Handledning ansökningsfrågor förstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning ansökningsfrågor förstudie"

Transkript

1 Handledning ansökningsfrågor förstudie Anvisningar: Projektsammanfattning När du registrerar din ansökan via webben så ombeds du att skriva en kortfattad projektsammanfattning för din förstudie. Där skriver du en kortfattad sammanfattning av dina svar på ansökningsfrågorna 4-5. Ange även era organisationers namn samt var och när förstudien ska ske. Organisationerna och deras erfarenheter Fråga 1. Här vill vi att ni beskriver SvEOs tidigare erfarenheter och resultat av utvecklingssamarbete. Om er organisation inte tidigare arbetat internationellt med utvecklingssamarbete, beskriv annan projekterfarenhet som kan vara värdefullt i ett framtida projekt. Fråga 2. I ett utvecklingsprojekt är det LEO som bär huvudansvar för projektets genomförande. Det är därför viktigt att ni som framtida samarbetspartners under förstudier skapar en tydlig bild av LEOs kapacitet. Utöver administrativ kapacitet är det även viktigt att tänka på LEOs samarbeten med andra organisationer och hur relationen till målgruppen ser ut. Under fråga 2 beskriver ni LEOs tidigare erfarenheter och resultat av utvecklingssamarbete. Om LEO inte arbetat inom utvecklingssamarbete tidigare, beskriv andra projekterfarenheter LEO har och som kan vara värdefulla i ett framtida projekt. Som hjälp i er beskrivning kan ni använda LEOs syfte, vision och exempel från verksamhetsberättelser som är relevanta för det framtida projektet. Har LEO redan gjort en SWOT-analys av sin organisation kan ni även utgå ifrån den när ni beskriver LEO. Fråga 3. Relationen mellan SvEO och LEO är avgörande för ett framgångsrikt projektsamarbete. Hur länge har ni samarbetat och kring vilka frågor? Hur tas beslut i samarbetet? Om ni tidigare genomfört projekt tillsammans, beskriv resultaten av dessa och kopplingen till den nya projektidén. Omvärldsanalys och projektidé Fråga 4. För att genomföra en förstudie behöver ni redan nu ha en gemensam projektidé. Syfte med en förstudie är att gå från en projektidé till en konkret projektplan. Förstudien ger er en praktisk möjlighet att gemensamt formulera det framtida projektets målsättningar. Forum Syd Katarinavägen 20 Box SE Stockholm Sweden tel: +46(0) fax: +46(0)

2 Ett utvecklingsprojekt genomförs för att förändra ett konkret problem eller situation där en viss rättighet kränks. Beskriv under fråga 4 det problem som ni ser att ni har förutsättningar att kunna förändra med er projektidé. En djupare omvärlds-, aktörs- och problemanalys gör ni under själva förstudien men ni behöver redan nu kunna beskriva situationen ni vill förändra. Läs Handboken för projektplanering för att försäkra er om att er projektidé passar in i Forum Syds ramverk. Ta med ansökningsfrågorna samt mål-och riskmatris på resan och planera era möten utifrån den information ni behöver för att göra en ansökan. Tänk till exempel på att alla projekt ska innehålla målsättning för att stärka LEO eller öka organiseringen av målgruppen; dvs. att stärka det civila samhället i projektområdet. Ett framtida projekt ska även vara jämställt i både metoder och målsättningar. Ni behöver även uppmärksamma miljösituation i projektområdet och hur LEO arbetar med det. Tänk på vad ni behöver för att förbereda er för detta. Tänk på! Var konkret och specifik när ni beskriver problemet ni vill förändra. Använd er av olika källor och referera gärna till dessa så att vi vet varifrån ni har fått informationen. Förstudien Fråga 5. Under den här frågan ska ni beskriva vad ni planerar att göra under förstudien. Tänk på att få med följande punkter: när ni planerar att genomföra förstudien hur länge förstudien ska genomföras vilka personer och grupper som ska delta i förstudien (ex. SvEOs/LEOs styrelsemedlemmar, målgrupp, lokala myndigheter, andra organisationer) vilka metoder ni ska använda för att samla in information, inkludera målgruppen, ta fram målsättningar och bestämma rollfördelning om extern expertis för projektplaneringen eller baslinjestudier kommer att anlitas Tänk på! Läs vilka frågor ni ska behöva svara på efter att förstudien har genomförts (du hittar slutrapportens frågor och handledning i slutet av detta dokument) för att vara effektiva i er planering av förstudien. Fråga 6. Bidraget från Forum Syd utgör 90% av den totala budgeten. SvEO ska alltid bidra med 10% i egeninsats. Egeninsatsen ska utgöras av kontant insamlade medel i Sverige. Vad som får utgöra egeninsatsen är reglerat i Allmänna Villkor för Sida-bidrag förmedlade via Forum Syd: Egeninsatsen ska utgöras av kontanta medel insamlade i Sverige. Eget eller insamlat material får inte räknas som del av egeninsatsen, inte heller 2 (16)

3 värdet av organisationens eget arbete. Intäkter från tjänster som finansieras med offentliga medel kan inte räknas som egeninsats. Bidrag från utlandet eller medel som kommer direkt eller indirekt från andra offentliga bidrag kan inte heller utgöra egeninsats. I det fall annan bidragsgivande organisation ska ge sitt samtycke till att deras medel kan utgöra del av eller hela egeninsatsen för projekt med medel från Forum Syd kan detta komma att behöva styrkas med intyg från berörd organisation, vilket kan komma granskas vid årlig revision av projektet (gäller t.ex. Radiohjälpen och Världens Barn). Fråga 7. Här behöver vi få en förståelse för hur beslutsvägarna ser ut i era organisationer, både hos SvEO och LEO; samt hur den finansiella kontrollen ser ut. Tänk på att om bidraget överförs till LEOs bankkonto, är det viktigt att se till att er beskrivning är lika tydligt kring både SvEOs och LEOs kapacitet att hantera bidragsmedel. Under förstudien kan ni med hjälp av SWOT-analys diskutera hur utbetalningarna görs, hur man bjuder in deltagare, köper in tjänster och material och så vidare. I avtal med Forum Syd ingår antikorruptionspolicy som ni kan läsa tillsammans med era partners. Ni kan även hitta antikorruptionspolicy på Forum Syds webb. Budget Budget fyller ni i webbansökan. De typiska kostnader som ingår i en förstudie är resa till och från samarbetslandet, logi, eventuellt traktamente (enligt Skatteverkets tabell), eventuella möteskostnader samt resor inom samarbetslandet. Egeninsatsen fyller ni i som de andra budgetposterna. I webbformuläret framgår hur mycket egeninsatsen ska uppgå till för just er förstudie. I förstudier liksom mindre och större projekt ingår en schablon för administrationskostnader. Denna schablon är 8% av det totala bidraget och räknas ut i webbformuläret. Administrationsbidraget är egeninsatsbefriat vilket betyder att SvEO inte behöver bidra med 10% för just denna budgetpost. Förstudier, liksom projekt utvecklingssamarbete, ska revideras. Revisionen görs av en extern revisor eller en föreningsrevisor (och det interna kontrollsystemet för att redovisa för medelsanvändningen). Väljer ni en extern revision, glöm inte att budgetera för det. Tänk också på att om bidragsmedel överförs från SvEO till LEO, ska en revision göras även i samarbetslandet. 3 (16)

4 SLUTRAPPORT FÖRSTUDIE Del 1. Beskrivande rapport Läs handledningen till slutrapportsfrågorna för att kunna ge fullständiga svar. Dessa laddar du ner från Forum Syd hemsida Förstudien Ja Nej 1. Kommer SvEO och LEO att lämna in en projektansökan till Forum Syd? Om nej, motivera i era svar på de andra frågorna varför ni väljer att inte fortsätta med ansökan. 2. Har förstudien genomförts enligt plan? 3. Hur ska ni tillsammans arbeta vidare för att slutföra er ansökan? Problemanalys och aktörsanalys 4. Beskriv vad ni har lärt er om aktörer som identifierats som viktiga i ert framtida projekt. 5. Beskriv vad ni har lärt er om orsaker och konsekvenser av det identifierade problemet. Partnerskap och lärdomar 6. Reflektera över SvEOs och LEOs kapacitet att genomföra det framtida projektet tillsammans. Forum Syd Katarinavägen 20 Box SE Stockholm Sweden tel: +46(0) fax: +46(0) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

5 Del 2. Finansiell rapport Hantering av beviljad budget 1. Beskriv avvikelser från den beviljade budgeten avseende a. alla budgetposter som avviker mer än 10 procent 2. Har ni informerat Forum Syd på förhand om avvikelser på mer än 10 procent? (Ange datum för godkännande.) 3. Ange följande: a. det bidrag som har överförts till samarbetsorganisationen och datumen för överföring b. i vilken valuta överföringarna gjordes c. aktuell valutakurs vid tiden för överföring d. den budgeterade valutakursen e. eventuella valutakursvinster eller -förluster (differensen mellan den budgeterade valutakursen och den faktiska) 4. Har LEO överfört bidrag till någon av sina egna samarbetsorganisationer? a. Reglerades dessa överföringar i avtalet mellan LEO och dess partner? 5. Hur har ni använt administrationsbidraget? 5 (16) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

6 6. Hur har egeninsatsen samlats in? 7. Har den svenska organisationen och samarbetsorganisationen/-organisationerna följt god redovisningssed i respektive land? Om så inte är fallet, vilka avvikelser har gjorts? 8. Vilken redovisningsprincip har använts inom projektet (kontantmetoden eller faktureringsmetoden)? 9. Har ni inskaffat produkter och/eller tjänster till ett totalbelopp på minst SEK/år exklusive moms? a. Har upphandlingsvillkoren i Forum Syds allmänna villkor följts? Beskriv hur upphandlingen gick till. Lönekostnader Om projektbudgeten omfattade lönekostnader besvara följande frågor. 10. Redogör för de lönekostnader som omfattas av projektbudgeten för både den svenska organisationen och samarbetsorganisationerna. a. Ange belopp för lönekostnader samt hur stor del av medarbetarnas arbetstid som har använts för genomförande (i procent av en heltidstjänst). b. Redogör för vilka principer ni använder för fördelning av lönekostnader. 6 (16) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

7 Revision lokalt 11. Har samtliga medel som överförts till samarbetsorganisationen varit föremål för revision? 12. Har revisionen utförts i enlighet med de instruktioner som ingår i bilaga 1 i Forum Syds allmänna villkor och/eller i bidragsavtalet? a. Var den lokala revisorn extern, oberoende och kvalificerad? 13. Har ni analyserat den lokala revisorns rapport? a. Har revisorn lämnat revisionsintyg i enlighet med ISA 800 eller 805, inklusive en del som hänvisar till SNT 4400 och en separat revisionspromemoria/ granskningsrapport? b. Beskriv eventuella väsentliga brister som framkommer i revisionen och hur ni har agerat på informationen. Revision av den svenska organisationen 14. Följer den svenska revisionen de relevanta instruktionerna i bilaga 1 till Forum Syds allmänna villkor? Om så inte är fallet, varför inte? 15. Har revisorn lämnat revisionsintyg i enlighet med ISA 800 eller 805, inklusive en del som hänvisar till SNT 4400 och en separat revisionspromemoria/granskningsrapport? 16. Beskriv hur ni har agerat på eventuella väsentliga brister som framkommer i revisionen (redogör i egen bilaga för en möjlig åtgärdsplan). 7 (16) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

8 Återbetalbart bidrag ska betalas till Forum Syds plusgirokonto Ange alltid projektnummer och specificera vad som utgör återbetalt bidrag, räntevinster respektive valutakursvinster. Ingen återbetalning behöver göras om totalbeloppet för oanvända bidrag och oanvända ränte-/valutakursvinster tillsammans är lägre än 500 SEK. 8 (16) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

9 Återbetalt bidrag: Ackumulerad upplupen ränta: Ackumulerad valutakursvinst: Datum för återbetalning till Forum Syd: Datum för inbetalning till Forum Syd: Datum för inbetalning till Forum Syd: Ansökan ska skrivas under av två behöriga firmatecknare. Ort & datum Ort & datum Namnteckning firmatecknare 1 Namnteckning firmatecknare 2 Namnförtydligande Namnförtydligande 9 (16) Denna sida signeras av två firmatecknare: 1: 2:

10 Handledning slutrapport Del 1. Beskrivande rapport Förstudien Fråga 1. Kryssa ja även om ni är osäkra på när exakt ni ska lämna in er projektansökan. Om ni beslutade att inte lämna in en ansökan, svara på andra frågorna så att det framgår vilka svårigheter ni har stött på under förstudien och vilka lärdomar ni har dragit ur det. Fråga 2. Vad var mest betydelsefullt? Vad var svårt? Har det inträffat något som fick er att ändra planen? Har alla administrativa och finansiella processer fungerat som väntat? Beskriv era lärdomar som ni ser som värdefulla inför det framtida samarbetet. Fråga 3. Har ni en plan och rollfördelning för hur ansökan ska framställas? Om ni har valt att inte fortsätta med ansökan, kommer ni att utveckla ert samarbete på ett annat sätt? Aktörsanalys och problemanalys Syftet med förstudien var att ta fram en konkret projektplan. För att kunna sätta mål för ett rättighetsbaserat utvecklingsprojekt behövs en helhetsanalys av framförallt aktörer och problem. Med aktörer menar vi de grupper som ska påverkas och de som påverkar inom projektet. Problem är alltid kopplat till en eller flera rättigheter som kränks. Här vill vi att ni beskriver era slutsatser av de djupare analyser ni gjort tillsammans. Detta kommer att vara till nytta för ert arbete med att slutföra ansökan. Fråga 4. Forum Syd rekommenderar att ni reflekterar kring aktörer utifrån tre grupper: rättighetsinnehavare, ansvarsbärare och civilsamhälle. Börja med att beskriva vilka organisationer, myndigheter, personer osv. som har involverats under förstudien och på vilka sätt. Har ni vänt er även till andra aktörer, förutom dem ni har planerat att träffa från början? Nämn vilka aktörer som kommer att påverkas av projektet. Vilka aktörer kan ni samarbeta med? Vilka kan komma att motarbeta den förändring som ett framtida projekt ska leda till? Vilken relation till projektet dessa grupper kommer att ha? Fråga 5. När ni har skapat en helhetsbild över vilka aktörer som ert projekt ska arbeta med (utbilda, påverka, engagera osv.), kan ni kritiskt granska den problemformulering som er projektidé grundar sig på. 10 (16)

11 Är det problem som ni identifierade i förstudieansökan fortfarande det ni ser som mest relevant för er att arbeta med? Har ni under förstudien gemensamt tagit fram ett problemträd bifogar ni denna med rapporten. Problemträdet tas fram under LFA-processen (Logical Framework approach) som Forum Syd rekommenderar som metod för att tillsammans analysera problemet utifrån rättighetsperspektivet, förstå orsaker och drivkrafter bakom kränkningar av vissa rättigheter. Separera orsaker och konsekvenser av problemet. Orsaker svarar på frågor: varför finns problemet? vem ansvar för att lösa problemet? Konsekvenser beskriver vad problemet leder till. Partnerskap och lärdomar Fråga 6. Har ni tagit beslut om rollfördelning inom ert partnerskap? Ser ni att både SvEO och LEO har kapacitet och rätt kompetenser att arbeta med det problem som ni identifierat? Är det något som ni upplevt som svårt i ert samarbete eller någon brist i kompetens hos LEO, kan ni lägga det in i ansökan som kapacitetsstärkande mål. 11 (16)

12 Del 2: Finansiell rapport Instruktioner: Hantering av beviljad budget Instruktionerna syftar till att tydliggöra några nödvändiga redovisningstermer och vid behov specificera hur frågan ska förstås. Frågorna 1 och 3. Beskriv avvikelser från den godkända budgeten. Här beskriver ni vilka budgetposter som avviker från den godkända budgeten. - Om valutakursvinster har förekommit och ni har använt dessa extra medel, beskriv vilka aktiviteter de har använts till. Samma sak gäller eventuella räntevinster som har använts till projektaktiviteter. - Om valutaförluster har förekommit, beskriv hur dessa påverkade projektgenomförandet. - Om valutakursvinsterna eller räntevinsterna inte användes till projektaktiviteter ska de betalas tillbaka till Forum Syd i anslutning till slutrapporten. Forum Syds kontonummer anges på rapportblanketten. *** Växelkurseffekter Budgetering av växelkurser Budgetering av växelkurser i projekt är svårt och bör göras noggrant med väl underbygd kunskap om i vilken ekonomisk kontext projektet befinner sig i. Att förutse hur en växelkurs kommer utvecklas är svårt men det går att göra mer eller mindre kvalificerade gissningar. På websidan finns historiska växelkurser och annan matnyttig information. Kom ihåg att inte bara titta på hur den lokala valutan har förhållit sig till kronan historiskt utan även till andra marknadsdominerande valutor som Dollar, Euro, Renminbi/Yuan, Rubel, Rand, Rupies, Pesos etc. Ett annat tips är att höra med er bank om till vilket pris valutan säljs på termin. Att köpa valuta på termin innebär att man på förhand bestämmer ett pris för en växling vid ett senare tillfälle. Exempelvis om 1 USD i dag står i 6 SEK och banken tror att USD kommer stärkas mot SEK så kan man åta sig att köpa 1 USD om 3 månader för 6,2 SEK. Även om man inte vill göra detta så ger informationen bankens analys av växelkursförändringar. Växelkurseffekter Växelkursvinster eller förluster kan uppstå vid olika tidpunkter under en projektcykel. De kan uppstå när pengar som en gång skickats till en lokal organisation blir återbetalda till den svenska organisationen, när pengar tas ut från ett dollarkonto och då växlas till lokal valuta eller då pengar överförs till en lokal organisation till en annan växelkurs än budgeterat. Se beskrivning av det nedan. 12 (16)

13 jan-14 mar-14 maj-14 jul-14 sep-14 nov-14 jan-15 mar-15 maj-15 jul-15 sep-15 nov-15 jan-16 mar-16 maj-16 jul-16 sep-16 nov-16 Exchange rate Ett första exempel Den budgeterade växelkursen är 6,1 USD/SEK. Den första överföringen äger rum i januari Då är växelkursen lägre än budgeterad vilket innebär att redan nu har en växelkursvinst uppstått. Det innebär att vi kan utföra mer av de budgeterade aktiviteterna om detta har godkänts av Forum Syd. Annars sparas pengarna och återbetalas vid projektets slut. Den femte överföringen äger rum i juni Då är växelkursen högre än budgeterad vilket innebär att vid detta tillfälle har en växelkursförlust uppstått. Det innebär att vi kan utföra mindre av de budgeterade aktiviteterna eller öka egeninsatsen för att kunna genomföra alla aktiviteter. Vid projektets slut så kan vi fastställa att växelkursvinster har uppstått, i förhållande till i budget använd kurs. I genomsnitt är växelkurserna lägre än budgeterat. Det resulterar i att vi har fått mer USD än väntat vilket innebär att projektets kostnader blir lägre än väntat i SEK. Dessa pengar ska återbetalas till Forum Syd, om det inte godkänts av Forum Syd att de används i projektet Exchange rate USD/SEK Budgeted exchange rate: 6,1 Exchange rate USD/SEK jan-14 jun-14 dec-14 jun-15 dec-15 jun-16 dec ,5 5, ,25 5,75 Ett andra exempel Växelkurseffekt kan vara speciellt krångliga att hålla reda på om ett projekts pengar halls på ett dollarkonto varifrån uttag i andra valutor görs. Låt oss säga att USD hålls på ett dollarkonto i Tanzania och den lokala organisationen gör flera uttag i månaden från dollarkontot. Vid tidpunkten för varje uttag så växlas dollar till shillings, det innebär att växelkursen mellan SEK - USD - TZS troligtvis kommer att skilja sig från den budgeterade växelkursen mellan SEK och TZS. 13 (16)

14 Proceduren i det här fallet är dock det samma som i det första exemplet. Varje transaktion skapar en växelkursvinst eller förlust. Effekterna av dessa kan hanteras genom att de genomsnittliga växelkurserna för varje månad beräknas och bokas i den lokala bokföringen. Genom detta så kommer alla kostnader att knytas till rätt växelkurs. Vid projektets slut så ska den genomsnittliga växelkursen för alla transaktioner beräknas och användas i den finansiella rapporteringen till den svenska organisationen. Om den månatliga bokföringen med rätt växelkurser är gjord så kommer den genomsnittliga växelkursen för alla transaktioner vara given. *** Fråga 7. Har den svenska organisationen och samarbetsorganisationen/- organisationerna följt de vedertagna redovisningsprinciperna i samtliga länder? Om så inte är fallet, vilka avvikelser har gjorts? Vedertagna redovisningsprinciper innebär att organisationens redovisning utförs i enlighet med gällande redovisningslagstiftning och -standarder. Enligt Sidas instruktioner Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället måste alla organisationer som får ekonomiskt stöd av Sida följa vedertagna redovisningsprinciper, oavsett om den nationella lagstiftningen kräver det eller inte. Fråga 8. Vilken bokföringsprincip har tillämpats för projektet (kontantmetoden eller faktureringsmetoden)? Vid bokföring enligt kontantmetoden redovisas intäkter och kostnader när de kontanta medlen faktiskt mottas eller utbetalas. En faktura bokförs till exempel som en kostnad när den betalas, inte när fakturan inkommer. Vid faktureringsmetoden eller bokföringsmetoden ska intäkter och kostnader redovisas i de räkenskapsperioder dit de hör. En faktura bokförs till exempel som en skuld när den inkommer till organisationen, och skulden avskrivs när fakturan betalas. Även om fakturan inte betalas omedelbart betraktas den alltså omedelbart som en kostnad. Fråga 9. Har ni inskaffat några produkter eller tjänster? Principerna för upphandling ska följas, i enlighet med Forum Syds Allmänna Villkor. Dessa principer gäller också om man köper en likadan produkt flera gånger för ett totalbelopp på minst SEK per år, exklusive moms. Exempel är flera flygbiljetter från samma resebyrå vid olika tillfällen, eller en extern utvärderare som utvärderar projektet två gånger på ett år. Instruktioner: Lönekostnader Fråga 10. Ange de lönekostnader som omfattas av projektet för både den svenska organisationen och samarbetsorganisationen. Denna fråga ska besvaras om projektbudgeten omfattar några personalkostnader. Huvudsyftet här är att rutinerna för fastställande av lönekostnadsnivåer och 14 (16)

15 lönefördelningen ska vara tydliga och öppna. Lönekostnader ska redovisas som procentandel av en heltidstjänst. Förklara hur lönekostnader specificeras. Hur många jobbar med projektet? Jobbar personalen heltid med projektet eller går en del av arbetstiden till projektet? Hur stor del av 100 % lägger personalen ner på projektet? Hur redovisar personalen tiden. Tidsskriver personalen eller har ni förtroendetid? Revisorn kan använda beskrivningen av lönekostnaderna vid bedömning av om de har fördelats i enlighet med beskrivningen. Instruktioner: Lokalrevision samt revision av den svenska organisationen OBS. För bidrag under med särskilt avtal tecknat tidigast 2014 finns möjlighet till att använda särskild blankett om medelsanvändning. Det innebär att instruktionen i bilaga 1 i Forum Syds allmänna villkor inte behöver följas. Se ert avtal för att vara säker på vad som gäller. Fråga 12. Har revisionen utförts i enlighet med de instruktioner som ingår i bilaga 1 i Forum Syds allmänna villkor och/eller i bidragsavtalet? Revisorn ska vara extern och oberoende i förhållande till den organisation som han/hon reviderar. Detta innebär att revisorn inte får ha några intressen som kan påverka revisionen. Revisionsresultaten kan ifrågasättas om det råder några tvivel beträffande revisorns oberoende. Medlemskap i Internationella revisorsförbundet (IFAC) innebär att revisorn eller revisionsbolaget granskas av IFAC, vilket är ett slags kvalitetssäkring. Revisorn behöver inte vara medlem i IFAC, men bör följa International Standards on Auditing (ISA), vilket är en revisionsstandard som har utarbetats av IFAC. Klassificeringssystemen för revisorer ser olika ut i olika länder. Ett allmänt krav för alla projekt som stöds ekonomiskt av Sida är att revisionen ska utföras av en revisor som har godkänts eller auktoriserats av en central myndighet med ansvar för att godkänna eller auktorisera revisorer. Fråga 13 a. Har ni analyserat den lokala revisorns rapport? Se exempel i bilagan till denna Handbok En bra revisionsrapportering SvEO ska se till att instruktionerna beträffande revision i bilaga 1 till Forum Syds Allmänna Villkor har meddelats den lokala revisorn och att revisorn har följt instruktionerna. SvEO ska också analysera innehållet i revisionsrapporten och agera efter rapportens innehåll. Om rapporten innehåller några påfallande kommentarer ska dessa meddelas Forum Syd i års- eller slutrapporten. Samma princip gäller för LEO, om organisationen överför medel till en tredje organisation. 15 (16)

16 Fråga 13 b. Beskriv eventuella väsentliga brister som framkommer i revisionen och hur ni har agerat på informationen SvEO bör både hantera eventuella betydande brister i revisionsrapporten och presentera en handlingsplan för att förhindra liknande brister i framtiden. Handlingsplanen ska bifogas års- eller slutrapporten. Ingen speciell blankett behövs. 16 (16)

Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering

Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering En hjälp för Forum Syds handläggare samt för svenska och lokala organisationer Frågeställningarna utgår från regelverket som

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER För ansvariga organisationer i Sverige Uppdaterad 2014-09-30 Sida 1 av 9 OLOF PALMES INTERNATIONELLA

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING

RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING RIKTLINJER FÖR EKONOMISK REDOVISNING AV SAMARBETSPROJEKT FINANSIERADE AV OLOF PALMES INTERNATIONELLA CENTER För ansvariga organisationer i Sverige Uppdaterad 2017-11-20 Sida 1 av 9 Innehållsförteckning

Läs mer

Handbok för rapportering

Handbok för rapportering Instruktioner för rapportering av utvecklingsprojekt som har beviljats bidrag genom Forum Syd Handbok för rapportering Bild: LG, Uganda Oktober 2014 Forum Syd Katarinavägen 20 Box 15407 104 65 Stockholm

Läs mer

Introduktion till ansökan bidrag från Forum Syd för Mindre informationsprojekt

Introduktion till ansökan bidrag från Forum Syd för Mindre informationsprojekt Introduktion till ansökan bidrag från Forum Syd för Mindre informationsprojekt Nedan följer en kort presentation av hur ni går tillväga för att ansöka om bidrag till Mindre informationsprojekt. SvEO betyder

Läs mer

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Sida 1 (5) 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för svenska ideella föreningar och stiftelser som tecknar avtal om bidrag

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.02 oktober 2012)

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.02 oktober 2012) Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.02 oktober 2012) Radiohjälpen har i oktober 2012 beslutat att avveckla det tidigare digitala ansökningssystemet

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt

Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt Att göra en aktivitetsbudget för ett rättighetsbaserat projekt Partnerskap SvEO = Svensk enskild organisation LEO = Lokal enskild organisation Mål och aktiviteter Målgrupper Indikatorer och baslinjevärden

Läs mer

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor.

INSTRUKTIONER: Nej. Om ja, vilket år? FREDSMILJONEN. Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 20 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd internationellt utvecklingssamarbete Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska utföras i enlighet

Läs mer

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till projektverksamhet som främjar

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Forum Syds Allmänna villkor

Forum Syds Allmänna villkor Forum Syds Allmänna villkor Projektstöd Beslutad av: Claudia Arenas, Head of Impact and Quality Assurance Beslutad: 2018-02-28. Uppdaterad: 2018-06-12 Giltighetstid: tillsvidare Forum Syd Katarinavägen

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Förhandsvisning webblankett

Förhandsvisning webblankett Dokumentbeteckning 2015-10-27 1(20) Regler och behörighet Statsbidrag Förhandsvisning webblankett Välkommen att ansöka om statsbidrag för 2016 och 2017 till kvinno- och tjejjourer. Ansökan ska ha kommit

Läs mer

Forum Syds Allmänna villkor Informations- och kommunikationsprojekt i Sverige

Forum Syds Allmänna villkor Informations- och kommunikationsprojekt i Sverige Forum Syds Allmänna villkor Informations- och kommunikationsprojekt i Sverige Beslutad av: Claudia Arenas, Head of Impact and Quality Assurance Beslutad: 2018-03-19 Giltighetstid: tillsvidare Publiceras:

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.04 oktober 2014)

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.04 oktober 2014) Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (ver 1.04 oktober 2014) Radiohjälpen har i oktober 2012 beslutat att avveckla det tidigare digitala ansökningssystemet

Läs mer

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION

1. INFORMATION OM SÖKANDE ORGANISATION FREDSMILJONEN Ansökningsblankett projektstöd Sverige Projektbidrag kan sökas för ett i tiden avgränsat projekt med tydlig början och slut. Projektet ska i huvudsak syfta till resultat och engagemang i

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden Dessa generella villkor gäller tillsammans med de villkor som anges i Arvsfondsdelegationens beslut om projektstöd. Genom att rekvirera medel godtar

Läs mer

Revisionsinstruktion

Revisionsinstruktion Revisionsinstruktion för partnerorganisation /Giltig från 1 januari 2005 (reviderad i juni 2007) 1 (14) Innehåll Revisionsinstruktionen innehåller fem avdelningar: 1. Inledning 2. Revisorns uppgifter och

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1 (6) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum: Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet

Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet Anvisningar till blanketten Ansökan utbetalning stöd till insatser på livsmedelsområdet VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av stöd till insatser

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen

Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen 2014-06-30 Uppdragsbeskrivning för Organisationsgenomlysning och systemgranskning av Läkarmissionen 1 Bakgrund Svenska missionsrådets (SMRs) funktion som bidragsförmedlande ramorganisation regleras utifrån

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM VERKSAMHETSBIDRAG FRÄMJANDEORGANISATIONER INOM BILD- OCH FORMOMRÅDET För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för

Läs mer

Regler för SMR-bidraget

Regler för SMR-bidraget SIDA 1 av 14 Bilaga 1 Regler för SMR-bidraget Dessa regler gäller för bidrag förmedlade av SMR från Sida för utvecklingssamarbete i syd och öst samt för informationsarbete i Sverige. Reglerna utgör en

Läs mer

Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt. Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer. Kontaktperson Telefon kontaktperson E-post kontaktperson

Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt. Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer. Kontaktperson Telefon kontaktperson E-post kontaktperson REKVISITION Inkom (plats för Region Norrbottens stämpel) Regionalt projekt Delfinansiering EU-projekt Annat Projektnamn Beslutsdatum Diarienummer Betalningsmottagare Organisationsnummer Postadress Kontaktperson

Läs mer

KRAV PÅ REDOVISNING KOMMUNALT PARTNERSKAP FÖRSTUDIE. Gäller från och för projekt beviljade av ICLD.

KRAV PÅ REDOVISNING KOMMUNALT PARTNERSKAP FÖRSTUDIE. Gäller från och för projekt beviljade av ICLD. KRAV PÅ REDOVISNING KOMMUNALT PARTNERSKAP FÖRSTUDIE Gäller från 2009-01-01 och för projekt beviljade av ICLD. 2013-03-07 2 Följande krav på redovisning av beviljade medel inom ramen Kommunalt Partnerskap

Läs mer

Forum Syds Allmänna Villkor

Forum Syds Allmänna Villkor Forum Syds Allmänna Villkor Allmänna Villkor för Sida-bidrag till svenska enskilda organisationer och Programavtalsorganisationer förmedlade via Forum Syd Beslutad av: Maria Kempe, Chef för projektstödsenheten

Läs mer

Ansökan om statsbidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet år 2019

Ansökan om statsbidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet år 2019 Ansökan om statsbidrag till ideella organisationer inom kulturmiljöområdet år 2019 En fullständig ansökan ska skickas till Riksantikvarieämbetet senast 28 januari 2019. Ansökan skickas till registrator@raa.se

Läs mer

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4

Bidrag från Naturvårdsverkets anslag 1:1, ap. 1, punkt 4 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Sebastian Dahlgren Axelsson Tel: 010-698 17 35 Sebastian.dahlgrenaxelsson(a)naturvardsverket.se BESLUT 2018-06-28 Ärendenr: NV-04557-18 Svenskt Vatten, 556473-5248

Läs mer

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012

Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Ansökan till främjande av kvinnors företagande Södermanlands län 2011-2012 Steg (se utlysningen) 1. Allmänna uppgifter Projektets namn: Projektperiod (ÅÅÅÅ-MM-DD ÅÅÅÅ-MM-DD) : - Sökt belopp: Projektets

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG TILL IDEELLA ORGANISATIONER INOM KULTURMILJÖOMRÅDET FÖR ÅR 2017

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG TILL IDEELLA ORGANISATIONER INOM KULTURMILJÖOMRÅDET FÖR ÅR 2017 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG TILL IDEELLA ORGANISATIONER INOM KULTURMILJÖOMRÅDET FÖR ÅR 2017 Sänds till: Riksantikvarieämbetet Kulturmiljöavdelningen Box 5405 114 84 Stockholm registrator@raa.se Bidragsansökan

Läs mer

Ansökningsblankett verksamhetsstöd INSTRUKTIONER: Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 15 sidor.

Ansökningsblankett verksamhetsstöd INSTRUKTIONER: Ansökan ska följa de rubriker och den struktur som finns nedan. Ansökan får omfatta max 15 sidor. FREDSMILJONEN Ansökningsblankett verksamhetsstöd Verksamhetsstöd kan sökas till en eller flera av en organisations verksamhetsområden. Det är ett stöd för att organisationen ska kunna nå sin långsiktiga

Läs mer

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (september 2016)

Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (september 2016) Anvisningar för ifyllande av ansökningar till Radiohjälpen för internationella ändamål (september 2016) Alla ansökningar till Radiohjälpen ska ske genom de ansökningsmallar som tagits fram. Ansökningsdatum

Läs mer

Endast arbetsmaterial

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG LITTERÄRA EVENEMANG I UTLANDET För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av projektstöd. Ska du ansöka om utbetalning av projektstöd

Läs mer

Forum Syds Allmänna Villkor

Forum Syds Allmänna Villkor Forum Syds Allmänna Villkor Programstöd Beslutad av: Claudia Arenas, Head of Impact and Quality Assurance Beslutad: 2018-03-08. Uppdaterad: 2018-06-12 Giltighetstid: tillsvidare Forum Syd Alsnögatan 7

Läs mer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer

Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer 2019-07-30 Dnr 9.1-22898/2019 1(7) Anvisningar för att ansöka om statsbidrag för 2019 gällande insatser som bidrar till att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre personer Regeringen har gett Socialstyrelsen

Läs mer

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013

Handbok. Praktikantprogrammet för yngre personer. Ansökningsomgång 2013 Handbok Praktikantprogrammet för yngre personer Ansökningsomgång 2013 Förord Välkommen till praktikantprogrammet. Syftet med denna handbok är att ge er som projektansökare vägledning och råd när ni fyller

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Guide till slutrapport

Guide till slutrapport Guide till slutrapport Tips inför projektets avslut www.lansstyrelsen.se/skane Projektstödet inom landsbygdsprogrammet syftar till att stärka utvecklingen och konkurrenskraften på den skånska landsbygden

Läs mer

Anvisningar till ansökan

Anvisningar till ansökan ANVISNING Datum Vår referens Sida 2010-11-09 Dnr: 10-9712-5 1(14) Anvisningar till ansökan Nedan följer anvisningar för hur ansökan ska fyllas i beroende på om ansökan avser utvecklingsprojekt, forskningsprojekt

Läs mer

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur

Att söka projektmedel av Innovativ Kultur Att söka projektmedel av Innovativ Kultur I detta dokument finner du information om vilka som kan söka medel från Innovativ Kultur, vad man kan söka för, hur ansökan går till, vad den ska innehålla mm.

Läs mer

TILLÄGGSVILLKOR FÖR PROJEKTSTÖDET FÖR KOMMUNIKATION OCH GLOBAL FOSTRAN

TILLÄGGSVILLKOR FÖR PROJEKTSTÖDET FÖR KOMMUNIKATION OCH GLOBAL FOSTRAN TILLÄGGSVILLKOR FÖR PROJEKTSTÖDET FÖR KOMMUNIKATION OCH GLOBAL FOSTRAN Statsunderstödets belopp Stödbeloppet som beviljats av utrikesministeriet kan årligen uppgå till högst 90 procent av de totala kostnaderna

Läs mer

Välkommen till ett riktigt bra sparande!

Välkommen till ett riktigt bra sparande! Välkommen till ett riktigt bra sparande! Handlingarna skickar du till adressen nedan. h Blanketten Ansökan öppna konto, bostadsrättsförening Undertecknad av både behörighetsadministratör (-er) och behörig

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet

Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet SIDA 1 av 8 Uppdragsbeskrivning för Systemgranskning av sex bidragsmottagande medlemsorganisationer i Svenska missionsrådet Bakgrund Svenska missionsrådets funktion som bidragsförmedlande ramorganisation

Läs mer

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015.

Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. Bilaga 1 - villkor för verksamhetsbidrag inom uppdraget resurscentra för kvinnor 2013-2015. 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Villkor

Läs mer

MAJ 2004 EO-ENHETEN. För enskilda organisationer och deras revisorer. Revisionshandledning

MAJ 2004 EO-ENHETEN. För enskilda organisationer och deras revisorer. Revisionshandledning MAJ 2004 EO-ENHETEN För enskilda organisationer och deras revisorer Revisionshandledning Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Att använda revisionshandledningen... 3 1.1.1 Det här innehåller revisionshandledningen...

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag 2018-01-26 Linnaeus-Palme partnerskap 2018 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Linnaeus-Palme partnerskap I de allmänna villkoren definierar Universitets- och högskolerådet

Läs mer

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt

Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Götenemallen Datoriserat projektstöd för dokumentation av samverkansprojekt Projekt inom ramen för Stimulansmedel Rådet för Trygghet och Folkhälsa Projektnamn och datum Kontaktperson: Telefon: Projektstöd

Läs mer

Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet

Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet Dnr 9.1-11438/2015 Blankett för reviderad plan och budget för 2016 års verksamhetsbidrag för viss verksamhet på funktionshindersområdet 1. Uppgifter om organisationen 1a. Grunduppgifter Den ideella föreningens

Läs mer

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2017 1 (8) Allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet Vid tillämpning av följande allmänna villkor definierar Universitets- och högskolerådet,

Läs mer

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd för investering i lagringsplats för brandskadat virke efter branden i Västmanland den

Läs mer

ANSÖKAN OM BIDRAG FÖR FÖREBYGGANDE HIV/STI-PROJEKT/ VERKSAMHET PÅ LOKAL/REGIONAL NIVÅ

ANSÖKAN OM BIDRAG FÖR FÖREBYGGANDE HIV/STI-PROJEKT/ VERKSAMHET PÅ LOKAL/REGIONAL NIVÅ ANSÖKAN OM BIDRAG FÖR FÖREBYGGANDE HIV/STI-PROJEKT/ VERKSAMHET PÅ LOKAL/REGIONAL NIVÅ Kommun/Landsting/Region Ansökan för år/en Söker belopp Beviljat belopp föregående år Börja här Grunduppgifter Ansvarig

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Var vänlig häfta ej ihop era papper med häftklammer använd gärna gem istället, tack!

Var vänlig häfta ej ihop era papper med häftklammer använd gärna gem istället, tack! HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRSKOLA, FRITID OCH KULTUR Föreningsbidrag kan sökas två ggr/ år, i tre olika kategorier: 1. Verksamhetsbidrag utifrån antal medlemmar bosatta i

Läs mer

TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning

TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning TeamFinland Explorer-finansiering Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: De minimis-stöd för företag 30.8.2017 DM 1910984 Copyright Tekes Ansvarig projektledare: Läs noggrant

Läs mer

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till verksamhet som främjar

Läs mer

Den som beviljats medel ska kunna visa verifikat, exempelvis kvitton och kontoutdrag, och andra underlag för redovisningen.

Den som beviljats medel ska kunna visa verifikat, exempelvis kvitton och kontoutdrag, och andra underlag för redovisningen. 2017-06-20 1 [5] SLUTRAPPORT FÖR BIDRAG TILL INTEGRATIONS- OCH/ELLER FOLKHÄLSOINSATSER Rapportmallen är till för att underlätta lokala föreningars, organisationers och kommunala verksamhetens möjlighet

Läs mer

Mässtöd Godtagbara kostnader och projektuppföljning

Mässtöd Godtagbara kostnader och projektuppföljning Mässtöd Godtagbara kostnader och projektuppföljning Finansieringsvillkoren: De minimis-stöd för företag 30.8.2017 DM 1911033 Copyright Tekes Beakta följande direkt i projektets inledning Inled uppföljningen

Läs mer

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018

Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018 Allmänna villkor För bidrag inom Praktikantprogrammet 2018 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Praktikantprogrammet I de allmänna villkoren definierar Universitets- och högskolerådet (UHR) följande

Läs mer

Anvisningar för att söka lokal- och anläggningsstöd

Anvisningar för att söka lokal- och anläggningsstöd Anvisningar för att söka lokal- och anläggningsstöd Läs denna information innan du börjar fylla i ansökningsblanketten och skriva projektbeskrivningen! Lokalstöd kan användas till nybyggnad, ombyggnad,

Läs mer

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning En sammanställning av svaren på de vanligast förekommande frågorna kring bokföring av transaktioner mellan Fyndiq och dig som handlare. 2 Så bokför

Läs mer

INFORMATION OM Organisations- och etableringsbidrag för kvinnors organisering

INFORMATION OM Organisations- och etableringsbidrag för kvinnors organisering INFORMATION OM Organisations- och etableringsbidrag för kvinnors organisering Organisations- och etableringsbidrag Statsbidraget regleras av förordningen om statsbidrag för kvinnors organisering (SFS 2005:1089)

Läs mer

Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013

Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013 Riktlinjer för redovisning av projektbidrag för 2013 Rutiner och datum för avrapportering och slututbetalning - Ange alltid projektets namn och NFHs diarienummer vid avrapportering eller frågor gällande

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag

Allmänna villkor för bidrag Allmänna villkor för bidrag 2017-03-09 Linnaeus-Palme partnerskap 2017 1 (9) Allmänna villkor för bidrag inom Linnaeus-Palme partnerskap Vid tillämpning av dessa allmänna villkor definieras innebörden

Läs mer

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort

SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort (Ifylles av AIG) Skadeanmälan skickas till: AIG Europe Limited Skadeavdelningen Box 3122, 103 62 Stockholm Tel +46 8 506 920 80 Fax +46 8 506 920 95 SKADEANMÄLAN - Reseförsäkring Kreditkort Organisationsnummer:

Läs mer

Resegarantier FARs branschdagar 23 september 2016

Resegarantier FARs branschdagar 23 september 2016 Resegarantier FARs branschdagar 23 september 2016 Budgetuppföljning Aktör: 1. Typ av arrangemang och transportsätt Varje blankett bör endast omfatta en typ av arrangemang, med samma transportsätt och betalningsvillkor.

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2012-06-04 Diarienummer:2010-061 R Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Hajoms Byalag / Fiber i Hajom Checkens namn Hajoms Byalag Sökande (Namn/Förening)

Läs mer

Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11. Arbetsrutiner Projektansökan. 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet

Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11. Arbetsrutiner Projektansökan. 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet Reglemente Internkontrollplan Lindesberg 2014-04-11 Arbetsrutiner Projektansökan 1. Idé om aktivitet/projekt finns. Medlem i förbundet 2. Idé diskuteras och bereds Beredningsgrupp 3. Beredningsgruppen

Läs mer

Seminarium 28 januari 2015

Seminarium 28 januari 2015 Seminarium 28 januari 2015 Ansökan om avräkning och Villkor för verksamhetsbidrag, Resurscentra för kvinnor 2013-2015 1 Verksamhetsbidrag i förskott Ansökan om verksamhetsbidrag och förskott, gäller för

Läs mer

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014

Ekonomiska riktlinjer. Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer Athena 2014 Ekonomiska riktlinjer för programmet Athena 2014 1. INTRODUKTION De medel som beviljas betalar Universitets- och högskolerådet ut i form av schablonbidrag för resekostnader,

Läs mer

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1

Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 Ansökan Starthjälpen: Diarienr: 132-A1 1. Namn på projektet: Entreprenörsgruppen Frösön 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Ulla Landenmark Adress: Bergsgatan 110 Postadress: 542 31 Mariestad

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem

Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem BESLUT XXXX-XX-XX 1(6) Handläggare Saknas Testkommunen 123 45 Karlskrona Beslut enligt förordning (2015:552) om statsbidrag för för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag - 2013 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning

Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning Lathund för enkel bokföring av din Fyndiqförsäljning En sammanställning av svaren på de vanligast förekommande frågorna kring bokföring av transaktioner mellan Fyndiq och dig som handlare. 2 Så bokför

Läs mer

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Sida 1 av 6 Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Ansökan ska skickas per brev med underskrift av behörig firmatecknare. Den ska också skickas in via mail till naringsliv.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet

Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet Anvisning till ansökan om utbetalning av stöd inom Nationella honungsprogrammet Vart ska ni skicka blanketten? Du ska skicka ansökan om utbetalning till Jordbruksverket, Företagsstödsenheten, 551 82 Jönköping.

Läs mer

Programinformation Praktikantprogrammet

Programinformation Praktikantprogrammet 2015-09-22 Madelene Johansson Karin Cederergren Programinformation Praktikantprogrammet Innehåll 9.40-10.10 Presentation av deltagare, uppföljning av föreläsning 10.10-10.40 FIKA 10.40-11.30 Programinformation

Läs mer

Revisionsinstruktion

Revisionsinstruktion Revisionsinstruktion För revisors granskning av FRIIs Kvalitetskod /Giltig från XX XX XX Detta är ett första utkast till revisionsinstruktion kopplad till FRIIs Kvalitetskod. Det är möjligt att det blir

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Anvisningar för bidrag till utomstående organisationer

Anvisningar för bidrag till utomstående organisationer Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Anvisningar Sida 1 (6) 2016-09-19 Reviderade 2016-11-24 Område för bidragsgivning Av reglementet för utbildningsnämnden framgår det att nämnden:

Läs mer

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning Denna blankett använder du när du vill söka utbetalning av projektstöd inom Leader. Tänk på: Din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Projektansökan ESF. Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand)

Projektansökan ESF. Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand) Diarienr (Ifylles av myndigheterna) Europeiska socialfonden Del A A 1 Projektansökan ESF Kompetens och delaktighet (Denna version är avsedd för utskrift för att fyllas i för hand) Uppgifter om sökande

Läs mer

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt

Ansökan projektstöd. Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Ansökan projektstöd Delprojekt inom Leaders Paraplyprojekt Paraplyprojekt 1 - FÖRSTUDIE Har Du/Ni idéer för ett lite större projekt? Genom en förstudie har Du/Ni möjlighet att utröna möjligheterna, grundligare,

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2013-05-14 Diarienummer:2010-061 AÖ Ansökan för Leader Sjuhärads Lokal Utvecklingscheck Nittorps fiber ek fören under bildande Checkens namn Nittorps Fiber Sökande

Läs mer

Processen i ett EU-projekt

Processen i ett EU-projekt Processen i ett EU-projekt Joel Hedlund, European Minds Upphandlat konsultstöd för Region Västerbotten 1 Upplägg Från ax till limpa Förberedelser Projektbudgetering Medfinansiering Vid ett nybeviljat projekt

Läs mer

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt

Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt Lathund för projektbidrag Svenska FN-förbundets projektbidrag till FN-föreningar och FN-distrikt INNEHÅLL 1. Att vara aktiv i en styrelse 2. Instruktioner till bidragsansökan 3. Instruktioner för bidragsredovisning

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD:

ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: ALLMÄN INFORMATION OCH RÅD: Var tydlig med dina svar! Ge konkreta exempel och statistik och visa på en tydlig koppling mellan din vision och hur din lösning kan förverkligas. Varje svar får innehålla ett

Läs mer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer

Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Bilaga 1 Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer Ansökan om erkännande av producentorganisation eller sammanslutning av producentorganisationer ska

Läs mer

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll. Sammanfattning. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm

Revisionsrapport. Intern styrning och kontroll. Sammanfattning. Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Revisionsrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete 105 25 Stockholm Datum Dnr 2008-04-01 32-2007-0685 Intern styrning och kontroll Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag

VINNOVAs allmänna villkor för bidrag 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext. När det enbart finns en Projektpart gäller inte villkor om projektavtal, överföring av bidrag till

Läs mer

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl.

ANSÖKAN Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. ANSÖKAN 2018- Nationella medel Statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. Insatser som syftar till att motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden

Läs mer

Information om bidraget finns på Kulturrådets hemsida. Informationen kan komma att ändras över tid.

Information om bidraget finns på Kulturrådets hemsida. Informationen kan komma att ändras över tid. ANSÖKAN OM BIDRAG ARRANGÖRSBIDRAG (DANSOMRÅDET) För sista ansökningsdag, se Kulturrådets hemsida. ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Observera Denna onlineansökan är optimerad för webbläsaren Internet Explorer version

Läs mer