BEVIS OM ANSLAGSDAG Kulturnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BEVIS OM ANSLAGSDAG Kulturnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag"

Transkript

1 1 (15) Plats och tid Nacka stadshus Kl BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Tobias Nässén (M) 1:e v ordförande Anders Selin (S) 2:e v ordförande Dominique Faymonville (M) Monika Segerman (M) Christina Rinman (M) Gertrud Lindgren (FP) Birgitta Husén (KD) Ewa Jäderberg (S) Åsa Marnell (MP) ERSÄTTARE Adrienne Teleki (M) Filip Wiljander (M) Lena Linnerborg (FP) Mattias Zackariassen (MP) Lars Örback (V) Övriga deltagare Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Helene Burmeister, Kristina Heuman, 27 33, Filippa Eneroth 27, Johan Aspfors, Johan Håkansson Utses att justera Anders Selin Justeringsdatum 20 maj Paragrafer Underskrifter Sekreterare Håkan Sundblad Ordförande Hans Peters Justerande Anders Selin BEVIS OM ANSLAGSDAG s protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Anslaget sätts upp 21 maj 2013 Anslaget tas ned 18 juni 2013 Förvaringsplats för protokollet Nacka stadshus Underskrift... Nämndsekreterare Utdragsbestyrkande

2 2 (15) Innehållsförteckning Presentation av Nacka Dans och Teater Dnr KUN 2011/ Yttrande över förslag till detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (område W), i Boo Dnr KUN 2013/ Tertialbokslut januari tom april KUN 2013/ Redovisning av musik- och kulturkursdeltagares bostadsort samt kursavgifter Dnr KUN 2013/ Medborgarförslag om KONSTNAV i Finntorp Dnr KUN 2009/ Lägesrapport konsten i offentliga miljöer Dnr KUN 2013/ Lägesrapport projekt HAMN Aktuell information Anmälningsärenden Övriga frågor... 15

3 3 (15) 27 Presentation av Nacka Dans och Teater noterar informationen till protokollet. Filippa Eneroth beskriver föreningens verksamhet. Föreningen arbetar med verksamhet inom områdena dans, teater och bildskapande. Nytt för år 2013 är även musikal, foto, animerad film och gestaltning. Antalet elever i åldrarna 4 20 år har ökat med 46 procent under åren Föreningen har noterat att pojkars intresse för dans har ökat under senare år. Föreningen samarbetar med fritidsgårdar, Tjejverkstaden, Nacka idrottsallians (gymnastik) och andra aktörer inom kulturområdet.

4 4 (15) 28 Dnr KUN 2011/ Yttrande över förslag till detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (område W), i Boo föreslår att planen, område W, i Boo omarbetas i enlighet med föreliggande tjänsteskrivelse. Detta för att därigenom säkerställa kulturreservatets omfattning. Detaljplanens huvudsyfte är att ge möjlighet till permanentboende genom att införa byggrätter för permanentbostäder, att ersätta enskilda vatten- och avloppslösningar med kommunala anläggningar samt att rusta upp vägsystemet. Detaljplanen skapar förutsättningar för ca 25 nya fastigheter. Detaljplanen syftar vidare till att skydda områdets speciella kvaliteter i landskapsbild och kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljö. Det finns dock ett behov av att förstärka signalen om områdets höga natur- och kulturvärden, vilket tidigare kommit till uttryck genom förslaget till kulturreservatet Baggensstäket och kulturnämndens begäran om att delar av området utreds som riksintresse. Det aktuella förslaget till detaljplan motverkar och försvagar i hög grad de natur- och kulturvärden som finns i området genom den föreslagna utbyggnaden av Gammeluddshemmet, samt den föreslagna avstyckningen för två parhus. Handlingar i ärendet Kultur- och utbildningsenhetens tjänsteskrivelse Planhandlingar Yrkanden Ordförande Hans Peters (C) föreslår att ska föreslår att planen, område W i Boo, omarbetas i enlighet med föreliggande tjänsteskrivelse. Detta för att därigenom säkerställa kulturreservatets omfattning. I detta förslag instämmer Tobias Nässén för Moderaterna, Gertrud Lindgren för Folkpartiet och Birgitta Husén för Kristdemokraterna. Åsa Marnell yrkar för Miljöpartiet att nämnden ska avstyrka planförslaget. I detta förslag instämmer Anders Selin för Socialdemokraterna.

5 5 (15) 28 forts sgång Ordförande Hans Peters (C) ställer eget yrkande mot Marnells yrkande och finner att nämnden beslutat i enlighet med sitt yrkande. Protokollsanteckningar Hans Peters (C) låter anteckna följande till protokollet: Den delen av detaljplanen om omfattar området runt Gammeluddens vårdhem, är inte bra och behöver omarbetas. Om utbyggnaden genomförs enligt detaljplaneförslaget kommer det nya huset att medföra djup insprängning i berget och ändå hamnar huset bara några meter från strandlinjen. Planen inverkar i denna del mycket negativt på kulturmiljön och hamnar i direkt konflikt med det blivande kulturreservatet. Kommunen och Gammeludden AB måste nu sätta sig ner och se hur man kan göra planen bättre. Huskroppen som föreslås ligga väster om huvudbyggnaden bör övervägas om den kan flyttas öster eller norr om huvudbyggnaden. Det bör gå att hitta andra lösningar om viljan finns. Vidare måste man säkra allmänhetens åtkomst till fornborgen uppe på Ryssberget. Birgitta Husén låter för Kristdemokraterna anteckna följande till protokollet: Området runt Gammeluddens Vårdhem med tillhörande fornlämningar och fornborgen på berget utgör ett mycket känsligt kulturområde. Den mark som kan bebyggas är för begränsad av berget för större tillbyggnad nära vattnet. Utbyggnaden väster om Gammeluddens huvudbyggnad blir för stor för det angivna markområdet och trots omfattande sprängning för att skapa utrymme, kommer byggnaden att framstå som inklämd. Huset kommer att hamna för nära vattnet och stigen på den lilla strandremsan utmed vattnet kommer att kännas smal och kommer hamna för nära Gammeluddens markområde. Det borde gå att hitta en annan placering för den huskroppen alternativt minska ner den. En annan lösning bör gå att hitta, för att bebyggelsen av det känsliga området inte ska bli för omfattande och kompakt.

6 6 (15) 28 forts Gertrud Lindgren låter för Folkpartiet anteckna följande till protokollet: Folkpartiet avvisar bestämt förslaget om att minska omfattningen av Kulturmiljöreservatet i södra Boo. Skälen till detta beskrivs nedan. Översiktsplanen 2012 De samlade kulturvärdena ska bevaras, förvaltas och utvecklas. Vi menar att det som föreslås står i direkt strid med målsättningen ovan. Planenhetens planbeskrivning Detaljplanen syftar vidare till att skydda områdets speciella kvaliteter i landskapsbild och kulturhistoriskt värdefull bebyggelsemiljö. I kommunens kulturmiljöprogram anges att området mellan Djurgårdsvägen och farleden är en kulturmiljö av lokalt intresse. För landskapsbilden viktiga bergsbranter skyddas med en planbestämmelse om att marken i dessa områden ej får bebyggas. Utbyggnaden av Gammeluddshemmet samt de nya byggrätterna innebär dock en försämring av tillgängligheten och påverkar upplevelsen av orörd natur negativt. Planenheten: Kulturmiljö På sidorna 9-11 (23) finns en mycket tydlig och klargörande beskrivning av de negativa konsekvenserna av planförslagets genomförande i de delar som inkräktar på det föreslagna kulturreservatet. Mot den här bakgrunden är det uppenbart olämpligt att genomföra planförslaget. Den föreslagna västra flygeln på Gammeluddshemmet kommer att mycket negativt påverka helhetsupplevelsen av farleden och det mäktiga Ryssberget från sjösidan. I stället för ett orört bergsparti kommer man att se en stor byggnad nära vattnet och bakom det en utsprängd bergsida. Detta vill man göra när man samtidigt planerar för båtturer från muséet i Fisksätra för att uppleva platserna för rysskrigen 1719! Följer man den planerade strandpromenaden förstörs intrycken av det orörda Ryssberget med sin fornborg först av husen på den avstyckade tomten och sedan än mer av den 50m(sic!) långa byggnaden vid strandkanten som man dessutom delvis måste passera genom. Kontakten mellan vattnet och berget är brutalt bruten. Det kan inte vara nödvändigt att på detta sätt försämra upplevelsen av ett redan planerat kulturreservat. På längre sikt kan man visserligen tänka sig att man någon gång i framtiden kommer att riva själva byggnaden men den bortsprängda bergsidan kan aldrig återställas.

7 7 (15) 28 forts Om det är nödvändigt att bygga ut Gammeluddshemmet så mycket som framgår av planförslaget måste det vara möjligt att tillgodose det behovet öster om huvudbyggnaden. Där är miljön redan påverkad av den föga attraktiva flygel som finns där. I övrigt ansluter folkpartiet till de synpunkter som framförts av centern och kristdemokraterna. Anders Selin för Socialdemokraterna, Åsa Marnell för Miljöpartiet och Lars Örback för Vänsterpartiet låter gemensamt anteckna följande till protokollet: Gammeluddshemmet behöver bygga ut och Nackas majoritet ser sin chans att göra en fastighetsreglering. Dock på bekostnad av de kulturvärden som finns i området. Högt belägen ovanför Gammeluddshemmet ligger en fornborg. Dessutom föreslås att mark som idag är en del av kulturreservatet avstyckas och upplåts för byggnation av två stycken parhus. Detta får flera negativa konsekvenser. Dels minskas kulturreservatets yta, tillgängligheten till reservatet försvåras och upplevelsen av platsen förstörs. Inte bara för nuvarande Nackabor utan även för kommande generationer. Vi menar att därför skulle haft modet att avstyrka förslaget till detaljplan för Sydöstra Lännersta 2.

8 8 (15) 29 Dnr KUN 2013/ Tertialbokslut januari tom april 2013 fastställer tertialbokslut januari-april ska fastställa tertialbokslut för perioden januari april Bokslutet ska visa måluppfyllelse samt ekonomiskt resultat för verksamheterna. Den ekonomiska redogörelsen ska också innehålla ett prognostiserat årsresultat. s verksamhetsresultat är detsamma som vid årsbokslutet eftersom inga kundundersökningar ännu har genomförts, och övriga nyckeltal redovisas vid årsbokslut. Då det inte finns något som indikerar förändring av verksamhetsresultatet jämfört med årsbokslutet bedöms måluppfyllelsen vara bra. s ekonomiska resultat beräknas följa budget. Dock innehåller prognosen för projektet HAMN flera osäkerheter. Ytterligare en osäkerhetsfaktor är utfallet av den bonusbaserade ersättningen till anordnarna. Handlingar i ärendet Kultur- och utbildningsenheten tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Hans Peters (C) yrkar bifall till kultur- och utbildningsenhetens förslag att fastställa bokslutet. sgång beslutar i enlighet med Hans Peters förslag.

9 9 (15) 30 KUN 2013/ Redovisning av musik- och kulturkursdeltagares bostadsort samt kursavgifter noterar informationen till protokollet. Kultur- och utbildningsenheten har kartlagt musik- och kulturkursdeltagarnas bostadsort utifrån de uppgifter som kulturkursanordnarna lämnat till kundundersökningen Åldersgruppen för kulturkurserna är 8-18 år vilket är den grupp som tillfrågades i kundundersökningen. Det innebär att alla kulturkursdeltagare inte ingår i redovisningen. Alla musikskoleelever är med i materialet som omfattar åldersgruppen 7-19 år. Eftersom alla deltagare i kulturkurserna inte ingår i denna redovisning är det inte möjligt att se hur stor andel av den totala åldersgruppen som deltar i någon kurs. I redovisningen ingår inte lov- och sommarkurser. Antalet deltagare i musikskoleverksamheten är betydligt fler än deltagare i kulturkurser i alla kommundelar med undantag för Fisksätra. Musikskoleavgifter är densamma oavsett anordnare. När det gäller avgifter för kulturkurser beslutar varje anordnare sin avgiftsnivå. Nivån på deltagaravgifterna varierar främst beroende på hur långt varje kurstillfälle är. Vissa kurser som musikal har två till tre tillfällen per vecka. Avgiftsnivån varierar mellan kronor per termin. Musikalkurserna har högst avgift och dans har lägst. I Fisksätra bedriver Studiefrämjandet, Darra musik- och dans och Fisksätra folkets hus avgiftsfri kursverksamhet. Handlingar i ärendet Kultur- och utbildningsenheten tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Hans Peters (C) yrkar bifall till kultur- och utbildningsenhetens förslag. sgång beslutar i enlighet med Hans Peters förslag.

10 10 (15) 31 Dnr KUN 2013/16 Medborgarförslag om KONSTNAV i Finntorp Medborgarförslaget föranleder ingen åtgärd. Den 8 mars 2013 inkom konstnärinnan Wallina med ett medborgarförslag till kulturnämnden att skapa ett KONSTNAV i Finntorp. Wallina har stor erfarenhet av att arrangera egna konstutställningar. I Finntorp finns Nacka stentryckeri och i närheten finns Svindersviks slott och Nacka kyrka. I Finntorp finns just nu flera tomma lokaler. Detta utgör, menar Wallina ett underlag för att skapa ett KONSTNAV i Finntorp. Wallina saknar en skylt från Värmdövägen som hänvisar till Nacka stentryckeri. ser positivt på förslaget till KONSTNAV i Finntorp. s uppdrag är att finansiera och skapa förutsättningar för att utveckla ett kulturliv i Nacka genom kulturbidrag, auktorisationsavtal och kulturkursavtal. Några andra stödformer till de förslag som förslagsställaren lagt fram står inte till nämndens förfogande. Varje år beviljar kulturnämnden kulturbidrag till de kulturföreningar som arrangerar offentliga kulturprogram i Nacka. Förslagsställaren hänvisas att söka information på Nackas hemsida om bidragsreglerna, där finns även ansökningshandlingar. Handlingar i ärendet Kultur- och utbildningsenhetens tjänsteskrivelse Yrkanden Ordförande Hans Peters (C) yrkar bifall till kultur- och utbildningsenhetens förslag. sgång beslutar i enlighet med Hans Peters förslag.

11 11 (15) 32 Dnr KUN 2009/ Lägesrapport konsten i offentliga miljöer återremitterar ärendet och ger kultur- och utbildningsdirektören i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi för Nacka kommuns konstsamling gällande: Inriktning innehåll omfång gallring förvaring vård av konstverken dokumentation publicering på webben sammanhållen ekonomi I uppdraget ingår också att säkerställa att löpande inventeringsarbete och tillhörande dokumentation sker på ett optimalt sätt och enligt en standard som bör finnas för liknande verksamhet. Ytterligare kunskap och värdefulla jämförelser kan fås genom kontakt med andra kommuner och konstinstitutioner. Ett förslag till strategi med redovisat innehåll ska presenteras för kulturnämnden senast i november Nacka kulturcentrum har det samlade operativa ansvaret för konstsamling samt offentlig konst i Nacka kommun. I uppdraget ingår att förvalta, genomföra inköp, vårda och utveckla kommunens konstsamling. Samlingen består idag av ca 2600 verk. I december 2012 gjordes den senaste inventeringen av konstsamlingen. Här framkommer att många verk har farit illa under åren. I december 2012 togs det fram ett inköpsvärde för konstsamlingen, som uppgår till kronor. I konstsamlingens ägo finns även JAG Ackes stora oljemålning Snöljus som är föreslagen kommunstyrelsen att bjudas ut till försäljning. De kronor som finns avsatt för vård av konst räcker framförallt till att åtgärda verk som är i akut behov samt att underhålla Snöljus. Kommunfullmäktige pekade ut i beslutet 2010 att vård av offentlig konst skulle skötas av tekniska nämnden. Stadsjuristen har i en översyn av anläggnings- och fastighetsansvaret föreslagit att kulturnämnden ska ha det övergripande ansvaret även för vård och underhåll av konsten i det offentliga rummet. Detta innebär ett större organisatoriskt och ekonomiskt ansvar för kulturnämnden. Kultur- och utbildningsenheten arbetar med att ta fram en konsekvensanalys och resursberäkning för ramärendet i mål- och budgetprocessen för 2014.

12 12 (15) 32 forts Handlingar i ärendet Kultur- och utbildningsenhetens tjänsteskrivelse Inventering Lista pågående arbeten offentlig konst 2013 Konstinköp Yrkanden Ordförande Hans Peters (C) yrkar att ärendet ska återremitteras och ge kultur- och utbildningsdirektören i uppdrag att ta fram en långsiktig strategi för Nacka kommuns konstsamling gällande: Inriktning vård av konstverken innehåll dokumentation omfång publicering på webben gallring sammanhållen ekonomi förvaring I uppdraget ingår också att säkerställa att löpande inventeringsarbete och tillhörande dokumentation sker på ett optimalt sätt och enligt en standard som bör finnas för liknande verksamhet. Ytterligare kunskap och värdefulla jämförelser kan fås genom kontakt med andra kommuner och konstinstitutioner. Ett förslag till strategi med redovisat innehåll ska presenteras för kulturnämnden senast i november I detta yrkande instämmer Tobias Nässén för Moderaterna, Birgitta Husén för Kristdemokraterna, Gertrud Lindgren för Folkpartiet, Anders Selin för Socialdemokraterna och Åsa Marnell för Miljöpartiet. sgång beslutar i enlighet med Hans Peters förslag. Protokollsanteckningar Lars Örback (V) låter anteckna följande till protokollet: Vi instämmer i förslaget att återremittera ärendet.

13 13 (15) 33 Dnr KUN 2013/4-875 Lägesrapport projekt HAMN noterar informationen till protokollet. Kultur- och utbildningsdirektör Susanne Nord beskriver hur arbetet fortskrider. Personal från Kultur- och utbildningsenheten har haft möten med utställningsproducenten. Det finns en tidplan för arbetet med projektet. Direktören har träffat ledningen för Nacka kulturcenter för diskutera deras medverkan i driften av museet.

14 14 (15) 34 Aktuell information noterar informationen till protokollet. Kultur- och utbildningsdirektör Susanne Nord rapporterar om Ungt inflytande, ett feriearbete i projektform. Projektet är baserat på barnkonventionens skrivningar om att barn och ungdomar ska få göra sin röst hörd i frågor som berör dem. En grupp ungdomar har anställs för att arbeta med projekt inom olika områden. Tidigare år har det bland annat handlat om projekt inom social verksamhet, stadsbyggnadsfrågor mm. I år kommer temat att vara kultur. Exempelvis hur kulturverksamheter ska komma in i stadsplaneringen och hjälpa till med finna former för hur kundundersökningar, enkäter och andra typer av undersökningar ska utformas för att intressera ungdomar. 35 Anmälningsärenden noterar till protokollet att den tagit del handlingarna. Monica Segerman kompletterar den inlämnade reserapporten med en muntlig redogörelse. Inkomna skrivelser Värmdö Skeppslags stöd till s skrivelse angående Stockholms interna farled Synpunkt på Dieselverkstadens biblioteks hemsida Reserapport från kulturkonferens i Bergen Avgivna skrivelser Svar på synpunkt på Dieselverkstadens biblioteks hemsida Delegationsbeslut Utbetalning av medel för inköp av media till biblioteken Kultur- och utbildningsdirektörens vidaredelegation Peng direkt till Meheeren Nadeem för att arrangera talangtävling i dans och sång Peng direkt till Jibril Hassan Suleiman för att arrangera en stand-upkväll i Fisksätra

15 15 (15) 34 forts Avslag på ansökan om Peng för utflykt till Tekniska museet Peng direkt till Sakina Rachid för att arrangera Disco Untzzz Peng direkt till Evelyn Petersson för att producera filmen Roadtrip to Ullared Garantibidrag till Mötesplats Järlahuset för att fira Tjejverkstadens 5-årsjubileum Garantibidrag till Föreningen ANKK för att arrangera publika arrangemang Avslag på ansökan om särskilt kulturbidrag för att skapa ett spelmanslag Protokoll Kulturprisjuryn , beslut om stipendier Kommunstyrelsen , beslut om uppdrag till att kartlägga behovet av lokaler för musikskolans verksamhet i Boo mm 36 Övriga frågor Ordförande Hans Peters (C) informerar om nämndens målseminarium som äger rum 11 juni kl 14:30 samt påminner om årets kulturmingel som i år är förlagt till Fisksätra Folkets hus den 23 maj. Hans Peters överlämnade en blomma till Birgitta Husén som nyligen fyllt år.

Håkan Sundblad, Nadia Izzat, Elina Magnusson, Sidrah Schaider. Utses att justera Kerstin Hedén Justeringsdatum 3 juni Paragrafer 33-38

Håkan Sundblad, Nadia Izzat, Elina Magnusson, Sidrah Schaider. Utses att justera Kerstin Hedén Justeringsdatum 3 juni Paragrafer 33-38 1 (8) Plats och tid Nacka stadshus kl 18.00 18.35 BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Rune Hemlin (M) Kerstin Hedén (S) Monika Segerman (M) Vilma Mori Augliar (M) Gertrud Lindgren (L) Lydia Liu (KD)

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Kristina Heuman samt fyra representanter för Ungt inflytande. Projektledaren och tre ungdomar.

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Kristina Heuman samt fyra representanter för Ungt inflytande. Projektledaren och tre ungdomar. 1 (20) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.25. BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Tobias Nässén (M) 1:e v ordförande Dominique Faymonville (M) Monika Segerman (M) Christina Rinman (M) Gertrud Lindgren

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Lars Nilsson, Camilla Luterkort

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Lars Nilsson, Camilla Luterkort 1 (15) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.00 BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Tobias Nässén (M) 1:e v ordförande Anders Selin (S) 2:e v ordförande Dominique Faymonville (M) Monika Segerman (M)

Läs mer

Plats och tid Nacka stadshus kl 15:00-15:10

Plats och tid Nacka stadshus kl 15:00-15:10 1 (7) Plats och tid Nacka stadshus kl 15:00-15:10 BESLUTANDE Tobias Nässén (M) Lena Linnerborg (L) Espen Bjordal (S) Pernilla Hsu Båberg (M) Gertrud Lindgren (L) Marika Lindvall (C) Jack Sjölund (KD) Ewa

Läs mer

NACKA. Plats och tid Nacka stadshus kl 18: ERSÄTTARE Agneta Lydig (M) Joel Stenberg (C) Lovisa Emanuelsson (S)

NACKA. Plats och tid Nacka stadshus kl 18: ERSÄTTARE Agneta Lydig (M) Joel Stenberg (C) Lovisa Emanuelsson (S) Sidan 1/11 1 (11) Plats och tid Nacka stadshus kl 18:50-19.45 BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Oliver Rykatkin (M)1:e vice ordförande Monika Segerman (M) Vilma Mori Aguilar (M) Tony Svedenfjord (L)

Läs mer

Plats och tid Jelgava, Nacka stadshus den 24 april 2014 kl

Plats och tid Jelgava, Nacka stadshus den 24 april 2014 kl 1 (12) Plats och tid Jelgava, Nacka stadshus den kl 17.00-18.00 BESLUTANDE Eva Öhbom Ekdahl (M) 67-68, 70 Lotta Riedel (M) Lars Stenholm (M) Hans Peters (C) Jan-Eric Jansson (KD) Gunnel Nyman Gräff (S)

Läs mer

Plats och tid Nacka stadshus kl 17:30-18:20

Plats och tid Nacka stadshus kl 17:30-18:20 1 (7) Plats och tid Nacka stadshus kl 17:30-18:20 BESLUTANDE Bo Bergkvist (M) Ulf G Johansson (KD) Brita Nyman (S) Tord Tannenberg (M) Sten Grack (L) Elisabeth Därth (C) Anders V Nilsson (S) 15 Pernilla

Läs mer

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi

Anna Green, Therése Olofsson, Sylvia Ryel, Daniel Falk, Elise Ljung, Maria Melcher, Per Enarsson, Kaisa Kamppi 20 februari 1 (27) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Plats och tid Nacka stadshus kl 17.35-18.00 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) ordf. ej 17 Anders Tiger (KD) 1:e vice ordf. Helena Westerling (S) 2:e

Läs mer

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90

Susanne Nord, Håkan Sundblad, Lotta Valentin, Carina Legerius. Utses att justera Espen Bjordal Justeringsdatum 15 december 2014 Paragrafer 80-90 1 (14) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.00 BESLUTANDE Linda Norberg ordförande (M) Monica Brohede Tellström (FP) Espen Bjordal (S) Lena Gatenborg (M) Sofia Fölster (M) Anna Flory Kjellin (M) Christina

Läs mer

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun 2016-01-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/301-214 Projekt 9319 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2, Område W, i Boo, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun

Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-03-06 Dnr KFKS 2002/301-214 Projekt 9319 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Sydöstra Lännersta 2 (Område W) i Boo, Nacka kommun Upprättat av planenheten i februari

Läs mer

Utses att justera Ewa Jäderberg Justeringsdatum 22 september Paragrafer 43-57. Håkan Sundblad Ordförande Hans Peters Justerande Ewa Jäderberg

Utses att justera Ewa Jäderberg Justeringsdatum 22 september Paragrafer 43-57. Håkan Sundblad Ordförande Hans Peters Justerande Ewa Jäderberg 1 (22) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 19.15 BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Susann Markow (M) 1:e v ordförande Mattias Qvarsell (S) 2:e v ordförande Dominique Faymonville (M) Monika Segerman

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Kultur- och fritidsnämndens kansli. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Svedala kommunhus, Naverlönnsalen, onsdagen den 8 februari 2017 kl 18:30 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Stadsbyggnadsnämnden 2014-04-16 2014-04-16 1(6) Plats och tid Ekströmska i kv Värjan klockan 09.00-12.25, 13.30-15.00 Beslutande Magnus Johansson (MP) Ann-Sofie Wågström (S) Eva Alström (S) Ingerth Haglund (S) Nicklas Karlsson (S) Birgitta

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

BEVIS OM ANSLAGSDAG Utbildningsnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

BEVIS OM ANSLAGSDAG Utbildningsnämndens protokoll är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 (12) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 18.55 BESLUTANDE Linda Norberg ordförande (M) Per Knaust (M) Monica Brohede Tellström (FP) Kjell Tormod (FP) Anna-Lena Svantesson Helgesson (KD) Christine Lorne

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

Agneta Hildén-Möllenborg, servicechef Mikael Forssander, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 9-14 Mikael Forssander

Agneta Hildén-Möllenborg, servicechef Mikael Forssander, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 9-14 Mikael Forssander 1(9) 2014-02-17 Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 16.00-17.10 Beslutande Ledamöter Ann S Pihlgren (M), ordförande Christina Pettersson (S) Clas Forsgren (C) Bengt Ringberg (FP) Bengt

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Plats och tid Klädesholmens bibliotek, kl 17:00-18:50

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum. Plats och tid Klädesholmens bibliotek, kl 17:00-18:50 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och fritidsnämnden 2012-10-15 1 [8] Plats och tid Klädesholmens bibliotek, kl 17:00-18:50 ande Övriga närvarande Utses att justera Benita Nilsson (Folkpartiet),

Läs mer

Plats och tid Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava kl

Plats och tid Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava kl 1 (13) Plats och tid Nacka stadshus, sammanträdesrummet Jelgava kl 9.00 9.15 BESLUTANDE Mats Gerdau (M) Tobias Nässén (M) Monica Brohede Tellström (L) Hans Peters (C) Jan-Eric Jansson (KD) Khashayar Farmanbar

Läs mer

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63

Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej Rolf Mårtensson (M) Rickard Andersson (S) Eric Berntsson (SD) Stefan Sturesson (M) 60-63 1(8) Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Stig Johansson (S), ordförande Bo-Eje Jönsson (V) ej 60-63 Rolf Mårtensson (M) Rickard

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott

Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Hälso- och sjukvårdsnämndens arbetsutskott Datum: 2019-04-04 Tid: 08:45-09:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande)

Läs mer

Utses att justera Brita Nyman Justeringsdatum 21 december 2017 Paragrafer Anneli Drakenberg Ordförande Bo Bergkvist Justerande Brita Nyman

Utses att justera Brita Nyman Justeringsdatum 21 december 2017 Paragrafer Anneli Drakenberg Ordförande Bo Bergkvist Justerande Brita Nyman 1 (14) Plats och tid Nacka stadshus kl 17:30-18:30 BESLUTANDE Bo Bergkvist (M) Brita Nyman (S) Annika Jung (M) Sten Grack (L) Pernilla Fexdal (MP) Birgitta Rasmussen (V) Kjell Åkerlund (L) Ulf G Johansson

Läs mer

Nadia Izzat, Ulrika Westin, Anna Hörnsten, Lars Nilsson, Jonas Bisander, Anna Kristiansson

Nadia Izzat, Ulrika Westin, Anna Hörnsten, Lars Nilsson, Jonas Bisander, Anna Kristiansson 1 (18) Plats och tid Nacka stadshus kl. 18.00 19.13 BESLUTANDE Hans Peters, ordf (C) Gertrud Lindgren (FP) (ej 58) Lydia Liu (KD) (ej 58, 60) Kerstin Hedén (S) Emma Kjellqvist (M) Rune Hemlin (M) Tony

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Heléne Bolling (S), Hans Åslund (V), Kerstin Karlsson (C) och Robin Hagström (SD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:45 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Frida Bergvall (S) Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP) 2:e vice ordförande

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden

Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden 2015-11-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/84-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Rösunda 9:14, Ringvägen 44 i Saltsjöbaden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden (7) Sammanträdesrum Högby, kl 13:00-15:15

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden (7) Sammanträdesrum Högby, kl 13:00-15:15 Kultur- och fritidsnämnden 2015-09-28 1 (7) Plats och tid Sammanträdesrum Högby, kl 13:00-15:15 Beslutande Maud Steen, C Kristin Kellander, FP Elin Bäckström, S Lindhia Petersson, M Krister Winér, MP Lena

Läs mer

Protokoll 1. Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13: Ajournering kl mellan 76 och ANSLAG / BEVIS

Protokoll 1. Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13: Ajournering kl mellan 76 och ANSLAG / BEVIS Protokoll 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-15.15 Ajournering kl 13.50-14.20 mellan 76 och 77 ande Övriga närvarande Anna-Lena Fjellström (S) ordf. tjg för Jan-Christer Jonsson (S) Tomas Sellin

Läs mer

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin

Ann-Marie Thorell. Anna Ahlin 2014-07-24 210 (221) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl 09.00 10.00 Beslutande Se förteckning sid 211 Övriga närvarande Ann-Marie Thorell, sekreterare Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Malin Westerback, Håkan Sundblad, Jonas Bisander, Lars Nilsson, Anna Hörnsten

Malin Westerback, Håkan Sundblad, Jonas Bisander, Lars Nilsson, Anna Hörnsten 1 (16) Plats och tid Nacka stadshus Kl 18.00 18.45 BESLUTANDE Hans Peters (C) ordförande Monika Segerman (M) Adrienne Teleki (M) Rune Hemlin (M) Vilma Mori Augliar (M) Gertrud Lindgren (FP) Birgitta Husén

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Socialnämnden 17.15 Socialnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, Hellqvistsalen, Kungsör, tisdagen den 17 februari 2015, klockan 15:00-17.15 ande Marie Norin Junttila (S) ordförande, Marita Pettersson (S), Ulla Eriksson Berg

Läs mer

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden

GULLSPÅNGS KOMMUNER Sammanträdesdatum Sida IT-nämnden IT-nämnden 2017-05-29 25 Plats och tid Kommunhuset, Röda rummet, Töreboda, måndagen den 29 maj 2017, klockan 8.30 9.20 Beslutande Johan Abrahamsson (M), ordförande, Mariestads kommun Bengt Sjöberg (M),

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kultur & Fritid kl 17.00-18.15 ande Jörgen Strende, Socialdemokraterna Ellen Johansson, Socialdemokraterna Roger Magnusson, Socialdemokraterna Stefan Grad, Centerpartiet Tommy Jacobsson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kulturnämnden 2012-09-12 1 Plats och tid Beslutande Biblioteket, Malung Kl. 13.00-15.30 Åsa Hedlöf (S), ordförande Gun Byttner (M), vice ordförande Bente Mellqvist-Danielsson (V) Martina Henriksson (FP)

Läs mer

Monica Marker (m), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Birgith Schelin (c) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s)

Monica Marker (m), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Birgith Schelin (c) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Kulturnämnden Plats och tid Torpåsens bygdegård, kl 15.00-17.00 Beslutande Ledamöter Monica Marker (m), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Birgith Schelin (c) Cecilia

Läs mer

Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö (M) (vice ordförande) Mattias Andersson (C) och Lars Vargö (M) BEVIS. Kulturnämndens arbetsutskott

Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö (M) (vice ordförande) Mattias Andersson (C) och Lars Vargö (M) BEVIS. Kulturnämndens arbetsutskott Kulturnämndens arbetsutskott 2016-04-19 Plats och tid Bergshamra bibliotek, Bergshamra torg, Solna kl 15:00-16:45 ande närvarande Övriga närvarande Paragrafer Mattias Andersson (C) (ordförande) Lars Vargö

Läs mer

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(5) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 23 augusti 2018 kl 16:00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Kulturnämnden 2019-01-30 1(13) Plats och tid Hotel Skansen Båstad, 30 januari 2019 kl 13:15-14:45 ande Ledamöter Anna Ginstmark (C), Ordförande Eva-Marie Paulsson (S), 1:e vice ordförande Bengt Kjellgren

Läs mer

Lägesrapport Nacka konst

Lägesrapport Nacka konst 2013-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2009/32-869 Kulturnämnden Lägesrapport Nacka konst Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Nacka kulturcentrum har det

Läs mer

Sekreterare Maria Blomberg. Ordförande Ingemar Lindaräng (FP) Justerare Erik Lundin (M) ANSLAG/BEVIS

Sekreterare Maria Blomberg. Ordförande Ingemar Lindaräng (FP) Justerare Erik Lundin (M) ANSLAG/BEVIS 1 Plats och tid Vävaren i Kommunhuset, klockan 10.00-12.00 Beslutande Ingemar Lindaräng (FP), ordförande Gunilla Sjösten (KD), vice ordförande Lennart Ärenman (KD) ersättare för Gun Jansson (C) Erik Lundin

Läs mer

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp

Jenny Lundström (MP) Kommunhuset, Centralgatan 7, Tierp 2015-07-20 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 09:00 09:30 Beslutande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, bygglovhandläggare 96 Helena Lundberg, sekreterare Utses att justera

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55

PROTOKOLL Sida 1 Bildningsnämnden. Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, klockan 13:00-15:10, ajournering 14:30-14:55 Beslutande Magnus Larsson (C), ordförande Thina Andersson (S) 1:e vice ordförande Gudrun Gustafsson (M) 2:e

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Mona Franzén-Lundin Verksamhetschef

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare Tommy Staaf Kommunchef Mona Franzén-Lundin Verksamhetschef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 17 oktober 2013 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Mål och budget för kulturnämnden

Mål och budget för kulturnämnden 2017-09-01 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2017/118 Kulturnämnden Mål och budget 2018-2020 för kulturnämnden Förslag till beslut Kulturnämnden föreslår att kommunfullmäktige fattar följande beslut. 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus Kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(9) Plats och tid Naverlönnsalen, torsdagen den 13 september 2018 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1

SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 SÄFFLE KOMMUN PROTOKOLL 1 Paragrafer 93-100 Plats och tid Socialkontoret, kl. 16.00 17.35 ande Närvarande,ej tjänstgörande ledamöter Lisbet Westerberg (c) Cecilia Riveros Boström (m) Marianne Blom (c)

Läs mer

Plats och tid Stora Tjörnsalen kl. 17:00 18:50. Justeringens plats och datum Kommunhuset i Skärhamn :00. Underskrifter Sekreterare

Plats och tid Stora Tjörnsalen kl. 17:00 18:50. Justeringens plats och datum Kommunhuset i Skärhamn :00. Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2018-09-24 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen kl. 17:00 18:50 Utses att justera John Sporrong Justeringens plats och datum Kommunhuset i Skärhamn

Läs mer

Per Segerstéen (M) (deltar ej 34) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson (L) tjg ersättare

Per Segerstéen (M) (deltar ej 34) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson (L) tjg ersättare 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret (KS-rummet) 13:15-14:30 Beslutande Hans Furn (C) ordf (deltar ej 34) Per Segerstéen (M) (deltar ej 34) Kjell Wikström (S) Britt-Marie Essell (S) Susanne Säbb-Danielsson

Läs mer

... Jacob Normark ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Jacob Normark ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kl. 16:00 17:20 Plats och tid 41-47 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Kerstin Nilsson (S) Per Carlsson (L) Jakob Normark (KD) Arne Karyd (MP) Katarina Lindström (V) Björn Wolff (SD)

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Kallelse: Kallelse har skett i behörig ordning Plats och tid: Kommunförvaltningen, sammanträdesrum 4073, den 25 april 2012, kl. 16:00-17:50 Beslutande:

Läs mer

Dan Nilsson, M och Ulf Lennerling, M

Dan Nilsson, M och Ulf Lennerling, M 1(15) Plats och tid Nötesjö Konferenshotell, onsdagen den 7 december 2016 kl 17:00-17:40 ande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Byggnadsnämnden

Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 2018-11-22 1-5 Plats och tid Sammanträdesrum A2, kl. 08:30-08.35 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Ulrika Ericsson (M) Andreas Björklund (M) Gert Okén (M) Lena Språng (C) David

Läs mer

Protokoll 1. Ann-Margret Bäckström och Anders Wallgren Justeringens plats och tid Plåtslagarvägen 17 den 25 augusti 2014 Underskrifter ...

Protokoll 1. Ann-Margret Bäckström och Anders Wallgren Justeringens plats och tid Plåtslagarvägen 17 den 25 augusti 2014 Underskrifter ... Protokoll 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14.00 ande Övriga närvarande Benny Eriksson (S) ordf Anna-Lena Fjellstöm (S) Ann-Margret Bäckström (S) Kenneth Westberg (M) Anders Wallgren (M) Lilian

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus, kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

Kultur- och fritidsnämnden. Svedala kommunhus, kultur- och fritid. Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 1(12) Plats och tid Lokal: Sjödiken, tisdagen den 12 december 2017 kl 18:30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista på sida 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista på sida 2 Övriga närvarande Se närvarolista

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 1 (11) Plats och tid Nacka stadshus kl 15.00 15.30 BESLUTANDE Cathrin Bergenstråhle (M) Tobias Nässén (M) Helene Skantze (M) Eva Närvä-Eickenrodt (M) Richard Wendt (M) Gunilla Grudevall-Steen (L) Hans

Läs mer

Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s)

Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Kulturnämnden Plats och tid Bibliotekets Hörsal, kl 16.00-17.00 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30

Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Sammanträdesdatum s. 1 (12) Plats Sammanträdesrum UKF, kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 juni 2014, 15.00-17.30 Beslutande Robert Wenglén (M) Yvonne Andreasson (FP) Richard Jerneborg (M) Mozghan

Läs mer

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden

ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden 2013-03-18 32 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Sammanträdesrum Moberg, Rådhusgatan 2, Emmaboda, måndagen den 18 mars 2013, kl 13.00. Bo Eddie Rossbol

Läs mer

Utses att justera Hans-Åke Donnersvärd Justeringsdatum 29 mars 2012 Paragrafer 15-20

Utses att justera Hans-Åke Donnersvärd Justeringsdatum 29 mars 2012 Paragrafer 15-20 1 (12) Plats och tid Nacka stadshus, Orminge kl 09.30-11.05 BESLUTANDE Erik Langby (M) Eva Öhbom Ekdahl (M) Tobias Nässén (M) 15-19 Stefan Saläng (FP) Hans Peters (C) Leif Holmberg (C) Hans-Åke Donnersvärd

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Byggnadsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Byggnadsnämnden Sammanträdesdag 2015-04-15 Innehåll 22 Tillkommande/utgående ärenden och godkännande av föredragningslista... 29 23 Redovisning av delegationsbeslut... 30 24 Delgivningar... 31 25 Månadsuppföljning

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Plats och tid Kommunhuset, Åstorp kl. 19.00 21.10 Beslutande Wilhelmsson, Anders (S) Gavrilids, Georgios (S) Åkerman, Lizette (S) Berglund, Tony (S) Cimpoeru, Ioana (S) Persson, Leif

Läs mer

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943

18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 18 Förslag till taxor för kultur-, biblioteks-, idrotts- och fritidsverksamhet i Lunds kommun för 2012 Dnr KS 2011/0943 Sammanfattning Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdestid: Kl Borgmästaren, Lysekils stadshus. Sekreterare. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdestid: 2017-06-21 Kl. 13.00-13.45 Lokal: Beslutande Ledamöter Jan-Olof Johansson (S), ordf. Lars Björneld (L), 1:e vice ordf. Ronald Rombrant (LP),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2002-12-27 1 Plats och tid Matsalen, Gamla T4-området, kl 09.00-09.10 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. ftij BÅSTADS ~ Sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-05-12 1 (10) Plats och tid: ande: Övriga närvarande: Utses att justera: Akademi Båstad, tisdagen den 12 maj 2015 kl. 13.00-17.30. Eddie Grankvist

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 april 2012 kl. 8:30 09:30 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 45-49 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anna Thore (MP) Anders Andersson (C)

Läs mer

Socialnämnden (13)

Socialnämnden (13) Socialnämnden 2015-03-19 1(13) Plats och tid Nämndrummet, kommunhuset, kl. 13.00-16.00 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Marianne Ohlsson (C) Åsa Karlsson (S) Magnus Zetterlund (S) Lennart Eriksson

Läs mer

Hässleholms. kommun. Ordförande ~ ~~ t'atjjoimsson (~ SAMMANTRÄBESPReTOKOtt~

Hässleholms. kommun. Ordförande ~ ~~ t'atjjoimsson (~ SAMMANTRÄBESPReTOKOtt~ SAMMANTRÄBESPReTOKOtt~ Plats och tid: Sammanträdesrum 1, Stadshuset,, kl. 13:30-13:50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Utses att justera Ersättare Lars

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (9) KULTUR OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2015-05-18 Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 18 maj 2015, kl. 15.15-16.12 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

Laila Andersson (fp), ordförande Håkan Robertsson (s) Anna Carlbrant (rp) Annika Otfors (s) Jusuf Nepola (s) Åke Tärntoft (c) Per Johansson

Laila Andersson (fp), ordförande Håkan Robertsson (s) Anna Carlbrant (rp) Annika Otfors (s) Jusuf Nepola (s) Åke Tärntoft (c) Per Johansson Sammanträdesprotokoll 1(11) 2009-04-23 Biblioteks- och kulturnämnden Plats och tid: Kulturcentrum, Ronneby kl 18.00-20.45 ande Laila Andersson (fp), ordförande Håkan Robertsson (s) Anna Carlbrant (rp)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Kalix Folkets Hus, Likskär, torsdagen den 10 januari 2019 kl 13:00 16.00 Beslutande Ledamöter Britt-Inger Nordström, ordförande (S) Hanna Johnselius, vice ordförande (S) Håkan Nyman

Läs mer

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27

Miljö- och byggnämndens protokoll 2014-05-27 Datum: Tisdagen den 27 maj 2014 Tid: 17.00 19.00 Plats: Västra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 27 maj 2014 Paragrafer: 42-53 Utses att justera: Tomy Granqvist (M) Underskrifter:

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

Christina Lorentzon (fp), ordförande Anders Forsberg (m) Stig Beckman (m) Leif Ståhl (c) Ulrika Stockhaus (s) Lennart Bång (s) Marie Kolbengtsson (s)

Christina Lorentzon (fp), ordförande Anders Forsberg (m) Stig Beckman (m) Leif Ståhl (c) Ulrika Stockhaus (s) Lennart Bång (s) Marie Kolbengtsson (s) 08:31SALEMS KOMMUN Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kultur- och fritidsnämnden 2006-08-17 1 Plats och tid Kommunalhuset Bergaholm. Torsdag 17 augusti 2006, kl 19.00-20.30 Beslutande Christina Lorentzon

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7) Planutskott Sammanträdesdatum 2014-02-20 Sida 1 (7) Plats och tid Stora sessionssalen, kl. 9:00-11.30 Beslutande Katja Larsson, ordförande Sven Sonesson (M), tjg. ers. Lars Johnson (M) Mats Lithner (FP)

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-09-30 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15-14.30 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Annica Andersson

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott

VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Kommunstyrelsens planutskott VÄRMDÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 12 Plats och tid Skogsbo, Baggensfjärden, 2015-05-13, 10.00 11:40. Beslutande Ledamöter Anders Gullander (FP) Monica Pettersson (M) Mikael Lindström (S) Malin

Läs mer

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Martin Kalén. Göran Pettersson (MP) Camilla Westerdahl (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (19) Se nästa sida. Martin Kalén. Göran Pettersson (MP) Camilla Westerdahl (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (19) Plats och tid Beslutande Kommunhuset - Sammanträdesrum Mårten, 2015-03-10, kl. 17.30 20.30 Se nästa sida. Övriga närvarande Lena Axelsson, Kommunfullmäktiges ordförande, 15-27 Eva Bergstrand,

Läs mer

Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl

Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl Byggnadsnämnden 2018-05-24 1-6 Plats och tid Stadshus A, Sammanträdesrum A2, Varberg, kl. 08.35-8.45 Beslutande Ersättare - inte tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Ulrika Ericsson (M) Andreas

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid kl :50

Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid kl :50 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid kl. 18.30-19:50 Beslutande Alf Michelsen (M) ordförande Lennart Månsson (M) 1:e vice ordförande Åsa Ahlström (M) ledamot Patric

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och fritidsnämnden 2013-06-10 1 [7] Plats och tid Hav & Logis konferenslokal, Röa, kl 17:00-19:00 ande Övriga närvarande Utses att justera Benita Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och fritidsnämnden Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, 15.00 17.15 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Kristina Kristiansson, V Ordförande (S) Magnus Andreasson (L) Robin Olsson (M) Mårten

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnd Tid och plats H-salen, kl. 09:00-10:10 Beslutande Ledamöter Anna Hultstein (M), Ordförande Bengt-Göran Sandell (S), 1:e vice ordförande Yvonne Ekaremål (C) Tobias Adersjö (MP) 16-23 Ulla Svensson (M) 24-27

Läs mer

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Pär Elfström (S)

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Pär Elfström (S) Plats och tid Stora mötesrummet kl 15:10-16:10 ande närvarande Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Pär Elfström (S) Övriga närvarande Marie Gustavsson (Bibliotekschef), Therese Nilsson (Controller) 29-32,

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Kultur och Fritidsnämndens kontor

Kultur och Fritidsnämndens kontor 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 25 augusti, kl 16.30-18.30 (ajourn. kl 17.15-17.30) Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, ordf, FP Mats Andersson, C Kristina Kristiansson, S Mårten Karlsson,

Läs mer