehållsansvarig: Ellen Rydström, Operationssjuksköt., Operation 3 Sahlgrenska (ellry) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef,

Läs mer

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Sår - Rena rutiner. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Sår - Rena rutiner Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Allmänt om sår och behandling Förebygga uppkomst av sår Sårläkning Rena sår ska hållas rena Begränsad antibiotikaanvändning Hindra smittspridning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Dränagebehandling Omvårdnad av patient

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Dränagebehandling Omvårdnad av patient Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 18645 su/med 2017-09-21 5 Innehållsansvarig: Mats Johansson Synnergren, Verksamhetschef, Läkare thorax (matsy) Godkänd av: Mats Johansson Synnergren,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Su/adm Överföring av patienter år från Barnurologen till Vuxenurologen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version Su/adm Överföring av patienter år från Barnurologen till Vuxenurologen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 29860 Su/adm 2017-11-12 3 Innehållsansvarig: Gundela Holmdahl, Universitetssjukhusö, Läkare barnkirurgi (gunho15) Godkänd av: Kate Abrahamsson, Överläk/Professor,

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Förlossningsepidural PCEA

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med RUTIN Förlossningsepidural PCEA Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 20678 su/med 2019-05-21 2 Innehållsansvarig: Karin Olausson, Överläkare, Läkare Anestesi Operation Intensivvård område 2 (karol4) Godkänd av: Jonna

Läs mer

Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Intensivvårdsavdelning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Göran Anderzon, Överläkare, Anestesi- Operation- Intensivvårdsklinik läkare (goran) Giltig från: 2017-04-18

Läs mer

Perifer venkateter-praktiskt handhavande

Perifer venkateter-praktiskt handhavande Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdhandboken Giltig fr.o.m: 2017-05-23 Faktaägare: Susanna Lundvall, Hygiensjuksköterska, Vårdhygien Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande medicinska

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Aorta ascendens aneurysm via mini-sternotomi - Operation

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Aorta ascendens aneurysm via mini-sternotomi - Operation Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13399 su/med 2018-04-25 12 Innehållsansvarig: Solveig Paulsson, ssjuksköt., 3 Sahlgrenska (solpa) Godkänd av: Helena Rexius, Verksamhetschef, Verksamhetsledning

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1. Korsett - Inprovning av korrigerande korsett - Regionhabiliteringen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21724 su/med 2015-06-02 1 Korsett - Inprovning av korrigerande - Innehållsansvarig: Jane Ernelind, Sjuksköterska, Regionhabilitering - Omvårdnad-UroTarm

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/med Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 25812 su/med 2016-01-26 2 Spädningsföreskrifter för intravenös adistration av Innehållsansvarig: Ulrika Snygg Martin, Överläkare, Läkare (ulrsn) Godkänd

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Denna rutin gäller för Intensivvårds och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Sjukhuset.

Denna rutin gäller för Intensivvårds och uppvakningsavdelning 343, Område 2, Sahlgrenska Sjukhuset. Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 17451 su/med 2016-12-09 3 Innehållsansvarig: Thomas Kjellgren, Ivasjuksköterska, Intensivvårds- och uppvakningsavdelning (thokj) Godkänd av: Göran Sandström,

Läs mer

Kontaktuppgifter. Tel: Tel:

Kontaktuppgifter. Tel: Tel: Materiallista Bilaga till "Praktisk vägledning vid trakeostomi och hemventilatorvård" Produkter från Hjälpmedelcentralen för medicinsk apparatur i hemmet, : Ring hjälpmedelcentralen för beställning Produkter

Läs mer

Här beskrivs aktiv befuktning med: Optiflow högflödesgrimma Optiflow trackanslutning (tracheostomy direct connection) Inhalationer via Optiflow

Här beskrivs aktiv befuktning med: Optiflow högflödesgrimma Optiflow trackanslutning (tracheostomy direct connection) Inhalationer via Optiflow Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 13682 su/med 2018-03-19 9 Innehållsansvarig: Marcus Jacobsson, Ivasjuksköterska, Thoraxintensivavdelning (marja37); Ritva Wiksjö, Undersköterska, Thoraxintensivavdelning

Läs mer