PROJEKTiL Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTiL Slutrapport"

Transkript

1

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION Syfte Bakgrund Projektnytta 6 2 PROJEKTORGANISATION Projektorganisation Organisationsschema 9 3 PROCESSER OCH METODER Målen 9 4 UTFALL RESULTATMÅL 10 5 UTFALL TIDPLAN 11 6 UTFALL KOSTNADER, INKLUSIVE RESURSER 11 7 INDIKATION EFFEKTMÅL 12 8 ÖVERLÄMNING/LEVERANS AV PROJEKT FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 9 FORTSATT ARBETE FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 10 ERFARENHETER OCH OBSERVATIONER FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT. 11 FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGAR KOMMENTARER FRÅN PROJEKTET 15 2 (18)

3 13 REFERENSER CHECKLISTOR 17 3 (18)

4 1 Grundläggande information (Avsnitten 1.1 till 1.3 kan kopieras från Projektdirektiv och Projektplan) 1.1 Syfte Syftet med projektet är att öka kontinuiteten i eftervården samt ge förutsättningar till en mer individanpassad vård. Genom att den nyförlösta kvinnan följs upp, vid upprepade tillfällen, av samma barnmorska som följt henne under graviditeten ökar tryggheten hos kvinnan och ökar förutsättningen att hon får vård och stöd vid behov. Eftersom kvinnan själv inte behöver ta initiativ och boka eftervårdsbesök, utan blir kontaktad av sin barnmorska, förväntas andelen kvinnor som genomför eftervårdsbesök att öka. Genom att öka antalet eftervårdsbesök öka möjligheten för barnmorska att upptäcka tidiga tecken på psykisk ohälsa samt möjlighet att kontrollera bristningar, bedöma knipförmåga och ge amningsstöd. Genom att snabbare upptäcka behov kan kvinnan hänvisas till rätt instans och få adekvat vård i ett tidigt skede. Om projektet faller väl ut kan man komma att arbeta fram en ny arbetsmodell för vård efter förlossning. 1.2 Bakgrund I april 2017 publicerade Socialstyrelsen en kartläggning av hur vården efter förlossning ser ut i Sverige. Uppdraget är en del av pågående satsningar för att stärka kvinnors hälsa och uppnå en mer jämlik, jämställd och kunskapsbaserad vård. Det finns ett glapp i vårdkedjan efter att mamma och barn har lämnat sjukhuset och det är otydligt vart nyförlösta kvinnor ska vända sig vid fysiska eller psykiska problem efter förlossningen när en vecka har passerat och sjukhusen/bb inte längre ansvarar för vården (1). Socialstyrelsen bedömer att rutiner behöver skapas för att kvinnors behov av stöd och vård efter hemgång från sjukhuset ska uppfyllas. Det behövs en tidigare uppföljning än vad som erbjuds idag samt uppföljning vid fler tillfällen för att identifiera kvinnor som har behov av amningsstöd och kvinnor som har psykiska eller fysiska komplikationer efter förlossningen. Tillgången till stöd och vård behöver 4 (18)

5 förbättras. Ett sätt att förbättra uppföljningen, vården och stödet som erbjuds kvinnor den närmsta tiden efter förlossning kan vara att mödrahälsovården får ett utökat uppdrag för att följa upp kvinnors hälsa samt erbjuda stöd och vård utifrån individuella behov (1). En fördel med detta alternativ är att barnmorskan inom mödrahälsovården redan haft kontakt med kvinnan eller föräldrarna under hela graviditeten. Det kan bidra till ökad trygghet och kontinuitet i vårdkedjan, och även ge bättre förutsättningar för att identifiera och tillgodose kvinnor som behöver stöd eller vård efter förlossningen. Förekomst av psykisk ohälsa skiljer sig inte mellan kvinnor som är gravida, mot de som inte är gravida i motsvarande ålder. Ungefär 5% av kvinnorna insjuknar i en behandlingskrävande depression efter förlossningen, fler har mildare depressiva symtom. Psykisk sjukdom under graviditet är förknippad med högre risk för förtidig förlossning och tillväxthämning. Kvinnor med psykisk sjukdom i anamnesen bör betraktas som obstetriska riskpatienter (2). Risken att återinsjukna i svår recidiverande depression under den perinatala perioden beräknas till cirka 40 %, även om kvinnan varit besvärsfri under många år (3). Vid inskrivningssamtalet screenar barnmorskan för psykisk ohälsa enligt riktlinjer (4). Den psykiska hälsan följs därefter under hela graviditeten och vid eftervårdsbesöket. Medelvårdtiden efter vaginal förlossning var 2015 drygt två dygn (1). I Uppsala finns BB på väg, en enhet med barnmorskor som erbjuder hembesök när familjen har åkt hem före 72 timmar efter förlossningen (5). När denna kontakt är avslutad blir familjen kontaktad av barnhälsovården som vanligtvis gör ett hembesök inom 1 2 veckor efter barnets födelse. Därefter träffar barnhälsovården ena eller båda av barnets föräldrar i samband med regelbundna mottagningsbesök på barnavårdscentralen. Omkring 6 8 veckor efter barnets födelse bör barnhälsovården erbjuda alla nyblivna mammor screening för depressionssymtom med Edinburgh postnatal depressive scale (EPDS) (1). Eftervårdsbesök utförs oftast av den barnmorska kvinnan träffat på barnmorskemottagningen under graviditeten, cirka 6 12 veckor efter förlossningen. 5 (18)

6 Besöket ingår i det medicinska basprogrammet för gravida och ska erbjudas alla kvinnor som fött barn (6). Av de kvinnor som födde barn 2016 och är registrerade i Graviditetsregistret hade 77 % varit på eftervårdsbesök inom fyra månader efter förlossningen. Samma siffra noteras för Region Uppsala. Rökare avstår oftare eftervårdsbesöket, liksom lågutbildade, kvinnor under 20 år och kvinnor med födelseland utanför Norden (2). Vid en komplicerad graviditet eller förlossning erbjuds även ett besök hos specialistläkare. Besök hos mödrahälsovårdsbarnmorska ska innehålla (6): utvärdering av psykiskt hälsotillstånd samtal om förlossningsupplevelsen amningsstöd uppföljning av samtal om levnadsvanor - preventivmedelsrådgivning -gynekologisk undersökning med bedömning av eventuella bristningar och knipförmåga mätning av blodtryck, hemoglobin, vikt, urinsticka Det varierar hur rutinerna ser ut för bokning av eftervårdsbesök. Vid Samariterhemmets barnmorskemottagning informerar barnmorskan kvinnan om syftet med eftervårdsbesöket och uppmanar henne att själv boka ett besök efter att barnet är fött. Barnmorskan skickar ut en påminnelse om att boka eftervårdsbesök någon vecka efter att barnet är fött. Mödrahälsovårdsenheten i Uppsala genomför under hösten 2017 en utbildningssatsning för barnmorskor i Primärvården med fokus på psykisk ohälsa och förebyggande av bristningar. Genom tydliga samarbeten och ökade kunskaper är målet att få fler kvinnor att komma på eftervårdsbesök. 1.3 Projektnytta 6 (18)

7 Utveckling av dagens eftervårdsmodell som innehåller ett besök 6 12 veckor efter förlossning som kvinnan själv bokar. I projektet kommer barnmorskan att ringa upp kvinnan cirka en vecka efter förlossning och tillsammans med henne göra en individuell planering av eftervården. Möjlighet till ytterligare ett besök som bokas in redan 2 3 veckor efter förlossningen kommer att finnas som komplement till det redan idag förekommande eftervårdsbesöket 6-12 veckor efter förlossningen. Eftervårdsbesöken kommer att fokusera på att upptäcka tecken på psykisk ohälsa, kontrollera eventuella bristningar, identifiera skador på bäckenbotten samt på förlossningsupplevelse och amning. Eftervårdsbesöken samt telefonkontakten syftar till att ge en mer personanpassad och förbättrad eftervård samt ökad kontinuitet i vårdkedjan. 2 Projektorganisation 2.1 Projektorganisation Mödrahälsovårdsenheten MHV enheten MHV enheten Samariterhemmet Delprojekt Delprojekt 7 (18)

8 Projektmedlemmar 5barnmorskor xx Projektmedlemmar Xx Xx xx Projektmedlemmar Xx Xx xx 8 (18)

9 2.2 Organisationsschema Roll Namn Verksamhet Ansvar Projektägare/beställare Mödrahälsovårdsenheten Kvinnosjukvård Styrgrupp Mödrahälsovårdsenheten Kvinnosjukvård Referensgrupp Projektmedlemmar Samariterhemets Primärvård Kontakt info 3 Processer och metoder Ej aktuellt 3.1 Målen Mål 1-Att utarbeta en modell för en individuellt planerad eftervård som erbjuder möjlighet till tidig kontakt och vid behov ytterligare ett eftervårdsbesök i närtid efter förlossningen. Mål 2-Att samtliga kvinnor i projektet ska kontaktas av sin barnmorska för att erbjudas en individuell planering av eftervården. Mål 3-Att öka antalet kvinnor som genomför eftervårdsbesök från 75% till det nationella målvärdet 85%. Exempel Resurs Resurs 9 (18)

10 Tid Resultat Tid Resultat Projektstart Projektslut 4 Utfall resultatmål Tidsplan och genomförande genomförs en planeringsdag för samtliga barnmorskor på Samariterhemmets barnmorskemottagning med genomgång av rutiner inför projektet. Skriftlig information om projektet delas ut till de blivande föräldrarna före förlossning (i graviditetsvecka 35-37) se bilaga 1. Under perioden januari-maj 2018 ringer patientansvarig barnmorska upp sina kvinnor cirka en vecka efter att de kommit hem efter förlossningen. Till kvinnor som inte talar svenska kommer telefontolk att användas. Varje månad kommer en lista från Huldra att skrivas ut med namn på de kvinnor som är beräknade att föda. Därefter kommer en barnmorska två gånger i veckan att titta i Cosmic vilka kvinnor som fött. Kvinnan erbjuds ett besök hos barnmorska 2-3 veckor efter förlossningen samt ett besök efter ca 12 veckor. Urvalet går till så att de kvinnor som själva önskar ett tidigarelagt besök får det, men även de där barnmorskan identifierar behov och rekommenderar ett tidigare besök. Vad som ska ingå i respektive besök kommer vi att sammanställa på planeringsdagen samt utformning av checklista/mall för telefonsamtalet, se bilaga (18)

11 5 Utfall tidplan Utvärdering av tidplanen Planeringsdagen genomfördes. Skriftlig information delades ut enligt planering. Telefontolk vid telefonsamtal blev för krångligt att genomföra. Man skulle då genomföra ett trepartssamtal och det gick inte då man inte kunde planera för när samtalet skulle ske. Dessa kvinnor exkluderades därför. Detta måste lösas inför ett genomförande. Det var tidsödande att använda listan från Huldra. En barnmorska hade två gånger i veckan cirka en halvtimme avsatt för att ta reda på vilka som var förlösta. Detta behöver lösas på ett bra sätt så att man vet när kvinnorna blir förlösta. När kvinnan var förlöst fick aktuell barnmorska en RP-blankett och kunde ringa upp. För detta hade vi avbokat tid i tidböckerna. Ibland kunde det vara svårt att få tag i kvinnan. Det var även ett högt tryck på mottagningen som gjorde att vi fick ringa på tid som egentligen inte fanns. Det gick relativt bra att boka in en extra efterkontroll för de som behövde det. 6 Utfall kostnader, inklusive resurser Planerad ekonomi för projektet Eftervård Samariterhemmets barnmorskemottagning Lön barnmorska 20% 7 månader (3 månader före och 4 månader efter projekt) inkl sociala avgifter = kr 172 telsamtal x 0,75 tim = 129 tim 172 extra eftervårdsbesök x 1 tim = 172 tim Totalt (telsamtal och besök) 301 tim blir ca 100% barnmorska i 2 månader (fördelat på 6 månader under projektets gång) lönekostnad kr (inkl sociala avgifter) Besöksersättning 172 besök x 372 kr = kr Ersättning telsamtal 172 samtal x 186 kr (schablon) Planeringsdag kr inkl lunch Laptop från IT kr för 12 mån Total kostnad är kr avrundat till kr 11 (18)

12 Efterkalkyl Lön barnmorska 20% 7 månader (3 månader före och 4 månader efter projekt) inkl sociala avgifter = kr 119 telefonsamtal x 0,75 tim = 89,25 tim 33 extra eftervårdsbesök x 1 tim = 33 tim 25 tim för att kontrollera vilka som är förlösta Totalt (telefonsamtal och besök) ca 150 tim ca 100% barnmorska i en månad Besöksersättning 33 besök x 372 kr = Ersättning telefonsamtal 119 x 186 = Planeringsdag kr inkl. lunch Laptop återlämnades Total kostnad kr (bör kontrolleras av controller Anders Sävneby) 7 Indikation effektmål Sammanfattning av resultat I projektet ringdes 119 kvinnor upp. Av dessa kom 114 på en vanlig efterkontroll vilket motsvarar 96%. En enkät skickades ut till 90 kvinnor, med en svarsfrekvens på 83%. Av kvinnorna i projektet födde 70 % i graviditetsvecka Andelen förstföderskor var 43% och omföderskor 57%. Ålder var år för 86 % av gruppen och 86 % födde spontant vaginalt. Sedan drygt 20 år har Akademiska sjukhuset en välfungerande hembesöksverksamhet, BB vård i hemmet (5). Av kvinnorna i projektet lämnade 45% sjukhuset inom ett dygn och 29% inom två dygn. Majoriteten, 68% av kvinnorna som blev uppringda, upplevde inga problem de första veckorna efter förlossningen. Av de 32% som hade problem var det vanligast med: - behov av stöd för amning, cirka 20 % - smärta i bristning/operationssår - behov av att prata om förlossningsupplevelsen 37 % - 13% av kvinnorna uppgav att de kände sig nedstämda eller hade oro Prevalensen för depression i denna grupp brukar oftast beräknas till 10 15% (3). För majoriteten av kvinnor idag är graviditet och förlossning okomplicerade och det är därför inte förvånande att majoriteten uppgav ett de inte hade problem, eller behov av extra stöd. Trots det uppskattade 98% av de uppringda kvinnorna telefonsamtalet från barnmorska som positivt. Knappt hälften, 44% av kvinnorna uppger att de tackade ja till ett extra besök. 27 kvinnor kom verkligen på ett tidigt besök och det motsvarar 23%. Drygt hälften av dessa, 56% gjorde det för att de ville prata om förlossningsförloppet och sin upplevelse av den. Graviditet och förlossning är en stor händelse och för många finns det ett behov av att samtala kring upplevelsen. Tryggheten ligger i att det är någon man känner och har förtroende för. 12 (18)

13 Kvinnan tillfrågades om hon hade sökt vård någon annanstans för besvär relaterade till att de fött barn och det visade sig att 17% hade gjort det. Av dessa hade knappt hälften sökt vård på gynmottagningen och 38% på amningsmottagningen. Ett av målen med projektet var att öka andelen kvinnor som kommer på efterkontroll. Målvärdet för hur många som kommer på efterkontroll som anges i Mödrahälsovårdens årsrapport för 2017 är 85% kom 81,5% av kvinnorna på ett eftervårdsbesök. Av de som ingick i projektet kom hela 96% på ett eftervårdsbesök. Detta arbetssätt kommer troligen att öka andelen som kommer på efterkontroll. 8 Överlämning/leverans av projekt Projektledare har haft fortlöpande kontakt och avstämningsmöten med, Lena Axén och Birgitta Segeblad på MHV-enheten. Slutprodukten levereras i detta dokument samt muntligt på ett arbetsmöte möte 18/10. Projektansvarig barnmorska har deltagit i arbetsgruppen för att ta fram en Regionövergripande rutin gällande tidig eftervårdskontakt i samband med förlossning. Implementering av den nya rutinen sker i december. Projektansvarig barnmorska kommer då att medverka vid utbildningsdagar för Barnmorskemottagningarna, då rapport om projektet förmedlas för att inspirera kollegor. 9 Fortsatt arbete I förfrågningsunderlag för barnmorskemottagning Region Uppsala har vårdstyrelsen fastställt ändringar för barnmorskemottagning från och med januari Nyförlösta kvinnor kan då kontaktas av sin barnmorska 2 3 veckor efter förlossningen, för uppföljning och rådgivning. Projektet har visat att det finns ett behov av uppföljning även om det inte har inkluderat så många patienter. Det som nu återstår inför implementeringen av den nya rutinen är att skriva riktlinjer och fastställa lokala rutiner för arbetsflöden samt att ta fram en modell för dokumentation och registrering av patient i samarbete med EPJ och PV/IT. Vi behöver också hitta en lösning för att övervaka när kvinnan är förlöst. Kompetensutveckling och fortsatt uppföljning av hur rutinen faller ut kommer vi att fortsätta med. 10 Erfarenheter och observationer Samtliga barnmorskor tyckte att detta var ett mycket stimulerande och tillfredsställande sätt att arbeta på. Flera av barnmorskor som deltog i projektet har efterfrågat kontakten med den nyblivna mamman i närtid efter förlossningen. Med projektet kunde barnmorskan få en uppföljning som ledde till en helhet från inskrivning till efterkontroll. Eller som en kvinna sa det kändes bra att prata med nån som kände mig lite grann i alla fall! Socialstyrelsen har identifierat ett glapp i vårdkedjan efter förlossning. Samtliga kvinnor som blev uppringda av sin barnmorska var mycket nöjda och man såg ett 13 (18)

14 behov hos kvinnan av att få prata med någon som hon träffat förut. Genom att barnmorska och kvinna lärt känna varandra under 7 8 månader har ett förtroende byggts upp. Barnmorskan kan genom ett rådgivande telefonsamtal lättare identifiera psykisk eller fysisk ohälsa hos kvinnan. Brister Barnmorskan behöver få meddelande och detta skulle kunna göras t ex inom ramen för Huldra. Det har ibland även varit svårt att nå kvinnan på telefon. Det krävs information till kvinnorna att barnmorskan kommer att ringa upp. Det är viktigt att tar fram lokala rutiner för övervakning av sina gravida exempelvis måste tid avsättas i tidboken för samtal och efterkontroller. När det gäller kvinnor som inte talar svenska eller engelska är det ett problem hur vi ska nå dessa. Det behöver lösas. Gottsunda barnmorskemottagning genomför just nu ett projekt där man gör hembesök hos dess familjer. Kompetens Kompetensen behöver ökas vad gäller de områden som följs upp, så som undersökning av bristningar och att göra amningsobservationer samt upptäcka och hantera psykisk ohälsa hos kvinna/partner. Kvalitetsförbättringar barnmorskorna i PV kommer troligen att behöva mera utbildning i att genomföra amningsobservationer samt att undersöka bristningar. Organisation det bästa vore om det kunde flaggas i Huldra när en kvinna blir förlöst. Tills vidare kan man fortsätta att boka in kvinnan tills hon är förlöst och inte ta bort bokningen då. I stället ringer man upp kvinnan när hon har den bokade tiden för ett rådgivande samtal. Motivation finns då BM upplever tillfredställelse då de kan ge en bättre uppföljning där det tidigare saknades ett glapp i vårdkedjan. Rutiner för information och rapportering. behöver skapa lokala rutiner för hur vi ska informera kvinnorna om uppföljningen efter förlossningen Mottagare Regionkontoret och vårdstyrelsen som tagit beslut enligt ovan 11 Förslag till förbättringar Det skulle vara bra om det i Huldra flaggas när kvinnorna är förlösta. Det pågår ett separat utvecklingsarbete för det i samarbete med systemägare till Huldra. Förbättra förutsättningarna för barnmorskan att hänvisa eller remittera kvinnor med psykisk ohälsa i regionen. 14 (18)

15 12 Kommentarer från projektet MHV enhetens kommentarer till projektet: - Projektet initierades av MHV-enheten och med stor tillfredställelse togs det emot Samariterhemmets barnmorskemottagning och projektledare Katarina Johansson. Alla barnmorskor var entusiastiska till arbetsmodellen - Redan i ett tidigt skede av projektet kunde MHV-enheten och projektledare se att detta var en modell som var i linje med Socialstyrelsens och SKL:s rapporter. Vi påbörjade därför en dialog med Vårdstyrelsen, att se över möjligheterna till en utökning av basprogrammet. - Projektet har varit stimulerande och förslaget att lägga till en tidig kontakt mottogs mycket positivt när vi har informerade om kommande rutin hos både barnmorskor och chefer. - Det som nu återstår att lösa är den lokala rutinen med att avsätta tid för att kontakta de aktuella kvinnorna och även ha utrymme för att erbjuda en snabb återbesökstid om det är aktuellt. - Den stora utmaningen blir nu att hinna med uppdraget för den enskilda mottagningen. Vissa mottagningar har hög belastning med långt över rekommenderad antal gravida per heltid barnmorska. Andra mottagningar har bemanningsproblem och det finns även mottagningar med lågt tjänsteutrymme av barnmorska. De barnmorskemottagningar som har uppdraget fortsatt vård i hemmet kan också få problem under perioder av många tidiga hemgångar. - Förväntningarna hos kvinnan kan vi idag inte säga så mycket om, vi vet att de kvinnor som blev uppringda uppskattade samtalet och att det fanns ett visst behov av tidigt återbesök. Förmodligen kommer vi behöva utvärdera rutinen i större omfattning för att få en tydligare bild. - När en kvinna identifieras med psykisk ohälsa, psykosociala problem eller behov av stöd för bäckenbotten finns det logistiska utmaningar för att komma vidare. Remissflödet för psykisk ohälsa kommer att ses över av regionen, för att förbättra uppföljning av psykiska besvär. Det är inte heller alla vårdcentraler som har fysioterapeut med kompetens att bedöma bäckenbotten, vilket behöver inventeras. 13 Referenser Referenser ( %85rsrrapport_2016_2.1.pdf). 15 (18)

16 3. 0c73411-be4b-4fee-ac09-640f9e2c5d83&reference=DocPlusSTYR &docId=DocPlusSTYR be4b-4fee-ac09-640f9e2c5d83&reference=docplusstyr &docId=DocPlusSTYR-14148) content/uploads/2016/12/modrahalsovard-sexuell-och-reproduktiv-halsa Rev.-Bla-Bok.pdf) 16 (18)

17 14 Checklistor Checklista inför beslut, BP5 JA NEJ Alla ärenden och projekthandlingar är omhändertagna och diarieförda Projektets akt är avslutad Alla erfarenheter och observationer dokumenterade och avrapporterade Projektbiblioteket är uppdaterat med relevanta dokument Avvikelser från planerade mål är dokumenterade Effektmålen är dokumenterade i nyttokalkylen Ansvarig för uppföljningen av nyttoeffekterna är utsedd Nyttouppföljningsmetod är dokumenterad i överenskommelsen för realisering av nytta. Projektet är formellt avslutat Kryssa i rutan för vilket alternativ som gäller Beslut att GODKÄNNA och avsluta projektet BP5 Beslut att bordlägga beslutet JA NEJ KOMMENTAR: Datum och underskrift av projektägaren (finansiär av Initieringsfasen) 17 (18)

18 Namnförtydligande 18 (18)

PROJEKTiL Slutrapport

PROJEKTiL Slutrapport INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Syfte 3 1.2 Bakgrund 3 1.3 Projektnytta 4 2 PROJEKTORGANISATION 4 2.1 Projektorganisation 4 2.2 Organisationsschema 5 3 PROCESSER OCH METODER 5 3.1

Läs mer

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag,

Läs mer

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag, samt att

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning

Läs mer

MHV-JOURNALEN I COSMIC

MHV-JOURNALEN I COSMIC MHV-JOURNALEN I COSMIC September 2016 Lena Axén SAMBA Pia Leierdahl, vårdsystemsamordnare Regina Wessman, vårdsystemsamordnare Norsk IT support Papper nu - framtid Arbetsprocessen Statistik på hur ofta

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer

Rutiner vid användande av

Rutiner vid användande av Centrala Barnhälsovården Göteborg Rutiner vid användande av Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), åtgärder och dokumentation inom Mödra- och barnhälsovården Göteborg 2 Bakgrund Depression postpartum

Läs mer

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010

Mödrahälsovård. Resultat från patientenkät 2011 JÄMFÖRELSE MED 2009 OCH 2010 Mödrahälsovård Resultat från patientenkät 011 JÄMFÖRELSE MED 009 OCH 010 Utvecklingsavdelningen Analysenheten Helene Johnsson December 011 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... INLEDNING... GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Överenskommelsen förbättrad

Läs mer

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans!

Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Styrande lokalt dokument 1 (5) Omvårdnads PM Amningsvänlig uttrappning av tillägg vid hemgång med hjälp av Vätskebalans! Utarbetat av Kristin Svensson, Leg. Barnmorska Godkänd av Agneta Rudels, Vårdchef

Läs mer

Känd Barnmorska. Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande Delrapport,

Känd Barnmorska. Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande Delrapport, Känd Barnmorska Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande, 2019 01 25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Syfte 3 1.2 Bakgrund 3 1.3 Projektnytta 3

Läs mer

Välkomna att föda barn i Västerås!

Välkomna att föda barn i Västerås! Välkomna att föda barn i Västerås! Praktisk information till alla blivande föräldrar i Västmanland! 2010-12-20 Graviditetsproblem före vecka 22+0 Vid problem i tidig graviditet: Före vecka 22+0 ska du

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt Det föds över 110 000 barn i Sverige varje år och svensk mödra- och förlossningsvård är på många sätt helt fantastisk. Svensk förlossningsvård har också

Läs mer

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län Regionkansliet, Region Örebro län Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok Hälsoval Örebro län Kravspecifikation Mödrahälsovård Beslutad i LS 2014-12-09 1 (8) Innehållsförteckning Definition... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening

Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening 1 Centrala Barnhälsovården 2012-10-04 Södra Älvsborg Rutiner för Södra Älvsborg vid EPDS-screening EPDS - Edingburgh Postnatal Depression Scale - Translated from Cox, J. L., Holden, J. M. & Sagovsky, R.

Läs mer

Vård efter förlossning. En nationell kartläggning av vården till kvinnor efter förlossning

Vård efter förlossning. En nationell kartläggning av vården till kvinnor efter förlossning Vård efter förlossning En nationell kartläggning av vården till kvinnor efter förlossning Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Kulturdoula- projektet 2018

Kulturdoula- projektet 2018 Kulturdoulaprojektet 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 4 1.1 Syfte 4 1.2 Bakgrund 4 1.3 Projektnytta 5 2 PROJEKTORGANISATION 5 2.1 Projektorganisation 5 2.2 Organisationsschema 5 3

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

Kvinna med obstetrisk bäckenbotten-/sfinkterskada

Kvinna med obstetrisk bäckenbotten-/sfinkterskada Kvinna med obstetrisk bäckenbotten-/sfinkterskada Rådgivning inför eventuell framtida förlossning Gunilla Ajne 2018 Att bemöta och informera i tid Uppföljning efter primär skada Åtgärder på BB Information

Läs mer

Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi. Nr Förlossningsrädsla. KK, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm

Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi. Nr Förlossningsrädsla. KK, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Arbets- och Referensgruppen för Psykosocial Obstetrik och Gynekologi Nr 77 2017 Förlossningsrädsla Författare: Ulla Björklund Joy Ellis Britt Baummann Gustafsson Maria Hammarström Caroline Lilliecreutz

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Verksamhetschef Annika Selberg Lundberg annika.selberg-lundberg@norrbotten.se Divisionschef Närsjukvård Chef för verksamhet och utveckling Närsjukvårdsstaben

Läs mer

Stina Lasu leg psykolog

Stina Lasu leg psykolog Samverkan mödravårdens barnmorskor och mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Stina Lasu leg psykolog Studiedagar 13-14 februari 2018 Liljegrensalen Akademiska sjukhuset Samverkan mödravårdens barnmorskor

Läs mer

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting 1 (14) Närsjukvårdsavdelningen Enheten barn, kvinnor, unga och asyl Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 april 2015 (Datum för senaste Förfrågningsunderlag)

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2018, gällande från och med 2018-04-01 Fastställd av vårdstyrelsen 2018-03-19 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 1

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Datum Diarienummer 2017-04-24 RS150440 Regionstyrelsen En förbättrad förlossningsvård

Läs mer

Årsrapport Mödrahälsovården. Uppsala läns landsting

Årsrapport Mödrahälsovården. Uppsala läns landsting Årsrapport 213 Mödrahälsovården Uppsala läns landsting Sid. 2 (37) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord... 4 Inledning... 5 Mödrahälsovård i Uppsala län 213... 6 Organisation MHV-enheten... 6 Kvalitetsuppföljning

Läs mer

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ DIVISION ALLMÄNMEDICIN PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Projektnamn: VISIT Projektägare: Skriv här Projektägarens namn. Projektägaren ska vara den person som företräder den organisation/enhet som finansierar

Läs mer

Föräldrastöd och föräldraförberedelse

Föräldrastöd och föräldraförberedelse Föräldrastöd och föräldraförberedelse Petra Pålsson, barnmorska och doktorand Medicinska fakulteten Lunds universitet Definition föräldrastöd» En aktivitet som ger föräldrar kunskap om barns hälsa, emotionella,

Läs mer

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Mia Barimani Leg. Barnmorska Med.dr. Ledamot i Svenska barnmorskeförbundet mia.barimani@barnmorskeforbundet.se Anna Vikström

Läs mer

Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation

Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation Berörda enheter MVC kusten, SMVC och förlossningsavdelningen Sunderby sjukhus. Syfte Enhetlig rutin. Förklaring Ca 8 % av svenska kvinnor önskar planerad kejsarsnittsförlossning

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård 2019 Handbok besöksersättning 2019, gällande från 2019-01-01 Ersättningsnivåer fastställda av Vårdstyrelsen 2018-10-22 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral...

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa 1 (5) Tjänsteutlåtande Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Sylvia Määttä Telefon: 0707-674176 E-post: sylvia.maatta@vgregion.se Till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Fördelning av 2019 års

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET A1 Fick du föda på det sjukhus/den förlossningsavdelning som du hade valt? 1 Ja 961 89% 1 2 Nej 103 10% 0 3 Ej aktuellt 11 1% - Ej ifylld 8 1% Antal viktade svar: 1064 Andel

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland HANDLINGSPROGRAM Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland Det alkoholförebyggande arbetet har en självklar plats i vardagen på familjecentraler, barnmorskemottagningar

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

NYA BHV-PROGRAMMET 2015

NYA BHV-PROGRAMMET 2015 NYA BHV-PROGRAMMET 2015 VARFÖR? Styrande dokument borttagna Olika i landet Ny kunskap Ökade krav på evidens VILKA? Socialstyrelsen Landets BHV-enheter + specialister Rikshandboken Arbetsgrupper professionen

Läs mer

Vad tycker du om förlossningsvården?

Vad tycker du om förlossningsvården? Vad tycker du om förlossningsvården? Detta formulär innehåller frågor om dina erfarenheter från Förlossningen/BB på det sjukhus som anges i följebrevet. Vi har slumpvis valt ut personer som varit inskrivna

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2017 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska... 3 Distriktssköterska...

Läs mer

Viktiga Gravida. Projekt Mödrahälsovården Kalmar Län Minskad viktuppgång, övervikt och fetma under graviditet

Viktiga Gravida. Projekt Mödrahälsovården Kalmar Län Minskad viktuppgång, övervikt och fetma under graviditet Viktiga Gravida Projekt Mödrahälsovården Kalmar Län 2017-2019 Minskad viktuppgång, övervikt och fetma under graviditet Annika Eckerlid Mödrahälsovårdsöverläkare Norra Kalmar Län Maria Maria är inte ensam

Läs mer

RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits

RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits SAHLGRENSKA AKADEMIN RPH310, Kvinno- och familjehälsa I, 12,0 högskolepoäng Reproductive and perinatal health for women and family I, 12.0 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting

Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting 1 (14) Närsjukvårdsavdelningen Enheten barn, kvinnor, unga och asyl Registreringsrutin för MVC/Barnmorskemottagningar i Stockholms läns landsting Gäller fr o m 1 april 2012 Senast uppdaterad: 2014-01-03

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012 Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012 Introduktion Den regionala gruppen för preventiv kvinnohälsovård bildades i december 2008 med syftet att göra fördjupade analyser och arbeta fram förbättringsmöjligheter

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00 Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning.doc Skapat den 2013-05-16 10:28:00 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare...

Läs mer

Dokumentation av Sjukdomsförebyggande metoder

Dokumentation av Sjukdomsförebyggande metoder Dokumentation av Sjukdomsförebyggande metoder Tobak, alkohol, fysisk aktivitet, matvanor Karin Kauppi Dietist/Verksamhetsutvecklare Hälsofrämjande sjukvård 6 maj 2015 Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande

Läs mer

Depressiva symtom hos nyblivna föräldrar upptäckt och stöd

Depressiva symtom hos nyblivna föräldrar upptäckt och stöd 1 Depressiva symtom hos nyblivna föräldrar upptäckt och stöd Delprojekt inom Depression i samband med förlossning jämlik vidareimplementering Maigun Edhborg, Karolinska Institutet Fia Simon, tidigare Karolinska

Läs mer

Bakgrund. Sjunkande amningsförekomst i Sverige. Föräldraskap och påfrestningar. Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning

Bakgrund. Sjunkande amningsförekomst i Sverige. Föräldraskap och påfrestningar. Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning Amningsstudien Bakgrund Sjunkande amningsförekomst i Sverige Föräldraskap och påfrestningar Aktualisera 10 stegen till en lyckad amning Implementering av ny kunskap Helamning 2 månader 6 månader Område

Läs mer

Handlingsprogram. Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg

Handlingsprogram. Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg Handlingsprogram Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg Handlingsprogrammet är utarbetat av en arbetsgrupp bestående av: Mödrahälsovårdsöverläkare

Läs mer

GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING

GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING Godkänt den: 2018-02-26 Ansvarig: Gäller för: Kvinnosjukvård Masoumeh Rezapour Isfahani GRAVIDITETSDIABETES SCREENING VID BARNMORSKEMOTTAGNING Bakgrund Graviditetsdiabetes (GDM) medför ökad risk för mor

Läs mer

Kunskapsstöd för vården till kvinnor efter förlossning

Kunskapsstöd för vården till kvinnor efter förlossning Kunskapsstöd för vården till kvinnor efter förlossning En översikt av befintliga kunskapsstöd och kartläggning av önskemål om och behov av nya kunskapsstöd Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen.

Läs mer

Bedömning av bäckenbotten

Bedömning av bäckenbotten Bedömning av bäckenbotten Katarina Parker, leg sjukgymnast, uroterapeut MHV-dagen 2019-01-23 Bäckenbotten Funktion Stabilisera bålen Hålla tätt från blåsa och tarm Delaktig vid samlag Töjning vid graviditet

Läs mer

Insatser från Barnhälsovården

Insatser från Barnhälsovården Insatser från Barnhälsovården - vid tidig upptäckt av psykisk ohälsa hos barn (och deras föräldrar). Victoria Laag Leg. psykolog Samordnare/verksamhetsutvecklare Barnhälsovårdens centrala utvecklingsteam

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning version 20150102.docx Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska...

Läs mer

Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt?

Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt? Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt? Joy Ellis Mödrahälsovårdsöverläkare, Södra Bohuslän Primärvården VGR joy.ellis@vgregion.se MBHV-teamet i Haga Etablerat 2007 Drivs

Läs mer

Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011

Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011 Slutredovisning förbättringsprojekt; Handledarmanual för primärvården Frida Jarl AT-läkare 2011 Bakgrund Primärvårdsblocket kommer sist under AT-tjänstgöringen och på många sätt skiljer det sig från slutenvårdsplaceringarna.

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-07 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 199 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Insatser för psykisk hälsa före, under och efter graviditet,

Läs mer

Aurora- förlossningsrädda kvinnor

Aurora- förlossningsrädda kvinnor Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Mödravård Giltig fr.o.m: 2017-05-22 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Mödravård Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Faktaägare:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family

Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Patientsäkerhetsberättelse 2012 för BB Stockholm Family Sammanfattning Under året har följande åtgärder ökat patientsäkerheten: - Systematiskt förbättring av provsvarshanteringen - Ett gemensamt telefonnummer

Läs mer

Hälsodeklaration inför första besöket under graviditet

Hälsodeklaration inför första besöket under graviditet Hälsodeklaration inför första besöket under graviditet Alla gravida inom Stockholms läns landsting erbjuds regelbundna besök på barnmorskemottagning. Syftet med mödrahälsovård är att se hur du och ditt

Läs mer

Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer för särskilt förlossningsstöd inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Medicinska fakulteten SBMS18, Förlossningsvård med fokus på komplicerad förlossning, 9 högskolepoäng Care in Labour and Birth with focus on Complicated Delivery, 9 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Medicinska fakulteten Medicinska fakulteten SBMP18, Komplicerad förlossning, verksamhetsförlagd utbildning, 7,5 högskolepoäng Complicated Delivery, Clinical Training, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Årsrapport Mödrahälsovården. Uppsala läns landsting

Årsrapport Mödrahälsovården. Uppsala läns landsting Årsrapport 212 Mödrahälsovården Uppsala läns landsting 2 Innehållsförteckning Förord 4 Inledning 5 Mödrahälsovård i Uppsala län 212 7 Organisation MHV-enheten Kvalitetsuppföljning av verksamheten i Uppsala

Läs mer

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser

Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet. Målgrupper. Prioriterade insatser Cancerplanen Arbetsgruppen förebyggande och tidig upptäckt 2011-03-14 Prioriterade strategiska och operativa insatser i det tobakspreventiva arbetet Syftet med arbetet och förslagen som presenteras nedan

Läs mer

K U P P - Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2001 Författarna och Vårdförbundet

K U P P - Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2001 Författarna och Vårdförbundet K U P P - Kvalitet Ur Patientens Perspektiv 2001 Författarna och Vårdförbundet 1. Ålder Jag är...år 2. Förstföderska Omföderska 3. Civilstånd Sammanboende Ensamstående 4. Nationalitet Svensk Nordisk Annan...

Läs mer

EPDS- Edinburgh Postnatal Depression Scale. Leila Boström MBHV-psykolog

EPDS- Edinburgh Postnatal Depression Scale. Leila Boström MBHV-psykolog EPDS- Edinburgh Postnatal Depression Scale Leila Boström MBHV-psykolog EPDS Engelsk psykiater John Cox (1987) I Sverige validerats av Wickberg och Hwang Screeninginstrument för nyblivna mammor på BVC Tidig

Läs mer

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga

Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor. Indikatorer Bilaga Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor Indikatorer Bilaga Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09

Projektdirektiv. Uppdrag på toppen av sin kompetens 2015-10-09 Projektdirektiv Uppdrag på toppen av sin 2015-10-09 Projektdirektiv Datum 2015-10-09 Dnr 2015/0293 Version 4.0 Projektnamn: Uppdrag på toppen av sin Projektägare: Jonas Kullberg, Rosa Nilsson,. Checklista

Läs mer

MÖDRAHÄLSOVÅRDSENHETEN ÅRSRAPPORT 2017

MÖDRAHÄLSOVÅRDSENHETEN ÅRSRAPPORT 2017 MÖDRAHÄLSOVÅRDSENHETEN ÅRSRAPPORT 2017 Innehållsförteckning Förord... 3 Inledning... 4 Mödrahälsovårdens organisation och uppdrag i Sverige... 4 Referenser och datainsamling... 4 Mödrahälsovården i Uppsala

Läs mer

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet

Översyn av regelverk för avgifter inom delar av hälsovårdsområdet 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-16 Ärende 9 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Margareta Axelson Tel: 010-441 13 73 E-post: margareta.f.axelson@vgregion.se Handläggare:

Läs mer

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält

FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL. Av Marie Magnfält FÖRBÄTTRINGS KUNSKAP 15 HP RAPPORTMALL DMAICL Av Marie Magnfält 170113 Bakgrund Under större delen av den här kursens gång har min arbetsplats varit en kirurgisk vårdavdelning, avdelning 350, på Östra

Läs mer

Ett år inom kvinnosjukvården 2017

Ett år inom kvinnosjukvården 2017 Ett år inom kvinnosjukvården 2017 107 311 Mottagningsbesök 15 487 883 Gynekologiska akutbesök Anställda 63% Andel patienter som får vård inom 90 dagar inom gynekologi 100% Andel patienter med cancerdiagnos

Läs mer

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT

GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT GRAVIDITETSTESTET VISAR POSITIVT - SÅ HÄR GÖR DU NU VERKSAMHETSOMRÅDE KVINNOKLINIKEN 1 Graviditetstestet visar positivt - så här gör du nu Grattis och välkommen till oss! Med den här foldern vill vi ge

Läs mer

Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp år

Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp år Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp 21-29 år Barnmorskemottagning Flogsta vårdcentral Kerstin Karlqvist Falk Kerstin Lind Barnmorskor med andrologiutbildning Projekt Startdatum för projektet 1

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING. Enhet Version 2004-07-07

UPPDRAGSBESKRIVNING. Enhet Version 2004-07-07 Sidan 1(8) Gråmarkerat justeras i varje gemensam uppdragsbeskrivning. Lokala justeringar endast i 11. Omarkerad text skall behållas om inte särskilda skäl finns att ändra. BESKRIVNING AV VÅRD VID BARNMORSKEMOTTAGNING

Läs mer

Regionala riktlinjer för hypertoni under graviditet i basmödrahälsovård

Regionala riktlinjer för hypertoni under graviditet i basmödrahälsovård Regionala riktlinjer för hypertoni under graviditet i basmödrahälsovård Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Sammanställning av nuläge inför GAP analys

Sammanställning av nuläge inför GAP analys JÄMTLANDS LÄNS LANDSTING Sammanställning av nuläge inför GAP analys Folkhälsocentrum 2013-08-28 Innehåll Varför en nulägesbeskrivning?... 3 De tre frågor som ställdes var:... 3 Nulägesresultat:... 3 I

Läs mer

Landstinget Sörmland Fullmäktigemötet den 11 juni 2013 LANDSTINGETSÖRMLAND den2013-06- 1 1 D.nr.L-5-1-6P0-101 MOTIONfrån Vänsterpartiet Kommunikationsstöd i förlossningsvården Kvinnor från utomeuropeiska

Läs mer

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER

RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 (5) RAMAVTAL FÖR FAMILJECENTRAL MELLAN REGION SKÅNE OCH SKÅNES KOMMUNER 1 Parter och XX kommun. 2 Avtalstid Avtalet gäller fr.o.m. 2008-xx-xx tills vidare med möjlighet för part att skriftligt säga upp

Läs mer

20 Yttrande över motion 2019:4 av Tara Twana med flera (S) om Förbättrad vård av förlossningsskador i Stockholmsregionen HSN

20 Yttrande över motion 2019:4 av Tara Twana med flera (S) om Förbättrad vård av förlossningsskador i Stockholmsregionen HSN 20 Yttrande över motion 2019:4 av Tara Twana med flera (S) om Förbättrad vård av förlossningsskador i Stockholmsregionen HSN 2019-0766 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0766 Hälso-

Läs mer

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440

En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation) RS150440 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 169 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Förlossningsbristningar fas II (Beslut enligt delegation)

Läs mer

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss Vänta barn Välkommen till oss Att vänta barn är en av livets största upplevelser! Vi vill ge trygghet, kunskap och vara en nära kontakt under hela graviditeten. Välkommen till Kvinnohälsovården i Halland!

Läs mer

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar Projektplan för införande av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande arbete omfattande tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet 1. Bakgrund Socialstyrelsen gav 2011 ut sina riktlinjer

Läs mer

Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/ Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa

Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/ Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa Diarienummer: 2016/00739 Dokumentnummer: 2016/00739-4 Redovisning Statsbidrag - Förstärkt förlossningsvård och kvinnors hälsa Landstinget Blekinge Februari 2017 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Projektmodell - UPPDRAGiL

Projektmodell - UPPDRAGiL Styrande rutindokument Rutin Sida 1 (10) Projektmodell - UPPDRAGiL Bygger på version 1.0 av UPPDRAGiL (ARBGRP28-5-234) som tidigare administrerades av Länsteknik, Region Norrbotten. Uppdateringar: Inlagd

Läs mer

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård

Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård BESKRIVNING AV ARBETSUPPGIFTER I NATIONELLA MÅLBESKRIVNINGEN Publicerad 2015, uppdaterad 2016 Hälsofrämjande och förebyggande insatser inom mödrahälsovård och barnhälsovård Konsultation till personal angående

Läs mer