PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv"

Transkript

1 PTS arbete inför en anslutning till Statens servicecenters e-arkiv Mycket är gjort och ännu mer kvarstår Post- och telestyrelsen

2 Arbete som PTS utfört hittills Vi började med att definiera arbetsformerna för verksamheten: Vi valde att ta oss an uppgiften i projektform, och vi satte myndighetens ledningsgrupp som styrgrupp för projektet. Projektgruppen består i grund och botten av fyra kompetenser: arkivarie, utvecklare, jurist och ekonom.

3 Strategi för bevarande Vi har sett över beståndet av digitala handlingar och lagt upp en handlingsplan dvs hur vi ska närma oss ett framtida scenario där PTS ställer av material till ett e-arkiv. Detta arbete kan summeras i två delmoment: 1. Att ta fram en strategi för bevarande av digitala allmänna handlingar, enligt RA-FS 2009:1 och arbeta in den i den övergripande systemförvaltningen på myndigheten. 2. Prioritetsordna alla verksamhetssystem för arkivavställning.

4 Strategins inverkan på myndigheten Strategin är inte enbart ett dokument det är i första hand ett långtgående arbetssätt för systemförvaltning, där arkivaspekten ges en synnerligen framskjuten roll. Befintliga styrdokument för systemförvaltningen på PTS har reviderats med sådana uppdateringar, att strategin och dess krav blir obligatoriska punkter när förvaltningen utförs.

5 Strategins relevans för e-arkivprojektet I strategin ingår bl.a. följande punkter: 1. Inventering av verksamhetssystem utifrån bestånd av allmänna handlingar. 2. Grundläggande regler för gallringsöverväganden. 3. Bevarandeplan för varje verksamhetssystem på myndigheten som innehåller digitala allmänna handlingar. 4. Krav på metadatalogik vid systemutveckling, som är förenligt med e- arkiv och FGS:er.

6 Prioritera system I samband med att PTS kartlade alla verksamhetssystem för inventering av allmänna handlingar gavs också ett utmärkt tillfälle att skapa en prioriteringsordning vilket system bör först avställa arkivmaterial?, vilket står därefter på tur? Den allra viktigaste poängen med att göra en prioriteringsordning, är att se till att ta fram en lista som innehåller namnet på åtminstone ett verksamhetssystem.

7 Nyttor som kommer ur strategin Att ta sig an uppgiften att skriva och implementera strategidokumentet innebär att myndigheten måste tänka väldigt, väldigt mycket e-arkiv. Det främsta exemplet på detta är framtagandet av en bevarandeplan för varje verksamhetssystem. Genom att arbeta med detta bygger man en stor del av den infrastruktur och kultur, som är helt nödvändig för det konkreta arbetet med e-arkiv.

8 Arbete som kvarstår på PTS Nästan allt hands-on-arbete kvarstår. Framförallt handlar det, från och med nu, om att arbeta efter en inleveransprocess på den egna myndigheten och våra specifika system. Den kan sägas bestå av följande övergripande moment:

9 Inleveransprocessen 1. Informationsvärdering och gallringsövervägande. 2. Definiera metadata och informationsmodeller. 3. Planering och tekniska förberedelser för export av materialet, och i förlängningen möjligheten att återsöka och återläsa informationen. 4. Genomföra tester. 5. Driftsättning, förvaltning och skarpa leveranser. Av dessa punkter kommer 1-4 behandlas nedan.

10 Inleveransprocessen 1.Informationsvärdering och gallringsövervägande Analysera det avställande systemets innehåll. Säkerhetsklassa informationen. Kartlägg systemlogiken och informationsutbredningen i fråga. Tänk igenom kända och tänkbara sökbehov. Utred avställningsfrekvens och volymer. När detta är gjort kan en leveransöverenskommelse upprättas.

11 Inleveransprocessen 1.Informationsvärdering och gallringsövervägande Leveransöverenskommelsen är ett slags kontrakt mellan den anslutande kundmyndigheten och tjänsteleverantören. Den innebär i grund och botten att alla kort läggs på bordet. Man kommer överens om leveransfrekvenser, uppskattade volymer, vilka regler som finns att ta hänsyn till och i slutändan hur betalning ska ske.

12 Inleveransprocessen 2. Definiera metadata och informationsmodeller Analysera vilket metadatabehov som föreligger. Säkerställ att metadatat är förenligt med lagar, standarder och annan styrning. Detta är information som bör ingå i en bevarandeplan. Informationen tillämpas därefter i förening med lämpligt regelverk eller standard (t.ex. FGS) för att fram en leveransspecifikation för det aktuella beståndet.

13 Inleveransprocessen 2. Definiera metadata och informationsmodeller Observera att det är helt avgörande att informationen i leveransöverenskommelsen är förenlig med leveransspecifikationen.

14 Inleveransprocessen 3. Planering och tekniska förberedelser för leverans till e-arkiv Leveransspecifikation måste finnas tillgänglig. Måste tas fram senast här. Mängder med överväganden och avgöranden måste fattas: 1. Vilka tekniska resurser/kompetenser finns i huset? 2. Ska konsulthjälp anlitas? 3. Stöd och metod för export, validering m.m. måste lösas. 4. Hur redo är materialet att överföras? Kvalitet på metadata m.m. 5. Stöd för anslutning och/eller integration måste lösas.

15 Inleveransprocessen 4. Tester Med hjälp av de verktyg och metoder myndigheten valt, tas den information och den metadata ut, som ska bevaras, i enlighet med framtagen leveransspecifikation. Dokumentfiler hanteras också efter regler i leveransspecifikationen. Minst bevarandeformat, och ibland utökad leverans. Informationen extraheras och paketeras enligt FGSpaketstruktur till en så kallad SIP.

16 Inleveransprocessen 4. Tester Överföring till e-arkiv görs enligt gällande överenskommelse. Leveransen måste godkännas maskinellt genom validering. Efter det sker en okulär granskning av materialet av sakkunnig personal för att säkerställa att dess kvaliteter och funktion för verksamheten inte förlorats eller skadats på något sätt.

17 Sammanfattning Börja tänk e-arkiv ett bra sätt är att tas sig an strategin för bevarande av digitala allmänna handlingar, och börja upprätta bevarandeplaner. Prioritera system efter relevans och behov. Se till att välja ut ett system och kom igång med analyserna av de faktiska omständigheterna. När ett system är avklarat blir det lättare med nästa.

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest

E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest E-arkiv, eardoch Pre-pre-ingest Agenda Intro: vilkaärvi och vadvillvi prataom? Teori, praktik, exempel Ställ frågor! Övningar Börja från början OAIS -En snabb repetition arbete, långsiktig bevarandeplanering

Läs mer

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-10-01 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från ca 650 000 anställda till ca 240 000 idag Litet utrymme för

Läs mer

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg,

Karin Bredenberg Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen. Karin Bredenberg, Specifikation av olika leveranstyper/aflevereringstyper och leveransprocessen Karin Bredenberg, 2014-06-03 1 Inledning Jag gör en presentation och sedan får ni ta vid i diskussionen efter en kort paus!

Läs mer

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR

REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR REGEL FÖR BEVARANDE AV ELEKTRONISKA HANDLINGAR Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Arkiv och diarium Ansvarig förvaltningsenhet: Universitetsledningens kansli

Läs mer

Vad kan man förbereda inför e-arkivering

Vad kan man förbereda inför e-arkivering INFORMATION 1(6) Vad kan man förbereda inför e-arkivering I detta dokument beskriver vi ett antal frågor som en myndighet behöver ta ställning till innan man kan börja leverera information till SSC:s kommande

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer

Förvaltningsgemensamma specifikationer Förvaltningsgemensamma specifikationer Elias Caselunghe 2016-10-07 Var finns informationen? Hur lagras informationen? Vem ansvarar för informationen? Vilken information ska bevaras och gallras? Vart

Läs mer

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv

Statens servicecenter. - Uppdrag e-arkiv Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-10-20 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat från ca 650 000 anställda till ca 240 000 idag Litet utrymme för

Läs mer

Uppdrag e-arkiv. Utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv

Uppdrag e-arkiv. Utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Uppdrag e-arkiv Utveckla och använda en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv Bakgrund och tillbakablick Tjänstens utformning och övergripande krav Intresse kring anslutning och leveranser Att ansluta

Läs mer

Workshopmallar The e C ap a it i al a l o f S c S a c n a din i av a ia

Workshopmallar The e C ap a it i al a l o f S c S a c n a din i av a ia Workshopmallar The Capital of Scandinavia Ta fram redovisningsstruktur Information ska kunna återsökas och förstås över tid. Redovisning på flera nivåer. Endast de delar som levereras behöver redovisas.

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Riktlinjer arkivkrav IT-system Antagen av Kommunstyrelsen 2019-05-20, 7:15 Dnr: KS 2019/0145-004 Kommentar: Gäller från och med 2019-05-20 Riktlinjer arkivkrav för IT-system

Läs mer

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Göteborgs universitet Dnr V 2015/375, utkast version 2015-04-24 Bakgrund Allt mer av universitetets information hanteras digitalt. Olika verksamhetssystem,

Läs mer

En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning

En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning En förvaltningsgemensam e-arkivstjänst bidrar till en effektivare e-förvaltning Cia Jarehov, projektledare 2014-10-14 Effektiv statsförvaltning måste bli effektivare Statsförvaltningen har på 25 år minskat

Läs mer

eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15

eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15 eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15 1 eard Projektet Status för projektet eard och E-delegationens roll i projektet Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv Status på piloterna 2 eard

Läs mer

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg /

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / 2014-10-16 Visionen för information Det ska vara enkelt att återsöka, återanvända och arkivera

Läs mer

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Sida 1 (5) Informationsförsörjning och 2014-05-06 utveckling Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Informationsförsörjning och utveckling Telefon

Läs mer

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING

METADATASTANDARDER EN ORIENTERING METADATASTANDARDER EN ORIENTERING FREDRIK SAMSON 29 NOVEMBER 2016 Innehåll Översikt över standarder som hanterar metadata Hur förhåller sig standarderna till varandra Praktiska erfarenheter 2 Standarder

Läs mer

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter

SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter NorDig 2017 SSC:s e-arkiv-tjänst gällande mellanarkiv för statliga myndigheter Magnus Geber magnus.geber@riksarkivet.se Riksarkivet deltar som resurs gällande olika aktuella kompetenser Arkivregler E-arkiv

Läs mer

Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv

Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv Statens servicecenter - Uppdrag e-arkiv 2015-11-12 Vi är statens shared service center Målet är ett koncernövergripande arbetssätt och att utnyttja att statsförvaltningen är en juridisk familj Vårt uppdrag

Läs mer

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet

Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet Strategi för bevarande av elektroniska handlingar vid Karolinska Institutet INNEHÅLL Bakgrund... 1 Syfte... 1 Definitioner... 1 Ansvar och roller... 2 Bevarande och gallring av allmänna handlingar... 3

Läs mer

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-27 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen och

Läs mer

DP7 Kompletterande information

DP7 Kompletterande information Magnus G 2013-12-19 1.1 2(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. DOKUMENTINFORMATION...4 1.1 SYFTE...4 1.2 MÅLGRUPP...4 2. ALLMÄNT...4 2.1 ALLMÄNT...4 2.1.1 Validering...4 2.1.2 Tomma element bör inte vara med...4

Läs mer

Vägen till e-arkivet. NUAK 19 september Margareta Ödmark Avdelningen för arkiv och registratur

Vägen till e-arkivet. NUAK 19 september Margareta Ödmark Avdelningen för arkiv och registratur Vägen till e-arkivet NUAK 19 september 2017 Margareta Ödmark Avdelningen för arkiv och registratur NASA / JPL-CALTECH / UNIVERSITY OF ARIZONA / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Universal Images Group Rights Managed

Läs mer

Linköping Norrköping -samarbete kring e-arkivering

Linköping Norrköping -samarbete kring e-arkivering Linköping Norrköping -samarbete kring e-arkivering Linköping 155 000 inv 7 anst 6 000hm under Klk Norrköping 140 000 inv 7 anst 9 000hm under Klk VERKSAMHETSSYSTEM System Innehåll Leverantör Lkpg Nkpg

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag.

Riktlinjer för digital arkivering. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag. Riktlinje 2015-06-24 Riktlinjer för digital arkivering KS-2015/0813 003 Antagen av Kommunstyrelsen den 2 september 2015. Riktlinjerna gäller för hela den kommunala förvaltningen och kommunala bolag. Syftet

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet 1 Lag, förordning och Riksarkivets föreskrifter Rätten att överta arkiv Enligt 9 arkivlagen (1990:782) har en arkivmyndighet rätt

Läs mer

Projekt earkiv

Projekt earkiv Projekt earkiv 2012-10-01 Agenda - Bakgrund till projektet - Status Vad har hänt hittills? - Checklista - Vad händer närmast? - Delprojekt Upphandling - Frågor SKL har beslutat om Strategi för esamhället

Läs mer

Hela dokumentet Guide till handlingsalternativ kan hämtas via adressen http://www.vaxjo.se/e arkiv

Hela dokumentet Guide till handlingsalternativ kan hämtas via adressen http://www.vaxjo.se/e arkiv Guide till handlingsalternativ är ett utbildningsmaterial som tagits fram inom ramen för förstudien som genomfördes i samverkan mellan kommuner, landsting och regionförbund i Kronoberg och Blekinge våren

Läs mer

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV

FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV FGS, ÖPPNA DATA OCH E-ARKIV 30 MAJ 2017 Riksarkivet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunalförbundet Sydarkivera bjuder in till en spännande nätverksdag i anslutning till Offentliga rummet

Läs mer

Lärplattformar och arkivering

Lärplattformar och arkivering Lärplattformar och arkivering Vad innebär arkivering, bevarande och gallring? -Tomas Holmström, arkivarie Malmö universitet Modellförslag för arkivering och gallring av data i Canvas - Tomas Holmström

Läs mer

Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013

Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013 Senaste nytt om arbetet med e-arkiv och e-diarium (eard) Arkivforum, 6 november 2013 Ur innehållet Hur kommer det bli när allt är klart? Vad behöver din organisation förbereda sig på? Vad menas med - mellanarkiv

Läs mer

Projektförslag e-arkiv

Projektförslag e-arkiv Projektförslag e-arkiv 2016-11-01 Innehåll Bakgrund Presentation av projektidé Varför kommunalförbund? Funktion för mellan- och slutarkiv Synergieffekter Syfte, mål och metoder Vem gör vad - projektorganisation

Läs mer

Aktuellt från Riksarkivet

Aktuellt från Riksarkivet Aktuellt från Riksarkivet Nora Liljeholm / Divisionen för offentlig informationshantering Registratorskonferens, 19 maj 2015 RA-MS Format earkiv FGS RA-FS OSL TF PDF/A-1 SSC PDF FE PSI HS KS Öppen data

Läs mer

Redovisning av enkätsvaren 2017 Har du nya utmaningar i din verksamhet?

Redovisning av enkätsvaren 2017 Har du nya utmaningar i din verksamhet? Redovisning av enkätsvaren 217 Har du nya utmaningar i din verksamhet? 1. Jobbar du inom kommunal sektor? Ja 9 Nej 1 1 Jobbar du inom kommunal sektor? Ja Nej 2. Känner du till samrådsgruppen för kommunala

Läs mer

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen

Standarder källa till kunskap och utveckling. Arkivarien i den digitala kommunikationen Standarder källa till kunskap och utveckling Arkivarien i den digitala kommunikationen Öppna data G-kataloger Big Data Verksamhetssystem Samarbetsytor Sociala media Ärendehanteringssystem e-arkiv e-post

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Revisionsrapport Elektroniska arkiv Björn Johrén November 2014 Sollentuna kommun

Revisionsrapport Elektroniska arkiv Björn Johrén November 2014 Sollentuna kommun www.pwc.se Revisionsrapport Elektroniska arkiv Björn Johrén Sollentuna kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag, revisionsfråga och revisionskriterier...

Läs mer

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - leveranser och tillgängliggörande Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Begrepp Gallring Sekretess PUL Diarie-dossiéeplan /registreringsplan Diarium (NO

Läs mer

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens

Bilaga 2. Gallring av utbildningsförvaltningens UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IT-FUNKTIONEN Bilaga 2 PROJEKTDIREKTIV av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem av utbildningsförvaltningens verksamhetssystem PROJEKTDIREKTIV Stockholm 2010-03-14 Ort och

Läs mer

Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom SLL

Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom SLL 1(7) Landstingsarkivet Checklista Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom SLL När redovisningsplanen med tillhörande hanteringsanvisningar är beslutade och

Läs mer

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv

Flera landsting. ETT gemensamt e-arkiv Flera landsting ETT gemensamt e-arkiv Göteborg 3 juni 2014 Ansvarig:, tel:, mail: Version 0.1 2014-06-04 1 Varför arkivera? Patientsäker hantering kräver tillgång till historisk information Spårbarhet

Läs mer

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning

Er partner inom IT service management. Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Er partner inom IT service management Utbildningar e-learning Workshops Material Coachning Service Management En uppsättning specialiserade organisatoriska förmågor med syftet att leverera värde till kunderna

Läs mer

Uppdrag e-arkiv. Utveckling av en förvaltningsgemensam. e-arkiv AVEC

Uppdrag e-arkiv. Utveckling av en förvaltningsgemensam. e-arkiv AVEC Uppdrag e-arkiv Utveckling av en förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv AVEC 2017-05-17 Om Statens servicecenter Uppdrag e-arkiv Bakgrund och tillbakablick Tjänstens utformning och övergripande krav Upphandlingsstrategi

Läs mer

SND-forum 14 nov Transfers of research data to National Archives and use of our data for research. Magnus Geber

SND-forum 14 nov Transfers of research data to National Archives and use of our data for research. Magnus Geber SND-forum 14 nov 2017 Transfers of research data to National Archives and use of our data for research Magnus Geber magnus.geber@riksarkivet.se Leveranser till RA Statliga allmänna handlingar som skall

Läs mer

Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson

Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå - slutrapport Författare: projektledare Johan Eriksson 1. Sammanfattning Projektet Nu tar vi arkiven till en ny digital nivå pågick under perioden 20170418 20171213

Läs mer

Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom Region Stockholm

Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom Region Stockholm 1 (6) Kulturförvaltningen Regionarkivet CHECKLISTA 2019-09-05 Checklista för implementering av verksamhetsbaserad informationsredovisning (VIR) inom Region Stockholm När redovisningsplanen med tillhörande

Läs mer

Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv. Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard)

Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv. Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) Långsiktig informationshantering med stöd av e-arkiv Caspar Almalander Projektledning e-arkiv och e-diarium (eard) Om e arkiv earkiv, begrepp och betydelse Att prata samma sak - e-arkiv - mellanarkiv -

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Kungliga Tekniska högskolan, Universitetsförvaltningen

Inspektion av arkivvården vid Kungliga Tekniska högskolan, Universitetsförvaltningen 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Kungliga Tekniska högskolan, Universitetsförvaltningen Riksarkivet inspekterade arkivverksamheten vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) under tre dagar den 18 20 november

Läs mer

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN

Vägen mot e-arkiv. Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN Vägen mot e-arkiv Hur vi skapar förutsättningar för e-arkiv och ett digitalt informationsflöde KORTVERSION AV FÖRSTUDIERAPPORTEN JANUARI 2014 Detta är en kortversion av förstudierapporten e-arkiv. Varför

Läs mer

Allmänhet Myndighet Riksarkivet Sökning via NAD Riksarkivet och SVAR:s webbplats ARKIS Data Management RALF KRAM Myndighetsverktyg för kontroll och SIP-generering Access Dissemination Ingest Digitala Kedjan

Läs mer

R7e-arkiv ett exempel på en fungerande e-arkivlösning

R7e-arkiv ett exempel på en fungerande e-arkivlösning R7e-arkiv ett exempel på en fungerande e-arkivlösning Birgitta Torgén, Örebro läns landsting, ordförande R7e-arkiv styrgrupp Leif Sandberg, Landstinget i Uppsala län, förvaltningsledare R7earkiv Agenda

Läs mer

Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet

Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet VÄGLEDNING 1 2016-05-26 Dnr V 2016/920 Avdelningen Dokumenthantering Åsa Berglund, avdelningschef Vägledning för bevarande av elektroniska handlingar vid Lunds universitet Version 1.0 Postadress Box 117,

Läs mer

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm

Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Stockholms stadsarkiv Sida 1 (6) 2019-01-18 Checklista för anslutningsarbete till e-arkiv Stockholm Ange vilken leverans som avses Inledning Denna sammanfattning syftar till att ge Stockholms stadsarkiv

Läs mer

Så inför du ett användarvänligt och tillgängligt e-arkiv

Så inför du ett användarvänligt och tillgängligt e-arkiv Så inför du ett användarvänligt och tillgängligt e-arkiv Arkivforum 12 mars 2015 The Capital of Scandinavia Matilda Ekström & Carina Joki Stockholms stadsarkiv Dagens upplägg Bakgrund & målbild Processer

Läs mer

E-arkiv 22 januari. Välkomna

E-arkiv 22 januari. Välkomna E-arkiv 22 januari Välkomna Agenda Laget runt Mål Utbildning Arbetssätt 2015 Lunch Erik Ander Bengtsfors berättar om deras arbete i Bengtsfors Peter Olofsson berättar om e-arkivet på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013 Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå 3 december 2013 E-arkiv handlar inte bara om digital arkivering.!! E-arkiv handlar om långsiktig förvaltning av information. Vår

Läs mer

DoÄr E-arkivering. Projektplan

DoÄr E-arkivering. Projektplan Håkan Svensson Sida: 1 (6) DoÄr Projektplan Håkan Svensson Sida: 2 (6) Innehåll 1 Basfakta... 3 2 Projektidé och mål... 3 2.1 Bakgrund och projektidé... 3 2.2 Projektmål... 3 2.3 Avgränsningar... 4 3 Leverans

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Agenda Vad är en FGS? Blir det några FGS:er? Förvaltningsorganisationen Internationellt FGS Arkivredovisning 2 Vad är en FGS?

Läs mer

Råd om hur bestämmelserna i RA-FS 2009:1, 5 kap 4-6 ska tolkas och tillämpas - Dokumentationen av elektroniska handlingar

Råd om hur bestämmelserna i RA-FS 2009:1, 5 kap 4-6 ska tolkas och tillämpas - Dokumentationen av elektroniska handlingar Råd om hur bestämmelserna i RA-FS 2009:1, 5 kap 4-6 ska tolkas och tillämpas - Dokumentationen av elektroniska handlingar Dokumentationen ska omfatta ett antal områden som regleras i Riksarkivets föreskrifter

Läs mer

Handläggare/Kommun Thore Andersson, Britt-Inger Berntsson, Uddevalla kommun

Handläggare/Kommun Thore Andersson, Britt-Inger Berntsson, Uddevalla kommun Projektbeställning Projektnamn Projektnummer/Diarienummer Projektansvarig Finansiär E-arkiv, IT-chef Britt-Inger Berntsson, IT-strateg Thore Andersson Samfinansierat av deltagande kommuner Innehåll Innehåll...

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 1 (5) Förutsättningar för gallring efter skanning För att myndighet ska få gallra pappershandlingar efter skanning fordras det myndighetsspecifika

Läs mer

En förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv. - delrapport februari 2016

En förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv. - delrapport februari 2016 En förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv - delrapport februari 2016 Diarienummer: 10395-2015/1221 Datum: 2016-02-26 Näringsdepartementet: N2015/3928/EF, N2014/3415/ITP, N2013/3701/ITP Statens servicecenter

Läs mer

Från rutinpärm till digitala processer

Från rutinpärm till digitala processer Från rutinpärm till digitala processer MVTe-mässan 2017 2017-01-23 Agenda Bakgrund: varför, vad hade vi, vad har vi idag Visning av Fyren Hur gjorde vi? Norrtälje kommun Norrtälje kommun ligger i Stockholms

Läs mer

Handbok för digital arkivering

Handbok för digital arkivering F Handbok för digital arkivering Dokumenttyp: Handbok Antaget av: Administrativ utvecklingschef Status: Antaget 2017-05-10 Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Innehåll Handbok

Läs mer

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Datum 2016-06-22 Antal sidor 1(8) IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Version Datum Ansvarig Uppdatering 1.0 2016-05-18 Carina Hellström/Victoria Allard Första version 1.1 2016-06-07

Läs mer

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem

Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Moment 6: E-arkivet och våra verksamhetssystem Information Varje typ av kunskap som kan utbytas. Handlingarna som ska bevaras eller gallras Analoga handlingar: informationen är ett med lagringsmediet.

Läs mer

Informationsleveranser

Informationsleveranser Informationsleveranser Avsändare Mottagare Leveransspecifikation och Leveransmeddelande Avsändare Mottagare Peter Johansson 1 Förutsättningar för leverans Leveransspecifikationer, Leveransplan, Mallar

Läs mer

Utvecklingen och förvaltningen av förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Utvecklingen och förvaltningen av förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) 1(12) Utvecklingen och förvaltningen av förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) 1. Uppdraget Genom regleringsbrevet för budgetåret 2018 har Riksarkivet fått i uppdrag att se över och utveckla formerna

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer!!! Agenda 13:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 13:10 Moderator för dagen Björn Skog 13:15 Bakgrund till projektet

Läs mer

20140603 GR-Västkom Göteborg

20140603 GR-Västkom Göteborg Arkiv Jag Född i Holland Bakgrund inom IT! Arkiv och e-arkiv - Eskilstuna stadsarkiv - projekt Elektroniskt bevarande - eard projekt Agenda e-arkivering Vad händer Helhetsbild Information Effektiv Långtidsarkivering

Läs mer

Introduktion till (FGS) Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion RAFGS2D

Introduktion till (FGS) Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna. Introduktion RAFGS2D Introduktion Introduktion till förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Vägledning och förklaring till de förvaltningsgemensamma specifikationerna RAFGS2D20172025 Kontakta oss Information om arbetet

Läs mer

Skånegemensam digitalisering. Område Hälsa

Skånegemensam digitalisering. Område Hälsa Skånegemensam digitalisering Område Hälsa Skånegemensam digitalisering Bakgrund Utvecklingen på e-hälsoområdet är en viktig del i alla gemensamma utvecklingsområden som omfattas av samverkansavtalet. Region

Läs mer

Elektroniskt bevarande, etapp 2. Caspar Gielissen, projektledare

Elektroniskt bevarande, etapp 2. Caspar Gielissen, projektledare Elektroniskt bevarande, etapp 2 Caspar Gielissen, projektledare 47 Agenda Våra utmaningar Projektet Elektroniskt bevarande - Mål - Vårt arbete hittills - Hinder och problem - Erfarenheter - Fortsättning

Läs mer

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0

Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet. Datum Författare Version Anne Lamér 1.0 Råd för hantering av elektroniska handlingar vid Lunds universitet Datum Författare Version 2016 05 23 Anne Lamér 1.0 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Skydda dina elektroniska handlingar från obehöriga...

Läs mer

Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014

Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014 1 (5) Inspektion av arkivvården vid Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete, den 17 september 2014 Närvarande: Från Umeå universitet, Institutionen för socialt arbete: Från Riksarkivet: Angelica

Läs mer

Enkätsammanställning DP7

Enkätsammanställning DP7 Enkätsammanställning DP7 2014-12-17 1.0 2(5) ENKÄTSAMMANSTÄLLNING, DP7 Uppgifter om myndighet/organisation. A Enkätfråga Svar 1 Hur bemannades er pilot och var det med Intern (3). Både och (3). Extern.

Läs mer

E-arkiv Stockholm - anslutningar och tillgänglighet. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv

E-arkiv Stockholm - anslutningar och tillgänglighet. Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv E-arkiv Stockholm - anslutningar och tillgänglighet Matilda Ekström, Stockholms stadsarkiv The Capital of Scandinavia Stockholms stad i siffror Ca 860 000 invånare Totalt 49 förvaltningar och bolag inklusive

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna

Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna Nätverksgruppen kring EU-projekt som berör digitaliseringsfrågorna Rolf Källman @rolfkallman Sanja Halling @sanja_halling Riksarkivet, den 15 september 2014 Dagordning 1. Välkomna 2. Aktuellt från pågående

Läs mer

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling

Bilaga. Särskilda villkor för Molntjänst. Programvaror och tjänster 2014. Systemutveckling Sid 1 (7) 2014-11-07 Dnr 96-36-2014 Bilaga Särskilda villkor för Molntjänst Programvaror och tjänster 2014 Systemutveckling Sid 2 (7) Innehållsförteckning 1 Tillämplighet 2 2 Särskilt om kontraktshandlingar

Läs mer

Vägen till en förvaltningsgemensam e-arkiv lösning. Torbjörn Hörnfeldt, 2015-11-12 Enhetschef, Utveckling och e-förvaltning

Vägen till en förvaltningsgemensam e-arkiv lösning. Torbjörn Hörnfeldt, 2015-11-12 Enhetschef, Utveckling och e-förvaltning Vägen till en förvaltningsgemensam e-arkiv lösning Torbjörn Hörnfeldt, 2015-11-12 Enhetschef, Utveckling och e-förvaltning Bakgrund 2 E-delegationen (-> 2015-06-30) För att stärka utvecklingen a emyndigheten

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer Agenda 10:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 10:15 Projektets övergripande resultat Göran Kristiansson, Caspar Almalander

Läs mer

Avgifter för leveranser av statligt arkivmaterial till Riksarkivet

Avgifter för leveranser av statligt arkivmaterial till Riksarkivet RIKSARKIVET 2010-05-20 Avgifter för leveranser av statligt arkivmaterial till Riksarkivet Två typer av leveransavgifter tas ut med stöd av 17 arkivförordningen: - Mottagningsavgift som ska täcka Riksarkivets

Läs mer

Regler för bevarande av elektroniska handlingar vid Mittuniversitetet

Regler för bevarande av elektroniska handlingar vid Mittuniversitetet 2017-06-28 Regler för bevarande av elektroniska Publicerad: 2017-06-28 Beslutsfattare: Håkan Stenström Handläggare: Anna Connell Beslutsdatum: 2017-06-28 Giltighetstid: Tillsvidare Sammanfattning: Med

Läs mer

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv

SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/ Flera landsting ett gemensamt e-arkiv SAMARBETE MELLAN 9 LANDSTING R7E-PROJEKTETETS RESA TILL GEMENSAMT E-ARKIV 29/11 2016 Utgångspunkt, frågeställningar Vad har vi egentligen gjort för resa? Hur har resan varit, vad har vi gjort? Hur ser

Läs mer

PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19

PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19 PROJEKTBESKRIVNING fastställd av styrgruppen 2001-11-19 UPPDRAGSBESKRIVNING Introduktion I dokumentet Bidragsansökan för projektet Bilddatabaser och digitalisering plattform för ABM-samverkan (2000-03-02),

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer)

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) 2016-10-13 Karin Bredenberg, Teknisk rådgivare, metadata, Riksarkivet Elin Jonsson, Bevarandestrateg, Sydarkivera

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss från kommunstyrelsen Överförmyndarförvaltningen Sida 1 (5) 2016-07-29 ÖFN 2016-08-23 9.8 Handläggare Håkan Andersson Telefon: 508 29 712 Till Överförmyndarnämnden Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Remiss

Läs mer

Strukturerad informationshantering

Strukturerad informationshantering Strukturerad informationshantering Sydarkivera Kommunalförbundet Sydarkivera är en gemensam arkivförvaltning och gemensam arkivmyndighet för Alvesta, Karlshamn, Karlskrona, Lessebo, Ljungby, Markaryd,

Läs mer

Ett e arkiv värt att lita på

Ett e arkiv värt att lita på Ett e arkiv värt att lita på Arkivering i olika steg Medborgare Myndigheter Företag Verksamhetssystem Verksamhetsnära arkiv Slutarkiv Internationell standard Audit and Certification of Trustworthy Digital

Läs mer

Divisionen för offentlig informationshantering

Divisionen för offentlig informationshantering Divisionen för offentlig informationshantering Vad gör vi? Var finns vi? Vad sker just nu? Britt-Marie Östholm Riksarkivets konferens 3 oktober 2013 1 Tillsynsavdelningen 2000-2010 Utveckla Normera Främja

Läs mer

INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET

INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET INFORMATIONSFÖRVALTNING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE AV FORSKNINGSDATA NÅGRA TANKAR OCH PERSPEKTIV FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET Bevarande av forskningsdata Bevarandefrågorna har i detta sammanhang uppmärksammats

Läs mer

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige

ESSArch vid Riksarkivet i Sverige NorDig 2014 2014-06-03 ESSArch vid i Sverige Mats Berggren / 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande - bakgrund RADAR och ESSArch Erfarenheter och planer 2 1 ESSArch vid i Sverige s digitala bevarande

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet?

Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet? Moment 5: Vad är ett e-arkiv och vad krävs för att införa det i min verksamhet? Arkivering i olika steg Medborgare Myndigheter Företag Leverans utifrån dokumenthanteringsplan Verksamhetssystem Verksamhetsnära

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer