PROJEKTiL Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROJEKTiL Slutrapport"

Transkript

1

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION Syfte Bakgrund Projektnytta 4 2 PROJEKTORGANISATION Projektorganisation Organisationsschema 5 3 PROCESSER OCH METODER Målen 5 4 UTFALL RESULTATMÅL 5 5 UTFALL TIDPLAN 6 6 UTFALL KOSTNADER, INKLUSIVE RESURSER 8 7 INDIKATION EFFEKTMÅL 8 8 ÖVERLÄMNING/LEVERANS AV PROJEKT 8 9 FORTSATT ARBETE 8 10 ERFARENHETER OCH OBSERVATIONER 8 11 FÖRSLAG TILL FÖRBÄTTRINGAR 9 12 KOMMENTARER FRÅN PROJEKTET 9 13 REFERENSER 9 14 CHECKLISTOR 11 2 (12)

3 1 Grundläggande information 1.1 Syfte Syftet med projektet är förbättrad eftervård och bättre kontinuitet i vårdkedjan för nyblivna mödrar med tolkbehov eller har andra behov av extra stöd. Detta för att öka tillgången till jämlik vård och skapa större trygghet genom att bättre fånga upp dessa kvinnor. 1.2 Bakgrund I april 2017 publicerade Socialstyrelsen en ny kartläggning som visar på stora brister i vården av kvinnor efter förlossning. Det saknas kontinuitet i vården, det finns risk att psykisk ohälsa och amningsproblem inte upptäcks och det är otydligt vart kvinnor som upplever problem efter sin förlossning ska vända sig. Socialstyrelsen gör bedömningen att det finns behov av förändringar i vården efter hemgång från sjukhuset. De efterlyser kontinuitet i vårdkedjan, minskat glapp mellan avslutad eftervård via sjukhuset och mödravårdens efterkontroll (6-12 veckor efter förlossningen) samt tidigare uppföljning och vid fler tillfällen för att identifiera behov av amningsstöd och kvinnor som har fysiska eller psykiska komplikationer efter förlossningen. De ser särskilda utmaningar i vården av kvinnor som inte pratar svenska, till exempel nyanlända och asylsökande och konstaterar att socioekonomiska faktorer påverkar förlossningsutfallet så att kvinnor med högre social utsatthet löper större risk att drabbas av komplikationer under och efter förlossningen. Socialstyrelsen föreslår att mödrahälsovården får ett utökat uppdrag för att följa upp kvinnors hälsa samt erbjuda stöd och vård utifrån individuella behov. I Uppsala finns en väl utbyggd hembesöksverksamhet efter förlossningen med BB på väg för boende inom Uppsala kommun samt mödravårdscentralerna för boende i kranskommunerna. En svårighet finns för de föräldrar som inte kan svenska och som därigenom inte kan bli uppringda efter hemgång eller där man tvingas använda anhöriga som närståendetolk. Patientlagen säger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor (SFS 2014:821). Enligt svensk lag har alla som är i behov av det rätt att få tillgång till tolk i alla myndighetskontakter (SFS 1986:223). Användning av närståendetolk kan vara problematisk av flera skäl och bör undvikas om möjligt. I Gottsunda bor många nyanlända och asylsökande. Under graviditeten erbjuds kvinnorna en kontinuitet genom i huvudsak besök till en och samma barnmorska, samt kontakt med mottagningens alla sex barnmorskor via telefon, drop in-besök samt föräldragrupper. Detta skapar en trygghet för de kvinnor som har svårt att få hjälp på grund av språkproblem och kulturkrockar. Vid Gottsunda 3 (12)

4 barnmorskemottagning används ofta tolk och man har under 2017 börjat använda videotolk. Vid efterkontrollerna 6-12 veckor efter förlossningen har man på mottagningen noterat att ett antal kvinnor sökt akutsjukvård för sina post partum-besvär. Det har också framkommit att man vid amningsproblem inte vetat var man skulle få hjälp. Dessutom har det noterats ett behov av stöd i den psykiska hälsan. Då uppkom idén med en tidigare uppföljning genom hembesök hos nyförlösta kvinnorna. 1.3 Projektnytta Hembesöken syftar till att ge förbättrad eftervård, en mer jämlik vård och kontinuitet i vårdkedjan. Hembesöken fokuserar på amningsstöd, identifiering samt förebyggande av psykisk ohälsa och uppföljning av förlossningsskador. - Reglerstyrd satsning från SKL: ökad kontinuitet i vårdkedjan - Kundnytta: förbättrad eftervård efter förlossning - Verksamhetsnytta: förbättrad överrapportering mellan mödravård och BVC - Ekonomisk effekt: minskad belastning på akutsjukvården 2 Projektorganisation 2.1 Projektorganisation Två barnmorskor har utformat och kontinuerligt utvärderat projektet. Referensgruppen har stämt av regelbundet vid möten och genom mailkonversationer. Styrgruppen har sammankallats vid flera tillfällen inför projektstart samt vid avstämningar. Ytterligare två mottagningsbarnmorskor har genomfört hembesöken. En erfaren barnmorska har anställts för att ersätta den tid projektbarnmorskorna har varit tjänstlediga från mottagningsarbetet. En barnmorska har avsatt tid för hembesök på förmiddagen och bevaka de kvinnor vi har identifierat att ingå i projektet. Vi kommer kontakta dem ca en vecka efter förlossningen och erbjuda samt boka ett eller flera hembesök utifrån behov. Vi kan även i de fall BB/BB på väg ser ett behov av tidigare uppföljning, (t ex innan BVC tagit över) gärna göra det. 4 (12)

5 Organisationsschema Roll Namn Verksamhet Ansvar Kontakt info Projektägare/beställare Birgitta Segeblad MHV-enheten Uppsala Styrgrupp Birgitta Segeblad, Lena Axén, Patricia Lundén, Mia Klintbom, Eva Morell Referensgrupp Birgitta Segeblad, Lena Axén, Patricia Lundén, Hanna Waernér, Jenny Larsson, Mia Klintbom, Eva Morell Projektmedlemmar Mia Klintbom, Eva Morell, Gottsunda Hannah Eikman, Josefin Barnmorskemottagning Lundstedt 3 Processer och metoder Lista alla arbetsmodeller, metoder, processer och verktyg som användes i projektet. Projektresultat jämfört med projektmål 3.1 Målen Projektet innefattade till en början två delar (se delrapport ). Efter 1,5 månad förändrades projektet till dess nuvarande form. Målet med projektet är en förbättrad, tidigare och mer flexibel eftervård med erbjudande om hembesök 1-5 veckor efter förlossningen. Detta minskar glappet till ordinarie efterkontroll (som vanligtvis sker efter 6-8 veckor). En möjlighet att bättre följa upp behov av stöd (framför allt för de med tolkbehov, men även andra behov av extra stöd), fånga upp psykisk ohälsa, behov av samverkan med andra (BVC, Råd & stöd mm), ev. bristningsbesvär/bäckenbotten, amningsstöd mm. Det har även i flera fall varit en bra chans för tidig preventivmedelsrådgivning inför efterkontrollen. Projektet kan också fungera som en brygga mellan BB/BB på väg fram tills BVC har kontakt med familjen, om BB/BB på väg ser ett behov av det och vill rapportera något. 5 (12)

6 4 Utfall resultatmål Utfallet är här sammanställt genom en skriftlig utvärdering av varje hembesök, tillsammans med kvinnornas kommentarer till hembesöken insamlade vid efterkontrollen. 4.1 Känd barnmorska Vissa av besöken utfördes inte av patientansvarig barnmorska eftersom alla mottagningens barnmorskor inte deltog i projektet. Erfarenheten är att det blir annorlunda med besöken av känd barnmorska eftersom förtroendet redan är uppbyggt. Vi upplevde att det är en stor fördel, vilket även kvinnorna uttryckte. Det är så mycket som har hänt och den jag verkligen ville prata med var min barnmorska 4.2 Hembesök kontra mottagningsbesök Barnmorskornas upplevelse är att vid ett hembesök jämnas rangordningen mellan barnmorska och patient ut något. Många gånger upplevdes kvinnan och familjen mer avslappnade i sitt hem än vid mottagningsbesöken under graviditeten, vilket resulterade i att de berättade mer om sina känslor. Vi har varit tydliga med att berätta att hembesöket har fokus på kvinnan. Man har då kunnat se hur hon lutar sig tillbaka, tänker efter och på något vis slappnar av. Jag kände mig stärkt och fick energi av hembesöket Amningsstödet var värdefullt att ge i hemmiljö, dels för att det är där amningen ska fungera och dels för att man kunde visa både sittande amning i soffa/fåtölj och liggande amning i sängen och ta hjälp av kuddar/filtar och annat som fanns där. En fördel kan vara att barnmorskans amningsobservation och amningsstöd ges i anslutning och som komplement till BVC:s amningsrekommendationer, eftersom BVC ska hinna med så mycket vid sitt första besök. En kvinna uttryckte i samband med efterkontrollen: Hjälpen med amningen var mycket bra, jag helammar nu. Amningen fungerade inte förra gången. 4.3 Kvinnans behov Flera kvinnor uttryckte ett behov av att få veta vad som händer med kroppen efter förlossningen och få veta vad som är normalt. Framför allt om man inte kan svenska så att det är svårt att söka vård och hjälp på egen hand. Det visade sig också ett stort behov av att prata om den känslomässiga omställningen. Här hade vi barnmorskor en chans att informera om baby blues och fånga upp de som uppfattades riskera en post partum-depression eller annan psykisk ohälsa. Vi har i flera fall samverkat med eller hänvisat till BVC, Råd&Stöd, MHV-psykolog, vårdcentralens psykosociala team och Gottsundas båda öppna förskolor samt SFI. 6 (12)

7 Många kvinnor pratade om ensamhet. Familj, släkt och vänner som är kvar i hemlandet där det dessutom kan vara oroligt. Man har också en tradition att hjälpas åt när någon fått barn och här finns inget stöd. Jag hade önskat att jag fått ett sådant hembesök även efter första barnet. Det var så mycket man inte var beredd på och plötsligt blev allt fokus på barnet. Skönt att prata om hur man själv mår. 4.4 Fördelen med tidig uppföljning I vissa fall har det varit viktigt med tidig preventivmedelsrådgivning. Vid hembesöken har alternativa preventivmedel visats och beskrivits under telefontolksamtalet. På så sätt har valet av preventivmedel fattats redan innan efterkontrollen. Fick höra efter första förlossningen att amning var ett säkert skydd mot ny graviditet Bristningsbesvär och oro för att något är fel då det spänner eller känns svullet. Bra att hon tittade på bristningen och visade hur man gör isbindor. I samband med besöken har kvinnan fått skriftliga instruktioner för bäckenbottenträning på sitt eget språk, samt en muntlig genomgång med telefontolk. Det har framkommit ett stort behov av att prata om förlossningen. Detta behov har många gånger minskat till efterkontrollen och där ska så mycket annat hinnas med. Projektet har en bärbar dator för att man ska kunna läsa journalanteckningar i samband med hembesöket. En kvinna uttryckte efter en svår förlossning där hon upplevt att hon inte fick komma till förlossningen efter telefonsamtal, att hon önskade ytterligare förlossningssamtal med MHV-barnmorskan men inte med någon på förlossningen. Antal utförda hembesök: Totalt antal hembesök: 86 under 10 månader 2018 Kontaktade som valt mottagningsbesök: 11 Kontaktade som avböjt tidigt eftervårdsbesök: 9 Antal besök med telefontolk: 48 (samt 17 besök på engelska/franska utan tolk) Mottagningen hade 236 inskrivna gravida under samma period Vid besöken har följande områden besöken visat sig mest betydelsefulla: Amning Förlossningsupplevelse Bristning/bäckenbotten Psykosocialt Samverkan Preventivmedel 7 (12)

8 5 Utfall tidplan Den ursprungliga tidsplanen reviderades eftersom projektmedlen beviljades någon månad in i den tänkta projektstarten. Projektet startades således två månader senare än planerat. I övrigt har tidsplanen hållits. 6 Utfall kostnader, inklusive resurser 50% barnmorsketjänst hela 2018, varav januari och februari helt utgjordes av projektutformning, förberedelse och utbildning. Mars december lades 25% barnmorsketid på hembesök inklusive resor samt telefonkontakt och tolkbokning. 25% lades på administration såsom projektutveckling och rapportering. Utöver barnmorsketjänsten har projektet kostnader för telefonabonnemang och datorabonnemang. 7 Indikation effektmål Projektet har visat att behovet av hembesök finns. För att identifiera vilka kvinnor som endast behöver en telefonuppföljning, vilka som behöver ett extra eftervårdsbesök och vilka som har behov av hembesök vore det nödvändigt med en riskbedömning. Denna riskbedömning skulle utformas i det förlängda projektet men skulle innefatta tolkbehov, psykisk ohälsa, avvikelse från basprogram under graviditet, förlossningskomplikationer och amningssvårigheter. När projektet förlängs under 2019 kan man i samband med utvärdering utveckla en modell för hur projektet skulle kunna implementeras i mödravårdens uppdrag långsiktigt. 8 Överlämning/leverans av projekt en överlämnas till MHV-enheten i enlighet med projektplanen för lagring och eventuell implementering i ordinarie verksamhet. 9 Fortsatt arbete Det finns inte någon restlista kvar från projektet men för att få mer material att utvärdera inför en eventuell implementering av hembesök i ordinarie verksamhet har man önskat en förlängning under Erfarenheter och observationer Redan i inledningen av projektet upplevdes en risk för dubbelarbete då projektet tangerade BB på vägs verksamhet. Detta löstes genom att omforma projektet till att ta vid efter återbesök/utskrivning från Kvinnoklinikens ansvar. 8 (12)

9 Det visade sig vara svårt att identifiera behovet av stöd innan hembesöket. Besökens stora nytta har många gånger visat sig vara ett annat än vad som framkommit vid bokningssamtalet eller från journalanteckningarna. Därför har en önskan uppkommit om att erbjuda alla nyförlösta ett hembesök innan efterkontrollen på mottagningen. 11 Förslag till förbättringar Eftersom hembesöksprojektet fallit väl ut hade det varit önskvärt med en förlängning under 2019 i nuvarande format, men med utökningen att erbjuda hembesöket till alla kvinnor som själva känner ett behov av extra stöd efter förlossningen. Vi ser också ett behov av ytterligare amningsstöd i tidigt skede och ser möjligheten att ge amningsstöd på mottagningen i samband med tid för avstämning och bokning av hembesök. Vi har också en möjlighet att utöka samverkan mellan olika aktörer i samband med hembesöken såsom BVC, Råd & Stöd och Öppna förskolan. Det vore intressant att i framtida projekt följa upp partnerns behov av stöd efter förlossningen. Från årsskiftet 2019 inför Region Uppsalas mödravårdsbarnmorskor en telefonuppföljning av alla nyförlösta, med erbjudande om ett tidigt eftervårdsbesök på barnmorskemottagningen. Projektet har visat att behovet av hembesök finns. För att identifiera vilka kvinnor som endast behöver en telefonuppföljning, vilka som behöver ett extra eftervårdsbesök och vilka som har behov av hembesök vore det nödvändigt med en riskbedömning. Denna riskbedömning skulle utformas i det förlängda projektet men skulle innefatta tolkbehov, psykisk ohälsa, avvikelse från basprogram under graviditet, förlossningskomplikationer och amningssvårigheter. Dessutom behövs en kartläggning av vilka resurser som ska kopplas in utifrån de problem som upptäcks, såsom BVC, Socialtjänsten, Mödra- och barnhälsovårdspsykologer och primärvård. Detta planeras i det fortsatta projektet. När projektet förlängs under 2019 kunde man i samband med utvärdering utveckla en modell för hur projektet skulle kunna implementeras i mödravårdens uppdrag långsiktigt. 12 Kommentarer från projektet Gottsundas barnmorskor startade ett projekt i sitt område som på flera sätt lever upp till de mål som sammanfattats i regeringens tankar kring de satsningar som ska göras för kvinnors hälsa och förlossningsvård. Gottsunda är en förort som har många psyko-sociala utmaningar. Många familjer är dåligt integrerade och har ingen 9 (12)

10 kunskap om vart de ska ta vägen vid sjukdom eller symtom. Kommunikationssvårigheter gör att kvinnor söker akutvård för besvär som bättre kan lösas på vårdcentralen eller hos barnmorskan. Det som varit en stor fördel med detta projekt är att hembesöken har kunnat göras med tolk och då har man kunnat ge en helt annat omhändertagande än med exempelvis anhörigtolk. En viktig del i sammanhanget är att BM gör uppföljningen i hemmet i så stor utsträckning. Vård i kvinnans/familjens hem ger en helt annan möjlighet att nå varandra. Kvinnan och barnmorskan får ett mer jämbördigt förhållande till varandra. Det är också stora vinster med att kvinnan känner den person som kommer hem. Samtal och kvinnans trygghet i att dela med sig av det som kan kännas svårt ökar. Det är viktigt att tydliggöra vad ett hembesök från BMM är till skillnad från det uppdrag som BHV-sjuksköterska har. Förståelse och kunskap om varandras kompetenser och uppdrag är grundläggande. Tänk team! Framåt ser MHV-enheten att det är viktigt att steg för steg se hur detta projekt kan utvecklas till en modell som är möjlig att använda i områden med stora sociala utmaningar. Sammanfattningsvis överträffar projektets utfall hittills vida de förväntningar som MHV-enheten hade när det presenterades. Projektledarna har snabbt sett behoven och anpassat upplägget till rådande omständigheter. 13 Referenser Socialstyrelsen april 2017: Vård efter förlossning - En nationell kartläggning av vården till kvinnor efter förlossning. Svensk Författningssamling: SFS 1986:223 samt SFS 2014: (12)

11 14 Checklistor Checklista inför beslut, BP5 Alla ärenden och projekthandlingar är omhändertagna och diarieförda Projektets akt är avslutad Alla erfarenheter och observationer dokumenterade och avrapporterade Projektbiblioteket är uppdaterat med relevanta dokument Avvikelser från planerade mål är dokumenterade Effektmålen är dokumenterade i nyttokalkylen Ansvarig för uppföljningen av nyttoeffekterna är utsedd Nyttouppföljningsmetod är dokumenterad i överenskommelsen för realisering av nytta. Projektet är formellt avslutat JA NEJ Kryssa i rutan för vilket alternativ som gäller Beslut att GODKÄNNA och avsluta projektet BP5 Beslut att bordlägga beslutet JA NEJ KOMMENTAR: Datum och underskrift av projektägaren (finansiär av Initieringsfasen) 11 (12)

12 Namnförtydligande 12 (12)

PROJEKTiL Slutrapport

PROJEKTiL Slutrapport INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 4 1.1 Syfte 4 1.2 Bakgrund 4 1.3 Projektnytta 6 2 PROJEKTORGANISATION 7 2.1 Projektorganisation 7 2.2 Organisationsschema 9 3 PROCESSER OCH METODER 9 3.1

Läs mer

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart]

[Titel] Redovisande dokument Rapport. Sida 1 (6) [Publiceringsdatum Quickpart] [AnsvarigQuickpart] [Upprättad av Quickpart] Redovisande dokument Rapport PROJEKTiL Sida 1 (6) [Titel] Sida 2 (6) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Effekterna av projektets resultat/verksamhetsnytta... 3

Läs mer

Kulturdoula- projektet 2018

Kulturdoula- projektet 2018 Kulturdoulaprojektet 2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 4 1.1 Syfte 4 1.2 Bakgrund 4 1.3 Projektnytta 5 2 PROJEKTORGANISATION 5 2.1 Projektorganisation 5 2.2 Organisationsschema 5 3

Läs mer

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt

BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt BB var god dröj? Varje kvinna ska få föda tryggt Det föds över 110 000 barn i Sverige varje år och svensk mödra- och förlossningsvård är på många sätt helt fantastisk. Svensk förlossningsvård har också

Läs mer

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordningsbarnmorskor för mödrahälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag,

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Känd Barnmorska. Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande Delrapport,

Känd Barnmorska. Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande Delrapport, Känd Barnmorska Ett projekt för kontinuitet med känd barnmorska över graviditet och födande, 2019 01 25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Syfte 3 1.2 Bakgrund 3 1.3 Projektnytta 3

Läs mer

Psykisk ohälsa under graviditet

Psykisk ohälsa under graviditet Godkänt den: 2017-12-03 Ansvarig: Masoumeh Rezapour Isfahani Gäller för: Kvinnosjukvård; Mödrahälsovårdsenheten; Region Uppsala Bakgrund Psykisk ohälsa är vanligt, lika vanlig hos gravida kvinnor som hos

Läs mer

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN

17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 17 Yttrande över motion 2017:42 av Elinor Odeberg (S) om stärkt eftervård för födande HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1814 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-31

Läs mer

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning

Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Frågor till ledningen i landets landsting/regioner om vården efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige idag, samt att

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(7) Projektnamn: Nyanlända barn och elevers utbildning Projektägare: Björn Axén Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa insatser för psykisk hälsa 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ

PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Checklista inför beslut, BP2 JA NEJ DIVISION ALLMÄNMEDICIN PROJEKTiL Projektplan VISIT 1 (9) Projektnamn: VISIT Projektägare: Skriv här Projektägarens namn. Projektägaren ska vara den person som företräder den organisation/enhet som finansierar

Läs mer

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar

1. Bakgrund. Mål och avgränsningar Projektplan för införande av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande arbete omfattande tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet 1. Bakgrund Socialstyrelsen gav 2011 ut sina riktlinjer

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård

Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Programberedning 4-2016-08-25 1 (5) Sammanträde i programberedningen för barn, unga och förlossningsvård Datum 2016-08-25 Tid 12.45 14.00 Plats Konferensrum på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland

Hälsa Sjukvård Tandvård HANDLINGSPROGRAM. Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland HANDLINGSPROGRAM Alkoholförebyggande arbete i småbarnsfamiljer vid barnavårdscentraler i Halland Det alkoholförebyggande arbetet har en självklar plats i vardagen på familjecentraler, barnmorskemottagningar

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa modell för en trygg och jämlik vård med fokus på utomeuropeiska kvinnor 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Datum Diarienummer 2017-04-24 RS150440 Regionstyrelsen En förbättrad förlossningsvård

Läs mer

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner

Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Frågor till samordnare/vårdutvecklare inom barnhälsovården i Sveriges landsting och regioner Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning ser ut i Sverige

Läs mer

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning

Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Frågor till verksamhetsansvariga på landets förlossnings- och BB/eftervårdsavdelningar om vård efter förlossning Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att beskriva hur vården efter förlossning

Läs mer

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning

Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Regional riktlinje för arbete med förlossningsrädsla - identifiering och vägledning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss Vänta barn Välkommen till oss Att vänta barn är en av livets största upplevelser! Vi vill ge trygghet, kunskap och vara en nära kontakt under hela graviditeten. Välkommen till Kvinnohälsovården i Halland!

Läs mer

NYA BHV-PROGRAMMET 2015

NYA BHV-PROGRAMMET 2015 NYA BHV-PROGRAMMET 2015 VARFÖR? Styrande dokument borttagna Olika i landet Ny kunskap Ökade krav på evidens VILKA? Socialstyrelsen Landets BHV-enheter + specialister Rikshandboken Arbetsgrupper professionen

Läs mer

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Arbetet med Växa tryggt är ett steg mot en mer rättvis vård utifrån varje familjs behov och ett sätt att utnyttja den kompetens som finns utan kostsamma investeringar.

Läs mer

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Verksamhetschef Annika Selberg Lundberg annika.selberg-lundberg@norrbotten.se Divisionschef Närsjukvård Chef för verksamhet och utveckling Närsjukvårdsstaben

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 26 Johan.Larsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302486 1 (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och

Läs mer

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018

Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Elisabeth Johansson, Ingela Mainkvist KK och KHV Halland 22 november 2018 Projekt för förlossningsbristningar och sena besvär Överenskommelsen förbättrad

Läs mer

Stina Lasu leg psykolog

Stina Lasu leg psykolog Samverkan mödravårdens barnmorskor och mödra- och barnhälsovårdspsykologerna Stina Lasu leg psykolog Studiedagar 13-14 februari 2018 Liljegrensalen Akademiska sjukhuset Samverkan mödravårdens barnmorskor

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma

En förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa gravida med övervikt och fetma 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-12-07 RS150440 Avdelningen för kunskapsstyrning Susanne Johansson, Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2018, gällande från och med 2018-04-01 Fastställd av vårdstyrelsen 2018-03-19 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 1

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård 2019 Handbok besöksersättning 2019, gällande från 2019-01-01 Ersättningsnivåer fastställda av Vårdstyrelsen 2018-10-22 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral...

Läs mer

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap

Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam. kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Varmt välkomna! Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/ sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap Charlotte Luptovics Larsson Barnsamordnare, Handledare Leg. Sjuksköterska Lagstiftning

Läs mer

11.3 Checklista - Egengranskning Barnhälsovården

11.3 Checklista - Egengranskning Barnhälsovården 11.3 Checklista - Egengranskning Barnhälsovården PUNK-handboken NATIONELL NIVÅ Lagar, föreskrifter, allmänna råd och dokument. 1. Hälsoundersökningar inom Barnhälsovården, SOSFS, 1991:8 2. Föräldrabalk,

Läs mer

Mödra/Barnhälsovårdsteamet i Haga. Enhet för gravida kvinnor med missbruksproblematik och deras barn. Inom Primärvården i Göteborg och Södra Bohuslän

Mödra/Barnhälsovårdsteamet i Haga. Enhet för gravida kvinnor med missbruksproblematik och deras barn. Inom Primärvården i Göteborg och Södra Bohuslän Primärvård Mödra/Barnhälsovårdsteamet i Haga Psykiatri Enhet för gravida kvinnor med missbruksproblematik och deras barn. Inom Primärvården i Göteborg och Södra Bohuslän Metod Tidigare besök på MVC Strukturerad

Läs mer

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län

Hälsoval Örebro län. Kravspecifikation. Mödrahälsovård. Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok. Beslutad i LS 2014-12-09. Regionkansliet, Region Örebro län Regionkansliet, Region Örebro län Bilaga 2 Krav- och kvalitetsbok Hälsoval Örebro län Kravspecifikation Mödrahälsovård Beslutad i LS 2014-12-09 1 (8) Innehållsförteckning Definition... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag

Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag 2012-12-10 Kontaktsjuksköterska beslutsunderlag Ett deluppdrag inom projektet Cancerstrategi Gävleborg UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Mall-ID 120920 Uppdragsdirektiv Innehållsförteckning 1 Grundläggande

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING

Våld i nära relationer. Projektplan. Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 504-266/09 PROJEKTPLAN Godkänd av styrgruppen 2010-01-11 Våld i nära relationer Projektplan Ett samordnat arbete för våldsutsatta personer i nära relationer Projektperiod

Läs mer

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av 2019 års medel om förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa 1 (5) Tjänsteutlåtande Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Sylvia Määttä Telefon: 0707-674176 E-post: sylvia.maatta@vgregion.se Till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Fördelning av 2019 års

Läs mer

MHV-JOURNALEN I COSMIC

MHV-JOURNALEN I COSMIC MHV-JOURNALEN I COSMIC September 2016 Lena Axén SAMBA Pia Leierdahl, vårdsystemsamordnare Regina Wessman, vårdsystemsamordnare Norsk IT support Papper nu - framtid Arbetsprocessen Statistik på hur ofta

Läs mer

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR

STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR SOCIALDEMOKRATERNA I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING STOCKHOLM 2010-07-01 JÄMSTÄLLD VÅRD FÖR FLER LATTEPAPPOR 2 (8) 3 (8) PAPPA PÅ RIKTIGT Jag tror att de allra flesta som skaffar barn vill vara förälder på

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Protokoll Sammanträdesdatum Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-07 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 199 En förbättra förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Insatser för psykisk hälsa före, under och efter graviditet,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:79 LS 2017 1158 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:45 Av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler Stockholms läns landsting 19 (29) Landstingsstyrelsen

Läs mer

Rutiner vid användande av

Rutiner vid användande av Centrala Barnhälsovården Göteborg Rutiner vid användande av Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS), åtgärder och dokumentation inom Mödra- och barnhälsovården Göteborg 2 Bakgrund Depression postpartum

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2017 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska... 3 Distriktssköterska...

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Insatser från Barnhälsovården

Insatser från Barnhälsovården Insatser från Barnhälsovården - vid tidig upptäckt av psykisk ohälsa hos barn (och deras föräldrar). Victoria Laag Leg. psykolog Samordnare/verksamhetsutvecklare Barnhälsovårdens centrala utvecklingsteam

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning version 20150102.docx Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska...

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00 Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning.doc Skapat den 2013-05-16 10:28:00 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare...

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt

Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektplan Delprojekt Ambulans i samverkan - Vård på rätt nivå dygnet runt Projektledare Nils-Gunnar Främberg Mia Gustafsson Delprojektledare Hans Thörnqvist enhetschef ambulansen Beställare Nära vård

Läs mer

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning

Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 1 (11) Uppdaterat till KOMMUNSTYRELSEN 2016-10-04 Projektet för att följa EU:s dataskyddsförordning Dnr 2 (11) Innehåll 1 Grundläggande information... 6 1.1 Bakgrund... 6 1.2 Idé... 7 1.3 Syfte...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Aurora- förlossningsrädda kvinnor

Aurora- förlossningsrädda kvinnor Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Mödravård Giltig fr.o.m: 2017-05-22 Faktaägare: Kira Kersting, Överläkare Mödravård Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Faktaägare:

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord

RIKTLINJE. Självskadebeteende, självmordstankar, självmordsförsök och misstänkt självmord RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt 1 2018-04-17 Anna Gröneberg, Therese Lindén Anna Gröneberg Mas, Lotta Kjellner (tf utredning socialtjänst), Lillemor Berglund VC HSL och förvaltningschef VO

Läs mer

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-09-06 Avdelningen

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC

Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC 3 sjuksköterskor 0,75 läkare och akuta mottagningstider 1 undersköterska 1 sekreterare 1 barnmorska 0,5 BHV-sköterska 0,5 kurator (vakant) Migrationsverket Bodens

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 2 (5) Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett generellt program med hälsoövervakning, regelbunden sköterskekontakt

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn

ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn ALMA och ALHVA- samverkan mellan Malmö stad och Hälso och sjukvården kring föräldrar med psykisk ohälsa och deras späda och små barn Värna våra yngsta- Späda barns rätt till hälsa och utveckling Stockholm

Läs mer

Välkomna att föda barn i Västerås!

Välkomna att föda barn i Västerås! Välkomna att föda barn i Västerås! Praktisk information till alla blivande föräldrar i Västmanland! 2010-12-20 Graviditetsproblem före vecka 22+0 Vid problem i tidig graviditet: Före vecka 22+0 ska du

Läs mer

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa

Utdrag. Godkännande av en överenskommelse om intensifierat samverkansarbete för barn och ungas psykiska hälsa Socialdepartementet Utdrag Protokoll I:10 vid regeringssammanträde 2011-06-22 S2006/9394/FS (delvis) S2008/2827/FS (delvis) S2008/7907/FS (delvis) S2011/6057/FS Godkännande av en överenskommelse om intensifierat

Läs mer

Handlingsprogram. Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg

Handlingsprogram. Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg Handlingsprogram Alkoholförebyggande arbete under graviditet och i småbarnsfamiljer vid familjecentraler, MHV och BHV i Skaraborg Handlingsprogrammet är utarbetat av en arbetsgrupp bestående av: Mödrahälsovårdsöverläkare

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Plan PROJEKTiL Sida 1 (9) [Titel] Sida 2 (9) Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2 Mål och Verksamhetsnytta... 4 2.1

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017

Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Fram&dens mödrahälsovård - vad säger forskningen? Stockholm, 15 november 2017 Mia Barimani Leg. Barnmorska Med.dr. Ledamot i Svenska barnmorskeförbundet mia.barimani@barnmorskeforbundet.se Anna Vikström

Läs mer

genomga Ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa

genomga Ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa genomga Ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa Tilläggsöverenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2017 2019 2 INNEHÅLL

Läs mer

Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt?

Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt? Den gravida kvinnan med missbruksproblem - kan det bli mer problematiskt? Joy Ellis Mödrahälsovårdsöverläkare, Södra Bohuslän Primärvården VGR joy.ellis@vgregion.se MBHV-teamet i Haga Etablerat 2007 Drivs

Läs mer

Dags att välja Barnavårdscentral

Dags att välja Barnavårdscentral Dags att välja Barnavårdscentral Grattis till ditt föräldraskap! Nu har du möjlighet att välja Barnavårdscentral I denna broschyr kan du läsa hur vi kan hjälpa dig och hur du ska göra för att lista ditt

Läs mer

Journalsökord Obstetrix VGR

Journalsökord Obstetrix VGR Journalsökord Obstetrix VGR Sökord i regionala databasen Obstetrix VGR, BMM MHV3 ABCD Alkohol (Audit), borttagande/bevarande av mediciner, cigaretter/tobak, droger Dokumentera utfört även om inget av ovanstående

Läs mer

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION

PROJEKT DOKUMENT-ID VERSION Styrande måldokument Direktiv PROJEKTiL Sida 1 (7) [Titel] Sida 2 (7) Innehållsförteckning Checklista inför BP1... 3 1 Grundläggande information... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Verksamhetsstrategi... 5 2 Mål

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28479/2013-1 1(6) Regionala tillsynsavdelningen Öst Astrid Hessling astrid.hessling@ivo.se Danderyds Sjukhus AB Chefläkaren 182 88 Stockholm Den 1 juni 2013 tog

Läs mer

Definition föräldraskapsstöd

Definition föräldraskapsstöd Föräldraförberedelse under graviditeten med fokus på den första tiden efter förlossningen PETRA PÅLSSON, BARNMORSKA & DOKTORAND Definition föräldraskapsstöd Föräldraskapsstöd är insatser, aktiviteter och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare.

Psykisk hälsa. Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg. Emma Wasara, hälsoutvecklare. Psykisk hälsa Sofia Elwér, jämställdhetsstrateg sofia.elwer@regionvasterbotten.se Emma Wasara, hälsoutvecklare emma.wasara@regionvasterbotten.se Psykisk hälsa Ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(6) Projektnamn: (delprojekt i Ett lärande Väsby) Projektledare: Anna Carlsson. Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län

Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Projektdirektiv 1(8) Projektdirektiv för Samordnad vårdplanering på distans fortsatt införande i Örebro län Versionshistorik Version Datum Författare Godkänd av Ändringshistorik 0.1 2015-05-12 Boel Arbetsmtrl

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Psykolog för mödra- och barnhälsovård Målsättning är att, tillsammans med och via övrig personal inom MHV/BHV, med barnet i fokus

Läs mer

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24

Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel. En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Projektil Projektstyrningsmodell med uppdragsdel En handbok för Örebro kommun Version 1.1 2014-11-24 Innehållsförteckning Gemensam projektstyrningsmodell för Örebro kommun... 3 Varför en gemensam projektstyrningsmodell

Läs mer

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017

Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Förstärkta arbetssätt i Primärvården för personer med psykisk ohälsa PRIO 2017 Psykisk hälsa handlar om hela samhället! Kultur Fritid Hälso- och sjukvård Arbete Socialtjänst Förskola skola Familj Vänner-

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Våld i nära relationer med fokus på barnet

Våld i nära relationer med fokus på barnet Kunskapscentrum för barnhälsovård Våld i nära relationer med fokus på barnet Andreas Andersson, leg psykolog Pernilla Arvidsson, socionom leg psykoterapeut Projektets syfte Uppmärksamma barn som upplever

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer