Tekniska nämnden. 1 Tekniska nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag och avvisar utmaningen i sin helhet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska nämnden. 1 Tekniska nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag och avvisar utmaningen i sin helhet."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/89 Utmaning från Svenska Mätcenter AB av viss kommunal verksamhet Förslag till beslut 1 Tekniska nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag och avvisar utmaningen i sin helhet. Ärendet i korthet Företaget Svenska Mätcenter AB har den 7 januari lämnat in en utmaning för två av kommunens verksamheter. Utmaningen avser följande: 1. Den mätning som bygg- och miljöförvaltningen arbetar med vid projektering mm 2. De mätningar som idag utförs av Kart och GIS. Bygg- och miljöförvaltningen anser inte att utmaningen ska antas eftersom det skulle strida mot riktlinjerna i konkurrenspolicyn. Handlingar 1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse Utmaningsrätt Svenska Mätcenter AB Järfälla kommun Bakgrund Svenska Mätcenter AB har den 7 januari 2010 utmanat två delar av den verksamhet som idag utförs av kommunen. Utmaningen består av två delar. Svensk Mätcenter AB vill dels ta över mätverksamheten som utförs när gator, VA-ledningar och andra arbeten bedrivs i egen regi, dels den mätning som Kart & GIS idag utför. Svensk Mätcenter AB anser att de kan utföra dessa uppgifter med högre kvalitet till lägre kostnader. De lämnar två förslag på hur de kan ta över verksamheten. Dels genom att kommunen outsourcar verksamheten. Då skulle all personal som idag arbetar med dessa uppgifter följa med. Dels genom att Svensk Mätservice AB utför uppdragen på entreprenad. Då skulle vi helt avveckla vår verksamhet och köpa tjänster per timme från Svensk Mätservice AB. Utmaningsrätten Järfälla kommun antog en konkurrenspolicy våren För att kunna hantera policyn har riktlinjer vid konkurrensförfarande tagits fram som gäller samtliga nämnder i kommunen. En av punkterna i policyn beskriver utmaningsrätten. Den innebär att företag som anser att de kan överta någon del av det kommunala ansvarsområdet får skicka in en utmaning om att ta över driften av verksamheten. 20b, Utmaning från Svenska Mätcenter AB av viss kommunal verksamhet.doc Bygg och miljöförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5, 8 tr Administrativa avdelningen Postadress: JÄRFÄLLA Markus Ek administrativ chef Telefon växel: Telefon: E-post: tekniskanamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 (7) I riktlinjerna beskrivs bland annat att: Den verksamhet som är tänkt att utmanas måste vara definierbar och kunna avgränsas från den övriga verksamheten. Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner och vad som enligt lag eller förordning måste utföras av kommunen med egen personal kan inte utmanas. Om en utmaning antas ska kommunen genomföra en upphandling av den verksamhet som utmanats. Detta innebär att vilket företag som helst kan överta verksamheten. Det företag som utmanat verksamheten har inga fördelar eller företräde i upphandlingen. Beskrivning av Kart och GIS verksamhet Den verksamhet som har utmanats av Svenska Mätcenter AB bedrivs nu av Kart och GIS. Den beskrivs nedan. Kart och GIS myndighetsroll regleras huvudsakligen genom lagstiftning inom Planoch bygglagen (PBL) och Fastighetsbildningslagen (FBL). I myndighetsrollen ingår bland annat samverkansavtal med Lantmäteriet där avdelningen utför arbeten såsom förrättningsförberedelser inklusive leveranser till nationell registerkarta, registerföring av adresser, byggnader och topografi samt lägenhetsregister. Avdelningen ansvarar även för Leveranser och ajourhållning av geografisk information. Informationen levereras till intressenter såväl inom som utanför kommunen, Kommunens egen kartframställning och geodetiska stomnät samt upprättandet av geografiskt underlag för främst fysisk planering och byggnation samt drift, underhåll och förnyelse. Mätningstekniska fältarbeten, beräkningar, kartframställning och GIS-analyser. Dessa framställs som underlag till bla fastighetsbildningsärenden samt olika interna och externa beställare inom i första hand infrastruktur- och byggsektorn. Samordningen av bygg och miljöförvaltningens IT- och GIS-verksamhet, (Geografiska Informations System). Kvalitets- och utvecklingsarbete Avdelningen har under flera år arbetat med att förbättra kvaliteten på det arbete som utförs samtidigt som effektiviseringar av verksamheten har gjorts. Ny teknik, nya metoder och ny kompetens har inneburit att avdelningen har minskat sin personalstyrka med 40 procent de senaste tio åren (från 13 personer 2001 till 8 personer 2010). Stora förändringar av verksamheten har skett de senaste tio åren. I dagsläget sker all kartframställning och lagring av data digitalt och all analog hantering av geografisk information har upphört. Datainsamling sker i huvudsak genom flygfotografering och stereokartering, samt genom ortofotoframställning (skalriktiga flygbilder). Detta ställer höga krav på kompetensen hos personalen. Den delen som har utmanats uppgår under ett normalår till ca 2,5 årsarbetstider. Då avses endast fältarbetet. De som arbetar med mätning utför även andra

3 (7) arbetsuppgifter för att säkerställa att kunden får en bra produkt med rätt kvalitet, inom rätt tid och till en låg kostnad. Under åren har stora investeringar gjorts i ny teknik samt kompetenshöjning. Avdelningen ligger därmed i frontlinjen i länet när det gäller teknik, datainsamling, ajourhållning samt spriding och publicering av geografisk information. Under 2008 lades huvuddelen av den geografiska informationen ut på internet via kommunens webbplats - kostnadsfritt för allmänheten. Under 2009 togs e-tjänster fram för beställning av avdelningens tjänster och produkter. Under åren har avdelningen uppnått de ekonomiska budgetmålen förutom 2005 då två personalavgångar innebar ökade kostnader under en period. För att uppfylla sina åtaganden för verksamheten samarbetar Kart och GIS med statliga lantmäterimyndigheten inom en rad områden. Ansvar, roller, arbetsuppgifter samt ersättningar regleras dels genom lagstiftning dels via olika avtal. För verksamhetsutveckling, målstyrning, uppföljning och kvalitetsarbete jobbar avdelningen dels med enkätundersökningar inom Bygglovsalliansen, samt deltagande i Lantmäteribench ett SKL (Sveriges kommuner och landsting)-initierat projekt tillsammans ca 15 andra kommuner. Resultatet i den senaste undersökningen från Bygglovsalliansen visar följande resultat: - 82 % är nöjda med handläggningen av nybyggnadskarta - 85 % anser att det är lätt att komma i kontakt med handläggarna - 78 % anser att handläggarna är professionella och inger förtroende Analys Mätningsverksamheten är ingen avskild verksamhet som kan knoppas av utan konsekvenser för den övriga verksamheten. Sammanhållna processer drabbas också. Fram till för ca tio år sedan så var arbetet inne och ute betydligt mer åtskiljt. Personal som enbart arbetade inne förberedde mätningar och som sedan tog emot och beräknade resultatet. Numera kan inte mätningen ses som en avgränsad del av verksamheten. Mätningsingenjören utför hela processen från ax till limpa. Detta innebär att förbereda inne, med bl a kontakter med bygglovsavdelningen, till mätningarna ute och slutligen att redovisa resultatet inklusive nedlagring i våra digitala kartdatabaser. Med utmaningens upplägg och metodik så skulle arbetssättet flyttas tillbaka decennier. Lagstiftning I gällande PBL behandlas inte frågorna kring mätning kartering, utstakning geodetiskt stomnät samt olika kartverk, som nybyggandskartor, grundkartor, baskarta, primärkarta speciellt ingående. För att förtydliga tolkningen av PBL och gällande taxebestämmelser tog dåvarande stadsbyggandsnämnden (2003) fram en bilaga 4 till PBL taxan där nämndens beslut och tolkning av PBL klargjordes. Ur denna tolkning samt gällande praxis har följande arbetsuppgifter kring PBL utförts enligt följande:

4 (7) Av kommunens egen organisation och personal - Nybyggnadskartor - Grundkartor - Geodetisk stomnät i plan och höjd - Ajourhållningesansvar för kommunens baskarta, primärkarta - Utstakning av byggnader närmare gräns än en meter I konkurrens med externa aktörer - Utstakning - Lägeskontroll - All annan mätning, kartering. Denna del kan således fritt upphandlas av andra aktörer vilket också görs vid t.ex. projekteringsunderlag, dokumentation av ledningar, gator, vägar, parker etc. (s.k. relationshandlingar). Sedan många år lämnar Kart och GIS offerter för denna typ av jobb. Under åren har avdelningen haft konkurrens av ca tiotalet större och mindre konsulter inom kart- och mätbranschen inom ovan nämnda områden. En ny Plan- och Bygglag förväntas träda i kraft 2011 och det är idag oklart hur ovan nämnda frågor och bestämmelser kommer att förändras i den lagen. Beträffande all den verksamhet som berör fastighetsbildning, ( utsättning för tomter som Mätcenter felaktigt rubricerat detta ) samarbeten, avtal med lantmäteriet är det i sin helhet myndighetsuppgifter reglerad i bla FBL som bara kan utföras av statliga lantmäteriet, kommunala fastighetsbildningsmyndigheter eller som i Järfällas fall genom s.k. KFF-avtal (avtal om kommunal medverka i statlig fastighetsbildning) där staten och kommunerna samverkar kring detta verksamhetsområde. Överväganden Som förvaltningen tolkar utmaningen är det själva mätningsverksamheten i fält som utmanas. En av huvudfrågorna är vilka delar av verksamheten som kan utmanas dels rent regel- och lagstiftningsmässigt dels praktiskt av olika skäl. I slutändan måste dock den total kundnyttan för kommuninnevånare, företag och organisationer som vill etablera sig och verka inom Järfälla kommun vara det avgörande om vi också väger in totalekonomin. Det finns ett antal nackdelarna med en uppdelad verksamhet där t.ex. Mätcenter eller någon annan extern konsult sköter merparten av fältmätningen. Närheten till bygglovsavdelningen gör handläggningstiderna korta i de fall där bygglov behöver kommunicera med mät- och kartenheten. Detta gäller allt från frågor kring byggnaders läge i förhållande till fastighetsgräns, till konsultation kring inmätning av olovlig byggnation m.m. Vikten av detta framgår tydligt i Bygglovsalliansens kundenkäter. Tillgång av egen dels mätteknisk kompetens dels lantmäterikompetens i kommunen är värdefull för all planerings-, bygglovs- och exploaterings-, handläggning. Förvaltningen arbetar även med att skapa mer övergripande processer för att förenkla och effektivisera samhällsbyggandet.

5 (7) Inom kommunen är bygg- och miljöförvaltningen och Kart och GIS delaktiga i en rad olika del- och underprocesser för detta. Till exempel vid plan- och fastighetsbildningsprocessen, bygglovsprocessen samt olika drift-, underhålls-, och förnyelseprocesser. Kart och GIS arbeten och ansvarsområden ingår alltid i några delar i nämnda processer där också mätningsarbeten i fält ingår som en viktig del. Inom bygg- och miljöförvaltningen jobbar vi intensivt för att med stöd av Leanmetoden förbättra kvaliteten på arbetet som utförs. Allt för att processerna ska flöda bättre med högre kvalitet. Resultatet blir även att handläggningstider förkortas och att kostnaderna minskar. Resultaten i Bygglovsalliansen visar att dessa arbeten har gett goda resultat som troligtvis skulle försämras om utmaningen antas. Konsekvenser om utmaningen antas Med en uppdelning av verksamheten får vi dubbla processer, dubbeljobb avbrutna processer samt ökade led- och ställtider inom en rad områden. Vi kan inte heller samordna och få synergieffekter inom olika områden. Om utmaningen antas och ett externt företag ska utföra arbetsuppgifterna måste följande förberedas och genomföras: Ett utökat regelverk måste skapas som klargör ansvar, roller, arbetsuppgifter, inom olika processflöden, rutin-, metodbeskrivningar samt även inom våra IT-system om den externa utföraren skall tillåtas jobba i kommunens nätverk och system. Ansvarsfördelningen vid ev. felaktigheter, skadeståndsanspråk etc. måste utredas och fastställas genom ett avtal Många medarbetare har medvetet valt en lång utbildning där mätningen och fältarbetet finns med som en naturlig och viktig del i yrkesrollen. Att också få jobba med hela processer -inte bara delar av, betyder mycket för alla medarbetare. Risken är uppenbar att verksamhet tappar kompetens samt får svårare att nyrekrytera med denna uppdelning En hög kompetens i egen regi är en förutsättning för en framgångsrik kart-, gislantmäteriverksamhet. En outsourcing/entreprenad avseende det utmaningen omfattar riskerar att kompetensen på sikt försvinner. Kommunens långsiktiga satsning inom detta verksamhetsområde riskerar att avstanna. Gjorda inventeringar i teknik, utrustning, kompetens etc. uppnår ej uppsatta mål varken ekonomiskt, verksamhetsmässig, eller kvalitetsmässigt. Den mätning som bygg- och miljöförvaltningen arbetar med, beträffande gator, VA-ledningar och andra arbeten som bedrivs i egen regi eller via tecknade ramavtal (enligt de verksamheter som anges under pkt 1. i utmaningen). är något som berör många verksamheter inom i första hand andra avdelningar inom bygg- och miljöförvaltningen. Vad det får för konsekvenser bör noga övervägas om extern konsult övertar även denna del. Servicen till kommunens egen organisation kommer troligtvis bli sämre om utmaningen antas Det blir svårt att upprätthålla en fullgod och opartisk myndighetsservice till kommuninnevånare och övriga externa företag och

6 (7) organisationer med denna uppdelning? Ekonomiska konsekvenser Som tidigare nämnts och som framgår av gjorda upphandlingar och köpta externa konsulttjänster är Kart och GIS verksamhet sedan flera år konkurrensutsatt i många delar Om Svenska Mätcenter AB eller annan extern konsult får möjligheten att överta bägge verksamheterna som anges i utmaningen till fullo antingen genom alt 1. Outsourcing eller alt 2. Entreprenad får det företaget under ett antal år en monopolställning inom kommun rörande denna verksamhet med långt större fördelar än den redan konkurrensutsatta egenregiverksamhet som vi har idag. Att få full effekt på redan gjorda investeringar de senaste åren både ekonomiskt och verksamhetsmässigt blir svårt med en delad verksamhet enligt utmaningsförslaget. E- tjänster och påbörjade processer mot vår gemensamma kundtjänst måste också göras om helt för att de ska fungera för kunderna. Detta innebär en kostnad. Som tidigare nämnts så uppgår i dagsläget fältarbetstiden för i huvudsak mätning under ett normalår till ca 2,5 årsarbetstider. Genomförs utmaningen och extern konsult övertar delar av verksamheten innebär detta att personalen minskas med ca 2 personer från 8 personer till 6. Totaleffekten blir då att en redan hårt slimmad avdelning blir för liten volymmässigt, kompetensmässigt och personalmässigt etc. Kart och GIS får därmed svårt att uppfylla våra rena myndighetsuppgifter och avtal som vi har bla mot lantmäteriet. Detta innebär i praktiken att om utmaningen antas kommer lantmäterimyndigheten att säga upp avtalet med kommunen på grund av att åtagandet inte kan uppfyllas. Om avtalet sägs upp har kommunen två val Alt A. Att ansöka om att bli egen fastighetsbildningsmyndighet eller Alt B. Lämna över all verksamhet kring detta till det statliga lantmäteriet helt utan samverkansavtal. Alt A. kräver utökning personal och kompetens. Alt B. ger ytterligare övertalighet och ökade kostnader i förrättningsverksamheten. Detta innebär i praktiken sämre service både för kommunen själv och övriga som ansöker om fastighetsbildning inom kommunen. Bygg- och miljöförvaltningen ställer sig också tveksamma till den utlovade besparingen med 30 procent med outsourcingalternativet. Där Svensk Mätcenter AB tar ansvar för en eller flera interna processer och får möjlighet att ta ett helhetsansvar inkl personal och utrustning Verksamheten bedrivs mycket kostnadseffektivt och som nämnts har personalresurserna minskat de senaste åren med 40 procent med bibehållen kvalitet på det arbete som utförs. Kostnaderna har inte heller ökat och avdelningen har de senaste åren haft goda ekonomiska resultat. Slutsatser Bygg- och miljöförvaltningens bedömning är att det i slutändan måste vara den totala kundnyttan för kommuninvånare, företag och organisationer som vill etablera sig och verka inom Järfälla kommun, tillsammans med totalekonomin som ska vara avgörande om utmaningen ska antas. Med de processflöden vi nu har samt att med

7 (7) dagens mätmetoder och teknik så är inte mätningen en avgränsad del av verksamheten, arbetsprocessen. Ovan har framförts ett flertal argument som talar för en fortsatt egenregi verksamhet inom detta område. Varken Svensk Mätcenter AB eller någon annan konsult inom detta område har övertagit verksamheten i den omfattning och med de alternativ som utmaningen anger. Därför finns i dagsläget inga verkliga erfarenheter eller efterkalkyler kring detta. Svensk Mätcenter AB har utmanat bland annat Täby kommun och Sollentuna kommun på samma sätt som de utmanat Järfällas verksamhet. Båda dessa har bedömt att utmaningen inte ska antas. Hittills inom verksamhetsområdet Kart-, GIS-, Lantmäteriverksamhet är det ingen kommun som överlåtit verksamheten till extern utförare enligt den modell som Svensk Mätcenter AB föreslår Inte heller alternativet entreprenad anser vi är en lyckad lösning totalt sett. Där Svensk Mätcenter AB anger vi tar inget ansvar för personal eller andra tillgångar, dvs. ni avvecklar eller omorganiserar befintlig personal. En outsourcing/entreprenad förutsätter också en uttalad beställarfunktion som planerar, beställer mätarbeten samt kontrollerar levererat data. Det innebär ytterligare administrativt merarbete och som gör utmaningsalternativet ytterligare tveksamt med de relativt små volymer detta omfattar. Ovanstående visar också att det är tveksamt om den verksamhet som utmanas kan utmanas enligt de krav som finns i konkurrenspolicyn eftersom mätningsverksamheten inte är väl avgränsad från den övriga verksamheten. Förvaltningens ställningstagande är därför att utmaningen avvisas i sin helhet. Per-Olof Kroon Bygg- och miljödirektör Markus Ek Administrativ chef Expedieras Akten Kommunstyrelsen Svenska Mätcenter AB, Kyrkogatan Örebro

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-05-20 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/107 Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-02 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar enligt

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vägen till kommunal lantmäterimyndighet - del 1(2) Mathias Rantanen 13-01-13 2 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet

Läs mer

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet

Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Vägen till kommunal lantmäterimyndighet Mathias Rantanen 13-01-13 1 Vi kan genom KLM ge utökad service erbjuda bättre tillgänglighet för kommunens medborgare i lantmäteri- och fastighetsrättsliga frågor

Läs mer

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015. Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-14 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/810 Upphandling av drift och skötsel av park- och gatubelysning 2012-2015 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningen förslag till beslut

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV

2011-05-24. Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-05-24 Socialnämnden Boendestöd utveckling för flera målgrupper sam eventuell upphandling enligt LOV Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialförvaltningens

Läs mer

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning

2014-03-31. Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-03-31 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/64 Upphandling av kommunal vuxenutbildning Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens förslag 1 Förvaltningen ges i uppdrag att genomföra

Läs mer

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-22 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget 2015- samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse

Läs mer

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun

Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-09-27 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/194 Riktlinjer för hantering av arkiv i Järfälla kommun Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen och

Läs mer

Kort beskrivning av GIS:

Kort beskrivning av GIS: 1 Kort beskrivning av GIS: Geografiska Informations System, GIS, är datorbaserade system för insamling, lagring, bearbetning, analyser och presentation av geografiska data, d.v.s. information som kan kopplas

Läs mer

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola

Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Utlåtande 2002:117 RI (Dnr 2850/02) Centralupphandling av nytt IT-system som stöd för stadens verksamhet inom förskola och grundskola Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Upphandling

Läs mer

Kvalitetsdeklarationer kart- och mätverksamheten KS-2012/286, BMN-2012/286

Kvalitetsdeklarationer kart- och mätverksamheten KS-2012/286, BMN-2012/286 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/286 2013-03-18 Kommunstyrelsen Kvalitetsdeklarationer kart- och mätverksamheten KS-2012/286, BMN-2012/286 Beslut

Läs mer

NORMALAVTAL DRK Datum:

NORMALAVTAL DRK Datum: 1 (5) NORMALAVTAL DRK Datum: 2007-10-03 Lantmäteriets dnr: Kommunens dnr: NORMALAVTAL Detta normalavtal avser samverkan beträffande uppbyggnad, kvalitetsförbättring och nyttjande av digital registerkarta

Läs mer

Taxa för Kart- och GIS verksamhet

Taxa för Kart- och GIS verksamhet Styrdokument 2017-05-11 Dnr KS/2017:334 Taxa för Kart- och GIS verksamhet Gällande från och med 1 augusti 2017 Beräkning av avgifter Avgiften för en viss åtgärd tas ut enligt de tabeller som hör till taxan.

Läs mer

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar

2014-05-26. Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-05-26 Socialnämnden Dnr Son 2014/466 Samordnad upphandling av insatser för barn och ungdomar Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att avge en avsiktsförklaring att delta

Läs mer

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten

Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-05-18 Kommunstyrelsens arbetsutskott Kst 2010/212 Upphandling av IT-tjänster och outsourcing av delar av verksamheten Förslag till beslut Kommunledningskontorets förslag 1.

Läs mer

Taxa för kart- och GIS verksamhet hos kommunstyrelsen

Taxa för kart- och GIS verksamhet hos kommunstyrelsen Styrdokument 2017-05-11 Dnr KS/2017:334 Taxa för kart- och GIS verksamhet hos kommunstyrelsen Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Kommunfullmäktige den 19 juni 104 Reviderad: Giltig t.o.m: Den

Läs mer

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(1) Sammanträdesdag Kommunstyrelsen 2016-05-16 63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss Dnr Kst 2016/74 Beslut 1. Yttrande över slutbetänkandet Digitaliseringens

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Konkurrensprogram för Laholms kommun;

Konkurrensprogram för Laholms kommun; 1(5) Konkurrensprogram för Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 29 januari 2004, 10 1, med ändring den 24 september 2009, 141 2. Syfte 1 Dessa bestämmelser har till ändamål att utnyttja ökad

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet

Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet 1 [10] Kart- och mätenheten 2012-12-30 Kommunal uppdragstaxa för samhällsbyggnadsförvaltningens kart- och mätverksamhet Gäller från och med 2012-01-01 Antagen av kommunfullmäktige den 2011-12-15 Reviderad

Läs mer

Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad. Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden

Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad. Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2011-11-11 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/624 Fastställande av särskilda direktiv, Transport och Verkstad Förslag till beslut Transport och Verkstads förslag till Tekniska nämnden

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Syftet med denna policy är att

Syftet med denna policy är att Datum 2007-03-14 Ert datum Vår beteckning Er beteckning Upphandling och service Kommunstyrelsen Upphandlingspolicy för Fagersta kommun Syftet med denna policy är att stödja verksamheterna i sitt uppdrag

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

1. Att ställa sig bakom Miljö- och byggnadsnämndens samt Tekniska nämndens beslut

1. Att ställa sig bakom Miljö- och byggnadsnämndens samt Tekniska nämndens beslut STRÖMSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 12 (28) Kommunfullmäktige 2013-02-14 Au 3 KS/2011-0089, TN/2011-0013, MBN/2011-1564 KS 8 KF Svar på motion från Margareta Fredriksson, Bertil Olin, Håkan Eriksson

Läs mer

Bra på bygglov. En intervjustudie 3

Bra på bygglov. En intervjustudie 3 Bra på bygglov En intervjustudie 3 kommuner som lyckats kombinera en hög byggnadstakt, effektiv bygglovshantering samt bra service till företagare/privatpersoner som söker bygglov Örebro Mölndal Gällivare

Läs mer

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Policy för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Värmdö kommuns inköps- och upphandlingspolicy gäller för alla typer av inköp och upphandlingar som görs inom kommunen eller kommunens bolag. 1 Syfte

Läs mer

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Emma Ekelund 2017-12-05 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 19 december 2017, kl. 18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen

1 Dnr Mbn KON Rapporter och information från bygg- och miljöförvaltningen KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) Miljö- och bygglovsnämndens arbetsutskott Emma Jacobsson 2017-04-12 Miljö- och bygglovsnämnden Tisdag den 25 april 2017, kl.18.00 Veddestarummet, Posthuset, Riddarplatsen

Läs mer

1 Allmänna bestämmelser

1 Allmänna bestämmelser 1 Allmänna bestämmelser Avgifterna och taxorna gäller för stadsbyggnadsnämndens verksamhet. De är avsedda att täcka kommunens kostnader för den aktuella myndighetsutövningen eller tjänsten. Avgifterna

Läs mer

Kartenheten

Kartenheten Kartenheten 1 Kartenheten Sju personer på enheten (Karl tjänstledig i sex månader) plus två pensionärer som rings in vid behov LAS, mätning, befolkningsdata, utvisning, QGIS, fastighetsförteckningar, grundkartor,

Läs mer

Kart och mäts taxor 2019

Kart och mäts taxor 2019 Kart och mäts taxor 2019 Taxor allmänt Taxorna anges i förhållande till areal och antal. Om pris önskas för annan areal eller antal än den som anges i tabellerna, vänligen kontakta oss via e-post kart.mat@solna.se.

Läs mer

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se

Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se 1 (4) 2013-02-19 Tjänsteskrivelse Kontor Kultur- och fritidskontoret Handläggare Anders Siljelöf 08-523 028 62 Anders.siljelöf@sodertalje.se Kultur- och fritidsnämnden Placering av hallen för friidrott

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-08-30 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2018/241 Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar

Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar PROTOKOLLSUTDRAG 13:1 Kommunstyrelsen KS 40 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:70-003 Strängnäs kommuns riktlinjer för direktupphandlingar Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. anta

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet

VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet Antagen av bygg- och miljönämnden 2016-12-15 2 VERKSAMHETSPLAN 2017 Kommunlantmäteriet ansvarar för att genomföra fastighetsbildning, förmedla och utveckla geografisk

Läs mer

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse

Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-09-12 Dnr Son 2016/261 Nytt förfrågningsunderlag för upphandling enligt Lag om valfrihet (LOV) för daglig verksamhet och korttidsvistelse Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning

Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2019-03-04 Socialnämnden Dnr Son 2019/103 Järfällas demokratiplan Rapport och uppföljning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden antar rapporten och uppföljningen

Läs mer

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun

Strategi för e-tjänster i Kumla kommun 1(6) 2015-04-21 KS 2015/44 Kommunstyrelsen Strategi för e-tjänster i Kumla kommun Antagen av kommunstyrelsen 2015-09-02 2(6) Innehåll Strategi för e-tjänster i Kumla kommun... 1 Vision... 3 Mål... 3 Syfte...

Läs mer

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län

Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Anna Nerelius Ärendegång: Styrelsen 2017-12-14 Remissvar angående överenskommelse om flyttning till särskilda boenden för äldre mellan kommunerna i Stockholms län Förslag till beslut Styrelsen ger kansliet

Läs mer

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden.

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden. DELEGERINGSBESLUT 2010-05-11 1 (6) 1 bilaga Beslutet i original till: Kopia av beslutet till: Kommunstyrelsen Barn- och ungdomsnämnden Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar

Läs mer

Björkskatan1:764 och del av 1:3

Björkskatan1:764 och del av 1:3 Dnr: SBF 2015/125 Stadsbyggnadsförvaltningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Björkskatan, Björkskatan1:764 och del av 1:3 Luleå kommun Norrbottens län Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2015-04-29

Läs mer

Dnr Mbn KON Barnperspektivet i miljö- och bygglovsnämndens ärenden

Dnr Mbn KON Barnperspektivet i miljö- och bygglovsnämndens ärenden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-11-18 Miljö-och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2012-841 KON Barnperspektivet i miljö- och bygglovsnämndens ärenden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till miljö-

Läs mer

Datum Parter Sunne kommun, ( ), 1. Kommunstyrelsen, SUNNE, lagfaren ägare till fastigheten

Datum Parter Sunne kommun, ( ), 1. Kommunstyrelsen, SUNNE, lagfaren ägare till fastigheten h) Datum 2018-10-15 1(2) SUNNEKOMMUN SUNNE KöMMiJM KOi^UNSTVHELSEN liik ;} Avg W IQ "W- Dnr...UJ,^SU^....^: Genomförandeavtal för del av fastigheten Sundsvik 1:27 Parter Sunne kommun, (212000-1843), 1.

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess En lägesrapport över projektet och redovisning av arbetet med Samhällsbyggnadskartor Allan Almqvist Senior advisor Malmö Stad Varför? För att bidra till effektivare försörjning av geodata! Vision ska möjliggöra

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Nationell GIS-policy för länsstyrelserna. VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata

Nationell GIS-policy för länsstyrelserna. VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata Nationell GIS-policy för länsstyrelserna VISION: Länsstyrelserna ska vara bäst i myndighetssverige på att använda, förvalta och producera geodata Nationell GIS-policy - kort historik - Övergång till gemensam

Läs mer

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016

Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Barbro Rinander Datum 2016-11-24 Diarienummer GSN-2015-2632 Uppföljning av plan för intern kontroll 2016 Gatu- och samhällsmiljönämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret

Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret 2015-03-19 Eva Åström RAPPORT Uppföljning av omorganisation på kommunledningskontoret Bakgrund I budget 2014 framgår att en satsning skulle göras för att öka tillväxten i kommunen genom en samlad strategi.

Läs mer

Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber Ekonomisk förening

Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber Ekonomisk förening TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Stellan Sjögren, 0550-88020 stellan.sjogren@kristinehamn.se Datum 2012-06-14 Kommunstyrelsen Ansökan om förskottering av penningmedel Rudskoga Fiber

Läs mer

Byggnads- och trafiknämnd

Byggnads- och trafiknämnd Nämnd: Ordförande: Verksamhetsområde: Förvaltning: Förvaltningschef: Byggnads- och trafiknämnd Zaine Andersson Tekniskt kontor Svante Modén Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Personalkostnader 2 255

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Riktlinjer för upphandling och inköp

Riktlinjer för upphandling och inköp Riktlinjer upphandling och inköp Dnr Ks 11/159 Riktlinjer för upphandling och inköp Ånge kommunkoncern Antagen av kommunstyrelsen 2011-06-07 110 841 81 Ånge kommun tel 0690-250 100 e-post ange@ange.se

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen

REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra företagsklimatet yttrande till kommunstyrelsen DIARIENR 2014-02-26 SBN 2014-237 1 (5) HANDLÄGGARE Åke Andersson 08-535 364 06 Ake.andersson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden REMISSVAR: Motion väckt av Emil Högberg (S) med förslag för att förbättra

Läs mer

Matarengivägsprojektet

Matarengivägsprojektet www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman, revisionskonsult Matarengivägsprojektet Övertorneå kommun Mars 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Revisionsfråga...3

Läs mer

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-11-22 Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik Förslag till beslut Kompetensnämnden beslutar att följande riktlinjer gäller för hur feriepraktiken ska bedrivas

Läs mer

Underlag för taxekonstruktion

Underlag för taxekonstruktion Underlag för taxekonstruktion Kristina Isacsson, SKL Kommunala Lantmäteridagarna 2016-11-24 Kommunen väljer metod och upprättar taxa Måste taxan se ut på ett visst sätt? Nej! SKL tar fram underlag till

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Kompetensfonden ansökningar 2016 Dnr Kst 2016/59 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

1 Kompetenskrav för KFF-handläggning

1 Kompetenskrav för KFF-handläggning Konceptförslag Kompetenskrav och Utbildning för KFFhandläggning Arbetsgrupp föreslår följande koncept avseende Kompetenskrav och Utbildning för kommunens personal som utför KFFhandläggning. 1 Kompetenskrav

Läs mer

2015-10-09 Reviderad

2015-10-09 Reviderad Kommunstyrelsens arbetsutskott er KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (6) 2015-10-09 Reviderad Kommunstyrelsen Måndagen den 12 oktober 2015, kl. 18.30 Birgittasalen, Kommunalhuset, Jakobsberg Justering Fredagen

Läs mer

Stockholms stad släpper geodata fritt!

Stockholms stad släpper geodata fritt! Stockholms stad släpper geodata fritt! The Capital of Scandinavia Sida 1 Stadsbyggnadskontorets uppdrag Stadsbyggnadsnämnden möjliggör en växande stad för alla stockholmare i samverkan med övriga nämnder

Läs mer

Strategi för användning av geografisk information (GIS)

Strategi för användning av geografisk information (GIS) 2018-08-31 SID 1/5 Strategi för användning av geografisk information (GIS) Antagen av kommunfullmäktige 2018-08-27 110 Bakgrund Data med koppling till en geografisk angivelse (geodata) används sedan flera

Läs mer

Policy för alternativa driftsformer

Policy för alternativa driftsformer Policy för alternativa driftsformer Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY

Läs mer

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten

Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare. Synpunkter som gäller otydligheter eller felaktigheter i rapporten 2018-05-28 1 (6) YTTRANDE Socialnämnden Kommunrevisionen Kommunrevisionen Dnr Son 2018/193 Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare Yttrandet kommer att fokusera dels på synpunkter som

Läs mer

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen

73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla från kommunstyrelsen UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2013-10-03 Expedieras till Kommunstyrelsen 73 Dnr Bun 2013/179 Policy för nationella minoriteters rättigheter i Järfälla

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-26 Kommunstyrelsen Juliana Varli Ekonom Telefon 08 555 010 14 Juliana.varli@nykvarn.se Policy för Konkurrensprövning i Nykvarns Kommun KS/2019:231 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) -- Socialnämnden Dnr Son /1 Ersättningslokal för Almens äldreboende Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Viksjös äldreboende ersätter Almens äldreboende från inflyttningsdatum,

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370

Projektdirektiv. Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun. Dnr: Son 2014/370 Projektdirektiv Införande av ÄBIC i äldreomsorgen i Järfälla kommun Dnr: Son 2014/370 Socialförvaltningen Besöksadress: Vibblabyvägen 3 Postadress: 177 80 JÄRFÄLLA Jenny Wilhelmsson, Telefon växel: 08-580

Läs mer

Om skäl för reducering av taxebeloppet föreligger, har MBK-enheten rätt att medge sådan.

Om skäl för reducering av taxebeloppet föreligger, har MBK-enheten rätt att medge sådan. Taxa år 2008 Principer för taxa avseende tekniska kontorets mätningstekniska Verksamhet Taxan är beslutad i Kommunfullmäktige den 17 december år 2007, 177. Allmänt Den som nyttjar kommunens mätningstekniska

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Handlingsplan för en ekonomi i. balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 2019-04-27 Kommunstyrelsen Percy Carlsbrand Ekonomichef Telefon 08 555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se balans Vård- och omsorgsnämnden KS/2019:238 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen

Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning, IP Skogen VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FRITIDSFÖRVALTNING 2014-11-18 DNR FN 2014.082 INGELA JANSSON SID 1/2 ENHETSCHEF IDROTT OCH FRILUFT INGELA.JANSSON@VALLENTUNA.SE FN Tjänsteskrivelse Avtal för mobil idrottsanläggning,

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess Mikael Jardbrink Vad vill jag idag? Informera om projektet dpbl - digitaliserad plan- och bygglovsprocess

Läs mer

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll

Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2017-10-02 Socialnämnden Dnr Son 2017/228 Drift av nytt särskilt boende i Kallhäll Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Det nya särskilda boendet på Smedvägen i Kallhäll

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun

Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Riktlinjer för inköp och upphandling inom Värmdö kommun Detta dokument beskriver hur professionella inköp och upphandlingar ska göras, vilka generella riktlinjer som finns och hur ansvarsfördelningen ser

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON ORGANISATIONSNUMMER E-POSTADRESS. Varbergs kommun Norrgatan 2017-05-08 1 (11) Serviceförvaltningen Beslutsorgan Servicenämndens arbetsutskott Tid Måndagen den 15 maj, kl. 8.30 Plats Kärrsnäppan Ärenden 1. Val av justerare 2. Anmälan av eventuella övriga ärenden

Läs mer

Företagspresentation. Ett mätteknisk konsultföretag. Copyright 2012 Mätservice AB All rights reserved

Företagspresentation. Ett mätteknisk konsultföretag. Copyright 2012 Mätservice AB All rights reserved Företagspresentation Ett mätteknisk konsultföretag Företaget Presentation av Mätservice AB Mätservice i Jämtland AB bildades 1998 av Tomas Persson som är mätningstekniker och VD för bolaget. Tomas har

Läs mer

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014 sid 1 (6) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN IT-enheten Tjänsteyttrande verksamhetsplan med aktiviteter för drifts- och servicenämnden Charlotta Bodin, 054 540 10 07 charlotta.bodin@karlstad.se 2014-01-07 Verksamhetsplan

Läs mer

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn

Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Kommunfullmäktiges program för uppföljning och insyn Dnr 2015/0236 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Privat utförare... 2 3. Programmets omfattning... 2 4. Styr- och uppföljningsprocessen... 2 5.

Läs mer

Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling

Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling Sida 1(1) Kommunledningsförvaltningen Kristian Jeppsson Datum 2015-02-10 Dnr: 2015:32 Kommunstyrelsen Svar till Kommunrevisionen på revisionsrapport angående upphandling Sammanfattning Kommunrevisionen

Läs mer

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen

Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-03-03 Socialnämnden Kommunstyrelsen Son 2015/574, Kst 2015/354 Järfälla kommuns bostadsförsörjningsprogram yttrande på samrådsremiss till Kommunstyrelsen Förslag till beslut

Läs mer

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014

Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Ekonomiavdelningen Dnr KS/2015:105-0061 Inköpsenheten 2015-02-13 1/6 Inköpsrapportering för Strängnäs kommun 2014 Bakgrund Kommunfullmäktige gav i samband med beslutet om årsplan för 2014 nämnderna och

Läs mer

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B)

Fördjupad översyn av Försvarsmaktens logistikförsörjning i fråga om vidmakthållande och upphandling (Fö 2017:B) 1/5 Remissvar Datum Ert datum 2018-04-25 2018-03-29 Försvarsdepartementet ESV dnr Er beteckning Enheten för materiel, forskning och utveckling 2018-00322 Fö2018/00471/MFU 103 33 Stockholm Handläggare Carina

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer