Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/337 Mål och budget samhällsuppdraget Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden, kommunstyrelse och kommunfullmäktige 1 Föreslagna effektmål för år 2015 fastställs. 2 Driftbudgeten för den skattefinansierade verksamheten för år 2015 med kostnader om 153,5 mnkr och intäkter om 35,7 mnkr fastställs. 3 Driftbudgeten för Vatten och avlopp för år 2015 med kostnader om 90,7 mnkr och intäkter om 90,7 mnkr fastställs. 4 Driftbudgeten för Avfall för år 2015 med kostnader om 42,4 mnkr och intäkter om 39,7 mnkr fastställs. 5 Med anledning av förändrade volymer 2015 föreslås nämndens driftbudgetramar utökas med 2,45 mnkr. 6 Med anledning av Järfälla kommuns expansion föreslås nämndens driftbudgetramar utökas med 6,7 mnkr. 7 Investeringsbudgeten för gemensamma projekt för år 2015 med utgifter om 305,5 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 8 Investeringsbudgeten för den skattefinansierade verksamheten för år 2015 med utgifter om 95,2 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 9 Investeringsbudgeten för Vatten och avlopp för år 2015 med utgifter om 49,6 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 10 Investeringsbudgeten för Avfall för år 2015 med utgifter om 1mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 11 Investeringsplanen för gemensamma projekt för med utgifter om 401,6 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. Bygg- och miljöförvaltningen Besöksadress: Riddarplatsen 5, 8 tr Ekonomi avdelningen Postadress: JÄRFÄLLA Maria Lundholm Förvaltningsekonom Telefon växel: Telefon: (direkt) E-post: tekniskanamnden@jarfalla.se Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 2 (5) 12 Investeringsplanen för den skattefinansierade verksamheten för år med utgifter om 154,9 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 13 Investeringsplanen för Vatten och avlopp för år med utgifter om 139,4 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 14 Investeringsplanen för Avfall för år med utgifter om 1,3 mnkr och inkomster om 0 mnkr fastställs. 15 Mål- och styrdokument, som ska gälla efter 1 januari 2015 fastställs. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 16 Åtagande för år 2015 fastställs. 17 Föreslagen konkurrensplan för 2015 fastställs. 18 Föreslagen plan för uppföljning och utvärdering av mål fastställs 19 Föreslagen plan för intern kontroll fastställs Ärendet i korthet Bakgrund Kommunstyrelsen har beslutat om preliminära nämndvisa budgetramar för Beslutet innebär en uppräkning av de skattefinansierade verksamheternas kostnadsramar, exklusive kapitalkostnader med en procent. Intäktsramarna skrivs upp med en procent. Inom driftbudgeten har förvaltningen föreslagit att den enprocentiga uppräkningen 2015 fördelas ut på avdelningarna. Varje avdelnings driftbudget 2015 beskrivs under respektive avdelning. En ekonomisk sammanställning finns i bilaga 1. Uppräkningen täcker inte verksamhetens ökande kostnader för löner och andra kostnader vid en jämförelse med SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) prognoser. Uppräkningen täcker heller inte uppräkningen av ramarna till följd av kommunens expansion. De förslag som finns under volymökning och expansion inkluderas inte i budgeten för 2015 utan är äskanden utöver den enprocentiga uppräkningen av ramarna. I övrigt har vinterväghållning under överstigit budgeterade medel. På grund av förändring i redovisningslagen genomförs under 2014 en ny redovisningsprincip i kommunen; komponentavskrivningar när det gäller anläggningstillgångar. Det innebär att förvaltningens tillgångar, såsom fastigheter och investeringar i infrastruktur, kommer att få förändrade avskrivningstider. Idag skrivs en investering av på samma antal år oavsett vilken typ av komponenter som ingår. Från 2014 delas investeringarna istället upp per komponent och dess livslängd. I dagsläget är det svårt att förutsäga, vilka effekter det kommer att innebära då även skillnaden mellan drift- och investeringskostnader kan komma att förändras, varför budgeten är beräknad på den tidigare redovisningsprincipen.

3 3 (5) Vatten- och avloppsverksamheten har från och med 2014 ny taxa, vilken kommer att täcka de förgående årens negativa resultat. En årlig revidering av taxan kommer att genomföras enligt beslut Avfallsverksamheten har också ny taxa från och med 2014, vilken styr mot såväl kommunens som de regionala- och nationella miljömålen. För medborgarna är det kostnadsmässigt fördelaktigt att sortera ut matavfallet. Anslutningsgraden till matavfallsinsamlingen kommer därför innebära en resultatmässig variation. När genomslaget av ett förväntat förändrat beteendet att sortera avfall sker är svårt att förutse. Därmed är det också större osäkerhet att göra prognoser i början då taxan förändrats. En årlig revidering av taxan kommer att genomföras enligt beslut Under 2013 deltog Järfälla kommun i Stockholmsförhandlingen om Stockholms läns infrastruktur. Som ett resultat av förhandlingen planerar kommunen nu för en utbyggnad av tunnelbanan till Järfälla samt ett ökat bostadsbyggande. Under 2015 är därför den stora utmaningen att påbörja den största expansionstakten i Järfälla på 40 år. Ekonomiska konsekvenser Ledning- och stöd Förfogandeanslaget på 658 tkr föreslås täcka satsningar på verksamhetsutveckling. För att utveckla och förbättra förvaltningens e-tjänster äskas om projektmedel för 500 tkr. Park- och Gata Kommunstyrelsens beslut innebär en uppräkning av de skattefinansierade verksamheternas kostnadsramar med en procent. Dessutom görs som nämnts tidigare omdisponeringar för att täcka kostnaderna för vinterväghållning. Som en konsekvens görs endast akuta underhållsinsatser av dagvattenbrunnar, diken och trummor. På längre sikt kan det bli dyrare än att välja att ha en planerad underhållsinsats. För 2015 finns 1,7 mnkr budgeterat. Även driftkostnader för dagvattenledningar kan påverkas negativt vid otillräckligt underhåll. Drift av trafiksignaler står inför förnyad upphandling. Marknadsaktörer för denna typ av verksamheter minskar, vilket kan innebära ökade kostnader framöver när färre aktörer kan lämna anbud. Besiktningsanmärkningar på konstbyggnader (broar och tunnlar) har kommit under senaste åren. För 2015 ansöks därför om ökade investeringsmedel för åtgärder. I driftbudgeten för 2015 finns 0,2 mnkr för 47 konstbyggnader. Vid senaste upphandlingen för linjemålning, som genomfördes 2012, skedde en prisökning med 30 %. Skälet till detta var framförallt att miljökraven utökades, få entreprenörer deltog i upphandling samt att den tidigare entreprenören inte ökat kostnaden på många år. För 2015 finns 0,4 mnkr budgeterat. Det kan leda till minskat underhåll vid övergångsställen, kant- och mittlinjemålning.

4 4 (5) Intäkterna från markupplåtelsen är i dagsläget osäkra att bedöma på grund av dels den utökade byggtakten och dels att byggföretagen i större utsträckning träffar markavtal med kommunen istället för att upplåta allmän plats mark. Upphandling av parkskötsel har genomförts och gäller fram till 2015 med möjlighet till förlängning. Under 2013 anställdes en skogsförvaltare som har i uppgift att ta fram en skogsvårdsplan för kommunen. Skogsvårdsplanen antas bli klar och beslutad under Skogsvårdsplanen föreslår ett antal åtgärder på sammanlagt 60 ha skog och naturreservat per år med en årlig driftkostnad på 2,1 mnkr. Utökning av OSA verksamheten ger ökade arbetsmiljökrav, inköp av yrkeskläder, högre lönekostnader (arbetsledare), utbildning. Andelen OSA anställda har minskat och andelen med andra slag av arbetsmarknadsåtgärder har ökat. Detta leder till högre omsättning av medarbetare, som behöver kläder m.m. Sammansättningen på gruppen har ändrats. Budgeten för 2015 inkluderar en enprocentig uppräkning för Tryggt och snyggt. Kart- och GIS Lägre servicegrad till interna och externa kunder. Eventuella svårigheter att uppfylla gällande avtal med lantmäteriet. Minskade externa intäkter pga. öppna data enligt EU:s PSI direktiv ca 0,8 mnkr/år. I dagsläget inkluderas inte de minskade intäkterna i budgeten, på grund av att beslutet ännu inte fattats. Vatten- och avfall I budgeten för 2015 är verksamhetens kostnader uppräknade med 2 %. I övrigt är kostnaderna för vatten och rening beräknade utifrån information från Norrvatten och Stockholms Vatten. Både Norrvatten och Stockholm Vatten har indikerat att större investeringar är planerade för i reningsverken vilket kommer påverka kostnadsbilden. Budgeten inkluderar även ökade kostnader för underhåll av brandposter, vilka inte ska påverka avdelnings resultat. De kostnader som ökar mest är kapitaltjänstkostnaderna, vilket beror på reinvesteringstakten i ledningsnäten, brunnar och pumpstationer. Tekniska nämnden har slagit fast att ett löpande treårssnitt på ledningsförnyelse ska vara 100 år, dvs. att 1 % av det befintliga ledningsnätet byts ut varje år. Avfall I budgeten för 2015 är verksamhetens kostnader uppräknade med 2 %. De betydande kostnaderna för verksamheten är indexerade, vilket innebär att kostnaderna förväntas öka. Kostnadsökningen på 2 % är en försiktig uppräkning då index de senaste åren förändrats betydligt mer.

5 5 (5) Handlingar 1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse Mål och budgetförslag Bilaga 1, Ten Ekonomiska ramar Bilaga 2, Ten Produktion och nyckeltal Bilaga 3, Ten Åtaganden Bilaga 4, Ten Investeringsbudget 2015 plan Mikael Rångeby Bygg- och miljödirektör Maria Lundholm Förvaltningscontroller Expedieras Akten Kommunstyrelsen Jolo Larsson

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-01-16. Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2015-01-16 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/28 Riktlinjer, tidsplan och preliminära budgetramar 2016 och 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2015-03-25. Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-03-25 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/76 Ombudgetering av medel i 2014 års investeringsbudget Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelse och kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015

Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-02-02 Tekniska nämnden Dnr Ten 2011/812 Upphandling av driftentreprenader för parkskötsel och barmarksunderhåll 2012-2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar enligt

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2014-05-20 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2014/83 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2014 och prognos helår Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

9 Dnr Bun 2014/49 Begäran om investeringsmedel i 2014 års budget

9 Dnr Bun 2014/49 Begäran om investeringsmedel i 2014 års budget UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2014-02-20 Expedieras till Bygg & miljöförvaltningen Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens fastighetsstrateg M Yhr Rektor Mälarskolan

Läs mer

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott

Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2015-02-27 Dnr Son 2015/31 Hantering av 2014 års ekonomiska resultat, disponering av över- och underskott Förslag till beslut Socialförvaltningen föreslår att socialnämnden lämnar

Läs mer

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden

Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-09-13 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/1026 Delårsrapport per augusti 2010 Förslag till beslut Transport och verkstads förslag till tekniska nämnden 1. För driftbudgeten redovisat

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Torsdag den 15 februari 2018, kl Drabantrummet, plan 8

Tekniska nämndens arbetsutskott Torsdag den 15 februari 2018, kl Drabantrummet, plan 8 Tekniska nämndens arbetsutskott Ella-Britt Örnstedt KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (5) 2018-02-08 Tekniska nämnden Torsdag den 22 februari 2018, kl. 18.00 Veddestarummet, plan 9, Riddarplatsen 5, Jakobsberg

Läs mer

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20

1 Bygg- och miljöförvaltningens tjänsteskrivelse 2010-05-20 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2010-05-20 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/107 Utvärdering av driftentreprenader inom VA, parkskötsel och gaturenhållning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

sid 2(7) Innehåll

sid 2(7) Innehåll Miljö- och bygglovsnämnden Förslag till MÅL och BUDGET 2012-2013 2011-05-31 sid 2(7) Innehåll INLEDNING... 3 ANSVARSOMRÅDE... 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 INRIKTNINGSMÅL, EFFEKTMÅL, PLANERAD PRODUKTION,

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Dnr Sida 1 (6) 2018-10-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 28 103 Till Trafiknämnden 2018-10-18 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 09/2018 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken

Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Socialnämnden Dnr 2011/664 Återupphandling och konkurrensutsättning av verksamheter inom äldreomsorgen Almen, Björken, Eken Förslag till beslut Förslag till socialnämnden

Läs mer

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget

Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-05-11 Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2010/56 Budget och verksamhetsuppföljning per april 2010 och prognos för helår 2010 - samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsnämndens

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år

Tjänsteskrivelse reviderad strategisk plan med ekonomiska ramar år 2016-05-16 2014/1249 1(5) Vår adress Ekonomikontoret Borlänge kommun Adress Kommunfullmäktige Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon, e-post Håkan Eriksson 0243-74005 hakan.eriksson3@borlange.se

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget

Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2013-05-30 rev Utbildningsnämnden Dnr Ubn 2013/39 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2013 och prognos helår 2013 Samhällsuppdraget Förslag till beslut Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag. 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs enligt förvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-23 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2012/150 Barn- elev- och lokalpeng år 2013 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag 1 Lokalpeng för år 2013 fastställs

Läs mer

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012

Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/331 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol, tobak och receptfria läkemedel för år 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens

Läs mer

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61

Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 2018-04-26 Vård- och omsorgsnämnden Mahria Persson Lövkvist Telefon 08 555 010 50 Mahria.persson.lovkvist@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 Vård- och omsorgsnämnden VON/2018:61 Förvaltningens förslag

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdeshandlingar 2011-06-15 KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskott er 2011-06-07 Kommunstyrelsens arbetsutskott Onsdagen den 15 juni 2011,

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041

TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN 2014/35-041 -12-03 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr NRN /35-041 Naturreservatsnämnden Internbudget 2015 Förslag till beslut Naturreservatsnämnden noterar att naturreservatsnämnden läggs ned och att ansvaret för naturreservaten

Läs mer

Investeringspolicy Version

Investeringspolicy Version FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.46 Investeringspolicy Version 190212 Dokumenttyp Policy Dokumentnamn Investeringspolicy Fastställd 2019-03-25, 17 Beslutande Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Processägare

Läs mer

Innehåll sid 2(8)

Innehåll sid 2(8) Miljö- och bygglovsnämnden Förslag till MÅL och BUDGET 2014 2013-04-17 sid 2(8) Innehåll INLEDNING... 3 ANSVARSOMRÅDE... 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING... 3 INRIKTNINGSMÅL, EFFEKTMÅL, PLANERAD PRODUKTION, NYCKELTAL

Läs mer

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdag 2011-06-16

Sida SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdag 2011-06-16 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) 2011-06-16 Nämnd e. dyl. Tekniska nämnden Plats och tid Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr Jakobsberg, kl 18.00 20.55 Ajournering kl. 19.55 20.05 Beslutande Ordförande Björn

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2010-08-31 Barn- och ungdomsnämnden Lokalpeng 2011 Dnr Bun 2010/185 Förslag till beslut Barn- och ungdomsförvaltningens förslag Barn- och ungdomsnämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning per februari. Sammanfattning Kontoret lämnar här månadsrapport per februari.

Anmälan av ekonomisk uppföljning per februari. Sammanfattning Kontoret lämnar här månadsrapport per februari. Dnr Dnr E-00499 Sida 1 (5) -02-14 Handläggare Mikaela Dahlberg Telefon: 08-508 27 125 Till Exploateringsnämnden -03-08 Anmälan av ekonomisk uppföljning per februari 1. Exploateringsnämnden beslutar att

Läs mer

Taxor enligt lagen om skydd mot olyckor, gällande rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Taxor enligt lagen om skydd mot olyckor, gällande rengöring (sotning) och brandskyddskontroll KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Opard Ylva Datum 2016-01-20 Diarienummer KSN-2015-2474 Kommunstyrelsen Taxor enligt lagen om skydd mot olyckor, gällande rengöring (sotning) och brandskyddskontroll Förslag

Läs mer

Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet

Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet Tjänsteskrivelse 1(2) Magnus Norrbom Tel. 0142-85115 2016-10-31 KOF/2015:25 Kultur- och fritidsnämnden Utökade investeringsmedel för Skogssjöområdet äskar, efter samråd med Service- och teknikförvaltningens

Läs mer

Digitala Trygghetslarm

Digitala Trygghetslarm ÄLDREFÖRVALTNINGEN Stockholms Trygghetsjour Tjänsteutlåtande DNR 330-170/2014 Sida 1 (6) 2014-05-02 Handläggare Annelie Svensson: 08-508 36 277/ Patrik Simonsson: 08-508 36 250 Till Äldrenämnden 2014-05-20

Läs mer

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag:

Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. 1. Ansökningsavgifter antas enligt socialnämndens förslag: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-09-20 Dnr Son 2010/317 Höjning av avgifter och tillsynsavgifter för alkohol m.m. Förslag till beslut Socialförvaltningens förslår att socialnämnden lämnar följande förslag till

Läs mer

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030

2015-11-12. Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-11-12 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2015/354 Bostadsförsörjningsprogram för Järfälla kommun 2016-2019 med utblick mot 2030 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01

Dnr 26/2014-041. Budget 2015. Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Dnr 26/2014-041 Budget 2015 Fastställd av förbundsdirektionen den 15 oktober 2014, 89 2014-10-01 Innehåll 1 Förbundets uppdrag och verksamhet 5 1.1 Uppdrag... 5 1.2 Verksamhet... 5 Förbundsdirektionen...

Läs mer

Detaljbudget 2015 kommunstyrelsen

Detaljbudget 2015 kommunstyrelsen Detaljbudget 2015 kommunstyrelsen December 2014 2014-12-19 2 (7) Innehåll SAMMANFATTNING... 3 1. BAKGRUND... 3 2. DRIFTBUDGET... 3 2.1. Förutsättningar... 3 2.2. Förslag... 4 3. ANALYS... 5 4. INTERNA

Läs mer

MÅLBESKRIVNING TEKNISKA NÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING TEKNISKA NÄMNDEN TEKNISKA NÄMNDEN UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna vatten- och avloppsanläggningar, allmänna gator och vägar inklusive gång-

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden

Miljö- och bygglovsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2013-02-26 Nämnd e. dyl. Miljö- och bygglovsnämnden Plats och tid Veddestarummet, Riddarplatsen 5, 9 tr, Jakobsberg kl. 18.00-19.20 Beslutande Ordförande Aphram Melki (C) Stig

Läs mer

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp

Budget 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: Organisation: Vatten och avlopp DANDERYDS KOMMUN Rapport 1 (7) 2020 övergripande Status: Påbörjad Rapportperiod: -08-30 Organisation: Vatten och avlopp Inledning VA-verksamheten ansvarar för att inom verksamhetsområdet förse alla abonnenter

Läs mer

Revidering av taxa för alkohollagens, tobakslagens och lagen om receptfria läkemedels tillämpningsområde

Revidering av taxa för alkohollagens, tobakslagens och lagen om receptfria läkemedels tillämpningsområde Kommunstyrelsen 2016-11-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2016:601 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Revidering av taxa för alkohollagens, tobakslagens och lagen om receptfria

Läs mer

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden

Ramförändringar i budget Vård- och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-15 Percy Carlsbrand Ekonomichef 08-555 010 10 percy.carlsbrand@nykvarn.se Ramförändringar i budget 2018 - Vård- och omsorgsnämnden KS/2018:265 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Detaljbudget år 2016, kommunstyrelsen

Detaljbudget år 2016, kommunstyrelsen Detaljbudget år 2016, kommunstyrelsen Birgit Reinbrand Dnr Kst 2015/479 November 2015 2015-11-27 2 (7) Innehåll 1. BAKGRUND... 3 2. ANSVAR OCH ORGANISATION... 3 3. UPPDRAG... 3 3.1. Kommunstyrelsens uppdrag...

Läs mer

Mariana Franken, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, :.-14 ANSLAG/BEVIS

Mariana Franken, kommunsekreterare. Kommunledningskontoret, :.-14 ANSLAG/BEVIS TOREBODA KOMMUN Plats och tid Kommunhuset, måndag 14 december 2015, kl. 17.00-17.10 551 Beslutande Bengt Sjöberg (M), ordförande Linn Brandström (M) för Anne-Marie Lundin (M) Mikael Faleke (M) Marlene

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen

TJÄNSTESKRIVELSE. Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 TJÄNSTESKRIVELSE. Kommunstyrelsen 2018-05-14 Toivo Tiedemann IT-chef Telefon 08-555 011 14 toivo.tiedemann@nykvarn.se Ramförändring för nyanställning till IT-enheten KS/2018:214 Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden

14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 24 (32) Kf Ks 14. Ansökan från Socialnämnden att få disponera medel ur resultatutjämningsfonden Dnr 2019/31-041 Från och med 2012 införde Västerviks kommun

Läs mer

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik

Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-11-22 Dnr Kon 2016/64 Inriktningsplan för arbete med feriepraktik Förslag till beslut Kompetensnämnden beslutar att följande riktlinjer gäller för hur feriepraktiken ska bedrivas

Läs mer

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012

Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år 2012 Österåker Tjänsteutlåtande 5. Ekonomienheten Thomas Ärlig -12-19 Dnr KS /149-042 Till Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens ekonomiska uppföljning per november för år Beslutsförslag Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III

Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2018-11-20 Socialnämnden Dnr Son 2018/532 Begäran om nytt äldreboende i Barkarbystaden III Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag: 1. Socialnämnden beslutar att begära

Läs mer

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER

Investeringsprocess. Region Gotland RIKTLINJER RIKTLINJER Investeringsprocess Region Gotland Fastställd av Välj ett objekt Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-10-25 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/417 Version 2.0 Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer

Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer 1 (5) Lämpliga platser för snabbladdning och intresserade aktörer Bakgrund Den 8e december 2015 beslutade tekniska nämnden att godkänna utredning kring laddstolpars placering i Järfälla, Dnr Ten 2015/549.

Läs mer

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns.

111 Dnr 00005/2017. Omsorgsnämnden beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för godkänns. 1(6) 111 Dnr 00005/2017 Budget 2018 beslutar 1. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget för 2018-2020 godkänns. 2. Förslag till driftbudget samt investeringsbudget 2018-2020 gäller efter att erforderliga

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för tillfälligt stöd med anledning av flyktingsituationen 2015 och 2016

Fördelning av statsbidrag för tillfälligt stöd med anledning av flyktingsituationen 2015 och 2016 Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson,0550-88021 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2016-02-24 Ks/2016:24 Sida 1(3) Fördelning av statsbidrag för tillfälligt

Läs mer

Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (7) 2018-05-06 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2018-06-14 Etapp tre av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän budget 2016

Räddningstjänsten Mitt Bohuslän budget 2016 sida 1 2015-05-28 Dnr: KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Räddningstjänsten Mitt Bohuslän budget 2016 Sammanfattning Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän (RMB) har inkommit med förslag till budget 2016.

Läs mer

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden (13) Stadshuset, kl 13:00 16:30. Tobias Andersson, S, Bill Sjölund, L

Sammanträdesdatum Tekniska nämnden (13) Stadshuset, kl 13:00 16:30. Tobias Andersson, S, Bill Sjölund, L Tekniska nämnden 2015-12-17 1 (13) Plats och tid Stadshuset, kl 13:00 16:30 Beslutande Pelle Gustafsson, S, ordförande, Eva-Gun Carlsson Sincic, S (ersättare för Birger Hagström, KD), Mats Allard, M, Tomas

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp

Budget 2016 med plan 2017-2018. Vatten och avlopp Budget 2016 med plan 2017-2018 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Vatten och avlopp... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 5 1.4 Förslag till budget 2016... 6 1.5 Utmaningar

Läs mer

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019

Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Sid 1 (5) 2019-04-16 Dnr 19SON85 Tjänsteskrivelse Handläggare Rolf Hammar Tfn 026-17 93 05 rolf.hammar@gavle.se Socialnämnden Bilaga till ekonomisk månadsrapport för Socialnämnden, mars 2019 Allmänt om

Läs mer

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker

Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-08-28 Dnr 2017/150 Avgiftsbefriad avlösning för anhörigvårdare förslag till politiker Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018

Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Tjänsteskrivelse 2018-03-13 Handläggare Karin Rådström/Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Överföring av investeringsmedel från 2017 till 2018 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Svar på skolnämndens begäran om tilläggsanslag i 2016 års driftbudget

Svar på skolnämndens begäran om tilläggsanslag i 2016 års driftbudget Kommunledningsförvaltningen Wibecke Björkelund Ivarsson,0550-88021 wibecke.bjorkelundivarsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-12-30 Ks/2015:254 041 Budget Sida 1(2) Svar på skolnämndens begäran

Läs mer

Preliminär budget för överförmyndarnämnden

Preliminär budget för överförmyndarnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2015-04-07 Överförmyndarens expedition Handläggare, titel, telefon Ewa Gouranius, enhetschef 011-15 13 72 Överförmyndarnämnden Preliminär budget 2016-2019 för överförmyndarnämnden

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014 Dnr Sida 1 (6) 2014-12-09 Handläggare Barbro Edlund 08-508 281 03 Till Trafiknämnden 2014-12-11 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2014 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Teknisk nämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Teknisk nämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 4 2.1 Åtgärder med anledning

Läs mer

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Tekniska nämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Tekniska nämnden UPPDRAG Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inkl. GC-vägar, skötsel av statsbidragsberättigade

Läs mer

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR)

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) Sida 1(5) 2017-11-23 Budgetförslag 2018 och plan för 2019 2021 inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) (1 bilaga, Förslag budget 2018, plan 2019-2021, Gästrike Räddningstjänst) Förbundsordning

Läs mer

Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande gator och VA för Görla 8:1, Nya Brandstationen m.fl.

Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande gator och VA för Görla 8:1, Nya Brandstationen m.fl. 2017-02-23 2017-340 Sid 1 av 6 Handläggare: Ulrika Österberg Till Titel: Projektledare, VA Kommunstyrelsens arbetsutskott E-post: ulrika.osterberg@norrtalje.se Investering 2017 Infrastrukturutbyggnad gällande

Läs mer

Tekniska nämndens budgetförutsättningar 2020

Tekniska nämndens budgetförutsättningar 2020 Tekniska nämndens budgetförutsättningar 2020 Ten 2019/244 april 2019 2019-04-26 1 (15) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 2 2. ANSVARSOMRÅDE... 2 3. MÅL OCH RISKER (KVALITETSNYCKELTAL)... 3 3.1. Mål... 3 3.2.

Läs mer

Förslag till reviderad budget 2015

Förslag till reviderad budget 2015 Kommunledningsförvaltningen Lovisa Vasiliou,0550-88 009 lovisa.vasiliou@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-03-26 Ks/2015:24 041 Budget Sida 1(5) Förslag till reviderad budget 2015 Sammanfattning

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

EKONOMISKT PERSPEKTIV

EKONOMISKT PERSPEKTIV tekniska nämnden Uppdrag Tekniska nämndens uppdrag är att fullfölja och genomföra kommunens åtagande och ansvar avseende: allmänna VA-anläggningar, allmänna gator och vägar inklusive GC-vägar, skötsel

Läs mer

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018

Mål och budget samt fastställande av skattesats för 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Ahrgren Maria Hägglund Ola Opard Ylva Datum 2017-10-17 Diarienummer KSN-2016-2268 Kommunstyrelsen Mål och budget 2018-2020 samt fastställande av skattesats för 2018 Förslag

Läs mer

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015:

Budget 2015-2017. Målet uppnås sett över treårsperioden, dock inte det första året, 2015: 1 Budget 2015-2017 Budgetprocessen under valår Budgeten fastställdes av kommunfullmäktige den 18 december. Som regel beslutar kommunfullmäktige om budget vid sitt sammanträde i juni. Härmed är processen

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag

Läs mer

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön)

1a. Vill du vara med och påverka frågor som berör Järfälla kommun (förutom att rösta i val)? (Kön) 2019-04-24 1 (5) Bilaga Sammanställning påverkan SCBs medborgarundersökning 2018 I SCBs medborgarundersökning 2018 handlade några av frågorna om påverkan. Vill du vara med och påverka frågor som berör

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Kompetensfonden ansökningar 2016 Dnr Kst 2016/59 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Beslutsunderlag investeringsbegäran

Beslutsunderlag investeringsbegäran Verksamhet Gata & park Fastighetsbeteckning Projektets benämning Reinvestering maskiner och utrustning Ev. bokfört värde på anläggning Investeringen avser: Nybyggnad Ombyggnad Tillbyggnad Övrigt X Tänk

Läs mer

Direktiv - Internbudget 2015

Direktiv - Internbudget 2015 Tjänsteskrivelse 2014-09-02 KFN 2014.0027 Handläggare: Hans Lundell Kultur- och föreningsnämnden Direktiv - Internbudget 2015 Sammanfattning Kultur- och föreningsnämnden fastställer sin budget för 2015

Läs mer

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station

Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Klicka här för att ange text. Genomförandeavtal med SLL - Planskild korsning Enebybergs station Ärende Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, SLL, har

Läs mer

Tekniska nämndens budget 2019

Tekniska nämndens budget 2019 1 (7) Tekniska nämndens budget 2019 Driftbudget 2019 med överskottsmål Tekniska nämnden godkände i oktober 2018 en driftbudget för tekniska kontoret på 100,8 mnkr. Kommunfullmäktige beslutade budgeten

Läs mer

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-10-03 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 Kompetensnämnden prioriterar önskade

Läs mer

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2015

Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2015 Dnr Sida 1 (6) 2015-12-08 Handläggare Barbro Edlund 08-508 281 03 Till Trafiknämnden 2015-12-10 Anmälan av ekonomisk uppföljning månad 11/2015 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden beslutar att lägga denna

Läs mer

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M)

45 (ärende 6) Dnr Kdn 2015/178 Integrationslyft för Järfälla - motion från Cecilia Löfgreen (M) UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kultur-, demokrati- och fritidsnämnd 2016-05-31 Expedieras till Akten Kommunstyrelseförvaltningen Järfälla kultur Järfälla bibliotek Järfälla idrott

Läs mer

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38

Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och Turingeskolans tillagningskök och matsalar KS/2017:38 TJÄNSTESKRIVELSE 2017-04-19 Kommunstyrelsen Mikael Kjelleros Endrell Kommunsekreterare 08-55501003 mikael.kjelleros-endrell@nykvarn.se Begäran om investeringsmedel för Kostenheten avseende Björkesta- och

Läs mer

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221

Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-16 Kommunstyrelsen Anders Edin Controller/handläggare Telefon 08 555 010 35 anders.edin@nykvarn.se Uppräkning av programpriser för gymnasieskolan 2016 KS/2015:221 Förvaltningens

Läs mer

Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering. Inriktningsbeslut

Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2016-02-02 Handläggare Jan Prestberg 08-508 261 50 Till Trafiknämnden 2016-03-10 Investeringar för genomförande av plan för gatuparkering. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 294 Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Annika Karpfors Carl Malgerud (M) Daniel Nilsson Sekreterare Ordförande Justerare

Annika Karpfors Carl Malgerud (M) Daniel Nilsson Sekreterare Ordförande Justerare 1 Paragrafer 6-8 Plats och tid Badhusgatan 4 16:45 17:00 Beslutande Carl Malgerud (M), ordförande Joel Schäfer (S), förste vice ordförande Tomas Lind (FÖL), andre vice ordförande Anders Nyholm (M) Daniel

Läs mer

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp

Budget 2019 med plan Vatten och avlopp Budget 2019 med plan 2020-2021 Vatten och avlopp Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun förvaltar och utvecklar anläggningar och byggnader så att önskad funktion vidmakthålls

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012. Socialförvaltningens förslag till socialnämnden: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2011-08-11 Socialnämnden Dnr Son 2011/322 Höjning av avgifter och priser inom socialnämndens ansvarsområde 1 januari 2012 Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag till socialnämnden:

Läs mer

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017

Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2016-08-26 Dnr Kon 2016/124 Järfälla kommuns kompetensfond - inriktning för Kompetensnämndens ansökan om medel för 2017 Förslag till beslut 1 De områden som Kompetensförvaltningen

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

PROTOKOLL. Protokoll från Styrelsemöte i Borgholm Energi Elnät AB. Plats och tid Badhusgatan 4 14:45-15:00

PROTOKOLL. Protokoll från Styrelsemöte i Borgholm Energi Elnät AB. Plats och tid Badhusgatan 4 14:45-15:00 1 Paragrafer 11-12 Protokoll från Styrelsemöte i Plats och tid Badhusgatan 4 14:45-15:00 Beslutande Carl Malgerud (M), ordförande Joel Schäfer (S), förste vice ordförande Tomas Lind (FÖL), andre vice ordförande

Läs mer

1. Månadsuppföljning kommunstyrelsen juni 2015

1. Månadsuppföljning kommunstyrelsen juni 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET -06-25 DNR KS.051 MI KARNSTEDT SID 1/2 CONTROLLER 08-587 851 13 MI.KARNSTEDT@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning kommunstyrelsen

Läs mer