godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen att"

Transkript

1 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 2 Datum: Ärende: Delårsrapport 2 Sammanfattning: Föreligger delårsrapport för perioden januari-augusti. Nämndens nettokostnad för perioden januari - augusti uppgick till 219 Mkr, vilket var en ökning med 2 % jämfört med föregående år. Periodresultatet var positivt och uppgick till 12,5 Mkr. Nettokostnadsutvecklingen förväntas öka resten av året och för helåret 2012 prognostiseras ett överskott om 8 Mkr. Förklaringen till prognostiserad resultatförsämring under det tredje tertialet är de extra satsningar som nämnden beslutade om i samband med delårsrapport 1. De huvudsakliga orsakerna till överskottet är: att nya anläggningar och ombyggnationer blir färdigställda senare än vad som har beaktats i budgeten, vilket leder till lägre hyres - och driftskostnader. Detta gäller exempelvis Klagshamns sporthall och konstgräsplanen på Sorgenfri idrottsplats (2,8 Mkr). att bidragsutbetalningarna förväntas bli lägre än budgeterat beroende på en låg ansökningsvolym till riktade bidrag och att aktivitetsvolymen inom föreningslivet är lägre än beräknat: o Lönebidrag (2,2 Mkr) o Jämställdhetsbidrag (0,5 Mkr) o Bidrag för spontanaktivitet (0,7 Mkr) o Fritidsexpressen och startbidrag (0,3 Mkr) o Allmänna bidrag såsom aktivitetsbidraget och grundbidrag (1,3 Mkr) att budgeterad förstärkning av stödet till ridverksamheten inte kommer att utnyttjas i sin helhet under Detta hänger samman med att det har tagit längre tid än beräknat att nå en överenskommelse med berörda ridföreningar om upplåtelsevillkor och driftbidrag (2 Mkr) Förslag till beslut: Delårsrapportens kapitel 3 innehåller en särskild uppföljning av nämndens verksamhetsplan för Detta avsnitt kommer inte att översändas till kommunstyrelsen. Fritidsnämnden föreslås besluta att att att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen godkänna uppföljningsrapporten avseende verksamhetsplan 2012 och lägga den till handlingarna omedelbart justera paragrafen delårsrapport 2 kortis Bo Sjöström Fritidsdirektör

2 Delårsrapport Fritidsnämnden

3 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Uppföljning av målen Ungdomsarbetslösheten ska minska Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Uppföljning av Fritidsnämndens mål Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 2(34)

4 3.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Uppföljning av verksamheten Viktiga händelser Nettokostnadsutveckling Uppföljning av ekonomin Resultaträkning Investeringsram Områdesprogram för socialt hållbart Malmö Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 3(34)

5 6.1 Hur ser dialogen med respektive Områdesprogram ut? På vilket sätt har nämnden deltagit i arbetet med Områdesprogrammen för socialt hållbart Malmö? Vilka specifika aktiviteter deltar ni i? Vilka specifika aktiviteter planerar ni att genomföra eller delta i? Hur stora resurser har era insatser i områdesprogrammen tagit i anspråk under 2012? Symbolförklaringar: För att på ett överskådligt sätt snabbt visa en indikation på huruvida förvaltningens åtgärder är genomförda och haft effekt på nämndens mål används symboler. Nyckeltal: = Utfallet ligger inom ramen för nyckeltalets målvärde = Utfallet ligger något utanför ramen för nyckeltalets målvärde = Utfallet ligger tydligt utanför ramen för nyckeltalets målvärde : = Åtgärden är genomförd = Åtgärden är pågående utan avvikelse = Åtgärden är påbörjad med avvikelse = Åtgärden är ej påbörjad Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 4(34)

6 1 Sammanfattning Nämndens nettokostnad uppgick under årets första åtta månader till 219 Mkr, vilket är en ökning med 2,44 % jämfört med föregående år. Periodavvikelse var positiv och uppgick till +12,5 Mkr. För helåret 2012 prognostiseras ett överskott om 8 Mkr. Under maj och juni månad invigde nämnden tre nya konstgräsplaner och därmed uppgår antalet konstgräsplaner till 13 stycken. Arbetet med att anlägga en konstgräsplan på Limhamns idrottsplats är påbörjat och beräknas bli klart i september. Fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar som har anställda som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning. I budget 2012 har detta anslag utökats med 2 Mkr för att stimulera till ökat antal anställda med lönebidrag inom föreningslivet. Under första halvåret har antalet ökat marginellt. Orsaken till detta diskuteras med arbetsförmedlingen, som styr och beviljar lönebidragsanställningar inom föreningslivet En annan orsak till det prognostiserade överskottet är att nämnden har haft svårt att få ansökningar till riktade bidrag såsom jämställdhetsbidraget och de olika bidragsformerna som finns för att stimulera till spontan fritidsaktivitet. En ny extern besiktning av Aq-va-kul genomfördes i början av året och visade på några allvarliga brister och därmed behov av akuta renoveringsåtgärder. Hittills har åtgärderna kunnat vidtas med marginell påverkan på badets öppethållande. Bland nämndens bidrag till att göra Malmö till en populär besöksstad kan nämnas sommarkonserten med rocklegenden Ozzy Osbourne på Malmö Stadion med nästan åskådare. I augusti var det premiär för den nya tävlingen Malmö Triathlon. Tävlingen blev en succé med 500 deltagare. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 5(34)

7 2 Uppföljning av målen 2.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till målet om en minskad ungdomsarbetslöshet. Fritidsnämnden har uppnått sitt interna mål om en ökning med 5 % av antalet ungdomspraktikanter och SEF-unga jämfört med Ökningen uppgår till 34 %. Hittills har ingen praktikperiod lett direkt till en anställning, men ungdomarna har haft en möjlighet att skaffa sig arbetslivserfarenhet. 2.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande. Fritidsnämnden beviljar bidrag till föreningar som har anställda som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning. Antalet beviljade bidrag för perioden har inte uppgått till budgeterad nivå utan underskrids med nästan 40 anställningar. Diskussioner förs med föreningslivet och arbetsförmedlingen för att öka antalet lönebidragsanställningar inom föreningslivet. 2.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till Malmö stads näringslivsutveckling genom att marknadsföra Malmö som evenemangs- och besöksstad. På stadionområdet anordnas stora och små evenemang och prognosen är att nämndens internt uppställda mål om en ökning av stora evenemang med 5 % kommer att uppfyllas under Under sommaren anordnades bland annat en konsert på Malmö Stadion med Ozzy Osbourne. 2.4 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att möta utbyggnadsbehovet av förskolan. Fritidsnämnden deltar i arbetet med effektivare användning av anläggningsytor. Vid Malmö idrottsplats och Sorgenfri idrottsplats kommer delar av idrottsplatsernas yta att utnyttjas till förskolor. Det förs diskussioner rörande en yta på Limhamns idrottsplats för en tillfällig förskola. Den avvägning som fritidsnämnden har att beakta är i vilken utsträckning ytor kan avhändas för förskoleverksamhet utan att riskera malmöbornas tillgång till meningsfull fritid. 2.5 Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan. Fritidsnämndens verksamhet med stöd till föreningsliv och möjliggörande av fritidsaktiviteter kan antas bidra indirekt till måluppfyllelse. Under den aktuella perioden har nämnden fokuserat på samverkan med stadsdelsnämnder genom områdesprogram där förvaltningen utgjort en länk mellan föreningsliv och skolor. Nämnden upplåter sina badanläggningar till skolsimundervisning. Därutöver har nämnden utvecklat stödet för Malmö Idrottsakademi (MIA) på Stadionområdet. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 6(34)

8 2.6 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola. Malmös elever vistas på och nyttjar flera av fritidsnämndens anläggningar under skoltid. För att öka den upplevda tryggheten på anläggningarna har fritidsnämnden fortsatt 2011 års arbete med att åtgärda skymmande buskage och undermålig belysning. En ny idrottsplatsvaktmästartjänst har tillsatts med särskild inriktning på relationsskapande arbete med brukarna av idrottsanläggningarna i Rosengård. 2.7 Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till måluppfyllelse av målet att Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet. Förvaltningen har uppnått sitt interna mål om att verka för implementering av utvecklingsplanen genom att ta fram en strategi och arbeta utifrån den. Strategin syftar till att integrera ett jämställdhetsperspektiv i de befintliga verksamhetsutvecklande strukturerna. Strategin består av olika steg: 1. Utbilda personal 2. Ta fram könsuppdelad statistik 3. Genomföra jämställdhetsanalyser integrerat i den ordinarie verksamhetsuppföljningen 4. Integrera analysresultaten i den ordinarie verksamhetsutvecklingen Implementeringen av utvecklingsplanen fortgår enligt plan Arbete med Utvecklingsplanen för jämställdhetsintegrering Användning av könsuppdelad statistik i ärendehantering och rapportering till nämnd Statistikområde Ja Nej Till viss del Inte tillämpligt Försörjningsstöd Efterfrågan på förskoleplats Personaltäthet i förskolan Skolresultat Attitydundersökningar i skolan Hemlöshet Nöjdhet i äldreomsorgen Trygghet Mötesplatser för ungdomar Deltagande i fritidsaktiviteter Utländsk bakgrund bland medarbetarna x x x x x x x x x x x Ja i delårsrapport Ofrivilligt deltidsanställda x x x Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 7(34)

9 2.8 Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden kan i viss grad direkt bidra till uppfyllelse av målet att Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad. En ny idrottsplatsvaktmästartjänst har tillsatts med särskild inriktning på relationsskapande arbete med brukarna av idrottsanläggningarna i Rosengård. Nämnden har också arbetat med att göra anläggningarna mer trivsamma genom att bland annat höja kvaliteten i sporthallar när det gäller städning. Därutöver har nämnden fortsatt arbeta med utbildning av personal ibland annat hjärtoch lungräddning. Det går inte att göra någon bedömning om vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte. 2.9 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Fritidsnämnden kan hög grad bidra till uppfyllelse av målet Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid. Nämndens stora bidrag till måluppfyllelse är drift och skötsel av 110 anläggningar inklusive verksamhetsdriften vid 7 av dessa anläggningar. Nämnden fördelar också bidrag till drygt 300 föreningar. Bidragsvolymen har dock understigit budgeterad nivå p.g.a. färre bidragsansökningar än förväntat. Utbildningsinsatser riktade till föreningslivet är en del av det aktiva arbete nämnden genomför för att ge Malmös föreningsliv förutsättningar att ge barn och ungdomar tillgång till en menings-full fritid. Omkring 500 föreningsrepresentanter har deltagit i de olika utbildningar som nämnden erbjuder föreningslivet. Fritidsnämnden har därutöver arbetat med att öka malmöbornas möjlighet till spontanidrott genom öppnande av flera hallar för ändamålet samt dela ut stipendiet Fritidsexpressen. Nämnden genomför också kartläggningar, utredningar och brukarundersökningar som ligger till grund för förändringar i marknadsföringsmaterial, förbättringar av städrutiner eller kundservice/bemötande. Antalet besökare har minskat med 13 % jämfört med samma period föregående år vid de sju anläggningar där nämnden har ansvaret för verksamheten. Minskningen är störst vid Bulltofta motionsanläggning och Rosengårdsbadet Förändring av antal mötesplatser för ungdomar Mötesplatser för ungdomar inom nämndens verksamhetsområde Mötesplats Fritidsnämnden har valt att redovisa antal fritids- och idrottsanläggningar som nämnden hyr, har driftansvaret för och administrerar tidsbokning i. Vidare har nämnden valt att redovisa antal anläggningar där förvaltningen bedriver egen fritidsverksamhet. Beskrivning Antal mötesplatser jämfört med föregående rapporteringstillfälle Gymnastiksalar: 41st. Sporthallar: 20st. Idrottsplatser: 29st. Ishallar: 5st. Specialanläggningar: 6st. Badanläggningar: 6st. Rekreationsområden: 2st. Idrottsmuseet: 1st. 31 aug apr 2012 Antal mötesplatser Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 8(34)

10 2.10 I Malmö ska flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att flickor och pojkar kunna delta i fritidsverksamheterna på lika villkor Nämnden är fortfarande i behov av att utveckla möjligheterna att mäta resursanvändningen utifrån kön för att mer detaljerat kunna redogöra för i vilken utsträckning flickor och pojkar deltar i fritidsverksamheter på lika villkor. Könsuppdelad statistik visar dock på att det finns betydande ojämlikhet gällande flickors/kvinnors och pojkars/mäns tillgång till och nyttjande av nämndens resurser. Eftersom en stor del av fritidsutbudet tillhandhålls av föreningslivet, så är en hög måluppfyllelse beroende av nämndens möjlighet att få med föreningslivet i arbetet med jämställdhetsintegrering. Därför har nämnden anordnat workshop och utbildningar om jämställdhet för föreningslivet vid tre tillfällen under den aktuella perioden. Nämnden har också avsatt medel för ett särskilt jämställdhetsbidrag för föreningslivet. Antalet bidragsansökningar som har uppfyllt bidragsvillkoren har varit få under den aktuella perioden. Det går inte att göra någon bedömning om vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte Andelen flickor som deltar i fritidsaktiviteter Andel flickor av deltagare/besökare i verksamhet med kommunalt aktivitetsstöd på fritidsförvaltningens anläggningar Verksamhet/anläggning Tertial Tertial Fritidsnämnden har för närvarande ingen möjlighet att redovisa andelen flickor som deltar i verksamhet med kommunalt aktivitetsstöd Andelen med utländsk bakgrund av kommunens medarbetare på alla nivåer ska motsvara andelen av den totala befolkningen Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet att andelen anställda i Malmö stad med utländsk bakgrund ska öka. Fritidsnämnden är arbetsgivare till cirka en procent av Malmö stads totala antal anställda och kan därför endast i låg grad påverka det kommungemensamma målet. Nämndens arbete för att bidra till målets uppfyllelse har fokuserats till nyrekryteringsprocessen. HR-funktionen har varit involverad i samtliga rekryteringar för att säkerställa att målet beaktas. Fritidsförvaltningens personalsammansättning speglar inte Malmös befolkning, men andelen personer med utländsk bakgrund har dock ökat med 1 procentenhet jämfört med årsskiftet. Andelen kvinnor med utländsk bakgrund minskar med 1,3 procentenheter jämfört med medan andelen män ökar med 1,3 procentenheter. Nämndens åtgärder förefaller fått önskad effekt Förändring av andelen medarbetare med utländsk bakgrund på alla nivåer Andel medarbetare med utländsk bakgrund 31 jul mar dec dec 2010 Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 9(34)

11 31 jul mar dec dec ,9 % 27,4 % 26,9 % 23,4 % 2.12 Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgörningsgrad Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att Malmö stads medarbetare ska ha möjlighet att arbeta heltid eller önskad tjänstgöringsgrad. Nämndens samtliga medarbetare har önskad tjänstgöringsgrad och rutiner för kontinuerlig avstämning finns Andelen timavlönade timmar, utförda av medarbetare som önskar längre vikariat eller tillsvidareanställning, ska minska till förmån för tillsvidareanställningar. Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att andelen timavlönade timmar ska minska till förmån för tillsvidareanställningar Nämnden har för perioden januari - augusti minskat antalet timavlönade timmar med 42 % jämfört med samma period Nämndens interna mål för hela 2012 är en minskning med 25 %. Minskningen har åstadkommits genom översyn av schema och ökad samverkan mellan verksamheterna. Vid en enhet har personalstaten utökats under perioden, vilket förväntas leda till ytterligare minskning av antalet timavlönade timmar under resten av året. Nämndens åtgärder förefaller fått önskad effekt Det ska inte finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad Fritidsnämnden kan i viss grad bidra till uppfyllelse av målet att det inte ska finnas några osakliga löneskillnader i Malmö stad. Fritidsnämndens ambition är att utifrån BAS-värderingar säkerställa att det inte finns osakliga löneskillnader. Detta är planerat att genomföras så snart de kommuncentrala BAS-värderingarna är klara Förstahandsvalet ska vara miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor. Fritidsnämnden kan i hög grad bidra till uppfyllelse av målet att miljöbilar ska vara förstahandsvalet. Under 2012 har samtliga nyanskaffade fordon varit miljöklassade, vilket bidragit till att andelen miljöbilar numera uppgår till 64 %. Nämndens åtgärder har fått önskad effekt Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor Antal miljöbilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor 31 aug apr i.u. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 10(34)

12 Jämfört med har antalet bilar som drivs med biogas, vätgas, el eller laddhybridmotor ökat från 14 stycken till 17. Fritidsförvaltningen har totalt 26 fordon Ekologiskt och etiskt certifierade produkter ska vara förstahandsvalet vid upphandling och inköp, i andra hand ska produkterna vara upphandlade i enlighet med miljöstyrningsrådets kriterier Fritidsnämnden kan i viss grad och direkt bidra till målet att ekologiskt och etiskt certifierade varor ska vara förstahandsvalet. Fritidsnämndens interna mål om att öka andelen ekologiskt och etiskt certifierade varor med 15 procentenheter jämfört med 2010 har ännu inte uppnåtts. Genom ett ändrat cafésortiment i det centralt upphandlade utbudet skulle nämnden kunna bidra till måluppfyllelse i högre utsträckning än idag. Nämndens åtgärder förefaller inte fått önskad effekt Förändring av andelen inköp av ekologiska och etiskt certifierade produkter Andel inköp av ekologiska produkter 1 jun maj mar feb % 23 % Andel etiskt certifierade varor inom varugrupperna kaffe, te, bananer och profiltröjor 1 jun maj mar feb % 55 % Eftersom Selecta ej längre är Malmö stads kaffeleverantörer ingår deras kaffe och te ej i siffrorna, därav en radikal försämring för fritidsnämnden som har avtal med Selecta som upphör först under Malmöborna ska ha god tillgång till natur-, park- och grönområden Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till uppfyllelse av målet om god tillgänglighet till grönområden. Fritidsnämndens arbete med att tillhandahålla god tillgång till natur-, park- och grönområden rör främst utvecklingen av Torup och Bulltofta rekreationsområde. Områdena har under den aktuella perioden utvecklat nya aktiviteter i syfte att nå nya målgrupper. Det rör främst tillgänglighet för rullstolsburna. Fritidsnämnden har inte nått upp till det interna målet om att öka antalet besökare på Torups friluftgård och Bulltofta motionsanläggning. Besöksantalet har minskat med omkring besökare. Huvuddelen av minskningen antas vara väderrelaterad, regnig sommar och utebliven möjlighet att åka skidor. Nämndens åtgärder förefaller inte fått önskad effekt Ingen människa ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken Fritidsnämnden kan i viss grad och indirekt bidra till att ingen människa ska dödas eller skadas Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 11(34)

13 allvarligt i trafiken. Samtliga nyanskaffade fordon är utrustade med alkolås och andelen fordon med alkolås uppgår till 62 %. Under hösten kommer ett driftområde installera ett nyckelskåp med alkolås, vilket innebär att driftområdets samtliga fordon och större maskiner kommer att omfattas alkolås. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 12(34)

14 3 Uppföljning av Fritidsnämndens mål 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska Fritidsnämnden ska bidra till att öka ungdomars arbetslivserfarenhet på ett sådant sätt att antalet praktikanter på förvaltningen, under 26 år, ökar med 5 % jämfört med Fritidsförvaltningen har uppnått målet om en ökning av antalet praktikanter med 5 % och ökningen under den aktuella perioden jämfört med hela 2011 är 34 %. Förvaltningen har däremot ingen statistik över hur många av dessa som fått förlängd anställning. Samtliga enheter och sektioner har, inför 2012, sett över behovet eller möjligheterna att erbjuda praktikplatser I samband med mål rörande rekrytering har jämställdhetsanalyser, främst för driftavdelningen genomförts. Fokus för dessa analyser har varit fördelningen av kvinnor respektive män anställda på tjänster som idrottsplatsvaktmästare. Under den aktuella perioden är 38 % av de rekryterade idrottsplatsvaktmästarna kvinnor och 62 % män. Andelen kvinnor med fast anställning som idrottsplatsvaktmästare har under 2012 ökat med nästan 100 %. Dels på grund av utbildning och kompetensdiskussioner och dels på grund av jämställdhetsanalys av rekryteringsannons. na förefaller fått önskad effekt. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal praktikanter under utbildning 16 minst 10 Utfallet för den aktuella perioden uppfyller samt överstiger det satta målvärdet. Antal SEF-unga 6 minst 1 Utfallet för den aktuella perioden uppfyller samt överstiger det satta målvärdet. Antal Ung-i-sommarpraktikanter 41 minst 39 Utfallet för den aktuella perioden uppfyller samt överstiger det satta målvärdet. Förvaltningen ska bereda praktikplatser inom Ung i sommar och praktikanter under utbildning. Förvaltningen ska anställa personer inom ramen för SEFunga. löper över hela året. löper över hela året. 3.2 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande Fritidsnämnden ska erbjuda stöd till föreningslivet som arbetsgivare på ett sådant sätt att antalet lönebidragsanställda i föreningslivet ökar jämfört med Antalet inom föreningslivet som uppbär lönebidrag, trygghetsanställning och/eller utvecklingsanställning och som även får lönebidrag från fritidsnämnden har inte ökat i den utsträckning som är planerat. Genom såväl bidragssystem, utbildningsinsatser, marknadsföring och nätverksarbete har fritids- Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 13(34)

15 förvaltningen stöttat föreningslivet i deras roll som arbetsgivare. Bidragen ger föreningarna möjlighet att anställa personal och utbildningar ger dem möjlighet att hantera personalfrågor. Marknadsföring och nätverksarbete uppmärksammar föreningar som i nuläget inte tar del av förvaltningens stöd. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal föreningsutbildningar i arbetsgivaransvar. 2 minst 4 Utfallet för den aktuella perioden motsvarar hälften av det satta målvärdet. Antal lönebidragsanställda som fritidsförvaltningen stödjer Utfallet för den aktuella perioden uppfyller inte det satta målvärdet. Förvaltningen ska utbilda föreningslivet om arbetsgivaransvar. löper över hela året. Under den aktuella perioden har 2 utbildningar beträffande arbetsgivaransvar genomförts. 68 deltagare från 30 olika föreningar har tagit del av utbildningarna. Ytterligare 2 utbildningar är planerade att genomföras under Förvaltningen ska informera föreningar om möjligheten att ansöka om lönebidrag. löper över hela året. Förvaltningen har på flera olika sätt informerat föreningslivet om möjligheten att söka föreningsbidrag. Exempelvis genom nyhetsbrevet Föreningsnytt och via ordförandekonferensen fick alla deltagare information om lönebidrag och kontaktuppgifter för mer information. Därutöver har förvaltningen informerat Arbetsförmedlingen om föreningarnas möjligheter till kompletterande bidrag från kommunen. 3.3 Malmö stads förvaltningar ska arbeta aktivt med näringslivsutveckling och för att fler företag skapas i och flyttar till Malmö Fritidsnämnden ska marknadsföra stadionområdet som ett evenemangscenter på ett sådant sätt att antalet evenemang med en bruttointäkt överstigande kr på fritidsnämndens anläggningar ökar med 5 % jämfört med Fritidsförvaltningen har nått 70 %-ig måluppfyllnad under den aktuella perioden. Prognosen gör gällande att förvaltningen kommer att uppnå målet under Förvaltningen har avtal med tre evenemang under hösten som alla förväntas ge en bruttointäkt överstigande kronor. Fritidsförvaltningen har arbetat för att få stora och attraktiva evenemang till Stadionområdets större evenemangsanläggningar. Det har gjorts genom uppsökande arbete samt uppdaterat och utvecklat digitalt marknadsföringsmaterial. Det har riktats till såväl redan etablerade som framtida potentiella kunder. na förefaller fått önskad effekt. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal evenemang på fritidsnämndens anläggningar med en bruttointäkt överstigande minst 10 Utfallet för den aktuella perioden utgörs av 70 procent av det satta målvärdet. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 14(34)

16 Förvaltningen ska uppdatera befintligt marknadsföringsmaterial och arrangera möten med återkommande evenemangsarrangörer. Fritidsförvaltningen har genomfört åtgärden genom att uppdatera befintligt marknadsföringsmaterial. Marknadsföringsmaterial rörande stadionområdet finns tillgängligt digitalt. Därutöver har utskick till ett sjuttiotal, för stadionområdet potentiella kunder, sänts varpå personlig kontakt tagits med flera av dem. Arbetet med att vidga kontaktytorna löper över hela året och är inte avslutat. 3.4 Förskolan ska byggas ut i en sådan takt att alla barn vars föräldrar så efterfrågar kan erbjudas en förskoleplats med god kvalitet inom lagstadgad tid Fritidsnämnden ska aktivt samarbeta med andra nämnder på ett sådant sätt att förskolans utbyggnadsbehov kan uppfyllas utan att malmöbornas tillgång till meningsfull fritid hotas. Fritidsförvaltningen samarbetar aktivt med andra förvaltningar genom att följa de med fastighetskontoret överenskomna riktlinjer samt genom att genomföra inventering av potentiella ytor att avyttra för förskoleverksamhet. Den avvägning som fritidsförvaltningen har att beakta är i vilken utsträckning mark och lokaler kan upplåtas för förskoleverksamhet utan att hota malmöbornas tillgång till en meningsfull fritid. Under den aktuella perioden har samarbeten rörande tre ytor inletts och åtgärderna förefaller fått effekt. Förvaltningen ska följa de med fastighetskontoret överenskomna riktlinjerna för att verka för måluppfyllelse. löper över hela året. Efter förfrågan från stadsdel eller i vissa fall LIMA, Lokaler i Malmö, behandlas möjligheten att upplåta lokal eller mark för förskoleverksamhet. Frågan behandlas med hänsyn till att malmöbornas möjligheter till en meningsfull fritids inte hotas eller minskas. Förvaltningen ska inventera vilka ytor nämnden kan avyttra till uppförande av förskolor. löper över hela året. Inventering sker efter förfrågan och enligt med fastighetskontoret överenskomna riktlinjer. För närvarande förs diskussioner rörande en yta på Limhamns IP där tillfälligt bygglov finns. Arbete kring ytor på Sorgenfri IP och Malmö IP har påbörjats. 3.5 Alla skolor ska se till att varje elev får möjlighet att uppnå målen i skolan Då en meningsfull fritid indirekt leder till förbättrade resultat i skolan, ska fritidsnämnden stödja samverkan mellan skolor och föreningarna på ett sådant sätt att antalet elever som uppnår målen i skolan ökar jämfört med Fritidsnämnden bidrar indirekt till en ökning av antalet elever som uppnår målen i skolan, dels som samverkanspart i områdesprogrammen, dels som länk mellan skola och föreningsliv eller mellan skola och förvaltningens verksamheter i sig. Förvaltningen har representanter i samtliga områdesprogram. Som samverkanspart i områdesprogrammen har förvaltningen kunnat utgöra en länk mellan Malmös föreningsliv och berörda stadsdelsförvaltningars skolor. Det har resulterat i att hallar och anläggningar upplåtits till olika Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 15(34)

17 idrotts- och föreningsprojekt. Minst 300 ungdomar har fått möjlighet att prova på aktiviteter så som dans, boxning, basket, fotboll m.m. Det går inte att göra någon bedömning om åtgärderna gett önskad effekt eller inte. Förvaltningen ska i samråd med områdesprogrammen stödja lokala insatser där föreningar samverkar med förskolor och skolor. löper över hela året. Fritidsförvaltningen har representanter i samtliga områdesprogram. Under den aktuella perioden har förvaltningen varit behjälplig med att tillhandahålla lokaler för aktiviteter och projekt i samverkan med skolor och stadsdelsförvaltningar Fritidsnämnden ska stödja utvecklingen av Malmö Idrottsakademi på ett sådant sätt att de antagna eleverna vid idrottsutbildningarna som uppnår målen ökar jämfört med Under den aktuella perioden har fritidsförvaltningen i samverkan med Malmö Idrottsakademi (MIA) inventerat och undersökt anläggningsmöjligheterna och dess nyttjande. Riktad information till sponsorer samt erbjudande om sponsorträff är också ett led i detta utvecklingsarbete. Förvaltningen ska i dialog med företrädare för Malmö Idrottsakademi ta fram åtgärder som ska förbättra nyttjandet av anläggningarna på stadionområdet. Fritidsförvaltningen har påbörjat och genomfört åtgärden. Under den aktuella perioden har en arbetsgrupp diskuterat nyttjandet av anläggningarna på stadionområdet. Det har inneburit en inventering och sammanställning av befintliga lokaler och vilka olika samverkansparter och brukare som finns på området. Diskussioner om framtida träningsläger, utbildningar och praktikplatser förs inom arbetsgruppen. Ett introduktionspaket, som riktar sig till de gymnasieklasserna som finns på området, har tagits fram av förvaltningens medarbetare. Introduktionen går ut på att informera eleverna om drift, skötsel och rutiner på området. En introduktionsträff hölls i augusti i samband med terminsstarten. Förvaltningen ska bidra till att stärka Malmö Idrottsakademis varumärke genom marknadsföring samt sälj- och sponsoraktiviteter. löper över hela året. Fritidsförvaltningen har skickat information till avtalade sponsorer rörande MIA- projektet. Förvaltningens arbete har lett till att det finns 11 sponsorer knutna till MIA-projektet, vilket bland annat har lett till en rekrytering av en projekttjänst. 3.6 Malmös elever ska känna sig trygga och trivas i sin skola Fritidsnämnden ska genomföra trygghetsåtgärder utifrån påbörjad översyn av anläggningarna på ett sådant sätt att rapporterade incidenter gentemot brukare av fritidsnämndens anläggningar minskar jämfört med Fritidsnämnden har inte nått upp till målet att minska antalet incidenter under den aktuella perioden jämfört med samma period föregående år. Antalet incidenter har ökat på förvaltningen med 46 %, från 91 till 133 stycken. Det totala antalet incidenter 2011 var 191 och prognosen är att Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 16(34)

18 förvaltningen kommer att överstiga det antalet. Det beror främst på att förvaltningen under 2012 arbetet med att förbättra incidentrapporteringen. Diskussioner kring när, varför och hur incidenter rapporteras har förts på arbetsplatsträffar. Det går inte att göra någon bedömning om åtgärderna lett till önskad effekt eller inte. Nyckeltal Utfall Målvärde Antal rapporterade incidenter. 133 högst 191 Utfallet för den aktuella perioden ligger inte inom ramarna för det satta målvärdet. Förvaltningen ska i samråd med stadsfastigheter förbättra belysningen på prioriterade anläggningar. Fritidsförvaltningen har påbörjat och delvis genomfört åtgärden. Ett arbete med att digitalisera felanmälan och skapa nya rutiner för dem har inletts och avslutats. Syftet har varit att standardisera rutinerna för felanmälan över hela driftorganisationen. Åtgärden löper över hela året. Förvaltningen har därutöver tidigare deltagit i "Projekt Rosengård" vilket var ett samarbete mellan fritidsförvaltningen, stadsfastigheter och landskapsarkitekter. Arbetet tillsammans med Projekt Rosengård är avslutat utan resultat. Förvaltningen ska i samråd med stadsfastigheter röja buskar och träd på prioriterade anläggningar. Fritidsförvaltningen har delvis påbörjat åtgärden. Förvaltningen prioriterar tre anläggningar; Baltiska hallen, Isstadion och Malmö IP. Under 2012 års första tertial prioriterades Baltiska hallen och Isstadion men åtgärden är satt i vänteläge på grund av ombyggnationer inför junior-vm i ishockey. Arbetet med att röja buskar och träd i parken vid Malmö IP har påbörjats men inte avslutats. Förvaltningen ska ha avtal med besiktningsfirmor om årlig kontroll på anläggningarna och skapa rutiner för regelbunden egenkontroll på anläggningarna. Fritidsförvaltningen har påbörjat åtgärden som förväntas vara avslutad under Under 2011 påbörjades ett omfattande förankringsoch utvecklingsarbete, bland annat för att skapa rutiner för egenkontroll på anläggningarna. En arbetsgrupp har bildats och arbetar för att skapa rutiner för egenkontroll vilket inte finns på alla anläggningar i dag, samtidigt som det fortfarande råder oklarheter kring huruvida alla anläggningar har avtal om årlig kontroll. 3.7 Malmö stad ska ligga i framkant gällande verksamhetsutveckling på jämställdhetsområdet Fritidsnämnden ska verka för implementering av utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering i Malmö stad. Förvaltningen har uppnått målet om att verka för implementering av utvecklingsplanen genom att ta fram en strategi och arbeta utifrån den. Strategin syftar till att integrera ett jämställdhetsperspektiv i de befintliga verksamhetsutvecklande strukturerna. Strategin består av olika steg: 1. Utbilda personal 2. Ta fram könsuppdelad statistik 3. Genomföra jämställdhetsanalyser integrerat i den ordinarie verksamhetsuppföljningen 4. Integrera analysresultaten i den ordinarie verksamhetsutvecklingen Arbetet för att implementera utvecklingsplanen fortgår enligt plan. Genom att arbeta enligt stra- Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 17(34)

19 tegin finns förutsättningar för ett integrerat jämställdhetsperspektiv i såväl arbetsgivare- som verksamhetsfrågor med effekt på förvaltningens verksamhetsutbud, service, bemötande, fördelning av resurser, makt och inflytande, anställningsvillkor, arbetsförhållanden, arbetsplatsers könssegregering och osakliga löneskillnader. Förvaltningen ska ta fram en strategi för implementering av utvecklingsplanen. Fritidsförvaltningen har påbörjat och genomfört åtgärden genom att ta fram en strategi som beslutats i nämnd. Strategin sträcker sig fram till och med Fritidsnämnden ska kontinuerligt könsuppdela all individbaserad statistik och göra jämställdhetsanalyser i det ordinarie arbetet. Fritidsförvaltningen könsuppdelar inte all individbaserad statistik men gör jämställdhetsanalyser på befintlig könsuppdelad statistik inom samtliga verksamhetsområden i det ordinarie arbetet. Förvaltningen har fått goda möjligheter att genomföra jämställdhetsanalyser genom åtgärden att utveckla kassasystemen på bad- och rekreationsanläggningarna. En av de mest omfattande processförändringarna som ska leda till att förvaltningen ska kunna redovisa hur inrapporterade aktiviteter fördelas mellan flickor och pojkar kan inte presenteras och kommer inte att kunna sammankopplas med mätning av nedlagda resurser på anläggningarna under Det beror dels på systemtekniska svårigheter samt på begränsade möjligheter att snabbt förändra föreningarnas sätt att rapportera genomförda aktiviteter. Förvaltningen ska utveckla kassasystemen på bad- och rekreationsanläggningarna, så att registrering av kön möjliggörs. Fritidsförvaltningen har påbörjat och genomfört åtgärden genom att införa kassaknappar där inslag förutsätter att personal avgjort kön på besökaren. Det har lett till att det i princip är möjligt att könsuppdela all individbaserad statistik. Under den aktuella perioden har stora delar av den individbaserade statistiken könsuppdelats. Förvaltningen ska redovisa resursfördelning av driftavdelningens arbete så att jämställdhetsanalyser möjliggörs. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. Under den aktuella perioden har möjligheten att redovisa driftavdelningens resursfördelning förbättrats och arbetet med att säkerställa statistikens kvalitet görs fortlöpande. Ännu föreligger sådana hinder att en jämställdhetsanalys utifrån resursmätningen inte möjliggjorts. Det beror på förvaltningens ännu begränsade möjligheter att sammankoppla resursfördelningen med könsuppdelad statistik över nyttjande av anläggningar. Förvaltningen ska kunna visa hur inrapporterade aktiviteter fördelas mellan flickor och pojkar. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. Under den aktuella perioden har föreningarnas ansökningsblanketter för aktivitetsstöd förändrats så att aktiviteter ska redovisas könsuppdelat. Könsuppdelad statistik kan ännu ej redovisas och har alltså ytterligare försenats Kunskapen om genus, jämställdhet och antidiskriminering ska öka inom fritidsförvaltningen. Fritidsförvaltningen har genomfört sådana åtgärder att kunskapen om genus, jämställdhet och Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 18(34)

20 antidiskriminering kan antas ökat under den aktuella perioden. Ingen mätning av förvaltningens kunskapsnivå på området genomfördes under Internutbildningens främsta effekt kan antas vara att den har lyft och förankrat jämställdhetsfrågor i organisationen och därmed lagt en grund för jämställdhetsintegrering. Förvaltningens personal ska delta i utbildningar och diskussioner på APT om jämställdhet. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. Under den aktuella perioden har tre utbildningstillfällen anordnats för personal. En utbildning hölls för förvaltningens ledningsgrupp och övriga chefer. En av utbildningarna var en halvdagsutbildning som innefattades av workshop i genomförande av jämställdhetsanalys riktad till samtliga enhets- och sektionschefer. Ytterligare ett utbildningstillfälle riktade sig till förvaltningens administrativa personal. Under den aktuella perioden har en kommunikationsplan tagits fram som till stor det behandlar den interna kommunikation med visst fokus på förvaltningens intranät. På förvaltningens intranät har en resurs skapats som tillhandahåller diskussionsunderlag, presenterar könsuppdelad statistik och förklarar centrala begrepp för jämställdhetsarbetet. En enhet har aktivt börjat använda diskussionsunderlaget under sina APT Fritidsförvaltningen ska ta del i de utbildningsinsatser kring genus, jämställdhet och antidiskriminering. Fritidsförvaltningen har vidtagit sådana åtgärder att målet uppnås. na består i att låta framför allt chefer ta del av de kommuncentrala utbildningssatsningar som anordnas. Förvaltningens personal ska på alla nivåer, ta del av utbildningsinsatser kring genus, jämställdhet och antidiskriminering. löper över hela året. Under den aktuella perioden har sju personer deltagit i och ytterligare 13 anmälts till, av kommunen centralt organiserade, utbildningar. Personal från samtliga nivåer är anmälda. 3.8 Malmöborna ska känna sig trygga i sin stad Fritidsnämnden ska verka för ökad trygghet vid fritidsnämndens anläggningar på ett sådant sätt att antal inrapporterade incidenter minskar jämfört med Fritidsnämnden har inte nått upp till målet att minska antalet incidenter under den aktuella perioden jämfört med samma period föregående år. Antalet incidenter har ökat på förvaltningen med 46 %, från 91 till 133 stycken. Det totala antalet incidenter 2011 var 191 och prognosen är att förvaltningen kommer att överstiga det antalet. Det beror främst på att förvaltningen under 2012 arbetet med att förbättra incidentrapporteringen. Diskussioner kring när, varför och hur incidenter rapporteras har förts på arbetsplatsträffar på hela förvaltningen. Det går inte att göra någon bedömning om åtgärderna lett till önskad effekt eller inte. Däremot så är det rimligt att anta att utbildning av personal, arbete med rutiner kring incidentrapportering samt tillsättning av en relationsbyggartjänst ger bättre förutsättningar för framtida trygghetsarbete. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 19(34)

21 Nyckeltal Utfall Målvärde Antal rapporterade incidenter 133 högst 191 Utfallet för den aktuella perioden ligger inte inom ramarna för det satta målvärdet. Förvaltningen ska tillsätta ytterligare en relationsbyggartjänst med förvaltningsövergripande uppdrag. Fritidsförvaltningen har påbörjat och genomfört åtgärden. I början av 2012 påbörjades en rekryteringsprocess av tre tillsvidareanställda och tre visstidsanställda att ersätta de två projektanställda som dittills arbetat specifikt med relationsbyggande. Rekryteringsprocessen avbröts dock och endast en person har rekryterats till idrottsplatsvaktmästartjänst med ansvar för relationsskapande främst på Rosengård. Förvaltningen ska vid behov utbilda personal i hjärt- och lungräddning, systematiskt brandskyddsarbete samt lagen om skydd mot olyckor. löper över hela året. Under den aktuella perioden har personal på Aq-va-kul genomfört brand- och olycksfallsövning. Under den aktuella perioden har det även hållits HLR-utbildningar på bad och rekreationsanläggningar. Förvaltningens ska kvalitetssäkra systemet för incidentrapportering. löper över hela året. Rutinerna för incidentrapportering har diskuterats av samtliga chefer på förvaltningens drift- och verksamhetsavdelning. Majoriteten av förvaltningens enheter har incidentrapportering och dess kvalitet som diskussionspunkt på APT-mötena. Diskussionerna har berört frågor om vilka normer som är rådande på arbetsplatser och vilka incidenter som av personal tolkas som tillbud och vilka tillbud som inte rapporteras Fritidsnämnden ska verka för en levande stad genom att skapa förutsättningar för många olika mötesplatser och ett synligt föreningsliv. Målet hör till förvaltningens grunduppdrag, att alla malmöbor ska ha möjlighet till en meningsfull fritid. Det har beröringspunkter i majoriteten av de åtgärder som vidtagits under den aktuella perioden och utgör en stor del av det löpande ordinarie arbetet. Ett påbörjat och centralt arbete för att skapa bra förutsättningar för många olika mötesplatser är den översyn av kvaliteten i sporthallar som tillsammans med fokus på föreningskontakt och marknadsföring kan antas stärka och synliggöra föreningslivet och skapa bättre förutsättningar för såväl dem som för icke föreningsanslutna malmöbor. Arbetet med områdesprogrammen har gett den omedelbara effekten att föreningar fått tillgång till anläggningar vilket möjliggjort för omkring 300 ungdomar på Lindängen att delta i fritidsaktiviteter. Det går inte att göra någon bedömning huruvida vidtagna åtgärder fått önskad effekt eller inte. Förvaltningen ska, utifrån översyn av prioriterade sporthallar, genomföra kvalitetshöjande åtgärder avseende städ. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. En arbetsgrupp har tillsatts och en enkät har skickats ut för att besvaras av representanter för föreningar som nyttjar sporthallar. Enkätresultatet har sammanställts och resulterat i ny planering för städutbildningar samt rutiner och metoder för kvalitetssäkring avseende städ. Efter sammanställningen valdes fyra sporthallar ut för särskild översyn. Som en positiv bieffekt av arbetet har förvaltningen omedelbart kunnat höja kvalitén i sporthallar genom inköp. Ett identifierat ut- Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 20(34)

22 vecklingsområde är också relationen mellan skola/stadsdelsförvaltning och fritidsförvaltning i sporthallar som nyttjas av fritidsförvaltning men för vilken skola/stadsdelsförvaltning står för lokalvård. Dialog har inletts med företrädare för skolor. I dialogerna som förs diskuteras bland annat rutiner för felanmälan. Under 2012 har kronor avsatts för genomförande av brukarenkäter som vidare kommer att se över och följa upp tidigare översyn för användning i det fortsatta kvalitetshöjande arbetet. Förvaltningen ska utveckla samverkan med föreningslivet på bad- och rekreationsanläggningarna. löper över hela året. Samtliga bad och rekreationsområden har föreningskontakt och arbetar kontinuerligt med att utveckla den. Utveckling sker bland annat genom inventering av föreningar i anläggningars närområde eller genom föreningsmöten. Problem som kan diskuteras på dessa möten är till exempel lågt nyttjande av bokade tider, trivselregler, eller konkreta samarbeten kring gemensamma aktiviteter. Förvaltningen ska marknadsföra föreningslivet i samband med arrangemang som förvaltningen samordnar. är löpande över hela året. Föreningslivet marknadsförs via lovprogram, hemsidan, pressmeddelande och Facebook. Större arrangemang marknadsförs även via evenemangskalender och via affischer. I augusti arrangerades Föreningarnas Dag med 70 medverkande föreningar. Förvaltningen ska synliggöra föreningslivet inom arbetet med områdesprogrammen. löper över hela året. Förvaltningens huvudsakliga bidrag inom Områdesprogrammen handlar om att sprida information om de resurser som finns tillgängliga i form av lokaler och aktivitetsytor. Kartläggning och enkätstudier har genomförts, flera projekt har startats eller erbjudits/ informerats om tillgängliga resurser. 3.9 Malmös barn och ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid Fritidsnämndens bidrag ska leda till fler aktiviteter för Malmös barn och unga jämfört med Förvaltningen har ingen möjlighet att redogöra för ökning eller minskning av antalet aktiviteter eller en eventuell förändrings koppling till bidragen. Bidragsvolymen understiger dock budgeterad nivå. Förvaltningen ska genomföra uppsökande arbete i syfte att kartlägga vilka föreningar som söker bidrag och vilka som inte gör det. Förvaltningen ska genomföra föreningsutbildningar i bidragsregler. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. Kartläggning förväntas vara sammanställd för avrapportering i slutet av september löper över hela året. Under den aktuella perioden har 14 utbildningstillfällen med specifik information om förvaltningens bidragsregler genomförts för 212 deltagare från ca 90 föreningar. Ytterligare 8 utbildningstillfällen är planerade till hösten Förvaltningen ska utreda utvecklingsmöjligheterna för föreningsbidrag. Fritidsförvaltningen har påbörjat men inte avslutat åtgärden. Bidragsöversyn pågår enligt processplan och utkastet är under bearbetning inför förankringsfas. Fritidsnämnden, Delårsrapport Facknämnder 21(34)

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG Ekonomiavdelningen. Årsanalys 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-02-06 Vår referens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Årsanalys 2012 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för 2012 uppgick till 346 Mkr, vilket var en ökning

Läs mer

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna delårsrapport 3 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-10-15 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delårsrapport 3 FRI-2013-2480 Sammanfattning Nämndens nettokostnad för perioden januari september

Läs mer

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag

Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Administrativa avdelningen Ärende nr: 7 Datum: 2012-03-06 Ärende: Fritidsnämndens reviderade ansökan om jämställdhetsbidrag Sammanfattning: Den 1 mars

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 1 och lägga den till handlingarna Vår referens. Ekonomiavdelningen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-11 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 1 2014 FRI-2014-50 Sammanfattning Efter två månaders utfall ska förvaltningen lämna

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos godkänna utfallsprognos 2 och lägga den till handlingarna Vår referens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-11-03 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos 2 2014 FRI-2014-51 Sammanfattning Förvaltningen har

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna budgetskrivelse 2015 och översända densamma till kommunstyrelsen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-03-12 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Budgetskrivelse 2015 FRI-2014-46 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med

Läs mer

Delårsrapport Fritidsnämnden

Delårsrapport Fritidsnämnden Delårsrapport 2 2011 Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av målen... 3 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 3 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen

godkänna budgetskrivelse 2014 och översända densamma till kommunstyrelsen omedelbart justera paragrafen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-03-08 Vår re fer ens Ekonomiavdelningen BESLUTSFÖRSLAG Budgetskrivelse 2014 Sammanfattning Fritidsnämnden ska inkomma till kommunstyrelsen med budgetskrivelse

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen

Tjänsteskrivelse. Utvärdering av fritidsexpressen Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2014-12-08 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utvärdering av fritidsexpressen FRI-2014-1480 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015

Tjänsteskrivelse. Intern kontrollplan 2015 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2015-02-01 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Intern kontrollplan 2015 FRI-2014-4077 Sammanfattning Det primära syftet

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012

Fritidsförvaltningen 1 (1) BESLUTSFÖRSLAG. Bo Sjöström. Rapport miljöarbetet 2009-2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-01-28 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Rapport miljöarbetet 2009-2012 Sammanfattning I följande ärende kommer en beskrivning av vad som genomförts

Läs mer

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012

att godkänna bilagda förslag till intern kontrollplan för 2012 Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Ekonomiavdelningen Ärende nr: 4 Datum: 2012-01-30 Initierare: Ärende: Sammanfattning: Intern kontrollplan 2012 Intern kontroll syftar till att nämnden

Läs mer

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014

Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-10-08 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Sammanställning av brukarundersökningar utförda sommaren

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016

Tjänsteskrivelse. Nämndsmål 2016 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Daniel Blennow Controller Daniel.Blennow@malmo.se Tjänsteskrivelse 2016 SOFN-2015-525 Sammanfattning Med utgångspunkt i kommunfullmäktiges

Läs mer

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige

Budgetskrivelse 2015. Kommunfullmäktige Budgetskrivelse 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Nämndens verksamhetsinriktning... 5 3 Kommunfullmäktigemål... 6 3.1 Ungdomsarbetslösheten ska minska... 6 3.2 Malmöbor

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014

Tjänsteskrivelse. Jämställdhetsplan 2014 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-12-16 Vår referens Anna Emelie Caroline Friholm HR-konsult Tjänsteskrivelse Emelie.Friholm@malmo.se Jämställdhetsplan 2014 FRI-2013-3236 Sammanfattning

Läs mer

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslås besluta att godkänna delårsrapporten och översända densamma till kommunstyrelsen. SIGNERAD Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-05-15 Vår referens Gert-Ove Gren Ekonomichef gert-ove.gren@malmo.se Tjänsteskrivelse Delårsrapport 1-2015 FRI-2014-4095 Sammanfattning Nämndens

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-17 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG KFUM KIOSK - Ansökan om verksamhetsbidrag FRI-FRN-2012-02628 Sammanfattning KFUM KIOSK har ansökt om verksamhetsbidrag

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden

Årsanalys 2011 Facknämnder. Fritidsnämnden Årsanalys 2011 Facknämnder Fritidsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Uppföljning av målen... 5 2.1 Malmöbor med försörjningsstöd ska bli självförsörjande... 5 2.2 Malmö stads förvaltningar

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. i Hägersten- Liljeholmens stadsdelsförvaltning stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsintegrering i Hägersten- Liljeholmens 2016-2018 stockholm.se Handlingsplan för jämställdhetsarbete 2016-2018 3 (9) Innehåll Kommunfullmäktiges mål... 4 Nämndmål... 4 Syftet

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering

Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för jämställdhetsintegrering Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-12-09 Vår referens Jens Trondman Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse Jens.Trondman@malmo.se Medel för utvecklingsarbete avseende utvecklingsplan för

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden

Tjänsteskrivelse. Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-11-26 Vår referens Per Evenäs Controller Tjänsteskrivelse per.evenas@malmo.se Verksamhetsplan 2014 - fritidsnämnden FRI-2013-2672 Sammanfattning Fritidsnämndens

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r 2 0 0 6 Bilaga 9 INLEDNING Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering och ett viktigt instrument för hur vi vill utveckla

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013

Tjänsteskrivelse. Delrapport om internkontrollarbetet för år Tjänsteskrivelse delårsrapport internkontroll Bilaga: Intern kontrollplan 2013 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-09-09 Vår referens Ekonomiavdelningen Tjänsteskrivelse Delrapport om internkontrollarbetet för år 2013 FRI-2013-2447 Sammanfattning Fritidsnämnden beslutade

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI

Fritidsförvaltningen 1 (4) BESLUTSFÖRSLAG Vår re fer ens. Bo Sjöström. Internkontrollplan 2013 FRN-FRI Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-01-24 Vår re fer ens Bo Sjöström BESLUTSFÖRSLAG Internkontrollplan 2013 FRN-FRI-2012-03085 Sammanfattning Det primära syftet med intern kontroll är att

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter maj månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 11 mnkr,

Läs mer

Jämställdhetsrapport 2010/2011

Jämställdhetsrapport 2010/2011 Jämställdhetsrapport 2010/2011 Statistik För att svara mot de övergripande målformuleringarna om att utjämna och förhindra skillnader, har könsuppdelad statistik tagits fram. Brister i personalsystemet

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare

Tjänsteskrivelse. Rapport Kul i fem Handläggare. Anna Jönsson Föreningssekreterare Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2014-08-05 Handläggare Anna Jönsson Föreningssekreterare anna.38.jonsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport Kul i fem FRI-2014-1475 Sammanfattning Under februarilovet

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Jämställdhets- och mångfaldsplan 2012 Utbildningsförvaltningen Bild: www.colourbox.com Innehållsförteckning 1. Om utbildningsförvaltningens jämställdhet- och mångfaldsplanplan...3 2. Utbildningsförvaltningens

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Fritidsnämnden 1 (8) Sammanträdestid 2015-02-19, kl. 16.00 Kallelse och föredragningslista Plats Ledamöter Ersättare Övriga deltagare Malmö Isstadion, konferensrum Icing Frida Trollmyr (S) Ordförande

Läs mer

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering

ÄLDREFÖRVALTNINGEN. Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 119-271/2009 SID 1 (5) Handläggare: Linda Moberg Telefon: 08 508 36 202 Äldrenämnden 2009-10-13 Ansökan om medel från SKL för Hållbar jämställdhetsintegrering Äldreförvaltningens

Läs mer

Jämställdhetspolicy för Västerås stad

Jämställdhetspolicy för Västerås stad för Västerås stad Antagen av kommunfullmäktige den 5 december 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17

Tjänsteskrivelse 2013-06-0422. Anna Jönsson Föreningssekreterare. anna.38.jonsson@malmo.se. Bidrag för aktiviteter kl 14-17 Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (10) Datum 2013-06-0422 Vår referens Anna Jönsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse anna.38.jonsson@malmo.se Bidrag för aktiviteter kl 14-17 FRI-2013-304 Sammanfattning

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2013 2015 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 Bakgrund I april 2012 antog kommunfullmäktige ett idrottspolitiskt program för Lund kommun. Det idrottspolitiska programmet har en bred ansats till idrottsbegreppet

Läs mer

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling.

Ärendet Förvaltningen har upprättat ett förslag till internbudget för 2014, se bifogad handling. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-12-05 Vår referens Ekonomiavdelning Tjänsteskrivelse Internbudget 2014 FRI-2013-2673 Sammanfattning Förvaltningen har utarbetat förslag till internbudget

Läs mer

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Styrning och ledning HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Göteborgs Stads styrsystem VÅRA UTGÅNGSPUNKTER Lagar och författningar Den politiska viljan Invånare brukare kunder Delarna och helhet i det som sammanfattas

Läs mer

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete

Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Handlingsplan för Järfällas jämställdhetsarbete Ett av Järfälla kommuns mål är att alla Järfällabor ska ges samma möjlighet att påverka sin livssituation, och känna att de bidrar till och är en del av

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan Jämställdhetsplan 2015-2017 Tyresö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Alla individer ska ges lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter oavsett kön. Det ska finnas

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN

HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN HANDLINGSPLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunens ledningsgrupp 2017-10-17 Godkänd av kommunstyrelsen 2018-03-07 65 Dnr: KS 2014/170 Revideras senast okt 2019 Kommunledningskontoret

Läs mer

Uppföljningsrapport, juni 2018

Uppföljningsrapport, juni 2018 Uppföljningsrapport, juni 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall På grund av att nämnden är lite tidigare denna månad skickas ekonomiskt utfall

Läs mer

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering

Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Bilaga 5, KF 6/ Sidan 1 av 6 Kommunikationsplan Strategi för jämställdhetsintegrering Modell 1. Bakgrund och syfte KS förväntas anta förslag till strategi under hösten 2015. För tillämpning krävs informations-

Läs mer

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013.

Sammanfattning Rapport om brukarundersökningarna på ishallarna våren 2013. Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (2) Datum 2013-09-09 Vår referens Gabriella Fricke Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse gabriella.fricke@malmo.se Brukarundersökningar våren 2013 FRI-2013-2418 Sammanfattning

Läs mer

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten

Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten 2016-12-21 Revidering av Lokal överenskommelse mellan Hofors kommun och Arbetsförmedlingen om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten Vi vill med denna revidering beskriva hur arbetet med DUA har

Läs mer

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan

Jämställdhetsintegrering vid SLU - Åtgärdsplan STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 08...-6 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Måldokument/strategi Beslutsfattare: Avdelning/kansli: Handläggare: Tina Sjöström Beslutsdatum: 08-05- Träder

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016

Tjänsteskrivelse. Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-16 Vår referens Maria Hultin Utvecklingssamordnare Maria.Hultin@malmo.se Tjänsteskrivelse Preliminära nämndsmål för servicenämnden 2016 SN-2015-1611

Läs mer

Uppföljningsrapport, maj 2018

Uppföljningsrapport, maj 2018 Uppföljningsrapport, maj 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Socialnämndens utfall och prognos redovisas i dokumentet Delårsbokslut mål

Läs mer

Uppföljningsrapport, oktober 2018

Uppföljningsrapport, oktober 2018 Uppföljningsrapport, oktober 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos oktober månad, socialnämnden: -5 mnkr (-6 mnkr) (Prognos inom parentes

Läs mer

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen

KF Ärende 10. Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen KF Ärende 10 Jämställdhetsintegrering genom projektet Kunskapsspridning genom modellkommuner - uppdrag inom CEMR-deklarationen Tjänsteskrivelse 1 (4) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg

Läs mer

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt

Genomförande och utvärdering av uppdrag om ungas organisering och egen makt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Avdelningen för kultur, fritid och demokrati Sida 1 (5) 2016-04-19 och egen makt Uppdrag och syfte Stadsdelsnämnderna har fått i uppdrag att i samband med nämndernas

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012

Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Verksamhetsplan Fritidsnämnden 2010 2012 Foto: Angarnssjöängen, Fritidsförvaltningen 2009 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 1 Fritidsnämndens uppgift... 1 Förutsättningar för fritidsnämndens verksamhet

Läs mer

Uppföljningsrapport, mars 2018

Uppföljningsrapport, mars 2018 Uppföljningsrapport, mars 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Förvaltningen har en ansträngd ekonomi. De externa placeringarna är fortfarande

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

TöREBODA KOMMUN. Pu 43. Sida 1 av 8 Datum jämställdhets- och. mångfaldsplan f')- 'i T?

TöREBODA KOMMUN. Pu 43. Sida 1 av 8 Datum jämställdhets- och. mångfaldsplan f')- 'i T? TöREBODA KOMMUN Pu 43 Sida 1 av 8 jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 f')- 'i T? TÖREBODA KOMMUN Pu 43 Sida 2 av 8 jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Töreboda kommun ska vara en arbetsplats

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Administrativa avdelningen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-09-04 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2017-09-21 Svar på remiss

Läs mer

RF Kommunundersökning Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB

RF Kommunundersökning Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2010 Maj 2010 Genomförd av CMA Research AB RF Kommunundersökning 2010, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Kommunens totala stöd 4 Föreningsbidrag 12 Lokalt

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2017-09-11 1 (1) ÖFNES/2017:106 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017-2019

Läs mer

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen

Silvie Jalmsell, sektionschef unga vuxna Arlandaregionen Arbetsförmedlingen KONTAKTUPPGIFTER Hanna Bäck Enhetschef Vägval Ungdom 08-590 973 39 Hanna.back@upplandsvasby.se BEHÖRIGA FÖRETRÄDARE Upplands Väsby, 2015-12-31 Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande Upplands Väsby

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL

HELTIDSPLAN. Lidköpings Kommun Kommunal + SKL HELTIDSPLAN Lidköpings Kommun 2017-2021 Kommunal + SKL Fler ska arbeta heltid i framtiden Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kommit överens om att heltid ska vara norm och att fler

Läs mer

Uppföljning av verksamhetsplan 2011

Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Uppföljning av verksamhetsplan 2011 Fritidsförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2011-09-15 1.0 Daniel Blennow Fritidsförvaltningen Administrativ avdelningen Innehållsförteckning

Läs mer

Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö. Fritidsnämnden föreslås besluta

Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö. Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggande avd: Föreningsavdelningen Ärende nr: 6 Datum: 2012-10-30 Ärende: Avtalsbidrag - Terebi Ge-mu Malmö Sammanfning: Terebi Ge-mu Malmö är en förening som samlar

Läs mer

Uppföljningsrapport, september 2018

Uppföljningsrapport, september 2018 Uppföljningsrapport, september 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos september månad, socialnämnden: - mnkr (- mnkr) (Prognos inom

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2018-12-05 0480-45 29 03 Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Sedan 2016 följer Södermöre kommundel upp jämställdheten inom förvaltningens

Läs mer

Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande

Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (4) Datum 2013-10-17 Vår referens Ena Dzekovic Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse Ena.Dzekovic@malmo.se Uppföljning av Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande

Läs mer

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Bokslut 2018 FRITIDSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 KULTUR OCH FRITID - Kommuninvånarna ska uppleva

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (7) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Uppföljningsrapport, juli 2018

Uppföljningsrapport, juli 2018 Uppföljningsrapport, juli 018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Prognos juli månad, socialnämnden: - mnkr (-11 mnkr) Efter juli månad visar

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Mattias Wirsén, tfn 13 55 23 Likabehandlingsplan 2016-2019 För lika rättigheter och möjligheter i arbetslivet Antagen av Kommunstyrelsen 2016-05-25.

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

Fritidsnämnden föreslås besluta

Fritidsnämnden föreslås besluta Malmö stad Fritidsförvaltningen Handläggare: Saam Beik Ärende nr: 11 Datum: 2012-10-30 Ärende: Sammanfattning: Förslag till beslut: Anmälan av delegerade beslut Förvaltningen anmäler delegerade beslut

Läs mer

1 September

1 September September 2019 2019 1 1 Sammanfattning Befolkningen uppgick efter vecka 39 till 162 728 vilket är 1 694 fler jämfört med årsskiftet. För september månad görs nu en helårsprognos och det är små förändringar

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET

Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Malmö stad RESULTATRAPPORT, PROGRAM FÖR HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHET Förord Malmö stads arbete med jämställdhetsintegrering vilar på CEMR, de nationella jämställdhetspolitiska målen, Malmö stads utvecklingsplan

Läs mer

Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten. Hultsfreds kommun

Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten. Hultsfreds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning av kultur- och fritidsverksamheten Caroline Liljebjörn Elin Petersson 11 mars 2016 Innehåll Sammanfattning... 2 1.1. Bedömningar mot kontrollmål...

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm

Socialdepartementet. 103 33 Stockholm SVAR PÅ REGERINGSUPPDRAG 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Delrapport för; Uppdrag om kunskapsutveckling och samverkan på sysselsättningsområdet kring personer med psykisk ohälsa KUR-projektet

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd

Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd Jämställdhetsperspektiv inom ekonomiskt bistånd Anette Agenmark och Samira Aqil 2019-01-31 Uppdrag från regeringen Kartlägga och analysera jämställdhetsperspektivet inom verksamheter med ekonomiskt bistånd

Läs mer

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017

Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Plan för jämställdhet och mångfald 2015-2017 Innehållsförteckning Inledning... 2 Mål och åtgärder 2015-2017... 4 Arbetsförhållanden...4 Underlätta förvärvsarbete och föräldraskap...5 Trakasserier och sexuella

Läs mer

Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter till främjande av jämställdhet inom föreningslivet

Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter till främjande av jämställdhet inom föreningslivet Tjänsteutlåtande Fritidssamordnare 2015-04-27 Erik Hjelmfors 08-590 971 56 Dnr: Erik.hjelmfors@upplandsvasby.se KFN/2014:79 34701 Kultur- och fritidsnämnden Återrapport av uppdrag om utredning av möjligheter

Läs mer

Handlingsplan för heltid som norm

Handlingsplan för heltid som norm Handlingsplan för heltid som norm Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning Innehållsförteckning Fler ska arbeta heltid i framtiden...

Läs mer

Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2011 och uppföljning av jämställdhetsplanen för år 2010

Jämställdhetsprogram för barn- och ungdomsförvaltningen år 2011 och uppföljning av jämställdhetsplanen för år 2010 Verksamhetshandbok Kapitel Avsnitt Reg.nr Sida nr 5.Ledningens ansvar 2. Policy och bu52.16 1 av 6 Framtagen av (funktion) Fastställd av (funktion) Signatur Personalsekreterare Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Uppföljningsrapport, april 2018

Uppföljningsrapport, april 2018 Uppföljningsrapport, april 2018 Resultaten som presenteras i denna rapport är preliminära SOCIALFÖRVALTNINGEN Ekonomiskt utfall Efter mars månad visar prognosen för socialnämnden ett underskott på 25 mnkr.

Läs mer

Leda och styra för hållbar jämställdhet

Leda och styra för hållbar jämställdhet Leda och styra för hållbar jämställdhet Ljusdal 25 26 januari 2018 Birgitta Andersson & Pernilla Lovén Inför dag tre i höst, förslag till upplägg på presentation Introduktion det här var kvalitetsbristen

Läs mer

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting

Checklista för jämställdhetsanalys. Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Checklista för jämställdhetsanalys Utbildning för förtroendevalda och handläggare i kommuner och landsting Utbildningens upplägg - Utbildningens syfte - Vilka är vi och vad vill vi? - Vad är jämställdhetsintegrering?

Läs mer

Mål och inriktningsdokument för budget 2018

Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Mål och inriktningsdokument för budget 2018 Göteborgs Stad Nämnden för Intraservice Inledning Kommunfullmäktiges budget är det övergripande styrdokumentet för Göteborgs Stad. De av fullmäktige fastställda

Läs mer