SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 7 FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUND (FSF) rf Remissrunda

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 7 FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUND (FSF) rf Remissrunda 29.9 16.10."

Transkript

1 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 7 VERKSAMHETSPLAN Försökskultur skapar Framtidens universitet Universitetssamfundet flödar över av studerandes och reformsinnad undervisande personals idéer och projekt för utveckling. FSF har genom sina projekt bidragit till att utveckla det finländska universitetet till världens bästa plats för studerandena att studera och för personalen att arbeta, till exempel genom projekten Studieförmåga, Framtidens universitet och Magister 2.0. Enbart genom att kontinuerligt utvecklas och förbättras kan universiteten vara samhälleliga föregångare och motorer. Vi behöver mer modig försökskultur vid universiteten. Det är viktigt att bra idéer och tillvägagångssätt vid universiteten sprids inom och mellan dem. FSF stärker och utvecklar varumärket Framtidens universitet. Det är en utmärkelse som varje universitet, fakultet, avdelning och medlem av den akademiska gemenskapen vill förtjäna. Framtidens universitet utvecklas till ett flexibelt underlag för att utveckla utbildningen. Projektet har som målsättning att driva på utvecklingen på gräsrotsnivå vid universiteten samt att sprida och omsätta i praktiken de bra tankar och nya idéer som uppstått i FSF och universitetsgemenskapen. FSF väljer varje år ett övergripande tema för Framtidens universitet. Universiteten utvecklar sin verksamhet med utgång i temat. Till stöd för arbetet lyfter FSF fram sådana föregångare inom temaområdet som genom sitt exempel visar hur andra kan utveckla sin verksamhet. FSF utlyser temat årligen i november under dagarna för studieärenden. Temat för år 2016 är digitalisering av lärande. 2. Framtiden för kommersialiseringen av utbildningen Målet med projektet är att öka studentrörelsens kunskap om det befintliga läget och den närmaste tidens scenarion för kommersialiseringen av den högre utbildningen. Att FSF tar helhetsbilden i besittning leder till ett mer effektivt och långsiktigt intressebevakningsarbete och hjälper förbundet att bilda sig en mer målorienterad position i fråga om kommersialiseringsutvecklingen.

2 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 2 / 7 Avgiftsfri utbildning är en av FSF:s traditionella målsättningar inom intressebevakningen, men den är ingalunda den enda utvecklingstrenden inom kommersialiseringen av högskolesystemet. Det finns mångahanda dimensioner inom den här kommersialiseringsutvecklingen. De är kopplade till exempel till kvalitetssystemen inom utbildning, kontakter till arbetslivet, samhällelig genomslagskraft, universitetens autonomi och diskussionerna om att bredda finansieringsbasen. Effekterna av kommersialiseringen är inte entydigt negativa eller positiva. En av de dominerande utbildningspolitiska riktlinjerna i Juha Sipiläs regeringsprogram är en mer målmedveten kommersialisering av utbildning och forskning. FSF har dock inte någon helhetsuppfattning om eller analys av de mer vittgående effekterna av kommersialisering för studier eller kvaliteten på utbildning och forskning. År 2016 producerar FSF ett informationspaket för studentrörelsen för att utvärdera kommersialiseringen av utbildningen. Förbundet utarbetar en strategi för att inverka på kommersialiseringen och ökar sin expertis inom området. Arbetet utförs tillsammans med studentkårerna genom diskussioner, workshoppar och kunskapsinsamling. Informationspaketet är ett verktyg för att förstå och få grepp om utvecklingen inom kommersialisering. Det tar i beaktande de många olika effekter kommersialiseringen har på utbildningens och forskningens kvalitet. 3. Vem leder den här sk**en och vem borde göra det? Det är fem år sedan den nya universitetslagen. Den nya lagen medförde för de finländska universiteten en slutlig övergång från det humboldtska bildningsuniversitetet till en modern modell där målen är mångfasetterade, finansieringsbasen bredare, styrsystemen mer dynamiska och kopplingen till det omgivande samhället starkare. Förändringen kräver att ledningen tänker mer strategiskt och reagerar snabbare samt en spänstigare administration, men den kräver också att den akademiska gemenskapen görs delaktig i all verksamhet i likhet med andra sakkunnigorganisationer. Vi lever i en brytningstid för det akademiska ledarskapet och hela högskolesystemet. Det traditionella idealet för universitetsdemokrati förverkligas inte om det någonsin gjort det. De ledda leder sin ledare, men vågar de genuint ta makten? Makten tar formen av en linjeorganisation, men trots det förbättras inte kvaliteten på ledarskapskompetens eller ledarskapet. Makten inom universiteten centraliseras och fördunklas.

3 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 3 / 7 Studentrörelsen behöver förstå omvärlden i förändring för att kunna reagera på den. För att stöda vårt proaktiva påverkansarbete behöver vi också en vision om en bättre akademisk ledarskapskultur. Målet med projektet är att utgående från en ingående diskussion grundad på bakgrundsinformation utforma riktlinjer för bättre ledarskap vid universiteten. Projektet utgör ett startskott för hela studentrörelsens gemensamma arbete för bättre akademiskt ledarskap och för att studerande genuint ska vara delaktiga. Resultaten av den modell vi utvecklar och vårt gemensamma påverkansarbete är en ledarskapskultur vid universiteten i vilken hela det akademiska samfundet deltar i beslutsfattandet, där beslutsfattandet håller hög kvalitet och där det förmår göra strategiska val i en omvärld i förändring. 4. Studerandens plånbok Avsikten med projektet är att skapa oss en helhetsbild av studerandes ekonomiska situation, utvärdera vilka konsekvenser regeringens politiska åtgärder har med avseende på olika studentgruppers inkomster och utgifter. Utgående från utredningen fattar vi beslut om prioriteringarna för vårt påverkansarbete gällande utkomst under den pågående regeringsperioden. Ett viktigt prioriteringskriterium är att förbättra situationen för de studerande som har det svårast ekonomiskt. Målet är att inom vårt arbete gällande utkomst övergå från ett systemperspektiv till att beakta studerandes inkomster och utgifter som helhet. FSF sammanställer den nyaste informationen om strukturen på studerandes inkomster och utgifter för att skapa en heltäckande bild av hur studerande klarar sig ekonomiskt och vilka behov de i dagens läge har. Samtidigt fäster vi uppmärksamhet vid vad som orsakar att studerande inte längre är berättigade till studiestöd och det ekonomiska läget för studerande som inte lyfter studiestöd. Förbundet samlar in informationen i samarbete med bland annat Otus och studentkårerna. FSF utvärderar vilka effekter regeringsprogrammets nedskärningar och reformförslag som exempelvis basinkomst skulle ha för olika grupper av studerande. Utkomsten för studerande med barn påverkas till exempel utöver nedskärningar i studiestödet även av att avgifterna vid hälsovårdscentralen och för dagvården höjs. I slutändan skissar vi olika studentkategorier och strukturen på deras inkomster och utgifter samt analyserar vilken inverkan olika politiska åtgärder har på utkomsten inom olika grupper.

4 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 4 / 7 FSF utformar en uppdaterad syn på studerandes utkomstbehov och gör upp en plan för hur de olika delområden som påverkar studerandes utkomst borde utvecklas med avseende på olika grupper av studerande. Förbundets uppdaterade ståndpunkt tar i beaktande bostadssituationen för studerande, arbete, arbetslöshet, företagande och andra livssituationer som kräver flexibilitet i utkomsten samt studielånets användbarhet. Vår ståndpunkt beaktar även hur social trygghet utvecklas på EU-nivå och de effekter vi småningom kan se av studiestödets tvåstegsindelning på studerandes utkomst. 5. Nytt policydokument för FSF FSF utarbetar en vision för förbundet för studerandes ställning, högre utbildning, Finland och världen för att ersätta FSF:s gällande policydokument. Det resulterande dokumentet är FSF:s viktigaste styrdokument. FSF:s befintliga policydokument är från år 2009 och har efter det delvis uppdaterats vid olika förbundsmöten. Det föregående policydokumentet godkändes vid förbundsmötet år Före det definierades de politiska målsättningarna årligen i verksamhetsplanen. FSF:s kansli leder reformprojektet fortlöpande under årets gång. Förslaget till policydokument förbereds i samarbete med studentkårerna under flertalet sammankomster och seminarier samt via en virtuell plattform. Efter det behandlas styrelsens förslag för policydokument under remissrundan och den slutliga utformningen godkänns på förbundsmötet. Förnyelsearbetet sammanställer visionerna, reformförslagen och idéerna som de olika sektorerna utarbetat under de senaste åren. Bland annat Studieförmåga, Steg mot en basinkomst, Framtidens universitet, Visionen för utbildningsexport samt Magister 2.0 utgör en grund för det nya policydokumentet. Samtidigt utvärderas FSF:s styrsystem utifrån det arbete som arbetsgruppen för organisationsutveckling gjort. Det nya policydokumentet publiceras inför Finlands 100-årsjubileum år Dokumentet styr FSF:s verksamhet inför riksdagsvalet 2019 och regeringsprogramsarbetet för Utgående från den nya visionen lyfter FSF teman i den offentliga debatten och i sitt påverkansarbete. 6. I sommarterminform 2017

5 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 5 / 7 Sipiläs regerings regeringsprogram vill se en tätare kontakt mellan utbildning och arbetsliv, göra studievägarna inom och mellan utbildningsstadier så flexibla som möjligt samt införa en tredje termin vid högskolorna. Av universitetsstudenterna utför majoriteten avlönat arbete som motsvarar deras utbildning redan under studietiden. Målet på lång sikt bör vara att studier och arbete sömlöst ska gå att kombinera året runt. Det första steget för att nå det är att införa en tredje termin vid universiteten. FSF bidrar till införandet av en tredje termin genom ett samarbetsprojekt med exempelvis universiteten, arbetsmarknadsorganisationerna, näringslivet och Sitra. Avsikten är en ur allas syn flexibel möjlighet för studerande att året runt kombinera studier och arbete. I sommarstudierna används digitala lärplattformar och lösningar. Målet är att med hjälp av virtuella studier införa en sommartermin år En tredje termin ger studerande möjlighet att mer flexibelt strukturera sina studier på ett sätt som skiljer sig från det traditionella, dock så att inte utbudet av eller kvaliteten på undervisningen lider eller så att universitetet hamnar i en svår situation vad gäller att arrangera utbildningen. En smart genomförd sommarterminsommartermin erbjuder en större del av studerandena möjlighet att få relevant arbetserfarenhet redan under studietiden då utbudet av arbetskraft fördelar sig jämnare över året. 7. Så här är det: Det verkliga studentlivet Den uppfattning den offentliga debatten ger av studerande och att studera är ensidig och negativ. FSF och studentkårerna tar bestämt tag i det här i början av året. Temat är aktuellt just nu, eftersom arbetet att förändra attityder görs med nästa riksdagsval i tankarna. Att förändra uppfattningen är inte något ettårigt projekt, avsikten är därför att upprätthållandet av studerandes image är en naturlig del av studentrörelsens agenda. Studerande är inte någon heterogen grupp; studenter lever och tar examen i ett samhälle som är väldigt annorlunda än det var för några decennier sedan. I projektet för förbundet fram ett modernt studentskap, river myten om lata studenter och förbättrar studerandes och studentorganisationers image. Målet är en positiv förändring i attitydklimatet som för närvarande återger en felaktig tanke om studerande som samhälleliga parasiter. Projektet gör att studerande ses som en viktig del av samhället och viktiga samhälleliga debattörer. Studerande ses som personer som vill utveckla sig själva, skaffa sig ett yrke och en karriär.

6 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 6 / 7 Tillsammans med studentkårerna och andra aktörer kartlägger och river förbundet myter om studerande samt lyfter fram mångfalden bland studier och studerande. Projektet styr den samhälleliga diskussionen så att studerande ses som värdig samhällets insatser, inte bara som en utgiftspost. FSF och studentkårerna riktar under nästa år om sin kommunikation och förändrar på lång sikt studerandes image och varumärket studentskap. FSF och studentkårerna utmanar stereotyperna även i sin egen kommunikation och hur vi reagerar på dem. I fortsättningen låter inte studentrörelsen meddebattörer som odlar stereotyper komma lätt undan, utan vi utmanar dem med korrekt information och bättre argument. 8. Via studier in i samhället mer invandrare vid universiteten! Målet med projektet är att främja invandrares tillträde till högre utbildning så att deras antal vid universiteten ökar. Trots att antalet invandrare i Finland jämnt ökat de senaste decennierna motsvarar inte deras andel i högskolorna den övriga befolkningen. I Europa utspelar sig den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och antalet invandrare i Finland kommer att öka betydligt under de närmaste åren. Att främja invandrares tillträde till högre utbildning kräver särskilda åtgärder som även studentrörelsen bör delta i. Speciellt efter valet 2015 har rasismen och främlingsfientligheten ökat alarmerande i det finländska samhället och i den offentliga debatten. Studentrörelsen bör bidra till att skapa ett positivt klimat och möjligheter för invandrarna att integreras i det finländska samhället. Tillträde till högre utbildning spelar en viktig roll i det här. FSF utreder vad som hindrar invandrares tillträde till universitet, gör upp en plan för att eliminera de hindren och väljer prioriteringar för åtgärder att implementera under år Exempel på sådana är att flyktingar som i sitt hemland avbrutit sina högskolestudier slutför dem och tar examen eller att personer med invandrarbakgrund som avlagt studentexamen fortsätter vid universitet. 9. Boosta kommunal(vals) påverkan FSF förbereder sig tillsammans med studentkårerna för kommunalvalet och stöder utvecklingen av det lokala påverkansarbetet i kommunerna. Under året fastslår förbundet gemensamma hållpunkter och vad målet med det gemensamma påverkansarbetet är. Förbundet hjälper studentkårerna välja lokala teman för valet och öka studerandes möjligheter

7 SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 7 / 7 att rösta samt påverkar partiernas kommunalvalsprogram i enlighet med gemensamt överenskomna teman. Förberedelserna sker i mån av möjlighet tillsammans med SAMOK och de lokala studerandekårerna. Kommunalvalet år 2017 har flyttats till våren och studentrörelsen har under nästa år en ypperlig möjlighet att satsa på lokalt påverkansarbete. Studentkårerna är lokala experter på sina orter i frågor som berör unga och studerande. Genom projektet förstärker vi de lokala studentkårernas påverkansarbete så att så många för studerande centrala frågor tar en plats på partiernas agenda och framskrider under följande fullmäktigeperiod. FSF uppdaterar verktygen för kommunal påverkan. FSF koordinerar projektet och studentkårerna producerar innehåll, eventuellt tillsammans med de lokala studerandekårerna. FSF erbjuder en plattform för studentkårerna att utbyta tankar, praxis och kommunalvalsteman samt stöder etableringen av påverkansarbetet och valarbetet genom att producera erforderligt material om att påverka i kommunerna. FSF arbetar för egen del för att påverka partiernas kommunalvalsprogram. Under året fattas beslut om en eventuell gemensam kampanj, dess huvudsakliga budskap och dess profil. 10. Anställ internationella studerande, utnyttja deras kompetens Målsättningen med projektet är förbättra möjligheterna för dem som avlagt högskoleexamen i Finland att få arbete i Finland. FSF möjliggör och koordinerar i samarbete med arbetslivets centralorganisationer riktade lokala sysselsättningsprojekt som förverkligas som ett samarbete mellan studentkårerna, studentorganisationer, det lokala näringslivet och andra aktörer. Projekten får synlighet i regional media. För varje utländsk examensstuderande som vill det ska det finnas en arbets- eller praktikplats eller möjlighet till fortsatta studier. För närvarande är internationella studerandes anställbarhet svag. Orsakerna är utredda, det finns politisk vilja till förändring, men de konkreta åtgärderna har hittills varit otillräckliga. FSF tar tag i problemet på såväl nationell som lokal nivå. FSF inleder genom studentkårerna projekt med målet att konkret förbättra sysselsättningen. Centralkansliet skapar kontakterna till nationella intressegrupper och studentkårerna inleder samarbete med lokala arbetsgivare.

VERKSAMHETSPLAN 2016. 1. Framtiden för kommersialiseringen av utbildningen. 2. Studerandens plånbok

VERKSAMHETSPLAN 2016. 1. Framtiden för kommersialiseringen av utbildningen. 2. Studerandens plånbok SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 8 Sida 1 / 17 VERKSAMHETSPLAN 2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1. Framtiden för kommersialiseringen

Läs mer

Remissrundan inleds under höstseminariet 29 september och avslutas 16 oktober. Vi ber studentkårerna inkomma med utlåtanden om följande handlingar:

Remissrundan inleds under höstseminariet 29 september och avslutas 16 oktober. Vi ber studentkårerna inkomma med utlåtanden om följande handlingar: REMISSRUNDA 2015 Ärade studentkårernas representanter, Finlands studentkårers förbund (FSF) rf:s ordinarie förbundsmöte ordnas den 20 och 21 november på Korpilampi i Esbo. Förbundsmötet väljer ordförande

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr xx Sida 1 / 5 Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Läs mer

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet

Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 07 Sida 1 / 6 1 2 Styrelsens förslag till ändringar i policydokumentet 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Tillägg

Läs mer

FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUND

FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUND SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 08 Sida 1 / 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 FINLANDS STUDENTKÅRERS FÖRBUND VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY

1 Medlemsmotion från Studentkåren vid Östra Finlands universitet ISYY SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 09 Sida 1 / 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 STYRELSENS SVAR PÅ MEDLEMSMOTIONERNA 1 Medlemsmotion

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Innehåll. 1. Fler skäl att stanna: Jobb för internationella studerande och utnyttja deras kompetens för Finlands bästa...

VERKSAMHETSPLAN Innehåll. 1. Fler skäl att stanna: Jobb för internationella studerande och utnyttja deras kompetens för Finlands bästa... VERKSAMHETSPLAN 2017 Innehåll 1. Fler skäl att stanna: Jobb för internationella studerande och utnyttja deras kompetens för Finlands bästa... 1 2. Studerandes gemensamma studentrörelse... 2 3. Ett helt

Läs mer

Förnyelse av planering och beskrivning av FSF:s verksamhet

Förnyelse av planering och beskrivning av FSF:s verksamhet 2.11.2012 i Helsingfors Bästa studentkårsaktiva, Under perioden 21.9 12.10 ordnades en remissrunda för förbundsmöteshandlingarna. Vi fick utlåtanden om handlingarna från 15 medlemskorporationer. Utgående

Läs mer

HUS strategi

HUS strategi 1 HUS strategi 2016 2020 2 Strategins syfte och användning 3 4 5 Strategin är det högsta styrande dokumentet för Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS). Den är ett övergripande dokument som ser

Läs mer

LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA

LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA LÖSNINGAR FÖR FRAMTIDENS ARBETSFÖRMÅGA Handlingsprogram för främjande av psykisk hälsa bland unga och studerande NYYTI RY:S STRATEGI FÖR PÅVERKAN Nyyti ry är en förening med expertis i psykisk hälsa och

Läs mer

Förslag till ändringar i policydokumentet

Förslag till ändringar i policydokumentet SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 07 Sid 1 / 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 Förslag till ändringar i policydokumentet Innehåll:

Läs mer

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI

STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 STUDERANDENAS IDROTTSFÖRBUNDS STRATEGI 2016 2020 VÅR MISSION Att främja motions- och idrottskulturen 1 och välbefinnande bland studerande. VÅR VISION Studerande rör på sig tillräckligt

Läs mer

PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund

PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 PM om styrningen av Studerandenas idrottsförbund och Finlands studentkårers förbund Avsikten med detta dokument är att kortfattat beskriva verksamheten i Studerandenas idrottsförbund

Läs mer

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje.

Vi är Vision. mål och hjärtefrågor. Förutsättningar för chefs och ledarskap. Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje. Beslut, förbundsmötet 2016 Vi är Vision mål och hjärtefrågor Förutsättningar för chefs och ledarskap Hållbart arbetsliv mer arbetsglädje Löner och villkor Framtidens arbetsliv Fair Union Vi är Vision är

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer

Samhällsorientering för nyanlända invandrare. samhällsinformatörer Samhällsorientering för nyanlända invandrare Välkommen till Stockholms Universitet och utbildningen av samhällsinformatörer Utbildningen omfattar 30 hp respektive 45 hp. För dig som saknar pedagogisk kompetens

Läs mer

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen

Kommunikationsstrategi yrkesutbildningen Kommunikationsstrategi för yrkesutbildningen 11.3.2019 18.3.2019 1 INNEHÅLL Ägare och ansvar Utgångspunkter för kommunikationen Målgrupper Riktlinjer Värderingar Effektmål En studerande berättar Kärnbudskap

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta

Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Forsknings- och innovationsrådets vision och vägkarta Finland 2030: Världens mest attraktiva och kunniga försöks- och innovationsmiljö Finland är ett tryggt land som förnyar sig och bryr sig om, där livskvaliteten

Läs mer

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen

KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING. Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen KRITERIER FÖR GOD HANDLEDNING Kriterier för god handledning i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen Innehåll 1. Syftet med kriterierna för god handledning... 3 2. Användningen

Läs mer

FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI

FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI FORSKNING FÖR LIVET FORSKARFÖRBUNDETS STRATEGI 2016 2020 Forskarförbundet erbjuder forskare, lärare och experter gemenskap som överskrider gränserna mellan olika vetenskapsgrenar övervakar medlemmarnas

Läs mer

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam

Verksamhetsplan 2018/2019 Studentsektionen Sesam Verksamhetsplan 2018/2019 En del av Inledning Sesams verksamhetsplan är antagen av kårsektionens medlemmar på sektionsmöte och ska ligga som grund för verksamheten under det kommande verksamhetsåret. Verksamhetsplanen

Läs mer

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014

Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se. Kommunikationsplattform 2012-2014 Bondegatan 21, 2 tr SE-116 33 Stockholm, Sweden Vxl +46 8 410 328 50 www.familjenpangea.se Kommunikationsplattform 2012-2014 Vårdförbundet 2 Innehåll Bakgrund Målgrupper Budskap Kommunikationsstrategi

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

nytt patientregister, förberedelser för utvidgning av YHpiloten, ekonomi, förnya faktureringssystem, främja hälsa

nytt patientregister, förberedelser för utvidgning av YHpiloten, ekonomi, förnya faktureringssystem, främja hälsa SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO (SYL) ry Handling nr 08b Sid 1 / 5 LISTA ÖVER FSF:S FORTLÖPANDE VERKSAMHET OCH TEMAN ATT FÖLJA 2013 Ärende/Intressent Aktuellt år 2013 SHVS yh-försök styrgruppen för försöket

Läs mer

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020

FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 FÖRUTSEENDE OCH VERKNINGSFULL UTVÄRDERING 2020 Strategin för Nationella centret för utbildningsutvärdering 02 04 05 06 08 09 12 Vision, uppdrag och verksamhetsidé Servicelöften Strategiska mål NCU:s resultatkort

Läs mer

1(8) Belopp: 150 000 Tidsplan: 2016 2018. Beskrivning och motivering av informationsbehovet:

1(8) Belopp: 150 000 Tidsplan: 2016 2018. Beskrivning och motivering av informationsbehovet: 2.1.1 Hur ser situationen för digital pedagogik, nya läromedel och lärandemiljöer ut för närvarande och vilka förutsättningar finns för att utveckla dem? Belopp: 150 000 Tidsplan: 2016 2018 Beskrivning

Läs mer

Är det möjligt att kombinera ökad effektivitet och akademisk frihet? Det anser Åbo

Är det möjligt att kombinera ökad effektivitet och akademisk frihet? Det anser Åbo Kårpolitikern sitter inte i glaskupa Är det möjligt att kombinera ökad effektivitet och akademisk frihet? Det anser Åbo Akademis Studentkårs nya styrelseordförande Anniina Pirttimaa, men bara i en diskussion

Läs mer

POLITISKT MÅLPROGRAM FÖR FINLANDS STUDERANDEKÅRERS FÖRBUND SAMOK

POLITISKT MÅLPROGRAM FÖR FINLANDS STUDERANDEKÅRERS FÖRBUND SAMOK POLITISKT MÅLPROGRAM FÖR FINLANDS STUDERANDEKÅRERS FÖRBUND SAMOK 2019 2023 3 SAMOKs vision för yrkeshögskoleutbildningen och studier Yrkeshögskoleutbildningen i Finland är den bästa i världen. En kvalitativ

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE

SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE SAMMANSTÄLLNING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008-2010 AVDELNING ÖREBR 1 PROFESSION Vi ska gemensamt påverka och utveckla våra yrken. Därför ska vi också vara med och påverka och utveckla utbildningarna. Utifrån

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

17b Bakgrund: Riktlinjer för utvecklingssamarbetet

17b Bakgrund: Riktlinjer för utvecklingssamarbetet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 17b Bakgrund: Riktlinjer för utvecklingssamarbetet Riktlinjerna för utvecklingssamarbetet ska definiera de framtida

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande Nordiskt nätverk för vuxnas lärande NVL är ett nordiskt nätverk för vuxnas lärande som VIA University College administrerar på uppdrag av Nordiska Ministerrådet (NMR), som också finansierar verksamheten.

Läs mer

Vi är Sveriges Ingenjörer

Vi är Sveriges Ingenjörer Vi är Sveriges Ingenjörer 2 Medan våra medlemmar utvecklar Sverige så utvecklar vi dem Våra ingenjörers visioner leder oss steg för steg mot ett bättre samhälle. Det är deras innovationskraft som löser

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i Malmö

Lärande för hållbar utveckling i Malmö Lärande för hållbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010 Upprättad Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2010-06-15 1.0 Johanna Ekne, Åsa Hellström, Per-Arne Nilsson Miljöförvaltningen Miljöstrategiska

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Valprogram SAMOK:s valprogram inför riksdagsvalet (5)

Valprogram SAMOK:s valprogram inför riksdagsvalet (5) 14.09.2018 1 (5) Valprogram 2019 SAMOK:s valprogram inför riksdagsvalet 2019 Detta är valprogrammet för Finlands studerandekårers förbund, SAMOK, inför riksdagsvalet 2019. Syftet med valprogrammet är att

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Cirkulärnr: 1995:132 Diarienr: 1995/1880 Handläggare: Karl-Axel Johansson Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen Invandrar- och flyktingfrågor

Cirkulärnr: 1995:132 Diarienr: 1995/1880 Handläggare: Karl-Axel Johansson Datum: Mottagare: Kommunstyrelsen Invandrar- och flyktingfrågor Cirkulärnr: 1995:132 Diarienr: 1995/1880 Handläggare: Karl-Axel Johansson Datum: 1995-06-27 Mottagare: Kommunstyrelsen Invandrar- och flyktingfrågor Rubrik: Stoppa rasismen Bilagor: Pm Stockholm Energi

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Världen finns nära dig

Världen finns nära dig Världen finns nära dig Bli internationell med oss Internationalisering angår alla Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO är en fördomsfri vägvisare för internationaliseringen

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010

Anordnarna av gymnasieutbildning 37/520/2010 Datum 26.5.2010 Anordnarna av gymnasieutbildning Dnr 37/520/2010 Ärende ANSÖKAN TILL PILOTPROJEKTET FÖR STUDIEHANDLEDNING I GYMNASIET OCH FINANSIERING SOM HÄNFÖR SIG TILL DEN Undervisnings- och kulturministeriet

Läs mer

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1

Idé & framtid. LEdarna sveriges chefsorganisation. 2014 Ledarna 1 Idé & framtid LEdarna sveriges chefsorganisation alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer 2014 Ledarna 1 verksamhetsidé Ledarna är en organisation för chefer.

Läs mer

#DIGIPOLICY. Finlands studerandekårers förbund SAMOK

#DIGIPOLICY. Finlands studerandekårers förbund SAMOK #DIGIPOLICY Finlands studerandekårers förbund SAMOK #DIGIPOLICY Finland har enligt flera internationella jämförelser, såsom Digibarometri och Världsekonomiforum jämförelse över konkurrenskraften, de bästa

Läs mer

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad Överenskommelse Malmöandan Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad 2018 2022 Överenskommelse Malmöandan - handlar om samverkan mellan hela den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Antogs den

Läs mer

Validering av realkompetens vid (finländska) högskolor

Validering av realkompetens vid (finländska) högskolor Validering av realkompetens vid (finländska) högskolor Riitta Pyykkö Vasa 1.12.2011 Delaktighet i ett mångkulturellt Norden Varför är valideringen nu på agendan? Valideringen är av nytta för individen,

Läs mer

Sammanfattning av rundabordssamtal

Sammanfattning av rundabordssamtal Sammanfattning av rundabordssamtal I detta dokument summeras vad som hittills har diskuterats vid de rundabordssamtal som förts inom Kraftsamling sedan starten 2011. Det är ett omfattande material som

Läs mer

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet

Måldokument för IT-verksamheten vid Mittuniversitetet DNR: IT-nummer: 2016/002 2017-2019 Publicerad: 2017-09-01 Beslutsfattare: Håkan Stenström Ansvarig för genomförande: IT-chef Mats Edin Beslutsdatum: Giltighetstid: 2019-12-31 1/8 Innehållsförteckning 1

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

Vad, hur. varför. Svenska litteratursällskapet i Finland. och

Vad, hur. varför. Svenska litteratursällskapet i Finland. och Vad, hur och varför Svenska litteratursällskapet i Finland Vi är på väg I din hand ligger den vägkarta eller strategi som ska hjälpa Svenska litteratursällskapet att förverkliga föreningens syfte. Syftet,

Läs mer

Tack för alla motioner!

Tack för alla motioner! Tack för alla motioner! Styrelsen vill tacka för de inkomna motionerna. Vi har diskuterat samtliga och besvarat dem utifrån vår synvinkel. Om det är någonting som är oklart eller som ni vill fråga om innan

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand.

Vi har fokus på kunden inom vår verksamhet Vi utökar självbetjäningsmöjligheterna för våra kunder och hjälper kunderna agera riktigt på egen hand. Vi förnyar modigt Förnyelse innebär att vi reagerar snabbare än tidigare på förändringar i vår verksamhetsmiljö. Vi stärker vår yrkeskunnighet, testar modigt nya tillvägagångssätt, lär oss tillsammans

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM

Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM Stöd och säkerhet VAR INTE ENSAM 1. REGIONINSTRUKTÖREN STÖDER KÅRLEDNINGEN 1.1. Regioninstruktörens uppdrag 1.2. Personlig kontakt 1.3. Regioninstruktörerna fungerar parvis 1.4. Regioninstruktörens uppgift

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Vägar till ny kunskap

Vägar till ny kunskap Vägar till ny kunskap - Sacos förslag till en modern kompetensutveckling Digitaliseringen av samhället har medfört ökat fokus på livslångt lärande. Sacos utgångspunkt är att vi behöver mer utbildning fördelat

Läs mer

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019

Deltagande i Partnerskapet för barnets rättigheter i praktiken 2016-2019 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Datum 2015-08-19 Diarienummer KSN-2015-1584 Kommunstyrelsen Deltagande i 2016-2019 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att Uppsala kommun

Läs mer

Vision och verktyg Visionen - vår berättelse Ett växande Norrbotten Mål kommunikation

Vision och verktyg Visionen - vår berättelse Ett växande Norrbotten Mål kommunikation 2 Innehållsförteckning Vision och verktyg... 3 Visionen - vår berättelse 12.2.1... 4 Ett växande Norrbotten 12.2.2... 4 Ett spännande Norrbotten 12.2.3... 5 Kommunikation... 5 Kommunikationsmodell 12.2.4...

Läs mer

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning Extern fokusfråga 1 Snabbt ut till rätt jobb. Utbildning för framtidens arbetsmarknad och välfärd. 1 Intern fokusfråga

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15

Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15 Strategiska riktlinjer för livslång vägledning Undervisnings- och kulturministeriets arbetsgruppspromemorior och utredningar 2011:15 Vejlederseminarium på Färöarna 7.5.2012 Carola Bryggman Regionförvaltningsverkens

Läs mer

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet

Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet BESLUT IB9 3540/2004 2005-10-18 Rektor Fastställande av Kommunikationsplattform för Lunds universitet Universitetsstyrelsen beslutade 10 juni 2005 att principiellt ställa sig bakom förslaget till kommunikationsplattform

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna

VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna VERKSAMHETSPROGRAM ArkitektStudenterna 2015-2017 Vad är ArkitektStudenterna och varför finns vi? ArkitektStudenterna är Sveriges Arkitekters studentorganisation och det samlande organet för Sveriges Arkitekters

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH)

Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) Umeå universitet Dokumenttyp: BESLUT Datum:2015-11-03 Dnr: FS 2015/1119 Sid 1 (2) Remiss av betänkandet SOU 2015:70 Högre utbildning under tjugo år (U2105/03787/UH) 1. Bakgrund Umeå universitet har erbjudits

Läs mer

Målen för lärarutbildningen 2013 2016

Målen för lärarutbildningen 2013 2016 SOOL Finlands Lärarstuderandes Förbund - SOOL, är en nationell takorganisation för alla studenter på lärarutbildningar i Finland. I avsikt att förbättra lärarutbildningen strävar SOOL efter att befordra

Läs mer

Studentkåren Malmös verksamhetsplan 13/14

Studentkåren Malmös verksamhetsplan 13/14 .doc 1 (5) Studentkåren Malmös verksamhetsplan 13/14 1. Inledning Under verksamhetsåret 12/13 har Studentkåren Malmö genomfört många förbättringar i Kårens struktur men än är arbetet inte klart och Kåren

Läs mer

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden

Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län. Fem prioriterade Utvecklingsområden Ett Operativt Program för Livslångt Lärande i Region Jämtlands län Tanken på det livslånga lärandet vilar på ett par principer: För det första att individens lärande inte avslutas i ungdomsåren, utan fortgår

Läs mer

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik

Saco Studentråd. Strategi 2013-2017. Underrubrik Saco Studentråd Strategi 2013-2017 Underrubrik 1 Bakgrund Saco Studentråd vill över tid uppfattas som en seriös påverkansaktör och därför behövs strategin för att ge ramarna för organisationen på längre

Läs mer

Lärarakademins kriterier

Lärarakademins kriterier s kriterier 1. Pedagogisk skicklighet och handledning fortlöpande kompetensutveckling Utmärkta färdigheter kommer till uttryck t.ex. i att läraren systematiskt utvärderar och utvecklar sin undervisning

Läs mer

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i

En tydlig värdegrund som. Stöd till lärarna i Världens bästa och jämlika grundskola förutsätter att alla aktörer arbetar långsiktigt och i samma riktning samt en gemensam verksamhetskultur. Skolans vardag och nationella beslut måste mötas bättre än

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Invalidförbundets mål inför riksdagsvalet 2019

Invalidförbundets mål inför riksdagsvalet 2019 Invalidförbundets mål inför riksdagsvalet 2019 Invalidförbundet är en nationell multibranschorganisation för 30 000 personer med fysiska funktionsnedsättningar, som utför påverkansarbete och producerar

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Språkstrategi

Språkstrategi Studentkåren vid Helsingfors universitet Språkstrategi 2018 2023 För en genuint internationell och trespråkig universitetsgemenskap Innehållsförteckning: Sida 1 Inledning 3 1.1 Nuläge och bakgrund 3 1.2

Läs mer

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i

FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i FINSKA, MODERSMÅLSINRIKTAD A-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

Mål- och visionsdokument

Mål- och visionsdokument Mål- och visionsdokument Antaget av LinTeks fullmäktige 2013-02-19 Reviderad av kårfullmäktige 2014-05-06 samt 2016-04-19 Inledning LinTeks måldokument beskriver LinTeks vision samt de långsiktiga mål

Läs mer

Jämlikhetspolicydokument Svenska Handelshögskolans Studentkår

Jämlikhetspolicydokument Svenska Handelshögskolans Studentkår Jämlikhetspolicydokument 2014-2016 Svenska Handelshögskolans Studentkår 1 SHS första jämlikhetspolicy skapades som följd av resultaten som framkommit ur en jämlikhetsundersökning som gjordes bland studentkårsmedlemmarna

Läs mer

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen

Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Kartläggning och analys inför ett möte eller ett påverkansarbete med/mot kommunen Ett arbetsmaterial för att underlätta kartläggning och analys 2019-01-18 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Kartläggning och

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Verksamhetsplan för 2015/2016

Verksamhetsplan för 2015/2016 2015-05-25 Fastställd på SSCO studentråd 2015-07-30 Reviderad enligt beslut av SSCO studentråd Verksamhetsplan för 2015/2016 SSCO:s vision Stockholm ska vara den ledande studentstaden i Sverige och en

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

STRATEGISK PLAN Sveriges Akademiska Idrottsförbund Antagen vid förbundsmötet den 22 oktober 2016

STRATEGISK PLAN Sveriges Akademiska Idrottsförbund Antagen vid förbundsmötet den 22 oktober 2016 STRATEGISK PLAN 2016 2020 Sveriges Akademiska Idrottsförbund Antagen vid förbundsmötet den 22 oktober 2016 Starka föreningar Svensk studentidrott behöver starka föreningar. Studentidrottsföreningen utgör

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Korporationernas tid är förbi I Finland finns arbetsgivarföretag: Finlands förnyelse lyckas inte utan företag

Korporationernas tid är förbi I Finland finns arbetsgivarföretag: Finlands förnyelse lyckas inte utan företag Finlands förnyelse lyckas inte utan företag Korporationernas tid är förbi I Finland finns 90 000 arbetsgivarföretag: DET NORMALBINDANDE FÄLTET Cirka 20 000 företag Hör till arbetsgivarförbund Kan påverka

Läs mer